zondag 22 oktober 2017

Jogi (VHP): 'Ik hoop dat Bouterse aan zelfreflectie heeft gedaan'

'Alles wat hij heeft gedaan, heeft de samenleving in feite naar beneden getrokken'


'Het maakt geen verschil uit of Bouterse weer overneemt van waarnemend president Adhin. Het blijft een ellendig bestuur', zegt VHP-Assembleelid Mahinder Jogi zondag 22 oktober 2017 in het Dagblad Suriname. Als alles goed gaat, zal president Desi Bouterse eind van de maand zijn functies weer oppakken. Het staatshoofd heeft een weekgeleden gezegd, dat het genezingsproces na zijn medische ingreep goed verloopt.

Jogi hoopt dat het staatshoofd tijdens zijn ziekteverlof de afgelopen maand tot het besef is gekomen dat ‘hij zeven jaren lang niets heeft gepresteerd in belang van de samenleving’. 'Alles wat hij heeft gedaan, heeft de samenleving in feite naar beneden getrokken. Ik hoop echt dat hij aan zelfreflectie heeft gedaan, waardoor wanneer hij weer eind van de maand zijn functies oppakt, hij inderdaad spijkers met koppen kan slaan. Laat die samenleving bevrijd worden van al die wurgende maatregelen.'

De VHP’er benadrukt, dat hij blij is dat de gezondheid van het staatshoofd de goede kant opgaat. 'Hij is ook mens, dus wij wensen hem ook beterschap toe.'

Per 29 september heeft vicepresident Ashwin Adhin de bevoegdheden van de president overgedragen gekregen.

'De technische mankementen moeten gewoon hersteld worden'

VHP-politica Mathoera vindt grondig onderzoek vanuit het Openbaar Ministerie nodig

Politica houdt gang van zaken rond 'bouw' nieuw hoofdbureau en staat van onderhoud diverse politieposten tegen het licht


Het VHP-Assembleelid en oud-politiecommissaris Krishna Mathoera ziet een simpele oplossing voor het afgekeurde gebouw op het terrein op de hoek van de Gemenelandsweg en de Johan Adolf Pengelstraat. Dit gebouw, dat als hoofdbureau van het Korps Politie Suriname (KPS) moest fungeren, is na de eerstesteenlegging in 2010 in de periode regering Bouterse- wegens technische mankementen afgekeurd, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, zondag 22 oktober 2017.

Het ministerie van Justitie en Politie heeft momenteel een andere locatie voor het gebouw op het oog. 'Ik hoop niet dat men weer politieke spelletjes gaat spelen, want er is meer dan Euro 2 miljoen betaald voor dat gebouw. De technische mankementen moeten gewoon hersteld worden', zegt Mathoera.


Justitieminister ad interim Ferdinand Welzijn heeft besloten gedetineerden in te zetten voor de schoonmaak van het terrein. Mathoera juicht dit initiatief toe, maar vindt dat betrokkenen die zaken verkeerd hebben laten lopen, niet vrijuit moeten gaan. Volgens de politica heeft de toenmalige minister van Openbare Werken, Ramon Abrahams, nagelaten om erop toe te zien dat zaken conform het bestek werden uitgevoerd. Hij was verantwoordelijk voor een goede uitvoering van het project. 'Abrahams heeft toegestaan dat er geld is overgemaakt aan de aannemer. De aannemer heeft zijn geld ontvangen, maar het gebouw niet afgerond. Later is het gebouw afgekeurd. Dat zou niet mogen. Dit is corruptie.'

 
De ex-politiecommissaris vindt ook dat er een grondig onderzoek moet komen vanuit het Openbaar Ministerie. 'Hoe heeft OW de controle gepleegd? Hoe heeft men bij de uitvoering niet tijdig kunnen zien dat niet conform bestek is gewerkt? Waarom heeft minister Abrahams niet ingegrepen? Waarom heeft de minister niet het staatsbelang gediend?', vraagt Mathoera.

Mathoera, die 33 jaar heeft gediend bij de politie, vindt dat de komst van een eigen hoofdbureau voor het KPS erg noodzakelijk is. 'Het knaagt aan het gezag van de politie. Het is in feite de huidige leider van de NDP die het oud-hoofdgebouw van de politie in brand heeft doen schieten, waardoor hij alles in het werk moet stellen om het te herstellen. Dat zou een mooi gebaar zijn naar de politie', stelt zij. Volgens de parlementariër is de politie een zeer belangrijk instituut en haar gezag wordt medebepaald door de representativiteit van gebouwen waarin zij zit.

