vrijdag 2 november 2018

Bewoners gebieden Nickerie zitten al dagen in de rook van padiekafbranden

'Het lijkt erop alsof mensen er behagen in scheppen om dingen in brand te steken'


Reeds enkele dagen is Nickerie in de ban van de gevolgen van padiekafverbranding in het gebied van de westelijke polders. Ook de bewoners van de Corantijnpolder moeten het ontgelden. De droge as die rond waait is van dusdanige proporties, dat het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbestrijding (NCCR) erbij betrokken is. 'De mensen ondervinden last van de opwaaiende as', zegt NCCR-coördinator Jerry Slijngard vrijdag 2 november 2018 in het Dagblad Suriname.

.De stofdelen veroorzaken ook ademhalingsproblemen bij het inademen daarvan. 'De districtscommissaris is getrokken naar de gebieden en de bewoners zijn voorzien van neus –en mondkapjes', zegt Slijngard. Bij eventuele gezondheidsklachten kan kosteloos gebruik worden gemaakt van de poli in het Mungra Medisch Centrum (MMC). De arts Jesserun is hiervoor beschikbaar.

'Drie senioren burgers en vijf kinderen zijn afgevoerd', zegt Joyce Toelsie, hoofd Milieu Gezondheidsdienst. Bepaalde mensen konden na een bezoek aan de huisarts weer naar huis.

Volgens informatie van Burger Informatiecentrum (BIC) Nickerie is het verboden om padiekaf te verbranden in het openbaar. 'De gebieden Corantijn, Asanweg en een deel van de Alard Hoeseinweg ondervinden enorme last van de as', zegt Toelsie. Twee leerlingen van de Laighsingschool zijn naar huis gestuurd in verband met ademhalingsproblemen en hoesten. De NCCR-coördinator vult aan dat deze leerlingen ook naar het ziekenhuis zijn doorverwezen.

Het hoofd Milieu Gezondheidsdienst was in de late namiddag nog met een 71-jarige seniorenburger en een kind in het ziekenhuis. Deze tweee worden zeer waarschijnlijk opgenomen.

Jerry Bissesar, eigenaar van rijstbedrijf Sahara, zegt dat meerdere bedrijven de grond branden en omploegen. De ondernemer vindt het onterecht, dat hij alleen de schuld in de schoenen geschoven krijgt. Hiermee wil hij aangeven, dat de rookontwikkeling niet alleen te wijten is aan kafverbranding. De ondernemer zegt al twee dagen met vijf arbeiders bezig te zijn om met eigen waterpompen het vuur te doven. Het streven is om zaterdag de situatie onder controle te hebben.

Slijngard benadrukt wederom dat het erop lijkt alsof mensen er behagen in scheppen om dingen in brand te steken. Hij roept nogmaals op om dat niet te doen. Volgens informatie van BIC Nickerie staat er in de vergunningsvoorwaarden van het rijstbedrijf Sahara dat het branden van padiekaf verboden is.

Automobilist (40) komt om het leven bij eenzijdig ongeluk op Martin Luther Kingweg

Slachtoffer vermoedelijk met hoge snelheid van de weg geraakt


De 40-jarige Edchano Boomdijk is vrijdagochtend 2 november 2018 door agenten in een auto in een bosschage langs de Martin Luther Kingweg aangetroffen, nadat de politie van het ressort Paranam tegen half zeven de melding kreeg van een voertuig in het bosschage ter hoogte van het Blauwmeer project langs de weg. Dit meldt het Korps Politie Suriname.

Bij aankomst troffen de agenten het voertuig aan met Boomdijk die geen teken van leven vertoonde. Een arts werd ingeschakeld en die stelde de dood vast. Volgens de arts moest de man ongeveer vier uren eerder overleden zijn.

Onderzoek ter plaatse wees uit, dat de man, die alleen in het voertuig zat, vermoedelijk met een hoge snelheid heeft gereden. Door tot nog toe onbekende reden moet hij van de weg zijn geraakt, waardoor het voertuig over twee heuvels zand langs de weg moet zijn gevlogen, waarna de auto in het bosschage tot stilstand kwam.

De automobilist had geen veiligheidsgordel om.

Brand op groot perceel te Paramaribo-Noord zorgt voor rookoverlast tot in centrum Paramaribo

'Het in brand steken van vuil is wettelijk verboden'...De al dagen woedende brand op een groot perceel te Paramaribo-Noord - een verkavelingsproject van ongeveer 100 hectare van een Chinese ondernemer - zorgt nu ook voor een enorme rookoverlast in andere delen van de stad. Zelfs in het centrum van de stad wordt hier overlast door ondervonden. De wind joeg donderdag de verstikkende rook over onder meer de Verlengde Keizerstraat, aldus de Ware Tijd vrijdag 2 november 2018. 

