vrijdag 22 maart 2019

Nederlander in Bristol, Engeland, door rechtbank schuldig bevonden aan smokkel van 1.400 kilo coke

Nederlander en Est en Let smokkelden cocaïne aan boord catamaran 'Nomad' vanuit Suriname


Raymond D. (27) uit Grou, Friesland, is door de rechtbank in Bristol schuldig bevonden aan de smokkel van 1.400 kilo cocaïne. D. werd op 28 augustus vorig jaar samen met twee anderen opgepakt op een catamaran die afkomstig was uit Suriname en vol zat met coke. 

D. bevond zich aan boord van het zeiljacht Nomad toen het schip in de buurt van Cornwall werd geënterd door de Engelse en Ierse autoriteiten. Naast D. waren ook nog de Let Voldemars Gailis (21) en de kapitein van het schip, de 49-jarige Richard Must uit Estland, op de catamaran.

Ook werden bij de operatie twee Engelsen opgepakt, die woonachtig waren in Spanje. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving bevonden zij zich niet aan boord van de Nomad.De 64-jarige Nigel Clark die al enkele dagen onder observatie stond, werd ook op 28 augustus opgepakt. Hij had een RHIB (een snelle motorboot) laten transporteren naar Engeland. Clark werd opgepakt in de haven van Hayle in Cornwall. Een andere betrokkene, Dean Waters (59), werd aangehouden in Dorset. Hij was onder andere in het bezit van een gps-tracker en thermische camera’s. Doorzoekingen van de auto’s van het tweetal leverden verschillende beveiligde telefoons en een aanzienlijke hoeveelheid cash op. De Engelse autoriteiten vermoeden dat het duo met de RHIB naar de Nomad zouden hebben willen varen om daar de cocaïne op te pikken. De Engelsen zijn eerder voor drugsdelicten veroordeeld.

De gevonden 1400 kilo cocaïne vertegenwoordigt in het Verenigd Koninkrijk een straatwaarde van zo’n 120 miljoen euro, aldus de Engelse Justitie.

Raymond D. hoort op 26 maart hoe lang hij de cel in moet. Over het algemeen worden in het Verenigd Koninkrijk strenge straffen opgelegd voor drugssmokkel. Er zitten verschillende Nederlanders voor cokesmokkel vast in Engeland.

(Suriname Mirror/Crimesite.nl/dailypost.co.uk/Twitter/coastfm.co.uk/YouTube)

Advocaten terreurbroers Suriname: 'Geen of zwak bewijs voor betrokkenheid'

Onmiddellijke vrijlating is volgens de verdediging op zijn plaats


De twee Surinaams-Nederlandse broers die in Suriname verdacht worden van betrokkenheid bij terroristische activiteiten, moeten direct worden vrijgelaten, aldus hun advocaten. Het bewijs tegen Raoul A. en Nasr I. is zwak of niet aanwezig, betoogden de raadslieden van de broers vandaag, vrijdag 22 maart 2019 in de rechtbank in Paramaribo, aldus het AD.

Eind februari eiste het Openbaar Ministerie (OM) vier en zes jaar celstraf tegen hen. Volgens de aanklager hebben de broers zich schuldig gemaakt aan deelneming aan een terreurorganisatie, financiering van terrorisme, ronselen voor de gewapende strijd in Syrië en bezit van munitie. Het laatste feit is door de twee broers bekend.

Wat betreft het ronselen bleek dat het in de meeste gevallen om vrouwen of zelfs een kind ging, waarvan bekend is dat IS hen verbiedt mee te vechten. Een Surinamer die wel naar Syrië is gegaan om te vechten en door de verdachten zou zijn geholpen, heeft dat op eigen houtje besloten en georganiseerd, aldus de verdediging. Ook van deelname aan een terroristisch organisatie is volgens hen geen sprake. De mannen hebben zich misschien wel radicaal opgesteld, maar er is geen bewijs van lidmaatschap, stelden ze.

Ook de financiering is niet bewezen. De broers hebben een keer geld gestuurd naar de Syrië-ganger, maar dat was bedoeld voor hotelkosten.

Hoewel de verdachten toegaven dat ze munitie in huis hadden zonder vergunning daarvoor, is onmiddellijke vrijlating volgens de verdediging op zijn plaats.

De broers zitten al meer dan 1,5 jaar vast terwijl de straf voor dit vergrijp lager is, aldus de verdediging.

DOE reageert op 'Adhin-incidentje': 'Morele herbewapening is nu meer dan dringend vereist'

'Het is een pot met immoraliteit op vuur, die haar kookpunt nog niet heeft bereikt'


Het geval dat zich heeft voorgedaan tijdens de Paghwa herdenking te Livorno (KD-veld) aangaande vicepresident Ashwin Adhin is niet goed te praten en kan op geen enkele wijze worden ondersteund. DOE keurt daarom dit gedrag heel sterk af. DOE als partij heeft onder andere als kernwaarden, moraal en ethiek hoog in haar vaandel. 

