zaterdag 30 december 2017

Voetganger dodelijk aangereden door auto bij kruising Indira Gandhi- en Van Hattemweg

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Zonder op te letten zou Harry Jogi de straat over zijn gestoken


Harry Jogi, van wie de leeftijd nog onbekend is, is vrijdagavond overleden op de kruising van de Indira Gandhi- en de van Hattemweg na te zijn aangereden door een auto. Dat bericht het Korps Politie Suriname zaterdag 30 december 2017.
 

Voorlopig politieonderzoek heeft uitgewezen, dat Jogi zijn bromfiets langs de weg had geparkeerd en zonder op te letten de straat overstak. Op dat moment naderde een auto vanuit Rijsdijk richting Lelydorp.

De automobilist kon niet tijdig remmen en reed de man aan. Jogi overleed ter plaatse. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast.

Wapen agent gaat per ongeluk af tijdens jaarafsluiting Politie Geyersvlijt

Vier agenten lichtgewond geraakt....šŸ˜•


Het Korps Politie Suriname meldt zaterdag 30 december 2017, dat het vuistvuurwapen van een politieambtenaar tijdens een gezamenlijke viering van de jaarafsluiting van een politie-eenheid te Geyersvlijt per ongeluk is afgegaan. 

De politieambtenaar en drie collega’s zijn daarbij lichtgewond geraakt en zijn per eigen gelegenheid naar de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Suriname overgebracht voor medische behandeling.

Twee van hen mochten na medische behandeling naar huis terwijl de twee andere voor observatie in de instelling zijn opgenomen.

De leiding van het Korps Politie Suriname heeft intussen een onderzoek laten instellen naar het incident.

Even waren bij verkooppunten geen gascylinders voorradig

Ogane: 'Er is geen schaarste en bevoorrading vindt normaal plaats'

 
Starnieuws meldt zaterdag 30 december 2017, dat bij veel verkooppunten geen kookgas te verkrijgen is sinds de kerstdagen. De winkeliers zijn door hun voorraad heen en weten niet wanneer de nieuwe levering zal plaatsvinden. 

Waarnemend hoofd van Ogane Vincent Babel geeft echter de verzekering, dat er genoeg kookgas is voor de komende dagen. Op de feestdagen werd niet geproduceerd en daarom zijn niet alle verkooppunten bevoorraad.

'Ik kan niet met zekerheid stellen dat er wordt gehamsterd', geeft Babel aan. Op sommige plaatsen hebben mensen meer moeten betalen voor een gascylinder. 'Meestal als er geruchten worden verspreid, ontstaat er een rush en dan zijn alle verkooppunten sneller dan normaal uitverkocht', aldus Babel.

Hij benadrukt, dat er in elk geval geen schaarste is en dat bevoorrading normaal plaatsvindt.

DA'91: 'Wij moeten het tij keren'

'Wij kunnen niet ons hoofd buigen voor intimidatie en misleiding en zeggen dat verzet geen zin heeft'Het jaar 2017 zit er haast op. Ik neem dit moment om alle DA’91 leden en niet-leden, alle Surinamers, te bedanken die ons in 2017 hebben ondersteund in ons politiek werk. Voor ieder van ons heeft het jaar pieken en dalen gekend. Bij onze boodschap van 2016 op weg naar 2017 gaven wij aan, dat wij als partij ons zouden blijven inzetten voor de onafhankelijke rechterlijke macht en spraken met u af dat wij deze zouden helpen beschermen tegen de aanvallen erop. Wij gaven u ook aan, dat wij zouden blijven pleiten voor een buitenlands beleid dat in het belang is van alle Surinamers en ons uitspreken tegen een beleid dat slechts gericht is op het dieper in schulden jagen van ons land. 

Bij het afsluiten van 2017 en het begin van 2018 is het gepast om te reflecteren. 

DA’91 heeft woord gehouden. Bij de aanvallen op de rechterlijke macht in 2017 heeft u ons steeds gehoord en gezien. Wij hebben alle ons ten dienste staande middelen onbevreesd ingezet en het resultaat is niet uitgebleven. De bedreiging richting de PG werd ingetrokken door de president mede vanwege de opstelling van DA’91. 

Wij hebben de wereld ook laten zien dat vele Surinamers de mensenrechtenschendingen in Venezuela afkeuren. Natuurlijk is er nog veel werk te doen. 