Ondertussen slaagt de brandweer er nog steeds niet in het vuur onder controle te krijgen. Veel omwonenden van de vuurhaard, die is ontstaan naast Tourtonne Garden aan de Wolframstraat, hebben inmiddels gezondheidsklachten.


'Mensen met astma, bronchitis en andere ademhalingsproblemen kunnen voorlopig verblijven bij familieleden in buurten waar de rook niet komt. Vooral jonge kinderen zoals baby's zijn kwetsbaar', zegt Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR).

Hij zegt dat de brandweer er alles aan doet om het vuur te blussen. Het zou overigens goed zijn als bewoners hun deuren en ramen dicht houden tegen de rook. 'Mensen kunnen ook neuskappen opzetten', adviseert Slijngard.

Hij doet een beroep op burgers om niet zomaar vuil te branden. Dat kan een bosbrand veroorzaken zoals dat nu het geval is en zorgt voor problemen. Trouwens, het in brand steken van vuil is wettelijk verboden.De brandweer kreeg donderdag veel meldingen naar aanleiding van de grijze onaangename rookontwikkeling. Een brandweerman van de kazerne aan de Gemenelandsweg bevestigt, dat die rook afkomstig is van Noord. 'De rook komt van die kant en verspreidt zich. Het is geen andere brand. De collega's zijn nu weer bezig met bluswerk.'

Districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Noordoost zegt, dat hij zich is gaan oriënteren in het gebied waar de brand woedt. Hij zegt te vertrouwen op de brandweer. Volgens hem zijn de brandweerlieden capabel genoeg om de brand te blussen. 'Ik heb het werk van de manschappen gezien en ze zullen de zaak helemaal onder controle krijgen.'

Nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro gaat ambassade in Israël verhuizen naar Jeruzalem

(Bron foto: The Yeshiva World)
Bolsonaro ook van plan de Palestijnse ambassade in Brazilië te sluiten


De aanstaande Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft aangekondigd de Braziliaanse ambassade in Israël te verhuizen naar Jeruzalem. Dat maakte Bolsonaro gisteren, donderdag 1 november 2018, bekend via een bericht op Twitter. 

De ultraconservatieve politicus won afgelopen zondag de tweede ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Met de aankondiging lost hij meteen een van zijn verkiezingsbeloftes in.

'Israël is een soevereine staat. Als zij een besluit nemen over hun hoofdstad, dan zullen wij in overeenstemming handelen', aldus Bolsonaro.


De politicus krijgt steun van de meerderheid van de bijna 30 miljoen, over het algemeen pro-Israëlische, Evangelische christenen in Brazilië.

De inauguratie van de nieuwe Braziliaanse leider zal op 1 januari 2019 plaatsvinden.

Tijdens zijn verkiezingscampagne kondigde Bolsonaro ook aan, dat hij van plan is om de Palestijnse ambassade in Brazilië te sluiten. Volgens de politicus staat die ambassade te dicht bij het presidentiële paleis in Brasília. Daarbij zei hij dat ‘de Palestijnen eerst een staat moeten hebben voordat zij recht hebben op een ambassade’.

Als de Brazilianen hun ambassade verplaatsen, treden zij in de voetsporen van de Verenigde Staten en Guatemala. Ook Paraguay verplaatste onlangs de ambassade naar de hoofdstad van Israël, maar sloot deze vrijwel direct nadat het land een nieuwe president kreeg.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft laten weten blij te zijn met het besluit van Bolsonaro. 'Ik feliciteer mijn vriend en toekomstige president van Brazilië voor zijn besluit om de Braziliaanse ambassade te verplaatsen naar Jeruzalem. Dit is een historische en rechtvaardige stap.'(Suriname Mirror/Nieuw Israëlietisch Weekblad/BBC/Twitter)

Twee boerenleiders en leden Partido Comunista de Venezuela vermoord

Activisten op motorfiets in Nueva Bolivia gedood door reeks geweerschoten vanuit rijdende auto


Twee boerenleiders en leden van de Partido Comunista de Venezuela (PCV) zijn woensdag 31 oktober 2018 vermoord in Nueva Bolivia, in de staat Merida. Een persbericht van PCV-secretaris-generaal Oscar Figuera onthulde, dat Luis Fajardo, lid van het centrale comité, was vermoord samen met zijn zwager Javier Aldana.

Volgens berichten gingen de twee mannen met de motorfiets naar huis, toen ze werden gedood door een reeks geweerschoten vanuit een rijdende auto. Figuera voegde eraan toe, dat de partij grootgrondbezitters en corrupte leden van de Nationale Garde en politici, verantwoordelijk houdt voor de misdaad, terwijl geëist wordt dat de staat de zaak grondig onderzoekt.


