vrijdag 23 augustus 2019

Suralco heeft samen met regering in 2014 besloten aluinaardeproductie stop te zetten

Regering zal moeten verklaren waarom zij dit besluit mede heeft genomen


De Suralco heeft niet alleen, maar samen met de regering in 2014 besloten om de aluinaardeproductie in Suriname stop te zetten. Deze nieuwe informatie plaatst de discussie rond het vertrek van de bauxietmaatschappij in een totaal andere context, dan sinds 2015 werd aangenomen na de Memorandum of Understanding (MoU) tussen de regering en de Suralco. De informatie is pas deze week vrijgegeven door minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen tijdens een gesprek met de parlementaire commissie die de machtigingswet aan de regering voorbereidt en de wet wijziging van de Brokopondo Overeenkomst (BO) behandelt, zo meldt de Ware Tijd vandaag, vrijdag 23 augustus 2019.

Van verschillende zijden in het parlement wordt opgemerkt, dat deze nieuwe wending de gesloten onderhandelingen tussen de regering en de Alco een andere dimensie geeft. Vooral leden van de oppositie vinden dat hiermee alle handelingen van de regering en die van haar onderhandelingscommissie in strijd zijn met de Grondwet en vooral met de Brokopondo Overeenkomst.

De regering zal antwoord moeten geven op de vraag waarom zij dit besluit mede heeft genomen. Het antwoord is volgens Gregory Rusland (NPS) belangrijk, omdat het bureau Worley Parsons, dat door de regering was ingehuurd om een technisch assessment te maken, in 2015 tot de conclusie kwam dat Suriname een world class alumina refinery had en dus een medespeler kon blijven op de internationale markt.

De overtuiging binnen de internationale industrie in die dagen was dat Suriname niet moest meewerken aan de ontmanteling van de raffinaderij, omdat daarmee een belangrijke troef uit handen gegeven zou worden. De regering gaf aan met het bedrijf Monaco Resources in zee te zullen gaan. Maar, daar kwam niets van terecht.

De focus lag vervolgens op de overname van de Afobaka-waterkrachtcentrale in 2019 en de afbouw van de BO en dus de werkzaamheden van de Suralco in Suriname. Er is door de presidentiële commissie onderhandeld en het parlement ontving de finale conceptdocumenten.

In het parlement zijn gisteren en vandaag de eerste discussies begonnen om te bepalen of de regering wel of niet wordt gemachtigd om de gesloten overeenkomsten met de Alcoa uit te voeren en de Brokopondo Overeenkomst te wijzigen. Alle zeven leden van de parlementaire commissie die de behandeling van deze twee wetten heeft voorbereid, zijn al aan het woord gekomen in de eerste ronde.

Het is al duidelijk dat zowel oppositie als coalitie het de regering niet gemakkelijk zullen maken. Asiskumar Gajadien van de VHP noemt de gesloten contracten tussen regering en Alcoa uitverkoopdeals. Bij de coalitie zijn de meningen verdeeld. Zij die positief staan tegenover de gesloten deals merken op, dat het belangrijk is dat Suriname eind dit jaar de Afobaka-stuwdam in handen krijgt en daarmee jaarlijks 100 miljoen Amerikaanse dollar bespaart door zelf elektriciteit op te wekken in plaats van die bij Suralco op te kopen.

Maar, met name de oppositie wil duidelijkheid over de staat waarin de dam verkeert. 

Wereldsterren dringen bij Braziliaanse president Bolsonaro aan op bestrijding bosbrandenn

Leonardo DiCaprio, Cristiano Ronaldo en Madonna laten zich horen

(Bron foto: Twitter)

Naast vele wereldleiders, dringen ook sterren aan bij de regering van Brazilië om de gigantische bosbranden in het Amazonegebied te bestrijden. Onder andere Leonardo DiCaprio, Cristiano Ronaldo en Madonna verzoeken president Jair Bolsonaro om maatregelen te nemen, zo schrijft De Telegraaf vandaag, vrijdag 23 augustus 2019.

'President Bolsonaro, verander alstublieft uw beleid en help niet alleen uw land, maar de hele planeet', schrijft Madonna op Instagram. 'We moeten wakker worden! De toekomst van het regenwoud beïnvloedt de toekomst van de wereld!'Leonardo DiCaprio, die zich al jaren inzet voor de klimaatproblematiek, roept zijn volgers op om te doneren aan hulpgroepen in het gebied en in het vervolg te stemmen op leiders die wel inzien dat ’onze klimaatcrisis’ een groot probleem is. 'De longen van de aarde staan in brand', aldus de Hollywood-acteur.

