dinsdag 30 oktober 2018

Colombia opent onderzoek naar kolenbedrijf Drummond Ltd.in VS wegens banden met milities

Drummond Ltd. verdacht van financieren paramilitaire groep tijdens het bloedige burgerconflict


Het kantoor van de hoofdaanklager van Colombia zegt dinsdag 30 oktober 2018, dat de autoriteiten een onderzoek starten naar de vraag of een in Alabama, VS, gevestigd steenkoolbedrijf een paramilitaire groep financierde tijdens het bloedige burgerconflict in de Zuid-Amerikaanse natie. 

Naar verwachting zal het onderzoek naar Drummond Ltd. zich richten op onregelmatige betalingen die naar verluidt zijn gedaan aan een aannemer die al schuldig is bevonden aan de moord op twee arbeidsleiders.


Beschuldigingen hebben lang in de lucht gehangen, dat Drummond een paraplu-paramilitaire groep heeft gefinancierd, maar die claims zijn herhaaldelijk afgedaan in Amerikaanse rechtbanken.

In een verklaring zei Drummond dinsdag, dat het nooit illegale gewapende groepen heeft gesteund.

Een advocaat noemde het openen van het onderzoek een 'eerste stap' naar gerechtigheid voor familieleden van degenen die gedood werden door de rechtse milities tijdens het conflict.

(Suriname Mirror/The Associated Press/Twitter)

Braziliaanse voetballer van São Paulo op gruwelijke en bizarre wijze om het leven gebracht

Daniel Correa Freitas (24) had twee diepe sneeën in zijn nek en zijn hoofd lag er bijna af


Een gruwelijk bericht uit Brazilië: São Paulo-speler Daniel Correa Freitas (24) is zwaar verminkt gevonden in de struiken langs de weg in Sao Jose dos Pinhais, in het zuiden van Parana. De details zijn schokkend, melden Braziliaanse media.

De officiële doodsoorzaak is nog niet bekend, maar de speler zou verschrikkelijk gemarteld zijn. 'Gezien de staat van het lichaam, gaat het om een zeer gewelddadige situatie', laat een politiewoordvoerder weten aan de lokale krant Band B. 'De man had twee diepe sneeën in zijn nek en zijn hoofd lag er bijna af. Zijn genitaliën waren zelfs afgesneden.'


Freitas - zo zou uit bewijs blijken - is op straat vermoord en daarna zo'n dertig meter over straat gesleurd, om vervolgens in de struiken achtergelaten te worden. De plek waar Freitas werd aangetroffen staat bekend als een gure en verlaten plek waar de politie nauwelijks komt.


Over de aanleiding van de moord is nog niets bekend.

De aanvallende middenvelder begon zijn carrière bij Botafogo. In 2015 transfereerde hij naar Sao Paulo. Dit seizoen werd hij verhuurd aan São Bento.


(Suriname Mirror/voetbalprimeur.nl/em.com.br/goal.com/Twitter)

Nieuwe president Brazilië Jair Bolsonaro sluit steun aan mogelijke militaire interventie in Venezuela uit

'Wij hebben daar geen belang bij, Brazilië gaat dat probleem vreedzaam proberen op te lossen'De nieuwe president van Brazilië, Jair Bolsonaro, heeft uitgesloten dat hij een mogelijke militaire interventie in Venezuela zou steunen. Hij zei wel dat de 'dictatuur' van Nicolas Maduro 'serieuze problemen' veroorzaakt. 'Wij hebben daar geen belang bij. Brazilië gaat dat probleem steeds vreedzaam proberen op te lossen', zei de extreemrechtse president zondag, in een interview op de Braziliaanse tv-zender Record. 

'Ik heb gesprekken gehad met de autoriteiten van andere landen, ook over Venezuela. Ze vragen ons of Brazilië op een of andere manier deel wil zijn van een oplossing voor het probleem. Uiteindelijk zijn de Venezolanen onze broeders, en hebben ze serieuze problemen onder de dictatuur van Maduro', zei de ex-militair', zonder te zeggen met welke landen hij gesproken heeft.

Bolsonaro kreeg ook vragen over een artikel in de krant Folha de Sao Paulo gisteren. Daarin stond dat Colombia bereid zou zijn om Brazilië te steunen als het hielp om 'Nicolas Maduro omver te werpen via een militaire interventie'. De krant citeert een hooggeplaatste in Bogota, die anoniem wil blijven. Maar, de Colombiaanse regering ontkende officieel. Bolsonaro zegt dat het onderwerp niet ter sprake kwam in zijn 'protocollair gesprek' met de Colombiaanse president Ivan Duque.

Bolsonaro wil de prominentste corruptieonderzoeker van het land benoemen tot minister van Justitie. Hij zal rechter Sergio Moro de ministersfunctie aanbieden in zijn regering, zei hij maandag 29 oktober 2018, aan de evangelische zender Record TV, in zijn eerste interview sinds zijn verkiezing.


Moro zette als onderzoeksrechter vaart achter het onderzoek ‘Lava Jato’, het grootste corruptieschandaal van Latijns-Amerika. Vorig jaar is ex-president Luiz Inácio Lula da Silva in eerste aanleg veroordeeld tot een celstraf in de corruptiezaak. In de grootste economie van Latijns-Amerika zijn politici over de partijgrenzen heen betrokken in smeergeldaffaires. Het was in Brazilië jarenlang de gewoonte dat ondernemingen miljoenenbedragen betaalden aan politici en ambtenaren om lucratieve openbare aanbestedingen binnen te halen.

(Suriname Mirror/AFP/Belga/em.com.br/Oantagonista/YouTube)

Ongeveer 5.400 jaar oude resten van cacao gevonden in potten in Ecuador

Archeologische vondst wijst op consumeren cacaoboon 1.500 jaar langer dan werd aangenomen


Archeologen hebben in Ecuador resten van cacao gevonden in potten van ongeveer 5.400 jaar oud. Dat wijst erop, dat de boon vijftienhonderd jaar langer door mensen wordt geconsumeerd dan vooraf werd gedacht. 

Dat schrijft een onderzoeksteam onder leiding van de Canadese archeoloog Michael Blake in vakblad Nature Ecology & Evolution, na jarenlange studie van zetmeelkorrels, cacaorestjes en sporen cacao-dna die men opgroef in een 5.400 jaar oud dorp in het zuiden van Ecuador.


Daarnaast blijkt dat de cacaoboon dus eerder in Zuid-Amerika werd gebruikt dan in Midden-Amerika, wat tot nu toe werd gedacht.

De potten zijn gevonden in Santa Ana La Florida in het zuidoosten van Ecuador. Het dorp is volgens de onderzoekers ontzettend goed bewaard gebleven.

De hoeveelheid cacao die is gevonden, wijst erop dat de bewoners wisten hoe ze het moesten verbouwen en gebruiken voor consumptie. De onderzoekers vonden ook resten van gecultiveerde cacaobomen.

Cacao werd in die periode alleen gebruikt om een soort chocolademelk van te maken, het werd niet gegeten. Volgens de onderzoekers lijkt de cacaodrank van toen niet op de chocolade die tegenwoordig wordt gegeten.

