maandag 23 maart 2020

Drukte bij geldwisselkantoren: Mensen wisselen snel vreemde valuta om in Srd's

Nieuwe 'cambiowet' leidt tot run op wisselkantoren...


Bij veel geldwisselkantoren was maandag 23 maart 2020 een grote toeloop van mensen die vreemde valuta omwisselden in Surinaamse dollars, als gevolg van de aanname van een nieuwe 'cambiowet' zaterdag door het parlement waarin is vastgesteld, dat vanaf de afkondiging van de wet de Centrale Bankkoers gehanteerd dient te worden bij transacties. 

Mensen proberen nu volgens de Ware Tijd massaal hun vreemde valuta tegen de nog hoge koers om te wisselen voordat de wet in werking treedt. President Desi Bouterse heeft maandag zijn handtekening al onder de nieuwe wet geplaatst en nu is het wachten op afkondiging en publicatie in het Staatsblad.

Door het bankwezen, bedrijfsleven, verzekeringswezen en vakbeweging is forse kritiek geleverd op de totstandkoming van de wet. 'Op dit moment is de Srd onder grote druk. Als dit zo aanhoudt taken de cambio's straks door hun voorraad Surinaamse dollars heen', zegt een leidinggevende in de cambiosector.

De officiële wisselkoers van de Centrale Bank van Suriname is nog Srd 7,52. Bij cambio's kon maandag nog Srd 9,00 - Srd 10,00 ontvangen worden.

Met de nieuwe wet is het verboden voor cambio's vreemde valuta te verkopen aan burgers. Ze mogen uitsluitend opkopen. Wat ze hebben opgekocht moet binnen twee werkdagen met een vastgestelde winstmarge worden verkocht aan de Centrale Bank van Suriname. Op overtreding van de wet staan gevangenisstraffen tot 4 jaar en geldboetes van Srd 1 miljoen en verbeurdverklaring van in beslag genomen gelden.

Geldwisselkantoren riskeren ook intrekking van hun vergunning. Een speciaal toezichthoudend orgaan zal samen met de Centrale Bank van Suriname toezien op naleving van de wet.

Na AZP ook grieppoli bij het Sint Vincentius Ziekenhuis

AZP opende de grieppoli om verspreiding van Covid-19 tegen te gaan


In navolging van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) komt er een grieppoli bij het Sint Vincentius Ziekenhuis. Dit is maandagmiddag 23 maart 2020 tijdens de dagelijkse persconferentie van het Covid-19 Managementteam bevestigd door minister Antoine Elias van Volksgezondheid en SZF-directeur Rick Kromodihardjo, aldus de Ware Tijd.

Het AZP opende zondag de grieppoli 'om verspreiding van Covid-19 tegen te gaan'. De post is 1x24 uur open en kan worden bezocht door mensen met griepverschijnselen: verkoudheid, hoesten, keelpijn en koorts boven 38 graden.

De grieppoli staat naast het wachthuis van de Spoedeisende Hulp (SEH).


Elias zei maandag, dat er op verschillende plekken grieppoli's komen. De eerstvolgende komt binnenkort via het Staatsziekenfonds bij het Sint Vincentius Ziekenhuis. Ook heeft de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) volgens Elias vijf poli's geïdentificeerd als grieppoli.

De bewindsman benadrukte, dat er landelijk posten komen. In dat verband zal ook de Medische Zending worden ingeschakeld. 'We denken niet aan Paramaribo alleen.'

Kromodihardjo over de keus van Sint Vincentius Ziekenhuis: 'Het SVZ had ons gevraagd om via MedHulp zijn spoedpost over te nemen en om te zetten in een Huisartsenpost. We zullen het nu inrichten als grieppoli.' Hiermee komt er volgens hem ook spreiding, omdat de nieuwe grieppoli in het centrum en noorden staat. De directeur dat dat nog deze week de post operationeel wordt.

Coronacrisis dompelt 35 miljoen Latijns-Amerikanen in armoede

Latijns-Amerikaan- se economie zal zeker 1,8 procent krimpen 


De Latijns-Amerikaanse economie zal dit jaar met ten minste 1,8 procent krimpen als gevolg van de pandemie door het coronavirus. De werkloosheid zal toenemen. De VN verwacht, dat er 35 miljoen mensen in armoede zullen belanden. 

Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zullen niet ontsnappen aan de impact van de pandemie op haar markten, bevoorrading, toerisme en investeringen, zegt Alicia Bárcena, uitvoerend secretaris van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (Cepal, Comisión Económica para América Latina y el Caribe), een VN-instantie.

Vorig jaar groeide de economie in de regio met amper 0,1 procent, voor dit jaar was een groei van 1,3 procent vooropgesteld. 'Maar, net als in andere opkomende regio’s zal dat negatief worden beïnvloed doordat de ziekte de openbare gezondheid in gevaar brengt.'

Naar 220 miljoen mensen in armoede
De Cepal verwacht nu dat het regionale bruto binnenlands product zal krimpen met ten minste 1,8 procent. Het aantal mensen in armoede zal daardoor stijgen van 185 naar 220 miljoen, het aantal mensen in extreme armoede van 67,9 naar 90 miljoen; de regio telt 620 miljoen inwoners.

De coronacrisis zal ook 25,3 miljoen mensen werkloos maken (op een economisch actieve bevolking van 313 miljoen mensen). Bovendien zal de informele en precaire werkgelegenheid toenemen in de regio; dat leest men onder meer af aan het toenemende aantal zelfstandigen.Minder export naar China 
De economische crisis als gevolg van het coronavirus zal de regio op vijf manieren treffen, zegt Bárcena. De eerste is de dalende afname van de activiteit bij de handelspartners waar de regio naar exporteert. De verwachting is bijvoorbeeld, dat China dit jaar 10 procent minder zal aankopen in Brazilië, Chili en Peru. De daling van het toerisme zal vooral het Caribisch gebied treffen. Als de toeristische voorzieningen daar voor een maand sluiten, leidt dat tot een daling van de vraag met 8 procent op jaarbasis; een reisverbod van drie maanden kan de daling doen oplopen tot 25 procent.

Een onderbreking van de productieketens zal vooral Mexico en Brazilië treffen. Die voeren onderdelen en halffabrikaten in uit China voor hun productiesector: reserveonderdelen, huishoudelijke apparaten en elektronische en farmaceutische producten.

Dalende grondstofprijzen 
De vierde manier waarop Latijns-Amerika zal worden getroffen, is door de daling van de prijzen van basisproducten. Die zal vooral een impact hebben op Zuid-Amerikaanse landen die grondstoffen uitvoeren. Ook 'de grotere afkeer van risico’s door investeerders en de verslechtering van de wereldwijde financiële omstandigheden' zullen zich laten voelen. Een deel van deze effecten is nu al zichtbaar in de sterke daling van de beursindexen in de regio, zegt Bárcena.

Overheidsmaatregelen 
Bárcena ziet dat regeringen economische, fiscale en monetaire maatregelen nemen. Ze verhogen de sociale uitgaven, verlagen de rentetarieven, schorten de terugbetaling van bankleningen op, verstrekken kredietlijnen om de betaling van lonen te garanderen en een tekort aan basisgoederen te voorkomen. Ze benadrukt het belang van de bescherming van de meest kwetsbare groepen.

