zaterdag 17 augustus 2019

Bureau Venezolaanse procureur-generaal ontmantelt grootscheepse smokkel van goud naar Dominicaanse Republiek

(Bron foto: Twitter)
Zes Venezolanen en twee lokale verdachten in de Dominicaanse Republiek aangehouden


De Venezolaanse procureur-generaal Tarek William Saab zegt vrijdag 16 augustus 2019, dat zijn kantoor een grote goud smokkelbende heeft ontmanteld die het edelmetaal naar de Dominicaanse Republiek smokkelde. Zes Venezolanen zijn vrijdag in de Dominicaanse Republiek aangehouden vanwege mogelijke links naar de smokkelbende en worden nu uitgeleverd. Twee onderdanen van de Dominicaanse Republiek die bij de operatie betrokken waren, werden ook gevangen genomen. 

Tarek William Saab kondigde vrijdag aan, dat de criminele bende die zich toelegt op het illegaal verkrijgen en smokkelen van Venezolaans goud naar de Dominicaanse Republiek, is ontmanteld, maar biedt weinig details over de zaak.De arrestanten worden ervan beschuldigd verbonden te zijn met drie andere Venezolanen die in juni vorig jaar zijn gearresteerd nadat ze waren gevangen door autoriteiten van de Dominicaanse Republiek die probeerden meer dan een miljoen dollar met een licht vliegtuig naar huis te vervoeren.  
'We willen het nationale en internationale publiek laten zien dat deze plaag het Venezolaanse volk schaadt', zei Saab. Hij voegde eraan toe dat het kantoor van de Officier van Justitie 'moedig' handelt om de bendeneer te ontmantelen die het kostbare metaal het land uit smokkelt. Saab zei dat zijn kantoor nog eens zeven zoekbevelen uitvaardigde en beval de inbeslagname van vier vliegtuigen.


Volgens verklaringen van de procureur-generaal werd deze criminele bende geleid en gefinancierd door Roberto Espejo, die sinds juni 2018 wordt vastgehouden voor misdaden die verband houden met de handel in strategische mineralen en smokkelwaar. Espejo maakte deel uit van een financiële groep die eigenaar was van verschillende Venezolaanse bedrijven die werden gebruikt voor het witwassen van geld. Tot nu toe is volgens Saab één persoon veroordeeld, worden 32 aanhoudingsbevelen uitgezet, 426 geblokkeerde bankrekeningen en 45 voertuigen ingehouden.

(Suriname Mirror/El Siglo de Torreon/TeleSur/El Nacional/Prensa-Latina/Twitter)

Demonstranten in El Alto, Peru, steken gebouw in brand van Chinese oliemaatschappij CNPC

(Bron foto: El Comercio)
Oliearbeiders eisen een loonsverhoging en dat het Chinese bedrijf meer lokalen inhuurt


Demonstranten hebben vrijdag 16 augustus 2019 tijdens een gewelddadige arbeidsdemonstratie in Noord-Peru een gebouw in brand gestoken waarin de kantoren van een Chinese oliemaatschappij zijn ondergebracht. De onrust vond plaats in El Alto na een ontmoeting over betere werkomstandigheden van China National Petroleum Corp (CNPC), lokale autoriteiten en oliearbeiders. 

'Daarna verbrandden bendes banden ... terwijl een andere groep de faciliteiten van Confipetrol in brand stak, een bedrijf dat diensten verleent aan China National Petroleum Corporation, dat ook werd getroffen', zei het ministerie van Binnenlandse Zaken in een verklaring.Er waren geen eerste meldingen van doden of gewonden, maar het ministerie zei dat het een strafrechtelijke klacht zou indienen tegen degenen die volgens haar aan het incident hadden deelgenomen.

Oliearbeiders hadden een loonsverhoging geëist en dat het Chinese bedrijf meer van de lokale bevolking inhuurt. CNPC weigerde commentaar te geven op het incident.

Het bedrijf is sinds 1993 actief in Peru, waar het een half dozijn booreilanden exploiteert voor de kust van de noordelijke regio's. Het is ook actief en produceert gas in het zuidoosten van het land.