Het hoofdkantoor van het KPS staat momenteel aan de Duisburglaan, in een gebouw waar vroeger een afdeling 'CIS' van het ministerie van Handel en Industrie gehuisvest was. Dit pand voldoet totaal niet aan de inrichtingseisen van een hoofdbureau van politie. 'Het gebouw heeft geen faciliteiten om een moderne meldkamer en crisiscentrum, welke horen bij een hoofdbureau, te huisvesten. Bovendien is het moeilijk bereikbaar voor het publiek', aldus Mathoera.

Volgens de politica is de stiefmoederlijke behandeling van het KPS in feite terug te zien in alle gebouwen van de politie. 'Het politiebureau te Nieuwe Haven is gevestigd in een gebouw dat vanaf 2009 wordt gerenoveerd. Zeven jaren later met een NDP-regering is de renovatie nog steeds niet af. Bureau Keizerstraat was op de begroting om te renoveren, maar het is inmiddels gesloten, omdat het gevaarlijk is.'

Ook het gebouw voor de Forensische Opsporing, welke aangevangen was tijdens het bewind van het Nieuw Front onder de ex-minister Chandrikapersad Santokhi, is onafgebouwd en staat er vervallen bij. 'Dit gebouw was al voor 80% afgebouwd in 2010, maar na 7 jaren is het de regering Bouterse niet gelukt om de 20% af te ronden. Zo was er een aanvang gemaakt met de indoor schietbaan van de Politie, die nu half afgebouwd overwoekerd is. Dienstwoningen en gebouwen te Stoelmanseiland, Benzdorp en de Centrale Meldkamer van de Politie, zijn allemaal gebouwen, die tijdens de Front-regering onder Santokhi waren aangevangen en die half afgebouwd erbij staan. Deze projecten moesten na 2010 door de regering Bouterse-Ameerali worden voortgezet. In zeven jaren regering Bouterse heeft men geen van die gebouwen kunnen afronden. Dit is ontzettend veel kapitaalverlies en bemoeilijkt het politiefunctioneren', aldus Mathoera.

Klik hier voor het vervolg van het artikel.

Dienstreizen smaken jeugdparlementariër Zenani van Throo goed

Derde dienstreis voor Van Throo binnen vijf maanden


Jeugdvertegenwoordigster tevens eerste plaatsvervangster van de ondervoorzitter, Zenani van Throo, is voor de derde maal uitgekozen voor een dienstreis in het kader van de Assembly of Caribbean People (ACP), welke in de Dominicaanse Republiek gehouden wordt in de periode van 21 tot en met 31 oktober 2017. Ook bij deze dienstreis is het een raadsel, aldus vandaag, zondag 22 oktober 2017, het Dagblad Suriname, door wie de kosten gedekt zijn. 

Het is, zo schrijft het dagblad, zeer merkwaardig dat Van Throo, die in mei 2017 geïnstalleerd is als jeugdvertegenwoordigster binnen het Nationaal Jeugdparlement (NJP), binnen vijf maanden geselecteerd is voor drie dienstreizen.Van Throo vertegenwoordigde Suriname in de periode van 5 tot en met 11 oktober 2017 op Saint Vincent voor The Caribbean Women and Sexual Diversity Conference (CWSDC).Van 18 tot en met 27 augustus 2017was ze op Barbados voor het bijwonen van het Youth Village Forum op de Carifesta XIII.

(Suriname Mirror/Dagblad Suriname/Facebook)

Wetenschappelijk onderzoek: Chileense dichter Pablo Neruda stierf in 1973 niet aan kanker

Lucht nog altijd niet opgeklaard rond dood dichter Neruda

Forensisch arts Luna zei dat Neruda's doodscertificaat 'niet de realiteit van zijn dood weerspiegelt' (Bron foto: Rodrigo Garrido/Reuters)
'We kunnen nog steeds niet de natuurlijke of gewelddadige doodsoorzaak van Pablo Neruda uitsluiten of bevestigen'


Het mysterie rond de dood van de Chileense dichter Pablo Neruda lijkt groter te zijn geworden nu wetenschappers concluderen, dat hij niet aan kanker is gestorven. De dichter overleed in Chili's post-coup chaos in 1973. Ondanks, dat  de overheid de betrokkenheid van derden bij Neruda's dood voor mogelijk houdt, maakten forensische deskundigen geen einde aan het debat over de vraag of hij vermoord is door agenten van de dictatuur van generaal Augusto Pinochet kort na het militaire overname in 1973 in het land.


