vrijdag 6 april 2018

Oud-president Lula da Silva van Brazilië meldt zich niet bij politie

Hoogste beroepsrechter wijst verzoek Lula af om arrestatiebevel te vernietigen 

(Bron foto: Twitter)

Honderden van Lula's aanhangers de straat op om te protesteren tegen het bevel Lula aan te houden


Luiz Inacio Lula da Silva heeft zich vrijdag 6 april 2018 vooralsnog niet gemeld bij de politie voor het uitzitten van zijn 12-jarige celstraf voor corruptie. Hiermee negeert de oud-president het arrestatiebevel dat donderdag tegen hem was uitgevaardigd. 

Eerder op de dag wees de hoogste beroepsrechter in Brazilië het verzoek van Lula, om het arrestatiebevel dat tegen hem is uitgevaardigd te vernietigen, af. De oud-president moest zich vrijdag om 17.00 uur (lokale tijd) bij de politie melden voor het uitzitten van zijn celstraf. Hij heeft dit echter niet gedaan.

Enkele honderden van zijn supporters zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen het bevel Lula aan te houden.


Eerder besloot het gerechtshof in Brazilië al dat Lula zijn hoger beroep in de zaak niet in vrijheid mag afwachten. De oud-president was vervolgens in beroep gegaan tegen het arrestatiebevel dat donderdag tegen hem was uitgevaardigd.


De 72-jarige gewezen leider van de metaalvakbond bracht de nacht van donderdag op vrijdag naar verluidt op het hoofdkwartier van de vakbond bij Sao Paulo door, waar hij overlegde met advocaten en leden van zijn Arbeiderspartij.

Duizenden mensen kwamen aan het gebouw bijeen om hun steun te betuigen.

Eenmaal in de gevangenis wordt het voor Lula vrijwel onmogelijk deel te nemen aan de presidentsverkiezingen van 7 oktober, die hij wellicht gemakkelijk zou winnen. Hij werd veroordeeld voor corruptie en het witwassen van geld bij de renovatie van een penthouse aan het strand. Als president (2003-2011) zorgde hij voor sterke economische groei en een dalende ongelijkheid.

(Suriname Mirror/Nu.nl/De Standaard/politica.estadao.com.br/Twitter/YouTube)

'Luchthaven Beheer werkt stapvoets toe naar de luchtvaarthub van de regio'

'J.A. Pengelluchthaven heeft veel mogelijkheden om uit te groeien tot belangrijke factor in regio'

'We hebben geen kansen gemist'


'Ik denk niet dat we kansen hebben gemist. Het is hoe je ernaar kijkt. Wij tonen met de investeringen die we nu plegen, dat wij meer dan ready zijn om als luchthaven een belangrijke rol te spelen in de luchtvaartsector van de regio', zegt Vijay Chotkan, directeur van de NV Luchthaven Beheer, vrijdag 6 april 2018, in de Ware Tijd. 

Hij beseft dat overige landen ook niet stil zitten, maar is ervan overtuigd dat Suriname op het juiste spoor zit.

Chotkan reageert hiermee op een bericht in de Ware Tijd van 1 april (zie hierna), dat de regering en de top van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij kansen verspelen om de belangrijkste luchtvaarthub te worden in de regio. Onder meer de ver gevorderde onderhandelingen tussen Guyana en American Airlines werden door de Ware Tijd aangehaald.

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2018/04/01/slm-verspeelt-kansen-zanderij-als-luchtvaarthub/

De directeur meent echter, dat in tegenstelling tot wat is bericht, er juist veel mogelijkheden zijn voor de Johan Adolf Pengelluchthaven (JAP). Hij stelt dat de Luchthaven Beheer stapvoets werkt naar de luchtvaarhub van de regio. Het eerste doel nu, is om een 'connecting of verbindingsluchthaven' te worden. Dit betekent, dat de JAP veel meer bedrijvigheid wil hebben en veel meer vluchten wil afhandelen. Dit doel moet binnen niet al te lange tijd gerealiseerd worden.

Los van de aanschaf van nieuwe en moderne brandweervoertuigen, die het veiligheidsniveau van de luchthaven heeft verhoogd naar 9+, wordt ook de aankomsthal gerenoveerd. Een deel daarvan is dinsdag opgeleverd en in gebruik genomen. De renovatie is verdeeld in zeven fases. Intussen zijn twee van deze al opgeleverd. Eerder, was de luifel al in gebruik genomen.


De Sabaku Lounge, die als vip ruimte wordt gebruikt, gaat nu naar boven verplaatst worden. Daarnaast komt er ook een speciale 'presidential lounge', waar regeringshoofden en vertegenwoordigers speciaal opgevangen gaan worden. Chotkan is ervan overtuigd dat deze investeringen meer passagiers naar de luchthaven zal trekken. Hij blijft erbij, dat de JAP nog veel mogelijkheden heeft om uit te groeien tot een belangrijke factor in de regio.

Jaguar-populatie Bolivia bedreigd door groeiende Chinese vraag naar tanden en schedel van het dier

'Toegenomen aanwezigheid Chinese staatsburgers heeft de vraagt gestimuleerd'De eens zo florerende jaguarpopulatie van Bolivia wordt in toenemende mate bedreigd door stropers en de groeiende Chinese vraag naar de tanden en schedel van het dier. Onderzoekers geloven dat er nog ongeveer 7.000 van de grote katten in Bolivia zijn. 

Maar, de vraag in de enorme ondergrondse markt van China, kan 'als er geen controles worden ingevoerd' 'tot een ernstig probleem leiden voor hun voortbestaan', waarschuwt Fabiola Suarez van het ministerie van Milieu.

Beschouwd als kwetsbaar door natuurbeschermers, is de toekomst van de jaguar in het Zuid-Amerikaanse land in handen van de politie die zich bezighoudt met smokkel van wild, en nu pas vat krijgt op de potentiële omvang van het probleem.

