zondag 1 september 2019

Ondernemer en weldoener Gelt Dekker (71) overleden

(Bron foto: Twitter)
Gelt Dekker overleed in zijn huis in Key West bij Miami

Dekker had ook huizen in Willemstad op Curaçao en in Amsterdam - Hij was op het Caribische eiland zowel geliefd als verguisd


De Nederlandse miljonair en filantroop Jacob Gelt Dekker is op 71-jarige leeftijd overleden in Florida. Dat heeft uitgever Liesbeth Heenk van Amsterdam Publishers zondag 1 september 2019 bekendgemaakt. De ondernemer en schrijver was al geruime tijd ernstig ziek.

Gelt Dekker overleed in zijn huis in Key West. Hij woonde op het eiland bij Miami, maar had ook huizen in Willemstad op Curaçao en in Amsterdam. Hij onderging in mei vorig jaar een ingrijpende medische behandeling.


De West-Fries groeide op in Oterleek bij Alkmaar, werd tandarts, maar begon op zijn 28e als ondernemer. Hij werd schatrijk met onder andere Budget, Rent a Car, Kwik-Fit en One Hour Photo Service. Na de verkoop van die bedrijven, die hem een plek in de Quote 500 bezorgde, trok de extravagante entrepreneur zich terug op Curaçao. Hij investeerde er onder meer in hotels en in de verpauperde historische wijk Otrabanda. Zijn vermogen werd op het hoogtepunt van zijn carrière geschat op ruim 250 miljoen euro.


Gelt Dekker was op het Caribische eiland zowel geliefd als verguisd. Met zijn harde uitspraken over corruptie en de politiek zette de extraverte zakenman veel kwaad bloed. 'Politici begonnen op een gegeven moment zelfs een actie om hem tot persona non grata te verklaren', zegt NOS-correspondent Dick Drayer. 'Kansloos natuurlijk, maar men voelde zich tot op het bot beledigd.'

Ook noemden critici zijn investeringen egotripperij, maar daarvan wilde Gelt Dekker zelf niets weten. 'Ik heb geprobeerd een ommekeer in de samenleving te bewerkstelligen', zei hij in 2006 in de Volkskrant. 'Er was een enorme neerwaartse spiraal. Het barstte van de drugsverslaafden. De economie kromp elk jaar weer 5, 6, 7 procent. Dat is nu anders. De economie groeit weer, en ik denk dat ik daarin een rol heb gespeeld.'


Jacob Gelt Dekker schreef een reeks boeken waaronder The Caribbean, een boeiende reisgeschiedenis van een even zo boeiende Nederlandse entrepeneur (2018) en Oorlogskinderen, een grotendeels autobiografische roman over de invloed van de Tweede Wereldoorlog op de eerste en tweede naoorlogse generatie.(Suriname Mirror/AD/Twitter/NOS)

Braziliaanse president Jair Bolsonaro voor vierde keer onder het mes

(Bron foto: Twitter)
'De president zal geopereerd worden om een navelbreuk te corrigeren'


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro wordt in de komende dagen opnieuw geopereerd. Dat heeft zijn kabinet zondag 1 september 2019 gemeld. Het gaat al om de vierde ingreep sinds Bolsonaro tijdens de verkiezingscampagne op 6 september vorig jaar in de buik werd gestoken met een mes. 

'De president is onderworpen aan een medisch onderzoek en zal geopereerd worden om een navelbreuk te corrigeren die na de vorige chirurgische ingrepen is ontstaan', luidt het in een mededeling.


Een precieze datum voor de operatie maakte het presidentschap niet bekend, maar volgens Braziliaanse media gaat Bolsonaro op zondag 8 september onder het mes.

Voorlopig blijft de internationale agenda van het staatshoofd alleszins ongewijzigd, luidt het nog in de officiële mededeling. Vrijdag staat een top van de landen in het Amazonegebied gepland in de Colombiaanse stad Leticia, bij het drielandenpunt met Peru en Brazilië. Eind september zakt het Braziliaanse staatshoofd af naar New York om er voor het eerst de algemene vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen.


