woensdag 6 december 2017

Politie vindt 77 9mm scherpe patronen in auto

Patronen in auto verdachte die op heterdaad werd betrapt bij diefstal aggregaat uit huis


De 28-jarige M.F. is dinsdag door de politie van Wanica aangehouden en in verzekering gesteld. Hij was goederen uit een onbewoond gemeubileerd pand aan de Sumatraweg in zijn voertuig te laden. Maar, de buren werden wakker en schakelden de politie in, aldus woensdag 6 december 2017, het Dagblad Suriname. Volgens verklaring van de buurtbewoners verblijft de eigenaar van de woning in het buitenland.

Agenten hebben de verdachte op heterdaad betrapt.

In de wagen werden een aggregaat (generator) en 77 stuks 9 mm scherpe patronen aangetroffen. De verdachte geeft toe in de woning te zijn geweest.

Gezien het gewicht van de generator vermoedt de politie, dat nog iemand de verdachte heeft geholpen om de buit in te laden. In het belang van het onderzoek is Maikel in verzekering gesteld. Ten aanzien van de 77 stuks scherpe patronen kon de verdachte geen nadere verklaring geven.

Cubaans vliegtuig haalt president Bouterse op voor Caricom-Cuba top op Antigua & Barbuda

Bouterse wordt vergezeld van onder andere minister Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme


President Desi Bouterse wordt morgen op de J.A. Pengelluchthaven opgehaald door een Cubaans toestel voor de Caricom-Cuba top, die gehouden wordt op Antigua & Barbuda. 

Starnieuws schrijft vanmiddag, woensdag 6 december 2017, te hebben vernomen, dat de Cubaanse Antonov meerdere landen aandoet om regeringsleiders op te halen.

Met de president reist ook mee minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme. De ministeriële agenda wordt beheerst door handel en toerisme. Hij zal de ministeriële vergaderingen, voorafgaande aan de ontmoeting met de staatshoofden, bijwonen.

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken is momenteel op werkbezoek in China. Zij zal de Caricom-Cuba top dus niet kunnen bijwonen.

President van Brazilië Temer en Boliviaanse collega Morales ondertekenen plan spoorlijn ‘Bioceanico’

Spoorlijn ‘Bioceanico’van Braziliaanse havenstad Santos, door binnenland Bolivia, naar Ilo, Peru

(Bron foto: AFP)
 
In Latijns-Amerika worden plannen gesmeed voor een 'Panamakanaal per trein'. Het gaat om een spoorverbinding van 3.750 kilometer, die de Atlantische- met de Stille Oceaan verbindt en over het 4.000 meter hoge Andesgebergte loopt. Kostprijs van het project: 12 miljard euro. 


De bedoeling van het interlandenproject is om het transport van goederen naar Europa en Azië te vergemakkelijken. De president van Brazilië Michel Temer en zijn Boliviaanse collega Evo Morales hebben gisteren, dinsdag 5 december 2017, hun handtekening gezet onder de plannen.


Vooral Bolivia is geïnteresseerd, want het land grenst niet aan een zee. De spoorlijn ‘Bioceanico’ zal lopen van de Braziliaanse havenstad Santos, door het binnenland van Bolivia, naar het Peruaanse Ilo.


De bouw moet in 2019 starten en vijf jaar duren, goed voor zo’n 8.000 arbeidsplaatsen. Er zouden ook Europese bedrijven bij het project betrokken worden. Op het spoortraject kunnen zowel passagiers als goederen worden vervoerd.


Heel wat landbouwproducten zoals soja, maar ook ertsen als zilver of lithium kunnen dan sneller naar andere werelddelen worden getransporteerd.


(Suriname Mirror/Het Laatste Nieuws/Journal do Brasil/Twitter/YouTube)

Remie Tarnadi ruim jaar na aankondiging eindelijk de nieuwe districtscommissaris van Coronie

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
'U kent de Coronianen beter dan wie dan ook van ons, het is uw district'


Remie Tarnadi mag zich eindelijk de nieuwe districtscommissaris (dc) van Coronie noemen. Meer dan een jaar na de aankondiging is hij vandaag, woensdag 6 december 2017, in het paleis beëdigd door president Desi Bouterse. Tarnadi heeft zijn lidmaatschap van De Nationale Assemblee verruild voor deze nieuwe baan, in het district dat hij vertegenwoordigde, aldus Starnieuws.