Het geval met de vicepresident is geen incident. Het is een pot met immoraliteit op vuur, die haar kookpunt nog niet heeft bereikt. De situatie zoals dat nu in Suriname het geval is, is verre van moraal en ethiek bevorderlijk. De negatieve rolmodellen die worden opgehemeld, de moreel ethisch onacceptabele handelingen van personen binnen en buiten de regering en in de maatschappij. Deze puilen uit de afgelopen jaren en vertonen een stijgende lijn. 

Leugens, in-transparantie, corruptie, export van drugs, vervuiling/vergiftiging c.q. vernietiging van ons leefmilieu vanwege financieel gewin, 'disrepect' naar het parlement, taalgebruik van politici op podia, verkeerscriminaliteit, onverdraagzaamheid van burgers naar elkaar toe en naar instituten, slecht beleid dat wordt verdedigd ten gunste van politiek gewin en ten koste van de gemeenschap, zijn aan de orde van de dag. Wat verwacht men dan anders als dit negatief gedrag als standaard wordt uitgezet en tentoongesteld en waarbij dit niet met alle ten dienste staande middelen wordt tegengegaan?

We moeten nu doen wat nodig is en met spoed aan morele herbewapening gaan doen. Laten we niet schreeuwen slechts als het gaat om zogenaamde VIP’s, maar laten we dit met zijn allen en in alle gevallen veroordelen en goede moreel ethische standaarden en voorbeelden neerzetten. Dit moet terug te vinden zijn in ons gedrag en handelen. Als we dit niet doen, dan mogen we ervan verzekerd zijn dat de komende generaties en daardoor Suriname, verloren zullen gaan. 

DOE blijft zich daarom de komende tijd heel sterk inzetten voor morele herbewapening. Laat iedereen dat nu DOEn, met name politici, maatschappelijke leiders, ouders, volwassenen en jongeren, het totale volk en laten we gezamenlijk bouwen aan een vredig, gezond en leefbaar Suriname. 

Steven Alfaisi 
Voorzitter DOE

Ministerie van Volksgezondheid roept medicijnen met Losartan terug

Verontreinigingen van middel in medicijnen geclassificeerd als 'waarschijnlijk kankerverwekkend'


Het ministerie van Volksgezondheid roept medicijnen waarin Losartan is verwerkt terug. Een aantal medicijnen waarin Losartan is verwerkt, wordt verstrekt voor het behandelen van hoge bloeddruk, hartfalen en de bescherming van nieren bij patiënten met hoge bloeddruk en type 2-diabetes (suikerziekte). 

Het ministerie is samen met de lokale medicijnen importeurs ertoe overgegaan om uit voorzorg medicijnen waarin dit middel is verwerkt terug te roepen.

De terugroeping volgt naar aanleiding van het besluit van de fabrikanten en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in Nederland en de Food and Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten.

Verontreinigingen van het middel in medicijnen zijn geclassificeerd als "waarschijnlijk kankerverwekkend".


NDP maakt drama van stevig taalgebruik paar herrieschoppers richting vicepresident Adhin

Abdoel (NDP): 'Hoe triest zal het niet zijn om mensen zo tot haat en moreel verval aan te zetten'

- NDP tracht politiek slaatje te slaan uit taalgebruik paar aanwezigen, mogelijk van VHP-zijde
- Een vicepresident - die soms ook bepaalde taal uitslaat -, moet tegen stootje kunnen, kunnen incasseren 
- Gajadien (VHP): 'Hij heeft volksvertegenwoordigers bejegend als varkens, wat verwacht je dan van het volk?'


'De herrieschoppers woensdagavond op het veld van Kemal Dewaker blijken daadwerkelijk aanhangers te zijn van de 'orange movement'. Vicepresident Ashwin Adhin is op zeer grove wijze publiekelijk beledigd. Belangrijk is dat nu een diepgaand politioneel onderzoek gaande is. Ik hoop dat na het onderzoek, indien blijkt dat men wet en regel heeft overtreden, de justitiële autoriteiten keihard corrigerend optreden.'

Dit zegt Assembleelid Amzad Abdoel (NDP) vrijdag 22 maart 2019 op Starnieuws. Abdoel keurt het af, dat Adhin op deze manier is bejegend door een handvol herrieschoppers.

'Dit is nog erbij gebeurd op een gezegende avond, waarbij de Holika-verbranding plaatsvond als symbool van de overwinning van het goede op het kwade. Op een avond waarbij wij moraal en ethiek zo hoog mogelijk proberen te houden en dat ook overdragen aan onze kinderen. Erger nog is dat de oranje partij die de nationale conferentie over moraal en ethiek gehouden heeft hierachter schijnt te zitten. Hoe triest zal het niet zijn om mensen zo tot haat en moreel verval aan te zetten', merkt Abdoel op.

'Ik begrijp dat met de vicepresident als lijsttrekker van NDP Wanica de oranje partij een groot probleem heeft, maar zulke scenario's zijn below the belt. Het volk zal wel hierop antwoorden op 25 mei 2020. Ik blijf wel volgen wat het resultaat zal zijn van het justitieel onderzoek', stelt de politicus.


VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien zegt, dat hij de samenleving feliciteert met de kritische houding, maar wijst vulgair taalgebruik, waar dan ook, af. De NDP-top moet volgens de politicus wel aan zelfreflectie doen. De president gebruikt in De Nationale Assemblee ook woorden als 'fransje pane'. Hij heeft volksvertegenwoordigers bejegend als 'varkens'. 'Wat verwacht je dan van het volk', stelt Gajadien.

De VHP vindt dat het volk mondiger wordt en zich op verschillende manieren uit. Ze zijn vrij in het uiten van hun mening, maar krachttermen worden afgekeurd. Gajadien ontkent beschuldigingen dat hij of de VHP dit incident in elkaar heeft gezet. Mensen zijn bijzonder ontevreden en het gebeurde is volgens Gajadien daar een uiting van.

Rechterhand van Juan Guaido beschuldigd van terrorisme....

(Bron foto's: Twitter)
'Marrero is rechtstreeks verantwoordelijk voor de organisatie van criminele groeperingen'


Roberto Marrero, de rechterhand van de zelfverklaarde Venezolaanse interim-president Juan Guaido, wordt beschuldigd van terrorisme en wapenbezit. Dat heeft de Venezolaanse minister van Binnenlandse Zaken Nestor Reverol donderdag 21 maart 2019 live op de televisie aangekondigd. Marrero werd donderdagmorgen in Caracas opgepakt. De inlichtingendienst (Sebin, Servicio Bolivariano de Inteligencia Nacional) zou in de woning van de 49-jarige 'kabinetschef' van Guaido twee geweren en een granaat hadden aangetroffen.

Volgens de minister hebben de autoriteiten een 'terreurcel ontmanteld' die aanvallen zou hebben gepland, gelijkaardig aan de aanval die op 7 maart de langdurige stroomuitval veroorzaakte, luidde het.


Marrero 'is rechtstreeks verantwoordelijk voor de organisatie van criminele groeperingen. Bij de inval in zijn woning werden tal van oorlogswapens en vreemde valuta in beslag genomen', vervolgde Reverol.

Tegen een chauffeur van het parlement die samen met Marrero werd opgepakt, werden dezelfde beschuldigingen geformuleerd.

Volgens een oppositielid en buurman van Marrero, Sergii Argas, zou Marrero bij zijn arrestatie hebben geroepen, dat leden van de inlichtingendienst in zijn huis twee geweren en een granaat zouden hebben neergelegd. Argas zou naar verluidt door agenten van de inlichtingendienst hardhandig zijn aangepakt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft de arrestatie al streng veroordeeld. 'We vragen om zijn onmiddellijke vrijlating. We zullen iedereen die hierbij betrokken is verantwoordelijk stellen', schreef hij op Twitter.


In Venezuela vindt al enkele weken een bitse machtsstrijd plaats tussen de oppositie en president Nicolas Maduro. Oppositieleider Juan Guaido had zichzelf op 23 januari uitgeroepen tot interim-president. Hij krijgt de steun van een vijftigtal landen, waaronder ook de Verenigde Staten.

(Suriname Mirror/BBC Mundo/Belga/Twitter)

Amigos de Tierra veroordeelt moord op Costa Ricaanse Bribri inheemse mensenrechtenactivist

Sergio Rojas thuis, in de gemeenschap Yeri, 15 keer beschoten


Amigos de la Tierra de América Latina y el Caribe doet beroep op de regering van Costa Rica om daders snel te vinden


Amigos de la Tierra de América Latina y el Caribe (ATALC) veroordeelt de moord op Sergio Rojas, een inheemse Costa Ricaanse verdediger van de rechten van de inheemse Bribri in het gebied Salitre in het zuiden van Costa Rica.

Gedurende zijn leven was Sergio Rojas onbuigzaam in zijn strijd voor de autonomie en zelfbeschikking van inheemse volken die stelling namen tegen de bezetters van de territoria van gemeenschappen.

Sergio werd vermoord in de nacht van maandag 18 maart bij hem thuis, in de gemeenschap Yeri, ongeveer 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad San Jose, waar 15 keer werd geschoten op de de verdediger van territoriale rechten.


Uren voor zijn moord diende hij samen met andere leden van de inheemse gemeenschap klachten in bij het Openbaar Ministerie met betrekking tot de inbeslagneming van inheems land door niet-inheemse personen en de jaren van constante bedreigingen die zij hebben doorstaan ​​zonder effectief antwoord van de Costa Ricaanse autoriteiten.


Deze gruwelijke misdaad vond plaats ondanks de voorzorgsmaatregelen die in 2015 werden uitgevaardigd door de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IACHR, Inter-American Commission on Human Rights) voor Salitre, een feit dat de inheemse volkeren en sociale bewegingen in het Meso-Amerikaanse land en de hele Latijns-Amerikaanse regio heeft geschokt.


