donderdag 21 december 2017

VHP kerstboodschap: 'Kerst inspireert ons tot inkeer'

'Laten we hopen dat met kerstfeest een straal van licht door de donkere wolken boven Suriname breekt'


Door de eeuwen heen is Kerstfeest gevierd in het teken van licht. 
Kerstfeest brengt ons samen, geeft ons nieuwe kansen en is het feest om het ontvangen licht door te geven. Dit feest inspireert ons tot inkeer en roept bij velen de behoefte op stil te staan bij vragen van leven en geloof. Kerstfeest heeft een bijzondere betekenis: het is het feest van de geboorte van Jezus Christus. Hij is het licht dat schijnt in de duisternis. Hij is de weg van de liefde en zegen. Zijn licht ons ook de weg wijzen om uit de benarde economische situatie waar we ons nu in bevinden te geraken. Wanneer te veel schaduw op onze weg valt, is het soms moeilijk nog licht te ontwaren. 

Als wij teleurgesteld zijn in elkaar, of elkaar pijn doen, kunnen wij de weg van de liefde uit het oog verliezen. Daarbij is medemenselijkheid het algemeen aanvaarde uitgangspunt. Om gevoelens van onmacht uit te stijgen is moed en wijsheid nodig. 

Wanneer ideologieën aanzetten tot onverdraagzaamheid, haat aanwakkeren en agressie voeden, houdt tolerantie op. 

Waar het algemeen belang wordt geschaad en de rechten van de mens worden geschonden, moet een heldere grens worden gesteld. We kunnen geen concessie doen aan principes en normen van de rechtsstaat. 

Tot de beginselen van onze democratie behoren erkenning van verscheidenheid in levensovertuiging en respect voor geloof van eenieder. Dit verlangt een open oog voor de opvattingen en eigen cultuur van anderen. Met naaste verbonden zijn, geeft ons ongekende kracht. 

Vertrouwen herstellen kan alleen samen, in de overtuiging dat niet haat en geweld het laatste woord hebben maar liefde. 

Het gebrek aan eerbied voor het leven en onverdraagzaamheid van waaruit haat wordt gevoed, confronteren ons tegenwoordig met een gedachtegoed dat verbijstert. 

We zijn vergeten, dat respect voor de heiligheid van het menselijk leven de hoeksteen is van elke religieuze moraal. Het is belangrijk dat voor een goede verstandhouding het nodig is, om over en weer verschillen te erkennen, zich in achtergronden te verdiepen en samen op zoek te gaan naar evenwichtige verhoudingen. In onze eigen houding jegens anderen kan warmte, het wantrouwen en onverschilligheid verdringen. 

Ons land wordt thans bedreigd door toenemende criminaliteit en onbegrensde corruptie. De problemen van ons land zijn zo ingrijpend dat mensen in onzekerheid leven. Wij zien het erger worden van armoede en honger. Vooral nu voelen wij allen, en zeker zij die eenzaam, verlaten of angstig zijn, hoezeer wij elkander nodig hebben. 

Het besef dat weinigen van ons zoveel meer bevoorrecht zijn dan het overgrote deel van ons volk, stemt ons niet altijd tot dankbaarheid en schijnt evenmin te inspireren tot daadkracht. In deze dagen beklemt ons meer dan ooit de diep gewortelde ongelijkheid. 
Mensen zijn bang en onzeker geworden; van alle kanten wordt het leven bedreigd. Het gevoel van onzekerheid heeft ons er ook van doordrongen dat Suriname in een diep dal is terecht gekomen. 

Laten we hopen dat met kerstfeest een straal van licht breekt door de donkere wolken boven Suriname. 

De VHP wenst u allen een gezegend kerstfeest toe. 

VHP

Jogi (VHP) wil dat regering verhoging grondhuurtarieven voor agrarische sector intrekt

'Door grondconversie kan de Staat in korte tijd zo'n Srd 125 miljoen binnenhalen'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
 'Regering wil broden bakken zonder oven'


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) heeft tijdens de begrotingsbehandeling vandaag, donderdag 21 december 2017, de regering gevraagd om het voorstel voor de verhoging van de grondhuurtarieven voor de agrarische sector in te trekken. Dit bericht Starnieuws.

'Mensen die verschillende generaties in de modder ploeteren, moeten nu in plaats van een incentive hogere grondhuurprijzen neertellen', zei Jogi. Hij rekende voor dat een rijstboer in Nickerie die 2.000 hectare rijst verbouwt Srd 400.000 aan grondhuur per jaar moet betalen.

Jogi voerde aan, dat de verhoging van de grondhuurtarieven mensen in het hele land zal treffen. Er zijn volgens hem alternatieven. Het is niet nodig om de eigendommen en aandelen van de Staat te verkopen of grondhuurtarieven op te schroeven. 'Door grondconversie kan de Staat in korte tijd zo'n Srd 125 miljoen binnenhalen. Dit is overigens vrijwillig', voerde Jogi aan.


Hij vond het ook niet in de haakm dat minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke oordening, Grond- en Bosbeheer afgemeld heeftm omdat ze uitstedig is, terwijl haar voorstel over verhoging van grondhuurtarieven werd besproken. Toen Jogi aan het woord was, was ook minister Gillmore Hoefdraad van Financiën afwezig.

Het VHP-fractielid merkte op, dat in de afgelopen zeven jaren het volk alleen maar is verarmd. Het sociale contract van de regering is als scherven uit elkaar gevallen. In de Jaarrede heeft de regering volgens Jogi gebakken lucht gepresenteerd. De regering wil volgens hem broden bakken zonder oven. Het land is ondanks alle beloften niet uit de crisis gekomen. De volksvertegenwoordiger voerde aan, dat de verdiencapaciteit van het land niet wordt vergroot, terwijl minister Hoefdraad de ene lening na de andere sluit. 'Nu wordt er weer gebedeld voor een lening van 75 miljoen Amerikaanse dollar bij Oppenheimer.' 

