zondag 30 december 2018

Eerste vier vuurwerkslachtoffers met brandwonden zijn geregistreerd.....

Geniet van siervuurwerk......!!
Eerste twee slachtoffers zijn jongens van 14 en 7 jaar....


Starnieuws bericht vandaag, zondag 30 december 2018, op gezag van het Korps Brandweer, dat de brandweer al vier vuurwerkslachtoffers heeft geregistreerd. Een 14-jarige jongen raakte vrijdag gewond aan zijn gelaat in het district Nickerie. Hij heeft 2e graad brandwonden opgelopen. Na behandeling kon de jongen naar huis.

Gisteravond heeft een 7-jarige jongen zich gemeld bij de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP. Hij heeft brandwonden opgelopen aan een voet.

Een 20-jarig slachtoffer is gisteren per ambulance van de Medische Zending vanuit Boven Suriname naar het AZP vervoerd.
Het oudste slachtoffer tot nu toe is een 57-jarige man. Bij deze twee afzonderlijke gevallen is knalvuurwerk in hun hand afgegaan, waarbij een chirurgische ingreep noodzakelijk was.

'DOE leeft intens mee met de getroffen families en gemeenschap'

'Het ongeval met een boot op de Coppenamerivier heeft een schok teweeg gebracht in samenleving'


'Het ongeval met een boot op de Coppenamerivier met dodelijke afloop voor meerdere Surinamers heeft een schok teweeg gebracht in de samenleving. DOE leeft intens mee met de getroffen families en gemeenschap, maar zeker ook met de hele natie. Extra pijnlijk is het dat het juist gebeurt in de feestelijke periode tussen kerst en oud op nieuw. 

DOE partij wil met het oog op de verwerking, alle betrokken partijen, herinneren aan het belang van psychologische begeleiding. Ook de familieleden en nabestaanden zoals buren en klasgenootjes van de slachtoffers mogen niet worden vergeten. 

Wij condoleren ook eenieder die een dierbare heeft verloren, vooral in deze maand van het jaar. Een feestmaand, maar jammer genoeg geen feest voor eenieder. 

Heel veel sterkte aan de autoriteiten, familie, vrienden en landgenoten. Laat ons elkaar een hand geven en als sterke eenheid door deze droeve dagen gaan. 

Laat ons meer voorzichtigheid betrachten en alles doen wat nodig is om elkaar te helpen'

VHP houdt landelijke actie ter ondersteuning nabestaanden slachtoffers bootongeluk

'U begrijpt wat voor leed en verdriet in het dorp heerst, ondersteuning in welke vorm dan ook is meer dan noodzakelijk'


De VHP is een landelijke actie begonnen ter ondersteuning an de nabestaanden van het bootongeluk. Heel Suriname is geschokt door de tragedie op de Coppenamerivier waarbij tien personen uit het dorp Corneliskondre het leven hebben gelaten. 

'U begrijpt wat voor leed en verdriet in het dorp heerst. Hier is ondersteuning in welke vorm dan ook meer dan noodzakelijk. Terwijl wij overal feesten, gaan onze gedachten uit naar deze groep Surinamers. Drinkt u een biertje of wijntje minder deze dagen en doe mee aan deze ondersteuningsactie vanuit de partij als maatschappelijke organisatie', aldus secretaris van de VHP, Ganeshkoemar Kandhai zondag 30 december 2018. 

Het bestuur van de VHP vraagt de ondervoorzitters van alle districtscoördinatieteams en de voorzitters van alle commissies en raden deze actie in hun gelederen coördineren en de financiële opbrengsten te doen toekomen aan het secretariaat van de VHP ter attentie van: Landelijke VHP ondersteuningscampagne CORNELIS KONDRE.

Twee laatste vermiste opvarenden omgeslagen boot Coppenamerivier geborgen

22-Jarige zwangere vrouw en 3-jarig zoontje van Tachiro Biswane gevonden


De lichamen van de laatste twee vermisten van de bootramp van vrijdag op de Coppenamerivier zijn vandaag, zondag 30 december 2018, geborgen, zo meldt de Ware Tijd. Het gaat om de 22-jarige zwangere vrouw en het zoontje van 3 jaar jong van Tachiro Biswane. 