Als milieuorganisatie die zich inzet voor het nastreven van milieu-, sociale, economische en genderrechtvaardigheid, werkend voor de rechten van mensen en de rechten van verdedigers van territoria, drukken we hierbij onze solidariteit uit met het Costa Ricaanse volk, de inheemse gemeenschappen en de uitgebreide familie van Sergio Rojas.


We doen ook een beroep op de regering van Costa Rica en de bevoegde autoriteiten en instellingen om onderzoek te bespoedigen om de intellectuele en materiële daders van deze afschuwelijke misdaad te vinden.

Het is van cruciaal belang, dat duidelijke uitleg wordt gegeven over waarom de inheemse volkeren en hun vertegenwoordigers, zoals in het geval van Sergio, die blootstaan ​​aan permanent geweld in hun strijd voor gerechtigheid en de verdediging van hun rechten, niet de speciale bescherming hebben waar zij recht op hebben, die hun wordt toegekend door de voorzorgsmaatregelen van de IACHR.


Wij geloven, dat de enige manier om een ​​herhaling van zaken als Sergio's en de voortdurende daden van uitroeiing van mensen en hun rechten op zelfbeschikking en hun territoria te voorkomen, is door straffeloosheid te bestrijden en strikte naleving van de rechten op autonomie van inheemse volkeren in stand te houden.

We doen een beroep op de internationale gemeenschap, organisaties en sociale bewegingen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied en overal ter wereld om de moord op Sergio Rojas aan de kaak te stellen en waakzaam te blijven tegenover de onrechtvaardigheden tegen onze volkeren en de straffeloosheid die dergelijke acties beschermt.Amigos de la Tierra de América Latina y el Caribe (ATALC), 
maart 19, 2019

(Suriname Mirror/Amigos de la Tierra de América Latina y el Caribe/Twitter)

Vrouw in Lombestraat beroofd van tas met fors geldbedrag

Slachtoffer tegen de grond geschopt waarop overvaller haar tas wegrukt


Het Dagblad Suriname schrijft vrijdag 22 maart 2019, dat woensdagavond een 48-jarige vrouw voor een winkel aan de Lombestraat is beroofd. Op een gegeven moment stopte een witte auto voor de winkel, waarna een man gekleed in een grijs jacket en een zwarte broek uitstapte. De bestuurder bleef in de auto. 

De man liep de vrouw tegemoet en schopte haar tegen de grond. Hij rukte vervolgens haar tas weg waarin Srd 50.000 en Euro 655 zaten...

Volgens het slachtoffer had zij ook belangrijke documenten en een mobiele telefoon in die tas.

Na de beroving rende de verdachte naar de wagen en verdween in de richting van de Doewatrastraat. Het slachtoffer heeft geen zichtbare letsels opgelopen. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

Vrouw overgiet slapende echtgenoot met kokend water

Man na woordenwisseling met partner met kokend heet water overgoten


De politie van De Nieuwe Grond kreeg woensdagmiddag een melding van een zware mishandeling binnen. Een vrouw heeft, na een ontstane woordenwisseling, haar partner overgoten met kokend water met als gevolg dat de man brandwonden heeft opgelopen. Dit bericht vandaag, vrijdag 22 maart 2019, het Dagblad Suriname.

Haar partner was aan het slapen toen zij hem heeft overgoten met het heet water.

Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

Monorath mag niet voor derde keer kandidaat zijn voor functie deken Surinaamse Orde van Advocaten

Alle advocaten mogen deelnemen aan verkiezingen ongeacht of contributie is voldaan


Harish Monorath, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten (SOvA), mag zich niet voor een derde keer kandideren voor deze functie. Dit heeft de Kort Gedingrechter vanmiddag, vrijdag 22 maart 2019, besloten, aldus Starnieuws. Samanatha Gadjradj, echtgenote van Monorath, mag wel meedingen naar de functie van deken. 

Gerold Sewcharan had samen met enkele collega's het Kort Geding aangespannen tegen Monorath en SOvA. Hij stelt zich op het standpunt, dat Monorath geen kandidaat voor deken kan worden voor de derde achtereenvolgende keer.

Nadat de verkiezingscommissie onder leiding van John Moerahoe de kandidaten goedgekeurd had, besloot Sewcharan zich te wenden tot de rechter. De verkiezing van een nieuwe Raad van Bestuur van SOvA wordt morgen gehouden.

De andere kandidaat-deken is Benito Pick van Sewcharan Advocaten. Hij en Gadjaradj zullen het tegen elkaar opnemen.

De rechter heeft ook besloten dat alle advocaten (207) mogen deelnemen aan de verkiezingen. Dit ongeacht of ze bij zijn met betaling van de contributie. Veel leden van de SOvA hebben een contributie achterstand. Volgens het huishoudelijk reglement mogen leden die drie maanden achter zijn met de betaling niet stemmen.

De rechter heeft besloten dat zij hun stemrecht mogen uitoefenen, op basis van de Advocatenwet. De contributie is Srd 50 per maand. Veel advocaten zijn jaren achter met de betaling.

