zaterdag 27 oktober 2018

Minister Pengel brengt bezoek aan aanleg nieuwe highway vanuit Afobakaweg naar JF Kennedyweg

(Bron foto: NII)
De streefdatum voor oplevering is november 2020


Minister Patrick Pengel van het ministerie van Openbare Werken Transport & Communicatie (OWT&C) heeft samen met zijn staf een werkbezoek gebracht op locatie van de aanleg van de nieuwe highway vanuit de Afobakaweg naar de JF Kennedyweg, uitgevoerd door Dalian. De werkzaamheden, onder directievoering van ACE Consultancy, zijn in november 2017 gestart.

Er wordt volop gewerkt en de werkzaamheden verlopen goed, zegt Awinash Dewoe, waarnemend onderdirecteur Droge Civieltechnische Werken van OWT&C. De streefdatum voor oplevering is november 2020. Dit bericht zaterdag 27 oktober 2018 het Nationaal Informatie Instituut (NII).

De weg is ongeveer 9.6 kilometer lang en heeft 2 aparte rijstroken. Elke rijstrook is 7.6 meter breed. Er zal sprake zijn van eenrichtingsverkeer. Momenteel is men bezig met de fundering van de weg.

De gesteldheid van de bodem, waarover de weg komt is niet overal hetzelfde. Op bepaalde plekken is er sprake van zowel een zandbodem, een kleibodem alsook een slappe kleibodem. Waar de slappe kleibodem voorkomt wordt 3 à 4 meter weggegraven om deze daarna te voorzien van het nodige materiaal, die sterk genoeg is om als onderlaag te dienen voor het asfalt dat erop komt te liggen. Ook de ontwateringsvoorzieningen zijn daarbij meegenomen en duikers worden geplaatst op diverse locaties. Verder komt er een brug over de Parakreek.

Het ministerie is bezig met de nutsbedrijven om na te gaan of de waterleidingbuizen en verlichting gelijk geplaatst kunnen worden.

Volgens Dewoe zal de weg een positieve impact hebben op de bereikbaarheid van Zanderij waardoor toeristen Paramaribo, visa versa makkelijker zullen bereiken. Het goederentransport naar de J.A. Pengelluchthaven zal eveneens sneller gebeuren. De druk op de JF Kennedyweg van en naar de recreatieoorden zal ook afnemen. Deze weg is een belangrijke ontsluitingsweg voor de districten Para, Brokopondo en Paramaribo.

Illegale houtkapper gearresteerd te plantage Republiek

42-Jarige man verdacht van illegale houtkap en verduisteren van gekapt hout


Het Korps Politie Suriname meldde vrijdag 26 oktober 2018, dat de politie van Zanderij maandag 22 oktober de 42-jarige L.S. heeft opgepakt voor illegale houtkap en het wegmaken van bewijsmateriaal, omdat de politie gedurende enige tijd meldingen van de bewoners van ‘Melasie Kriki’ te plantage Republiek kreeg, dat onbevoegden in dat gebied aan illegale houtkap deden. 

Begin september deed het bestuur van ‘Melasie Kriki’ aangifte op het politiebureau. De politie begaf zich maandag 10 september voor onderzoek naar het gebied en trof vier mannen aan waaronder L.S. die bezig waren walaba bomen om te hakken.

S. gaf aan dat het gebied, waarin hij en zijn drie arbeiders aangetroffen waren, hem toebehoort. Voorts dat hij aan houtkap doet. Hangende het onderzoek werd het gekapte hout in beslag genomen en werd S. als bewaarder van dat hout aangewezen.

Met behulp van het Staatsbosbeheer (SBB) kwam de politie erachter dat S. gelogen had, omdat het gebied hem niet toebehoort. Vervolgens kwam de politie tot de ontdekking dat het gekapte hout, dat in bewaring bij S. was, verdwenen was.

Soedeshchand Jairam gaat samenwerking aan met de VHP

(Bron foto's: VHP)
PV-2020 in oprichting gaat verder onder de paraplu van de VHP

VHP wil in 2020 minstens vier van de vijf zetels in Nickerie behalen


Soedeshchand Jairam, die opgestapt was als voorzitter van de Politieke Vleugel van de FAL (PVF), is een samenwerking aangegaan met de VHP. Jairam en andere kopstukken hebben zich afgeschreven uit de PVF en hebben hun activiteiten voortgezet via PV-2020 in oprichting. Deze groep gaat verder onder de paraplu van de VHP, zo meldt de VHP zaterdag 27 oktober 2018.

Jairam en VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi hebben vrijdag een samenwerkingsdocument getekend.


Naast de samenwerking met PV 2020, hebben zich ook twee andere groepen aangemeld bij VHP Nickerie. Het gaat om een groep onder leiding van Stephen Madsaleh en van de andere is de trekker Hadji Abdul Ilahibaks, ze zijn officieel toegetreden tot de VHP.

Jairam, Madsaleh en Ilahibaks nemen ook zitting in de leiding van VHP Nickerie, in de positie van ondervoorzitter. De bedoeling is ook dat Jairam adviseur wordt van het VHP hoofdbestuur, nadat alle formaliteiten in orde zijn. In gemeen overleg zullen de partijen het proces van integratie en positionering van de leden van PV 2020 verder bespreken. Allen die meekomen, zullen opgenomen worden in de VHP-structuren. Zij zullen eerst hun lidmaatschapsformulieren invullen.

De toetreding van deze groepen betekent een enorme aanwinst voor de VHP, zegt de partij. Er zal gegarandeerd een beter resultaat geboekt worden in 2020. De VHP gaat verder werken aan de eenheid en versterking van de partij om minstens vier van de vijf zetels in Nickerie te behalen.

Man (23) aangehouden voor mishandeling en bedreiging partner en moeder

Verdachte verdenkt zijn 20-jarige partner vreemd te gaan


De politie van het ressort Flora heeft onlangs de 23-jarige R.T. ingesloten voor zware mishandeling, mishandeling en bedreiging. Hij heeft zijn partner zwaar mishandeld en bedreigd .Ook zijn moeder heeft hij mishandeld. Dit meldt het Korps Politie Suriname zaterdag 27 oktober 2018.

T. verdenkt zijn 20-jarige partner vreemd te gaan. Hij raakte donderdag 11 oktober zo verhit dat hij haar sloeg en met de dood bedreigde. Toen zijn moeder ertussen kwam kreeg zij ook klappen te incasseren. T. greep vervolgens naar een scherp voorwerp waarmee hij zijn partner wilde steken. Het gelukte haar hem te ontwapenen. Tijdens die handeling liep zij een ernstige verwonding op aan haar hand.

