zondag 28 juli 2019

Onlusten in Roma Pit op terrein Rosebel Gold Mines/IAmGold te Brokopondo - Illegale goudzoekers hebben diverse machines van goudbedrijf in brand gestoken

Eén illegale goudzoeker is doodgeschoten en een ander zwaargewond geraakt


Op het terrein van Rosebel Gold Mines/IAmGold te Brokopondo - in de Roma pit - zijn onlusten uitgebroken. Illegale goudzoekers hebben diverse machines van het goudbedrijf in brand gestoken. Er heerst een gespannen situatie. Op filmpjes, die via social media verspreid worden, zou te zien zijn dat het tot een treffen is gekomen tussen de beveiliging van Rosebel en de illegale porknokkers, zo melden de Ware Tijd en Starnieuws zondagavond 28 juli 2019. Districtscommissaris Frederik Finisie van Brokopondo meldt aan de redactie van Waterkant.net dat de ambulance niet wordt toegelaten tot het gebied.


Bronnen dicht bij het bedrijf bevestigen, dat een van de porknokkers is doodgeschoten - volgens het Dagblad Suriname door een politiekogel - en een andere zwaargewond is geraakt in de Roma Pit, die al jaren conflicten oplevert tussen porknokkers en de Canadese goudmultinational. Als reactie zijn enkele machines van het bedrijf in brand gestoken.

Uit het voorlopig onderzoek blijkt, dat de politie regelmatig optreedt tegen de porknokkers, ook  zondag. Echter, zaken liepen uit de hand. Leden van het Regionale Bijstand Team van het Korps Politie Suriname hebben opgetreden. Finisie geeft aan via Suriname Herald, dat aan hem is voorgehouden, dat twee illegale goudzoekers zich op de plant van het goudbedrijf bevonden. Ze gingen richting hun dorp toen ze werden gesignaleerd en kozen vervolgens het hazenpad. Op een gegeven moment is op ze geschoten. Volgens de districtscommissaris zijn de goudzoekers afkomstig uit het dorp Brownsweg.

Ook de bus die werknemers moet ophalen en afzetten in Koffiekamp is in brand gestoken. Mobiele eenheid en militairen zijn naar de plek gedirigeerd om zaken op orde te stellen. De situatie schijnt uiterst gespannen te zijn.

De security van het bedrijf heeft in elk geval versterking gekregen van politie en militairen. Er is nog geen officiële informatie beschikbaar over de situatie.

In november2017 werd te Nieuw Koffiekamp een historisch document getekend om goud te kunnen mijnen in de Roma Pit, op de concessie van IAmGold/Rosebel Gold Mines. Na meer dan twee decennia was het probleem van illegale goudzoekers in de Roma Pit opgelost. 250 Personen uit Nieuw Koffiekamp zouen hun brood kunnen verdienen door de overeenkomst. De ministers Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen en Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling, hoofdkapitein Ludwich Wijnerman van Nieuw Koffiekamp, Owen Pryor van de lokale goudzoekersvereniging Makamboa en Suresh Kalathil, General Manager van Rosebel Gold Mines, hebben hun handtekening geplaatst onder de overeenkomst.Vijf ondernemers uit het dorp mochten mijnen in Roma Pit. Zij mochten elk vijftig werknemers uit Nieuw Koffiekamp in dienst nemen. Alle werkers en machines zijn geregistreerd. Politie, militairen en leden van de Commissie Ordening Goudsector zouden belast worden met de beveiliging. Het werken gebeurt onder strenge voorwaarden. Zo is het niet toegestaan om met kwik naar goud te zoeken, zei Dodson. Het winningsproces moet milieuvriendelijk gebeuren.

