vrijdag 31 augustus 2018

Ongeveer 100 demonstranten leggen goudmijn van La Arena in Peru stil

(Bron foto: Tahoe Resources)
Inwoners nabijgelegen gemeenschap eisen schadevergoeding van Canadese Tahoe Resources


Het Canadese goud- en zilvermijnbouwbedrijf Tahoe Resources moest tijdelijk stoppen met haar werkzaamheden in de goudmijn van La Arena in Peru, nadat ongeveer 100 demonstranten het terrein op waren gekomen, die compensatie eisen voor vermeende milieueffecten van de operatie. 

De illegale actie van de groep, afkomstig uit een nabijgelegen gemeenschap ongeveer 3 kilometer ten zuidwesten van de mijn, volgt op recente ontmoetingen tussen Tahoe en enkele inwoners van La Ramada die om betaling van schade vroegen, naar verluidt veroorzaakt door stof en trillingen door explosieven in de mijn, aldus het bedrijf.

Tahoe heeft beschuldigingen van illegale overtreding ingediend tegen leiders van het protest en voor de veiligheid van zijn werknemers, aannemers en leden van de gemeenschap, heeft het donderdagavond 30 augustus 2018 mijnbouwactiviteiten opgeschort, waarbij alle arbeiders zijn opgedragen thuis te blijven.Het incident komt slechts twee dagen nadat Tahoe zei, dat er een poging tot diefstal op het terrein was geweest. De potentiële dieven probeerden goud uit een pijpleiding te halen door gaten in de bovenkant ervan te maken en zakken koolstof te plaatsen om kostbare metaaldeeltjes uit de oplossing te stelen. In plaats daarvan blokkeerde een van de zakken de buis en stroomde het over, waarbij de oplossing in een verzamelpoel terecht kwam waaruit schoon water werd geloosd.

Tahoe meldde de lekkage aan de juiste overheidsinstantie, politie, openbare aanklagers en nabijgelegen gemeenschappen.

Het zei, dat het bezig was met de aanpak van de verontreiniging van het regenwaterbeheersysteem, maar verwachtte geen materieel effect op de productie. Het bedrijf herhaalde dat het een permanente bewaking uitvoert, wat bewijst dat het werken met explosieven voldoet aan de wet en milieukwaliteitsnormen.

Het bedrijf verkreeg het La Arena-terrein in april 2015 als onderdeel van de overname van Rio Alto Mining. De open-pitmijn is sinds 2011 in bedrijf.


(Suriname Mirror/Mining.com/Scribd Suriname Mirror)

Colombiaans president Duque slaat uitnodiging af om vredesbesprekingen te houden met ELN in Spanje

Duque wijst aanbod Spaanse premier Pedro Sanchez af vanwege groeiend ELN-geweldPresident Ivan Duque heeft een uitnodiging afgewezen om vredesbesprekingen te houden met de guerrillagroep ELN (Ejército de Liberación Nacional) in Spanje over voortdurende vijandelijkheden tussen de twee partijen. De Spaanse premier Pedro Sanchez deed het aanbod gisteren, donderdag 31 augustus 2018, tijdens een officieel bezoek aan Colombia, maar Duque koos ervoor om niet op het aanbod van Sanchez in te gaan, tegen het groeiende geweld tussen de regering en het ELN. 

Het ELN is verantwoordelijk voor een toename van geweld, inclusief aanvallen op pijpleidingen en de ontheemding van duizenden in het departement Norte de Santander. Er zijn momenteel ook negen gijzelaars in handen van de groep, waaronder vier militairen, drie politieagenten en twee civiele aannemers.


Duque uitte een 'verlangen en wil' om met het ELN te spreken, maar haalde aan dat de vrijlating van de gijzelaars een belangrijke voorwaarde zal zijn om met de guerrillagroep te gaan zitten.
Het ELN heeft daarentegen haar wens bevestigd om de besprekingen in Spanje of Cuba voort te zetten. Hoewel ze in eerste instantie suggereerden, dat ze de gijzelaars zouden vrijlaten, konden de twee partijen geen overeenstemming bereiken over de beveiligingsprotocollen die de overdracht mogelijk zouden maken.


De vredesbesprekingen worden momenteel gevoerd in Havana, Cuba, waar Colombia en de leiders van het ELN bijeenkomen om te bespreken, wat nu een van de laatste grote conflicten in het land is. De zetel van de vredesbesprekingen met de ELN was eerder in Ecuador, maar het land trok zich terug als tussenpersoon toen de spanningen groter werden door de toenemende onzekerheid op de grens tussen de twee naties. De Ecuadoraanse president Lenin Moreno was in die tijd verontwaardigd door geweld over de grens met Colombia, ook al was het ELN daarvoor niet verantwoordelijk.

 

Over een week kondigt Duque aan, wanneer de onderhandelingen zullen worden voortgezet met de guerrillagroep. Als ze worden voortgezet, zal het de eerste keer zijn dat de twee partijen  onderhandelen sinds 1 augustus, toen Duque's voorganger Juan Manuel Santos niet in staat was geweest om vóór zijn vertrek als president tot een vredesovereenkomst te komen.

Ondertussen is premier Sanchez nu naar Costa Rica gevlogen na zijn bezoek aan Colombia. Hij vatte de dialoog samen als een verbetering van de band tussen de twee naties. 'We hebben onze strategische link versterkt en we zijn vastbesloten om samen te werken aan de bevordering van mensenrechten, vrede en veiligheid. Ik heb ook ontmoetingen gehad met de vredesinstellingen die werken aan de herinnering, gerechtigheid en schadeloosstelling van de slachtoffers van het Colombiaanse conflict', schreef de Spaanse premier op zijn Instagram-account.


Colombia en Peru bouwen gezamenlijke database over vluchtende Venezolanen

'We zijn er zeker van dat de oplossing niet is om de grenzen niet te sluiten'

(Bron foto: Colombia Reports)

Colombia en Peru zijn overeengekomen om een  ​​gemeenschappelijke database samen te stellen, om informatie te delen en de toestroom van Venezolaanse immigranten die op de vlucht zijn voor geweld en een afbrokkelende economie, beter aan te pakken. 

De landen, samen met Brazilië en Ecuador, hebben deze week in de Colombiaanse hoofdstad Bogota vergaderd om de problemen te bespreken die elk land heeft met de golf van vluchtelingen die de komende maanden alleen maar zal toenemen. 'We zijn er zeker van dat de oplossing niet is om de grenzen niet te sluiten, omdat die de onregelmatigheden aanmoedigen', zei Christian Kruger, de Immigratie-directeur van Colombia

Het voorgestelde zou beter de crisis kunnen volgen die in Zuid-Amerika wordt gevoeld en betere documentdetails over de locaties van de vluchtelingen, de gezondheid, het onderwijs en de diensten waartoe zij toegang hebben gekregen, aldus een persbericht van Colombia's ministerie van Buitenlandse Betrekkingen.

Op deze manier, aldus de verklaring, kunnen de landen beter beleid opstellen met betrekking tot de immigratie, het werk, de veiligheid, de gezondheid en het onderwijs van die migranten.

Meer dan 1.6 miljoen Venezolanen zijn hun land ontvlucht sinds 2015, volgens de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen, en duizenden meer stromen elke dag over de grens.

In Colombia heeft de regering ongeveer 1 miljoen Venezolanen gemeld die zich in het hele land hebben gevestigd. Peruaanse functionarissen zeggen, dat er meer dan 400.000 mensen in dat land wonen.

