dinsdag 30 januari 2018

Lawrance Pereira (71), oud-voorzitter Vereniging van Surinaamse Melkboeren, overleden

Pereira is rustig ingeslapen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo


Lawrance Pereira, gewezen voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Melkboeren (VSMB), is overleden. Hij was ook lid van de Raad van Commissarissen van de Melkcentrale en adviseur van het Kabinet van de President. Pereira werd 71 jaar. 

Echtgenote Peggy Pereira-Adneij zegt dinsdag 30 augustus 2018 op Starnieuws, dat haar wederhelft heel rustig is ingeslapen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Hij was op 19 januari opgenomen en overleed op 28 januari.

Pereira was in april vorig jaar naar Nederland vertrokken waar hij succesvol is behandeld aan prostaatkanker. De behandeling liep goed, waardoor hij van de oncoloog drie maanden met vakantie naar Suriname mocht. 'Dat was de hartenwens van mijn echtgenoot.'

In Suriname aangekomen liep hij na vijf dagen een longembolie op die goed werd verholpen. Na enige tijd werd Pereira toch weer ziek. Na grondig onderzoek en antibiotica knapte hij wat op, maar uiteindelijk was hij zo verzwakt, dat hij de strijd verloor.

Pereira heeft zich jarenlang ingezet voor de melkboeren en heeft zich beijvert om hun omstandigheden van de boeren en het vee te verbeteren. Onder zijn leiding werd de melkprijs voor boeren aangepast. De wijze waarop testen plaatsvonden door de Melkcentrale is verbeterd.

Paus Franciscus laat seksueel misbruik in Chili onderzoeken

(Bron foto: Twittter)
Franciscus stuurt vertrouweling naar Chili om opheldering te krijgen over handelswijze Juan Barros

 
Paus Franciscus stuurt een vertrouweling naar Chili om opheldering te krijgen over de handelswijze van Juan Barros, de bisschop van Osorno. Deze wordt ervan beschuldigd een pedofiele priester die zich heeft vergrepen aan minderjarigen te hebben beschermd. 

De paus kreeg onlangs tijdens zijn bezoek aan het Zuid-Amerikaanse land flinke kritiek wegens zijn omgang met dat geval van seksueel misbruik.

Het Vaticaan deelde vandaag, dinsdag 30 januari 2018, mee (zie onderaan) dat Charles Scicluna, de aartsbisschop van Malta, naar Santiago gaat om van slachtoffers te horen wat hen is overkomen.


Scicluna behoort tot de hoogste geestelijken die seksueel misbruik in de katholieke kerk moeten bestraffen en uitbannen.

Franciscus hield eerder deze maand de bisschop van Osorno de hand boven het hoofd omdat bewijzen voor diens betrokkenheid ontbraken. Hij verontschuldigde zich tijdens de terugvlucht naar Rome wel voor zijn woordkeus.

De Chileense slachtoffers beweren dat Barros van de misstanden wist en dat hij zelfs aanwezig is geweest toen ze werden misbruikt door de priester. Deze is schuldig is bevonden.

(Suriname Mirror/Cooperativa/El Comercio/De Telegraaf/Twitter)

Vijf scalians actief op Stuwmeer bij Sarakreek..... !

Het wachten is weer op een al of niet geloofwaardige verklaring van minister Dodson...Voormalig Colorado Rockies en Florida Marlins werper Marcos Carvajal overlijdt in geboorteland Venezuela aan longontsteking

Dood Carvajal mogelijk veroorzaakt door tekort aan medicijnen in Venezuela


Een voormalig Colorado Rockies en Florida Marlins werper is 24 januari 2018 op 34-jarige leeftijd overleden in zijn geboorteland Venezuela aan een longontsteking, waarvan honkbalcollega's beweren dat het verergerd is door het tekort aan medicijnen in het door een financieel-economische crisis getroffen land. Marcos Carvajal gooide voor de Rockies in 2005 en kort voor de Marlins twee seizoenen later.

Hij keerde later terug naar Venezuela en speelde voor een team in zijn geboorteplaats Ciudad Bolivar en werkte op het moment van zijn overlijden als jeugdtrainer in de staat Bolivar.

Alejandro Castillejo, voorzitter van de honkbal associatie van de staat, vertelde zaterdag tegen The Associated Press, dat Carvajal zichzelf in december in een ziekenhuis had laten controleren op een luchtwegaandoening.


Hij zei, dat de familie van de voormalige werper zich moest inspannen om antibiotica te vinden die bijna verdwenen zijn uit de schappen van Venezuela. Uiteindelijk werden de medicijnen vanuit het buitenland gestuurd en Carvajal keerde terug naar het huis, dat hij deelde met zijn broers en zussen en grootouders.

