vrijdag 30 augustus 2019

Rusland (NPS) heeft veel respect voor inzet van Assembleevoorzitster Geerlings-Simons

Rusland heeft regering tevergeefs opgeroepen om niet overhaast te werk te gaan in belang van Suriname


Gregory Rusland, fractieleider van de NPS, heeft vrijdagmorgen in de Assemblee gezegd, dat de NPS niet kan meewerken aan de goedkeuring van de aangeboden ontwerp machtigingswet en overige overeenkomsten die betrekking hebben op de wijziging van de Brokopondo Overeenkomst. Dit bericht Starnieuws vrijdagavond 30 augustus 2019. Hij gaf na een marathonzitting van meer dan 48 uur aan, dat het begon met de Memorandum of Understanding (MoU) tussen de regering en de Suralco/Alcoa, die De Nationale Assemblee, DNA, in 2015 niet had geaccepteerd. 

De president kondigde aan dat de MoU werd ingetrokken. Echter bleek later dat de regering gewoon haar zaken op basis van diezelfde MoU behandelde.

De NPS-voorzitter wees erop, dat de in behandeling zijnde ontwerpwetten op die MoU zijn gestoeld. Hij gaf aan, dat er veel werk is verzet om te komen op het punt 'waar we zijn', waarbij hij de deskundigen binnen en buiten DNA bedankte voor hun bijdrage.

Rusland had veel respect voor de inzet van voorzitter Jennifer Geerlings-Simons die zich had ingezet 'om zaken aan te passen in lijn met opmerkingen van diverse leden'. Hij zei dat hij binnen de NPS de ruimte wenste om zaken door te bespreken en dus nu niet zou kunnen meewerken aan de goedkeuring van de ontwerpwetten.

De huidige minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zou onder andere als belangrijkste reden hebben aangehaald, dat de beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst moest, 'omdat wij teveel betalen voor energie aan de Suralco (US$ 360 miljoen van 1999 tot 2019)', merkte Rusland op. Hij bracht in herinnering, dat de prijs wordt bepaald met een formule, waarin de prijs van olie wordt meegenomen. Hij wees erop, dat de regering gebruik moest maken van het feit dat vanaf de stopzetting van de productie van aluinaarde en bauxiet in 2015, het bedrijf geen enkele basis meer had om die formule voor prijsberekening te gebruiken. Dat was volgens Rusland het moment voor de regering om een nieuwe overeenkomst af te dwingen op basis van alleen waterkrachtenergie.

De voormalige NH-minister kon zich herinneren, dat in zijn zittingsperiode in 2005 – 2010 er zelfs een halve dollarcent per kilowatt uur werd betaald. Volgens de huidige NH-minister Sergio Akiemboto is dat tarief nu 6 dollarcent. Rusland twijfelt eraan of Suriname in de komende vier maanden in staat zal zijn om een onafhankelijke studie te doen naar de dam, zoals is opgenomen in de concepten.

Hij heeft de regering tevergeefs opgeroepen om niet overhaast te werk te gaan in het belang van Suriname. De regering wilde coute que coute de overdracht van de dam op 31 december 2019 doordrukken.

De Nationale Assemblee heeft vrijdagmorgen tegen elf uur minister Akiemboto gemachtigd (met 29 stemmen voor en 13 tegen) om de beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst van 1958 te voltooien.

Mexico intensiveert de zoektocht naar vermiste personen - Sinds eind 2003 4.864 lichamen gevonden...

Sinds eind 2003 3.024 clandestiene graven ontdekt vooral in Tamaulipas, Chihuahua, Guerrero, Sinaloa en Jalisco


Mexico intensiveert de zoektocht naar verdwenen en vermiste personen om hen te vinden en terug te brengen naar hun families, zo verklaarde federale autoriteiten die belast zijn met de prioritaire taak van de regering vrijdag 30 augustus 2019.

In de gebruikelijke ochtendconferentie van president Andres Manuel López Obrador in het Nationaal Paleis, gaven vice-minister van Binnenlandse Zaken Alejandro Encinas en Karla Quintana, hoofd van de Comisión Nacional de Busqueda, werd een gedetailleerd rapport van het verrichte werk gepresenteerd.


Encinas rapporteerde over de zeven instructies van de president over dit onderwerp, terwijl Quintana met specifieke cijfers alles uitlegde via het zoekprogramma tot de 14e van deze maand. De ambtenaar drong erop aan dat de prioriteit ligt bij het vinden van mensen die vermoedelijk in leven zijn, dat wil zeggen degenen die vermist worden en er geen bewijs is dat ze zijn vermoord, en binnen dat concept zijn inspanningen gebaseerd op onbeperkte eerbiediging van de mensenrechten.

Quintana herhaalde de verbintenis van de staat met zijn verplichting om naar verdwenen personen te zoeken, en definieerde concepten zoals levensonderzoek, onmiddellijk zoeken, belastingonderzoeken en veldonderzoeken, onder andere, en legde uit waarom de commissie prioriteit gaf aan zogenaamde onmiddellijke zoekopdrachten. Ze legde uit, dat veldzoekingen niet alleen betrekking hebben op clandestiene graven, maar ook op de site, organisaties, instellingen en alles met betrekking tot de identificatie en verificatie van de persoonlijke gegevens van de verdwenen persoon.


Ze merkte op dat dit de eerste keer is dat een Mexicaanse regering al deze details en clandestiene graven heeft onthuld, evenals de duizenden mensen die op zoek zijn naar hun familieleden.

Encinas en Quintana onthulden in dit verband, dat sinds eind 2003 tot nu toe 3.024 clandestiene graven werden ontdekt voornamelijk in Tamaulipas, Chihuahua, Guerrero, Sinaloa en Jalisco. In die periode werden 4.864 lichamen gevonden en men werkt nu aan identificatie. Ze gaven toe dat de commissie weinig informatie heeft, maar volgens andere bronnen werden van 1 december 2018 tot 14 augustus 522 clandestiene graven gevonden in Veracruz, Sinaloa, Guerrero en Chihuahua.