(Suriname Mirror/Reuters/archaeology.org/Spiegel/Azteca Noticias/Nu.nl/Twitter)

Zo'n 30 PL-busvergunningen tijdelijk ingevorderd wegens vermijden van file

Controleurs directoraat Transport zien handelswijze chauffeurs als niet naleven van de route


De bushouders, die de route PL (Paramaribo-Lelydorp) onderhouden, zitten weer met de handen in het haar. Volgens Amrish Sidhoe, bestuurslid van de Surinaamse Bushouders Organisatie (SBO), schroomt het directoraat Transport van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie er niet voor, om nieuwe manieren te bedenken om het leven van de bushouders moeilijker te maken. 

Dit kwam vorige week tot uiting tijdens een verkeersongeval op de rotonde van de Latourweg/Indira Gandhiweg. Daarbij hadden de PL-buschauffeurs geen andere keus dan een uitwijkmanoeuvre te maken in Menkendam om de enorme file te vermijden. Maar, de controleurs van het directoraat Transport zien deze handelswijze als het niet naleven van de desbetreffende route, met als gevolg het invorderen van de vergunning voor circa 7 dagen. Zo'n 30 PL-busvergunningen zijn op deze manier ingevorderd in de afgelopen week, zegt Sidhoe dinsdag 30 oktober 2018 in het Dagblad Suriname.

Hij stelt, dat het toepassen van een stukje logica binnen het Surinaams verkeer, in zulke gevallen, waarbij sprake is van aanhoudende filevorming, niet bestempeld kan worden als een delict. 'Wat moet je doen als het verkeer uren vastzit als gevolg van een aanrijding? We weten bliksems goed dat niemand in zulke gevallen zijn schuld wil toegeven. Moet iedereen dan eronder gaan lijden? De controleurs handelen bovendien naar willekeur. Bij de ene buschauffeur treden ze wel op maar bij de andere niet. Waarom pakt niemand dit aan? De leidinggevende luistert ook alleen naar haar controleurs.'

'De directeur van Transport heeft tot op heden geen ordening in het particulier vervoer kunnen realiseren. Integendeel, het directoraat is de boosdoener voor het vergroten en in stand houden van de chaos binnen de bussector', aldus Sidhoe tot slot.

Ter extra informatie recent op Facebook geplaatste video over rijgedrag buschauffeurs:

Auditeur-militair Roy Elgin houdt repliek in zaak 14 verdachten 8 decemberproces

In twee uren tijd heeft Elgin in alle 14 zaken zijn repliek gehouden


Auditeur-militair Roy Elgin heeft zijn repliek gehouden in de zaak van 14 verdachten vandaag, dinsdag 30 oktober 2018. Hij blijft bij zijn standpunt en handhaaft de eerdere eisen. Op 29 november, precies 11 jaar nadat de zaak in behandeling werd genomen ter terechtzitting, zullen de advocaten voor de laatste keer optreden in deze zaak. Zij zullen hun repliek houden, waarna de verdachten het laatste woord zullen krijgen van de Krijgsraad, aldus Starnieuws. 

In de militaire kamer is vandaag de zaak voorgegaan van Edgar Ritfeld, Dick de Bie, Iwan Dijksteel, Stephanus Dendoe, Benny Brondenstein, Ernst Geffery, Iwan Krolis, Imro Themen, Luciën Lewis, Kenneth Kempes, Wim Carbière, Orlando Heidanus, Winston Caldeira en Errol Alibux.

Slechts Ritfeld was in persoon aanwezig.

Er is 20 jaar geëist tegen Dijksteel, Dendoe, Brondenstein, Geffery, Lewis en Kempes.

In twee uren tijd heeft Elgin in alle 14 zaken zijn repliek gehouden.

In de 'burgerkamer' is tegen Desi Bouterse en Etienne Boerenveen eveneens 20 jaar cel geëist door de openbare aanklager. Intussen zijn sinds het proces gaande is zes personen overleden. Het gaat om Roy Esajas, Arthy Gorré, John Nelom, Ruben Rozendaal, Badresein Sital en Marcel Zeeuw.

John Hardjoprajitno en Harvey Naarendorp waren net als Sital ministers. Zij zaak moet voorgaan bij de kantonrechter. Dit proces is nog niet aangevangen. De tenlastelegging is moord en uitlokking tot moord. Dit onder voorbedachte rade (na kalm beraad), waarbij de vijftien mensen opzettelijk van het leven zijn beroofd. De andere strafbare feiten, zoals vrijheidsberoving en marteling, zijn verjaard.

Plotseling is ook 'de kerk' in Suriname bezorgd over het lot van de jaguar

Iris en CCK houden bijeenkomst om aandacht te schenken aan jacht op jaguars

Doel coalitie vormen van religieuze en inheemse leiders, ngo's en andere partijen die zich aansluiten tegen de illegale handel in jaguars


Gealarmeerd en na vele jaren kennelijk wakker geschud door één verontrustend artikel in National Geographic met betrekking tot de illegale jacht op en handel in jaguars in Suriname, nemen de Interreligieuze Raad (Iris) en het Comité Christelijke Kerken (CCK), met ondersteuning van onder andere Conservation International Suriname (CI-S), het initiatief een bijeenkomst te organiseren om samen met afgevaardigden van het binnenlands gezag en kerkelijke leiders in het binnenland deze problematiek aandacht te geven en te bespreken hoe bij te dragen tot oplossingen. Deze unieke bijeenkomst wordt vandaag, dinsdag 30 oktober 2018, bij het Cultureel Centrum Surinaamse Islamitische Vereniging (naast de moskee aan de Keizerstraat), zo bericht het Dagblad Suriname maandag 29 oktober.


Paus Franciscus heeft in 2015 een encycliek geschreven met als titel Laudato Si, waarin hij de mensheid oproept samen te werken om de schepping te behoeden en te bewaren als een geschenk van God. Voor het eerst in de geschiedenis is de mens op een koers van zelfdestructie door veronachtzaming van de schepping. De mens is de kroon van Gods schepping, echter heeft hij in de Bijbel een dienende taak in zorg voor de schepping.

De CCK is van mening, dat door het ondoordacht handelen van de mens diersoorten uitsterven. Onlangs heeft het CCK een lezing verzorgd, met als titel’ Creation is not for sale’. Dominee Danielle Dokman, die deze lezing verzorgde, benadrukte dat de esthetische waarde van de schepping belangrijker is dan de economische. Op basis van deze principes heeft de CCK besloten de jaguar-bijeenkomst te organiseren.

De CCK krijgt de volle ondersteuning van de Iris. De hindoes en de moslims komen op grond van hun geschriften tot dezelfde conclusie, namelijk dat de mens onderdeel van de schepping is en dat hij daar op eerbiedige en verantwoorde wijze mee moet omgaan.

Een andere reden om het congres te organiseren is het feit dat Paus Franciscus de bisschop van Suriname benoemd heeft in de voorbereidingscommissie om een synode over de Amazone voor te bereiden in oktober 2019. De Amazone wordt bedreigd door een mentaliteit van hebzucht en vernietiging, waarbij men erop uit is de rijkdommen te exploiteren en te exporteren naar de rijke landen. De Amazone is een broos evenwicht van planten en dieren. Door de jaguar op deze schaal te verhandelen, brengt men een delicaat evenwicht uit balans. Helaas dringt dit maar moeilijk door tot mensen die enkel uit zijn op geld. Het is de plicht van iedere gelovige Gods plan voor de schepping te kennen en te eerbiedigen.

