zondag 5 november 2017

Speciale rechter in Chili trekt onderzoek vlot naar in 1985 verdwenen Maarten Visser (18) uit Rotterdam

Nieuwe impuls in onderzoek naar al 32 jaar vermiste Nederlander in Chili 

- Chileense rechter laat  gletsjerdeskundigen hellingen vulkaan Osorno onderzoeken
- Vermoedens dat Visser werd opgepakt door Chileense soldaten of leden van de geheime dienst


Met hulp van gletsjerdeskundigen hoopt een speciale rechter in Chili het onderzoek vlot te trekken naar de vermiste Maarten Visser (18) uit Rotterdam. Hij verdween in 1985 tijdens een wandeling op een vulkaan in het Zuid-Amerikaanse land. Vissers ouders reageren gematigd positief, aldus het AD vandaag, zondag 5 november 2017.

Maarten Visser werd op 12 december 1985 voor het laatst gezien in de berghut Teski Refugio op de 2.661 meter hoge vulkaan Osorno. Hij vertrok in zijn eentje voor een wandeling en is sindsdien verdwenen. Onbruikbaar gemaakte beelden van zijn fotorolletjes waren de stille getuigen. Eerdere zoekacties leverden geen enkel spoor van hem op. Dit sterkt vermoedens, dat hij werd opgepakt door bijvoorbeeld Chileense soldaten of leden van de geheime dienst. De streek rondom de vulkaan, in het grensgebied met Argentinië, was destijds militair zeer gevoelig.

Rechter Álvaro Mesa bezocht afgelopen week het Centrum Voor Wetenschappelijke Studies in Valdivia, een stad zo'n 800 kilometer ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago. Aan dit instituut zijn glaciologen verbonden. Met hun hulp wil de onderzoeksleider een nauwkeuriger zoekactie laten uitvoeren op de hellingen van de vulkaan Osorno, zo verklaarde hij tegenover Chileense media, waaronder op 1 november biobiochile.cl en Diario de Valdivia.

Mesa werkt voor het Hof van Beroep in de regiohoofdstad Temuco. Hij is belast met het controleren van rechtbanken in het gebied waar Visser op 12 december 1985 verdween. Bij die controle staan schendingen van mensenrechten centraal. Van zulke schendingen is mogelijk sprake in de verwijdingszaak van Maarten Visser. Dat vermoeden is gebaseerd op de persoonlijke spullen die Vissers ouders na de verdwijning van hun zoon ontvingen van de Chileense inlichtingendienst. 'Onder die spullen vier fotorolletjes met opnames die Maarten op de dag van zijn verdwijning maakte. De beelden zijn zodanig beschadigd dat er niks meer op te zien is. Waarschijnlijk het werk van de geheime dienst van het regime van dictator Pinochet', zegt vader Paul Visser.

'Het is niet het enige vreemde in de zaak', vervolgt hij. 'De eerste keer dat mijn echtgenote en ik in Chili waren na de verdwijning van Maarten, werden we in een legerhelikopter gezet die een rondje om de bewuste vulkaan vloog. We zagen plekken waar Maarten nooit geweest kon zijn. Desondanks kregen we steeds te horen: 'kijk eens hoe gevaarlijk het gebied is'. De teksten suggereerden dat onze zoon was verongelukt.'

Visser en zijn echtgenote reageren met gemengde gevoelens op het nieuws over het inroepen van de hulp van gletsjerdeskundigen voor een nieuwe zoekactie op de vulkaanhellingen. 'Wij vinden het wel een beetje laat om dit 32 jaar na Maartens verdwijning te doen, maar zijn zeer hoopvol over rechter Mesa. Hij houdt zich sinds vorig jaar bezig met de zaak en kondigde meteen aan dat hij het onderzoek wil vlot trekken. Hij vroeg ons om kleding van Maarten in verband met de inzet van speurhonden.' 