#Regram #RG @rainforestalliance: The lungs of the Earth are in flames. 🔥 The Brazilian Amazon—home to 1 million Indigenous people and 3 million species—has been burning for more than two weeks straight. There have been 74,000 fires in the Brazilian Amazon since the beginning of this year—a staggering 84% increase over the same period last year (National Institute for Space Research, Brazil). Scientists and conservationists attribute the accelerating deforestation to President Jair Bolsonaro, who issued an open invitation to loggers and farmers to clear the land after taking office in January.⁣ ⁣ The largest rainforest in the world is a critical piece of the global climate solution. Without the Amazon, we cannot keep the Earth’s warming in check. ⁣ ⁣ The Amazon needs more than our prayers. So what can YOU do?⁣ ⁣ ✔ As an emergency response, donate to frontline Amazon groups working to defend the forest. ⁣ ✔ Consider becoming a regular supporter of the Rainforest Alliance’s community forestry initiatives across the world’s most vulnerable tropical forests, including the Amazon; this approach is by far the most effective defense against deforestation and natural forest fires, but it requires deep, long-term collaboration between the communities and the public and private sectors. ✔ Stay on top of this story and keep sharing posts, tagging news agencies and influencers. ⁣ ✔ Be a conscious consumer, taking care to support companies committed to responsible supply chains.⁣ Eliminate or reduce consumption of beef; cattle ranching is one of the primary drivers of Amazon deforestation. ✔ When election time comes, VOTE for leaders who understand the urgency of our climate crisis and are willing to take bold action—including strong governance and forward-thinking policy.⁣ ⁣ #RainforestAlliance #SaveTheAmazon #PrayForAmazonia #AmazonRainforest #ActOnClimate #ForestsResist #ClimateCrisis 📸: @mohsinkazmitakespictures / Windy.com
Een bericht gedeeld door Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) op


Voetballer Cristiano Ronaldo wijst erop dat het niet slechts het probleem is van Brazilië. 'Het Amazone regenwoud produceert meer dan 20% van onze zuurstof en staat al drie weken in brand. Het is onze verantwoordelijkheid om te helpen onze planeet te redden', luidt zijn oproep.


Kris Jenner twittert: 'Dit is verwoestend! Voor mensenlevens, planten, dieren en onze planeet.'


Andere sterren als Camila Cabello en R&B-zanger Miguel zeggen: 'Bid niet voor de Amazone, bid voor jezelf', waarmee ze willen benadrukken wat de functie van het regenwoud is voor de aarde.

Kustwacht Caribisch Gebied onderschept bij Caracasbaai, Curaçao, bootje uit Bonaire met drugs

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)
Drie opvarenden zijn aangehouden


Gistermiddag nam het Reddings- en Coördinatie Centrum (RCC) van de Kustwacht Caribisch Gebied een verdacht vaartuig waar bij Caracasbaai, Curaçao. Het vaartuig met drie personen aan boord was afkomstig uit Bonaire, aldus de Kustwacht vandaag, vrijdag 23 augustus 2019.

Het RCC heeft door de verdachte omstandigheden een Metal Shark patrouille naar Caracasbaai verstuurd. De vissersboot werd bij de vissershaven bij Caracasbaai aangetroffen. Bij aankomst van de Metal Shark ging het team aan boord om de boot en de opvarenden te controleren.

Tijdens de controle trof men drie tassen met verschillende pakketten aan, met vermoedelijk verdovende middelen. De drie opvarenden zijn meteen aangehouden en de vissersboot is door het Kustwachtpersoneel naar de steiger van het steunpunt Curaçao gevaren.

Alle drie verdachte mannen en de vermoedelijke drugs zijn aan het onderzoeksteam van het Korps Politie Curaçao overgedragen voor verder onderzoek.

Sentro Médiko Otrobanda krijgt via Zakitó District Cooling gecentraliseerd koelsysteem met diepzeewater

'Diepzeewater is een energiebron en een potentiële nieuwe economische pijler voor Curaçao'


Sentro Médiko Otrobanda heeft een overeenkomst getekend met Zakitó District Cooling. Daarmee is de klantenlijst uitgebreid van organisaties tussen Rif en Piscadera die het bedrijf graag wil voorzien van een gecentraliseerd koelsysteem met diepzeewater, zoals het World Trade Center (WTC) Curaçao, Residence Piscadera, Renaissance en Hospital Nobo Otrobanda (HNO). Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 23 augustus 2019.

Volgens Sentro Médiko Otrobanda is het centrum hiermee goedkoper uit. Managing director van het medisch centrum, Harry Jansen, stelt: 'Sentro Médiko Otrobanda zal medio 2020 zijn deuren openen en zal onderdak bieden aan twee huisartsenpraktijken, een prikpost van het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC), een apotheek, een trombosedienst, een verloskundige, een diëtiste en een praktijkverpleegkundige. Het koelingssysteem met diepzeewater is goedkoper en bovendien milieuvriendelijker.'