Lokale autoriteiten begonnen in 2014 berichten te ontvangen over de handel in het dier in het noordoosten van Beni, volgens Rodrigo Herrera, adviseur van het directoraat Biodiversiteit van Bolivia bij het ministerie van Milieu. Hij zegt, dat de toegenomen aanwezigheid van Chinese staatsburgers in het Zuid-Amerikaanse land de vraag heeft gestimuleerd.

De linkse regering van president Evo Morales heeft overheidsopdrachten voor openbare werken voor een bedrag van zeven miljard dollar aan Chinese groepen toegekend, waardoor een instroom van arbeiders uit China is ontstaan. Herrera zegt, dat elk van de tanden van de kat, die tussen de acht en de 10 centimeter meet, tot $ 100 voor stropers kan opbrengen, maar dat cijfer kan $ 5.000 op de Chinese markt bereiken. De schedel van de kat wordt ook gewaardeerd door handelaars, met prijzen tot $ 1.000.

Handelaren verkopen ook de huid, en zelfs de testikels, die samen met de geslepen tanden door sommige Chinezen worden gewaardeerd als afrodisiacum. Hoewel de handel in de jaguar of zijn lichaamsdelen verboden is, zijn de grote katten vermeld als 'bijna bedreigd' in de 'Rode Lijst' van de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN).

Herrera zegt, dat 'van elk dier, een arm persoon maximaal $ 2.000 kan krijgen, dat is veel geld.' In Bolivia leefde 38% van de bevolking onder de armoedegrens in 2015, volgens de meest recente cijfers van de Wereldbank.

Natuurbeschermers vrezen dat het geld een extra stimulans is voor boeren die vaak jaguars doodschieten om hun vee te beschermen. Tot op heden heeft de Boliviaanse politie 400 jaguartanden onderschept die per post naar adressen in China worden gestuurd.

Maar Suarez, een specialist op het gebied van biodiversiteit bij het ministerie van Milieu, stelt dat dit waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg is en beschrijft als alarmerend de hoeveelheid die volgens haar het land al onontdekt heeft verlaten.

De staat is laat begonnen terug te slaan, met 15 afzonderlijke vervolgingen, waaronder 11 tegen Chinese staatsburgers die in Bolivia wonen, volgens officiële gegevens. Maar, de handel gaat door. Op 19 maart werd een handelaar in jaguartanden en- schedels op sociale netwerken gearresteerd in het Amazonegebied.

Het is ongewoon dat de Chinese ambassade in La Paz heeft gehandeld, om zijn onderdanen te waarschuwen om zich te onthouden van handel in wild, door hen eraan te herinneren dat ze de wetten en voorschriften, zowel Chinese als Boliviaanse, moeten respecteren en strikt naleven tegen de illegale handel in wilde dieren.

Volgens het Nationaal Statistiek Instituut van Bolivia komen er steeds meer Chinezen in Bolivia wonen. In 2011 woonden er maar 2.624 Chinese staatsburgers in het land, maar het aantal is gestegen tot 12.861 in 2016.

Herrera zei, dat de groeiende aanwezigheid van Chinezen een markt heeft gecreëerd in China, waar ze jaguartanden in een ketting dragen, of aan een sleutelhanger, als een statussymbool.

(Suriname Mirror/AFP/The Sun Daily)

Peruaanse actrice en zangeres Mayra Goñi in bikini op Instagram

Goñi bekend om haar rol van Viviana in de jeugd-soap Ven Baila QuinceañeraZe deed het opnieuw! Mayra Goñi verhoogde de temperatuur op Instagram door haar maten te showen in deze sexy en kleine bikini waarmee ze 'loquito' naar Fabio Agostini brengt. De actrice van Ven Baila Quinceañera deelt mooie foto's met haar duizenden volgers...

A post shared by Mayra Goñi (@mayragoni) on
De meest trotse en gelukkige na deze publicatie was Fabio Agostini, die niet aarzelde om zijn respectieve 'likes' te plaatsen en duidelijk te maken, dat hij de 'eigenaar' is van dat geweldige hart dat de charismatische Mayra Goñi heeft, bekend dus om haar geweldige rol van Viviana in de jeugd-soap VBQ.


Van zijn kant gaven zijn duizenden volgers hun gevoelens de vrije loop en schreven ze tientallen complimenten.

A post shared by Mayra Goñi (@mayragoni) onZoals bekend is, uitte Fabio Agostini zijn bewondering voor Mayra Goñi en de positieve aanwezigheid van de actrice in zijn leven. 'Ik ben altijd trouw geweest aan mijn geliefden, maar toen ik alleen was heb ik voor iedereen een puinhoop gemaakt en ik heb er geen spijt van, maar nu ben ik met Mayra, ik heb op mijn hoofd gezeten', aldus Agostini.

In 2012 won Goñi de realityshow 'Operación Triunfo'. In 2013 bracht Goñi haar eerste album uit genaamd Parece Amor waarop haar eerste single 'Horas' te horen is.
(Suriname Mirror/Peru.com/Instagram/YouTube)

22 Verdachten in Ecuador aangehouden voor recente golf bomaanslagen en ontvoering van journalisten

'El Guacho, Oliver Sinisterra Front, probeert de handel in drugs langs de grens te beheersen'


Tweeëntwintig mensen zijn gearresteerd in verband met de recente golf van bomaanslagen en ontvoering van journalisten aan de grens van Colombia en Ecuador, zo heeft de Ecuadoraaanse regering bevestigd.

De laatste aanslag, die woensdag plaatsvond in de stad Quininde in de provincie Esmeraldas, leidde niet tot gewonden en schade, tweette minister van Binnenlandse Zaken Cesar Navas.

De Quininde-bomaanslag werd georkestreerd door een Ecuadoraan die de naam 'El Guacho' draagt ​​en naar verluidt probeert de handel in drugs langs de grens te beheersen, zei Navas.


'Er zijn aanwijzingen gevonden, zoals detonatiekabels, informatie over telefoons met betrekking tot dit en brandstof', tweette hij op donderdag.

Het laatste incident is nu de vijfde bomaanslag aan de noordgrens van Ecuador sinds januari, waarvan er één drie soldaten heeft gedood.