Huisgenoten schakelden de politie in. T. vluchtte bij het zien van de politie. Later op de dag werd hij door zijn zwager, agent, aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

De moeder en partner van T. zijn na medische behandeling op de afdeling Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo heengezonden. Zijn partner is voor verdere behandeling verwezen naar een specialist.

Nederland duikt weer de wintertijd in, maar de winter-/zomertijd staan ter discussie - Tijdsverschil met Suriname weer vier uur

De klok in Nederland gaat zondagochtend om drie uur een uurtje terug

Voortbestaan binnen EU van winter- en zomertijd onzeker


De zomertijd is voorbij, in Nederland. De klok gaat zondagochtend om drie uur een uur terug en dan is het wintertijd. Zondagochtend is het dan eerder licht, ‘s avonds is het vroeger donker. De wintertijd is de standaardtijd, zo bericht persbureau ANP zaterdag 27oktober 2018.

Of het jaarlijkse ritueel van klok verzetten blijft voortbestaan, is onzeker.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft voorgesteld, dat EU-lidstaten zelf mag bepalen welke standaardtijd ze gaan hanteren, de zomertijd of de wintertijd. Op zondag 31 maart 2019 gaat de klok in de hele EU voor het laatst een uur vooruit naar zomertijd, stelt de Europese Commissie voor. Mocht een lidstaat standaard voor de zomertijd kiezen, dan gaat de klok eind oktober niet meer terug. Kiest een land permanent voor wintertijd, dan gaat de klok daar voor de laatste keer op 27 oktober 2019 een uur achteruit.

Het onderwerp staat op de agenda van een vergadering van de EU-transportministers die maandag bijeenkomen in het Oostenrijkse Graz voor een driedaagse informeel overleg. Ingewijden verwachten niet dat het klokritueel volgend jaar al wordt afgeschaft. Als het al zover komt, zou het op zijn vroegst in 2021 gebeuren.

In Nederland is de zomertijd in 1977 officieel ingevoerd. Vanwege de oliecrisis en de behoefte om energie te besparen ging in tien jaar tijd bijna heel Europa over op het wisselen naar zomertijd in het voorjaar en wintertijd in het najaar.

Maar. al eerder werd de zomertijd tijdelijk ingevoerd. In de Eerste Wereldoorlog stelde Duitsland de zomertijd in om kolen te besparen. Ook Nederland deed dit toen, al was de zomertijd van toen niet dezelfde als die van nu. De zomertijd liep toen veertig minuten uit de pas met de zomertijd van Duitsland. De oosterburen trokken dit in de Tweede Wereldoorlog gelijk, waarna de zomertijd in 1946 weer werd afgeschaft.

Mexico op weg om stierenvechten te verbieden

'Het Mexico-Stad initiatief is belangrijke stap voorwaarts in beëindigen wrede moord op stieren'



Een nieuw initiatief om het stierenvechten te verbieden is onlangs geïntroduceerd in het Congres van Mexico-Stad. Het initiatief wijzigt de bestaande wetgeving van de Mexicaanse hoofdstad met betrekking tot 'Publieke Evenementen en Dierenbescherming'. 

Volgens de Humane Society International (HSI) verbiedt het nieuwe amendement elke sport of voorstelling waarbij dieren worden gedood of misbruikt, inclusief stierenvechten en hanengevechten.

Drie belangrijke partijen, MORENA (Movimiento Regeneración Nacional), PVEM (Partido Verde Ecologista de México) en PRD (Partido de la Revolución), hebben de wet goedgekeurd.

Mexico is een van de weinige overgebleven landen waar het stierenvechten nog steeds legaal is, maar er is nationale steun om het uit te bannen. Volgens een recente enquête vindt 73 procent van de Mexicanen dat de praktijk in het hele land verboden moet worden, en er zijn zelfs een aantal staten waar onafhankelijke verboden gelden.

In 2013 werd Sonora de eerste staat in het land die het stierenvechten verbood, in 2014 volgde Guerrero en in 2015 voerde de staat Coahuila ook een verbod uit. 'Het Mexico-Stad initiatief is een belangrijke stap voorwaarts in het beëindigen van de wrede moord op stieren in stierengevechten voor eens en altijd in Mexico-Stad', zei Anton Aguilar, uitvoerend directeur van HSI Mexico, in een verklaring.

'De meerderheid van de Mexicanen is tegen dierenmishandeling in evenementen en wil ze niet zien plaatsvinden in Mexico.'

Volgens HSI is Mexico-Stad de thuisbasis van de grootste stierenvechtarena ter wereld. Elk jaar vinden tientallen stierengevechten plaats voor volwassenen en jonge kinderen. Behalve dierenrechten overwegen parlementsleden ook een verbod vanwege de mogelijke emotionele schade bij kinderen die getuige zijn van een stierengevecht.

Volgens Kitty Block, de president en CEO van HSI, heeft het Comité voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties in 2015 specifiek gewezen op dit risico met betrekking tot stierengevechten. 'Terwijl de nieuwe wet door het Mexico-Stad Congres gaat, staat HSI in de voorhoede', schreef Block op haar blog, A Humane Nation.

Ze vervolgde: 'We hebben een aantal indrukwekkende overwinningen wereldwijd gehad toen we dierenmishandeling op ons hadden genomen, gemaskeerd als traditie, ook in Mexico, waar we met succes hebben gewerkt om het wrede Kots Kaal Pato-festival te beëindigen en landelijk het hondengevecht te verbieden. Met een groeiende stroom van publieke opinie aan onze kant, kunnen we dat opnieuw doen.'

(Suriname Mirror/Livekindly.co)

Mexico biedt karavaan-migranten die in het land asiel aanvragen tijdelijke identiteitsbewijzen en jobs aan

(Bron foto: AFP)
Mexicaanse president Enrique Peña Nieto lanceert het plan ‘Estas en Tu Casa’


De Mexicaanse overheid heeft vandaag, zaterdag 27 oktober 2018, een nieuw plan bekendgemaakt met steunmaatregelen voor migranten die vanuit Latijns-Amerika door Mexico naar de VS trekken. De migrantenkaravaan beweegt zich momenteel door de staat Chiapas aan de grens met Guatemala.

Duizenden mensen trekken vanuit Honduras, El Salvador en Guatemala verder richting Verenigde Staten. De zogeheten karavaan bereikte vandaag de stad Arriaga in de Zuid-Mexicaanse deelstaat Chiapas.



De mensen zijn gevlucht voor het geweld van de jeugdbendes en de slechte economische situatie in hun eigen land.

