maandag 6 januari 2020

Exportbedrijf A.Mataw.Impex produceert 1.000 kilo per dag verwerkte sopropo

(Bron foto's: LVV)
Minister Parmessar van LVV onder de indruk van werkwijze bedrijf

'Zij speelt in op maatregelen door innovatie, bij de pakken neerzitten en klagen levert niets op’


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft zondag weer een bezoek gebracht aan het bedrijf A. Mataw.Impex. Het bedrijf is maandag 6 januari 2020 gestart met het produceren van minimaal 1.000 kilo verwerkte en verpakte sopropo op dagbasis, zo meldt LVV.

Het exportbedrijf heeft ingespeeld op het exportverbod van de Europese Unie (EU). Op 17 december vorig jaar heeft Adjay Mataw zijn eerste zending gesneden, bevroren en verpakte sopropo geëxporteerd naar Nederland.

Tijdens het bezoek deed Mataw uit de doeken, dat de export van sopropo goed verloopt. Deze sopropo’s komen deels van zijn eigen teelt. Het overige wordt opgekocht bij gecertificeerde boeren, deze zijn dan verzekerd van hun afzet. De sopropo’s worden geteeld volgens de gestelde eisen, waaronder de Goede Agrarische Praktijken (GAP).

Het bedrijf heeft voor de verhoogde productie meer mensen in dienst genomen en binnenkort zal het machinepark worden uitgebreid. Er wordt zeven dagen in de week gewerkt om het gestelde streven te behalen. 'Er is een grote vraag naar de verpakte sopropo. We zijn momenteel op een punt beland dat er investeringen moeten worden gepleegd', aldus Mataw.

Hij streeft ernaar om een container van 40 feet met de verwerkte sopropo’s te exporteren naar de EU om zodoende de grote vraag te kunnen voorzien. De mogelijkheid wordt nu bekeken om op dezelfde manier van verwerkt-verpakt en bevroren van andersoortige groente over te gaan. Dit zal tot gevolg hebben dat meer boeren hun producten kunnen afzetten met als gevolg meer werkgelegenheid.

Minister Parmessar was onder de indruk en gaf aan dat dit Surinaams bedrijf een prachtig voorbeeld is. ‘Zij speelt in op maatregelen door middel van innovatie; bij de pakken neerzitten en klagen levert niets op’, stelde de bewindsman. Verder benadrukte de bewindsman, dat de jonge ondernemers de boodschap hebben begrepen en nu een inhaalslag maken om goed te boeren. Het ministerie zal hen daarom alle ondersteuning bieden.

Zeker 16 doden bij busongeluk in regio Arequipa, Peru - Onder doden twee Duitse toeristen

Ongeluk op de belangrijkste kustweg waarschijnlijk door te hard rijden



Zeker 16 mensen zijn gedood en 40 anderen gewond nadat een bus in acht geparkeerde minibusjes in het zuiden van Peru crashte, zei de politie maandag 6 januari 2020.

Het ongeluk gebeurde vroeg op de belangrijkste kustweg die door veel tourbusbedrijven wordt gebruikt en de hoofdstad Lima verbindt met Arequipa in het zuiden. Onder de omgekomen reizigers zijn een 30-jarige Duitse man en een 28-jarige Duitse vrouw. Ook waren er twee Duitsers, twee Brazilianen en een Spanjaard onder de ruim veertig gewonden.



Politie en brandweer namen de gewonden mee naar ziekenhuizen in Arequipa en Nazca, twee steden die veel toeristen trekken. 'We werken op de plaats van het ongeval in de regio Arequipa', zei verkeerspolitie-kolonel Erlyn Silva. 'Het is mogelijk dat het werd veroorzaakt door te hard rijden.'

De minibusjes stonden langs de kant van de weg geparkeerd om de reizigers via lokale wegen verder naar hun eindbestemming te brengen. De bus zou op hoge snelheid van de berghelling zijn komen rijden en niet op tijd hebben kunnen stoppen. Volgens de gps van de bus zou de chauffeur 106 km per uur hebben gereden, waar een maximale snelheid van 90 km was toegestaan.



De bus had Lima verlaten en was op weg naar Arequipa, een reis van ongeveer 16 uur.


Dodelijke verkeersongevallen komen veel voor in Peru, vooral tijdens het regenseizoen in deze tijd van het jaar, maar ook vanwege slechte wegdekken, onvoldoende bewegwijzering en een gebrek aan controle door de autoriteiten.

In 2019 stierven 1.123 mensen bij verkeersongevallen in Peru, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken.



(Suriname Mirror/Peru21/AFP/La Republica/Twitter/YouTube)

'Beschermen van twee belangrijke regio's in Belize kan bedreigde jaguar redden'

(Bron foto: Cahal Pech)
Wetenschappers identificeren wildcorridors die moeten worden beschermd om de soort te helpen overleven


Het beschermen van twee belangrijke regio's in Belize kan de bedreigde jaguar redden, zeggen wetenschappers van de Universiteit van Bristol die een van de grootste populaties jaguars in Centraal Belize bestuderen. Zij hebben verschillende wildcorridors geïdentificeerd die moeten worden beschermd om de soort te helpen overleven. 

De studie, geleid door het American Museum of Natural History en de University of Bristol en gepubliceerd in BMC Genetics, geeft een nieuw inzicht in waar de inspanningen voor conservering moeten worden geconcentreerd.

Jaguars zijn toproofdieren die grote delen van de tropische bossen van Belize bewonen en hebben een enorm bereik van duizenden vierkante kilometer. Hoge ontbossingspercentages voor grootschalige landbouwontwikkeling en een constant veranderend landschap betekenen echter dat jaguars steeds meer worden bedreigd en nu als 'bijna bedreigd' worden vermeld op de rode lijst van bedreigde soorten van de IUCN (International Union for Conservation of Nature).


Dr. Angelica Menchaca, hoofdonderzoekster van het onderzoek die het onderzoek leidde met een student aan de School of Biological Sciences van Bristol, zei: 'Jaguars blijven niet op één plaats en kunnen lange afstanden afleggen vaak door onbeschermde gebieden tussen reservaten. Gebieden tussen nationale parken met menselijke activiteit kunnen jaguars in gevaar brengen door vergelding, conflict met veeboeren en de connectiviteit tussen reserves beperken.'

Om de instandhoudings- en beheerskwesties te verbeteren, controleerde het team de genetische populatiestructuur en voorspelde het de bewegingsgangen van jaguars om te begrijpen hoe ze zich tot elkaar verhouden en hoe haalbaar het is om de connectiviteit tussen reserves te behouden.

Dr. Menchaca en collega's analyseerden monsters van jaguar-ontlasting verzameld over acht jaar veldwerk in centraal Belize, een regio die van groot belang is voor jaguar-connectiviteit, omdat het een brug vormt tussen de Selva Maya die zich uitstrekt tot Guatemala in het zuiden, en Mexico in de noorden. Het team identificeerde 50 verschillende jaguars en constateerde hoge niveaus van genenstroom bij dieren die werden geïdentificeerd in het Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary en de Maya Forest Corridor, waardoor deze twee gebieden cruciaal zijn voor natuurbeschermingsinspanningen. Deze gebieden worden momenteel gescheiden door de Hummingbird-snelweg, maar kunnen mogelijk worden verbonden via natuurcorridors en de uitbreiding van natuurlijke beschermde gebieden.