Meerdere organisaties in Venezuela, waaronder de Tupamaros en elementen binnen de regerende  Partido Socialista Unido de Venezuela (PSUV), hebben de moord veroordeeld en hun condoleances uitgesproken.

De plaatselijke afdeling van de PCV in Merida heeft donderdag ook een persverklaring uitgegeven waarin ze eraan herinnerde, dat de activiteiten van Fajardo en Aldana ter verdediging van boerenrechten hen tot doelwit hadden gemaakt van grootgrondbezitters en dat Fajardo's talrijke openbare aanklachten tegen de bedreigingen tegen zijn leven en van zijn familie zijn genegeerd door autoriteiten.


De PCV riep president Maduro en procureur-generaal Tarek William Saab op om ervoor te zorgen, dat in dit geval recht wordt gedaan.

Het incident komt slechts enkele weken na een soortgelijke moordpoging gericht tegen de in Barinas-gevestigde PCV boerenleider Robinson Garcia, die op 9 oktober onder vuur kwam van verschillende motorrijders, maar erin slaagde te ontsnappen.

Nueva Bolivia ligt in het zogenaamde Sur del Lago-gebied, ten zuiden van het meer van Venezuela, Maracaibo, dat zich uitstrekt langs de staten Merida en Zulia. Fajardo leidde de claims van zo'n 250 boerenfamilies van de Cano Rico-ranch, die werd bewoond en gebruikt door de boeren terwijl ze wachtten op een juridische vaststelling van de landen. Het merengebied heeft een aantal van de meest intense landgevechten gezien van kleine boeren, waarop grote landbezitters met dodelijke kracht hebben gereageerd, vaak in de vorm van paramilitair geweld.


De Marcha Campesina Admirable van afgelopen juli, die meer dan 400 kilometer te voet aflegde om een ​​ontmoeting met president Maduro te eisen, presenteerde verschillende grieven van Sur del Lago.


In een van de nieuwste voorbeelden van geweld tegen boeren, werd tiener Kender Garcia op 19 september vermoord. Van hun kant hebben de Venezolaanse communisten ook herhaaldelijk de aandacht gevestigd op het geweld dat op het platteland plaatsvindt en wat zij als een medeplichtig gebrek aan respons van de autoriteiten beschouwen.

Eerder deze maand had Figuera opgeroepen tot een spoedvergadering met president Maduro in het kader van de verkiezingsovereenkomst tussen de regerende Partido Socialista Unido de Venezuela en de PCV, getekend vóór de presidentsverkiezingen van 20 mei. De communistische leider beschuldigde de regering van het niet nakomen van een van de overeengekomen punten, waaronder het aanpakken van de boereneisen en het beëindigen van gewelddadige uitzettingen en gerichte moorden op het Venezolaanse platteland.


  

 (Suriname Mirror/venezuelanalysis.com/YouTube/Twitter)

Amerikaanse president Trump legt sancties op aan goudsector in Venezuela

(Bron foto: The Associated Press)
'Niet meer dan clowneske en meelijwekkende figuren, de trojka van de tirannie'


Het Witte Huis legde donderdag 1 november 2018 nieuwe sancties op aan Venezuela, dit keer tegen de goudhandel. De VS beschuldigt Venezuela ervan samen met Cuba en Nicaragua een 'trojka van de tirannie' te vormen in Latijns-Amerika. 

Naast sancties aan de Venezolaanse goudsector, zijn ook de strafmaatregelen tegen Cuba verzwaard, aldus nationaal veiligheidsadviseur John Bolton.Zo zou de lijst van personen en entiteiten die eigendom zijn van het leger of erdoor worden gecontroleerd, met wie de Amerikanen geen financiële transactie meer mogen uitvoeren, uitgebreid worden.

Tegen Nicaragua heeft Bolton geen concrete maatregelen aangekondigd, maar hij wees er wel op dat het regime van president Daniel Ortega 'het volledige gewicht' van de Amerikaanse sancties zal voelen, indien de democratie in het land niet hersteld wordt door vrije verkiezingen.

Bolton haalde ook uit naar de 'driehoek van terreur die van Havana via Caracas tot Managua loopt' en naar de drie 'tirannen die denken dat ze machtige mannen zijn en revolutionairen, maar niet meer zijn dan clowneske en meelijwekkende figuren'.

