dinsdag 14 januari 2014

EduNet geen inhoudelijke aanvulling op bestaande media

Ontheven hoofd Voorlichting MinOV: ‘Samenleving heeft vorming nodig’

EduNet zal samenleving niet kunnen vormen

14-01-2014 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo - Sheila Mijnals, die zeer onlangs ontheven is als hoofd Voorlichting van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, heeft het mediabedrijf Education Network Suriname (EduNet) opgericht. De website Edunet.sr werd gisteren gelanceerd. ‘De website gaat zich onderscheiden door informatief en educatief te zijn’, zegt Mijnals, die zichzelf directeur noemt van EduNet. In korte tijd is Suriname weer een soort 'nieuwswebsite' rijker, nadat onlangs ook al het Algemeen Surinaams Persbureau haar website lanceerde. 

(Bron foto: EduNet)
‘Ik heb nog geen officiĆ«le melding gehad voor mijn ontheffing’, aldus Mijnals vandaag, 14 januari 2014, op Starnieuws. ‘Ik ben een maand met ziekteverlof. Daarna ga ik terug om te kijken of ik blijf op Voorlichting of overgeplaatst wordt naar een andere afdeling. Dit is geen conflict of interest. Hoeveel mensen zitten bij de regering die iets doen naast hun baan bij de overheid? Ik ben de eerste niet en zeker niet de laatste. Dit kan zelfs het ministerie ten goede komen.’

Het nieuwe mediabedrijf gaat in een later stadium ook zorgen voor televisieprogramma’s met een informatieve en educatieve inhoud.

Na onderzoek kwam EduNet tot de conclusie, zo is te lezen in een eigen nieuwsbericht, dat veel ouders in Suriname niet precies weten waar ze moeten zijn wat betreft producten en of diensten voor hun kinderen, zoals pedagogische-, educatieve- en gezondheidsdiensten en informatie over scholen en kinderdagverblijven. ‘Ouders willen graag een compact medium hebben dat genoeg informatie verschaft over deze producten en diensten. EduNet voorziet in die behoefte’, aldus Mijnals.

Jammer is, dat de website op dit moment die informatie nog niet gepubliceerd heeft. Een misser, vooral wanneer je met een persbericht het online gaan van de website aankondigt. Zorg er dan op zijn minst voor, dat alle informatie op de website te vinden is. Klikt een bezoeker nu een link aan, dan belandt hij of zij op een lege pagina. Onder de link 'Voorlichting & Informatie' is een aantal links te vinden met namen die op de namen van diverse ministeries lijken. Die links hebben vervolgens weer eigen links naar specieke thema’s. ‘Justitie & Politie’ bijvoorbeeld, heeft als sublinks Bureau Familierechterlijke Zaken, Bureau Vrouwen en Kinderarbeid, Opa Doeli en Nieuws. Deze vier links voeren u echter naar (nog) lege pagina’s - alleen Nieuws heeft een paar artikelen op de pagina.

‘Onder’ de link ‘Milieu’ is onder ‘Tips’ deze tekst te lezen:

‘Milieu tips
Water sparen

Onze aarde bestaat voor 70 % uit water, waarvan 2,5 % zoet water is. Slechts 0,26 % van dit zoet water is geschikt voor menselijk gebruik. Pas volgende tip toe en bespaar op deze manier op je waterfactuur!
•Tanden poetsen? Neem voor het spoelen en poetsen een glas of een beker water.’

Wie zit op deze tip te wachten? Overigens, heeft het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) niet zelf milieutips op haar website en Facebookpagina?

Kortom, de burger weet zelf de weg te vinden naar die ministeries, naar hun websites, naar hun kantoren. Deze nieuwe website voegt niets daaraan toe.


‘We hebben ook gemerkt dat de samenleving vorming nodig heeft. Dit is onze bijdrage om normen en waarden terug te brengen in de samenleving. Maar sowieso gaan wij de actuele ontwikkelingen blijven volgen’, is op EduNet.sr te lezen.

‘De samenleving’ heeft ‘vorming’ nodig. Algemene en feitelijk nietszeggende bewoordingen. Hoe denkt Mijnals met haar EduNet burgers te kunnen vormen? Als je pretendeert journalistiek bezig te zijn, dan is het niet in de eerste, tweede of derde plaats je taak om burgers normen en waarden bij te brengen. Dat kun je niet en lukt je ook niet. Als je dat wel denkt te kunnen, dan pretendeer je meer dan God te zijn.

Met het slechts plaatsen op de homepage van een banner met twee afbeeldingen met de teksten ‘Wees zuinig met water’ en Stop seksueel misbruik van kinderen!’ ben je niet uit echt vormend of opvoedend bezig. Daarenboven is dat ook niet de taak van een ‘nieuwsmedium’.

Volgens de website hanteert EduNet de hoogste journalistieke eisen van zorgvuldigheid, betrouwbaarheid, ongebondenheid, pluriformiteit en onbevooroordeeldheid. De toekomst zal dat nog moeten uitwijzen. De eerste Surinaamse nieuwswebsite met de hoogste journalistieke eisen moet echter nog geboren worden.....

Een vlugge wandeling door de website laat echter meteen zien, dat deze website wat nieuws betreft totaal geen aanvulling is op de al bestaande lokale media (en nieuwswebsites). Je kunt je dan ook afvragen waarom Meinals zich op haar site ook op nieuws richt, naast belerend bezig te willen zijn. Meinals is geen opvoedster. Meinals is geen sociologe of psychologe. Meinals was voorlichter op een ministerie. Schoenmaker blijf je bij je leest.