Els van Lavieren, program manager bij CI-S, voegt aan het geheel toe, dat het uiteindelijke doel van de bijeenkomst is een coalitie vormen van religieuze en inheemse leiders, non-gouvernementele organisatie’s en andere partijen die zich aansluiten tegen de illegale handel in jaguars.

Verder kan door middel van het religieuze netwerk er veel aan educatie gedaan worden in het binnenland.


Lees hier, op een speciaal Surinaams jaguar weblog, diverse artikelen over de jaguar!
Lees hier jaguar-berichtgeving op Suriname Mirror.

Internationale aandacht voor artikel National Geographic:

https://www.animalstoday.nl/jaguars-suriname-gestroopt-chinees-medicijn/ 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/jaguar-bones-chinese-medicine-poaching-south-america-suriname-a8549451.html 

https://www.news-journal.com/ap/national/undercover-investigation-shocking-new-evidence-finds-wild-jaguars-cruelly-poached/article_5b227b3b-095c-5cb7-9354-e74c347a3289.html

http://www.onegreenplanet.org/news/jaguars-brutally-poached-south-america-ridiculous-reasons/ 

https://news.sky.com/story/hunted-jaguars-die-agonising-deaths-to-be-boiled-into-paste-for-chinese-medicine-says-charity-11507455

https://www.hln.be/wetenschap-planeet/dieren/geheime-slachtpartijen-blootgelegd-de-chinese-jacht-op-jaguars-waarbij-dieren-op-bestelling-worden-vermoord~aca01795/?referer=https%3A%2F%2Fnews.google.com%2F

Vier jongeren (22 en 23 jaar) aangehouden in bezit van in totaal vijf vuistvuurwapens

De vuurwapens zouden gloednieuwe Glocks zijn 

Een van de wapens thuis bij een NDP-kopstuk aangetroffen


Vier jongeren (22 en 23 jaar) zijn zaterdag aangehouden vanwege illegaal wapenbezit. In totaal werden vijf vuistvuurwapens in beslag genomen. Starnieuws bericht vanochtend, dinsdag 30 oktober 2018, te hebben vernomen, dat het om gloednieuwe Glocks gaat. Een van de wapens is thuis bij een NDP-kopstuk aangetroffen. Zijn neef F.M. (22) woont bij hem in, aldus Starrnieuws. 

Het Korps Politie Suriname meldt, dat de Surveillance Dienst Paramaribo zaterdag een automobilist staande heeft gehouden. Daarbij bleek dat hij een vuistvuurwapen in zijn voertuig had. De agenten zagen tijdens hun surveillance in het verzorgingsgebied Uitvlugt, dat een voertuig zonder voor kentekenplaat hun richting opreed. De auto werd bestuurd door een jongeman. Hij negeerde het stopteken van de politie en reed hard weg. De politie zette vervolgens de achtervolging in en wist deze bestuurder staande te houden nadat diens auto een klapband kreeg.

De automobilist bleek de 22-jarige I.T. te zijn. Vanwege zijn verdacht gedrag ging de politie ertoe over om een algehele veiligheidscontrole te houden waarbij de auto werd doorzocht. Er werd een vuistvuurwapen met scherpe patronen in het voertuig aangetroffen en in beslag genomen, omdat hij niet in het bezit is van een vuistvuurwapenvergunning. De jongen werd vervolgens aangehouden voor overtreding van de Vuurwapenwet en overgedragen aan de politie van Uitvlugt.

Nader onderzoek wees uit dat vrienden van T. ook illegale vuistvuurwapens in hun bezit hadden. Met assistentie van het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) zijn deze vrienden opgespoord en aangehouden voor overtreding van de Vuurwapenwet en zijn de bij hun aangetroffen wapens in beslag genomen.

Het gaat om de 22-jarige F.M., C.S (23). en A.S (23). Na afstemming met het Openbaar Ministerie zijn de vier verdachten in verzekering gesteld.

Marktmeester John Lecton getergd door beschuldigingen VHP'er Jogi en landbouwer Dassasing - Brief gaat naar pg en DNA

'Ik ben niet bang voor onderzoek, de oppositie is gewoon bezig, ik weet niet wat Jogi's probleem is'

'Ik wist dat ze mij zouden aanvallen, ze zien dat ik een heleboel doe voor de markt en dat doet ze pijn'


'Ik heb een transparant beleid en ik doe mijn werk naar eer en geweten en heb niets te verbergen. Laten ze een onderzoek komen doen', zegt marktmeester John Lecton vandaag, dinsdag 30 oktober 2018, in de Ware Tijd. Hij reageert op de recente beschuldigingen van VHP-parlementariër MahinderJogi en landbouwer Sanjaykumar Dassasing in het Dagblad Suriname van gisteren over corrupte handelingen bij de Centrale Markt in Paramaribo.

Lecton is woedend vanwege de beschuldigingen aan zijn adres in de media. Hij ontkent de beschuldigingen met klem. Lecton wordt ervan beschuldigd Srd 800.000 achterover te hebben gedrukt. Ook zou hij een stand van Dassasing hebben toegewezen aan een andere marktventer die zijn voorkeur geniet.

'Ik ben bezig een brief naar de procureur-generaal (pg) en De Nationale Assemblee (DNA) te schrijven. Dit moet onderzocht worden. Mensen kunnen niet zomaar beschuldigingen uiten. Ik ben niet bang voor een onderzoek. De oppositie is gewoon bezig. Ik weet niet wat Jogi's probleem is. Niemand anders klaagt hier', aldus Lecton.

'Ik nodig DNA uit om naar de markt te komen zodat ik een ieder inzage kan geven.'

De marktmeester zegt dat hij de beschuldigingen zag aankomen. 'Ik wist dat ze mij zouden aanvallen. Ze zien dat ik een heleboel doe voor de markt en dat doet ze pijn. Ik ben NDP'er maar als het erop aankomt dat ik zaken moet doen om de markt vooruit te brengen ben ik niet paars maar kleurenblind.'

Lecton weet niets af van klachten van marktventers of bezoekers over zijn beleid. 'Ik heb een open deur. Ik ben de hele dag onder de markt. Ik ben zo dichtbij de mensen. Niemand klaagt. Men mag op elk gewenst tijdstip van de dag binnenlopen en ik zal ze te woord staan. Ik weet niet wat die gasten die hiermee bezig zijn, willen.'

Lecton zegt dat zijn plannen om meer venters aan te trekken en de markt te veranderen tot een toeristische trekpleister geboycot worden. Hij benadrukt verder, dat Dassasing, die beweert dat zijn stand onder de markt opzettelijk aan een andere venter is toegewezen, niet persoonlijk kent. De ondernemer was achter met zijn betalingen. 'Wettelijk is het zo, dat de stand weer in handen komt van de markt als je een betalingsachterstand hebt. Wat die man vertelt, klopt helemaal niet. Alleen valse beschuldigingen zijn dit.'

Door de late betalingen is de venter zijn stand kwijtgeraakt. Hij exploiteerde de stand niet. 'Hij heeft geen vergunning, kan niets overleggen en loopt nu onwaarheden te verkondigen om zaken anders te laten lijken. Ik lap deze beschuldigingen gewoon aan mijn laarzen. Het is zijn zaak, ik laat mij deze kwestie niet naar het hoofd stijgen.'