Assembleelid Silvana Afonsoewa (NDP) zei tijdens een interruptie, dat het voorstel van de minister van RGB niet wordt ingetrokken. Haar fractie is wel voorstander van evaluatie van de tarieven. Zij merkte op dat mensen duizenden hectare grond bezitten en er niks mee doen. 'Alleen slangen, kwikwi's en krobia's zijn op het terrein', zei ze. 'De zaken moeten goed uitgewerkt worden door de regering, waardoor eenieder er goed van afkomt.'

Zij vroeg de regering om het voorstel niet in te trekken.

Jogi merkte op, dat de NDP op het podium in 2015 het volk had moeten zeggen, dat de grondhuurvergoeding zou worden verhoogd, maar men was volgens hem misleidend bezig.

De begrotingsbehandeling is verdaagd naar tweede helft van januari.

Peruaanse aanvaller Paolo Guerrero mogelijk tóch naar het WK in Rusland komende zomer

(Bron foto: Twitter)
Schorsing Peruaan is door wereldvoetbalbond FIFA ingekort tot zes maanden


Paolo Guerrero gaat mogelijk tóch naar het WK in Rusland komende zomer. De schorsing van de Peruaanse aanvaller is door de wereldvoetbalbond FIFA ingekort tot zes maanden. Hierdoor mag hij anderhalve maand voordat de mondiale eindronde begint, weer voetballen. 


Begin november testte Guerrero positief op doping na een interland van Peru tegen Argentinië. De FIFA schorste de ex-spits van Hamburger SV in eerste instantie voor een jaar. Hierdoor zou Guerrero het eerste WK voor Peru in 36 jaar tijd missen.


Zelf was de aanvaller er kapot van, al ontkende hij vermeend cocaïnegebruik in alle toonaarden. De FIFA ziet waarheid in de woorden van Guerrero, want de schorsing van de Peruaan is met zes maanden ingekort.

Aangezien de schorsing op 3 november 2017 inging, eindigt de schorsing op 3 mei 2018. Op 16 juni begint voor Peru het WK. De kans is groot dat Guerrero daarbij aanwezig is.


Ondanks gebrek aan wedstrijdritme is de speler van Flamengo onmisbaar voor zijn land. Guerrero is de absolute ster en topscorer aller tijden van de nationale voetbalploeg van Peru. De Zuid-Amerikanen ontmoeten in de groepsfase van het WK Frankrijk, Denemarken en Australië.

(Suriname Mirror/Voetbal International/FIFA/AD/Twitter/YouTube)

Cubaan trekt de aandacht in straten Havana fietsend op zijn 7.3 meter hoge fiets...

Felix Guirola kon zich geen fiets veroorloven en besloot zijn eigen fiets te bouwen


De Cubaan Felix Guirola is niet bang voor hoogten als hij door de straten van Havana rijdt op een unieke 4 meter hoge fiets. Guirola had sinds augustus 1981 verschillende fietsen geremodelleerd, toen hij op een 2 meter hoge fiets fietste tijdens carnaval in de centraal gelegen Cubaanse stad Ciego de Avila, waar hij 52 jaar geleden werd geboren.


Omdat Guirola zich geen fiets kon veroorloven, besloot hij zijn eigen fiets te bouwen. Geleidelijk verhoogde hij de hoogte van zijn fiets. 'Ik heb hem nog steeds hier thuis', vertelde de merkwaardige Cubaanse fietser onlangs tegen het Chinese persbureau Xinhua.

Guirola beweerde dat hij van 1987 tot 2004 het wereldrecord behield voor de hoogste fiets, maar alleen zijn buren in Ciego de Avila wisten van zijn prestaties. In november 2010 verhuisde Guirola naar Havana, waar hij in de kelder van een oud art-deco-gebouw woont.Daar runt hij een kleine werkplaats, werkend met metalen stukken en fietsonderdelen, voornamelijk Chinese merken 'Vliegende Duif' en 'Voor altijd'. Het was in die workshop waar de wens om de poolstok hoogspring wereldrecordhouder Javier Sotomayor te ontmoeten hem ertoe bracht een fiets te assembleren van de hoogte die de Cubaanse springer bereikte - 2,45 meter. Zijn droom kwam uit en Sotomayor reed zelfs het vreemde ding.

Maar, dit was niet genoeg voor Guirola. Hij begon hoger te richten. Het breken van het Guinness World Records werd een obsessie, een die hij uiteindelijk bereikte, met een 7,3 meter hoge fiets, waarmee hij Riche Trimble versloeg, een Amerikaan die het vorige record van 6,15 meter bezat. Trimble bezocht het eiland in april en de twee mannen koesteren een hechte vriendschap. Ze hebben zelfs elkaars fietsmodellen als tatoeages.


De twee mannen werken nu aan een zes meter lange tandemfiets om samen te rijden in een poging een nieuw record te vestigen.

Guirola zei , dat hij hoopt dat de huidige tegenslag in de betrekkingen tussen Havana en Washington zijn uiteindelijke reis naar de Verenigde Staten niet zal belemmeren, gericht op het vestigen van een nieuw wereldrecord.

Zijn vrouw Francisca Acosta is gewend aan de obsessie van haar man, omdat hij haar vaak naar haar werk fietst met een van zijn unieke 'torenfietsen'. 'Ik ben niet meer bang, omdat ik lange tijd met hem meereed en verloor mijn angst', zei Acosta.

Guirola gaat omhoog en naar beneden op zijn fietsen met verbazingwekkende behendigheid, een erfenis van zijn jaren als bokser, toen hij vier nationale kampioenschappen won in de divisie heren 48-51 kilogram.