(Suriname Mirror/Noticias24/ABS-CBN/Reuters/El Comercio/Twitter)

Bom en twee illegale kleppen beschadigen delen Transandino-oliepijpleiding in Colombia

Meer dan 560 illegale kleppen zijn in de loop van het jaar langs de pijpleiding gevonden


Een bom en twee illegale kleppen hebben delen van de Transandino-pijpleiding in Colombia beschadigd, zei staatsoliemaatschappij Ecopetrol vandaag, zaterdag 17 augustus 2019. 

De twee kleppen, geïnstalleerd om ruwe olie te stelen, werden geplaatst door onbekende personen in de gemeente Barbacoas in de zuidwestelijke provincie Narino, nabij de grens met Ecuador, zei het bedrijf in onderstaande verklaring.

Det bom, die de leidingen van de pijpleiding aantastte, vond 's nachts plaats in Ricaurte, ook in de provincie Narino, voegde de verklaring eraan toe.

Hoewel de pijpleiding op dat moment niet functioneerde, veroorzaakten de kleppen het morsen van olie in een nabijgelegen kreek, die nu wordt gecontroleerd.

Meer dan 560 illegale kleppen zijn in de loop van het jaar langs de pijpleiding gevonden en de 306 kilometer Transandino is 16 keer in 2019 in Narino aangevallen, zei Ecopetrol.

Het bedrijf noemde de groep die verantwoordelijk was voor de bombardementen niet, maar de linkse rebellen van het Ejército de Liberación Nacional (ELN), door de Verenigde Staten en de Europese Unie als een terroristische organisatie beschouwd, vallen regelmatig de olie-infrastructuur aan.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Brazilië stapt uit douane-unie Mercosur bij winst centrumlinkse oppositie Argentijnse presidentsverkiezingen oktober

(Bron foto:Twitter)
Oppositiekandidaat Fernandez: 'Vrijhandelakkoord Mercosur-EU in het nadeel van de Argentijnen'


Brazilië zal de Zuid-Amerikaanse douane-unie Mercosur verlaten indien de centrumlinkse oppositie de Argentijnse presidentsverkiezingen in oktober wint en zich verzet tegen het vrijhandelakkoord dat de unie sloot met de Europese Unie. Dat heeft president Jair Bolsonaro gezegd. 

Bolsonaro en de huidige Argentijnse president Mauricio Macri, de conservatieve leiders van de twee grootste economieën in Zuid-Amerika, onderhandelden mee het akkoord tussen de de Mercosur-landen (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay) en de EU. Dat akkoord werd in juni gesloten en heeft een impact op 800 miljoen mensen. Beide landen hebben ook interesse getoond om een gelijkaardig akkoord te bereiken met de Verenigde Staten.

De Argentijnse oppositiekandidaat voor de presidentsverkiezingen in oktober, Alberto Fernandez, heeft het akkoord echter in vraag gesteld, aldus Bolsonaro. Volgens de linkse kandidaat is het akkoord in het nadeel van de Argentijnen. En net die Fernandez was de grote winnaar van de voorverkiezingen van vorig weekend, die gezien worden als een generale repetitie voor de presidentsverkiezingen.


Als Fernandez wint in oktober, kan hij het economisch beleid van Macri volledig omgooien. Zijn running mate Cristina Fernandez de Kirchner, die presidente was van 2007 tot 2015 tot ze afgezet werd vanwege beschuldigingen van fraude, hield er tijdens haar regeerperiode bovendien een protectionistisch beleid op na. De Argentijnse peso en de beurs leden zware verliezen na de bekendmaking van de verkiezingsresultaten.

'De markten hebben het signaal gegeven dat ze niet nog eens gaan tolereren dat links aan de macht komt', aldus Bolsonaro. 'Ondernemers zullen niet meer investeren tot de politieke situatie daar wordt opgelost.' Als er problemen zijn, vertrekt Brazilië uit Mercosur, aldus de Braziliaanse president nog. Hij zegt wel bereid te zijn om met Fernandez rond de tafel te zitten indien Argentinië daarvoor het initiatief neemt.