'Er moet speciale aandacht worden besteed aan vrouwen vanwege hun dubbele rol als arbeidsters en verzorgers. Deze pandemie kan de geopolitieke globalisering herbewapenen, maar ze is ook een kans om de voordelen van multilaterale actie in de verf te zetten. We hebben een nieuwe visie nodig, we moeten alles opnieuw bekijken, de hele economie.'

(Suriname Mirror/De Morgen/IPS/Twitter)

Maracanã-stadion Rio de Janeiro in beeld als opvang mensen besmet met coronavirus - Meer dan 1.000 besmettingen en 25 doden in Brazilië

(Bron foto: EPA-EFE)
Voetbalclub Flamengo stelt trainings- complex en stadion daarvoor beschikbaar


Het Maracanã-stadion van Rio de Janeiro kan mogelijk worden gebruikt om mensen die besmet zijn met het coronavirus op te vangen. Voetbalclub Flamengo heeft aangegeven, dat zowel het trainingscomplex, dat in het stadsdeel Gávea nabij een ziekenhuis ligt, als het befaamde stadion daarvoor beschikbaar worden gesteld.Flamengo is samen met Fluminense bespeler van het stadion waar de WK-finales van 1950 en 2014 werden gehouden, alsmede diverse evenementen tijdens de Olympische Spelen in 2016. Ook clubs als Botafogo, Corinthians en Santos hebben hun accommodaties aangeboden.

Op beelden was al te zien hoe het Pacaembu-stadion in São Paulo in een ziekenhuis met meer dan 200 bedden is veranderd.

Het idee is dat de stadions de ziekenhuizen in Brazilië kunnen ontlasten nu ook daar het coronavirus begint toe te slaan.

Er zijn inmiddels meer dan 1.000 besmettingen en 25 sterfgevallen in Brazilië. De lokale zorg is daarvoor slecht uitgerust, het ontbreekt vooral aan bedden op de intensive care.

(De Surinaamse Courant/O'Globo/De Telegraaf/Vasco Noticias/Twitter)

Suriname krijgt 2.100 ampullen Interferon alfa-2b uit Cuba 'in case of'...

'In eerste week van april moet de proeforder van Suriname binnen zijn'


Suriname krijgt 2.100 ampullen Interferon alfa-2b uit Cuba. Dit is maandagmiddag 23 maart 2020 gezegd door Rick Kromodihardjo, directeur van het Staatsziekenfonds, tijdens de dagelijkse persconferentie van het Covid-19-managementteam. 

Tot nu toe is bekend, dat het medicijn meer dan vijftienhonderd patiënten heeft genezen van het coronavirus. Het is één van de dertig middelen die door de Chinese National Health Commission is uitgekozen om Covid-19 te bestrijden.

Kromohardjo maakte duidelijk, dat het medicijn er komt 'in case of'. "Hopelijk hoeft het niet en gebeurt het niet', zei hij.

De SZF-directeur gaf aan, dat iemand die het redelijk goed maakt vijf tot tien ampullen gebruikt en iemand die er slecht aan toe is, tien tot twintig. Mede daardoor rekende hij uit dat met de 2.100 ampullen honderd tot tweehonderd patiënten kunnen worden geholpen. De ampullen worden ingevlogen door Fly All Ways.

Zowel Kromohardjo als minister Antoine Elias van Volksgezondheid zei, dat er een grote vraag is naar het medicijn. Elias gaf aan, dat Cuba 'nu compleet is uitverkocht'. Hij verduidelijkte, dat 5 april of in elk geval in de eerste week van april de proeforder van Suriname binnen moet zijn. 'Als onze specialisten zeggen dat het goed werkt, volgt daarna de grote bestelling.'

Suriname-Chinese Verenigde Associatie schenkt 2.000 mondkapjes aan Volksgezondheid

(Bron foto: Nu.nl)
'Nog steeds zie ik dat de mondkapjes niet goed gebruikt worden'


SCUA, de Suriname-Chinese Verenigde Associatie, heeft het ministerie van Volksgezondheid tweeduizend mondkapjes geschonken om bij te dragen aan de strijd tegen het coronavirus. 'We zijn blij met elke geste', zei Reza Doekhie namens het ministerie, maar betwijfelt of dit aantal voldoende zal zijn. Toch verwelkomt hij schenkingen als deze, zo schrijft de Ware Tijd maandag 23 maart 2020.

Doekhie benadrukt de noodzaak om schaarste te voorkomen en dat kan door alleen als dat echt nodig is een mondkapje te dragen. 'Nog steeds zie ik dat de mondkapjes niet goed gebruikt worden. Mensen die geen symptomen hebben zoals niezen en hoesten dragen er ook één en dat is niet nodig. Want zo raakt de voorraad natuurlijk snel op.' 

Hij stelt, dat het in eerste instantie gaat om mensen in de zorg, met name de gezondheidswerkers, die het grootste risico lopen besmet te raken en zij die in (thuis) quarantaine zitten. 'We moeten uiterst zorgvuldig hiermee omgaan, want veel van de beschermingsmiddelen zoals de mondkap zijn voor eenmalig gebruik. Waar en wanneer de piek van besmetting ligt, weet ik niet. Dat laat ik over aan de medici. Voorlopig kunnen we ermee vooruit', zei hij bij de in ontvangst name van de schenking in het gebouw van Chung Fa Foei Kon aan de Keizerstraat.

Voorzitter Li Xue Xiong van SCUA zegt, dat het met de bestrijding van het coronavirus in China de goede kant op gaat. Het grootste probleem zit hem straks in de import, waarschuwt hij. Dus alle Chinezen die straks van China naar Suriname terugkeren. 'Ook zij zullen in (thuis)quarantaine moeten.'

Dagelijks heeft hij contact met zijn vaderland en de informatie-uitwisseling verloopt vlot. Hij is blij, dat de associatie kan bijdragen het wereldwijd verspreide virus, dat sinds vorige week ook Suriname bereikt heeft, aan te pakken.

Ministers Elias en Hoefdraad en alle andere personen uit Cuba uit quarantaine

(Bron foto: Fly Allways)
Cuba is geen high risk land, zoals eerder is meege- deeld


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid en zijn collega Gillmore Hoefdraad van Financiën zijn net als alle andere personen die uit Cuba zijn gekomen, uit quarantaine. 

Cuba is geen high risk land, zoals eerder is meegedeeld. Mensen die terugkeren uit lage risico-landen, hoeven niet in quarantaine. Minister Elias bevestigt maandagmiddag 23 maart 2020 op Starnieuws, dat hij weer zijn huis uit mag. Dat geldt voor alle andere personen die vrijdag uit Cuba zijn teruggekeerd.

De vertegenwoordigster van PAHO/WHO (Pan American-/World Health Organization), Karen Bell, heeft op de persconferentie van Covid-19 management team gisteren benadrukt, dat Cuba nog steeds ‘low risk’ is en niet een hoog risico land zoals eerder aangenomen. Na de persconferentie is het besluit genomen, dat de mensen die uit Cuba zijn gekomen niet meer in quarantaine hoeven.

Ook Curaçao is een laag risico land. Gisteren zijn ingezetenen die gestrand waren op Curaçao naar huis teruggekeerd.