Een team van internationale wetenschappers zei vrijdag, dat Nobelprijswinnaar Neruda niet was overleden aan kanker of ondervoeding, daarmee de officiële oorzaak van de dood verwerpend, maar een ​​van de grote mysteries van post-coup Chili blijft ook nu toch nog een mysterie.

Terwijl ze zeiden waaraan de dichter en de politicus van de communistische partij niet was gestorven, zeiden de forensische deskundigen niet waaraan hij wèl was overleden. Zij hebben ook het debat niet beëindigd over de vraag of hij door de dictatuur van generaal Augusto Pinochet vermoord werd kort na het militaire overname van 1973 in het land.

Panelleden zeiden, dat zij de identificatie zouden voortzetten van pathogene bacteriën die Neruda's dood zouden hebben kunnen veroorzaakt om te bepalen of een derde partij bij de dood betrokken was.

De dichter, die 69 jaar oud was en aan prostaatkanker leed, stierf in Chili's post-coup chaos. De officiële versie was, dat hij overleden was aan cachexia, of zwakte en verwaarlozing van het lichaam als gevolg van een chronische ziekte - in dit geval kanker.

'De fundamentele conclusies zijn de ongeldigheid van het doodscertificaat als het gaat om cachexia als oorzaak van de dood', zei Aurelio Luna, een deskundige van het panel. 'We kunnen nog steeds niet de natuurlijke of gewelddadige doodsoorzaak van Pablo Neruda uitsluiten of bevestigen.'

Het lichaam van Neruda werd in 2013 opgegraven om de oorzaak van zijn dood te bepalen, maar die tests toonden geen toxische stoffen of gif in zijn botten. Zijn familie en chauffeur eisten verder onderzoek.In 2015 zei de regering van Chili, dat het 'zeer waarschijnlijk is dat een derde' verantwoordelijk is geweest voor zijn dood. Neruda werd begraven in zijn favoriete huis met uitzicht op de Pacifische kust.

Neruda was vooral bekend vanwege zijn liefdesgedichten. Maar, hij was ook een vriend van de socialistische president Salvador Allende, die zichzelf doodde in plaats van zich over te geven aan troepen tijdens de rechtse coup van 11 september 1973 onder leiding van Pinochet.

Neruda was getraumatiseerd door de militaire overname en de vervolging en het doden van zijn vrienden. Hij was van plan om in ballingschap te gaan, waar hij een invloedrijke stem tegen de dictatuur zou zijn geweest. Maar, een dag voor zijn geplande vertrek werd hij door een ambulance naar een kliniek in Santiago gebracht waar hij voor kanker en andere aandoeningen werd behandeld.

Neruda is daar officieel gestorven daar op 23 september aan natuurlijke oorzaken. Maar, vermoedens dat de dictatuur een hand in de dood had, bleven lang nadat was Chili terugkeerd naar democratie in 1990, boven het land hangen.

(Suriname Mirror/South China Morning Post/Al Jazeera/The New York Times/Twitter/YouTube)

'Schadeclaim Comité Nabestaanden en Slachtoffers van Politiek Geweld lijkt niet serieus'

'Kans lijkt groot dat, via DENK, de schadeclaim de Nederlandse regering niet eens bereikt'


Het Comité Nabestaanden en Slachtoffers van Politiek Geweld heeft in een schrijven aan DENK gevraagd Nederlandse regering in te dienen. Het stelt dat ‘Nederland Nf. 31 miljoen (heeft) gestoken om de Binnenlandse Oorlog te financieren met honderden doden en een veelvoud aan slachtoffers.’ Hoe wordt gefinancierd met doden en slachtoffers maakt het Comité niet duidelijk. Het Comité motiveert de omvang van haar schadeclaim: ‘Als de Nederlandse regering Nf. 31 miljoen kon stoppen in een oorlog, dan moet ze zeker ook 31 miljoen euro kunnen stoppen in de vrede.’ 

Waarom het Comité haar claim niet baseert op de omvang van de door haar geclaimde schade, maar op het waardeverschil tussen de gulden en de euro, is een raadsel. Zo'n schadeclaim lijkt niet serieus.

Een delegatie van DENK had Suriname bezocht. Het Comité vond het ‘jammer’ dat de delegatie ‘geen tijd heeft kunnen vrijmaken’ om haar aan te horen. Het vulde voor DENK ongevraagd de reden in: ‘..we hebben begrip voor uw druk schema.’ Waarom de DENK-delegatie geen tijd vrij heeft gemaakt voor het Comité, weet ik niet.

