maandag 8 januari 2018

'Sylvana Simons heeft gelogen over deskundigheid van de nummer drie van haar partij BIJ1'

Cailin Kuit (49), die stelde dat ze ’als psychiater heeft gewerkt’, heeft nooit in register voor artsen en medisch specialisten gestaan

BIJ1: 'Beschuldigingen dat Kuit loog over haar beroep zijn ’een misstand’ en ’laster door rechtse lobby’


Sylvana Simons heeft gelogen over de deskundigheid van de nummer drie van haar partij BIJ1. Titelmisbruik kan tot aangifte of een bestuurlijke boete leiden, zegt een woordvoerder van artsenorganisatie KNMG. De 49-jarige Cailin Kuit, die herhaaldelijk stelde dat ze ’als psychiater heeft gewerkt’, heeft nooit in het register voor artsen en medisch specialisten gestaan. Dat verklaart een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, zo bericht De Telegraaf vandaag,maandag 8 januari 2018.

Campagnemanager Chihiro Geuzebroek van BIJ1 stelde eerder, dat Kuit niet meer in het BIG-register is te vinden, omdat haar diploma’s zijn vervallen ’door escalatie van haar ziekte’. Ze deed de beschuldigingen dat Kuit loog over haar beroep af als ’een misstand’ en ’laster door rechtse lobby’.

Simons ging zondag bij het televisieprogramma Buitenhof pal achter Kuit en haar verleden als psychiater staan. Ze deed de beschuldigingen af als onwaar. 'Waarom zou je twijfelen? Serieuze media zouden niet mee moeten gaan in het twijfel zaaien.' Simons had de cv’s van kandidaten gecontroleerd, zegt ze.


De voorzitter van BIJ1, Melchior Verboeket, kon geen antwoord geven op vragen over het werkverleden van Kuit.

Volgens campagneleidster Geuzebroek heeft Kuit 'een hoge intelligentie en een ontzettend bewonderenswaardig doorzettingsvermogen'. Ze stelt dat Kuit heeft gewerkt bij de Universiteit Nijmegen, omdat dat de enige academie was ’die haar aannam op basis van haar intelligentie en niet afschreef op basis van haar fysieke beperking’.

Het is een overtreding van de Wet op de beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) om ten onrechte een medische titel als psychiater te voeren. De maximumboete voor ’titelmisbruik’ is 6.400 euro. De Inspectie voor de Gezondheidszorg kan een onderzoek gelasten. Een woordvoerder van artsenorganisatie KNMG zegt: 'De mededeling dat men vroeger psychiater is geweest terwijl dat niet het geval is, kan als misleiding of valsheid in geschrifte worden gezien en daar zou als zodanig aangifte van kunnen worden gedaan bij de politie.’

Paus praat met inheemse bevolking in Peru en Chili

Paus Franciscus ontmoet 3.500 inheemsen in Puerto Maldonado, Peru

Paus ontmoet ook vertegenwoordigers van inheemse bevolking Araucanische regio in Temuco in Zuid-Chili


Paus Franciscus ontmoet tijdens zijn komende reis naar de Andeslanden Chili en Peru, van 15 tot 21 januari, ook leiders van de inheemse bevolking. Hij zal overleggen met vertegenwoordigers van de inheemse bevolking van de Araucanische regio in Temuco in Zuid-Chili.

Hij ontmoet ook 3.500 leden van de inheemse bevolking van Puerto Maldonado in het Peruaanse Amazonegebied. Dat maakt Arturo Hernandez Salles, de medeorganisator van de pausreis, vandaag, maandag 8 januari 2018, bekend.

Volgens Salles hoopt de paus dat dit hem beter in staat stelt om de plaatselijke realiteit en levensomstandigheden van deze volkeren te leren kennen. De ontmoetingen met de inheemse bevolking vinden plaats met het oog op de bisschoppensynode van 2019 over de Amazone.

