donderdag 9 augustus 2018

Ruim 80% onderzochte moedermelkmonsters in Urucui, Brazilië, bevat agro-toxines

Brazilië de belangrijkste verbruiker van pesticiden op de planeet geworden

(Bron foto: Reuters)


Meer dan 80 procent van onderzochte moedermelkmonsters in een recent onderzoek in Urucui, Brazilië, bevat agro-toxines. Volgens het onderzoek van Inacio Pereira Lima, een masterstudent in Vrouwengezondheid aan het Centre of Health and Sciences van de Universidade Federal do Piauívan Piaui (UFPI), blijkt 83,4 procent van de moedermelkmonsters glyfosaat of aminomethylfosfonzuur (AMPA) of beide stoffen te bevatten.

'De aanwezigheid van glyfosaat in de moedermelk duidt op directe verontreiniging door dit agro-toxine of dat de hoeveelheden die worden gebruikt in de landbouwactiviteit in de regio zo hoog moeten zijn, dat het metabolisme of de microbiologie van de plant het overschot niet heeft aangetast', verklaarde Pereira Lima.


'Nabije regio's waar landbouwactiviteit niet aanwezig is, vermoeden we dat agro-toxines het water hebben verontreinigd.'

De monsters zijn verkregen van de kraamafdeling in het Dirceu Arcoverde Regional Hospital (HRDA) in de gemeente Urucui, 450 kilometer verwijderd van de hoofdstad Teresina. Het is de grootste producent van soja in de staat, en de gewassen worden bespoten met grote hoeveelheden agro-toxines, volgens Pragmatismo Politico.

In 2016 werd een totaal van 10,1 miljoen kilo geconsumeerd in de staat. Het is het equivalent van 3,18 kilo per persoon, een percentage dat vergelijkbaar is met het nationale gemiddelde. Verrassend genoeg werd hetzelfde besmettingsniveau gedetecteerd in de gemeente Oeiras, ongeveer 750 kilometer van de Urucui, waar landbouwactiviteit het minst in de staat is.

Met een aandeel van 20 procent in de totale consumptie van de wereld sinds 2008, is Brazilië de belangrijkste verbruiker van pesticiden op de planeet geworden, heeft een nieuwe studie onthuld. Het gebruik van pesticiden heeft niet alleen invloed op de grootschalige voedselproductie in de landbouw, maar is ook in verband gebracht met een groot aantal sterfgevallen per jaar.

(Suriname Mirror/TeleSUR)

Ecuador kondigt noodtoestand af voor provincies Carchi, Pichincha en El Oro vanwege vele Venezolaanse migranten

(Bron foto: Javier Montalvo/El Comercio)
Alleen al deze week dagelijks 4.200 Venezolaanse migranten opgevangen


Ecuador heeft woensdag 8 augustus 2018 de noodtoestand afgekondigd voor de drie provincies Carchi, Pichincha en El Oro vanwege de vele Venezolaanse migranten die de noordelijke grens met Colombia oversteken. De Venezolanen ontvluchten hun land vanwege de economische crisis.

De hyperinflatie en het chronische tekort aan producten en middelen in Venezuela hebben geleid tot een uittocht van burgers. De meesten van hen reizen over land naar Colombia. Van daaruit trekken ze door naar het zuiden in de richting van Ecuador, Peru en Chili.

Volgens de regering van Ecuador heeft het land alleen al deze week dagelijks 4.200 Venezolaanse migranten opgevangen.


De noodtoestand, die voor de hele maand augustus is afgekondigd, is bedoeld om artsen en maatschappelijk werkers sneller te kunnen inzetten en om de politie te helpen bij immigratieprocedures.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/Nu.nl/El Comercio/Twitter)

SER Curaçao: 'Controle en handhaving regelgeving rond kleine en middelgrote bussen sterk afgenomen'

'Van effectief toezicht op naleving maximumtarieven is na 10-10-‘10 geen sprake meer'


De controle en handhaving van de regelgeving met betrekking tot de kleine en middelgrote bussen is met de staatkundige wijziging van 10 oktober 2010 sterk afgenomen. Dat stelt de Sociaal Economische Raad (SER) in zijn advies over de gewijzigde tarieven van het personenverkeer, aldus vandaag, donderdag 9 augustus 2018, het Antilliaans Dagblad.