Terwijl de twee landen de gegevens van de database blijven bespreken, hebben ze een uitnodiging aan andere regeringen in de regio's gedaan om zich bij hen aan te sluiten. 'We moeten, vanuit de soevereiniteit van elk land, zoeken naar strategieën die ons in staat stellen om aandacht te geven en deze migratiestromen te identificeren en vooral om hen een actief deel van de samenleving te maken', zei Kruger.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Oud-voorzitter Europees parlement Schulz bezoekt Braziliaanse presidentskandidaat Lula da Silva in gevangenis

(Bron foto: EPA)
Schulz uit twijfels over proces waarin Lula tot 12 jaar cel veroordeeld werd voor corruptie

'Geen enkele macht in de wereld kan me tegenhouden om een man die ik al jaren ken en die ik vertrouw te zeggen dat ik hem geloof'


Martin Schulz, de voormalige voorzitter van het Europees parlement, heeft gisteren, donderdag 30 augustus 2018, de Braziliaanse presidentskandidaat Luiz Inacio Lula da Silva bezocht in de gevangenis. Na dat bezoek uitte Schulz twijfels over het proces waarin Lula tot 12 jaar cel veroordeeld werd, voor corruptie en het witwassen van geld. 

'Ik kan niet oordelen over wat aanklagers en magistraten in dit land doen, maar veel mensen, in het bijzonder bij de VN, stellen vragen waarop de regering moet antwoorden', aldus Schulz voor de poorten van de gevangenis van Curitiba. Lula zit daar sinds 7 april opgesloten.
Schulz en Lula, die al president was van Brazilië van 2003 tot 2010, kennen elkaar al lang.

'Geen enkele macht in de wereld kan me tegenhouden om een man die ik al jaren ken en die ik vertrouw te zeggen dat ik hem geloof', zei Schulz. 'En dat is wat ik hem heb gezegd. Ik ben hier om de president te steunen, om mijn solidariteit met hem uit te drukken, die van de Duitse sociaal-democraten en de Europese socialisten.'Begin augustus duidde Lula’s Arbeiderspartij hem aan als hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen van oktober.

Schulz hamerde erop, dat Brazilië de aanbevelingen van de VN moet volgen, en Lula moet toelaten om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen. Het is immers waarschijnlijk, dat de kandidatuur ongeldig wordt verklaard. In de peilingen ligt Lula wel voorop.

Schulz zat van 2012 tot vorig jaar het Europees parlement voor. In 2017 werd hij teruggeroepen om de SPD naar de verkiezingen van vorig jaar te leiden, maar dat draaide uit op een mislukking.(Suriname Mirror/Jornal GGN/Belga/YouTube/Twitter)

Prijsafspraken tussen regering Venezuela en bedrijven voor huishoudelijke- en persoonlijke hygiëne-producten

'Dit is zeer belangrijk nieuws voor de stabiliteit van de economie en prijsstabiliteit'


De Venezolaanse regering en verschillende bedrijven hebben donderdag 30 augustus 2018 overeenstemming bereikt over prijzen van acht huishoudelijke- en persoonlijke hygiëne-producten, zei een Venezolaanse ambtenaar. 'Dit is zeer belangrijk nieuws voor de stabiliteit van de economie en prijsstabiliteit', vertelde Tareck El Aissami, minister van Venezuela's nieuw opgerichte ministerie van Industrie en Nationale Productie, op een persconferentie. 

De producten omvatten bleekmiddel, poedervormig wasmiddel, deodorant, handzeep, tandpasta, toiletpapier, maandverband voor dames en zeep.

Procter & Gamble, Colgate-Palmolive, Grupo Farma uit Venezuela, Cacique Maracay en Alimentos Polar zijn enkele van de bedrijven die de overeenkomst met de regering hebben ondertekend om prijzen te reguleren. De regering is ook op zoek naar zeven andere producten die in de komende paar dagen zullen worden onthuld, zei El Aissami, die ook de 'vicepresident van de economie' van Venezuela is.


In juni kondigde de Venezolaanse president Nicolas Maduro 'een gedeeltelijke en grondige vernieuwing' van zijn kabinet aan, waarbij hij prominente politica Delcy Rodriguez tot zijn vicevoorzitter aannam om El Aissami te vervangen. 'We vragen de mensen om er uit te gaan en deze lijst te verdedigen en te vechten tegen de speculanten wiens bedoeling het is om deze overeenkomsten te verdraaien', zei hij.

Vorige week heeft de regering de overeengekomen prijzen vrijgegeven voor 25 basisvoedingsmiddelen, die deel uitmaken van het economische herstelprogramma van Venezuela, om de toegang tot deze producten na een ernstig tekort te garanderen.

De Venezolaanse regering neemt momenteel maatregelen om de economie van het land te stabiliseren en valuta te devalueren en onder andere de ongebreidelde inflatie te beteugelen. De laatste officiële inflatiecijfers van Venezuela zijn momenteel niet beschikbaar en de Centrale Bank rapporteerde dat de inflatie in 2016 274,4 procent zou bedragen. Economen bij het Internationaal Monetair Fonds geloven dat de inflatie van het land dit jaar extreem hoog zou kunnen blijven.

(Suriname Mirror/El Diario de Guayana/Xinhua/El Universal/YouTube)

Dronken politieman te Calcutta buiten functie gesteld

Agent mishandelt een man voor een winkel en pleegt vernielingen in politiebureau


De politie van Calcutta kreeg deze week een aangifte over een politieman die in dronken toestand een man voor een winkel had mishandeld. Het slachtoffer heeft na de mishandeling aangifte gedaan op de politiepost, aldus het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 31 augustus 2018.

De dronken agent is hem toen achterna gegaan en heeft het slachtoffer op de politiepost, in bijzijn van collega's, weer mishandeld. Het blijkt nu, dat het slachtoffer drie ribfracturen heeft opgelopen.

Een agent die trachtte zijn beschonken collega te kalmeren werd ook niet gespaard. Daarnaast heeft de dronken politieman vernielingen aangericht in het bureau.

De aangifte ter zake is opgenomen tegen deze politieman en het verder onderzoek is overgedragen aan OPZ (Onderzoek Politie Zaken).

Uit het voorlopig onderzoek is gebleken dat de aangever en de politieman voor een winkel waren. Op een gegeven moment ontstond er een woordenwisseling tussen hen waarna de aangever hem van repliek heeft gediend. Dit kwam niet goed over bij de dronken politieman en die heeft uit boosheid de ander mishandeld.

Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie is de politieman in kwestie buiten functie gesteld. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

Keuken en zwembad hotel aan Van Rooseveltkade tijdelijk gesloten

Sluiting vanwege uitkomst van een ingesteld veiligheidsonderzoek


De keuken en het zwembad van een hotel aan de Van Rooseveltkade in Paramaribo zijn per afgelopen dinsdag in samenwerking met het districtscommissariaat en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) tijdelijk gesloten. Dat bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 31 augustus 2018.

De politie zegt dat dit te maken heeft met een ingesteld veiligheidsonderzoek. Afgelopen week is een 3-jarig kind bijna verdronken. De nodige veiligheidsmaatregelen in en rondom het zwembad moeten door de eigenaar of exploitant getroffen worden. Na goedkeuring hiervan zal het zwembad weer opengesteld worden.

De keuken moet onder andere voorzien worden van een afzuigkap en een aparte opslagruimte voor schoonmaakmiddelen. Daarom heeft de politie samen met de autoriteiten dit hotel tijdelijk gesloten.

Kassière (37) bij een luchtvaartmaatschappij aangehouden

Vrouw verdacht van verduistering van een geldbedrag in vreemde valuta


De politie van Zanderij heeft vrijdag 24 augustus de 37-jarige vrouw S. R. aangehouden en in verzekering gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. Zij is kassière bij een luchtvaartmaatschappij, zo meldt het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 31 augustus 2018.

