woensdag 18 april 2018

Onverlaten steken kunststof PVC-buizen bij herinrichting Mangolaan in brand

Buizen hadden een totale waarde van Srd 200.000


Het materiaal voor de herinrichting van de Mangolaan is vernietigd, maar het werk zal normaal voortgang vinden. Een deel van de mini opslag van kunststof PVC-buizen, in  afmetingen van rond 80 en rond 60 centimeter, zijn in de nacht van maandag op dinsdag in brand gestoken.

Waarnemend onderdirecteur Droge Civieltechnische Werken bij het ministerie van OWT&C, Awinash Dewoe, laat het Nationaal Informatie Instituut (NII) dinsdag weten, dat een hoeveelheid kunststofbuizen, bekend als PE-buizen, pas waren aangevoerd en afgedekt met geo-textiel.

Het gaat hierbij om 9 kunststofbuizen met een diameter van 80 centimeter en 4 buizen met een diameter van 60 centimeter die door brand zijn verwoest. De buizen waren goed voor de aanleg van 70 meter aan riolering en hadden een totale waarde van Srd 200.000. Ook een walsmachine heeft brand- en schroeischade opgelopen.

Rino Tjon A Hung, projectmanager van het Dalian-project, zegt woensdag 18 april 2018, dat de rond 80 buizen gebruikt zouden worden in de Rattan Oemrawsinghstraat aan de voorkant van de Mangolaan. Het werk met de rond 60 buizen verder in de Mangolaan zal normaal voortgang vinden.

De werkzaamheden, die in oktober af moeten zijn, hebben nu vertraging opgelopen, omdat het materiaal en de hulpstukken opnieuw besteld moeten worden uit Duitsland. Er is reeds 500 meter aan buizen geplaatst in het project rehabilitatie van de Mangolaan.

Hieronder een kort videoverslag over de brandstichting.


Luchtverkeersleiders binnenkort niet meer in staat veiligheid vliegverkeer te garanderen...

Bij de luchtvaartdienst zou van alles mis zijn

- Luchtverkeersleiders, verenigd in SATCA zijn situatie beu en beleggen spoed ledenvergadering
- Kapotte microfoons en uitvallen van frequenties maken, dat er geen communicatie met de piloten is


De luchtverkeersleiders zijn binnenkort niet meer in staat om de veiligheid van het vliegverkeer te garanderen. Bij de luchtvaartdienst zou van alles mis zijn, van defecte apparatuur voor vluchtgegevens, ontbreken van windsensoren, kapotte microfoons tot uitvallende frequenties, zo bericht Starnieuws woensdag 18 april 2018. De luchtverkeersleiders, verenigd in de Suriname Air Traffic Controllers Association (SATCA), zijn de situatie beu en hebben een spoed ledenvergadering uitgeschreven, a

Ze wijzen erop dat al jaar en dag rapportages van de mankementen worden verstuurd naar het waarnemend hoofd van de Luchtvaartdienst, Faizel Baarn. 'In de praktijk blijkt dat er een beleid van brandjes blussen wordt gevoerd.' Er wordt niet gewerkt aan duurzame herstel van het apparatuur waarmee de luchtverkeersleiders moeten werken. Zo valt het AMHS (Aeronautical Message Handling System) - van het Canadese Intelcan - op de Johan Adolf Pengelluchthaven een aantal keren per dag uit. Hiervan is nog voor het laatst schriftelijk melding gemaakt op maandag 16 april.Het regelmatig uitvallen van het AMHS zorgt niet alleen voor irritatie en frustratie op de werkvloer, maar creëert ook een zeer gevaarlijke situatie voor het luchtruim van Suriname. 'Het vliegverkeer wordt direct in ernstig gevaar gebracht', zegt SATCA-voorzitter Genaro Alpin in een persbericht. Enige actie om het systeem duurzaam te repareren of in ieder geval ervoor te zorgen dat het niet uitvalt, is uitgebleven. En aan geld kan het niet liggen, stelt hij. 'Op jaarbasis genereert de dienst miljoenen Amerikaanse dollar voor overflights, aankomend en vertrekkend vliegverkeer.'

Via het AMHS komen de vliegplannen binnen. In zo’n vliegplan staat de route die een vliegtuig zal afleggen en vanuit welk gebied het toestel het Surinaams luchtruim zal betreden en verlaten. In het plan staan de vluchtgegevens, om welke vliegmaatschappij het gaat, het type toestel, de snelheid en de hoogte van de kist. Op basis van de vliegplannen verwerken de luchtverkeersleiders de vluchten op strips en in strip holders. Valt het AMHS uit, dan komen de vliegplannen niet binnen en kan het personeel zich niet voorbereiden op toestellen die het Surinaams luchtruim zullen binnenkomen. De coördinatie met de buurlanden verloopt dan ook stroef tot slecht. Als de luchtverkeersleiders de vluchtgegevens niet hebben, dan worden de collega’s van de buurlanden gebeld om deze informatie van het toestel telefonisch door te geven. Voor één vlucht gaat dat nog, maar als er 5 of 10 estimates (tijden waarop een vliegtuig het Surinaams luchtruim zal betreden) worden doorgegeven, dan is de functionaris zeker langer dan een uur alleen bezig met het noteren en verwerken van de vluchtgegevens op een strip. Dan moet het ook nog gaan om kisten die komen van een buurland waar ze de Engelse taal niet machtig zijn, maar ze het moet spreken omdat dat vereist is, omschrijft Alpin de problemen die ze ondervinden als luchtverkeersleiders.

Naast het noteren van estimates moet de luchtverkeersleiders ook nog andere binnenkomende vluchten coördineren met buurlanden, bellen naar de meteorologische dienst voor het weer (weer informatie dat ook via het AMHS binnenkomt), communiceren met piloten en nog veel meer.

De praktijk heeft bewezen, dat het uitvallen van systemen kunnen zorgen voor ernstige botsingen van vliegtuigen in het luchtruim. Dagelijks zijn er meer dan honderd vliegbewegingen waarvan het gros in de nachtdienst, waar er duizenden levens afhangen van de prestaties van de luchtverkeersleiders.

De Johan Adolf Pengelluchthaven beschikt ook niet over windsensoren. Kapotte microfoons en het uitvallen van frequenties maken, dat er geen communicatie met de piloten is.

'De luchtverkeersleiders worden steeds gestremd in het uitoefenen van hun beroep door een gebrek aan goed beleid. Zij worden stiefmoederlijk behandeld omdat ze steeds zeggen wat er misgaat. En dit wordt als daad van vijandschap gezien.'

'De maat is vol als in aanmerking wordt genomen dat de werkomstandigheden verre van ideaal zijn. Een vuile werkomgeving, waar elke week gebedeld moet worden om toiletpapier en kantoorartikelen, maken dat het geduld van de luchtverkeersleiders zijn grens heeft bereikt. En dat is er nog niet gesproken over het karige loon.'

De SATCA-voorzitter wijst erop, dat bij een eventueel incident luchtverkeersleiders en hun assistenten strafrechtelijk kunnen worden vervolgd. 'De luchtverkeersleiders zijn niet bereid de huidige werkomstandigheden veel langer te accepteren. Als enige actie uitblijft, dan zullen zij op korte termijn niet meer in staat zijn om de veiligheid van het vliegverkeer te garanderen.'

Lichaam man die zijn zoontje (7) van Wijdenboschbrug duwde aangespoeld te Nieuw Amsterdam

Familieleden bevestigen identiteit van aangespoeld lijk


De Ware Tijd meldt woensdagmiddag 18 april 2018, dat de vader, J. R (32), die dinsdag zijn zevenjarige zoon van de Wijdenboschbrug duwde, is verdronken. Zijn lijk is woensdagochtend bij een vissersbedrijf te Nieuw Amsterdam aangespoeld. 

Nadat het stoffelijk overschot door de politie was opgevist, bleek dat het om R. gaat. Familieleden hebben dit bevestigd.

Het zoontje overleefde de val, doordat hij op een drijvend voorwerp in de rivier viel. Hij werd gered door een vissersboot. De jongen ligt volgens het Dagblad Suriname met zware lichamelijke letsels op de intensive care van hett Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Dissidente FARC-leider 'Guacho' is publieke vijand geworden in thuisland Ecuador en Colombia

Walter 'Guacho' Arizala beschuldigd van extreem geweld en ontvoeringen in grensgebied


De dissidente FARC-leider 'Guacho' is een publieke vijand geworden in zowel zijn thuisland Ecuador als Colombia, nadat hij in beide landen is beschuldigd van extreem geweld en ontvoeringen. Guacho, wiens echte naam Walter Arizala is, werd geboren in Esmeraldas, de Ecuadoraanse provincie die grenst aan havenstad Tumaco in het zuidwesten van Colombia. Het is onzeker hoe oud de voormalige FARC-commandant is.