Oud-president Temer van Brazilië gearresteerd

Temer verdacht van leiden omvangrijk netwerk dat zich bezighoudt met witwassen, fraude, smeergeld en corruptie


In Brazilië is Michel Temer, president van 2016 tot en met 2018, opgepakt in São Paulo. Dat berichten lokale media vandaag, vrijdag 22 maart 2019. Hij werd gisterochtend thuis aangehouden in wat door de Braziliaanse Federale Politie ‘Operatie Radioactiviteit’ is genoemd. Aan het eind van de middag is hij overgebracht naar Rio de Janeiro. Daar krijgt hij een speciale cel in het hoofdbureau van de Federale Politie en zal hij worden berecht.


Braziliaanse aanklagers beschuldigen de 78-jarige Temer ervan dat hij de leider was van een ‘criminele organisatie’ die ruim 471 miljoen dollar wegsluisde als onderdeel van een regeling met betrekking tot de bouw van een kerncentrale in Angra dos Reis, een kustplaats zo’n 200 kilometer ten zuiden van Rio de Janeiro.


Volgens de Braziliaanse Justitie runt hij al veertig jaar een omvangrijk netwerk dat zich bezighoudt met witwassen, fraude, smeergeld en actieve en passieve corruptie.

De 78-jarige wordt ook verdacht van corruptie in het kader van het omkoopschandaal rond het staatsolieconcern Petrobras, dat de naam 'Lava Jato' (Auto Wasstraat) kreeg.

Temer, die aan de macht kwam na de afzetting van Dilma Rousseff in 2016, zou onder meer betrokken zijn bij smeergeldbetalingen aan oud-energieminister Moreira Franco voor de gunning van energieprojecten. Ook Franco werd vandaag opgepakt, evenals nog acht andere verdachten.Er liepen al langer corruptie-onderzoeken naar Temer, onder meer in een groot vleesschandaal en de aanbestedingsprocedure van de haven van Santos bij São Paulo. Om hem daadwerkelijk te kunnen vervolgen, moest het parlement zijn presidentiële immuniteit opheffen. Ten koste van veel financiële deals met parlementsleden wist de in het politieke bedrijf gepokt en gemazelde Temer dat tot twee keer toe te voorkomen. Nu hij sinds begin dit jaar geen president meer is, ligt de weg voor Justitie open.

De 'Lava Jato'-onderzoeken hebben in Brazilië al tientallen politici, ambtenaren en bedrijfsleider de kop gekost. Onder anderen Luiz Inacio Lula da Silva, staatshoofd van van 2003 tot 2010, zit een lange celstraf uit.


(Suriname Mirror/The Brazilian Report/g1.globo/Belga/AD/YouTube/Twitter)

Autoriteiten Suriname onderzoeken of 'vulgaire taal' richting vicepresident Adhin strafbaar is....

'We moeten kijken hoe dit zich verhoudt met wat staat in het Wetboek van Strafrecht'

Adhin: 'Eenieder mag kritiek hebben op de regering, maar wij moeten ten allen tijde normen en waarden hooghouden'


'Wij gaan na hoe ver men is gegaan met het strafbare en in hoeverre wij daartegen kunnen optreden. We moeten kijken hoe dit zich verhoudt met wat staat in het Wetboek van Strafrecht', zegt Daniella Veira, directrice Nationale Veiligheid, vandaag, vrijdag 22 maart 2019, in de Ware Tijd in reactie op het incident waarbij woensdagavond 'vulgaire taal' is gescandeerd richting vicepresident Ashwin Adhin. 

Er komt volgens Veira een onderzoek met de verschillende diensten om na te gaan of er iets is fout gegaan - en zo ja, wat - om om te voorkomen dat dit zich weer voordoet.

'Ik doe een beroep op de samenleving om respect te tonen aan het instituut van president en vicepresident. U hoeft het niet eens te zijn met de politieke constellatie. U hoeft niet tevreden te zijn met de gang van zaken, maar het respect naar de instituten moet er altijd zijn', zegt de veiligheidsfunctionaris.


Over het algemeen gaat een advance-team vooraf na of alles veilig is voor de 'very important person' (vip). Er zijn ook afspraken met de politie om te zorgen voor orde en rust. Het veiligheidsteam is belast met de fysieke veiligheid van de vip. 'Onze mensen moeten te allen tijde de vip wijzen op de veiligheidssituatie, hoewel het soms moeilijk is tegen je vip in te gaan.'

Veira heeft begrepen dat Adhin op verschillende plekken is gestopt bij Phagwa-activiteiten. Het incident heeft zich voorgedaan bij Kamal Dewaker in het Livornogebied. Bij die gelegenheid is de vp uitgejouwd, terwijl hij een speech hield is vulgaire taal geuit naar hem toe. Dat blijkt uit een kort filmpje dat circuleert op sociale media.

VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien was ook bij de activiteit aanwezig. 'Wij wisten niet dat Adhin aanwezig zou zijn. De voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, heeft ook een speech gehouden, maar er is niets gebeurd.' Gajadhin zegt dat het gebeuren aangeeft dat het overgrote deel van Wanica nu VHP'er is. Hij keurt het ongepaste taalgebruik af, maar noemt de kritiek over het beleid 'gepast'.