Een leidinggevende van de maatschappij deed deze maand aangifte van verduistering tegen deze kassière.

Zij wordt ervan verdacht een geldbedrag in vreemde valuta verduisterd te hebben. R. moest na afloop van haar dienst het geld overdragen aan een collega. Dat deed zij niet. In plaats daarvan pleegde zij enkele handelingen om de schijn op te wekken dat zij het geld had overgedragen.

Haar collega is na te zijn verhoor heen gezonden.

4.000 Kilo cocaine aangetroffen tussen bananen in haven Antwerpen

(Bron foto: Politie)
Container bestemd voor bedrijf in Oosterhout en afkomstig uit havenstad Turbo, Colombia


De politie heeft na de onderschepping van 4.000 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen gisteravond vijf mannen aangehouden in Oosterhout tijdens het lossen van de smokkelcontainer. Dit bericht vandaag, vrijdag 31 augustus 2018, de Landelijke Eenheid van de politie.

In Oosterhout gaat het om de aanhouding van de 22-jarige chauffeur van de vrachtwagen, de 50-jarige bewoner van de woning grenzend aan de loods waar de cocaïne gelost werd en een 22-jarige man uit Amsterdam. Later werden nog twee mannen aangehouden van 21 en 48 jaar uit België.


In samenwerking met de Nederlandse politie trof de Belgische Douane in de haven van Antwerpen de cocaïne aan in een zeecontainer met een partij bananen als deklading.

De container was bestemd voor een bedrijf in Nederland en afkomstig uit de havenstad Turbo in Colombia.

Na de aanhouding van de verdachten zijn er huiszoekingen gedaan in de loods en de woning in Oosterhout. Hierbij is communicatieapparatuur in beslag genomen. De mannen zitten op dit moment nog vast.

Eerder deze week deed de recherche ook al een inval in een bedrijf in Oosterhout. Bij Van Wanrooij Transport werden drie mensen, waaronder de directeur, opgepakt toen ze de container waar 3.500 kilo coke in zat, inspecteerden. De verdachten zitten nog vast.

Burgemeester Marcel Fränzel van Oosterhout reageert in BN/De Stem op de tweede grote drugszaak in een week in zijn gemeente: 'Het is heel vervelend dat Oosterhout op korte termijn met deze vondsten wordt geconfronteerd. Het onderzoek is in handen van de landelijke recherche. Op dit moment wacht ik hun bestuurlijke rapportage af. Ik zal elke mogelijkheid die ik als burgemeester heb aangrijpen om dit de kop in te drukken. Dit is niet waar we Oosterhout mee op de kaart willen zetten.'

Sluiting Trinidadiaanse raffinaderij Petrotrin leidt welllicht tot iets duurdere brandstof in Suriname

Staatsolie-directeur Elias: 'Import van brandstof door Suriname zal geen probleem opleveren'


Import van brandstof door Suriname na sluiting van de Trinidadiaanse raffinaderij Petrotrin (Petroleum Company of Trinidad and Tobago Limited) zal geen probleem opleveren, stelt Staatsolie directeur Rudolf Elias vandaag, vrijdag 31 augustus 2018, in de Ware Tijd. 'Wel kan het ertoe leiden dat brandstof hier een beetje duurder wordt, omdat het land zal moeten uitwijken naar andere leveranciers, waarbij gedacht kan worden aan Amerikaanse bedrijven die grote depots hebben op St. Croix, St. Lucia en St. Eustatius. Alleen wordt de afstand naar Suriname groter en het aanbod minder, bij een constante vraag.'

'Dat heeft doorgaans invloed op de prijs', concludeert hij.

Zijn bedrijf voorziet de totale Surinaamse markt van diesel, maar slechts tussen de dertig en veertig procent ongelode benzine. Die productie is voldoende voor haar eigen Gow2-pompen, maar Sol en andere distributeurs draaien op importolie. De leiding van Sol was niet bereikbaar voor een reactie.

Petrotrin kondigde dinsdag aan haar raffinaderij te sluiten. Ze zal zich voortaan slechts richten op exploratie en productie van ruwe olie. Ongeveer 2.000 mensen komen bij de transformatie van het bedrijf, die op 1 oktober al van start gaat, op straat.

De sluiting van de raffinaderij is geen verrassing voor Elias. 'We zagen het aankomen, ja. De Trinidadiaanse overheid pompte er miljoenen in. Dat kan zo niet verder blijven gaan.' Hij verwacht dat op termijn een andere partij de fabriek overneemt. 'Dat is ook gebeurd toen Shell vertrok uit Curaçao. Het Venezolaanse PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) nam de zaak over.' De raffinaderij op dat eiland ligt nu ook stil, vanwege de kritieke toestand waarin staatsbedrijf PdVSA nu zelf verkeert.

Merian-goudmijn van Newmont in het Paramaccagebied op schema

'Overheid ontvangt 1e kwartaal 2018 zo'n 32 miljoen Amerikaanse dollar aan belastingen'


Volgens de Ware Tijd van vandaag, vrijdag 31 augustus 2018, ligt Newmont Suriname goed op schema met het ontwikkelen van de Merian-goudmijn in het Paramaccagebied. 'We volgen een heel strak budgetterings- en mijnplanningproces en we hebben een team van ingenieurs die in nauwe samenwerking werkt met onze geologen om vast te stellen wat in het gesteente voorkomt en waar het goud ligt', zegt directeur Johan van Huyssteen. Dit wordt gedaan zegt hij, omdat het bedrijf zo concurrerend mogelijk wil zijn en de productiekosten zo laag mogelijk wil houden.

Voor dit jaar is al iets meer dan 500.000 ounces goud geproduceerd en aan het einde van het jaar zal dat ongeveer 530.000 ounces zijn, het doel dat voor 2018 is gesteld. Het afgelopen jaar is 511.000 ounces goud geproduceerd.

Sinds de Merianmijn in productie ging is vijftig miljoen ton erts verwerkt. Per ton wordt tussen de 1 en 1.5 gram goud gewonnen. De mijn heeft al een diepte van ongeveer tachtig meter bereikt en aan het einde van de operatie over ongeveer dertien jaar zal mogelijk een diepte van vierhonderd meter zijn bereikt.

Volgens Van Huyssteen is het afgelopen kwartaal iets meer dan 32 miljoen Amerikaanse dollar aan belastingen aan de overheid afgedragen en sinds de productie is begonnen is 125 miljoen dollar lokaal besteed aan aankoop van goederen en diensten.

Directielid Albert Ramdin stelt, dat op grond van de Delfstoffenovereenkomst tussen Suriname en Newmont maandelijks 6 procent royalty aan de Staat wordt betaald. Intussen betaalt het bedrijf ook inkomstenbelasting. Deze betalingen staan los van de 25 procent van de inkomsten die aan aandeelhouder Staatsolie worden afgedragen.

Statenlid Seferina, Curaçao: 'We leven niet meer in de tijd van Piet Hein en Blauwbaard'

(Bron foto: Facebook)
Klein Curaçao en grondgebruik centraal in vergaderzaal Staten

'Ik hoop, ik droom ervan dat op een dag geen controverse of oorlog meer is wanneer mensen eigendom van de overheid inpikken en daarin investeren'


'Als mensen nu denken dat zij een deel van Klein Curaçao kunnen veroveren alsof we nog in de tijd van Piet Hein en Blauwbaard leven, moeten zij goed nadenken voordat zij een dubbeltje of een stuiver investeren in zaken die van de overheid zijn', aldus parlementariër Gisette Seferina van regeringspartij PAR afgelopen donderdag tijdens de commissievergadering over Klein Curaçao, zo schrijft vandaag, vrijdag 31 augustus 2018, het Antilliaans Dagblad.