Vanuit de huidige regering is steeds weer gebleken dat hun ‘samen doen’ uitspraak nooit heeft geresulteerd in het ondersteunen van acties voor lotsverbetering van de gemeenschap zoals geĆÆnitieerd door het maatschappelijk middenveld en de buitenparlementaire oppositie. 

Suriname is nog steeds in crisis en de financiĆ«le markten en het economische klimaat blijven onzeker. De schuld van Suriname is buitensporig omhoog geschoten. Ook hier hebben wij onze stem duidelijk laten horen. En blijven wij de regeerders oproepen van dit desastreus beleid af te stappen. Helaas moeten wij ook wederom erkennen, dat het standpunt dat wij vanaf het aantreden van deze regering hebben gedeeld met u, dat deze mensen niet geschikt noch bereid zijn ons land op een deskundig en goed bestuurlijke wijze te leiden, steeds weer bewaarheid wordt. Ten gevolge van het structureel wanbeleid in onze gezondheidssector, onderwijs en gezondheidszorg is het armoede en verval alom. 

Ons veiligheidsgevoel is dit jaar wederom drastisch afgenomen. 

DA’91 heeft het voorrecht in de positie te zijn vanwaar uit zij onbevreesd, deze regering die ons in een crisis heeft geleid, kan en moet blijven wijzen erop, dat dit huidig gevoerde beleid in het bijzonder financieel-economisch, onze toekomst ernstig in gevaar brengt. 

Wij moeten het tij keren, Suriname is ons aller verantwoordelijkheid en wij kunnen niet ons hoofd buigen voor intimidatie en misleiding en zeggen dat verzet geen zin heeft. Zolang wij niet in de gelegenheid zijn om eindelijk goed bestuur, democratie en rechtvaardigheid uiting te geven in onze regering moeten wij ons blijven verzetten tegen diegenen die er een potje van maken. 

DA’91 gaat het komende jaar op strategische en in verhevigde mate nog meer diepte en inhoud geven aan de ideeĆ«n voor vernieuwing, verbetering en verheffing van onze gemeenschap uit deze gecreĆ«erde ellende. U bent daarin van onschatbare waarde. Uw participatie, uw ondersteuning, uw initiatief! Het is belangrijk voor ons om onze tijd verstandig te gebruiken en snel en krachtig verder te gaan in 2018. Dat kan alleen met uw voortdurende toewijding en teamwork.

Hoewel er steeds aanvallen worden gericht tegen de pilaren van onze samenleving moeten we blijven samenwerken om een succesvolle republiek Suriname te organiseren. 

Wij zijn ons als partij heel goed bewust bij onze besluitvorming dat wij niet alleen moeten kijken wat het beste is voor onze partij, maar ook de potentiĆ«le impact die onze besluiten hebben op het hele land. 

Het komende jaar zal zijn eigen uitdagingen met zich meebrengen, maar ik ben er zeker van dat door samen te werken, onze prioriteiten centraal te stellen en onze burgers voorop te stellen, wij onze ambities waar kunnen maken. Deze uitgangspunten zullen zeker mijn prioriteiten blijven en ik ben ervan overtuigd dat ik op u kan rekenen om hetzelfde te doen. 

Angelic del Castilho MA. BSc. 
Voorzitter DA'91

'Frappant dat St. Vincentius Ziekenhuis als enige ziekenhuis steeds problemen heeft met betalen salarissen'

'Ik weet niet of het aan management van de uitgaven ligt of aan overeenkomsten met dienstverleners'


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid vindt het frappant, dat het St. Vincentius Ziekenhuis als Ć©Ć©n van van de vijf ziekenhuizen steeds in de problemen komt met het betalen van salarissen. 'Dit is vanaf mijn aantreden in 2015 het geval, waarbij het niet uitbetalen van specialisten voor werkzaamheden op de EHBO tot het neerlegeen van het werk heeft geleid. Deze afdeling is uiteindelijk gesloten na een investering van bijkans Srd 7 miljoen door de regering', zegt de bewindsman zaterdagmiddag 30 december 2017 op Starnieuws.

Pengel vraagt zich af wat het St. Vincentius Ziekenhuis zo uniek maakt ten opzichte van andere ziekenhuizen waardoor dit probleem steeds terugkomt.