Groep van 40 repatrianten uit Guyana naar Paramaribo voor thuis-quarantaine

Vier Nickerianen in de groep zijn nu ook in thuis-quarantaine geplaatst 


Op vier Nickerianen na, is de rest van de groep van 40 repatrianten uit Guyana in legerbussen na vier dagen in twee locaties, waaronder het Staatslogeergebouw, te hebben verbleven naar Paramaribo vervoerd. Districtscommissaris Nisha Kurban-Baboe is, aldus Starnieuws maandag 23 maart 2020, opgelucht dat de mensen naar hun eigen omgeving kunnen. 

Alvorens de mensen in de bus stapten, zijn ze in Nickerie door de arts, het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg in samenwerking met de Regionale Gezondheidsdienst gescreend. De mensen hebben huisregels meegekregen waar ze zich de resterende dagen van de quarantaine aan zullen moeten houden.

De groep was vanaf donderdag ondergebracht in overheids-quarantaine. Terugblikkend op de afgelopen vier dagen zegt de districtscommissaris, dat het een geheel nieuwe ervaring was, 'maar, ik denk dat we als team een goede job hebben gedaan.'

Een team van het NCCR (Nationaal Coōrdinatie Centrum voor Rampenbeheersing) was vanaf dag een aanwezig en zal naar alle waarschijnlijkheid ook richting Paramaribo vertrekken.

De vier Nickerianen die in de groep zaten, zijn nu ook in thuis-quarantaine geplaatst.

Een evaluatie van de eerste week van lock down in Nickerie leert, dat er hier en daar toch mensen waren die zich niet aan de regels hielden. 'Maar, langzaam maar zeker komt het besef er. Alles is niet perfect gegaan, maar er komt steeds meer lijn in.'

President Bouterse vergist zich in onderhoud met vakcentrales over koers import basisgoederen

Bouterse tot drie maal toe de mist in...


Starnieuws meldt vanmiddag, maandag 23 maart 2020, dat president Desi Bouterse tot drie maal toe tijdens de bijeenkomst met de vakcentrales vandaag heeft gezegd dat basisgoederen voor een koers van Srd 5,85 voor de US$ geïmporteerd zullen worden. Intussen blijkt, dat de president zich heeft vergist. Er zullen US-dollars beschikbaar gesteld worden door de overheid voor Srd 8,50 voor import van basisgoederen. 

Tijdens het onderhoud met het bedrijfsleven heeft minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme meegedeeld, dat het gaat om een vergissing.

Diverse andere personen rond de president hebben Starnieuws ook meegedeeld dat de president zich vergist heeft. Het bedrijfsleven plaatste vraagtekens bij dat US$ 5,85 zou gelden voor basisgoederen. De vakbeweging was al ingenomen met de mededeling van het staatshoofd, want de basisgoederen zouden dan significant omlaag gaan.

De officiële koers van de Centrale Bank van Suriname is Srd 7,52 voor de US-dollar. In De Nationale Assemblee is zaterdagmorgen een wet aangenomen om te komen tot één koers. Met de koers van Srd 8,50 voor basisgoederen, zullen er toch weer meerdere koersen zijn.

President Bouterse bekrachtigt omstreden wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren bekrachtigd.

(Bron foto's: NII)
'Voor toekomst is wet belangrijk om op langere termijn meer transparantie over de deviezenreserve te geven'President Desi Bouterse heeft maandag de omstreden wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren bekrachtigd. Dat bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII, maandagmiddag 23 maart 2020. De volgende stap is volgens het NII, dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de wet afkondigt, waarna opname in het Staatsblad volgt. 

'Voor de toekomst is de wet belangrijk om op langere termijn meer transparantie over de deviezenreserve aan iedereen te geven en de deviezenvoorraad beter te beheersen', aldus het NII.

Over de maatregelen, zoals opgenomen in de wet, wordt verwacht dat die een 'positief effect' hebben op de koers. 'Maar, om een grotere daling te krijgen zal de regering nog wat andere maatregelen moeten nemen. Er moeten natuurlijk nog meer zaken worden gedaan om onze economie en financiële situatie te verbeteren en gezond te maken.'

De nieuwe wet is zaterdag in de vroege ochtend in De Nationale Assemblee aangenomen. Sindsdien is er vanuit verschillende organisaties felle kritiek geuit door onder meer de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, de Surinaamse Bankiersvereniging, de Surinaamse Vereniging van Assurantiemaatschappijen, de Algemene Aannemersvereniging en de Vereniging van Cambiohouders Suriname. De - in ogen van velen - omstreden wet werd zaterdag na een marathonzitting om vijf uur 's morgens met 26 stemmen aangenomen door de coalitie. Ruim twee uur daarvoor waren zes oppositieleden uit protest weggelopen.

In de wet is onder meer opgenomen dat er geen cash valutatransacties binnen Suriname mogen worden gedaan. De bedoeling van die regel is volgens NII, dat de vraag naar cash dollars stopt of behoorlijk omlaag gaat. NII geeft de verzekering dat iedereen zijn valuta mag houden. 'De regering neemt geen dollars of euro's van niemand. Iedereen mag zijn valuta op de bank gewoon gebruiken om noodzakelijke valutabetalingen in het buitenland te doen via de valutarekening.' Ook wordt aangegeven dat burgers hun valuta mogen lichten. 'Let op: u mag het niet in Suriname gebruiken!!' wordt gewaarschuwd. Het wisselen kan bij de bank, direct na opname, of bij een cambio.

Onderstreept wordt dat de koers door de Centrale Bank van Suriname wordt bepaald. Het is cambio's verboden valuta te verkopen. De kantoren mogen alleen vreemd geld opkopen. 'Die valuta moeten ze binnen twee werkdagen aan de Centrale Bank verkopen, aan niemand anders', staat in het NII-persbericht.

De Centrale Bank van Suriname is verplicht elk kwartaal een rapport te publiceren over de valuta-inkomsten en -uitgaven en een inschatting voor de rest van het jaar. 'Als de bank aangeeft dat er minder deviezen zullen binnenkomen dan uitgegeven, is de regering verplicht de import van sommige niet essentiële producten zodanig te verminderen dat de deviezeninkomsten en uitgaven tenminste gelijk worden.' Het zijn 'steeds tijdelijke maatregelen'.

In het verlengde van dit punt zal de regering een lijst van essentiële goederen samenstellen. Daarop moeten verplicht voorkomen: voedingsmiddelen, medicijnen en andere medische middelen, productiemiddelen en zaken die de overheid nodig heeft. 'In eerste instantie worden de importuitgaven voor niet- essentiële en luxe goederen beperkt. We hopen dat daardoor ook de eigen productie op gang komt.'

'Ik heb begrepen dat de minister van Financiën zich wel aan de regels heeft gehouden op de airport'

'Alleen Bouterse kan vraag beant- woorden waarom Hoefdraad het land heeft kunnen verlaten ondanks de lock down'


'Ik heb begrepen dat de minister van Financiën zich wel aan de regels heeft gehouden op de airport.' Dit antwoordde overste Danielle Veira, hoofd Dienst Nationale Veiligheid, gisteren op vragen van journalisten tijdens de dagelijkse persbijeenkomst over het coronavirus, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 23 maart 2020. Personen die het hebben zien gebeuren, beweren echter volgens de Ware Tijd anders. 