Dr. Menchaca voegde eraan toe: 'Onze bevindingen bieden een screenshot van genetische patronen van dieren die het gebied bewonen tussen 2003-2011 en bieden belangrijk inzicht in de beste routes voor de jaguars om twee belangrijke gebieden in Centraal Belize te doorkruisen. Als we de soort willen helpen, dan moeten onze instandhoudingsinspanningen beschermde gebieden uitbreiden om het onderhoud van deze bedreigde soort over zijn hele bereik te verzekeren.'

 ### 

De studie werd gefinancierd door het American Museum of Natural History (AMNH) en de National Council of Science and Technology (CONACYT).

(Suriname Mirror/EurekAlert!)

Vrouw zwaargewond na te zijn uitgestapt uit rijdende lijnbus

(Bron foto: Waterkant.net)
Slachtoffer stapt plotseling uit en is gedeeltelijk door bus overreden


Op de hoek van de Dr. Sophie Redmondstraat en de Hofstraat in Paramaribo is vanochtend, maandag 6 januari 2020, rond kwart voor twaalf een vrouw zwaargewond geraakt. 

Waterkant.net bericht, dat de vrouw als passagiere plotseling uit een rijdende lijnbus stapte. Volgens de verklaring van de buschauffeur en enkele passagiers stapte de vrouw plotseling uit de bus zonder de chauffeur daarop te attenderen.

Het vermoeden bestaat dat ze daarbij ten val kwam en gedeeltelijk door de bus werd overreden.

Een politieagent die toevallig in de buurt was schakelde snel het Command Center in die een ambulance naar de plaats van het ongeluk stuurde. De vrouw is zwaargewond door de ambulance vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Bejaard echtpaar vermoord aangetroffen in woning te Groningen

Van beide slachtoffers is de hals doorgesneden


Het Javaans echtpaar Senoet K. (84) en de 83-jarige Painah P. is vandaag, maandag 6 januari 2020, iets na twaalf uur 's middags dood aangetroffen in een huis aan de Mr. E. Kochweg in het centrum van Groningen in district Saramacca.

Ze werden gevonden door hun schoonzoon die direct de politie inschakelde. Politiewoordvoerder Humphrey Naarden zegt op Starnieuws, dat de Forensische Opsporing ter plaatse bezig is met het onderzoek.

Hij deelt mee, dat het lichaam van de man op het erf is aangetroffen en dat van de vrouw in het huis. Van beide slachtoffers is de hals doorgesneden.

De woning zou overhoop zijn gehaald.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Waterkant.net/Starnieuws)

Abortus-voorstanders voeren actie voor kathedraal van Mexico-Stad

(Bron foto: The Associated Press)
In Mexico is abortus verboden, met uitzondering van Mexico-Stad en Oaxaca


Een nipte meerderheid van de Mexicaanse bevolking zou voorstander zijn van een liberalisering van abortus. Leden van Mexicaanse pro-abortusbewegingen hebben zondag 5 januari 2020 actie gevoerd op het plein voor de kathedraal van Mexico-Stad. Daarmee hoopten ze hun eis voor een veilige abortus kracht bij te zetten. 

In Mexico, een land met zo'n 120 miljoen inwoners, is abortus verboden, met uitzondering van de hoofdstad Mexico-Stad en de zuidelijke staat Oaxaca, waar abortus tot de twaalfde week van de zwangerschap is toegestaan.


Andere staten staan ​​abortussen slechts toe in geval van verkrachting of wanneer het leven van de moeder in gevaar is.

Met hun actie klaagden de demonstranten naar eigen zeggen de patriarchale cultuur en de onderdrukking van vrouwen aan, waarvoor ze de katholieke Kerk verantwoordelijk achten. Ze hadden zich omgedoopt tot Aborting Queens naar aanleiding van Driekoningen.
In Mexico, en in de meeste Latijns-Amerikaanse landen, krijgen de kinderen dan geschenkjes naar het voorbeeld van de Wijzen uit het Oosten, die destijds mirre, goud en wierook meebrachten voor het kerstekind.


(Suriname Mirror/El Nuevo Herald/Crux/Kerknet/La Jornada/Twitter)

Brazilië strijdt tegen pesticidesmokkel uit onder andere Paraguay

(Bron foto: Policia Militar)
Groeiend gebruik pesticiden in Brazilië bevordert lucratieve smokkeleconomie


Het groeiende gebruik van pesticiden in Brazilië heeft een lucratieve smokkeleconomie bevorderd. Een groeiende zwarte markt voor pesticiden heeft Brazilië in de ban, het vecht tegen grote roofovervallen thuis en ook smokkel van landbouwproducten uit Paraguay. 

In december werd 22 ton gestolen pesticiden in beslag genomen in twee afzonderlijke operaties door de militaire politie in de centrale staten Goiás en Tocantins, meldde de nieuwswebsite Globo. De pesticiden waren naar schatting $ 1,5 miljoen waard. Hoewel er geen arrestaties plaatsvonden, tonen rapporten aan, dat de grootste bendes van Brazilië, het Primeiro Comando da Capital (PCC) en Comando Vermelho (CV), in de handel actief zijn.

In november meldde de BBC, dat gewapende bendeleden boerderijen overvallen voor hun pesticiden. De bendes worden zelfs verdacht van het gebruik van drones om de landbouwproducten te lokaliseren.

Pesticiden worden ook steeds vaker gesmokkeld uit het naburige Paraguay, waar de voorschriften voor deze producten aanzienlijk lakser zijn. Vier ton pesticiden werd in oktober in beslag genomen in Mato Grosso do Sul, nadat het de grens wad gepasseerd, aldus Globo..

Een rapport van het Braziliaanse Instituto de Desenvolvimento Economico e Social de Fronterias - IDESF - uit juni 2019, schatte dat 20 procent van de in Brazilië verkochte pesticiden illegaal waaren verkregen, tegen een jaarlijkse kostprijs van 8,8 miljard reais (rond $ 2,1 miljard).

'De smokkel van pesticiden groeit in het land met de snelheid dat de Braziliaanse landbouw groeit ... Deze smokkel is een grote zorg geworden, omdat het niet langer een kleine markt is, maar een grote economie die wordt gecontroleerd door gespecialiseerde bendes', zei IDESF-directeur, Luciano Stremel Barros , tegen de Braziliaanse Senaat in september.

(Suriname Mirror/InSightCrime)

Drie stranden aan Caribische kust Colombia gesloten

Autoriteiten niet langer in staat aantal bezoekers te verwerken



Drie stranden aan de Caribische kust van Colombia waren zondag 5 januari 2020 gesloten, omdat hun populariteit de lokale autoriteiten overweldigde. Autoriteiten in de provincies Bolivar en Magdalena hebben besloten de toegang tot de populaire Playa Blanca bij Cartagena en de stranden Playa Grande en Taganga bij Santa Marta te beperken. 