Het echte spektakel is echter hem te zien fietsen door de straten van Havana, waar hij bewondering opwekt van voorbijgangers, vooral kinderen die hem toejuichen en schreeuwen.

'Het is een uniek iets', zei Raydel Sanchez, een 10-jarige schooljongen, die Guirola voorbij zag komen op zijn fiets. 'Hij verdient een grote onderscheiding, omdat hij een man is die evenwichtig is en moedig.'(Suriname Mirror/Xinhua/Twitter/YouTube)

Man gearresteerd voor 'elektriciteits sabotage' na grote stroom black-out in Venezuela

President Maduro geeft schuld black-out aan Amerikaanse regering en in Miami gevestigde 'terroristische groeperingen'


Een man is gearresteerd voor 'elektriciteits sabotage' na een stroom black-out in Venezuela die de hoofdstad, Caracas, en de staten Miranda en Vargas maandag zes uur lang in machteloze duisternis stortte. Minister van Elektriciteit Luis Motta bevestigde woensdag de aanhouding in de nasleep van de 'aanslag' waardoor mobiele telefoons en metro's grotendeels onbruikbaar werden.

De identiteit van de verdachte is nog niet openbaar gemaakt.

President Nicolas Maduro gaf de schuld van de black-out aan de Amerikaanse regering en in Miami gevestigde 'terroristische groeperingen' die geïdentificeerd zijn in een staatsonderzoek.

'Ik zeg tegen deze groepen in Miami, deze terroristische groeperingen, en ik zeg tegen de regering van Donald Trump: u zult eer niet in slagen kerst van de Venezolanen te kapen', zei hij dinsdag.

Motta heeft bevestigd, dat 'de explosie door mensen werd uitgelokt', erop wijzend dat onderzoekers een rudimentaire paal met een haak in de buurt van het getroffen substation hadden gevonden en dat de lijnbeschermingen die normaal op hun plaats waren, opzettelijk waren uitgeschakeld.


De black-out volgde op een aanval op een Venezolaanse militaire basis vorig weekend, waarvoor voormalig politieagent Oscar Perez de verantwoordelijkheid heeft opgeëist. Perez, die nog steeds op vrije voeten is, zei dat de aanval deel uitmaakte van een plan om de vrijheid te 'herstellen' in Venezuela.

Dit jaar is er een aantal van dergelijke aanvallen op het elektriciteitsnet van Venezuela geweest, incidenten die 'met 80% toenamen' toen er verkiezingsprocessen aan de gang waren, aldus vicepresident Jose Vicente Hoy.

De president van de National Electric Corporation zei, dat de regering samen met de strijdkrachten, gouverneurs en burgemeesters een plan heeft opgesteld om elektrische installaties in het hele land te bewaken.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Zuid-Afrikaans model Candice Swanepoel zwanger van haar tweede kind

Vader van het kind is het Braziliaanse model Hermann Nicoli


Kerstmis kwam vroeg dit jaar voor de familie van de Zuid-Afrikaanse Candice Swanepoel (29): het model is namelijk zwanger van haar tweede kind. Ze was al zwanger toen ze eind november in Shanghai de Victoria's Secret show liep. 

Vader van het kind is het Braziliaanse model Hermann Nicoli.

Candice is overigens niet het eerste model die zwanger de Victoria's Secret Show loopt; Irina Shayk en Alessandra Ambrosio gingen haar al voor.


De Instagram-aankondiging van de zwangerschap:

A post shared by Candice Swanepoel (@angelcandices) on

(Suriname Mirror/The Daily Mail/L'Officiel/Instagram/YouTube)

Zes maanden voorwaardelijk voor twee agenten in zaak-Henriquez

Nabestaanden Mitch Henriquez teleurgesteld over de opgelegde voorwaardelijke straf

'De verdediging overweegt in hoger beroep te gaan'


Twee agenten zijn schuldig aan ’mishandeling met dood tot gevolg’ in de zaak van Mitch Henriquez. Dat heeft de rechtbank op Schiphol vandaag, donderdag 21 december 2017, beslist, aldus De Telegraaf. De agenten krijgen allebei zes maanden voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van een jaar. Ze overwegen in beroep te gaan. 

Agent ’DH01’ handhaafde de nekklem minstens 72 seconden lang, terwijl ook het geweld van agent ’DH02’ onrechtmatig was (De agenten hebben tijdens het proces afgeschermd in de rechtbank gezeten, achter een kamerscherm en met vervormde stemmen. Ze worden uit privacyoverwegingen aangeduid als DH01 en DH02.).
Beide agenten zijn schuldig aan het overlijden van Henriquez, vindt de rechter. Ze hebben 'een grote fout, met zeer ernstige gevolgen' gemaakt. Volgens de rechter is tevens vast komen te staan, dat Henriquez de politie heeft uitgedaagd op de dag van zijn aanhouding. Hij zei meermaals dat hij een wapen op zak had.

Nabestaanden zijn niet bijster gelukkig met de uitspraak. Ze zijn verheugd dat de mishandeling ’niet onbestraft blijft’, maar teleurgesteld over een voorwaardelijke straf. De advocaat van Henriquez’ ex-vrouw noemt de uitspraak 'een polderoplossing.'

De agenten zijn ook teleurgesteld. 'De verdediging overweegt in hoger beroep te gaan', laat de advocaat weten.

De 42-jarige Arubaan Henriquez overleed nadat hij door agenten was overmeesterd. Die arrestatie werd vooraf gegaan door een flinke worsteling. Uiteindelijk stierf hij mede door het gebruik van de nekklem, zo oordeelde de rechter.