Met het lichaam van een meisje dat gisteren werd geborgen, is het dodental nu op tien gekomen.

Biswane, afkomstig uit Grankreek, had vrijdag al laten weten geen hoop te hebben dat zijn vrouw en zoontje het zouden redden. 'Ik ben mijn hele gezin kwijt. Zowel mijn vrouw als zoon weet niet te zwemmen en ze zullen het niet gehaald hebben', zei hij.

De overlevenden werden vrijdag  naar het Militair Hospitaal vervoerd waar ze bezocht werden door president Desi Bouterse en de ministers Stuart Getrouw (Justitie en Politie) en Ronni Benschop (Defensie).

Het gros van de opvarenden is afkomstig uit Grankreek.

Trans-vrouw (26) op weg naar de sportschool in Brazilië gedood door elf schoten

Nicolly Banks overleefde eerder een schietpartij in november

Transgenders worden dagelijkse geconfronteerd met bedreigingen van geweld in Brazilië


Een transgendervrouw werd met elf schoten vermoord op weg naar de sportschool in Brazilië. Nicolly Banks (Arthur Júnior Oliveira Silva), 26, liep naar de Liopino Lourenço de Araújo straat in Uberlândia, Triângulo Mineiro (Minas Gerais), toen ze werd neergeschoten. 

Een bewoonster van de straat vertelde Otempo, dat ze verschillende schoten hoorden en dat Banks rende en schreeuwde om hulp. Ze schreeuwde herhaaldelijk 'nee, nee, nee'.Ze beweerde ook dat de dader op verschillende delen van haar lichaam heeft geschoten. De politie moet nog een verdachte arresteren.

De politie had een melding ontvangen, dat een vrouw op straat lag. De politie vond 11 380-kaliber vuurwapenpatroonhulzen en bracht het lichaam naar het Instituto Médico Legal (IML) van de stad.Het slachtoffer zou verschillende bedreigingen hebben gehad om de stad te verlaten. Ze overleefde  een aanslag een maand eerder.
Banks woonde alleen en na de eerste poging om haar te doden vluchtte ze naar het huis van haar adoptievader. Daar overtuigde haar schoonzus Banks ervanom geen klacht bij de politie in te dienen. Ze bleef echter bedreigende sms-berichten ontvangen. Ze vertelden haar, dat ze de stad moest verlaten anders zou ze sterven.

Dagelijkse bedreigingen

Beheaded, gunned down and stoned to death: 369 trans people killed this year


Trans woman stoned to death in Brazil
Transgenders worden geconfronteerd met dagelijkse bedreigingen van geweld in Brazilië. Het is een van de gevaarlijkste plaatsen ter wereld voor de transgemeenschap, met een van de hoogste percentages moorden op de gemeenschap.

Vorig jaar zond de wrede moord op Dandara dos Santos, 42, schokgolven door de wereld toen de video van haar dood viraal ging. Op de beelden is te zien dat mannen haar tegen het hoofd slaan en schoppen met handen, slippers en een houten plank. Toen gooiden ze haar in een kruiwagen, namen haar mee op een onverharde weg en schoten haar twee keer in het gezicht.
(Suriname Mirror/Gay Star News/Twitter/Instagram)

Braziliaanse president-elect Bolsonaro rolt rode loper uit voor premier Netanyahu van Israël

(Bron foto: Avi Ohayon - GPO)
Bolsonaro spreekt niet in het openbaar met Netanyahu over verhuizing ambassade naar Jeruzalem


De Braziliaanse president-elect Jair Bolsonaro rolde vrijdag 28 december 2018 de rode loper uit voor premier Benjamin Netanyahu van Israël, toen de twee leiders spraken over broederschap tussen hun landen, maar geen van beiden noemde de mogelijkheid dat Brazilië zijn ambassade naar Jeruzalem zou verplaatsen. 


