zaterdag 23 mei 2020

Na maand nieuwe coronabesmetting op Curaçao

Het gaat om iemand die uit buitenland is gekomen en in quarantaine zit


Na dertig dagen zonder nieuwe registraties is op Curaçao zaterdag 23 mei 2020 een nieuwe coronabesmetting geregistreerd. Het gaat om iemand die uit het buitenland is gekomen en in quarantaine zit. Dat heeft epidemioloog dr. Izzy Gerstenbluth bekendgemaakt.


Curaçao kende lange tijd niet meer dan zestien besmettingen. Sinds ruim twee weken worden ingezetenen uit het buitenland weer toegelaten, net als mensen die vanwege hun werk toestemming krijgen om te komen.

Iedereen moet verplicht 14 dagen in quarantaine en wordt aan het eind van de periode getest.

De positief geteste persoon is in isolatie gezet. Enkele medereizigers worden gemonitord, aldus Gerstenbluth.

(Suriname Mirror/De Telegraaf/Facebook)

Netwerk internationale drugssmokkel opgerold door Belgische politie

Meer dan 2 miljoen euro cash en 130 voertuigen in beslag genomen 

- 6 Verdachten aangehouden in België en 3 in Nederland
- Bende verdacht van al vele jaren importeren van grote hoeveelheden cocaïne  vanuit Zuid-Amerika


De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen heeft een netwerk van internationale drugssmokkel opgerold. Er werden 6 verdachten aangehouden in België en 3 in Nederland. Bij de huiszoekingen werd meer dan 2 miljoen euro in cash geld aangetroffen, naast juwelen en meer dan 130 voertuigen, zo bericht de Federale Politie zaterdag 23 mei 2020.


Sinds geruime tijd voert de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen, onder leiding van de onderzoeksrechter te Oudenaarde, een onderzoek naar internationale drugssmokkel.

De bende wordt ervan verdacht al meerdere jaren grote hoeveelheden cocaïne in België te importeren vanuit Zuid-Amerika.

De Belgische Federale Politie en Justitie werden in dit onderzoek bijgestaan door de Nederlandse Politie en Justitie, omdat een aantal verdachten in Nederland verblijven. De onderzoeksrechter heeft hiertoe meerdere Europese onderzoeksbevelen uitgevaardigd. In Nederland werden deze uitgevoerd door de Landelijke Recherche onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

Op 19 mei 2020 werden negen huiszoekingen uitgevoerd in België, te Nederbrakel, Steenhuize, Deftinge, Geraardsbergen, Zulte, Hoogstraten, Brussel en Meer. Bij deze zoekingen werd meer dan 2 miljoen euro in cash geld, 40 auto’s (waaronder luxewagens en oldtimers), 90 motorfietsen (voornamelijk van het merk Ducati), juwelen, diamanten en luxe-uurwerken inbeslaggenomen, alsook enkele andere waardevolle voorwerpen. Op drie locaties werden met bijstand van DVI-team (Disaster Victim Identification) van de Federale Politie, Defensie en de Civiele Bescherming meerdere dagen lang grondige doorzoekingen gedaan om verborgen waardevolle voorwerpen te zoeken.

In Nederland zijn dinsdag drie doorzoekingen gedaan in woningen in Boxtel, Etten-Leur en Ouderkerk aan den IJssel. Drie verdachten zijn aangehouden. Het betreft een 31-jarige man uit Ouderkerk aan den IJssel, een 30-jarige man uit Etten-Leur en een 62-jarige man uit Rotterdam. Er is beslag gelegd op de woning in Ouderkerk aan den IJssel, een luxe auto van het merk Mercedes en de bankrekening van de bewoner. Daarnaast zijn juwelen, 20.000 euro cash geld, dure horloges en gegevensdragers in beslag genomen.


Bij de actie werden in België 6 verdachten en in Nederland 3 verdachten aangehouden. De 6 Belgische verdachten werden voor de onderzoeksrechter in Oudenaarde geleid die 5 van hen onder aanhoudingsmandaat stelde. De 3 verdachten in Nederland zijn woensdag voorgeleid aan de officier van justitie met oog op overlevering aan België. Allen zijn in voorlopige hechtenis gegaan.

Volgende week beslist de rechtbank in Amsterdam over hun overlevering aan België.

24-Jarige man doodgestoken tijdens vechtpartij aan de Floralaan

Kort na de steekpartij werd een verdachte aangehouden


De Ware Tijd meldt zaterdagmiddag 23 mei 2020, dat Laurens Koster (24) is overleden na vrijdag aan de Floralaan betrokken te zijn geweest bij een vechtpartij. Hij werd daarbij in zijn borststreek gestoken. Kort na de steekpartij werd een verdachte door het Regio Bijstandsteam Paramaribo van het Korps Politie Suriname aangehouden. 

Volgens ooggetuigen had Koster op de kruising van de Floralaan en Watrakanoestraat een man van zijn halsketting beroofd. Koster werd daarna door enkele personen belaagd. Tijdens een vechtpartij werd hij in zijn borststreek gestoken. Hij probeerde nog weg te rennen, maar zakte iets verder neer langs het wegdek. Toen de ambulance arriveerde, was hij al dood.

In de directe omgeving zijn twee messen door de politie aangetroffen en in beslag genomen. Kort daarna volgde de aanhouding van een verdachte. Echter, het is nog onduidelijk of die persoon Koster de fatale steek heeft toegebracht.

Het lijk is in afstemming met het Openbaar Ministerie voor obductie in beslag genomen. De politie werkt aan de aanhouding van andere personen die betrokken waren in de vechtpartij. De zaak is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten voor verder onderzoek.

Krishna Mathoera (VHP): 'Geen transparantie geven, is een zeer sterk signaal voor corruptie'

'Nauwelijks controle op de uitvoering en openbare aanbestedingen projecten'

'Ik hoop dat het volk zal kiezen voor DNA-leden die bewust zijn van de gevolgen van corruptie'


'GIJ DIENT GEEN STEEKPENNINGEN AAN TE NEMEN, WANT STEEKPENNINGEN VERBLINDEN SCHERPZIENDEN EN KUNNEN DE WOORDEN VAN RECHTVAARDIGEN VERDRAAIEN'. — Exodus 23:8.

Zo’n 3.500 jaar geleden veroordeelde de wet van Mozes, omkoping. In alle heilige geschriften wordt corruptie scherp veroordeeld en afgekeurd. Over enkele dagen hoop ik dat het volk, DNA-leden (De Nationale Assemblee) zal kiezen, die corruptie scherp veroordelen. Tegelijkertijd hoop ik dat het volk parlementariërs zal afwijzen, die met mandaat van het volk hebben toegekeken en toegestaan, dat fundamentele waarborgen tegen corruptie, zoals de parlementaire controle en transparantie zijn afgezwakt en zelfs doelbewust genegeerd. Hierdoor is de ontwikkeling en vooruitgang van ons land ernstig gestagneerd. 

Van DNA-leden wordt verwacht dat hun nalatenschap er een zal zijn van dienstbaarheid, hoge ethische normen en waarden, van het opkomen voor integriteitsschendingen, van sterke transparantie en dat ze de stem van het volk zijn. De kwaliteit van een parlementariër bepaalt mede de kwaliteit van ons DNA. Dat is de toegevoegde waarde van individuen aan instituten. 

Ruim US$ 3200.000.000 volgens de website van het Bureau van de Staatsschuld is geleend in de periode 2013 tot en met 2020 voor de uitvoering van diverse projecten. 
Hiervan is US$ 976 miljoen besteed aan infrastructuur, terwijl de grootste problemen van het verkeer, namelijk veiligheid en filevorming niet zijn opgelost. US$ 224 miljoen aan de energiesector, terwijl de overheid rond de 900 miljoen subsidie geeft aan deze sector. 
US$ 233 miljoen in de gezondheidssector, terwijl de medische staf van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en die van het Diakonessenhuis de alarmbel luiden vanwege gebrek aan materiaal voor verrichtingen. 
US$ 210 miljoen voor huisvesting terwijl duizenden mensen nog zoeken naar woningen. 
US$ 118 miljoen voor de Universiteit, terwijl de bestaande gebouwen nauwelijks onderhouden worden. 