Volgens David Muñera, de minister van Binnenlandse Zaken van de provincie Bolivar, werd het populaire strand Playa Blanca net ten zuiden van Cartagena gesloten op zondag om elf uur 's morgens, omdat de autoriteiten het aantal bezoekers niet langer konden verwerken.


'We moeten begrijpen, dat deze plek deel uitmaakt van een natuurpark dat een beschermd reservaat is dat van alle bezoekers die aankomen vereist om hun zorg te handhaven', vertelde Muñera pers. Het strand van Taganga werd om één uur 's middags gesloten, omdat het overmatig aantal bezoekers dat probeerde hun auto te parkeren, chaos veroorzaakte.


Het strand van Playa Grande was gewoon gesloten, omdat er volgens de lokale autoriteiten geen plaats meer was om te zitten. 'Hoewel er geen onderzoek is gedaan naar de capaciteit van het aantal bezoekers van dit strand, moest het worden gesloten, omdat het duidelijk was dat het het aantal overschreed', aldus marine-kapitein Ibis Luna.


Omdat maandag een feestdag is, blijven beperkingen om de stranden bij Santa Marta te bezoeken van kracht, zei Luna. Naar verwachting zullen bezoekersbeperkingen later deze week worden opgeheven wanneer het vakantieseizoen afloopt.

Autoriteiten in Santa Marta en Cartagena, de twee populairste strandbestemmingen in Colombia, hebben het steeds moeilijker met de groei van zowel binnenlandse als buitenlandse bezoekers.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Nieuwjaarsboodschap VIDS: 'Vanuit de overheid is geprobeerd “grip” op onze leiders te krijgen' - 'Laat politieke partijen geen splitsing en ruzie in onze dorpen brengen!'

'Men heeft geprobeerd gemeenschapsbos aan ons op te dringen zodat onze bossen onder overheidscontrole komen'


'Broeders en zusters, 
Het bestuur van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) wenst u en uw dierbare gezin, familie, vrienden en dorpsgemeenschap een heel gelukkig en gezond 2020 toe! Dat al hetgeen u voor u en uw gemeenschap plant, gezond mag groeien en vruchten mag dragen. Dat u hetzelfde optimisme en dezelfde strijdvaardigheid mag ervaren die wij als bestuur ervaren. 

Het afgelopen jaar, 2019, is een bewogen jaar geweest voor de hele wereld. Ook in Suriname in het algemeen en binnen onze inheemse gemeenschap in Suriname in het bijzonder, is er veel gebeurd in 2019. We hebben gezien hoe er geprobeerd is om ons traditioneel gezag te verzwakken. Er werd vanuit de overheid geprobeerd om “grip” op onze leiders te krijgen. Men heeft geprobeerd om gemeenschapsbos aan ons op te dringen zodat onze bossen onder overheidscontrole komen. 

Onze dorpen hebben het in sociaaleconomisch opzicht niet minder moeilijk gekregen. Vooral door de stijgende brandstof- en transportprijzen is alles in afgelegen gebieden wel 2-3 maal duurder geworden. Velen van onze dorpsgenoten hebben geen gezondheidsverzekering meer. We zullen onverminderd strijdvaardig moeten zijn voor welzijn en welvaart van onze inheemse gemeenschappen. 

Toch is het diezelfde overheid die met ons samen heeft gewerkt aan een veelbelovend proces, het zogenoemde Stappenplan, om onze grondenrechten en andere rechten eindelijk wettelijk erkend te krijgen in Suriname. Of dit ook echt werkelijkheid wordt, zullen we dit jaar zien. En er zijn ook wel concrete stappen gedaan wat betreft water- en energievoorziening in sommige dorpen. Hier zullen wij het optimisme aanvoeren. Tegelijkertijd zullen wij strijdvaardig blijven voor de wettelijke erkenning van de rechten van inheemse volken in Suriname. 

Broeders en zusters, 
De welvaart en het welzijn van onze inheemse gemeenschappen moet minder afhankelijk zijn van een willekeurige overheid in Suriname. De ontwikkeling in onze dorpen, de ontwikkeling van elk individu in de inheemse gemeenschap hangt ook af van onze eigen verantwoordelijkheid. We kunnen veel zelf doen, met ons eigen bestuur, traditioneel gezag, tot bloei van onze cultuur en ons dorp. Natuurlijk zijn wij deel van de staat Suriname en als zodanig ook burgers waar de overheid bepaalde verplichtingen voor heeft, maar veel kunnen we, moeten wij ook zelf willen en doen. Het begint met het respect voor het traditioneel gezag, respect voor uw cultuur en daarmee uw culturele identiteit. Geen enkel dorpsbestuur heeft zichzelf daar geplaatst; ze zijn door u geplaatst om het werk te doen. Vertrouw op uzelf en laat geen overheid of politieke partij voor u daarin bepalen. 

Het hoofdpunt voor de eerste maanden van dit jaar zal zijn de behandeling van de ontwerpwet over Collectieve Rechten van Inheemse en Tribale Volken in Suriname. We nemen aan dat de ontwerpwet zoals beloofd heel spoedig zal worden behandeld in de Nationale Assemblee. In de ontwerpwet is onder andere opgenomen dat onze grondenrechten en ons traditioneel gezag wettelijk worden vastgelegd. Wat wij willen is dat het concept dat bij de minister van Regionale Ontwikkeling (RO) is ingediend, precies zo wordt aangenomen; niets minder, dus geen verzwakte versie. Daar zullen wij voor moeten waken en strijden. Bij de behandeling van dit wetsconcept reeds zullen we zien welke politieke partijen het menen met de inheemsen en de inheemse volken in Suriname. 

We gaan ook dit jaar door met ambitieuze projecten zoals het Indigenous Navigatorproject, om onze rechten beter te leren kennen, beter te participeren in nationale beleidsprocessen en te werken aan het verwezenlijken van de wereldwijde “Sustainable Development Goals” (SDGs – de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling), ook voor onze inheemse gemeenschappen. We zullen zelf werken aan het opeisen van de SDG-slogan: “Leave no one behind”! 

We gaan ook door met het maken van onze eigen plannen voor duurzame ontwikkeling, en met capaciteitsversterking van onze dorpsbesturen. We zullen onze dorpen moeten blijven oproepen om de interne eenheid te behouden en de gezamenlijke doelen niet uit het oog te verliezen, ook in dit verkiezingsjaar. 

Laat politieke partijen geen splitsing en ruzie in onze dorpen brengen! 

Broeders en zusters, inheemse gemeenschappen, nogmaals een voorspoedig 2020. We rekenen op uw proactieve ondersteuning en voortgaande kritische begeleiding. 