(Suriname Mirror/em.com.br/YouTube/Belga/El Pais)

Stevige, maar anonieme, ongefundeerde kritiek op voorzitter Eugène Merkus van Centraal Hoofd Stembureau

'Voorzitter van het Centraal Hoofd Stembureau is niet geschikt voor de job'


'De voorzitter van het Centraal Hoofd Stembureau (CHS) is niet geschikt voor de job. Ik vind het erg dat het gerespecteerde instituut dat wij hebben helpen opbouwen op deze manier wordt vernietigd', zegt een anonieme 'deskundige' die betrokken is geweest bij de organisatie van verkiezingen vandaag, vrijdag 2 november 2018, in de Ware Tijd. Maar, meer dan dat zegt deze zogenoemde deskundige feitelijk niet.

Door de wijze waarop leiding wordt gegeven wordt het volgens de ingewijde naar de knoppen geholpen. 'Het moet niet lijken op een natrap, maar het instituut is te belangrijk om zo ermee om te gaan.'

De criticus maakt zich boos, dat het stil is rondom zo'n belangrijk instituut, waarvan voor het bestuur de zittingstermijn afloopt. Vóór elke verkiezing wordt een nieuw bestuur aangesteld. Onder andere hebben partijen die in De Nationale Assemblee vertegenwoordigd zijn en personen uit overheidsorganisaties er zitting in.

Eugène Merkus is voor media al geruime tijd onbereikbaar en onvindbaar. Beide mobiele nummers van hem  zijn al maanden buiten werking. Het kantoornummer van het instituut wordt ook nooit beantwoord.

Merkus is in 2015 aangesteld met dertien andere leden. Naast ondervoorzitter M. Manohar en Menso zijn het R. Landburg, D. Landvreugd, L, Mentowikromo, J. Nibte, R. Raghoe, R. Ramkaloep, A. Ramdhani, E. Sandie, R. Vreden en S. Vrieze.

Wordt Suriname eindelijk wakker en ziet het ware gezicht van Alcoa?

Behandeling wereldwijd van werknemers Alcoa zwaar bekritiseerd

Alcoa neemt het ook wereldwijd niet zo nauw met milieu en inheemsen, maar Suriname sluit de ogen


Suriname is niet het enige land dat problemen heeft met de Amerikaanse multinational Alcoa. Wereldwijd wordt de behandeling van werknemers van Alcoa zwaar bekritiseerd. 'Alcoa probeert zich te positioneren als een verantwoordelijke leverancier van aluminium aan autofabrikanten en andere consumentengerichte merken, maar de praktijk laat anders zien', zegt Adam Lee, directeur van IndustriALL Global Union.

De vakcentrale C-47, die de werknemers van Alcoa/Suralco vertegenwoordigde, is aangesloten bij deze wereldwijde werknemersunie voor de industriële sectoren. Dat Alcoa werklocaties afsluit is geen garantie dat het bedrijf zijn aanval op werknemers, hun gemeenschappen en het milieu zal beëindigen, stelt Lee in onderstaand vandaag, vrijdag 2 november 2018, uitgebracht persbericht, waarover Starnieuws bericht.Alcoa sloot zijn aluminiumoxide-raffinaderij in 2015 in Suriname, waardoor de economie zwaar werd getroffen en honderden mensen werkloos werden. Dit was in tegenspraak met een overeenkomst die Alcoa met Suriname was aangegaan om zijn aluminiumactiviteiten voort te zetten tot 2033. Sinds 2015 onderhandelt Alcoa achter gesloten deuren over een vervangingsovereenkomst voor het verlaten van Suriname, onder meer om de nalatenschap van het bedrijf op het gebied van milieuvervuiling aan te pakken.

Een concept-exit-overeenkomst is onlangs vrijgegeven en is sterk afgewezen als zijnde oneerlijk tegen Suriname door technische experts en door een coalitie van maatschappelijke organisaties waaronder IndustriALL-lid C-47, resumeert Lee.

C-47 roept op tot heronderhandeling van de overeenkomst. De bond wil dat Alcoa de pensioenuitkeringen aan voormalige werknemers aanpast als compensatie voor de dramatische waardevermindering van de Surinaamse valuta, wat erin heeft geresulteerd dat de voormalige arbeiders in armoede leven.

IndustriALL-directeur Lee wijst erop, dat Alcoa zijn wereldwijde aanval op arbeiders steeds erger wordt, in tegenspraak tot de claim van het bedrijf dat het op verantwoorde wijze aluminium produceert.

Alcoa heeft op 17 oktober aangekondigd, dat het twee van zijn drie Spaanse aluminiumsmelterijen, Aviles en La Coruna, zou sluiten. Dat betekent het ontslag van 700 werknemers. De Alcoa Europese Ondernemingsraad (EOR) heeft Alcoa bekritiseerd voor het niet naleven van de Europese informatie- en raadplegingsvoorschriften door van tevoren de EOR niet te raadplegen en de EOR geen adequate informatie te verstrekken. De in Nederland gevestigde EOR heeft in Nederland een rechtsvordering ingesteld om de sluiting en het ontslag te blokkeren. Alcoa beweert dat de twee Spaanse fabrieken inefficiënt zijn en dat niemand ze wil bedienen. Het bedrijf heeft de pogingen van de Spaanse overheid en vakbonden genegeerd om het collectieve ontslagproces te vertragen, wat tijd zou kunnen opleveren om een bedrijf te identificeren dat de fabrieken wil kopen en de banen wil behouden.