Maar, zijn baas zei dat hij ongerust werd toen Carvajal na de kerstvakantie niet meer naar het werk ging zoals verwacht.


'We belden hem, maar hij zei ons niet wat er aan de hand was', zei Castillejo. 'We nemen aan dat hij depressief was door de situatie, zijn ziekte en vooral de hoge kosten van het medicijn.'

Carvajal werd maandag met spoed naar het ziekenhuis gebracht en kreeg een terugval en stierf een dag later, zei Castillejo. Hij was 34.

(Suriname Mirror/The Associated Press/Twitter/ESPN/Primera Hora)

Staat Peru eist zo'n 1,08 miljard Amerikaanse dollar schadevergoeding van Braziliaanse bouwer Odebrecht

'We verwachten dat het bedrijf Odebrecht zijn houding zal veranderen'


De Peruaanse staat zal ongeveer 1,08 miljard Amerikaanse dollar schadevergoeding eisen van de Braziliaanse bouwer Odebrecht, zo is bekendgemaakt door Peru's procureur-generaal Jorge Ramirez in de Odebrecht-omkopingszaak.

'De som bereikt 1,08 miljard Amerikaanse dollar voor drie projecten: de zuidelijke gaspijpleiding, de Chacas Snelweg in Ancash en de Zuid-Inter oceanische Snelweg', vertelde Ramirez het plaatselijke nieuwsprogramma van Cuarto Poder.

In het geval van de Zuidelijke gaspijpleiding, toegekend tijdens het bestuur van de gevangen gezette voormalige president Ollanta Humala (2011-2016), heeft het Openbaar Ministerie 461 miljoen Amerikaanse dollar schadevergoeding berekend.Met betrekking tot de Chacas Snelweg, toegekend door voormalig Ancash-gouverneur Cesar Alvarez, is het te vragen bedrag ongeveer 77 miljoen Amerikaanse dollar.

Wat betreft de Zuid-Inter oceanische Snelweg, een project toegekend tijdens de regering van voortvluchtige ex-president Alejandro Toledo (2001-2006), bedraagt de schadevergoeding ongeveer 540 miljoen Amerikaanse dollar..

'We verwachten dat het bedrijf Odebrecht zijn houding zal veranderen, ze kunnen onmogelijk 66 miljoen dollar schadevergoeding aanbieden, ik denk dat ze moeten nadenken over deze zaak en, als ze het goed willen maken, hoop ik dat ze met een hoger bedrag komen', aldus Ramirez.


(Suriname Mirror/Andina/Radio Nacional/El Comercio/Twitter/YouTube)

Biologen ontdekken een unieke hamerhaaien 'kraamkamer' bij de Galapagos-eilanden

Overbevissing en illegale vangst hebben de haaien op de lijst van bedreigde diersoorten geplaatstBiologen hebben een hamerhaaien 'kraamkamer' bij de Galapagos-eilanden ontdekt en voorzien jonge haaien van gps-apparatuur. Overbevissing en illegale vangst hebben deze haaien op de lijst van bedreigde diersoorten geplaatst.

Sinds miljoenen jaren zijn pasgeboren hamerhaaien opgegroeid in 'kraamkamers' beschut door de mangrovemoerassen en riffen van de Galapagos-eilanden, veilig voor menselijke dreiging. Maar tot november hadden biologen geen idee, dat de haaien hun eigen schuilplaats hadden, een van de laatste geheimen van deze afgelegen archipel op 1.000 kilometer afstand van de Pacifische kust van Zuid-Amerika.


'Het was vrij toevallig dat we deze natuurlijke 'kraamkamer' voor babyhamerhaaien hebben gevonden, een soort met een hoge mate van bedreiging', zei Eduardo Espinoza, de bioloog die verantwoordelijk is voor het monitoren van ecosystemen in het Galapagos zeereservaat.

'Het is een uniek gebied van groot belang voor natuurbeschermers', zei hij. 'De vrouwtjes komen om te bevallen en gaan dan weg. De jongen hebben al het voedsel dat ze hier nodig hebben en de riffen bieden bescherming tegen grote roofdieren', zei Espinoza. Na een of twee jaar, wanneer ze opgroeien en meer voedsel nodig hebben, begeven ze zich naar de open oceaan en kunnen duizenden kilometers reizen, drie meter lang worden en maximaal 50 jaar oud worden.