Minister Polak ontkracht geruchten over inbraak bij afdeling Administratieve Uitbetalingen Sociale Voorzieningen (AUSV)

(Bron foto: NII)
Bewindsvrouwe weigert mede te delen hoe hoog verdwenen bedrag AKB-gelden is


Minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting ontkracht vandaag, dinsdag 30 oktober 2018, via het Nationaal Informatiee Instituut, NII, geruchten rondom de inbraak bij de afdeling Administratieve Uitbetalingen Sociale Voorzieningen (AUSV). 

Volgens recente berichtgeving in de media zou er sprake zijn van een scenario. Dit, omdat het ministerie niet over geld zou beschikken om de Algemene Kinderbijslag (AKB) over het jaar 2017 uit te betalen.

'Het geld is er. De staat heeft het volledig bedrag gestort sinds april dit jaar', beklemtoont de minister. Ze stelt, dat uitbetalingen gaande zijn in het  Matawai-gebied, Nieuw Jacobkondre, Wayambo, Apoera en Tapanahoni.

De minister zegt, dat er in de inbraak-zaak een paar personen in verzekering is gesteld. 'Dit is niet prettig. Elke keer is er een teveel', zegt zij. Zij wenst in het belang van het onderzoek niet verder uit te wijden. Ze geeft aan op de hoogte te zijn van de hoogte van het verdwenen bedrag, maar gaat daar niet inhoudelijk op in.

De bewindsvrouwe zegt, dat haar ministerie ernaar streeft om volgend jaar uit te breiden met de moni karta. Ook ligt het in de planning om voor de verre gebieden het mobiele Union Pay betaalsysteem, volgend jaar te introduceren. Zij is er geen voorstander van, dat er contant geld over de vloer gaat.

Enkele bekende Nederlanders tuinen in oude Twitter-boodschap 'die hard' anti-Zwarte Piet activist Afriyie

Afriyie vraagt  'pro-Pieten' begrip en empathie te tonen voor anti-Zwarte Pieten

Het wachten is nu uiteraard op oproep pro-pieten aan anti-Zwarte Pieten om begrip voor hun standpunt op te brengen


In een bericht dat Jerry Afriyie afgelopen weekend op Twitter plaatste, roept hij de ’pro-pieten’ op begrip en empathie te tonen en te proberen zich te verplaatsen in het standpunt van de tegenstanders, zo schrijft De Telegraaf maandag 29 oktober 2018.


'Wij hebben geen reden om te twijfelen aan je goede intenties', klinkt een plots overdreven, geveinsd, vriendelijke Afriyie. 'Zwarte Piet is racisme, en niet de mensen die het feest vieren. Wij geloven je op je woord dat je het niet wist en alleen de leuke kant van het feest kende. Maar, wij vragen je ook ons te geloven dat het feest niet voor iedereen een feest is. Dat veel mensen niet de straat op durven en dat kinderen op school worden gepest en zich minderwaardig voelen.'

Enkele bekende Nederlanders tuinen in oude Twitter-boodschap 'die hard' anti-Zwarte Piet activist. Onder andere cabaretière Claudia de Breij, regisseur Martin Koolhoven en actrice Halina Reijn, zangeres Angela Groothuizen en Blendle-oprichter Alexander Klöpping verspreidden het bericht of plaatsten een positieve reactie op Twitter, hopend een graantje publiciteit mee te kunnen pikken met hun reacties.


Tim Engelbart schrijft vandaag, dinsdag 30 oktober 2018, op De Dagelijkse Standaard

'De “pro-Pieten” begrijpen er allemaal geen snars van, en hebben belerende filmpjes nodig om te begrijpen waarom de traditionele kindervriend Zwarte Piet een racistische eikel is die zo snel mogelijk moet verdwijnen. Begrijp je het niet? Kijk dan z’n filmpje nog maar een keer.

Ja hoor, daar is hij weer. Denk maar niet dat Jerry Afriyie na z’n gezanik over RTL Late Night van plan is om dit Sinterklaasseizoen uit te zitten. Oh nee: Jerry Afriyie gaat ook in 2018 de niet-racistische kindervriend Zwarte Piet weer volop racisme aanwrijven en proberen om deze mooie traditie uit het Sinterklaasfeest te amputeren.

Dat doet Jerry ditmaal met een filmpje, dat hij overigens al in 2013 opnam. Maar nu brengt hij het opnieuw onder de aandacht: een boodschap, voor de zogeheten “pro-Pieten.” Hij gaat het allemaal nog even uitleggen hoe het nu écht in elkaar steekt. Want ziet u? U snapt het gewoon niet. U bent niet zo slim, als u voor Zwarte Piet bent. Maar dat geeft niet hoor: Jerry Afriyie legt wel even uit hoe de staf écht in de steel zit. Want hij is heus niet tegen het Sinterklaasfeest of mooie tradities. Alleen tegen Zwarte Piet, want dat is een white power-racist. En u zou empathie moeten tonen. Niet Jerry. Niet degenen die een mooie traditie willen kapotmaken. Maar u. U moet empathie tonen, niet hij. Snapt u? (...)'


Afriyie kwam recent bij RTL Late Night in botsing met Jenny Douwes, die wordt gezien als het boegbeeld van de mensen die vorig jaar waren betrokken bij het blokkeren van de A7. Daarmee wilden ze een demonstratie van anti-Zwarte Piet-activisten bij de landelijke Sinterklaasintocht in Dokkum voorkomen.

Het Openbaar Ministerie eiste taak- en celstraffen tegen 34 Friezen. De rechtbank doet begin november uitspraak.Fundashon Maneho di Adikshon op Curaçao kan amper het hoofd boven water houden

Stichting verhuist Sentro Speransa naar een goedkopere locatie

Korting op subsidie heeft drastische gevolgen voor drugsverslaafdenopvang op eiland


De Fundashon Maneho di Adikshon (FMA), de stichting belast met het drugsbeleid en die drugsverslaafdenopvang verzorgt, zal noodgedwongen een van haar onderkomens, Sentro Speransa, verhuizen naar een goedkopere locatie en de ambulante hulpverlening op de Oosterbeekstraat stopzetten voor december. Hiermee kan de instelling maar net het hoofd boven water houden nu door de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Suzy Camelia-Römer (PIN) in september van dit jaar besloten is de subsidie met terugwerkende kracht per augustus met 5 procent in te korten. Het gaat om een bedrag van maandelijks ruim 63.000 gulden, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 30 oktober 2018.

De instelling krijgt in totaal 3,2 miljoen gulden en vanaf 2017 is een kleine 7 procent gekort op de subsidie.

Algemeen manager Meta Fahrenfort legt uit, dat er niet méér bezuinigd kan worden op personeel nu in de loop der jaren telkens gekort is in de subsidie, de directeur nimmer vervangen is en de psycholoog onlangs haar baan heeft opgezegd.

'Besloten is haar niet meer te vervangen. Ook heeft FMA geen zorgmanager meer', aldus Fahrenfort die als algemeen manager de directeursfunctie al jaren onder haar hoede heeft.