Ook elders gaat het mis met ex-Alcoa-werkers. Onlangs hebben 1.600 leden van de Australian Workers Union (AWU), die werkzaam waren bij drie Alcoa-alumina-raffinaderijen en twee bauxietmijnen, een 52-daagse staking gevoerd. De actie volgende na 20 maanden van onderhandelen met Alcoa. De gesprekken mislukten omdat Alcoa weigerde garanties te bieden voor de gedwongen ontslagen. Het bedrijf had bedreigingen van beëindiging gebruikt in een poging om het personeel te intimideren in het accepteren van nieuwe arbeidsvoorwaarden met minder veilig werk. De staking eindigde toen Alcoa een nieuw aanbod deed om de bond een lidmaatschapsstem te geven. Een meerderheid van de werknemers stemde tegen het aanbod, terwijl een ambtenaar van de AWU de slechte behandeling van vakbondsleden na hun recente terugkeer als reden aangaf. Alcoa heeft een aanvraag ingediend bij een Australisch overheidsinstantie om de bestaande Enterprise Bargaining Agreement met AWU te beëindigen.

In een ander geval heeft Alcoa heeft bijna 10 maanden 1.030 leden van de United Steelworkers buitengesloten van hun baan bij de Bécancour-smelterij in Quebec, Canada. Negen maanden na de uitsluiting eiste Alcoa opnieuw meer concessies van de uitgesloten werknemers, hoewel de smelter de laagste arbeidskosten per geproduceerde eenheid heeft van alle faciliteiten van Alcoa in Noord-Amerika.

'Als je een overeenkomst wilt bereiken, moet je naar de andere partij luisteren, voordeel halen uit openingen en bereid zijn tot een compromis wanneer de andere partij bereid is om van positie te veranderen. Alcoa heeft dat niet gedaan', zei USW Quebec directeur Alain Croteau.

'IndustriALL-leden vertegenwoordigen Alcoa-werknemers over de hele wereld en de onderhandelingen met het bedrijf zijn vaak een uitdaging geweest. Alcoa heeft echter nog nooit werknemers en hun gemeenschappen in zoveel verschillende landen op hetzelfde moment aangevallen als nu', stelt IndustriALL assistent-generaal-secretaris Kemal Özkan. Hij heeft Alcoa opgeroepen zijn verantwoordelijkheden op het gebied van duurzaamheid na te komen en de aanval op werknemers te beëindigen.

Divi Divi Air op Curaçao en Corendon gaan definitief samenwerken

Divi Divi Air en Corendon openen nog dit jaar directe lijnen naar São Paulo en Sint Maarten


De kogel is door de kerk: Divi Divi Air en Corendon gaan definitief samenwerken en openen nog voor het einde van het jaar directe lijnen naar São Paulo en Sint Maarten. Dat bevestigt eigenaar van Corendon Atilay Uslu vandaag, vrijdag 2 november 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Vanaf 10 december zullen de reisorganisaties vijf keer per week naar Sint Maarten vliegen met een Boeing 737-800 en vanaf 15 december zullen er met datzelfde toestel twee vluchten per week worden uitgevoerd tussen Curaçao en de Braziliaanse stad São Paulo. Dat laatste gebeurt in opdracht van vijf verschillende touroperators uit het Zuid-Amerikaanse land en met ondersteuning van de Curaçao Tourist Board (CTB).

Het toeristenbureau zal gaan faciliteren tussen de touroperators, Corendon en Divi Divi. En er zal een vertegenwoordiger worden aangesteld in Brazilië die het aanspreekpunt moet vormen voor de touroperators aldaar, zo legt directrice van Divi Divi Air, Germaine Durand, uit.

Er ligt volgens Durand al een tentatief vluchtschema op tafel. Maar, dat moet eerst nog worden afgestemd met de autoriteiten, voordat de definitieve vertrekdagen en -tijden bekendgemaakt worden. Wat betreft de vluchten naar Sint Maarten, wordt er nog gewerkt aan een zogenaamd ‘Block Space Agreement’, waarbij Insel Air tekent voor een vaste hoeveelheid stoelen in het vliegtuig. Als dit inderdaad doorgaat, dan zullen de vluchten naar het Bovenwindse Eiland op basis van een ‘codeshare agreement’ worden uitgevoerd, waarbij zowel Insel als Divi Divi een eigen vluchtnummer krijgen voor dezelfde vlucht.