'Van effectief toezicht op naleving van de maximumtarieven is na 10-10-‘10 geen sprake meer.'



De SER constateert, dat ook minder gecontroleerd wordt op het beschikken over een vergunning en een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, de gereden route en stopplaatsen, de gehanteerde tarieven, en de inrichting, het onderhoud en de zindelijkheid van de motorrijtuigen.

Daarbij komt dat het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) nog wel over de bestuursrechtelijke instrumenten beschikt om een vergunning in te trekken, maar geen toezichthoudende bevoegdheid meer heeft.

'Hierdoor is het vrijwel ondoenlijk voor VVRP om te bepalen of vergunningen al of niet ingetrokken moeten worden', aldus het adviesorgaan, dat van oordeel is dat de institutionele inbedding van de controle en handhaving van de regelgeving met betrekking tot de kleine en middelgrote bussen dusdanig herzien dient te worden dat er sprake is van effectief toezicht.

Erasmus MC verleent ondersteuning bij transitieproces van Sehos naar nieuwe HNO op Curaçao

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Rotterdams Erasmus MC werkt al een aantal jaren nauw samen met Sehos en SVB


Hospital Nobo Otrobanda Transitie en Exploitatie nv (HNO TE) en het universitair ziekenhuis in Rotterdam, het Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC), hebben dinsdag een intentieverklaring getekend waarmee het Erasmus MC toezegt ondersteuning te zullen verlenen bij het transitieproces van het Sint Elisabeth Hospitaal naar het nieuwe ziekenhuis. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 9 augustus 2018.

Het Erasmus MC werkt al een aantal jaren nauw samen met zowel het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) als de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Met Sehos zijn concrete afspraken gemaakt op onder andere het gebied van neurochirurgie en longgeneeskunde. Samen met de SVB heeft het Erasmus MC lopende afspraken op het gebied van medische uitzendingen. Zo kunnen gevallen van complexe zorg die niet op Curaçao geboden kan worden, ook straks niet in HNO, naar het Erasmus MC worden uitgezonden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld orgaantransplantaties.


In januari hebben medisch directeur van het Sehos Franke Scheper, Stanley Betrian (Ministeriële Regisseur en Toezichthouder) en Gilbert Martina voor het eerst een gesprek gehad met het Erasmus MC in het kader van HNO TE. Op dat moment was het Erasmus MC zelf volop bezig met de voorbereidingen voor de verhuizing naar het nieuwe gebouw in Rotterdam die in mei succesvol is afgerond. Hierbij zijn ook alle patiënten zonder calamiteiten verhuisd.

Het Erasmus MC is het grootste academisch ziekenhuis van Nederland.

HNO TE is belast met de transitie naar het nieuwe ziekenhuis op Curaçao en heeft het Erasmus MC benaderd voor deskundige steun in dat proces. Naast hun expertise en ervaring hiermee, wil het Erasmus MC ook steun verlenen wat betreft de governance en het besturingsmodel, de inrichting van de financiële functie, de algemene ondersteunende diensten (AOD), de medische ondersteunende diensten (MOD), inrichting van de zorgprocessen, kwaliteit en veiligheid, en implementatie van HiX (ChipSoft).

HiX is de software die gebruikt zal worden in het nieuwe ziekenhuis voor het bijhouden van patiëntinformatie middels een elektronisch patiëntendossier. Artsen en andere hulpverleners zullen in de nabije toekomst ook gelinkt worden aan HiX. Hierdoor zullen alle patiëntgegevens digitaal en centraal beschikbaar zijn om efficiëntere zorg aan de patiënt te kunnen waarborgen.