Diepzeewater is een van de meest betrouwbare, duurzame en qua kosten meest stabiele energiebronnen ter wereld, aldus Zakitó District Cooling. 'Dit is een potentiële nieuwe economische pijler voor Curaçao. Gebruikmaking van diepzeewatertechnologie is een logische stap in de richting van groene en meer zelfvoorzienende eilanden, onafhankelijk van buitenlandse invloeden zoals brandstof en voedselmarkten.'

Zakitó District Cooling is eigendom van en wordt geëxploiteerd door een internationaal consortium onder leiding van Ecopower International (Curaçao). Dit consortium bestaat uit de Curaçaose Wegenbouw Maatschappij (CWM), Deerns (Nederland), Civil Engineering Caribbean (Curaçao) en DEVCCO (Zweden). Het consortium draagt tevens de zorg voor de ontwikkeling en de bouw van Zakitó District Cooling, zo wordt nader uitgelegd.

'In onderzoek naar oorzaak brand bij het Belastingkantoor - op Curaçao - wordt niets uitgesloten'

(Bron foto:Yves Guillaume Cooper)
Deel begane grond - waar de Ontvanger zit - volledig verwoest


Hoewel hij niet over wil gaan tot speculeren, stelt minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën dat bij het onderzoek naar de oorzaak van de brand bij het Belastingkantoor niets wordt uitgesloten. In de nacht van woensdag op donderdag woedde omstreeks drie uur een grote brand bij het Belastingkantoor aan de Regentesselaan, waardoor een deel van de begane grond - waar de Ontvanger zit - volledig is verwoest. 

De rest van het gebouw heeft veel rook-, water- en brandschade opgelopen, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 23 augustus 2019.


Hoofd van de Ontvanger Alfonso Trona, verklaarde tijdens een bezoek in de vroege ochtenduren aan het gebouw, dat hij om kwart over vier door de politie werd gewekt met de melding dat er brand woedde in het kantoor.

'Volgens de informatie waar ik over beschik, hoorde de bewaking een explosie en is toen een kijkje gaan nemen in de ruimte waar de knal vandaan kwam. Daar aangekomen bleek de ruimte volledig gehuld te zijn in rook. Er is toen meteen alarm geslagen bij de politie', aldus Trona.

In een persverklaring laat de politie weten, dat de forensisch-technische afdeling van de politie diezelfde ochtend met een grondig onderzoek is begonnen om zo exact vast te kunnen stellen wat de oorzaak van de brand is geweest. Hierbij zijn onder andere camerabeelden in beslag genomen voor nader onderzoek.


'In mijn kantoor en rond het gehele gebouw zijn camera’s, ook waar de explosie heeft plaatsgevonden. Ik hoop dat de politie door de beelden kan zien hoe de brand is begonnen', aldus het hoofd van de Ontvanger.

De brand concentreerde zich vooral in het gedeelte waar het korps van de Ontvanger zit. Het betreft een groep van ongeveer 50 man die dagelijks belast is met het benaderen van personen en bedrijven om hen aan hun belastingplicht te herinneren.

Tekort aan insulinespuiten, bijbehorende naalden en aan sommige medicijnen in Nickerie

Bedrijf Geneesmiddelen- voorziening Suriname kan niet altijd de gevraagde hoeveelheid leveren

Patiënten wordt door apothekers gevraagd wegwerpnaalden en -spuiten te ontsmetten en opnieuw te gebruiken....


Er is in Nickerie een tekort aan insulinespuiten, bijbehorende naalden en aan sommige medicijnen waaronder het bloeddrukverlagende Enalapril. Diabetespatiënten krijgen bij de apotheek slechts een derde deel van de voorgeschreven hoeveelheid spuiten en naalden. Er is een tekort, omdat het Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname (BGVS) niet altijd de gevraagde hoeveelheid kan leveren, aldus vandaag, vrijdag 23 augustus 2019, de Ware Tijd.

Patiënten in Nickerie wordt door apothekers gevraagd om wegwerpnaalden en -spuiten te ontsmetten en opnieuw te gebruiken.

Diabetespatiënten hebben het tekort aan naalden en spuiten onder de aandacht van Districtraadslid Hansradj Jagmohansingh gebracht. Hij heeft het probleem gisteren tijdens een raadsvergadering aangekaart. 'In plaats van dertig naalden en spuiten, krijgen ze slechts tien.' Hij vindt het erg dat apothekers patiënten adviseren het materiaal na gebruik te wassen en te ontsmetten en in de koelkast te bewaren om het vervolgens nog een keer te gebruiken. 'Dat kan niet, want het gaat om wegwerpmateriaal dat na elk gebruik moet worden weggegooid.'