Cokelijn naar Suriname opgerold

Surinamer, Guyanees en Colombiaan op Jamaica gearresteerd


Met de arrestatie van een Surinamer, Guyanees en Colombiaan is een grote drugslijn in Zuid-Amerika opgerold. Dat melden de Surinaamse media de Ware Tijd en Starnieuws donderdag 1 november 2018.

De drie mannen worden er door de Amerikaanse DEA (Drug Enforcement Administration) van verdacht grote partijen cocaïne te hebben gesmokkeld naar Suriname, deels bedoeld voor de VS.

De aanhoudingen vorige week waren het resultaat van maandenlange voorbereidingen door de DEA, de Jamaicaanse en de Surinaamse politie. De mannen zijn vorig week donderdag op de luchthaven van Kingston (Jamaica) aangehouden toen zij uit het vliegtuig stapten.

De verdachten zijn de Surinamer Steven Antonius, de Guyanees Shervington Lovell en de Colombiaan Ricardo Ramirez.

De man uit Guyana staat bekend als 'Big Head' en is eigenaar van enkele grote hotels in Guyana. Hij was al lang op de radar van de autoriteiten vanwege zijn miljoenen dollars aan investeringen waarvan de herkomst niet duidelijk was. Hij is ook eerder in verband gebracht met een reeks moorden, maar hij is nooit in staat van beschuldiging gesteld.

Over Ramirez is bekend dat in februari 2017 een boot gelinkt aan hem voor de kust van Suriname onderschept werd, met daarin verborgen ongeveer vier ton cocaïne met een straatwaarde van ongeveer 125 miljoen Amerikaanse dollar. Ook wordt hij in verband gebracht met het gebruik van semi-onderzeeërs voor de kust.

De Surinamer geldt als de vertrouwensman van Ricardo Ramirez en zou de logistieke zaken in Suriname geregeld hebben. De drie mannen zullen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

(Suriname Mirror/Crimesite.nl)

Breeveld (DOE): 'De regering heeft niet het goede voor met deze samenleving'

Jogi (VHP): 'Met een centrum zie ik echt niet in hoe de regering productiviteit kan bevorderen'

Misiekaba (NDP): 'We hebben geen boodschap aan het koeterwaals dat aan de overzijde wordt verteld'


'Het macrobeleid van de regering is niet hoopvol. We hebben hier een Anti-Corruptiewet aangenomen, het Staatsbesluit is nog steeds niet gerealiseerd. Daardoor worden de controlemechanismen die duurzaam moeten zorgen voor goed beleid niet in orde gemaakt', luidde de stemmotivatie van Carl Breeveld (DOE) gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) voordat de stemming voor het Centrum voor Innovatie en productiviteit (CIP) begon. 

Hij maakt als eerste oppositielid zijn standpunt duidelijk. De gehele oppositie is uit de zaal gelopen bij de stemming. In DNA mag alleen vóór of tegen worden gestemd. 'Ondanks het feit dat ik mij honderd procent kan vinden in deze wet, wil ik de ontwikkeling van Suriname niet tegenhouden, kan ik hier niet achter staan. Als ik kijk naar het macrobeleid, de nonchalance als het gaat om controle, als ik kijk naar de manier waarop corruptie niet bestreden wordt, dat is precies de reden waarom ik mij moet onthouden van het stemmen', ging Breeveld verder.

Voor hem is transparantie zoek. 'De ontheffing van de directeur van de Centrale Landsaccountantsdienst, zonder voor mij gegronde redenen, een controle-instituut dat op deze wijze verlamd wordt. Allemaal zaken waardoor duidelijk wordt dat de regering niet het goede voorheeft met deze samenleving. We protesteren daarom krachtig tegen dit beleid.'

Meteen na de stemmotivatie van Breeveld werd de vergadering geschorst op verzoek van de NDP-fractievoorzitter André Misiekaba. Na een lange schorsing werd de vergadering voortgezet en werd  het duidelijk dat de schorsing was gevraagd om twee NDP-leden de ruimte te bieden om zich te voegen bij de vergadering.

Bij het hervatten van de vergadering maakten ook de NPS en VHP hun standpunt duidelijk en onthielden ook zij zich van het stemmen. 'Hier in het parlement moeten we het mes zetten in de parastatale bedrijven. Als we kijken naar hoe het land bestuurd wordt. De zwakke instituten die we hebben in dit land, het feit dat we tot nu toe niet kunnen komen tot een zekere stabiliteit. Er zijn andere belangrijke zaken zoals ervoor zorgen dat onze gezondheidszorg veel beter wordt, een beter onderwijsbeleid krijgen, een beter beleid met betrekking tot armoede', zei Patricia Etnel (NPS), voordat zij de zaal uitliep.


