zaterdag 29 september 2018

In Ecuador halen meer dan 52.000 vrijwilligers ruim 119 ton afval uit waterbronnen

Afval bestaat voornamelijk plastic en sigarettenpeuken...In Ecuador hebben meer dan 52.000 vrijwilligers meer dan 119 ton afval verzameld dat de waterbronnen van het land heeft vervuild. Het 'Acción por el Planeta'-programma van het ministerie van Milieu heeft tot doel rivieren, meren, lagunes, stranden en andere waterbronnen schoon te maken. 

Duizenden vrijwilligers, waaronder studenten, ambtenaren en mensen uit verschillende regio's van het land, hebben meer dan 1.145 kilometer afgelegd om meer dan 119 ton afval te verzamelen, voornamelijk plastic en sigarettenpeuken. Het teruggewonnen afval wordt geclassificeerd, behandeld of gerecycled door lokale overheidsinstanties.

Volgens Humberto Cholango, de minister van Milieu, is het belangrijkste idee van het project om 'het doel te bereiken om ervoor te zorgen dat al onze burgers in een gezonde en ecologisch evenwichtige omgeving leven, in harmonie met de natuur.''We hebben een planeet verzadigd door plastic, dat honderden jaren nodig heeft om te degraderen en daarom doen we vandaag een positieve actie voor de planeet en onze watervoorraden', zei minister van Onderwijs Fander Falconi.

Dit is het achtste opeenvolgende jaar, dat Ecuador de schoonmaakcampagne heeft uitgevoerd, die ook het bewustzijn van het belang van de watervoorraden en het maritieme leven bevordert.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Politieke partij FARC in Colombia eist vrijlating van haar politicus Jesus Santrich

Procureur-generaal Nestor Martinez geeft toe dat hij geen bewijs heeft van drugshandel Santrich


De Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común (FARC) partij eiste donderdag 27 september 2018 de vrijlating van Jesus Santrich, een van zijn leden en Colombiaanse parlementslid, daarbij verwijzend naar gebrek aan bewijs voor zijn detentie.

Nestor Martinez, de Colombiaanse Officier van Justitie, heeft vóór de Jurisdicción Especial para la Paz (JEP) toegegeven, dat hij geen bewijs heeft van de vermeende deelname van Santrich aan drugshandel, maar verwacht dat het rechtssysteem van de Verenigde Staten spoedig bewijs zal leveren.'Ik heb tegenover de JEP herhaald, dat er in het bestand geen bewijs van audio's of video's zijn ... De Grand Jury in New York had toegang tot audio en video's die de feiten bepalen die hebben geleid tot de actie van de rechtbank in New York in dit geval', zei Martinez.


Pablo Catatumbo, FARC-senator, reageerde op de opmerkingen van Martinez die zei, dat 'de prcureur-generaal loog tegen het land, omdat hij enige tijd geleden, zei dat er krachtig bewijs tegen hem was. Dit bewijst, dat er sprake is van een illegale detentie en dat er geen bewijs is welke zijn vrijheid in de weg moet staan.'

FARC dringt aan op bewijsmateriaal dat Santirch impliceert in een netwerk van drugshandel en betoogt dat zijn gevangenschap willekeurig en illegaal is.

Santrich, een voormalige bevelhebber van de gedemobiliseerde Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC), werd op 9 april in hechtenis genomen nadat de Amerikaanse Durg Enforcement Administration, of DEA, om zijn uitlevering had verzocht wegens beschuldigingen van drugshandel.


Santrich, een belangrijk lid van de vredesonderhandelingencommissie, ontkende deze beschuldigingen, terwijl de FARC zei dat het een poging was om het vredesakkoord dat tussen Colombia en de FARC werd gesloten in 2016 te saboteren.

Vijf maanden nadat hij gevangen werd genomen, zijn de Colombiaanse autoriteiten niet in staat geweest bewijs aan te leveren tegen Santrich.

Op 18 september verzocht het JEP om het dossier van Santrich om te bepalen of het jurisdictie heeft over zijn zaak. De rechter vroeg specifiek om de video's en audio's die de procureur-generaal heeft aangehaald tijdens een persconferentie in april. Als reactie hierop aanvaardde de rechtbank dat de Colombiaanse autoriteiten niet het beweerde bewijs hebben, omdat ze nog steeds in handen zijn van een rechtbank in New York.

Amerikaanse autoriteiten blijven oproepen tot de uitlevering van Santrich. Catatumbo drong er bij de JEP op aan Santrich te vrij te laten en voerde aan dat het een goed signaal zou zijn voor andere gedemobiliseerde guerrilla-strijders die geen rechtszekerheid hebben.


(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Neergestoken Braziliaanse presidentskandidaat Jair Bolsonaro uit ziekenhuis

Bolsonaro favoriet bij de presidentsverkiezingen van 7 oktober


De neergestoken Braziliaanse presidentskandidaat Jair Bolsonaro heeft na 23 dagen het Einstein Ziekenhuis in São Paulo verlaten. Dat melden Braziliaanse media. Volgens een bericht in het dagblad O Globo wilde de extreemrechtse ex-militair zaterdag 29 september 2018 naar Río de Janeiro vliegen, waar hij woont.

Na zijn ontslag is het vooralsnog onduidelijk of de 63-jarige in de laatste week voor de presidentsverkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land in het openbaar gaat optreden.


De rechtse politicus werd begin september neergestoken tijdens een campagnebijeenkomst in de staat Minas Gerais en raakte zwaargewond. Bolsonaro lag sindsdien in het ziekenhuis en kon door zijn verwondingen geen campagne meer voeren.

Na het incident steeg zijn populariteit.

Sinds een rechtbank de kandidatuur van ex-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft verboden is Bolsonaro favoriet bij de presidentsverkiezingen van 7 oktober. Bolsonaro geldt als een omstreden politicus die provocerende uitspraken niet schuwt. Zo prees hij eerder de voormalige militaire dictatuur.

(Suriname Mirror/The Brazilian Report/Twitter/De Telegraaf)

Tienduizenden Braziliaanse vrouwen protesteren tegen extreemrechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro

(Bron foto: Twitter/)
Bolsonaro de vrouwonvriendelijkste presidentskandidaat van Brazilië in jaren


Tienduizenden Braziliaanse vrouwen zijn zaterdag 29 september 2018 de straat op gegaan om te protesteren tegen wie zij zien als de vrouwonvriendelijkste presidentskandidaat van Brazilië in jaren: het extreemrechtse Congreslid Jair Bolsonaro.