Begrotingsondersteuning 659 miljoen, maar ministeries hebben nauwelijks materiaal om te werken. 
US$ 62 miljoen voor aankoop van basisgoederen, terwijl hiermee propaganda wordt gevoerd. 
US$ 113 miljoen voor productie, die het minst bedeeld is, terwijl we straks alle geleende gelden zullen moeten betalen. De rest van het bedrag is besteed aan allerlei projecten, zoals aankopen, automatisering etc. De transparantie en informatie over de besteding van deze gelden naar het publiek is minimaal geweest. 

Niemand weet welk deel van het geld werkelijk terecht is gekomen bij het volk. Welke projecten zijn uitgevoerd, wat de stand van zaken is en of de besteding in verhouding is met de prijs versus kwaliteit, omdat zowel controle op de uitvoering alsook openbare aanbestedingen nauwelijks hebben plaatsgevonden. 
Wettelijke procedures zijn overboord gegooid en gelden, die het volk toebehoorden en die bestemd waren voor het volk zijn niet verantwoord geworden. Zo is ook voor welvaartsbevordering op het kabinet van de president tussen 2013 tot en met 2019, in totaal Srd 2.400.000.000 uitgetrokken, gemiddeld 350 miljoen per jaar (zie begrotingen overheid). Geen enkele transparantie is afgelegd, hoe de besteding van deze middelen is geweest, terwijl dit bedrag een gigantisch bedrag is. 

Om een indicatie te geven is de begroting van de Nationale Assemblee rond de Srd 50 miljoen. Met dit geld worden 51 DNA-leden betaald, tientallen medewerkers en alle andere bijkomende kosten. Het gemiddeld bedrag van Srd 350 miljoen per jaar, is zeven maal de begroting van DNA. Als vervolgens in de verste verte geen welvaart te bespeuren is bij het volk, dan rijst de vraag, waar het geld naar toe is gegaan. 

Geen transparantie geven, is een zeer sterk signaal voor corruptie. Het betekent dat men zaken te verbergen heeft. Het betekent dat niemand kan controleren of inderdaad alle geld goed gebruikt is en dat er niet meer geld gebruikt is dan strikt noodzakelijk. Zonder controle is het gemakkelijk om snel geld te maken en er ook rijk van te worden. Hierdoor worden enkelen rijker en het volk armer. De kloof tussen arm en rijk in de samenleving wordt groter. Omdat meer geld naar enkelen gaat, blijft minder over om noodzakelijke overheidsdiensten te organiseren. En dit moet niet meer getolereerd worden. Surinamers verdienen beter. 

Over enkele dagen hoop ik dat het volk zal kiezen voor DNA-leden, die bewust zijn van de gevolgen van corruptie. 
Parlementariërs, die extra inspanningen getroosten voor een integer en transparant bestuur. 
DNA-leden, die de parlementaire controle en transparantie versterken en DNA, doen herrijzen als een waardige hoogste college van Staat. 

Krishna Mathoera 
DNA-lid (VHP)'

Vier gewapende Brazilianen laten wapens en munitie achter bij aanmeerplaats van Afobaka

Vermoedelijk wilden Brazilianen overval  plegen op een goudzoekers- kamp


De politie van Brokopondo kreeg woensdag een melding betreffende vier gewapende Brazilianen, die nabij de aanmeerplaats van Afobaka waren gesignaleerd. Uit het onderzoek blijkt, aldus het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 23 mei 2020, dat het viertal een bootsman had benaderd om ze te over te brengen naar een goudveld nabij Brownsberg via het stuwmeer. 

Toen de gealarmeerde politie ter plaatse arriveerde, was de groep al vertrokken met achterlating van hun bagage. De politie heeft de achtergelaten goederen gecontroleerd en er werden twee wapens, waaronder een 'five shooter', een grote hoeveelheid jachtpatronen, vier spuitbussen gas, drie zwarte mutsen, een paar handschoenen en een flashlight aangetroffen.

De politie heeft al deze goederen in beslag genomen voor onderzoek.

Het vermoeden bestaat, dat de verdachten van plan waren een overval te plegen op een goudzoekerskamp. Het onderzoek duurt voort.

Overblijfselen meer dan 60 mammoeten blootgelegd bij bouw nieuw vliegveld Mexico

Ze zullen worden tentoongesteld in museum op luchthaven van Santa Lucía 


Archeologen hebben de overblijfselen van meer dan 60 mammoeten gevonden op de locatie van de nieuwe luchthaven van Mexico-Stad ongeveer 40 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad in de staat Mexico. 

Wetenschappers van het Instituto Nacional de Antropologia e Historia (INAH) ontdekten de botten de afgelopen maanden, maar rapporteerden de bevindingen pas donderdag 21 mei 2020. Ze werden gevonden in het gebied waar de verkeerstoren en de start- en landingsbanen van de nieuwe luchthaven, die momenteel in aanbouw is op de luchtmachtbasis Santa Lucía, zich zullen bevinden.INAH-experts zullen de botten behandelen om ze te conserveren en ze zullen uiteindelijk worden tentoongesteld in een museum dat is gepland voor de luchthaven, zei chef-archeoloog Pedro Francisco Sánchez Nava, Coordinación Nacional de Arqueología.

De overblijfselen zijn van Columbiaanse mammoeten en komen overeen met zowel volwassen mannetjes en vrouwtjes als hun jongen. Columbiaanse mammoeten waren er in overvloed in het Pleistoceen-tijdperk, dat ongeveer 12.000 jaar geleden eindigde.


Sánchez zei, dat de mammoeten waarschijnlijk op natuurlijke wijze stierven nadat ze vast kwamen te zitten in de modder van een oud meer dat vervolgens verdween. Hij zei echter, dat het mogelijk is dat de gigantische herbivoren in de modder werden gejaagd door jagers die ze mogelijk hadden gedood en hun vlees hadden afgenomen nadat ze vastzaten.

INAH-archeologen vonden eind vorig jaar twee gigantische vallen in Tultepec, een gemeente in de deelstaat Mexico op slechts 10 kilometer van de nieuwe luchthavenlocatie, wat aantoont dat jagers in het late Pleistoceen-tijdperk meer geavanceerde jachtmethoden gebruikten dan eerder werd gedacht.

Sánchez zei, dat de recent ontdekte botten zullen worden onderzocht om meer te weten te komen over hoe de uitgestorven zoogdieren leefden en stierven. Hij zei dat het mogelijk is dat er nog meer mammoetresten worden gevonden op het luchthaventerrein terwijl de verkenning doorgaat.

Ongeveer 30 archeologen werken daar terwijl de bouw van de Felipe Ángeles International Airport - gepland voor opening in 2022 - plaatsvindt.


'We zijn in de verkenningsfase, maar er zijn ook curatoren en restaurateurs die ons helpen bij het schoonmaken van de overblijfselen', zei Sánchez.

Hij benadrukte dat de ontdekking van de mammoetbotten en de lopende verkenning geen vertraging zullen veroorzaken bij de bouw van de nieuwe luchthaven, een van de kenmerkende infrastructuurprojecten van de federale overheid.

Archeologen hebben ook overblijfselen gevonden van andere dieren uit het Pleistoceen-tijdperk in het gebied, waaronder die van nu uitgestorven bizons en kameelsoorten, evenals 15 grafkuilen waar wordt aangenomen dat pre-Spaanse boeren tot rust zijn gebracht. De voormalige landbouwers werden begraven met keramische potten en kommen en modderbeeldjes. Sánchez zei?, dat de menselijke resten waarschijnlijk dateren van ongeveer 500 tot 1.000 jaar geleden, enkele millennia nadat de mammoeten waren uitgestorven.

