zaterdag 21 april 2018

Automobillist (20) dodelijk verongelukt bij eenzijdig ongeluk op Ringweg Zuid

(Bron foto: de Ware Tijd/Anthony Janki)
Vinesh Bharos verliest controle over het stuur en belandt tegen muur restaurant X-Avenue


De 20-jarige automobilist Vinesh Bharos is vrijdagavond dodelijk verongelukt op de Ringweg Zuid ter hoogte van het restaurant X-Aveneu, aldus vandaag, zaterdag 21 april 2018, het Dagblad Suriname. 

Door tot nog toe onbekende redenen verloor hij de controle over het stuur en belandde op de linkerberm. Vervolgens kwam het voertuig tegen de muur van X-Avenue aan. Het slachtoffer overleed als gevolg van de opgelopen letsels ter plaatse.

Een bewaker van het restaurant raakte gewond en is overgebracht naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo..

16-Jarige scholier schiet vuurwerk af in toilet van school

Het toilet en de deur zijn totaal vernield


Het  Dagblad Suriname bericht zaterdag 21 april 2018, dat een scholier (16) vrijdagmorgen iets voor negen uur vuurwerk heeft afgeschoten in de toiletruimte van een school aan de Schotelweg. Dit meldt een bron, aldus het dagblad.

Het blijkt dat de 16-jarige scholier de sleutel van het toilet was gaan halen, een muskietenkaars heeft aangestoken en aan het einde van de kaars een Crazy Thunder vastgemaakt. Een soort geïmproviseerde tijdbom.

Na een tijdje was de muskietenkaars uitgebrand en explodeerde het knalvuurwerk. Het toilet en de deur zijn totaal vernield. De school heeft de politie van het ressort ingeschakeld.

Het is niet bekend of de scholier in kwestie al dan niet in verzekering is gesteld. Het is mogelijk dat er een schikking wordt getroffen tussen de ouders van deze scholier om de kosten van de vernieling te vergoeden.

Volgens een medescholier heeft jongen verklaard dat hij stoer wilde doen, maar was hij zich niet bewust van de schade. Hij dacht dat hij niet zou worden gepakt.

Zeker elf doden en vele tientallen gewonden bij hevige protesten in Nicaragua

Demonstranten boos over hervormingen door de politiek inzake de sociale zekerheid

President Daniel Ortega stuurt het leger naar de stad Estelí


Bij hevige protesten in Nicaragua zijn meerdere doden gevallen. Er zijn volgens lokale media zeker elf doden en vele tientallen gewonden gevallen.  Demonstranten zijn boos over hervormingen door de politiek betreft de sociale zekerheid. De linkse partij Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront heeft de wijzigingen doorgevoerd vanwege de financiële problemen in het land, schrijft het dagblad El Nuevo Diario vandaag, zaterdag 21 april 2018. De Nicaraguaanse president Daniel Ortega heeft het leger naar de stad Estelí gestuurd om de sociale onrust de kop in te drukken.

Het geweld brak woensdag uit aan de universiteit van de hoofdstad Managua, toen een nieuwe belasting van 5 procent op pensioenuitkeringen en een verhoging van de socialezekerheidsbijdragen met 22,5 procent van kracht werden.


Duizenden demonstranten gingen daarom in de hoofdstad Managua de straat op en kwamen in aanraking met de oproerpolitie. Daarbij is geschoten en traangas gebruikt. Meerdere straten zijn afgesloten en demonstranten hebben barricades geplaatst om zich te weren tegen de autoriteiten.

Met de nieuwe regels stijgen de sociale lasten van werknemers en werkgevers. Ook worden de pensioenen verlaagd door een speciaal belastingtarief.



Op de nationale radio liet Rosario Murillo, woordvoerder van de overheid en tevens vrouw van president Daniel Ortega, weten dat de hervormingen broodnodig zijn. Daarbij gaf zij onder meer als argument dat de pensioenleeftijd van 60 jaar niet verhoogd is en dat pensioengerechtigden alsnog een kerstbonus krijgen.

Murillo stelde tevens dat de demonstranten de vrede in het land probeerden te ondermijnen. Ze vergeleek hen met 'bloedzuigende vampieren'.



De protesten zijn de grootste sinds Ortega aan de macht kwam in 2007.

Direct nadat de hervormingen werden goedgekeurd begonnen de protesten in het land. Zowel gepensioneerden als studenten en arbeiders gingen de straat op.

Volgens tegenstanders van de overheid is dit om het nieuws te censureren. Donderdag kwamen al een politieagent en een jonge demonstrant om het leven bij protesten in de hoofdstad Managua. Een andere demonstrant kwam om bij demonstraties in de stad Tipitapa.



Het broeit al langer in Nicaragua en de protesten zijn het gevolg van groeiende onderdrukking en censuur van de oppositie in het land. Ortega laat de politie hard optreden tegen de demonstranten en heeft een aantal tv-zenders uit de lucht gehaald.