Paul en Loes Visser ontmoeten Mesa binnenkort. Ze vertrekken over drie weken weer naar Chili. Dat doen ze elk jaar sinds 1985. Om de verdwijning onder de aandacht te blijven brengen van media en om bloemen te leggen bij het kruis dat ze voor hun zoon op de vulkaanhelling plaatsten. Het stel kijkt uit naar de ontmoeting met de speciale rechter. 'Wij hebben de indruk dat hij zeer actief is en vinden het heel prettig dat we hem ontmoeten. Vooral ook omdat we een dag met hem op pad gaan. Mesa heeft tegen ons gezegd dat hij voor onze komst ook met de politie gaat praten', zegt Visser.

Documentairemaakster Fifi Visser, Maartens zus, maakte in 2012 de documentaire 'Twee Levens' over de zoektocht van haar ouders naar Maarten:

Gezondheidsinspectie Curaçao legt Sehos twee dwangsommen op

Sehos verstrekt Inspectie geen informatie over de voorwaarden inzake chirurg Berry


Paradise FM bericht zaterdag 4 november 2017, dat de Gezondheidsinspectie het Sehos twee dwangsommen van 10.000 gulden per week heeft opgelegd met een max van 100.000 gulden.

Een dwangsom, omdat zij de door de Inspectie verzochte informatie over de voorwaarden over chirurg Michel Berry niet verstrekt. En een dwangsom om Berry niet te laten werken.

Vorige week kreeg het Sehos een aanwijzing, omdat zij de documenten over Berry niet lieten zien. Berry was na een reeks incidenten op non-actief gesteld.

Inmiddels is hij met goedkeuring van de Inspectie weer aan het werk. De Inspectie eist echter wel inzage in de voorwaarden waaronder Berry weer aan het werk mag.

Vijf leden Venezolaanse Nationale Garde verdacht van cocaïnehandel

Commandant Nationale Garde door VS verdacht van steun aan drugshandelaren in ruil voor geld


Nadat 140 brokken cocaïne afkomstig uit Venezuela in Santo Domingo waren aangekomen, werd een hooggeplaatste socialistische loyalist ervan beschuldigd dat hij steekpenningen had ontvangen van drugshandelaren en dat leidde tot de arrestaties van verschillende ondergeschikten. Vijf leden van de Venezolaanse Nationale Garde werden zaterdag geconfronteerd met aanklachten inzake cocaïnehandel in de Dominicaanse Republiek.

Generaal Néstor Reverol, commandant van de Venezolaanse Nationale Garde en een van de grootste loyalisten van president Nicolas Maduro, vertelde verslaggevers vrijdag tijdens een persconferentie dat vier sergeanten en een luitenant cocaïne smokkelden via de Simón Bolívar de Maiquetía International Airport. Reverol zei dat het doel was om 'de hele bende te ontmantelen totdat hij bij de leiders, bazen, van deze organisatie kwam'.

Vier stuks bagage met de lading vertrokken met een Láser Airlines-vlucht naar de Dominicaanse Republiek. Autoriteiten in Santo Domingo geloven, dat de VS de beoogde eindbestemming van de cocaïne was.

Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA)-onderzoekers menen dat Venezuela lang heeft gediend als een smokkelroute voor cocaïne uit Colombia. Ondanks beschuldigingen van de VS dat Reverol deel uitmaakte van het 'Cartel of the Suns', waarin hooggeplaatste leden van het Venezolaanse leger betrokken waren die cocaïneverzendingen beschermden uit Colombia, bevorderde Maduro hem vorig jaar.

In 2016 hebben Amerikaanse openbare aanklagers een aanklacht van 1 januari 2015 ingediend tegen Reverol op beschuldiging, dat hij steekpenningen accepteerde om drugshandelaren te helpen. Twee van zijn neven - Franqui Francisco Flores de Freitas, 30, en Efraín Antonio Campo Flores, 29, - werden veroordeeld voor een samenzwering om cocaïne in de VS te importeren. Ze werden gearresteerd op Haïti.