Mexico heeft vandaag bekendgemaakt, dat het land tijdelijke identiteitsbewijzen en jobs zal verschaffen aan migranten die in het land asiel aanvragen. Op die manier hoopt het land de migrantenkaravaan te ontbinden.



De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto deelde mee, dat migranten in het kader van het plan ‘Estas en Tu Casa’ (‘Je Bent Thuis’) tijdelijke identiteitsbewijzen, jobs of een opleiding voor hun kinderen kunnen krijgen als ze asiel aanvragen in de zuidelijke staten Chiapas en Oaxaca. 'Dit plan is enkel bestemd voor diegenen die zich houden aan de Mexicaanse wetten en het is een eerste stap in de richting van een permanente oplossing voor diegenen die in Mexico het vluchtelingenstatuut krijgen', aldus Peña Nieto.

Degenen die niet in aanmerking komen voor een vluchtelingenstatuut zullen waarschijnlijk gedeporteerd worden, bevestigen de Mexicaanse autoriteiten. Volgens de Mexicaanse overheid hebben meer dan 1.700 deelnemers aan de karavaan asiel aangevraagd.

De Mexicaanse politie heeft vandaag in het zuiden van het land tientallen migranten uit Midden-Amerika opgepakt. Ze hadden illegaal de grensrivier Suchiate tussen Guatemala en Mexico overgestoken.


Volgens officiële bronnen werden ze naar een kantoor van de immigratiedienst in de stad Tapachula gebracht, waar ze een asielverzoek kunnen indienen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft al herhaaldelijk laten weten, dat de mensen in de migrantenkaravaan geen schijn van kans maken om de VS binnen te komen. Desnoods schakelt hij het leger in om hen aan de grens tegen te houden. Trump beticht Mexico er de laatste tijd ook van niets tegen de migranten te ondernemen die door het Latijns-Amerikaanse land naar de VS komen.

(Suriname Mirror/Belga/Reuters/Twitter/YouTube)

3.000 Jaar oude graven ontdekt in Peru

(Bron foto: Percy Hurtado Santillan/Agentur Andina/dpa)
Overblijfselen gevonden van twee personen jonger dan 20 jaar


Twee graven, geschat op ongeveer 3.000 jaar oud, zijn ontdekt in Marcavalle, een archeologische vindplaats in de stad Cusco, volgens Peru Reports

Archeoloog Luz Marina Monrroy Quiñones zegt, dat het eerste graf de overblijfselen bevat van een jong persoon die op het moment van overlijden nog geen 20 was. Het lichaam werd in een gebogen positie in het graf geplaatst en omringd door stenen. Een cirkelvormige, geperforeerde gouden plaat werd gevonden in de buurt van de schedel.


In het tweede graf werden de overblijfselen ontdekt van een jongere persoon, die naast een stuk vulkanisch gesteente op zijn of haar zij lag, samen met stukjes obsidiaan.

Op andere locaties in Marcavalle waren items ontdekt zoals gedecoreerd aardewerk, botgereedschap, verbrande voedselproducten, stenen mortieren, het bewijs van een werkplaats met stenen werktuigen, een reeks omheiningen gemaakt van stenen, een verhoogd platform en een alpaca-skelet, waarvan wordt gedacht dat die in een put is gestopt als een offer.


(Suriname Mirror/Archaeology.org/Facebook-ABC News/Epochtimes.de) 

Het Ocean Policy Plan wordt versneld door regering Curaçao ingevoerd

Haast achter plan vanwege ophef over video 'shark finning' door Curaçaose vissers op Facebook


Naar aanleiding van de ophef die is ontstaan over een filmpje dat circuleert op Facebook waarin te zien is dat Curaçaose vissers een haai levend van zijn vinnen ontdoen en dan gewoon teruggooien, is door het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) besloten om het Ocean Policy Plan versneld in te voeren. Dit plan bevat 10 specifieke punten om de Curaçaose onderwaternatuur beter te kunnen beschermen. 

Het ministerie van GMN belegde afgelopen dinsdag een spoedvergadering om de gevolgen van het filmpje te bespreken, aldus vandaag, zaterdag 27 oktober 2018, het Antilliaans Dagblad. De verontwaardiging over het filmpje was namelijk groot, zowel lokaal als internationaal. Verschillende organisaties bestempelden de manier waarop de haai werd gevangen en van zijn vinnen werd ontdaan als ‘ernstige dierenmishandeling’. Dat de mannen jubelden en lachten bij hun daad maakte het nog erger.

In de inmiddels talloze reacties, ook van andere Curaçaose vissers, wordt deze vorm van dierenmishandeling ernstig afgekeurd.

Na een analyse van de videobeelden concludeert het ministerie van GMN dat de manier van handelen niet typisch is voor de Curaçaose visserij in het algemeen. Normaliter worden grote vissen, waaronder haaien, die incidenteel worden gevangen, met een speciale haak aan boord gehaald, om vervolgens met een speciale knuppel (chikoti) direct te worden gedood. In de inmiddels wijdverspreide video wordt echter getracht de gevangen haai met messteken in de rug te doden, hetgeen niet lukt, waarna de vinnen van de spartelende haai worden afgesneden.

GMN komt tot de conclusie dat deze gang van zaken respectloos is en zeker niet overeenkomstig de gebruiken, tradities en wetgeving van Curaçao. Het winnen van haaienvinnen van levende haaien zou expliciet verboden moeten worden, is GMN van mening.

Onbegrip bij Selikor-directeur Kook over plotselinge lagere vergoeding van de overheid, Curaçao

'Is dit 5% op voorschot dat wij ontvangen of 5% op de totale door ons ingediende begroting?'


Selikor-directeur Wesley Kook begrijpt niet dat de overheid zomaar van de een op de andere dag, midden in een jaar, een korting van vijf procent afdwingt op het vuilverwerkingsbedrijf. 'Als wij het eerder weten, dan kunnen we bij het opstellen van onze begroting aan het begin van een jaar rekening houden met een lagere vergoeding van de overheid. Nu worden we voor een voldongen feit gesteld', aldus Kook in het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 27 oktober 2018.

Daarnaast is het niet duidelijk wáár de regering 5 procent op kort. 'Is dit 5 procent op het voorschot dat wij ontvangen of is dit 5 procent op de totale door ons ingediende begroting?', zo vraagt Kook zich af.

De begroting bedraagt jaarlijks circa 34 miljoen gulden, waarvan 26 tot 28 miljoen gulden door de overheid voorschoten wordt.