Verdachte aangehouden in zaak moord op vrouw (64) in haar huis in Marie Pampoen op Curaçao

(Bron foto: Extra)
Man (31), geboren in Santo Domingo, geeft zichzelf aan bij politiebureau Rio Canario


De politie meldt, dat een verdachte is aangehouden in verband met de vrouw die dood werd aangetroffen in haar huis aan de Corcobastraat in Marie Pampoen. De aanhouding vond dinsdagavond laat plaats, aldus Paradise FM woensdag 8 augustus 2018.


De man, van 31, net als de vrouw geboren in Santo Domingo, gaf zichzelf aan bij het politiebureau Rio Canario. Vervolgens deed de politie huiszoeking in de woning van de man en nam verschillende spullen in beslag die van belang kunnen zijn voor het onderzoek.

De buren van de vrouw, de 64-jarige Zacarias Guzman, hadden haar al enige tijd niet gezien en gingen gisteren rond het middaguur kijken. Door een raam zagen zij de vrouw bewegingsloos op de grond liggen in een plas bloed.

Toen de politie naar binnen ging bleek dat ze verschillende snij- en steekwonden had.

De verdachte is voorgeleid en is opgesloten.

Korpodeko steunt financieel bouw Courtyard by Marriott Hotel naast Sociale Verzekeringsbank, Curaçao

Financiële injectie noodzaak na afhaken twee buitenlandse investeerders


Korpodeko geeft financiële ondersteuning voor de bouw van het Courtyard by Marriott Hotel naast de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in Otrobanda. Dat is nodig, omdat de twee buitenlandse investeerders twee jaar geleden zijn afgehaakt. Met de kapitaalinjectie van de ontwikkelingsbank Korpodeko wordt het financiële gat gedekt, dat ontstond toen in 2016 de aandeelhouders Interamerican Promo Hotels uit de Verenigde Staten en BE Boulevard uit Ecuador afhaakten. 

Dat zegt Alberto Da Costa, directeur van CMC Real Estate, de ontwikkelaar van het project waarmee een investering van 60 miljoen gulden gemoeid is, vandaag, donderdag 9 augustus 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Het gaat om de bouw van het Courtyard by Marriott Hotel en de Mega Pier Plaza. De ondertekening van de overeenkomst tussen ontwikkelaar CMC Real Estate en ontwikkelingsbank Korpodeko, gistermiddag, ging op het laatste moment niet door, maar gebeurt ‘in ieder geval nog deze maand’.

'Een puur logistiek probleem', geeft Da Costa als reden. 'Niet alle documenten waren klaar.'

Met de financiële steun van Korpodeko en de investering van Gold Investment Curaçao van initiatiefnemer Gilbert Ricardo, van Stichting Vidanova Pensioenfonds en van Stichting Pensioenfonds Isla Curaçao, wordt veertig procent van de kapitaalbehoefte voor het project gedekt. Voor de overige zestig procent van de kosten hebben lokale en buitenlandse institutionele beleggers twee jaar geleden al toezeggingen gedaan. 'We hebben altijd contact gehouden en moeten de afspraken nu alleen herbevestigen', zegt Da Costa. 'Ik verwacht geen problemen.'

Rellen in Argentinië na verwerpen soepeler wetsvoorstel abortusregels

Senaat gaat met 38 senatoren tegen, 31 voor, in tegen de Argentijnse Kamer

(Bron foto: EFE)
Abortus nu alleen mogelijk wanneer zwangerschap gevolg is van verkrachting of wanneer het leven van de moeder in gevaar is  


De Argentijnse Senaat heeft tegen een voorstel gestemd dat abortus onder meer omstandigheden mogelijk had gemaakt. Duizenden voor- en tegenstanders van het wetsvoorstel hadden zich tijdens het zestien uur durende debat buiten het parlementsgebouw verzameld. 