(Suriname Mirror/Folha de Sao Paulo/Belga/Twitter/Reuters)

Man (28) verdrinkt in kreek bij Moengotapoe

Slachtoffer verdween tijdens het zwemmen in de kreek


De 28-jarige St.Clair Kraam is gisteren verdronken toen hij ging zwemmen in een kreek nabij Moengotapoe. Zijn lichaam werd 's middags uit de kreek gehaald, zo bericht het Korps Politie Suriname vandaag, zondag 1 september 2019.

Uit het politieonderzoek blijkt, dat de man is gaan zwemmen en op gegeven moment in de diepte  verdween.

Nadat zijn lichaam later op de dag uit het water was gehaald, stelde eeningeschakelde arts de dood vast.

29-Jarige dronken automobilist ramt elektriciteitsmast voor het politiebureau van Santo Boma

In het politiebureau gaat verdachte hij tekeer tegen agenten en neemt politieman in een wurggreep


Het Korps Politie Suriname bericht zondag 1 september 2019 pas, dat een 29-jarige dronken automobilist donderdag 15 augustus in verzekering is gesteld nadat hij vlak voor het politiebureau van Santo Boma een elektriciteitsmast had geramd. 

In het politiebureau ging hij tekeer tegen agenten waarbij hij ze ook met de dood bedreigde. Op een gegeven moment nam hij een politieman zelfs in een wurggreep.

De verdachte A.B. nam in de vooravond van donderdag 15 augustus onder invloed van alcohol deel aan het verkeer. Amietperkash reed in zijn auto over de Tampoeaweg en vlak voor het politiebureau van Santo Boma ramde hij een elektriciteitsmast.

Hij werd aangehouden en voor een blaastest overgebracht naar het politiebureau waar hij zich agressief gedroeg. Na afstemming met het Openbaar Ministerie werd het rijbewijs van B. ingevorderd voor deelnemen aan het verkeer op de openbare weg onder invloed van alcohol.

Bij de blaastest blies hij 670 microgram per liter uitgeademde lucht, ver boven de toegestane 220. Hij is ook in verzekering gesteld voor onder andere poging tot doodslag mishandeling en bedreiging van politieambtenaren. Voor de objectiviteit is het strafrechtelijk onderzoek tegen B. overgedragen aan de afdeling Recherche Regio Midden; terwijl het onderzoek van de verkeersovertreding is overgedragen aan de Verkeersunit Regio Midden.

Journaliste Lydia Cacho vlucht uit Mexico uit bezorgdheid over haar veiligheid

(Bron foto: Sin Embargo)
Cacho: 'Het staat gelijk aan een veroordeling of sanctie voor mijn werk'


Journaliste en mensenrechtenactiviste Lydia Cacho Ribeiro heeft nu een maand in 'gedwongen ontheemding' buiten Mexico doorgebracht na aanvallen op haar huis in juli. Op 21 juli braken dieven in in het huis van Cacho, vergiftigden haar honden en stalen elektronische apparatuur met haar journalistieke werk. 


Persvrijheid- en mensenrechtenorganisatie Articulo 19 veroordeelt de ballingschap van Cacho en de staat van mensenrechten en straffeloosheid in Mexico in een persbericht op donderdag 29 augustus 2019. 'Het is onaanvaardbaar dat de overlevenden van foltering en ernstige mensenrechtenschendingen in Mexico niet kunnen rekenen op een minimale garantie van veiligheid. Ondertussen zullen de daders en hun medeplichtigen gegarandeerd hun criminele acties kunnen voortzetten',, aldus de organisatie.


Rechtbanken zijn nog steeds gerechtelijke procedures aan het verwerken voor Adolfo Karam, Mario Marín en Kamel Nacif, de drie mannen die naar verluidt betrokken waren bij de ontvoering en marteling van Cacho in 2005. Alle drie blijven voortvluchtigen. 'Het lijkt erop dat de belangen die de politiek-zakelijke maffia beschermen waaruit de internationale netwerken van pedofilie en mensenhandel van minderjarigen bestaan, veel groter zijn dan alle pogingen om zich voor de wet te legitimeren', zegt Articulo 19.

Cacho is de auteur van The Demons of Eden (2005), dat zakenmensen Jean Succar Kuri van Quintanaa Roo en Kamel Nacif, de 'denimkoning' van Puebla, in verband brengt met een internationale pedofiliebende.