Kook heeft volgende week een afspraak met de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Suzy Camelia-Römer (PIN) om meer duidelijkheid te krijgen. Hij legt uit dat er vaak gedacht wordt dat Selikor subsidie ontvangt. Maar, dit is een misconceptie.

'Selikor verleent diensten aan de Curaçaose samenleving en daarvoor wordt het bedrijf vergoed door de regering. Jaarlijks wordt er een begroting ingediend en krijgt Selikor een voorschot hierop van de overheid. Nadat er een jaarrekening is gemaakt, komt er een verrekening van wat het bedrijf nog van de overheid tegoed heeft.'

Ook heerst er een misverstand over de 20 gulden vuilverwerkingsbelasting die Selikor ten goede zou komen. Kook: 'Het gaat hier om een vergoeding door elk huishouden dat van onze diensten gebruikmaakt. Maar, dit geld is een belasting die de overheid int via de Belastingdienst. Hiermee kan de begroting van Selikor deels door de overheid gedekt worden, maar het is aan de overheid ervoor te zorgen dat dit geld geïnd wordt en het geld is van de regering.'

Bedrijven verlaten Vrije Zone Nieuwe Havenweg, Curaçao, door beperkte regionale luchtverbindingen

Slechte logistieke voorzieningen ook debet aan vertrek

'Situatie in de Vrije Zone is alarmerend, bevolking moet voorbereid zijn op de crisis waarin we zijn beland’


Door de beperkte luchtverbindingen naar landen in de regio en slechte logistieke voorzieningen zijn een groot aantal bedrijven uit de Vrije Zone aan de Nieuwe Havenweg vertrokken. Meer dan de helft van de beschikbare ruimte zou leeg staan. Dit schrijft vandaag, zaterdag 27 oktober 2018, het Antilliaans Dagblad te hebben vernomen uit betrouwbare bron.

Ook Erwin Koense, voorzitter van de vakbond voor kantooren winkelpersoneel Boneco, zegt dat de situatie in de Vrije Zone alarmerend is. Volgens Koense zijn honderden mensen hun baan kwijtgeraakt en hebben in korte tijd meer dan vijftig bedrijven hun deuren gesloten. Dan gaat het niet alleen om de Vrije Zone, maar ook om Otrobanda, Punda en Saliña.

Koense vindt dat de Curaçaose regering openheid van zaken moet geven over de economische situatie van het eiland en cijfers over faillissementen en ontslagen bekend moet maken, om ervoor te zorgen dat ‘de bevolking voorbereid is op de crisis waarin we zijn beland’.

Curaçao Industrial & International Development Company (Curinde) beheert de Vrije Zones op de Nieuwe Havenweg en bij Hato. Gisteren was directeur Jacqueline Jansen niet bereikbaar voor een reactie. Maar, in juli 2017 zei Jansen dat de overheids-nv, nadat de Venezolaanse markt praktisch was weggevallen, haar pijlen had gericht op de Dominicaanse Republiek waar 57 vrije zones met 565 bedrijven werk bieden aan 160.000 mensen. De Dominicaanse vrijhandelszone zou als een blueprint dienen voor de verdere ontwikkeling van Curinde op Curaçao. Jansen wees toen ook op het belang van een betere luchtverbinding tussen beide landen.

'Schering en inslag dat verhuurder is overgeleverd aan grillen huurder'

Gebrekkige wetgeving creëert veel macht bij woninghuurders


Volgens deurwaarder Gerrit Niekoop, vandaag, zaterdag 27 oktober 2018, in de Ware Tijd, is het schering en inslag, dat een verhuurder is overgeleverd aan de grillen van de huurder. Niet elke huurder vertrekt na een aanmaning. Op de koop toe worden verhuurders ook nog achterna gezeten door huurders. 

Dit blijkt uit het geval van een woningeigenaar die zich machteloos voelt tegenover huurders die al vijftien maanden geen huur hebben betaald. De man weet ook niet hoe het koppel uit de woning te krijgen, zonder extra kosten te maken. Het inroepen van een deurwaarder kost al meer dan Srd 2.000. En een rechtszaak aanhangig maken kost ook geld. Ten einde raad gooide de man zijn verhaal op Facebook. Daarmee was hij ook niet geholpen. De reacties op het verhaal van de man waren uiteenlopend. Van het dak weghalen, tot zogenaamd reparatie verrichten aan de woning, kwamen aan de orde. Dit geval staat niet op zich.

Dagelijks krijgen notariaten en deurwaarders met dit probleem te maken.

Notaris Dew Kalisingh zegt, dat het eigenaren verboden is vernielingen aan een verhuurde woning aan te brengen. In gevallen waarbij een huurovereenkomst is getekend, zegt de notaris dat de huurders verplicht zijn de woning te verlaten als de huurovereenkomst is verlopen. Als zij niet uit vrije wil uit het huis gaan, kan de deurwaarder worden ingeroepen. Zo niet een advocaat die met een beschikking van de rechter de huurders uit de woning kan halen.

'Als de verhuurder tijdens de huurovereenkomst een huurder eruit wil zetten, heeft de verhuurder een probleem', zegt de notaris. Niekoop zegt, dat in dit soort gevallen de deurwaarder een aanmaning kan sturen om er bij de huurder op aam te dringen de achterstallige penningen te betalen. Als de aanmaning wordt gegenereerd, krijgen de huurders een termijn van een maand om de woning te verlaten. Als dit ook wordt genegeerd kan een rekest bij de rechter worden ingediend.

Als de huurders niet op het adres zijn aangetroffen, wordt het verzoek bij de procureur-generaal gedeponeerd. Bij het eventueel uitspreken van een vonnis door de rechter, kan worden opgenomen dat de achterstallige huurpenningen betaald moeten worden middels beslaglegging op een eventueel salaris.

Onafhankelijk Kiesbureau doet fenomeen ‘niet bestelde oproepingskaarten’ in de ban

Dertig- tot veertigduizend kiesgerechtigden worden permanent van de kiezerslijst afgevoerd

'Politieke partijen gaan dan minder stemmen nodig hebben om een zetel te behalen'


Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) wil voorgoed af met het fenomeen ‘niet bestelde oproepingskaarten’. Tegelijkertijd zal dit besluit de kiesdeler beïnvloeden. De maatregel houdt volgens OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos in, dat dertig- tot veertigduizend kiesgerechtigden permanent van de kiezerslijst moeten worden afgevoerd. Daardoor zal de kiesdeler lager uitvallen. 