(Suriname Mirror/Mexico News Daily/Reforma/Twitter/YouTube)

Zeker scht doden bij gevecht in gevangenis Mexico

(Bron foto: Twitter)
Na basket- balwedstrijd gaan twee groepen gedetineerden met elkaar op de vuist


In een Mexicaanse gevangenis Penal de Puente Grande zijn zeker acht gedetineerden om het leven gekomen bij een vechtpartij. Volgens de autoriteiten ging het niet om een opstand, maar om een vechtpartij tussen gevangenen onderling.

Na een basketbalwedstrijd gingen twee groepen gedetineerden met elkaar op de vuist. Ook zijn twee geweren gebruikt.De gevangenisdirectie kan niet verklaren hoe de gevangenen aan de wapens zijn gekomen.

De aanleiding voor de vechtpartij is onduidelijk. Volgens de directie viel een groep een andere groep aan en keerde de hele gevangenis zich vervolgens tegen de aanvallers.Naast de acht doden raakten nog eens acht gevangenen gewond. Vijf gevangenen zijn aangehouden.

De vechtpartij was in de beruchte Puente Grande-gevangenis in de westelijke staat Jalisco. De gevangenis is bekend van de eerste uitbraak van Joaquín 'El Chapo' Guzmán in 2001.

(Suriname Mirror/Radio Formula/Twitter/El Financiero)

Peru verlengt landelijke lockdown tot eind juni...

(Bron foto: Andina)
Besluit president Vizcarra volgt op een aanhoudende piek in nieuwe infecties


Peru heeft zijn noodtoestand en een landelijke lockdown verlengd tot eind juni, wat een van 's werelds langste periodes van verplichte isolatie betekent, die erop gericht zijn de uitbraak van het coronavirus in te dammen. De verlenging van  vrijdag 22 mei 2020 is de vijfde keer, dat de Andes-natie met 32 ​​miljoen mensen de lockdown heeft verlengd, voor het eerst opgelegd medio maart. 

Het besluit van president Martin Vizcarra komt te midden van een aanhoudende piek in nieuwe infecties. Tegen het verstrijken van 30 juni zou Peru meer dan drie en een halve maand 'vastzitten', strenger dani n Italië, Spanje en China, enkele van de zwaarst getroffen landen in de pandemie.

Vizcarra kondigde de uitbreiding aan op een televisietoespraak vanuit de hoofdstad Lima. 'We verklaren de noodtoestand van maandag 25 mei tot en met dinsdag 30 juni en bevelen een verplicht sociaal isolement aan', zei Vizcarra aldus het officiële staatspersbureau Andina.


Hij zei dat de laatste uitbreiding meer flexibiliteit zou bieden, inclusief de geleidelijke heropening van bepaalde sectoren, zoals de verkoop van huishoudelijke apparaten, kapsalons en tandheelkundige diensten. Beperkingen op sommige sporten zullen ook worden versoepeld, inclusief professioneel voetbal, hoewel wedstrijden zullen plaatsvinden in stadions zonder publiek.

'We moeten naar een nieuwe co-existentie gaan, waardoor we als samenleving meer zorgzaam, verantwoordelijker, gedisciplineerder en respecteren van de minimale gedragsnormen, zodat we de mensen van wie we het meest houden niet schaden', zei Vizcarra.

De bevestigde gevallen van coronavirus in Peru stegen tot 111.698, het op één na hoogste aantal in Latijns-Amerika. Het dodental bedroeg 3.244. Deskundigen geven de piek de schuld in gevallen waarin het publiek de quarantaineaanbevelingen niet respecteert.

Action Against Hunger, een wereldwijde liefdadigheidsinstelling, zei vrijdag dat bewegingsbeperkingen moeilijk te handhaven zijn vanwege voedselonzekerheid. 'In Lima duurde het niet lang voordat de straatmarkt weer opdook na meer dan 40 dagen isolatie, en er is geen respect meer voor de vereisten van sociaal isolement', zegt America Arias, Country Director van Action Against Hunger in Peru.

De groep zei, dat ongeveer 165.000 mensen die hun baan verloren, hebben verzocht om humanitaire transfers om de hoofdstad te verlaten en terug te keren naar hun geboorteplaats. 'We zien groepen mensen kamperen aan de rand van de wegen van het land, wachtend op transport. Er zijn al meldingen geweest van kinderen die tijdens de reis stierven, evenals van dodelijke slachtoffers en moorden langs de weg', zei Arias. De groep schat dat de pandemie bij meer dan 29 miljoen mensen in Latijns-Amerika tot armoede kan leiden.

Ondertussen zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat Zuid-Amerika een 'nieuw epicentrum' is van de virale infectie die meer dan 5,2 miljoen mensen heeft besmet en wereldwijd zo'n 337.000 mensen heeft gedood. Brazilië is het meest getroffen land. Met meer dan 330.000 gevallen haalde het Rusland vrijdag in en werd het de natie met het op één na hoogste aantal infecties, achter alleen de Verenigde Staten.

'In zekere zin is Zuid-Amerika een nieuw epicentrum geworden voor de ziekte. We hebben veel Zuid-Amerikaanse landen gezien met een toenemend aantal gevallen', vertelde Mike Ryan, de directeur Noodsituaties van de WHO, op een virtuele persconferentie. 'Het is duidelijk dat er in veel van die landen bezorgdheid bestaat, maar het is duidelijk dat Brazilië op dit moment het meest wordt getroffen', zei hij.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/Andina/Twitter)

Colombiaanse sekswerkers werkloos vast op Bonaire

'Colombia weigert het luchtruim voor de vrouwen te openen'

(Bron screenshot: YouTube)
'Snackbars en nachtclubs mogen openen, maar wij niet, de gezaghebber creëert een bom hiermee'


Bonaire heeft de maatregelen tegen het coronavirus versoepeld. Bars mogen weer open. Maar, daar hebben de sekswerkers van het bordeel Pachi’s Place niks aan, aldus Caribisch Netwerk/NTR vandaag, zaterdag 23 mei 2020. Zij mogen nog steeds hun werk niet doen. En terug naar Colombia kunnen ze ook niet. 

Volgens Aries Felix, de uitbater van Pachi’s Place, weigert Colombia het vliegruim voor de vrouwen te openen. Ondanks de hulp van het Colombiaanse consulaat. 'De Bonairiaanse overheid heeft haar best gedaan om de dames terug te sturen, maar Colombia weigert ze binnen te laten', zegt Felix.


De situatie brengt het bordeel in flinke financiële problemen. Daarover trok de eigenaar in april al aan de bel. Als noodsteun heeft Pachi’s Place inmiddels 4.500 dollar voor drie maanden ontvangen. Volgens Felix gaat het hele bedrag op aan water en energiekosten. 'Het kost ons 35.000 dollar per maand om Pachi’s Place draaiende te houden. We zitten financieel diep in de problemen.'


Met het versoepelen van de maatregelen tegen het coronavirus leek het alsof er werkelijk een oplossing was gevonden, omdat dat nachtclubs weer open mogen op Bonaire. Maar, in de praktijk betekent dit, dat alleen de bar van Pachi’s Place weer open mag.

Door de verplichte sociale afstand van 1,5 meter mogen de sekswerkers hun beroep niet uitoefenen binnen het bordeel. Felix is het daarmee niet eens en weigert zijn bar te openen. Dit heeft hij vorige week in een vergadering, aan de Gezaghebber uitgelegd. De bordeeleigenaar is teleurgesteld dat beslissingen – die invloed hebben op Pachi’s Place – worden genomen zonder eerst met hem te overleggen.

'Ik zit al 29 jaar in het vak. Het kan toch niet zo zijn, dat de Gezaghebber en zijn adviseurs beslissingen nemen zonder eerst met mij te overleggen? Er wordt met twee maten gemeten. Snackbars en nachtclubs mogen openen. Maar wij niet. De gezaghebber creëert een bom hiermee', aldus Felix.