'Ik weet niet of het aan het management van de uitgaven ligt of aan overeenkomsten met dienstverleners. Hierover wordt geen openheid van zaken gegeven. De Staat is ook niet vertegenwoordigd in het bestuur van het ziekenhuis om ’at arms length’ zaken aan te sturen', stelt de minister. Feit is volgens Pengel we,l dat alle andere ziekenhuizen ook volgens het oude tarief van het Staatsziekenfonds (SZF) betaald worden. Over het haast afgelopen jaar heeft het SZF zo'n Srd 6 miljoen boven de door het St. Vincentius Ziekenhuis ingediende declaraties uitbetaald.

'Waarom lukt het de andere ziekenhuizen wel maatregelen door te voeren die besparend werken? Waaraan wordt het geld uitgegeven? Hoeveel wordt besteed aan lonen van medewerkers? Hoeveel ontvangen artsen en specialisten? Wat wordt aan overige operationele kosten uitgegeven? Hoe kunnen de uitgaven terug gebracht worden?'

De Nationale Ziekenhuis Raad (NZR), onder voorzitterschap van Manodj Hindori, heeft een door de Zorgraad voorgesteld verhoogd tarief in 2016 verworpen, stelt de minister. Een 100% devaluatie dekking is onmogelijk, maar het voorgestelde tarief zou toen een goed vertrekpunt zijn geweest voor verdere onderhandeling. Gesprekken met de Survam en Zorgraad zijn nooit opgepakt waardoor tarieven niet aangepast zijn. De NZR moet het deel van zijn verantwoordelijkheid oppakken, vindt Pengel.

Over de financiƫle injectie die door de Raad van Ministers is goedgekeurd, kan de minister van Financiƫn alleen autorisatie verlenen wanneer de middelen beschikbaar zijn. Een missive is geen uitvoeringsopdracht en kunnen geen rechten aan ontleend worden, voert de minister aan. 'Ten overvloede, de moeilijke situatie bij de ziekenhuizen is niet nieuw. De ziekenhuizen moeten meer inkomsten hebben, maar domweg ongeconditioneerd geld tegen het probleem aan te gooien zoals tientallen jaren gedaan is, leidt niet tot een structurele oplossing. Zolang de directie van het St. Vincentius Ziekenhuis eerst geld blijft vragen voordat noodzakelijke maatregelen getroffen worden. zal men steeds op hetzelfde punt belanden.'

Afro-Braziliaanse zeegodin geƫerd in Rio de Janeiro, Braziliƫ

(Bron foto's: Daily Mail)
Gelovigen bieden hun offers aan aan Yemanja, kleine bootjes met bloemen en kommen met kaarsen en fruit


Honderden beoefenaars van het Afro-Braziliaanse CandomblĆ©- en Umbanda-geloof hebben zich verzameld op het Copacabana-strand in Rio de Janeiro om de zeegodin Yemanja te eren in een traditionele nieuwjaarstribute. 


Een groot standbeeld van de godin in witte en blauwe gewaden werd vrijdag 29 december 2017 met een vrachtwagen naar het strand gebracht.

Gelovigen waren vooral in het wit gekleed toen ze hun offers aan Yemanja aanboden: kleine bootjes met bloemen en kommen met kaarsen en fruit. Een avond vol muziek en dans volgt na het offer.

CandomblƩ werd in het begin van de 19e eeuw door West-Afrikaanse slaven naar Braziliƫ gebracht. Umbanda is een Afro-Braziliaanse religie die Afrikaanse tradities vermengt met het rooms-katholicisme en de inheemse Amerikaanse geloven.

(Suriname Mirror/AP/The Daily Mail)

Vier leden uit Ć©Ć©n familie vermoord tijdens verjaardagsfeest in Trujillo, Peru

Slachtoffers - drie vrouwen en een man - vierden verjaardag in de garage van een huis


Vier leden van dezelfde familie zijn vermoord tijdens een verjaardagsfeest in Trujillo, Peru, een noordoostelijke stad, die in januari paus Franciscus verwelkomt, zei de politie vrijdag 29 december 2017.

De slachtoffers - drie vrouwen en een man - vierden de verjaardag van Tomasa Robles in de garage van een huis in de derde meest bevolkte stad van Peru, gelegen op 500 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lima, toen ze werden doodgeschoten.