'Eenieder mag kritiek hebben op de regering, maar wij moeten ten allen tijde normen en waarden hooghouden', reageert Adhin via het Nationaal Informatie Instituut. De vp zegt altijd respectvol om te gaan met mensen om zich heen. Hij zal hier niet van afstappen, omdat hij gelooft dat zijn voorbeeld navolging behoeft.

Hij is er niet over te spreken dat landgenoten zich op dusdanige wijze hebben uitgelaten. Het is volgens hem vreselijk, dat scheldwoorden in bijzijn van kinderen en jongeren werden gebezigd. 'Dit is betreurenswaardig.' 

Het kan er bij hem niet in, dat dit voorval zich voordeed aan de vooravond van Phagwa. 'Tijdens Holi zou juist alle negativiteit op de brandstapel moeten.'

Premier Rhuggenaath, Curaçao, doet zaken in en met Panama

Rhuggenaath als voorzitter economische Koninkrijksmissie in Panama

Curaçao krijgt mogelijk een ‘Oficina de Comercio y Turismo de Panama’ om meer samen te werken op gebied van toerisme 


Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) heeft van de gelegenheid van zijn bezoek aan Panama gebruikgemaakt om verschillende belangrijk sleutelfiguren te spreken waardoor meer samenwerking tussen de landen mogelijk wordt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 22 maart 2019.

Rhuggenaath was als voorzitter van een economische Koninkrijksmissie in Panama, op uitnodiging van de ambassadeur van het Koninkrijk, Dirk Janssen.

De premier heeft een bezoek afgelegd aan president Juan Carlos Varela. In het gesprek is vooral ingegaan op de situatie in Venezuela, maar ook over de impuls die het eerdaags te openen ‘Holland House Panama’ kan geven bij het versterken van de zakenrelaties met Curaçao. Holland House wordt een platform waarin zaken gedaan kunnen worden met Nederlandse bedrijven die willen investeren in Panama. Voorgesteld is om een ‘Oficina de Comercio y Turismo de Panama’ op Curaçao te openen om meer samen te werken op het gebied van toerisme tussen de twee landen.


Verder zijn gesprekken gevoerd met de viceminister voor commercie, Alberto Aleman, met de associatie van exporteurs en met de directeur van Copa Airlines, Pedro Heilbron.


Tot slot heeft Rhuggenaath een bezoek gebracht aan het humanitaire hub-gebied in de economische zone Panamá Pasífiko.


Dit is een logistiek centrum en deposito voor humanitaire hulp bij calamiteiten en crises in de Caribische regio en Latijns-Amerika. De internationale commissie van het Rode Kruis en het ‘UN Humanitarian Response Depot’ zijn daar gevestigd. De Koninkrijksmissie ging ook naar de veertiende maritieme conferentie in Panama.


Er reisden zestien bedrijven uit Nederland, Aruba en Curaçao mee. Acht daarvan, voornamelijk maritieme en logistieke bedrijven, waren afkomstig van Curaçao. Rhuggenaath heeft een keynote speech gehouden waarbij ook de directeur van het Panamakanaal, Jorge Luis Quijano, en de secretaris-generaal van de internationale maritieme organisatie, Kitack Lim, aanwezig waren.

Eerste Fokker 70-toestel van JetAir Caribbean geland op luchthaven Hato, Curaçao

Luchtvaartmaatschappij gaat opereren onder licentie van United Caribbean Airlines


Met de komst van het eerste Fokker 70-toestel van JetAir Caribbean op luchthaven Hato krijgt de Curaçaose luchtvaartmaatschappij United Caribbean Airlines bv van ondernemer António ‘Tony’ Ribeiro echt vorm. Het vliegtuig, een ex-Cityhopper van de KLM met een capaciteit van 80 passagiersstoelen, is na een grondige onderhoudsbeurt bij Fokker Services in Azië via Amerika naar Curaçao gekomen. 

In de Verenigde Staten is het toestel opnieuw gespoten in de kleuren van JetAir. Het registratienummer is PH-KZD. De maatschappij gaat opereren onder de licentie van United Caribbean Airlines, ‘een reeds bestaande operator’, aldus een persbericht van het JetAir-team, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 22 maart 2019.


De JetAir is sinds oktober 2018 bezig met de procedure voor het verkrijgen van het Air Operating Certificate (AOC). 'Met de komst van het vliegtuig gaan we de laatste fase in voor het verkrijgen van het AOC. De maatschappij hoopt alle benodigde vergunningen gedurende de maand april te ontvangen, zodat ze direct daarna met de commerciële activiteiten kunnen starten.'

Volgende maand zal ook de tweede Fokker 70 van JetAir op Curaçao arriveren. Dit toestel zal vooral als reserve dienstdoen en is bedoeld om de on time performance voor de toekomstige operatie te garanderen, zo laat het team weten.