Sentro Speransa is een rehabilitatiecentrum waar op dit moment tien verslaafden intramuraal worden opgevangen. 'Hier worden om financiële redenen geen nieuwe patiënten meer aan toegevoegd', aldus Fahrenfort. Bij de Oosterbeekstraat vindt de ambulante behandeling plaats in verschillende groepen en individueel. Fahrenfort: 'Er komen verslaafden van verschillende pluimage, zoals verslaafden aan cocaïne, alcohol en gokken, maar ook familieleden en kinderen van verslaafden die hulp nodig hebben. Per jaar komen bij de ambulante zorg zo’n 300 personen terecht.'

Wat Fahrenfort vooral onzeker maakt, is de grilligheid van de financiële besluiten.

Guangdong Zhenrong Energy (GZE) nu ook in eigen land, China, door de mand gevallen

GZE kan circa 3,2 miljard dollar aan leenschulden bij meer dan twintig banken niet voldoenGuangdong Zhenrong Energy (GZE) is nu ook in eigen land door de mand gevallen. De Chinese onderneming is op Curaçao bekend door diverse overeenkomsten die het kabinet van toenmalig premier Ben Whiteman (PS) ondertekende op aanraden van adviescommissievoorzitter Werner Wiels, in de hoop het voortbestaan van de Isla-raffinaderij te garanderen. Later bleek dat deze Chinese groep technisch en financieel niets in huis had. 

In publicaties in de Volksrepubliek China wordt gemeld, aldus vandaag, dinsdag 30 oktober 2018, het Antilliaans Dagblad, dat Guangdong Zhenrong, naar nu blijkt, voor 21,5 miljard yuang aan leenschulden bij meer dan twintig banken niet kon voldoen. Eén yuang is ongeveer vijftien dollarcent (0,15 dollar) en dit komt neer op circa 3,2 miljard dollar. Erger nog, zo wordt eraan toegevoegd: 'Miljarden yuangs zijn uit de boeken verdwenen'.

The Multi-Billion Dollar Black Hole of a State Fuel Trader’, staat er boven het artikel van Ji Tianqin, Yu Ning en Han Wei. Het betreft volgens henzelf onderzoeksjournalistiek met veel diepgang. Het bericht is te lezen op de website van Caixin Global. Caixin is gevestigd in hoofdstad Peking en beschrijft zichzelf als ‘onderdeel van China’s meest invloedrijke financiële mediagroep, Caixin Media’. Het mediahuis heeft samenwerkingsbanden met The Wall Street Journal, South China Morning Post, CNBC, MarketWatch, The Guardian en Global Times.

Accountants en financieel deskundigen zouden stellen, aldus Caixin, dat GZE allerlei complexe handelsconstructies had bedacht, samen met al dan niet geassocieerde bedrijven, om de omzetcijfers fors aan te dikken en op die manier de nodige kredieten los te krijgen.https://antilliaansdagblad.com/nieuws-menu/18524-gze-valt-door-de-mand-in-china

Insel Air, Curaçao, komt voorwaarden niet na verbonden aan surseance van betaling aan crediteuren

Maatschappij niet in staat nieuwe schulden weg te werken


Insel Air voldoet nog altijd niet aan de twee belangrijkste voorwaarden die het gerecht eind augustus heeft gesteld bij het verlenen van surseance van betaling aan crediteuren. Dit ondanks de getroffen bezuinigingsmaatregelen. Zo blijkt uit het vijfde openbare surseanceverslag van bewindvoerder Rogier van den Heuvel, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 30 oktober 2018.

De Curaçaose luchtvaartmaatschappij is er niet in geslaagd om met ingang van september te voldoen aan alle lopende verplichtingen, inclusief de verschuldigde belastingen en leasetermijnen. En het is Insel Air niet gelukt om de nieuwe schulden, die tijdens de surseance tot en met augustus 2018 zijn opgebouwd, weg te werken door ze te betalen of kwijt te laten schelden.

De rechter-commissaris buigt zich vandaag over het verslag van Van den Heuvel, om te bepalen of de surseance eerder wordt beëindigd en het faillissement van Insel Air wordt uitgesproken.

Van den Heuvel lijkt het daarvoor nog te vroeg te vinden. Volgens hem gloort er namelijk genoeg hoop aan de horizon door de gesprekken met InterCaribbean Airways, een partij die zich heeft aangediend als mogelijk strategisch partner voor de noodlijdende luchtvaartmaatschappij.

'De gesprekken met InterCaribbean hebben geleid tot een onherroepelijk aanbod dat uitzicht biedt op een verkoop van Insel Air tegen beschikbaarstelling van de crediteuren van een bedrag dat overeenkomt met een reële waarde van de vennootschap', zo schrijft de bewindvoerder. Het aanbod heeft volgens hem al vorm gekregen in een voorstel voor een heads of agreement, maar de details hiervan worden nog niet openbaar gemaakt, omdat er nog wordt onderhandeld over een aantal voorwaarden.

Advocaat Kanhai spreekt na terechtwijzing door Krijgsraad slechts grote woorden zonder veel inhoud

'Afwijzing Krijgsraad om namens Bouterse laatste woord te voeren gaat consequenties hebben'...


Irvin Kanhai, de eigengereide advocaat van hoofdverdachte Desi Bouterse in het 8 decemberproces, zei gisteren na de zitting van de Krijgsraad, dat de afwijzing van de Krijgsraad om namens zijn cliënt het laatste woord te voeren, nog consequenties zal hebben. Kanhai is het niet eens met de rechtbank dat via een machtiging hij niet namens Bouterse het laatste woord mocht voeren. Wat de consequenties zijn, wil hij nog niet zeggen. Hij gaat enkele zaken nog uitzoeken op grond waarvan het verzoek is afgewezen, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 30 oktober 2018.

De advocaat vindt, dat de auditeur-militair niet hard heeft gemaakt dat sprake is van een plan om de 15 mensen op te halen en te vermoorden. Hij vindt, dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de omstandigheden die speelden eind 1982. Hij verwijst naar de stakingen en opstanden die er waren. De militaire leiding moest de rust in het land bewaren. Niet is komen vast te staan hoe de mensen zijn omgekomen.

Kanhai beweert dat de vijftien personen die het leven hebben gelaten bruggenhoofden waren. Zij moesten volgens hem het vacuüm opvullen, nadat de militaire leiding zou worden afgezet. Kanhai meent dat Nederland er alles van af weet, vandaar dat de toenmalige kolonel Hans Valk niet gehoord mocht worden. Ook zijn echtgenote, aan wie hij alles zou hebben toevertrouwd, kon niet worden gehoord.

Tijdens het 8 decemberstrafproces heeft Nederland het dossier over Suriname nog eens voor zestig jaar achter slot en grendel geplaatst.

De auditeur-militair Roy Elgin brengt een zaak voor die volgens Kanhai niet te winnen is.

Kanhai heeft tijdens zijn dupliek gisteren de Krijgsraad gevraagd om Bouterse van de ten laste gelegde 15-voudig moord vrij te spreken. 'Mocht u zich om welke reden dan ook daar niet mee kunnen verenigen en anders willen beslissen, dan verzoeken wij u het Openbaar Ministerie niet te ontvangen en tenslotte de verdachte van rechtsvervolging te ontslaan', vroeg de raadsman.

Het strafproces in de burgerkamer is tot nader order uitgesteld. Bij de volgende zitting zal de Krijgsraad het vonnis uitspreken in deze zaak. Tegen Bouterse is 20 jaar cel geëist.