Robles, 42, was volgens de autoriteiten een van de slachtoffers.

De politie onderzoekt de moorden ook in verband met het neerschieten van man in dezelfde buurt. Kogelhulsen gevonden op beide locaties zijn ter vergelijking naar een laboratorium gebracht.

Trujillo wordt beschouwd als een gewelddadige stad vanwege de drugshandel. Het is een van de drie gebieden die de paus zal bezoeken tijdens zijn bezoek aan Peru van 18 tot 21 januari .(Suriname Mirror/El Comercio/AFP/OJO.pe)

Bij Surinaamse Politiebond heeft herwaardering leden begin 2018 hoge prioriteit

Bond wil graag kavels voor leden om woning te kunnen bouwen


De Surinaamse Politiebond (SPB) heeft de herwaardering van leden hoog op de agenda staan begin 2018. De arbeidsomstandigheden waaronder de politie werkt vormen het tweede speerpunt. Wat de SPB ook wil realiseren is kavels voor de leden om een huis te kunnen bouwen. 

Dit zegt bondsvoorzitter Raoul Hellings vandaag, zaterdag 30 december 2017, op Starnieuws. 

Waarnemend minister Ferdinand Welzijn van Justitie en Politie heeft te kennen gegeven, dat de SPB met de korpsleiding kan praten over diverse punten die zijn aangekaart. De bewindsman heeft een schrijven ontvangen van de SPB over de eisen die de bond voor volgend jaar gerealiseerd wil zien.

Hellings merkt op dat de bond met de korpsleiding zal praten over zaken die te maken hebben met de dienst. Over herwaardering zal met de werkgever gesproken moeten worden, omdat de korpsleiding hier niet over gaat, benadrukt Hellings.

23-Jarige man doodgestoken in Uitvlugt, Paramaribo

Verdachte (20) door zijn ouders in handen gesteld van de politie


Het Korps Politie Suriname meldt vandaag, zaterdag 30 december 2017, dat de 23-jarige Reynold Bendt gisteren na en steekpartij in de Peleletepoestraat is overleden. 

De politie van Uitvlugt deed na een telefonische melding van een steekpartij het adres aan. Daar aangekomen werd het slachtoffer levenloos op het wegdek aangetroffen. Volgens verklaring van omstanders kreeg het slachtoffer door tot nog toe onbekende redenen ruzie met een andere jongeman. Op een bepaald moment ging zijn tegenstander zijn woning binnen, bewapende zich met een scherp voorwerp, waarmee hij Reynold verwondde.

Na zijn daad maakte de verdachte zich uit de voeten met medeneming van het scherp voorwerp.

Een ingeschakelde arts stelde de dood vast. Het levenloos lichaam is voor obductie in beslag genomen. Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten.

De 20-jarige verdachte M.S. kon echter vandaag worden aangehouden door een agent die door de ouders van S. was benaderd om de jongeman over te dragen. Ook het scherp voorwerp is terecht. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is S. ingesloten.

Het motief is nog onduidelijk. De afdeling Kapitale Delicten onderzoekt deze zaak verder.

CuraƧaose wateren bevatten steeds minder vis

(Bron foto: YouTube)
Boneco-voorzitter Koense: 'In 2018 niet praten, maar doen' 

'Het onderwaterleven rond CuraƧao moet beschermd worden'


De CuraƧaose wateren bevatten steeds minder vis. 'Het is hoog tijd dat we dit probleem integraal gaan aanpakken', zegt voorzitter Erwin Koense van Boneco (Bond di Empleadonan den Comersio i Industria) vandaag, 30 december 2017, in het Antilliaans Dagblad

'Onze visserijsector moet behouden blijven, voor de eigen consumptie, werkgelegenheid, en om minder afhankelijk te zijn van internationale handel.' De markt voor de zeevisserij wordt krapper, door overbevissing van de wereldzeeƫn is een aantal soorten grote vis zo goed als verdwenen. Bijna een derde van de vissoorten in de oceanen wordt overbevist. Al jaren is er in de zeevisserij een duidelijke afname van de vangstvolumes, en dat geldt ook voor de jacht op vis in CuraƧaose wateren, zegt Koense.

'Een commercieel zeer interessante vissoort als de gatu is hier uitgestorven. De purunchi die nu gevangen wordt is een stuk kleiner dan een aantal jaren geleden, de vis komt niet meer tot wasdom. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling.'