(Suriname Mirror/Prensa Latina/AFP/Twitter)

Colombia doodt negen FARC-dissidenten in zuidelijke regio San Vicente del Caguan

President Duque: 'Duidelijke boodschap aan de opstandelingen, die zich niet meer willen houden aan vredesakkoord uit 2016'

'Een speciale eenheid gaat jacht maken op voormalig FARC-commandant Iván Márquez en zijn strijdmakers'


De Colombiaanse autoriteiten zeggen dat vrijdag 30 augustus 2019 negen FARC-dissidenten ( Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) zijn gedood. President Iván Duque noemde dat een 'duidelijke boodschap' aan de opstandelingen, die zich niet meer willen houden aan een vredesakkoord uit 2016.

De militaire operatie tegen de rebellen vond plaats in de zuidelijke regio San Vicente del Caguan.

Minister Guillermo Botero (Defensie) schreef daarna op Twitter: 'De criminelen zijn gewaarschuwd. Ze kunnen zich overgeven of verslagen worden.'


President Duque kondigde donderdag aan, dat een speciale eenheid jacht gaat maken op voormalig FARC-commandant Iván Márquez en zijn strijdmakers. Márquez had bekendgemaakt dat hij de wapens weer opneemt. Hij deed dat in een video met gewapende mannen en vrouwen. Márquez verwijt de Colombiaanse regering het vredesakkoord met zijn ontbonden guerrillabeweging onvoldoende na te leven.President Duque omschrijft de voormalige FARC-commandant en zijn medestanders als drugscriminelen die worden gesteund door buurland Venezuela.

(Suriname Mirror/Semana/De Telegraaf/La Razon/Twitter/El Heraldo)

Radjesh Radjkoemar per 1 september nieuwe directeur SLM

(Bron foto: NII)
Radjkoemar heeft een passie voor luchtvaart en een neus voor sales en groeimogelijkheden


De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) kiest voor een gedreven, innovatieve directeur in de persoon van Radjesh Radjkoemar om het bedrijf door een transformatieproces te leiden waarbij automatisering, verbeterde dienstverlening en marktuitbreiding centraal zullen staan. Radjesh Radjkoemar heeft een passie voor luchtvaart en een neus voor sales en groeimogelijkheden, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, vrijdag 30 augustus 2019.

Hij heeft reeds 15 jaar ervaring in de internationale luchtvaart met verschillende functies in de keten van de luchtvaart. Van grootschalige dataprocessing projecten voor Europese reisorganisaties, de personeelsplanning vanuit Schiphol voor vliegoperaties van diverse luchtvaartmaatschappijen tot laatstelijk in de functie van Sales Executive en tevens deputy manager voor Air France-KLM te Paramaribo.

Doorslaggevend voor de keuze voor Radjkoemar is zijn analytische kant en voorliefde van planning-based management, alsook zijn menselijke manier van leidinggeven.

Radjesh Radjkoemar is geboren in Paramaribo en heeft na zijn VWO-diploma van het Mr. Dr. J.C. De Miranda College in Paramaribo, zijn studies bedrijfseconomie en later bedrijfskundige informatica voortgezet in Nederland en Suriname.

De keuze voor Radjkoemar volgde op een beoordelingsproces aan de hand van een profielschets, die past bij de transformatie die de SLM organisatorisch en strategisch moet ondergaan om de concurrentie internationaal en regionaal aan te kunnen. De groep van kandidaten die zich beschikbaar had gesteld voor de rol kwam zowel uit de SLM zelf als vanuit externe organisaties. 'Voor de SLM was het belangrijk dat de nieuwe directeur kennis van de luchtvaartsector had, begrip heeft van de Surinaamse samenleving, innovatief denkt, kennis heeft van financiële zaken en iemand die een langetermijnvisie heeft voor de organisatie. We zijn binnen de hele luchtvaartsector bezig met een upgrade en de SLM kan niet achterblijven. In Radjesh Radjkoemar is de juiste kandidaat gevonden', zegt de minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Vijay Chotkan, namens de aandeelhouder.

De nieuwe directeur beseft dat hij voor een uitdaging staat. 'Ik ben voornamelijk erg vereerd met het vertrouwen dat in mij gesteld wordt. Het was altijd een jongensdroom om ooit onze eigen airline te mogen leiden. Wat ik vanuit mijn vorige functie weet, is dat het hart van de mensen bij het bedrijf ligt, de passie is er, de potentie van het bedrijf moeten we nu matchen met de uitdagingen die er zijn. Ik kijk er echt naar uit om samen met de SLM’ers een stappenplan te maken om deze Surinaamse trots naar een nieuw punt op de horizon te laten groeien.'

Radjesh Radjkoemar zal per zondag 1 september zijn nieuwe rol vervullen.

Steve Silos, financieel directeur SLM, uit zijn functie ontheven

Vertrouwensvraagstuk tussen Silos en Raad van Commissarissen inzake wijze van uitbetaling salaris


Steve Silos, financieel directeur bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), is vrijdag 30 augustus 2019 uit zijn functie ontheven. Dat gebeurde tijdens een algemene vergadering van aandeelhouders, aldus de Ware Tijd. 

Naar verluidt is de instructie gegeven dat Silos onmiddellijk zijn werkkamer diende te ontruimen. Het besluit over de ontheffing is intussen intern al aan het personeel meegedeeld.

Vernomen wordt dat onregelmatigheden rond de wijze van uitbetaling van zijn salaris ertoe hebben geleid dat er een vertrouwensvraagstuk is ontstaan tussen de financieel directeur en de Raad van Commissarissen bij de SLM.

Begin juli werd toenmalig directeur Gerard Lau reeds aan de kant gezet vanwege perikelen omtrent de vervanging van het vliegtuig waarmee momenteel de mid-Atlantische route wordt onderhouden. Lau en Silos zijn op 9 juli vorig jaar aangesteld als directieleden bij de vliegmaatschappij.