'Het is niets anders dan een spaarpot politiek, voor de record dingen hier doen, terwijl wij in de uitvoering er niets van merken. Wij vinden dat de regering niet genoegzaam is ingegaan op de randvoorwaarden die aanwezig moeten zijn, wil je overgaan tot de uitvoering en wil je inderdaad iets hebben dat leidt tot productiviteit. Er zijn zoveel zaken die aangepakt moeten worden, zoveel zaken die demotiverend zijn. Met een centrum zie ik echt niet in hoe de regering productiviteit kan bevorderen', motiveerde Mahinder Jogi het standpunt van de VHP. Hij vindt het overigens totaal niet productief dat juist bij deze wet drie uren geschorst moest worden.

NDP-fractievoorzitter, André Misiekaba, reageerde fel op de houding van de oppositie.

'We hebben geen boodschap aan het koeterwaals dat aan de overzijde wordt verteld. We hebben geen boodschap aan drogredenen. Wanneer hier wordt aangegeven ‘we zijn wel eens met die wet, alles is goed van die wet’ en men haalt plotseling de Anti-Corruptiewet aan die niets te maken heeft met deze wet, zijn dat drogredenen, stemmingmakerij. Wij aan deze zijde hebben de luxe niet. Iedereen is voor de productiviteit. Het moment dat we aankomen dat we de daad bij het woord moeten voegen, dan zien we dat de oppositie wegloopt voor die verantwoordelijkheid. Heel Suriname ziet wat voor gedrag aan de dag wordt gelegd op cruciale momenten. Ik dank de leden die ondanks hele hoge nood toch hier zijn gekomen, zodat we die wet kunnen aannemen.'

Wet Centrum voor Innovatie en Productiviteit met pijn en moeite door Assemblee aangenomen

Drie uur schorsing, wegrennende oppositie en zieke coalitieleden met spoed uit districten gehengeld


Optreden Assemblee verdient weer eens geen schoonheidsprijs....


De Nationale Assemblee (DNA) heeft gisteren de wettelijke basis gelegd voor het Centrum voor Innovatie en Productiviteit (CIP). Na een maar liefst drie uren durende schorsing, waarin coalitieleden uit districten opgetrommeld moesten worden, is de wet Centrum voor Innovatie en Productiviteit met 26 stemmen aangenomen. De oppositie was de zaal uitgelopen bij de stemming en heeft zich onthouden van stemming, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 2 november 2018.


Dit centrum vloeit voort uit de voorbereidingen voor de wet ‘Nationaal Productiviteitscentrum’ zoals de wet eerst heette, bij indiening.

'We weten dat het niet alleen moet gaan om de verhoging van de arbeidsproductiviteit, maar dat innovatie daar een belangrijke rol in speelt. Een heet hangijzer was de bezoldiging van de directeur. Daarover hebben wij akkoord bereikt en is er een lid opgenomen in artikel 5, waarbij duidelijk aangegeven wordt dat de aanvullende beloningen op het jaarsalaris niet meer is dan 20% op het brutosalaris, de wettelijke vakantietoelage wordt niet hieronder begrepen', zei Amzad Abdoel (NDP).

'Een centrum voor productiviteit, helemaal uitgewerkt met alles erop en eraan. Nooit ingesteld en wanneer de regering-Bouterse dat doet, dan loopt men weg. Hun eigen ontwerp kunnen zij niet eens goedkeuren, hun eigen zaken die ze hebben besproken, die zij hebben onderzocht, kunnen zij niet ondersteunen. Wij doen het werk wel', luidde reactie van Abdoel op het stemgedrag van de oppositie.

Het is de coalitie uiteindelijk gelukt de nodige 26 leden in de zaal te hebben om de wet goed te keuren. NDP-leden Joan Wielzen en Aida Nading, die eerst niet aanwezig waren wegens ziekte en persoonlijke redenen, hebben zich uiteindelijk bij de vergadering gevoegd, waardoor er ook quorum was bij de stemming, nadat de oppositie de zaal was uitgelopen.

Minister Soewarto Moestadja van Arbeid sprak zijn erkentelijkheid uit naar de vrouwelijke Assembleeleden die volgens hem inderdaad hun verantwoordelijkheid kennen.

'We zijn erin geslaagd om met 26 leden de wet goed te keuren, hoewel ik verwachtte dat het meer zou zijn. Omdat ik geluisterd heb naar de inbreng van het college, had ik wel anders verwacht qua stemgedrag. Ik vind dat de fractieleider van NDP, André Misiekaba, gelijk heeft wanneer hij zegt dat het CIP iets is, wat noodzakelijk is. Dit centrum is geen wondermiddel voor alle vraagstukken. Het moet een bijdrage leveren en het wordt tripartiet gedragen.'