DA’91 vrouwen eisen excuses NDP-Assembleelid Gangaram Panday

'Opmerkelijk dat NDP de gewraakte opmerkingen niet heeft weerlegd of zich ervan distantieert'


Het DA’91 Vrouwen Forum heeft met ontzetting de verwerpelijke uitspraken met betrekking tot geweld tegen vrouwen aangehoord van het NDP-DNA lid Kesho Gangaram Panday. Ook veel geluiden van afkeuring werden ontlokt aan mede DNA leden aan beide zijden van het politiek spectrum. Zowat de totale Surinaamse gemeenschap heeft sterk van zich doen spreken, vaak in niet mis te verstane woorden, dat een dergelijke opstelling van niemand geaccepteerd kan worden, maar zeker helemaal niet van een persoon die de samenleving vertegenwoordigt in ons hoogste college van Staat. 

Opmerkelijk is dat de partij waar dit DNA lid uit voortspruit, niet als partij deze gewraakte opmerkingen heeft weerlegd of zich ervan heeft gedistantieerd. Dit is jammer, want correctie van binnenuit, vanuit de eigen structuren, heeft over het algemeen sneller en effectiever een corrigerende werking op visie en handelen van een partijvertegenwoordiger. Wanneer de eigen partijgenoten verenigd in de structuren als structuur afkeuring uitspreken dan heeft dat veel meer impact. Met name de vrouwenraad van de NDP zou in deze een bijzondere rol kunnen spelen. Jammer genoeg heeft de gemeenschap niets van hun vernomen. Het is moeilijk te geloven dat zij geen moeite hebben met de uitspraken van het DNA lid. Maar, als zij blijven zwijgen dan zal de gemeenschap niets anders resten dan ervan uit te gaan dat de uitspraken van het DNA-lid geaccepteerd worden door zijn politieke structuren, waaronder ook de vrouwen van de NDP. Het DA’91 Vrouwen Forum accepteert deze uitspraken echter niet. 

Wij eisen dat de heer Keshopersad zijn excuses aanbiedt aan de totale Surinaamse gemeenschap, in het bijzonder aan de Surinaamse vrouw. 

Het DA’91 Vrouwen Forum haar standpunt is, dat er geen enkele excuus bestaat om welke vorm van geweld dan ook goed te praten en in het bijzonder geweld tegen vrouwen. Het is één van de meest verwerpelijke vormen van geweld. Voor elke vrouw die direct slachtoffer is van geweld, zijn er nog vele indirecte slachtoffers. Denk maar aan kinderen, ouders, broers en zussen, die indirect betrokken raken en lijden onder de gevolgen van het geweld. 

Wij zijn een liberale partij en ook een partij die een sterke democratische beleving essentieel acht voor onze ontwikkeling. Dat betekent voor ons dat waarden zoals vrijheid, respect en waardigheid van elk individu nimmer aangetast mogen worden en helemaal niet middels de inzet van geweld. Voor vrouwen, jong en oud, in Suriname is het van cruciaal belang dat zij volledige bescherming genieten tegen geweld. En dat vooral in ons hoogste college van Staat elk DNA-lid zich daar terdege van bewust is, zich daar volledig voor inzet en elke wetsproduct daarop toetst. 

Dit is niet alleen een eis van het DA’91 Vrouwen Forum, maar van de totale Surinaamse samenleving, in het bijzonder van alle Surinaamse vrouwen. 

DA’91 Vrouwen Forum 
A.Mohan

Minister Dikan neemt 'Verklaring van Diitabiki' in ontvangst

(Bron foto: NII)
Document overhandigd door Leo Brunswijk, voorzitter commissie 'viering 10 oktober Diitabiki'


De Verklaring van Diitabiki is officieel in ontvangst genomen vandaag door minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling. Het document, dat getekend is door de granmans Bono Velantie en Lesley Valentijn, is aan de bewindsman overhandigd door Leo Brunswijk, voorzitter van de commissie 'viering 10 oktober Diitabiki', aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) maandag 29 oktober 2018.

De minister liet zich bij het ontvangen van de verklaring bijstaan door districtscommissaris August Bado van bestuursressort Tapanahoni en directeur Wensley Misiedjan van het directoraat Duurzame Ontwikkeling Afro-Surinamers Binnenland.De bewindsman heeft de commissie beloofd, dat hij het document zal doorgeleiden naar vicepresident Ashwin Adhin.

De verklaring is de uitkomst van de Liba Krutu op 8, 9 en 10 oktober te Dritabiki aan de Tapahonirivier. Een regeringsdelegatie onder leiding van vicepresident Adhin zou aanvankelijk te Dritabiki de verklaring op 10 oktober in ontvangst nemen. De president blies echter na overleg met de regeringsdelegatie - vanwege het inhoudelijk karakter van de krutu -, de missie af.

Advocaat van verdachte Boerenveen in 8 decemberproces houdt in slotpleidooi vast aan vrijspraak

'Strafeis van 20 jaar niet gebaseerd op feiten en bewijzen'


Advocaat Frank Truideman van Etienne Boerenveen heeft gisteren in het 8 decemberproces in een technisch betoog alles uit de kast gehaald om aan te tonen, dat de strafeis van 20 jaar niet gebaseerd is op feiten en bewijzen. Hij haalde tijdens zijn uitvoerige betoog scherp uit naar de eis en repliek van auditeur-militair Roy Elgin. Dit bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 30 oktober 2018.

Truideman, die bijgestaan werd door de jurist Aroon Gonesh, heeft aan het eind van zijn betoog de Krijgsraad nogmaals integrale vrijspraak gevaagd voor zijn cliënt. De ten laste gelegde feiten ontberen volgens de raadsman de onderbouwing voor wettig en overtuigend bewijs.

'Bewijs, dat cliënt bij het beramen van de 15-voudige moord betrokken was, bevindt zich niet in het dossier. Bewijs, dat hij bij de uitvoering van die moorden betrokken zou zijn geweest, ontbreekt evenzeer. Bewijs, dat hij van het voornemen tot of het uitvoeren van die moorden op de hoogte was en nadien nog een wezenlijke bijdrage daaraan zou hebben geleverd, is evenmin voorhanden. De tenlastelegging laat zich derhalve op grond van het beschikbare materiaal eenvoudigweg niet bewijzen', concludeerde Truideman.De verdediging van Boerenveen heeft de eis van Elgin gemotiveerd weersproken. Volgens de raadsman heeft de openbare aanklager de eis niet nader gemotiveerd, maar slechts volhard in zijn reeds ingenomen standpunt. Truideman voerde aan, dat de auditeur-militair volkomen onterecht zijn cliënt 'de hoogste vorm van opzet' verwijt. 'Geen van de door de auditeur-militair aangevoerde argumenten tonen, direct noch indirect, aan dat zijn cliënt op de hoogte zou zijn geweest van een plan om mensen uit de weg te ruimen, laat staan dat hij in de voorbereiding of uitvoering daarvan enige rol zou hebben vervuld', voerde Truideman aan.

De advocaat voerde aan, dat het alarmplan in werking stellen, niet inhoudt dat Boerenveen mede het plan heeft beraamd voor 15-voudig moord. Truideman stelde,dat in december 1982 de macht voorafgaand in handen was van het tweehoofdige Militair Gezag, waar ook de politieke beslissingen werden genomen. De auditeur-militair volhardt in zijn gedachtesprong om deze politieke leiding gelijk te schakelen met de legerleiding, stelde Truideman. Volgens hem was de legerleiding belast was met de technische leiding van het leger als militaire organisatie.