In zijn plaats zal tot de NDP-fractie toetreden Joan Wielzen, die warm loopt door de vergaderingen al bij te wonen. De twee zetels in Coronie worden gedeeld door de NDP en PALU.

De president zei na de beëdiging, dat Tarnadi een bijzonder mens is. Hij is in zijn district Coronie bijzonder geliefd, ook door mensen die niet op hem lijken. 'Het is een teken dat wij op het goede pad zijn. U kent de Coronianen beter dan wie dan ook van ons. Het is uw district', stelde de president.

Hij deelde mee dat er enorme perspectieven voor Coronie goed zijn. 'De regering heeft heel wat in petto. Wat de regering van plan is met het district, zal een andere keer worden besproken. Er is veel te doen in het district', zei Bouterse.

Coronie heeft lang gewacht op een eigen districtscommissaris, maar het is eindelijk zover. Tarnadi zei in zijn dankwoord dat hij niet lang heeft nagedacht toen hem werd gevraagd door Coronianen om dc te worden van het district. Hij gaat de nieuwe uitdaging aan.

Tarnadi trad in 1996 aan als Assembleelid. Hij keerde in 2005 terug als volksvertegenwoordiger en is in 2010 en 2015 herkozen. De NDP'er heeft ruim zestien jaar in De Nationale Assemblee gezeten. Hij begon zijn politieke carrière in 1991 als lid van de Districtsraad.

President Bouterse naar Caricom-Cuba top op Antigua & Barbuda

Waarom Bouterse die top wil bijwonen is niet duidelijk


President Desi Bouterse heeft vandaag, woensdag 6 december 2017, bij de beëdiging van Remie Tarnadi als districtscommissaris van Coronie, gezegd dat hij morgen naar het buitenland vertrekt. 

Starnieuws bericht dat zij had vernomen dat Bouterse naar Cuba gaat voor medische controle. Dit wordt ontkend door het Nationaal Informatie Instituut (NII). De president neemt deel aan de Caricom-Cuba top in St. Mary's, op Antigua & Barbuda.

De bijeenkomst wordt gehouden op 7, 8 en 9 december, deelt Clifton Limburg, directeur van het NII, mee. Waarom Bouterse die top wil bijwonen is niet duidelijk. De bijeenkomst valt samen met de herdenking van 45 jaar wederzijdse relaties tussen de Caricom en Cuba.

Er zijn nog geen verdere details bekendgemaakt over wie met de president meereizen. Bouterse zei verder, dat hij het nog heel druk heeft voordat hij naar het buitenland vertrekt. Zoals gebruikelijk zal vicepresident Ashwin Adhin waarnemen als president gedurende de afwezigheid van Bouterse.

(Suriname Mirror/Starnieuws)

Recordmaand voor Milieu- en recyclingbedrijf Green Force Curaçao met export drie containers afval

'In totaal is 62.000 kilo naar het buitenland verscheept'


Milieu- en recyclingbedrijf Green Force heeft een recordmaand achter de rug, november, met de export van drie containers met afval, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 6 december 2017.

'Alle drie de containers waren 40ft containers en zijn verscheept naar verschillende landen voor eindverwerking van de materialen. In totaal is er 62.000 kilo naar het buitenland verscheept', aldus het bedrijf, dat schrijft dat recycling geen gouden business is, maar wel bijdraagt aan een schoner eiland, de economie, het milieu, de werkgelegenheid en het tegengaan van de opwarming van de aarde en het behalen van de ‘millennium goals’ van de Verenigde Naties.

'Een schoner eiland zorgt ook voor een aantrekkelijkere bestemming voor toeristen. Het plastic dat nu geëxporteerd wordt, zal niet meer honderden jaren blijven liggen. We hebben al een tijd geleden vernomen dat de regering van plan is om een ‘wasteto- energy’-faciliteit te bouwen op het eiland. Dat is een afvalverbrandingscentrale waarin ook energie wordt opgewekt. We doen een oproep aan de regering om dit niet te doen. Dit is misschien een tijdelijke oplossing, maar het is niet een duurzame oplossing', aldus het bedrijf.