Naar verluidt trad hij in 2007 toe tot de Colombiaanse guerrilla nadat hij was gerekruteerd door een guerrilla genaamd 'Tachuela'. Volgens de Ecuadoraanse autoriteiten werd hij een van de explosievenexperts van het Daniel Aldana-front van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), die vorig jaar bij Tumaco demobiliseerde.

Daarnaast hielp hij met het beheren van de winstgevende drugshandelroutes van de voormalige guerrilla-eenheden in het coca-rijke gebied rond de havenstad. Gedurende zijn guerrillacarrière heeft Guacho alleen in Tumaco en de oerwouden aan de Ecuadoraanse kant van de grens geopereerd.Tegen de tijd dat Guacho deelnam aan het staakt-het-vuren van 2016 van de FARC was hij commandant van een eenheid geworden, zei hij tegen RCN Noticias in 2017. Hij was aanvankelijk overeengekomen om deel te nemen aan het vredesproces, zei hij, maar verloor het vertrouwen in zowel de regering en zijn guerrilla-superieuren. Guacho verliet het vredesproces eind 2016 'niet, omdat we het er niet mee eens waren, maar er was ongelijkheid tussen de commandanten op het middenniveau en de guerrilla's'.

Volgens Guacho 'zullen alleen de commandanten op het hoogste niveau er baat bij hebben', van de deal tussen de FARC en de regering van president Juan Manuel Santos.

Samen met een geschatte 80 andere voormalige FARC-leden vormde Guacho het Oliver Sinisterra Front, vernoemd naar een lokale guerrillacommandant die in 2015 werd gedood. Twee rivaliserende guerrillafracties, de Gente del Orden en de Guerrillas Unidas del Pacifico, waren herbewapend in dezelfde regio.

Analisten zijn van mening, dat de drie groepen nu meer dan 500 leden tellen en kunnen rekenen op de steun van cocaboeren die zich verzetten tegen de pogingen van de regering om de drugshandel te verminderen. Guacho en zijn mannen 'zijn volledig afhankelijk van drugshandelaren uit de regio en Mexicaanse afgezanten' volgens de Fundacion Ideas para la Paz, die FARC-dissidentengroepen volgt.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Paspoort en kleding van voormalig Braziliaanse president Lula da Silva gestolen

Spullen gestolen uit auto voor hotel waar Lula's partij een kantoor heeft opgezet in Curitiba


Persoonlijke spullen van de voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva, inclusief zijn paspoort en kleding, zijn gestolen in de stad waar hij in een cel zit, Curitiba. 

De Arbeiderspartij van Da Silva zei dinsdag 17 april 2018, dat de spullen zijn gestolen uit een auto geparkeerd voor een hotel waar de partij een kantoor heeft opgezet in Curitiba.

De Zuid-Braziliaanse stad is waar de voormalige president zijn corruptie-veroordeling op 7 april begon uit te zitten. De staatspolitie van Parana reageerde niet op verzoeken om commentaar.

Ook dinsdag bezochten politici van het mensenrechtencomité van de Braziliaanse Senaat Da Silva gedurende twee uur. Eerder had hij alleen zijn advocaat en zijn familieleden mogen zien.

(Suriname Mirror/The Associated Press/Jornal do Commercio, JC)

86 Mensen in Venezuela opgepakt in operatie gericht tegen crimineel netwerk dat wisselkoersen manipuleerde

'Het is de grootste en krachtigste politieoperatie die ooit is uitgevoerd in Venezuela'


In Venezuela zijn dinsdag 17 april 2018 86 mensen opgepakt in een grootschalige operatie gericht tegen een crimineel netwerk dat wisselkoersen manipuleerde. De autoriteiten bevroren daarnaast in totaal 4 miljoen dollar op verscheidene bankrekeningen. 

'Het is de grootste en krachtigste politieoperatie die ooit is uitgevoerd in Venezuela', verklaarde president Nicolas Maduro in een live uitgezonden toespraak. 'En het nog maar de eerste stap, het topje van de ijsberg.'


In totaal werden bij de actie 1.130 rekeningen bij een twintigtal Venezolaanse banken bevroren. Die bevatten een bedrag in de lokale valuta - de bolivar - dat op de zwarte markt goed is voor 4 miljoen Amerikaanse dollar (3,2 miljoen euro), zo zegt vicepresident Tareck El Aissami.

Er werden 86 mensen opgepakt, onder wie ook buitenlanders.


Het geviseerde netwerk had onder meer websites waarop geld kan omgewisseld worden. Ze maakten daarbij echter gebruik van wisselkoersen die twaalf keer hoger lagen dan de officiële prijsverhoudingen.

De overheid beschuldigt de bende ervan verantwoordelijk te zijn voor de devaluatie met ruim 90 procent van de lokale munteenheid en voor de hyperinflatie in Venezuela.


(Suriname Mirror/Nieuwsblad/Twitter/Prensa Latina/Ministerio del Poder Popular para la Comunicación y la Información, MippCI)

Panthera zet zich in voor de bescherming van de jaguar in de Guianas

(Bron foto: Evi Paemelaere)
'Verbeteren van samenleving tussen mens en jaguar is essentieel om te slagen in het behoud van de jaguar'

- Panthera schat aantal jaguars in Suriname op ruim 3.100
- 'De illegale handel in jaguars is zorgwekkend'


De jaguar (Panthera onca/'tigri' genoemd in de Surinaamse volksmond) in Suriname wordt in zijn voortbestaan serieus bedreigd. Niet alleen door oprukkende menselijke activiteiten in het binnenland, zoals goudwinning en houtkap, maar ook en vooral door jacht. Sinds kort is het doorgedrongen bij milieuorganisaties, autoriteiten en politiek, dat er een relatief nieuwe bedreiging is bijgekomen: een groeiende Chinese markt voor met name tanden en botten van de jaguar die gebruikt worden voor medicinale doeleinden. De jaguar lijkt de tijger – die de afgelopen jaar door uiteenlopende maatregelen en campagnes beter wordt beschermd – te hebben vervangen.

De jaguar lijkt daarenboven vogelvrij te zijn in Suriname. Het dier wordt niet beschermd en justitiële autoriteiten laten personen die een jaguar hebben gedood, of zelfs als huisdier houden, ongemoeid.
Er lijkt een dikke deken van lokale (pro-)actieve beschermings desinteresse boven de jaguar in het Surinaamse ongerepte regenwoud te hangen.
De afgelopen weken is er plotseling meer, media-, aandacht voor de jaguar, vooral ingegeven door het in februari dit jaar onderscheppen op de nationale Johan Adolf Pengelluchthaven van een aantal jaguartanden en de arrestatie van drie Chinezen. Die aandacht is goed en kan bijdragen aan een brok bewustwording, dat het niet is toegestaan om de beschermde, bedreigde jaguar te doden.

Maar, van enige bescherming is echter nog steeds nauwelijks sprake en niemand in Suriname weet, ook niet bij benadering, hoe groot, klein, de jaguarpopulatie in het land is. Van de meeste andere landen in Latijns-Amerika is het aantal jaguars daarentegen wèl bekend, zo blijkt uit een recent onderzoek (zie hierna) van onder andere de in de VS gevestigde organisatie Panthera.Uit deze studie blijkt dat het aantal jaguars in Suriname zo'n 3.100 bedraagt.