Naar Veira heeft vernomen, dat Gillmore Hoefdraad wel langs de medische controle is geweest op de luchthaven. Die zou hem hebben geadviseerd naar huis te gaan met de boodschap zich te houden aan de regels van de directeur van Volksgezondheid wat betreft thuis-quarantaine.

Er circuleren berichten, dat de minister de medische controle op de luchthaven te Zanderij zou hebben geweigerd. Volgens Veira is dit niet waar. Op de vraag hoe de bewindsman het land heeft kunnen verlaten ondanks de lock down van overheidswege verwijst Veira naar president Bouterse. 'Ik denk dat we deze vraag moeten laten voor het bevoegde gezag. Ik ben de president niet. Ik zal de vraag naar hem doorgeleiden en het antwoord afwachten.'

Zij legde uit, dat de president het voorrecht heeft om andere maatregelen te treffen dan die hij eerder had afgesproken. Dat mag hem niet worden ontnomen vindt ze. Echter was alleen van de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, bekend dat hij naar Cuba zou gaan om medisch personeel op te halen. Hij was daar voor een dag om humanitaire ondersteuning te vragen. Cuba heeft vijftig speciaal getrainde specialisten en verpleegkundigen ter beschikking gesteld om het virus te helpen beheersen. Lees meer: ‘Hoefdraad hield zich wel aan regels airport' - DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/03/23/hoefdraad-hield-zich-wel-aan-regels-airport/#ixzz6HWbQB0YA

Negen bevestigde gevallen van het coronavirus op Aruba

Aruba treedt streng op tegen overtreders avondklok - Verschil- lende personen aangehouden


Aruba heeft sinds gisteren te maken met negen bevestigde gevallen van het coronavirus. Dat maakte premier Evelyn Wever-Croes bekend tijdens een persconferentie, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 23 maart 2020.. 

Zaterdagavond - toen er acht gevallen bekend waren - werd nog door de minister-president bekendgemaakt dat er drie nieuwe gevallen van covid- 19 waren en dat voor het eerst sprake lijkt te zijn van een lokale besmetting.

Zeven van de toen nog acht patiënten hadden het virus in het buitenland opgelopen. Van de drie gevallen die zaterdag bekend werden gemaakt, was één persoon in New York besmet en een ander in Miami. De derde patiënt leek op Aruba zelf besmet te zijn geraakt. Hoe de laatste patiënt besmet is geraakt, is vooralsnog onbekend.

Gisteren gaf de minister-president ook aan, dat er extra streng zal worden gecontroleerd of de avondklok wordt gerespecteerd. De controles zullen in dit kader worden geïntensiveerd, aldus Wever-Croes. Zaterdag werden nog verschillende personen aangehouden, die na het luiden van de avondklok gewoon nog op straat bleven.

Richard Doornbosch wordt nieuwe president Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

Doornbosch sinds 2016 plaatsvervangend bewindvoerder bij IMF


Richard Doornbosch wordt de nieuwe president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Alleen een eventueel negatieve uitslag van de screening door de veiligheidsdiensten kan zijn benoeming nog tegenhouden. Doornbosch (1973) is sinds 2016 plaatsvervangend bewindvoerder bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington DC. Hij is een monetair econoom met ruim twintig jaar ervaring in de financiële sector, internationale organisaties en publiek bestuur. Zo meldt de CBCS, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 23 maart 2020. 

De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank laat weten - te midden van het internationale tumult in verband met de crisis rond het coronavirus - verheugd te zijn met de voordracht van Doornbosch en is ‘ervan overtuigd’ dat hij, met zijn internationale ervaring en netwerk, een aanwinst zal zijn voor het bestuur van de CBCS.

De Raad van Bestuur (RvB) bestaat verder uit secretaris-directeur Leila Matroos-Lasten en financieel-economisch directeur José Jardim, die sinds de jaarwisseling tevens interim-president is.

De RvC van de Centrale Bank heeft, naar nu bekend is gemaakt, op 11 maart aan de minister van Financiën van Curaçao en de minister van Financiën van Sint Maarten de aanbeveling gedaan om Doornbosch te benoemen tot president van de CBCS. De ministerraad van Curaçao en de ministerraad van Sint Maarten hebben de aanbeveling van de RvC - vrijwel direct - overgenomen.

'Het streven is er om de heer Doornbosch medio juli in functie te benoemen, mits de screening door de veiligheidsdiensten van Curaçao en Sint Maarten positief is afgerond.'

De aanstaande topman van de CBCS studeerde monetaire economie en bedrijfseconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na de start van zijn carrière als managementtrainee bij Rabobank International is hij in verschillende (macro-economische) functies werkzaam geweest bij het Nederlandse ministerie van Financiën.

'Effect coronacrisis op economie Curaçao is omvangrijk’

Steunpakket nu belangrijker dan ooit

Centrale Bank: 'Curaçao en Sint Maarten beschikken niet over instrumenten en middelen om crisissituatie te mitigeren’


Het effect van de coronacrisis op de economie van Curaçao, vanwege de gedwongen sluiting van de grenzen, is ‘omvangrijk’. Afhankelijk van de duur en snelheid van het herstel tussen de -4,5 tot mogelijk zelfs -19,4 procent. Dat stelt interim-president van de Centrale Bank CBCS José Jardim in een persverklaring, aldus vandaag, maandag 23 maart 2020, het Antilliaans Dagblad

In haar berekeningen heeft de CBCS nog geen rekening gehouden met de economische effecten van een eventuele uitbraak van het virus op Curaçao en Sint Maarten, waaronder hogere kosten van gezondheidszorg en een negatief effect op andere economische activiteiten.

Jardim blijft benadrukken, dat zowel Curaçao als Sint Maarten ‘niet over instrumenten en middelen beschikken om deze crisissituatie te mitigeren’. 'Juist in deze tijden moet de Nederlandse regering worden gewezen op een van de kernprincipes die aan de basis ligt van het Koninkrijk en is neergelegd in artikel 36 van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten verlenen elkander hulp en bijstand', aldus de hoogste functionaris van de CBCS.

'Gezien de omvangrijke effecten van het sluiten van de grenzen dient er snel te worden geschakeld met het activeren van een steunpakket.'

Vierde persoon positief getest op het coronavirus Covid-19 op Curaçao

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
Epidemio- loog Izzy Gersten- bluth: Persoon besmet in Nederland 


In het weekeinde is een vierde persoon positief getest op het coronavirus Covid-19. Het gaat om een Curaçaoënaar die begin maart in Nederland was en daar is besmet. Deze persoon was al enige tijd thuis in isolatie nadat een eerdere test geen duidelijk resultaat gaf. Zaterdag bleek de uitslag van een tweede test echter overduidelijk positief. Ook de partner van de besmette persoon wordt door het team van Geneeskunde & Gezondheidszaken (G&Gz) in de gaten gehouden en getest, maar die testen waren tot gisteren negatief. 

Dat heeft epidemioloog Izzy Gerstenbluth van G&Gz gisteren bekendgemaakt, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 23 maart 2020.

Het nieuwe coronavirus kan de ziekte Covid-19 veroorzaken. Gerstenbluth benadrukt dat de situatie met vier gevallen van Covid-19 nog altijd onder controle is en dat er nog steeds geen sprake is van een lokale overdracht van het virus. 'Alle vier de gevallen hebben een link met het buitenland.'