Hernandez is niet alleen medeorganisator van het pausbezoek aan Chili, maar hij is ook als expert van de Mapuchebevolking verbonden aan de Katholieke Universiteit van Temuco. In het land leven 1,7 miljoen Mapuche, geconcentreerd rond de Araucania-regio.

Vooral in Chili, maar ook in Argentinië, strijden inheemse volkeren nog altijd voor de erkenning van hun culturele identiteit en de gronden van hun voorvaderen. Dat resulteert regelmatig in gewelddadige conflicten over het eigendomsrecht en het gebruik van landbouwgronden en bossen. Inheemse volkeren in het Amazonegebied worden bovendien bedreigd door de ongebreidelde bos- en mijnbouw.

(Suriname Mirror/Kerknet.be/Fides/Kathpress.at)

Handel in quinoa afgelopen vier jaar verdrievoudigd - Nederland importeerde in 2016 ongeveer 5,5 miljoen kilo

Quinoa is voor het overgrote deel afkomstig uit Zuid-Amerika, voornamelijk uit Peru


Nederland importeerde in 2016 ongeveer 5,5 miljoen kilo quinoa. Dat is een record en ruim 3 keer zoveel als vier jaar geleden. Dat meldt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) vandaag, maandag 8 januari 2018, op basis van nieuwe analyses van handelscijfers. 

Ook de export van quinoa nam de afgelopen jaren toe, van 1,4 miljoen kilo in 2012 tot 3,5 miljoen kilo in 2016. In het eerste halfjaar van 2017 bedroeg zowel de import als de export van quinoa 2,1 miljoen kilo.

Quinoa is voor het overgrote deel afkomstig uit Zuid-Amerika, voornamelijk uit Peru. Wereldwijd is de afgelopen jaren sprake van een toenemende belangstelling voor quinoa. Ruim 63 procent van de geïmporteerde quinoa is niet bestemd voor de Nederlandse markt, maar wordt weer uitgevoerd. Het overige deel blijft voor consumptie in Nederland.

 
In 2016 was meer dan 2 miljoen kilo geïmporteerde quinoa beschikbaar voor consumptie in eigen land, vier jaar eerder was dat nog 267 duizend kilo. In Nederland wordt sinds enkele jaren ook in zeer beperkte mate quinoa geproduceerd. Momenteel betreft dit ongeveer 20 bedrijven met minder dan 100 ha.



De meeste quinoa die in Nederland wordt ingevoerd komt uit Zuid-Amerika: 5,4 miljoen kilo in 2016 (inclusief doorvoer). Dit is bijna 90 procent van het totaal. Veruit het belangrijkste importland is Peru met bijna 4,1 miljoen kilo, gevolgd door Bolivia met ruim 0,9 miljoen en Chili met 0,4 miljoen kilo. Ook importeert Nederland quinoa uit Europese landen (hoofdzakelijk wederuitvoer en doorvoer), met name het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Nederland exporteert vooral naar Europese landen: 93 procent van de quinoa die ons land in 2016 verliet ging naar een ander land in de EU. Duitsland en Oostenrijk zijn de belangrijkste bestemmingen. Daarnaast worden ook kleine hoeveelheden geëxporteerd naar Azië en Amerika.

Nederland speelt een belangrijke rol op de Europese quinoamarkt. Binnen de EU is Nederland met ruim 6 miljoen kilo de tweede grootste importeur van quinoa. Alleen Frankrijk importeert meer, ongeveer 6,3 miljoen kilo. Duitsland is derde met 5,2 miljoen kilo. Als exporteur is Nederland veruit de grootste in de EU. Frankrijk en Duitsland volgen op afstand, met 1,5 en 1,3 miljoen kilo in 2016.