De mogelijkheid om legaal en kosteloos een zwangerschap af te kunnen breken tot en met de veertiende week, zorgt in Argentinië voor diepe verdeeldheid.


Ook de Argentijnse paus Franciscus, die zich nog steeds diep inlaat met het reilen en zeilen in zijn thuisland, bemoeide zich met het debat en noemde abortus een 'wreedheid' die hij vergeleek met nazistische praktijken. De katholieke kerk riep zijn aanhangers dan ook op om tegen het wetsvoorstel op straat te komen.

Symbolisch werd gisteravond, woensdag 8 augustus 2018, in de kathedraal van hoofdstad Buenos Aires een eredienst georganiseerd terwijl de senatoren zich over het wetsvoorstel bogen en de pro-abortusdemonstranten op straat het resultaat van de stemming afwachtten.

Het is niet duidelijk of de katholieke lobby de doorslag gegeven heeft, want bijna driekwart van de Argentijnen zou tegen politieke inmenging door de kerk zijn, maar duidelijk is dat legale abortus er in Argentinië voorlopig niet komt.



Op het einde van het debat stemden in de vroege ochtend 38 senatoren tegen, slechts 31 waren voor. De Senaat gaat daarmee in tegen de Argentijnse Kamer, die in juni wel nog voor de legalisering van zwangerschapsonderbreking had gestemd.

Een nieuw voorstel kan ten vroegste in de volgende parlementaire legislatuur worden ingediend. De voorstanders van abortus zeggen alvast de strijd niet te zullen staken.


In Argentinië is abortus nu alleen maar mogelijk, wanneer de zwangerschap het gevolg is van een verkrachting of wanneer het leven van de moeder in gevaar is.

Voorstanders van een meer permissieve wetgeving kregen de wind in de zeilen toen president Mauricio Macri het parlement opriep over een concreet voorstel te stemmen. Zelf is Macri tegen legale abortus, maar het resultaat van de stemming zou hij hoe dan ook goedkeuren, zei hij tijdens de campagne. 'Vandaag wint de democratie', twitterde hij gisteren nog:


Volgens burgerrechtenbewegingen worden er jaarlijks ongeveer 500.000 illegale abortussen uitgevoerd in Argentinië, die vaak gepaard gaan met complicaties. Over die cijfers bestaat echter discussie. Officiële statistieken spreken van 245 gevallen van moedersterfte in 2016, waarvan 43 keer als gevolg van een abortus of een miskraam.

Amnesty International zegt, dat uit peilingen blijkt dat 60 procent van de Argentijnse bevolking voor de legalisering van abortus is.


In Latijns-Amerika is abortus enkel in Uruguay en Cuba niet langer strafbaar.


Na de stemming werd het onrustig voor de deuren van het Argentijnse parlement. Pro-abortusmanifestanten gooiden met stenen en flessen en staken afval in brand. De politie reageerde met traangas en voerde verschillende arrestaties uit.





(Suriname Mirror/VOA News/Belga/ANP/El Confidencial/YouTube/Twitter)

Voorzitster FIBOS: 'Voor nu moeten de ouders de inschrijfbijdrage betalen'

Mildred Demon: 'Het besluit is uit pure noodzaak genomen'

'Het kan niet zo zijn, dat scholen moeten bedelen om toiletpapier en schoonmaakmiddelen, we krijgen veel, maar niet alles'


'Voor nu moeten de ouders de inschrijfbijdrage betalen', zegt Mildred Demon, voorzitster van de Federatie van Instellingen voor Bijzonder Onderwijs in Suriname (FIBOS). De organisatie wijkt niet af van haar eerder ingenomen standpunt om opnieuw inschrijfgeld te vragen. Demon beweert vandaag, donderdag 9 augustus 2018, in de Ware Tijd, dat het besluit uit pure noodzaak is genomen. 