(Suriname Mirror/Caribisch Netwerk.NTR/YouTube/Twitter)

Coronavirus bereikt Tres Unidos, inheems dorp in Braziliaanse Amazonewoud

Kambeba-stamhoofd Waldemir da Silva (Reuters)
Rivieren spelen vermoedelijk een sleutelrol in de verspreiding van het virus


Ondanks een streng verbod voor bezoekers, heeft het coronavirus Tres Unidos, een inheems dorp in het Braziliaanse Amazonewoud, toch kunnen bereiken. De kwetsbare gemeenschap langs de Rio Negro ligt op vijf uur van Manaus, de grootste stad in de Amazoneregio en een van de zwaarst getroffen steden van Brazilië. 

Het coronavirus kwam stilletjes het dorp van de Kambeba binnen, alsof het gedragen werd door de wind, zegt dorpschef Waldemir da Silva, die lokaal gekend staat als Tuxuau Kambeba. 'Het virus is verraderlijk. We begonnen ziek te worden en dachten dat het een erge verkoudheid was. Godzijdank kregen de kinderen het niet', vertelde de 61-jarige man aan persbureau Reuters.

De Kambeba, die oorspronkelijk afkomstig zijn van de bovenloop van de Amazone in de bossen van Peru, zijn gekend voor hun beheersing van het boogschieten. Twee mannen uit het dorp hebben medailles gewonnen voor het Braziliaanse nationale team.

Het virus bereikte Tres Unidos vermoedelijk via de Rio Negro, de reusachtige kronkelende rivier die het dorp verbindt met Manaus. De rivieren zijn de levensader van afgelegen gemeenschappen zoals deze, maar nu spelen ze vermoedelijk een sleutelrol in de verspreiding van het virus. Het drama van de 35 gezinnen in Kambeba’s stam herhaalt zich immers bij inheemse gemeenschappen in de hele Amazone: de epidemie verspreidt zich stroomopwaarts vanuit Manaus, waar de afdelingen intensieve zorgen overvol liggen en de doden ondertussen begraven worden in massagraven.

Het virus brengt angst met zich mee, wegens het onvermogen om te weten wie besmet is, wegens de armtierige gezondheidszorg en zorgen over de toekomst van de inheemse bevolking.

Fundacao Amazonia Sustentavel, een ngo in Manaus, probeert te helpen. De organisatie doneerde 80 coronatestkits die door de overheid naar het dorp van Kambeba werden gebracht. Drie mensen testten positief. Eerder werden al dertien gevallen bevestigd in het dorp waar in totaal 106 mensen wonen.

'We vreesden dat het hele dorp besmet was, want veel mensen hadden symptomen, maar we konden het niet met zekerheid weten', zegt Neurilene Kambeba, de verpleegster van het dorp. 'We vechten om het virus te doen verdwijnen en opdat niemand zou sterven, want Manaus ligt erg ver en we geraken er mogelijk niet op tijd om een patiënt in kritieke toestand te redden.'

De zieke inwoners van het dorp worden behandeld met warme drankjes van traditionele kruiden, look, citroen en gember, op voorschrift van een van de vrouwelijke stamoudsten.

De dorpen het dichtst bij Manaus zijn het meest kwetsbaar voor een besmetting met het coronavirus, zegt Virgilio Viana, hoofd van de Fundacao Amazonia Sustentavel. In vergelijking met andere landen loopt Brazilië flink achter met het uitvoeren van coronatests. De situatie is nog veel moeilijker in de Amazone, zegt hij. Volgens de Braziliaanse overheid is het moeilijk om testkits aan te kopen in het buitenland, maar nu het land de economie weer wil opstarten ondanks de stijgende dodentol, wordt het aantal tests opgedreven.


(Suriname Mirror/Reuters/YouTube)

Controversiële video brengt Braziliaanse president Bolsonaro in het nauw

(Bron foto: Twitter)
'Eikel van een burgemeester neemt een vuil decreet aan en sluit mensen thuis op'


Een rechter van het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag 22 mei 2020 een video vrijgegeven van een vergadering van president Jair Bolsonaro en zijn ministers, waarin ze fulmineren over de rechtsstaat en verwensingen en beledigingen uiten. De video kadert in een onderzoek naar de president.


Tijdens de vergadering klaagt Bolsonaro onder meer, dat hij geen informatie krijgt van de Federale Politie. 'Ik heb al geprobeerd om mensen in onze beveiliging in Rio de Janeiro officieel te vervangen, maar dat lukte niet. Ik ga niet wachten tot ze mijn hele gezin verpesten.'

De beelden van de bijeenkomst, die op 22 april plaatsvond, waren verzegeld en maakten deel uit van bewijsmateriaal dat werd gepresenteerd door voormalig minister van Justitie Sergio Moro. Die nam vorige maand ontslag en beschuldigde Bolsonaro ervan zich te mengen in het politieonderzoek naar mogelijk onder anderen familieleden van de president.

Het Hooggerechtshof heeft een onderzoek naar de zaak toegestaan en dat is nog steeds gaande.


De woorden van de president zijn voor meerdere uitleg vatbaar, waaronder dat hij in feite om een vervanging van de politiechef van Rio had gevraagd om zijn familie te beschermen. In een reactie op Facebook zegt de president, dat hij het over leden van zijn eigen beveiliging had en niet over belangrijke politiemensen.

Bolsonaro uitte in de vrijgegeven beelden ook verwensingen richting de gouverneurs van Sao Paolo en Rio de Janeiro en merkte op dat het instellen van een dictatuur in Brazilië 'gemakkelijk' zou zijn.

'Het is makkelijk om een dictatuur op te leggen. Een eikel van een burgemeester neemt een vuil decreet aan en sluit de mensen thuis op. Als ze gewapend waren, zouden ze de straat opgaan', zei Bolsonaro in een verwijzing naar de gouverneurs van de meeste deelstaten die inperkingsmaatregelen namen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In Brazilië overleden al meer dan 20.000 mensen aan de longziekte.


De video kan ook schadelijk zijn voor andere kabinetsleden. Minister van Onderwijs Abraham Weintraub maakte minachtende opmerkingen over het Hooggerechtshof en zei dat hij de rechters in de gevangenis zou gooien. 'Als het van mij afhing, gooide ik al die klootzakken de gevangenis in, te beginnen met die van het hooggerechtshof', klonk het.

Minister van Economie Paulo Guedes riep dat de Banco do Brasil verkocht moet worden. Dat is de oudste commerciële bank van het land, waarvan de overheid 59 procent van de aandelen bezit.

De minister van Milieu, Ricardo Salles, wil dan weer 'van de gelegenheid gebruikmaken, nu de pers zich op het coronavirus richt, om hervormingen door te voeren en de regels rond de bescherming van het Amazonewoud te versoepelen'.

(Suriname Mirror/G1.Globo/De Morgen/Twitter/YouTube)

Santokhi, voorzitter VHP: 'We hebben gezegd dat wij 28 zetels halen en wij gaan het blijven zeggen'

Gajadien: 'Het land moet bevrijd worden van het Bouterse-virus'


Chandrikapersad Santokhi, voorzitter van de VHP en lijsttrekker in Wanica, heeft gisteravond te Lelydorp voorspeld, dat zijn partij als grootste uit de bus zal komen maandag bij de verkiezingen. 

'We hebben gezegd dat wij 28 zetels zouden halen en wij gaan het tot en met maandag 25 mei blijven zeggen', zei de politicus. Ondervoorzitter Asiskumar Gajadien, nummer 2 op de lijst, verwacht zes van de zeven zetels in Wanica binnen te halen voor de partij. Ook hij meent dat zijn partij de grootse zal zijn. Het land moet volgens hem bevrijd worden van het 'Bouterse-virus'.


Na evaluatie van de verkiezingen vijf jaar geleden in V7-verband, had Santokhi aangekondigd dat zijn partij alleen de verkiezingen in zou gaan. Er is toen ook gezegd, dat hij een nieuwe VHP zou presenteren, die zal bestaan uit alle Surinamers.