In een afzonderlijk incident werden vorige week drie Ecuadoraanse journalisten gekidnapt aan de Colombiaanse grens, wat aanleiding was tot publieke protesten. Fotograaf Paul Rivas Bravo, chauffeur Efrain Segarra Abril en schrijver Juan Javier Ortega Reyes werden op 26 maart in Esmeraldas ontvoerd. Het team van de krant El Comercio onderzocht de levensomstandigheden van mensen die getroffen zijn door de recente bomaanslagen en toenemende onveiligheid in de regio, vermoedelijk georkestreerd door El Guacho's Oliver Sinisterra Front.

Het Oliver Sinisterra Front wordt door de Colombiaanse autoriteiten omschreven als een splintergroep van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC). Het wordt geleid door El Guacho, echte naam Walter Patricio Artizala Vernaza, en heeft geen verband met de Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común (FARC) politieke partij, gevormd na de demobilisatie van de guerillla-groep.


(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Stagnatie voorbereiding bouw AMC-Su door gebrek aan geld in Suriname en bureaucratie IsDB

Het symbolische startsein voor de bouw van het AMC-Su was 13 oktober 2014...


Gebrek aan geld van Surinaamse zijde en bureaucratische procedures bij de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) zorgen ervoor, dat de voorbereiding voor de bouw van het Academisch Medisch Centrum Suriname (AMC-Su) nog niet is begonnen. Dat zegt president Desi Bouterse vandaag, vrijdag 6 april 2018, in de Ware Tijd. 

Bouterse stelt, dat zich bij de aanvang van het project problemen hebben voorgedaan. In de overeenkomst tussen Suriname en de bank is een clausule opgenomen, dat het land met 15 procent van de investering moet inkomen, de IsDB zorgt voor de rest van de financiering. De inbreng van Suriname heeft op zich laten wachten en toen die eenmaal ter beschikking was, zijn er van Surinaamse zijde wijzigingen aangebracht in het ontwerp. 'En dat brengt bij dit soort internationale organisaties zoals OIC (Organisation of Islamic Cooperation) enorme vertraging met zich mee', aldus Bouterse.

'Elke keer als Suriname ook maar één klein ding wil veranderen, kan het, maar dat betekent dan een vertraging van bepaalde processen die in werking gaan. Het is soms heel erg lastig, maar dat gebeurt weleens', aldus Bouterse.. De definitieve goedkeuring van de ontwerpen komt volgens vicepresident Ashwin Adhin mogelijk medio dit jaar.

Minister van Financiën Gillmore Hoefdraad vertoeft momenteel in Tunesië waar hij de jaarvergadering van de IsDB bijwoont. Hij heeft over de bouw van het AMC-Su ook besprekingen gevoerd met vertegenwoordigers van de bank. Wat de precieze stand van zaken op dit moment is, kon minister Hoefdraad vooralsnog niet aangeven. Het enige dat hij kwijt wil over deze zaak, is dat hij hierover 'een goed gesprek' in Tunesië heeft gevoerd. Over de details wil de bewindsman zijn superieuren eerst informeren voordat hij mededelingen in de pers doet.

Met een druk op de knop gaven president Bouterse en de IsDB-president Ahmad Mohammed op 13 oktober 2014 het symbolische startsein voor de nieuwbouw van het AMC-Su. Afgesproken was dat de bank zou inkomen met zestig miljoen Amerikaanse dollar, het Ontwikkelingsfonds van de OPEC met zestien miljoen dollar en Suriname met het resterend deel van de financiering. De bedoeling was dat de bouw zou beginnen in 2019 en dat de oplevering in 2020 zou plaatsvinden.

UTSN: Derde twinningfaciliteit Nederland-Suriname is goedgekeurd

Subsidieplafond is € 6,5 miljoen, terwijl per project maximaal  € 200.000 wordt verstrekt


De derde twinningfaciliteit Nederland-Suriname is goedgekeurd, zo meldt de Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland (UTSN) op haar website. Het subsidieplafond is € 6,5 miljoen, terwijl er per project een maximum bijdrage van € 200.000 verstrekt kan worden. De derde twinningfaciliteit is het vervolg van de eerste twinningfaciliteit (€ 11,8 miljoen) en de tweede twinningfaciliteit (€ 6,5 miljoen), die beiden positief zijn geëvalueerd. Dit beicht onder andere Starnieuws vandaag, vrijdag 6 april 2018.

Via de eerste en tweede faciliteit zijn zo'n 150 projecten in Suriname gefinancierd.

In december 2017 mochten Nederlandse bedrijven inschrijven voor de subsidieverlening van de derde twinningfaciliteit tussen Nederland en Suriname. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft de subsidie, na beoordeling van alle inschrijvingen, op 12 maart toegekend aan de Berenschot Groep B.V. Dit bedrijf heeft ook de subsidie van de eerste en tweede twinningfaciliteit beheerd.

De centrale doelstelling van de twinningfaciliteit is het versterken van de sociale banden tussen Nederland en Suriname door kennisuitwisseling en samenwerking van maatschappelijke organisaties. Door deze interactie kunnen instituties worden ondersteund en de capaciteitsopbouw van het Surinaamse maatschappelijk middenveld worden versterkt. Ook is daarbij aangegeven dat er sprake is van een toenemende vermaatschappelijking van de relatie tussen Suriname en Nederland. Dat wil zeggen, dat de relaties tussen beide landen zich veel meer zijn gaan ontwikkelen buiten de overheid. Onder meer is dat zichtbaar op de gebieden van taal, cultuur, onderwijs, gezondheidszorg en welzijn.

Er zijn vier sectoren die in aanmerking komen voor financiering via de twinningfaciliteit, te weten onderwijs/opleiding, zorg/welzijn, taal/cultuur of milieu/ecologie. Tot de sector onderwijs worden ook gerekend het bijzonder onderwijs en beroepsopleidingen. De eerste drie sectoren waren ook al opgenomen in de tweede twinningfaciliteit, terwijl de vierde sector (milieu/ecologie) erbij is gekomen.