Eerder verklaarde Bolsonaro ook al dat een overwinning van links in Argentinië zou leiden tot een massale toestroom van Argentijnse immigranten in Brazilië.

Kredietbeoordelaar Fitch heeft weinig vertrouwen in de kredietwaardigheid van Argentinië. De firma verlaagde zijn oordeel over het Zuid-Amerikaanse land van B naar CCC. Daarmee schat Fitch de kans dat Argentinië de komende maanden niet aan zijn verplichtingen aan schuldeisers kan voldoen, in als aanzienlijk. De stap van Fitch volgt kort op aankondigingen van de Argentijnse president Mauricio Macri om maatregelen te nemen die de impact van de economische crisis in het Zuid-Amerikaanse land zo veel mogelijk beperken. Argentinië gaat door een recessie en kampt met een torenhoge inflatie.

De Argentijnse munt verloor de laatste tijd ook een groot deel van zijn waarde. Volgens Fitch is een bankroet van het land een reële mogelijkheid. Een B-rating gaf volgens de kredietbeoordelaar al aan dat er sprake is van ernstige zwakte.

(Suriname Mirror/Maduradas/Belga/Twitter/elpais.com.uy)

'Pronken met andersmans veren'

(Bron foto: Facebook-Soekirman Moeljoredjo)
'Craft Waka Pasi door India gefinancierd, niet door First Lady'


'First Lady Ingrid Bouterse-Waldring zegt dat met de opening van de Craft Waka Pasi haar droom is uitgekomen. Ze is blij dat zij haar belofte heeft ingelost. De samenleving is uiteraard ook blij met die Craft Waka Pasi. Bouterse heeft zijn bewondering uitgesproken voor de bijzondere gedrevenheid van zijn echtgenote bij het uitvoeren van het project. President Bouterse noemde onder andere de efficiëntie, doelmatigheid en nauwkeurigheid waarmee zij haar werk uitvoert. 

De samenleving zou eveneens bewondering hebben voor de president als hij ook met gedrevenheid, vastberadenheid en enthousiasme het land zou besturen. Maar. we missen die efficiëntie, doelmatigheid en nauwkeurigheid bij deze regering. Die attitude ontbreekt bij president Bouterse. Hij is meer verspillend bezig met onze schaarste middelen en de grote leningen, die leningenkoning Gillmore Hoefdraad sluit op de internationale kapitaalmarkt. 

Op 15 augustus heeft India zijn 73e Onafhankelijkheidsdag herdacht. De Indiase ambassade in Suriname heeft ook de 73 e Onafhankelijkheidsdag van de Republiek India herdacht. Heel opmerkelijk was in de toespraak van de Indiase ambassadeur Mahender Singh Kanyal, dat het wandelpad project van de Palmentuin gefinancierd is door India, en niet door de regering of de First Lady. 

Volgens de Indiase ambassadeur liggen er nog miljoenen aan middelen voor verschillende projecten voor de ontwikkeling van Suriname waaronder het zonne-energie project voor het binnenland. 

Het bevreemdt mij dan zeer dat bij de opening van de Craft Waka Pasi, First Lady Ingrid Bouterse-Waldring, niet eens de naam van India heeft genoemd, en ook niet publiekelijk heeft bekend gemaakt dat de Craft Waka Pasi door India is gefinancierd. Ze heeft de indruk willen wekken alsof dit project door het Bureau van de First lady is gefinancierd, terwijl dat absoluut niet het geval is. 

Dit is pronken met andermans veren. Voor mij is het helemaal duidelijk, de First lady probeert met dit project, politiek te scoren, want de verkiezingen van mei 2020 naderen. 