Theodoris Jubitana 
Voorzitter VIDS'

Leger en politie pakken illegale goudzoekers aan in concessiegebied IAmGold/Rosebel Gold Mines

Materialen goudzoekers in beslag genomen

Twee Braziliaanse- en een lokale goudzoeker uit gebied verdreven, niet aangehouden...


Waterkant.net bericht vandaag, maandag 6 januari 2020, dat eenheden van de politie en het leger gistermorgen, in samenwerking met de beveiliging van IAmGold, een zuiveringsactie hebben uitgevoerd in en rond het concessiegebied van IAmGold/Rosebel Gold Mines. 

Bij die actie zijn enkele illegale goudzoekers aangetroffen en spullen in beslag genomen.

De vlot verlopen actie vond plaats rond negen uur in de ochtend en heeft geresulteerd in het in beslag nemen van twee waterpompen en toevoerslangen, twee jerrycans met daarin gasoline en enkele andere spullen die te maken hebben met goudwinning.

Bronnen bij de politie melden, dat er in het consessiegebied van IAmGold één Surinamer werd aangetroffen. Buiten de grens van het gebied werden nog eens twee personen aangetroffen van Braziliaanse afkomst. Alle drie personen zijn door de autoriteiten verdreven uit het gebied.

De in beslag genomen waterpompen, met bijbehorende zaken, zullen worden overgedragen aan de politie te Brownsweg.

Woordenwisseling tussen buren te Munder mondt uit in vechtpartij en vervolgens in een schietpartij

Jeugdige door kogel in buik geraakt en opgenomen in AZP


De 44-jarige R.S. is in de vroege ochtend van donderdag 26 december door de politie van bureau Munder, bijgestaan door de leden van het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP), op zijn woonadres te Paramaribo aangehouden. De politie had een melding ontvangen van een schietincident na een vechtpartij tussen buurtbewoners, zo meldt het Korps Politie Suriname pas vandaag, maandag 6 januari 2020.

Ter plaatse aangekomen troffen agenten de jeugdige F.B. met een schotwond in zijn buikstreek aan.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen, dat een woordenwisseling tussen S. en zijn overburen uitmondde in een vechtpartij, nadat zij elkaar met stenen hadden bekogeld. Volgens verklaring van S. probeerde één van de personen hem te beroven van zijn halsketting. S. ging vervolgens zijn woning binnen om terug te keren gewapend met zijn jachtgeweer. Hij loste een schot waarbij een jeugdige in zijn buikstreek geraakt werd.

Het slachtoffer werd per ambulance afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), alwaar operatief moest worden ingegrepen. Het slachtoffer is nog steeds ter observatie in de ziekeninrichting opgenomen.

Het jachtgeweer dat S. legaal in zijn bezit had, is in het belang van het onderzoek in beslag genomen. De man is na overleg met het Openbaar Ministerie hangende het onderzoek in verzekering gesteld.

Financial Times: 'Onmiddellijke problemen' dreigen voor Suriname voor terugbetalen leningen

De Ware Tijd: 'Berichtgeving kan verstrekkende gevolgen hebben en het moeilijker maken voor Suriname om op de internationale markt opnieuw geld te lenen'


Er dreigen 'onmiddellijke problemen' voor Suriname voor het terugbetalen van leningen. Daarvoor waarschuwt de gezaghebbende Amerikaanse krant Financial Times op 27 december (zie onderaan). 

Suriname is één van de zes landen in de wereld op wie deze voorspelling van toepassing is. Het is voor het eerst dat deze krant Suriname zo nadrukkelijk noemt. Verantwoordelijke minister Gillmore Hoefdraad kon zondag niet bereikt worden voor een reactie, schrijft de Nederlandse hoofdredacteur Armand Snijders vandaag, maandag 6 januari 2020, in de Ware Tijd.

De waarschuwing komt van van Matt Murphy, institutional portfoliomanager van Eaton Vance, één van de oudste beleggingsbeheerders in de Verenigde Staten, en is eind december opgetekend in een stuk van de vooraanstaande columnist Jonathan Wheatley. Die beschrijft de wereldwijde economische vooruitzichten. Suriname wordt met Argentinië, Ecuador, Libanon, Kameroen en Papoea-Nieuw-Guinea genoemd als landen die problemen hebben om hun schulden af te lossen.

Voor de situatie die wordt geschetst, waarschuwen verschillende deskundigen in binnen- en buitenland al jaren en die ontwikkeling begint nu dus ook de aandacht te trekken van belangrijke internationale media. Dat daaraan zelfs in de als zeer betrouwbaar geachte Financial Times aandacht aan wordt besteed, is veelzeggend, aldus Snijders. 'Dit kan verstrekkende gevolgen hebben en het moeilijker maken voor Suriname om op de internationale markt opnieuw geld te lenen', volgens de hoofdredacteur van de Ware Tijd.

In de afgelopen jaren zijn er voor vele honderden miljoenen Amerikaanse dollars aan leningen afgesloten, terwijl de overheidsuitgaven zijn toegenomen. Maatregelen om de inkomsten te vergroten zijn vrijwel allemaal faliekant mislukt. Ook adviezen van het Internationaal Monetair Fonds om subsidies op onder meer elektriciteit en brandstof af te bouwen en het omvangrijke ambtenarenapparaat te saneren, zijn in de wind geslagen.


https://www.ft.com/content/6accfff6-24d0-11ea-9a4f-963f0ec7e134?ftcamp=traffic/partner/feed_headline/us_yahoo/auddev&yptr=yahoo

The challenges emerging markets investors must confront in 2020


The US and global economies seem supportive, but the sector is replete with risks


Jonathan Wheatley December 27 2019



Conditions appear benign for emerging markets going into 2020. 

Analysts expect the US economy to grow at a steady pace: neither so quickly as to suck risk appetite out of emerging-market assets, nor so slowly as to erode confidence in the global environment. The Federal Reserve is expected to leave interest rates unchanged, while many EM central banks continue their easing cycles. China can be relied on to provide enough stimulus to keep its own outlook buoyant, providing support for the rest of the emerging world. 

Prospects for investors should be bright, then. But they face two difficulties. One is how to make the most of these conditions while dodging trouble in individual countries. The other is that the benign outlook itself may be an illusion. 

Among those focused on the former problem is Matt Murphy, institutional fixed income portfolio manager at Eaton Vance in Boston. 

“The macro environment is really not bad for EM risk,” he said. “But there are serious concerns in the large emerging markets because of a deterioration in fundamentals. In the big names, nothing good has happened.” 

He points to political and economic difficulties in markets with big index weights such as Mexico, Brazil, South Africa, Poland and Russia, and to immediate problems of keeping up debt repayments in Argentina, Ecuador and Lebanon, as well as the smaller frontier markets of Suriname, Cameroon and Papua New Guinea. His approach: ignore the benchmark indices and look for returns in the likes of Serbia, Egypt and Ukraine. 