Santokhi merkte op dat de partij blijft groeien. 'We hebben ook gezegd, we gaan naar de regering. Deze VHP zal Suriname leiden.'

Hij zei ook, dat mensen zich massaal aansluiten bij de VHP, omdat ze beseffen dat er maar één politieke partij die in staat is de NDP weg te halen van deze regering. Men geeft vertrouwen in de VHP, meent de politicus.

Deurwaarders Hof van Justitie zeggen vertrouwen op in minister Getrouw

Beloofde aanpassing van onkostenvergoeding blijft uit

Maandelijkse toelage van Srd 115,40 bruto is 'achterhaald'


Deurwaarders bij het Hof van Justitie hebben het vertrouwen opgezegd in minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie (JusPol), omdat de beloofde aanpassing van hun onkostenvergoeding is uitgebleven. Ze vinden de maandelijkse toelage van Srd 115,40 bruto 'achterhaald', aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 23 mei 2020.

Toen in oktober vorig jaar een voorlopig akkoord was bereikt met het ministerie over een aanpassing, was toegezegd dat die in een raadsvoorstel zou worden vervat om vervolgens ter beoordeling voor te leggen aan de raad van ministers.

De deurwaarders schrijven in een verklaring, dat zij het als 'pijnlijk' hebben ervaren dat zij in maart vernamen, dat er van een raadsvoorstel nog geen sprake was. Hun pogingen om hierover via het ministerie opheldering te krijgen, zijn op niets uitgelopen. Hun geduld is nu op.

De deurwaarders verlenen al sinds 1 april geen assistentie meer aan de Kantongerechten en het Hof van Justitie.

Gina Halfhuid, voorzitster van de Vereniging van Deurwaarders, zegt dat er bewust voor is gekozen om nu ruchtbaarheid te geven aan de actie. Vanwege de Covid-19-situatie en de onzekerheid die deze voor velen heeft, wilde de vereniging niet 'nog meer' onzekerheid creëren.

Ze zegt dat de organisatie niet over één nacht ijs is gegaan met het besluit naar de media te stappen. 'Wij probeerden contact te leggen om het probleem toch nog op te lossen zonder al te veel tamtam, maar er is gewoon niets gebeurd. Integendeel, wij worden van het kastje naar de muur gestuurd.'

De deurwaarders kiezen er nu voor hun belang veilig te stellen. De actie zal nu niet echt merkbaar zijn, omdat de dienstverlening bij het Hof van Justitie vanwege de Covid-19-maatregelen nog op een laag pitje draait. Halfhuid verwacht dat dit zal veranderen, wanneer de zaken weer op een normaal tempo worden behandeld. Naar verluidt wil het Hof van Justitie in juni starten. Ze verwacht dat de bestaande achterstand nog groter zal worden.

Over het voorlopig akkoord over de aangepaste onkostenvergoeding, wil Halfhuid nog niet in details treden. 'Het is geen vetpot, maar we zouden tenminste kunnen ademen en onze vaste lasten kunnen dekken.'

De Ware Tijd heeft geen reactie gehad op vragen aan de minister.

Resolutie president over maatregelen bij verkiezingen aangepast

Gewraakte resolutie na kritieken alsnog gewijzigd


De aangepaste resolutie over maatregelen bij de verkiezingen van volks vertegenwoordigende organen in verband met Covid-19 pandemie is gisteren, vrijdag 22 mei 2020 gepubliceerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. 

De toevoeging, dat de voorzitter van het stembureau in het kader van Covid-19 het tellen van de uitgebrachte stemmen kan schorsen, heeft voor veel kritiek gezorgd. Zoals meegedeeld door de directeur van het Kabinet van de President, Eugene van der San, is deze aangepast.


Abdoel (NDP): 'Volgens onze peiling komen we minimaal op 23 en maximaal op 29 zetels' 🤔🤣

'Wij laten ons door niets en niemand ontmoedigen' 

'Wij zijn zo goed als verzekerd van een derde termijn'


De NDP heeft eigen peilingen, die constant gedaan worden in het veld. 'Volgens onze peiling komen we minimaal op 23 en maximaal op 29 zetels', beweert Amzad Abdoel, fractieleider van de NDP, vandaag, zaterdag 23 mei 2020, op  Starnieuws. 

'Wij laten ons door niets en niemand ontmoedigen', antwoordt hij op een vraag over de recente IDOS-opiniepeiling. Volgens IDOS zal de NDP naar de oppositiebanken worden verwezen. De NDP gaat in Paramaribo van 9 naar 5 zetels en landelijk naar 14 en 17 zetels. Bij de vorige verkiezing had de NDP 26 zetels in de wacht gesleept.

Abdoel blijft erbij, dat de NDP de grootste partij zal blijven. 'Net als IDOS hebben wij ook onze eigen peiling gedaan. Onze peiling is gebaseerd op de input die wij van het veld hebben. Wij hebben goed georganiseerde structuren in het hele land. Wij weten dat het volk achter ons staat. Wij wachten alleen op 25 mei. Dan zal het kaf van het koren gescheiden worden.'

'Wij zijn zo goed als verzekerd van een derde termijn. Geen enkele andere politieke partij die in de regering wil zitten zal om de NDP heen kunnen. Ze gaan naar de NDP moeten komen. Ze hebben geen keuze. Er is heel veel gedaan voor het volk. Het volk heeft gezien wat de NDP kan realiseren. Het volk twijfelt niet aan de daadkracht van de partij. Wij zijn verzekerd dat het volk achter de partij staat', stelt Abdoel.

NPS-voorzitter Rusland: 'De NPS is ready om de grote problemen op te lossen'

'Er moet weer vertrouwen komen in de leiding van het land en hoop in de toekomst'


NPS-erevoorzitter en ex-president Ronald Venetiaan bracht gisteravond tijdens een live-online massameeting van de partij via Apintie-televisie. in herinnering dat hij tien jaar geleden heeft gezegd 'tel uw zegeningen'. Toen is hij niet goed begrepen. Nu zegt hij tel de fuka's, de hebi's waarmee het land te kampen heeft. NPS-leider Gregory Rusland merkte op dat veel kapot is gemaakt. 'Er moet weer vertrouwen komen in de leiding van het land en hoop in de toekomst.'

'We hebben eerlijke leiders nodig', stelde hoofdbestuurslid Patricia Etnel, aldus Starnieuws


Venetiaan voerde aan, dat hij gewezen had op dat de contra van zegeningen fuka's zijn. 'A fuka fu fururumans, inderdaad die e teki regering. A fuka fu drugsman di e kon fu regeer a kondre, openlijk of baka scherm, maar den stuur.' Venetiaan merkte op dat de drugsmensen geen functie willen, maar invloed.

Hij vindt het erg, dat het onderwijs, vooral in het binnenland, kapot is gemaakt. 'Mi ben sori taki yu libi no de ini anu fu kiriman. Mi no ben taki teri yu zegeningen wan, mi ben warschow. Teri den fuka nanga san ye libi tide. Luku den bun. Teri den hebi san a regering poti kon gi yu nanga den comparant fu den.' 

Rusland zei, dat de NPS 73 jaar is en bewezen heeft waar ze voor staat. De partij heeft het land vaker door moeilijke fasen geloosd. De NPS is volgens hem hard nodig in deze tijd. Na 25 mei moet zo snel mogelijk De nieuwe Nationale Assemblee aan de slag en er moet zo snel mogelijk een regering gevormd worden. Verwijzend naar de IDOS-peiling zei Rusland, dat de oppositie de verkiezingen zal winnen. Hij hoopt dat het volk de NPS voldoende zetels geeft om de leiding te nemen.