(Suriname Mirror/Local10, Pembroke Park, Florida, VS/Twitter)

Venezolaanse autoriteiten laten twee activisten vrij

Delson Guarate en Yon Goicoechea zaten ruim jaar zonder proces in gevangenis


Venezolaanse autoriteiten hebben twee activisten vrijgelaten die meer dan een jaar in de gevangenis zaten, nadat ze beschuldigd waren van samenzwering tegen de socialistische president Nicolas Maduro, zei de oppositie zaterdag 4 november 2017.

Delson Guarate, die burgemeester was  in de centrale staat Aragua, en de voormalig studentenleider Yon Goicoechea behoorden tot bijna 400 gevangen gezette anti-Maduro-activisten die volgens mensenrechtenactivisten politieke gevangenen zijn, maar door de regering coup-plegerd worden genoemd.

'Ik ben vandaag bij mijn familie', tweette Goicoechea, en liet een foto van zichzelf zien tegen de achtergrond van de Avila-berg in Caracas. 'Morgen zal ik het land toespreken. God is met ons.'



'Ik ben vrij!', tweette Guarate.

De vrijheid van het paar, met een aantal niet nader omschreven voorwaarden, werd bevestigd door oppositiepartijen en een mensenrechtengroep, maar de regering had geen commentaar.

De vrijlatingen kwamen toen Maduro een van de meest prominente oppositieleiders, congresleider Julio Borges, om zich voor verraad te verantwoorden voor het lobbyen tegen zijn regering in internationale financiële kringen.

En het pro-Maduro Hooggerechtshof is deze week begonnen met het afschaffen van parlementaire immuniteit voor congresafgevaardigde Freddy Guevara, zodat hij kan worden berecht voor het aanzetten tot geweld. Guevara leidt het militante Voluntad Popular, waartoe zowel Goicoechea als Guarate behoren.

Het heeft een voortrekkersrol gespeeld in anti-Maduro-protesten, waaronder vier maanden demonstraties dit jaar die hebben geleid tot 125 doden. Volgens critici heeft Maduro de OPEC-natie veranderd in een dictatuur. Zijn aanhangers zeggen, dat de 54-jarige opvolger van Hugo Chavez zich verzet tegen een poging van het Westen om hem te verdrijven.

In een column in de New York Times eerder dit jaar beschreef Goicoechea hoe een tiental politieagenten een zwarte doek over zijn hoofd legden toen ze hem arresteerden voordat ze hem naar een cel brachten zonder natuurlijk licht of ventilatie. 'Toen ik mijn armen strekte, kon ik twee tegenoverliggende muren aanraken', schreef hij in de column die uit de gevangenis was gesmokkeld. 'De deur werd geblokkeerd met zwarte vuilniszakken, waardoor de kamer in totale duisternis achterbleef.' 

'Er was rot, met wormen besmet voedsel op de vloer naast stukjes kleding bedekt met uitwerpselen. Het voelde alsof ik levend was begraven.'

Hoge functionarissen zeiden, dat Goicoechea een 'imperialistische 'agent was die gevangen was met explosieven in zijn bezit, terwijl Guarate 'terrorisme' had gefinancierd. Geen van beide zijn voor het gerecht gedaagd.

Voluntad Popular, die de regering heeft gedreigd met een verbod als een terroristische organisatie, zei dat ze niet stopt met vechten voor de vrijheid van alle activisten. 'De gerechtigheid van de dictatuur is een draaideur', zei partijwetgever Juan Mejia. 'Sommigen vertrekken, terwijl anderen naar eigen inzicht en in het voordeel van anderen komen.'

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Ministerie van Volksgezondheid en Ziekenhuisraad voeren 'vruchtbaar' overleg over toekomst ziekenhuiszorg

Volksgezondheid en Ziekenhuisraad willen spoedig plan van aanpak aanbieden aan Assemblee


Het ministerie van Volksgezondheid en de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) hebben 2 en 3 november in het district Nickerie strategisch overleg gevoerd over de toekomst van de ziekenhuiszorg in Suriname, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII.