Elk project dient ingediend te worden door tenminste één Surinaamse en één Nederlandse maatschappelijke organisatie. Deze organisaties moeten tot de non-profit sector behoren en kunnen dus geen bedrijven, organisaties met een commercieel oogmerk of overheidsinstanties zijn.

De Surinaamse partner van de Berenschot Groep N.V. is het NGO Instituut voor Kaderontwikkeling en Onderzoek in Suriname (NIKOS). Samen hebben deze partners de Uitvoeringsorganisatie twinningfaciliteit Suriname Nederland (UTSN) opgericht. Ook de derde twinningfaciliteit zal via UTSN worden geïmplementeerd. Nu de subsidie is toegekend is verwachtbaar dat het eerste loket van de derde twinningfaciliteit binnenkort wordt opengesteld, deelt Usha Schalkwijk-Doerga van NIKOS mee.

https://www.utsn.nl/

‘Overgrote deel migranten Curaçao moet terug’

(Bron foto: Twitter/@ministerBlok)
Minister Stef Blok dringt bij Venezuela aan op opheffen grensblokkade Curaçao en Aruba


De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok heeft er bij zijn Venezolaanse collega op aangedrongen dat de grensblokkade met Curaçao en Aruba moet worden opgeheven. Dit schrijft vandaag, vrijdag 6 april 2018, het Antilliaans Dagblad

Blok noemt het telefonisch contact ‘een opening’. 'Momenteel is er overleg op de ambassade in Caracas', zei Blok gistermiddag tijdens een afsluitende persconferentie na het Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen, van de Nederlandse minister en de premiers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten.

De situatie in Venezuela stelt het Koninkrijk voor politieke en economische uitdagingen en was dan ook een belangrijk agendapunt.

Voorafgaand aan zijn bezoek aan de eilanden heeft minister Blok de minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela gebeld en de schadelijke gevolgen van de blokkade benadrukt. De grenzen met het Zuid-Amerikaanse land zijn sinds 5 januari gesloten en sindsdien is er vanuit het Koninkrijk voortdurend contact geweest met de Venezolaanse autoriteiten.

Op 12 januari werd er op Aruba nog een principeakkoord gesloten en namen Aruba en Curaçao maatregelen om smokkel tegen te gaan. Maar, de grenzen bleven dicht.

Petitie overhandigd aan minister Blok op Curaçao inzake 'humanitair en rechtvaardig vluchtelingenbeleid'

Antropologe Ieteke Witteveen overhandigt petitie namens ruim 1.200 verontruste burgers


Antropologe Ieteke Witteveen heeft gistermiddag namens ruim 1.200 verontruste burgers een petitie overhandigd aan de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Daarin vragen zij aandacht voor de gevolgen van ‘de grensoverstijgende humanitaire crisis in Venezuela’ en om ‘een humanitair en rechtvaardig vluchtelingenbeleid’ van het Koninkrijk, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 6 appril 2018.

Blok nam de brief en de 61 pagina’s met 1.200 steunbetuigingen in ontvangst in de hal van de Raad van Ministers in Fort Amsterdam, vlak voor zijn vertrek naar Colombia.

In de brief aan Blok, die behalve door Witteveen is ondertekend door taalkundige Ini Statia en IT-expert Luis Alfredo Limongi Ortiz, wordt beschreven dat er voor de Venezolaanse vluchtelingen geen registratie, noch enige vorm van opvang is.

'De ongedocumenteerde ontheemden worden vervolgd en opgepakt, om in overvolle barakken en politiecellen te belanden in afwachting van deportatie, veelal zonder gehoord te worden.' Omdat de registratie via neutrale organisaties als United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) en het Rode Kruis door de overheid werd stopgezet, is er ‘ook geen kijk meer op de omvang van het probleem’.

Volgens de indieners van de petitie is het huidige deportatiebeleid in strijd met de mensenrechten. 'Want ons land mag geen onvrijwillige terugkeer naar Venezuela eisen, omdat het gebonden is aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en artikel 3 verzet zich ook tegen uitzetting als iemand gevaar loopt in eigen land.'

Sumusica Curaçao bv cancelt op valreep Curaçao Ponton Festival

Aanleiding afgelasten tegenvallende kaartverkoop en uitvallen twee hoofdactsSumusica Curaçao bv heeft het Curaçao Ponton Festival gisteren, op de dag dat het zou beginnen, officieel afgelast. Aanleiding hiervoor was de tegenvallende kaartverkoop en het uitvallen van twee hoofdacts, zo stelde de organisatie gisteren tijdens een persconferentie in het Acoya Curaçao Resort, aldus Antilliaans Dagblad het vandaag, vrijdag 6 april 2018.


De organisatie hakte de knoop naar eigen zeggen woensdagavond door, ‘omdat een samenloop van omstandigheden ervoor had gezorgd dat het niet meer financieel verantwoord was om het festival te organiseren’. 

Voor het driedaagse Curaçao Ponton Festival, dat zou plaatsvinden op 5, 6 en 7 april, was veel animo, maar er werden te weinig kaarten verkocht, aldus Sumusica Curaçao bv. 'De krimpende economie heeft duidelijk een negatieve invloed op de bevolking', concludeerde eigenaar van de bv Gisgard Felida.

Tevens beweerde Felida, dat twee hoofdacts van de vrijdagavond wegens onvoorziene omstandigheden uitvielen. Woensdag werd al bekendgemaakt dat Ronnie Flex niet meer naar Curaçao zou komen, omdat de organisatie niet kon voldoen aan de eisen van zijn management. En nu zou ook Rich Kalash op het laatste moment niet meer op het podium van de Urban Friday kunnen staan.

Julius Pahalwankhan, onderdirecteur Technische diensten MinOWC, in ere hersteld

Hij gaat leiding ministerie vragen om de beschuldigingen aan zijn adres recht te zetten

'De wijze waarop de politie op mij is afgekomen, vind ik niet kunnen, vanaf dag één ben ik gecriminaliseerd'


De Ware Tijd bericht vandaag, vrijdag 6 april 2018, dat Julius Pahalwankhan, onderdirecteur Technische diensten op het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (MinOWC), in ere is hersteld. Vorig jaar werd hij door minister Robert Peneux uit zijn functie ontheven. 