Van Dijk-Silos noemt dit voordelig, omdat politieke partijen dan minder stemmen nodig hebben om een zetel te behalen. Ze typeert het voornemen als rationeel, omdat het leidt tot opschoning van de kiezerslijsten. 'Kleine partijen hebben hierdoor meer kansen', is ze stellig van oordeel, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 27 oktober 2018.

Personen die van de kiezerslijst worden gehaald krijgen geen oproepingskaart bij de komende verkiezing. Op de verkiezing heeft het besluit geen invloed, maar het beïnvloedt wel enigszins de berekening van de cijfers van de verkiezingsopkomst.

Van de kiezerslijst worden personen geschrapt die bij de verkiezingen van 2005 tot en met 2015 hun oproepingskaart niet hebben afgehaald, of aan wie de kaart niet kon worden afgegeven. De afgelopen tien jaar is dit beeld niet veranderd, weet Van Dijk-Silos.

Cleopatra Jessurun nieuwe directeur van Volksgezondheid

Jessurun geeft haar functie als medisch directrice van het Mungra Medisch Centrum op


Cleopatra Jessurun wordt de nieuwe directrice van Volksgezondheid. Zij gaat haar functie als medisch directrice van het Mungra Medisch Centrum (MMC) inruilen voor deze baan. Dit bevestigt minister Antoine Elias vandaag, zaterdag 27 oktober 2018, op Starnieuws. 

Elias heeft als toenmalig directeur van het MMC samengewerkt met Jessurun.

Directrice Maureen Wijngaarde-Van Dijk van Volksgezondheid heeft per 9 oktober haar ontslag uit overheidsdienst aangevraagd. Ze heeft drie jaar in de functie gediend. Zij heeft aangegeven zich verder en breder te willen verdiepen in de gezonheidszorg. Ze gaat ingaande 1 november met verlof en aansluitend op 1 augustus 2019 met ontslag.

Jessurun zal per 1 januari aantreden bij Volksgezondheid. Haar benoeming is goedgekeurd door president Desi Bouterse.

Per 1 december zal Robert Mohammed aantreden als onderdirecteur van Volksgezondheid. Muriel Ravenberg is onderdirecteur Administratieve Diensten, Georgian Singorawi is onderdirecteur Financieel Beheer.

 Aarti Kalloe is benoemd tot directeur Streekziekenhuis Marwina in Albina. Dit ziekenhuis draait al. De eerste patiënten zijn reeds opgenomen in het ziekenhuis. Er zijn drie specialisten die werkzaam zijn in het ziekenhuis. Na een geruisloze opening moet tegen eind november/begin december de officiële opening plaatsvinden. Sedert 17 september zijn de deuren van de poli van de internist open voor consult.

Ondernemer Ruben ‘Ben’ Olivieira (71) beschuldigd van verkrachting - Eerste #metoo affaire in Suriname?

(Bron foto: Facebook)
Xiomara Thompson (27) zegt op 13-jarige leeftijd door Olivieira te zijn verkracht

- Olivieira reageert geschokt en ontkent met klem
- 'Ik was haar suikeroompje, ik ging haar thuis ophalen'


Ondernemer en sociale duizendpoot Ruben ‘Ben’ Olivieira (71) wordt beschuldigd van seksueel misbruik. De nu 27-jarige Xiomara Thompson beweert dat hij haar heeft verkracht toen ze dertien jaar oud was. Afgelopen zaterdag heeft zij voor het eerst verteld wie haar zou hebben misbruikt, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 27 oktober 2018.

Destijds werd haar vader door haar moeder verdacht, omdat zij toen alleen met hem woonde. Thompson, die momenteel in Nederland woont, komt binnenkort naar Suriname om aangifte te doen bij de politie. Het vermeende slachtoffer woonde destijds alleen met haar vader aan de toenmalige Wanicastraat en zat in de eerste klas van het Arthur Hoogendoorn Atheneum. Olivieira zou haar hebben benaderd onder het mom, dat hij haar aan een carrière als fotomodel kon helpen en haar daarin wilde begeleiden.

Bij de tweede ontmoeting zou hij haar naar een appartement hebben meegenomen en zich daar aan haar hebben vergrepen. Na het incident zou zij geen contact meer met de man hebben gehad. Uiteindelijk werd Thompson na de ontdekking, dat ze seksueel was misbruikt uit huis geplaatst en opgenomen in het begeleidingscentrum van Stichting voor het Kind. Door de traumatische ervaring van de verkrachting zouden haar schoolprestaties achteruit zijn gegaan, waarna onderzoek van de desbetreffende overheidsinstanties het misbruik aan het licht bracht.

Olivieira reageert geschokt en ontkent met klem zich schuldig te hebben gemaakt aan het vermeende vergrijp. Het verbaast hem, dat iemand na veertien jaar met een dergelijke beschuldiging komt. In eerste instantie ontkent hij categorisch Xiomara Thompson te kennen. Maar, daags daarna komt hij daarop terug en stelt 'negen jaar geleden' een liefdesrelatie met Thompson te hebben gehad. Toen was ze, aldus de ondernemer, al zeventien of achttien jaar. 'Ik was haar suikeroompje. Ik ging haar thuis ophalen. Ze kreeg in die tijd Srd 250 zakgeld per week. Plus kreeg ze de eerste dag een Blackberry cadeau', zegt de ondernemer.

Hij vermoedt dat de aantijging met rancune te maken heeft of een poging om hem geld van hem af te persen.

'Wat een onzin allemaal. Ten eerste had ik toen ik achttien jaar was een vriend, dus dat wat hij zegt slaat op niets. Ten tweede weet hij donders goed wat hij heeft gedaan en hoe dat allemaal is gegaan. Wat een laffe, vieze man zeg. En rancune? Tuurlijk ben ik boos, hij heeft me verkracht toen ik dertien was en nog maagd', reageert Thompson. 'Ik heb geen andere motieven en van hem hoef ik al helemaal niets. Wat voor mij belangrijk is, is dat dit soort mannen in de toekomst wel honderd keer nadenken voordat ze dit soort dingen uithalen. Ik kom binnenkort naar Suriname om aangifte te doen.'

Bewoners Pusugrunu in het Matawaigebied ontvangen nu ook ATV en STVS

Telesur-mast in Kwakoegron (eigen foto Suriname Mirror)
Ontsluiting van Kwalamasamutu, Alalapadu en Eilerts de Haan gebergte nu ingezet


De 500 bewoners van het dorp Pusugrunu in het Matawaigebied ontvangen sinds deze maand televisiesignalen van Telesur en kunnen nu de diverse programma’s van ATV en STVS volgen. Er is in het gebied een mast van 200 meter hoogte opgezet in samenwerking met lokale gemeenschappen.