Ortega is in 2016 voor de derde keer herkozen. Eigenlijk mocht hij niet meedoen aan de nieuwe presidentsverkiezingen, omdat de Grondwet van het land voorzag in maximaal twee termijnen per president. Met steun van het Hooggerechtshof wist Ortega de regelgeving bij de verkiezingen in 2011 te omzeilen.

Sinds 2014 staat de Grondwet een onbeperkt aantal ambtstermijnen toe. De oppositie beschuldigt Orega van verkiezingsfraude, maar hij begon toch aan zijn derde termijn.

(Suriname Mirror/CNN/RTL Nieuws/La Prensa/El Nuevo Diario/VRT/Nu.nl/Twitter/YouTube/Volkskrant)

Osman Morote, voormalig plaatsvervangend leider Lichtend Pad in Peru na 30 jaar achter tralies nu huisarrest

Moroto verblijft in huis van een familielid in Chaclacayo, 30 kilometer ten oosten van Lima


Lichtend Pad voerde tussen 1980 en 2000 bloedige guerrillacampagne tegen Peruaanse regering


Osman Morote, de voormalige plaatsvervangend leider van de ooit gevreesde guerrillastrijders van Peru - het Maoïstische Lichtend Pad (Sendero Luminoso) - werd vrijdag 20 april 2018, na 30 jaar achter de tralies, verplaatst van de gevangenis naar huisarrest, zei zijn advocaat.

De 73-jarige Morote verliet de Piedras Gordas-gevangenis net ten noorden van Lima in een persoonlijk voertuig onder zware politiebescherming. Hij reed naar het huis van een familielid in Chaclacayo, 30 kilometer ten oosten van Lima, vertelde zijn advocaat Manuel Fajardo aan persbureau AFP.

Het Maoïstische Lichtend Pad voerde tussen 1980 en 2000 een bloedige guerrillacampagne tegen de Peruaanse regering. In totaal werden ongeveer 70.000 mensen gedood in een oorlog tussen het leger, de maoïstische guerrillastrijders en een andere linkse rebellengroep, de Tupac Amaru Revolutionaire Beweging (MRTA, Movimiento Revolucionario Túpac Amaru).



Morote was veroordeeld voor terrorisme en zijn door het gerecht goedgekeurde vrijlating werd ontvangen met verontwaardiging door de politici van het land, waaronder president Martin Vizcarra.

Morote werd gevangen genomen en gevangen gezet in 1988, toen de maximale gevangenisstraf 25 jaar achter tralies was.

Straffen in terrorismezaken werd echter moeilijker: toen de leider van het Lichtend Pad Abimael Guzman werd gevangengenomen in 1992, werd hij veroordeeld tot levenslang in de gevangenis zonder de mogelijkheid van voorwaardelijke vrijlating. Guzman, nu 83, zit zijn uit in een gevangenis op een marinebasis net buiten Lima.

Morote had in 2013 moeten zijn vrijgelaten, maar juridische issues hielden hem achter de tralies. Hij is geconfronteerd met drie andere zaken van terrorisme die hem - als hij schuldig wordt bevonden - terug naar de gevangenis zou sturen.


Margot Liendo, een ander ex-Lichtend Pad-leider, zal ook, onder hetzelfde vonnis, huisarrest krijgen.

Bijna 5.000 voormalig guerrilla's zijn sinds 2001 vrijgelaten. Het Lichtend Pad leed een verpletterende klap toen Guzman in 1992 werd gevangengenomen, gevolgd door een reeks andere topleiders. Tegenwoordig is er nog steeds een grotendeels ter ziele gegane, afvallige groep strijders  verborgen in de jungle, die bloeit in de drugshandel.


(Suriname Mirror/AFP/El Comercio/La Republica/Twitter/YouTube)

Bolivia besluit tussen Rusland en Duitsland om lithium te industrialiseren

Acht biedingen van onder meer Canada en China, maar Rusland en Duitsland zijn meest acceptabel


Bolivia's staatsbedrijf YLB (Yacimientos de Litio Bolivianos) heeft vrijdag 20 april 2018 de aanbiedingen van Rusland en Duitsland om te beslissen welke strategische partner zij zal kiezen voor de industrialisatie van het product.

Minister van Energie, Rafael Alarcon, gaf aan dat acht biedingen waren ingediend door onder andere Canada en China, maar Rusland en Duitsland zijn de meest acceptabele. Alarcon vertelde journalisten dat YLB de komende dagen de strategische partner zal aankondigen om lithium te industrialiseren.

De minister wees er ook op, in een ontmoeting met president Evo Morales, dat het bedrijf de bouw van de Lithium Carbonaat Fabriek in Salar de Uyuni, het zuidelijke departement van Potosi, zal uitvoeren.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)
'We kijken naar lithiumproblematiek, de komende dagen moeten we het gebouw van de Lithium Carbonaat Fabriek toewijzen en aan de andere kant de strategische partner kiezen om lithium in Bolivia te industrialiseren', zei Alarcon.