Ouders van een kind op een bijzondere school, moeten voor GLO-niveau Srd 250 opbrengen, voor MULO Srd 275 en voor LBO Srd 300. Ouders die het bedrag niet in één keer kunnen opbrengen, mogen in termijnen betalen.

'Wij hebben nooit kinderen afgeschreven van school als zij niet konden betalen. Dat doen onze schoolhoofden niet.'

De FIBOS heeft de eigen bijdrage opnieuw ingevoerd, omdat het ministerie de subsidie voor het schooljaar 2018/2019 nog niet heeft vrijgemaakt. Demon zegt, dat in mei een schrijven is gestuurd naar het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en naar de ouders. Verder legt ze uit, dat minister Lilian Ferrier schriftelijk om informatie en verduidelijking van een aantal zaken had gevraagd. De FIBOS heeft de gevraagde gegevens verstrekt; daarna is niets meer vernomen van de bewindsvrouw.

'We moeten onze kosten dekken. Het kan niet zo zijn, dat scholen moeten bedelen om toiletpapier en schoonmaakmiddelen. We krijgen veel, maar niet alles. De rest moeten wij uit eigen zak betalen.'

De FIBOS-voorzitster legt uit, dat het accent van het beleid op iedere school verschilt. 'We hebben al twee jaar geen onderhoud gepleegd op onze scholen. We moeten ook meubilair aanschaffen.'

Over het verantwoorden van de subsidie zegt Demon: 'Wij hebben een accountantscontrole. We kunnen de subsidie verantwoorden.'

'President Desi Bouterse heeft geen vertrouwen in het zorgsysteem van Suriname'

Bouterse vertrekt maandag 13 augustus naar Cuba voor een buikherniaoperatie

- 'Over het algemeen kunnen alle herniaoperaties in Suriname gedaan worden, tenzij de middelen ontbreken'
- 'De president geeft de Surinaamse samenleving een verkeerd signaal met zijn vertrek naar Cuba'


President Desi Bouterse vertrekt maandag 13 augustus naar Cuba voor een buikherniaoperatie. Dit deelde hij maandag mee op een persconferentie in het presidentieel paleis. VHP-parlementariër tevens arts Dew Sharman, zegt in De West van dinsdag 7 augustus 2018, dat het vertrek van de president naar Cuba aangeeft, dat hij geen vertrouwen heeft in het zorgsysteem van Suriname. 

'Over het algemeen kunnen alle herniaoperaties in Suriname gedaan worden, tenzij de middelen ontbreken', zegt Sharman. Daarnaast haalt hij aan, dat gezien de president springlevend is, hij niet geloofd dat het van dien aard is dat hij naar het buitenland moet.

Volgens Sharman geeft de president de Surinaamse samenleving een verkeerd signaal met zijn vertrek naar Cuba. 'Het overgrote deel van de samenleving is aangewezen op de bestaande zorg in Suriname. Het is niet goed te noemen, dat de president zichzelf een volkspresident noemt, maar het land verlaat om gebruik te maken van de mogelijkheden die hij heeft in het buitenland', benadrukt Sharman.

'Ik ga niet om de nier van Abrahams terug te geven aan Abarhams, zoals gezegd wordt in de samenleving. Ik geniet van de rare dingen die gezegd worden', zei Bouterse gekscherend over zijn vertrek naar Cuba. 'Het is niet eenvoudig om een land te leiden. Zeker niet als men zoveel steentjes in je schoen probeert te gooien. Maar, als dat het lot is van de president, dan moet je het maar dragen. Het hoort bij de verantwoordelijkheid. Ik heb er geen probleem mee', zei Bouterse.


Het is nog niet duidelijk hoe lang de president in Cuba zal blijven hangt volgens hem van de artsen af.