Assembleevoorzitster Geerlings-Simons waarschijnlijk door haar eigen NDP-fractie in de steek gelaten

Vertrek Geerlings-Simons uit vergaderzaal leidt tot speculaties - Mogelijk breuk in NDP-fractie


Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons lijkt naar alle waarschijnlijkheid door haar eigen fractie vrijdagochtend vroeg, 30 augustus 2019, in de steek te zijn gelaten. Geerlings-Simons had eerder op de ochtend de marathon Assembleevergadering over de Brokopondo-Overeenkomst verlaten. Met haar vertrokken ook leden van de parlementaire deskundige commissie, aldus de Ware Tijd.

Geerlings-Simons heeft zich persoonlijk ingezet om deze commissie aan te trekken om de overeenkomsten die door de presidentiële commissie en de Alcoa zijn overeengekomen door te lichten. De commissie van Geerlings-Simons heeft eerder deze overeenkomsten verworpen en zelf 46 nieuwe voorstellen gedaan. Intussen zijn in het parlement de amendementen met voorstellen goedgekeurd die zijn ingediend door leden van de NDP, die zitting hebben in de parlementaire commissie die belast is met de Alcoa kwestie. Dit amendement is aangenomen met 28 stemmen van de coalitie terwijl 13 leden van de oppositie tegen hebben gestemd. Een eerder amendement met voorstellen gedaan door de oppositie is verworpen.

Geerlings-Simons die sinds dinsdag geen vergaderingen meer had geleid in deze kwestie, maar wel in het gebouw aanwezig was en meedeed aan de gesprekken die buiten de vergaderzaal werden gevoerd, had eerder op de ochtend de fracties van de verschillende partijen in het parlement bijeengebracht en samen met hen een consensus amendement besproken en overeengekomen. Na deze bijeenkomst was het niet vicevoorzitter Melvin Bouva die de vergadering leidde, maar Geerlings-Simons.

Nog voordat dit amendement goed ter sprake werd gebracht vroeg Bouva, die in de zaal zat, plotseling om een dringende schorsing. Tijdens deze schorsing gonsde het van geruchten. Vernomen werd dat Alcoa en ook president Desi Bouterse, die in het binnenland moet zijn, het niet eens zouden zijn met het consensus amendement dat door Geerlings-Simons met de verschillende fracties was afgesproken. Na de schorsing, die door Bouva was aangevraagd, was het niet Geerlings-Simons maar Bouva zelf die verder de vergadering weer leidde.

Volgens hem zou er een verkeerd amendement met voorstellen ter sprake worden gebracht. Bouva ontweek vragen over het vertrek van Geerlings-Simons door te stellen dat de positie van de voorzitter niet bespreekbaar is. Het was Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur die opmerkte, dat Geerlings-Simons eigenlijk door het hele parlement in bescherming genomen moest worden. Ook dit werd afgewimpeld door Bouva.

Geerlings-Simons en ook de deskundige commissie die zij had aangetrokken waren de rest van de vergadering afwezig. De beide wetten, machtigingswet aan de regering om verder uitvoering te geven aan de overeenkomsten met Alcoa en de wet wijziging Brokopondo Overeenkomst werden in rap tempo aangenomen. Veel leden van de oppositie hebben bij hun stemmotivatie gezegd tegen te stemmen mede om de behandeling die Geerlings-Simons van haar fractie heeft gekregen.

Stroomstoring treft nagenoeg geheel Suriname - Districten Marowijne, Nickerie en Coronie niet getroffen

Stroomuitval veroorzaakt door een storing in het onderstation te Menckendam

Geen actie arbeiders in de waterkrachtcentrale te Brokopondo...


Kort na vier uur vrijdagmiddag 30 augustus 2019 viel landelijk de elektriciteitsvoorziening uit. Slechts de districten Marowijne, Nickerie en Coronie zijn niet getroffen door de black-out. De stroomuitval is veroorzaakt door een storing in het onderstation te Menckendam, aldus minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen in de Ware Tijd. 

Er wordt hard gewerkt om de situatie binnen een uur te normaliseren, aldus de bewindsman. Eerder deden geruchten de ronde dat arbeiders in de krachtcentrale te Brokopondo de stroomtoevoer naar het distributiepunt te Paranam hadden onderbroken uit onvrede met de goedkeuring van de Alcoa/Suralco-deel eerder op de dag door De Nationale Assemblee. Dat blijkt dus niet het geval te zijn.

Rond half zes 's middags bleken enkele delen van Paramaribo weer stroom te hebben. Bij pompstations die wel stroom hadden, was een rush ontstaan van automobilisten die vanwege de onzekerheid over de situatie hun tank wilden volgooien.

Assemblee geeft regering toestemming over te gaan beëindiging Brokopondo Overeenkomst

Ontwerpwet Wijziging Brokopondo-Overeenkomst en ontwerpwet Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen met diverse wijzigingen aangenomen


De Nationale Assemblee (DNA) heeft na dagenlange debatten vanochtend, vrijdag 30 augustus 2019, rond elf uur, toestemming gegeven aan minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen om over te gaan beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst. De ontwerpwet Wijziging Brokopondo-overeenkomst (28 stemmen voor en 13 tegen) en de ontwerpwet Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen (29 voor en 13 tegen) zijn met diverse wijzigingen aangenomen. Dat houdt in dat met deze twee concepten verder zal worden gewerkt, aldus Starnieuws.

Parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons, die zich intensief heeft ingezet voor het doorvoeren van de wijzigingen, is vanmorgen nadat ze de vergadering tegen zes uur op verzoek van Melvin Bouva had geschorst, weggegaan van de vergadering. Ze zegt, dat ze vele dagen heeft meegewerkt aan de aanpassingen die voor een groot deel zijn bereikt. 'Ik ga verder met het werk.'

Oppositieleden hebben de inzet van Geerlings-Simons en de externe deskundigen die voor de Brokopondo Overeenkomst waren aangetrokken, ook geprezen. Vicevoorzitter Bouva kon geen afdoende reden geven voor het abrupte vertrek van Geerlings-Simons. Oppositieleden hebben aangegeven dat ze zich konden vinden in de aanpassingen die na dagen van beraadslagingen zijn opgenomen in de wetsvoorstellen totdat Geerlings-Simons plotseling vertrok.