In een reeks demonstraties, die zich uitstrekten van Manaus in het oerwoud van de Amazone tot de megacity van Sao Paulo in het zuidoosten van het land, riepen demonstranten onder de hash-tag #EleNao op om niet te stemmen op de kandidaat die verkrachting bagatelliseert en de loonkloof tussen mannen en vrouwen gerechtvaardigd vindt.

Bolsonaro, een federale afgevaardigde uit Rio de Janeiro, is koploper in opiniepeilingen en won daarmee veel Brazilianen met zijn ultra-harde opstelling over misdaad, onverbloemde retoriek en een carrière die grotendeels vrij was van corruptiebeschuldigingen.

Toch heeft hij ook velen afgestoten door zijn commentaar, dat algemeen als seksistisch, anti-vrouw en homofobisch wordt beschouwd.

Zijn relatieve gebrek aan steun bij vrouwen kan problemen opleveren voor de kandidaat, een voormalig legerkapitein die de favoriet is geworden na het omarmen van een vrijemarktbeleid op het campagnepad.


Zijn grootste rivaal en waarschijnlijke tegenstander in een waarschijnlijke tweede ronde run-off is de linkse kandidaat Fernando Haddad. Voormalig burgemeester van Sao Paulo, Haddad, is kandidaat voor de Arbeiderspartij, waarvan de gevangen stichter, voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva, werd uitgesloten van de verkiezingen door een corruptie-veroordeling.

Ondanks de wijdverbreide hekel aan de Arbeiderspartij, is Haddad in peilingen terechtgekomen met steun van de arbeidersklasse en veel kiezers die zijn rechtse tegenstander niet mogen.

Volgens een recent onderzoek van opiniepeiler Ibope, is 18 procent van de vrouwen van plan te stemmen voor Bolsonaro in de eerste ronde van 7 oktober, tegenover 36 procent van de mannen. In een scenario van de tweede ronde van 28 oktober, onder degenen die een voorkeur uitspraken, koos van de vrouwen 47 tot 30 procent voor Haddad boven Bolsonaro, terwijl van de mannen 47 procent voor Bolsonaro ging en 37 procent voor Haddad.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)

Amerikaans senator Marco Rubio, Florida, wil dat VS Venezuela plaatst op lijst van landen die terrorisme sponsoren

(Bron foto: Associated Press)
'Regime van president Nicolás Maduro had banden met organisaties als de FARC en Hezbollah'


Drie Amerikaanse senatoren onder leiding van Marco Rubio, Florida, dringen er bij het ministerie van Buitenlandse Zaken op aan, Venezuela toe te voegen aan de landen die terrorisme sponsoren, een aanwijzing die het scala aan sancties tegen Venezuela zou kunnen uitbreiden. 

In een brief aan staatssecretaris Mike Pompeo stellen de senatoren, dat het regime van president Nicolás Maduro banden heeft gehad met organisaties zoals de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, of de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), en Hezbollah en benadrukten het feit, dat het geen acties heeft ondernomen om die functionarissen te straffen die zijn gesanctioneerd door de VS voor deelname aan drugshandel.

'Het komt niet als een verrassing, dat de Maduro-dictatuur terroristen heeft geholpen en aangezet. Na jarenlang samen te werken met FARC, ELN en andere narco-terroristen, is Venezuela nu een narco-staat geworden', aldus de senatoren in de brief van 26 september. 2018.
'Tareck El Aissami, die diende als Venezuela's vicepresident tot 14 juni 2018, is gesanctioneerd door het Amerikaanse ministerie van Financiën als een 'drugshandelaar', en twee van de neven van Maduro zitten nu 18 jaar in een Amerikaanse gevangenis voor samenzwering om cocaïne in de Verenigde Staten te importeren', aldus het document.

Naast Rubio is de brief ondertekend door twee andere republikeinen, John Cornyn uit Texas en Cory Gardner uit Colorado.

Rubio is een van de meest invloedrijke stemmen in Washington in het Amerikaanse beleid ten aanzien van Venezuela. De aanwijzing - die momenteel alleen wordt toegepast op Iran, Noord-Korea, Soedan en Syrië - zou de toepassing van meer sancties tegen het olieland vergemakkelijken.

In het verleden werd de benaming gebruikt om wapenexporten te annuleren, technologie te verkopen, beperkingen op te leggen aan de levering van economische hulp en financiële beperkingen, naast andere acties.

(Suriname Mirror/Miami Herald)

Demonstraties verwacht bij intocht Sinterklaas 17 november in Zaanstad - Drammerig handjevol anti-Zwarte Piet-activisten weet van geen ophouden

Anti- en pro-Zwarte Piet activisten uit lange voorjaarsslaap ontwaakt

- NVU-leider Kusters wil Sint en Pieten welkom heten
- Zaandammer Kevin de Koning Panen: 'Alle anti’s komen naar Zaandam schreeuwend dat Zwarte Piet niet kan en mag, daarom is het tijd voor een tegengeluid'
- Bekende anti-Zwarte Piet-Randstad-beroepsactivisten roeren zich ook op internet


De gemeente Zaanstad wil de ‘discussie’ over Zwarte Piet graag vóór de intocht en buiten beeld van de nationale tv houden. Dat gaat waarschijnlijk niet lukken. Inmiddels zijn er al drie acties voor 17 november aangekondigd, zo bericht de Zaanse nieuwswebsite De Orkaan vandaag, zaterdag 29 september 2018. 

De Nederlandse Volks-Unie (NVU), de ‘Doorbraak’ (gezeteld in Leiden)-actievoerders rond activiste Joke Kaviaar en ook Zaandammer Kevin de Koning Panen hebben aangegeven te willen demonstreren op die dag.

Constant Kusters, de leider van de neo-nazistische Nederlandse Volks-Unie uit Arnhem, kondigt tijdens het NVU-journaal van 25 september aan bij de burgemeester op bezoek te gaan 'om de goedheiligman en zijn Zwarte Pieten welkom te heten'. De NVU gaat een aanvraag indienen om een 'legale manifestatie langs de route' te houden.


Anti-racisme-activisten, waaronder de Zaanse Joke Kaviaar, schreven op de website van de linkse organisatie Doorbraak een open brief aan de burgemeester waarin ze aankondigden 'bij de intocht in Zaandam' actie te zullen ondernemen.

Rogier Meijerink van #Geen4MeiVoorMij en Michael van Zeijl van De Grauwe Eeuw die met burgemeester Jan Hamming (PvdA) spraken over de Sint-intocht hebben geen concrete acties aangekondigd, maar De Grauwe Eeuw ‘beraadt zich op verdere stappen’. Van Zeijl riep vorig jaar tot een gewelddadige actie tijdens de nationale intocht en werd vijf dagen preventief vastgezet voorafgaand aan de Sinterklaas-intocht in Dokkum.