Telesur had eerder het mobiele verkeer via Brownsberg - Paka Paka naar Pusugrunu gerealiseerd. De ontsluiting van Pusugrunu is in de droge tijd gebeurd, hoewel de plannen sinds november 2017 zijn uitgezet. Er moest rekening gehouden worden met veilige werkomstandigheden. Bij het afleggen van de lange route moest vaak rekening gehouden worden met de gevoeligheid van het te transporteren apparatuur.

Bij ontsluitingswerkzaamheden wordt altijd samengewerkt met de lokale dorpsgemeenschappen. Assistentie bij uitvoering van de werkzaamheden biedt hen behalve de technische voordelen ook werkgelegenheid en stimuleert het verantwoordelijkheidsgevoel voor het eigene, aldus Telesur vrijdag 26 oktober 2018. Na voltooiing nemen de plaatselijke bewoners het onderhoud ook zelf ter hand.

Telesur is sedert 2015 bezig het binnenland te ontsluiten middels operationalisering van mobiele telecommunicatie alsook digitale televisie. Vanaf de start zijn onder meer Sela, Granbori, Apetina en Tepu ontsloten. Recent is het traject voor ontsluiting van Kwalamasamutu, Alalapadu en Eilerts de Haan gebergte ingezet, zegt Telesur.

Fly Allways gaat twee tot drie keer per week rechtstreeks op Havana, Cuba, vliegen

'Cuba is een interessante nieuwe markt voor Suriname'


Vanaf medio november gaat Fly Allways twee tot drie keer per week rechtstreeks naar Havana op Cuba vliegen. Aan de hand van groei zal de frequentie worden opgevoerd in januari met een dagelijkse lijndienst naar de Cubaanse hoofdstad. 

Cuba met iets meer dan 11 miljoen inwoners is een interessante nieuwe markt voor Suriname, aldus Fly Allways.


Cuba is aantrekkelijk als land met hoge ontwikkeling op medisch gebied en het opkomende toerisme. Het straatbeeld in de grote steden, met name Havana, heeft iets authentieks uit de jaren zestig met de oude Spaanse koloniale gebouwen en vele gerestaureerde old timers. De bevolking is hartelijk en de misdaad ontzettend laag in vergelijking met enkele andere Zuid-Amerikaanse landen.

Het grondgebied van Cuba bestaat uit 4.195 eilanden met een gezamenlijke oppervlakte van 110.992 km². Het grootste hiervan is het hoofdeiland Cuba, met een lengte van 1250 kilometer en een breedte van 191 km. Dit is tevens het grootste eiland in de Caribische Zee.

De luchtvaartmaatschappij zegt een succesvol jaar achter de rug te hebben met haar route op de zaterdag naar de 2e grootste stad in Cuba, Santiago de Cuba.

Met veel ondersteuning en nauwe samenwerking met de overheid van Suriname en Cuba, heeft Fly Allways nu de Havana route ontwikkeld. De andere vaste vliegschema’s van deze luchtvaartmaatschappij zijn Curaçao en de Dominicaanse Republiek.

Internationaal seminar over olie- en gasvoorraden voor kust Guyana’s moet leiden tot samenwerking Suriname, Guyana en Frans-Guyana

'Misschien moeten we ons voorbereiden op downstream-succes in plaats van upstream-succes en een grote vondst'


Het internationaal seminar over de olie- en gasvoorraden die voor de kust van de drie Guyana’s liggen - One Basin Three Nations-conferentie in Hotel Torarica -, moet leiden tot een samenwerking tussen Suriname, Guyana en Frans-Guyana. Voor de kust van Guyana zijn enorme olievoorraden gevonden, maar ook voor de kust van Frans-Guyana zijn winbare hoeveelheden olie gevonden. Voor de investeerders in het kustgebied van Suriname is het slechts een kwestie van tijd, voordat zij ook stuiten op winbare olievoorraden. Dit bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 27 oktober 2018.

De samenwerking tussen de drie landen is nodig zodat zij hun olie- en gas industrie duurzaam kunnen ontwikkelen. Een samenwerking tussen de Guyana’s kan de naties veel geld, kennis en kunde opleveren.


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zei, dat Suriname op regeringsniveau een bepaalde mate van volwassenheid heeft bereikt op het gebied van de institutionele vereisten om de welvaart in natuurlijke hulpbronnen duurzaam te ontwikkelen. Suriname zal daarom actief proberen deel te nemen aan evenementen en organisaties die 'ons helpen om te komen waar we willen zijn als natie'. 

De bewindsman merkte, op dat transparantie en verantwoording van de extractieve sector het belangrijkste doel is dat de regering probeert te bereiken. 'Suriname is nu een toekomstig lid van het EITI (Extractive Industries Transparency Initiative) en we werken aan de opzet van een mineraal instituut en de herziening van onze mijnwet.' EITI is het internationale standaardeninstituut voor de mijnbouwsector dat zijn basis heeft in Oslo, Noorwegen.

Volgens Dodson is het een feit, dat Suriname na een olie-industrie van meer dan 30 jaar en een investering van miljarden dollars, er niet in is geslaagd een sterke nationale toeleveringsketen voor koolwaterstoffen te creëren en een lokale ondersteunde industrie. 'We verwachten dat een off-shore ontdekking de magische truc zal doen.' Suriname is er na meer dan 30 jaar niet in geslaagd om een mineraalinstituut op te zetten en de regulator van de exploitant te scheiden, stelde de bewindsman. 'We sluiten onze ogen voor de directe dreiging, dat we onze solide basis van eigen opgeleide koolwaterstofexperts verliezen als ze niet goed worden gemanaged.'

Dodson merkte op, dat iedereen tegenwoordig 'helaas' zo gefocust is op off-shore olie dat 'we onze kern –de productie aan land van 16 tot 18 API ruwe olie per dag, de raffinaderij, de hoogwaardige aardolieproducten en de marketing – vergeten.'

Hij wees erop, dat de Surinaamse geïntegreerde olie-industrie miljarden dollars heeft opgebracht voor de nationale economie en de weg voor vele andere sectoren heeft bereid om nationale groei te ondersteunen. Dodson noemde daarbij de jongste investeringen in de Merian Goudmijn.

'Volgens mij is de band tussen nationale trots, de kernactiviteit, ons geloof in eigen kunnen en de Surinaamse natie verloren. Ja, we maken deel uit van een veelbelovend bekken, maar we moeten de verwachtingen beheren en ons houden aan ons niet blindstaren op ongefundeerde initiatieven om het nationale bewustzijn in te stellen voor de volgende beste vondst of het volgende veelbelovende boorvooruitzicht. Misschien moeten we ons voorbereiden op downstream-succes in plaats van upstream-succes en een grote vondst.'