Van Pahalwankhan werd gezegd, dat hij had gesjoemeld met de tarieven en de routes van schoolbusvervoer die door het ministerie worden ingezet. Dat leidde tot een inval van de politie op de afdeling waarbij beslag werd gelegd op computers.

Vorige week heeft hij een brief van Peneux ontvangen waarin staat, dat er geen reden is gevonden om hem langer thuis te houden. 'De brief zegt al veel. Ik mag mijn diensten weer hervatten.'

Hij zal de leiding van het ministerie vragen om de beschuldigingen aan zijn adres recht te zetten. 'Ik kan het niet zelf doen. Anders zal het lijken alsof ik in de verdediging wil gaan. Ik ben ten onrechte gecriminaliseerd.'

Pahalwankhan legt uit, dat hij een afdeling heeft overgenomen waar alles handmatig geschiedde. Hij was juist bezig de bestanden te digitaliseren. 'Ik was bezig het proces rond te krijgen toen men meende in te breken. Ik heb alle medewerking verleend.' Er werd gezegd dat hij niet wilde meewerken aan het onderzoek, maar volgens hem zat het anders.

'De wijze waarop de politie op mij is afgekomen, vind ik niet kunnen. Vanaf dag één ben ik gecriminaliseerd. Degenen die belast waren met het onderzoek stapten de afdeling binnen en van ons werd verwacht direct te stoppen met de invoer, terwijl de verwerking nog gaande was.'

Lilian Ferrier geeft basisonderwijs hoge prioriteit binnen haar ministerie

'Het gaat niet goed binnen het onderwijs en daar moeten we met zij allen wat aan doen'

Vertrekkend minister Peneux: 'Het is een waar genoegen om vandaag burger te heten'
 

Lilian Ferrier heeft de leiding van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) overgenomen met een reeks van zaken waaraan gewerkt dient te worden. Ferrier geeft aan, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 6 april 2018, dat voor haar basisonderwijs hoge prioriteit geniet. Het kan niet dat 50 procent van de kinderen een lagere school diploma haalt. 

'Het gaat niet goed binnen het onderwijs en daar moeten we met zij allen wat aan doen. Vooral voor het jonge kind', stelt Ferrier.

Bij de overdracht merkte vertrekkend minister  Robert Peneux op, dat de job die in de afgelopen periode gedaan is, niet eenvoudig is geweest. 'Education is like a ship over troubled water, maar we hebben uiteindelijk stand kunnen houden tegen de vele invloeden van buiten. We hebben met het weinige aan financiële middelen dat we hadden, zorg voor gedragen dat we vorderingen hebben gemaakt', benadrukte Peneux.

Minister Ferrier stelt het kind centraal. 'Kinderen zijn voor mij heel belangrijk. De ontwikkeling van kinderen is heel erg belangrijk, daarom is het ministerie zo belangrijk. Daar heb je de mogelijkheid om vanaf het jonge kind te vormen tot een geweldig sterke persoonlijkheid. Een geweldige Surinamer.'

Kinderen die in gebieden zijn waar ze minder gestimuleerd worden, moeten meer aandacht krijgen. Ze laat merken dat er een verschuiving gaat komen op het ministerie. 'De mensen die me kennen hebben dat al begrepen. Maar, we gaan het samen doen. We gaan ook regelmatig met elkaar gaan overleggen zodat ik bijtijds kan horen hoe het komt dat we een aantal dingen helemaal niet halen.'

'Vandaag is voor mij een waar genoegen om over te dragen aan mijn nieuwe minister van onderwijs mevrouw Ferrier. Het is ook een waar genoegen om vandaag burger te heten', zei Peneux. Hij gaf aan, dat het een grote verantwoordelijkheid is om minister te zijn van minOWC. Volgens hem is het een zodanige verantwoordelijkheid, dat de kwaliteit van het onderwijs in alle facetten door een minister bekeken moet worden.

Peneux deelde mee, dat de wetten op primair, secundair en tertiair onderwijs reeds klaar zijn. Ook het probleem op de Medische Faculteit is aangepakt waarbij afgestudeerde bachelor studenten onterecht een doctoraal titel kunnen krijgen. Volgens Peneux zijn er mondjesmaat structuren gebracht voor het speciale onderwijs, 'maar we zijn er nog niet'.

Hij wees erop, dat het hebben van een nieuw gebouw de grootste droom is van het ministerie. 'Want dit gebouw voldoet bijna niet meer. Als u verder de rondleiding gaat krijgen, gaat u zien waarover ik praat.'

Ramen ingegooid gebouw van het commissariaat Marrowijne te Albina

Recente vernielingen in Albina mogelijk reactie op ordeningsmaatregelen van bestuur


Het gebouw van het commissariaat Marowijne in Albina, aan de Emmastraat, is in de nacht va woensdag op donderdag ernstig vernield, zo schrijft Starnieuws vrijdag 6 april 2018. Medewerkers werden in 's ochtends onaangenaam verrast toen zij aan het werk kwamen. Bijna  alle ramen van het gebouw zijn kapot geslagen.

De politie, die nog op geen twee minuten loopafstand is van dit gebouw, heeft als eerste de melding gehad.

Cyrano Asoitie, chef van het kabinet van de commissaris, zegt dat de schade aan de hand van begrotingen die zijn opgevraagd om de ramen te vervangen, opgemaakt zal worden.

Ook de nieuwe markt van Albina was op 29 maart het doelwit van onverlaten. De markt was nog geen drie dagen operationeel, toen getracht is deze in de as te leggen. In de vroege uurtjes werd ontdekt dat het gebouw geheel besprenkeld was met brandstof.

In de afgelopen periode zijn enkele bijzondere ordeningsmaatregelen getroffen voor Albina. Asoitie zegt dat de ordeningsmaatregelen onverkort doorgaan. 'Albina is ons visitekaart en de poort naar Europa. Het heel land zal profijt van hebben in het bijzonder Marowijne indien Albina beter op de kaart wordt gezet.'