Zaandammer Kevin de Koning Panen wil op 17 november als de Sint aankomt in Zaanstad voor het oog van de Nederlandse tv-camera’s een demonstratie organiseren 'VOOR Zwarte Piet!' Het evenement is op 7 juni op Facebook aangemaakt en inmiddels hebben slechts 27 mensen aangegeven te zullen deelnemen. Hij heeft een vergunning bij Zaanstad aangevraagd, Kevin schrijft als toelichting:

'Alle Anti’s komen naar Zaandam schreeuwend dat Zwarte Piet niet kan en mag. Daarnaast zullen ze iedereen in Zaandam die VOOR Zwarte Piet is uitmaken voor racisten etc. Daarom is het tijd voor een tegen geluid. De enige die al een aantal jaren discrimineren en fascistisch zijn, zijn zij die zich de Anti’s noemen! En zij zullen weer mogen demonstreren tegen Zwarte Piet en alle camera’s zullen weer op hun gericht zijn. Dus we moeten van ons laten horen. Wij gaan ook een vergunning aanvragen om te protesteren, VOOR Zwarte Piet! Daarom is de locatie en tijd van waar wij ons geluid kunnen laten horen nog onbekend.'

Het ligt niet voor de hand, dat Hamming alle aangekondigde protesten toe gaat staan, dat lijkt immers vragen om problemen.

'Ferrier moet pad van confrontatie verlaten'

(Bron  foto: Dagblad Suriname)
'Krampachtige en halsstarrige houding Onderwijsminister is geen gezonde zaak'

'Minister Lilian Ferrier, die op ramkoers ligt, is helemaal niet geschikt voor de functie van minister'


Net als andere ambtenaren en werknemers van bedrijven, lijden ook de leerkrachten onder de funeste financieel- economische situatie van het land, welke door deze regering is gecreëerd. Door het conflict tussen Onderwijsminister Lilian Ferrier en de vakbonden BVL/ALS onder leiding van Wilgo Valies, heeft de vakbond besloten op maandag 1 oktober in staking te gaan. 

De vicepresident heeft intussen een brief gestuurd naar BVL/ALS, waarin hij aangeeft dat indien de vakbond afziet van de staking, hij een gesprek kan arrangeren voor dinsdag 2 oktober met onderwijs minister Lilian Ferrier. Deze brief van Ashwin Adhin is een pressie- en chantagemiddel, hij wil dat de staking niet doorgaat. De vicepresident moet geen chantagemiddel gebruiken, maar opdracht geven aan Onderwijsminister Ferrier, rond de tafel te gaan zitten met de vakbond. 

De krampachtige en halsstarrige houding van de onderwijsminister om niet te praten met de vakbond over een aantal knelpunten is geen gezonde zaak. Het lijkt op vol onbegrip, arrogantie en koppigheid van de onderwijsminister voor de knelpunten van de leerkrachten. 

Minister van Onderwijs Lilian Ferrier die op ramkoers ligt, is helemaal niet geschikt voor de functie van minister. Wil de Onderwijsminister soms met haar halsstarrige en koppige houding, de vakbond(lees Wilgo Valies) laten merken dat zij de baas is van het ministerie van Onderwijs? Het zou van goed fatsoen getuigen als de minister van Onderwijs zo spoedig mogelijk in dialoog treedt met de vakbond. 

De regering c.q. de minister van Onderwijs moet het pad van confrontatie verlaten en met de vakbond (BVL/ALS) in dialoog treden om escalatie te voorkomen. Het gebruik van gespierde taal door beide partijen zal de zaak verergeren. Het intimideren en dreigen met ‘no work no pay’, als de leerkrachten op maandag 1 oktober niet verschijnen op de scholen, is olie op het vuur gooien. Het is helemaal niet verstandig van de minister om zulke opmerkingen te maken, hiermee zorgt ze voor meer problemen. Het fenomeen 'no work no pay' heeft in het verleden nooit gewerkt, en deze keer zal ook niet anders zijn. De poging van de minister om 'no work no pay' toe te passen zal tevergeefs blijken. 

Wij hebben geen arrogantie en stoerdoenerij nodig met alle nadelige consequenties voor de scholieren en de samenleving. De minister doet er beter aan om samen met de vakbond na te gaan hoe zij de huidige problemen in het onderwijs het hoofd kunnen bieden. Zij moet ook te allen tijde bereid zijn om te luisteren naar de vakbond om het onderwijsproces op spoor te brengen. 

De uitspraak van de minister dat leerkrachten 'wave' kopen met geld bestemd voor permanente educatie is onnozelheid en brutaliteit van de minister. Het gaat Onderwijsminister Lilian Ferrier helemaal niet aan wat de leerkrachten met hun geld doen. Stel eens voor, dat ik zou bepalen voor de minister dat ze met haar geld geen 'wave' of een bepaald merk ondergoed mag kopen. Dat zou een zeer verregaande brutaliteit van mij zijn. Gelukkig heeft de minister ingezien dat ze fout was en haar excuses aangeboden. 

Idris Naipal

Internationale topconferentie in Paramaribo over financiering acties tegen gevolgen klimaatverandering

Minister Pollack-Beighle kondigt conferentie aan in toespraak voor VN-Algemene Vergadering
 
(Bron screenshot: UN General Assembly)
- Suriname nog steeds en tevergeefs op jacht naar financiële compensatie door Westerse vervuilende landen voor duurzaam bosbeheer...
- ... maar praat niet over vernietigende illegale houtkap en kleinschalige goudwinning en ongebreidelde jacht op beschermde species zoals de jaguar


In Paramaribo wordt in februari 2019 een internationale topconferentie gehouden over financiering van acties tegen de gevolgen van klimaatverandering. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, vandaag, zaterdag 29 september 2018, in New York gezegd tijdens haar  toespraak voor de 73e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Dat meldt de Ware Tijd.

Ze merkte op, dat ofschoon Suriname enorm kwetsbaar is voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals zeespiegelstijging, en het land niet bijdraagt aan de oorzaak daarvan, het land nauwelijks profijt trekt van de internationale klimaatafspraken. Deze afspraken hebben nog steeds geen tastbare resultaten opgeleverd wat betreft financiering van klimaatprogramma's.'Suriname is één van de elf landen met een groot bosoppervlak en lage ontbossingsgraad, wat 20 procent van het resterende tropische bos in de wereld vertegenwoordigt, en 18 procent van het koolzuurgas uit tropisch bos opslaat. Toch profiteren we niet volledig van mondiale regelingen die verband houden met verantwoord bosbeheer', zei Beighle.