Er zijn opnieuw veranderingen doorgevoerd waar de oppositie zich niet meer in kon vinden. 'Suriname is in de uitverkoop', motiveerde Patricia Etnel (DPS) haar afwijzing van de overeenkomst. 'Alle zekerheden zijn overboord gegooid', zei Dew Sharman (VHP).


Geerlings-Simons heeft zich met de externe deskundigen van De Nationale Assemblee ingezet dat alle aanpassingen juridisch en technisch zo scherp mogelijk werden doorgevoerd. Binnenkamers is zij dagen bezig met de deskundigen en de regering. Het streven van de regering was erop gericht om de wetsontwerpen dinsdag erdoor heen te krijgen. Bij aanvang van de voortzetting van de vergadering donderdag, was duidelijk dat de regering via Bouva de ontwerpwetten erdoor wilde hebben.

De regering - in deze de presidentiële commissie - heeft bijna vijf jaar onderhandeld met Alcoa. Die resultaten zijn gepresenteerd in DNA. Het parlement heeft vervolgens zijn eigen externe deskundigen ingeschakeld om de resultaten zoals gepresenteerd door de regering te bestuderen. Het team van externe deskundigen van het parlement heeft na bestudering het resultaat van de regering afgewezen. Vanaf dat moment begonnen de discussies en zijn vragen gesteld. Vanuit het parlement zijn ook aanpassingen voorgesteld. De regering wilde alleen in het transactieprotocol (nu Nota van Wijzigingen) wijzigingen aanbrengen. Enkele wijzigingen waren gaandeweg al gewijzigd. Ook in de machtigingswet zijn wijzigingen aangebracht.

Wat de zaak heeft afgehouden van de stemming, is dat er nog principiële punten waren, waar geen overeenstemming over kon worden bereikt. En daar is in de schorsing van bijna zes uren donderdag over gedebatteerd, om iedereen op een lijn te krijgen.

Om vijf uur vanochtend zei Geerlings-Simons, dat er 'wezenlijke veranderingen' waren aangebracht, maar dat er 'nog haken en ogen' waren. Volgens haar lag er op dat moment een werkbare overeenkomst. Anderhalf uur was alles weer veranderd en nam vicevoorzitter Bouva weer de leiding van de vergadering over. Onder Bouva zijn leiding zijn de concept-voorstellen door de coalitie aangegeven.

De wetten die in werking treden daags nadat ze in het staatsblad zijn gepubliceerd maken het mogelijk dat de Afobaka-dam per 31 december dit jaar in Surinaamse handen komt.

Parlementsvoorzitster Geerlings-Simons loopt boos weg uit marathonvergadering

Geerlings-Simons erg ontstemd dat belangrijke wijzigingen niet zijn doorgevoerd


Parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons is vanochtend, vrijdag 30 augustus 2019, nadat ze op verzoek van Assembleelid Melvin Bouva de vergadering had geschorst, om zes uur boos weggelopen. Volgens Starnieuws is de regering het niet eens is met alle wijzigingen die waren doorgevoerd in de wet wijziging Brokopondo-Overeenkomst. Bij hervatting van de vergadering om half acht vanochtend zat vicevoorzitter Bouva de vergadering weer voor. 

Op een vraag van Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) waarom voorzitster Geerlings-Simons plotseling niet meer in het gebouw was, kon Bouva geen afdoend antwoord geven. Ook de externe deskundigen van De Nationale Assemblee, die waren aangetrokken voor deze twee ontwerpwetten van de Brokopondo Overeenkomst, hebben het gebouw verlaten.

Geerlings-Simons zal dus niet stemmen over de twee ontwerpwetten Wijziging Brokopondo-overeenkomst en ontwerpwet Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen. Zij is erg ontstemd dat belangrijke wijzigingen waar er dagen aan zijn gewerkt niet zijn doorgevoerd. De regering zou belangrijke wijzigingen hebben teruggedraaid, onder andere de meeste veiligheidskleppen die waren ingebouwd in Machtigingswet. Alle zekerheden waar Geerlings-Simons zich persoonlijk met de externe deskundigen had ingezet, haalt de regering weg.

De vergadering was sinds donderdag gaande. Vanochtend om vijf uur kondigde Geerlings-Simons nog aan, dat er wezenlijke veranderingen waren doorgevoerd in de twee ontwerpwetten zoals aangeboden door de regering. Ze sprak over ingrijpende veranderingen waar onder bij de overname van de Afobaka waterkrachtcentrale door Suriname. Ze zei, dat Suriname de dam pas over zou nemen als het in goede conditie was. En dat hoewel Alcoa bij het uitvoeren van technische werkzaamheden vrijwaring kan krijgen als deze correcte zijn uitgevoerd, Alcoa geen vrijwaring krijgt van milieuvervuiling.

Een andere zaak waar ze zich sterk voor had gemaakt is, dat Surinamers in hun grondrecht om naar de rechter te stappen niet worden beperkt in deze overeenkomst. Ze merkte nog op, dat er nog haken en ogen zijn aan de overeenkomst, maar dat er een aantal veiligheidskleppen zijn opgenomen om het belang van Suriname veilig te stellen.

Alcoa niet akkoord met wijzigingsvoorstellen Assemblee oorspronkelijke conceptwet beëindiging Brokopondo Overeenkomst.

President Bouterse zou instemmen met verwijdering wijzigingsvoorstellen 

Vicepresident Adhin: 'Berichtgeving over de reactie van Alcoa onjuist'


‘Pittsburgh’ gaat niet akkoord met de wijzigingsvoorstellen die De Nationale Assemblee wil toevoegen aan de oorspronkelijke conceptwet voor beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst. Dat bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 30 augustus 2019, de Ware Tijd uit coalitiekringen te hebben vernomen.