Idris Naipal'

Goudzoekers van Nieuw-Koffiekamp garanderen rust in het gebied

'We moeten de Staat en RGM geruststellen wanneer we om tafel met hen zullen zitten'


Goudzoekers van Nieuw-Koffiekamp hebben donderdag in een vergadering de rust in het gebied gegarandeerd, zo bericht de Ware Tijd zaterdag 17 augustus 2019. Dat kan bijdragen aan de hervatting van de werkzaamheden van de goudmaatschappij IAmGold/Rosebel Gold Mines (RGM) in Royal Hill. Daar heeft de porknokker Furgill Aloeboetoe (25) op 28 juli het leven gelaten bij een schietincident, terwijl een andere gewond raakte. Dat leidde ertoe, dat andere illegale goudzoekers verhit raakten en zwaar materieel in het mijngebied en een bus te Nieuw Koffiekamp in brand hebben gestoken. De bus vervoerde dorpelingen die werkzaam zijn bij RGM. 

'De goudmaatschappij kan nu gewoon een bus sturen naar het dorp om de mensen op te halen. Er zal niets kwaads gebeuren', verzekert ingewijde Melvin Landveld. 'We moeten de Staat en RGM geruststellen wanneer we om tafel met hen zullen zitten.'

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen zal spoedig op de hoogte gebracht worden over het besluit van de mensen. Volgens Landveld, ook lid van het nieuwe onderhandelingsteam, dat op 4 augustus in het leven is geroepen, heeft de groep de bijeenkomst gehouden om ook verslag aan hun achterban te doen. Nadat het onderhandelingsteam was ingesteld, heeft het een gesprek gehad met president Desi Bouterse. De president heeft de groep voorgehouden dat die liever zaken op orde stelt binnen de goudzoekersorganisatie Makamboa. Er is verdeeldheid ontstaan en de ontevreden groep heeft een nieuw onderhandelingsteam ingesteld. Maar, Makamboa is het erkende aanspreekpunt van RGM en de Staat. 'We hebben gemerkt dat we niets kunnen beginnen met het onderhandelingsteam en de president heeft ons huiswerk gegeven', zegt Landveld.

Er is volgens hem daarna getracht om de ontevreden bestuursleden van Makamboa op een lijn te krijgen met de ondervoorzitter Owen Pryor, maar dat is niet gelukt. Connery Plein is in de vergadering van donderdag als nieuwe voorzitter gekozen. Zijn voorganger is reeds geruime tijd overleden. 'De bedoeling is dat Makamboa zal onderhandelen met de Staat en de goudmaatschappij', zegt Landveld.

Geduld personeel van Huize Ashiana raakt op - Afspraken met SoZaVo worden niet nagekomen

Functieherwaardering wordt maar niet uitgevoerd


Het personeel van Huize Ashiana wordt ongeduldig nu de afspraken met het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) maar niet van de grond komen. Al twee jaar is het personeel via zijn bondsbestuur bezig om uitvoering te bewerkstelligen van zijn functieherwaardering. De ontevreden leden willen nu de spijkers met koppen slaan. 

Tijdens een algemene ledenvergadering vrijdag zijn de werknemers geïnformeerd over de stand van zaken, zo meldt Starnieuws zaterdag 17 augustus 2019.

Hen is voorgehouden dat alles al op papier is en dat minister André Misiekaba bij zijn aantreden bij SoZaVo had beloofd de zaken van Huize Ashiana zo snel mogelijk in orde te maken. De bondsleden willen nu daden zien, omdat het kort dag is. Ze rekenen er niet op, dat zaken volgend jaar in orde zullen worden gemaakt, aangezien het dan een verkiezingsjaar is.

Het bestuur heeft de opdracht meegekregen om zo spoedig mogelijk, volgende week, met minister Misiekaba om de tafel te zitten, om de knelpunten te bespreken. Met of zonder gesprek met Misiekaba, de ledenvergadering zal volgende week bepalen hoe verder te gaan met zijn ontevredenheid.