Maar, eind mei dit jaar, bleek de aanwezigheid van honderden porknokkers in de Roma Pit van IAmGold, een doorn in het oog van bewoners van het dorp Nieuw Koffiekamp te zijn. Illegale goudzoekers stroomden opnieuw van heinde en verre naar het gebied, nadat de eerste ‘blast’, het met explosieven opblazen van het gesteente, plaatsvond. 'We ondervinden telkens weer last van deze indringers en het verstoort de goede samenwerking die we hebben met Rosebel Gold Mines (RGM). Het probleem is een smet voor Nieuw Koffiekamp', aldus kapitein Hermanus Schalwijk vrijdag 31 mei 2019 in de Ware Tijd

Tientallen zwaar bewapende goudzoekers vallen inheems Wajãpi dorp in afgelegen Noord-Brazilië binnen

Een van de inheemse leiders, Emyra Wajãpi, doodgestoken en in rivier gegooid


Goudzoekers en houthakkers vallen steeds vaker beschermde gebieden, inclusief inheemse gebieden, binnen aangemoedigd door president Bolsonaro


Enkele tientallen zwaar bewapende goudzoekers, gekleed in militaire outfit, vielen deze week een inheems Wajãpi dorp in afgelegen Noord-Brazilië binnen en staken ten minste een van de leiders van de gemeenschap dood, zeiden ambtenaren zaterda 27 juli 2019.

De moord vindt plaats terwijl goudzoekers en houthakkers in toenemende mate gewaagde en uitdagende invallen doen in beschermde gebieden, inclusief inheemse gebieden, met de expliciete aanmoediging van de extreem-rechtse president van Brazilië, Jair Bolsonaro.

Ambtenaren waarschuwen dat het conflict de komende tijd kan escaleren. Bolsonaro heeft gezegd, dat inheemse gemeenschappen de controle hebben over uitgestrekte gebieden die moeten worden opengesteld voor industrieën om ze winstgevend te maken.


Landinvasies in inheemse gebieden nemen toe in heel Brazilië, waar inheemse leiders zeggen dat ze regelmatig worden bedreigd door goudzoekers, houthakkers en boeren. Toch zijn moorden op inheemse leiders zeldzaam. Leiders van de inheemse gemeenschap van Wajãpi hebben zaterdag de federale regering gewaarschuwd, dat het conflict tussen de goudzoekers en leden van hun gemeenschap, die in afgelegen dorpen in de noordelijke staat Amapá wonen, dreigt in een bloedbad te veranderen.

'Ze zijn gewapend met geweren en andere wapens', zei Jawaruwa Waiãpi, een leider van de gemeenschap, in een gesproken bericht aan een van de senatoren van de staat, verwijzend naar de goudzoekers. 'We zijn in gevaar. Je moet het leger sturen om ze te stoppen.'


Rodolfe Rodrigues, senator, zei zaterdagavond dat de inwoners van het binnengevallen dorp zijn gevlucht. Onder verwijzing naar lokale berichten, zei hij dat er bezorgdheid is in het gebied, dat mannen uit de stam naar het dorp zouden terugkeren om te proberen het terug te vorderen. 'Er is een aanzienlijk risico dat het conflict de komende uren zal escaleren', zei Rodrigues in een telefonisch interview. 'De indianen zullen wraak nemen.'


Rodrigues, die lid is van een oppositiepartij, zei dat de mening van Bolsonaro over inheemse gebieden en de rechten van inheemse gemeenschappen, de afstammelingen van de oorspronkelijke inwoners van Brazilië, in levensgevaar hadden gebracht. 'De president is verantwoordelijk voor deze dood', zei hij.


Een vertegenwoordiger van de president weigerde zaterdagavond commentaar te geven. Rodrigues identificeerde de gedode inheemse leider als Emyra Wajãpi. Hij zei dat de goudzoekers zijn lichaam in een rivier gooiden nadat ze hem dood hadden gestoken. Op zaterdagavond was een elite politie eenheid onderweg naar het gebied.


De Fundação Nacional do Índio (Funai), een federaal agentschap dat is opgericht om de inheemse rechten te beschermen, zei zaterdag dat haar personeel in het gebied probeerde de feiten rond de moord te achterhalen.