Persbericht Record in export voor Green Force in november - Stop waste-to-energy

Milieu- en recyclingbedrijf Green Force heeft een recordmaand achter de rug. In November heeft het bedrijf drie containers met afval geëxporteerd. Alle drie de containers waren 40-footer containers en zijn verscheept naar verschillende landen voor eindverwerking van de materialen. In totaal is er 62.000 kilo naar het buitenland verscheept.

Recycling is geen goud business, maar het draagt bij aan een schoner eiland, aan de economie, aan het milieu, aan de werkgelegenheid en vooral aan het tegengaan van de opwarming van de aarde en het behalen van de "millennium goals" van de Verenigde Naties.

En schoner eiland zorgt ook voor een aantrekkelijkere bestemming voor toeristen. Het plastic dat nu geëxporteerd wordt, zal niet meer blijven liggen voor honderden jaren.

Green Force heeft al een tijd vernomen dat de regering van plan is om een "waste-to-energy" faciliteit te bouwen op het eiland. Dat is een afvalverbrandingscentrale waarin ook energie wordt opgewekt.
Green Force doet een oproep aan de regering om dit niet te doen. Dit is misschien een tijdelijke oplossing, maar het is niet een duurzame oplossing. De technologie is zeer duur (zeker het filtersysteem) en het produceert dioxines. Dioxines zijn kankerverwekende stoffen die nooit meer uit het milieu verdwijnen. Verder zorgt verbranding ervoor dat de materialen nooit meer hergebruikt kunnen worden en dus verdwijnen zonder niets meer te zijn dan een tijdelijke elektrische toevoeging aan het net.

Door de overbevolking van de planeet worden materialen steeds schaarster en is het dus nodig om de grondstoffen te hergebruiken en dus niet te verbranden. We weten allen dat Curaçao een afvalproblematiek kent, zoals vele andere Caribische eilanden dat ook kennen. Maar op dit eiland gaat het gepaard met een mentaliteitsprobleem dat het alleen maar erger maakt. Als het afval al op de Landfill terecht komt, heeft men geluk. Met meer dan 3200 illegale dumpplekken en wetten zoals de Landsverordening Openbare Orde die niet gehanteerd worden, wordt ervoor gezorgd dat de overlast van afval veel meer voorkomt. Het is een doorn in het oog van vele bewuste eilandbewoners en -bezoekers.
Green Force doet een oproep aan de regering om de volgende alternatieve oplossingen te hanteren in plaats van een "waste-to-energy" faciliteit:
Als eerste recycling beter faciliteren, grond beschikbaar stellen voor recyclingbedrijven vlak bij de haven. Het zijn namelijk exportbedrijven, dus nabijheid van de haven helpt met de kosten laaghouden. Verder zijn de meeste klanten van recyclingbedrijven dichtbij de economische zones zoals die van Zeelandia, de Zuidkust en Salinja. De havenkosten (THC) en invoerrechten voor recyclingmachines verlagen zou ook helpen.

Een tweede onderdeel zou moeten zijn om het onderwijssysteem volledig op de schop te nemen en milieueducatie mee te nemen in het onderwijs. 
Mentaliteit- en gedragspatronen aanpassen voor de toekomst is erg nodig. Er bestaat al genoeg lesmateriaal op het eiland dat daarvoor gebruikt kan worden.

Als derde een verbod op de import van sommige milieuvervuilende materialen die niet gerecycled kunnen worden, zoals plastic rietjes, plastic bekers, foam en allerlei andere producten waar geen oplossing voor is op het eiland. Als het Curaçao niet in komt, dan hoef je het ook niet op te lossen.

Green Force benadrukt dat Curaçao in koningrijksverband het klimaatakkoord van Parijs heeft getekend en dat een "waste-to-energy" oplossing alleen maar meer zal toedragen aan de uitstoot van het eiland en dit dus een slechtere positie van het eiland zal betekenen om aan de klimaatakkoordeisen te voldoen. De uitstoot van zo een "oplossing" zorgt voor meer opwarming van de aarde, een zeespiegelstijging en uiteindelijk hongersnood door gebrek aan voedsel.