De NZR heeft dit overleg als vruchtbaar ervaren en heeft er goed gebruik van gemaakt om van gedachten te wisselen en te discussiëren over de toekomst van de ziekenhuiszorg in Suriname, aldus het NII.

De minister van Volksgezondheid, die dit initiatief nam, vond het nodig met de ziekenhuisdirecteuren te praten om zo te kunnen komen tot het formuleren van een strategisch raamwerk waarin concrete stappen geformuleerd worden die als basis zullen dienen voor een nationale ziekenhuisstrategie.

Zaken die tijdens dit overleg zijn besproken zijn onder andere het opzetten van gemeenschappelijke dienstencentra, het nationaal automatiseringstraject en het komen tot een uniform normenkader. Zowel de minister als de NZR zijn, aldus het NII, zeer tevreden over het verloop van het overleg en geven aan het nog op te maken plan van aanpak zo spoedig mogelijk te willen presenteren aan  regering en Assemblee.

Gajadien (VHP): 'In Suriname worden in alle productiesectoren obstakels opgeworpen'

'Guyana is uit crisis gekomen door zijn uitgavenbeleid drastisch aan te passen'


Assembleelid tevens plaatsvervangend fractieleider van de VHP, Asiskumar Gajadien, vindt dat de regering haar beleid drastisch moet veranderen. Suriname moet ruim 23 miljoen Amerikaanse dollar per maand vrijmaken voor aflossingen en rentes, vanwege mismanagement van de president en zijn regering. Dit stelde de politicus in De Nationale Assemblee tijdens de algemene politieke beschouwingen donderdag.

De president antwoordt dinsdag op de vragen die de verschillende fracties hebben gesteld, aldus Starnieuws zaterdag 5 november 2017.

Gajadien merkte op, dat ook buurland Guyana in zijn crisisjaren deze situatie van een vicieuze cirkel van het aangaan van leningen heeft gekend. Guyana is eruit gekomen door zijn uitgavenbeleid drastisch aan te passen en zijn uitgaven door public sector reform te verminderen. De productiesector is daadwerkelijk voorzien met incentives. Voor het bereiken van de economische groei is de productie opgevoerd.

In Suriname worden in alle productiesectoren obstakels opgeworpen, meent de VHP'er. 'Hierdoor lopen wij die ontwikkeling mis.'

'Terwijl wij willen praten over duurzaam natuurbeheer wordt er aan kaalkap gedaan waarbij alle hout, voornamelijk rondhout naar China en een deel naar India gaat. Er komt geen aangepast beleid hierop, waardoor momenteel er schaarste is van enkele houtsoorten op de lokale markt. Houtzagerijen staan op het punt om hun bedrijven te sluiten.'

Minister Polak komt belofte over uitbetaling Kinderbijslag 2016 niet na

'Betaling kan plaatsvinden op korte termijn, maar wat kort is voor mij kan lang zijn voor de mensen'

Mensen gedupeerd, omdat geld bij ministerie is verdwenen


Minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) weet nog niet wanneer de Kinderbijslag van 2016 zal worden betaald aan degenen die nog geen betaling hebben ontvangen. Wegens malversatie, waardoor geld is verdwenen, heeft het ministerie de uitbetaling ruim twee weken geleden voorlopig stopgezet. De bewindsvrouwe had toen beloofd dat betaling binnen een of twee weken zou plaatsvinden.

'Ik had gedacht dat het gemakkelijk zou zijn om over het geld te beschikken, maar dat blijkt een complexe aangelegenheid. Zaken moeten geregeld worden binnen de comptabele voorschriften. Ik kan bijvoorbeeld geen AOV-geld nemen om Kinderbijslag te betalen', stelt Polak.

Zij en collega Gillmore Hoefdraad van Financiën zoeken naar een oplossing. Er mag geen geld van de begroting van dit jaar worden gebruikt, omdat elke betaling gekoppeld is aan een beleidsmaatregel.