Officiële bronnen zeiden dat het land tot januari 66,6 miljoen dollar heeft geïnvesteerd om lithium pilot-installaties op te zetten en dat het verwacht 875,5 miljoen dollar meer te investeren om industriële fabrieken te bouwen aan de grenzen van Salar de Uyuni.


Wereldwijd zijn de twee belangrijkste afzetmarkten de keramiek- en glasindustrie en de toepassing bij batterijen groeit snel. Beide afzetmarkten vertegenwoordigen ongeveer een derde van de totale vraag. De vraag neemt snel toe vooral door de introductie van elektrische automobielen die voorzien zijn van accu’s met lithium.

(Suriname Mirror/Prensa Latina/Noticias Sin/TeleSUR/Twitter)

FARC-leider 'Ivan Marquez' verhuist van Bogota naar landelijk kamp gedemobiliseerde guerrilla's

Vertrek is 'tijdelijk' naar een FARC-kamp in de zuidelijke provincie Caqueta

'Marquez' wordt verwacht in juli zitting te nemen in de Senaat voor de Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común


FARC-leider (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) 'Ivan Marquez' heeft aangekondigd, dat hij uit Bogota gaat verhuizen naar een landelijk kamp van gedemobiliseerde guerrillastrijders te midden van grote spanningen over de mogelijke uitlevering van de ideoloog van de groep.

Marquez, wiens echte naam Luciano Marin is, heeft de politie en de nationale beschermingseenheid op de hoogte gesteld van zijn beslissing om 'tijdelijk' naar een FARC-kamp in de zuidelijke provincie Caqueta te verhuizen.

De autoriteiten ontvingen de kennisgeving uren nadat het Hooggerechtshof oordeelde, dat de recente arrestatie van de FARC-ideoloog 'Jesus Santrich', die volgde op een Amerikaans uitleveringsverzoek, legaal was.


Marquez werd de politieke leider van de FARC (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común) nadat de voormalige guerrilla's in augustus vorig jaar een politieke partij vormden. Hij wordt verwacht in juli zitting te nemen in de Senaat. Volgens de FARC-leider betekent zijn beslissing om terug te keren naar het platteland 'geen terugtrekking uit de beschermende maatregelen' of zijn inzet voor het vredesproces dat begon in december 2016. In plaats daarvan zei Marquez tegen de politie dat zijn besluit 'een aanpassing is' naar de nieuwe omstandigheden.


Volgens de FARC-leider zal hij 'het proces van re-incorporatie begeleiden' van de voormalige guerrilla's in Caqueta. Het FARC-kamp in Caqueta wordt geleid door 'El Paisa, een van de voormalige militaire commandanten van de FARC, die veel respect geniet onder de voormalige strijders.


Andere leiders van de voormalige guerrillagroep reageerden niet onmiddellijk op het besluit van het Hooggerechtshof om het uitleveringsverzoek van de ideoloog van de groep of de verhuizing van Marquez naar Caqueta te blijven bestuderen.

De aanhouding was een grote klap voor het vredesproces, dat al onder druk stond vanwege het falen van de staat om de vredesovereenkomst en de felle tegenstand van de conservatieve oppositie van het land uit te voeren.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Inheemsen ontvluchten Venezuela naar Colombia om aan de honger te ontsnappen

Yukpa-inheemsen zoeken hulp bij Colombiaanse regering


Yukpa-inheemsen, die in grote familiegroepen Venezuela verlaten, zoeken hulp van de Colombiaanse regering, te midden van de economische crisis in Venezuela. 

Maar, Bogota reageert traag. Venezuela's economische crisis dwingt leden van verschillende inheemse groepen het land te verlaten op zoek naar voedsel en medicijnen.

TRT World's Manuel Rueda bezocht een groep Yukpa-inheemsen die onderdak zoeken in het naburige Colombia.


(Suriname Mirror/TRT World/YouTube)

Bethencourt Agencies verwacht vijf Venezolaanse barkjes zonder producten in Annabaai, Curaçao

Na barkjes volgen twee grotere boten met een lading fruit en groente


Begin komende week zullen vijf Venezolaanse barkjes zonder producten aan boord de Annabaai binnenvaren. Daarna volgen nog twee grotere boten met een lading fruit en groente. Dat verwacht Bethencourt Agencies, aldus vandaag, zaterdag 21 april 2018, het Antilliaans Dagblad.

Voor de kleine bootjes is geen plaats meer op hun oude stek in Punda dat bekendstond als de ‘drijvende markt’. Zij moeten aan de overkant aanmeren aan de kade van de Kleine Werf, bij de ingang van het Waaigat.