Bolsonaro zei voor en na zijn verkiezing, dat Brazilië de leiding van de VS zou volgen en zijn ambassade naar Jeruzalem zou overbrengen. Maar, in twee openbare optredens met Netanyahu  vrijdag - tijdens een formele bijeenkomst op een legerbasis en later bij een optreden met Netanyahu in een synagoge in Copacabana - maakte hij geen melding van de kwestie Jeruzalem.


Hoewel er geen openbare vermelding van de verplaatsing van de ambassade was, zei een Israëlische diplomatieke bron, dat de kwestie werd opgeworpen in de besloten ontmoeting tussen de twee mannen. 'Het is een kwestie van tijd', zei de ambtenaar, en hij vergelijkt de situatie met de manier waarop de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem in december 2018 erkende als hoofdstad van Israël, en vervolgens ongeveer zes maanden later de ambassade verplaatste.

'Hij (Trump) verklaarde het en voerde het later uit', zei de ambtenaar.

Brazilië is een belangrijke exporteur van rundvlees naar Arabische landen en is onder dreiging van een boycot gekomen als het zou doorgaan met de belofte van Bolsonaro om de ambassade te verplaatsen.

Netanyahu arriveerde vrijdagochtend in Brazilië en landde in Rio de Janeiro voor het allereerste bezoek van een Israëlische premier aan de Zuid-Amerikaanse macht. Hij vliegt dinsdag naar Brasilia om de inauguratie van Bolsonaro bij te wonen.
De betrekkingen tussen Brazilië en Israël waren de afgelopen jaren vertroebeld, door de harde kritiek van Brazilië op het beleid van Israël en zijn krachtige steun aan de Palestijnen.


Bolsonaro verwelkomde de premier tijdens een gezamenlijke verklaring met Netanyahu door te zeggen, dat 'meer dan partners', de twee landen 'broeders zullen worden in de toekomst, in economie, technologie, dat kan allemaal voordelen brengen voor onze twee landen. We zullen vanaf januari een moeilijke regering beginnen, maar Brazilië heeft potentieel.'


Hij zei , dat zijn land obstakels moet overwinnen en daarvoor gaan 'we goede bondgenoten, goede vrienden, goede broeders, zoals Benjamin Netanyahu nodig hebben'.

Netanyahu nodigde Bolsonaro uit naar Israël, en de Braziliaanse leider zei dat hij het land in maart hoopt te bezoeken,  dus vóór de verkiezingen van 9 april van de Knesset.

(Suriname Mirror Reports/The Jerusalem Post/YouTube/Twitter)

Colombiaanse autoriteiten onderzoeken complot om president Ivan Duque te vermoorden

Drie Venezolanen gearresteerd in Valledupar en Barranquilla in bezit van vuurwapens

(Bron foto: Policia Colombia)

De Colombiaanse autoriteiten onderzoeken een mogelijk complot om president Ivan Duque te vermoorden, zei de minister van Buitenlandse Zaken gisteravond, zaterdag 29 december 2018. 


Minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes zei in een video, dat de Colombiaanse geheime diensten een aantal maanden lang signalen opvingen over een vermeend plan om Duque om het leven te brengen.


Hij zei dat de arrestatie in de afgelopen dagen van drie Venezolanen die over wapens beschikten, de bezorgdheid van de autoriteiten heeft versterkt. Blu Radio meldde, dat de Venezolanen gearresteerd zijn in de noordelijke Caribische steden Valledupar en Barranquilla. Ze hadden een aanvalsgeweer met een telescopisch bereik en een mini-Uzi in hun bezit.

De conservatieve Duque heeft zich er in Latijns-Amerika sterk voor gemaakt om de start van de tweede ambtstermijn van de Venezolaanse president Nicolas Maduro volgende maand als onwettig te verklaren.

De regering van Venezuela reageerde op Twitter via minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza, die hulp aanbiedt aan het onderzoek:
(Suriname Mirror Reports/El Tiempo/Twitter/AD/The New York Times/YouTube)

Etnel (NPS): 'Willen we naar debatten luisteren?'