Als laatste argument kunnen we benadrukken dat recycling veel meer werk oplevert en toedraagt aan de exporteconomie; een economie die nodig is om de tekorten op de balans te compenseren. Het verbranden van afval levert weinig banen en geen export op. Verder is de opwekking van energie uit alternatieve bronnen zoals wind en zon veel schoner.

In een duurzame toekomst recyclet men alles wat er te recyclen valt en consumeert men alleen materialen en goederen die biologisch afbreekbaar zijn waarvan de verpakking hergebruikt kan worden.

Einde persbericht

Delegatie Internationaal Monetair Fonds (IMF) bezoekt Curaçao

IMF-delegatie heeft onder andere gesprek met Centrale Bank en gouverneur Lucille George-Wout


Een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bezoekt Curaçao op een roerig moment, nu de vakbonden allerlei acties hebben aangekondigd. Vandaag, woensdag 6 december 2017, is er een onderhoud met onder meer de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in Willemstad. Dat wordt bevestigd door de minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN), aldus het Antilliaans Dagblad

De Centrale Bank zelf kon vragen hierover sinds maandag nog niet beantwoorden. Het zou niet gaan om een officieel zogeheten Artikel IV Consultatieronde, maar een voorbespreking.

Het laatste IMF Consultatie IV-rapport over Curaçao dateert van medio 2016. Op de agenda staan vandaag ontmoetingen en besprekingen met gouverneur Lucille George-Wout en waarnemend president van de Centrale Bank, de onlangs aangetreden Leila Matroos-Lasten. Bij de CBCS vinden de meeste inhoudelijke gesprekken plaats.

Regering Curaçao en bonden bereiken akkoord binnen Diálogo Nashonal

Kabinet bereid om tegemoet te komen aan eisen bonden van de Solidaridat Sindikal


Het kabinet heeft in de ontstane impasse met de vakbonden, in vergadering met vertegenwoordigers van werkgevers/bedrijfsleven, en vakcentrales binnen Diálogo Nashonal, een akkoord bereikt om tegemoet te komen aan de eisen van de bonden van de Solidaridat Sindikal. Aan het overleg hebben ook vertegenwoordigers van verzekeringsmaatschappijen meegedaan. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath (PAR) in een gisteravond ingelaste spoedvergadering bekendgemaakt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 6 december 2017.

Bij het ter perse gaan van het dagblad was niet bekend of de actievoerende bonden van Solidaridat Sindikal het akkoord goedkeuren, dat door de vakcentrales CGTC en SSK is getekend. De bonden eisen dat de kwestie rond de verhoging van het minimumloon, de verhoging van de premie voor de WA-premie en de ontslagronde bij UTS van tafel moeten.

Gi Wan Anu inzamelingscampagne van Su Aid start 10 december

'Als iedereen 2 Srd doneert, halen we zeker een miljoen'

Geld is dit jaar bestemd voor duurzame projecten die met kunst, sport en cultuur te maken hebben


De Gi Wan Anu inzamelingscampagne van Su Aid start 10 december. De organisatie heeft niet een bepaald bedrag voor ogen, 'maar als iedereen 2 Srd doneert, halen we zeker een miljoen', zei Giwani Zeggen, voorzitter van Su Aid, gisteren tijdens een persconferentie van de oprichters van Su Aid, Zeggen, Sidney Grunberg en Asgar Koster bij Radio 10, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 6 december 2017.

Het ingezamelde geld is dit jaar bestemd voor duurzame projecten die met kunst, sport en cultuur te maken hebben. Su Aid hoopt genoeg op te halen zodat er ook drie rolstoelbussen gekocht kunnen worden voor de senioren tehuizen Majella, Margriet en Ashiana. Een bus kost 20.000 Amerikaanse dollar.

Er zal 12 dagen lang geld opgehaald worden. Het begint allemaal bij het radiostation dat op dezelfde dag 21 jaar wordt. Er zijn verschillende activiteiten om geld binnen te halen, legde Zeggen uit. Er zal een Burger & Cocktail middag zijn voor de lekkerbekken en fijnproevers.