De parkwachters zijn al jaren bezig met het monitoren en labelen van honderden haaien, een van de meest markante soorten van het 138.000 vierkante kilometer grote mariene reservaat, het op een na grootste oceanische park ter wereld, dat een natuurlijke erfgoedsite is. Maar, de ontdekking van deze kleine haaien was een bijzonder gevoelige kwestie, omdat overbevissing en de illegale vangst van haaien hen op de lijst van bedreigde diersoorten heeft geplaatst, twee niveaus onder uitsterven, volgens de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN, International Union for Conservation of Nature). Hun trage fysieke ontwikkeling en lage reproductiecijfers hebben de dreiging alleen maar verergerd.

Om de hamerhaaien te redden heeft de regering van Ecuador, waartoe de eilanden behoren, in 2016 een extra beschermd gebied toegevoegd - een 38.000 vierkante kilometer grote zone tussen Darwin en Wolf eilanden, waar alle visserij verboden is. Het gebied is de meest dichtbevolkte zone voor haaienpopulaties in de wereld.


Jose Marin, een bioloog bij de Charles Darwin Foundation, een internationale non-gouvernementele organisatie voor wetenschappelijk onderzoek, zei dat Ecuador 'gigantische inspanningen' levert op het gebied van het behoud van haaien, waarvan de vinnen een zeer gewaardeerde delicatesse zijn in de Aziatische keuken.

(Suriname Mirror/Agence France-Presse/Phys.org/YouTube)

Project 'Financiering van urgente importen' gaat binnenkort van start

(Bron foto: ministerie van HI&T)
30 Miljoen Amerikaanse dollar voor financiering importen van grond- en hulpstoffen en verpakkingsmateriaal


De voorbereidingen voor de start van het project voor benutting van de kredietfaciliteit vanuit de International Islamic Trade Finance Cooperation (ITFC) ter financiering van urgente importen, verkeert thans in afrondende fase. Dat bericht het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) vandaag, dinsdag 30 januari 2018.

Deze financiƫle middelen, voor een bedrag van 30 miljoen Amerikaanse dollar, zullen gebruikt worden voor de financiering van de importen van grond- en hulpstoffen en verpakkingsmateriaal voor de lokale productie van geselecteerde basisgoederen, medicijnen, medisch verbruiksartikelen en input voor de landbouw en tuinbouw.

De producent/ leverancier van deze producten zal via een internationaal aanbestedingsproces in aanmerking komen voor de levering. Strenge technische voorschriften zullen in acht worden genomen bij de selectie en gunning. De ITFC zal de leverancier rechtstreeks vergoeden nadat de lokale afnemer de tegenwaarde in Srd gestort heeft.

Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme  is aangewezen als de executieve agent en heeft daardoor de algehele coƶrdinatie van de voorbereidingen, uitvoering, distributie, voorlichting en evaluatie van dit project.

Voor de uitvoering van dit project is er na goedkeuring door de Raad van Ministers een interdepartementale commissie geĆÆnstalleerd door de Minister van HI&T op 25 januari 2018 met vertegenwoordigers van de ministeries van HI&T, FinanciĆ«n, Landbouw, Veeteelt en Visserij, Volksgezondheid en Regionale Ontwikkeling. De commissie heeft in het proces van de voorbereidingen om zo spoedig een aanvang te maken met de financiering al gesprekken gevoerd met geĆÆnteresseerde bedrijven.

Zaak tegen Arthy GorrƩ in het 8 decemberproces voor onbepaalde tijd uitgesteld

GorrƩ zou ernstig ziek zijn


De zaak in het 8 decemberproces tegen Arthy GorrƩ is vanochtend, dinsdag 30 januari 2018, tot nader order uitgesteld. Zijn raadsman John Kraag heeft aangevoerd dat zijn cliƫnt ernstig ziek is. Het is niet mogelijk voor hem om met GorrƩ te communiceren, waardoor hij geen instructies kan krijgen over de verdediging. Dit meldt Starrnieuws.

Auditeur-militair Roy Elgin voerde aan, dat uitstel verleend kan worden als er sprake is van een geestelijke aandoening. In het geval van GorrƩ gaat het volgens hem om een lichamelijke aandoening. Hij liet de beslissing aan de Krijgsraad over.

President Cynthia Valstein-Montnor schorste de zitting kort voor overleg met de overige leden van de Krijgsraad. Hierna werd de zaak, zoals gevraagd door Kraag, uitgesteld tot nader order.

GorrƩ is al enige tijd ernstig ziek. Tegen hem heeft Elgin 20 jaar cel geƫist.