(Momenteel wordt geschat dat er 173.000 jaguars zijn op het gehele Amerikaanse continent. In Brazilië zijn in totaal ruim 86.800 jaguars, gevolgd door Peru, met zo'n 22.200, Colombia met ongeveer 16.500, Bolivia, met ruim 12.800 en Venezuela met 11.500. De Midden-Amerikaanse landen met de grootste populatie jaguars zijn Mexico (4.343) en Nicaragua (1.476). Er zijn geen gegevens bekend van de Verenigde Staten, El Salvador, Uruguay en Chili.)Panthera is de enige organisatie ter wereld die zich exclusief bezighoudt met het behoud van de 40 wilde kattensoorten in de wereld en hun ecosystemen.Gebruik makend van de expertise van de beste kattenbiologen ter wereld, ontwikkelt en implementeert Panthera wereldwijde strategieën voor de meest bedreigde grote katten, waaronder de jaguar. Panthera werkt samen met lokale en internationale no-gouvernementele organisaties, wetenschappelijke instellingen, lokale gemeenschappen, regeringen over de hele wereld en burgers die willen bijdragen aan een toekomst voor wilde katachtigen. Het Jaguar Corridor Initiatief van Panthera is het enige programma dat jaguars probeert te beschermen over hun gehele bereik van zes miljoen km2. In samenwerking met regeringen, bedrijven en lokale gemeenschappen werkt het Jaguar Corridor Initiatief aan het behoud van de genetische integriteit van de jaguar door kern jaguarpopulaties in menselijke landschappen van noord Mexico tot Argentinië op elkaar aan te laten sluiten en te beschermen, gebaseerd op een multidimensionaal proces. Land voor land beginnen de wetenschappers van Panthera met het in kaart brengen van de aanwezigheid van de jaguar en de corridors waarin ze leven en bewegen.


Momenteel wordt in Zuid-Amerika het Jaguar Corridor Initiatief uitgevoerd in Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Guyana en Venezuela. Memoranda of Understanding zijn ondertekend met de regeringen van Colombia en Guyana.

Dr. Evi Paemelaere is de Guyana Jaguar Programma Landen Coördinatrice bij Panthera en onderhoudt onder andere regelmatig contact met milieuorganisaties in Suriname.

Suriname Mirror heeft haar benaderd over de dreigingen waaraan de jaguar in Suriname wordt blootgesteld en over het feit dat de jaguar nauwelijks wordt beschermd terwijl er sprake is van een toenemende jacht op het dier en niemand enig zicht heeft op de populatiegrootte en over de inspanningen van Panthera om de jaguar te beschermen.


Op de vraag of Panthera onderzoek in Suriname heeft gedaan naar de jaguar antwoordt Paemelaere vanuit Colombia:
'Panthera heeft zijn onderzoek in eerste instantie gericht op Guyana. De situatie in Guyana en Suriname lijkt erg op elkaar qua habitat, bevolkingsspreiding en potentiële dreigingen. Via contacten in Suriname, hebben we bijkomende informatie over Suriname. Densiteitsschattingen van Suriname hebben we niet direct, maar kunnen we wel afleiden uit habitat en landsgebruik en onze kennis uit Guyana en andere landen. Dit is inderdaad slechts een benadering.'


(Bron foto: Evi Paemelaere)
'Hoewel het schatten van populaties en opvolging van deze om veranderingen te detecteren erg belangrijk is, is het management van jaguars afhankelijk van de mensen die wonen in het leefgebied van de jaguar, en de houding die deze mensen aannemen tegenover de jaguar. Met wetenschappelijke gegevens kunnen we veranderingen aantonen en educatie naar mensen toe ondersteunen. Het verbeteren van samenleving tussen mens en jaguar is essentieel om te slagen in het behoud van de jaguar.'

Zijn er plannen voor een jaguar corridor in Suriname?
'Jaguar corridors zijn bestaande habitats met eigenschappen die de jaguar toelaten er al dan niet tijdelijk te leven en zich erdoor te verplaatsen om zo populaties verbinden. In de Guianas is de connectiviteit van het leefgebied nog steeds goed onderhouden. Panthera heeft kaarten ontwikkeld op basis van jaguar biologie die aangeven waar jaguars het meest waarschijnlijk kunnen leven en zich voortplanten (zogenaamde JCU’s of Jaguar Behoudseenheden, 'Jaguar Conservation Units'), en waar ze tussen deze JCU's kunnen passeren.
Voor Guyana hebben we dit model herzien op basis van onze onderzoeksgegevens en kennis over ontwikkelingsplannen in het land. Voor Suriname hebben we het corridormodel niet
specifiek opnieuw ontworpen. Niettemin zouden de inspanningen zich daar vooral concentreren op het zuiden van Suriname.'

Heeft Panthera nu plannen om in Suriname te handelen?
'Panthera zal Suriname integreren als onderdeel van het Guyanese Schild, in plaats van zich te concentreren op individuele landen. Dit wordt gerechtvaardigd door de unieke geografie van het Schild, en overeenkomsten tussen de landen, evenals vanuit een standpunt van connectiviteit op landschapsniveau.'

Hoe wordt een corridor gecontroleerd?
'Een corridor wordt niet per se gecontroleerd. Het is een bestaande functie die wordt bewaard of geïmplementeerd. Een bestaande verbinding kan worden behouden door samenwerking met mensen die het land bezitten en gebruiken. Panthera wil proactief zijn met de corridors en samenwerken met partners en landeigenaren om te helpen voorkomen dat belangrijke corridors verdwijnen.'

Hoe zien Evi Paemelaere en Panthera de toekomst van de jaguar?
'Voor de jaguar kan er nog erg veel gedaan worden in vergelijking met andere grote katachtigen, zoals de tijger. Wat er nodig is, is dat de pro-actieve aanpak in natuurbehoud door het grote publiek wordt toegejuicht. Veel fondsen gaan naar diersoorten die op de brink van extinctie staan, en dat is natuurlijk ook belangrijk. Voor soorten zoals jaguars, die duidelijk bedreigd zijn, maar talrijker dan bijvoorbeeld tijgers, is er helaas minder aandacht. Dat maakt ons werk moeilijker en trager, terwijl we net nu heel veel zouden kunnen doen om te voorkomen dat de jaguar dat dieptepunt bereikt. Voorkomen is beter dan genezen is in natuurbehoud ook zeker waar. Langzaamaan lijkt er wat verandering in te komen en is er meer aandacht voor de jaguar, en het kan dus zeker de positieve richting uitgaan.' 

'De illegale handel in jaguars is zorgwekkend, gezien dit een veel wijdere aanpak vraagt dan andere bedreigingen, zoals conflict en habitat degradatie. Je zit immers met culturen en markten voor die producten die ver staan van het leefgebied van de jaguar.'

Terwijl Evi Paemelaere en Panthera in relatieve stilte werken aan de bescherming van de jaguar in de Guianas, blijft de jaguar in Suriname zijn leven niet zeker.....


(Suriname Mirror)

Panthera zet zich in voor de bescherming van de jaguar in de Guianas

(Bron foto: Evi Paemelaere)
'Verbeteren van samenleving tussen mens en jaguar is essentieel om te slagen in het behoud van de jaguar'

- Panthera schat aantal jaguars in Suriname op ruim 3.100
- 'De illegale handel in jaguars is zorgwekkend'


De jaguar (Panthera onca/'tigri' genoemd in de Surinaamse volksmond) in Suriname wordt in zijn voortbestaan serieus bedreigd. Niet alleen door oprukkende menselijke activiteiten in het binnenland, zoals goudwinning en houtkap, maar ook en vooral door jacht. Sinds kort is het doorgedrongen bij milieuorganisaties, autoriteiten en politiek, dat er een relatief nieuwe bedreiging is bijgekomen: een groeiende Chinese markt voor met name tanden en botten van de jaguar die gebruikt worden voor medicinale doeleinden. De jaguar lijkt de tijger – die de afgelopen jaar door uiteenlopende maatregelen en campagnes beter wordt beschermd – te hebben vervangen.

De jaguar lijkt daarenboven vogelvrij te zijn in Suriname. Het dier wordt niet beschermd en justitiële autoriteiten laten personen die een jaguar hebben gedood, of zelfs als huisdier houden, ongemoeid.
Er lijkt een dikke deken van lokale (pro-)actieve beschermings desinteresse boven de jaguar in het Surinaamse ongerepte regenwoud te hangen.
De afgelopen weken is er plotseling meer, media-, aandacht voor de jaguar, vooral ingegeven door het in februari dit jaar onderscheppen op de nationale Johan Adolf Pengelluchthaven van een aantal jaguartanden en de arrestatie van drie Chinezen. Die aandacht is goed en kan bijdragen aan een brok bewustwording, dat het niet is toegestaan om de beschermde, bedreigde jaguar te doden.

Maar, van enige bescherming is echter nog steeds nauwelijks sprake en niemand in Suriname weet, ook niet bij benadering, hoe groot, klein, de jaguarpopulatie in het land is. Van de meeste andere landen in Latijns-Amerika is het aantal jaguars daarentegen wèl bekend, zo blijkt uit een recent onderzoek (zie hierna) van onder andere de in de VS gevestigde organisatie Panthera.Uit deze studie blijkt dat het aantal jaguars in Suriname zo'n 3.100 bedraagt.