Leider beruchte drugsbende in Cabo Frio, Brazilië, gearresteerd

34-Jarige Stephan de Souza Vieira zou brein zijn geweest achter gevangenisrellen te Goiania

 
In Brazilië is een drugsbaas opgepakt, omdat hij het brein zou zijn geweest achter de dodelijke gevangenisrellen op Nieuwjaarsdag. Het bendegeweld in de gevangenis te Goiania in de deelstaat Goias eiste het leven van negen gedetineerden. 

De 34-jarige arrestant Stephan de Souza Vieira is de leider van het Rode Commando, een van de beruchtste bendes van Brazilië. In november ontsnapte hij uit de gevangenis, waar hij een straf van 26 jaar uitzat vanwege drugshandel.

 Vieira werd volgens de BBC aangehouden in een luxe flat in de kustplaats Cabo Frio.


De politie nam een groot bedrag aan contant geld in beslag, net als juwelen, telefoons en administratie.

Volgens de politie gaf Vieira gedetineerde bendegenoten de opdracht om vorige week een bloedbad aan te richten in de gevangenis in Goias. Ze vielen een deel binnen waar leden van een rivaliserende bende verbleven, stichtten brand en vielen hen aan. Bij de gevechten vielen niet alleen negen doden, maar raakten ook veertien mensen gewond. Meer dan honderd gevangenen ontsnapten, van wie er nog altijd tientallen spoorloos zijn.

Braziliaanse gevangenissen zijn geregeld het toneel van geweldsuitbarstingen. Die zijn het gevolg van de strijd tussen bendes om de controle over de drugshandel.



(Suriname Mirror/BBC/NOS/Twitter/Crimesite.nl/YouTube/Portal o Dia)

Ministerie van Financiën maakt gelden over naar SZF voor koopkrachtversterking personeel ziekenhuizen

Weer moeten publiciteit en actiedreiging ministerie van Financiën aanzetten tot betaling

 
Het ministerie van Financiën heeft vanmorgen, maandag 8 januari 2018, ruim Srd 2.6 miljoen overgemaakt naar het Staatsziekenfonds (SZF) voor de ziekenhuizen. Het bedrag is bestemd voor de uitbetaling van de koopkrachtversterking, zo bericht Starnieuws.

SZF-directeur Rick Kromodihardjo zegt, dat hij het geld onmiddellijk heeft overgemaakt naar de rekeningen van de ziekenhuizen. De werknemers krijgen Srd 500 aan koopkrachtversterking.

Kromodihardjo beweert, dat veel werk is verzet door de ministers Patrick Pengel (Volksgezondheid) en Gillmore Hoefdraad (Financiën) waardoor het geld is vrijgemaakt. Hij is blij met het geduld dat de bonden en zijn leden hebben betracht....

... Maar, desondanks lijkt het erop, dat publiciteit en actiedreiging de stokken achter de deur zijn geweest om de overheid tot actie te bewegen.

(Suriname Mirror/Starnieuws)

OM heeft 31 personen als verdachte aangemerkt van blokkade A7

(Bron foto: Twitter)
Verdachten opgeroepen voor verhoor in onderzoek blokkade A7 

18 Geïdentificeerde verdachten zijn afkomstig uit Friesland, identificatie van overige 13 verdachten is in volle gang 


In het strafrechtelijk onderzoek dat is gestart naar aanleiding van de blokkade van de A7 ter hoogte van de afslag Oudehaske, zijn tot op heden 31 personen als verdachte aangemerkt, waarvan er 18 zijn geïdentificeerd, dat meldt het Openbaar Ministerie, Arrondissementsparket Noord-Nederland, vandaag, maandag 8 januari 2018.

Vandaag hebben de eerste verdachten een brief uitgereikt gekregen door de politie waarbij ze worden verzocht zich te melden bij een politiebureau voor verhoor.

De blokkade van de A7 vond plaats voorafgaand aan de landelijke intocht van Sinterklaas op 18 november 2017 in Dokkum.

Het onderzoek richtte zich de afgelopen weken op de identificatie van de betrokken personen tijdens de blokkade op de A7. De 18 geïdentificeerde verdachten zijn afkomstig uit Friesland. De identificatie van de overige 13 verdachten is in volle gang.