Een SMS-actie is al gaande. Iedereen die naar 1919 het woord ‘Anu’ smst doneert, automatisch Srd 2,50. Bij Telesur wordt 1 Srd meer afgetrokken, omdat de organisatie zelf voor de infrastructuur moet betalen, aldus Zeggen. Beide providers hebben een ticket naar Miami beschikbaar gesteld. Elke sms’er maakt kans op de prijs.

Daarnaast zullen er weer veilingen zijn via Radio 10.
 
De organisatie is ondertussen bezig om een auto in orde te maken om te verloten. Twee bedrijven hebben al Srd 20.000 geschonken voor de aanschaf van een auto.

Hoogtepunt voor dit jaar is de Charity Walk op 16 december. Deelnemers schrijven zich in voor Srd 35 en ontvangen een Su AID trui. Er zal 5 kilometer gelopen worden door Paramaribo met als beginpunt het Onafhankelijkheidsplein. Zeggen lichtte toe, dat organisaties die een duurzaam plan hebben voor sport, kunst of cultuur zich kunnen aanmelden bij Su Aid met hun plannen en een begroting. Aan het eind van de inzameling wordt beslist welke projecten worden gesteund.

Penningmeester Grunberg zei, dat vorig jaar Srd 315.000 is opgehaald. Het geld is besteed aan 14 tehuizen voor senioren. De projecten varieerden van verfbeurten en bouwen van kamers tot de aanleg van parkeerplaatsen en verharden van terreinen. Voor de tehuizen Majella, Margriet en Ashiana was er echter niet genoeg geld. De tehuizen hebben elk een rolstoelbus nodig. Su Aid wil graag de senioren tegemoet komen in 2018. De tehuizen gaan ook zelf activiteiten organiseren om een eigen bijdrage te kunnen leveren. 'Wij denken dat elke Surinamer Srd 2 zou kunnen zetten. En als we 1 miljoen hebben, kunnen we die bussen zo aanschaffen en nog meer projecten doen.'

Vrijdag wordt de videoclip gelanceerd van het nieuwe Su Aid-lied. Koster, die ook artiest is, geeft aan dat het om een compleet nieuw lied gaat. De voorgaande jaren is het Su Aid-lied een cover geweest van ‘Do They Know It’s Christmas’ van Bob Geldof.  Het jaarverslag van Su Aid wordt vrijdag overhandigd aan de districtscommissaris van Paramaribo-Noordoost. Dit gebeurt voor de tweede keer.

VES-voorzitter blij dat regering nù inziet dat de begroting 2018 niet uitvoerbaar is

'Onbegrijpelijk dat met  behandeling van begroting in Assemblee wordt doorgegaan'

'Huidige debatten zouden moeten worden gestaakt, waarom doorgaan als het ontwerp toch gewijzigd moet worden?'


'We zijn blij dat de regering luistert naar wat we twee maanden geleden zeiden, deze begroting voor 2018 is ondeugdelijk en strookt niet met de realiteit rondom de financiën van de overheid.' Woorden van Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten (VES), vandaag, woensdag 6 december 2017, in de Ware Tijd.

Hij is blij, dat de regering nu inziet dat de begroting die is ingediend voor komend jaar niet uitvoerbaar is. Aan de andere kant vindt hij het 'onbegrijpelijk', dat met de behandeling wordt doorgegaan. 'De huidige debatten zouden moeten worden gestaakt. Waarom zou je ermee doorgaan als het ontwerp toch gewijzigd moet worden?'

Ramautarsing spreekt van tijdsverspilling. Gezien de zeer slechte staat van de financiën van de overheid, waarbij veel meer geld wordt uitgegeven dan er in kas zit, zou in de Assemblee geen tijd verloren moeten gaan aan projecten en programma's die van mindere urgentie zijn. 'De discussie moet gericht zijn op de financiële huishouding van de Staat en hoe de regering die op orde denkt te krijgen.'

De banken zouden hebben besloten geen geld meer aan de overheid te lenen. Ramautarsing zou het een 'goed besluit' vinden 'in algemeen belang'. Suriname heeft wettelijk geen ruimte meer om internationaal te lenen. Als de overheid dan ook niet bij de lokale banken terecht kan, heeft ze geen keus dan om serieus te bezuinigen.

De Ware Tijd schrijft te hebben vernomen, 'uit betrouwbare bronnen', dat de overheid dit jaar pakweg Srd 100 miljoen bij lokale banken leende op maandbasis.