 Behalve de herwaardering in functie, moeten ook aanpassingen worden doorgevoerd in de vervoers-, kleding-, nachtdienst- en overurentoelage. De veranderingen moeten worden doorgevoerd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, via het ministerie van SoZaVo, waaronder Huize Ashiana valt. De werknemers hebben duidelijk te kennen gegeven, dat ze het wachten beu zijn. Voorlopig gaan de werkzaamheden gewoon door, totdat volgende week anders wordt beslist.

Exporteurs agrarische producten laten voor US$ 1.000 chemicaliën invliegen

Chemicaliën nodig voor laboratoriumtesten op groenten en fruit


Dankzij gezamenlijke inspanningen van de Vereniging Exporteurs Agrarische Producten in Suriname (Veaps) en de Federatie Surinaamse Agrariërs (FSA) is het gelukt om US$ 1.000 bijeen te krijgen om versneld chemicaliën te laten invliegen, zodat de laboratoriumtesten voor groenten en fruit binnen twee tot drie weken kunnen beginnen. Het Viskeuringsinstituut (VKI) heeft inmiddels de benodigde keuringsapparaten die op het complex van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) lagen, ontvangen, zo meldt Starnieuws vandaag, zaterdag 17 augustus 2019.

Voor de exporteurs van groenten en fruit is het erop of eronder nu de Europese Unie de importregels voor agrarische producten heeft aangescherpt. De eerste audits van de Europese Food and Veterinary Office vinden in de eerste week van oktober plaats.

Volgens de normale procedure zou het 8 tot 12 weken duren voordat de benodigde chemicaliën in Suriname zouden zijn. Met de bijdrage van de leden van Veaps en FSA, komt de lading versneld binnen twee weken aan. Het VKI heeft de bestelling vrijdag gedaan. Voor het testen van groenten en fruit, moeten de belanghebbenden betalen. Uit die verkregen gelden worden volgens de normale procedure de verbruiksmiddelen voor het laboratorium aangekocht.

Volgens Swami Girdhari, secretaris van de Veaps, is het noodzakelijk dat iedereen op elk gebied zijn bijdrage levert opdat Suriname zijn exportmarkt kan behouden. 'Het gaat niet om de voedselveiligheid van het exportproduct, maar ook die van de lokale markt', zegt hij. Girdhari is zeer te spreken over de inspanningen die de sector en het ministerie van LVV plegen om het nationaal doel te bereiken.

Hij vertelt dat de LVV-bewindsman een beroep heeft gedaan op zijn collega van Volksgezondheid om verbruiksmiddelen vrij te maken voor de lab-analyses. 'Ik kan u zeggen dat het BOG (Bureau voor Openbare Gezondheiidszorg) heeft toegezegd om alvast wat artikelen naar het VKI te sturen, opdat de testen kunnen beginnen', zegt Girdhari. Hij ziet het als een stimulans van de sector dat de eerste lab-testen na twee weken een feit zullen zijn. 'We kunnen de auditeurs dan tonen dat we in staat zijn om de testen zelf hier te doen.'

Tot nog toe moeten exporteurs hun lab-testen in het buitenland - veelal Nederland - doen, waarvoor harde valuta moeten worden betaald.

Voormalig minister George Jamaloodin, Curaçao, veroordeeld tot 28 jaar cel voor uitlokken moord op politicus Helmin Wiels

Jamaloodin in zaak Germanium ook veroordeeld voor verduisteren subsidiegelden en gebruik maken van valse geschriften


Het Gerecht in eerste aanleg heeft op vrijdag 16 augustus 2019 voormalig minister van Financiën George Jamaloodin veroordeeld tot 28 jaar cel. G.J. is in de zaak Maximus veroordeeld voor het uitlokken van de moord op politicus Helmin Wiels en in de zaak Germanium voor het in de hoedanigheid van minister van Financiën verduisteren van subsidiegelden en het gebruik maken van valse geschriften. Het Gerecht heeft G.J. vrijgesproken in de zaak Passaat, zo bericht het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.