'Ik hoop, ik droom ervan dat op een dag geen controverse of oorlog meer is wanneer mensen eigendom van de overheid inpikken en daarin investeren. De overheid zal dan een brief sturen waarin de mensen worden bedankt voor de investering. Hetgeen geïnvesteerd werd, komt het land automatisch toe, het komt ter beschikking van het land. En het land zal dan besluiten of er gesloopt wordt, het gebied ontwikkeld wordt of dat het wordt afgenomen en gegeven aan iemand die wij willen.'


Minister Jesus-Leito van Verkeer Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) was bij de Statenvergadering aanwezig en heeft een dag respijt gevraagd om alle vragen te kunnen beantwoorden.

De bewindsvrouwe heeft toegezegd, dat de Staten een factsheet over Klein Curaçao krijgt en alle documenten waar zij om heeft gevraagd. In de korte tijd dat zij sprak vermeldde de minister de omvang van Klein Curaçao. Het is 750 meter breed en 2.5 kilometer lang, zeg maar de afstand van het Statengebouw naar het Avila hotel, aldus de minister.

Internationale organisaties hebben de unieke kwaliteiten van Klein Curaçao voor de biodiversiteit op waarde weten te schatten. Zij hebben ook het belang ingezien van de biodiversiteit voor het behoud van koralen en vispopulaties.

'George Jamaloodin neemt met teleurstelling en toenemende bezorgdheid kennis van vonnis' - Curaçao

(Bron foto: Vigilante)
'Jamaloodin zal te zijner tijd, omstandig en uitputtend zijn onschuld in al deze zaken bewijzen'


'Valencia 30 augustus 2018: 

De heer George Jamaloodin heeft met teleurstelling maar vooral ook met toenemende bezorgdheid kennisgenomen van het vonnis dat vandaag werd gewezen in de rechtszaak zie hij heeft aangespannen tegen het Land.

Rechtsweigering

In die zaak heeft Jamaloodin het feit aan de orde gesteld dat, hoewel geen enkele wet van Curaçao dat toelaat, hij al meer dan 18 maanden op last van Curaçao vast zit zonder dat een rechter in Curaçao dat ooit heeft bevolen. Echter, hoewel de Staatsregeling van Curaçao uitdrukkelijk voorschrijft dat niemand zijn vrijheid mag worden ontnomen anders dan op de wijze die bij de wet is bepaald, heeft het gerecht in haar vonnis van vandaag Jamaloodin niet de bescherming verleend waarop hij recht heeft. De strafrechter heeft die vraag in twee instanties onbeantwoord gelaten en nu doet de civiele kort-geding rechter hetzelfde. De rechtsweigering spreekt boekdelen over de staat van de eerbiediging van Jamaloodin’s fundamentele rechten. De heer Jamaloodin wordt van het kasje naar de muur gestuurd terwijl de vraag overeind blijft: welke hier te lande geldende wet staat toe dat iemand op last van het Land al meer dan 18 maanden gedetineerd wordt zonder dat en rechter van Curaçao dat heeft bevolen?

Volgende stappen

Jamaloodin gaat zich nu beraden op zijn volgende stappen. Behalve teruggaan naar de strafrechter, het instellen van een hoger beroep heeft hij ook de optie om zich te wenden tot de United Nations Working Group Against Arbitrary Detention, het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dan wel het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties.

Kiekeboe-spel van het openbaar ministerie

Voor de goede orde zij benadrukt dat de heer Jamaloodin een schoon strafblad heeft, alhier maar ook elders. Hij is nimmer gedagvaard en berecht voor enig strafbaar feit, laat staan daarvoor veroordeeld te zijn geweest. Niettemin, wordt hij als een veroordeelde behandeld op beschuldigingen van het openbaar ministerie terwijl deze nimmer het lef heeft getoond om Jamaloodin voor de rechter te dagen.

Jamaloodin heeft reeds op 9 juli 2017 aan het openbaar ministerie medegedeeld dat hij afstand doet van zijn recht om aanwezig te zijn bij zijn eventuele berechting. Echter, hoewel hij daarmee de weg vrij maakte voor het openbaar ministerie om hem te dagvaarden is dat tot op heden niet gebeurd.
Het openbaar ministerie kan deze nalatigheid niet vergoelijken met de bewering dat de heer Jamaloodin nog gehoord moet worden. Sinds 2014 heeft het openbaar ministerie geen enkele belangstelling getoond in het horen van de heer Jamaloodin. Behalve dat de heer Jamaloodin herhaaldelijk schriftelijk te kennen heeft gegeven zich beschikbaar te houden voor verhoor, is het bovendien de vraag waarover een dergelijk verhoor zou moeten gaan. Beweerdelijk wordt Jamaloodin in drie zaken verdacht. 

Echter, wanneer men naar de stand in die zaken kijkt dan is het des temeer onduidelijk waarom het openbaar ministerie het noodzakelijk acht dat Jamaloodin in detentie moet blijven:
• Het onderzoek in de zaak-Passaat is, zoals de rechter-commissaris heeft vastgesteld, reeds gesloten. Detentie t.b.v. het onderzoek kan dus niet langer plaatsvinden;
• In de zaak-Maximus, is Jamaloodin onvoorwaardelijk door de rechter-commissaris in vrijheid gesteld. Dus, zonder een acte contraire van de rechter-commissaris, kan Eiser niet opnieuw in de zaak worden aangehouden. Een dergelijke contraire beschikking van de rechter-commissaris ontbreekt;
• In de zaak-Germanium heeft de zaaksofficier schriftelijk laten weten dat hij niet zou weten waarover hij het met Eiser zou moeten hebben in een verhoor. Dus ook in die zaak vergt geen enkel onderzoeksbelang de detentie van Jamaloodin.

Onschuld bewijzen

De heer Jamaloodin maakt van deze gelegenheid gebruik om kenbaar te maken dat hij te zijner tijd, omstandig en uitputtend zijn onschuld in al deze zaken zal bewijzen en dat ondanks de verdachtmakingen van het openbaar ministerie en het onrecht dat hem is aangedaan door onder andere het persbericht van het Hof in de zaak Fonseca, uiteindelijk het recht zal zegevieren, ofwel binnen het Koninkrijk, dan wel bij een internationaal forum.

Valencia, 30 augustus 2018
George R.M. Jamaloodin'

Cft informeert Rijksministerraad over ernst financiële en economische situatie Curaçao

Cft voorziet dat Curaçao niet zal voldoen aan de wettelijke begrotingsnormen


Het College financieel toezicht (Cft) zal – gezien de ernst van de financiële en economische situatie van Curaçao – de Rijksministerraad (RMR) in Den Haag informeren. De RMR zal ook bericht krijgen, plus eventueel het advies om Curaçao een aanwijzing te geven, als in de tweede helft van september blijkt dat de begroting niet voldoet. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 31 augustus 2018.

Het Cft voorziet, op basis van de uitvoering van de landsbegroting in de eerste helft van dit jaar, dat Curaçao niet zal voldoen aan de wettelijke begrotingsnormen.

In totaal moet er voor 82 miljoen gulden worden omgebogen in de vorm van extra opbrengsten of lastenverlagingen. Het College ‘maakt zich ernstige zorgen’ over de financieel-economische situatie waarin Curaçao zich bevindt en roept de regering-Rhuggenaath (PAR/MAN/PIN) op om ‘met voortvarendheid’ te werken aan structurele oplossingen om de houdbaarheid van de overheidsfinanciën te waarborgen.

