donderdag 12 april 2018

Hoogste rechtbank van Brazilië blokkeert uitzetting 5.000 inheemse Guarani-Kaiowa uit betwist land

(Bron foto: Cimi)
Guarani-Kaiowa-inheemsen bezetten het land in de zuidwestelijke staat Mato Grosso do Sul in 2016


De hoogste rechtbank van Brazilië heeft een 'bloedbad' afgewend door de uitzetting van 5.000 inheemsen uit betwist land te blokkeren, zo zei een van hun leiders, in een uitspraak die de voorouderlijke claims versterkte.

Guarani-Kaiowa-inheemsen bezetten het land in de zuidwestelijke staat Mato Grosso do Sul in 2016, te midden van het toenemende geweld en de spanningen na de belofte van de inheemse overheidsorganisatie FUNAI (Fundação Nacional do Índio) om het voorouderlijk land van de boeren terug te geven aan de inheemse bevolking.

'We verwachtten een nieuw bloedbad in Caarapo', zei de inheemse leider Kunumi Apyka'i Rory, verwijzend naar een aanval in 2016 op inheemse activisten door boeren in dezelfde regio. 'Het zou een bloedvergieten zijn, maar vanwege Nhanderu (God) en onze gebeden zijn we erin geslaagd', zei hij in een verklaring van Conselho Indigenista Missionario (Cimi), een monitorinhgroep verbonden aan de katholieke kerk.

Het grootste land van Zuid-Amerika worstelt met tientallen dodelijke onopgeloste inheemse landproblemen, in een van 's werelds duidelijkste voorbeelden van het conflict tussen het behoud van de inheemse cultuur en het bevorderen van economische ontwikkeling.

Cimi zegt, dat honderden inheemsen elk jaar worden gedood in territoriale conflicten met veeboeren in Brazilië.

De hoogste rechtbank in Brazilië heeft maandag 9 apriil 2018 een verwijderingsbevel vernietigd, dat in 2016 is uitgevaardigd door een lagere rechtbank, naar aanleiding van een verzoek van FUNAI, de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het herstel van gebieden van de inheemse bevolking  waar ze al decennia geleden zijn uitgezet.

Het gebruik van politiemacht om te voldoen aan de eerdere rechtsorde kan 'ernstige en onaanvaardbare gevolgen' hebben en 'risico voor de orde en de openbare veiligheid', schreef Carmen Lucia, hoofd van het Hooggerechtshof, in haar beslissing.


'Dit scenario lijkt een risico van verergering tussen de partijen in een conflict te tonen en een daaruit voortvloeiende verslechtering van de situatie van geweld in de regio', zei ze.

De 900.000 inheemsen in Brazilië - die onevenredig zwaar worden getroffen door armoede en andere sociale problemen - beheersen ongeveer 13 procent van hun grondgebied, voornamelijk in het afgelegen Amazone-regenwoud. Talloze veldslagen voeren de inheemse bevolking, die zegt dat ze de toegang tot hun voorouderlijk land is ontzegd, door machtige zakelijke belangen, vaak soja-, rundvlees- en suikerboeren die eigendomsakten hebben.


Het proces om land af te bakenen voor inheemse volkeren is controversieel, ondanks waarborgen in de Hrondwet en richtlijnen van de Verenigde Naties die geacht worden de rechten voor inheemsen  te verankeren.

FUNAI is belast met de toewijzing van land aan de ongeveer 300 inheemse stammen van het land, maar de vooruitgang is tot stilstand gekomen door bezuinigingen en voorstellen van machtige landelijke parlementariërs om het proces te veranderen, inclusief het openstellen van inheemse reservaten voor mijnbouw.

De beslissing van het Hooggerechtshof maakt de weg vrij voor veilige landafbakening voor inheemse volkeren door het hele land, zei Rafael Modesto dos Santos, een advocaat bij Cimi. 'Het garandeert het leven van de inheemse bevolking en de fysieke integriteit', vertelde hij telefonisch aan de Thomson Reuters Foundation. '(Anders) zou er een bloedbad zijn, dat is geen twijfel ... omdat 5.000 inheemse mensen zonder mogelijkheid van verdediging (zouden) het regeringsapparaat van oorlog confronteren.'

Dos Santos zei, dat de meeste landconflicten in de staat Mato Grosso do Sul zijn afgeleid van de illegale verkoop van inheems land door de lokale overheid aan veeboeren, en de daaropvolgende uitgifte van illegale titels in de afgelopen eeuw. Een woordvoerster van de regering van Mato Grosso do Sul, Beatricce Bruno, ontkende de beschuldigingen in gemaild commentaar en zei dat het altijd de wet en rechterlijke uitspraken heeft gerespecteerd.

Conflict over inheems land in de staat 'is een oud probleem ... vanwege het ontbreken van een veilig wettelijk kader', zei ze.

De spoedbeslissing van het Hooggerechtshof om de uitzettingen te voorkomen, stelt de Guarani-Kaiowa in staat om op het land te blijven totdat de rechtbank een definitieve beslissing neemt over de eigendom ervan, wat tot tien jaar kan duren, zei Dos Santos.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten