zaterdag 3 maart 2018

Breeveld (DOE): 'Regering komt gemaakte afspraken met bevolking Botopasi niet na'

Het is een gewoonte geworden om zes maanden wel en zes maanden geen stroom te hebben

Bewoners klagen ook over de medische zorg en uitbetaling sociale bijstand


Assembleelid Carl Breeveld (DOE) heeft tijdens een bezoek aan het Boven-Surinamegebied  grconstateerd, dat de regering afspraken die gemaakt zijn met de lokale bevolking niet nakomt. Zo is er op Botopasi al enige tijd geen stroom, omdat er geen brandstof wordt geleverd. Het is volgens veel burgers in dit gebied een gewoonte geworden om zes maanden wel en zes maanden geen stroom te hebben. Deze situatie speelt al vele jaren, maar een structurele oplossing blijft uit, zo schrijft Starnieuws zaterdag 3 maart 2018.

Positief is overigens wel, dat op Pokigron nu een hybride energie-centrale staat, maar dat moet overal in het binnenland zo zijn. De binnenlandbewoners zijn bereid energiekosten te betalen. Nu reeds wordt er voor alternatieve vormen betaald via olielampen, kaarsen, kleine generators en individuele solarvoorzieningen, merkt Breeveld op.

Een ander probleem dat aan de orde kwam, is het feit dat de sociale bijstand maandenlang niet is uitbetaald. Voorts zijn er klachten over de medische zorg. Veel houdt verband met dekking BaZo-kaarten en dat men niet, zoals vroeger, van alle diensten gebruik mag maken.

'Zelf besef ik dat veel verband houdt met het tekortschieten door de overheid van het betalen van de subsidies aan de Medische Zending. Belangrijk is echter, dat de regering met de Medische Zending om de tafel gaat zitten om deze obstakels te bespreken en op te lossen', voert de volksvertegenwoordiger aan.

Ook bij de Luchtvaartdienst zijn enkele uitdagingen. Zo is besloten geen overuren meer aan personeel te betalen. Hierdoor voelen medewerkers zich niet geroepen om na drie uur 's middags aankomst en vertrek van vliegtuigen af te handelen.

Voorts is al 1,5 jaar geen brandstof geleverd voor het onderhouden van de banen. Dit komt de vliegveiligheid niet ten goede, benadrukt Breeveld.

President Maduro en oppositiekandidaat Falcon officieel aangemeld voor presidentsverkiezing

(Bron foto: Reuters)
Maduro wil 'de president van nationale verzoening' worden


De kandidaten bij de presidentsverkiezingen in Venezuela, waaronder de zittende president Nicolas Maduro en oppositiekandidaat Henri Falcon, hebben de overeenkomst voor de verkiezingsgaranties ondertekend op het hoofdkantoor van de Nationale Kiesraad (CNE) in Caracas. Zeggend, dat hij 'de president van nationale verzoening' wil worden, bevestigde Maduro zijn inzet voor de geratificeerde Democratische Co-existentieovereenkomst voor Venezuela, het resultaat van een dialoog tussen de regering en de oppositie in de Dominicaanse Republiek in februari. 

President Maduro vrijdag 2 maart 2018 na de ondertekening van de overeenkomst voor kiesgaranties op het hoofdkantoor van CNE: 'Ik ben bereid om te voldoen aan de geratificeerde overeenkomst in de Dominicaanse Republiek en garanties uit te breiden voor een eerlijke, participatieve verkiezing op hoog niveau, eenheid in het belang van het Venezolaanse volk.'

Maar, hij heeft de groepen die hebben gekozen voor het boycotten van de verkiezingen hard bekritiseerd. 'Sommige politieke partijen willen niet deelnemen aan de verkiezingen, omdat ze weten dat we ze gaan verslaan', zei hij en benadrukte dat alle partijen in het belang van Venezuela zouden moeten handelen en 'hun verschillen opzij moeten zetten'.


Maduro bekritiseerde ook externe spelers die de soevereiniteit van Venezuela bedreigen. 'Noch (Pedro Pablo) Kuczynski noch (Juan Manuel) Santos noch (Donald) Trump zouden hun neus in de soevereiniteit van Venezuela moeten steken, het presidentschap kiest het soevereine volk van het land.'Ondertussen zei de voormalige Lara-gouverneur Falcon - verdreven door de MUD-coalitie van de oppositie na het registreren van zijn kandidatuur op dinsdag - dat de meerderheid van de Venezolanen een vreedzame oplossing voor de natie van het land wil. 'We zijn toegewijd aan vrede, democratie en de nauwkeurige vervulling van onze Grondwet', zei Falcon. 'We zijn hier, omdat we eerlijk willen spelen en de wil van de meerderheid van de Venezolanen die een vreedzame verandering zoeken, willen respecteren.We zijn hierm omdat we ons inzetten voor vrede.'


De overeenkomst bepaalt ook, dat de wetgevende en gemeenteraadsverkiezingen ook op dezelfde datum zullen plaatsvinden als de opnieuw geplande presidentsverkiezingen: 20 mei.

Zes mensen hebben zich geregistreerd als kandidaten voor de presidentsverkiezingen: huidig president Nicolas Maduro, Falcon, Reinaldo Quijada, Francisco Visconti , Luis Alejandro Ratti, en de evangelische voorganger Javier Bertucci.

(Suriname Mirror/Reuters/YouTube/Twitter)

Minister Samsoedin: 'Blijf met je handen af van de jaguar'

Eindelijk aandacht voor de bedreigde jaguar....

maar in Suriname wordt de jaguar nièt beschermd.... ongestraft kan deze katachtige worden afgeschoten


'Ik doe een beroep op de bevolking om met de handen af te blijven van de jaguar.' Dit zegt de minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, Roline Samsoedien, vandaag, zaterdag 3 maart 2018, op de Werelddag van Wilde Dieren en Planten. 

Dit jaar wenst de minister een lans te breken voor de jaguar (Panthera onca), zo bericht het Nationaal Informatie Instituut. De jaguar is een beschermde diersoort.

Jaarlijks op 3 maart is het World Wildlife Day. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor een toekomst waarin mens en in het wild levende dieren in harmonie kunnen samenleven. Op deze dag staat de waarde van wilde flora en fauna centraal, inclusief alle ecologische, genetische, sociale, economische, wetenschappelijke, educatieve, culturele, recreatieve en esthetische eigenschappen.

Een mooie oproep van de minister, maar feit is dat op de jaguar gejaagd wordt en dat niet wordt opgetreden tegen personen die een jaguar hebben doodgeschoten of als 'huisdier' houden...

Klik hier voor meer informatie en nieuws over de jaguar in Suriname!!

Yernaz Ramautarsing trekt zich terug als kandidaat Forum voor Democratie Amsterdam

Ramautarsing: 'Tijdens de openbaar geworden discussies heb ik advocaat van de duivel gespeeld'


Yernaz Ramautarsing, de nummer twee op de Amsterdamse lijst van Forum voor Democratie (FVD) trekt zich terug. Dat maakte hij vandaag, zaterdag 3 maart 2018, op het Twitteraccount van de partij bekend, nadat er ophef was ontstaan over zijn uitspraken over homo's.


Eerder veroorzaakte de Amsterdammer ophef door in een interview te zeggen dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zijn dan andere rassen. Baudet weigerde zich van die mening te distantiëren, wat weer leidde tot kritische woorden van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

Deeverklaring: 

'De afgelopen dagen is in de media consternatie ontstaan over opmerkingen die ik enige tijd geleden heb gemaakt in een besloten WhatsApp groep waar jongeren van diverse partijen over tal van onderwerpen van gedachten wisselden. 

In reactie op deze consternatie heb ik vandaag besloten om me - in het belang van FVD - terug te trekken als kandidaat voor Forum voor Democratie voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. 

Tijdens de openbaar geworden discussies heb ik advocaat van de duivel gespeeld en stellingen betrokken waar ik niet, althans zeker niet geheel, achter sta. Ik verkeerde in de veronderstelling dat het hier een vrije en vrijblijvende uitwisseling van ideeën betrof, maar dat blijkt achteraf een verkeerde inschatting te zijn geweest waarvoor ik de consequenties op me neem.

Met name wil ik hierbij afstand nemen van de stelling dat ‘homorechten de samenleving dommer’ hebben gemaakt. Dit is beslist geen standpunt dat ik onderschrijf - en al helemáál geen standpunt van FVD! - en ik heb spijt dat de suggestie is ontstaan dat dit wél zo zou zijn. Niettemin neem ik verantwoordelijkheid voor de nu ontstane situatie. 

Ik wil Forum voor Democratie niet verder belasten met de maatschappelijke commotie over mijn uitlatingen. Ik blijf Forum voor Democratie een warm hart toedragen en zal op 21 maart met volle overtuiging stemmen op Forum voor Democratie.'

Ontwerp Academisch Medisch Centrum Suriname ter goedkeuring gestuurd naar IsDB

'Na een proces van vier jaren is er een definitief ontwerp uitgekomen'Het ontwerp van de bouw van het Academisch Medisch Centrum Suriname (AMC-Su) is in definitieve fase en is aangeboden aan de financier, de Islamic Development Bank (IsDB). 'Na een proces van vier jaren, waar duizenden uren en heel veel overlegmomenten zijn geweest, is er een definitief ontwerp uitgekomen. Dit ontwerp ligt ter goedkeuring bij de IsDB', zei minister Patrick Pengel van Volksgezondheid donderdag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). 

Volgens de bewindsman zal binnenkort een missie van de IsDB naar Suriname komen om met de overheid het vervolgtraject te bespreken.

IsDB financiert het ziekenhuis voor 60 miljoen Amerikaanse dollar. 3 Miljoen is geleend bij een lokale bank voor het betalen van de architect en de engineeringkosten.

President Desi Bouterse en de topman van de IsDB, Ahmed Mohammed Ali Al Madani, hebben op 13 oktober 2014 symbolisch het startsein gegeven voor de bouw van AMC-Su. De toenmalige directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo Antoine Brahim, verwachtte dat de bouw van het AMC medio 2018 af zou zijn. Daarna moest de inrichting volgen, waarna in 2019 het complex in gebruik genomen kon worden.

Tot nu toe staat slechts het onthulde naambord op de locatie. De IsDB heeft vorig jaar gesteld dat zij vraagtekens heeft over het definitieve ontwerp, omdat het niet conform de getekende overeenkomst is.

Ministerie van Volksgezondheid werkt aan uitbreiding capaciteit Medische Zending

'Dit jaar staan verschillende projecten gepland die samen met de MZ uitgevoerd worden'


Minister van Volksgezondheid Patrick Pengel deelde donderdag in De Nationale Assemblee mee, dat het ministerie werkt aan de uitbreiding van de capaciteit van de Medische Zending (MZ). De MZ is de primary health partner van de overheid in het binnenland. Ook aan de verbetering van de mogelijkheden van diagnostiek wordt gewerkt. Dit bericht Starnieuws zaterdag 3 maart 2018.

Dit jaar staan volgens de minister verschillende projecten gepland die samen met de MZ uitgevoerd zullen worden. Zo wordt het curriculum van de Gezondheidszorg Assistent (GZA) opleiding, herzien. Deze herziening moet de opleiding naar het mbo-niveau brengen en wordt in juni van dit jaar afgerond. Dit geschiedt in samenwerking met de MZ en de PAHO (Pan American Health Organization).

Samen met de 'One Stop Shop' start het ministerie een pilotproject in Powakka en Brownsweg, waarbij patiënten met chronische aandoeningen op de meest moderne manier begeleid zullen worden. Het doel van dit project is om in elke MZ-poli het 'One Stop Shop' principe te hanteren.

Per 1 maart start het project 'Doorgangshuis', speciaal voor zwangere vrouwen, die vanwege complicaties noodzakelijk in Paramaribo moeten bevallen. Hiermee speelt het ministerie in op het probleem van het gebrek van opvang. Dit is vaak de reden waarom men niet naar de stad afreist met alle risico’s die bij komen kijken met de verhoging van de maternale en neonatale sterfte.

Het ministerie van Volksgezondheid gaat het project 'Training gezondheidswerkers in eenvoudige echografie' indienen bij de USAID. Het doel hiervan is om de diagnostiek van patiënten te verbeteren in het bijzonder van zwangere vrouwen, die middels screening tijdig doorverwezen kunnen worden. Om de moeder- en kindzorg te verbeteren, zullen GZA’s bijgeschoold worden in IMPAC, 'Integrated Management of Pregnancy an Childhood'. Het doel van dit project is om het protocol voor zwangere zorg en zorg rond en na de bevalling volgens internationale standaarden verder te verbeteren.

Samen met Unicef wordt het schoolgezondheidsprogramma voortgezet. Dit houdt in dat met donormiddelen van Unicef de leerlingen op alle scholen onderzocht zullen worden, ook de scholen die verder liggen van de MZ-poliklinieken. Het ligt in de planning om samen met het kinderfonds 43 GZA’s te trainen in het leveren van vriendelijke adolescente gezondheidszorg.

Met de 'Improving Vaccination Coverage' wil het ministerie twaalf vaccinatiekasten aanschaffen over een periode van twee jaar. Hiermee zal de vaccinatiedekkingsgraad in het binnenland, verhoogd worden.

Het ministerie hoopt samen met IAmGold een project uit te voeren waarbij een polikliniek en gezondheidscentrum met personeelswoning gebouwd zal worden te Balingsoela. De kosten die hiervoor geraamd zijn, komen op een bedrag van € 168.000.

'Iedereen die niet op een poli behandeld kan worden, wordt doorverwezen voor specialistische zorg in Paramaribo. In acute gevallen wordt een vliegtuig gecharterd, maar voor alle overige gevallen moet de persoon per eigen gelegenheid naar de dienstverlener in de stad', zei minister Pengel, 'Soms mag iemand meeliften met het vliegtuig wanneer goederen geleverd worden. De MZ is echter geen gratis vliegtuigtaxi service.'

Henk Herrenberg ondernam poging om politie te betrekken bij coup 1980

'Ik was de meest progressieve parlementariër toen de revolutie begon'

‘Bouterse is anno 2018 tot tweemaal toe democratisch gekozen president, daaruit valt af te lezen dat de revolutie geslaagd is.’


Topadviseur Henk Herrenberg van president Desi Bouterse heeft in verband met de herdenking van de coup van 1980 een lezing gehouden in de Congreshal. Hij gaf zijn interpretatie van 38 jaar machtsovername en deed de ontboezeming, dat hij getracht had de politie te betrekken bij de staatsgreep van 1980, zo bericht het Dagblad Surriname vandaag, zaterdag 3 maart 2018.

‘Ik ga u een verhaal vertellen, dat ik persoonlijk heb meegemaakt. Ik was erbij, ik was ooggetuige en speler. Ik was de meest progressieve parlementariër toen de revolutie begon.’ Volgens de spreker kwamen de militairen die een vakbond hadden opgericht het kamp uit en vatten in protest post tegenover het parlementsgebouw. Volksvertegenwoordiger Herrenberg hoorde daar de wensen en grieven van de protesterende militairen aan. Tijdens dat optreden ontmoette hij de leiders van het protest voor het eerst.

Enkele dagen daarna werden de actievoerende militairen door de politie en de militaire politie uit het kamp gezet. Er werd door de ontzetters van het kamp gedreigd met schieten. Herrenberg stond volgens zijn zeggen toen als menselijk schild om de militairen te beschermen. ‘Ik ben voor ze gaan staan, ik heb ze beschermd tegen de politie. Ik voelde aan dat er een coup op komst was. Ik wist dat de militairen een coup zouden plegen. Ik had een gesprek met voorzitter Mijnaard en secretaris Geerlings van de politiebond. Ik heb toen gezegd ‘den militair o mek’ wan move. Unu no wan’ mek’ a move samen? Skowtu nanga soerdati samen. Zij hebben mijn voorstel afgewezen.’

Herrenberg verklaarde, dat in aanloop naar de staatsgreep Bouterse hem had uitgenodigd voor een gesprek. De ontmoeting vond plaats in het ABO-gebouw. ‘Bouterse heeft mij toen gevraagd of het internationaal te rechtvaardigen zou zijn, als er een coup zou worden gepleegd. Ik zei ‘ja’. Bouterse kan zich het gesprek niet herinneren, maar ik wel.’ 

Herrenberg roemt zich er op, dat hij de eerste burger was die het kamp betrad nadat de coup gepleegd was. ‘Ik was erbij toen het communiqué geschreven werd dat de militairen de macht hadden overgenomen en via de televisie werd voorgelezen. Een dag of twee na de coup heb ik een lezing gehouden voor de militairen en heb ik erop gewezen dat een revolutie altijd een contrarevolutie teweeg kan brengen. Elke revolutie roept contrarevolutie op. Het is een natuurverschijnsel. De kunst is om geen verdeeldheid binnen het revolutionair kamp toe te laten.

Uiteraard trachtte adviseur Herrenberg het optreden van de NDP op te hemelen. Hij neigde ernaar om de leider van de revolutie en zijn daden te verheerlijken. ‘Bouterse is anno 2018 tot tweemaal toe democratisch gekozen president. Daaruit valt af te lezen dat de revolutie geslaagd is.’

Kleurrijke drijvende markt in Punda, Curaçao, definitief verleden tijd...

De laatste vier Venezolaanse barkjes vertrokken naar thuishaven La Vela de Coro


De kleurrijke drijvende markt in Punda is niet meer. Na 101 jaar deel te hebben uitgemaakt van de binnenstad, zijn gistermiddag de laatste vier Venezolaanse barkjes vertrokken naar thuishaven La Vela de Coro, ditmaal voor onbepaalde tijd. De Venezolaanse handelaren verlieten Curaçao met zwaar gemoed, aldus vandaag, zaterdag 3 maart 2018, het Antilliaans Dagblad.

De gezamenlijke bemanning van de vier boten, dertig man sterk, koesterde de hoop dat de Curaçaose overheid toestemming zou verlenen om langer dan de voor de handelaren toegestane twee maanden op het eiland te verblijven. Maar, die toestemming kwam er niet.

Sinds de Venezolaanse president Nicolás Maduro op 5 januari de grens met Curaçao, Aruba en Bonaire sloot, was er geen aanvoer meer mogelijk van verse groenten en fruit van plantages in de kuststreek van de staat Falcón, op zo’n zeventig kilometer afstand van Curaçao. Deze familiebedrijven leveren al sinds generaties groente en fruit aan de Curaçaose gemeenschap.

Elk barkje is eigendom van meerdere personen, veelal familieleden, die elk een aandeel in de boot hebben, en in de handel van de opbrengst van de plantages van hun familie in Falcón.

Nog onduidelijkheid over invoering ‘gratis onderwijs’ voor minst draagkrachtigen op Curaçao

'We zijn nog steeds bezig met hoor en wederhoor met Stichting Overheidsaccountantsbureau'


De minister van Onderwijs, Wetenschap Cultuur en Sport (OWCS), Marilyn Alcalá-Wallé (PAR), kan en wil nog niet zeggen of het nieuwe systeem van ‘gratis onderwijs’, waarbij alleen de minst draagkrachtigen vrijgesteld worden van het betalen van onderwijskosten, het komende schooljaar ingevoerd wordt of pas het schooljaar daarop (2019/2020). Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 3 maart 2018.

Alcalá-Wallé: 'We zijn nog steeds bezig met hoor en wederhoor in samenwerking met Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab). Ik vind het geenszins correct en ook niet ethisch om te praten over iets wat het ministerie nog aan het inventariseren is. Wat ik wel kan zeggen is dat de chaos zo groot is bij de inventarisatie dat de actoren nog steeds zoekende zijn naar de rest van de puzzels om het verhaal sluitend te maken. Dus het neemt iets meer tijd in beslag.'

Zij reageert hiermee op een artikel in de ochtendkrant Extra waarin Statenlid Eugene Cleopa (MAN) zich hierover uitlaat en uitlegt dat de regeringspartijen overleg gevoerd hebben en dat het zo goed als zeker is dat pas in 2019/2020 de verandering ingevoerd wordt.

Pen Resort op Curaçao kan eindelijk beginnen

Niets lijkt bouw luxehotel op lege terrein tussen ‘Cerro Bonito’ en Kas di Pueblo’ tegen te houden


Pen Resort kan - eindelijk - beginnen. De ontwikkelaars van het hotel bij Pietermaai/Penstraat/Julianaplein, wat Hard Rock Hotel & Casino moet worden, en ontwikkelingsbank Korpodeko hebben getekend. Het project van Orco Group behelst 96 miljoen dollar, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 3 maart 2018.

Tientallen jaren nadat de allereerste bouwtekeningen voor het Pen Resort van destijds werden gemaakt, lijkt anno 2018 niets meer de bouw van het luxehotel op het lege terrein tussen ‘Cerro Bonito’ en Kas di Pueblo’ tegen te houden.

Lange tijd was de financiering een struikelblok. Het rekensommetje ziet er nu als volgt uit: Orco Group met een eigen vermogen (‘equity’) van 21 miljoen dollar; Korpodeko met een ‘preferred equity’ van 17 miljoen dollar; en de commerciële banken en andere institutionele beleggers met een ‘senior loan’ van 58 miljoen dollar.

Schoonmaakbedrijven wachten al ruim twee jaren op uitbetaling

ABOP-Assembleelid Bee kaart kwestie aan tijdens begrotingsbehandeling

Minister Pengel: 'Alles wordt gedaan om deze achterstand in te lopen, maar alles hangt af van de beschikbare middelen'


Schoonmaakbedrijven die tot 2016 werkzaamheden hebben uitgevoerd voor het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) zijn nog steeds niet uitbetaald. De dienstverleners wachten al enkele jaren op de uitbetaling voor geleverde diensten. 

Deze kwestie werd door waarnemend ABOP-fractieleider Marinus Bee donderdag aangehaald tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA), aldus het Dagblad Suriname vrijdag 2 maart 2018.

Hij wilde weten wanneer de regering over zal gaan tot uitbetaling.

Waarnemend Onderwijsminister Patrick Pengel reageerde hierop, door te stellen dat er alles wordt gedaan om deze achterstand in te lopen. Echter hangt alles af van de beschikbare middelen. Het achterstallige bedrag ligt in de miljoenen.

OBS: 'School- en NVB-vervoer vanaf maandag 5 maart compleet lam'

'Autoriteiten hebben weer hun financiële verplichtingen niet voldaan'

'Alles zal compleet plat liggen totdat de regering haar verplichtingen nakomt'


Het feit dat het bestuur van de Organisatie voor Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) keer op keer de overheid moet attenderen op het tijdig nakomen van de gemaakte financiële afspraken, mocht niet baten. Zoals reeds was aangekondigd is het schoolvervoer vanaf maandag 5 maart 2018 ernstig in gevaar. Deze keer spreekt het OBS-bestuur niet in termen van een overmachtssituatie, maar van een totale lamlegging. Daaraan zullen ook de bus- en boothouders van het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) participeren. Dit schrijft het Dagblad Suriname.

De betreffende autoriteiten hebben namelijk wederom hun financiële verplichtingen jegens hen niet voldaan; de loonsverhoging van 40% heeft nog steeds geen gestalte gekregen, terwijl de tariefaanpassing sedert 21 juni 2017 is vastgelegd in een principeovereenkomst.

Na de vele onderhandelingen tussen de regering enerzijds en het OBS-bestuur anderzijds, was er een compromis bereikt over de uitbetaling van 25% aan loonsverhoging in plaats van 40%. Dit voorstel kwam overigens vanuit de autoriteiten. OBS, die structureel water bij de wijn heeft gedaan om eventuele stagnaties binnen het onderwijs te voorkomen, zit voor de zoveelste keer met de gebakken peren.

De exorbitante verhogingen van vrijwel alle goederen en diensten, vooral van de broodnodige brandstof, heeft de schoolvervoerders en NVB-vervoerders in een lastig parket gemanoeuvreerd. Daarom hebben zij tijdens hun algemene ledenvergadering (alv) van 3 februari 2018, nu dus een maand geleden, harde eisen gesteld. Zo was er een motie aangenomen, waarbij die tariefaanpassing van 25%, voor zowel januari als februari, uiterlijk eind februari betaald moest worden, alsook een subsidie voor deze 2 maanden. De regering heeft verzuimd om hieraan gehoor te geven, met alle gevolgen van dien.

Kenneth Themen, voorzitter van OBS, zegt dat hij zo een opstelling vanuit de autoriteiten niet had verwacht. 'Die 15% loonsverhoging, die overblijft uit de 40%, zou al later uitbetaald worden. Alleen die 25% samen met de terugwerkende kracht (twk) van 2 maanden moest ingelopen worden. Maar, we hebben gemerkt dat er noch bij NVB noch bij schoolvervoer enige vooruitgang in de zaak is gekomen!'

Na de uitvoering van deze afspraken zouden er nadere regelingen getroffen worden voor de volledige tariefaanpassing, echter blijkt dat de kwitanties van de OBS-leden gebaseerd zijn op het oud tarief.

 'Tot en met afgelopen zondag hebben we gewacht. Bij de schoolvervoerders is zelfs het oude tarief, welke vanaf het jaar 2012 gehanteerd wordt, niet eens gestort. Dus vanaf maandag zal geen enkele bus en boot van het schoolvervoer en van NVB ingezet worden; alles zal compleet plat liggen totdat de regering haar verplichtingen nakomt', aldus Themen.

Gajadien (VHP): 'Daarom komt het woord ‘dodsoneren’ ook voor in groen boekje'

'Minister Dodson tracht steeds verkeerd lopende zaken goed te praten'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)


VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien hekelt het feit, dat Natuurlijke Hulpbronnen (NH)-minister Regilio Dodson steeds tracht verkeerd lopende zaken goed te praten. 'Daarom komt het woord dodsoneren ook voor in het groen boekje', zei de politicus donderdag in De Nationale Assemblee (DNA) tegen de bewindsman, aldus het Dagblad Suriname vrijdag 2 maart 2018. 

De VHP’er had eerder vragen gesteld over de overdracht van meer dan een miljoen aandelen door multinational IAmGold aan president Desi Bouterse en gratis stroominstallaties aan politieke bonzen. Dodson heeft in zijn ruim een half uur durende spreekbeurt proberen te ontkrachten dat zijn ministerie met duistere zaken bezig is.

Hij voerde aan, dat NV1 door de staat is opgericht om een joint venture aan te gaan met multinational IAmGold bij de uitbreidingsactiviteiten in de zogenaamde Area of Interest ofwel de Saramacca concessie. NH-directeur Dave Abeleven is ambtshalve de president-commissaris hiervan. Volgens de bewindsman zijn alle nodige stukken van deze rechtspersoon na te trekken bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF).

De bewindsman benadrukte, dat wat de kwestie van Tranquillo Mining NV aangaat, deze in eerste instantie een concessie in het gebied van IAmGold had gekocht. Aangezien Tranquillo reeds behoorlijk in het gebied, dat bekend stond als ‘Anomaly M’, had geïnvesteerd en geëxploreerd, is er een andere concessie, waarin de investering gecompenseerd wordt, toegewezen aan dit bedrijf. De geologische data van Traquillo zijn overgenomen door IAmGold.'Er is geen enkele geheimzinnigheid. NV1 is opgericht conform de wet en de controle van de jaarrekening is gegarandeerd. We zijn niet in achterkamers bezig geweest. Dus alle verhalen ten spijt, want het is een normale situatie in de goudwereld', aldus de minister.

Dodson vermoedt dat het feit dat IAmGold een reeds geëxploreerd gebied zou krijgen van Tranquillo, aangeduid zou kunnen worden worden als ‘een tjori’. 'Het is geen green field concessie, dus er zijn internationale regels daarvoor. Het was een concessie met alles erop en eraan. Als we kijken naar hetgeen Newmont heeft gedaan en exploratie dat uit is gezet door Tranquillo, dan kan je in redelijke mate uitgaan van hoeveel goud er daar te vinden is. Dat voorwerk is gekwantificeerd tot een maximum van 1,5 miljoen troy ounces. Voor elke ounce dat wij denken dat daar is, moest 20 Amerikaanse dollar betaald worden. Dit kwam neer op ongeveer 30 miljoen', stelde de minister.

Volgens Dodson is toen conform de tweede wijziging van de Delfstoffenovereenkomst tussen NV1 en IAmGold afgesproken om de 30 miljoen op te splitsen in 3 tranches. 'De eerste 10 miljoen werd gelijk betaald, terwijl de rest in tranches moest. Nadat inderdaad 1,5 miljoen ounces door IAmGold werd ontdekt, kwam de tweede 10 miljoen als ‘adjustment pay’. De rest betreft aandelen. Deze aandelen zijn ten behoeve van NV1. De 3.125 miljoen IAmGold-aandelen worden door Rosebel in drie ongeveer gelijke tranches vrijgegeven aan de regering van Suriname/de aangewezen NV1, met tussenpozen van 12 maanden. Begonnen is met de levering van de eerste tranche in december 2017. De eerstvolgende vervaldag voor de levering van de tweede tranche van 1.041.667 IAmGold-aandelen zal in december 2018 zijn en de derde en laatste tranche van 1.041.667 aandelen wordt geleverd in december 2019. Tot nu toe is alles met betrekking tot Anomaly M een resource.’

'Deze minister houdt ervan om zaken een andere wending te geven. Hij zegt dat de gegevens overgekocht zijn, maar zegt niet door wie het is overgekocht en hoeveel voor die concessie is betaald', stelde Gajadien tijdens een interruptie.

'Regering stuurt medio 2018 gewijzigde Brokopondo Overeenkomst naar Assemblee'

Minister Dodson: 'Het is niet gelukt om ultimo december te halen, zoals was beloofd'


De regering zal de herzieningsvoorstellen van de Brokopondo Overeenkomst waarschijnlijk medio dit jaar naar De Nationale Assemblee sturen. Deze verzekering gaf minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) donderdag in De Nationale Assemblee, zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 3 maart 2018.

De minister hoopt dat hiermee misverstanden zijn weggewerkt die ontstonden toen president Desi Bouterse zich tijdens de begrotingsbehandeling dinsdag niet meer kon herinneren dat er een afspraak was met De Nationale Assemblee.

Dodson legde uit, dat het niet gelukt is om ultimo december te halen, zoals dat was beloofd. De wijzigingsvoorstellen zullen worden ingediend voor goedkeuring aan De Nationale Assemblee.

De regering wil ultimo 2019 de Brokopondo Overeenkomst met Alcoa beëindigen.

Coalitie in Assemblee steunt motie oppositie inzake onderzoek ambassadegebouw Parijs

(Bron: Streetview Google Earth/Suriname Mirror)
'Onduidelijkheid rond aankoop van het ambassadegebouw moet worden opgehelderd'

Alleen Hooghart (NDP) stemt tegen motie


Starnieuws bericht vandaag, zaterdag 3 maart 2018, dat de coalitie donderdagavond vóór de motie heeft gestemd van de oppositie inzake onderzoek naar het ambassadegebouw in Parijs dat in 2012 is gekocht. In de motie wordt de regering opgedragen alle stukken door te geleiden naar het Openbaar Ministerie, voor een met spoed in te stellen onderzoek in samenwerking met de CLAD (Centrale Landsaccountantsdienst) en andere nationale en internationale experts. De motie werd aangenomen met 34 stemmen vóór en 1 tegen. Assembleelid Ronald Hooghart (NDP) stemde tegen. Starnieuws vermeldt niet waarom Hooghart de motie niet heeft gesteund...., maar het Dagblad Suriname schrijft, dat hij hij de houding van de oppositie over corruptiebestrijding onoprecht vindt. 'De grootste corruptie die zich in de recente geschiedenis heeft voorgedaan, zijn gedragingen van politieke partijen in de jaren ’70, waardoor een groot deel van de bevolking zo ver werd gebracht om het land te verlaten', aldus Hooghart.

André Misiekaba, fractieleider van de NDP, zei dat hoewel de indieners van de motie nu al concluderen, dat comptabele regels niet zijn nageleefd, de coalitie toch meegaat met de motie. De onduidelijkheid rond de aankoop van het ambassadegebouw moet worden opgehelderd, aldus Misiekaba.

President Desi Bouterse had dinsdag in De Nationale Assemblee, bij de behandeling van de begroting, reeds meegedeeld dat er een onderzoek ingesteld wordt naar deze kwestie. Hij merkte op, dat de minister van Buitenlandse Zaken drie keer informatie heeft opgestuurd naar De Nationale Assemblee maar dat er nog steeds ontevredenheid is.

De tekst van de motie: 

Gelezen en gehoord, 
- de uiteenzetting door de Regering van het te voeren beleid voor het dienstjaar 2018; 
- de inzichten en de antwoorden van de Regering op de gestelde vragen in DNA. 

Overwegende,
- dat de Regering in 2012 een pand in Parijs, Frankrijk heeft aangekocht voor de vestiging van de Surinaamse Ambassade; 
- dat de Regering tot nu toe geen volledige informatie ter zake heeft opgestuurd naar het parlement ondanks het nadrukkelijke verzoek daartoe;
- dat uit stukken in het bezit van ondergetekenden en de reeds verschafte informatie blijkt dat Suriname voor de aankoop van dit gebouw aandelen heeft gekocht van N.V. Soguele Administration (SA) ter waarde van vijf miljoen vijfhonderd duizend euro’s (€ 5.500.000); 
- dat uit de brief van 15 juni 2012 blijkt, dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan het Ministerie van Financiën vijf miljoen zeshonderdvijftig duizend euro’s (€ 5.650.000) vraagt om vrij te maken;
- dat enkele dagen later voor bijkomende kosten ad. achthonderd vijf en twintig duizend euro’s (€ 825.000) extra is gevraagd, terwijl niet aangegeven is wat de bijkomende kosten zijn; 
- dat uit de verkregen missive inzake blijkt dat de Raad van Ministers een totaal bedrag van zes miljoen vijfhonderd zevenennegentig duizend vijfhonderd euro’s (€ 6.597.500) heeft goedgekeurd voor het pand, dus meer geld dan aanvankelijk was aangegeven; 
- dat de Minister van Buitenlandse zaken bij de beantwoording van vragen deze onduidelijkheden niet heeft kunnen wegmaken en de wijze van beantwoording en de stukken die overlegd zijn, de indicatie versterken van gepleegde onoorbare handelingen; 

- dat het voorgaande een gegronde indicatie is, dat bij de aankoop dan wel overdracht van bezittingen in strijd met geldende regels waaronder comptabele regels en procedures is gehandeld, waardoor de Staat Suriname ernstig is benadeeld. 

Besluit: 
De Regering op te dragen alle stukken door te geleiden naar het Openbaar Ministerie, teneinde met spoed een onderzoek in te stellen in samenwerking met CLAD en andere nationale en internationale experts.

De motie is ingediend door: 
Chan Santokhi, Asiskumar Gajadien, Dew Sharman, Djoties Jaggernath, Jitendra Kalloe, Sheilendra Girjasing (allen VHP), William Waidoe, Ingrid Karta-Bink (PL), Marinus Bee, Dinotha Vorswijk, Diana Pokie (ABOP), Gregory Rusland, Patricia Etnel (NPS) en Carl Breeveld (DOE).

Open brief Breeveld (DOE) aan regering inzake gang van zaken rond herstel Onafhankelijkheidsplein

'Voor de samenleving is het tot nu toe onduidelijk hoeveel dit project gekost heeft'

'Gaat een pleinbewaking worden ingesteld om onjuist gebruik te voorkomen?'


Vanaf mei 2017 heeft u rehabilitatie- werkzaamheden laten verrichten aan het Onafhankelijk- heidsplein. Er moet ongetwijfeld veel geld mee gemoeid zijn gegaan, vanwege o.a. minimaal zeven maanden huur van hekken die rondom het gehele Plein geplaatst werden, aanpak van de waterhuishouding en aankoop van verse zwarte aarde en gras. Voor de samenleving is het tot nu toe onduidelijk hoeveel dit project gekost heeft. 

De plotselinge rehabilitatie kwam tijdens de roerige dagen van protest van tienduizenden Surinamers tegen het regeringsbeleid. Begrijpelijk dat dan ook velen twijfelden aan uw rehabilitatieverhaal. Ondergetekende ook! Wanneer met Kerst het Plein weer opengesteld wordt voor de Volkskerstzang en nu voor de viering van het Holifeest, dan is de vraag of dit geen selectief beleid is. Protesteren op het Plein bemoeilijken, andere activiteiten, waarbij kritiek op de regering ontbreekt, wel toestaan. 

Bij grote uitgaven zoals de rehabilitatie van ons Onafhankelijkheidsplein en de kritiek van de autoriteiten, dat het plein vernietigd wordt door massaal gebruik, past het, dat er na afronding van de werkzaamheden een openbare mededeling volgt waarbij wordt aangegeven aan welke voorwaarden men moet voldoen om toestemming voor gebruik van het plein te krijgen. 

Sommige autobestuurders hebben in de afgelopen periode, na de kostbare rehabilitatie, er zelfs een gewoonte van gemaakt om hun voertuig op het Plein te parkeren. Een oproep aan de regering is hier op zijn plaats om de samenleving duidelijk te maken wat de kosten voor de rehabilitatie van het plein zijn geweest, wie het werk heeft uitgevoerd en of er een openbare aanbesteding is gehouden. 

Voorts ook de vraag, wanneer duidelijk aan de samenleving zal worden aangegeven wat de voorwaarden voor gebruik zijn en of er een pleinbewaking zal worden ingesteld om onjuist gebruik te voorkomen. 

Carl Breeveld 
Lid van De Nationale Assemblee

Yernaz Ramautarsing, kandidaat-raadslid FvD Amsterdam, opnieuw in opspraak

'Homo-rechten hebben de samenleving dommer gemaakt'


Yernaz Ramautarsing, kandidaat-raadslid van de politieke partij Forum voor Democratie (FvD), is opnieuw in opspraak geraakt. De Telegraaf meldt vrijdagavond 2 maart 2018, dat Ramautarsing 'zeer opmerkelijke zaken' beweerde in een Whatsappgroep waarin linkse en rechtse jongeren met elkaar discussiëren, aldus de Amsterdamse zender AT5. 

De krant zegt screenshots met zijn uitspraken te hebben ontvangen. Zo zou Ramautarsing het eens zijn geweest met de stelling, dat homo-rechten de samenleving dommer hebben gemaakt. 'Dat is gebaseerd op de notie dat homo’s relatief hoger IQ hebben en op moment dat zij zich niet voortplanten de hele samenleving daar dus 'dommer van wordt'. Geen haat gewoon feiten', zou hij hebben geschreven.


Ook zou de Forum voor Democratie-politicus belasting hebben vergeleken met verkrachting. Dat is namelijk allebei gebaseerd op dwang.

Verder zou hij over blanke mensen die het niet eens zijn met zijn stellingen over zelfbehoud zeggen: 'Zelden een ras meegemaakt met zoveel zelfhaat en weinig behoefte tot zelfbehoud. White people crazy.'

Op Twitter krijgt Ramautarsing veel kritiek op de uitspraken.
Ramautarsing lag eerder al onder vuur, omdat hij zei dat er een verband was tussen verschillende volkeren en IQ. Forum voor Democratie heeft nog niet gereageerd op de kwestie.

Brein achter moord op prominente Hondurese milieuactiviste Berta Cáceres opgepakt

Verdachte zou een van de daders mogelijkheid en middelen bezorgd hebben om de executie uit te voeren


Twee jaar na de moord op de prominente Hondurese milieuactiviste Berta Cáceres heeft de politie het vermoedelijke kopstuk achter deze zaak gearresteerd. De verdachte was destijds directeur van het energiebedrijf Desa. 

Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij een van de daders de mogelijkheid en de middelen bezorgd om de executie uit te voeren.Inmiddels zitten nu negen mensen vast op verdenking van betrokkenheid bij de moord.
Cáceres zette zich in voor de rechten van de Lenca-indianen en streed tegen de bouw van de omstreden waterkrachtcentrale Agua Zarca door de firma Desa.