De compliance-maatregelen om meer belastingen te innen, hebben vertraging opgelopen. Op basis van de voortgangsinformatie tot en met het tweede kwartaal is het voor het Cft ‘onvoldoende controleerbaar of deze vertraging in het resterende deel van 2018 nog zal worden ingehaald’.

EBS erkent dat op vele plaatsen de straatverlichting niet optimaal is

(Bron foto: NII)
Met straatverlichtingsproject kan EBS in 2019 huidige infrastructuur van LED-verlichting voorzien

EBS werkt nu aan project 'Rehabilitatie distributienetwerk binnenstad'


Door de gebrekkige financiën is de EBS (NV Energie Bedrijven Suriname) niet altijd in staat geweest om tijdig de nodige onderhouds- en vervangingsinvesteringen te doen. De jarenlange achterstand heeft erin geresulteerd dat in sommige delen van de stad en district het distributienet zelfs volledig moet worden vervangen voor een optimale distributie. 

De EBS erkent, dat op vele plaatsen de straatverlichting niet optimaal is. Als bedrijf heeft dit haar aandacht, derhalve heeft zij onder andere hiervoor financiële middelen aangevraagd bij de Caribbean Development Bank (CDB). Het is een lange weg geweest vanaf het indienen van het project voor straatverlichting, maar het einde is inzicht, zo bericht donderdag 30 augustus 2018 het Nationaal Informatie Instituut, NII. De financieringsinstelling heeft het project goedgekeurd.

Met dit straatverlichtingsproject zal de EBS in staat zijn de huidige infrastructuur van LED verlichting te voorzien. De EBS hoopt aan het eind van het 1e kwartaal van 2019 te kunnen starten met de uitvoering van dit project dat 12 maanden zal duren.

Thans maakt het bedrijf zich sterk voor het project 'Rehabilitatie distributienetwerk binnenstad'. Voor de EBS zal dit project een toegevoegde waarde hebben in technisch, operationeel en financieel opzicht. Vooral voor het omlaag brengen van het aantal storingen, een kortere storingsduur en een vrijwel onderhoudsvrij elektriciteitsnetwerk.

In maart 2018 is de EBS gestart met de uitvoering van het project welke is uitgezet voor 3 jaar. Binnen dit project zijn 34 straten in de binnenstad opgenomen te weten:
Zwartenhovenbrugstraat (tussen de Drambrandensgracht en de Molenpad)
Van ’t Hogerhuysstraat (tussen het Molenpad en de Willem Campagne straat)
A. Pengelstraat tot de H. Arronstraat (tussen de Stoelmanstraat en J. A. Pengelstraat). 

Voor de eerste fase (2018) zijn 11 straten opgenomen te weten: 
Steenbakkerijstraat 
Jodenbreedestraat 
Maagdenstraat 
Domineestraat 
Waterkant (tussen de Jodebree- en Dr. Sophie Redmondstraat straatverlichting masten) 
Nassylaan 
Zwartenhovenbrugstraat (tussen de Anton De Komstraat en Molenpad) 
Van’ t Hogerhuysstraat (tussen Molenpad en Kankantriestraat) 
Koningstraat 
Molenpad 
Gemenelandsweg (tussen de Zwartenhovenbrug- en J.A. Pengelstraat) 

Binnen deze operatie zullen 140 oude ijzeren masten worden vervangen met nieuwe galvaanmasten, 10,000 meter oud aluminium draad wordt gesloopt en gebouwd, meer dan 140 straatverlichtingsarmaturen worden aangepast of overgezet, 1600 huisaansluitingskabels en 30 opstijgkabels worden gefatsoeneerd, en 140 mastvoeten worden geconstrueerd. De bruikbare delen van de uitgewisselde materialen worden weer opgenomen voor weder gebruik en de rest zal als scrap worden verkocht.

Aan de gemeenschap die zich langs de genoemde wegen zullen begeven, vraagt de EBS om rekening te houden met de werkzaamheden die daar plaatsvinden.

'Coalitie blijft, ondanks harde taal, uiteindelijk gewoon achter de regering staan in kwestie-Alcoa'

'Wel mondeling afkeuren, maar niet schriftelijk durven oproepen tot correctie'

'De hele tirade van Adboel komt netto gewoon neer op het ondersteunen van het standpunt van de regering/Alcoa dat de raffinaderij maar direct moet worden gesloopt'


PALU-voorzitter Jim Hok stelt vandaag, vrijdag 31 augustus 2018, op Starnieuws, dat ondanks de ogenschijnlijk harde en duidelijke taal van de NDP-Assembleeleden André Misiekaba, Amzad Abdoel en Melvin Bouva, in de kwestie-Alcoa, de coalitie uiteindelijk gewoon achter de regering blijft staan. 'Wel mondeling afkeuren, maar niet schriftelijk (durven) oproepen tot correctie.'

Tijdens de Asssemblee-vergadering van 27 augustus werd geweigerd medewerking te verlenen aan een verder neutrale motie vanuit de PALU, waarin de regering wordt opgeroepen om de sloop van de aluinaarderaffinaderij te stoppen, zegt Hok.

'In deze kwestie heeft de PALU steeds gesteld dat de medewerking van de NDP-fractie onontbeerlijk is om de regering tot inkeer te laten komen. Tot nog toe blijft het volgens de PALU bij lippendienst vanuit deze fractie. Alleen voorzitter Jenny Simons houdt vast aan het volgens de PALU correcte standpunt, dat Alcoa/Suralco pas op de plaats moet maken, totdat een gewijzigde Brokopondo-Overeenkomst door De Nationale Assemblee (DNA) is goedgekeurd. De weigering van de coalitie om de regering schriftelijk op de ernst van de zaak te wijzen, moet als een ernstig zwaktebod worden gezien. Hiermee wordt de regering in feite geholpen om tijd te winnen om ons allen voor voldongen feiten te stellen, iets waar de PALU al vanaf het begin voor waarschuwt. Ook maakt de coalitie zich op deze manier, ondanks alle grote woorden, deelgenoot van het feitelijke a-nationale beleid van de regering in deze kwestie.' 

De PALU-leider merkt op, dat de opstelling van de oppositie binnen DNA, maar ook van groepen daarbuiten, vanuit verschillende invalshoeken er ook op neerkomt dat de sloop van de raffinaderij moet worden aangehouden.

'Het systematische en inhoudelijk sterke betoog van bijvoorbeeld het Assembleelid Marinus Bee en anderen in de laatst gehouden vergadering, laat overigens ook zien dat het hier bij de tegenstanders van de sloop niet puur gaat om het oppositie voeren’, benadrukt Hok.

Het is volgens de PALU-voorzitter juist de coalitie die nog onvoldoende de draai heeft weten te maken van klakkeloos ondersteunen van de eigen NDP-regering’ naar ‘doen wat goed is voor Suriname als geheel’.

Strikt genomen moeten opmerkingen van bepaalde coalitieleden in DNA worden vertaald als een rechtstreekse ondersteuning van de Suralco/Alcoa en de regering in haar a-nationale opstelling. 'Neem nou het betoog van het lid Abdoel tegen de Alcoa, hoe dit bedrijf zo onzorgvuldig, zelfs crimineel is omgegaan met ons milieu, zodanig dat nu de raffinaderij zo snel mogelijk moet worden gesloopt. Op het eind blijkt dat die hele tirade netto gewoon neerkomt op het ondersteunen van het standpunt van de regering/Alcoa dat de raffinaderij maar direct moet worden gesloopt. Als hij iets anders bedoelde, dan had hij dat ook anders kunnen zeggen', vindt Hok.