Ze voerde aan, dat COP-23, de VN-klimaattop van vorig jaar, Suriname heeft toegezegd om zijn bosbedekking op 93 procent te houden. 'We hebben ook de voorwaardelijke toezegging gedaan om onze leiderspositie als één van de meest koolstof-negatieve landen te behouden. Deze toezegging, onder voorbehoud dat we wetenschappelijke, technologische, technische en financiële steun krijgen, gaat verder dan nationale voordelen. Het heeft voordelen voor de mensheid wereldwijd.'

Het is tegen deze achtergrond dat Suriname in februari volgend jaar een topconferentie zal organiseren over klimaatfinanciering.

Minister Beighle voerde ook aan dat bepaalde definities enorm beperkend en nadelig zijn voor sommige landen. Zij gaf aan dat Suriname en een aantal andere landen worden aangemerkt als midden-inkomenslanden vanwege de omvang van hun bruto nationaal product. Hierdoor komen ze niet in aanmerking voor concessionele leningen om de uitdagingen en problemen waarmee ze kampen aan te pakken. In deze situatie moet verandering komen, pleitte de bewindsvrouwe.

Internet-gebruikers via Telesur merken dat de internetverbinding moeizaam gaat

Ook andere providers in Caribisch gebied hebben te lijden van storing


Gebruikers van internet via Telesur merken vandaag, zaterdag 29 september 2018, dat de internetverbinding moeizaam gaat. Telesur Corporate Communications deelt mee dat de stremming van de internetservice op mobiel en breedband is opgetreden, aldus Starnieuws. Ook Suriname Mirror wordt gehinderd door een haperende, trage internetverbinding.

De stremming heeft te maken met dringende werkzaamheden van de business partners Crown Castle en Equinix op hun infrastructuur in Miami.

Ook andere providers in het Caribisch gebied hebben te lijden van de storing. Er wordt getracht het internetverkeer zo spoedig mogelijk te normaliseren.

Telesur vraagt zijn klanten met een en ander rekening te houden.

Mogelijk relatieproblemen Suriname-Frankrijk na brandstichting Franse politie op eiland Marowijnerivier

(Bron foto: ABOP)
RO-minister Dikan wil dat instanties die gaan over grensbewaking de zaak grondig onderzoeken

- Surinaamse autoriteiten geloven dat eiland Kapasitabiki Surinaams grondgebied is en niet Frans 
- Bee (ABOP): 'De Fransen schenden de overeenkomst en we willen weten wat de regering gaat doen'


Het onlangs in brand steken van bezittingen door de Franse politie op een eiland aan de Marowijnerivier, kan gevolgen hebben voor de relatie tussen Suriname en Frankrijk. Volgens de Fransen, die betrokken waren bij de gezamenlijke patrouille met de Surinaamse politie en militairen, behoort het eiland tot Frans grondgebied. Dat wordt echter door zowel districtscommissaris Margaretha Malontie van Sipaliwini (Bestuursressort Pamaka) als minister Edgar Dikan van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) betwijfeld, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 29 september 2018.


De RO-minister ziet graag, dat de instanties die gaan over grensbewaking de zaak grondig onderzoeken.

In de bilaterale overeenkomst tussen Suriname en Frankrijk over de samenwerking van de politie staat, dat agenten van de staat op wiens grondgebied wordt gepatrouilleerd al hun wettelijke bevoegdheden mogen uitoefenen. De politie van de andere staat mag in dat geval slechts als waarnemer deelnemen aan de gezamenlijke patrouilles. Die dienen plaats te vinden binnen een strook van twee kilometer landinwaarts op elkaars grondgebied.

De vernieling door de Fransen heeft maandag plaatsgevonden op het eiland, dat Kapasitabiki wordt genoemd. Zij hebben onder meer een goudponton, een boot met buitenboordmotor en een aantal vaten met brandstof in brand gestoken.

'We hadden hiervoor gewaarschuwd. Onze autoriteiten nemen eerder spullen in beslag, maar de Fransen gaan tot vernietiging over. Dat is hun werkmethode en dat verschilt met onze werkwijze', zegt Marinus Bee, ABOP-parlementariër in Marowijne. 'De Fransen schenden de overeenkomst en we willen weten wat de regering gaat doen', zegt Bee.

Malontie zegt: 'Ik vind het erg wat er is gebeurd. De mensen hebben niet eens een waarschuwing gekregen.' Zij neemt waar voor haar collega August Bado van Tapanahoni. 'Zover ik weet behoort het eiland tot Surinaams grondgebied. De mensen hebben zich jarenlang daar gevestigd, waarom is niet eerder aan hen gezegd dat ze op Frans grondgebied wonen?', vraagt de dc zich af. Volgens haar overnachten overwegend goudzoekers op het eiland, die meestal de volgende dag hun reis voortzetten.

Zij heeft het voorval doorgeleid naar minister Edgar Dikan. 'Ik ben daarover echt gebelgd en ook teleurgesteld. De Franse politie is waarschijnlijk buiten zijn boekje gegaan', zegt hij. De bewindsman heeft onder andere de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie en Politie op de hoogte gesteld van het gebeurde en wil dat er duidelijkheid komt in de zaak. Hij vraagt zich af waarom de Franse autoriteiten niet aangeven welke eilandjes tot hun grondgebied behoren. 'Laten ze vlaggen zetten op de eilandjes.'

Dit optreden zorgt volgens hem voor een deuk in de relatie met de Fransen, terwijl de afgelopen tijd de band tussen de twee landen steeds beter werd.


Nieuwe startlocatie vijfde KLM Curaçao Marathon op 25 november

'De route heeft ook een aanpassing ondergaan, maar, het blijft natuurlijk een heerlijke, unieke route'De vijfde KLM Curaçao Marathon start en finisht niet zoals de eerste vier jaar van het evenement bij het Lions Dive & Beach Resort, maar bij het Hilton Hotel te Piscadera. Alle deelnemers krijgen na afloop van het hardloopevenement, dat dit jaar plaats vindt op 25 november, een unieke herinneringsmedaille. 

'Doordat we op een nieuwe locatie starten en finishen moest de route ook een aanpassing ondergaan', zegt organisator Kees van Muiswinkel vandaag, zaterdag 29 september 2018, in het Antillliaans Dagblad.  