Hij spreekt namens beroepsvissers, zegt Koense, wanneer hij stelt dat het onderwaterleven rond CuraƧao beschermd moet worden. Dat kan, zoals onderzoekers van het Waitt Institute de overheid op CuraƧao adviseren, door het instellen van Marine Protected Areas (MPA’s), waar niets gevangen mag worden. Het Waitt Institute, dat de staat van de koraalriffen rond CuraƧao onderzocht en vaststelde dat het koraal in dertig jaar tijd voor vijftig procent is verdwenen, wijst Oostpunt, Caracasbaai en Klein CuraƧao aan als mogelijke reservaten.

Van het ene Chinese bedrijf naar het andere op CuraƧao in kwestie overname-soap Isla

Baota Petrochemical Group laat via Guangdong Zhenrong Energy weten interesse te hebben...


Het Chinese bedrijf Baota Petrochemical Group heeft via Guangdong Zhenrong Energy (GZE) laten weten in principe interesse te hebben in het Isla-overname- en -upgradingsproject. Dat bericht het Antilliaans Dagblad zaterdag 30 december 2017 te hebben vernomen uit 'regeringskringen'. De belangstelling is afgelopen week in een e-mail kenbaar gemaakt. De mail is afkomstig van GZE en niet rechtstreeks van Baota. 

De ministerraad vergadert vandaag in een speciale bijeenkomst over de kwestie GZE. Daarbij zal ook het laatste bericht van Baota, via GZE, worden besproken.

Over het algemeen is de gedachte in politiek Willemstad, dat er weinig waarde moet worden gehecht aan de technische en financiĆ«le capaciteiten van Guangdong Zhenrong. GZE werkte dan ook niet mee aan een volledig due diligence. Begin november kwam GZE met het voorstel om Baota, een private petrochemische onderneming in China, als partner te introduceren. Dat gebeurde begin december. Baota heeft toen tijdens een bliksembezoek een goede indruk achtergelaten tijdens de vergadering van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT), GZE en Refineria di KĆ²rsou (RdK).

De interesse die Baota nu door tussenkomst van GZE laat weten, wordt bevestigd, maar dat betekent nog geen jubelstemming in FĆ²rti.

Belastingvrij winkelen in Willemstad, CuraƧao, stap dichterbij

(Bron foto: Eigen foto Suriname Mirror)
Takencommissie stort zich op alle aspecten van ‘tax & duty free’-winkelen op CuraƧao


Belastingvrij winkelen in het centrum van Willemstad is een stap dichterbij, nu op voordracht van de minister van Economische Ontwikkeling en de minister van FinanciĆ«n is besloten een takencommissie in te stellen. Dit  meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 30 december 2017.

Deze zogenoemde taskforce zal zich bezighouden met het bepalen van het juiste concept, het beleid, de regelgeving en een effectief uitvoerplan voor de invoering van ‘tax & duty free’-winkelen op CuraƧao.

Hier is een landsbesluit voor getekend dat onlangs is toegestuurd aan de Staten. De ministerraad heeft het besluit genomen met onder meer de overweging van ‘de stimulering van de economie en het behoud en de groei van werkgelegenheid en om die reden voornemens is een faciliteit van vrijstelling van omzetbelasting, invoerrechten en accijnzen in te voeren voor levering van bepaalde producten aan toeristen’.

Ook dit jaar weer verboden knalvuurwerk in omloop..... - Mensen zijn hardleers

(Bron foto: YouTube)
Brandweer weet nauwelijks wat precies in geĆÆmporteerde containers met vuurwerk zit


De Ware Tijd meldt vandaag, zaterdag 30 december 2017, dat ook dit jaar weer verboden knalvuurwerk in omloop is. Het gaat onder meer om Thunder King, Crazy Robot, Coloured Flower, Bin Laden, de Cake, Maripa en Kronto. Deze vuurwerksoorten worden al jaren gerekend tot de gevaarlijkste soorten die behoorlijke explosies kunnen veroorzaken. Hoe deze in omloop zijn gebracht is brandweervoorlichter Olton Pinas niet bekend. 