(Momenteel wordt geschat dat er 173.000 jaguars zijn op het gehele Amerikaanse continent. In Brazilië zijn in totaal ruim 86.800 jaguars, gevolgd door Peru, met zo'n 22.200, Colombia met ongeveer 16.500, Bolivia, met ruim 12.800 en Venezuela met 11.500. De Midden-Amerikaanse landen met de grootste populatie jaguars zijn Mexico (4.343) en Nicaragua (1.476). Er zijn geen gegevens bekend van de Verenigde Staten, El Salvador, Uruguay en Chili.)Panthera is de enige organisatie ter wereld die zich exclusief bezighoudt met het behoud van de 40 wilde kattensoorten in de wereld en hun ecosystemen.Gebruik makend van de expertise van de beste kattenbiologen ter wereld, ontwikkelt en implementeert Panthera wereldwijde strategieën voor de meest bedreigde grote katten, waaronder de jaguar. Panthera werkt samen met lokale en internationale no-gouvernementele organisaties, wetenschappelijke instellingen, lokale gemeenschappen, regeringen over de hele wereld en burgers die willen bijdragen aan een toekomst voor wilde katachtigen. Het Jaguar Corridor Initiatief van Panthera is het enige programma dat jaguars probeert te beschermen over hun gehele bereik van zes miljoen km2. In samenwerking met regeringen, bedrijven en lokale gemeenschappen werkt het Jaguar Corridor Initiatief aan het behoud van de genetische integriteit van de jaguar door kern jaguarpopulaties in menselijke landschappen van noord Mexico tot Argentinië op elkaar aan te laten sluiten en te beschermen, gebaseerd op een multidimensionaal proces. Land voor land beginnen de wetenschappers van Panthera met het in kaart brengen van de aanwezigheid van de jaguar en de corridors waarin ze leven en bewegen.


Momenteel wordt in Zuid-Amerika het Jaguar Corridor Initiatief uitgevoerd in Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Guyana en Venezuela. Memoranda of Understanding zijn ondertekend met de regeringen van Colombia en Guyana.

Dr. Evi Paemelaere is de Guyana Jaguar Programma Landen Coördinatrice bij Panthera en onderhoudt onder andere regelmatig contact met milieuorganisaties in Suriname.

Suriname Mirror heeft haar benaderd over de dreigingen waaraan de jaguar in Suriname wordt blootgesteld en over het feit dat de jaguar nauwelijks wordt beschermd terwijl er sprake is van een toenemende jacht op het dier en niemand enig zicht heeft op de populatiegrootte en over de inspanningen van Panthera om de jaguar te beschermen.


Op de vraag of Panthera onderzoek in Suriname heeft gedaan naar de jaguar antwoordt Paemelaere vanuit Colombia:
'Panthera heeft zijn onderzoek in eerste instantie gericht op Guyana. De situatie in Guyana en Suriname lijkt erg op elkaar qua habitat, bevolkingsspreiding en potentiële dreigingen. Via contacten in Suriname, hebben we bijkomende informatie over Suriname. Densiteitsschattingen van Suriname hebben we niet direct, maar kunnen we wel afleiden uit habitat en landsgebruik en onze kennis uit Guyana en andere landen. Dit is inderdaad slechts een benadering.'


(Bron foto: Evi Paemelaere)
'Hoewel het schatten van populaties en opvolging van deze om veranderingen te detecteren erg belangrijk is, is het management van jaguars afhankelijk van de mensen die wonen in het leefgebied van de jaguar, en de houding die deze mensen aannemen tegenover de jaguar. Met wetenschappelijke gegevens kunnen we veranderingen aantonen en educatie naar mensen toe ondersteunen. Het verbeteren van samenleving tussen mens en jaguar is essentieel om te slagen in het behoud van de jaguar.'

Zijn er plannen voor een jaguar corridor in Suriname?
'Jaguar corridors zijn bestaande habitats met eigenschappen die de jaguar toelaten er al dan niet tijdelijk te leven en zich erdoor te verplaatsen om zo populaties verbinden. In de Guianas is de connectiviteit van het leefgebied nog steeds goed onderhouden. Panthera heeft kaarten ontwikkeld op basis van jaguar biologie die aangeven waar jaguars het meest waarschijnlijk kunnen leven en zich voortplanten (zogenaamde JCU’s of Jaguar Behoudseenheden, 'Jaguar Conservation Units'), en waar ze tussen deze JCU's kunnen passeren.
Voor Guyana hebben we dit model herzien op basis van onze onderzoeksgegevens en kennis over ontwikkelingsplannen in het land. Voor Suriname hebben we het corridormodel niet
specifiek opnieuw ontworpen. Niettemin zouden de inspanningen zich daar vooral concentreren op het zuiden van Suriname.'

Heeft Panthera nu plannen om in Suriname te handelen?
'Panthera zal Suriname integreren als onderdeel van het Guyanese Schild, in plaats van zich te concentreren op individuele landen. Dit wordt gerechtvaardigd door de unieke geografie van het Schild, en overeenkomsten tussen de landen, evenals vanuit een standpunt van connectiviteit op landschapsniveau.'

Hoe wordt een corridor gecontroleerd?
'Een corridor wordt niet per se gecontroleerd. Het is een bestaande functie die wordt bewaard of geïmplementeerd. Een bestaande verbinding kan worden behouden door samenwerking met mensen die het land bezitten en gebruiken. Panthera wil proactief zijn met de corridors en samenwerken met partners en landeigenaren om te helpen voorkomen dat belangrijke corridors verdwijnen.'

Hoe zien Evi Paemelaere en Panthera de toekomst van de jaguar?
'Voor de jaguar kan er nog erg veel gedaan worden in vergelijking met andere grote katachtigen, zoals de tijger. Wat er nodig is, is dat de pro-actieve aanpak in natuurbehoud door het grote publiek wordt toegejuicht. Veel fondsen gaan naar diersoorten die op de brink van extinctie staan, en dat is natuurlijk ook belangrijk. Voor soorten zoals jaguars, die duidelijk bedreigd zijn, maar talrijker dan bijvoorbeeld tijgers, is er helaas minder aandacht. Dat maakt ons werk moeilijker en trager, terwijl we net nu heel veel zouden kunnen doen om te voorkomen dat de jaguar dat dieptepunt bereikt. Voorkomen is beter dan genezen is in natuurbehoud ook zeker waar. Langzaamaan lijkt er wat verandering in te komen en is er meer aandacht voor de jaguar, en het kan dus zeker de positieve richting uitgaan.' 

'De illegale handel in jaguars is zorgwekkend, gezien dit een veel wijdere aanpak vraagt dan andere bedreigingen, zoals conflict en habitat degradatie. Je zit immers met culturen en markten voor die producten die ver staan van het leefgebied van de jaguar.'

Terwijl Evi Paemelaere en Panthera in relatieve stilte werken aan de bescherming van de jaguar in de Guianas, blijft de jaguar in Suriname zijn leven niet zeker.....


(Suriname Mirror)

Presidentiële Commissie Evaluatie Kiesstelsel pleit voor einde combinatieverband partijen

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
'Verbieden van pre-electorale combinaties kan op korte termijn bij meerderheid in parlement'


De ‘Presidentiële Commissie Evaluatie Kiesstelsel’ heeft president Desi Bouterse aanbevolen dat politieke partijen niet langer in combinatieverband aan verkiezingen zouden mogen deelnemen. In het 68 pagina’s tellende eindrapport, dat eind maart werd aangeboden aan president Bouterse, staat dat partijen die in de Assemblee zitten van mening verschillen over combinatievorming voor de verkiezingen. Dit schrijft de Ware Tijd vandaag, woensdag 18 april 2018.

Zo heeft de vertegenwoordiger van de meerderheid in het parlement (NDP) tijdens de consultaties voorgesteld artikel 7 van de Kiesregeling zodanig te wijzigen, dat een combinatie van politieke organisaties niet langer beschouwd wordt als één politieke combinatie. Dit blijkt uit de rapportage van de commissie onder leiding van adviseur Jules Wijdenbosch. Van alle voorstellen en adviezen van deze commissie is dit het enige waarbij het gewicht in de Assemblee als maatstaf wordt aangegeven. De enige schriftelijke bijdrage van de NDP gaat over het verzet tegen combinatievorming.