De verdenking bestaat uit de volgende strafbare feiten: het versperren van een openbare weg, gevaar of hinder op de weg veroorzaken en het verhinderen van een betoging. Het onderzoek gaat hiermee een nieuwe fase in.

De verhoren gaan plaats vinden in januari.

Impact actie president Maduro, Venezuela, om grenzen met ABC-eilanden 72 uur te sluiten nog onduidelijk

Passagiers in ongewisse over vluchten van Curaçao naar en van Venezuela


De aankondiging vrijdag van president Maduro van Venezuela om de grenzen met de ABC-eilanden 72 uur te sluiten voor lucht- en maritiem verkeer heeft zeker gevolgen voor Curaçao, maar wat de impact het afgelopen weekeinde concreet is geweest, bleef gisteren nog onduidelijk, aldus vandaag, maandag 8 januari 2018, het Antilliaans Daglad.

Maduro garandeerde, dat de maatregel geen consequenties zou hebben voor toeristen en dat geboekte reizen tussen Venezuela en de eilanden gewoon door zouden gaan. Maar, op de website van luchthaven Hato was gisteren te zien dat er een probleem was met een van de twee geplande vluchten uit Venezuela.

De vlucht van Rutaca Airlines uit Caracas kwam volgens schema om 13.10 uur aan en vertrok weer rond 17.00 uur. Maar, bij de vlucht uit Valencia door dezelfde maatschappij staat zowel bij aankomst- als bij vertrektijden: ‘please contact airline for info’.

Volgens Lesley Fer, directeur Directie Risicobeheersing & Rampenbeleid, gingen de vluchten zaterdag niet door - ‘maar, mogelijk waren er sowieso geen vluchten’ - en was het toen nog de vraag of de vluchten tussen Curaçao en Venezuela op zondag door zouden gaan. 'Dan is een direct gevolg dat passagiers stranden, zowel hier als in Venezuela.'

Beerput rond Guangdong Zhenrong op Curaçao steeds verder open en toont stinkend riool

International Oil Daily: Guangdong Zhenrong verliest steun Peking


Guangdong Zhenrong Energy (GZE) heeft Curaçao ‘misleid’ door valselijk te verklaren dat het projectvoorstel voor overname en upgrading van de Islaraffinaderij financieel gesteund zou worden door de Chinese regering in Peking. Dat meldt International Oil Daily, een uitgave van Energy Intelligence. Het bericht wordt bevestigd tegenover het Antilliaans Dagblad: het klopt dat er in november een brief is uitgegaan naar GZE dat Curaçao ‘misleid is’ door GZE over beweringen van steun van de Chinese regering. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 8 januari 2018.

International Oil Daily spreekt van een ‘gelekte’ brief van november van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) waarin deze ‘beschuldiging’ wordt geuit. Lokaal is dit document nog niet eerder in de publiciteit geweest.

De uitgave van Energy Intelligence, met diverse vestigingen in Amerika en Europa, is nogal stellig over de grote financiële problemen waarin GZE verkeert en dat het Chinese staatsbedrijf niet langer de steun geniet van het centrale gezag van de Volksrepubliek China.

GZE, voorheen een dochter van Zhuhai Zhenrong met een militaire achtergrond, verloor het support van de Chinese regering nadat de moedermaatschappij in april 2016 een filiaal werd van een andere staatsonderneming, Nam Kwong Group in Macao, die erg ontevreden is over de constante verliezen die GZE op investeringen maakt.

Gepensioneerden SWM willen eind januari verhoging koopkrachtversterking van Srd 150 naar Srd 350

'Er zijn veel gepensioneerden die een karige uitkering krijgen'


Gepensioneerden van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) willen dat eind januari de koopkrachtversterking van Srd 150 per maand wordt verhoogd naar Srd 350. Dat is de belangrijkste wens die zij zaterdag kenbaar hebben gemaakt tijdens de traditionele bijeenkomst aan het begin van het jaar, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 8 januari 2018. 