De grotere vrachtschepen mogen laden en lossen aan de Grote Werf.

Minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling (MEO) liet eind vorige week weten, dat de standplaatsen aan de Sha Caprileskade voorlopig alleen beschikbaar zijn voor lokale groente- en fruitverkopers. De regering neemt pas een beslissing over een structurele oplossing voor de langere termijn als de relatie met Venezuela wat minder grillig is. De kade wordt op dit moment gerenoveerd.

Premier Rhuggenaath (Curaçao) vindt uitlatingen CCvV over minister Konket onaanvaardbaar

Bonden vinden afwezigheid minister bij overleg met CGOA 'beledigend'


De Centrale Commissie van Vakbonden (CCvV) heeft zich tijdens een audiëntie bij de Raad van Ministers over een minister uitgelaten op een manier die voor minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) onaanvaardbaar is. Dit staat in een brief van de premier aan de CCvV, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 21 april 2018.

De Raad van Ministers ontving onlangs, op 11 april, leden van de overheidsvakbonden, die hun beklag kwamen doen over minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening Armin Konket (MAN). De minister was niet aanwezig bij een overleg van het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA) op 15 februari 2018. Dit ervaren de bonden als ‘beledigend’.

Aan de voorzitter van het CGOA schreven de vakbonden, dat zij geen redenen zien waarom de regering baat zou hebben bij verstoorde verhoudingen met de vertegenwoordiging van het overheidspersoneel. Dit hebben de leden tijdens de audiëntie bij de Raad van Ministers nadrukkelijk herhaald.

De brief en de uitspraken zijn niet goed gevallen bij premier Rhuggenaath. De afwezigheid van minister Konket op 15 februari zou te wijten zijn geweest aan ‘een onvoorziene omstandigheid met een spoedeisend karakter’.

Surinaamse Marina Meubelman in Haagse wijk Duindorp mikpunt agressie en vernielingen

'Ik wil echt in vrede leven met de andere bewoners'


De Surinaamse Marina Meubelman was afgelopen winter al slachtoffer van vernielingen en bedreiging in de Haagse wijk Duindorp. Deze week was het weer raak: Op de ramen van Marina is met een bijl ingehakt door buurtbewoners en ook haar auto is vernield. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag, zaterdag 21 april 2018, aldus Waterkant.net.

Wat nu de aanleiding kan zijn voor de ernstige vernielingen zegt ze niet te weten. 'Ik wil echt in vrede leven met de andere bewoners', zegt ze tegen de krant. De ernstige agressie en vernielingen tegen allochtone mede-bewoners lijkt kenmerkend voor de buurt.


Volgens de krant was een Marokkaanse familie in de wijk eerder deze week het slachtoffer van buurtbewoners. Na een uit de hand gelopen gewelddadige confrontatie tussen Duindorpers die zich ergerden aan de enorme trouwstoet van de dochter van het Marokkaanse gezin, gingen ook bij hen de ruiten in. In de dagen erna werd het huis van de familie bekogeld met eieren. Voor beide incidenten is vooralsnog niemand aangehouden.

De buurt in stadsdeel Scheveningen staat bekend om zijn afkeer van mensen buiten hun eigen kring, maar tot op heden is er vanuit de politiek nooit gereageerd op de situatie in Duindorp.

Meer foto’s en een uitgebreide reportage in het Algemeen Dagblad.

Flink prijskaartje hangt aan deelname zogenaamd communicatiecongres 24 en 25 mei in TBL Cinemas

Centrum voor Communicatie en PR vraagt zo'n Srd 1.500 en Srd 1.900 voor deelname....



Er wordt soms alleen maar aandacht besteed aan de externe communicatie, terwijl de interne communicatie minstens even belangrijk is. Dat stelt Angela van der Kooye, voorzitster van het zogenaamd Centrum voor Communicatie en Public Relations (CCPR), aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 21 april 2018. 

Dit is de reden waarom het centrum ‘Interne communicatie’ heeft gekozen als onderwerp van haar communicatiecongres op 24 en 25 mei in TBL Cinemas.

Ze heeft gisteren op een persconferentie verteld hoe het programma van het tweedaagse twee jaarlijkse congres (zie onderaan) eruit zal zien. Het wordt voor de tweede keer gehouden.

Deelname aan het evenement is niet gratis. Wie vóór 1 mei registreert betaalt 199 Amerikaanse dollar omgerekend ruim 1.500 Srd en daarna wordt het 255 Amerikaanse dollar (ruim 1.900 Srd). Studenten betalen 99 Amerikaanse dollar (Srd 743).

Onduidelijk is waarom voor deelname in Amerikaanse dollars - en zo veel - moet worden betaald en informatie over het congres in de Engelse taal is...

Er zullen tijdens het congres masterclasses en seminars verzorgd worden. Daarbij zullen via verschillende invalshoeken onderwerpen rondom interne communicatie aan de orde zullen komen.