Pittsburgh is het hoofdkwartier van multinational Alcoa. De afwijzing van Alcoa/Suralco komt tijdens een chaotische marathonvergadering van het parlement die sinds gistermiddag gaande is.

Vicepresident Ashwin Adhin zei vanochtend rond elf uur in de Assemblee, dat de berichtgeving over de reactie van Alcoa onjuist is.

President Desi Bouterse zou ermee hebben ingestemd dat de wijzigingsvoorstellen worden verwijderd.

'De parlementaire leugen van Melvin Bouva'

'Bepaalde politici hebben de leugen nodig om de kiezers te misleiden'


'Als Melvin Bouva zich niet meer kan herinneren wat in november 2015 in het parlement is beslist omtrent het Memorandum of Understanding (MoU) met de Alcoa, kan hij via Google alle informatie krijgen. In november 2015 heeft het parlement, het Memorandum of Understanding met de Alcoa afgewezen. Nu beweert de fungerend Assembleevoorzitter Melvin Bouva, dat het parlement de MoU niet heeft afgewezen. 

De bewering van Melvin Bouva is verdraaiing van feiten, met deze dubbelslachtige houding heeft hij de grens van fatsoen overschreden. Dit is een parlementaire leugen. Als fungerend voorzitter van de Assemblee maakt hij nu een draai van 180 graden, daarmee heeft hij precies gedaan wat de coalitie wil, namelijk het volk misleiden. Zijn stellingname en handelen staan haaks op het besluit van november 2015.

De leugen regeert meer dan ooit, bepaalde politici hebben de leugen nodig om de kiezers te misleiden en Melvin Bouva is een van die politici. Hij heeft op woensdag 28 augustus als fungerend voorzitter van de Assemblee niet de waarheid verteld over de afwijzing van de Memorandum of Understanding met de Alcoa door het parlement, in november 2015. Dit kan uitgelegd worden als glashard liegen.

Statement President Bouterse rond kwestie Alcoa 
De regering, president van de Republiek Suriname, de heer Desiré Delano Bouterse heeft op donderdag 19 november 2015 het volgende statement gegeven in de kwestie rond Alcoa:

'Mevrouw de voorzitter! 

De regering heeft in Comité Generaal verband uw geacht college mogen informeren over de overeengekomen Memorandum of Understanding met de Alcoa. Deze Memorandum of Understanding heeft in uw geacht college tot de nodige vragen en discussies geleid. Ik heb bij de behandeling van dit memorandum of understanding aan uw college ook bekendgemaakt dat ik met deskundigen ter zake uit de samenleving ampel van gedachten heb gewisseld. 

Uit al deze discussies heeft de regering zich samen met de onderhandelingscommissie andermaal gebogen over het Memorandum of Understanding. Na rijp beraad heeft de regering besloten aan uw geacht college te vragen dit memorandum of understanding bij deze terug te nemen en hiermede de regering de gelegenheid te geven te proberen nieuwe onderhandelingen te beginnen met de Alcoa en afhankelijk van de reactie hierop van Alcoa, verdere stappen te nemen. De regering zal deze nadere stappen in goed overleg met uw college uitvoeren. 

Ik dank u en uw college voor de gelegenheid.' 

Idris Naipal '

Piranha's hebben het weer voorzien op bezoekers vakantieoorden aan Surinamerivier in Para

Districtscommissaris Jurel wil geen bezoekers meer in de rivier


Uitbaters van vakantieoorden langs de Surinamerivier in Para, mogen bezoekers niet meer in de rivier laten zwemmen. Dit komt op uitdrukkelijk verzoek van districtscommissaris van Para, Armand Jurel, meldt Radio 10 donderdag 29 augustus 2019, aldus Waterkant.net.

In een vraaggesprek met het radiostation zegt Jurel, dat piranha’s afgelopen weekenden weer slachtoffers hebben gemaakt. 'Niemand moet in het water gaan. Als mensen in het water gaan is het op eigen risico', aldus Jurel tegen Radio 10.Het commissariaat heeft alle exploitanten van vakantieoorden aangeschreven na opnieuw ellende met de roofvissen op diverse oorden.

Enkele weken geleden kwamen er ook al berichten van bezoekers van een Surinaams vakantieoord die waren gebeten door een piranha:

De eerste niertransplantatie is een feit in Suriname, uitgevoerd in het AZP

'De operatie duurde elf uren en zowel de donor als de ontvanger maken het goed'


Voor Suriname en zeker het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is dit een historisch moment, zoals algemeen directrice van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Claudia Redan, dat gisteren verwoordde. De eerste niertransplantatie is een feit in Suriname, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 30 augustus 2019.

De succesvolle operatie is het werk van een team van buitenlandse en Surinaamse specialisten en verpleegkundigen. Redan benadrukte, dat de operatie elf uren heeft geduurd en dat zowel de donor en ontvanger het goed maken. De directrice zei, dat veel werk vooraf is gegaan en dat het mede mogelijk is gemaakt door George Subraj Foundation.

'Het team, de buitenlandse specialisten samen met onze eigen deskundigen, hebben een geweldige job geklaard. De patiënten, donor en ontvanger, hebben nog nazorg nodig en ook dit is tot nu toe goed opgevangen. De patiënt, de ontvanger, is af van het dialyseren en kan nu volledig terugkeren in de maatschappij. Op lange termijn zal dit zeker ook kostenbesparend werken.'


Prija Gopalrai, klinische informatica en voorzitster van de Commissie Niertransplantatie Suriname (CNS), zei dat er veel technisch, organisatorisch en logistiek werk is verzet om het zover te krijgen. Ze stelde, dat voor de meest werkbare situatie is gekozen.

Internist- nefroloog Aman Punwasi merkte op, dat de operatie ontzettend veel voorbereiding nodig heeft. Hij legde uit, dat niet eenieder in aanmerking kan komen voor een niertransplantatie, omdat er ook naar een donor gezocht moet worden. De nier moet vervangen worden door een gezonde nier die wordt gedoneerd. Daarom gaat een uitgebreide medische screening vooraf bij een niertransplantatie. Bovendien moet het ook veilig zijn voor de donor, want die mag niet zelf een nierpatiënt worden. Bij de ontvanger moet ook in de gaten gehouden worden dat de nier niet afgestoten wordt en dat de nodige medicatie aanwezig en beschikbaar is. Hij noemde de gezondheidssituatie van zowel de donor als de ontvanger stabiel.