Dodging trouble in big and small markets has become harder in recent months. Previously, crises in places such as Argentina and Turkey were well contained. But investors were blindsided in October when protests erupted on the streets of Chile — formerly an oasis of stability — and spread to other countries in Latin America including Colombia, another economy previously seen as a rare bright spot. Some investors began to worry that reform momentum in Brazil, which had been gathering pace with the passage of a landmark pension reform, would stall. 

So far, contagion has not spread beyond Latin America. But growth has disappointed in sub-Saharan Africa, in emerging Europe and even in Asia. India, previously tipped by some to take up the slack as Chinese growth inevitably slows, has fallen short of expectations. 

So the health of the US economy will be especially significant for EMs next year. Many investors are banking on strong employment and consumer demand to keep the pace of growth not far below this year’s. 

But several analysts disagree. Stephanie Pomboy of MacroMavens — who has long questioned the resilience of the US economy — notes that despite low unemployment and low debt service costs among consumers, US inventory levels have been persistently high and US companies have been unable to pass on the costs of raised import tariffs to retail prices. Demand has failed to pick up, she argues, because the US consumer, rather than consuming, has been saving ever more aggressively since the housing crisis of 2008-09. She does not expect that to change next year. 

Erik Norland, senior economist at the CME Group, argues that the US economy has been held back by an overly-aggressive Federal Reserve that raised interest rates by more than it should have, leaving US monetary policy tight even after recent rate cuts. That has negative consequences for global growth and for EMs in particular, he said. 

“It was Fed tightening in the 1990s that led to the Mexican, Asian and Russian crises. A tight Fed is not good for emerging markets.” 

He expects slowing growth in China to be a drag on emerging markets next year, as the global economy slows from its pace in 2019. 

Piotr Matys, an analyst at Rabobank, is gloomier still, expecting the US to go into a mild recession. 

“Once the Fed realises that the risk of recession is much higher and starts cutting interest rates aggressively, starting in April, it will be too late,” he said. “This is one reason why it is hard to have a constructive view on emerging markets, apart from a short-term relief rally on the back of the phase-one trade deal [between the US and China].” 

Rather than a recovery, he expects EM assets to continue their recent pattern of sharp moves in both directions — a continuation of the inflows and outflows that have mirrored the baffling US-China trade talks. 

With the short-term issue of a phase one deal out of the way, he argues, investors’ horizons will be dominated by longer-term concerns such as intellectual property rights, access to China’s market and Chinese state support. None of that is likely to be resolved quickly. 

Even if the dollar does remain supportive for emerging markets next year, the sector will face plenty of headwinds.

'Artikelen nieuwe Landsverordening beginselen gevangeniswezen al geregeld bij Landsbesluit houdende algemene maatregelen (Lbham)

Raad van Advies vindt de motivatie hiervoor karig 


De Raad van Advies (RvA) begrijpt niet waarom de regering met een nieuwe Landsverordening beginselen gevangeniswezen is gekomen met daarin artikelen opgenomen die eigenlijk al geregeld zijn bij Landsbesluit houdende algemene maatregelen (Lbham). Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 6 januari 2020.

'In de Memorie van Toelichting (MvT) behorende bij het initiatiefontwerp wordt niet uitgelegd waarom de genoemde bepalingen die thans bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, (Lbham) of bij ministeriële beschikking (MB) met algemene werking al geregeld zijn, ondergebracht dienen te worden in een hogere regeling', aldus de RvA.

De vernieuwde landsverordening beoogt een verbetering aan te brengen voor de penitentiaire inrichtingen waar het gaat om ‘voeding, het volgen van onderwijs en de ontwikkeling van morele kwaliteiten, het deelnemen aan georganiseerde arbeidsprocessen, het volgen van trainingen met betrekking tot woedebeheersing en de uitbreiding van de mogelijkheden tot contact met de samenleving buiten de inrichtingen’.

Maar, zoals legt de RvA uit, de huidige Landsverordening beginselen gevangeniswezen omschrijft een vastgesteld kader (ook internationaal is dit zo) en de zaken als voeding, scholing en werk worden bij Lbham geregeld. In het huidige Lbham gaat het om ‘de indeling en het beheer van, het toezicht op en het regime in de gevangenissen en huizen van bewaring, de arbeid, de bestemming van de opbrengst van de arbeid, de geestelijke, culturele en sociale verzorging en de tucht’.

Speciaal voor Fuikdag Curaçao drijvende vuilnisbakken ontworpen door CURious2Dive

CURious2Dive hoopt bezoekers aan te sporen afval in vuilnisbak te gooien


Het Antilliaans Dagblad bericht vandaag, maandag 6 januari 2020, dat divecenter CURious2Dive speciaal voor Fuikdag drijvende vuilnisbakken heeft ontworpen en die afgelopen zaterdag naar Fuikbaai gebracht waar gisteren het populaire evenement Fuikdag heeft plaatsgevonden. 

Elk jaar weer trekken op de eerste zondag van het jaar zeeliefhebbers en booteigenaren massaal naar Fuikbaai om daar Fuikdag te vieren. Honderden mensen dobberen dan rond in de zee, er is volop eten en drinken en muziek om de dag te vieren.


Maar, ook blijft er elk jaar veel vuil over als de gasten weer zijn vertrokken. Door de drijvende vuilnisbakken hoopt CURious2Dive de bezoekers aan te sporen hun afval in de vuilnisbak te gooien en zo bij te dragen aan een schoner milieu.

Op 11 januari bezoekt een groep vrijwilligers tijdens de ‘After Fuikdag Clean Up’ weer de locatie om de overige rommel op te ruimen.

Refineria Isla Curaçao: Girobank-geld is voorwaarde voor afvloeiingsregeling met de ruim 900 personeelsleden

Afvloeiingsregeling gekoppeld aan beschikbaarheid fondsen 


Refineria Isla Curaçao, dochterbedrijf van Petróleos de Venezuela S.A. (PdVSA), heeft een potentiële bom gelegd onder de (resterende uitbetaling van de) afvloeiingsregeling met de ruim 900 personeelsleden van de raffinaderij, door deze uitkering te koppelen aan de beschikbaarheid van de gelden bij Girobank.

In verband met de problemen bij Girobank, waarvoor sinds 2013 de noodregeling van toepassing is, zijn sinds 10 december vorig jaar alle tegoeden boven de 10.000 gulden bevroren. Dit bericht vandaag, maandag 6 januari 2020, het Antilliaans Dagblad.

Het bedrag dat Refineria Isla voor nakoming van de afvloeiingsregeling nodig heeft is tot nu toe geheimgehouden, maar zal in de vele (tientallen) miljoenen lopen.

Het Antilliaans Dagblad schrijft in het bezit van (een deel van) een beëindigingsovereenkomst - ‘Termination of agreement with mutual consent’ - zoals door de HR-manager van Refineria Isla namens de werkgevers, ondertekend medio december 2019, aan werknemers is aangeboden. Op dat moment maakt Refineria Isla Curaçao nog onderscheid tussen twee scenario’s: één waarbij deze PdVSA-dochter de exploitatie van de raffinaderij voortzet na 31 december en een ander waarbij deze gestaakt wordt.