Marineschip Van Speijk redt 9 drenkelingen van brandend Panamees schip uit Caribische Zee

(Bron foto's: Defensie Caribisch Gebied)
Zes Venezolanen, twee Colombianen en een Dominicaan springen van boord 


De bemanning van de Zr.Ms. Van Speijk redde zaterdag negen opvarenden van een Panamees schip uit de Caribische Zee. Een patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied ontdekte het schip eerder die nacht, zo bericht Defensie Caribisch Gebied maandag 29 januari 2018.


De Zr.Ms. Van Speijk was in de buurt voor een routine controle toen de bemanning van het vaartuig aangaf water te maken en zinkende was. Kort daarna brak er brand uit en werd over de marifoon aangegeven dat het schip onbestuurbaar was.

De negen opvarenden (6 Venezolanen, 2 Colombianen en 1 Dominicaan) zijn hierna van boord gesprongen.

Met de NH-90 boordhelikopter en de kleine vaartuigen van de Van Speijk zijn de drenkelingen uit het water gehaald, aan boord van de Van Speijk opgevangen en verzorgd. Het vaartuig is in de loop van de nacht gezonken. De Van Speijk heeft nog gezocht naar restanten en heeft zeker gesteld dat er geen gevaar voor de scheepvaart bestond.


De drenkelingen zijn overgedragen aan de lokale autoriteiten van Aruba, die nader onderzoek doen naar de situatie en de omstandigheden.

Zr.Ms. Van Speijk opereert sinds eind oktober als stationsschip in het Caribisch gebied. Voor het bestrijden van drugshandel heeft het schip een Amerikaans Law Enforcement Detachment van de kustwacht (USCG LEDET) aan boord. In het kader van drugsbestrijding was zij eerder al succesvol: op 22 december onderschepte de Van Speijk 550 kilo cocaĆÆne op een Go-Fast en op oudjaarsavond heeft het LEDET van het stationsschip ruim 1.600 kilo cocaĆÆne onderschept.

Mogelijk reorganisatie en ontslag personeel Isla CuraƧao door blokkade Venezuela

Overheids-nv’s afhankelijk van de raffinaderij


De gevolgen van verminderde activiteiten in en om de Isla-raffinaderij als gevolg van de grenssluiting van Venezuela met de ABC-eilanden, vereist een aangepaste strategie van de overheidsbedrijven met mogelijke reorganisatie en ontslag van personeel. Dat stelt het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) in een economische impactstudie over de gevolgen van de grenssluiting, aldus vandaag, dinsdag 30 januari 2018, het Antilliaans Dagblad.

De overheids-nv’s Curoil, Aqualectra, Refineria di KĆ²rsou, CuraƧao Ports Authority (CPA) en CRU zijn op korte termijn zeer afhankelijk van de levering/het inkopen van producten en de levering van diensten aan de raffinaderij, oftewel PdVSA (PetrĆ³leos de Venezuela, S.A.). Deze bedrijven hebben gezamenlijk een omzet van tussen de 1.300 miljoen gulden en 1.500 miljoen gulden, waarvan ze op korte termijn tussen de 50 en 100 procent afhankelijk zijn van de raffinaderij voor het genereren van de voornoemde omzet.

'Dit impliceert dat het tijdelijk wegvallen van deze bedrijfstak zich uitmondt in tijdelijke derving van inkomsten voor de overheids-nv’s', aldus MEO. 'Bij sommige overheids-nv’s betekent dit zelfs dat er tijdelijk geen inkomsten zijn.'

Nationaal Ontwikkelingsplan CuraƧao geĆÆmplementeerd met steun UNDP

Premier Rhuggenaath tekent overeenkomst met Richard Blewitt, coƶrdinator voor de UNDP


Het Nationaal Ontwikkelingsplan van CuraƧao, voor de periode 2015 tot 2030, zal met hulp van het United Nations Development Programme geĆÆmplementeerd worden. Hiertoe heeft minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) een overeenkomst getekend met Richard Blewitt, coƶrdinator voor de UNDP, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 30 januari 2018.

Uitgangspunt voor de samenwerking is het afstemmen van de nationale doelen van CuraƧao op de internationale agenda voor het jaar 2030, waarin de doelen voor wereldwijde duurzame ontwikkeling zijn vervat, de zogenaamde Sustainable Development Goals (SDGs).

Blewitt is UNDP-coƶrdinator voor Trinidad & Tobago, CuraƧao, Aruba, St. Maarten en Suriname. Hij gaat toezien op de analyse van gegevens omtrent bestrijding van armoede, factoren die ertoe bijdragen dat mensen uit de armoede komen en factoren die zorgen dat gezinnen in de armoede belanden. In dit kader ondersteunt de UNDP ook de Nationale Dialoog over de ontwikkeling van onderwijs op het eiland.