Andere partijen hebben in lijvige producties hun visie gegeven op diverse zaken. De commissie stelt dat de kiezer moet weten wat onder meer de ideologie en beginselen van de partij zijn en dit komt niet tot uiting in een combinatie van partijen.

De commissie stelt, dat veruit de meeste deskundigen die zijn geraadpleegd moeite hebben met pre-electorale combinaties. Overigens zouden deze combinaties volgens de commissie ook kunnen worden aangemerkt als te zijn in strijd met de Grondwet.

De commissie heeft bij elk voorstel aangegeven of het op korte, middellange of lange termijn kan worden gerealiseerd. Het verbieden van de pre-electorale combinaties kan op korte termijn bij gewone meerderheid in het parlement.

Ook het al dan niet afschaffen van de één procent regeling zou op korte termijn kunnen als de assemblee werkt aan wetgeving over lidmaatschap van een politieke partij. Hoewel taken, bevoegdheden en bemensing nog moeten worden geformuleerd, kwalificeert de commissie de instelling van een verkiezingsautoriteit ook als een initiatief dat op korte termijn kan worden gerealiseerd.

Voetganger (58) dodelijk aangereden door auto op hoek Houttuin- en Sumatraweg

Automobilist reed met hoge snelheid en is na aanrijding doorgereden....


Het Korps Politie bericht vandaag, woensdag 18 april 2018, dat voetganger John Struiken (58) gisteravond dodelijk is aangereden door een auto. De bestuurder reed na de aanrijding door en is nog voortvluchtig. 

De politie van Lelydorp kreeg via de Centrale Meldkamer de melding dat een voetganger door een personenauto was aangereden op de hoek van de Houttuin- en de Sumatraweg. Bij aankomst werd op aanwijzing van één der omstanders het levenloze lichaam van het slachtoffer in de trens aangetroffen.

Onderzoek wees uit dat Struiken, die zich langs de weg bevond, door de auto, die vermoedelijk met hoge snelheid reed, moet zijn geschept. De voetganger was vrijwel op slag dood. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast.

Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de Verkeer Unit van regio Midden

Grassalco neemt plantvermeerderingslaboratorium te La Solitude in Commewijne in gebruik

(Bron foto: Grassalco)
'Dit is een zuivere vorm van diversificatie van de economie'


NV Grassalco heeft het plantvermeerderings- laboratorium te La Solitude in Commewijne in gebruik genomen. Het complex zal onder de naam InVitroPlants Grassalco opereren. Het staatsmijnbouwbedrijf zegt hiermee verder inhoud te geven aan zijn visie om de economie van het land te helpen diversificeren. 

Korte toespraken, een rondleiding in het laboratoriumgebouw en in een van de twee green-houses, de onthulling van het naambord en het hijsen van de vlag van het lab markeerden de opening afgelopen vrijdag met overwegend eigen personeel, aldus het  bedrijf vandaag, woensdag 18 april 2018.

Het is de bedoeling dat later dit jaar het complex, na de complete rehabilitatie en herinrichting, groots wordt geopend. In deze fase start het lab met vijftien werknemers. Het plantmateriaal dat wordt ontwikkeld, is bestemd voor de binnenlandse, regionale en internationale markt.

Om zoveel mogelijk profijt te halen uit dit project, zal ook worden samengewerkt met buitenlandse partners. In dat kader vertoeft momenteel een high profile delegatie van het Franse bedrijf Vitropic in Suriname voor oriëntatie. De vertegenwoordigers hebben twee dagen uitgetrokken om het laboratorium te inspecteren. Het is belangrijk dat deze voldoet aan internationale standaarden, meldt de afdeling Corporate Image van Grassalco.

Vitropic is een dochteronderneming van het Franse Cirad, een organisatie voor landbouwonderzoek in tropische gebieden. Ook met een Nederlands bedrijf is een partnerschap in de maak. Begin april heeft dit bedrijf, op verzoek, een proefzending Aloë Vera ontvangen van het InVitroPlants lab. De reacties zijn positief.

President-directeur van Grassalco, Sergio Akiemboto, zegt dat ook ondersteuning zal worden gegeven aan de agrarische sector in het land. Hij is verheugd dat het lab, na een periode van intensieve voorbereiding, is opgestart en benadrukt dat er goed is nagedacht over dit project. 'Dit is een zuivere vorm van diversificatie van de economie. We kunnen plantmateriaal ontwikkelen, ook voor de rehabilitatie van oude mijnbouwgebieden in Suriname en ondersteuning geven aan de voedselschuurgedachte, zoals aangegeven door de president.'

Lid van het managementteam van het lab, Philippe Dury, wijst er op dat er grote behoefte is aan plantmateriaal in de wereld en dat Grassalco in de gelegenheid is een deel daarvan te produceren. Wereldwijd is er een jaarlijkse behoefte aan vijf miljard planten. Elk jaar groeit de vraag met 20 procent meent Grassalco.

Damian 'Jr. Gong' Marley en Grace Jones op podium Curaçao North Sea Jazz Festival

Ook optredens van Patti LaBelle, KC & The Sunshine Band, Kamasi Washington en Burt BacharachDe organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteren, dinsdag 18 april 2018, nieuwe namen bekendgemaakt die tijdens de achtste editie van het festival zullen optreden. Het festival vindt plaats op 30 en 31 augustus en 1 september bij het World Trade Center, Piscadera.

Op donderdag 30 augustus is Farruko aan het programma toegevoegd. Verder komen Damian “Jr. Gong” Marley en Grace Jones dit jaar naar het eiland. Ook kan de komst van Patti LaBelle, KC & The Sunshine Band, Kamasi Washington en Burt Bacharach worden aangekondigd.

Farruko, echte naam Carlos Efren Reyes, is een reggaeton- en latin popzanger uit Puerto Rico. Op zijn 16e begon hij onder zijn artiestennaam nummers te posten op MySpace. Inmiddels heeft hij zes albums op zijn naam staan en werd meerdere keren genomineerd voor Latin Grammy Awards. In 2017 bracht hij zijn laatste album uit, Trapficante, met daarop een mix van reggaeton en urban pop met een flinke dosis Latin trap.

Damian 'Jr. Gong' Marley is de jongste zoon van Bob Marley; hij was nog maar twee toen zijn beroemde vader overleed. Damian kreeg de bijnaam ‘Jr. Gong’ ter ere van vader Bob, oftewel ‘Tuff Gong’. Marley bracht in juli 2017 zijn vierde album Stony Hill uit, wat hem zijn derde Grammy op rij bezorgde voor Beste Reggae Album.


Met hits als I’ve Seen That Face Before, La Vie En Rose, Pull Up To The Bumper en Slave To The Rhythm definieerde Grace Jones in de jaren ‘80 de pop- en dancescene. Haar laatste album Hurricane stamt alweer uit 2008, maar stilzitten doet Jones niet: zo tourde ze afgelopen zomer nog langs Europese festivals en werkte in 2017 samen met de Britse virtuele band Gorillaz.


Patti LaBelle, ook wel ‘The Godmother of Soul’ genoemd, heeft wereldwijd al meer dan vijftig miljoen albums verkocht in een carrière van meer dan vijftig jaar. LaBelle begon haar carrière als leadzangeres van de groep Patti LaBelle and the Bluebelles. Nadat ze begin jaren zeventig hun naam veranderde in Labelle bracht de groep de inmiddels iconische discoplaat Lady Marmalade uit, die uitgroeide tot aan wereldhit. Vorig jaar bracht Patti LaBelle haar eerste jazzalbum uit, Bel Hommage.


KC and The Sunshine Band is een Amerikaanse disco- en funkband die werd vernoemd naar de achternaam van oprichter Harry Wayne Casey (KC) en de bijnaam van thuisstaat Florida ('the Sunshine state’). Nadat ze in 1973 aftrapten werd de band bekend met talloze grote hits, waaronder That's the Way (I Like It), (Shake, Shake, Shake) Shake Your Booty, Keep It Comin' Love, Get Down Tonight, Please Don’t Go en Give It Up.


Saxofonist, componist, bandleider en producer Kamasi Washington groeide in Los Angeles op met muzikale ouders en was al van jongs af aan bezig met muziek. Met zijn drieluik The Epic maakte hij in 2015 een droomdebuut dat door critici werd bejubeld. Daarnaast leverde hij ook een flinke bijdrage aan To Pimp A Butterfly, het succesvolle album van Kendrick Lamar. Washington is hij onderdeel van de West Coast Get Down, een invloedrijk collectief van jazzmuzikanten in L.A.