'We hebben inderdaad debatten georganiseerd, maar het heeft niet geholpen om beter te kiezen'


Terwijl de ene persoon vindt, dat een live politiek debat bijdraagt aan een betere beeldvorming bij het publiek is niet iedereen het daarmee zonder meer eens. Volksvertegenwoordigster Patricia Etnel (NPS) reageert vandaag, zondag 30 december 2018, in het Dagblad Suriname, op de stelling dat live politieke debatten niet nieuw zijn voor Suriname. 

'Er zijn altijd al debatten geweest rondom de verkiezingen', zegt ze. Er moet ook onderscheid gemaakt worden in type bevolking. In het ene land is men 300 jaar onafhankelijk, terwijl Suriname pas 43 jaar onafhankelijk is.

De politica merkt op, dat goed moet worden nagegaan of het volgen van debatten de manier is waarop de bevolking zich wil laten informeren. 'Willen we naar debatten luisteren, en hoe groot is deze groep die naar debatten wil luisteren?', vraagt Etnel zich af. 'Het is belangrijk dat wij onze eigen behoeften goed kennen en niet teveel kijken naar wat in andere landen gebeurt. Pas als we weten wie we als Surinamers echt zijn, kunnen we ook bepalen wat we echt willen. We hebben inderdaad debatten georganiseerd, maar het heeft niet geholpen aan het beter kiezen. Mogelijk heeft het wel geholpen dat mensen beter zijn gaan nadenken.'

Etnel benadrukt, dat een eigen ontwikkelingsvisie nodig is, zodat de juiste keuzes gemaakt kunnen worden. 'Je moet vooraf bepalen wat je wilt, zodat de juiste beslissingen genomen kunnen worden. We kunnen geen ontwikkelingsvisie hebben en dan kijken wat en hoe andere landen zaken benaderen.'

Etnel vindt dat het belangrijk is om te bepalen wat men zelf wil en vanuit die gedachte werken.

De partij van activiste MaishaNeus, STREI!, zegt plannen te hebben om te werken naar het professioneel organiseren van debatten. De STREI!-voorzitster beweert dat debatten ervoor kunnen zorgen dat mensen van standpunt kunnen veranderen.

´Je valt door de mand als je als partij geen eenduidig standpunt kan innemen´, zei Neus vrijdag in het Dagblad Suriname. Belangrijke voorwaarde voor Neus is de neutraliteit van de gespreksleider.

Suriname wordt weer 'verblijd' met zoveelste nieuwszender.... - Overvloed aan van alles en nog wat, een ratjetoe aan kleine zenders

Odette Miranda en Werner Duttenhofer jr. beginnen Supreme TV op kanaal 22.2


'Een unieke belevenis met kwalitatieve content en eigen producties'


Met Suriname Premium Media (Supreme TV) willen Odette Miranda en Werner Duttenhofer jr. de Surinaamse samenleving een 'unieke belevenis met kwalitatieve content' verschaffen. 'Wij willen ons onderscheiden door eigen producties te maken en ons ook daarop te focussen. Naast zender zijn wij dus ook een productiehuis', zegt Miranda vandaag, zondag 30 december 2018, in de Ware Tijd.

Supreme TV (een naam die te denken zet en afgerekend gaat worden met de kwaliteit van de programma's), die na een testfase van vijf maanden officieel op 18 december is gelanceerd op kanaal 22.2, begint in het nieuwe jaar met vooral eigen producties. In de eerste maand wordt de spits afgebeten met onder meer 'De Grijze Tafel', een talkshow waar drie vrouwen uit drie generaties met hun eigen ervaring en perspectieven spreken over het leven en alles daarom heen.