'Maar, het blijft natuurlijk een heerlijke, unieke route. Deelnemers kunnen de marathon lopen, of de halve marathon en die zijn nog altijd AIMS/IAAF-gecertificeerd. We hebben wel de starttijden iets aangepast. De marathonlopers starten nu om 3.30 uur, de deelnemers aan de halve marathon om 5.30 uur en zij die de 10 kilometer lopen vertrekken om 6.30 uur. Zo komt ‘het hele spul’ ongeveer tegelijkertijd binnen, dat wil zeggen, er zitten geen uren tussen. Verder is er natuurlijk ook de 5 kilometer waarvoor mensen kunnen kiezen, terwijl we ook weer de zogenaamde ‘trail’ hebben.'

'Voor elk wat wils dus. En iedereen kan zich dan ook inschrijven. Jong of oud, man of vrouw, nationaal of internationaal. Elke deelnemer krijgt een eigen racenummer waarmee online de tijd kan worden bijgehouden, ook door vrienden en familie. Dat gaat via een speciale app, Live Track & Trace. Verder zorgen we zoals vanouds weer voor shirts, drinken en fruit.' 

De deelnemers eindigen hun race allemaal op het strand van Hilton.

'Overheid Curaçao en ondernemers moeten samen infrastructurele problemen in Pietermaai aanpakken'

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Econoom Roland van den Bergh deed onderzoek naar de ontwikkeling van de wijk


Wanneer de overheid samenwerkt met ondernemers en een aantal infrastructurele problemen in Pietermaai aanpakt, zou dat in de komende vier jaar kunnen leiden tot 150 miljoen gulden aan extra private investeringen. Dat concludeert econoom Roland van den Bergh in een onderzoek naar de ontwikkeling van de wijk, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 29 september 2018. 

Van den Bergh voerde het onderzoek ‘The rise of the Pietermaai-district and the road towards a sustainable urban economic development of the historic city center’ uit op verzoek van Wilfred Hendriksen en wijlen Jan Peltenburg, die worden gezien als de grondleggers van de wijk zoals die er vandaag de dag uitziet.


Een belangrijke vraag daarbij was ook wat er zou moeten gebeuren om een – verdere – duurzame ontwikkeling in Pietermaai af te dwingen.

Vastgesteld werd dat er de laatste twee jaar weinig investeringen meer zijn gedaan in de wijk. In de periode van 1993-2015 werd in totaal zo’n 129.3 miljoen in Pietermaai gepompt voor de renovatie van de gebouwen en de ontwikkeling van vier boetiekhotels, acht appartementenhotels, tien restaurants, twee bars, ruim honderd studentenkamers en verschillende woningen.

Maar, sindsdien ligt de ontwikkeling zo’n beetje stil. 'Terwijl de helft van het gebied nog steeds wacht om te worden gerenoveerd of bebouwd', aldus het onderzoek van Van den Bergh, waarin wordt gesteld, dat dit komt door verschillende infrastructurele factoren. Zo is er volgens de bevindingen van de econoom sprake van een gebrek aan parkeerplaatsen, onvoldoende straatverlichting, een onveilige hoofdweg (Kaya Papa Godett) en een onaantrekkelijke verbinding tussen het historische Punda en Marie Pampoen.

Twee drijvende dokken van Damen Shiprepair Curaçao binnenkort in gebruik genomen

(Bron foto: Damen)
Voorbereidingen voor het in bedrijf nemen van de dokken in volle gang


De countdown voor het in gebruik nemen van de twee drijvende dokken van Damen Shiprepair Curaçao (DSCu) is begonnen. Vanaf 1 november zal het scheepsbouwconcern beginnen met het uitvoeren van commerciële activiteiten op het nieuwe C- en D-Dock. Die startdatum werd afgelopen week bekendgemaakt, tijdens het Congreso Mexican del Petroleo (CMP) in Acapulco, waar zowel de Curaçaose als de Nederlandse tak van DSCu vertegenwoordigd is, zo schrijft vandaag, zaterdag 29 september 2018, het Antilliaans Dagblad.

De voorbereidingen voor het in bedrijf nemen van de dokken is al in volle gang. Gisteren werd in dat kader ‘een belangrijke mijlpaal’ bereikt.

Het eerste drijvende dok, C-Dock, is door een kernteam van DSCu Рmet de hulp van de loodsen en sleepboten van KTK Рvastgezet aan palen, waarlangs het in de toekomst op en neer kan bewegen. De afmeerpalen waaraan het dok is bevestigd, werden voorheen gebruikt door het drijvend dok van de Cura̤aose Dokmaatschappij.

Aan het C-Dock, dat in april dit jaar aankwam, moest nog veel gebeuren. Zoals staalreparaties en straal- en schilderwerk in alle ballasttanks. Komende week zal het dok elektrisch worden aangesloten, waarna de pompen en kleppen getest en gekalibreerd kunnen worden.

Eind volgende week moet het dok dan voor het eerst gedeeltelijk worden afgezonken, waarna het gereed kan worden gemaakt voor de eerste commerciële ‘dokking’ van een schip. In het C-Dock ligt ook nog een kleiner D-Dock, dat volgende week zal worden uitgevaren. Daarna zal ook dit dok aan zijn nieuwe afmeerpalen komen te liggen.

SVB Curaçao: Jaarlijks budget van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) mogelijk verhoogd

'Aard en omvang mogelijke verhoging budget op dit moment niet betrouwbaar in te schatten'

'SVB geeft in 2018 meerdere voorschotten aan het Sehos, omdat precaire financiële situatie Sehos een structureel probleem is'


De Sociale Verzekeringsbank (SVB) sluit niet uit dat het jaarlijkse budget van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) verhoogd wordt. Dit valt op te maken uit het Jaarverslag 2017, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 29 september 2018.

Daarin staat: 'Het Sehos heeft administratief bezwaar gemaakt tegen de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) met betrekking tot de vaststelling van het Sehos-budget over de jaren 2016 en 2017. Als zelfstandig bestuursorgaan is SVB formeel adviseur van de minister GMN en materieel is SVB verantwoordelijk voor het beheer van het BZV-fonds, waaruit het Sehos wordt betaald. Het is niet uitgesloten dat het budget over de genoemde jaren verhoogd wordt naar aanleiding van het gemaakte bezwaar. De aard en omvang van een mogelijke verhoging van het budget is op dit moment niet betrouwbaar in te schatten.'In 2017 werd het budget al eenmalig verhoogd van 120 miljoen naar 124 miljoen gulden. Omdat het Sehos niet kan rondkomen van het huidige budget, springt de SVB vaak financieel bij.

Uit het Jaarverslag valt op te maken, dat per eind 2017 het Sehos een bedrag van bijna 5 miljoen gulden terug te betalen had aan de SVB. Eind 2016 was dit bedrag 7,8 miljoen gulden, zo blijkt uit het jaarverslag. Het gaat om voor-financieringen en voorschotten. SVB: 'Aangezien de precaire financiële situatie van het Sehos een structureel probleem is, worden in 2018 door de SVB meerdere voorschotten gegeven aan het Sehos.'