Jagmohansingh heeft van patiënten gehoord, dat er ook schaarste is aan sommige medicijnen. Hij vindt het onbegrijpelijk dat minister Antoine Elias van Volksgezondheid meer apotheken wil opzetten in alle ressorten van Nickerie 'terwijl hij ze niet kan bevoorraden'.

Het lid bekritiseerde ook het aantrekken van 'zoveel artsen uit het buitenland'. Hij plaatst vraagtekens bij het besluit dat patiënten die naar het lab worden verwezen hun verwijsbrief eerst zelf moeten kopiëren om vervolgens het origineel en de kopie bij het laboratorium af te geven. Het districtsraadslid wijst ook op de soms maandenlange wachttijd voor radiologisch onderzoek omdat de specialisten slechts één keer per maand poli houden in Nickerie. 'En dan praten wij over een modern ziekenhuis met alle specialismen.'

Rakya Abdul, hoofd-assistente van de overheidsapotheken in Nickerie, legt de verantwoordelijkheid voor het tekort aan materiaal en medicamenten bij de leverancier. 'Wij hebben heel weinig insulinespuiten en -naalden en zijn hiervoor afhankelijk van het BGVS.' Ze bevestigt dat patiënten gevraagd wordt het materiaal te ontsmetten en twee keer te gebruiken en zegt dat de arts hiervan op de hoogte is. 'Maar, het hangt geheel van de patiënten af of ze dat willen doen.'

Over het medicijntekort zegt Abdul dat dit kan worden opgevangen, omdat er alternatieven zijn.

Manager beveiligingsbedrijf Professsional Private Security hoofdverdachte beroving eigen bedrijf

Hoofdverdachte is zoon kolonel Nationaal Leger die ook eigenaar is van een securitybedrijf

Manager en - ook aangehouden - echtgenote doen na beroving exorbitante uitgaven...


De politie is volgens de Ware Tijd van vandaag, vrijdag 23 augustus 2019, hard op weg om klaarheid te brengen in de recente roofoverval oo het beveiligingsbedrijf Professsional Private Security (PPS).  Bij de beroving op 10 augustus werden drie personeelsleden overrompeld en gekneveld. De daders gingen ervandoor met een dienstvuurwapen en een groot bedrag in vreemde valuta. Een aantal verdachten is aangehouden en in verzekering gesteld, meldde de politie afgelopen woensdag. 

R.C. (27), Operations Manager bij PPS, zouals hoofdverdachte worden aangemerkt en is ookgearresteerd. Deze medewerker was tevens Manager Waardetransporten.

Het voorlopig onderzoek in deze zaak bracht verder aan het licht, dat C. zoon is van een kolonel bij het Nationaal Leger die ook eigenaar is van een securitybedrijf.

Rechercheurs hebben vastgesteld, dat de daders toegang kregen tot het gebouw van PPS, omdat ze gebruikt hebben gemaakt van de toegangsbadge van hoofdverdachte C. 'Wanneer er met de badge wordt geswiped verschijnt de naam van de houder in het beveiligingssysteem. Op die manier is C. in beeld gebracht als verdachte', zegt 'een bron'.

De reservesleutel van de kluis die tijdens de kraak werd leeggehaald is teruggevonden in het slot van de kluis. Deze sleutel was in beheer bij C. L.-S. J. (27), echtgenote van C., is ook aangehouden als verdachte, omdat uit het onderzoek is gebleken, dat het echtpaar daags na de roof verschillende kostbare goederen heeft gekocht, waaronder een alarminstallatie en grote LED-flatscreentelevisietoestellen. Ook is een Toyota Harrier gekocht voor een bedrag van 12.750 US dollar contant.

Advocate Maureen Nibte die het echtpaar juridisch bijstaat, bevestigt enkel dat de voornoemde verdachten haar cliënten zijn. Zij hebben verklaard niet betrokken te zijn bij het misdrijf. Het enige dat Nibte verder kwijt wil, is dat een PPS-uniform dat volgens de politie bij de roof is gebruikt, in beslag genomen is bij haar cliënt.

Ze geeft aan dat de politie nog bezig is met het onderzoek, en dat ze het resultaat afwacht. De politie had eerder bekendgemaakt dat naast het echtpaar ook A.C. (33) en S.T. (25) in verzekering zijn gesteld. Met het gestolen geld zouden de daders, aldus de politie, auto's en elektronische apparaten hebben aangeschaft. De goederen, een som geld alsook het vuistvuurwapen dat weggenomen was tijdens de beroving zijn bij de arrestaties in beslag genomen.

Minister Parmessar vraagt tijdens internationale workshop aandacht voor impact klimaatverandering op landbouwsecto

(Bron foto's:NII)
Internationaal worden veel fondsen toegezegd aan Suriname, maar LVV-minister merkt weinig van implementatie van deze fondsen...