Minister Patrick Pengel, OWT&C: 'Ik ben hier niet om een one man show te draaien'

(Bron foto: NII)
Belangrijkste uitdaging voor Pengel is oppoetsen imago van het ministerie


Minister Patrick Pengel, die voorheen het ministerie van Volksgezondheid onder zijn hoede had, zal nu het ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C) besturen. Na het ondertekenen van het protocol van overdracht werd hij gisteren, donderdag 5 april 2018, hartelijk ontvangen door staf en personeel van het ministerie, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII). 

De minister, die een korte toespraak hield, gaf aan niet daar te zijn om een ‘one man show’ te draaien. Hij beloofde altijd bereid te zijn om met eenieder samen te werken. 'We zijn samen verantwoordelijk voor het resultaat dat geboekt wordt en dat alles moet op een transparante en correcte manier plaatsvinden', sprak de bewindsman.

De zaken die al op touw zijn zullen zeker voortgang vinden. De belangrijkste uitdaging voor minister Pengel is dat er hard gewerkt zal moeten worden aan het oppoetsen van het imago van het ministerie van OWT&C. Volgens hem heerst er een negatief beeld van het ministerie in de samenleving.

De minister heeft hele hoge verwachtingen, niet alleen van zichzelf ,maar ook van zijn staf en medewerkers. De bewindsman werkt graag met een team dat gemotiveerd is en waarmee hij een gezamenlijk doel kan nastreven. Hij vroeg de medewerkers eerlijk, open en secuur te zijn.

'Er is werk aan de winkel, gelukkig ben ik niet alleen. Ik heb kundige staf en gezamenlijk gaan wij de uitdaging aan.'

Slechts helft van de 163 verlengde busvergunningen opgehaald

'Als we deze bushouders tegenkomen tijdens controle, dan worden ze van de routes gehaald'


Slechts de helft van de 163 verlengde busvergunningen is opgehaald bij het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C). Dat blijkt uit cijfers die Marlon Schoonhoven, waarnemend directeur van het directoraat Transport, gisteren in handen heeft gekregen, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 6 april 2018.

De vergunningen van diverse routes zijn al maanden geleden in orde gemaakt. Busondernemers hadden tot uiterlijk 29 maart de gelegenheid om hun stukken af te halen, anders zouden deze vervallen.

'Nu moeten de vergunningen opnieuw aangevraagd worden. Als we deze bushouders tegenkomen tijdens de controle, zullen ze van de routes gehaald worden. Ze kunnen pas weer rijden als hun papieren zijn geregeld', legt Schoonhoven uit.

Het departement heeft eerst individueel contact gemaakt met de bushouders. Vervolgens is de lijst met namen in de media gepubliceerd en op de website van het Nationaal Informatie Instituut (zie onderaan). Dezelfde lijst is gegeven aan John Mahadewsingh, voorzitter van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) om leden hierop te attenderen.

'Wij hebben alles gedaan om de mensen te bereiken en ik heb echt geen idee waarom ze niet zijn verschenen.' 


Romano Meriba, pleegzoon van president Desi Bouterse, op vrije voeten

Meriba heeft twee derde van 3.5 jaar straf voor betrokkenheid beroving ondernemer uitgezeten


Romano Meriba, pleegzoon van president Desi Bouterse - die twee derde van zijn straf van 3.5 jaar heeft uitgezeten - is op vrije voeten gesteld. Zijn advocaten hebben met succes opheffing gevraagd van de hechtenis, zo meldt Starnieuws vandaag, vrijdag 6 april 2018.

Gedetineerden die 2/3 van hun straf hebben uitgezeten, kunnen de gevangenis verlaten als er geen zicht is op behandeling van de zaak in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie (OM) had tien jaar geëist tegen Meriba, omdat volgens het OM Meriba het plan had beraamd  om een ondernemer op 9 november 2015 te beroven.

Meriba heeft steeds ontkend dat hij het plan had beraamd.

De advocaten Benito Pick en Raoul Lobo vonden dat de zaak zwaar was opgeblazen. Tijdens de beroving is niets gebeurd met de ondernemer. Hij heeft zijn geld teruggekregen.

In deze zaak zijn Melvin Tob en Sigmund Struiken, die ook betrokken waren, werden gedood tijdens een schotenwisseling met de politie, na de beroving.

Het is niet duidelijk waarom er geen zicht was op een behandeling in hoger beroep. Het is vaste jurisprudentie dat nadat gedetineerden 2/3 van hun straf hebben uitgezeten en er nog geen zicht is op behandeling in hoger beroep, er middels artikel 61 opheffing kan worden gevraagd van de voorlopige hechtenis. In het geval van Meriba is de ontheffing dus gevraagd en verkregen.

Nieuwe minister Sport- en Jeugdzaken Gopal wil een realistisch plan van aanpak

(Bron foto: NII)
Gopal wil ook fondsen werven voor projecten voor de jeugd en sport


Minister Lalinie Gopal van Sport- en Jeugdzaken heeft bij haar intrede op het ministerie het personeel opgeroepen om met vereende krachten het beleid uit te voeren. De protocollaire overdracht van het bewind over het departement vond woensdag, na de beëdiging, plaats. 

Joan Dogojo, die vervangen is door president Desi Bouterse, sprak een dankwoord uit naar de directie en het personeel. Zij vroeg om de nieuwe minister, die geen onbekende is op het ministerie, ook in deze nieuwe hoedanigheid te ondersteunen.

Gopal benadrukte in haar toespraak zich ervan bewust te zijn in een rijdende trein te zijn gestapt, meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) donderdag 5 april 2018.

Gopal zei naar mogelijkheden te kijken om samen te werken met lokale en buitenlandse partners, om fondsen te werven voor projecten voor de jeugd en sport. De minister haalde aan, dat zij in haar vorige functie nauw heeft samengewerkt met de diverse ambassades die mogelijkheden bieden.