Het Openbaar Ministerie achtte de agenten schuldig, maar vroeg de rechter geen straf op te leggen. Die ging daarmee dus niet akkoord. 'In deze zaak zijn er alleen maar verliezers, zowel aan de kant van de nabestaanden als aan die van de politie', zegt Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP naar aanleiding van de uitspraak in de zaak-Henriquez.

Henriquez overleed een dag na zijn arrestatie eind juni 2015. Hij had tegen agenten geroepen dat hij een wapen bij zich had en daarbij naar zijn kruis gewezen. Bij zijn arrestatie verzette hij zich zo heftig, dat er vijf agenten nodig waren om hem in bedwang te houden. Aanvankelijk werd gedacht dat de omstreden nekklem hem fataal was geworden, maar later kwam dit op losse schroeven te staan. Verschillende deskundigen noemen hartfalen door een acuut stresssyndroom de meest waarschijnlijke doodsoorzaak, maar later hebben deskundigen van Independent Forensic Services (IFS) gezegd dat die lezing onjuist moet zijn.

Drie hoogleraren bevestigden bij radioprogramma Argos dat, volgens hen, overlijden aan een acuut stresssyndroom helemaal niet kan.

Gevangenisstraffen tot 7 jaar in groot cocaïneonderzoek

Aanleiding onderzoek was vondst van ruim 700 kilo cocaïne in de haven van Den Helder

De kapitein van een viskotter gaat voor 7 jaar de gevangenis in en twee bemanningsleden 42 maanden


De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag, donderdag 21 december 2017, gevangenisstraffen tussen 30 maanden en 7 jaar opgelegd aan vier van de zes verdachten in een groot cocaïneonderzoek. Daarin staat de vondst van ruim 700 kilo cocaïne centraal. Twee verdachten zijn vrijgesproken, zo bericht het Openbaar Ministerie.. 

De kapitein van een viskotter gaat voor 7 jaar de gevangenis in en twee bemanningsleden 42 maanden. Tegen de man die vanuit de haven van Den Helder met de cocaïne in zijn bestelbus op pad ging, vonniste de rechter 30 maanden gevangenisstraf. Twee mannen die werden beschouwd als de tussenpersonen van de opdrachtgevers zijn door de rechter vrijgesproken.

Onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie is de FIOD een onderzoek gestart. Aanleiding voor het onderzoek was de vondst van ruim 700 kilo cocaïne door de Douane in de haven van Den Helder op 21 januari 2015. Die drugspartij had een groothandelswaarde van bijna 28 miljoen euro.

Half september 2015 werden al vier bemanningsleden van een kotter, de schipper en diens vrouw, in Den Helder aangehouden op verdenking van de handel in cocaïne. De vrouw werd toen op vrije voeten gesteld.

In de rechtbank ging het vandaag om in totaal 6 verdachten. Het ging om 6 mannen in de leeftijd tussen de 30 en 56 jaar en afkomstig uit Den Helder (5) en Amsterdam (1).

Begroting(sbehandeling) 2018 is verworden tot hoofdpijndossier voor Assemblee

Begrotingsbehandeling is verdaagd naar de tweede week van januari

- Te weinig tijd om de begroting 2018 uiterlijk vrijdag 22 december af te kunnen ronden
- Belangrijkste ministers, Samsoedin (RGD) en Hoefdraad (Financiën), schitteren door afwezigheid


De Nationale Assemblee heeft vanmiddag, donderdag 21 december 2017, besloten de begrotingsbehandeling te verdagen naar de tweede week van januari. Er is te weinig tijd om de begroting 2018 uiterlijk morgen af te kunnen ronden. Dat meldt Starnieuws.

Door de verdaging is er meer tijd om goed te kijken naar voorstellen van de regering om de inkomsten te verhogen.

De regering wil Srd 400 miljoen binnenhalen met verkoop van gebouwen, aandelen bij banken en horecasector en verhoging van grondhuurtarieven. In De Nationale Assemblee zijn verschillende meningen over de voorstellen die gedaan zijn. Er is ook een onderbouwing gevraagd van de regering hiervoor.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons zei, dat de regering ook aangegeven heeft dat er nog mondelinge nota's van wijzigingen op de begroting zullen worden ingediend. Een schriftelijke nota van wijziging is intussen ingediend.

Na overleg met alle fracties en de regering is besloten om de begrotingsbehandeling uit te stellen naar januari. Voor morgen is er nog een vergadering waarin de Wet Beschermde Dorpsgebieden zal worden behandeld.

De Ware Tijd schrijft, dat de regering het 'weer heeft  klaargespeeld' om de ministers Gillmore Hoefdraad van Financiën en Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) niet af te vaardigen naar wat de laatste dag van de begrotingsbehandeling moest zijn.

Voorzitster Jennifer Geerlings-Simons deed aan het begin van de vergadering de mededeling, dat de minister van RGB niet aanwezig kan zijn, omdat ze buiten de stad is. Over Hoefdraad deed zij geen mededeling.

De RGB-minister is in deze fase van de behandeling volgens de oppositie een van de meest belangrijke om aanwezig te zijn, omdat via dat ministerie de regering extra middelen Srd 400 miljoen wil binnenhalen om het gat in de begroting te helpen dichten.

Geen IPV-vaccin tegen polio voor kinderen bij aantal RGD-poli's en particuliere artsen


Afspraken voor inenting uitgesteld - BOG heeft geen vaccins geleverd


Bij een aantal poliklinieken van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en een aantal particuliere artsen kunnen kinderen al meer dan twee weken niet ingeënt worden met het IPV-vaccin tegen polio. De Ware Tijd bericht vandaag, donderdag 21 december 2017, te hebben vernomen, van de RGD dat het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) nog geen vaccins heeft geleverd. Daarom worden de afspraken voor inenting uitgesteld. 