Dit laatste is het geval nadat overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) en de regering op 29 december geen overeenstemming met PdVSA konden bereiken. Toch hield de Venezolaanse dochteronderneming met directeur Vanessa Flores er zelfs nog in de laatste week van december rekening mee, dat operatie door PdVSA tot de mogelijkheden behoorde. 

Arbeidsinspectie waarschuwt werkgevers weer dat ze wetten moeten naleven

Inspectie stuit in het laatste kwartaal 2019 op veel gebreken



Werkgevers worden opnieuw door de Arbeidsinspectie gewaarschuwd dat ze zich stipt dienen te houden aan de wetgeving. De dienst is in het laatste kwartaal van 2019 tijdens inspectie gestuit op veel gebreken. 'Daarom is er voor de tweede keer binnen twee maanden een bekendmaking geplaatst (zie hieronder), zodat bedrijven voorbereid en niet verrast zijn als de Arbeidsinspectie voor de deur staat. Werkgevers moeten beseffen dat documenten zoals verzekeringspolissen en arbeidslijsten in orde moeten zijn', zegt Glenn Piroe, fungerend hoofd van Arbeidsinspectie, vandaag, maandag 6 januari 2020, in de Ware Tijd. 

Hij stelt dat inspecties de afgelopen jaren niet op het gewenste niveau waren. Om klachten over de dienst te onderzoeken heeft minister Soewarto Moestadja van Arbeid in 2018 het transformatie- en managementteam Arbeidsinspectie ingesteld. Dit team houdt zich bezig met langetermijnacties en moet klachten over het functioneren van de dienst onderzoeken.


Vorig jaar stelde de minister een monitoringsteam in, dat belast is met het dagelijkse functioneren van de Arbeidsinspectie. Voor het eerst na jaren is over het laatste kwartaal van 2019 een inspectieplanning gemaakt.

Het doel is om de inspecties geleidelijk aan weer op gang te brengen, want tijdens controle bleek dat bedrijven zich niet altijd houden aan voorschriften. Zo moet een werkgever kunnen bewijzen dat de Surinaamse Ongevallenregeling (SOR-verzekering) is betaald voor alle werknemers. Ook dient een bedrijf een werkvergunning te hebben voor vreemdelingen voor wie dat vereist is. Als er in shiftverband wordt gewerkt, moet er een door de Arbeidsinspectie goedgekeurd formulier van de werktijdenregeling zijn.

Piroe stelt, dat de dienst altijd bereid is ondernemers te begeleiden zodat ze de wet kunnen naleven. Er zijn ondernemers die hierom vragen, maar weer andere nemen het risico en leven de wet niet na, ook als werknemers hen daarop wijzen. 'De kans is dan groot dat in deze gevallen een boete wordt opgelegd. De wettelijke boetes variëren van Srd 250 tot Srd 100.000 per overtreding', zegt Piroe.

De Arbeidsinspectie heeft in het afgelopen jaar - iets meer in het laatste kwartaal - boetes opgelegd. Deze jaarcijfers worden geëvalueerd en later gepubliceerd. Piroe erkent dat het niet haalbaar is voor de Arbeidsinspectie alle bedrijven landelijk ten minste één keer per jaar te controleren.

Het gebeurt volgens Piroe dat arbeidsinspecteurs gehinderd worden in hun werk. Die tegenwerking geschiedt vaak heel subtiel. 'Het komt vaak voor, dat de Arbeidsinspectie heel lang moet wachten voordat in het bedrijf de hoogst verantwoordelijke persoon de inspecteurs te woord wil staan. Soms is die persoon nergens te vinden en soms wordt beweerd dat er geen leiding is in een bedrijf. Dat alleen al is een overtreding van de Veiligheidswet, omdat wettelijk altijd een toezichthoudend persoon in een bedrijf aanwezig moet zijn', zegt hij.

Ook komt het vaak voor, dat een werkgever er urenlang over doet om gevraagde documenten aan de Arbeidsinspectie te tonen, door bijvoorbeeld opzettelijk traag te werken. Soms verdwijnen bedrijfsfunctionarissen om stukken te gaan halen en blijven wel een half uur weg. De tegenwerking is vooral gericht op het demotiveren van de inspecteurs zodat zij geïrriteerd vertrekken. 'Bij opzettelijke verhindering wordt op grond van de wet Arbeidsinspectie een boete opgelegd, maar de subtiele verhindering is iets moeilijker tegen te gaan.'

Korps Penitentiaire Ambtenaren werkt aan verbetering strafinrichtingen

'Vergevorderde gesprekken met Brazilië dat inrichting wil bouwen in Suriname'

KPA wil een compleet resocialisatie- en correctiecentrum


'We hebben op enkele kleine dingen na een goed jaar gehad. We mogen als korps niet ontevreden zijn', zegt Regillio Blijd, diensthoofd van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA), vandaag, maandag 6 januari 2020, de Ware Tijd.

Met name de bevorderingen in juni en december en de start van het verzelfstandigingsproces van de organisatie zijn volgens hem belangrijke mijlpalen van het afgelopen jaar. Hij noemt ook het uittreden uit het Functie Informatiesysteem van de Overheid (FISO). 'Dat is gewoon top. Het was altijd de wens van de bond', zegt Blijd doelend op de nieuwe loonreeks van penitentiaire ambtenaren die deze maand is ingegaan.

Hij zegt verder, dat er ook op het gebied van verbetering van de strafinrichtingen vooruitgang is geboekt. Het korps streeft ernaar om de vrouwenafdeling van de Centrale Penitentiaire Inrichting te Santo Boma anders in te richten. Hoewel er weinig geld is heeft hij goede hoop dat dit doel binnenkort gerealiseerd wordt. Het plan is om alle huizen van bewaring zo zelfstandig mogelijk te maken. 'Ze moeten als bedrijven gerund worden. Het is een uitdaging maar daar werken we naartoe.'

Het Jeugd Correctiecentrum is voor een deel af en zal vanaf deze maand jongeren opvangen voor verdere scholing. Dit project wordt in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur uitgevoerd. 'We moeten hard werken om de overige gebouwen af te maken zodat we de jeugdigen permanent kunnen verplaatsen vanuit de Centrale Penitentiaire Inrichting.'

Volgens het diensthoofd zijn er op dit moment ook vergevorderde gesprekken met Brazilië, dat een inrichting wil bouwen in Suriname. 'We moeten nu overgaan naar presentaties van wat we willen en of dat mogelijk is.' Blijd zegt dat zijn organisatie een compleet resocialisatie- en correctiecentrum wil. De mogelijkheden worden ook bekeken om een nieuwe inrichting voor vrouwen te laten opzetten door de Brazilianen.

Inbreker (41) heeft het voorzien op kantines Markt-Zuid

Bekende van politie op heterdaad betrapt in markt door beveiligings- medewerker


De 41-jarige S.R. is in de vroege ochtend van woensdag 25 december door een beveiligingsmedewerker te Markt-Zuid aangehouden voor diefstal na inbraak. Deze markt is gevestigd tussen de Willem Campagne- en de Kankantriestraat, zo bericht het Korps Politie Suriname zondag 5 januari 2020. 