Hij zegt, dat het aantal geĆÆmporteerde containers met vuurwerk intussen is opgelopen tot 25. Eerder deze week vertelde hij, dat er sprake was van 22 containers. Over informatie dat er oude voorraden die opgeborgen lagen of dat nieuwe partijen zijn meegekomen in de geĆÆmporteerde containers is bij de voorlichtingsafdeling niet bekend. De brandweer was wel aanwezig tijdens het inklaren van de containers. Over de inhoud van de containers weet zij weinig.

Bij de afdeling Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) waren vrijdag tot in de late middag geen nieuwe gevallen van vuurwerkongevallen binnengekomen. Er was tot vrijdagmiddag slechts sprake van drie gevallen. In totaal waren er over het hele land vier gevallen geregistreerd.

De afdeling meldt dat het vrij rustig is op de werkvloer en dat zij het graag zo zou willen houden. De vuurwerkslachtoffers die bij de Spoedeisende Hulp van het AZP binnenkwamen de afgelopen twee dagen zijn allemaal ten gevolge van knalvuurwerk.

Een twintigjarige man die zijn duim verbrijzelde, een kleuter van vijf jaar die verwondingen in het gezicht opliep en een tienjarig meisje dat oogletsel opliep.

In Paramaribo zijn alle geregistreerde gevallen binnengekomen bij het AZP. Een geval van een twaalfjarige in het Mungra Medisch Centrum was tot vrijdag nog het enige geregistreerde geval in Nickerie.

'Regering kent problemen van ziekenhuizen niet kent of misschien sluit zij wel de ogen hiervoor'

'St. Vincentius Ziekenhuis betaalt al tientallen jaren vĆ³Ć³r kerstdagen kerstgratificatie uit en vĆ³Ć³r het eind van de maand salarissen'

'Wanneer wordt dor Volksgezondheid toegezegde Srd 3 miljoen voldaan om openstaande rekeningen van een aantal kritische crediteuren te kunnen betalen?'


'Dit persbericht laat duidelijk zien dat men de problemen van de ziekenhuizen niet kent of misschien wel de ogen hiervoor sluit. Het St. Vincentius Ziekenhuis betaalt al tientallen jaren vĆ³Ć³r de kerstdagen de kerstgratificatie uit en vĆ³Ć³r het eind van de maand de salarissen. Dat staat zo in onze CAO en daarom moesten wij, net als alle voorgaande tientallen jaren, ook dit jaar deze volgorde hanteren.'

Zo reageert algemeen directeur van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ), Manodj Hindori, vandaag, zaterdag 30 december 2017, op het bericht van het ministerie van Volksgezondheid via het Nationaal Informatie Instituut.

De declaraties die de ziekenhuizen indienen, zijn volgens Hindori nog steeds gebaseerd op de oude all-in ligdagtarieven van 2014. De ziekenhuizen pleiten er al jarenlang voor om deze tarieven aan te passen, want de kosten zijn verschrikkelijk gestegen en de tarieven dekken de kosten al lang niet meer. Hier wordt geen gehoor aan gegeven, maar er komt maar geen nadere betalingsvorm aan ziekenhuizen van de grond.

'Het gevolg is dat je met het ontvangen van een declaratie van het SZF nauwelijks de reguliere salarissen van die maand kan betalen. Als je dan in december een ‘dubbele maand’ aan lonen hebt (kerstgratificatie + reguliere salarissen) weet je bij voorbaat dat je het niet gaat redden. Dit is al weken geleden doorgegeven aan het SZF, maar het heeft niet geleid tot enige extra betaling. De directeur van SZF heeft mij donderdag nog doorgegeven dat hij helaas ook nul op zijn rekening heeft staan', aldus Hindori op Starnieuws.

'Deze extra betaling zou geen fooitje aan het SVZ zijn, maar zou komen uit de tegoeden die het ziekenhuis nog heeft bij het SZF. Het is namelijk zo, dat het SZF zijn betalingsverplichtingen, komende uit de overeenkomst van 16 april 2015 met de ziekenhuizen, niet kan nakomen', merkt Hindori op. In deze overeenkomst staat dat de ziekenhuizen volgens het zogenaamde ‘semi all-out tarief’ moeten worden vergoed.

'Voor het SVZ betekent het, dat wij over 2015 en 2016 meer dan Srd 10 miljoen te vorderen hebben op het SZF. Concrete uitbetaling hiervan blijft maar uit.'