Ten behoeve van de implementatie van het Nationaal Ontwikkelingsplan van CuraƧao zullen de medewerkers van alle ministeries een training krijgen. Daarbij zal ook uitleg worden gegeven over de SDGs.

Voor het eind van het jaar dient CuraƧao te beschikken over een SDG Roadmap, waarop de verschillende doelen op het gebied van onder meer toerisme, logistiek, investeringsklimaat en export zijn afgebeeld. Voor het behalen van de doelen voor CuraƧao is samenwerking tussen het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) en het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) onontbeerlijk. Evenals coƶperatie met het ministerie van Algemene Zaken voor wat betreft de Nationale Identiteit, en het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), voor wat betreft good governance.

17 Illegale Venezolanen ontsnappen uit cellen achter de oude post Rio Canario, CuraƧao

Minister Girigorie van Justitie vraagt Nederlandse collega Grapperhaus om faciliteiten en middelen


Minister Quincy Girigorie van Justitie heeft zijn Nederlandse ambtgenoot Ferdinand Grapperhaus om faciliteiten en middelen gevraagd om de capaciteit voor tijdelijk onderdak van opgepakte illegalen te kunnen vergroten. Dat zegt de bewindsman vandaag, dinsdag 30 januari 2018, in het Antilliaans Dagblad

Het gaat om het tijdelijk onderdak van illegalen die in afwachting zijn van hun deportatie. Girigorie heeft al een locatie op het oog en verwacht dat de uitbreiding van de capaciteit met een week of vier een feit is.

Het verzoek voor hulp bij de capaciteitsuitbreiding is gisteren gedaan, nadat in de vroege ochtend 17 illegale Venezolaanse mannen uit de cellen achter bij de oude post Rio Canario zijn gevlucht. 'Ik heb als ik mij niet vergis vorig jaar in juli al verklaard, dat deze locatie ongeschikt is om illegalen onder te brengen die in afwachting zijn van hun deportatie. Maar, de laatste weken is er sprake van een bijzondere situatie. Venezuela heeft zoals bekend het luchtverkeer naar de eilanden toe gesloten. Wij kunnen om die reden niet langer de illegalen zo’n drie dagen na hun aanhouding terugsturen naar Venezuela. VĆ³Ć³r de sluiting van de grenzen werden ze relatief snel met charters teruggestuurd', aldus de bewindsman.

Girigorie verklaarde, dat door de recente toestroom van illegalen de politie wel gedwongen was om de groep bij Rio Canario onder te brengen, de barakken bij het Sentro di Detenshon i Korekshon KĆ²rsou en de cellen in Barber zaten al vol.

Winkel aan de Van Hattemweg in district Wanica op klaarlichte dag overvallen

Winkelier loopt een schotwond op in zijn rug


Starnieuws meldt vandaag, dinsdag 30 augustus 2018, dat een winkel aan de Van Hattemweg in district Wanica gisteren op klaarlichte dag is overvallen door drie mannen. De winkelier liep een schotwond op in zijn rug. Zijn vrouw, met een baby op de schoot, was getuige van de beroving. 

De overvallers waren gewapend met een vuistvuurwapen, een jachtgeweer en een houwer. Ze zijn ervandoor gegaan met een geldbedrag en opwaardeerkaarten.

Starnieuws schrijft vernomen te hebben, dat buurtbewoners en medewerkers van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) de winkeliers te hulp schoten, nadat zij een schot hoorden. De winkel is tegenover het productiestation van de SWM.

De daders hebben de beroving in zeer korte tijd uitgevoerd. Nog voordat de mensen ter plekke waren, verdwenen ze.

Activiste Maisha Neus (31) gaat de politiek in met politieke partij Strei!

'De protestacties hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd'

(Bron foto: Maisha Neus)
'We hebben ingezien, dat als je werkelijk verandering wilt brengen het systeem van binnenuit moet worden aangepakt'


Activiste Maisha Neus (31) gaat de politiek in. De documenten om de politieke partij Strei! op te richten zijn officieel ingediend. Ook gaat Neus haar Nederlanderschap inruilen voor de Surinaamse nationaliteit, zo schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 30 januari 2018.

'De president heeft gezegd dat hij op zijn slofjes de verkiezingen van 2020 wint, dus ik verwacht dat alles zonder problemen in orde komt', aldus Neus.

Neus was een van de organisatoren van protesten tegen het beleid van Desi Bouterse. Samen met We Zijn Moe van Curtis Hofwijks en delen van de vakbeweging werden acties gevoerd tegen regeringsbesluiten en voor ombuiging van het beleid. Enkelen zijn in massaprotesten uitgemond.