'De uitgaven van het land zijn door deze regering begroot op Srd 15 miljard en de inkomsten zijn Srd 6 miljard. De regering dicht de gaten met leningen. Een van de eerste zaken die aangepakt moet worden is om met de schuldeisers te praten en de schulden te herschikken. Er moet veel meer verdiend worden om te kunnen investeren in de productiesector. Op dit moment is het land een broko kondre', waar mensen armoede lijden. Hier moet een einde aan komen. Kinderen moeten weer een toekomst hebben. Er moet weer hoop komen in het land. Een minister die voor de rechter moet verschijnen, wordt beschermd door de coalitie. Dit is een verkeerd signaal', benadrukte Rusland.

'De NPS is ready om de grote problemen op te lossen', aldus Rusland.

Vijftien werkgeversorganisaties op Curaçao willen wekelijks crisisoverleg

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
'Door Nederland gestelde voorwaarden naleven, hoe pijnlijk deze ook zijn'


De inmiddels vijftien werkgeversorganisaties die eerder waarschuwden dat het ‘voorbij 5 voor 12’ is, hebben in een brief naar de regering op 18 mei hun steun betuigd en aangegeven het ermee eens te zijn dat de door Nederland gestelde voorwaarden nageleefd worden ‘hoe pijnlijk deze ook zijn’. 

'Het liefst hadden we deze voorwaarden niet gezien, maar de harde en pijnlijke realiteit van deze crisis en de stand van zaken van de financiën van ons land om zelfstandig het tij te keren, bieden helaas geen ander of beter alternatief. Tot deze slotsom zijn wij gekomen na het bespreken van het karakter en de inhoud van de voorwaarden', aldus het schrijven van de groep van vijftien, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 23 mei 2020.

'Onderdeel van het genezingsproces zal zijn om een stap terug te nemen om de kosten van de overheid beheersbaar te maken. Het proces van de groeistrategie heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat het overheidsapparaat en -processen niet voldoende geëquipeerd zijn om de nodige hervormingen zelfstandig ten uitvoer te brengen. Hulp van buiten zal dan ook nodig zijn in dit proces', aldus de schrijvers.

De groep gelooft ook in nauwe samenwerking tussen de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) en De Nederlandsche Bank (DNB). Benadrukt wordt wel dat de regering zich aan de afspraak houdt van een wekelijks crisisoverleg. Dat was na de eerste bijeenkomst al afgesproken, maar de tweede bijeenkomst ging in eerste instantie niet door. Daarover werd in een brief teleurstelling uitgesproken.

Ook de regering, zo blijkt, is voorstander van zo veel mogelijk overleg. Overigens wil de regering niet spreken van herstel (naar het oude), maar van een gezamenlijke wederopbouw naar een beter Curaçao. 'We willen de lijn van samen de stap omhoog zetten vasthouden en beseffen dat we elkaar onderweg naar boven zullen moeten ondersteunen en faciliteren, ieder vanuit zijn eigen rol en mogelijke bijdragen. Tezamen kunnen we als privésector, niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) en de publieke sector op grond van deliberatie en co-creatie de wederopbouw ter hand nemen. We zullen u daarbij nadrukkelijk nodig hebben', aldus een brief van de regering.

Eerder al kondigden de werkgeversorganisaties in een vervolgschrijven aan te willen komen tot een convenant dat een kader biedt voor de aanpak en uitvoering van gemaakte afspraken over ‘overbruggingsfondsen, het aanjagen van buitenlandse vraag, anticyclische uitgaven van de overheid, liquiditeit-genererende acties van de overheid en nieuwe economiebevorderende trajecten’.

Gespecialiseerde zorgverleners uit VS aangekomen op Curaçao

(Bron foto: Antilliaans Dagblaf)
Alle zorgverleners zijn negatief getest op besmetting met het coronavirus

Amerikanen gaan personeel van Curaçao Medical Center bijstaan in geval aantal patiënten met Covid-19 toeneemt


Het Antilliaans Dagblad bericht zaterdag 23 mei 2020, dat dinsdag 41 van de 82 gespecialiseerde zorgverleners uit de Verenigde Staten (VS) zijn aangekomen op Curaçao. De andere helft volgt twee weken later. De Amerikanen zijn ondergebracht in een hotel in Otrobanda. Daar zijn zij de eerste twee weken onder toezicht in verplichte quarantaine. Dat laat secretaris-generaal Sharlon Melfor van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) weten. 

Melfor zegt dat problemen zoals met de eerste groep die in april weer werd teruggestuurd naar de VS, zijn voorkomen door alle zorgverleners een lijst van voorwaarden te laten ondertekenen wat betreft hun verblijf op Curaçao. Bovendien heeft GMN  voordat de groep aan boord van het vliegtuig stapte, de uitslagen van de testen ontvangen. Alle zorgverleners zijn getest op besmetting met het coronavirus en bleken niet besmet met het coronavirus.

De 82 zorgverleners komen naar het eiland uit voorzorg. Zij zullen het personeel van Curaçao Medical Center (CMC) bijstaan in geval het aantal patiënten met Covid-19 toeneemt. Die kans is op dit moment erg klein, maar het risico neemt toe naarmate meer mensen vanuit het buitenland naar Curaçao komen. De groep bestaat uit artsen, verplegers en paramedici die gespecialiseerd zijn in de zorg aan patiënten op de intensive care.

In april liep de uitzending helemaal mis. Binnen de groep bleek een persoon in de VS al positief getest op Covid-19. De vrouw is op het vliegtuig gestapt zonder de testresultaten af te wachten en was begin april ook al positief getest, maar vertoonde geen symptomen meer. Dat kon twee dingen betekenen: of de vrouw was genezen en testte positief zonder besmettelijk te zijn of zij was opnieuw ziek geworden en had dan dus wel anderen kunnen infecteren. Bovendien gedroegen de zorgverleners zich niet volgens de regels van de quarantaine en de lockdown. Een paar dagen na aankomst werd daarom besloten de hele groep terug te sturen naar de VS.

De aanwezigheid van de extra capaciteit aan ic-personeel was een voorwaarde van Nederland bij de levering van twaalf extra ic-bedden met beademing. De zorgverleners en artsen werken voor een Amerikaans bureau dat medische uitzendingen verzorgt en dat door Nederland is ingehuurd.

De groep blijft zeker een maand op het eiland, mogelijk langer. Vergoedingen en tickets worden betaald door Nederland, maar Curaçao draait zelf op voor de kosten van logies, eten en lokaal vervoer. Dat komt neer op ongeveer 150 gulden per persoon per nacht, zo bleek uit eerdere informatie van secretaris-generaal Melfor.

Scenario van 18,6 procent reële krimp economie in 2020 voor Curaçao

Tranches helpen economie, maar lange lockdown en loonkorting niet 


Opnieuw heeft de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, CBCS, de economische projecties van Curaçao naar beneden moeten bijstellen. Er wordt nu uitgegaan van een scenario van 18,6 procent reële krimp in 2020. Omdat na sluiting van de (lucht)grenzen medio maart in verband met de risico’s van het coronavirus de daaropvolgende lockdown niet één maand, maar zes weken duurde, rekent de CBCS met een aanvullend negatief effect van 2,1 procentpunt vergeleken met april. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 23 mei 2020.

De eerste tranche liquiditeitssteun van Nederland aan Curaçao (177 miljoen gulden, waarvan 63 miljoen voor economie en werkgelegenheid, voor de periode april en half mei) had een positief effect op de economie, namelijk 0,8 procentpunt. Die financiële injectie in de vorm van een renteloze lening kwam vooral de particuliere consumptie ten goede, en - zo voegt de CBCS eraan toe - als gevolg daarvan de importen.

Eerder ging de Centrale Bank in Willemstad uit van -17,7 procent groei, nadat er in eerste instantie nog werd gerekend met -14,9 procent. De verschillende maatregelen en acties zijn van invloed op de projecties. Zo zal ook de generieke korting op de salarissen in de (semi)publieke sector invloed hebben. Het gaat om 12,5 procent op het totale pakket arbeidsvoorwaarden van alle ambtenaren en alle andere medewerkers in (semi)publieke dienst. Verder de verlaging van 25 procent voor Statenleden en ministers. 'Deze besparing dient te worden geboekt ten gunste van de algemene middelen', aldus de CBCS.