Sandew Hira is oprichter van het Comité. Hij zei in 2015, dat DENK in de Tweede Kamer steun zou vragen voor zijn project ‘De Getuigenis van President Bouterse.’ Hij zou aan DENK hebben gezegd, dat het daarbij om een traject van ‘waarheidsvinding en verzoening’ ging. Hij vertelde er niet bij of hij DENK had verteld, dat zijn project onvoorwaardelijke amnestie, ook voor moord en folter, propageert. Feit is dat DENK in de Tweede Kamer, anders dan Hira heeft beweerd, nooit steun heeft gevraagd voor ‘De Getuigenis van President Bouterse.’ De kans lijkt groot dat nu, via DENK, de schadeclaim de Nederlandse regering niet eens bereikt.

Anders dan de naam suggereert, voert het Comité Nabestaanden en Slachtoffers van Politiek Geweld campagne tegen de strijd voor gerechtigheid, van nabestaanden en slachtoffers van ernstige schendingen van de mensenrechten. Het participeert in de structuren van de regering Bouterse.

Tegen Bouterse is door Auditeur Militair Roy Elgin 20 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist, vanwege zijn aandeel in de decembermoorden.

Een serieuze schadeclaim tegen een vreemde mogendheid, die de soevereiniteit en territoriale soevereiniteit gewelddadig heeft geschonden, geschiedt via volkenrechtelijke kanalen door de regering van de getroffen staat. Het Comité kan kennelijk niet eens haar eigen regering ertoe bewegen 31 miljoen euro te claimen.

Leed en schade van de slachtoffers en nabestaanden van de Binnenlandse Oorlog zijn te ingrijpend, om daar publiciteitsstuntjes mee uit te halen.

Theo Para

Workshop voor betere grensbeveiliging Suriname

Organisator IMPACS verwacht betere samenwerking tussen verschillende autoriteiten


De Caricom Implementation Agency for Crime and Security (IMPACS), gevestigd op Trinidad & Tobago, en het Ontwikkelingsfonds van de Europese Unie houden morgen, maandag 23 oktober 2017, een workshop voor alle grensbeveiliging autoriteiten in Suriname.

IMPACS verwacht dat deze training ertoe zal leiden, dat de samenwerking tussen de verschillende autoriteiten op het stuk van grensbeveiliging wordt verbeterd. Hierdoor zal de controle op de grenzen verhoogd worden. Immigratie- en douane ambtenaren zullen veel kennis uit deze workshop halen, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII. Een dergelijke training bevordert ook gezamenlijke strategieën in het zoeken naar oplossingen voor bedreigingen op het gebied van veiligheid.

IMPACS speelt een belangrijke rol in het garanderen van veilige grenzen in de regio. De samenwerking tussen IMPACS en de EU is ook gericht op het bestrijden van criminele netwerken en is gebaseerd op het principe van gedeelde verantwoordelijkheid in overeenstemming met de internationale wetgeving. Binnen deze samenwerking wordt gezocht naar oplossingsmodellen in de strijd tegen onder andere mensenhandel, smokkel van goederen, drugs, wapens en munitie. Dit zal bereikt worden door beter beheer van de grenzen en het versterken van bestaande systemen in het analyseren van beschikbare data.

De workshop wordt geopend door de waarnemend minister van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn.

Braziliaanse politie houdt 108 verdachten van betrokkenheid bij verspreiding en productie kinderporno aan

Het is de grootste operatie tegen pedofilie in Latijns-Amerika


Er zijn ruim 150.000 bestanden met pornografische foto's in beslag genomen


De Braziliaanse politie heeft zaterdag 21 oktober 2017 bij verschillende invallen 108 mensen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij verspreiding en productie van kinderporno. Volgens de minister van Justitie maken de verdachten deel uit van een netwerk dat pornografisch beeldmateriaal van kinderen via laptops en telefoons deelde. 

De arrestaties werden verricht na ruim een half jaar onderzoek, waarin ook Europese en Amerikaanse autoriteiten waren betrokken, meldt de BBC.Het beeldmateriaal werd verspreid via het zogeheten 'dark web' dat niet zichtbaar is voor standaard zoekmachines.

Onder de arrestanten zijn gepensioneerde agenten, ambtenaren en voorzitters van jeugdvoetbalclubs.

Er zijn ruim 150.000 bestanden met pornografische foto's in beslag genomen. Tijdens het onderzoek kwamen agenten erachter, dat de groep ook verantwoordelijk is voor het produceren van kinderporno.