Wereldbank doet in oktober en november onderzoek naar obstakels voor bedrijfsleven

Onderzoek wordt uitgevoerd Surinaams bedrijf Equal Chances @ Green Development


De Wereldbank doet in oktober en november onderzoek naar de obstakels die het Surinaamse bedrijfsleven anno 2018 ondervindt. De resultaten zullen vastgelegd worden in een rapport. Voor het onderzoek zullen 360 bedrijven, worden geïnterviewd. De antwoorden zullen volstrekt anoniem verwerkt worden. Dit meldt Starnieuws vandaag, zaterdag 29 september 2018.

In 2010 deed de Wereldbank dit onderzoek voor de eerste keer in Suriname. De voornaamste obstakels voor het bedrijfsleven in 2010 waren: gebrek aan goed opgeleid kader (aangegeven door 30% van de bedrijven); regulering rondom de import (16%) en toegang tot financiering (14%).

 
Het onderzoek van de Bank wordt wereldwijd in 139 landen gedaan; waaronder de meeste Latijns Amerikaanse en Caribische (LAC) landen.

In 2010 scoorde Suriname op de meeste gebieden ongunstiger dan haar LAC-buurlanden, maar er waren ook een paar vlakken waarop ons land beter presteerde. Zo ondervond het bedrijfsleven in Suriname beduidend meer last van te weinig kader dan onze buren, maar was er tegelijkertijd minder verlies door diefstallen en misdaad dan om ons heen, meldt Equal Chances @ Green Development (ECGD), die is aangetrokken voor het doen van het onderzoek.

De voorzitster van het Suriname Business Forum, Marion Stekkel, vindt de enquête van groot belang voor het bedrijfsleven. 'Ons land heeft goed onderzoek nodig om ons beleid te bepalen.Wij zoeken vaak naar zulke belangrijke statistieken. Met onderbouwde cijfers kunnen we aantonen wat de prioriteiten zijn die door het bedrijfsleven worden aangegeven.'

Naast obstakels legt de enquête achtergrondinformatie vast over onder andere de grootte van de bedrijven en het aantal participerende vrouwen in het management. Ook vragen over export, innovatie, het aantal werknemers en de verkoop, worden in het gemiddelde landelijke resultaat verwerkt.

Handjevol vrouwen laat hun stem luid horen tegen beleid regering Bouterse-I en -II

(Bron foto: Maisha Neus)
'Regering moet bevolking beschermen tegen armoede, stijgende winkelprijzen en slecht bestuur'

'Rosellie Cotino (NDP-parlementariër) zou zich inzetten tegen armoede, maar is het niet deze Cotino die elke keer stemt voor verarming?'


Protesterende vrouwen maakten vrijdag een pijnlijke vergelijking tussen de koopkracht anno 2018 en 2010, voordat het Kabinet Bouterse-I was aangetreden. Tijdens een manifestatie op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo zetten zij een willekeurig aantal veel gekochte producten neer dat in 2010 samen Srd 100 kostte. Vlak daar naast plaatsten zij enkele goederen die nu voor hetzelfde bedrag kan worden gekocht.  Het verschil is enorm. De teleurstellende opkomst bestond uit slechts 50 tot 60 personen. Zelfs de aanwezigen waren teleurgesteld. Een deelneemster stelde zelfs de vraag of de vrouwen die niet aanwezig waren, niet voelen hoe slecht het gaat in het land.

De betogers hebben de regering opgeroepen de bevolking te beschermen tegen armoede, stijgende winkelprijzen en slecht bestuur, zo berichten de Ware Tijd, Dagblad Suriname en Waterkant.net vandaag, zaterdag 29 september 2018.

'De armoede die we nu trotseren, is ook een vorm van mishandeling en dat willen wij op deze manier kenbaar maken', zergt Xiomara Cadogan, vertegenwoordigster van de organiserende actiegroep The Next Generation Suriname. Onder de enkele mannen die aanwezig waren bevonden zich de parlementariërs Edward Belfort (ABOP) en Dew Sharman (VHP).

De aanwezigen die uit verschillende districten waren gekomen, hebben met toespraken en via leuzen op protestborden hun bezorgdheid geuit over de wijze waarop er beleid wordt gevoerd door de regering.

VHP-jongere Karishma Mathoera zei, dat het volk 'keihard achteruitgaat'. 'Sparen is onmogelijk geworden. We zijn geen law law volk, we zijn strijders. Wi a no law law meid.'

De leuzen op de protestborden bevatten kritische opmerkingen naar enkele vrouwelijke DNA-leden van de coalitie en ministers. 'Rosellie Cotino (NDP-parlementariër) zou zich inzetten tegen armoede, maar is het niet deze Cotino die elke keer stemt voor verarming?', luidde één van de teksten. Ook de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur kreeg een veeg uit de pan. 'Lilian Ferrier, als vrouw zijnde laat u studenten en hun moeders huilen. Shame on you!'. 

Hoewel de opkomst niet overweldigend was, is de organisatie niet ontevreden. 'Men heeft de zon getrotseerd om hier te zijn', zei Cadogan na afloop. Ze merkt, dat er over het algemeen nog een zekere terughoudendheid is als het gaat om de participatie.

EBG dreigt eventueel stakende leerkrachten met niet uitbetalen loon op stakingsdagen

Directie stichting Onderwijs EBG negeert het stakingsrecht


Leerkrachten van EBG-scholen die maandag niet op school verschijnen, omdat ze deelnemen aan de door de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname, ALS, aangekondigde staking zullen geen loon krijgen voor de dagen waarop ze niet hebben gewerkt. 'Op leerkrachten die staken wordt het principe no work, no pay toegepast', schrijft Mildred Demon, directrice van de stichting Onderwijs der Evangelische Broedergemeente in Suriname, aan EBG-schoolleiders. Demon lijkt voorbij te gaan aan het stakingsrecht.

In de memo, die gisteren is verstuurd, wordt aangegeven dat de EBG-scholen maandag normaal starten met het nieuwe schooljaar. 'Indien leerkrachten deelnemen aan de staking dient u per dag de namen door te geven aan de afdeling HRM', instrueert Demon de schoolhoofden.