De mensen hebben diverse wensen. Het is de bedoeling die nog deze week aan de directie bekend te maken in de hoop dat die snel actie onderneemt om hun situatie te verbeteren. 'Er zijn veel gepensioneerden die een karige uitkering krijgen en meer geld nodig hebben door de stijging van de wisselkoersen', zegt voorzitter Hubert Hermelijn van de Vereniging SWM-gepensioneerden.

De vereniging krijgt veel te maken met oud-medewerkers die een relatief laag pensioen krijgen. Ondanks de slechte economische situatie, hoopt Hermelijn dat het bedrijf de koopkrachtversterking zal verhogen. 'De koopkrachtversterking hadden we niet aan het begin van 2017 gehad. We hebben het geld wel met terugwerkende kracht ontvangen, maar het is ontwaard.'

Verbetering van medische dienstverlening is ook een van de verlangens, omdat in sommige gevallen de verzekering niet voldoende is voor de behandeling of voorziening. 'Als de mensen een bril of gebit nodig hebben, krijgen ze hiervoor vaak een marginaal bedrag en moeten ze geld toeleggen', stelt Hermelijn. Ook voor sommige medicamenten moeten de gepensioneerden bijpassen. Daarom willen zij dat het bedrijf hen financieel tegemoetkomt

Karta-Bink (PL): 'Er wordt weer gesjoemeld met terreinen, dit kan ik niet zo laten'

'Het is onkan dat gereserveerde terreinen ten behoeve van overheid aan vriendjes van regering worden afgestaan'

 
In Commewijne zijn terreinen die gereserveerd waren voor de bouw van een basisschool, aan derden uitgegeven. Dit heeft Ann Sadi bij de oplevering van twee bushuisjes zaterdag onthuld. De bushuisjes staan aan de Oost-Westverbinding te Tamansarie, tegenover politiepost Richelieu. Zij zijn gedoneerd door SCVS Tamansarie. Sadi heeft een beroep gedaan op de ook aanwezige districtscommissaris Ajaikoemar Kali en Assembleelid Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur, PL) om te doen wat wettelijk in hun macht ligt om te voorkomen dat het terrein in handen komt van derden, zo schrijft Starnieuws vandaag, maandag 8 januari 2018.

'Er wordt weer gesjoemeld met terreinen. Dit kan ik niet zo laten', zegt Karta-Bink. Zij kaart aan dat in het districtsplan meerdere malen is gevraagd een school te bouwen te Richelieu. Voor het daarvoor bestemde terrein is al beschikking. Ook was gevraagd om een politiepost, park en gezondheidscentrum. Inmiddels staat er een politiepost; deze is gebouwd in de periode toen Karta-Bink districtscommissaris van Commewijne was.

De PL-parlementariër vindt dat het nu tijd is om de andere projecten te realiseren. 'Het is onkan dat gereserveerde terreinen ten behoeve van de overheid aan vriendjes van de regering worden afgestaan. Met de komst van de beloofde 500 woningen kan Richelieu een grote kinderrijke buurt worden. De bouw van de basisschool is een must. De overheid bespaart daarmee schooltransport, de kinderen zijn dichtbij huis en zijn in een veilige omgeving', somt Karta-Bink de voordelen van het opzetten van een basisschool te Richelieu op.

'Zie daar de noodkreet van NDP'ers in het district. Ann Sadi heeft de meeste stemmen behaald bij de verkiezingen van 2015. En tóch wordt niet naar haar geluisterd. Dit geeft aan, dat de NDP de stemmen alleen nodig heeft om regeringsmacht te kunnen verwerven en als die al is vergaard, is de partij het volk van Commewijne vergeten. Met als smoes, geen geld. Wel, het terrein is van de gemeenschap van Richelieu. Blijf ervan af', zegt Karta-Bink.