Het openbaar ministerie had 30 jaar cel tegen de verdachte geëist.
Jamaloodin was minister in het kabinet van Gerrit Schotte tussen 2010 en 2012. Zijn halfbroer is de lokaal bekende gokbaas Robbie dos Santos. Wiels was mogelijk een doelwit, omdat hij onderzoek deed naar de loterijverkoop op Curaçao.
Wiels, de politiek leider van onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano, werd in 2013 op Curaçao doodgeschoten op een strand.

In de zaak Maximus wordt verdachte veroordeeld voor het uitlokken van de moord op politicus Helmin Wiels. Het Gerecht heeft geoordeeld, dat bewezen kan worden dat Jamaloodin de opdracht heeft gegeven tot deze moord, dat hij geld in het vooruitzicht heeft gesteld aan degene die de moord organiseerde en dat hij heeft betaald voor de moord. Door toedoen van Jamaloodin is het recht op leven aan Helmin Wiels ontnomen.Ten aanzien van de strafoplegging heeft het Gerecht overwogen dat van deze politieke moord een signaal uitgaat dat macht en geweld boven democratie en recht gaan. Dat signaal schept angst en wantrouwen in de samenleving, beperkt burgers en politici in de mate waarin zij zich vrij voelen om hun mening te geven en bereidt zo de weg naar een samenleving waarin alleen het recht van de sterkste geldt. Jamaloodin moet hiervoor verantwoordelijk worden gehouden. Dat betekent dat niet kan worden volstaan met een straf zoals die doorgaans in Curaçao wordt opgelegd voor een enkelvoudige moord, begaan door iemand met een blanco strafblad, zoals de verdachte.

Hij heeft op de terechtzitting een bekennende verklaring afgelegd ten aanzien van de verdenkingen in het onderzoek Germanium. Jamaloodin heeft als minister van Financiën een bedrag van Naf 450.000,- verduisterd. Hij heeft subsidiegelden, die aan een stichting waren toegekend voor het opknappen van een sportveld in de wijk Steenrijk, gebruikt voor privédoeleinden. Daarnaast heeft hij anderen gevraagd om valse facturen en aanmaningen op te maken en naar het Overheid Accountants Bureau te sturen. Jamaloodin. was ten tijde van het plegen van deze feiten Minister van Financiën van het land Curaçao.

De minister van Financiën is bij uitstek een persoon van wie financiële integriteit mag worden verwacht. Jamaloodin heeft door zijn handelen in ernstige mate het vertrouwen geschaad dat burgers in politici moeten kunnen hebben. Het Gerecht rekent dit de verdachte zwaar aan.

In de zaak Passaat wordt Jamaloodin verweten dat hij valsheid in geschrifte heeft gepleegd door een zogeheten 'Aanschrijving ter uitvoering van art. 39, lid 1 sub a, van de Algemene Landsverordening Landsbelastingen (Vaststelling en gebruik formulieren vrijwillige verbetering)' te antedateren. Het Gerecht heeft geoordeeld, dat het vereiste oogmerk bij Jamaloodin om die Aanschrijving als echt en onvervalst te gebruiken niet wettig en overtuigend bewezen kan worden. Het Gerecht heeft Jamaloodin daarom vrijgesproken in de zaak Passaat.

Kustwacht Caribisch Gebied onderschept verdachte zeilboot met twee Venezolanen bij Curaçao

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)
Op de zeilboot zijn zakken met vermoedelijk XTC pillen en verdovende middelen aangetroffen


Afgelopen donderdagnacht heeft een Metal Shark team van de Kustwacht Caribisch Gebied gedurende een patrouille in de omgeving van lagune Spaanse Water te Curaçao een verdachte zeilboot onderschept. Aan boord trof het team twee ongedocumenteerde Venezolaanse mannen aan, zo bericht de Kustwacht vrijdag 16 augustus 2019. 

De mannen zijn naar het Steunpunt meegenomen. De zeilboot is op sleeptouw genomen en naar het Steunpunt Curaçao gesleept.

Bij nader onderzoek op de zeilboot door de kustwachters en douane zijn zakken met vermoedelijk XTC pillen en verdovende middelen aangetroffen. De twee mannen en de verdovende middelen zijn aan het Korps Politie Curaçao overgedragen.