Door de ontstane situatie hebben rechthebbenden van Leiding, Koewarasan, Domburg en een deel van Welgelegen nog geen Kinderbijslag over 2016 ontvangen. Om hoeveel personen en geld het gaat kon de bewindsvrouwe niet direct zeggen. Ze verzekert wel de uitbetaling, omdat de mensen niet de dupe moeten worden van de onregelmatigheden. Polak wil echter geen datum noemen.

'De betaling kan plaatsvinden op korte termijn, maar wat kort is voor mij kan lang zijn voor de mensen', legt ze uit. Polak noemt de zaak erg ongunstig voor het ministerie. 'Het is net alsof je Srd 1.000 in jouw portemonnee hebt, maar plotseling zijn de uitgaven Srd 2.000. Je draait de portemonnee van alle kanten, maar je hebt slechts Srd 1.000.'

Ze zei enkele weken geleden tijdens een persconferentie dat de malversatie in 2014 of 2015 heeft plaatsgevonden. De zaak is ingediend bij de procureur-generaal voor onderzoek.

LVV voert controleacties uit op vissersboten op aanmeersteigers in het district Commewijne

Acties ministerie zijn snelle reactie op protest en petitie visserscoöperatie Visserscollectief

(Bron foto's: LVV)

Het onderdirectoraat Visserij (OdVis) van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft een controle-actie uitgevoerd op vissersboten op verschillende aanmeersteigers in het district Commewijne. Dit gebeurde zaterdag 4 november in de vroege ochtend, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII. 

Naar aanleiding van de actie begin deze week door de visserscoöperatie Visserscollectief, waarbij aandacht werd aangedrongen op spoedactie vanuit LVV, zal een harde aanpak landelijk worden uitgevoerd voor garantie van vis in Surinaamse wateren.

De visserscoöperatie Visserscollectief heeft 31 oktober actie gevoerd en een petitie ingediend bij minister Soeresh Algoe van het ministerie van LVV. Zij heeft aandacht gevraagd voor spoedacties met betrekking tot de problematiek die de bevolkingsvisserij in het district Commewijne ondervinden. In de petitie is aangehaald, dat er geen optimale controle geschiedt met betrekking tot visserijactiviteiten. Het voornaamste probleem zijn illegale visserijactiviteiten, waarbij bewust in andere (visserij)zones, dan vermeld op de vergunning, wordt gevist.

Met versterking van de politie en militairen is zaterdagochtend een spoedactie uitgevoerd op de aanmeersteigers Visserij Centrum Commewijne (VCC), Gabs, Zoelen en Lallsteiger. Allereerst hebben de visserij-inspecteurs controle gedaan op zaken met betrekking tot de vergunning. Naast een geldige originele vergunning dienen de volgende originele documenten getoond te worden: registratiebewijs en certificaat van deugdelijkheid van de boot van de Maritieme Autoriteiten Suriname (MAS) en van elk van de bemanningslieden op de boot, een certificate of foodhandlers van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG).

Daarnaast werd gecontroleerd of de vissers zich houden aan de vergunningsvoorwaarden, welke zijn afgedrukt aan de achterkant van de visserijvergunning, zoals de netten en de lengte van de boot.

Er zijn onregelmatigheden geconstateerd tijdens deze inspectieronde en die zijn aan de aanwezige agenten overgedragen. Het NII verzuimt gemakshalve welke onregelmatigheden zijn geconstateerd. De politie zal deze zaken verder afhandelen. Zware maatregelen en boetes zijn niet uitgesloten.

‘Intrekking nota Kosovo wederom diplomatieke blunder’

'Ontwikkelingen rond het versterken van diplomatieke banden met Rusland zorgwekkend'


De regering heeft recent de diplomatieke nota, waarin zij Kosovo erkent als een onafhankelijke staat, ingetrokken. Dit heeft ervoor gezorgd dat Suriname internationaal het nieuws heeft bereikt. Ook Kosovo heeft hierop gereageerd en stelt dat het volgens het internationaal recht niet mogelijk is. Servië, waarvan Kosovo zich afgescheiden heeft, juicht het besluit van ons land toe, zo schrijft De West vrijdag 3 november 2017.