De nieuwe televisiezender is een initiatief van Miranda en Duttenhofer Jr, directeur en aandeelhouder bij Radio 10. 'Duttenhofer werkt weliswaar op eigen titel mee, maar dat neemt niet weg dat wij topproducties van Radio 10 zullen produceren voor de tv', vertelt Miranda. Hoe dat precies zal gebeuren moet nog worden uitgewerkt. In de koker is alvast 'Magic 10 on SUPREME', het populaire programma (de Magic 10-hitlijst) van Radio 10 gepresenteerd door Raúl en Jo.

De televisiezender, die achttien uur zendtijd heeft, zal ook met andere Surinaamse productiehuizen werken. 'Natuurlijk kunnen wij de achttien uur per dag niet zelf invullen, maar het aanbod moet wel gestaag groeien. Vandaar dat we ook met andere productiehuizen samenwerkingen willen aangaan die bij ons een platform vinden voor onze uitzending. Ik denk dat dit ons ook onderscheidt van andere zenders die opstarten.'

Een ander onderscheid is volgens Miranda dat Supreme TV niet gebonden is aan een beperkte doelgroep met een etnische, politieke of andere agenda. 'We willen elk seizoen met nieuwe producties komen. Supreme wil een zo gevarieerd aanbod bieden dat stap voor stap kan worden uitgebouwd.'

Op stapel staan 'Do You Think You Can Cook', een reality-kookprogramma waarin twee deelnemers het tegen elkaar opnemen door het gerecht van een professionele chefkok zo goed mogelijk na te maken en 'Dans', een programma voor jongens en meisje die thuis de nieuwste dance moves leren van Surinaamse dansprofessionals. Op komst zijn verder 'De Leukste School van Su', een programma voor jong en oud waarin YouTubers FeWiejj en Siris op hun eigen humoristische wijze op zoek gaan naar de leukste middelbare school van het land.

Of Suriname met smart heeft gewacht op een zoveelste televisiezender zal de praktijk moeten gaan uitwijzen. Zeker is wel, dat kijkers wachten op inhoudelijke en verantwoorde kwaliteit....

(Suriname Mirror Reports/de Ware Tijd)

Minister Elias van Volksgezondheid: 'Bureaucratie werkt vertragend'

'Binnen twee maanden na mijn aantreden was de rust in de gezondheidssector vrijwel volledig terug'


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid kent bijna geen minpunten in zijn werk als bewindsman. Hij zegt vandaag, zondag 30 december 2018, op Starnieuws, dat het enige minpunt dat hij heeft geconstateerd, de bureaucratie is die vertragend werkt. 

Volgens Elias was binnen twee maanden na zijn aantreden als minister de rust in de gezondheidssector vrijwel volledig teruggekeerd.

Een ander positief punt is het Marwina ziekenhuis dat nu alvast met drie specialisten operationeel is. De rest van het team wordt geleidelijk aangevoerd. Ook met de bouw van het Wanica Ziekenhuis vlot het volgens hem aardig. Eind 2019 moet dit ziekenhuis zijn opgeleverd.

Minister Elias verraste vriend en vijand in juni in het parlement met zijn tweeregelige beantwoording van het vraagstuk over het Academisch Medisch Centrum. Ook parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons maakte duidelijk dat zij niet accepteert dat er een loopje met het parlement wordt genomen, door wie dan ook. De oppositie en coalitie lieten merken niet gediend te zijn van het korte antwoord van de bewindsman. De buitenparlementaire politieke partij DA-91 eiste zelfs het ontslag van Elias voor misleiding van het volk. Desgevraagd zegt de bewindsman dat hij zich toen niet aangevallen heeft gevoeld in het parlement. 'Ik voelde mij helemaal niet aangevallen noch schuldig, omdat ik kort en eerlijk heb geantwoord. Ik kon ook een lang nietszeggend verhaal verzonnen hebben, maar dat zit absoluut niet in mijn aard. Ik heb toen eerlijk gezegd dat het een ambtelijke omissie was en dat de hoogste orgaan van IsdB (Islamic Development Bank) formeel nooit geïnformeerd is.'

Hij zegt, dat alle OFID (OPEC Fund for International Development) en IsdB-projecten door lobbywerk van zijn collega van Financiën, Gillmore Hoefdraad, en na afstemming met hem flink zijn getrokken.