Vorig jaar berispte de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) Mexico over de behandeling van Cacho en beval het land haar binnen 180 dagen schadeloos te stellen. De VN veroordeelde ook de aanvallen op het huis van Cacho in juli.

Cacho deed zelf een verklaring in ballingschap. 'Buiten mijn land zijn is gelijk aan een straf of sanctie voor mijn werk en het zoeken naar gerechtigheid. Ik bevind me in een situatie van gedwongen ontheemding met de daaropvolgende schending van mijn mensenrechten van integriteit, vrijheid en veiligheid vanwege het onvermogen van de Mexicaanse staat om me te beschermen als een overlevende van marteling en om me gerechtigheid te garanderen.'


Articulo 19 vroeg de regering om de veiligheid van Cacho te waarborgen en eiste 'dat de Mexicaanse staat de bevelen van het kantoor van de federale procureur-generaal met de nodige zorgvuldigheid uitvoert, aangezien er geen reden is om de arrestaties uit te stellen'.

(Suriname Mirror/Sin Embargo/Mexico News Daily/Twitter)

Regering Venezuela heeft 'bewijs' dat vanuit Colombia aanval op president Maduro wordt voorbereid

(Bron foto: Twitter)
Minister Rodriguez toont satellietbeelden ​​van drie paramilitaire kampen aan de grens in Colombia


De Venezolaanse regering presenteerde zaterdag 31 augustus 2019 bewijsmateriaal van wat zij paramilitaire trainingskampen in het naburige Colombia noemde om gewelddadige aanvallen te plannen om president Nicolas Maduro te ondermijnen. 

Minister van Communicatie Jorge Rodriguez verscheen op de staatstelevisie om de Colombiaanse president Ivan Duque ervan te beschuldigen niets te doen om de agressie tegen Venezuela te stoppen - of zelfs te steunen.

Rodriguez toonde satellietbeelden om het bestaan ​​van drie paramilitaire kampen langs de grens in Colombia te bewijzen. Ze worden gebruikt om 200 gewapende mannen op te leiden, zei hij, soms rechtstreeks tegen Duque: 'Als je dit soort bewijs naar Venezuela zou brengen, zouden we onmiddellijk handelen', zei Rodriguez. 'We weten zeker dat je niets zult doen, omdat je samenspant met deze terroristen.'
Er kwam geen onmiddellijke reactie van Duque.

De beschuldiging komt te midden van toenemende spanningen tussen de twee Zuid-Amerikaanse landen, terwijl de regering van Colombia een campagne steunt van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido om de socialistische regering van Maduro te verdrijven.

De spanningen liepen donderdag op, toen de voormalige hoofdonderhandelaar voor de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) in een video aankondigde, dat hij de wapens zou opnemen, omdat de Colombiaanse regering een vredesakkoord van 2016 niet zou hebben nageleefd en beschuldigd van het bijstaan ​​als honderden sociale leiders zijn gedood in landelijke gebieden waar de rebellen lang domineerden.

Duque, die snel Guaido bereikte, heeft de regering van Venezuela ervan beschuldigd Colombiaanse guerrilla's te huisvesten. Voor beide leiders was de video een verder bewijs dat de rebellen - door de VS als een terroristische groepering aangewezen - aanvallen van Venezolaanse bodem plannen. 'We zijn niet getuige van de geboorte van een nieuw guerrilla-leger, maar eerder van de criminele bedreigingen van een groep narco-terroristen die de bescherming en steun hebben van de dictatuur van Nicolas Maduro', zei Duque in een televisie-uitzending.

In zijn verschijning zaterdag zei Rodriguez ook, dat Venezolaanse veiligheidstroepen een complot van terroristen hebben gedwarsboomd om explosies tot ontploffing te brengen die gericht waren op het hoofdkwartier van twee speciale FAES politie-eenheden (Fuerza de Acción Especial de la Policía Nacional Bolivariana) en het Paleis van Justitie. Alle drie locaties bevinden zich in dichtbevolkte Caracas. 'Lijkt dit normaal om burgers te vermoorden?', zei Rodriguez, opnieuw tegen Duque. 'Het lijkt u normaal, zelfs als we nu duizenden doden zouden  tellen.'