Zij stelt dat Richelieu in ontwikkeling is en recht heeft op alle voorzieningen en primaire overheidsgebouwen ter plekke. 'Ik doe een beroep op de minister om alle gereserveerde terreinen die aan derden zijn uitgegeven weer in te trekken.'

5.800 Deelnemers 15e editie van de Bigi Broki Waka

Lionel D’ Andrade, enige deelnemer uit Guyana, voor vijfde keer winnaar 10 kilometer

(Bron foto: Juaan Pigot)

Surinaamse lopers Crolis Maabo en Juan Pigot respectievelijk tweede en derde


Aan de 15e editie van de Bigi Broki Waka hebben gisteren 5.800 personen deelgenomen. Door het grote aantal werd de Jules Wijdenboschbrug een kwartier later dan afgesproken voor autoverkeer opengesteld. 'We hadden 4.500 wandelaars, 700 deelnemers voor de snellopen en 400 kinderen voor de Kids Walk', aldus Hans Girjasing, voorzitter van stichting Bigi Broki Waka, vandaag, maandag 8 januari 2018, ooopp Starnieuws. 'Daarbovenop hadden we iets meer dan 200 illegale deelnemers.'

Girjasing is ingenomen met de groeiende belangstelling voor de massale wandelloop én de competities. Hij geeft aan dat het aantal deelnemers van de snellopen nog vergroot kan worden. De massale wandelloop kan echter niet uitgebreid worden vanwege de veiligheid. 'Anders gaat de brug ook tot tien uur gesloten moeten zijn. Ik denk niet dat de politie daar toestemming voor zal geven.'

Het heeft anders dan vorige jaren lang geduurd voordat de massa over de hele breedte van de brug heeft kunnen wandelen. De rechterbaan werd vrijgehouden voor de snellopers.


Lionel D’ Andrade, de enige deelnemer uit Guyana, heeft voor de vijfde keer de 10 kilometer gewonnen. De Surinamers Crolis Maabo en Juan Pigot eerden respectievelijk tweede en derde.

Bij de vrouwen 10 kilometer werd de nummer 1 Carolien Marlet,ggevolgd door Sefanja Wielzen en Sandra Ammersingh.
Op de 5 kilometer waren de snelste dames Maria Sennebad (1), Marielle Blinker (2) en Eva Decaluwe (3). De snelste heren waren Carlos Feliksdal (1), Lesley Cairo (2) en Guillermo Udenhout.

Bonden bij ziekenhuizen willen deze week uitbetaling koopkrachtversterking

Grootste probleem is dat ziekenhuizen hun tarieven niet kunnen verhogen


De bonden bij de ziekenhuizen zullen zich weer roeren wanneer de uitbetaling van de koopkrachtversterking deze week niet plaatsvindt. Dit geld had vorige maand al moeten zijn uitbetaald. De bonden hadden een ultimatum gesteld, maar zijn uiteindelijk akkoord gegaan met uitstel tot eerste week van januari. 

Starnieuws bericht vandaag, maandag 8 januari 2018, te hebben vernomen, dat het gaat om in totaal meer dan Srd 2.5 miljoen die de ziekenhuizen moeten krijgen om de koopkrachtversterking te kunnen uitbetalen. Tot nu toe is het geld nog niet overgemaakt naar de ziekenhuizen. Er is wel druk overleg gevoerd tussen de ministeries van Volksgezondheid en Financiën. De uitkomst is nog niet duidelijk.

Ook de Vereniging van Medici in Suriname houdt deze week een algemene ledenvergadering die in december was uitgesteld. De artsen willen een structurele oplossing voor de betaling van hun diensten.

Het grootste probleem is dat ziekenhuizen hun tarieven niet kunnen verhogen. Ook de premie die betaald wordt door verzekerden aan het Staatsziekenfonds is niet kostendekkend. De ziekenhuizen zijn niet in staat om te voldoen aan hun verplichtingen.