Specialist Stephen Guy uit de VS vertelde meer over de donor en ontvanger. Het gaat om een echtpaar dat al jaren met elkaar is. De man was dinsdag jarig en heeft een gezonde nier aan zijn vrouw geschonken. Hij vertelde dat sommige mensen bang zijn om met één nier te leven, maar dat ze in VS merken dat mensen heel normaal en gezond met één nier kunnen leven. Radjesh Subraj van George Subraj Foundation vertelde dat zijn vader de oprichter is geweest. Zijn vader was een landbouwer in Guyana die naar VS ging en zichzelf daar heeft opgebouwd. De goede doelen van zijn vader zet hij voort en hij is blij dat de operatie succesvol is geweest.

Voorlopig geen actie boot- en bushouders NVB

'We hebben woensdag ons geld gekregen en de actie is hierdoor voorlopig opgeheven'


Passagiers die regelmatig gebruikmaken van staatsvervoer hoeven zich geen zorgen te maken over een nieuwe staking van boot- en bushouders die diensten verlenen aan het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB). De staking, zoals die eerder deze maand plaatsvond, was toen nauwelijks opgeschort of de ze dreigden die te hervatten als ze niet uiterlijk eind augustus over juli zouden worden uitbetaald. 'We hebben woensdag ons geld gekregen en de actie is hierdoor voorlopig opgeheven', zegt Iwan Woon, ondervoorzitter van de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS), vandaag, vrijdag 30 augustus 2019 in de Ware Tijd. 

Volgens hem was het geld van juli al overgemaakt naar het NVB toen de bus- en boothouders eerder deze maand werden uitbetaald voor juni. Het vervoersbedrijf moest echter de documenten nog in orde maken, om het geld over te maken op de bankrekening van de vervoerders. Woon heeft wel vernomen, dat het NVB slechts geld heeft gekregen om de transporteurs voor juni en juli te betalen. Er is nog geen geld voor augustus. Gewoonlijk krijgt het NVB subsidie voor een kwartaal.

'De overheid heeft genoeg tijd om ons eind september uit te betalen. Het is niet de bedoeling dat we telkens in actie gaan', zegt de ondervoorzitter. Er is met de overheid afgesproken dat de bus- en boothouders aan het eind van elke maand worden betaald voor de voorafgaande maand. Woon stelt, dat de OBS aan de overheid had voorgesteld om de tarieven van de trajecten te verhogen, waardoor het NVB veel meer kan verdienen. Hierdoor kan de subsidie aan het vervoersbedrijf verlaagd en achterstand in betaling voorkomen worden.

'Het tarief van de trajecten in Paramaribo is Srd 0,85 cent en bij het particuliere vervoer is dat Srd 1,85. Het staatstarief kan Srd 1,25 worden", vindt de ondervoorzitter.

Het gaat landelijk om ongeveer 130 trajecten waarvan onder andere sociaal zwakke mensen gebruikmaken. Woon heeft de indruk, dat de regering momenteel geen impopulaire maatregelen wil nemen, met de verkiezingen in zicht. Er wordt gevreesd voor verlies van kiezers. 'Als je het anders bekijkt zal een moeder met vier kinderen dagelijks vrij veel geld moeten uitgeven, ondanks dat de kinderen met staatsvervoer reizen', aldus Woon.

Staten Curaçao neemt pakket aan belastingmaatregelen aan op advies College financieel toezicht

Regering hoopt weer een evenwichtige begroting te bereiken


In de Staten is deze week het pakket aan belastingmaatregelen aangenomen waarmee de regering weer een evenwichtige begroting hoopt te bereiken. De maatregelen zijn nodig op advies van het College financieel toezicht (Cft) en na de aanwijzing vanuit de Rijksministerraad (RMR), zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 30 augustus 2019.

Een motie van wantrouwen tegen Financiën-minister Kenneth Gijsbertha (MAN), ingediend door de oppositie, haalde het niet. De oppositie zelf schitterde voor een groot deel door afwezigheid in de Statenvergadering en de coalitie veegde de motie van tafel.

In de Staten heeft Gijsbertha nog eens uit de doeken gedaan waarom de maatregelen nodig zijn. Een belangrijke reden waarom de begroting in de min is geraakt, is omdat de Belastingregeling voor het Koninkrijk (BRK) is komen te vervallen.

'In 2010 was er een tekort van 51 miljoen gulden. In 2011 was dit 166 miljoen gulden en in 2012 63 miljoen gulden. Bij elkaar opgeteld 280 miljoen gulden, wat ook in 2012 leidde tot een aanwijzing. Als ik de BRK-gelden er aftrek, hebben we elk jaar nog veel meer in de min gestaan. In 2014 liep de BRK-regeling ten einde en daardoor hadden we nog minder inkomsten. We pasten onze uitgaven daar echter niet op aan. Ook verhoogden we niet onze inkomsten op andere wijze. In 2017 begon het kabinet-Rhuggenaath met een deficit van 64 miljoen gulden. We hadden zes maanden de tijd om dit te corrigeren.'

Hotel Otrobanda, Curaçao, op veiling voor 12 miljoen gulden gekocht door ‘groep lokale en internationale investeerders’

Jachmin Pinedo, onder andere eigenaar van Radio en TV Direct, was namens groep enige bieder

'De groep heeft mooie renovatieplannen voor het hotel en casino'


Hotel Otrobanda is gisteren tijdens een veiling voor 12 miljoen gulden gekocht door ‘een groep lokale en internationale investeerders’. Jachmin Pinedo, onder andere eigenaar van Radio en TV Direct, was namens de groep de enige bieder. De inzetprijs van de veiling bij Notariskantoor Moerdijk & Palm op verzoek van de Girobank was 11 miljoen gulden. Dit melt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 30 augustus 2019.