In het kader van de steeds verdergaande klimaatveranderingen en de gevolgen daarvan voor de agrarische sector, werd woensdag in de Banquet hall van Hotel Toraricaeen workshop georganiseerd door het Inter-American Institute For Coöperation on Agriculture (IICA) in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, LVV. Het ging om de training ‘Climate Variability Modeling Tools for Evidence-Based Decision Making in Agriculture Disaster Risk Management’, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) donderdag 22 augustus 2019. 

De workshop was onderdeel van een door de Food and Agriculture Organization (FAO) gefinancierd project, ter versterking van de technische en institutionele capaciteiten op het gebied van klimaat- en rampen risicobeheersing in Jamaica, Guyana en Suriname. In dit project werd onder andere bekeken hoe rampenrisico’s op landbouwgebied kunnen worden aangepakt bij negatieve effecten van klimatologische omstandigheden. Tijdens onderzoekingen is vooral aandacht besteed aan de agrarische arealen in de kustvlakte. Verder werd bekeken hoe men op vernieuwende wijze kan telen ten einde voedselzekerheid te garanderen, ondanks de verwoestende klimatologische omstandigheden.

De bevindingen zijn door Iwan Samoender, Head Researcher en Climate Change Focal Point, gepresenteerd aan de aanwezigen van de workshop. Speciale gastspreker was Dimitris Herrera Hernandez, Postdoctoral Associate van de  Cornell University in het Amerikaanse Ithaca. Maar, wat die heeft gezegd vermeldt het NII voor het gemak maar niet....

LVV-minister Rabin Parmessar, die de opening van de workshop verrichte, benadrukte dat ten aanzien van klimatologische veranderingen en de gevolgen daarvan men meer dan ooit voorbereid moet zijn om die op te vangen. Internationaal worden er veel fondsen toegezegd aan Suriname ter ondersteuning van dit probleem. Echter merkt de bewindsman weinig van de implementatie van deze fondsen. De minister ziet graag investeringen tegemoet in een betere basis infrastructuur, 'omdat wij anders nooit succesvol zullen zijn'.

Verder haalde hij als voorbeeld aan de vele landbouwarealen die bij de minste regenval te maken krijgen met wateroverlast. Daar moet men volgens de minister zijn om primaire aandacht te geven, omdat dat de realiteit is waar serieuze aandacht aan moet worden besteed. Het ministerie van LVV is op dat vlak op geordende wijze actief bezig en zal in de toekomst trainingen verzorgen aan het LVV-personeel en de boeren in vernieuwende landbouwtechnieken.

Weer gejammer rijstboeren Nickerie over kapotgereden polderwegen door zwaar verkeer

'Er is afgelopen dagen hier en daar wat zand gestrooid in de hoop boeren tevreden te stellen'


Net als voorgaande jaren zijn ook dit jaar polderwegen in Nickerie die voeren naar de rijstvelden kapotgereden door zwaar materieel. Boeren moeten die machines inzetten voor transport van kunstmest en chemicaliën in verband met inzaai en verzorging van het gewas. De vorige keren konden de wegen snel hersteld worden, maar nu kan dit niet door de langere regenperiode. Dit baart de rijstboeren zorgen en sommigen moeten het binnenhalen van de oogst zelfs uitstellen, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 23 augustus 2019.

'We zitten letterlijk met de handen in het haar', zegt rijstboer Radjen Jiawan. Hij zou begin september moeten oogsten, maar dat gaat niet lukken. 'We hebben geen andere keus dan te wachten totdat het weer het toelaat.'

Chaitram Adhin, voorzitter van het waterschapsgebied Uitbreiding Groot Henar I en II, is er niet over te spreken, dat het ministerie van Landbouw, Veelteelt en Visserij (LVV) in de afgelopen jaren geen prioriteit heeft gegeven aan structurele aanpak van ten minste de hoofdwegen naar het landbouwgebied. 'Er is de afgelopen dagen hier en daar wat zand gestrooid in de hoop de boeren tevreden te stellen, maar daar is men niet in geslaagd.'

Adhin heeft het probleem besproken met districtscommissaris Nisha Kurban-Baboe. Zij heeft beloofd met LVV na te gaan hoe het probleem structureel aangepakt kan worden.

De Districtsraad heeft gisteren vergaderd. Het lid Radjinderkoemar Ramadhin heeft daarbij aandacht gevraagd voor de slecht functionerende sluisdeuren. 'We weten dat de kunstwerken verouderd zijn en veel lekkages hebben, waardoor het water uit de Nannizwamp de hoofdinlaten binnenstroomt.' Hij vraagt zich af waarom er geen geld beschikbaar gesteld wordt voor herstel van de sluisdeuren, waardoor het water kan worden tegengehouden. Het raadslid is vooral bezorgd, omdat boeren extra geld moeten uitgeven voor het transport van de oogst uit de velden.