Voor haar werk als coördinator van de raad voor inheemse bevolkingsgroepen in Honduras kreeg ze de gerenommeerde Goldman-milieuprijs.
https://www.mp.hn/index.php/author-login/70-mar-2018/2672-atic-captura-a-presidente-ejecutivo-de-la-empresa-desarrollos-energeticos-desa-por-asesinato-de-berta-caceres

ATIC captura a Presidente Ejecutivo de la Empresa Desarrollos Energéticos (DESA) por asesinato de Berta Cáceres


7864c35d 8131 4050 b851 6fddca3481b7
Tegucigalpa. Francisco Morazán. El Ministerio Público, a través de la Fiscalía Especial de Delitos Contra la Vida (FEDCV) y la Agencia Técnica de Investigación Criminal (ATIC), ha efectuado la captura del noveno implicado en el crimen de la ambientalista Berta Isabel Cáceres Flores, asesinada el 3 de marzo de 2016 en La Esperanza, Intibucá.Se trata del ingeniero eléctrico Roberto David Castillo Mejía acusado a título de Autor Intelectual del delito de Asesinato en perjuicio de Cáceres Flores y quien en el momento del crimen fungía como Presidente Ejecutivo de la Empresa Desarrollos Energéticos S.A. (DESA).De acuerdo a la investigación efectuada por agentes asignados al Departamento de Delitos Contra la Vida de la ATIC, Castillo Mejía fue el encargado de proporcionar la logística y otros recursos a uno de los autores materiales ya procesado por el crimen de la ambientalista.


Cabe destacar que el equipo de investigación de la ATIC, mediante labores de inteligencia y pruebas técnicas científicas ha logrado vincular al detenido en el crimen de Cáceres Flores, hace 2 años.La FEDCV a través de la Sección de Investigación de Muertes Violentas de Mujeres y Femicidios y la ATIC, en el marco de la Operación “Jaguar” el 2 de mayo de 2016 lograron la captura de los primeros cinco procesados por el asesinato de Berta Isabel.A la fecha suman ocho personas detenidas por este caso, entre ellos: Sergio Ramón Rodríguez Orellana (Gerente DESA), Douglas Geovanny Bustillo (exmilitar), Mariano Díaz Chávez (Mayor Ejército), los hermanos Edilson Atilio Emerson Eusebio Duarte Meza, Elvin Heriberto Rápalo Orellana, Henry Javier Hernández Rodríguez y Oscar Aroldo Torres Velásquez.Por este caso, la ATIC bajo la coordinación de la Fiscalía Especial para el Enjuiciamiento de Funcionarios y Servidores del Sector Justicia (FEEFS-SJ) ha capturado y procesado al investigador Juan Carlos Cruz y al expolicía Miguel Arcángel Rosales Izcano, luego que presentaran pruebas falsas para tratar de desviar el caso en las primeras pesquisas que realizaron en torno al crimen de Cáceres Flores.

(Suriname Mirror/Ministerio Publico/De Telegraaf/Vimeo/Twitter/YouTube)

Regering Ecuador geeft zonder ruchtbaarheid mijnbouwconcessies uit in ruim 4,25 miljoen hectare bosreservaat en inheemse gebied

Sarayaku-vrouwen (Bron foto: AP)
Concessies verstrekt aan transnationale bedrijven in 'gesloten deur overeenkomsten'

De tropische Andes van Ecuador bovenaan wereld biodiversiteit hotspots-lijst in termen van (endemisch) gewervelde diersoorten en endemische planten


Door: John Seed, oprichter en directeur van het  Australische Rainforest Information Centre


De Ecuadoraanse regering heeft in 2017 stilletjes mijnbouwconcessies verleend in meer dan 4,25 miljoen hectare bosreservaat en inheemse gebieden aan transnationale bedrijven in gesloten deuren deals zonder publieke kennis of toestemming. 

De tropische Andes van Ecuador staan bovenaan de wereld biodiversiteit hotspots lijst in termen van (endemische) gewervelde diersoorten en endemische planten. Ecuador heeft meer soorten orchideeën en kolibries dan Brazilië, dat 32 keer groter is, en meer diversiteit dan de hele VS.

Het verlenen van die concessies is een directe schending van de Ecuadoraanse wetgeving en internationale verdragen en zal de water ecosystemen en biodiversiteit hotspots van wereldwijde betekenis decimeren. Ecuadoraanse organisaties denken echter dat er weinig kans is om de uitgifte van concessies te stoppen met behulp van de wet, tenzij er een vloedgolf is van tegenstand van de Ecuadoraanse samenleving en sterke uitingen van internationale bezorgdheid.

De vicepresident van Ecuador, die optrad als coördinerend directeur voor het bureau van 'Strategische Sectoren ', die deze concessies promootte en onderhandelde, is tot zes jaar gevangennisstraf veroordeeld voor corruptie. Dit heeft echter niet de enorme weggeefactie van ongerepte land aan mijnbouwbedrijven gestopt.

Van de nevelwouden in de Andes tot de inheemse gebieden in de bovenloop van de Amazone, heeft de Ecuadoraanse regering deze mijnbouwconcessies heimelijk verleend aan multinationale mijnbedrijven uit onder meer China, Australië, Canada en Chili.
Het eerste land ter wereld dat de rechten van de natuur van Pachamama in zijn Grondwet heeft geschreven, negeert nu die verplichting. Zij zijn hier eerder geweest. In de jaren '80 en '90 dumpte Chevron-Texaco 18 miljard gallons ruwe olie daar in de grootste aardolieverontreiniging in het regenwoud in de geschiedenis. Dit heeft het water van tienduizenden mensen vergiftigd en heeft onherstelbare schade toegebracht aan ecosystemen.

Een kaart met de mijnbouwconcessiesbinnen en buiten het inheemse gebied in Ecuador:Nu is 14% van het land in handen van mijnbouwbelangen. Dit omvat een miljoen hectare inheems land, de helft van alle territoria van de Shuar in de Amazone en driekwart van het grondgebied van de Awa in de Andes.

Als oprichter en directeur van het Rainforest Information Centre (RIC) heb ik een lange geschiedenis van betrokkenheid bij de regenwouden van Ecuador. Terug in de late jaren '80 hebben onze vrijwilligers talrijke projecten in het land geïnitieerd en een van deze projecten, de oprichting van het biologische reservaat Los Cedros, werd geholpen met een substantiële subsidie van de Australische overheid, AusAID. Los Cedros ligt in de Tropical Andes Hotspot, in het noordwesten van het land. Los Cedros bestaat uit bijna 7.000 hectare premonteen en lager bergachtig-, nat tropisch- en nevelwoud-gebied vol met zeldzame, bedreigde en endemische soorten en is een cruciale zuidelijke bufferzone voor het ecologische reservaat Cotocachi-Cayapas van een kwart miljoen hectare. Geen wonder dat wetenschappers van over de hele wereld zich hebben verzameld voor de verdediging van Los Cedros. In 2016 waarschuwde een persbericht van een Canadees mijnbouwbedrijf ons voor het feit, dat zij op de een of andere manier een mijnbouwconcessie voor Los Cedros had verkregen!