De verdediging voerde aan, dat Elgin simpele conclusies trekt. Omdat Boerenveen kapitein in het leger en bataljonscommandant was, is het in de ogen van de auditeur-militair onmogelijk om hem niet te betrekken in beraadslagingen tot het bedenken van de plannen. 'Het gevaarlijke aan deze redenering is dat de auditeur-militair deze rechtstreeks verbindt aan het bewezen achten van opzet op 15-voudige moord. Hij slaat daarbij ongemotiveerd en volstrekt ten onrechte, een stap over: enerzijds het inschakelen van het leger voor een op het oog reguliere veiligheidstaak als het bewaken van de openbare orde, en anderzijds het beramen van een moordcomplot. Dat zijn twee van elkaar te onderscheiden zaken. Een bataljonscommandant van het leger is natuurlijk zeker niet uit hoofde van zijn functie onmisbaar bij het opstellen van een plan om bepaalde personen op te brengen en te vermoorden', bracht de verdediging naar voren.

Truideman weersprak dat Boerenveen mede 'het draaiboek' heeft samengesteld. Dit wordt volgens hem ook niet onderbouwd door de vervolging. Ook het gebruik van de term 'draaiboek' schept verwarring, want volgens de advocaat wordt de indruk gewekt dat het een fysiek bestaand document was, waarvan bovendien de inhoud aan eenieder in dit proces bekend zou zijn. 'Over welk draaiboek spreekt de auditeur-militair en wat is precies de inhoud daarvan?'

De verdediging ging ook uitvoerig in op de stelling van Elgin, dat er sprake is van opzet, omdat Boerenveen voldoende had aan een opdracht om het alarmplan in werking te stellen, terwijl zulks niet noodzakelijk was, omdat alle 16 personen reeds waren opgepakt. Er is geen bewijs volgens de verdediging waaruit kan worden vastgesteld, dat Boerenveen op de relevante momenten op de hoogte was van hetgeen de slachtoffers zou worden aangedaan.  

'Zonder wetenschap kan er geen opzet zijn. Wetenschap van of betrokkenheid bij reguliere militaire strategieën, en het beramen van plannen om mensen om te brengen, zijn twee verschillende kwesties. Het is geen wet van Meden en Perzen dat het één verknocht is met het ander. Dat cliënt als leidinggevende militair kennis zou hebben gedragen van, of betrokken zou zijn geweest bij plannen voor de inzet van het leger bij onlusten, zoals het instellen van het alarmplan, brengt dus zeker niet met zich mee dat hij óók zou hebben geweten van plannen om 15 personen op te brengen en te doden. De heer Boerenveen was militair en commandant, en het uitvoeren van een strategisch plan voor inzet van het leger is in legerkringen niet ongebruikelijk', hield Truideman de Krijgsraad voor.

Jogi (VHP): 'Geen geheim dat flink met stands wordt gerommeld op de Centrale Markt’

'Srd 15.000 betaald aan de marktleiding betaald om stand aan iemand anders te geven'

- 'Standhouders vinden, dat marktmeester John Lecton hen al geruime tijd afperst'
- 'Een onderzoek zonder politieke inmenging vanuit het Kabinet van de President is dus meer dan nodig'


Sanjaykumar Dassasingh, wiens familie al tientallen jaren lang een stand onder de Centrale Markt Paramaribo opereerde, is eind augustus zijn stand kwijtgeraakt aan een derde. Deze zou door de marktleiding zijn verkocht. Tijdens het agendapunt ingekomen stukken vorige week donderdag in De Nationale Assemblee heeft VHP-parlementariër Mahinder Jogi deze kwestie onder de aandacht gebracht van minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling, aldus het Dagblad Suriname maandag 29 oktober 2018.

Volgens de politicus vinden standhouders, dat marktmeester John Lecton hen al geruime tijd afperst. De regering is echter nog niet ingegaan op deze kwestie.

'Zijn stand is doorverkocht aan iemand anders door de leiding van de Centrale Markt. Wanneer hij zijn rechten bij de leiding gaat zoeken, wordt hij van het kastje naar de muur gestuurd. Hierna heeft hij een brief geschreven naar de minister van Regionale Ontwikkeling, maar ook daar heeft hij geen gehoor gehad. Deze brief heb ik ook in mijn brievenbus gehad en heb hiervan melding gemaakt in het parlement. Ik heb informatie dat Srd 15.000 aan de marktleiding is betaald om deze stand aan de andere persoon te geven. Laat er een onderzoek komen.'

Jogi voert aan, dat het geen geheim is 'dat er flink met stands wordt gerommeld op de Centrale Markt’. Daarnaast stelt hij, dat er daar ook corruptieve praktijken plaatsvinden waar geld wordt afgetroggeld van zowel standhouders als de Staat.

In 1980 kreeg Bhaan Dassasingh, de vader van Sanjaykumar Dassasingh, een stand toegewezen van de toenmalige marktmeester vanwege het feit, dat hij aan de wieg heeft gestaan van de toenmalige ordening van de markt. Bhaan heeft toen vanaf de militaire periode gedurende 14 jaren lang landbouwproducten aan de man gebracht. Hierna werd hij bijgestaan door een werknemer totdat hij in 1994 ziek werd en de stand (no. 3-1-565) overdroeg aan zijn zoon Sanjaykumar. Vanaf toen tot heden heeft Sanjaykumar zelfstandig deze stand geëxploiteerd. Bhaan heeft zeker 60 jaren zijn krachten gegeven op de markt.

Uit de stukken blijkt, in bezit van het dagblad, dat bij de herregistratie, alle verschuldigde huurpenningen zijn voldaan en de instructies van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) met betrekking tot de keuring van de foodhandlers en de hygiëne conform de richtlijnen en de instructies zijn instructies. Bij de laatste herregistratie is een bedrag van Srd 594 betaald. Uit de stukken blijkt verder, dat de marktleiding geen bezwaar heeft tegen de verlenging van de vergunning. Tot zijn verbazing heeft Sanjaykumar eind augustus 2018 toch mondeling vernomen, dat de bedoelde stand is toebedeeld aan een andere persoon die eerder bij hem in dienst is geweest.

In een schrijven aan minister Dikan beklemtoont Sanjaykumar, dat met deze handeling van de huidige marktleiding zijn rechten met voeten zijn getreden. Daarnaast vindt hij. dat hier alle principes van goed bestuur onrecht zijn aangedaan. Gevraagd wordt naar een spoedingrijpen vanuit de zijde van de bewindsman.

Het onderzoek naar de verduisterde Srd 860.000 door vier personeelsleden bij de markt is ook één van de zaken die het imago van de marktleiding schaden. 'Gaandeweg zien wij dat de marktleiding in tact blijft, maar voor een objectief onderzoek zou je de marktmeester op zijn minst voor nu thuis moeten zetten. Wanneer het onderzoek uitwijst dat de marktleiding onschuldig is, mag men dan weer terug op de post. Er is ook informatie, dat de marktmeester wordt beschuldigd Srd 800.000 achterover te hebben gedrukt. Dit moet onderzocht worden. Een onderzoek zonder politieke inmenging vanuit het Kabinet van de President is dus meer dan nodig', aldus de VHP’er.