VHP: 'Fitch heeft er geen vertrouwen in dat het economisch beter gaat worden in Suriname'

Zorgen bij VHP en Fitch dat regering show- projecten zal lanceren, met ongedekte financiering


De VHP vindt dat ratingbureau Fitch in diplomatieke woorden heeft gezegd wat het volk al lang weet: 'A regering disi no man drai a kondre'. 'Het is tijd voor een nieuwe regering, tijd voor een nieuw beleid, een beleid dat vertrouwen geeft en de deuren naar de wereld opent', aldus de partij in een donderdag 22 augustus 2019 uitgegeven verklaring. 

'Fitch heeft er geen vertrouwen in dat het economisch beter gaat worden in Suriname. Dat is in de kern het oordeel van het ratingsbureau over het beleid van de regering Bouterse/Adhin. Het bureau heeft daarom de vooruitzichten voor Suriname verlaagd van ‘stabiel’ naar ‘negatief’.'

'Het regeringsbeleid en negatieve scores door internationale bureaus maken het nog moeilijker om geld op de internationale markt te lenen. Suriname is daardoor gedwongen om tegen hoge rentes te lenen en daardoor hogere lasten voor het land. Hoewel er macro-economisch gezien wat groei is en de inflatie minder hard stijgt, ziet ook Fitch dat de regering de financiën niet onder controle heeft.'

'De VHP maakt zich net als Fitch zorgen dat met het oog op de verkiezingen de regering verschillende showprojecten zal lanceren, met ongedekte financiering. Ze laat het begrotingstekort oplopen en continueert monetaire financiering door de Centrale Bank van Suriname. De regering Bouterse/Adhin zadelt land volk op met grotere schulden die uiteindelijk op het bord komen van de burgers.'

'Impact bosbranden Amazonewoud van Brazilië op het klimaat en de vegetatie in Suriname niet onderschatten'

Hydroloog Naipal: 'Het laatste wat Suriname moet doen is met gekruiste armen zitten'


De impact die de tienduizenden bosbranden in het Amazonewoud van Brazilië kunnen hebben op het klimaat en de vegetatie in omliggende landen zoals Suriname, mag volgens hydroloog Sieuwnath Naipal niet worden onderschat. Het laatste wat Suriname volgens hem moet doen in deze is met gekruiste armen zitten, vooral omdat het Amazoneregenwoud ook deel uitmaakt van het land, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 23 augustus 2019.

'Alertheid alleen is goed, maar niet voldoende. Dat moet worden omgezet in actie en mobilisatie.'

Naipal legt uit, dat bossen gekoppeld zijn aan de waterhuishouding en dat het verwijderen of vernietigen daarvan van 'zeer ernstige' invloed kan zijn. Omdat het bij de bosbranden in het Amazonewoud om duizenden hectaren gaat, heeft dit invloed op de verdamping. 'Wanneer er op grote schaal bos vernietigd raakt, ontstaat er een open en bloot stuk land dat nog wat vocht bevat en dat vocht gaat verdampen.' Daardoor ontstaat er wolkenvorming en neerslag.

'Maar, wanneer het vocht beperkt wordt of opraakt, ontstaat er minder wolkenvorming en krijg je droogte.' Hij legt uit dat door de luchtbeweging van de atmosfeer en de windverplaatsing vanuit de Amazone dit directe gevolgen heeft voor het klimaat in Suriname. 'Als de wind minder vocht heeft, hebben we minder neerslag en mag je een diepe droogte verwachten. Onze bossen raken daardoor gevoeliger voor andere effecten zoals spontane bosbranden.'

Het is volgens de hydroloog zaak dat naar gelang de bosbranden zich voordoen, de effecten daarvan worden gemonitord. Hij vindt het belangrijk dat de landen die samen het Amazoneregenwoud vormen, de gevolgen goed in kaart brengen en gerichte actie ondernemen. Naipal maakt zich ook zorgen om de dieren en inheemse stammen die in het regenwoud leven. 'Waar zullen zij naartoe vluchten?'

Ook Sukarni Sallons-Mitro van de Meteorologische Dienst sluit niet uit dat de bosbranden en de massale ontbossing van het Amazonewoud gevolgen zullen hebben voor het klimaat hier. 'Het moment dat je grote lappen grond kwijtraakt door bijvoorbeeld brand, kan dat invloed hebben op het klimaatgebeuren in en rondom zo een gebied.' Ze verwijst naar internationaal wetenschappelijk onderzoek, dat heeft uitgewezen welke impact het verlies van bossen in de Amazone heeft op de weersgesteldheid.