De bewindsman heeft aardig wat doelen te realiseren in 2019. Aan de Wet Basiszorg moet hier en daar nog worden gesleuteld. De renovatie van het Beddenhuis Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) moet nog plaatsvinden. Zes nieuwe Operatie Kamers (OK), Intensive Care AZP met hightech OK moet in gebruik worden genomen.

Er zullen nog drie RGD- poliklinieken in Commewijne, Saramacca en Coronie komen. Daarnaast wil de bewindsman meer zorg en service van het SZF brengen naar de mensen tot diep in het binnenland. Deze zorg zou in elk deel van Suriname toegankelijk gemaakt moeten worden, vindt hij.

'In het prille begin van 2019 zal het BOG (Bureau voor Openbare Gezondheidszorg) een dependance krijgen in Apetina, want de hygiëne laat te wensen over in deze omgeving. Het project van president Desi Bouterse moet ik voortzetten. Milieuvriendelijke afvalverwerking in het binnenland moet komen. Tien oventjes zullen worden geplaatst die zeer milieuvriendelijk zijn, te Kalebaskreek, Corneliskondre, Donderskamp, Tapoeripa, Wageningen, Atjonie, Marwina en Langatabiki. 'De twee overgebleven oventjes moeten nog een bestemming krijgen.'

In januari 2019 krijgt Tepu in samenwerking met de Medische Zending een waterzuiveringsinstallatie. Primair voor Elias is om de gezondheidssector op een hoger peil te brengen. Hij kondigt aan dat het Strategische Plan 2018-2028 in februari 2019 uitkomt.

CLO-voorzitter Hooghart: 'De productie binnen landsdienarengroep moet verhoogd worden'

'Het is een cultuur van die samenleving en we moeten er van af komen'

Hooghart neemt FIFO weer eens op de korrel: 'FISO heeft kennis en ervaring dood gemaakt'


'De CLO is een hardwerkende organisatie, maar we moeten het ook hebben van de samenleving. We vertegenwoordigen de landsdienaren en ik vind dat de productie daar nog te laag is. De productie binnen de landsdienarengroep moet verhoogd worden', zegt voorzitter Ronald Hooghart van de ruim 80 bonden tellende Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) vandaag, zondag 30 december 2018, op Starnieuws in een terugblik op het jaar 2018. 

'Maar, het is niet alleen de landsdienaar.' Hij vindt, dat het productieniveau van de totale samenleving verhoogd moet worden. De CLO-voorzitter noemt als voorbeeld de bouwsector, waar iemand betaald wordt om acht uren per dag te werken, maar effectief nauwelijks vier uren productie levert. 'Dus het is een cultuur van die samenleving en we moeten er van af komen. Ik denk dat we als CLO weer eens aan de bel moeten trekken, seminars moeten houden, werkdagen moeten houden op de ministeries om de mensen te motiveren om het beter te doen en productiever te zijn.'

Volgens hem ligt het aan het ambtenarenbezoldigingssysteem FISO (Functie Informatiesysteem Overheid) dat de productiviteit van de ambtenarij is gedecimeerd. 'Iedereen is ontevreden. Stel dat iemand twintig jaar op een afdeling zit, bijvoorbeeld Personeelszaken, en alle ervaring heeft. Het hoofd van die afdeling vertrekt. Dan komt die persoon met kennis en ervaring niet in aanmerking als hij of zij niet beschikt over een bachelor diploma. Want FISO is diplomabezit. Dus FISO heeft kennis en ervaring dood gemaakt', concludeert Hooghart.

'Dat heeft die hele overheid gedemotiveerd. Je kunt niet iemand van de universiteit nemen en daar zetten, zonder ervaring.' Hij legt uit dat het niet zo werkt. 'En Surinamers kennende, te a man sidon drape, no wan man o leri eng. Da a wroko ne go. Ef a mek fout, den taki: Lib eng mek a mek eng fout, want eng sdon en eng e tek en moni. Zo zijn we.'