Commewijne krijgt gloednieuw woningbouwproject te Richelieu

In de eerste fase van het project zullen 200 woningen worden gebouwd

(Bron foto's: NII)

'Men had geen geloof in dit woningbouwproject. Mensen vroegen hun geld terug, maar je ziet het resultaat vandaag. Er wordt een start gemaakt', sprak de oud-districtscommissaris van Commewijne Remy Pollack bij het startsein voor het project Housing District Commewijne te Richelieu. Pollack is initiatiefnemer van dit gloednieuwe woningbouwproject. In de eerste fasevan het project zullen 200 woningen worden opgezet, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut, NII, vrijdag 16 augustus 2019.

Volksvertegenwoordiger Rajiv Ramsahai (NDP) stelde - uiteraard - dat president Desiré Bouterse er alles aan doet om het land tot ontwikkeling te brengen, zo ook Commewijne. 'Ik bedank de regering die constant bezig is met de ontwikkeling van Suriname en ervoor zorg draagt dat alle Surinamers het beter kunnen hebben. Terwijl we hier zijn is de Wet Woningbouwfonds in behandeling in het parlement. Zie weer de zekerheid die deze regering biedt.'

Districtscommissaris Adjaikoemar Kali van Commewijne zei, dat er weer een startsein voor een ontwikkelingsproject wordt gegeven in het district. 'Dagelijks merken wij dat de behoefte er bij mensen een behoefte is om een eigen woning te hebben. De regering laat hiermee zien dat ze er alles aandoet om ervoor te zorgen dat men in aanmerking kan komen. We streven dat dit project binnen niet al te lange tijd operationeel is. We moeten blijven werken aan de toekomst van dit district.'

Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie zei dat een dak boven het hoofd van eminent belang is voor de ontwikkeling van de mens. 'Kinderen kunnen beter opgroeien in een vertrouwde omgeving, die voldoet aan de minimale levensstandaarden. Deze regering werkt en we merken dat ze niet alleen werken. We doen het samen met die gemeenschap dit is niet het enige project er zijn nog meer. We merken dat niet alleen in Commewijne ontwikkeling komt, maar in alle districten. Wat kan mooier zijn dan het verrijzen van huizen en scholen, maar het ligt ook aan ons allen om dit te onderhouden. Onder welke omstandigheden dan ook wordt ervoor gezorgd dat die duurzame ontwikkeling zal komen. Er zal worden voorzien in de behoefte die er is.'

Hij voegde eraan toe dat de nutsvoorzieningen, zoals elektra en water, aanwezig zullen zijn. Projectmanager Sandra Visser heeft tijdens haar toespraak uitleg gegeven over de type huizen die in fase 1 gebouwd zullen worden. Er zal ook een ontsluitingsweg naar Mariënburg worden aangelegd. Ook zullen er verharde wegen in het project worden aangelegd.

Intermediairs de dupe van actuele situatie bij Rosebel

Uitbetaling Rosebel aan intermediairs voor zo'n 325 van hun werknemers wordt stopgezet

'Wij spreken de hoop uit dat de bedrijfsactiviteiten binnen de kortst mogelijke termijn worden hervat'


De huidige situatie bij IAmGold/Rosebel Gold Mines heeft voorlopig geen financiële gevolgen voor het personeel in dienst van de goudmaatschappij. De groep op wie deze situatie wel een impact heeft, is op dit moment beperkt tot ongeveer 325 werknemers die in dienst zijn van intermediairs en te werk gesteld zijn bij Rosebel. Dit meldt het bedrijf vrijdag 16 augustus 2019 in een persbericht. 

Er is overleg gevoerd met de vertegenwoordigers van de intermediairs en daarbij is de huidige stand van zaken in de bedrijfsvoering uitvoerig met hen besproken. Helaas heeft het bedrijf de intermediars moeten mededelen dat op grond van omstandigheden waar Rosebel geen invloed op heeft, met ingang van 15 augustus, van hun diensten (deels) geen gebruik zal kunnen worden gemaakt. Per die datum zal de uitbetaling zijdens Rosebel aan de intermediairs ten behoeve van ongeveer 325 van hun werknemers worden stopgezet. Ondertussen wordt het overleg met de overheid en andere belanghebbenden voortgezet.