'Wanneer bijvoorbeeld het Assembleelid Rachied Doekhie (NDP) opmerkt, dat de aluinaarderaffinaderij zo snel mogelijk moet worden gesloopt, omdat het geen enkele waarde meer heeft, dan ondersteunt ook hij zijn NDP-regering. Dat is gezien vanuit zijn NDP-politiek oogpunt zeer begrijpelijk, maar daarmee ondersteunt hij wel handelingen van de regering die schadelijk zijn voor het totale Surinaamse belang. En Doekhie heeft teveel ervaring om niet te weten wat de strekking van zijn woorden is', stelt Hok.

'Anderen denken zich er in persoonlijke gesprekken slimmer van af te maken door te stellen dat de regering al enkele jaren bezig is met onderhandelen en dat het dus geen zin heeft om juist nu met een 'aansporingsmotie' te komen. Zij willen de regering alle ruimte geven. Maar ook hier geldt de keus tussen het partijbelang en het nationale Surinaamse belang dat in deze kwestie nadrukkelijk niet samenvalt. Maar, het was het NDP-lid Oesman Wangsabesari die werkelijk de kroon spande. Het begon ermee, dat hij zich als oud-Suralconier presenteerde in DNA. Verder in zijn betoog werd duidelijk, dat hij daar de facto ook als zodanig sprak en niet zozeer als vertegenwoordiger van het Surinaamse volk. Het kwam er kortweg op neer, dat hij de Suralco verontschuldigde, dat we het bedrijf echt niet kwalijk kunnen nemen dat het zich niet langer kon houden aan de Brokopondo-Overeenkomst. Het zou bedrijfseconomisch niet meer aantrekkelijk zijn vanwege de hoge energiekosten. Hiermee gooide ook hij, net als de president, botweg ten behoeve van Alcoa, een excuus op tafel waarom het bedrijf geen wanprestatie kan worden verweten. Maar, ook vond Wangsabesari dat we niet zo emotioneel zouden moeten doen over het slopen van de raffinaderij, waarmee zowel de regering als Alcoa verder werden ondersteund.'

'Wij vragen ons als PALU af, hoe we een nationale opstelling ten toon kunnen stellen als we niet eens het inzicht hebben in wat nou objectief gezien in het belang is van Suriname? De Nationale Assemblee als geheel, maar in het bijzonder de coalitie, doet er volgens de PALU goed aan om zich nogmaals te beraden over de betekenis van de Brokopondo Overeenkomst, wat het is geweest, waarom een juridisch en politiek correcte afhandeling, van het allergrootste belang is voor Suriname en wat daarvoor moet worden gedaan', aldus Jim Hok.

What's in a name? - Hotel Torarica en Casino heet nu Torarica Resort en Casino...

'Torarica is veel meer dan slechts een hotel'


Hotel Torarica en Casino heet voortaan Torarica Resort en Casino en dat komt ook in het nieuwe logo tot uitdrukking. De naamsverandering benadrukt de uitbreiding in diensten die niet nieuw is, maar volgens het management veel meer dan slechts een hotel, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 31 augustus 2018.

De directieleden Dave Boucke en Audrey Healy hebben gisteren tijdens een persconferentie de ontwikkeling van hotel tot resort belicht. Voortaan zal de nadruk gelegd worden op de meerwaarde ervan.Op zich verandert er met de naamswijziging niets. Er komt wel extra aandacht voor de diversiteit van het menu van het restaurant, het snack bedrijf Tangelo dat voorin het resort staat, de activiteiten die met wellness te maken hebben, de recreatie en evenementen die Torarica meer dan een hotel alleen maken.

Hotel Torarica werd in 1962 geopend met 82 kamers en werd acht jaar later uitgebreid met 48 en een bar. Het concern is in de loop van de jaren uitgebreid met onder andere Eco-resort en Royal Torarica.

Boucke zegt, dat er in de afgelopen 56 jaar veel is gebeurd dat het management ertoe gedwongen heeft te kijken naar de realiteit. Vragen die onder andere beantwoord moesten worden zijn wat Torarica is en betekent op de markt, wat het moet zijn en welk imago het moet krijgen. 'We willen in elk geval de nummer één zijn en blijven.'

Misiekaba (NDP) voorstander van oprichting van een permanent grensgeschilleninstituut

Minister Pollack-Beighle: 'Grensgeschilleninstituut is een interessant lichtpunt waar de regering niet voorbij aan zal gaan'


'Ik hoor hoe ver de regering zit met de plannen om te komen tot een permanent grensgeschilleninstituut. Dit is veel beter en structureler van aard dan een grenscommissie', zei André Misiekaba (NDP), voorzitter van commissie van rapporteurs in De Nationale Assemblee DNA), gisteren tijdens de behandeling van de ontwerpwet Akkoord inzake Maritieme Afbakening van de Republiek Suriname en de Franse Republiek in de openbare commissievergadering, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 31 augustus 2018.

'We moeten denken aan een zeer gespecialiseerd team met nationale en internationale kennis en inzichten over grensdisputen en vaststelling van ‘s landsgrenzen dat dagelijks werkt en de regering bijstaat in haar streven om te komen tot een duurzame oplossing van alle grenskwesties', legde Misiekaba zijn voorstel uit.

'Grensgeschilleninstituut is een interessant lichtpunt waar de regering niet voorbij aan zal gaan en zal op korte termijn DNA daarover inlichten', antwoordde minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle.


Samen met het akkoord werd ook de verklaring tussen Suriname en Frankrijk behandeld die de samenwerking tussen beide landen belicht. Commissielid Chandrikapersaf Santokhi vroeg of deze deel uitmaakt van het akkoord. 'Indien dit het geval is, betekent dit dat de verklaring de status van wet heeft. Dat zou betekenen bij eventuele issues en aanvullingen op issues van onderwerpen je telkens terug moet naar het parlement.'

Minister Pollack-Beighle antwoordde bevestigend, dat de verklaring deel is van het akkoord. Zij wuifde de bezorgdheid van Santokhi weg door te stellen, dat de vier samenwerkingsgebieden zoals die aangegeven zijn in de verklaring heel ruim zijn en dat het niet nodig zal zijn om voor elke verandering naar het parlement te komen. 'De bevolking moet aan weerszijde van de grens directe voordelen halen uit die samenwerkingsrelatie. Ik wil dan meteen focussen op volksgezondheid, handel, onderwijs en cultuur. Het is van belang dat wij met onze buurlanden beleid hebben en ontwikkelen in een zodanige vorm dat beide landen in vreedzame vorm samen ontwikkeling kunnen brengen', aldus de minister.

De maritieme afbakening tussen Suriname en Frans-Guyana gaat over de maritieme ruimten waarbij de staten respectievelijk hun soevereiniteit, hun soevereine rechten of hun rechtsmacht uitoefenen of zullen uitoefenen zoals wordt aangegeven in het akkoord.  

'Door deze grensvaststelling is ons zeegebied met bijna 7.000 km2 uitgebreid en noopt dit ons tot noodzakelijke samenwerking ter exploratie, exploitatie en beveiliging. Het kan niet zo zijn, dat we komen tot de vaststelling van de grenzen en niet samenwerken en geen beleid erop loslaten. De regering onderschrijft daarom ook de noodzaak voor de ontwikkeling van het grensgebied door onder ander de door DNA aan de orde gestelde gebieden met name de versterking van de handel en toerisme, maar ook de ordening op de rivieren als waarborgen van de veiligheid. Deze definitieve afbakening zal het zeker mogelijk maken om gebieden c.q. blokken voor olie-exploratie uit te breiden in de exclusieve zone en daarboven', legde de bewindsvrouwe de gevolgen van het akkoord uit.