Maar, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 29 september 2018, in hoeverre de staking maandag doorgaat is vooralsnog onduidelijk. Bondsvoorzitter Wilgo Valies heeft shopstewards, leden en aspirant-leden van de twee bonden vrijdag opgeroepen voor een spoed algemene ledenvergadering vanmiddag. Valies kreeg eerder op de dag een brief van vicepresident Ashwin Adhin als antwoord op een schrijven dat de onderwijsvakbonden op 25 september naar de bewindsman hadden gestuurd. BvL en ALS hadden zich daarin erover beklaagd dat er onder andere geen communicatie mogelijk is met minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Als gevolg daarvan kunnen zaken waar de bonden moeite mee hebben niet besproken worden.

In zijn brief stelt de vicepresident dat een conflict niet in een sfeer van dreiging en/of druk opgelost kan worden. Hij is evenwel bereid een gesprek tussen de twee bonden en het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur te arrangeren voor 2 oktober als Valies de garantie biedt dat 'voor een goede sfeer van constructief overleg'.


De spanningen tussen minister Ferrier en de vakbondsleider liepen deze week hoog op nadat de bonden gedreigd hadden met een stakingsactie op 1 oktober en de bewindsvrouw beloofde het principe van'no work, no pay'toe te passen.

Guyanese president David Granger in december naar Paramaribo voor overleg met Bouterse

(Bron foto: Ministry of Foreign Affairs Guyana)
Niet duidelijk of de hete aardappel 'Tigri-grensgeschil' wordt opgediend...


De Guyanese president David Granger komt in december naar Paramaribo voor overleg met president Desi Bouterse. Dit wordt bevestigd door minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlands Zaken, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 29 september 2018. De exacte datum voor deze top is nog niet vastgesteld. 

'We hebben voor het einde van het jaar op programma staan een topoverleg tussen onze president en president Granger, in december', aldus de bewindsvrouwe.

Een aantal 'grote vraagstukken' zal tijdens die ontmoeting besproken worden. Op de agenda staan onder meer veiligheid, milieu en klimaatverandering, handel en economie, energie en mijnbouw. 'Wij verwachten dat ook dat bezoek zeer succesvol zal zijn.'

Of het Tigri-grensgeschil ook ter sprake komt is niet duidelijk. President Bouterse heeft bij verschillende gelegenheden aangegeven, dat het grensvraagstuk de beide landen niet moet tegenhouden om samen te werken om meer ontwikkeling te realiseren in beide landen.

Al enige tijd voeren de gezamenlijke grenscommissies van Guyana en Suriname overleg over allerhande onderwerpen die te maken hebben met grensvraagstukken en samenwerking. Guyana claimt sinds de jaren zestig van de vorige eeuw de zogenaamde Tigri-driehoek in zuidwest Suriname en heeft daar militairen gestationeerd. 

PCS-directeur Dayasankar Mathoera nieuwe directeur 's Lands Hospitaal

Psycholoog Raj Jadna- nansing wordt nieuwe directeur van het Psychiatrisch Centrum Suriname


Psycholoog Raj Jadnanansing wordt de nieuwe directeur van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS). De huidige directeur Dayasankar Mathoera zal het roer overnemen bij 's Lands Hospitaal. 

Minister Antoine van Volksgezondheid bevestigt vandaag, zaterdag 29 september 2018, op Starnieuws dat de benoemingen per 1 oktober ingaan.

President Desi Bouterse heeft de benoemingen goedgekeurd. Volgende week wordt het personeel officieel in kennis gesteld van de veranderingen die op komst zijn.

Bij 's Lands Hospitaal is de functie van directeur vacant geworden, nadat minister Elias de directeur William Deel in juli ontslag had aangezegd. De minister ging tot deze stap over, omdat hij het contract zeer nadelig vond. Naast het directeurschap van het ziekenhuis, was Deel ook consultant van de instelling.

Korporaal Ronald Fernandes leeft al 16 maanden op straat door dienstongeval

'Dat ik vandaag dak- en thuisloos ben komt door het onrecht dat mij wordt aangedaan door de Staat' 

- 'Ik slaap in de omgeving van de Marinetrap, achter het gebouw van De Nationale Assemblee'
- ‘Er wordt niet naar mij omgekeken, tot heden heb ik van geen enkele ondersteuning gekregen'


Het Dagblad Suriname vraagt vrijdag 28 september 2018 aandacht voor korporaal Ronald Fernandes die een zwerversbestaan lijdt door een dienstongeval. 'Ik ben niet aan de drugs, ik ben geen alcoholist, ik gok niet. Dat ik noodlijdend ben, komt door het onrecht, dat mij door de staat wordt aangedaan. Ik ben getraumatiseerd door de binnenlandse oorlog. Noem mij geen ex-militair, want eenmaal militair, altijd militair. Ik ben korporaal Ronald Fernandes. Dat ik vandaag, dak- en thuisloos ben en in de omgeving van de Marinetrap, achter het gebouw van De Nationale Assemblee (DNA) slaap, komt door het onrecht dat mij wordt aangedaan door de Staat Suriname, met name het ministerie van Defensie.'

Ronald Fernandes (51) was ingedeeld als soldaat bij Charlie Compagnie van de 33ste infanteriebataljon. Tijdens een militaire actie bij de Pakirakreek, nabij Stoelmanseiland in het district Marowijne, kwam Fernandes te vallen en liep een kneuzing van zijn lumbale wervelkolom op. Tot tweemaal toe werd hij opgenomen in het Militair Hospitaal en onderging een bekkentractiekuur. Hij werd nooit meer de oude.

Uit het medisch rapport van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, ondertekend door orthopedisch chirurg R. Tjong Ajong, blijkt onder andere, dat het niet te verwachten is, dat de klachten zullen verdwijnen. 'De heer Fernandes R. zal niet meer actief als militair kunnen functioneren. Zijn invaliditeitspercentage bedraagt 15%.'

Volgens een schriftelijke verklaring van luitenant S. Blokland is het ongeval van Fernandes een dienstongeval.

Fernandes: ‘Er wordt niet naar mij omgekeken. Anderen ontvangen tweehonderd, anderen zevenhonderdvijftig Srd per maand. Maar, ik heb tot heden geen enkele ondersteuning gekregen. Door psychische issues, waaronder agressief gedrag ten gevolge van trauma’s opgelopen tijdens de binnenlandse oorlog, verloor ik mijn gezin en ging het bedrijf dat ik had opgezet kapot. Het gevolg is, dat ik al zestien maanden dak- en thuisloos ben. Door de kneuzing aan mijn rug, voelt mijn lichaam aan een zijde af en toe verlamd aan. Ik ben aan één oog blind.’

Volgens verkregen informatie hebben meerdere DNA-leden Fernandes aangehoord en gezegd na te zullen gaan wat zij aan zijn nood kunnen doen. Vicepresident Ashwin Adhin heeft hem op 4 juli ontvangen, maar tot nu toe zonder resultaat en hij loopt de vloer van meerdere overheidsinstanties plat.