Na de aanhouding is R. door de beveiligingsmedewerker overgedragen aan de politie van het bureau Nieuwe-Haven.

De man werd betrapt in één van de kantines van de markt. Deze inbreker, die een bekende is van de politie, had enkele spullen al klaar gezet om mee te nemen zoals munt geld, wijn en sap.

Uit het voorlopig onderzoek is naar voren gekomen dat R. in zes kantines van de markt had ingebroken. Na overleg met het Openbaar Ministerie is hij in verzekering gesteld.

John Seedorf: 'Ik ben nog steeds de voorzitter van de Brandweerbond'

'Mensen proberen mij door het slijk te halen en dat gaat niet lukken'


De gewezen voorzitter van de bond bij het Korps Brandweer Suriname (KBS), John Seedorf, is niet te spreken over de manier waarop zaken over vermeende malversaties naar buiten worden gebracht. Volgens bestuursleden en leden van de bond heeft de ex-voorzitter zich schuldig gemaakt aan een aantal zaken en zou de kas van de bond niet kloppen.

'Het is toch mooi als er aangifte tegen mij is gedaan. Ik ben van niks op de hoogte en ben nog steeds de voorzitter van de brandweerbond. Ik ben rechtmatig gekozen door de leden. Wanneer personen handelingen plegen, die onrechtmatig zijn, dan is men bezig met een onderonsje en ik ga mij daarvoor niet lenen. Mensen proberen mij door het slijk te halen en dat gaat niet lukken. Ik ben gekozen voor drie jaar en de termijn zal ik uitzitten, totdat door de meerderheid anders wordt bepaald', zegt Seedorf vandaag, maandag 6 januari 2020, op Suriname Herald.

Er is bij de politie aangifte gedaan tegen de ex-bondsvoorzitter, omdat een bedrag van Srd 300.000 niet kan worden verantwoord. Seedorf bevestigt wel dat er geld uit de kas van de bond is uitgeleend en dat de middelen, op enkele leden na, wel worden terugbetaald.

'Als ik incorrect heb gehandeld, dan moeten ze komen met de bewijzen. Ik heb confidentiële stukken die door de bank zijn uitgegeven en kan procederen daarop. Ik ben geen kip op eieren, niemand kan over me heen lopen en niemand hoeft te denken dat ze bondsgelden gaan gebruiken. Ze proberen munt te slaan hieruit en het gelijk aan hun zijde te krijgen, maar dat gaat niet lukken', zegt de vakbondsman.

Seedorf, die zichzelf dus nog steeds als de voorzitter van de bond ziet, legt uit dat dezelfde personen die onwaarheden verkondigen, geld hebben ontvangen en bonnen moeten overleggen om aan te tonen waarvoor de financiën zijn gebruikt. Echter hebben zij de bonnen nog niet kunnen overleggen, beweert de vakbondsman. Ook de middelen die voor de oudejaarsviering waren vrijgemaakt zijn, ondanks dat de viering niet is doorgegaan, nog niet teruggestort.

Volgens Seedorf zijn er geen pakketten verstrekt in december, omdat enkele bestuursleden wegens wangedrag zijn geschorst. Zij zouden zich tijdens een vergadering op 6 december hebben misdragen. 'Als je niet in vrede bent met personen, kunnen er geen zaken gedaan worden', vindt Seedorf.

Hij ziet de algemene ledenvergadering van 23 december, waar hij is bedankt als voorzitter, als een onderonsje. 'Het is groepje dat bezig is, moet geen leugens verkondigen, want met 79 leden kan ik niet afgezet worden.'

Seedorf zegt dat hij een aantal zaken heeft kunnen realiseren, zoals het opknappen van de kazerne. Ook zijn nieuwe brandweervoertuigen aangeschaft. Deze zaken zijn dankzij de bond gerealiseerd, beweert hij. 'Ook het stappen uit het Functie Informatiesysteem van de Overheid (FISO), is door dit bestuur gerealiseerd. Er moet alleen nog over de nieuwe loonreeks onderhandeld worden. De wapenfeiten van mij liggen daar', stelt Seedorf.

Raymond Sapoen (HVB): 'De dam is nuvrij en onbezwaard 100% Surinaams eigendom'

Sapoen wil discussie over positie Staatsolie in aardolie-, goud- en energiesector

'We moeten voorkomen dat je een staat binnen een staat krijgt'


'Het is nu overduidelijk, dat de dam nu na zo'n vijf jaren van zware onderhandelingen vrij en onbezwaard 100% Surinaams eigendom is en ook dat het is verzekerd vanwege het hoge risico ervan.' Raymond Sapoen, voorzitter van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB), merkt op dat ondanks dat de regeringsinformatie over de overdracht en de status van de Afobakadam niet transparant zijn, nu wel duidelijk is dat Surinaamse technici instaan voor het professionele onderhoud en de exploitatie van het waterkrachtwerk, aldus Starnieuws vandaag, maandag 6 januari 2020. 

De HVB is ingegaan op de uitnodiging van president Desi Bouterse om te praten over de overname van de Afobakadam en het natraject. President Bouterse houdt informatiesessies met verschillende groeperingen in de samenleving.

Sapoen stelt, dat wat misschien niet duidelijk was in de parlementaire debatten, is dat Alcoa ruim US$ 100 miljoen aan achterstallige stroomrekening heeft kwijtgescholden aan Suriname. Het saldo van ongeveer US$ 4 miljoen is vervolgens in de afgelopen jaren weer gestegen naar US$ 108 miljoen. Om die af te betalen is een lening van US$ 125 miljoen gesloten. 'Het zijn achterstallige stroomrekeningen die zijn betaald', zegt Sapoen. Er is dus niet betaald voor de dam.

De politicus gelooft niet dat de jaarlijkse besparing van ruim US$60 miljoen invloed zal hebben op de huidige stroomrekening van de consument. 'Er moet dus niet worden verwacht dat de stroomrekening omlaag gaat, temeer daar deze al jaren wordt gesubsidieerd door de staat.' Hij voegt eraan toe, dat er wel is aangegeven, dat de regering zich ervoor moet beijveren deze energiebesparing in de sector zelf te investeren.

Sapoen vindt het overigens terecht dat de SPCS (Staatsolie Power Company Suriname NV) als dochteronderneming van Staatsolie namens de Staat als beheerder van de dam is aangesteld. Hij wijst daarbij op de know how en infrastructuur van het bedrijf. Hij zegt echter, dat er binnenkort een fundamentele discussie moet worden gevoerd over de core activiteiten van Staatsolie, dat nu zowel activiteiten ontplooit in de aardoliesector, de goudindustrie en nu de energiesector. 'We moeten voorkomen dat je een staat binnen een staat krijgt.'