Deze vierde persoon is geen Europese Nederlander, zoals de drie voorgaande gevallen, maar een ingezetene van Curaçao die begin maart in Nederland contact heeft gehad met iemand die later besmet bleek met het coronavirus. Terug op Curaçao meldde deze persoon zich met symptomen bij G&Gz en er werden direct monsters afgenomen. Dat gebeurt op twee manieren: via de mond en via de neus. 'Het zijn eigenlijk twee testen in een', legt Gerstenbluth uit.

Om een conclusie te kunnen trekken moeten beide testen, dus zowel het monster dat via de mond is genomen als die via de neus, positief of negatief zijn. Bij de betreffende Curaçaoënaar was dat in eerste instantie niet het geval: het ene deel van de test had als resultaat positief, het andere negatief. 'We beschouwen zo iemand dan wel als positief', zegt Gerstenbluth, dat wil zeggen als iemand die besmet is en ziek en het virus dus op andere kan overdragen. Ook in dit geval moest de Curaçaoënaar thuis in isolatie blijven. Twee dagen later werd een nieuwe test afgenomen en zaterdag bleek dat beide monsters positief waren.

Gerstenbluth: 'Dat betekent ook dat we er relatief vroeg bij waren en dat we de besmetting in een vroeg stadium hebben kunnen detecteren. Want dat beide testen in eerste instantie niet positief waren, wil zeggen dat er op dat moment nog niet voldoende virussen in het slijmvlies aanwezig waren om die aan te tonen. Twee dagen later wel.'

Kustwacht Caribisch Gebied krijgt veel meldingen over bootjes illegale Venezolanen richting ABC-eilanden

'Bootjes bijna zonder uitzondering niet zeewaardig'

Kustwacht gaat samen met Defensie de kustlijn de komende periode nog intensiever bewaken


Afgelopen week kreeg het Rescue and Coordination Center van de Kustwacht Caribisch Gebied diverse meldingen binnen van pogingen om vanuit Venezuela illegaal naar de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire, Curaçao) te varen. Een boot is recent aangehouden voor hij de eilanden kon bereiken en een andere boot is vermoedelijk in Venezolaanse wateren gezonken. De Venezolaanse Kustwacht en de Kustwacht Caribisch Gebied hebben naar aanleiding van dit incident een zoektocht georganiseerd. Helaas zonder positief resultaat, zo bericht de Kustwacht vandaag, maandag 23 maart 2020. 

Het is bekend, dat de boten die voor deze overtochten worden gebruikt, bijna zonder uitzondering, niet zeewaardig zijn en dat opvarenden een serieus risico nemen. Veelal worden teveel mensen aan boord genomen en zijn er geen of onvoldoende veiligheidsmiddelen aan boord. De Kustwacht waarschuwt mensen dan ook om niet aan deze tocht te beginnen.

De landsgrenzen zijn op dit moment dicht in verband met maatregelen om het coronavirus in te perken. Derhalve is het vaarverkeer naar het eiland verboden.

Daarom heeft de Kustwacht extra maatregelen genomen en gaat zij samen met Defensie de kustlijn de komende periode nog intensiever bewaken.

De Kustwacht verzoekt ook de hulp van alle burgers die op zee en de kustlijnen verdachte situaties waarnemen, bel 913. Vaartuigen op zee kunnen via VHF kanaal 16 met het Rescue and Coordination Center van de Kustwacht contact opnemen bij het waarnemen van verdachte en/of gevaarlijke situaties. 'Met uw medewerking houden we de zee en de kustlijnen van het eiland veilig. #SamenSterk #DefensieCaribischGebied #Besafe'

President Bouterse ontvangt Raad van Vakcentrales in Suriname

RaVakSur dringt aan op aanpassing van de loonbelasting voor werknemers


Vertegenwoordigers van de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) worden vandaag, maandag 23 maart 2020, door president Desi Bouterse ontvangen. Woordvoerder Armand Zunder (voorzitter van de Progressieve Werknemers Organisatie) zegt op Starnieuws, dat de rek bij de werknemers eruit is. 

RaVakSur heeft op 15 maart namens de werknemers een brief aan de president gericht om per direct te komen met een aanpassing van de loonbelasting voor de werkers. De raad is al enkele jaren bezig om met diverse ministers van Financiën van gedachten te wisselen over de te hoge belastingdruk voor de werknemers. Met name de hoogte van de loonbelasting is voor velen een groot probleem. Als gevolg van de inflatie zijn de laatste jaren de lonen van veel werkers aangepast.

Bij de uitbetaling van de nominale loonsverhogingen werden de werknemers echter steeds verrast met belastingschijven en belastingtarieven die maken dat zij netto nauwelijks vooruit gingen in salaris en in sommige gevallen zelfs netto achteruit gingen.

Als gevolg van de koersstijgingen van de afgelopen weken, die grotendeels doorgerekend zijn in de prijzen in de winkels, heeft de koopkracht van de lonen en salarissen van de werknemers de zoveelste klap gekregen.

Tijdens de bespreking vandaag zullen ook de consequenties en de mogelijk te nemen verdere maatregelen ter beheersing van het Covid-19 virus voor de ruim 250.000 werknemers met de president worden besproken, zegt Zunder.

Verzet groeit tegen door Assemblee aangenomen wet inzake valutatransacties en -verkeer

Ook Algemene Aannemers Vereniging bezorgd over curieuze wet...

'Wet kan op zeer kort termijn leiden tot faillissementen binnen de bouw- en constructiesector'


'Ook de aannemerij is bezorgd over de consequenties van de nieuwe wet houdende regels met betrekking tot verdere ordening van valutatransacties en het valutaverkeer. De gevolgen kunnen desastreus zijn en zelfs op zeer kort termijn leiden tot faillissementen binnen de bouw en constructie sector. 

Net als de wijziging op de Wet op de Staatsschuld is deze wet als een dief in de nacht doorgedrukt. De Algemene Aannemers Vereniging heeft met grote verwarring en bezorgdheid kennis genomen van de nieuw aangenomen wet. 

Vooropgesteld dat de bedoelingen van de regering en De Nationale Assemblee goed waren, ontstaat toch grote twijfel hierover en met name over de wijze waarop deze wet tot stand is gekomen. Er wordt een vergadering geconvoceerd waarin in elk geval als agendapunt niet is opgenomen de behandeling van de wet houdende regels met betrekking tot verdere ordening van valutatransacties en het valutaverkeer. Vervolgens wordt na de opening van de vergadering de behandeling van voornoemde wet wel op de agenda opgenomen en na protest van de oppositie, dat een zo belangrijke agendawijziging niet kan plaatsvinden zonder convocatie en informatie vooraf, brengt de voorzitter de agendawijziging in stemming en wordt de agendawijziging aangenomen en de wet behandeld en aangenomen. 

Elke zichzelf respecterende democratische organisatie zoals De Nationale Assemblee zou moeten zijn, moet weten dat een dergelijke belangrijke agendawijziging alleen kan plaatsvinden met toestemming van de gehele assemblee. De consequenties hiervan zijn des voorzitters. 