Pinedo wilde gisteren niet zeggen welke partijen het hotel, casino en restaurant bij het Brionplein hebben gekocht. 'Het zijn merendeels lokale investeerders', zegt Pinedo die nog moet beslissen of zijzelf geld stopt in het project. 'Ik ben allereerst de woordvoerder en zal zorgdragen voor de promotie en reclame. De groep heeft mooie renovatieplannen voor het hotel en casino.'

Volgens Pinedo zal bij de Gaming Control Board een nieuwe casinovergunning worden aangevraagd.

Hotel Otrobanda heeft 45 kamers, terwijl om in aanmerking te komen voor een casinovergunning minimaal 150 kamers vereist zijn. Maar, aan het hotel werd via een aanpassing van de wet op het casinowezen in november 2011 vrijstelling verleend, net zoals aan onder andere San Marco en Trupial Inn.

Pinedo was in juni ook al namens deze groep bij de tweede veiling van Hotel Otrobanda aanwezig, maar deed toen geen bod. 'Er waren toen nog wat twijfels over bepaalde zaken.' Die tweede veiling werd opgehouden, omdat enige bieder Sebier Attaf niet kon garanderen dat hij de 12 miljoen gulden die hij had geboden ook kon betalen.

De investeerdersgroep die Jachmin Pinedo vertegenwoordigt, wordt nu eigenaar van het recht van erfpacht tot 2030 op een perceel grond van 760 vierkante meter op de hoek van de Breedestraat en de De Rouvilleweg met het daarop gebouwde: Hotel Otrobanda, restaurant Bahia Seafood and Steakhouse en Awasa Casino.

Extra laag op dak van een van de vier vleugels van Hospital Nobo Otrobanda, Curaçao

Lasnaden hechten niet het zoals zou moeten - Extra laag op kosten van bouwer Ballast Nedam


Op het dak van een van de vier vleugels van Hospital Nobo Otrobanda (HNO) komt een extra laag. Dat gebeurt op kosten van bouwer Ballast Nedam. De lasnaden hechten niet het zoals zou moeten volgens de bouwspecificaties. Dat zegt Clifton Wallé, senior adviseur strategische communicatie bij HNO, vandaag, vrijdag 30 augustus 2019, in het Antilliaans Dagblad

Dat de lasnaden niet aan de gestelde normen voldeden, werd al enkele maanden geleden geconstateerd. Het probleem is mogelijk ontstaan doordat er meer op het dak is gelopen dan voorzien. Wallé: 'De installaties op het dak zijn in fases geïnstalleerd in plaats van in een keer.'

Met Ballast Nedam International is destijds overeengekomen een extra laag aan te brengen op de betreffende vleugel. Het wachten is nog op het materiaal uit het buitenland. Van lekkage van het dak is geen sprake, omdat er sowieso meerdere lagen zijn aangebracht, benadrukt Wallé. Of aan de bouwspecificaties wordt voldaan, wordt voortdurend getest.

'Het gaat om meer dan 8.000 punten die worden gecontroleerd', zegt Wallé. 'Het dak, maar ook bijvoorbeeld de tegels en de ramen. Als iets niet aan de normen voldoet, moet Ballast Nedam dat op eigen kosten herstellen.'

LVV zet Carambola-fruitvliegvallen uit in Alliance en district Nickerie

(Bron foto's: NII)
Ministerie werkt hard om aan strengere EU-eisen voor groenten en fruit te kunnen voldoen


Maatregelen om te voldoen aan de strengere eisen gesteld door de Europese Unie (EU) aangaande groenten en fruit bestemd voor de export, gaan onverkort door. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft in de afgelopen periode in Alliance en woongebieden met fruit in het rijstdistrict Nickerie fruitvliegvallen uitgezet. De gevangen Carambola-fruitvliegen en verzameld fruit geven informatie over de aanwezigheid van deze plaag in desbetreffende gebieden waarna er doeltreffende maatregelen getroffen kunnen worden om de export te kunnen garanderen. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) donderdag 29 augustus 2019.

Uit voorlopig verkregen informatie is gebleken, dat de fruitvlieg niet aanwezig is in het district Nickerie. Sinds een mogelijk exportverbod van de EU op groenten en fruit uit Suriname boven het hoofd hangt vanwege het voorkomen van ziekten en plagen op de exportproducten, is de focus vrijwel uitsluitend gelegd op sopropo. Echter gelden de verscherpte regels ook voor citrus en manja's (mango's) die vaker last hebben van de fruitvlieg.

Fruitvliegen zijn vliegen die de grootte van een huisvlieg hebben, maar mooi gekleurd zijn. Zij tasten boomrijp fruit aan, zetten hun eieren erin af, waaruit de larven voorkomen die zo vaak in bijvoorbeeld guave en sapotille gevonden worden. Doordat de Carambola-fruitvlieg niet in Nickerie gevonden is, kunnen manja's zonder behandeling geëxporteerd worden.

Het is wel belangrijk dat er geen fruit uit andere districten dat aangetast is door de fruitvlieg Nickerie binnenkomt. Hierdoor zal dit rijstdistrict de plaagvrije status verliezen.Voor citrus wordt gekeken naar export vanuit een plantage, die ligt in een gebied met weinig fruitvliegen. Dit, gecombineerd met het feit, dat de Carambola fruitvlieg niet dol is op citrus, werkt in het voordeel van de export naar de EU.