De nieuwkomer op de markt zal zich gaan richten op directe verbindingen tussen Curaçao en de regio, meer specifiek op de traditionele routes die ook door voorgaande maatschappijen (zoals Insel Air, red.) werden bediend, en waar altijd veel vraag naar is geweest. Het gaat dan in eerste instantie niet om de zogeheten interinsulaire verbindingen tussen de ABC+ S (Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten), die al door andere bestaande vliegbedrijven worden aangevlogen, zoals Divi Divi Air (samen met Corendon), EZ Air, Aruba Airlines en Winair.

Rapport over diefstal 500 kilo drugs uit politiedepot Rio Canario al sinds eind januari bij minister van Justitie

Minister en Openbaar Ministerie zwijgen over de zaak


Naar nu blijkt is het rapport over de roof van 500 kilo drugs in oktober vorig jaar uit het politiedepot te Rio Canario al sinds eind januari gereed en ingediend bij de minister van Justitie. Dat bevestigt minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie vandaag, vrijdag 22 maart 2019, in het Antilliaans Dagblad.

De uitkomsten van het rapport zijn besproken in het driehoeksoverleg van waaruit de bevindingen geïmplementeerd en gemonitord worden. Daarna zullen er stappen ondernomen worden om het publiek hierover te informeren”, aldus Girigorie. Hij legt uit dat het rapport niet over de strafrechtelijke zaak van de roof gaat, maar het ‘administratieve’ beschrijft, ‘het proces en de verantwoordelijkheden’.

Uit de ministeriële beschikking (MB) over de onderzoekscommissie die zich met het drugsroofonderzoek heeft beziggehouden, kan dit ook opgemaakt worden. Daarin wordt uitgelegd dat ‘de noodzaak is gebleken om onderzoek te verrichten naar de gevolgde procedures met betrekking tot werkzaamheden en de taakverdeling inzake in beslag genomen goederen’. Genoemd wordt ook dat de huidige situatie tot onveiligheid van de goederen, maar ook van het personeel werkzaam in dit proces kan leiden.

'De taak van de commissie is om administratief onderzoek te verrichten naar de gevolgde procedures in het kader van de inbeslagname, inbewaringneming, afgifte, verbeurdverklaring en vernietiging van de goederen in casu die vanuit het recherchegebouw aan de Garipituweg zijn verdwenen', zo staat nader omschreven in de MB.

De commissie werd voorgezeten door Franklin Dandaré en de leden waren Robert Antonius en Saran Inderson.Indertijd legde de woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) uit, dat er onderzoek is gedaan door politiediensten, te weten de kustwacht, landsrecherche, douane of politie.

Douane vindt in IJsselmuiden 124 kilo cocaïne tussen bakbananen

(Bron foto: FIOD)
Cocaïne verstopt in vier sporttassen in container met bakbananen uit Zuid-Amerika


De Douane heeft op 12 maart tijdens een controle 124 kilo cocaïne gevonden in IJsselmuiden, bij Kampen. De cocaïne was verstopt in vier sporttassen in een container die geladen was met bakbananen. De container was afkomstig uit Zuid-Amerika, zo bericht de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) vandaag, vrijdag 22 maart 2019.

De drugs, met een straatwaarde van ruim 3 miljoen euro, zijn in beslag genomen en vernietigd.

Het HARC-team Amsterdam (Hit And Run Container-team), een samenwerkingsverband tussen FIOD en Douane, heeft de zaak verder in onderzoek. Er zijn nog geen mensen aangehouden.

Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket in Rotterdam.

Bestuur veerbotenorganisatie Commewijne wil onderzoek naar besteding subsidiemiddelen

Subsidiemiddelen zijn niet op de juiste manier verdeeld onder de boothouders

- 'Tal van onregelmatigheden geconstateerd binnen organisatie die een karakter dragen van staatsoplichting'
- Toeristen en stagiaires worden opgelicht


Het bestuur van de Belangenorganisatie Veerboten Commewijne (BOVC), onder leiding van Seshma Bissesar, wil een onderzoek naar de besteding van subsidiemiddelen. Aan minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie is gevraagd te onderzoeken hoe het geld, verstrekt aan de boothouders in Commewijne, over de trajecten Meerzorg-Paramaribo, Nieuw Amsterdam-Paramaribo, Marienburg-Johanna Margrita, Alkmaar-Kroonenburg en Domburg-Laarwijk, besteed is. Dit meldt Starnieuws vandaag, vrijdag 22 maart 2019.

Op 10 december vorig jaar werd een nieuw bestuur samengesteld en zijn alle administratieve en secretariële documenten overgenomen. Naar aanleiding van een schrijven van het ministerie aan de belangenorganisatie, waarin er staat dat er afwijkingen zijn geconstateerd in de besteding en de berekening van de subsidiemiddelen, heeft het nieuwe bestuur een intern onderzoek verricht.

Uit documenten van de administratie blijkt dat subsidiemiddelen inderdaad niet op de juiste manier zijn verdeeld onder de boothouders, die werken op de verschillende trajecten. Daarnaast is er sprake van overfacturering. Het aantal liters dat per dag wordt gedeclareerd bij het ministerie, komt niet overeen met het aantal liters waarmee is gevaren.