(Suriname Mirror/El Nuevo Herald/The Associated Press/Twitter/YouTube)

'Adhin schudt de ene fabel na de andere uit zijn mouwen en is ook een grote Ja- knikker'

(Bewerking: Suriname Mirror)
'Deze lichtvoetige 'politicus' is vertrouwd met de kunst van het liegen'


'Het schijnt dat Ashwin Adhin heel erg dol is op fabels want zonder enige moeite schudt hij de ene fabel na de andere uit zijn mouwen. Naast een excellente storyteller is hij ook een grote Ja- knikker. Deze lichtvoetige “politicus” is vertrouwd met de kunst van het liegen. Op schaamteloze wijze misleidt hij het volk. Met zijn fabels probeert de storyteller het volk om te kopen. Hij houdt het volk voor, dat het in de toekomst beter zal gaan als de NDP nog een keer aan de macht komt. 

We kennen nog de grote onzin van vicepresident Adhin, dat er 200 miljard US$ dollar in onze bodem ligt, menigeen was toen erover verbaasd. Ik hoop niet dat die 200 miljard US$ dollar weggespoeld is door de zware regens van de afgelopen weken. 

Eveneens sprak hij op de massameeting van de NDP in Ocer, over agrarische revolutie en mijnen te Broko Lonko in Saramacca. Kennelijk wilde Adhin, Rabin Parmessar na-apen want bij de opening van de huizenfabriek, sprak Rabin Parmessar over “revolutie in de woningbouw”. Hoeveel van die woningen zijn er gerealiseerd? 

Afgelopen vrijdag kondigde vice president Adhin een tweede cyclus van de bauxietindustrie aan. Dit horen wij al vanaf 2014. Ik wil Adhin in herinnering brengen, dat zijn baas en guru Bouterse, op 30 september 2015 het parlement had voorgehouden, dat Suriname en Alcoa reeds met elkaar over eens is, de bauxietindustrie te ontwikkelen met een investering van circa 3 miljard Amerikaanse US dollars. We weten allemaal dat de toekomst van de bauxietindustrie reeds in 2015 is gesloopt door Bouterse en de presidentiële commissie onder leiding van Dilip Sardjoe. De bauxietindustrie nieuw leven in te blazen is uiteen gespat door gebrek aan toekomstvisie en daadkracht van deze regering. 

We zitten nu al 5 jaar verder en er is geen sprankje hoop meer. Als deze regering niet eens een toffee kan produceren hoe gaat ze dan de bauxietindustrie nieuw leven inblazen? 

Als er binnenkort olie wordt gevonden gaan ze schreeuwen over ‘revolutie in de olie-industrie’, dan zal die story van Adhin compleet zijn. Hoewel Adhin een excellente storyteller is moet hij een keertje ophouden met zijn kletsverhalen want het volk heeft niets aan zijn leugenverhalen. 

Het volk wil openbaarheid van bestuur, eerlijkheid en ontwikkeling van het land. Heel opvallend was de afwezigheid van DNA-voorzitter Jennifer Simons tijdens de stemming over de deal met Alcoa. Het was duidelijk te merken dat mevrouw Jenny Simons erg teleurgesteld was in de houding van zijn partijgenoten. Simons was duidelijk niet eens met het besluit van de regering, anders had ze vergadering nooit verlaten. Mevrouw Jenny Simons is zowel door de regering, de coalitieleden en de presidentiële commissie onder leiding van Dilip Sardjoe verguisd! 

Idris Naipal'

Fietser (61) doodgereden door 21-jarige bestuurder bestelbusje zonder rijbewijs

Bestuurder bestelbusje verleent geen voorrang aan fietser Soeroso Kasmo


Het Korps Politie Suriname meldt zaterdag 31 augustus 2019, dat de 61-jarige fietser Soeroso Kasmo donderdag na te zijn aangereden door een bestelbusje, bestuurd door een 21-jarige jongen zonder rijbewijs, in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is overleden.

De politie van bureau Centrum kreeg de melding van een aanrijding op de kruising van de Cocoslaan en de Weg naar Maretraite tussen een bestelbusje en een fietser. Bij aankomst op de plek werden de bestuurder en het slachtoffer Kasmo aangetroffen, die niet aanspreekbaar was.