'Assembleeleden van inheemse afkomst komen volstrekt onvoldoende op voor belangen bewoners binnenland'

Audrey Christiaan: 'Ze geven taal noch teken, ze houden zich van den domme'

'Oppositie, die over het algemeen de regering fel bestrijdt, toont zich mak als het gaat om  grondenrechten'


'De volksvertegenwoordigers van inheemse afkomst in De Nationale Assemblee, DNA, kwijten zich onvoldoende van hun taak. Er wordt volstrekt onvoldoende opgekomen voor de belangen van de bewoners van het binnenland. Er heerst onrust onder de bevolking van Maho in het district Saramacca. Er worden acties gevoerd. Een concessiehouder dreigt met geweld, maar dat is geen reden voor de inheemse DNA-leden om zich te laten informeren en of uit te spreken. Ze geven taal noch teken, ze houden zich van den domme', aldus voorzitster Audrey Christiaan van het Inheems Platform Eenheid en Solidariteit voor Alliantie en Vooruitgang (ESAV) zondag 7 januari 2018 in het Dagblad Suriname op internet.

Zij voegde eraan toe, dat de regering ook niet adequaat optreedt. Eind december 2017 heeft De Nationale Assemblée (DNA) de Wet Beschermde Dorpsgebieden met algemene 37 stemmen aangenomen, waarin het Decreet Beginselen Grondbeleid weer eens werd gewijzigd. Christiaan zegt niet tegen de Wet Bescherming Woon- en Leefgebieden te zijn, wel is zij niet helemaal content. Zij ziet graag, dat er veel slagvaardiger en bovenal transparanter te werk wordt gegaan.

Het zal volgens de president anderhalf jaar duren om de inheemse kwestie op te lossen. Dit getuigt niet van slagvaardigheid.

Christiaan: 'Ik kan het best begrijpen dat menigeen in de samenleving de regering ervan verdenkt, politiek te spelen. De volgende algemene verkiezingen staan over enkele jaren voor de deur. Er wordt vanuit gegaan, dat dan uitkomen met de oplossing, de regeringsgezinde partij ten goede zal komen.'

Het verwondert haar niet, dat de wet met algemene stemmen is goedgekeurd door DNA. 'De oppositie die over het algemeen de regering fel bestrijdt, toont zich mak als het gaat om de grondenrechten. Het is publiek geheim, dat partijgenoten uit alle partijen in alle districten en in het binnenland zich door de jaren heen grote lappen grond binnen de gebieden van de tribale volken hebben toegeëigend. Het is opvallend dat geen enkele politieke partij, behalve de Amazone Partij Suriname, zich heeft uitgesproken over de verdrukking van de tribale volken. Geen enkele politieke partij heeft de inheemsen van Maho gehoord of informatie gevraagd van wat er gaande is.'

In de praktijk en uit reacties uit de samenleving is gebleken dat de bevolking achter de rechten van de tribale volken staat. Tijdens rondetafelgesprekken van het maatschappelijk platform Seti Sranan worden de grondenrechten regelmatig besproken. Daarbij zijn meerdere inheemse organisaties als de Amazone Partij Suriname, ESAV en in toenemende mate vertegenwoordigers van verschillende marrongroepen betrokken. Daarmee komt tot uitdrukking, dat het bij de grondenrechten gaat om een nationale aangelegenheid en niet los kan worden gezien van de internationale tendens op het stuk van de mensenrechten.

De rondetafelgesprekken over de grondenrechten worden aanstaande maandag tijdens de reguliere openbare ontmoeting van Seti Sranan voortgezet. Er zal dan een strategie worden besproken en hopelijk worden concrete beslissingen genomen over hoe verder te werken aan de daadwerkelijke erkenning van de grondenrechten.