De boothouders vermelden ook niet dat zij tussendoor tours varen voor toeristen. Daarnaast moeten toeristen exorbitante bedragen betalen voor een normale oversteek van Veerplein naar Platte Brug. Deze route kost normaal Srd 1,75 per passagier, maar de boothouders declareren bedragen van Srd 50 tot Srd 75 aan individuele toeristen en stagiaires voor dezelfde oversteek.

Ook worden vergunningen overgedragen voor prijzen die variëren tussen 5.000 en 10.000 euro, terwijl een vergunning gratis te verkrijgen is via het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie.

Het bestuur schrijft de minister dat er tal van onregelmatigheden geconstateerd zijn binnen deze organisatie die een karakter draagt van staatsoplichting. Er is reeds een klacht ingediend bij de politie en een verzoek ingediend bij het Openbaar Ministerie om dit onderzoek te plegen. 'Gezien transparantie hoog in ons vaandel staat, vragen wij u om mee te werken aan dit onderzoek', schrijft het bestuur aan de minister.

Twee inzittenden auto dodelijk verongelukt te Leiding 9a

(Bron foto''s: Facebook)
Auto rijdt met zeer hoge snelheid tegen stilstaande vrachtwagen in berm


Randhier Jagan (17) en Soeradj Ramautar (34) zijn gisteravond  dodelijk verongelukt te Leiding 9a. Een derde man - Rowie J. (27) - werd met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Hij verkeert in kritieke toestand. De brandweer heeft geholpen om één beknelde inzittende vrij te krijgen, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 22 maart 2019.

De bestuurder van een Toyota Mark X reed waarschijnlijk met zeer hoge snelheid over Leiding 9a richting Noordpolderdam. Door tot nog toe onbekende reden reed hij met zijn auto achterop een stilstaande DAF-truck die op de berm stond geparkeerd.

Het voertuig belandde vervolgens in de goot langs de weg. Twee inzittenden zijn uit de auto geslingerd. Zij waren op slag dood, zeggen buurtbewoners.

Het hoofd van één inzittende was weggerukt terwijl een deel van het linkerbeen van een andere inzittende werd gevonden in de directe omgeving van de stilstaande truck.

De namen van de inzittenden zijn nog niet bekendgemaakt. De politie heeft de twee lichamen voor onderzoek in beslag genomen. De schade aan beide voertuigen is aanzienlijk.

VHP-voorzitter Santokhi hoofdspreker bijeenkomst Transparency Institute Guyana Incorporation in Georgetown

TIGI streeft naar verbetering corruptiebestrijding en transparantie in Caribische regio


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi is morgen 'keynote speaker' op eenn bijeenkomst van Transparency Institute Guyana Incorporation (TIGI) in Georgetown, Guyana. Hij is vanmorgen, vrijdag 22 maart 2019, afgereisd naar Georgetown, aldus Starnieuws. Hij zal zijn toespraak houden tijdens het jaarlijkse diner van de organisatie met prominenten uit de Guyanese samenleving.

TIGI is onderdeel van Transparancy International, een organisatie die zich inzet voor de wereldwijde bestrijding van corruptie. Uit onderzoeksrapporten van Transparancy International is gebleken, dat de corruptie-perceptie index in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied verder is toegenomen. De organisatie is daarom met haar ‘Transparency International Caribbean Network’ een samenwerking begonnen met Jamaica, Haïti, Trinidad & Tobago, Bahama's en Guyana, om na te gaan hoe corruptiebestrijding en transparantie verbeterd kunnen worden.

De presentatie van Santokhi is getiteld 'Building open, resilient and sustainable societies. Making policies transparent, holding our leaders and people accountable'. De politicus zal ingaan op wat gedaan moet worden om een open, transparante en duurzame samenleving te ontwikkelen, met verantwoordelijke burgers en leiders. Hij zal aangeven dat naast onmiddellijke en korte termijn maatregelen, ook moet worden gewerkt aan lange termijn acties, meldt de VHP in een persbericht.

Het nemen van acties is niet alleen de verantwoordelijkheid van de regering en de overheid. Het vereist ook dat De Nationale Assemblee, het bedrijfsleven, religieuze organisaties, en andere maatschappelijke groepen actief hun bijdrage moeten leveren om een saamhorige, eerlijke en op groei gerichte samenleving te creëren.

Santokhi ziet ook een belangrijke rol voor de ouders, familie en het onderwijssysteem waar kinderen het grootste deel van hun jeugd doorbrengen. In het kader van de bestrijding van corruptie en goed gebruik van natuurlijke hulpbronnen, zal een open, transparante en verantwoordelijke samenleving nodig zijn, met gespecialiseerde en onafhankelijke instituten die deze enorme rijkdommen zullen moeten managen.

Het TIGI fundraising diner wordt jaarlijks toegesproken door diverse prominente sprekers uit de regio, die elk vanuit hun specialisatie, hun ervaringen en zienswijze delen over de kijk op hun maatschappij.