De overheid betaalt maandelijks een recordbedrag van Srd 190 miljoen aan salarissen. In 2014 was het nog Srd 140 miljoen. Critici wijzen erop, dat vooral de loonrondes die toegekend zijn aan leerkrachten de stijging hebben veroorzaakt, aldus de Ware Tijd.

Ramsahai (NDP): 'Visgronden worden legaal en illegaal leeggeroofd'

'Voormalig onderdirecteur Visserij naar Guyana om vergunningen te tekenen voor Guyanezen'

'Het is niet nodig om vergunningen te geven voor trawlers'


Assembleelid Rajiv Ramsahai (NDP) stelde gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee, dat visgronden legaal en illegaal worden leeggeroofd. Uit een brief blijkt volgens hem, dat een voormalige onderdirecteur Visserij tot naar Guyana is gegaan om vergunningen te tekenen voor Guyanezen. Zij vissen in Suriname, maar brengen de vis naar eigen land. De visgronden worden op deze manier leeggeroofd, de zeebodem wordt vernietigd. De werkgelegenheid wordt in gevaar gebracht, aldus Ramsahai, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 6 december 2017.

Ramsahai benadrukte, dat 4.000 tot 5.000 gezinnen bedreigd worden met werkloosheid. Als de situatie zo doorgaat, zullen over twee tot drie jaar de visgronden zijn vernietigd.

Hij hekelde het feit dat er nog steeds vergunningen worden gegeven aan trawlers, terwijl wereldwijd juist een beleid wordt gevoerd om deze vissersboten naar nul te brengen. Zij gooien hun netten uit en vernietigen zo tonnen aan vis. Alles wordt gevangen door de trawlers.

De bevolkingsvisserij zorgt voor ongeveer 75% van de behoefte voor visexport. Het is volgens Ramsahai niet nodig om vergunningen te geven voor trawlers. Hij deed een beroep op de regering om vandaag nog te stoppen met verstrekken van vergunningen aan trawlers.

Hij betoogde dat de vissersboten geen governmenttake betalen op diesel. Ramsahai stelde voor om Srd 1 per liter aan solidariteitsheffing te innen, zodat dit geld besteed kan worden aan ziekenhuizen. Hij haalde aan dat de controle op zee pover is. Veel visgronden van Suriname worden nu leeggeroofd.

Nurmohamed (VHP) wil van regering Srd 500 miljoen extra voor ministerie van OW&C

'Begroting voor de universiteit moet van Srd 15 miljoen naar Srd 150 miljoen'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)

Assembleelid Riad Nurmohamed (VHP) wil dat de regering Srd 500 miljoen extra geeft aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OW&C). Dit is nodig als de regering onderwijs belangrijk vindt en gelooft in kennis en kunde. Dit zei de volksvertegenwoordiger gisteren tijdens de behandeling van de begroting 2018, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 6 december 2017.

Nurmohamed legde uit, dat het extra geld besteed moet worden aan onderhoud van scholen en leermiddelen; vernieuwing onderwijsstelsel en verbetering kwaliteit van het onderwijs. Dit bedrag is inclusief de subsidie van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. De begroting moet van hem voor de universiteit van Srd 15 miljoen naar Srd 150 miljoen.'Met een begroting van Srd 15 miljoen kan de universiteit haar deuren sluiten per 1 januari 2018.'

De politicus vroeg ook aandacht voor het protest dat aangetekend is door de meerderheid van de leden van het bestuur van de universiteit over het beleid. Hij vroeg de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om op te treden en wil weten wat het resultaat is van de acties.

Het Assembleelid stelde dat de huidige begroting gered kan worden, maar daarvoor moet de politiek het aantal ministeries verminderen naar elf. De budgetten moeten worden herverdeeld. Dit is volgens Nurmohamed een goede basis voor de toekomst. Verder moet 50% van de leningen worden stopgezet.