Het ministerie van LVV kijkt uit naar andere maatregelen die genomen dienen te worden ter bescherming van citrus tegen andere plagen en ziekten. De komende maand zal er vanuit het ministerie van LVV meer informatie verspreid worden over de Carambola-fruitvlieg. De samenleving moet namelijk goed ingelicht worden omtrent de noodzaak de verspreiding van deze fruitvlieg tegen te gaan. Voor LVV-minister Rabin Parmessar is het van essentieel belang het getij wederom positief te doen keren en Suriname als agrarisch productie- en exportland wederom beter te positioneren. -

VHP: 'Alcoa-deal weer op tafel voor heronderhandelingen bij nieuwe regering met VHP'

'Alcoa gaat willens en wetens een overeenkomst aan die niet klopt'

'Alcoa heeft de kans om haar verantwoordelijkheid alsnog te nemen, door de deal aan te houden'


Als de NDP-regering de huidige deal met Alcoa doordrukt, dan zal een toekomstige regering met de VHP het na mei 2020 weer op tafel brengen voor heronderhandelingen. Ook Alcoa moet beseffen dat zij bezig is een deal te sluiten die politiek noch maatschappelijk draagvlak heeft, zo laat de partij donderdagavond 29 augustus 2019 in een persbericht.

Tijdens de behandeling in De Nationale Assemblee is door de VHP op niet mis te verstane wijze aangegeven. dat de deal nadelig is voor Suriname en de gehele bevolking. Alcoa kan zich niet verschuilen achter technische en juridische constructies, in een tijd waarin ook multinationale ondernemingen zich bewust moeten zijn van hun maatschappelijke, ethische verantwoordelijkheden en ‘good governance’.

De VHP wijst Alcoa er op, dat zij willens en wetens een overeenkomst aangaat die niet klopt. Een dergelijke handelwijze gaat in tegen de belangen van het Surinaamse volk. De VHP denkt in het bijzonder aan de binnenlandbewoners die nog generaties lang de gevolgen zullen ondervinden van de mijnbouwactiviteiten. Het simpel afkopen van de schade terwijl wereldwijd bekend is dat er nog allerlei onverwachte schade tevoorschijn kan komen is moreel verkeerd. Suriname en Alcoa hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Het is nu wel duidelijk, dat de huidige regering haar verantwoordelijkheid verzaakt en de wensen van het volk en de oppositie negeert.

Alcoa heeft de kans om haar verantwoordelijkheid alsnog te nemen. Dat kan door de deal aan te houden en straks met een nieuwe regering op maatschappelijk verantwoorde wijze de zaken netjes af te wikkelen. Dat is de enige juiste houding voor een multinational die in deze moderne tijd naar alle belangen moet kijken en niet alleen naar die van haar aandeelhouders. 'De VHP staat gereed om bij een regeringswisseling haar verantwoordelijkheid te nemen. Ook in deze moeilijke tijd.'

NDP-vlaggen moeten te Goede Verwachting aanhang inpalmen voor partij....

'Goede Verwachting is van de NDP, wanneer je hier komt moet je genoeg vlaggen brengen'


'Goede verwachting is van de NDP. Wanneer je hier komt moet je genoeg vlaggen brengen. Dit is maar het begin', zei partijkopstuk tevens minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting André Misiekaba donderdag 29 augustus 2019 tegen propagandisten van de partij uit Goede Verwachting, aldus Starnieuws. Een delegatie onder zijn leiding bracht woensdag een bezoek aan deze volksbuurt. 

De groep werd volgens Starnieuws enthousiast ontvangen door de buurtbewoners. Bijna elk huis aan de hoofdweg heeft een vlag van de partij. Automobilisten die langs reden vroegen naar vlaggen.

 Los van het politieke werk, hebben buurtbewoners gebruik gemaakt van de gelegenheid om bepaalde zaken te bespreken met de minister. De bewindsman heeft geluisterd naar de noden van de mensen. In bepaalde gevallen heeft hij direct hulp aangeboden en voor andere zaken, die niet gelijk opgelost konden worden, heeft hij de mensen verwezen naar het ministerie.

Misiekaba merkte op, dat deze buurt ook bij de verkiezingen van 2015 helemaal van de NDP was. 'Wi naf' NDP, omdat un sabi sa a partij dis' du gi unu', schreeuwde één van de bewoners tegen de delegatie. Zondag houdt de NDP daar een wijkvergadering.

Visserij-inspecteurs constateren bij inspecties te Saramacca, Coronie en Nickerie diverse overtredingen

(Bron foto's: NII)
Op één vergunning meerdere vissersvaartuigen ingezet met zelfde naam en registratienummer


Het Onderdirectoraat Visserij van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft maandag, dinsdag en woensdag inspectiewerkzaamheden uitgevoerd in de districten Saramacca, Coronie en Nickerie. Het ministerie heeft in het kader van de ordening van de visserijsector de controle op de visserijactiviteiten opgevoerd, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII, donderdag 29 augustus 2019. 

De visserij-inspecteurs hebben op de verschillende aanmeerplaatsen van vissersvaartuigen geconstateerd dat vergunninghouders en booteigenaren zich niet houden aan de vergunningsvoorwaarden. In het bijzonder is geconstateerd dat op één vergunning meerdere vissersvaartuigen worden ingezet met dezelfde naam en registratienummer. Dit is volstrekt ontoelaatbaar, aangezien hiermee de druk op de visbestanden wordt verhoogd.

Verder is gebleken dat de namen en registratienummers van enkele vissersvaartuigen niet conform de vergunningsvoorwaarden zijn aangebracht.

De visserij-inspecteurs hebben ook controle uitgevoerd op het vistuig. In het bijzonder wordt gelet op de maaswijdte van de visnetten bij de verschillende visserijtypen. Ook is gecontroleerd of de lengte van de vaartuigen overeenkomt met de lengte zoals vermeld op het certificaat van deugdelijkheid, welke wordt verstrekt door de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS). Het ministerie geeft de vergunninghouders die niet voldoen aan de vergunningsvoorwaarden tot medio september de tijd hun zaken in orde te maken. Gebeurt dat niet, dan komen zij niet meer in aanmerking voor een vergunning.

Ordening van deze sector is niet makkelijk en vormt een grote uitdaging voor het ministerie. Desondanks tracht LVV-minister Rabin Parmessar samen met alle stakeholders de ordening tot stand te brengen. Het beleid dat de minister voert, is om open en transparant te zijn, door de sector volledig te betrekken in het nemen van besluiten en nzage te geven in de stand van zaken binnen deze sector.