Minister Dikan installeert 'commissie beëdiging en installatie grootopperhoofd der Saamaka'

Commissie rapporteert minister dagelijks over gang van zaken rond beëdiging en installatie


Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft de 'commissie beëdiging en installatie van het grootopperhoofd van de stam der Saamaka' geïnstalleerd. De ceremonie zal vrijdag 10 augustus 2018 in Paramaribo plaatsvinden, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Zowel voor als na de installatie moet de commissie in goed contact staan met het grootopperhoofd en de minister dagelijks rapporteren over de gang van zaken rond de beëdiging en installatie. De missie van de commissie duurt totdat het nieuw stamhoofd weer uit Paramaribo is vertrokken richting zijn residentie te Asidonhopo aan de Boven Suriname (Sipaliwini).

'U hebt maar weinig tijd, slechts enkele dagen om deze grote activiteit te organiseren, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat u met uw ervaring en kundigheid iets goeds zult doen', aldus minister Dikan.

De commissie wordt voorgezeten door districtscommissaris Yvonne Pinas van het Bestuursressort Boven Suriname. De overige leden zijn Petrusi Jacob, Monique Pintoe,, Hortensia Rensch, Steven Vroom, Orsen Matodja, Louis Alfaisie en Monica Drente, allen van het ministerie van Regionale Ontwikkeling.

Matjaw-familie van de Saamaka reageert dreigend op keuze president Bouterse voor Albert Aboikoni

'Laat president zijn beslissing herzien, anders gaat hij politie en militairen moeten sturen'


- 'De president is er ook op gewezen, dat Naze de meeste mensen achter zich heeft'
- 'Voor Aboikoni zal het niet veilig zijn om als granman in Saamaka gebied te zijn'
 

De Matjaw-familie van de Saamaka verzet zich in sxherpe en dreigende woorden tegen de keus van president Desi Bouterse om Albert Aboikoni tot granman der Saramccaners aan te wijzen. 'Unu no wani a man. Laat de president zijn beslissing herzien. Want anders gaat hij politie en militairen moeten sturen naar het gebied. Albert is niet gewild, me aksi president om zijn beslissing te herzien, stel ing uit!', riep woordvoerder Erny Landveld enkele keren gisteren tijdens een persconferentie, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 9 augustus 2018.

'Aboikoni is ook gewaarschuwd, hij gaat niet vrij uit.'

 Vertegenwoordigers van de Matjaw-familie en de granman die zij erkennen, Naze Amina, hebben gisteren hun ongenoegen geuit over de gang van zaken.



Het kan er bij hen niet in, dat ondanks ernstige bezwaren en waarschuwingen van gezagdragers tijdens de vierdaagse marathonzitting, de president toch gekozen heeft voor Aboikoni. De president is er ook op gewezen, dat Naze de meeste mensen achter zich heeft, zo beweerde Landveld. 'Hij heeft toch anders gehandeld. Misschien zijn er belangen die spelen. Maar, we begi ing, mek’ a herzie a besluit.” “Natuurlijk zullen er mensen zijn die warm lopen voor Albert. Mensen willen functies hebben die hij kan regelen. Zijn eigen familie heeft hij geregeld.'

Landveld zei, dat Aboikoni op geen enkele manier de troon verdient. Cultureel, traditioneel en spiritueel ook niet. De uitleg over de rechtmatigheid van Aboikoni’s claim in een artikel verschenen op Starnieuws wordt verworpen. 'Dat stuk komt van Aboikoni zelf. Daar klopt niets van. Terwijl Belfon nog leefde, heeft hij vaker gezegd, dat Albert niet de opvolger mag worden. Ook het orakel heeft hem afgewezen. Albert heeft er nog over gehuild', stelde Landveld.

Landveld, Boobo Kabena en Nene Konstan waarschuwen dat zaken kunnen escaleren. Nu al zijn er spanningen. De mensen zijn boos. Voor Aboikoni zal het niet veilig zijn om als granman in Saamaka gebied te zijn, wordt meegedeeld.

'Hori Aboikoni na foto. Unu no wani a man. A her liba no wani ing. Ef a man e kon drape en wan sani e pasa na Bouta risico. Unu no wan feti. Mek a gi ing wan kamra na paleis fu a tan drape.'