De Wajãpi, die eeuwenlang hebben gewoond in het gebied dat zich uitstrekt over Noord-Brazilië en Frans-Guyana, leefden geïsoleerd tot de jaren 1970, toen de Braziliaanse regering een weg aanlegde die hun gebieden toegankelijk maakte voor goudzoekers en andere buitenstaanders. Hun territorium werd in 1996 als beschermd gebied aangewezen als onderdeel van het proces dat werd ingesteld door de Braziliaanse Grondwet van 1988. Dat charter, dat werd aangenomen na een periode van 21 jaar van militaire heerschappij, was bedoeld om de inheemse gemeenschappen van wreedheden te verlossen sinds de Europeanen in de 14e eeuw op het continent arriveerden.De Ware Tijd besteedt hier, op gezag van de NOS, maandag 29 juli aandacht aan.
 
(Suriname Mirror/Revista Forum/The New York Times/Diario do Amapa/Politica Estadao)

Venezuela verwacht invasie van Amerikaanse mariniers

(Bron foto: Twitter)
'Ze kunnen binnenkomen, het probleem is echter of ze Venezuela wel verlaten'


Venezuela verwacht dat Amerikaanse mariniers binnenkort het land binnendringen. De nummer twee van de Socialistische Partij Diosdado Cabello verwacht de Amerikanen komende week. 'Wij zijn een klein en nederig land, waarschijnlijk komen de mariniers hierheen.'

Vorige week hadden Venezolaanse en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen een confrontatie met elkaar. Een Venezolaanse straaljager zou volgens de VS een vliegtuig 'agressief hebben gevolgd'. Volgens Cabello komen de soldaten daarom naar Venezuela. 'Ze kunnen binnenkomen, het probleem is echter of ze Venezuela wel verlaten.'


Het Zuid-Amerikaanse land is voorbereid op oorlog, aldus Cabello. 'Twee eeuwen geleden hebben we het machtigste imperium ter wereld ons land uitgewerkt. Toen waren we lang niet zo verenigd en georganiseerd als nu.'

Hij verwijst daarmee naar de onafhankelijkheidsstrijd die begin 19e eeuw woedde in de voormalige kolonie van Spanje. Cabello deed de uitspraken tijdens een internationale bijeenkomst voor linkse organisaties in de Venezolaanse hoofdstad Caracas.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft niet gereageerd op de uitlatingen van Cabello.


(Suriname Mirror/Reuters/TeleSurTV/Infobae/Twitter)

ING Nederland vloeit al haar buitenlandse - ook Surinaamse - rekeninghouders af

Debipersad, bestuurslid VES: 'Suriname wordt gezien als een hoog risicoland'


ING Nederland heeft besloten om al haar buitenlandse rekeninghouders af te vloeien. Ook voor Suriname geldt dit. Steven Debipersad, bestuurslid van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), is niet verrast over de maatregel van ING Nederland. Hij zegt zaterdag 27 juli 2019 in De West, dat de confiscatie van euro 19.5 miljoen in april vorig jaar door de Nederlandse autoriteiten, hieraan ten grondslag ligt. 

De econoom stelt, dat Suriname wordt gezien als een hoog risicoland. Het gevolg ism dat banken extra alert zijn bij het doen van zaken, bovendien is er sprake van extra compliance kosten. De banken zijn niet bereid deze kosten te betalen, met als gevolg dat zij cliënten afvloeien. 'De banken zijn niet bereid om voor 1000 cliënten de extra kosten te betalen', zegt Debipersad.

Het VES-bestuurslid verwacht dat ook andere Nederlandse banken met een dergelijke maatregel zullen komen.

ING Nederland had eerder tegenover De West bevestigt, dat zij liever geen klanten wil die in het buitenland wonen. De bank doet dit om de veiligheid van haar gegevens te waarborgen en de risico’s van transacties te beperken.