Bijna iedereen in de wereld kent bewust of onbewust een liedje dat door Burt Bacharach is geschreven. De meestercomponist schreef het merendeel van zijn klassiekers samen met tekstschrijver Hal David. Nummers zoals Walk On By, What The World Needs Now Is Love en I Say A Little Prayer zijn slechts een kleine greep uit het enorme repertoire van de levende legende.


Eerder werden al grote namen als Jason Derulo, Sean Paul en Spryo Gyra bekendgemaakt.

70 Nieuwe prostituees uit Dominicaanse Republiek en Colombia naar Campo Alegre, Curaçao

Bordeel heeft voor de komst van de vrouwen een regeling met ze getroffen


Campo Alegre verwacht nog deze maand 70 nieuwe prostituees uit de Dominicaanse Republiek en Colombia. Daarmee neemt het aantal sekswerkers in het bordeel toe van 65 naar 135. Dat bevestigt Marlon Regales, woordvoerder van Campo Alegre, vandaag, woensdag 18 april 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Regales gaf vorige week nog aan dat, juist in een tijd dat meer mannen een bezoek brengen aan het bordeel, Campo Alegre kampt met een tekort aan sekswerkers. Dat heeft te maken met de stijging van de prijs van de tickets vanuit de Dominicaanse Republiek en Colombia naar Curaçao door het wegvallen van vluchten van Insel Air en Pawa.

'De vliegtickets zijn bijna twee keer zo duur', zegt Regales. De buitenlandse sekswerkers betalen hun eigen ticket en daarnaast ongeveer 100 gulden per dag voor een kamer in het bordeel. Campo regelt de verblijfs- en werkvergunning en zorgt voor medische en sociale begeleiding van de dames.

Dat er nu toch zoveel nieuwe sekswerkers kunnen worden aangetrokken, heeft te maken met een regeling die het bordeel heeft getroffen met de vrouwen. Regales: 'We spreken nu af dat zij de borg van 300 dollar niet direct bij aankomst hoeven af te dragen, maar pas twee of drie weken later.'

De prostituees krijgen in principe toestemming om drie maanden op Curaçao te blijven. Campo houdt de borg als blijkt dat een vrouw niet gewerkt heeft in het bordeel.

Drie entiteiten nemen begeleiding verdere bouw van HNO op Curaçao over van Sona

'Sona was al akkoord gegaan met de overdracht van taken'


Alles is klaar om de begeleiding van de verdere bouw van het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda (HNO) in één handomdraai van Sona over te nemen. 'Sona was al akkoord gegaan met de overdracht van taken', aldus minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid vandaag, woensdag 18 april 2018, in het Antilliaans Dagblad, verwijzend naar eerdere instemming van het stichtingsbestuur - vorig jaar september al.

Maar, daar is het de facto bij gebleven, want de daadwerkelijke overdracht heeft nog altijd niet plaatsgevonden.

'Wij willen een ordentelijke overdracht onder leiding van Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab). De opgezette structuur is zodanig dat alle taken per direct kunnen worden overgenomen.'

Daarmee doelt de minister op de drie entiteiten die reeds zijn opgezet: de Stichting HNO Holding, de HNO Vastgoed & Beheer nv en de HNO Transitie & Exploitatie nv, die eind februari werden opgericht.

Gedupeerden Curaçao Ponton Festival doen aangifte tegen Sumusica en directeur Felida

Felida zou de benen genomen hebben naar NederlandGedupeerden van het Curaçao Ponton Festival hebben gistermiddag aangifte gedaan tegen Sumusica Curaçao bv en directeur Gìsgard Felida. Volgens verschillende bronnen is Felida naar Nederland vertrokken, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 18 april 2018.

De aangifte bij het politiebureau Rio Canario gebeurde op initiatief van Dianne Schenk en enkele vrienden. Zij deed een oproep op Facebook aan alle mensen die een kaartje hebben gekocht voor het Ponton Festival en hun geld niet terug hebben gekregen - maar ook aan gedupeerden van eerdere evenementen waar Felida bij betrokken was -, om gistermiddag om zes uur bij het politiekantoor te verzamelen.


Schenk gaat er vanuit dat iedereen naar zijn centen kan fluiten. 'Maar, na de aangifte kan Felida in ieder geval niet nog eens een evenement organiseren op Curaçao. Dan heeft hij een strafblad en stopt het', aldus Schenk.

Inmiddels wijst alles erop dat de vogel is gevlogen.

Vakbonden op Curaçao willen massale steunbetuiging aan Isla-raffinaderij

Apri en PWFC: Waarom in 2018 beslag laten leggen naar aanleiding van meetresultaten van 2014?


De bonden Apri (Asosiashon Pa empleadonan staf di Rifeneria Isla), PWFC (Petroleum Workers Federation of Curaçao), SGTK (Sindikato General Trahadó di Kòrsou) en STK (Sindikato di Trahadó di Kòrsou), die werknemers bij de Isla vertegenwoordigen, hebben hun leden en het volk opgeroepen om vanmorgen, woensdag 18 april 2018, bij het Wilhelminaplein massaal te demonstreren en steun te betuigen aan de Isla-raffinaderij. Dit bericht het Antilliaans Dagblad.

Vanmorgen om negen uur dient het Kort Geding dat de Isla aanspande tegen de beslaglegging van 75 miljoen door een groep van 25 burgers, de stichting Humanitaire Zorg en de stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC), vanwege het overschrijden van de toegestane norm voor de uitstoot van zwaveldioxide in 2014. De Isla eist dat de beslaglegging wordt opgeheven, de raffinaderij vreest dat de bedrijfsvoering door de beslaglegging in gevaar komt.

De Apri en PWFC verklaarden in het duister te tasten over waarom de gedaagden nu in 2018 beslag laten leggen naar aanleiding van de meetresultaten van 2014. Waarom is dat niet al in 2014 gebeurd, zo vroegen de voorzitters zich af.

Het rapport over de meetresultaten van 2014 is begin 2017 door deskundigen afgerond. Aan de hand van dat rapport hebben de gedaagden besloten om beslag te laten leggen. Dit is afgelopen maart gebeurd.

LVV-minister Soerdjan gaat infrastructuur landbouwgebieden duurzaam aanpakken

(Bron foto: LVV)
Minister belooft met een structureel actieplan te komen


De nieuwe minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Lekhram Soerdjan, heeft plannen om de infrastructuur in de landbouwgebieden duurzaam aan te pakken. Steeds klagen de boeren over de slechte afwatering van de arealen. Dit leidt in sommige gevallen tot mislukte oogsten, meldt Radio 10 dinsdag, zo schrijft de Ware Tijd woensdag 18 april 2018.

De minister belooft met een structureel actieplan op de proppen te komen. 'We zijn nog steeds bezig te inventariseren, en waar de nood hoog is gaan we ingrijpen', zei hij.

Intussen heeft de bewindsman met enkele deskundigen gesproken over de aanpak van het waterprobleem. De afgelopen dagen zijn machines in verschillende gebieden ingezet om voornamelijk de lozingen op te schonen.

'Het is mijn intentie om niet te wachten op calamiteiten, maar de problemen structureel aan te pakken. Natuurlijk begrijp ik dat het niet honderd procent zal lukken, maar we gaan proberen structueel te werken.'

Drie jongens trachten school in brand te steken..

15-Jarige - ontkennende - jongen aangehouden 


De politie van Bureau Nieuwe Haven heeft maandagochtend  de 15-jarige J.K. aangehouden bij een Technische School in het ressort, na een melding van een brand, zo bericht het Korps Politie Suriname dinsdag 17 april 2018. 

Twee anderen zagen kans te vluchten. Het vuur werd gedoofd door de politie. De schade heeft zich beperkt tot een muur van één van de leslokalen. In de directe omgeving werden brandstof en een aansteker aangetroffen en in beslag genomen.

K. werd ter voorgeleiding overgebracht naar het politiebureau. Volgens zijn verklaring was hij door zijn twee kompanen gevraagd brandstof en een aansteker voor ze mee te nemen naar het adres. Hij ontkent iets te weten van de brandstichting. Het motief is hem ook niet bekend.

Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie werd de knaap in verzekering gesteld. Vanwege zijn jeugdige leeftijd is hij ondergebracht in het jeugdcellenhuis te Opa Doeli. Aan de aanhouding van de twee andere verdachten wordt gewerkt.