Als dit zes maanden duurt van juli tot en met december zal het een negatief effect van 0,4 procent hebben. Immers de overheidsconsumptie en de particuliere consumptie nemen af door een daling van het besteedbaar inkomen van deze werknemers.

Daar staat tegenover dat de aanwending van de tweede tranche liquiditeitssteun (204 miljoen gulden lening voor een periode tot en met eind juni, waarvan 63 miljoen voor economie en banen) voor loonsubsidie en financiële ondersteuning voor de meest getroffen groepen een positief effect van 0,8 procentpunt heeft op de groei. Vooral de consumptie zal hiervan profiteren.

Aruba Tourism Authority en ministerie van Volksgezondheid komen met Aruba Health & Happiness Code

Programma bevat voor alle toerismebedrijven verplichtingen op gebied van schoonmaak en hygiëneAruba Tourism Authority (ATA) introduceert samen met het ministerie van Volksgezondheid de Aruba Health & Happiness Code. Het certificeringsprogramma omvat een programma voor alle bedrijven die aan het toerisme gerelateerd zijn en bevat verplichtingen op het gebied van schoonmaak en hygiëne, aldus vandaag, zaterdag 23 mei 2020, het Antilliaans Dagblad.

'Terwijl we ons voorbereiden op het heropenen van onze grenzen, is het van cruciaal belang dat wij onszelf als toerismebestemming blijven ontwikkelen en innoveren om zowel onze inwoners als toekomstige reizigers optimaal te kunnen beschermen zodra zij voet op Arubaanse bodem zetten', aldus Dangui Oduber, minister van Toerisme, Volksgezondheid en Sport.

'We willen dat al onze bezoekers erop kunnen vertrouwen dat wanneer zij naar ons One Happy Island reizen, zij weten dat wij er als eiland alles aan gedaan hebben om de beste veiligheids- en gezondheidsprotocollen te implementeren voor elk deel van hun verblijf.'

De ‘Aruba Health & Happiness Code’-certificering biedt de zekerheid dat elk bedrijf alle maatregelen genomen heeft om voor zowel de eigen medewerkers als de gasten een veilige omgeving te creëren. Het bijbehorende goedkeuringszegel wordt bij elk bedrijf op een prominente plek geplaatst. De lijst van gecertificeerde bedrijven staat op de website van het ministerie van Volksgezondheid.

De gezondheids- en veiligheidsmaatregelen en protocollen zorgen bij elk contactmoment voor een naadloze veilige en schone ervaring voor bezoekers zodra zij op Aruba aankomen.

ATA heeft nauw samengewerkt met het ministerie van Volksgezondheid en heeft de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gevolgd om diverse maatregelen te implementeren, zoals het screenen van passagiers, het opnemen van de temperatuur, het in huis halen van medisch personeel, speciale social distancing-indicatoren en verdere beschermings- en beveiligingsmaatregelen. Ook volgt het personeel op de luchthaven een verplichte training Persoonlijke Beschermingsmaatregelen.

Gouverneur Boekhoudt bezoekt Kustwacht en Politiewacht San Nicolas op Aruba

Centraal tijdens bezoek impact Coronavirus op werkzaamheden diensten

(Bron foto's; Kustwacht Caribisch Gebied)

De Gouverneur van Aruba, Juan Alfonso Boekhoudt, heeft dinsdagochtend 19 mei een werkbezoek gebracht aan de het Kustwachtsteunpunt Aruba en aan de Politiewacht San Nicolas. Dit meldt de Kustwacht Caribisch Gebied vrijdag 22 mei 2020.

Centraal tijdens het bezoek stond de impact die het Coronavirus (COVID-19) heeft op de werkzaamheden van deze diensten. Bij aanvang van het bezoek werd de Gouverneur ontvangen door het Hoofd van het Kustwachtsteunpunt. Na een korte toelichting te hebben gekregen over de huidige inzet van de Kustwacht in de Arubaanse wateren, sprak de Gouverneur met een aantal medewerkers van de Kustwacht en met militairen die op dit moment worden ingezet voor de Kustwacht.


In verband met het Coronavirus zijn alle maritieme grenzen van Aruba gesloten. Door deze maatregel heeft alleen het gereguleerde vaarverkeer toegang tot de eilanden. Ter handhaving hiervan heeft de Kustwacht maatregelen genomen in de vorm van extra patrouilles op land en water. Bij de uitvoering wordt de Kustwacht ondersteund door militairen van de Arubaanse militie en van het 32 raidingsquadron van Marinierskazerne Savaneta.

Aansluitend bezocht de Gouverneur de Politiewacht San Nicolas. De Gouverneur sprak hier met verschillende agenten over hun ervaringen gedurende de Coronacrisis.

Door de maatregelen is het rustiger op straat en dat betekent onder meer dat de werkzaamheden van de politie enigszins een ander karakter hebben. In het gesprek gaven de agenten verder aan, dat de anderhalve maand geleden afgekondigde maatregelen in het begin niet door iedereen serieus werden genomen. Mogelijk had dat te maken met het feit, dat niet iedereen zich voldoende realiseerde dat er sprake was van een groot risico voor de volksgezondheid.

De laatste tijd zien de agenten echter dat het veel beter gaat. Men beseft steeds beter wat wel en niet kan, welke risico’s Corona met zich meebrengt voor de volksgezondheid en wat de effecten zijn op de samenleving.

Afhankelijk van de ontwikkelingen wordt van dag tot dag – en in overleg met het bevoegd gezag en partnerorganisaties – de inzet van Korps Politie Aruba bepaald. Door middel van telefoongesprekken en zo mogelijk werkbezoeken informeert Gouverneur Boekhoudt zich over de gevolgen van de Corona-uitbraak en spreekt hij zijn steun en waardering uit voor de inzet van zovelen in de bestrijding van de pandemie. In afstemming met de betrokken organisaties worden maatregelen getroffen om de werkbezoeken op een veilige manier te kunnen laten plaatsvinden.

Vermiste leguanen jager op Bonaire na vele uren gevonden

Man was met familielid op leguanen in de mondi gaan jagen

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)
De twee raakten elkaar kwijt en de een kon de ander nergens meer in de mondi terugvinden


Het Rescue and Coordination Center (RCC) van de Kustwacht Caribisch Gebied ontving afgelopen woensdagavond een verzoek voor assistentie van de Centrale Politie Post op Bonaire, zo bericht de Kustwacht vrijdag 22 mei 2020. 

Twee familieleden waren op leguanen in de mondi gaan jagen. Op een gegeven moment raakten de twee elkaar kwijt en kon de een de ander nergens meer in de mondi terugvinden.

De vermiste persoon bevond zich in de omgeving van een zoutpan. Het RCC van de Kustwacht heeft de Kustwachthelikopter naar Bonaire gedirigeerd om bij de zoektocht naar de man te assisteren. Helaas werd de zoektocht die avond zonder positief resultaat afgerond.

Donderdagochtend hebben de familieleden van de vermiste persoon samen met het Korps Politie Caribisch Nederland en de Koninklijke Marechaussee het zoeken voortgezet. Ook hebben de autoriteiten op Bonaire een drone ingezet om vanuit de lucht te helpen zoeken. De Kustwachthelikopter is eveneens in de lucht gegaan om de zoektocht te hervatten.

Na een lange zoektocht heeft de helikopter rond het middaguur de persoon liggend op zijn buik in de mondi waargenomen. De man is door de helikopter met ondersteuning van de aanwezige personen op de grond, naar boven gehesen en naar het vliegveld getransporteerd waar een wachtende ambulance hem naar het ziekenhuis heeft gebracht.