Van der Kooye: 'We willen niet dat je alleen komt zitten, maar dat je ook echt mee gaat doen en sommige zaken gaat (her) ontdekken en delen met de mensen in de zaal.' Verschillende sprekers zullen hun ervaring over communicatie delen en er is ook een paneldiscussie.

Voor de seminars en paneldiscussies zijn ook nog eens aparte tarieven. Er is ook een beurs gekoppeld aan het congres.

Het Centrum voor Communicatie en PR (CCPR) is een stichting, opgericht om de onderlinge kennis van communicatieprofessionals te vergroten en tegelijkertijd trends op het gebied van communicatie uit te wisselen en het werkveld van de communicatieprofessionals te verbreden.

Het communicatiecongres is voor communicatie professionals, leidinggevenden, beleidsambtenaren, docenten, journalisten, omroepers, presentatoren, trainers, voorlichters, schrijvers, studenten, milieudeskundigen en overige geïnteresseerden. (voor iedereen dus, die het zich financieel kan veroorloven....)


Flink prijskaartje hangt aan deelname zogenaamd communicatiecongres 24 en 25 mei in TBL Cinemas

Centrum voor Communicatie en PR vraagt zo'n Srd 1.500 en Srd 1.900 voor deelname....



Er wordt soms alleen maar aandacht besteed aan de externe communicatie, terwijl de interne communicatie minstens even belangrijk is. Dat stelt Angela van der Kooye, voorzitster van het zogenaamd Centrum voor Communicatie en Public Relations (CCPR), aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 21 april 2018. 

Dit is de reden waarom het centrum ‘Interne communicatie’ heeft gekozen als onderwerp van haar communicatiecongres op 24 en 25 mei in TBL Cinemas.

Ze heeft gisteren op een persconferentie verteld hoe het programma van het tweedaagse twee jaarlijkse congres (zie onderaan) eruit zal zien. Het wordt voor de tweede keer gehouden.

Deelname aan het evenement is niet gratis. Wie vóór 1 mei registreert betaalt 199 Amerikaanse dollar omgerekend ruim 1.500 Srd en daarna wordt het 255 Amerikaanse dollar (ruim 1.900 Srd). Studenten betalen 99 Amerikaanse dollar (Srd 743).

Onduidelijk is waarom voor deelname in Amerikaanse dollars - en zo veel - moet worden betaald en informatie over het congres in de Engelse taal is...

Er zullen tijdens het congres masterclasses en seminars verzorgd worden. Daarbij zullen via verschillende invalshoeken onderwerpen rondom interne communicatie aan de orde zullen komen.

Van der Kooye: 'We willen niet dat je alleen komt zitten, maar dat je ook echt mee gaat doen en sommige zaken gaat (her) ontdekken en delen met de mensen in de zaal.' Verschillende sprekers zullen hun ervaring over communicatie delen en er is ook een paneldiscussie.

Voor de seminars en paneldiscussies zijn ook nog eens aparte tarieven. Er is ook een beurs gekoppeld aan het congres.

Het Centrum voor Communicatie en PR (CCPR) is een stichting, opgericht om de onderlinge kennis van communicatieprofessionals te vergroten en tegelijkertijd trends op het gebied van communicatie uit te wisselen en het werkveld van de communicatieprofessionals te verbreden.

Het communicatiecongres is voor communicatie professionals, leidinggevenden, beleidsambtenaren, docenten, journalisten, omroepers, presentatoren, trainers, voorlichters, schrijvers, studenten, milieudeskundigen en overige geïnteresseerden. (voor iedereen dus, die het zich financieel kan veroorloven....)


Minister Getrouw treedt in overleg met leiding brandweer en bond over ontevredenheid binnen korps

'Ik ben positief gestemd en communicatie is heel belangrijk'

 
Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie praat maandag met de leiding van het Korps Brandweer Suriname (KBS) over onder andere de ontevredenheid onder de brandweerlieden. De dag daarna ontvangt hij het bestuur van de vakbond. Dit meldt vandaag, zaterdag 21 april 2018, de Ware Tijd.

'Beide partijen moeten wel tot een vergelijk komen, indien het zo moge zijn', zei de bewindsman doelend op de klachten die brandweerlieden hebben geuit over de dienstleiding en de werkomstandigheden. 'Ik ben positief gestemd en communicatie is heel belangrijk', zei hij na een bezoek gisteren aan het hoofdkwartier van KBS aan Verlengde Gemenelandsweg.

De vakbond heeft hem intussen per brief geïnformeerd over de knelpunten. Slechte interne communicatie is een van de klachten van de manschappen.

Brandweercommandant Radjen Jakhari, wil echter niet praten van problemen. Hij spreekt liever van uitdagingen voor de brandweer. Vanwege geldgebrek wordt nagegaan hoe zaken het best aangepakt kunnen worden.

