woensdag 3 april 2013

De West misbruikt door mij geschreven artikel en kopt onjuiste informatie

Artikel over export van dieren verkeerd gebruikt door De West


Krant wil niet vingers aan mij branden en vermeldt niet bron van artikel

03-04-2013   Door: Paul Kraaijer


Paramaribo - Op 31 maart 2013 publiceerde ik op deze website mijn artikel over de export van in het wild gevangen dieren vanuit Suriname in 2012. Het artikel verzond ik naar de redacties van de lokale Surinaamse kranten ter gehele of gedeeltelijke plaatsing. Tot mijn verrassing zie ik dat de avondkrant De West in haar editie van dinsdagavond 2 april mijn artikel heeft misbruikt.


De redactie heeft mijn artikel deels herschreven en totaal verkeerd gelezen. Zo kopt de krant 'Explosieve toename export levend wild uit Suriname'. Wie mijn artikel leest komt echter tot een geheel andere conclusie: de export van levend wild is namelijk in 2012 in vergelijking met 2011 gedaald! Verder stelt de krant dat de laagland tapir niet verhandeld zou mogen worden, omdat het een beschermde diersoort is. Ook dat is nergens in mijn artikel te lezen. Ja, het is een beschermde diersoort. Maar, de tapir mag geƫxporteerd worden.

De wijze waarop De West mijn artikel heeft verkracht is nogal schijnheilig. De redactie wil kennelijk niet de vingers aan mijn persoon branden en niet tegen de haren in strijken van het bestuur de Surinaamse Vereniging van Journalisten, waarvan de ex-voorzitter Rachel van der Kooye begin juni 2011 tegenover media heeft verklaard dat ik het beroep van 'journalist' nooit meer zou mogen uitoefenen in Suriname. Ik had mijn artikel onder andere naar De West gestuurd met de mededeling dat het geheel of gedeeltelijk mocht worden overgenomen, maar niet dat het mocht worden herschreven en inhoudelijk verdraaid.

 

Natuurlijk ben ik blij dat een krant eindelijk weer heeft besloten een nieuwswaardig artikel van mijn hand op waarde in te schatten. Maar, het zou de redactie van die krant sieren om dan ook de bron te vermelden en om mijn artikel goed te lezen alvorens verkeerde koppen te plaatsen.

Laat De West uit haar schulp kruipen en gewoon artikelen van mij plaatsen met vermelding van de bron. Dat zou de redactie sieren. Nu laat de krant huichelachtig gedrag zien en dat is volledig misplaatst.