Angelic Alihusain-del Castillho, DA’91-voorzitater en oud-diplomaat, zegt dat Suriname met deze stap wederom een diplomatieke blunder heeft begaan. Ook zij geeft aanm dat het volgens het internationaal recht niet mogelijk is om een dergelijke diplomatieke nota in te trekken.

Zij vergelijkt deze situatie met een pasgeboren baby die staat ingeschreven bij het CBB (Centraal Bureau Burgerzaken), waarna het CBB plotseling aangeeft dat het kind nooit geboren is.

Alihusain-del Castillho zegt, dat het intrekken van de diplomatieke nota, Suriname internationaal zal betitelen als zijnde onbetrouwbaar. Ze brengt ook in herinnering het niet toelaten van een Nederlandse ambassadeur. De regering heeft op het laatste moment de goedkeuring daarvoor ingetrokken. De oud-diplomaat stelt dat de regering door deze handelingen, Suriname niet alleen nationaal, maar ook internationaal schade berokkent. Zij zegt dat het nog jaren zal duren voordat het vertrouwen in ons land hersteld zal zijn.

Opmerkelijk is dat de nota wordt ingetrokken in een periode waarbij de regering op het punt staat om de diplomatieke banden met Rusland te versterken. De minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, bevindt zich momenteel in Rusland. Alihusain-del Castillho zegt dat Servië een trouwe bondgenoot is van Rusland en dat het bezoek van de minister de indruk wekt alsof er zaken besproken zijn om Servië te ondersteunen in ruil voor iets. Ze vindt de ontwikkelingen rond het versterken van de diplomatieke banden met Rusland zorgwekkend en merkt op, dat de regering erop uit is om relaties versterken met landen die een repressief regime hebben, namelijk Cuba, China, Venezuela, Equatoriaal Guinea en nu Rusland.

Alihusain-del Castillho vermoedt dat er politieke belangen spelen. Zij vraagt zich af wat nog de reden is om 25 november aanstaande Onafhankelijkheidsdag te vieren, als wij zien dat de regering erop uit is om banden met repressieve regimes te versterken. Zij benadrukt, dat Suriname als een klein onafhankelijk land, juist zoveel mogelijk vrienden willen in de wereld, maar niet met repressieve regimes die ons vrienden zullen kosten. De oud-diplomaat geeft aan dat er gekeken wordt naar exportmogelijkheden tussen Suriname en Rusland. Echter constateert zij, dat Rusland geen van de producten importeert die ons land produceert.

Ook de studiebeurzen ziet Alihusain-del Castillho als een ondoordachte stap. Zij vraagt zich af in welke beroepen de studenten van ons zich zullen verdiepen en waar ze te werk gesteld zullen worden bij terugkomst. Ze merkt op dat de overheid niet in staat is om werkgelegenheid te scheppen, omdat al het verdiende geld naar het aflossen van leningen gaan.

Twee Nederlanders in Marokko gearresteerd voor schietpartij in café in Marrakech

Arrestanten, 29 en 24 jaar oud, van Dominicaanse en Surinaamse origine



Twee Nederlanders zijn in Marokko gearresteerd voor een schietpartij in een café in de stad Marrakech. Daarbij vielen afgelopen donderdag een dode en twee gewonden. De twee arrestanten, 29 en 24 jaar oud, zijn van Dominicaanse en Surinaamse origine, melden verschillende media in Marokko zaterdag 4 november 2017, waaronder Yabiladi.

Volgens Marokkaanse media zijn zes verdachten gearresteerd in Casablanca.

De Marokkaanse veiligheidsdienst DGSN (Direction Générale de la Sûreté Nationale) stelt, dat de twee bekenden van de politie zijn. Ze worden in verband gebracht met onder meer internationale drugshandel, ontvoeringen en gewapende overvallen.