Behandeling in Assemblee ontwerpwetten inzake vroegtijdige einde Brokopondo Overeenkomst zware dobber

Gajadien (VHP): 'Regering heeft weer vastgesteld dat niet Suralco BO heeft beëindigd, maar dat dit in samenspraak is gegaan'

- Rusland, NPS: 'Het Surinaamse recht moet gelden bij de beëindiging van de BO'
- Bee (ABOP) eist, dat er een onderzoek komt naar de staat van de Afobakadam en de bijbehorende infrastructuur


De standpunten in De Nationale Assemblee (DNA) zijn gisteren scherp gesteld bij de behandeling van de ontwerpwetten voor de vroegtijdige beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst (BO). Oppositieleden hebben, net als de externe deskundigen aangetrokken door DNA, benadrukt dat de regering geen goede onderhandelingen heeft gevoerd met Alcoa/Suralco. De regering heeft na de hevige kritieken een transactieprotocol ingediend. De oppositie wijst erop dat in de oorspronkelijke documenten de veranderingen moeten worden aangebracht. Dit is ook de mening van de externe DNA-deskundigen, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 23 augustus 2019.

Een belangrijk discussiepunt is dat de Afobaka krachtcentrale in goede staat moet worden overgedragen aan Suriname.

'Met de vroegtijdige beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst en het tekenen van de nieuwe overeenkomsten, wordt een traject van ruim 4 jaar onderhandelen tussen Suriname en Alcoa afgesloten. Het betekent geenszins het definitieve einde van de bauxiet industrie noch het definitieve einde van de aanwezigheid van Alcoa in Suriname. Alcoa zal nog jaren actief zijn in Suriname om uitvoering te geven aan het Milieuherstel- en saneringsprogramma en het Bakhuis Ontwikkelingsprogramma. Met de overdracht van het waterkrachtwerk aan de Republiek Suriname, 13 jaar eerder dan afgesproken, kan Suriname op jaarbasis ongeveer US$ 100.000.000 besparen',  sprak Assembleelid Wendell Asadang (NDP), voorzitter van de commissie die de openbare behandeling voorbereid heeft.

Asiskumar Gajadien (VHP), lid van de commissie, staat achter het standpunt van de externe deskundigen, dat de waterkrachtcentrale geen eigendom is van Suralco. Uit alle documenten blijkt dat Suriname grond, water en andere zaken heeft ingebracht. Dit verzwakt volgens hem het uitgangspunt van Suriname in alle aspecten. 'De regering heeft weer vastgesteld. dat niet Suralco de BO heeft beëindigd, maar dat dit in samenspraak is gegaan. De belangen van het Surinaamse volk zijn verkocht, doordat men zich niet is gaan houden aan de overeenkomst', stelt Gajadien. Daarom kan Suriname Suralco niet verwijten van wanprestatie.

Commissielid Gregory Rusland (NPS) is het eens met commissievoorzitter Asadang, dat de externe deskundigen zich goed van hun taak hebben gekweten bij het bestuderen van de documenten. Rusland zegt dat de externe deskundigen van DNA het bij het rechte eind hebben, dat het Surinaamse recht moet gelden bij de beëindiging van de BO. 'Wanneer men zaken doet met Suriname zal het Surinaamse recht moeten gelden. Het kan niet, dat je een burger hebt die in de fout is gegaan en plotseling vindt dat het Surinaamse recht niet op hem van toepassing is', stelde Rusland.

Als de Suralco operationeel was in Nederland of Amerika dan had ze alle recht om dat te eisen, maar het bedrijf werkt en functioneert in Suriname. Het gaat om een Surinaamse company en men dient zich volgens de volksvertegenwoordiger neer te leggen bij de Surinaamse wetten. Suriname moet op verantwoorde wijze de BO beëindigen, daarom moet volgens Rusland eerst in eigen huis akkoord worden bereikt. De externe juristen moeten de ruimte krijgen om tot een vergelijk te komen met elkaar over alle punten. Het gaat om een nationale aangelegenheid, voerde hij aan.

Verschillende Assembleeleden hebben op de eerste dag hun standpunt gegeven over de ontwerpwetten die de regering heeft ingediend. Er is veel kritiek geleverd op de finale concepten die de presidentiële commissie onder leiding van Dilip Sardjoe heeft geproduceerd.

Commissielid Marinus Bee (ABOP) eist, dat er een onderzoek komt naar de staat van de Afobakadam en de bijbehorende infrastructuur. De commissie is overeengekomen dat de dam in de staat waarin deze verkeert, zal worden overgedragen. Bee vroeg zich af wat de levensverwachting van de dam is. De kosten van onderhoud van de Afokadam tot de periode van 75 jaar, zoals opgenomen in de BO, en de kosten van ontmantelen van de dam gestort dienen te worden in een daartoe door de overheid op te zetten fonds. De BO is volgens Bee niet correct, want Suriname heeft een sterkere positie hierin dan de overeengekomen ontwerpwetten.