'De protestacties hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd. We hebben ingezien, dat als je werkelijk verandering wil brengen, dat je het systeem van binnenuit moet aanpakken. Om binnen te komen volgens onze wetgeving moet je dat middels de politiek doen. Dus hebben we besloten een politieke partij op te richten die mee gaat doen aan de verkiezingen van 2020.'

De overige oprichters zijn Priscilla Dawsa, Samuƫl Jabibi, Kuang Yin Cheong en Gulshan Alibux.'Strei! is de naam. We geloven niet in afkortingen, dat is afgezaagd. We konden ook Partij van Rechtvaardig Suriname of zo heten, maar daar zit niemand op te wachten. Het plan van aanpak, partijprogramma, statuten, huishoudelijk reglement, het is allemaal in orde. Wat bij ons anders is dat men verplicht is een integriteitscode te tekenen. We hebben ook opgenomen, dat onze jaarrekeningen openbaar gemaakt worden. We zijn niet etnisch, iedereen die Suriname voorop stelt, mag zich komen aansluiten. De winsten die de partij verdient zullen naar sociaal-maatschappelijke projecten gaan.'

Het proces voor de opzet van de partij gaat zes maanden duren. Het proces om Surinamer te worden een jaar. De president heeft recent in NDP-partijcentrum Ocer aangekondigd, dat de NDP de verkiezingen van 2020 ook wint, haalt Neus aan. 'Aangezien de president dus niets te vrezen heeft zullen de stukken probleemloos goed gekeurd worden. Er zijn ook geen gronden om beide zaken te weigeren.' De stukken voor naturalisatie worden vrijdag ingediend.


Advocaat Hugo Essed: 'Urenlang pleidooi van Irvin Kanhai was een politiek betoog'

'De vermoorde slachtoffers worden door Kanhai gecriminaliseerd'


Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden van de 8 decemberslachtoffers, bestempelt het gisteren gehouden urenlange pleidooi van de raadsman van Desi Bouterse, Irvin Kanhai, als een politiek betoog. 'Kanhai begint zijn pleidooi met de stelling dat Nederland, de Nederlandse en Surinaamse pers, het Surinaamse volk 35 jaar lang gehersenspoeld hebben, met anti-propaganda tegen Bouterse en hem van moord hebben beschuldigd, zonder dat ook maar vaststaat dat er sprake is van moord', zegt Essed vandaag, dinsdag 30 januari 2018, op Starnieuws. 

De werkelijkheid was volgens Kanhai, dat Nederland en Amerika een invasie hadden voorbereid en dat de 15 overleden mannen maatschappelijke onrust zouden creĆ«ren en na de invasie ingezet worden als nieuwe regering. De 15 slachtoffers hadden volgens Kanhai deelgenomen aan de voorbereidingen voor dat invasieplan en pleegden daarmee hoogverraad. De toen legitieme regering moest dus ingrijpen en het Surinaamse volk moet de militaire leiding daarvoor dankbaar zijn. Door in te grijpen hebben zij Suriname behoed voor de rampspoed van een invasie met honderden doden. Kanhai voegt daaraan toe, dat het te betreuren is dat als gevolg ‘van een verwoestende uitbarsting van spanningen onder de militairen’ de 15 slachtoffers het leven lieten, maar dat indien overheden noodzakelijkerwijs moeten optreden en daarbij ‘niet correct handelen, dat niet betekent dat het strafwaardig is’.

'Dit deel van het betoog is niet meer dan een politieke beschouwing, waarbij de leugens van de eeuw in Suriname herhaald worden, namelijk dat op 8 december 1982 een coup of invasie verijdeld is en dat de dood van de arrestanten het gevolg was van onenigheid onder de militairen over wat te doen met de arrestanten', stelt Essed.

'De derde leugen is dat Bouterse tijdens het plegen van de moorden niet in het Fort Zeelandia aanwezig was. De auditeur-militair heeft geoordeeld, dat er voldoende bewijs is dat Bouterse op bepaalde momenten, gedurende de uren dat de moorden gepleegd werden, wel degelijk in het fort was', stelt Essed.

'Voor de nabestaanden was het stuitend om te moeten aanhoren, dat de vermoorde mannen zich schuldig zouden hebben gemaakt aan hoogverraad, zonder dat er ook maar een rechter aan te pas is gekomen. Het is dat taak van de verdediging om Bouterse te verdedigen en zijn vermeende onschuld aannemelijk te maken, maar in plaats daarvan worden de vermoorde slachtoffers gecriminaliseerd. Dat is de wereld op zijn kop zetten en stuitend, omdat de slachtoffers zich niet kunnen verdedigen', benadrukt Essed.