We huurden een paar Ecuadoraanse onderzoekers in en langzaam drong het tot ons door, dat Los Cedros slechts één van de 41 'Bosques Protectores' (beschermde bossen) was die in het geheim waren goedgekeurd. Bijvoorbeeld, alle van de 311.500 hectare Bosque Protector 'Kutuku-Shaimi', waar 5.000 Shuar-families wonen, is in concessie uitgegeven.

In november 2017 publiceerde RIC een rapport van Bitty Roy, hoogleraar Ecologie aan de Oregon State University en haar collega's, waarin de volledige omvang van de horror die wordt gepland in kaart wordt gebracht. Hoewel veel van deze concessies bedoeld zijn voor exploratie, anticipeert de mijnbouwindustrie op een achtvoudige groei van de investeringen tot $ 8 miljard in 2021 als gevolg van een 'herzien regelgevingskader', tot grote vreugde van de mijnbouwbedrijven. Het verlenen van minerale concessies in reservaten houdt in dat die niet langer daadwerkelijk worden beschermd, aangezien, als winstgevende deposito's worden gevonden, de reserves worden gedolven en vernietigd.

In Ecuador mobiliseert het maatschappelijk middenveld zich en heeft het de recent verkozen regering gevraagd om industrieel mijnen te verbieden 'in waterbronnen, in het nationale systeem van beschermde gebieden, in speciale beschermingszones, in beschermde bossen en kwetsbare ecosystemen'.
De inheemse volkeren vechten al meer dan een decennium tegen de mijnbouw in Ecuador. Regeringen hebben meer dan 200 inheemse activisten vervolgd met behulp van de anti-terrorismewetten en inheemsen die zich openlijk uitspreken tegen de vernietiging van hun territoria zijn tot forse gevangenisstraffen veroordeeld. Gelukkig heeft de nieuwe regering gesignaleerd openheid te betuigen aan de zorgen van inheemse en maatschappelijke organisaties, die niet zijn geuit door de vorige regering.

In december 2017 marcheerde een grote delegatie van inheemse volkeren naar Quito en president Lenin Moreno beloofde geen nieuwe olie- en mijnbouwconcessies te verstrekken en op 31 januari 2018 trad de Mijnbouwminister van Ecuador af, een paar dagen nadat de inheemse en milieugroeperingen hem tijdens een demonstratie hadden gevraagd af te treden.

Op 31 januari kondigde de Confederatie van Inheemse Nationaliteiten van Ecuador, CONAIE, hun steun aan voor het platform dat wordt gedeeld door de rest van het maatschappelijk middenveld dat betrokken is bij anti-mijnbouw activiteiten. Op 15 februari riep CONAIE de regering op om 'Ecuador vrij te verklaren van industriële metaal mijnbouw', een iets radicalere eis dan die van de rest van het maatschappelijk middenveld. Maar, we zullen een enorme internationale verontwaardiging nodig hebben om de bestaande concessies te herroepen: vele miljarden dollars aan winsten van mijnbouwbedrijven versus enkele van de meest biologisch diverse ecosystemen op aarde en de honderden lokale gemeenschappen en inheemse volkeren die ervan afhankelijk zijn. Vanaf 2006 is Ecuador, onder de regering Correa-Glas, recordniveaus van externe schulden aangegaan voor infrastructuur voor snelwegen en waterkrachtcentrales om de mijnbouw te subsidiëren.

Buitenlandse investeringen werden gegarandeerd door een bedrijfsvriendelijk internationaal arbitragesysteem, gefaciliteerd door de Wereldbank, die eerder de weg had geëffend voor de huidige ramp door mineralogische overzichten van nationale parken en andere beschermde gebieden te financieren en de regering adviseerde over de ontmanteling van wetten en voorschriften ter bescherming van het milieu. Na 2008, toen Ecuador 3,2 miljard Amerikaanse dollar aan staatsobligaties incasseerde, leende het $ 15 miljard uit China, terug te betalen in de vorm van olie- en minerale export. Deze deals zijn beladen met corruptie. Onderbieding, omkoping en het witwassen van geld via offshore-rekeningen zijn routinepraktijken in de Ecuadoraanse zakenklasse, en de Chinese bedrijven die nu concessies hebben in uitgestrekte stukken Ecuadoraans land zijn niet schoner.
Voordat Correa-Glas aftraden verwijderden zij veel van de regelgeving die de mijnbouwindustrie in toom hield. En de corruptie gaat veel dieper dan louter steekpenningen. De aantrekkingskracht van mijnbouw is een dodelijke luchtspiegeling.

De gevolgen van grootschalige open mijnbouw in regenwouden stroomgebieden omvatten massale ontbossing, erosie, de verontreiniging van waterbronnen door giftige stoffen zoals lood en arsenicum en woestijnvorming. Een weelderig regenwoud verandert in een dorre woestenij die niet in staat is om ecosystemen of mensen te onderhouden.

Zonder een enorme ophef zowel binnen Ecuador als over de hele wereld, zullen de biologische edelstenen en ongerepte rivieren en stromen worden vernietigd. Maar, het hoeft niet zo te zijn. Het maatschappelijk middenveld heeft een open gesprek met de staat nodig. Ecuador heeft een enorm potentieel om zijn economie te ontwikkelen op basis van hernieuwbare energie en de rijke biodiversiteit kan een grote ecotoeristische industrie ondersteunen. In 2010 verbood Costa Rica mijnbouw in de open lucht, en vandaag zijn de sociaaleconomische indicatoren beter dan die van Ecuador.

Het Rainforest Information Centre lanceert een CROWDFUND om Ecuadoraanse NGO's te mobiliseren en een publiciteits- en educatiecampagne op te zetten en een dialoog te bevorderen in heel Ecuador en daarbuiten: 'Extractivisme, economische diversificatie en vooruitzichten voor duurzame ontwikkeling in Ecuador'.
Wanneer u de PETITIE tekent, bereikt u niet alleen de president van Ecuador en zijn kabinet. De petitie is ook gericht aan de andere actoren die de weg hebben geëffend voor deze ramp, namelijk: de Wereldbank die een project financierde dat geochemische gegevens verzamelde van 3,6 miljoen hectare westelijk Ecuador, waaronder zeven nationale beschermde gebieden en tientallen bosreservaten die daarmee bezig waren de basis voor de mijnbouw.

(Suriname Mirror/Mint Press News)