Oriëntatiegesprekken met de directie en ook het Nationaal Jeugdparlement staan hoog op de agenda van de minister. Zij wil een realistisch plan van aanpak opzetten waarmee zij aan de slag kan. Gopal was eerder als beleidsadviseuse werkzaam op het ministerie.

Jairam: 'Nog geen spoor van nieuwjaarsplannen Bouterse voor agrarische sector'

'Onze voedselimport neemt toe ten opzichte van -export, de sector vertoont geen ontwikkeling'


President Desi Bouterse had tijdens zijn nieuwjaarsrede gezegd, dat de agrarische sector een grote stimulans zou krijgen in de vorm van productie uitbreidende faciliteiten. Zo zouden 1.000 agrariërs in de gelegenheid gesteld worden om de niet-traditionele landbouwgewassen te exporteren naar Europa. Dit naar aanleiding van de overeenkomst met de Europese Unie (EU) en de  Food and Agriculture Organization (FAO), waaruit een schenkingsbedrag van 15 miljoen Amerikaanse dollar  is voortgevloeid. 

Daarnaast zouden de Nickerie- en Surinamerivier uitgebaggerd worden ter versoepeling van het binnen- en uitvaren van grotere vrachtschepen. Het eerste kwartaal van 2018 is reeds verstreken. In hoeverre is er tot nu toe invulling gegeven aan deze projecten?

Deze vraag is nogal ongecompliceerd voor de landbouwkundige tevens voorzitter van de Politieke Vleugel van de FAL (PVF), Soedeschand Jairam, zo schrijft het Dagblad Suriname donderdag 5 april 2018. Er is namelijk nog niets tot stand gebracht in de afgelopen drie maanden met betrekking tot de agrarische sector, stelt hij in gesprek met Dagblad Suriname.

Volgens de landbouwkundige dient er eerst bewustwording gecreëerd te worden bij de agrariërs, voordat de autoriteiten overgaan tot het stimuleren van de productie van de niet-traditionele landbouwgewassen. 'De landbouwers moeten weten wat en hoe ze moeten planten en welke afzetmogelijkheden er zijn. Zolang die bewustwording er niet is, is de kans erg klein dat mensen gaan investeren in de landbouw. De externe populistische maatregelen, zoals de schenkingen, voorzieningen en uitbaggeren van de rivieren zullen dus automatisch niet werken.'

De beleidsmakers moeten zich focussen op de lokale potentie. De bestaande landbouwgewassen, waaronder rijst en bacoven, worden door hen niet eens volledig ondersteund. Jairam vraagt zich daardoor af hoe de autoriteiten op het idee komen om de niet-traditionele landbouwgewassen te introduceren voor exportdoeleinden.

'Je moet mensen hebben voor de nieuwe aanplant die bovendien lonend en aantrekkelijk moet zijn. Maar, als ze niet worden aangemoedigd, komt er ook niets tot stand.'

Hij refereert aan het verleden waar tal van investeringen zijn gepleegd zonder het gewenste resultaat. 'En toch zien we dat onze voedselimport steeds toeneemt ten opzichte van de voedselexport. De sector vertoont dus geen ontwikkelingen. Zelfs de belangrijkste taak van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) om landbouwvoorlichting te geven, is anno 2018 verwaarloosd.'

Vicepresident Adhin: 'Terugkeer van SLM-directeur Robbi Lachmising mogelijk'

'Het contract van Lachmising is verlopen, hij niet is bedankt'


Vicepresident Ashwin Adhin laat de mogelijkheid van een terugkeer van SLM-directeur Robbi Lachmising op een kier. Tegen journalisten zei hij gisteren, na de installatie van nieuwe ministers, dat het contract van Lachmising is verlopen en dat hij niet is bedankt. 'We gaan nu evalueren en dan kijken wat er gedaan moet worden. Of zijn contract verlengd moet worden of niet.' Dit bericht Starnieuws donderdag 5 april 2018.

Het contract van de SLM-directeur is op 3 april verlopen. Aangezien onduidelijk is wie zijn opvolger wordt, heeft hij het bedrijf overgedragen aan de onderdirecteur Financiën, Judith Redmount. De overdracht heeft plaatsgevonden in bijzijn van twee leden van de Raad van Commissarissen, enkele directieleden en het hoofd Interne Controle. Het contract van Lachmising was in januari verlengd met drie maanden.

Eind februari bleek uit interne correspondentie, gelekt naar de Ware Tijd, dat er problemen waren bij de belading van vliegtuigen. Er zouden te weinig beladers zijn. Aan de hand daarvan kopte de Ware Tijd boven een ongefundeerd artikel van Wilfred Leeuwin, dat de SLM afstevent op een tweede grote vliegtuigramp.....

Inmiddels heeft een extern onderzoek van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst uitgewezen, dat de vliegveiligheid nimmer is gevaar was. Ook is duidelijk geworden, dat de bron van het lek de afdeling Ground Air Services is.

Lachmising heeft vanaf het begin gezegd, dat de berichtgeving 'overtrokken' was en heeft herhaaldelijk de vliegveiligheid gegarandeerd.

Hij werd in zijn stelling gesteund door toenmalig waarnemend directeur van de CASAS, Brian de Souza. Hij zegt dat gedurende zijn leiding bij de Civel Aviation Safety Authority (CASAS), noch de KLM noch Caribbean Airlines (die in de gelekte documenten worden genoemd) schriftelijk of mondeling de veiligheid van hun vliegoperaties in twijfel hebben getrokken door een situatie die zich voordeed op de luchthaven te Zanderij. De Country Manager van de KLM was kort in zijn reactie: 'Als het niet veilig is, dan vliegen we niet.'

Eind december 2015 werd SLM-directeur Ewald Hensenhuys ontheven uit zijn functie. President Desi Bouterse zei toen, dat de directie van de SLM veel blunders had gemaakt, waaronder de aankoop van het nieuwste vliegtuig. President-commissaris Louis Voigt werd aangesteld als directeur. Zijn contract verliep op 8 juli 2016 en hij wenste vanwege persoonlijke redenen het contract niet te verlengen. Toen werd Lachmising gevraagd om voor een jaar directeur te worden.