Essed zegt vooral verbijsterd te zijn door de bedenkelijke opvatting van de verdediging van Bouterse, dat indien overheden noodzakelijkerwijs moeten optreden tegen strafbare feiten en daarbij incorrect handelen, dat eigenlijk niet strafbaar is.

'Deze opvatting druist loodrecht in tegen het beginsel van de rechtsstaat, namelijk dat alle wetten ook gelden voor de overheid en bestuurders. Kanhai verdedigt echter een andere opvatting. Hij stelt dat voor overheden en bestuurders de strafwet niet geldt, indien zij naar hun oordeel moeten optreden tegen burgers die een strafbaar feit begaan. Dat is nu precies de rampzalige opvatting die geleid heeft tot de moorden op 8 december 1982. Maar, dat is nu ook precies waar het in het 8 decemberstrafproces eigenlijk om gaat, namelijk dat Suriname een rechtsstaat blijft, waarin geen plaats is voor de opvatting zoals door de verdediging van Bouterse is geponeerd, maar waarbij ook het handelen van bestuurders aan de strafwet is onderworpen.'

Advocaat Henk Veldkamp wil vrijspraak voor zijn cliƫnt Jimmy Stolk in 8 decemberproces

'Stolk had niet de opzet tot samenwerking met anderen om het strafbare feit moord te plegen'

 
Henk Veldkamp, de advocaat van verdachte Jimmy Stolk, heeft de Krijgsraad gisteren om vrijspraak gevraagd voor zijn cliĆ«nt in het 8 decemberproces. Zijn cliĆ«nt had niet de opzet tot samenwerking met anderen om het strafbare feit moord te plegen. Hij was daarbij ook niet behulpzaam, stelde Veldkamp, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 30 januari 2018. 

Auditeur-militair Roy Elgin heeft in het 8 decemberstrafproces ook vrijspraak geƫist tegen Stolk.

 De advocaat merkte op dat zoals de auditeur-militair gesteld heeft, Stolk niet behoorde tot de legertop. Hij was ook niet bij de beraming van het plan, noch bij de gehouden schietoefeningen aanwezig.

Stolk had in december 1982 een burgerfunctie en stond in dienstbetrekking met het ministerie van Justitie en Politie. 'Alles wijst erop dat vanwege zijn functie als directeur van de strafinrichting Santo Boma, de keuze op hem is gevallen de veroordeelde Sheombar op te halen en af te leveren in het Fort Zeelandia', zei Veldkamp tijdens zijn pleidooi.

Hij voerde aan, dat om strafrechtelijk aansprakelijk te worden gesteld voor moord of medeplichtigheid aan moord, het opzet vereiste noodzakelijk is. Stolk heeft steeds ontkend zich aan het hem te laste gelegde schuldig te hebben gemaakt. Hij heeft gehandeld in opdracht van legertopper Paul Bhagwandas. Hij moest slechts Sheombar ophalen en afleveren bij het Fort. Bij Stolk was bij het uitvoeren van deze opdracht, noch de opzet tot het medeplegen, noch de opzet tot medeplichtigheid aan moord aanwezig, voerde Veldkamp aan.

Kanhai vraagt Krijgsraad om OM niet ontvankelijk te verklaren in 8 decemberzaak Bouterse

Kanhai, rechts (Bron footo: Twitter/Nina Jurna)
Advocaat doet zijn best aan te tonen, dat Bouterse niet aanwezig was in Fort Zeelandia toen moorden werden gepleegd

Kanhai gaat voor niets anders dan vrijspraak voor Bouterse


Irvin Kanhai, advocaat van hoofdverdachte Desi Bouterse in het 8 decemberproces, heeft maandagochtend 29 januari 2018, een langdurig pleidooi gehouden op de zitting van de Krijgsraad om zijn cliĆ«nt vrij te pleiten van vijftienvoudige moord op 8 december 1982. 

Kanhai vroeg de Krijgsraad niet mee te gaan met de eis van de auditeur-militair Roy Elgin. Er is twintig jaar cel geƫist tegen Bouterse. De Krijgsraad werd gevraagd om het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk te verklaren, aldus Starnieuws. Maar, waarom precies vermeldt Starnieuws niet.
De Ware Tijd schrijft echter, dat volgens Kanhai niet-ontvankelijkheid of vrijspraak de consequentie moet zijn van het terzijde leggen van de Amnestiewet door de Krijgsraad en vanwege het feit dat volgens hem geen bewijs tegen Bouterse is geleverd.