Op basis van eerste onderzoeksgegevens  kwamen de twee mannen een week geleden in Marokko aan. Ze hebben kamers gehuurd in twee verschillende hotels die zich naast de plaats delict bevinden.


Een van de verdachten werd herkend aan zijn rastakapsel. Het zou gaan om een afrekening in het criminele milieu.


Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kan het bericht nog niet bevestigen, maar zegt het te zullen uitzoeken.

Het Parool berichtte gisteren, dat in de onder Nederlandse Marokkanen geliefde koffiezaak La Crème in Marrakech donderdagavond waarschijnlijk per ongeluk een klant is geliquideerd. Het doelwit was volgens ingewijden de zeer vermogende Nederlands-Marokkaanse crimineel 'Mous' F., de eigenaar van de zaak.


'Mous' F., alias 'Amotor' (motor), heeft in Marrakech nog zeker één andere luxe koffiebar. In Nederland was hij volgens bronnen de financier van de onder criminelen geliefde club No Limit in Zoetermeer. Die zaak is onlangs voor de tweede keer gesloten door de burgemeester omdat het management onvoldoende optrad tegen geweld en inmenging van criminelen. In het criminele milieu zouden al weken verhalen zijn rondgegaan over een plan F. te liquideren, blijkt nu.

De man die donderdagavond door zijn hoofd werd geschoten was een geneeskundestudent. Een vriend van het slachtoffer en een vrouw raakten gewond. Het overleden slachtoffer is volgens Marokkaanse media de zoon van de president van de rechtbank in de centraal-Marokkaanse stad Beni Mellal


(Suriname Mirror/Yabiladi/Crimesite.nl/De Telegraaf/Twitter/Het Parool/YouTube)

Penitentiaire ambtenaar schiet echtgenote dood en pleegt vervolgens suicide

Een collega gevangenbewaarder schiet zichzelf dag eerder door het hoofd...


Starnieuws berichtte gistermiddag, zaterdag 4 november 2017, dat een penitentiaire ambtenaar te Lelydorp vanmiddag zijn vrouw heeft doodgeschoten en daarna zichzelf van het leven heeft beroofd. Beiden zijn ter plekke overleden. De politie van Lelydorp is bezig met het onderzoek. Een en ander is nog niet bevestigd door het Korps Politie Suriname.

Starnieuws schrijft verder te hebben vernomen, dat een dag eerder ook een penitentiaire ambtenaar suïcide heeft gepleegd. Hij heeft zichzelf met zijn dienstwapen door het hoofd geschoten, te Weg naar Zee.

Vernomen wordt dat beide gevallen te maken hebben met problemen in de relationele sfeer.

Het Korps Politie Suriname bericht:

Meer dan een ton cocaïne onderschept in Braziliaanse haven van Santos: bestemming Antwerpen

1.098 Kilo cocaïne in 32 sportzakken in drie grote plastic bakken gevuld met gist


 
In de haven van Santos, in het zuidoosten van Brazilië, heeft de douane meer dan een ton cocaïne onderschept. De drugs werden ontdekt in een lading met bestemming Antwerpen. De 1.098 kilo cocaïne zat in 32 sportzakken, die verstopt waren in drie grote plastic bakken gevuld met gist. De lading stond in een container die een van de komende dagen op een schip naar Antwerpen zou worden gezet. 

Het gaat om de grootste drugsvangst dit jaar in de grootste haven van Brazilië.

De teller staat sinds begin dit jaar op meer dan 10 ton onderschepte drugs.

De Braziliaanse politie hield begin september een grootschalige actie om een netwerk te ontmantelen dat drugs met schepen naar Europa verzond. Er werden aanhoudingsmandaten uitgevaardigd tegen 127 mensen. Het nabijgelegen Sao Paulo zou gelden als 'stockageruimte' voor drugs die in Zuid-Amerika worden geproduceerd, alvorens ze via de haven van Santos naar Europa worden versluisd.



(Suriname Mirror/Het Laatste Nieuws/Folha de S.Paulo/Twitter)