De discussie wordt vandaag voortgezet.

SoZaVo-ministerr Misiekaba wil einde lange rijen bij uitbetaling Kinderbijslag

(Bron foto's: NII)
'Het moet prettig toeven zijn bij elk kantoor van SoZaVo'


De minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo), André Misiekaba, heeft donderdagochtend 22 augustus 2019 een verrassingsbezoek gebracht aan de Dienst Uitbetaling Sociale Voorzieningen (AUSV). Op dit moment is de dienst bezig met de uitbetaling van de Algemene Kinderbijslag. De bedoeling van zijn bezoek was om zelf poolshoogte te nemen over hoe zaken gaan bij de uitbetaling van de sociale voorzieningen, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII). 

Met de Dienst is onder anderen van gedachten gewisseld over de structuur van de betaling, de vlotte afhandeling van de cliënten en het uitzetten van het werk. De minister is van mening dat het staan in lange rijen tot het verleden moet behoren.

Op dit moment is voor een voorlopige oplossing gezorgd, waarbij de mensen nu stoelen krijgen om te zitten onder een tent. Nu wordt bestudeerd hoe het gebruik van de moni karta, die haar diensten heeft bewezen, kan worden uitgebreid. Bij de eerstvolgende betaling van de Algemene Kinder Bijslag moet er al verbetering te zien zijn.

'Het moet prettig toeven zijn bij elk kantoor van SoZaVo. Mensen moeten zich uitgenodigd voelen wanneer ze bij SoZAVo komen', zegt de minister. Verder heeft de minister instructie gegeven aan de dienst AUSV, om volgende week te starten met de uitbetaling van AKB in de districten Commewijne en Saramacca. De ouders uit deze districten zullen vroegtijdig op de hoogte worden gesteld.

Qatar Airlines vliegt lading Surinaamse dollars in voor Centrale Bank

'Lading bestemd ter vervanging van oude, vervuilde, gescheurde of versleten bankbiljetten'


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft gisteravond een lading Surinaamse dollars laten invliegen. Het nieuwe geld is door de in Duitsland gevestigde drukker Giesecke & Devrient geleverd met een vliegtuig van Qatar Airlines. Dit bedrijf drukt voor de Europese Centrale Bank de nieuwe eurobiljetten. Dit wordt bevestigd door CBvS-governor Robert van Trikt en Kelly Soemodipoero, hoofd van de afdeling Kassierderij bij de bank, aldus vandaag, vrijdag 23 augustus 2019, de Ware Tijd.

Beide functionarissen geven aan dat de lading bestemd is ter vervanging van oude, vervuilde, gescheurde of versleten bankbiljetten die regelmatig uit omloop worden gehaald.

'Ja, er is werkelijk geld geleverd dat we vorig jaar hadden besteld. Het gaat om een reguliere operatie ter vervanging van afgekeurde bankbiljetten', stelt Soemodipoero. Hij voegt eraan toe, dat geregeld de geldcirculatie wordt opgeschoond door vervuilde of gescheurde biljetten terug te nemen. De laatste keer dat een dergelijke operatie werd uitgevoerd, was in 2017.

'Deze zending is door de vorige governor besteld, daarom zal zijn handtekening op de bankbiljetten te zien zijn', merkt Van Trikt op. Volgens hem was het de hoogste tijd om weer een opschoningsactie te houden. Deputy-governor Michael Soeknandan legt uit, dat een biljet van Srd 5 doorgaans een levensduur heeft van zeven tot negen maanden. Dan moet het vervangen worden. In een ideale situatie zouden versleten bankbiljetten minstens één keer per jaar vervangen moeten worden.

Verversing van de geldhoeveelheid is noodzakelijk, omdat telmachines en ATM-machines versleten biljetten op de duur niet meer kunnen verwerken. 'Deze biljetten worden dus unfit verklaard en uit circulatie gehaald', zegt Soeknandan.

Soemodipoero zegt dat het afgelopen anderhalf jaar twee containers vol onbruikbare bankbiljetten zijn vernietigd. De vernietiging van uit roulatie gehaalde bankbiljetten gebeurt onder het toeziend oog van de externe accountant van de bank. 'De accountant is erbij, omdat die moet aftekenen wat wordt vernietigd. Hij zit te kijken of alles richtig geschiedt', aldus Van Trikt. Afgekeurde biljetten worden aan de papierversnipperaar gevoerd. 

De bankfunctionarissen geven aan dat het de drukker is die bepaalt hoe en met welke carrier een bestelling zo goedkoop en veilig mogelijk zal worden geleverd. 'Dat bepalen wij niet', aldus Soeknandan.