De strafpleiter voerde ook aan, dat Nederland een schadevergoeding zou moeten betalen aan de nabestaanden van de vijftien slachtoffers, omdat Nederland als veroorzaker van de situatie destijds dient te worden aangemerkt. Nederland had economisch belang bij verwijdering van de regering van legerleider Bouterse en daarom er niet voor heeft geschroomd mensenlevens op het spel te zetten.

Kanhai beschuldigde Nederland van inmenging in Surinaamse aangelegenheden. Ook de Binnenlandse Oorlog zou zijn gefinancierd door Nederland. De media in Suriname hebben volgens de advocaat 'slaafs' meegedaan aan de 'hersenspoeling' van de samenleving.

De advocaat van Bouterse bleef erbij dat de 8 decemberslachtoffers bezig waren met een coup. Hij deelde mee dat er een invasie gepland was.

Hij stond lang stil bij hun rol om de toenmalige regering ten val te brengen. Kanhai zei, dat de slachtoffers hoog verraad hebben gepleegd. Hij citeerde diverse personen, documenten en berichten om zijn bewering kracht bij te zetten.

Kanhai ging uitgebreid in op verklaringen van getuigen. Hij wilde hiermee aantonen, dat Bouterse niet aanwezig was in Fort Zeelandia toen de moorden werden gepleegd. Hij leverde ook heftige kritiek op het Openbaar Ministerie.

De advocaat hield de Krijgsraad voor, dat strafrecht niet een spel is van verdachtmaking en vermoedens, maar van 'serieus en hard bewijs'. Tegen Bouterse bestaat volgens hem geen enkel bewijs. Hij gaf de auditeur-militair een onvoldoende voor het werk dat is afgeleverd. Hij zou zich niet voldoende hebben verdiept in het onderzoek, schrijft de Ware Tijd.

Europese Commissie voorlopig niet van zins om visumplicht voor Surinamers te versoepelen

'Vreemd dat voor bijvoorbeeld Venezolanen geen visumplicht geldt'


De Europese Commissie zal voorlopig geen voorstel doen om de visumplicht voor Surinamers te versoepelen. De Surinaamse gemeenschap in Nederland vindt het vreemd dat voor bijvoorbeeld Venezolanen geen visumplicht geldt, maar voor hen wel, zo schrijft  de Ware Tijd maandag 29 januari 2018. Bovendien moeten ze voor het aanvragen van een visum minstens 60 euro op tafel leggen.

Nederland heeft de Europese Commissie tevergeefs om soepeler regels gevraagd, schrijft minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken maandag aan de Tweede Kamer (zie onderaan).

De commissie heeft volgens hem laten weten niet bereid te zijn om in haar huidige termijn, die loopt tot november 2019, nieuwe voorstellen te doen voor visumliberalisering. Een commissiewoordvoerder kon daar niet direct een toelichting op geven.

De Twede Kamer had er bij Zijlstra’s voorganger Bert Koenders op aangedrongen in Brussel een goed woordje voor Suriname te doen. Koenders zei toen al, dat daarvoor ook Suriname zelf in actie moet komen.


Beelden van zichzelf 'als mens' wassende rat in gootsteen woning Peruaanse stad hit op internet

Video van Jose Correa heeft in slechts twee dagen 37 miljoen views opgeleverd


Dit is het opmerkelijke moment, dat een rat op zijn achterpoten staat en zichzelf met zeep in een gootsteen schrobt. De beelden, naar verluidt gemaakt in een badkamer gootsteen in de stad Huaraz, Ancash, Peru, toont de rat zijn oksels wassend met zeepwater. 

Het knaagdier lijkt in zijn element te zijn, wrijft over het zeep tussen zijn poten en over zijn lichaam als een mens onder de douche. De video op internet heeft in slechts twee dagen 37 miljoen views verzameld.

Jose Correa, die beweert dat hij de video heeft gemaakt, zei dat hij op het punt stond om te gaan douchen toen hij de ongewone aanblik zaterdagochtend zag - en zijn ogen niet kon geloven.

Jose, 36: 'Hij was net een mens, ik heb nog nooit zoiets gezien. Het duurde ongeveer 30 seconden en toen rende hij weg. Ik denk dat hij zichzelf gewoon goed wilde wassen. Ik geef veel om dieren, dus ik wilde zijn privacy beschermen. Ik zou hem nooit pijn willen doen. Dus ik heb hem gewoon gefilmd en hem laten gaan. ' 

Jose zei verder verbaasd te zijn over de populariteit van zijn video online heeft en dat hij berichten van over de hele wereld ontvangt. 'Ik had nooit verwacht dat het zo populair zou zijn.' Hij kan het niet geloven.(Suriname Mirror/The Daily Mail/YouTube)