Buitenlandse klanten van de bank moeten daarom voor 18 augustus 2019, reageren op de brief die de ING aan hen gestuurd heeft. Indien de klant op tijd reageert en de juiste bewijsstukken meestuurt, kan hij gewoon klant blijven. In alle andere gevallen zal ING de relatie met de klant beëindigen. Hierover stuurt ING dan na 1 september bericht.

Dienstverlening van Surpost weer volledig genormaliseerd na acht weken staking

Directie en vakbond sluiten akkoord over de collectieve arbeidsovereenkomst van 2018

De - niet gecompenseerde - klant meest gedupeerd door langdurige stagnering postverkeer...


Vanaf morgen zal de dienstverlening van Surpost volledig zijn genormaliseerd. De bond heeft acht weken gestaakt, omdat er geen overeenstemming bereikt kon worden tussen directie en vakbond over de collectieve arbeidsovereenkomst van 2018. Maar, vrijdag werd dan toch een akkoord bereikt tussen partijen, aldus directeur John Power vandaag, zondag 28 juli 2019, op Starnieuws. 

De directie onderkent, dat door de langdurige staking gezorgd heeft voor veel imagoschade en marktverlies.

In De Nationale Assemblee heeft Krishna Mathoera (VHP) tot twee keer toe vragen gesteld aan de regering over de staking. Veel mensen die post moesten krijgen of stukken over visumaanvragen voor Nederland, zijn ernstig gedupeerd. Door de staking kon de gemeenschap niet beschikken over poststukken. Vanuit de regering kwam echter geen antwoord.


Directie en bond hebben besloten om samen te werken aan de verbetering van de onderlinge communicatie en herstel van de geleden schade aan het bedrijf het herwinnen van het vertrouwen van haar klanten.

'Wij bieden de samenleving nogmaals onze verontschuldiging voor de overmachtsituatie en het ongerief, en zijn zeer erkentelijk voor het getoonde begrip. Surpost beseft haar verantwoordelijkheid naar de samenleving toe en streeft ernaar dat haar belangen niet wederom in gedrang komt', beweert Power.

Maar, aan mooie woorden heeft de klant niets. De klant is het meest gedupeerd door de langdurige stagnering van het postverkeer...en wordt niet gecompenseerd voor geleden schade.

Centrale Bank van Suriname schorst Ducasa Exchange NV aan Oost-Westverbinding in Commewijne twee weken

Cambio zou zich niet hebben gehouden aan de dagelijkse meldingsplicht


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft Ducasa Exchange NV, gevestigd aan de Oost-Westverbinding in Commewijne, voor twee weken geschorst. Starnieuws schrijft vandaag, zondag 28 juli 2019, vernomen te hebben, dat de cambio zich niet heeft gehouden aan de dagelijkse meldingsplicht. Ook zijn de cambio's verplicht een jaarrekening te produceren.

Ducasa Exchange is schriftelijk in gebreke gesteld door de waarnemend presidente van de CBvS, Ingeborg Geduld-Nijman.

In een bekendmaking heeft de bank meegedeeld, dat de toestemming voor het uitoefenen van het bedrijf van wisselkantoor voor veertien dagen is opgeschort. Pas op 9 augustus mag deze cambio weer haar deuren openen voor het publiek.

De CBvS heeft afgelopen week de cambio's ook op de vingers getikt. Ze zijn erop gewezen, dat er ongeoorloofde wisselkoersontwikkelingen op de valutamarkt plaatsvinden. De CBvS heeft daarom minimum- en maximumkoersen vastgesteld voor het Amerikaanse dollar transactieverkeer. De wisselkantoren mogen voor de Amerikaanse dollar opkopen tussen Srd 7.90 - Srd 7.95. Voor de verkoop is de bandbreedte tussen Srd 7.95 en Srd 8.00. Zij moeten de valutatransacties met importeurs, exporteurs en staatsbedrijven overlaten aan de deviezenbanken.