Verder mag de vraag rijzen of de volksvertegenwoordigers wel de belangen van het volk dienen als zo'n belangrijke wet niet vooraf tot in de details is besproken, en geëvalueerd is en er consensus is bereikt met de stake holders. Dat de wetswijziging vergaande consequenties zal hebben voor alle ondernemers in dit land en zeker op kort termijn de volledige aannemerij zal treffen wordt door de 26 voorstemmers totaal niet beseft. In de aannemerij is het niet ongebruikelijk, zeker gelet op de niet voorspelbare koersontwikkelingen en prijsstijging van materialen, dat uitvoeringscontracten zeker als ze langlopend zijn, in vreemde valuta worden afgesloten en dat de opdrachtgever de betaling ook in vreemde valuta doet meestal middels girale overmaking. Zoals gebruikelijk wordt een significant deel van de bouwkosten door de aannemer en/of zijn leverancier voorgefinancierd. Wat zal de consequentie voor de aannemer zijn die nu zijn betaling tegen een koers ontvangt gelijk aan de Centrale Bank-koers maar de schulden terug moet betalen aan de leveranciers in Srd tegen een ingekochte koers van Srd 14. Juist ja: de aannemer(s) gaat of gaan failliet. 

1. Ze worden opgezadeld met een groot verlies die zij nergens kunnen verhalen. 2. Ze hebben al loonaanpassingen doorgevoerd bij de nieuwe koersontwikkelingen die niet meer teruggedraaid kunnen worden en 
3. Er zijn financieringscontracten aangegaan met financiële instellingen in vreemde valuta die moeten worden terugbetaald of mag dat thans ook in Srd tegen de koers van de Centrale Bank? Dan zal de consequentie zijn dat het Bankwezen in Suriname die grote kredieten heeft uitstaan in vreemde valuta ogenblikkelijk instort, en zo kunnen we maar doorgaan met de gevolgen. 

Dit zijn de consequenties van een ondoordacht en in allerijl in elkaar getimmerde wetgeving die geen duidelijkheid verschaft in wat er bedoeld wordt. Het is dus zaak, dat de Assemblee en de regering duidelijkheid geven over wat nu werkelijk met de wet wordt bedoeld wat nu wel mag en wat niet en daarmede in ogenschouw neemt de consequenties van haar beslissingen. 

Algemene Aannemers Vereniging'

Bonden bij banken bijeen om standpunt in te nemen over Wet op Controle Valutaverkeer

'Wij eisen dat deze wet niet in werking treedt'


De besturen van de vakbonden bij diverse banken komen vandaag, maandag 23 maart 2020, bijeen om een standpunt in te nemen over de Wet op Controle Valutaverkeer. Vakbondsleider Robby Berenstein (voorzitter C-47) zegt op Starnieuws, dat de bonden geschokt zijn over de wet die door de Assemblee (de coalitie) is aangenomen. 

'Het zijn de werkers die uitvoering moeten geven aan deze wet, die niet in het voordeel is van de bancaire sector. Wij eisen dat deze wet niet in werking treedt', zegt Berenstein, vooruitlopend op een in te nemen standpunt....

De vakbondsleider verwijst naar de verklaring van de Surinaamse Bankiersvereniging waarin is aangegeven, dat er geen afstemming is gepleegd over de ingrijpende maatregelen. De bankiers hebben eveneens een beroep gedaan op president Desi Bouterse om de wet niet af te kondigden.

Berenstein merkt op, dat er al een enorme crisis gaande is rond het Coronavirus. Personeel wordt blootgesteld aan enorme gevaren en nu is ook een gelegenheidswet aangenomen door de coalitie. Zonder de sector te betrekken bij zulke aangrijpende maatregelen, zal de wet niet werken, vindt Berenstein.

Hij zegt verder, dat de wet ook veel technische onvolkomenheden heeft en dat deze gewoon is doorgedrukt. De coalitie heeft geen oor gehad voor de bezwaren die werden aangekaart en heeft de wet doorgedrukt met 26 leden.

Berenstein voert aan dat er concrete besluiten genomen zullen worden door de besturen. 'Wij kunnen nu geen algemene ledenvergadering houden, omdat grote bijeenkomsten verboden zijn. Maar, de besturen zullen zich uitspreken over de situatie en met een standpunt komen.'

Man (55) op J.A. Pengelluchthaven aangehouden met 555 gram cocaïne in bagage

Straatwaarde van onderschepte cocaïne bedraagt circa 25.000 euro


Het Korps Politie Suriname meldt zondag 22 maart 2020 pas, dat het Bestrijding Internationale Drugshandel-team (BID-team) op 5 maart de 55-jarige W.S. heeft aangehouden op de Johan Adolf Pengelluchthaven. 

De man probeerde in zijn bagage staafjes cocaïne met een totaal gewicht van 555 gram het land uit te smokkelen. De straatwaarde van de onderschepte drugs bedraagt circa 25.000 euro.

De drugs en de smokkelaar zijn overgedragen aan de afdeling Narcotica Brigade die belast is met het nader onderzoek. Na afstemming met het Surinaamse Openbaar Ministerie is S. in verzekering gesteld

Twee artsen aan boord elke repatriëringsvlucht van ingezetenen uit buitenland naar Suriname

Artsen checken alle passagiers bij instappen op griep- en/of koortsverschijnselen


Op elke repatriëringsvlucht van ingezetenen uit het buitenland naar Suriname, reizen sinds gisteren twee artsen mee. Dit is besloten door de Surinaamse autoriteiten naar aanleiding van een eerder geval waarbij een passagier vanuit Miami, Florida, postief getest is op het coronavirus, Covid-19. Dit schrijft Waterkant.net vandaag, maandag 23 maart 2020.

De artsen zullen alle passagiers bij het instappen, controleren op griep- en of koortsverschijnselen. Eveneens kunnen de artsen tijdens de vlucht medische assistentie verlenen waar nodig is.

Dit deelde de infectioloog Stephan Vreden gistermiddag mee tijdens de dagelijkse Covid-19 persconferentie.

De meereizende artsen en cabinepersoneel van de luchtvaartmaatschappij op de repatriëringvluchten zullen voorzien zijn van de personal protective equipments. De passagiers krijgen allen een mondkap die ze gedurende de reis naar Paramaribo dienen op te zetten.

Er zijn momenteel in Suriname 5 personen positief getest op Covid-19. Hun situatie is stabiel.

Vereniging van Cambiohouders: 'Wet'controle valutaverkeer en transactiekantoren moet ingetrokken worden door Assemblee' - 'De weg wordt geopend voor florerende zwarte markt'

'Wet zal economie in gijzeling nemen en is stap terug naar stenen tijdperk'


'Het bestuur van de Vereniging van Cambiohouders roept op tot dialoog. De aangenomen wet over 'controle valutaverkeer en transactiekantoren' moet ingetrokken worden door De Nationale Assemblee. De wet zal de totale economie in gijzeling nemen en is een stap terug naar het stenen tijdperk. Op de president wordt een beroep gedaan de wet niet af te kondigen. Met alle betrokkenen moet er om de tafel worden gezeten. 

Met een verlammend en schokkend gevoel ontwaakte de financiële sector van ons land in de vroege ochtend van zaterdag 21 maart toen via de media werd vernomen, dat in het holst van de nacht door de coalitieleden in De Nationale Assemblee de Wet controle valutaverkeer en transactiekantoren was doorgedrukt en aangenomen. 