Vicepresident Adhin stuurt BvL-/ALS-vooorzitter Valies terug naar minister Ferrier

'Ik benadruk dat wij niet in een sfeer van dreiging en/of onder druk een conflict kunnen oplossen'


Vicepresident Ashwin Adhin heeft de voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname, Wilgo Valies, teruggestuurd naar minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Dat meldt Starnieuws vrijdagavond 28 september 2018. De vakbonden hadden de interventie van Adhin gevraagd. Volgens de bonden is er geen communicatie mogelijk met de minister. 

Adhin laat Valies weten, dat hij contact heeft opgenomen met de minister om de onderwijsvakbonden te ontvangen.

'Ik benadruk dat wij niet in een sfeer van dreiging en/of onder druk (refererende naar een eventuele staking op 01 oktober 2018) een conflict kunnen oplossen. Indien de garantie geboden wordt voor een goede sfeer voor constructief overleg, zal ik het daarheen leiden dat er een gesprek gearrangeerd wordt met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur op dinsdag 02 oktober.' 

Adhin  vraagt de bonden niet expliciet af te zien van de geplande staking op de eerste schooldag, komende maandag.Minister Ferrier zegt 'sorry' over 'wave'-uitspraak

'Die uitspraak was niet zo bedoeld'....


Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft 'sorry' gezegd voor haar uitspraak dat leerkrachten 'wave' kopen met geld bestemd voor permanente educatie. De bewindsvrouwe zei in gesprek met Clifton Limburg in het programma 'Bakana Tori' van staatspropagandaradiozender SRS, dat die uitspraak niet zo bedoeld was, zo bericht Starnieuws vrijdag 28 september 2018.

Veel leerkrachten hebben zich enorm geërgerd aan de uitlating van de minister. Ferrier meent dat leerkrachten te weinig uitgeven aan de eigen ontwikkeling. Bij de herwaardering is de toelage voor permanente educatie opgenomen in het salaris van de leerkrachten, benadrukt Ferrier. De leerkrachten zouden meer investeren in eigen groei.

Over andere uitspraken heeft de minister niets gezegd. Wat het ultimatum van vakbondsleider Wilgo Valies betreft zegt Ferrier, dat zij daar niks verkeerds over gezegd heeft. De media hebben haar woorden op hun eigen manier verwoord.

Ferrier merkt op, dat zij gezegd heeft wat Valies heeft ontvangen aan fictieve uren. Het is niet ontkend door Valies, stelt ze.

De bewindsvrouwe roept ouders op om hun kinderen naar school te sturen. Maandag gaan de deuren van de scholen open. Ook bus- en boothouders zijn door haar opgeroepen om er alles aan te doen dat het vervoer maandag in orde is.

'Braziliaanse beroemdheden in vrouwen campagne tegen extreemrechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro zijn gehersenspoeld'

(Bron foto: Twitter)
Bolsonaro's running mate Hamilton Mourao haalt uit naar anti-Bolsonaro campagne van vrouwen

'Vrouwen doen er langer over dan mannen om te beslissen op wie ze willen stemmen'


Braziliaanse beroemdheden die zich bij miljoenen vrouwen hebben gevoegd in een campagne tegen de extreemrechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro zijn 'gehersenspoeld', met zijn lage vrouwelijke steun, uitgelegd door vrouwen die hun tijd nemen om te winkelen, zei zijn 'running mate' tegen persbureau Reuters. 

De gepensioneerde generaal Hamilton Mourão stelt, dat vrouwen er langer over doen dan mannen om te beslissen op wie ze willen stemmen, en dat is de reden waarom uit peilingen blijkt, dat minder van hen de presidentskandidaat steunen slechts tien dagen vóór de verkiezingen van 7 oktober. 'Weet je, een man gaat een winkel binnen en koopt, en dat is het. Een vrouw heeft tijd nodig om te kopen. Het is dezelfde logica', zei hij.

Mourão was ook afwijzend van een groeiende online beweging die enkele van de beste vrouwelijke sterren in Brazilië heeft aangetrokken om zich uit te spreken tegen Bolsonaro, de polariserende koploper wiens carrière werd gekenmerkt door seksistische, racistische en anti-homo opmerkingen van wie critici zeggen, dat hij ongeschikt is voor het presidentschap.

'Wat we duidelijk kunnen zien, is dat onze kunstenaars, en de intellectuele klasse, gehersenspoeld zijn en slechts één beeld van de wereld lijken te hebben', zei Mourão woensdag 26 september 2018 in een telefonisch interview. 'Het lijkt erop dat ze zijn gestopt met denken.'

Een sociale media campagne tegen Bolsonaro genaamd #EleNao is de afgelopen weken explosief gegroeid en heeft ondersteuning gekregen van de popzangeressen Anitta en Daniela Mercury.Een Facebook-groep 'Women United Against Bolsonaro' heeft 3.5 miljoen leden bereikt, maar is privé gegaan nadat ze was gehackt.

Miljoenen vrouwen in heel Brazilië worden geacht zaterdag de straat op te gaan en te lopen tegen Bolsonaro, die wordt beschuldigd van het aanzetten tot geweld nadat hij had geroepen: 'Ik zal je niet verkrachten, omdat je het niet verdient' tegen een links politica op de vloer van het Lagerhuis van het Congres in 2014.


Hij heeft gezegd, dat de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen gerechtvaardigd zijn en heeft beloofd om alle pogingen om abortus te legaliseren met een veto te bestrijden. Vorig jaar zei hij dat het hebben van een dochter, zijn vijfde kind na vier jongens, 'een moment van zwakte' was.

Bolsonaro's conservatieve sociale opvattingen en geloften om wapenwetten soepeler te maken hebben resultaat gehad onder gelovigen en kiezers die moe zijn geworden door recessie en toenemend geweld.

Maar, hij heeft de hoogste afwijzingspercentages van vrouwen bij de 13 kandidaten in de race - 54 procent, blijkt uit een onderzoek van opinieonderzoeksbureau Ibope deze week.

Bolsonaro's lage steun bij vrouwen zou hem de verkiezing kunnen kosten als, zoals verwacht, geen enkele kandidaat een meerderheid wint in de eerste ronde, wat aanleiding geeft tot een run-off op 28 oktober. Enquêtes suggereren, dat Bolsonaro van de linkse Partido dos Trabalhadores-kandidaat Fernando Haddad zou kunnen verliezen, vooral dankzij de stem van vrouwen, zei Ibope.

(Suriname Mirror/Reuters/YouTube)