Beelden uit Saramacca van bouw-/werklocatie cocaïne-duikboot

Drie video's duiken op op Facebook


Op Facebook zijn deze week drie video's gepost met beelden van een verlaten werkkamp (hieronder één van de video's). De makers ervan suggereren, dat het gaat om de plek waar is gewerkt aan de cocaïne-duikboot, die begin maart werd ontdekt op het terrein van ondernemer Radj Oedit.

Vanuit justitiële autoriteiten is nog niet gereageerd op de beelden. Ook is niet bekend of de  locatie inmiddels is bezocht door vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie en het Korps Politie Suriname, om de locaties veilig te stellen.

De werkplek is aangetroffen ter hoogte van Saramacca km 80. Verschillende materialen zijn aangetroffen op de werkplek. Materiaal zoals glasvezel, kwasten en rollers zijn aangetroffen.

De duikboot ligt voor verder onderzoek onder bewaking op de Marinebasis te Coppenamepunt, aldus De West van woensdag 18 april 2018.(Suriname Mirror)

AZP start in mei met renovatie van het beddenhuis

Marica-Redan, directrice AZP: 'De dienstverlening zal naar een hoger niveau worden getild'

(Bron foto: AZP)


Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) begint in mei met de renovatie van het beddenhuis. Daartoe is gisteren de handtekening geplaatst voor een lening van 8 miljoen Amerikaanse dollar. Het project wordt gefinancierd door OPEC Fund for International Development (OFID). De aannemer is Zhen Jiang No2 Construction and Engineering Co LTD. Volgens planning duurt het project 18 maanden. Dit meldt Starnieuws vandaag, woensdag 18 april 2018.

Claudia Marica-Redan, directrice van het AZP, zei dat de lening bedoeld is voor het in stand houden van de huidige faciliteiten, terwijl het AZP nog in de voorbereidende fase zit voor het opzetten van een nieuwbouw van het Academisch Medisch Centrum.

Marica-Redan stelt dat met de rehabilitatie van het beddenhuis en de overige projecten de dienstverlening naar een hoger niveau zal worden getild. Momenteel wordt er ook gebruik gemaakt van het Militair Hospitaal.


Minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, benadrukte dat er gegaan moet worden voor resultaat. 'Het zal voor de zorg zeker een upgrade betekenen. Niet alleen voor de patiënten, maar ook voor de verpleegkundigen, ook voor de specialisten, zodat ze hun werk met spirit kunnen uitvoeren.'

'Mijn hart is ook richting volksgezondheid, richting de mens', zei Gillmore Hoefraad, minister van Financiën. Hij gaf aan, dat in het behalen van de duurzame groei en ontwikkeling, die elke regering nastreeft, de mens centraal staat. Het is volgens de minister daarom van belang om in eerste instantie ervoor te zorgen dat de bevolking de juiste informatie krijgt om een gezonde levensstijl op na te houden. 'Als men toch ziek mocht worden, is het de taak om de patiënt zo goed mogelijk te verzorgen en spoedig weer met goede gezondheid op de been te brengen.'

In 2014 werd het health sector support program met de Islamic Development Bank opgezet met als primair doel armoede bestrijden door uitvoering van het nationaal sector plan voor de gezondheidszorg 2011-2018. 'Het doel hiervan is om alle burgers gelijke toegang tot basis gezondheidszorg te bieden, waar ook de opzet van een nieuw academisch ziekenhuis', stelt Hoefdraad.

Hij hoopt dat er na 18 maanden een succesvolle uitvoering is. Financiën zijn niet voor het oprapen, alles moet terugbetaald worden, benadrukt hij.

Het AZP is het grootste en het enige ziekenhuis dat top klinische zorg in een multidisciplinaire setting kan aanbieden, verantwoordelijk voor 60% van de totale ziekenhuiszorg en 80% van de landelijke intensieve zorg. Het ziekenhuis heeft een capaciteit van 530 bedden met een bezettingsgraad ver boven 90%. Op jaarbasis zijn er 25.000 opnames.

Bisschop van Paramaribo Karel Choennie op werkbezoek in Vaticaanstad

Met bisschoppen Antilliaanse Bisschoppenconferentie brengt Choennie een regulier bezoek aan Paus Franciscus


De bisschop van Paramaribo Karel Choennie is op werkbezoek in Vaticaanstad. Samen met de bisschoppen van de Antilliaanse Bisschoppenconferentie brengt hij een regulier bezoek aan Paus Franciscus. 

'Om de vijf jaar is het de bedoeling dat de Engels-, Frans- en Nederlandssprekende bisdommen die onderdeel zijn van de Antilliaanse Bisschoppenconferentie verslag uitbrengen aan de paus over het wel en wee van hun bisdom. Het bisdom Paramaribo is ook lid van deze conferentie. Monseigneur Choennie is in dat kader in Rome', zegt de secretaris van Choennie, Paul Tjon Kiem Sang vandaag, woensdag 18 april 2018, in de Ware Tijd.

Behalve een gezamenlijke ontmoeting met de paus zijn er ook individuele gesprekken met de kerkvorst.

'De bedoeling is dat de bisschoppen de ontwikkelingen van de katholieke kerk in hun respectieve bisdommen met de paus bespreken. Die worden dan genoteerd en dan wordt het beleid vanuit Rome afgestemd op de behoeften van de kerk', zegt Tjon Kiem Sang.

Volgens hem gaat de bisschop het ook hebben over de inzet van het bisdom voor behoud van de schepping en ook de inspanningen voor waarheid, gerechtigheid en verzoening in de kwestie 8 december. 'We kunnen stellen dat het over het algemeen vrij goed gaat met de katholieke kerk in Suriname. Bij de laatste volkstelling bleek dat het aantal gelovigen was gestegen, maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal actief de kerk bezoeken. Het is een uitdaging om dat aantal te doen toenemen.'

Een andere grote uitdaging is het gebrek aan paters van Surinaamse origine. 'Het is een hele uitdaging om Surinaamse mannen te interesseren daarvoor. Ze zijn ook ondervertegenwoordigd tijdens de diensten, en dat zien we bij alle religiën.'

Tjon Kiem Sang zegt dat deze nood de wet niet breekt dat vrouwen geen paters mogen worden in de rk-kerk. 'We zien dat paus Franciscus anders denkt over veel dingen, maar heel eerlijk: ik denk niet dat ik in mijn leven nog zal meemaken dat een vrouw pater wordt.'

Directeur Wegenautoriteit Geo Norden uit zijn functie ontheven

Minister Pengel: 'Zijn gedrag als directeur was schadelijk voor de Wegenautoriteit'


Geo Norden, directeur van Wegenautoriteit, is uit zijn functie ontheven. Dit bevestigt minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie vandaag, woensdag 18 april 2018, op Starnieuws. 

Sinds vorige maand circuleert een geluidsfragment waarin de hoogte van een bedrag over een offerte wordt besproken. Duidelijk te horen is, dat aangegeven wordt dat een hoger bedrag moet worden ingevuld. Vermoed wordt dat het hier gaat om een gesprek tussen een aannemer en Norden. Deze geluidsopname is deel van een onderzoek dat ingesteld wordt door het Openbaar Ministerie.

De Assembleeleden Asiskumar Gajadien (VHP), Patricia Etnel (NPS) en Dew Sharman (VHP) hebben de procureur-generaal om een strafrechtelijk onderzoek gevraagd, toen de stappen vanuit de regering uitbleven.

De Wegenautoriteit heeft Srd 54.000 gestort op een rekening van de NDP bij de Volkscredietbank voor aankoop van vlaggen. Deze vlaggen zouden volgens de president bestemd zijn voor de viering van de Onafhankelijkheidsdag te Brownsweg vorig jaar, maar deze kwamen pas op 29 november in het land aan, voerde Gajadien aan.

De regering heeft uiteindelijk besloten om Norden te bedanken. Zijn gedrag als directeur was schadelijk voor de Wegenautoriteit, stelt Pengel. De voorzitter van het bestuur, Martin Misiedjan, is op verzoek van de aandeelhouder voorlopig belast met de leiding.

Twee blanke toeristen in Suriname hardhandig beroofd ’omdat ze nakomelingen zijn van slavendrijvers’

Racistische aanval vond plaats op de weg tussen Moengo en Langatabiki (Langetabbetje)


Twee blanke toeristen zijn in Suriname hardhandig beroofd ’omdat ze nakomelingen zijn van slavendrijvers’. De racistische aanval vond plaats op de weg tussen Moengo en Langatabiki. De beroofde toeristen reden daar in en busje, bestuurd door een lokale chauffeur. Eén van de slachtoffers doet zijn verhaal in de krant De Ware Tijd, zoo  beriicchht Dee Telegraaf vandaag, woensdag 18 april 2018.