Ze deed nogmaals de oproep om de goedkeuring van DNA te krijgen voor de overeenkomst. 'Die niet per se in samenhang moet worden gezien met een toevallige ontmoeting die plaatsvindt op Albina, maar juist als een onderdeel welke ons in staat zal stellen om een historische erfenis van de koloniale machthebber achter ons te laten of beter gezegd te corrigeren.' 

Het akkoord én de verklaring worden vandaag in de plenaire vergadering behandeld. Op de agenda staat ook de behandeling van de 'Wet op verdovende middelen'.

De Nationale Assemblee gaat per 1 september met reces.

Jongen (17) doodgestoken in de Frits Pinasstraat te Para

19-Jarige verdachte aangehouden en in verzekering gesteld


Roberto Bruining (17) is gisterochtend, donderdag 30 augustus 2018, rond tien uur door agenten van het politiebureau Rijsdijk zwaargewond aangetroffen in de Frits Pinasstraat, Onverwacht, te Para. Met de ambulance van de Regionale Gezondheid Dienst werd hij afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waar hij kort na aankomst overleed, aldus het Korps Politie Suriname.

De verdachte in deze zaak is de 19-jarige B.S. Hij is inmiddels aangehouden door de politie van Rijsdijk.

Het scherpe voorwerp, waarmee hij Bruining heeft neergestoken, heeft hij in een langs de Kennedyweg lopende kreek gegooid.

Uit het voorlopig onderzoek is gebleken dat er een vete bestond tussen deze twee jongemannen. Een ontmoeting gistermorgen resulteerde in het neersteken van Bruining.

De verdachte is in verzekering gesteld. Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de recherche van regio Midden.

Amreco-directeur Hasnoe pleit voor afvalscheiding in Suriname

Minister Dikan op oriëntatiebezoek bij vuilverwerkingsbedrijf Amazona Recycling Company N.V.

(Bron foto: NII)

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft een oriëntatiebezoek gebracht aan het vuilverwerkingsbedrijf Amazona Recycling Company N.V. (Amreco) in Wanica. Hij liet zich tijdens een rondleiding woensdag informeren over de bedrijfsactiviteiten en hoe recycling bijdraagt aan een schoon milieu. Het bedrijf richt zich op de verzameling, verwerking en recycling van plastic- en papiermateriaal. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII, donderdag 30 augustus 2018.

Amreco-directeur Iwan Hasnoe, zegt dat de gemeenschap zich nog niet genoeg bewust is van de voordelen van professionele vuilverwerking. Volgens hem kan Suriname schade aan het milieu beperken als vuil, al bij de huishoudens, wordt gescheiden. Op die manier kan een groot deel van het plastic- en papierwaar, dat nu terechtkomt op de vuilstortplaats, rechtstreeks bij Amreco worden afgezet.

'Dat kost de overheid geen kopercent meer dan wat er nu wordt uitgegeven aan vuilophaal. Het vraagt slechts om een goede organisatie, ordening en regelgeving vanuit de overheid', aldus Hasnoe.

De bewindsman zei na het bezoek content te zijn met het initiatief van de ondernemer. Dit idee van vuilverwerking en recycling sluit goed aan op het beleid van het ministerie, dat belast is met het ophalen van vuil in bepaalde districten.

De minister gelooft dat Suriname langzamerhand op een punt komt waarbij huishoudens hun vuil gescheiden beschikbaar moeten stellen, om opgehaald. Hij denkt dat er een mentaliteitsombuiging zal moeten plaatsvinden, naast wet- en regelgeving.

Dikan heeft toegezegd twee personen van zijn ministerie aan te wijzen die in contact zullen zijn met de leiding van Amreco. Partijen hopen op termijn, een zekere mate van samenwerking te bereiken, die kan resulteren in een milieuvriendelijker Suriname.

Meisje (10) verdrinkt in zwembad hotel in Anamoestraat, Paramaribo

Charmela N. was met haar moeder en twee andere kinderen in hotel

 
Het Dagblad Suriname bericht donderdag 30 augustus 2018, dat de politie van Geyersvlijt dinsdag een melding kreeg, dat een kind verdronken was in het zwembad van een hotel aan de Anamoestraat. 

Ter plaatse aangekomen bleek, dat een 10-jarig meisje al in een ambulance naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo vervoerd was. Uit het voorlopig ingesteld onderzoek bleek, dat een moeder met haar drie kinderen te gast was in het hotel.

Op een gegeven moment zocht zij naar haar dochter Charmela N. Uiteindelijk troffen zij het kind nabij het zwembad aan. Een hotelgast had haar uit het zwembad gehaald en probeerde haar nog te reanimeren.

Het meisje is woensdagochtend op de Intensive Care, alwaar zij voor medische behandeling was opgenomen, overleden.

Als opvoeder schrijft het dagblad tot slot, terecht:

'De politie is zo vaak in het nieuws geweest om vooral ouders en verzorgers te attenderen om beter te letten op hun kinderen. Het schijnt, dat ouders maar al te vaak zich niet goed genoeg van hun verantwoordelijkheid kwijten, met alle narigheden tot gevolg. Ouders moeten altijd en overal op hun kinderen letten. Vooral als het om zwemgelegenheden gaat. Weest voorzichtig, maar vooral alert.'
 
Het onderzoek in deze duurt nog voort.

Ocelot duikt op op terrein ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie

(Bron screenshot: Facebook)
Kleine katachtige door medewerker Paramaribo Zoo met gericht schot verdoofd


Het personeel van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie aan de Jagernath Lachmonstraat donderdagochtend 30 augustus 2018 plotseling een ocelot (Leopardus pardalis) op het terrein. De politie werd gealarmeerd die een deel van het terrein uit veiligheid afzette, aldus de Ware Tijd.

Ook de Paramaribo Zoo werd om assistentie gevraagd. De ocelot, die zich ondertussen in de vliering van het gebouw had verschanst, werd door een werknemer van de Paramaribo Zoo met een schot uit een luchtdrukpistool verdoofd.

Na de nodige inspectie door een dierenarts werd de kleine katachtige beest afgevoerd naar de dierentuin. Grote vraag is waar het dier in dit bebouwd gebied vandaan is gekomen. Mogelijk werd het ergens - illegaal - als huisdier gehouden...Houtkappers in Braziliaans Amazonewoud vervalsen massaal documenten

(Bron foto: eco-business/Shutterstock)
Autoriteiten ontberen voldoende middelen of technologie om illegale houtkap aan te pakken


Door gegevens te vervalsen kunnen Braziliaanse houtproducenten veel bomen in het Amazonewoud illegaal kappen zonder te worden ontdekt. De autoriteiten beschikken niet over voldoende middelen of technologie, blijkt uit nieuw onderzoek.

Illegale houtkap wordt meestal geassocieerd met corruptie. Het leidt tot slecht bosbeheer en heeft een hele reeks negatieve sociale en ecologische gevolgen, zoals het verlies van inkomsten voor de overheid en de aftakeling van habitats, waardoor bedreigde soorten uitsterven.