Het bestuur van het Surinaams Cambiowezen was nog op maandag 16 maart  uitgenodigd door de Commissie van Rapporteurs om van gedachten te wisselen over de aanpassing van de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012. Tijdens dit onderhoud heeft het bestuur de achterliggende gedachten van deze voorgestelde wetswijziging welke een stringentere aanpak van de illegaliteit beoogde, ondersteund en toegejuicht en haar inzichten gedeeld met de aanwezige DNA-leden. 

Wat echter de totale financiële sector heeft geschokt, is dat uiteindelijk een totaal andere wet uit de bus is komen rollen welke de totale economie van Suriname hard zal treffen en het vrije valutaverkeer in gijzeling zal worden genomen. 

Onwillekeurig ontstaat een onbehaaglijk gevoel, dat er geen sprake was een oprecht bedoelde dialoog vanuit de Commissie van Rapporteurs en dat de uitgenodigde stakeholders slechts als garnering erbij zijn gehaald ter legitimering van de wet welke men voor ogen had. De eventuele goede intenties die de coalitie mogelijk voor ogen had met de wijziging van de Wet toezicht Geldtransactiekantoren om de wisselkoersstijging te bedwingen, zijn met de nieuwe wet, geheel tenietgedaan en zal eerder een tegenovergesteld resultaat worden bevorderd. 

Door de geldtransactiekantoren te doen binden aan een verplichte verkoop van alle ingekochte valuta aan de Centrale Bank tegen een mogelijk ‘’kunstmatig en niet realistische’’ opgelegde koers zal betekenen, dat de aanbieders van vreemde valuta een grote bocht zullen maken om de cambio’s en de weg geopend wordt voor een florerende zwarte markt. 

Voorbij is gegaan aan het feit, dat onze economie voor een groot deel een cashmarkt karakter heeft en dat met name de vitale goud- en visserijsector verplicht om snel transacties op cash basis te kunnen doen. De ondergrondse parallelmarkt zal dan de wisselkoersen zonder enige dreiging kunnen bepalen en een groot deel van het valutaverkeer zal zich gaan voltrekken buiten elk zicht en controle van de autoriteiten. De cambio’s die van oudsher zowel in goede en slechte tijden altijd een steunpilaar zijn geweest voor het Surinaams bedrijfsleven, zullen geheel buitenspel worden geplaatst, hun deuren vermoedelijk moeten sluiten tegen de oneigenlijke concurrentie. 

De exportsector die nu al met kunst en vliegwerk overleeft en zorg draagt voor werkgelegenheid met veel economische spin-off en ook in belangrijke mate bijdraagt aan valuta op de vrije markt, zal door deze wet ook diep worden getroffen door de verplicht gestelde afdrachtsregeling. Het moment dat de handel, ook niet meer vrijelijk haar valuta kan gaan inzetten voor het betalen van buitenlandse leveranciers en de importen afhankelijk zullen worden gesteld van de goedkeuring van het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme, zal dit betekenen dat we perioden van schaarste tegemoet mogen zien en de poort geopend wordt voor willekeur en ongelijke concurrentie in de hand zal worden gewerkt door toepassing van favoritisme naar specifieke marktpartijen. 

Dat het bedrijfsleven en particulieren nu enkel voor afgebakende doeleinden hun valutarekeningen zullen mogen aanspreken, is een stap terug naar het stenen tijdperk en geen motiverende noch productie stimulerende maatregel. Dan nog is zeer de vraag in hoeverre de in deze wet genoemde nieuwe instituten onpartijdig en deskundig zullen worden bemenst en hoe de lange termijn handhaving van de wet zal plaatsvinden. 

Deze wet zal de nu al wankelende Surinaamse economie eerder in een constante gijzeling houden, verlammend en contraproductief werken en ons nog verder van huis brengen. 

 De Vereniging van Cambiohouders doet een klemmend beroep op de president van de republiek om deze wet niet te doen bekrachtigen en aan te dringen bij DNA om deze wet terug te doen nemen om hierna met alle stakeholders nogmaals rond de tafel te gaan om deze wet te doen herzien ter voorkoming dat nog meer rampspoed zal worden afgeroepen over land en volk. 

Het Surinaamse cambiowezen spreekt de hoop uit dat het gezonde verstand bij de verantwoordelijke wetgevers zal prevaleren boven alle mogelijke andere enge en korte termijn doelen welke men mogelijk voor ogen had of heeft. Het cambiowezen staat open om haar bijdrage te leveren aan een open, eerlijke en constructieve dialoog.'

Regering heeft een voorlopig coronabudget van Srd 5 miljoen.

'Het budget in de strijd tegen het coronavirus wordt goed bewaakt'


Om de operaties in het kader van de aanpak van het coronavirus te financieren, is er een voorlopig coronabudget van Srd 5 miljoen. Naargelang de situatie voortduurt en meer geld nodig is, zal dat beschikbaar worden gesteld door het ministerie van Financiën, zegt minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, vandaag, maandag 23 maart 2020, in de Ware Tijd. 

De bewindsman wil geen specifieke coronapot rechtstreeks onder beheer van zijn ministerie. Voor zaken die aangeschaft moeten worden of diensten die betaald moeten worden, stuurt het ministerie van Volksgezondheid de rekening direct naar het ministerie van Financiën voor uitbetaling.

Het ministerie laat ook geen financiële donaties van burgers of particulieren op zijn rekeningen storten wanneer die worden aangeboden. 'Ik laat de mensen hun geld houden en als er iets betaald moet worden stuur ik de nota en de donateur betaalt rechtstreeks aan de leverancier of dienstverlener. Ik wil nadat corona voorbij is niet dat er onbetaalde rekeningen zijn. Ik wil ook geen schandaal zoals Naschoolse Opvang', zegt Elias.

Intussen hebben verschillende particulieren en bedrijven financiële hulp aangeboden. Zo heeft de Israëlische LR Group 100.000 Amerikaanse dollar aangeboden. Uit die middelen zouden reeds betalingen zijn gedaan voor de levering van medische verbruiksartikelen.

Tijdens de persconferentie van het Covid-19 Managementteam zei voorzitster Danielle Veira gisteren, dat het budget in de strijd tegen het coronavirus goed wordt bewaakt. Alle middelen die beschikbaar worden gesteld, zullen voor de aanpak worden aangewend. 'Die gaan wij op de juiste wijze gebruiken', zei de directrice Nationale Veiligheid.

Minister Elias overweegt om in het kader van transparantie elke week bekend te maken welke donaties van particulieren zijn binnengekomen en hoe die besteed worden. De bewindsman houdt er ernstig rekening mee, dat indien het coronavirus op grote schaal uitbreekt in Suriname, de bestrijding Volksgezondheid zeker zo'n Srd 50 miljoen zou kunnen kosten. Hij merkt op dat veel particulieren, alsook ambassades van bevriende naties en internationale organisaties zoals de PAHO (Pan-American Health Organization), veel materiële zaken hebben geschonken.