Onderzoek wees uit dat de bestuurder over de Eldoradolaan reed komende vanuit de Weyoelaan gaande richting de Weg naar Maretraite. Kasmo fietste op de Cocoslaan komende vanuit de Florastraat gaande richting de Weg naar Maretraite.


De bestuurder van het bestelbusje heeft bij het beschrijven van een rechtse bocht, richting de Citruslaan, geen voorrang verleend aan de Kasmo die op dat moment eveneens een linkse bocht beschreef in de richting van de Citruslaan, met als gevolg de aanrijding.

Per ambulance werd Kasmo afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waar hij kort na aankomst overleed.

De 21-jarige jongen werd aangehouden en na afstemming met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. Het onderzoek van deze aanrijding is overgedragen aan de Verkeersunit van Paramaribo.

'Capaciteitsopbouw één van concrete vormen van samenwerking tussen Indonesië en Suriname'

(Bron foto: Ranu Abhelakh/Starnieuws)
Ambassade van Indonesië houdt receptie ter gelegenheid van 74e Onafhankelijkheidsdag

'Ik zou graag meer participatie willen van Indonesische zakenmensen en belanghebbenden in de bouw van infrastructuur en investeringen in handel en economische activiteiten in Suriname'


'Suriname is voor Indonesië meer dan alleen een vriendelijk land. Surinamers zijn onze broeders en zusters', zei ambassadeur Julang Pujianto van Indonesië vrijdagavond tijdens een receptie ter gelegenheid van de 74e Onafhankelijkheidsdag van zijn land, aldus Starnieuws zaterdag 31 augustus 2019. Het thema van de viering in Hotel Torarica was ‘High Quality Human Resources for an Advanced Indonesia’. Indonesië gelooft dat kwalitatief hoogstaand personeel een voorwaarde is voor de ontwikkeling van een land. 'Het is in deze geest dat wij de nadruk leggen op capaciteitsopbouw als één van de concrete vormen van samenwerking tussen Indonesië en Suriname.'

Pujianto gaf aan, dat binnen dit kader Indonesische diplomaten van het jaar hun ervaringen deelden met hun Surinaamse collega’s in het vormgeven van diplomatieke opleidingen..

Hij ziet graag dat de relatie tussen Indonesië en Suriname verder gaat dan wat die nu is. 'Ik zou graag meer participatie willen zien van Indonesische zakenmensen en belanghebbenden in de bouw van infrastructuur en investeringen in handel en economische activiteiten in Suriname.'

Volgende maand houdt het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken een workshop voor het midden- en kleinbedrijf in Suriname. En komen er binnenkort twee experts gespecialiseerd in keramiek en kokosnootschalen om trainingen te geven in het kader van ons zusterstad partnerschap, hield Pujianto de genodigden voor. 'Wij zijn ervan overtuigd dat dit soort programma's voor capaciteitsopbouw, samen met academische beurzen die jaarlijks aan Surinaamse studenten worden aangeboden, de mensen van beide landen in staat zullen stellen om hun positie te versterken', zei hij.

Vicepresident Ashwin Adhin feliciteerde Indonesië met de Onafhankelijkheidsdag en herverkiezing van de Indonesische president Joko Widodo. 'De diversificatie van onze bilaterale reikwijdte heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van de economische en commerciële samenwerking, met inbegrip van het bedrijfsleven en het bankwezen', gaf Adhin aan.

Beide sprekers verwezen naar recente overheidsbezoeken, zakenreizen van vertegenwoordigers van het Surinaamse bedrijfsleven en de publieke sector aan elkaars land. Suriname hecht groot belang hieraan en kijkt uit naar de aangekondigde workshop. Adhin: 'Dit zal opnieuw een momentum zijn om bedrijfsontwikkeling te realiseren in het kader van de bevordering van publiek-private samenwerking met het oog op het stimuleren van duurzame economische groei.' De vicepresident noemde infrastructuur en connectiviteit als een ander gebied dat van groot belang is binnen de bilaterale relatie.

'Om de people-to-people contacten en het toerisme te bevorderen, maar ook onze bilaterale handel te vergroten, moeten we prioriteit geven aan het tot stand brengen van luchtverbindingen.'