Hooghart vertelt over zijn ervaring in een dorp, waar een brug een beetje kapot was. Op zijn vraag of er walabahout in het bos te vinden was, kreeg hij als antwoord: 'Ja, er is veel.' Op zijn voorstel om het walabahout te halen en de brug daarmee te repareren, kreeg hij echter als reactie dat de overheid de brug moest komen maken. 'Wat moeten we dan samen doen in dit land? Men heeft dit land zo ontwikkeld: winti wai, lanti pai. Er zijn allerlei subculturen die negatief werken op onze ontwikkeling en onze productiviteit. Ook al doe je iets goeds, men heeft altijd negatieve kritiek. Je bouwt huizen. Die huizen zijn niet goed. Maar, ze willen het wel hebben. Ze willen het gratis hebben.'

Het verdere betoog van Hooghart staat ook bol van zijn bekende retoriek en stokpaardjes. Lees het allemaal op Starnieuws.

Procureur-generaal Roy Baidjnath-Panday ontstemd over misdragingen agenten

'Aantal onderzoeken afdeling Onderzoek Politionele Zaken toont een stijgende trend' 

'Geweld binnen de huiselijke relatie agenten een veel voorkomend feit'  


Misdragingen binnen het Korps Politie Suriname (KPS) zijn dit jaar toegenomen. Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath-Panday zei vrijdag bij de jaarafsluiting van het KPS, dat het Openbaar Ministerie met 'bloedend hart' heeft moeten vaststellen dat het aantal onderzoeken bij de afdeling Onderzoek Politionele Zaken (OPZ) een stijgende trend vertoont. Hij maakte duidelijk dat deze ontwikkeling de autoriteiten zorgen baart, aldus de Ware Tijd

Geweld binnen de huiselijke relatie is volgens hem een 'veel voorkomend' feit bij politieagenten. 'Ik denk dat er werk aan de winkel is voor de dienst maatschappelijke zorg. Wij zullen sterke maatregelen moeten treffen om te voorkomen dat politiemensen over de schreef te gaan. Iedere dag biedt nieuwe kansen en kan een mooie dag worden. Het is aan u om dit mooie te realiseren en niet in de fout te gaan. Deze negatieve zaken mogen zich niet voortzetten in 2019', aldus de pg.

Baidjnath-Panday zei, dat ook het toepassen van politiegeweld bij arrestaties en onderzoekingen terug moet naar het nulpunt. Het blijkt vaak dat agenten geweld toepassen bij het uitoefenen van hun werk. De pg stelde, dat het zijn streven is om juist meer voorbeeldige manschappen te zien binnen het korps. Vooral agenten in hogere rang zijn volgens Baidjnath-Panday het gezicht van de organisatie. Hij verwacht daarom geen ontoelaatbaar gedrag van deze groep.

'Laat de dag niet komen dat men zegt dat ze blij zijn wanneer u weg bent. Anders hebben wij samen met u een probleem. Laat het zo zijn, dat mensen zien dat u uit goed hout gesneden bent.'

Ook minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie verzocht de korpsleden om onderling sociale controle uit te oefenen als zij verkeerde zaken constateren. 'Spreek uw collega aan op afwijkend gedrag. Het moet binnenshuis eerst rechtgetrokken worden.'

Lichaam meisje dat vermist werd na bootongeluk op de Coppenamerivier is geborgen

Een 22-jarige zwangere vrouw en een driejarig jongetje worden nog vermist


De Ware Tijd bericht zaterdagmiddag 29 december 2018, dat het lichaam van een meisje dat vermist werd na het bootongeluk op de Coppenamerivier is aangespoeld op de oever van de Coesewijnerivier.

Er wordt nog gezocht naar een 22-jarige zwangere vrouw en een driejarig jongetje.

Zeven mensen zijn vrijdagochtend om het leven gekomen bij het bootongeluk op de Coppenamerivier nabij het inheemse dorp Kalebaskreek.