De eendaagse conferentie was georganiseerd door het One Basin Three Nations Initiative, een groep Surinaamse en buitenlandse olie- en gasdeskundigen.

Legerkapitein en klokkenluider Day op vrije voeten gesteld door de Kantonrechter

Day was door Militaire Politie aangehouden voor het negatief bespreken van defensieapparaat


De voormalige legerkapitein Jermain Day is gisteravond op vrije voeten gesteld door de Kantonrechter. De man, die maandag werd ingesloten door de Militaire Politie, stond terecht voor het negatief bespreken van het defensieapparaat. De rechter concludeerde echter, dat Day onterecht is aangehouden. 

Hij heeft sinds september van dit jaar ontslag ingediend bij het leger en is formeel niet meer in dienst van het ministerie van Defensie, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 27 oktober 2018. Advocaat Benito Pick deed het verzoek aan de rechter om de gevangenhouding van Day op te schorten.

Minister Ronni Benschop van Defensie zei overigens donderdag in antwoord op vragen van volksvertegenwoordigers tijdens een openbare vergadering van De Nationale Assemblee, dat de ondertussen in ongenade gevallen legerofficier Day nog altijd tot het Nationaal Leger behoort.

'Omdat hij een aanvraag tot ontslag had ingediend en graag per 1 september dit jaar uit dienst had willen gaan, dacht hij nu ongestoord alles te kunnen doen en laten wat hij wil. Maar, aangezien hij zijn resolutie nog niet in handen heeft, is hij nog militair', aldus Benschop in het parlement. 'Dat betekent hij dus op basis van de krijgstucht, oftewel de interne gedragsregels binnen de strijdkrachten, wordt aangepakt.'

Bouwwerkzaamheden basisschool Brownsweg hervat op instructie president Bouterse

(Bron foto: NII)
President wil zo spoedig mogelijk verandering in hoog aantal leerlingen, zo'n 50, in klaslokaal


Op instructie van president Desi Bouterse zullen de bouwwerkzaamheden van de basisschool van Brownsweg te Brokopondo hervat worden. Tijdens zijn recent werkbezoek aan dit gebied heeft het staatshoofd notie genomen van de behoefte aan meer lokalen, onderwijswoningen en een mediatheek. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII, vrijdag 26 oktober 2018.



Ouders en bewoners hebben onder meer de noden ten aanzien van de onderwijsinstelling bij de regeringsleider gelegd tijdens een ontmoeting te Brownsweg. In de huidige situatie zitten ongeveer 50 leerlingen in een leslokaal. Daar wil de president zo spoedig mogelijk verandering in.

Hij heeft aan de hand van hetgeen hij heeft aangehoord een overlegmoment gehad met minister Lilian Ferrier en directrice Natasia Bennanon van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad en aannemer Henry Klas. Overeengekomen is dat de bouwwerkzaamheden zullen aanvangen op 31 oktober.

De bedoeling is dat er acht leslokalen en vier onderwijzerswoningen worden afgebouwd. Deze zullen na de kerstvakantie opgeleverd worden. De regering vindt het noodzakelijk dat kinderen goed onderwijs genieten en zal er dus alles aan doen dat de situatie begin volgend jaar beter zal zijn voor leerlingen en leerkrachten van deze school.

2.5 Jaar celstraf voor smokkel twee miljoen euro cash in dak ambulance voor Suriname

(Bron foto: FIOD)
De douane onderschepte de lading geld in oktober 2016

46-Jarige garagehouder uit Almere beweert niet te hebben geweten van de euro's in ambulance, maar bewijsmateriaal spreekt andere taal


Een 46-jarige garagehouder uit Almere moet 2,5 jaar de cel in, omdat hij twee miljoen euro cash had verstopt in het dak van een ambulance die naar Suriname werd verscheept. De Amsterdamse rechtbank denkt dat garagehouder Marlon B. crimineel geld heeft witgewassen, zo bericht Het Parool vrijdag 26 oktober 2018.

De ambulance stond in oktober 2016 samen met een nieuwe Jaguar op een kade in Vlissingen en zou worden verscheept naar Suriname. Een speurhond van de Douane trof twee miljoen euro in coupures van 500 in het dak aan. Bij controle bleek, dat het om twee pakketten contant geld ging die verstopt waren in de zijwanden van het dak van de ziekenwagen. De 4.000 briefjes van 500 euro waren verpakt in doorzichtige plastic zakken, waarin ook gemalen koffie zat. Koffie wordt geregeld gebruikt door smokkelaars die speurhonden hopen te omzeilen.

https://www.fiod.nl/douane-en-fiod-vinden-2-000-000-euro-in-dak-ambulance/


B. ontkende in de rechtbank dat hij had geweten dat er geld in zijn ambulance zat verstopt.

Volgens zijn advocaat Gerald Roethof was er geen bewijs dat B. dat moest hebben geweten. Daar dacht de rechtbank anders over: in een rugzak in de auto van B.'s echtgenote waren briefjes gevonden met daarop schematische tekeningen van de bovenkant van een ambulance. Ook stond het woord 'ambu' genoteerd, net als bedragen en optelsommen met het woord 'verstuurd.' Op de briefjes vond de politie vingerafdrukken van B. Hij moet daarom hebben geweten dat het geld werd verstuurd.

Vanwege de manier van verpakken én het feit dat het louter briefjes van 500 euro waren, die vrijwel alleen in het criminele milieu worden gebruikt, moet B. hebben geweten dat het geld een criminele herkomst had, meende de rechtbank.

Omdat B. ook nog bij de aankoop van een snelle Jaguar papieren vervalste, moet hij dertig maanden de cel in. Hij was al eens eerder veroordeeld voor het witwassen van geld.

'Zal Bouterse spreken of er het zwijgen toe doen?'

Het laatste woord van hoofdverdachte in het 8 decemberproces wel of niet 29 oktober?


Op 29 oktober 2018, bijkans 36 jaar na de brute moord op vijftien weerloze mannen op 8 en 9 december 1982, mag de hoofdverdachte de heer D.D. Bouterse in het in 2000 gestarte strafproces tegen de vermoedelijke daders, gebruik maken van zijn recht om het laatste het woord te voeren, vóórdat de behandeling ter terechtzitting van deze strafzaak tegen hem wordt afgesloten. De Krijgsraad zal zich daarna in raadkamer terugtrekken om te beraadslagen over de schuld, dan wel onschuld van de verdachte. 