Klachten van de brandweerlieden komen er onder andere op neer dat persoonlijke veiligheid niet is gewaarborgd, onder andere door het ontbreken van attributen zoals goed schoeisel en bluspakken, arbeidsonvriendelijke werkplek, verdeel- en heerspolitiek. Ook wordt de dienstleiding verweten problemen van de dienst niet onder de aandacht van de autoriteiten te brengen, maar zich liever bezig te houden met bescherming van het eigen belang.

Federatie van Afleggers Verenigingen pleit voor regelgeving binnen de afleggerswereld

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Federatie brengt bezoek aan minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken


Een delegatie van de Federatie van Afleggers Verenigingen in Suriname heeft tijdens een bezoek aan minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken gepleit voor regelgeving binnen de afleggerswereld. Wettelijke erkenning voor afleggers en het vaccineren van degenen die dit vak uitoefenen, waren ook punten van bespreking. 

Noersalim zal deze kwestie bespreken binnen de Raad van Ministers, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 21 april 2018.

De delegatie van de Federatie van Afleggers Verenigingen in Suriname bestond uit Assessor Anne-Rose Abendanon van de Federatie van Afleggers Verenigingen in Suriname en Gerold Yngard als waarnemend voorzitter, alsook voorzitter Harold Posetiko van de Federatie Javanisme Suriname.

Posetiko heeft onder meer gepleit voor ordening en regelgeving binnen het afleggerswezen in Suriname. Federatiegenoot Yngard is niet alleen voorstander van dat er controle komt op het aflegwezen in Suriname, maar wil ook dat bij het afleggen de religieuze voorschriften degelijk in acht worden genomen.

Voorts vindt de federatie het van belang, dat afleggers zich laten vaccineren tegen besmettelijke ziekten, die zij tijdens de uitoefening van hun vak zouden kunnen oplopen. In samenwerking met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) had de federatie een vaccinatieprogramma laten uitvoeren, waarbij afleggers zich konden inenten tegen het Hepatitis B-virus. Dit virus kan bij het werken met lijken worden overgedragen.

Assessor Abendanon heeft tijdens het bezoek aan minister Noersalim aandacht gevraagd voor het recht van elke overledene om op een fatsoenlijke manier begraven te worden, ongeacht diens status, leeftijd of afkomst. Zij heeft in deze ook voor regulering gepleit.

Posetiko is overigens Gran Brada, een titel door de afleggersfederatie beschouwd als de hoogste graad binnen de afleggerswereld in Suriname. Hij is de eerste Gran Brada van Javaanse afkomst. De Javaanse benaming van deze titel is ‘Sultan Agung’. Deze titel is hem toebedeeld door de Federatie van Afleggers Verenigingen in Suriname vanwege het baanbrekende werk dat Posetiko verricht voor de groep afleggers in binnen- en buitenland. Met de benoeming van Posetiko telt Suriname nu twee Gran Brada’s en één Gran Sisa. Zij hebben onder meer als taak om er toezicht op te houden dat de juiste procedures in acht worden genomen bij het uitoefenen van het afleggersvak. Ook treden ze bij conflicten vaak op als bemiddelaar.

Actie organisatie van luchtverkeersleiders opgeschort

Het ministerie van OWT&C krijgt ruimte om de toelagen in orde te maken

 
De actie van de organisatie van luchtverkeersleiders, SATCA (Suriname Air Traffic Controllers Association), is  gisteravond, vrijdag 20 april 2018, om tien uur opgeschort. Er is een verklaring ondertekend door de directeur Transport en Communicatie, Joyce Blokland, hoofd Luchtvaartdienst, Faizel Baarn, en SATCA-voorzitter Genaro Alpin. 

Besloten is om het werk te hervatten en het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) twee weken de ruimte te geven om de besproken punten, zoals door de SATCA waren aangegeven, verder te realiseren. Partijen delen mee dat er een constructief onderhoud is geweest.

Het ministerie krijgt de ruimte om de toelagen in orde te maken.

De SATCA heeft te kennen gegeven, dat conform de eerder gemaakte afspraken voor wat betreft het meubilair en de werkruimte, er reeds vorderingen zijn geconstateerd. Minister Patrick Pengel krijgt de ruimte om de status van de ATC- en shifttoelage met zijn collega Gillmore Hoefdraad van Financiën te bespreken.

Afgesproken is, dat voor de rust binnen de sector het pad van dialoog gevolgd zal worden. Partijen hebben afgesproken om 4 mei weer bijeen te komen.