Belfort (ABOP): 'NDP-parlementariërs dreigen regering ten val te brengen'

'In de wandelgangen wordt beweerd, dat NDP-leden van plan zijn motie van wantrouwen tegen hun eigen regering in te dienen'


De enige reden waarom president Desi Bouterse alle ministers, NDP-parlementariërs en de vicepresident maandagmiddag voor een spoedonderhoud bijeen heeft geroepen, is omdat er een crisis is binnen de gelederen van de Nationale Democratische Partij (NDP). 'De NDP-parlementariërs dreigen de regering ten val te brengen', zegt ABOP-parlementariër Edward Belfort dinsdag 5 december 2017, in het Dagblad Suriname. 

Belfort voert aan dat de onenigheid tussen de ministers en leden van de coalitie dusdanig is uitgelopen, dat er een reële dreiging is dat de goedkeuring van de begrotingen over de 16 ministeries in gevaar komt. Daarnaast wordt volgens hem in de wandelgangen al beweerd, dat NDP-leden van plan zijn een motie van wantrouwen tegen hun eigen regering in te dienen, laten behandelen en goedkeuren.

'Dan heeft hij twee hele grote problemen. Hij probeert nu de situatie te rekken, maar de kruik gaat zo lang te water tot ze breekt. Met het einde van het 8 decemberstrafproces in zicht, is het ook niet lang voordat Bouterse in de gevangenis belandt. Nu doet hij daarom alles erover om de rust te doen terugkeren op de ministeries en het kamp van de NDP in De Nationale Assemblee. Vooral in het parlement heeft hij nodig dat alle hoofden in één richting kijken. Anders gaan die NDP-parlementariërs de regering ten val brengen. Bouterse probeert nu te redden wat hij kan redden', aldus Belfort.

Binnen de NDP is er volgens Belfort ook grote onenigheid over het optreden en gedrag van Bouterse. Hij beweert, dat er daarom kennelijk al capabele mensen binnen de partij geïdentificeerd zijn die de partij willen redden. 'Nu trekt één persoon alles naar zich toe en die man vernietigt het heel land. Bouterse houdt zelfs zijn partij in een wurggreep en geeft al de mensen schande! Zo zoetjes aan worden de NDP-parlementariërs wakker en zij beseffen dat zij meer macht hebben dan hun partijvoorzitter.'

Minister Hoefdraad: 'Ambtenaren moeten zelf hun zaken en aflossingen regelen'

Hoefdraad vindt de hele commotie omtrent de inhoudingen-kwestie onnodig


'Elke ambtenaar moet zelf zijn of haar eigen salaris kunnen managen en daarmee zelf hun aflossingen bij de handelszaken of banken regelen. Hierdoor wordt er veel werk uit handen van de overheid genomen.' Dit zegt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën dinsdag 5 december 2017, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII), naar aanleiding van de inhoudingen op de lonen van ambtenaren die een huurkoopregeling zijn aangegaan met handelsbedrijven. 

Enkele dagen geleden kregen cliënten van verschillende banken de melding dat ze hun lopende schulden moeten aflossen. De inhoudingen werden wel gedaan door het Centraal Bureau Mechanische Administratie (Cebuma), maar deze werden niet gestort bij de diverse banken en handelszaken waar ambtenaren krediet hebben genomen.

Minister Hoefdraad geeft aan, dat dit is ontstaan door de bureaucratische rompslomp. Hij zegt, dat deze zaak al heel vroeg was ontdekt door Financiën waarna is overgegaan tot de correctie.

De bewindsman is er voorstander van dat de landsdienaren nu zelf hun zaken gaan afhandelen. Hij is het ook eens met de stelling van NDP-Assembleelid lid Ronald Hooghart die heeft aangegeven dat de overheid de maandelijkse inhoudingen van zich kan afstoten en dat de landsdienaren hun zaken liever via de bank kunnen afhandelen.

Minister Hoefdraad vindt de hele commotie omtrent deze kwestie onnodig en roept de samenleving op bij onduidelijkheden contact op te nemen met het ministerie.

Internationaal arrestatiebevel voor Paraguayaanse voetbalinternational Jonathan Fabbro

(Bron foto: AFP)
Voetballer beschuldigd van verkrachten 11-jarig meisje

Fabbro wordt gesteund door zijn vriendin en controversieel model Larissa Riquelme


Een internationaal arrestatiebevel is uitgevaardigd voor Jonathan Fabbro, een Paraguayaans international, maar zijn vriendin, al zes jaar, Larissa Riquelme, staat hem bij. Een rechter heeft de arrestatie bevolen van de voetballer die ervan wordt beschuldigd een 11-jarig meisje te hebben verkracht en haar vanaf haar zesde seksueel te hebben mishandeld. 