Marktverkoper Centrale Markt beschuldigt marktmeester Lecton ervan zijn stand aan vrienden te hebben afgestaan

'Door manier waarop zaken gezegd zijn, wordt een ander beeld gegeven van wat het werkelijk is'


'Dit is totaal onwaar. Ik kwam mijn betaling weer voldoen en toen is mij gezegd dat die stand niet meer van mij is. Ik heb wel een vergunning. Hoe kan die man zeggen dat ik een achterstand heb?', vraagt landbouwer Sanjay Dassasingh donderdag 1 november 2018 in de Ware Tijd in reactie op de bewering van marktmeester John Lecton, dat hij zijn stand onder de Centrale markt aan de Waterkant kwijt is geraakt door betalingsachterstand. Ook heeft hij volgens de marktmeester geen vergunning die hem recht geeft op de stand. 

De ondernemer heeft de situatie uitgelegd in een brief aan de minister van Regionale Ontwikkeling. 'Ik heb de minister gevraagd om een oplossing want ik snap dit niet. Ik wacht op zijn antwoord.'

Dassasingh zegt dat de marktleiding hem bijzonder teleurgesteld heeft door hem de stand af te nemen die zijn vader meer dan dertig jaar heeft geëxploiteerd. Maar, volgens Lecton exploiteerde Dassasingh de stand niet. 'Ik was mijn stukken kwijtgeraakt bij een beroving en ik heb toen een brief geschreven voor een nieuwe aanvraag. Maar, ik had altijd bewijs. Ik moet nu mijn goederen via andere mensen voor lagere prijzen doorverkopen en lijd er financieel onder.'

Volgens de marktverkoper heeft Lecton de stand afgestaan aan vrienden. Dassasingh zegt dat districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Noord-Oost hem heeft uitgenodigd voor een gesprek en verzekert dat hij de zaak zal blijven aanvechten. De handelaar zegt dat Lecton zelf akkoord gegaan is met een verlenging.

'U mag gaan kijken wat gebeurt met die stand. Het is gewoon aan vrienden gegeven en ik moet in deze situatie blijven. Ik heb alle gegevens hier. Door de manier waarop de zaken gezegd zijn, wordt er een ander beeld gegeven van wat het werkelijk is.'

De Ware Tijd heeft inzage gekregen in enkele documenten die dit jaar zijn ondertekend door de marktleiding, waaruit opgemaakt zou kunnen worden, dat Dassasingh wel aanspraak maakt op de verkoopstand.

Non wordt Colombia's top pornoster

Yudi Pineda (28) bracht jaren door in een klooster tot ze in contact kwam met een webcam portalEen toegewijde Colombiaanse non zei 'JA! JA! JA!' tegen een nieuwe carrière in porno. Yudi Pineda (28) bracht jaren door in een klooster om non te worden, maar ontwikkelde onderweg enkele slechte gewoonten. 

'Ik ging naar Uraba en ik was op school toen nonnen ons kwamen bezoeken, en ik wist toen dat ik dat wilde doen', vertelde ze lokale media, eraan toevoegend dat toen ze 10 was en de volgende acht jaar opgesloten zat.

Pineda zei dat ze 'erg gelukkig' was in het klooster dat het werk van de Heer deed, maar werd verliefd op haar religieuze leraar en besefte op dat moment, dat het leven van een non niet voor haar was. Toen ontmoette ze een man genaamd Juan Bustos die was aantrekkelijke vrouwen voor zijn volwassen, 18+, webcam portal aan het zoeken.


Haar priester adviseerde tegen haar nieuwe ranzige carrière, maar Pineda nam sowieso deel aan een casting-oproep en werd ter plekke aangenomen.

'In het begin voelde ik me slecht, maar nu vind ik het goed', zei ze. 'Ik voel me ook goed wanneer ik naar de kerk ga. Ik mis nooit vrijdaggebeden, zaterdagbijeenkomsten of zondagsmis.'

Maar, de Latina schoonheid heeft geen spijt en noemt haar glimmende nieuwe carrière in porno 'fatsoenlijk en artistiek', eraan toevoegend dat er niets slecht aan is. En ze houdt nog steeds van naar de kerk gaan.

'Ik voel me goed wanneer ik naar de kerk ga. Ik voel veel vrede en rust wanneer ik daar ben. Ik probeer zo fatsoenlijk mogelijk binnen te komen, en ik mis de gebedsgroep niet op vrijdag, dep zaterdagwakes en op zondagen de mis.'