Zodra er weer een voorraad is zullen de ouders opgeroepen worden zich met hun kinderen te melden. Bij poli Welgelegen werd de ouders, die hun kinderen brachten voor de eerste twee prikjes, waaronder IPV, gevraagd over vier weken terug te komen.

De distributie van verschillende vaccins aan poliklinieken geschiedt door het BOG. Polio, ook bekend als kinderverlamming is een een maagdarminfectie waarbij het virus kan doordringen tot het zenuwstelsel met als gevolg ernstige verlammingsverschijnselen. In het ergste geval kan het kind dood gaan.

Ongeveer vier maanden geleden was er al een tekort aan vaccins voor zuigelingen. Het ging toen om onder andere het Pentavalent-1-vaccin voor zuigelingen van twee tot vier maanden en het Pentavalent-2- en orale poliovaccin voor baby's van vier tot zes maanden. Zuigelingen moeten na twee maanden hun eerste Pentavalent prikje krijgen.

Het ministerie van Volksgezondheid had als noodmaatregel vaccins bij buurland Guyana geleend, terwijl er een spoedbestelling was geplaatst bij de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, PAHO. De vaccinatie van zuigelingen is noodzakelijk om uitbraak van ernstige kinderziekten zoals kinkhoest en polio te voorkomen. Het komt wel voor dat kinderen niet volgens schema gevaccineerd zijn. Deze groep moet zo klein mogelijk worden gehouden ter bescherming van de rest.

Dreigement Venezuela’s president Maduro is ‘goedkoop en doorzichtig’

(Bron foto: Twitter)
Ten Broeke (VVD): 'Iedereen weet dat Venezuela in elkaar stort door jaren socialistisch wanbeleid'


Het dreigement van Venezuela’s president Nicolás Maduro om alle banden met de ABC-eilanden te verbreken wordt in politiek Den Haag gezien als holle retoriek voor binnenlandse consumptie. Buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke van de VVD noemt het ‘goedkoop en doorzichtig’ dat Maduro de eilanden de schuld geeft van het uit elkaar vallen van Venezuela, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 21 december 2017.


'Maar, iedereen weet dat Venezuela nu in elkaar stort door jaren van socialistisch wanbeleid en wanbestuur, onder zowel Maduro als Chávez.' Ten Broeke zegt zich niet te kunnen voorstellen ‘dat de Venezolanen nog langer trappen in de leugens van de man die hun land in de afgrond heeft gestort’. 'Maar, ik hoop ook dat de autoriteiten in Nederland en op de eilanden alert blijven. Maduro is een kat in het nauw die elke aanleiding die hij kan vinden of creëren zal aangrijpen om de aandacht af te leiden van de chaos waarvoor hij verantwoordelijk is.'

De woordvoerder van minister Halbe Zijlstra (VVD) van Buitenlandse Zaken reageert terughoudend: 'Het ministerie heeft alleen via de media kennisgenomen van de uitspraken van Maduro. Venezuela heeft hierover geen bericht gestuurd via de diplomatieke kanalen. Van een afsluiting is op dit moment geen sprake. Het Koninkrijk monitort de ontwikkelingen in Venezuela nauwgezet.'

Twee geliquideerde mannen in Rotterdam zijn Curaςaoenaars

Volgens de Vigilante waren beiden lid van de No Limit Soldiers


De twee mannen die gisteravond werden geliquideerd in Rotterdam waren Curaςaoenaars. Het gaat om Giljomar (‘Giba’) Henrietta en Lindomar (‘Lindo’) Elisabeth, zo bericht Paradise FM vandaag, donderdag 21 december 2017.

Ze zaten iets na zeven uur in de auto van Henrietta voor diens huis aan de Rhijnauwensingel, toen ze met zware automatische wapens onder vuur werden genomen vanuit een andere auto. Auto en slachtoffers werden doorzeefd. Eén van beiden was op slag dood, de ander werd tevergeefs gereanimeerd. Ze waren 25 en 26 jaar oud.

Volgens de Vigilante waren beiden lid van de No Limit Soldiers. Zo zou Henrietta deel hebben uitgemaakt van de gang in Kura Piedra, onder meer toen er geweld uitbrak met een groep van Seru Fortuna. Hij belandde in de gevangenis; ook Elisabeth zou als minderjarige in jeugdinstituut GOG zijn opgesloten na een liquidatie. Daarna kwam hij ook in Nederland in de gevangenis terecht in verband met een schietpartij op een treinstation.

Actie ‘Ieder kind een kerstcadeau’ van radiozender Dolfijn FM, Curaçao, een succes

4.778 Cadeaus en 522 kerstpakketten voor arme gezinnen


Tijdens de elfde editie van de actie ‘Ieder kind een kerstcadeau’ heeft radiozender Dolfijn FM 4.778 cadeaus en 522 voedselpakketten ingezameld. Deze eindstand werd gisteravond bekendgemaakt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 21 december 2017.

Geen record, maar dat is volgens stationmanager Egon Sybrandy helemaal niet erg. 'We zamelen cadeaus in voor kinderen die anders met kerst zouden worden overgeslagen. Bij tienduizend cadeaus wordt het moeilijk om tienduizend van die kinderen te vinden', zegt hij in een schriftelijke reactie.

Naast de cadeaus werden dit jaar voor het eerst kerstvoedselpakketten ingezameld. Luisteraars konden pakketten doneren met houdbare producten als rijst, pasta, koekjes, groenteconserven en vlees of vis in blik. De gedachte daarachter is dat veel kinderen die de afgelopen jaren cadeautjes kregen via de actie nog steeds met honger naar bed gingen.

In totaal zijn 519 pakketten uitgedeeld, waardoor een hoop gezinnen toch een lekkere maaltijd op tafel kunnen zetten met kerst. Dolfijn FM heeft in de loop der jaren naar eigen zeggen een uitgebreid netwerk.