’s Werelds zeldzaamste vogeltje gespot in het oosten van Brazilië

(Bron foto's: American Bird Conservancy)
'Totale populatiegrootte werd in 2016 op slechts 10 tot 15 individuen geschat'
 
'Het leefgebied van deze en andere vogelsoorten verdwijnt in rap tempo door houtkap, bosbranden en aanleg van landbouwgebied'


Onderzoekers vonden afgelopen maand een heel bijzonder vogeltje. Van de Stresemanns tapaculo zou wereldwijd nog slechts een handjevol bestaan. Ze zijn niet buitengewoon groot of opvallend, de Stresemanns tapaculo is bijzonder, omdat het misschien wel het zeldzaamste vogeltje op aarde is. Niet verwonderlijk dus, dat de vondst van een exemplaar deze maand tot grote vreugde leidde en de hoop de soort van uitsterven te redden, aanwakkerde. 

De Merulaxis stresemanni, beter bekend als Stresemanns tapaculo, staan bekend om het opstaande ‘toefje’ veertjes op hun kop. De zangvogeltjes worden zo’n 20 centimeter groot, hebben een lange staart en komen uitsluitend voor in de regenwouden in het oosten van Brazilië. De soort werd voor het eerst ontdekt tussen 1831 en 1839 en is sindsdien slechts een paar keer gezien.

De versnippering en verwoesting van het leefgebied van M. stressemanni, waaronder het Mata do Passarinho, oftewel het ‘Zangvogelwoud’, baren onder andere organisaties die strijden voor natuurbehoud, zoals de American Bird Conservancy (ABC) en het Braziliaanse Fundação Biodiversitas, grote zorgen.


Na maandenlang speuren, was men dus ook verheugd op 12 en 14 december een exemplaar te zien. Goed nieuws, vindt ornitholoog Martijn Hammers (Universiteit Groningen). 'In januari 2016 waren er nog maar drie paartjes bekend en werd de totale populatiegrootte op slechts 10 tot 15 individuen geschat', vertelt hij. Omdat er in 2017 geen exemplaren meer gevonden werden, vreesde men dat de soort was uitgestorven. 'Gelukkig is dat dus niet het geval, en is er misschien nog hoop voor het voortbestaan van Merulaxis stresemanni', stelt Hammers.

Ook ornitholoog Jente Ottenburghs (Universiteit van Uppsala, Zweden) is enthousiast. 'Het is altijd opmerkelijk als er een vogelsoort herontdekt wordt', vertelt hij. 'Zeker als deze al decennia lang niet gezien is.' 

Ondanks de mooie vondst, is de situatie zorgelijk: 'Men vond slechts één exemplaar', geeft Ottenburghs aan, 'zijn er nog wel andere aanwezig?'


Door de dichte begroeiing van het Zuid-Amerikaanse regenwoud moet men vooral op geluid afgaan. 'De opnames die de onderzoekers maakten, zijn dus belangrijk, omdat ze kunnen helpen om in de toekomst meer individuen te vinden.' Maar zelfs als de regenwouden meerdere vogeltjes huizen, is de kans dat de soort uitsterft groot. 'Zo’n heel kleine populatie leidt onder andere tot verlies van genetische variatie, waardoor individuen zich minder goed kunnen voortplanten en minder goed beschermd zijn tegen bepaalde ziektes', legt Hammers uit. 'Het leefgebied van deze en andere vogelsoorten verdwijnt in rap tempo door houtkap, bosbranden en de aanleg van landbouwgebied. Als we de dieren willen behouden, zal er dus snel iets moeten veranderen.'

Beide deskundigen zijn het erover eens; om de soort te helpen, zal men het habitat moeten beschermen. 'De vondst van deze soort kan worden gebruikt om extra bescherming te vragen voor het gebied', meent Ottenburghs. Daar zouden ook andere soorten baat bij hebben. 'Laten we hopen dat het bijna uitsterven van deze soort een wake-up call is', besluit Hammers.

(Suriname Mirror Reports/Kijk/American Bird Conservancy/ScienceAlert/Twitter)