Het grote probleem voor de ziekenhuizen is, dat de ligdagtarieven maar niet aangepast worden. 'Je komt gewoonweg niet meer uit en we hebben al die jaren moeten interen op al onze reserves. Op den duur heb je helemaal niets meer over en dan ben je machteloos als je voor een extra uitgave staat. Dat is de keiharde realiteit van ieder ziekenhuis, zo ook voor het SVZ', benadrukt Hindori.

'Ik gruwel als ik in het persbericht lees, dat de directie van het RKZ zal worden ontboden om aan te geven hoe de salarissen zullen worden uitbetaald. Ik kijk uit wanneer ik ontboden zal worden. Overigens wil ik ook graag ontboden worden om te vernemen wanneer de regering haar eigen missive van 25 oktober 2017 zal nakomen, waarin wordt aangegeven dat onder andere voor het SVZ Srd 3 miljoen is uitgetrokken om openstaande rekeningen van een aantal kritische crediteuren te voldoen. In het persbericht wordt er gemakshalve over gezwegen wanneer dit bedrag, dat al meer dan twee maanden geleden toegezegd is, eindelijk uitbetaald zal worden door de regering', kaatst Hindori het door Volksgezondheid opgeworpen balletje terug.

'Regering betreurt het ten zeerste, dat St. Vincentius Ziekenhuis salarisbetalingsverplichting niet nakomt'

Ministerie van Volksgezondheid zal directie St. Vincentius Ziekenhuis ontbieden

SZF: 'Directie St. Vincentius Ziekenhuis heeft ervoor gekozen eerst de kerstgratificatie uit te betalen'


Het ministerie van Volksgezondheid zal de directie van het St. Vincentius Ziekenhuis ontbieden om te vernemen welke planning gemaakt zal worden om de medewerkers die geen salaris hebben ontvangen, tegemoet te komen.


Na verificatie bij het Staatsziekenfonds (SZF) is gebleken, dat het fonds voor alle ziekenhuizen reeds op 21 december op basis van de ingediende declaraties gelden heeft overgemaakt. Voor het ziekenhuis is zo'n Srd 2 miljoen overgemaakt. Dit uitbetaald bedrag is geheel conform de declaraties, die zijn ingediend.

De regering betreurt het ten zeerste, dat het St. Vincentius Ziekenhuis de salarisbetalingsverplichting aan zijn personeel niet is nagekomen over de maand december, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut vandaag, zaterdag 30 december 2017.

De bedragen die zijn overgemaakt zijn schriftelijk bevestigd door de diverse ziekenhuizen aan het SZF in een apart schrijven. Het SZF heeft op 20 december overleg gevoerd met het Nationale Ziekenhuisraad (NZR) over de betalingen over december.

Het blijkt dat de directie van het St. Vincentius Ziekenhuis gekozen heeft om met deze verkregen stortingen eerst de kerstgratificatie uit te betalen en voorbij te gaan aan de verplichting om de salarissen over december veilig te stellen. Nu wordt de indruk gewekt alsof het wederom de regering is die in gebreke is gebleven terwijl zulks ver bezijden de waarheid is, stelt de directie van het SZF.

VHP'er Shailendra Girjasing: 'Ik verwacht niets van het komend jaar'

'Dezelfde mensen met dezelfde gedachtegang en voornemens besturen het land in 2018'


Assembleelid Shailendra Girjasing (VHP) heeft totaal geen enthousiasme om het jaar 2018 te verwelkomen. Dit, vanwege de enorme rancune die zich gedurende het jaar 2017 heeft voorgedaan en die in 2018 gecontinueerd zal worden. 

'Ik verwacht niets van het komend jaar, omdat het dezelfde mensen zijn met dezelfde gedachtegang en voornemens die het land in 2018 zullen besturen. En met een gebrek aan beleid en visie kan men geen wonderen verrichten', stelt Girjasing vrijdag 29 december 2017 in het Dagblad Suriname.

Hij vindt het betreurenswaardig, dat zelfs de begrotingsbehandeling niet in 2017 is afgerond, vanwege onvoorbereide plannen. Alhoewel NDP-parlementariĆ«r Amzad Abdoel onlangs met zijn betoog in De Nationale Assemblee (DNA) een andere taal dan die van de NDP heeft gesproken, is dit volgens Girjasing ‘geen aanleiding om aan te nemen dat de toneelopvoering, zoals velen het beschouwen, van de NDP in 2018 zal uitmonden in het uitvoeren van projecten in het belang van Suriname’.