Aboikoni zal voor de gevolgen van zijn gedrag moeten instaan.
Bouterse heeft meegedeeld, dat hij Aboikoni morgen wil beëdigen. De vertegenwoordiging gaf aan, dat uit protest de familie niet aanwezig zal zijn. 'Albert zal er met zijn eigen mensen daar zijn.'

De vertegenwoordiging van de Matjaw-lo vindt het jammer, dat op deze wijze de familie gescheiden wordt.

'De president hoort beter te handelen, omdat hij de gewoonten heel goed kent. De president moet zijn keuze herzien. Want als dit zo blijft, is de kans heel groot dat een nieuwe president deze presidentiële keuze ongedaan maakt', aldus Landveld.

Graciëlla Jozefzoon directrice Wegenautoriteit Suriname

Martin Misiedjan benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht


Graciëlla Jozefzoon is de opvolgster van Geo Norden bij de Wegenautoriteit Suriname, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut woensdag 8 augustus 2018. Martin Misiedjan, die ondervoorzitter was van de Raad van Toezicht, is benoemd tot voorzitter. Hij heeft sinds april waargenomen als directeur van de Wegenautoriteit. 

Norden werd ontheven als directeur, nadat hij werd beschuldigd van malversaties. Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie deelde toen mee, dat er een intern onderzoek zou worden verricht.

De Wegenautoriteit heeft Srd 54.000 gestort op een rekening van de NDP voor aankoop van vlaggen. Deze zouden volgens president Desi Bouterse bestemd zijn voor de viering van de Onafhankelijkheidsdag vorig jaar, maar ze kwamen pas op 29 november in het land aan. Wat het onderzoek heeft opgeleverd, is niet duidelijk.

De Wegenautoriteit is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van primaire wegen.

Na afstemming met de president is besloten Jozefzoon deze vacante post te laten invullen. Jozefzoon en Misiedjan zijn op 1 augustus begonnen met hun job.

Bisdom en VIDS staan in gebedsdienst in Kathedrale Basiliek stil bij behoud van het regenwoud


Niet alle inheemsen blijken, met argumenten, achter gebedsdienst van de VIDS te staan


Jaarlijks wordt een bijzondere woord en gebedsdienst gehouden in verband met de Nationale dag van Inheemsen op 9 augustus. 'Vroeger konden wij in onze kreken zwemmen, vissen en leven. Nu is dit allemaal vervuild. Anderen zien dit als ontwikkeling', zei bischop Karel Choennie tijdens zijn toespraak dinsdagavond in det kathedraal, zo bericht de Ware Tijd woensdag 8 augustus 2018.

Dit jaar hebben zowel de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) als het Bisdom stilgestaan bij het behoud van het regenwoud. 'Gebruik het bos met overleg', vertolkte George Ajakana in zijn gedicht tijdens de dienst.

Als inheemsen moeten zij toezien hoe alle narigheden plaats vinden in bossen in naam van ontwikkeling. De VIDS voelt zich vooral gesterkt met deze verbintenis die de kerk aangaat met de inheemsen voor het behoud van het regenwoud.

'Wij zijn blij dat wij niet alleen staan en terug kunnen vallen op de kerk. Naast het behoud van ons regenwoud, vechten wij na 25 jaar nog steeds voor onze grondenrechten die nog niet erkent zijn door de staat', zei Theo Jubitana, voorzitter van de VIDS.

'Wij moeten verantwoordelijk leven met wat God ons heeft gegeven. No meki hebzucht kor'yu', benadrukt Choennie.

De bijzondere woord en gebedsdienst was een aanloop naar alle andere activiteiten die rondom de Dag van de Inheemsen wordt gevierd.