Jitendra Kalloe (VHP) pleit weer voor vestiging CBB-kantoor in Nieuw Nickerie

'Burgers kunnen niet op elk moment speciaal voor zaken helemaal naar het CBB in Paramaribo'

 
District Nickerie, en met name Nieuw Nickerie, dat als de tweede stad van Suriname wordt beschouwd, ontbeert momenteel tal van faciliteiten. Een van deze faciliteiten is de afhandeling van aanvragen voor identiteitskaarten (ID-kaarten). Al meer dan een jaar moet de Nickeriaanse bevolking naar Paramaribo voor het maken van een legitimatiebewijs. Dit zegt het VHP-Assembleelid Jitendra Kalloe vrijdag 20 april 2018 in het  de volksvertegenwoordiger Jitendra Kalloe (VHP) in het Dagblad Suriname. 

Alhoewel een en ander vaak onder de aandacht is gebracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken lijkt het er veel op, dat er totaal geen werk van wordt gemaakt om de Nickeriaanse bevolking in de gelegenheid te stellen om zo'n belangrijke zaak in hun eigen district af te handelen.

'Het leven is ook in Nickerie heel moeilijk. Burgers kunnen niet op elk moment speciaal voor zulke zaken helemaal naar het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) aan de Jagernath Lachmonstraat in Paramaribo afreizen. Het kost immers veel aan vervoer en er moet ook voor verblijf gezorgd worden. Waarom kan het ministerie niet een permanente unit in Nickerie opzetten?', vraagt Kalloe zich af.

De parlementariër vindt het een kwalijke zaak, dat deze faciliteit tot nu toe is uitgebleven. Hij stelt, dat tijdens de Nieuw Front-regering er wel gezorgd werd voor het plaatselijk vervaardigen van de identiteitskaarten.

'Vanaf het moment dat je 16 jaar wordt, dien je over zo'n kaart te beschikken. Er wordt tegenwoordig veel gevraagd om jezelf te legitimeren. Heeft het ministerie gedacht hoe de schooljeugd dit moet klaarspelen? Je kan toch niet voor een ID-kaart verzuimen op school?' Ook voor de senioren burgers is de reis naar de stad een groot probleem.

Kalloe pleit al geruime tijd voor een permanente afdeling van CBB in Nickerie. 'Als dat nog niet mogelijk is, kan het ministerie tenminste per kwartaal toch medewerkers naar Nickerie sturen voor het maken van ID-kaarten, zoals dat geschiedde tijdens de Nieuw Front-regering?'

Verdedigster van culturele rechten Shipibo-Konibo volk in Peru, Olivia Arévalo Lomas (80), vermoord

Inheemse organisaties vragen de staat om de inheemse volkeren en hun leiders te beschermen



De verdedigster van de culturele rechten van het Shipibo-Konibo volk, Olivia Arévalo Lomas (80), is gistermiddag, donderdag 19 april 2018, vermoord in de gemeenschap 'Victoria Gracia', zij kreeg vijf kogels in haar borst.

Haar dood werd bekendgemaakt door de Federación de Comunidades Nativas de Ucayali y Afluentes en de Shipibo Council Konibo Xetebo-Coshikox op hun officiële Facebook-account (zie onderaan).

Deze organisatie heeft de moord sterk veroordeeld en heeft de staat gevraagd om de inheemse volkeren en hun leiders te beschermen die met bedreigingen en pesterijen van verschillende aard worden geconfronteerd.


Het lichaam van de tachtigjarige leidster lag twintig minuten van de stad Yarinacocha, provincie Coronel Portillo, op de grond. De redenen voor deze misdaad zijn onbekend en de leiders van Shipibo eisen dat de Policía Nacional van Peru de verantwoordelijken vindt.



Veel inheemse leiders worden bedreigd, omdat ze hun rechten verdedigen. Op de dag dat paus Franciscus afgelopen januari Puerto Maldonado bezocht, hoorde hij de overweldigende en hartverscheurende getuigenis van een inheemse: 'We zijn de overlevenden van vele wreedheden en onrechtvaardigheden', vertelde Yesica Patiachi zijne Heiligheid.

Het is niet de eerste keer, dat er een leiders in het gebied van Coronel Portillo, in Ucayali, zijn gedood. In 2014 werden vier leiders van de Asháninka-gemeenschap in Saweto gedood. Edwin Chota Valera, Leoncio Quintisima Meléndez, Francisco Pinedo Ramírez en Jorge Ríos Pérez werden gedood op de grens met Brazilië. Er waren vermoedens van illegale houthakkers en drugshandelaren die hen bedreigden.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)
Shipibo-Konibo is een inheems volk langs de Ucayali-rivier in het Amazone-regenwoud van Peru. Voorheen waren het twee groepen, de Shipibo en de Konibo, zij werden uiteindelijk een afzonderlijke stam door middel van gemengde huwelijken en communale rituelen en zijn momenteel bekend als het Shipibo-Konibo volk.