'Dit is alleen maar toneelspelen om het volk rustig te houden. Vanwaar gaan de machthebbers het geld vandaan halen om zaken te doen? De staatsschuld is abnormaal hoog.'

Girjasing beweert doordrongen te zijn van het toneel dat opgevoerd wordt binnen de politieke wereld en is dus absoluut niet van plan om erin te trappen. 'Ik zou blij zijn als ze werkelijk iets goeds zouden realiseren, maar de realiteit spreekt voor zich. Het is door het beleid van de NDP dat wij vandaag pinaren.'

Jaguar in dierentuin van Abilene, Texas (VS), tracht achter glas knuffel giraffe van meisje te grijpen

De jaguar staat op twee poten en tikt met zijn voorpoten op het glas


Een jaguar in een dierentuin in Abilene, Texas (VS), werd 'wild' toen een klein meisje hem haar giraffe knuffel liet zien en zelfs probeerde het door het glas te grijpen. Het kleine meisje, wiens identiteit onbekend is, ging met haar broers en zussen en haar moeder naar de dierentuin. Toen ze naar de jaguar ging, negeerde de grote katachtige dierentuinbezoekers, maar ze vond een manier om zijn aandacht te trekken. Ze haalde haar knuffel-giraffe tevoorschijn en drukte het tegen het glas zodat de jaguar het kon zien

Op 18 september bracht een moeder haar drie kinderen naar het zoƶlogisch park Abilene en plaatste een video online van een van haar dochtertjes die het gekooide dier plaagde met haar giraffe speeltje. Sinds de moeder de video op YouTube heeft geplaatst, is deze viral geworden met duizenden bezoekers.

In de clip probeert het jonge meisje de aandacht van de jaguar te trekken. Hoewel hij naar het glas toe komt en aanvankelijk nieuwsgierig lijkt, kijkt hij al snel naar de kant en lijkt hij verveeld door zijn bezoekers.

Een nieuwe tactiek toepassend om de jaguar te laten kijken, haalde het jonge meisje haar pluche speeltje uit een rode tas op haar rug waarop de jaguar onmiddellijk reageert en probeert hem door het glas te grijpen. De jaguar staat op twee poten en tikt met zijn voorpoten op het glas wat lijkt op een poging om het speelgoed te grijpen. Hij beweegt heen en weer om het meisje te volgen. Het dier krabt aan het glas en probeert de giraffe te bijten. Op een gegeven moment steekt hij zelfs zijn tong uit om te proberen het speeltje te likken of het met zijn bek te grijpen.

De moeder van het meisje vertelde wat er gebeurde tijdens het familie-uitje toen ze de video plaatste en schreef: 'De kinderen waren van school gegaan en het weer was perfect, dus ik dacht dat ik ze naar de dierentuin zou brengen. Er waren nauwelijks andere mensen daar en de jaguar gedroeg zich bijzonder dartel, zoals ze meestal op dat moment van de dag is.'

'Als moeder van de kinderen was het heel moeilijk om te vertrouwen op het glas dat ze beschermde, maar ik wist ook dat het een moment was dat ze nooit zouden vergeten. Omdat het op dat moment een zeldzame gebeurtenis leek, begon ik met het maken van een video. Nog verrassender voor mij was de manier waarop de jaguar reageerde op het speelgoed van mijn dochter. De kinderen hebben ontzettend veel genoten, maar ik weet niet zeker of ik ze weer met de jaguar zou laten spelen.'(Suriname Mirror/The Daily Mail/YouTube)

Brand op terrein Amuay raffinaderij in Venezuela

Brand vond plaats in een van de destillatie-eenheden van het complex


Een brand die vrijdag 29 december 2017 uitbrak op het terrein van de Venezolaanse 645.000 vaten per dag Amuay raffinaderij is onder controle, volgens een vakbondsleider, werknemer en getuigen.  De brand vond plaats in een van de destillatie-eenheden van het complex, volgens vakbondsleider Ivan Freites en een arbeider en verontruste buren. 
Staatsoliemaatschappij PdVSA (PetrĆ³leos de Venezuela S.A.)  reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar, aldus persbureau Reuters.(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/El-Nacional)