In Brazilië moeten houtkapbedrijven vooraf de autoriteiten informeren over de exacte hoeveelheid hout die in hun gebieden voor commerciële exploitatie beschikbaar is. Onderzoekers vergeleken 427 kapvergunningen die van 2012 tot 2017 waren uitgereikt in de deelstaat Pará – in het oosten van het Amazonegebied – met de nationale bosinventaris, een officiële databank die de hoeveelheid hout schat die beschikbaar is op bepaalde percelen. Ze ontdekten dat de documenten in meer dan 70 procent van de gevallen niet klopten en dat de houtproducenten de gegevens hadden vervals

'We vonden grote verschillen tussen de houtvolumes in de bosbeheerplannen van de houtkapbedrijven en de officiële inventarisgegevens', zegt agronoom Pedro Brancalion van de Universiteit van São Paulo, hoofdauteur van de studie, die in Science Advances is gepubliceerd. 'Gewoonlijk overschatten ze de aantallen. Op die manier kunnen ze extra hout exploiteren in gebieden waarvoor ze geen vergunning hebben en denken de autoriteiten dat het hout van goedgekeurde percelen komt.'Volgens een rapport van het Instituut voor Mens en Milieu van de Amazone (Imazon, Instituto do Homem e Meio Ambiente da Amazônia) was 44 procent van het tropisch hout dat in 2015 en 2016 in Pará was gekapt, illegaal. Het kwam niet uit geautoriseerde gebieden maar uit kwetsbare zones zoals natuurgebieden of inheemse reservaten. Veldexpedities bevestigden dat de ingediende documentatie vals was. De identificatie van de bomen bleek met opzet onjuist te zijn.

'Het lijkt geen toeval dat de soorten waarvan de volumes regelmatig werden overschat door de houthakkers precies die met de grootste commerciële waarde zijn.' 

Het meest opvallende voorbeeld is de ipê, een houtsoort die in veel landen vaak in de bouw wordt gebruikt. 'Het bijkomende volume ipê dat door onjuiste identificatie wordt verkregen, kan worden gebruikt om ipê van illegale oorsprong te maskeren', schrijven de auteurs in het artikel.

Volgens een rapport dat Greenpeace in maart publiceerde, komt deze fraude veel vaker voor dan eerder werd gedacht. Een ander rapport, gepubliceerd door Interpol en het VN-Milieuprogramma, schat dat 15 tot 30 procent van het volume van het wereldwijd verkochte hout illegaal wordt verkregen. In tropische landen variëren deze cijfers tussen 50 en 90 procent.

Het Amazonegebied, Centraal-Afrika en Zuidoost-Azië zijn de regio's waar de overgrote meerderheid van de gevallen van illegale houtkap geconcentreerd zijn.

Biologe Joice Ferreira, die in het Amazonegebied voor Embrapa (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária)) werkt, het agronomisch onderzoekscentrum van de Braziliaanse overheid, is enthousiast over de studie. 'Dit is de eerste keer dat een onderzoek analyseert in hoeverre de illegale houtkap het kwetsbare milieubeheer in de regio verder kan bedreigen.' 

Officiële gegevens uit 2012 laten zien, dat Brazilië aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt bij het terugdringen van ontbossing. Maar, recente evaluaties geven aan dat deze trend is gekeerd. Volgens Imazon bereikte de ontbossing in het Amazonegebied in juni 2018 zijn hoogste piek in tien jaar: 1169 vierkante kilometer, een gebied dat overeenkomt met bijna 200.000 voetbalvelden.

Ter informatie:


Bosdegradatie, waarvan illegale houtkap een onderdeel is, neemt ook toe. 'Illegale houtkap is een ernstige bedreiging voor de biodiversiteit', schreef Ferreira in een artikel dat in 2016 in Nature werd gepubliceerd.

In tegenstelling tot bij ontbossing, blijft bij onverantwoorde houtkap nog steeds het grootste deel van het bos overeind, maar worden zijn ecologische functies beperkt.

Momenteel is alle documentatie die door de houtkappers wordt verstrekt en door de milieudiensten van Pará wordt geëvalueerd, van papier, waardoor ze precisie, consistentie en gestandaardiseerde terminologie mist. De Braziliaanse systemen om milieuwetten af te dwingen zijn nog steeds zwak. In Pará heeft het ministerie van Milieu minder dan 60 werknemers ter beschikking. Een deel daarvan is verantwoordelijk is voor het toezicht op een gebied dat even groot is als Peru. Volgens Brancalion 'is illegaal kappen uiteindelijk een kwestie van bestuur'.

(Suriname Mirror/DuurzaamNieuws/IPS/Scribd Suriname Mirror/YouTube)

Colombiaans model en actrice Ana Lucia Domínguez mooi en erg sensueel....

Domínguez vooral bekend uit Telemundo's populaire telenovela 'Pasión de Gavilanes'De actrice van 'Pasión de Gavilanes' 'Libia Reyes' zorgt voor 'opschudding' in sociale netwerken door haar postings van sexy foto's uit het verleden. Haar echte naam is Ana Lucia Domínguez, een Colombiaanse model en actrice, mooi en erg sensueel. Zij deelt haar foto's graag met haar volgers op Instagram waar zij erg mooi poseert, controverses veroorzaakt en duizenden harten steelt.Een bericht gedeeld door Ana Lucía Dominguez (@analuciado) op


Een bericht gedeeld door Ana Lucía Dominguez (@analuciado) op


Dominguez verhuisde na het modellenwerk naar het kleine scherm met tientallen verschijningen in series en romans. Het personage dat haar ongetwijfeld internationale bekendheid heeft gegeven, is het personage dat ze in 2003 maakte in Telemundo's populaire telenovela 'Pasión de Gavilanes', waarin ze twee personages speelde, Libia Reyes en Ruth Uribe.
Ana Lucia Domínguez is geboren in de stad Bogotá, op 2 december 1983. Haar carrière begon op negenjarige leeftijd en toonde haar schoonheid en frisheid in tv-commercials.

De eerste telenovela waarin ze een hoofdrol speelde, was 'Hermosa Niña', waarin ze gewaagde scènes speelde die tot een controverse leidde, omdat ze slechts 15 jaar oud was. Ze is momenteel de ster in de serie 'Lady of Steel'.

Het sexy model is jong getrouwd, op 18-jarige leeftijd met de komiek David Alberto García met wie ze een leeftijdsverschil van 14 jaar had. Twee jaar later gingen ze al uit elkaar. Zeven jaar later trouwde de mooie actrice met acteur Jorge Cárdenas en in 2009 werd ze ingehuurd door Telemundo om te schitteren in de telenovela 'Perro Amor', samen met de Puerto Ricaanse acteur Carlos Ponce en Colombiaanse actrice Maritza Rodríguez, dus verhuisde ze naar Miami om de telenovela op te nemen.


Een bericht gedeeld door Ana Lucía Dominguez (@analuciado) op

In diezelfde productie gaven ze haar de gelegenheid om een ​​paar liedjes te zingen en datzelfde jaar nam zij deel aan de Colombiaanse serie 'El fantasma del Gran Hotel'. Later speelde ze de rol van Martina in de telenovela 'La traicionera' bij de zender RCN, met haar man Jorge Cárdenas.

In 2013 speelde ze in de telenovela 'Las Bandidas', door RTI Producciones, voor Televisa en RCN, die volledig werd opgenomen in Venezuela; met de Mexicaan Marco Mendez en de Venezolanen Daniela Bascopé, Marjorie Magri, Caridad Canelón, Claudia La Gatta en de eerste Puerto Ricaanse acteur Daniel Lugo.In 2015 werd het tweede seizoen van de Telemundo Lady Steel-serie bevestigd, opgenomen in Mexico, met Blanca Soto, Litzy, Mauricio Henao, José Luis Reséndez; onder andere.


(Suriname Mirror/TN8/Instagram/YouTube)