'Wij spreken de hoop uit dat met de ondersteuning en medewerking van alle belanghebbenden, in het belang van de werknemers, het bedrijf en de hele Surinaams samenleving, het mogelijk zal zijn de bedrijfsactiviteiten binnen de kortst mogelijke termijn te hervatten.'

Vanwege de bezorgdheid omtrent de veiligheid van personen, was management van Rosebel, als gevolg van het incident dat zich op 28 juli heeft voorgedaan, genoodzaakt de actieve mijnoperaties met onmiddellijke ingang op te schorten. Hierdoor vinden thans alleen de milieu- en campactiviteiten voortgang. De veiligheid van alle werknemers heeft de hoogste prioriteit.

Vanaf dat moment is alleen personeel dat noodzakelijk is voor de werkzaamheden nog aanwezig op het bedrijfscomplex, aldus de persverklaring.

Apoera krijgt ondersteuning van LVV bij onder meer aanplant van citrus

(Bron foto: NII)
Bewoners getraind in het toepassen van plantvermeerderings- technieken


Een delegatie van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) onder leiding van Rudie Martodimedjo, de coördinator Regio Oost, is momenteel op bezoek in Apoera in het district Sipaliwini. Bewoners van Apoera krijgen momenteel een stimulans ter ontwikkeling of verruiming van hun landbouwkennis van gewassen die niet bekend staan als traditionele ‘binnenland gewassen’. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) vrijdag 16 augustus 2019.

In opdracht van minister Rabin Parmessar, door tussenkomst van het Kabinet van de President, is een trainingsschema opgesteld voor de leden van Ontwikkeling Coöperatie Suriname en overige bewoners van Apoera. Eerder dit jaar is er in het zuidwestelijk dorp vooronderzoek gedaan naar terreinen voor landbouwpraktijken. De delegatie zal samen met de bewoners daar praktische landbouwactiviteiten in de vorm van training uitoefenen. Ook de kennis van het hydrophonic systeem is aan de dorpelingen overgedragen.

Het ministerie van LVV heeft 150 citrusplanten gedoneerd, waarvan 30 reeds zijn overgeplant. Met deze planten wordt een aanvang gemaakt van een citrusaanplant in Apoera.

Tijdens de missie worden de leden van de landbouwcoöperatie en bewoners getraind in het toepassen van plantvermeerderingstechnieken. Martodimedjo zegt dat het belangrijk is dat de boeren weten hoe citrus geplant wordt en hoe de verzorging eruit moet zien. Het gebied, met name de bodemgesteldheid, is volgens de coördinator gunstig om landbouw uit te oefenen. 'We hebben ook gezien dat fruitbomen het heel goed doen hier, vandaar dat we zijn begonnen met dit project.'

De coördinator zegt verder, dat het ministerie de kennis overdraagt, zodat mensen zich steeds verder kunnen verdiepen in de materie en kunnen professionaliseren in het telen. 'Gebruik de omgeving en maak goed gebruik van de gelegenheid om hier groente en fruit te telen. De regering heeft graag dat de productie in deze sector toeneemt. Wanneer er op grote schaal citrus wordt verwerkt, kan er op den duur ook een sappenfabriek in het dorp worden geopend', meent Martodimedjo.

Minister Parmessar geeft aan, dat om de voedselschuur te worden de ontwikkeling van de landbouwsector in geheel Suriname ter hand genomen zal moeten worden, ook in het binnenland. Diversificatie is van eminent belang, gezien Suriname veel vruchtbare gronden heeft met een gunstige bodemgesteldheid en klimatologische omstandigheden. Het ministerie zal er alles aan doen om binnenlandbewoners agrarisch minded te maken, om zo veilig voedsel te kunnen produceren en zelf te ondernemen. –