(Suriname Mirror/RTLNieuws/BBC/VTM Nieuws/Al Jazeera/YouTube)

Amnesty International richt open brief aan Peruaanse president over mogelijk pardon voor oud-president Fujimori

'Geruchten over pardon mogen niet afleiden van genoegdoening voor slachtoffers'

Fujimori (1990-2000 ) werd in 2009 tot 25 jaar gevangenis veroordeeld als verantwoordelijke voor misdaden tegen de mensheid


De Peruaanse regering moet al zijn energie focussen op ervoor zorgen dat de duizenden slachtoffers van schendingen van mensenrechten tijdens de regering van voormalig president Alberto Fujimori de waarheid, rechtvaardigheid en herstel krijgen, aldus Amnesty International in een open brief, gedateerd 20 oktober 2017 (zie onderaan), gericht aan president Pedro Pablo Kuczynski. 

'De geruchten van een mogelijk pardon voor oud-president Alberto Fujimori zijn weinig meer dan een afleiding van de historische schuld van de regering om voor duizenden mensen gerechtigheid te waarborgen', aldus Erika Guevara-Rosas, directrice van de afdeling Amerika's bij Amnesty International.

'President Kuczynski moet ook luisteren naar de stemmen van de families van de slachtoffers en organisaties van het maatschappelijk middenveld, die meerdere malen gevraagd hebben om een ontmoeting met hem met het oog op hun bezorgdheid.'

De voormalig president van Peru, Alberto Fujimori (1990-2000 ), werd in 2009 tot 25 jaar gevangenis veroordeeld voor zijn verantwoordelijkheid voor misdaden tegen de mensheid die door zijn ondergeschikten, de paramilitaire groep Colina, zijn gepleegd.

Fujimori wordt nu ook aangeklaagd voor zijn vermeende verantwoordelijkheid voor andere mensenrechtenschendingen die ook misdaden kunnen zijn tegen de mensheid, zoals het doden van zes mensen in Pativilca, Centraal-Peru.

Enig pardon die het vonnis van 2009 tegen Alberto Fujimori zou opheffen voor misdaden tegen de mensheid, zou het vonnis van het Peruaanse Hooggerechtshof van Justitie negeren, zou inbreuk maken op de verplichtingen van het land volgens het internationaal recht en zou ondermijnen welke kleine prestaties er al recent in de strijd tegen straffeloosheid zijn volbracht.

De mogelijkheid, dat de voormalige president zou kunnen profiteren van een humanitaire maatregel, gebaseerd op ernstige ziekte, die door middel van een transparant proces moet worden geverifieerd, zou de voortgaande rechtszaken en onderzoeken van mensenrechtenschendingen en misdrijven krachtens het internationaal recht tegen hem niet moeten belemmeren.

De Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties (UNHCHR), Zeid Ra'ad Al Hussein, bezoekt Peru deze week. Dit zou een cruciale kans kunnen zijn voor president Kuczynski om zijn toezegging te bevestigen voor het proces van het verkrijgen van vrede, gerechtigheid en vergoeding voor de slachtoffers.

(Suriname Mirror/Amnesty International)

Apintie-verslaggeefster Gail Eijk wil kinderen in acute noodsituaties helpen

(Bron foto: Gail Eijk/Facebook)
Stichting Amor Vitae moet garant staan voor correcte afwikkeling van gedoneerde gelden


Gail Eijk, verslaggeefster bij Apintie Radio en TV heeft de Stichting Amor Vitae (Liefde voor het leven) opgericht. Ze wil daarmee vooral kinderen in acute noodsituaties helpen. Eijk zaterdag 21 oktober 2017 in de Ware Tijd. 'We zullen geen mensen onderhouden. We zullen helpen bij acute gevallen.'

De eerste schenking van Srd 500 is binnen. De eerste bestuursvergadering heeft donderdag plaatsgevonden.

De drang om een organisatie op te zetten ontstond nadat zij in het verleden en recent nog geld heeft ingezameld om twee baby's naar Colombia te kunnen sturen voor een medische ingreep. Omdat het in één van de gevallen dreigde mis te gaan met het geld, dat rechtstreeks aan de ouders was overhandigd, heeft Eijk besloten om de stichting op te richten. Hierdoor kunnen zaken transparanter verlopen.

Eijk zamelde geld in om de reiskosten voor moeder en kind en beide operaties die het kindje moest ondergaan te dekken. De moeder vertelde haar, dat de vader van het kind, die zich later bij hen zou voegen, het geld naar zich toe wilde trekken. Door tijdig ingrijpen van Eijk kon dit worden voorkomen.

'In het verleden ging het geld na het inzamelen direct naar de ouders. Niet iedereen is even eerlijk en met de oprichting van deze stichting moet daarin verandering komen.'