Geen sprake van gedwongen vertrek van 150 tot 300 werknemers bij Aqualectra, Curaçao

Aqualectra kan zo'n 45 miljoen gulden besparen met overbruggings- en compensatieregeling voor
werknemers die de 60-jarige leeftijd bereiken

 
Aqualectra kan bijna 45 miljoen gulden besparen als het nutsbedrijf de komende jaren werknemers die de 60-jarige leeftijd bereiken laat gaan met een overbruggings- en compensatieregeling en hen vervangt door de instroom van een nieuwe generatie personeel. Dat blijkt uit documentatie in bezit van het Antilliaans Dagblad, aldus het dagblad vandaag, donderdag 21 december 2017.

Van ‘ontslagen’ bij Aqualectra - valse geruchten melden dat het zou gaan om het gedwongen vertrek van 150 tot 300 werknemers - is geen sprake. Maar, met de vakbonden is eerder een ‘transitieperiode’ overeengekomen, waarin personeel op natuurlijke wijze afvloeit bij het bereiken van de 60-jarige leeftijd.

Een gedeelte van het natuurlijk af te vloeien personeel zal vervangen moeten worden door medewerkers met kennis en ervaring afgestemd op het aangepaste businessmodel.

Het energiebedrijf ziet zich genoodzaakt om, als gevolg van de voortschrijdende ontwikkelingen in de utiliteitssector, het businessmodel aan te passen en meer te sturen op nieuwe technologieën en efficiency. Dat is ook nodig om de prijs die huishoudens en bedrijven betalen voor stroom en water verder te drukken.

Financiën maakt een deel onderzoeksbijdrage van ADRON over

Sinds 2015 is geen subsidie meer gestort, ADRON weet zich staande weten te houden door leningen


Het ministerie van Financiën heeft een deel van de onderzoeksbijdrage van het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (ADRON) overgemaakt. Directeur Nareen Gajadin hoopt dat de rest nog vóór de kerstdagen op de rekening zal staan. Met het nu overgemaakte bedrag kunnen de salarissen en vaste lasten over oktober worden betaald. Salarisbetaling over november laat op zich wachten, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 21 december 2017. 

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft directeur Gajadin beloofd zich in te zetten dat de openstaande rekeningen worden ingelopen. Hij is echter afhankelijk van het ministerie van Financiën.

De onderzoeksbijdrage aan ADRON is Srd 9 voor elke ton rijst die geëxporteerd wordt. 'Hoe meer geëxporteerd wordt, hoe groter het bedrag.' Als de export laag is wordt het tekort met subsidie opgevangen. In 2016 werd 103.000 ton rijst uitgevoerd. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën had eerder dit jaar het bedrijf per brief laten weten, dat het ministerie het betalen van salaris zou overnemen. Dit is nog niet gebeurd. Er zijn nog onbetaalde reçu's bij het ministerie van Financiën voor uitzetkosten van proeven en kunstmest.

Maandelijks heeft ADRON Srd 250.000 nodig voor salarissen. Het heeft daarnaast miljoenen aan schulden.

Hoewel er Srd 3 miljoen voor ADRON staat op de begroting van LVV weet Gajadin niet wat er in januari zal gebeuren. 'We weten niet hoe snel we over het geld zullen beschikken.'

Gajadin beklaagt zich erover, dat er sinds 2015 geen subsidie meer is gestort. Het bedrijf heeft zich staande weten te houden door leningen. Hierop moet rente worden betaald. 'We kunnen zelf de ziektekostenpremies en nutsvoorzieningen niet meer betalen.'

Een sluiting van het rijstonderzoeksinstituut zou naar zeggen van Gajadin desastreuze gevolgen hebben voor het uittesten van de nieuwe rijstvariëteiten uit Maleisië.

Venezolaanse ambassade in Paramaribo ontslaat deel personeel

(Bron foto: NII)
Ontslag gevolg van financiële crisis in Venezuela


De Venezolaanse ambassade in Paramaribo zal de post in Suriname saneren. Voor een deel van het personeel zal een ontslagvergunning worden aangevraagd bij het ministerie van Arbeid. Minister Soewarto Moestadja van Arbeid heeft ambassadrice Olga Diaz Martinez ontvangen voor een informatieve bespreking over de voorgenomen afvloeiing van personeel. 

De minister heeft de Venezolaanse ambassadeur inzicht verschaft in procedures en wettelijke bepalingen over afvloeiing van personeel. 'Gezien de goede vriendschapsbanden tussen de regeringen van de Bolivariaanse Republiek Venezuela en Suriname, heeft de minister gemeend de ambassadeur persoonlijk te ontvangen', meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, donderdag 21 december 2017.

De ambassadrice heeft aangegeven, dat vanuit de Venezolaanse regering de instructie gegeven is aan alle buitenlandse posten wereldwijd, om hun exploitatiekosten beheersbaar te houden. Dit, omdat Venezuela zich nu door een financiële crisis worstelt. Intussen heeft de ambassadepost in Suriname een saneringsplan in overweging.

De Venezolaanse diplomate heeft toegezegd, dat ze de eventuele beëindiging van de dienstbetrekking met een deel van het personeel zal doen geschieden volgens wet en recht van Suriname. Het ministerie van Arbeid zal erop toezien dat de afhandeling van deze kwestie op een correcte manier geschiedt voor zowel de ambassade als het personeel.

'Wet Beschermde Dorpsgebieden' laatste wet die in 2017 behandeld wordt

Met  wetswijziging wordt voorkomen dat gebieden van dorpen worden weggegeven

Door wetswijziging wordt voorkomen dat bewoners die in stamverband leven worden bedreigd in hun bestaan


Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons zal morgen de 'Wet Beschermde Dorpsgebieden' (zie hieronder) als laatste voor dit jaar in behandeling nemen. Het komt vaak voor dat gronden worden toegewezen in de nabijheid van dorpsgebieden in het binnenland, zonder dat de bewoners vooraf in kennis worden gesteld. Deze kwestie moet zo snel mogelijk worden aangepakt, schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 21 december 2017. 