(Bron foto: Instagram)
Fabbro is geschorst door BUAP, zijn club in Mexico, te midden van de beschuldigingen. Maar, zijn vriendin, het 35-jarige model Larissa Riquelme, staat bij hem. Fabbro wacht 20 jaar gevangenisstraf als hij wordt veroordeeld voor herhaaldelijk seksueel misbruik van het meisje. Hij wordt beschuldigd van het seksueel misbruiken van het meisje tussen 2012, toen zij pas zes jaar oud was, en een niet-gespecificeerde datum vorig jaar.

De moeder van het meisje zou het vermeende seksuele misbruik aan de politie hebben gemeld na het vinden van sms-berichten van de voetballer op de telefoon van het meisje. Haar gelekte politieverklaring luidt:

'Ze vertelde me dat toen ze zes was, hij haar overal aanraakte, haar kuste alsof ze vriend en vriendin waren en haar vorig jaar verkrachtte. Hij vroeg haar ook om foto's van zichzelf in een rok te maken en naar hem te sturen. Ik kan het niet geloven.'

Riquelme, Fabbro's vriendin, werd bekend tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika, waar zij regelmatig op de tribune werd gezien in luchtige outfits.

(Bron foto: Larissa Riquelme/Fabbro)
Het 32-jarige model, uit Paraguay, beloofde zich naakt te gaan strippen op het belangrijkste plein van de hoofdstad Asunción, als haar land de halve finale of de finale zou bereiken. Later poseerde zij naakt voor een krant als eerbetoon aan het nationale team en dit jaar, toen Fabbro speelde voor Jaguares de Chiapas , beloofde ze zich te ontkleden als het team de competitie zou winnen.

Toen de beschuldigingen voor het eerst openbaar werden gemaakt, vertelde ze op een radiostation: 'Hij is misschien een leugenaar vanwege zijn verleden met duizenden vrouwen, maar hij is geen kindermisbruiker. Er is geen mogelijkheid dat hij een onschuldig meisje kan beschadigen. Hij zal zoiets niet doen. Je zult zien dat alles zal worden opgelost.'

Ze suggereerde gisteren, maandag 4 december 2017, nog dat ze nog steeds bij hem blijft en tweette: 'Intelligente mensen zijn degenen die maar de helft geloven van wat ze horen. Briljante mensen zijn degenen die weten welke helft.'


Fabbro, geboren in Argentinië, maar een genaturaliseerde Paraguayaans burger is, heeft gespeeld voor de Argentijnse clubs River Plate en Boca Juniors, evenals het Spaanse Mallorca.

Het is niet duidelijk of hij zal wachten op de politie in Mexico om het internationale arrestatiebevel uit te voeren dat door de Argentijnse rechter Santiago Quian Zavalia is uitgevaardigd of dat hij zelf terugvliegt om zich aan te geven.

In 2010 mishandelde en vermoordde Fabbro een 23-jarige moeder die haar vijfjarige zoontje naar school bracht op haar motor in Videla, Santa Fe, Argentinië. De jongen overleefde, maar Monica Deppeller stierf onmiddellijk toen ze werd geraakt door de Audi TT van de voetballer. Fabbro nam uiteindelijk geld uit zijn salaris om de familie van het slachtoffer te compenseren nadat ze hem hadden aangeklaagd.

Twee jaar later sloeg hij een motorrijder in Asunción terwijl hij met Riquelme was. Victim Antonio Medina (23) bereikte een minnelijke schikking met de voetballer.

Nadat het arrestatiebevel was uitgevaardigd, zei Fabbro's club, Lobos BUAP: 'Club Lobos BUAP bevestigt, dat het de werkrelatie met Jonathan Fabbro heeft opgeschort, zodat de voetballer zijn gerechtelijke situatie kan oplossen.'

A post shared by Lari Riquelme (@larissariquelme) on


(Suriname Mirror/The Mirror/Twitter/Instagram/Diario Correo/Faro de Vigo/La Gazzetta dello Sport)