Districtscommissaris Ramai van Saramacca blij met geasfalteerde Wayamboweg

(Bron foto: NII)
Ramzi ziet nu een scala aan ontwikkelingen voor het district


Districtscom- missaris Sarwankoemar Ramai van Saramacca voorziet met de rehabilitatie van het weggedeelte Monkshoop-Vijfde Rijweg een scala aan ontwikkelingen voor het district. De geasfalteerde Wayamboweg, die in de afgelopen periode grondig is aangepakt, werd eerder deze week opgeleverd. Het betreft een gedeelte van 18.5 kilometer dat onderdeel is van in totaal 27 kilometer van de Oost-Westverbinding, aldus het . 

De districtscommissaris sprak van een heel bijzonder moment voor het district Saramacca. 'Een langgekoesterde wens van de bevolking van Saramacca, maar ook Coronie en Nickerie.' Er wonen meer dan 200 gezinnen langs de weg.

Ramai: 'Met de asfaltering gaan we een scala aan ontwikkelingen hebben. Saramacca is agrarisch district en het transport van agrarische producten gebeurt via deze weg. Ook Staatsolie maakt bijna 1×24 uur gebruikt van de weg. Bijna alle ontwikkelingen van Saramacca gebeuren via deze weg.'

Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C) benadrukte ook het belang van de weg. Volgens hem is geheel Suriname op deze weg afgestemd.


De bewindsman riep de samenleving op goed gebruik ervan te maken. Volgens hem heeft de regering prioriteiten gesteld, omdat zij verantwoord bezig wil zijn. Het afronden van dit werk kan daarom wat tijd in beslag hebben genomen.

Chotkan sprak van een niet makkelijke opgave en een uitdaging voor de aannemer. Hij bracht ook in herinnering de kritiek die van delen van de gemeenschap geleverd werd tijdens de werkzaamheden. 'Maar kritiek houdt scherp.'

OWT&C-directeur Santosh Soman legde uit, dat de wegstrekking behoorlijk wat gaten vertoonde en de fundering bleek niet sterk genoeg voor trucks. De toen 6.20 meter brede weg heeft een grondige reconstructie ondergaan, waarbij de fundering is aangepast en de weg verbreed. Ook is ervoor gezorgd dat de weg nu beladen trucks tot 12 ton aslast aan kan.

Opening Stichting Palulu Woon- en Werkcentrum aan Magnesiumstraat

(Bron foto's: NII)
Eerste groep, van ‘Mi Abrie’, neemt haar intrek in centrum


Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) heeft de Stichting Palulu Woon- en Werkcentrum in het leven geroepen om het probleem van woningnood aan te pakken. Minster André Misiekaba heeft vrijdag 22 mei 2020 de opening verricht van het Woon- en Werkcentrum aan de Magnesiumstraat in aanwezigheid van Assemblee-voorzitster Jennifer Geerlings-Simons en andere gasten. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Het centrum kan 130 gezinnen accommoderen. Intussen heeft de eerste groep haar intrek genomen. Deze groep woonde onder slechte omstandigheden te ‘Mi Abrie’ op de hoek van de Rode Kruislaan en Maystraat. Zij bestaat uit 85 gezinnen met 154 kinderen. Hun eerdere woonsituatie was mensonwaardig en kindonvriendelijk. Ook moesten ze het doen zonder goede sanitaire voorzieningen.

Losia Orisa en Sabrina Ceder van Mi Abrie zijn nu ondergebracht in een woonruimte met de basisvoorwaarden en zullen een menswaardig bestaan lijden. De stichting heeft ook als taak om deze groep verder te helpen in zelfredzaamheid en sociale weerbaarheid. Werkgelegenheid en ondernemerschap zijn onderdeel hiervan. Op deze manier kunnen zij doorstromen naar hun permanente huisvesting. Dit alles gaf minister Misiekaba aan tijdens zijn toespraak.

Tijdens de plechtigheid werden de naamborden van Stichting Palulu Woon- en Werkcentrum en het Businesscentrum onthuld. Daarnaast heeft de installatie van het bestuur van de stichting plaatsgevonden. Joan Dogojo is voorzitster die ondersteund wordt door vijf personen.

Politicoloog Hans Breeveld vindt presidentiële Covid-19 verkiezings-resolutie niet nodig

‘NDP draagt verantwoor- delijkheid voor rommel en rotzooi als stemmen niet ongestoord geteld worden' 

'Wat we nodig hebben, zijn goede waarnemers en ook de politie'


Politicoloog Hans Breeveld ziet geen enkele reden waarom president Desi Bouterse het nodig heeft geacht om in verband met Covid-19, bij resolutie een aantal maatregelen bekend te maken voor de verkiezingen van maandag. Hierin is ook opgenomen, dat de voorzitter van een stembureau in het kader van Covid-19 het tellen van de uitgebrachte stemmen kan schorsen. 

In het Dagblad Suriname van vrijdag 22 mei 2020 zegt Breeveld, dat deze resolutie in strijd is met de Kiesregeling, waarin alles limitatief is opgesomd. Hij vindt dat het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) correct heeft gehandeld door te protesteren hiertegen en een beroep aan het staatshoofd te doen om deze bepaling van de resolutie in te trekken. De politicoloog voegt eraan toe, dat er geen enkele reden is om de partiële lockdown, ofwel avondklok, te blijven handhaven tussen 23.00 uur en 05.00 uur op maandag 25 mei.

Ondertussen heeft Bouterse donderdagavond beslist, dat deze partiële lockdown op 24 en 25 mei tijdelijk zal worden opgeschort. Dat wil zeggen, dat de avond lockdown vanaf middernacht van zondag op maandag – tot dinsdag in de ochtend tijdelijk niet zal gelden. Op dinsdag 26 mei om 23:00 uur zal de partiële lockdown weer regulier gelden.

'Men moet niet problematisch doen. Het punt is dat men die vrijheid altijd en overal moet kunnen exerceren. Als je dus democratisch denkt en ook een democratische inborst hebt, dan ga je de mensen niet beletten om heel vrij dit recht te kunnen exerceren. Vooral het tellen van de stemmen mag niet geschorst worden', benadrukt Breeveld.

Breeveld zegt ook, dat voornamelijk de regerende Nationale Democratische Partij (NDP), waarvan president Bouterse ook de voorzitter is, ervoor moet waken dat de verkiezingen van Suriname niet dezelfde richting opgaan zoals het in buurland Guyana is gebeurd. 'Meer dan twee maanden is de officiële uitslag van de verkiezingen in Guyana nog uitgebleven en moest er zelfs een hertelling plaatsvinden vanwege een verdacht opgesteld proces-verbaal. Dan heeft Suriname zo'n goede naam, dus zij zullen de verantwoordelijkheid blijven dragen voor de rommel en rotzooi die in Suriname plaatsvindt als zij niet alles in het werk stelt dat de mensen vrij en ontspannen kunnen stemmen en de stemmen ongestoord gestemd kunnen worden.'

'Ook hoe het personeel van de stembureaus ook zo eenzijdig is gekleurd, allemaal mensen die gelieerd zijn aan de NDP, zal de verdachtmaking vergroten. Als er iets verkeerd gaat, ga je onnodig een verdachtmaking op jouw laden als regering. Laten we leren, want een schip op het strand is een baken op zee, je kunt leren van het ongeluk dat anderen is overkomen', aldus Breeveld.

Overigens vindt de politicoloog, dat hoeveelheden van de stemmen ook niet zo groot zijn om aanleiding te geven dat de telling geschorst zou moeten worden. Hij merkt op dat in artikel 106 van de Kiesregeling zeer beperkt staat opgenomen, dat bij wanorde in het stemlokaal, waarbij de voortgang van de stemming onmogelijk is, deze geschorst wordt en weer aanvangt nadat de orde hersteld is. Als dat niet het geval is, wordt de stemming de volgende dag hervat. Hij vindt niet dat Covid leidt tot wanorde.

'Wat we nodig hebben, zijn goede waarnemers en ook de politie. Men moet erop toezien, ook de mensen van de partijen en de politie, dat niet mensen van 1 partij dan wanorde gaan stichten, waardoor de leiding van een stembureau daarin aanleiding vindt. Er moet goed overzicht zijn dat alles ordelijk verloopt.'