Aan de andere kant stelt de politicus, dat in zijn verantwoordelijkheid als enige aandeelhouder van talrijke staatsbedrijven, de Staat vaak tekort schiet en zijn huiswerk via zijn regeringscommissarissen niet of onvoldoende maakt. Hij merkt op, dat ook is gebleken dat over het Ontwikkelingsfonds dat nog op de valreep van de ondertekening van de overeenkomsten was bedongen als compensatie voor in het bijzonder de getroffen leefgebieden rond de Afobakadam, nog geen concrete afspraken zijn gemaakt. 'Noch over het totaal bedrag, noch over de verdeelsleutel ervan.' 

De HVB-delegatie bij de informatiesessie van president Bouterse bestond verder uit Izaak Soerokarso, Frans Kasanpawiro en M. Reita Wee Wee-Madhuban.

Port Control Unit (PCU) op Jules Sedney Haven belangrijke factor in strijd tegen smokkel cocaïne

VN-bureau UNODC lijkt regie te voeren over containercontroles op haven


Suriname produceert geen cocaïne, maar wordt door criminelen gebruikt als doorvoer land om drugs onder meer via zeeroutes te smokkelen. 'Er wordt gebruik gemaakt van de gunstige geografische ligging van het land net zoals dit het geval is met enkele andere Zuid Amerikaanse landen zoals Brazilië en Ecuador', zegt regionaal directeur Bob van den Berghe van het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad (UNODC, United Nations Office on Drugs and Crime) vandaag, maandag 6 januari 2020, op Starnieuws. 

Hij gaat niet in op hoe cocaïne Suriname binnenkomt en zegt, 'maar het staat buiten kijf dat het de drie cocaïne producerende landen Colombia, Peru en Bolivia betreft en dat de cocaïneproductie is gestegen'.

Leden van het Container Control Programme (CCP), een wereldwijd UNODC-programma noteerden voor 2019 inbeslagname van 77 ton cocaïne, een stijging in vergelijking met 2018 toen er 51 ton werd onderschept.

Het overgrote deel van de coke komt uit onze regio, bevestigt Van den Berghe. De belangrijkste vangsten in 2019 op een rij: 'Brazilië 24.500 kilo, Colombia 14.000 kilo, Ecuador 7.500 kilo, Panama 10.500 kilo en Peru 7.500 kilo.' Uit de 77.000 kilo cocaïne had ongeveer 63.000 kilo Europa als eindbestemming, waarvan 31.000 kilo via Belgische havens liep.

Voor de Port Control Unit (PCU) op de Jules Sedney Haven, die onder CCP-auspiciën werkt, is de tijdsfactor erg cruciaal om meer successen te boeken in de strijd tegen drugshandel en andere illegale containermisdrijven. 'Het is dan ook de uitdaging van alle voor handen zijnde informatie betreffende containers tijdig ter beschikking te hebben, zodat er afdoende tijd is om analyse te doen van de documenten en mogelijke risicocontainers te identificeren.'

De PCU, een gezamenlijke eenheid met zeven leden uit de douane, politie en Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), houdt zich bezig met 'targeting en fysische controles van cargo en containers'. De eenheid komt in actie op het moment dat de commerciële documenten van de container ter beschikking zijn, legt Van den Berghe uit. 'Dit is pre-departure en pre-arrival informatie die reeds geanalyseerd dient te worden alvorens de containers in de haven arriveren.'

De zeven PCU-leden zijn geselecteerd door de Surinaamse autoriteiten. 'De eenheid werkt onder de bevoegdheid van de Surinaamse autoriteiten en wetgeving. Alle beslissingen worden genomen door Suriname', zegt Van den Berghe. Op de vraag of de PCU-leden regulier worden gescreend, verwijst hij naar de Surinaamse autoriteiten. Zijn bureau levert via het CCP expertise, training, inspectiemateriaal en stelt een internationaal communicatie netwerk ter beschikking. 'Wij trachten eveneens advies te geven opdat mogelijke risico containers kunnen worden geïdentificeerd.' Buiten de PCU krijgen soms ook andere leden van de politie, douane of DNV een training.

Naast de tijdsfactor is een nauwe samenwerking met de scheepvaartmaatschappijen en de private sector belangrijk, geeft de regionaal UNODC-directeur aan. 'Het is in het belang van publieke actoren en private sector dat containers op een veilige manier, met minieme kans op contaminatie, de haven van Paramaribo kunnen aandoen.' Suriname kan hiermee zijn imagovoordeel opdoen.

Hoewel er meerdere vrachtschepen zeecontainers vervoeren vanuit andere Surinaamse havens, heeft CCP vanwege budget alleen een unit op de Nieuwe Haven. Het programma leunt op geld van donors. 'In Suriname hebben we fondsen van de VS en Canada beschikbaar om het programma uit te voeren. Suriname had reeds interesse getoond om het programma eveneens toe te passen op de Kuldipsingh haven, doch is dit afhankelijk van beschikbare fondsen.'

Al in 2015 toonde Suriname ook interesse om het CCP toe te passen op de J.A. Pengelluchthaven. 'Dit is een onderdeel van ons programma waarbij we focussen op cargo via luchtvrachtverkeer. Ook hier hangen we af van beschikbare fondsen.'

Voor de komende drie jaren is het containerprogramma veiliggesteld in Paramaribo. De VS stelt weer financiering van US$ 1.3 miljoen beschikbaar voor het UNODC-CCP, waarin negen landen meedoen, deelde de VS-ambassade in Paramaribo mee op haar Facebookpagina. 'In de afgelopen drie jaar heeft de CCP-eenheid bijgedragen aan inbeslagnames van in totaal meer dan 4.5 ton cocaïne in de Jules Sedney Haven', schrijft de ambassade (exclusief de 855 kilo cocaïne van 27 december 2019).


Volgens Van den Berghe is de Europese Unie nog geen donor, 'maar het is uiteraard niet uitgesloten dat dit in de toekomst verandert'. Voortdurende en continue uitvoering van gerichte controles op de haven, zal volgens hem criminele organisaties afschrikken. Ook samenwerkingen op multidisciplinaire wijze met de verschillende betrokken rechtshandhaving en internationale organisaties, uitwisseling van informatie en ervaringen met andere buitenlandse diensten zijn belangrijk. 'Ook hierin kunnen wij een steun betekenen voor Suriname.'

De UNODC wil de Surinaamse regering helpen bij het handhaven en versterken van de controle op containerladingen in geselecteerde zeehavens om de illegale handel te voorkomen.

Het draait niet alleen om drugs, maar om veel meer illegaliteit, zoals verboden handel in biologische, radioactieve of nucleaire materialen en beschermde dieren in het wild. Het doel is om te komen tot het punt van minder controles, meer resultaten en handel faciliterend, legt Van den Berghe uit. De VN-organisatie werkt samen met de Werelddouaneorganisatie. Op 22 augustus 2012 ging ze een samenwerking aan met Suriname via een Memorandum of Understanding met DNV, dat tevens het UNODC-aanspreekpunt is, terwijl het ‘steering committee’ wordt voorgezeten door de procureur-generaal.