De hamvraag is of deze hoofdverdachte gebruik zal maken van zijn recht om zijn waarheid aan de Krijgsraad voor te houden, of dat juist niet zal doen. Zal Bouterse spreken of er het zwijgen toe doen? Wat het ook wordt, het zal een belangrijk moment zijn in de reeds 18 jaar slepende moordzaak van de eeuw in de Republiek Suriname. 

Menselijk element 
Elke verdachte van een misdrijf heeft aan het eind van de behandeling ter terechtzitting, dus nadat alle getuigen gehoord zijn en de openbaar aanklager en de verdediging hun pleidooien hebben gehouden, het recht op het laatste woord. Dit recht is vastgelegd in lid 4 van artikel 297 van het Wetboek van Strafvordering en is een vast onderdeel van het recht op een eerlijk proces. Het is bedoeld als waarborg dat elke verdachte expliciet de gelegenheid krijgt om al hetgeen hij voor zijn verdediging van belang vindt, alsnog onder de aandacht van de rechter te brengen. De verdachte krijgt de gelegenheid om zich met een hoogst persoonlijke boodschap of visie tot de rechter te richten. Het biedt de verdachte ook de mogelijkheid om in de wirwar van bewijsmiddelen en beweringen, de menselijk elementen, die hem persoonlijk betreffen, te benadrukken. 

Persoonlijk uitoefenen 
Een verdachte is niet verplicht het laatste woord te voeren. Dat wil echter niet zeggen, dat het recht op het laatste woord louter een formaliteit is. Als de rechter de verdachte niet de gelegenheid biedt om gebruik te maken van dat recht, leidt dat tot nietigheid van het vonnis dat geveld wordt. Indien de openbaar aanklager een verdachte schuldig acht, zoals ten aanzien van de verdachte Bouterse het geval is, ligt het voor de hand dat die verdachte gebruik maakt van zijn recht op het laatste woord. Een verdachte moet het recht wel persoonlijk uitoefenen en kan zich daarbij dus niet door een gemachtigde, ook niet door een advocaat, laten vertegenwoordigen. 

Overtuiging rechter 
Het gebruik maken, maar ook het niet gebruik maken van het recht op het laatste woord is in de regel niet zonder consequenties. De wet verbindt geen directe consequentie aan het wel of niet gebruik maken van het recht. Dat wil echter niet zeggen, dat de rechter het laatste woord, of juist het zwijgen van een verdachte, ook zonder betekenis moet achten. Integendeel, de overtuiging van de rechter kan in belangrijke mate gevormd worden, juist door het laatste woord, maar zeker ook door het zwijgen van een verdachte. Die overtuiging van de rechter is wel een wettelijk vereiste om tot een veroordeling te kunnen komen, immers voor vaststelling van schuld is naast het wettig bewijs ook de overtuiging van de rechter een voorwaarde. 

Spreken 
Indien de openbaar aanklager schuld bewezen acht en straf vordert, zit de beklaagde letterlijk en figuurlijke in een benarde positie. Aan zowel het spreken als aan het zwijgen kunnen in zulk geval aanzienlijke risico’s kleven. Als een verdachte meent dat hij onschuldig is zal hij in de regel van zijn laatste woord gebruik maken om zijn onschuld te bepleiten en aannemelijk te maken. Dat laatste woord van de verdachte moet wel goed in lijn zijn met hetgeen de advocaat gepleit heeft, in casu dat Bouterse onschuldig is. Spijt betuigen kan, hoe sympathiek ook, misschien tot een lagere straf leiden, maar draagt op zich zelf mogelijk juist bij aan de overtuiging van de rechter dat er schuld is. Maar, ook als een verdachte in zijn laatste woord een kennelijk leugenachtige verklaring aflegt, d.w.z. een verklaring die haaks staat op de vaststaande feiten, kan dat juist bewijs zijn voor zijn schuld. 

Zwijgen 
Het niet gebruik maken van het recht op het laatste woord werkt in de regel nooit positief en is op zijn zachts gezegd onverstandig, zeker wanneer een fikse strafeis tegen je gevorderd is. Door te zwijgen laat je bewust een gelegenheid voorbijgaan om de rechter voor te houden waarom je vindt dat je onschuldig bent, of om een andere reden niet veroordeeld zou moeten worden. Geen gebruik maken van het laatste woord is in de regel een strategische blunder, omdat het bijdraagt aan de aannemelijkheid van de stellingen van de openbaar aanklager. De verdachte wekt op zijn minst de schijn dat er niets in zijn voordeel te zeggen valt. 

Eerlijk proces 
De hoofdverdachte heeft buiten de rechtszaal van vele gelegenheden gebruik gemaakt om zijn door de Auditeur Militair gestelde deelneming aan de moorden te weerspreken. Steevast heeft hij buiten de rechtszaal ontkend ook maar enig aandeel te hebben in of schuld te hebben aan de vijftien moorden. Vele uren nationale zendtijd heeft hij benut om vanuit zijn buitenverblijf Brokobaka, onbegrensd zijn waarheid te verkondigen. 
Op 29 oktober 2018 heeft de verdachte Bouterse het recht om in beginsel ook zonder beperking te spreken, op de plek die er in een strafproces werkelijk toe doet, namelijk de rechtszaal. Indien hij van dat recht dat juist bedoeld is om een eerlijke proces tegen hem te bevorderen geen gebruik maakt, zal hij daarmee in ieder geval het verwijt van zijn advocaat aan de Krijgsraad, dat zijn cliënt geen eerlijk proces krijgt, behoorlijk ondergraven. 

Hugo A.M. Essed 
Paramaribo 26 oktober 2018

Douane haven Rotterdam vindt in container 1.300 kilo cocaïne tussen lading bevroren kippenlevertjes

(Bron foto: OM)
Container uit Brazilië had als bestemming bedrijf op Zeeuwse Schouwen-Duiveland


In een container in de haven van Rotterdam tussen de kippenlevertjes, heeft de douane een grote hoeveelheid cocaïne gevonden. De 1.300 kilo gevonden coke heeft een straatwaarde van zo'n 30 miljoen euro, zo bericht het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag 26 oktober 2018.

De container is twee weken geleden met een schip vanuit Brazilië Rotterdam binnen gekomen. Hij zou moeten worden afgeleverd bij een bedrijf op het Zeeuwse Schouwen-Duiveland.

De container was geladen met pallets met ingevroren blokken kippenlevertjes. Dinsdag werd de coke aangetroffen, vandaag werd het nieuws naar buiten gebracht.

Tussen die pallets vond de douane de cocaïne.