De VHP’er beweert, dat de ruimte waar manschappen van de politie al jaren onder de markt waren gestationeerd, nu is ontruimd. 'Die ruimte is ook aan iemand anders gegeven om kip en kipdelen te verhandelen. Hoe kun je dat doen? Laten wij de politie behouden onder de Centrale Markt, want ook daar is veiligheid van bezoekers en standhouders belangrijk', aldus de politicus.

Jogi is ook de hondse behandeling van de grootlandbouwers zat. 'Wanneer het acht uur wordt, moeten deze mensen gelijk vertrekken, ongeacht of je wel of niet hebt verkocht. Mensen worden daar als honden behandeld, terwijl ook boetes worden opgelegd van Srd 100 en meer. Wie is bevoegd boetes op te leggen? Waar gaat dit geld dan naartoe?', vraagt de VHP’er.

Jogi beweert, dat ook andere personen onder de Centrale Markt onheus en onmenselijk worden behandeld door de leiding. 'De naam van marktmeester Lecton wordt ook vaak genoemd. Hij benadert en behandelt de mensen heel schofterig. Daarnaast neemt hij besluiten die ontoelaatbaar zijn', aldus de parlementariër.

Acht ijsbrekers voor transport van bananen van Ecuador naar Rusland


Maersk Line: 'We hebben zwaar geïnvesteerd in Ecuador, zodat Rusland alle bananen rechtstreeks en van goede kwaliteit ontvangt'


De export van bananen van Ecuador naar Rusland zette Maersk ertoe aan ijsbrekers te leveren voor deze dienst. 'We hebben een specifieke, directe vloot, het is de enige dienst van Ecuador naar Rusland met ijsbrekers voor schepen, we hebben zwaar geïnvesteerd in Ecuador, zodat Rusland alle bananen uit Ecuador rechtstreeks en van goede kwaliteit ontvangt', aldus Francisco Ulloa, directeur Westkust van Maersk Line.

Maersk arriveert in St. Petersburg met een ijsbrekersvloot van acht schepen, aangezien Noord-Europa de belangrijkste exportroute van de rederij is. Ondertussen is de Russische markt de meest relevante markt voor Ecuador.

Van januari tot juli verscheepte Ecuador 45 miljoen dozen naar die markt, 20,63% van het totaal dat Ecuador in die periode exporteerde.

'Onze containers hebben een gecontroleerde atmosfeer, waardoor de banaan verre bestemmingen bereikt. Exporteurs kennen de temperatuur van de containers en waar ze zich bevinden, waardoor ze corrigerende maatregelen kunnen nemen zodra ze een probleem detecteren', verklaarde Ulloa.

Volgens de krant El Comercio is de buitenlandse handel van Ecuador, waar bananen cruciaal zijn, omdat ze de belangrijkste exportvracht zijn, naar verwachting met bijna 2% toegenomen in 2018. Vermeldenswaard is, dat Maersk Line en Hamburg Süd onafhankelijk opereren in Ecuador, hoewel ze op sommige routes gezamenlijke diensten hebben.

(Suriname Mirror/mundomaritimo.cl/freshplaza.com)

Kofan-volk van Sinangoe in Amazonegebied Ecuador wint rechtszaak: regering moet 52 mijnbouwconcessies intrekken

(Bron foto: Amazon Frontlines)
Kofan-gemeenschap beschermt met succes bovenloop van de Aguarico-rivier

32.000 Hectare primair regenwoud bevrijd van verwoestende ecologische en culturele impact van goudwinning


Het Kofan-volk van Sinangoe in het Amazonegebied van Ecuador heeft 22 oktober 2018 een historische juridische strijd gewonnen om de bovenloop van de Aguarico-rivier, een van de grootste en belangrijkste rivieren van Ecuador, te beschermen en 52 mijnbouwconcessies teniet te doen die door de regering in waren verleend zonder de Kofan te consulteren, waardoor meer dan 32.000 hectare primair regenwoud wordt bevrijd van de verwoestende ecologische en culturele impact van goudwinning. 

Deze precedent-setting beslissing zal inheemse volken in  het Amazonegebied en landverdedigers wereldwijd inspireren voor de komende jaren.

In een historische uitspraak accepteerde het provinciale gerecht bewijzen van milieueffecten door de gemeenschap van Sinangoe en de provinciale ombudsman, beschuldigde de regering ervan dat ze de Kofan niet hadden geraadpleegd, veroordeelde de mijnbouwactiviteiten, omdat ze de inheemse rechten op water, voedsel en een gezond leven hadden geschonden, en annuleerde alle mijnbouwactiviteiten in meer dan 52 concessies aan de voet van de Andes.


De uitspraak, die het voorzorgsbeginsel citeert en de nieuwe wet van Ecuador over de rechten van de natuur gebruikt, dwingt de autoriteiten ook om herstelmaatregelen te nemen in een gebied dat al zwaar werd beïnvloed door de mijnbouwactiviteiten.

Na slechts 4 maanden mijnbouw, leverde de milieuschade die is gezien en gedocumenteerd voor de rechtszaak een sterk bewijs van hoe het verlenen van mijnbouwconcessies in zo'n kwetsbare en rijke omgeving volledig onverenigbaar is met de Kofan manier van leven en de inspanningen nodig op deze hotspot voor biodiversiteit te beschermen.

Het gebied dat nu is bevrijd van mijnbouwactiviteit is een van de meest biodiverse gebieden op aarde. Het is niet alleen de thuisbasis van Kofan-inheemsen die afhankelijk zijn van zoet water om te overleven, maar ook van meer dan 3.725 soorten planten, 650 soorten vogels en 50 soorten zoogdieren.

De bovenloop van de Aguarico-rivier, in het hart van het voorouderlijk Kofan-land en een van de belangrijkste slagaders van het Amazone-Amazonegebied, werd bedreigd door kwik- en cyanideverontreiniging die gewoonlijk worden gebruikt in goudmijnoperaties in de Amazone, totdat de Kofan het met succes hebben geblokkeerd door de Ecuadoraanse regering aan te klagen.


Mijnbouwoperaties bedreigen diepe en onomkeerbare ecologische en culturele schade in deze ecologische hotspot, evenals de gezondheid van de mensen van Sinangoe en duizenden mensen in tientallen inheemse gemeenschappen stroomafwaarts. Het verder blootstellen van dit zeer gevarieerde oerbos aan ongecontroleerde ontbossing zou ook de wereldwijde klimaatcrisis versnellen.

Na maanden van doorlopende landpatrouilles, het gebruik van cameravallen, drones en satellietbeelden, evenals inheemse mediacampagnes om het bewustzijn van destructieve mijnbouwpraktijken te vergroten,zijn de Kofan, met de steun van Amazon Frontlines en onze inheemse partners van de Ceibo Alliance, erin geslaagd het belang te demonstreren van inheemse milieumonitoring en duurzame innovatieve juridische strategieën om hun land en rechten te beschermen.

Sinangoe heeft nu de belangrijke taak om ervoor te zorgen dat de uitspraak gerespecteerd wordt en dat de maatregelen die door de rechtbanken worden opgelegd ter plekke worden uitgevoerd.

(Suriname Mirror/Intercontinental Cry/Amazon Frontlines)