Chauffeur John Tojo: 'Het was een verschrikkelijke ervaring. Ik zag iemand plotseling op de auto afrennen met een geweer in zijn hand. Hij loste een schot in de lucht en toen begreep ik dat het ernst was. Wij moesten ook op de grond gaan liggen en vooral de blanke toeristen die ik vervoerde, werden mishandeld.'

Hij getuigt ook dat de vier gewapende rovers over de slachtoffers heenliepen.

Volgens Tojo waren ze erg kwaad op de blanken en gingen ze ’onmenselijk’ te werk. ’Omdat zij volgens de rovers gezien werden als nakomelingen van slavendrijvers moesten ze hardhandig aangepakt worden’, schrijft de krant.

Toen de chauffeur protesteerde, werd hij zelf in elkaar geslagen.

De politie erkent dat het aantal berovingen in het gebied is gestegen, maar heeft nog geen verdachten in het vizier.

De Telegraaf zoekt meer informatie over het vorengaande:
 
'Weet u meer? Mail naar redactie-i@telegraaf.nl of stuur een bericht naar onze Whatsapp tiplijn (0031) 06 13650952'


Oesman Wangsabesari moet nog bewilligen voor opengevallen Assembleezetel Tsang

Weerstand binnen NDP tegen komst Wangsabesari van Nieuwe Stijl KTPI (NSK)

'Ik ben geen rasechte NDP’er, maar in de praktijk heb ik de partij politiek altijd ondersteund'


Oesman Wangsabesari, die de opengevallen plek van Stephen Tsang binnen De Nationale Assemblee (DNA) zou moeten invullen, heeft nog niet bewilligd. 'Ik ben ook wachtende', zegt de politicus dinsdag 17 april 2018 in het Dagblad Suriname. 

Volgens de regels van het kiesstelsel is Wangsabesari de persoon die binnen moet komen. De procedure van opvolging treedt in werking nadat Tsang daadwerkelijk zijn lidmaatschap van de volksvertegenwoordiging heeft beëindigd, waarna het Centraal Hoofdstembureau (CHS) de procedure van invulling kan inzetten. Nadat het verkiezingsorgaan een brief stuurt naar Wangsabesari heeft hij twee weken de tijd om te bewilligen. De kersverse HI&T-minister kan echter maximaal zes maanden beide functies simultaan bekleden.

Al geruime tijd is er enorme weerstand binnen de Nationale Democratische Partij (NDP) voor de opschuiving van Wangsabesari op de NDP-stoel van Tsang. Dit, omdat Wangsabesari uit de gelederen van de Nieuwe Stijl KTPI (NSK) komt en geen rasechte NDP’er is. De NSK-voorzitter benadrukt begrip te hebben voor de gevoelens van de NDP-achterban, maar vindt ook dat de wetgeving duidelijk is.

'Ik ben vanaf 2010 in een samenwerking met de NDP. Ik ben geen rasechte NDP’er, maar in de praktijk heb ik de partij politiek altijd ondersteund. De gevoelens zijn te begrijpen, maar de Kieswet beslist dat ik de persoon ben die sowieso moet volgen nu Tsang is opgeschoven voor een ministerspost', aldus Wangsabesari.

Indien Wangsabesari na kennisgeving van het CHS niet binnen twee weken bewilligt, zal Derryl Boetoe, ex-voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) en huidig directeur van de Centrale voor Vissershavens in Suriname NV (Cevihas), opschuiven. Namens de NDP behaalde Boetoe 1.058 stemmen in 2015.

NDP-voorzitter, tevens president, Desi Bouterse heeft in 2015 het verbod uitgevaardigd dat partijleden die gekozen zijn in De Nationale Assemblee een bestuurlijke nevenfunctie mogen hebben. Op basis hiervan zou Boetoe moeten kiezen of hij deel zal worden van de volksvertegenwoordiging of dat hij blijft als Cevihas-directeur. Indien hij bedankt voor een DNA-lidmaatschap schuift Daniella Sumter op. Sumter zou echter ook moeten kiezen of zij hoofd van de afdeling Consumentenzaken bij het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme blijft of DNA-lid wordt.

De laatste persoon die dan aan de beurt komt is Raynel Enfield, beleidsadviseur op het ministerie van Sport- & Jeugdzaken.

NSK nam onder paraplu NDP deel aan verkiezingen 2015 Wangsabesari heeft tijdens de vorige regeerperiode (2010-2015) als lid van de partij Kerukanan Tulodo Pranatan Ingil (KTPI) in de Mega Combinatie deel uitgemaakt van de toenmalige coalitie in het parlement. Door interne problemen tussen hem en KTPI-voorzitter Willy Soemita koos hij ervoor om een eigen partij op te richten (NSK) en onder de paraplu van de NDP deel te nemen aan de verkiezingen van 2015. Hij kreeg slechts 370 stemmen op nummer 14 in Paramaribo en werd niet herkozen. De NSK’er viel met 99 stemmen terug van de 469 stemmen die hij in 2010 kreeg.

Toerist op strand van Piedade in Recife, Brazilië, ernstig gewond door haaienaanval

Pablo Melo (34) moet na 4 uur durende operatie rechterbeen missen 

Borden in de omgeving waarschuwen duidelijk voor haaien


Een toerist die afgelopen zondag 15 april 2018 in middel-diep water van het strand van Piedade in Recife, Brazilië, zwom, is ernstig gewond geraakt aan zijn armen en benen dooreen haaienaanval die internationale aandacht krijgt vanwege een video met beelden van het slachtoffer die op social media is gepost. 

Een met een mobiele telefoon gemaakte video gepost op Facebook toont Pablo Melo in shock op het strand. Melo, 34, werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht en onderging een vier uur durende operatie, waarin zijn rechterbeen werd geamputeerd, meldt TV Jornal do Brasil.Reddingsteams werden om 14:40 uur naar het populaire toeristenstrand geroepen, zo meldden mediakanalen zondag.

Een getuige, snackverkoopster Maria Lourenço, vertelde de Standard Republic dat mensen op het strand de haai eerder hadden gezien dan de zwemmers en ze probeerden toeristen te waarschuwen die in de branding spetterden. 'Iemand begon 'haai, haai' te roepen, omdat ze zeiden dat ze een haaienvin hadden gezien. Ze probeerden mensen in het water te waarschuwen en vooral deze man, die in de buurt was van waar de haai verscheen. Maar, hij had geen tijd om uit het water te komen voordat hij vele malen werd aangevallen', vertelde ze de Standard Republic. 'Het was vreselijk om te zien.'

De mediakanalen wijzen erop, dat borden in de omgeving duidelijk waarschuwen voor haaien in de wateren.

Brandweer majoor Aldo Silva vertelde Breaking News 2018, dat Melo niet in diep water was toen hij werd aangevallen. 'De heer Melo was aan het zwemmen in de buurt van de surflijn, die een minimale taille diepte zou zijn geweest als hij opstond, toen hij meerdere keren gebeten werd', vertelde Silva Breaking News 2018.  'Hij was waarschijnlijk eerst gebeten in zijn benen, toen hij probeerde om zichzelf te verdedigen reageerde de haai op zijn hectische bewegingen en greep zijn armen.'

Melo overleefde alleen, omdat twee mannen een aanval riskeerden om de haai weg te jagen, melden de media. De twee trokken Melo uit het water en de video toont, dat hij bij bewustzijn was, maar in shock. Op een gegeven moment probeerde iemand een tourniquet om zijn been te binden, terwijl anderen doeken tegen zijn open wonden houden.

Melo was een toerist uit de Rio Grande de Norte gemeenschap in Brazilië en hij was op vakantie met zijn gezin, meldde Londen's Daily Mail. Er wordt aangenomen, dat hij werd aangevallen door een stierhaai of tijgerhaai, meldt de New York Post.

De aanval was de eerste in zijn soort in het gebied in drie jaar, melden de media. Echter, degenen die inheems zijn in het gebied waren niet verrast. 'Er zijn borden die zeggen 'als je in het water stapt, zal een haai je waarschijnlijk bijten en doden', aldus een Facebook-bericht van Marcelo De Barros die zegt, dat hij een inwoner is van Recife:(Suriname Mirror/Charlotte Observer/YouTube/Facebook)