Maar, niet alle inheemsen blijken, met argumenten, achter de gebedsdienst van de VIDS te staan:


Hooggerechtshof Venezuela gelast de arrestatie van oppositieleider Julio Borges

(Bron foto: Twitter)
Borges verdacht achter drone aanval op president Nicolás Maduro te zitten


Het Venezolaans Hooggerechtshof heeft woensdag 8 augustus 2018 de arrestatie gelast van oppositieleider Julio Borges. De voormalige parlementsvoorzitter wordt ervan verdacht achter de drone-aanval op president Nicolás Maduro.


Volgens de communistische regering is zaterdag geprobeerd het staatshoofd met door de lucht aangevoerde explosieven om het leven te brengen.

Zeven leden van de Nationale Garde raakten gewond, waarschijnlijk door de paniek die op de explosie volgde. Maduro zelf bleef ongedeerd. ‘Onze onderzoeken tonen aan dat er explosies waren van verscheidene drones vlak bij het podium’, zei minister van Informatie Jorge Rodriguez op de staatstelevisie. ‘We hebben bewijs dat dit een moordaanslag was. Ze hebben gefaald.’

Maduro stelt Borges, die volgens hem in Colombia verblijft, verantwoordelijk voor de moordpoging.

Borges heeft inmiddels op de wilde beschuldiging van Maduro gereageerd:


Eerder wees Maduro, die het olierijke land in een diepe crisis heeft gestort, al met de beschuldigende vinger naar zijn rechtse tegenstanders die nog vrij rondlopen en hulp kregen van de VS en Colombia.

Oud-studentleider en politicus Juan Requesens werd dinsdag opgepakt. Diens collega's raken naar verwachting hun parlementaire immuniteit kwijt.

Het Openbaar Ministerie in Caracas heeft in totaal negentien verdachten op het oog, zes zitten al vast.


(Suriname Mirror/Volkskrant/De Telegraaf/Twitter/Version Final)

Gouden en emerald presidentiële medaille van Bolivia gestolen

Ambtenaar belast met de beveiliging van medaille in hechtenis genomen 



De gouden en emerald presidentiële medaille van Bolivia, die dateert van de oprichting van de republiek in 1825, is gestolen in een nachtelijke overval, zei het ministerie van Defensie woensdag 8 augustus 2018.


Het ministerie zei in een verklaring, dat de medaille inn de nacht van dinsdag op woensdag werd verwijderd 'onder omstandigheden die nog steeds worden onderzocht'. 'Op dit moment is de ambtenaar die belast is met de beveiliging ervan in hechtenis genomen en is een onderzoek geopend (waarbij senior officieren van de paleiswacht zijn betrokken)', zei het ministerie.


President Evo Morales toonde op 6 augustus de presidentiële emblemen - de medaille en een driekleurige sjerp - als onderdeel van de viering van de 193e verjaardag van de onafhankelijkheid van Bolivia.



Maar, woensdag verscheen hij met noch de medaille, noch de sjerp toen hij een toespraak hield tijdens een militaire parade om stil te staan bij de oprichting van het leger, in de centrale Boliviaanse stad Cochabamba.

'Dit is een harde slag voor de republiek, voor de staat', zei voormalig president Carlos Mesa, die de diefstal vergeleek met 'de diefstal van de kroon van koningin Elizabeth II van Engeland'.


De medaille was een geschenk van het Congres van de recent gevormde Boliviaanse republiek aan zijn stichter in 1825 en werd voor het eerst gebruikt in 1826 als presidentiële medaille door Antonio Jose de Sucre.

De gouden medaille, bezet met smaragden, wordt normaal gesproken bewaard in een veilige kluis bij de Centrale Bank, maar wordt aan de president afgeleverd voor ceremoniële gelegenheden. Het ministerie van Defensie zegt, dat de 'inlichtingendienst en alle staatsinstellingen ter beschikking van onderzoekers zijn gesteld om degenen die verantwoordelijk zijn voor deze diefstal zo snel mogelijk te vinden'.

(Suriname Mirror/AFP/El Deber/El Sol de Zacatecas/Twitter/YouTube)