Hij was in 2000 tot 2004 al directeur van de SLM en was daarvoor jarenlang de area-manager van de SLM in Nederland. In juli 2016 keerde Lachmising terug bij het bedrijf. Hij had toen al 27 jaar er opzitten bij de SLM. Zijn contract werd tot twee keer toe verlengd.

Meer dan 42 kilo cocaïne onderschept in twee containers in Paramaribo - 47-Jarige ondernemer aangehouden

Met containers zouden bami en stroop worden geëxporteerd

(Bron foto: KPS)
Cocaïne gevonden in 44 ijzeren cilinders onder beide containers bevestigde twee extra balken


Het Korps Politie Suriname (KPS) bericht woensdag 4 april 2018, dat dinsdag meer dan 42 kilo cocaïne is onderschept in containers waarin bami en stroop zou worden geëxporteerd. De Douane recherche stuitte bij een controle op drugs die verborgen zat aan de onderkant van twee twintig voet containers. Deze containers werden gecontroleerd, aangezien er bami en stroop zou worden ingeladen voor de export. Waar die containers stonden vermeldt de politie niet.

Tijdens de controle merkten de douaniers op, dat onder beide containers twee extra balken waren bevestigd. Eén van de balken werd geboord om na te gaan wat erin zat. Een witte substantie die eruit kwam werd getest. De test wees uit dat het om drugs gaat.

De containers werden overgebracht naar het Jules Sedney Nieuwe Havencomplex en de narcoticabrigade van het Korps Politie Suriname werd ingeschakeld.

Met behulp van de Brandweer zijn de vier balken verwijderd onder de twee containers. In de balken, die hol van binnen zijn, waren ijzeren cilinders geplaatst waarin de drugs was verstopt.

In totaal zijn  44 ijzeren cilinders uit de ijzeren balken gehaald. De drugs heeft een totaal gewicht van 42.400 gram. De 47-jarige ondernemer F.Sh. is in deze zaak aangehouden. Hij verklaarde dat hij de containers bij een verschepingsbedrijf had ingehuurd en niks van de drugs weet.

De cocaïne is in beslag genomen. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is de ondernemer in verzekering gesteld. De Narcotica Brigade onderzoekt deze zaak verder.

Justitie Peru valt in Odebrecht-zaak woning binnen van oud-burgemeester Lima en rechterhand

Villarán en Castro zouden $ 3 miljoen hebben aanvaard van Jorge Barata, voormalige Odebrecht-manager


Openbaar aanklagers hebben donderdag 5 april 2018 invallen gedaan in de huizen in van de voormalige burgemeester van Lima, Susana Villarán, en haar eenmalige rechterhand José Miguel Castro in verband met corruptie in het Odebrecht-schandaal.


Volgens de openbaar aanklagers zijn er bewijzen, dat Villarán en Castro een betaling van $ 3 miljoen hebben aanvaard van Jorge Barata, de voormalige Odebrecht-manager die heeft toegegeven illegale steekpenningen te hebben verstrekt aan verschillende Peruaanse politici, zoals aan de afgetreden president Pedro Pablo Kuczynski.Als onderdeel van de 'No a la Revocatoria'-campagne 2013 van de voormalige burgemeester, zijn er bewijzen dat er telefoongesprekken en ontmoetingen waren tussen Barata en zowel Villarán als Castro om de steekpenningen te coördineren.

Barata was geïnteresseerd in het verstrekken van het geld om later contracten voor grote infrastructuurprojecten in Lima veilig te stellen voor de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht. Het geld werd contant aan de vertegenwoordigers van Villarán overgedragen.


Villarán en Castro, die tijdens de ambtstermijn van Villarán de gemeentelijke manager van Lima was, worden beschuldigd van het ontvangen van steekpenningen en het witwassen van geld.

Aanklagers zeggen, dat het Castro was die fungeerde als de belangrijkste schakel tussen Odebrecht en het campagneteam van Villarán. Castro heeft publiekelijk ontkend ooit een ontmoeting met Barata te heebben  gehad. 'Ik heb nooit enige vorm van betaling ontvangen van Barata of iemand anders met betrekking tot Odebrecht', zei hij, volgens de krant El Comercio. Hij voegde eraan toe, dat hij niet wist dat Villarán op enige manier contact opnam met Barata.

Hun huizen, beide gelegen in het Miraflores district van Lima, werden donderdagochtend binnen gevallen, zoals bevestigd door het Openbaar Ministerie op Twitter.

(Suriname Mirror/Peru Reports/Twitter/YouTube/El Comercio/)

Gebouw van Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar in Medellín met de grond gelijkgemaakt

'Monaco Building' maakt plaats voor park ter herdenking slachtoffers van de drugsbaronEen van de gebouwen van de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar in Medellín is met de grond gelijkgemaakt. 'De Monaco Building wordt afgebroken. Ik ben ervan overtuigd dat alle symbolen van de illegaliteit in Medellín uit het stadsbeeld moeten verdwijnen', zei burgemeester Federico Gutiérrez woensdag 4 april 2018 lokale tijd.

</>

Samen met minister van Defensie Luis Carlos Villegas en minister van Justitie Enrique Gil namen ze de eerste hamerslagen voor de afbraak van het complex voor hun rekening. 'Dit is symbool van het goede, dat het kwade overwint', zei de burgervader.In de plaats van het gebouw komt een park ter herdenking van de slachtoffers van de drugsbaron.

Escobar en zijn Medellín-kartel domineerden in de jaren tachtig de internationale cocaïnesmokkel en waren voor de dood van duizenden mensen verantwoordelijk. Nadat Escobar de Colombiaanse staat de oorlog had verklaard, werd hij in 1993 door de politie doodgeschoten. Omdat hij zich het lot van de minderbedeelden in heel Colombia en de arme bevolking in de sloppenwijken van Medellin aantrok, wordt hij door vele mensen nog als een held vereerd.

(Suriname Mirror/El Colombiano/Twitter/Het Nieuwsblad/YouTube)