(Suriname Mirror/La Republica/Twitter/Facebook/YouTube)

Girjasing (VHP) niet tevreden met verklaring hoofd Luchtvaartdienst inzake veiligheid vliegverkeer

'Een overheidsorganisatie zegt dat alles piekfijn is, terwijl mensen in het veld spreken van explosieve situatie'

'Nationaal Informatie Instituut heeft als opdracht om alle negatieve berichten te straffen'


Oppositieparlementariër Shailendra Girjasing (VHP) is niet te spreken over de telkenmale negatieve berichten rond de luchtvaart in Suriname. Hij reageert hierbij vrijdag 20 april 2018 in het Dagblad Suriname op berichtgeving vanuit de SATCA (Suriname Air Traffic Controllers Association) die stelt, dat de luchtvaart in Suriname bewust in gevaar wordt gebracht. En dan ook op de reactie van het Nationaal Informatie Instituut (NII), vòòr het bericht van de SATCA in de media verscheen. 

'Aan de ene kant ontkent het NII de dreigingen. Het luchtvaartgebeuren zou niet in gevaar zijn. Die zegt, dat alles koek en ei is. Dit, terwijl de mensen die het werk moeten doen, het tegendeel beweren. Die mensen zeggen duidelijk dat het een brandbom daar is bij de Luchtvaartdienst', zegt Girjasing. Hij stelt, dat hierdoor te zien is dat de regering het niet serieus neemt met mensen hun leven en cruciale organisaties in het land.

'Het NII heeft als opdracht om alle negatieve berichten te straffen. Alle negatieve berichten moeten afgeschilderd worden. Dit kan niet. Wij worden op een dwaalspoor gebracht', zegt de VHP’er.

Faizel Baarn, waarnemend hoofd Luchtvaartdienst, beweert dat de veiligheid van het luchtvaartgebeuren over Surinaams territoir niet in gevaar is. Hij ondersteunt dit met de stelling, dat onder zijn leiding, er geen loopje wordt genomen met veiligheid. 'Ik zelf maak gebruik van de luchtvaart. Ik ga mezelf niet in gevaar zetten. Het zou toch dom zijn, wetende dat het niet veilig is, er zelf gebruik van te maken', aldus Baarn.

Girjasing vraagt zichzelf echter af in hoeverre er mag worden afgegaan op de verklaring van Baarn. 'Ik vind het jammer dat de meneer zo denkt, omdat wij andere berichten krijgen. Hij heeft zijn deskundigheid, maar het volk heeft de deskundigheid niet. Het volk raakt in de war. Een overheidsorganisatie zegt dat alles piekfijn is, terwijl de mensen in het veld spreken over een explosieve situatie', meent Girjasing.

De minister van Transport zal zich volgens Girjasing persoonlijk moeten bemoeien met deze kwestie. Hij vraagt naar een onderzoek in deze kwestie. 'Als er iets gebeurt zullen wij weer elk jaar huilen voor een vliegramp. Wij hebben onze lessen al geleerd. Werk dus secuur', aldus Girjasing.

De Ware Tijd: Explosieve situatie bij Korps Brandweer Suriname

Problemen van dien aard, dat als niet gauw verbetering plaatsvindt, er mogelijk wordt gestaakt

De leiding zou zich voornamelijk bezighouden met haar eigen belang


Er heerst grote ontevredenheid bij het Korps Brandweer Suriname en er wordt zelfs gesproken van een explosieve situatie. De problemen zijn van dien aard dat als niet gauw verbetering plaatsvindt, er mogelijk wordt gestaakt, aldus de Ware Tijd vrijdag 20 april 2018. Het gaat om verschillende problemen, vertelden brandweerlieden aan enkele verslaggevers.

Zo zou er sprake zijn van een intern communicatieproblemen tussen de dienstleiding en de manschappen, is er geen oor voor klachten van het personeel, wordt de werkplek steeds arbeidsonvriendelijker en neemt de dienstleiding het niet nauw met de persoonlijke veiligheid van de brandweerlieden. Uit vrees voor rancune werden de interviews op basis van anonimiteit afgelegd.

De manschappen hopen, dat de net aangetreden minister het mes erin zal zetten zodat de werkomstandigheden verbeteren. De manschappen beklagen zich erover, dat opeenvolgende ministers van Justitie en Politie de afgelopen jaren slechts beloften over verbetering van de arbeidsomstandigheden en aanpak van de diverse problemen hebben gedaan. Dit wordt voor een belangrijk deel in de schoenen van de brandweerleiding geschoven, die volgens de manschappen nooit heeft gedurfd om de volle omvang van de problemen bij de regering aan te kaarten.

De leiding zou zich voornamelijk bezighouden met haar eigen belang en probeert zich staande te houden door een verdeel- en heersbeleid. Zo zouden bepaalde afdelingen worden voorgetrokken, terwijl de medewerkers die erop uittrekken om branden te bestrijden en te assisteren bij andere calamiteiten er bekaaid vanaf komen.

Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie bezoekt vandaag de brandweerkazerne aan de Gemenelandsweg.