De Assembleeleden Geerligs-Simons, Jennifer Vreedzaam (NDP), Marinus Bee (ABOP) en Stephen Tsang (NDP) hebben in juli 2017 een initiatief ingediend voor wijziging van het Decreet Beginselen Grondbeleid. De commissie, die de openbare vergadering voorbereidt, heeft gisteren van gedachten hierover gewisseld met de initiatiefnemers en de regering. Aan het eind van die openbare vergadering  heeft commissievoorzitster Grace Watamaleo (NDP) aangegeven, dat de openbare plenaire vergadering kan worden gehouden.In de commissie van rapporteurs hebben verder zitting Diana Pokie (ABOP), Rudolf Zeeman (BEP), Patricia Etnel (NPS), Aida Nading (NDP), Dew Sharman (VHP) en Wendell Asadang (NDP). De leden van de commissie van rapporteurs benadrukten het belang van deze wet. Zij deden enkele voorstellen aan de initiatiefnemers die werden overgenomen.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling is het eens met de initiatiefnemers en de commissieleden dat de wet dringend nodig is.

Watamaleo en Pokie benadrukten dat het belangrijk is dat de bewoners van de dorpen inspraak krijgen bij het nemen van besluiten. Zonder de wetswijziging wordt volstaan met een mededeling. Het is vaak voorgekomen dat terreinen die behoren bij de dorpen worden weggeven. Er is een dispuut in diverse gevallen gaande. Met de wetswijziging wordt voorkomen dat gebieden van dorpen worden weggegeven. De bewoners krijgen inspraak hierin.

Door de wetswijziging wordt voorkomen dat de bewoners die in stamverband leven worden bedreigd in hun bestaan doordat gebieden rond de dorpen worden uitgegeven, waarna overgegaan wordt tot ontbossing. De bossen in de omgeving zijn ook jachtgronden van de dorpen. De wettelijke voorzieningen moeten een halt toeroepen aan deze situatie.

De Assembleevoorzitster gaf aan het eind van de openbare commissievergadering aan, dat er vier uren spreektijd is om de wet te behandelen. Zij verwacht dat morgenmiddag de ontwerpwet kan worden aangenomen.

'Onvoorstelbaar dat de poppenmeesters achter grootschalige drugshandel in Suriname niet te grijpen zijn'

Belfort (ABOP): 'Alle beschikbare informatie leidt maar niet tot aanhoudingen'


'Het is onvoorstelbaar dat de poppenmeesters achter de grootschalige drugshandel in Suriname niet te grijpen zijn.' Dit zegt Edward Belfort, parlementslid (ABOP) en minister van Justitie & Politie in het kabinet Bouterse-I. 

De vrachtcontainers, waarin zoveel cocaïne wordt gevonden, gaan door officiële systemen heen. Dat al de beschikbare informatie maar niet tot aanhoudingen leidt, kan er bij Belfort echt niet in. In de haven van Paramaribo geldt bovendien een honderd procent controle.

'Voor elke container die op de haven komt, worden documenten ingevuld. Zo weet het ministerie precies vanwaar containers komen en waar zij naartoe gaan. De zaak kan dan onderzocht worden', zegt Belfort tegenover De West, aldus Waterkant.net vandaag, donderdag 21 december 2017. Tot nog toe is er niet veel van gebleken.

Op de haven is enkele keren een partij drugs onderschept. Ook in buitenlandse havens blijken vrachtcontainers uit Suriname volgestouwd te zijn met cocaïne. Volgens waarnemend minister van Justitie & Politie Ferdinand Welzijn wordt de drugshandel vanuit het buitenland geleid. Dat maakt gericht aanpakken moeilijk.

'Er zijn Surinaamse drugsorganisaties die samenwerken met organisaties in andere landen voor wie zij opdrachten uitvoeren', stelt Belfort. Maar daarom moet meer samengewerkt worden met andere landen.

Medische Zending Werknemers Organisatie met petitie naar Assemblee

Leden wachten op uitbetaling salaris, gratificatie en geld met terugwerkende kracht


De Medische Zending Werknemers Organisatie (MZWO) zal vandaag, donderdag 21 december 2017, een petitie aanbieden aan Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons. Tot nu toe heeft de bond geen positief resultaat behaald over het uitbetalen van salaris, gratificatie (bonus) en het geld dat met terugwerkende kracht betaald moet worden over 2017, zo meldt Starnieuws.

De bond, onder leiding van Roy Haverkamp, is sinds maandag in actie. Er is, op De Nationale Assemblee na, geen reactie gekomen van verschillende instanties die de bond heeft benaderd om verandering in de situatie te brengen.

De werknemers werken van 7 tot 11 uur 's morgens, waarna zij in beraad gaan. Met deze actie wil de MZWO voorkomen, dat de uitbetalingen laat plaatsvinden. De bond stelt dat de werknemers ook hun verplichtingen hebben met kerst en de jaarwisseling. De bond heeft een ultimatum gesteld aan de directie dat inmiddels is verlopen.

Oppositieleden kritisch over hoogte aanpassing grondhuurprijzen

Om Staatskas aan te vullen verhoogt regering onder meer grondhuurprijzen


Leden van De Nationale Assemblee zijn niet tegen een verhoging van de grondhuurprijzen, maar er is wel discussie over de hoogte van de aanpassing. De regering wil Srd 186 miljoen meer geld ontvangen uit grondhuur, grondbelasting, erfpacht en akkergelden. De bedragen die de overheid nu ontvangt zijn laag, waardoor er ook flink gespeculeerd wordt met grond. Dit bericht Starnieuws vandaag, donderdag 21 december 2017.