Verdachte in liquidatieproces Marengo zou indirect contact van president Desi Bouterse zijn - 'Mao heeft hele zieke contacten in Suriname en is levensgevaarlijk'

(Bron: De Telegraaf)
Kroongetuige: 'Ik weet dat hij heel hoge contacten heeft in Suriname, die rechtstreeks in contact staan met Bouterse'

'Als Mao landt in Suriname, dan hoeft hij niet in de rij te staan, maar wordt door het leger opgepikt' 


De Telegraaf bericht vandaag, maandag 23 maart 2020, uitgebreid over een verdachte in het beruchte Marengo liquidatieproces die niet onbekend is met president Desi Bouterse. Mao, zo zegt de kroongetuige, heeft ’hele zieke contacten’ in Suriname en is levensgevaarlijk.

Mao R. (44) is de verdachte in het liquidatieproces Marengo die het dichtst bij de gangster Ridouan Taghi stond, maar over wie vrijwel niets bekend is. R. wordt door kroongetuige Nabil B. als levensgevaarlijk en een indirect contact van president Desi Bouterse wordt omschreven.


Nabil B. uit Utrecht was volwaardig lid van de liquidatie- en drugsbende van de gevreesde Ridouan Taghi, maar stapte over naar de politie uit wroeging. En omdat hij op het punt stond zelf vermoord te worden.

Voor het eerst beschikken politie en justitie over een kroongetuige binnen de ’Mocro-maffia’. B. heeft verklaard, dat organisatie van Taghi werd geleid door drie mannen. Het zijn de 47-jarige Saïd Razzouki die in februari in Colombia werd opgepakt en Mao R. (nu 44). De rechter- en linkerhand van de leider met de bijnaam ’Kleine’.'Mao is altijd heel rustig en stil, maar hij is levensgevaarlijk', zegt Nabil. Hij zegt dat Mao goede contacten heeft in Amsterdam Zuidoost.

Dan komt een verklaring die misschien wel een van de meest pikante is uit de 1.500 pagina’s tellende verklaringen van de kroongetuige. 'Ik weet dat hij heel hoge contacten heeft in Suriname, die rechtstreeks in contact staan met Desi Bouterse.' 

De veroordeelde cokehandelaar en meervoudig moordenaar Bouterse wordt al sinds de jaren zeventig in verband gebracht met cokehandel. De oppositie in Suriname vermoedt dat de president nog steeds betrokken is bij de handel in drugs. De laatste jaren is de cokesmokkel via het land naar Nederland geëxplodeerd. Zeker 15 ton coke uit het land is onderschept in Nederland en andere Europese landen. ’Handel’, oftewel drugs, kan volgens de kroongetuige via Suriname naar Nederland verstuurd worden dankzij de contacten van Mao. Als de ’boezemvriend van Taghi’ landt in Suriname, dan hoeft Mao R. niet in de rij te staan, maar wordt hij door het leger opgepikt, vertelt Nabil. Mao en Taghi zouden dezelfde contacten hebben in de Dominicaanse Republiek.

Mao, zo zegt de kroongetuige, heeft ’hele zieke contacten’ in Suriname en is levensgevaarlijk. Nabil B. zegt te denken dat Mao de hand heeft gehad in meerdere liquidaties, maar erkent tegelijkertijd dat dit een ’aanname’ is. Volgens de kroongetuige zit Mao R. in de drugs. De ’Suri-connectie’ is interessant. Een van de belangrijkste contacten van Taghi, de voortvluchtige Gerel Palm uit Nieuwegein, hield zich in Suriname enige tijd schuil. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Spyshop-houder Ronald Bakker in 2015 in Huizen en een dubbele liquidatiepoging in Noordeloos in 2016, waarbij twee mannen zwaargewond raakten. In maart 2017 wordt Gerel Palm, die door justitie beschouwd wordt als een van de belangrijkste ’hitmen’ van Taghi, opgepakt in Suriname. Maar, kort na zijn arrestatie weet hij met speels gemak uit de gevangenis in Paramaribo te ontkomen. Alsof de deur wijd open is gezet. Waar hij nu zit is een raadsel.

In mei 2019 worden Mao R. en zijn jongere broer Mario ’Piet’ in Suriname gearresteerd. Mao heeft 30 kilo hasj bij zich. Voordat de broers met de ogen kunnen knipperen worden ze als ongewenste vreemdelingen op het vliegtuig naar Amsterdam gezet.

Mao R. zit samen met zijn broer vast. Op 18 mei wordt het proces Marengo hervat. Het gaat dan opnieuw om een inleidende zitting. De advocaat van Mao R., Inez Weski, was zondag ondanks verzoeken daartoe, niet bereikbaar voor commentaar.

Assurantie Maatschappijen (SURVAM) verontwaardigd over aanname Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren

'SURVAM op geen enkele wijze geïnformeerd of gehoord over ontwerpwet'

'De aangenomen wet zal averechts effect hebben op valutakoersen en niet bijdragen aan oplossing huidige crisis'


'De SURVAM betreurt het, dat wederom geconstateerd moet worden dat onze volksvertegenwoordigers niet in staat blijken te zijn, te leren uit de debacles uit het recente verleden die het gevolg zijn geweest van deze aanpak; wij denken daarbij aan de Wet Basiszorgverzekering uit 2014. De SURVAM is op geen enkele wijze geïnformeerd of gehoord over de ontwerpwet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren. 

Tijdens de behandeling en na de aanname van dit wetsproduct is komen vast te staan, dat delen van het parlement en de sociale partners die wel geïnformeerd waren over een conceptwet, tijdens de openbare vergadering verrast geworden zijn met een totaal ander wetsproduct dan hetgeen besproken was en op de agenda stond. De Nationale Assemblee heeft met dit handelen getoond niet te schromen voor misleiding van de totale Surinaamse gemeenschap in een poging haar onvermogen te verbloemen om een open en eerlijke dialoog aan te gaan met materiedeskundigen en relevante stakeholders over de aanpak van de huidige financiële crisis. 

De SURVAM blijft voorstander van regulering van het betalings- en deviezenverkeer maar is van mening dat de aangenomen Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren een averechts effect zal hebben op de valutakoersen en niet zal bijdragen aan een oplossing van de huidige crisis. 

Deze wet zal niet alleen voor de verzekeringsbranche, maar ook voor andere maatschappelijke groepen in de samenleving desastreuze gevolgen hebben. 

De SURVAM onderschrijft de visie van de Surinaamse Bankiersvereniging, dat de wet in deze vorm niet uitvoerbaar is. 

De SURVAM is zich aan het beraden over de te nemen gerechtelijke en buitengerechtelijke stappen om te voorkomen dat deze wet in werking treedt.'

Landbouwer bij Djumu gewond geraakt door schot uit een setigon

Politie op zoek naar persoon die de setigon heeft geplaatst


Een landbouwer die zondagmorgen 22 maart 2020 op weg was naar zijn kostgrond in de omgeving van Djumu, is gewond geraakt door een schot uit een geweer. 

Volgens Waterkant.net gaat het om een schot uit een zogenoemde ‘setigon’, een val die men zet om op wild te jagen. Deze val wordt gezet met behulp van een gespannen jachtgeweer waarbij een stuk touw bevestigd wordt aan de trekker van dat wapen. Wanneer een dier tegen dat touw aankomt gaat dat wapen af en wordt het dier geraakt.

De gewonde man werd met een vliegtuig overgebracht naar Paramaribo waarna hij werd afgevoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Het is niet bekend hoe hij eraan toe is.

De politie heeft de zaak onderzoek en wil uiteraard graag weten wie de setigon heeft geplaatst.