Wateroverlast op Coppenameweg en in West-Coronie

Overtollig zwampwater stroomt over delen van de Coppenameweg

(Bron foto's: BIC Coronie)

Door de zware regenval van vrijdagmiddag en in de vooravond stroomt overtollig zwampwater over delen van de Coppenameweg tussen km 121 en 123. Ook zorgt overtollig zwampwater in het westen van het district voor een enorme druk op de zwamp waterkerende dam, zo meldt het Burger Informatie Centrum (BIC) Coronie vandaag, zondag 28 juli 2019.

Te Burnside stroomt het water al over delen van de dam en is 'behoorlijk geknaagd aan de breuk' die enkele maanden geleden is hersteld, aldus het BIC.

De districtscommissaris en de coördinator van het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie, hebben zich gisteren in de vroege ochtend op diverse locaties georiënteerd en de autoriteiten in Paramaribo op de hoogte gesteld.

Aan alle weggebruikers op de Coppenameweg wordt gevraagd om alle voorzichtigheid te betrachten.

Overlast in Paramaribo door rukwinden en zware regenval - Natuur toont zich weer eens sterker dan spijkers geslagen in zinken dakplaten

Bomen sneuvelen en zinken dakplaten vliegen van Graaf von Zinzendorfschool en woningen

- Minister Chotkan: 'Dakconstructie school was niet goed bevestigd, er wordt een rapport opgemaakt'
- 'Er moet een structurele oplossing komen voor de mahoniebomen aan de Letitia Vriesdelaan'


Nog steeds blijken veel daken van woningen, scholen en andere gebouwen niet bestand te zijn tegen stevige rukwinden. De natuur toont zich weer eens sterker dan de nagels, spijkers, geslagen in zinken platen op daken.

Volgens Starnieuws vanochtend, zondag 28 juli 2019, hebben gisteravond rukwinden en regen op diverse plekken in het land voor grote overlast gezorgd.

Het dak van de hoofdvleugel van de Graaf von Zinzendorfschool is weggewaaid. De zinkplaten van dokter Snellenpark zijn her en der terechtkomen tot in de mahoniebomen aan de Letitia Vriesdelaan en het terrein van het Psychiatrisch Centrum Suriname. Verder zijn aan de Mangolaan zinkplaten van een woning weggerukt. Aan de Kolonistenweg is een boom op de elektriciteitskabels van de EBS terechtgekomen.

Diverse straten zijn door de aanhoudende regen weer onder water gelopen, een decennia lang terugkerend probleem en nog steeds investeert de overheid niet in duurzame oplossingen, een goed ontwateringssysteem.

Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport & Communicatie en zijn team, het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR), de brandweer en de EBS zijn op diverse locaties bezig maatregelen te treffen.

Minister Chotkan, dat alle sluisdeuren open zijn gegooid om het overtollige water zo snel mogelijk weg te krijgen. Op sommige plaatsen werkten de pompen niet, omdat de stroom door blikseminslag was uitgevallen, maar de EBS is bezig de situatie te normaliseren. 'Iedereen is op z'n post', merkt de minister op die op diverse locaties is geweest.

Jerry Slijngard, coördinator van het NCCR, zegt dat de schade 'best groot' is. Er is heel veel waterschade geleden doordat zinkplaten weggewaaid zijn..

Bij de Graaf von Zinzendorfschool en dokter Snellenpark is veel schade door de enorme regen die is gevallen. Het NCCR zorgt voor noodhulp. 'Gelukkig hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan', merkt de NCCR-coördinator op.
Chotkan stelt dat er een rapport moet worden opgemaakt over de kapconstructie van de school. Hij merkt op dat constructie niet goed was bevestigd. Er zal zo snel mogelijk, samen met de schoolleiding, moeten worden aangepakt om ergere schade te voorkomen. De bewindsman zal ook een team sturen om de schade op te nemen.

De minister heeft ook geconstateerd, dat er een structurele oplossing moet komen voor de mahoniebomen aan de Letitia Vriesdelaan. Bomen die niet goed geschoeid zijn, vormen een gevaar voor het verkeer en het netwerk van de EBS. Morgen zal een plan van aanpak worden opgesteld.