Verschillende Assembleeleden, onder wie William Waidoe (Pertjajah Luhur), Mahinder Jogi (VHP), Gregory Rusland (NPS) en Chandrikapersad Santokhi (VHP) wezen tijdens de begrotingsbehandeling op de consequenties van de verhogingen voor mensen die het niet breed hebben. Deze maatregel moet niet ervoor zorgen, dat landbouwers en veehouders worden gedupeerd. Ook moet de industriële ontwikkeling niet de das omgedaan worden.

Waidoe rekende uit dat iemand die 2.000 hectare terrein heeft voor industriële doeleinden Srd 20 miljoen moet betalen. Voorkomen moet worden, dat mensen hun terreinen verkopen, omdat zij niet in staat zijn om de verhoogde kosten te betalen.

Minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer heeft de verhoogde tarieven gestuurd naar De Nationale Assemblee. De verhoging van canon geldt niet voor scholen en andere sociale instellingen. Voor verschillende categorieën gelden aparte tarieven.

De discussie over de begroting en de voorgestelde tariefsverhogingen wordt vandaag voortgezet in De Nationale Assemblee. De commissie van rapporteurs is al aan het woord geweest in tweede ronde. Nu zijn de overige Assembleeleden aan de beurt, waarna de regering in zal gaan op de vragen en opmerkingen.

Onbegrip bij nabestaanden slachtoffers Decembermoorden over uitblijven strafzaak tegen twee verdachten

Harvey Naarendorp en John Hardjoprajitno waren ministers en moeten voor gewone rechter verschijnen

Advocaat Hugo Essed: 'Die personen zijn nog niet gedagvaard en dat is een kwalijke zaak'


Nabestaanden van de slachtoffers van de 8 Decembermoorden vinden het ongehoord dat er tot nu toe geen strafzaak is begonnen tegen twee van de verdachten. Harvey Naarendorp en John Hardjoprajitno waren ten tijde van de moorden ministers en moeten daarom voor de gewone rechter worden gedaagd. Dit meldt de Ware Tijd woensdag 20 december 2017.

Badressein Sital, de derde verdachte die ook voor de burgerrechter zou moeten verschijnen, is overleden.

Advocaat Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, noemt het feit dat er nog geen vervolging is ingesteld een 'fout'. Of dit aan het Openbaar Ministerie, de Krijgsraad of het Hof van Justitie ligt, laat hij in het midden. 'Kortom. Die personen zijn nog niet gedagvaard en dat is een kwalijke zaak', zegt hij.

Guarani meisje drinkt water uit plas op broeierig hete dag in de stad Posadas Misiones, Argentinië

'Terwijl ons land in brand staat, drinkt dit Guarani meisje van de grond'


Argentinië kreunt onder een hittegolf die vooral op de armste bevolking heel zwaar weegt. Dat wordt pijnlijk duidelijk in deze foto van een meisje uit de Mbya Guarani gemeenschap in de stad Posadas Misiones dat haar dorst moet lessen in een plasje water. 

'Terwijl ons land in brand staat, drinkt dit Guarani meisje van de grond. Dan doen we toch iets verkeerd als samenleving?' Met die vlammende woorden postte Migue Rios de foto op Facebook, waarna die zich razendsnel verspreidde over het internet.


'Ik zou me schamen als ik een miljonair was die over mijn luxueuze levensstijl pochte terwijl anderen sterven van de honger', reageerde Ana Mari Gimenez Pons op de foto.

'Stel jezelf in de plaats van dat kleine meisje en wat ze moet voelen, of stel je voor dat jouw kinderen in die situatie zitten', voegt Tamara Lamirona toe.


Rios stuurde de foto ook door naar enkele bevriende journalisten met de vraag om er ruchtbaarheid aan te geven. Hij woont zelf in Posadas Misiones, waar hij werkt voor Unicef, en wordt geregeld geconfronteerd met dergelijke taferelen. 'Waarom ik deze foto deel? Omdat we moeten beginnen praten over een probleem waar we vaak niets aan doen omdat niemand er aandacht aan schenkt, terwijl zij die iets zouden moeten doen, gewoon hun eigen zakken blijven vullen', liet Rios achteraf nog weten.


(Suriname Mirror/Nieuwsblad/Facebook)

Britse vulkaanfotograaf legt begin december spectaculaire uitbarsting vulkaan in Ecuador vast

Reventador's laatste geregistreerde belangrijkste activiteit was in 2002De Britse vulkaanfotograaf dr. Richard Roscoe legde begin december de spectaculaire uitbarsting van een weinig bekende actieve stratovulkaan in de Amazone-Andes van Ecuador, bekend als 'Reventador', vast.

Reventador is Spaans voor 'herrieschopper'. Roscoe en een Duitse collega namen het gerommel en de vurige explosies met groothoekvideo's op met maanlicht, door een unieke filmtechniek toe te passen voor een specifiek tempo en versnelden de video om de activiteit in de loop van drie dagen vast te leggen..Reventador's laatste geregistreerde belangrijkste activiteit was in 2002, toen een enorme uitbarsting plaatsvond met bijna geen waarschuwing en de pyroclastische stroom van gas en materie vernietigde een nabijgelegen vallei en beschadigde pijpleidingen.Vulkanologen zeggen, dat Reventador een nieuwe explosieve fase doormaakt waarbij gas en lava uit de ventilatieopeningen op de top spuwen.

En hoewel de vulkaan geen dreigende bedreiging vormt voor lokale gemeenschappen, spreken de beelden voor zichzelf.(Suriname Mirror/Globalnews.ca/VTM Nieuws/YouTube/Twitter)