Parlement Ecuador kiest socialistische Maria Alejandra Vicuna als nieuwe vicepresident

(Bron foto: Twitter)
Vicuna vervangt tot 6 jaar  cel veroordeelde Jorge Glas voor aannemen steekpenningen van Braziliaanse bouwreus Odebrecht


In Ecuador heeft het parlement zaterdag 6 januari 2018 de socialistische Maria Alejandra Vicuna gekozen als nieuwe vicepresident. De 39-jarige is de tweede vrouw in de geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse land die het ambt bekleedt.




Vicuna vervangt Jorge Glas, die verwikkeld was in het corruptieschandaal rond het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht en daarom in oktober tijdelijk uit zijn ambt werd gezet. In december werd hij veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij voor meer dan 11 miljoen euro aan steekpenning had aanvaard. Hij werd dinsdag automatisch uit zijn ambt gezet, omdat hij gedurende 90 dagen zijn taken niet had uitgevoerd.


Donderdag werd al duidelijk dat Glas' opvolger een vrouw zou worden. President Lenin Moreno maakte toen een lijst over aan het parlement met drie vrouwelijke kandidaten. Naast Maria Alejandra Vicuna - de minister van Stedelijke Ontwikkeling en Wonen die de post al sinds oktober ad interim vulde - ging het om minister van Buitenlandse Zaken Maria Fernanda Espinosa en minister van Justitie Rosana Alvarado.


Het parlement koos zaterdag voor Vicuna.

Ze is de tweede vrouwelijke vicepresident in de geschiedenis van Ecuador. Rosalia Arteaga ging haar voor in 1996 tot 1998. Zij zat in 1997 ook vijf dagen lang op de post van president na de afzetting van president Abdala Bucaram.

(Suriname Mirror/De Morgen/MercoPress/Twitter/YouTube)

Militairen bewaken supermarkten in diverse steden Venezuela na plunderingen

(Bron foto: Twitter)
Autoriteiten bevelen 26 supermarktketens om prijzen voor reeks basisproducten te verminderen


Na een golf van plunderingen in verscheidene steden in Venezuela, worden sinds zaterdag 6 januari 2018 militairen ingezet om supermarkten te bewaken. Daarnaast heeft de regering prijsverminderingen bevolen. De Venezolaanse autoriteiten hebben 26 supermarktketens bevolen om de prijzen voor een reeks basisproducten te verminderen.

Door de enorme inflatie in het Zuid-Amerikaanse land zijn die nagenoeg onbetaalbaar geworden. In de supermarkten zijn een groot deel van de rekken overigens leeg, aangezien er niet genoeg buitenlandse valuta zijn om producten te importeren uit het buitenland.

Na de beslissing vormden er zich lange rijen voor de supermarkten, zo berichtten lokale media zaterdag.


Om alles ordelijk te laten verlopen, worden politie en leger massaal ingezet om de winkels te bewaken. In sommige supermarkten mag ook maar een bepaald aantal mensen tegelijk binnen.



Eerder gisteren werden in meerdere steden nog plunderingen gemeld. Dat was onder meer het geval in Caicara, op ongeveer 460 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caracas. Minstens twintig winkels werden leeggeroofd en in totaal werden er 48 arrestaties verricht.

De armere bevolking krijgt weliswaar voedselhulp, maar al maanden wordt de situatie steeds somberder. Levensmiddelen worden almaar duurder. Venezuela verkeert al maandenlang in een zware economische en politieke crisis.



Het door de oppositie gedomineerde parlement werd in augustus buitenspel gezet, protest werd met repressie gesmoord.

Het door Nicolás Maduro met harde hand bestuurde land met de grootste oliereserves ter wereld is veranderd in het armenhuis van Zuid-Amerika, ook in de ziekenhuizen is er een tekort aan alles. Bovendien schommelde de inflatie in 2017 boven de 1.000 procent. Voor een euro wordt op de zwarte markt rond de 160.000 bolivar betaald.

Het maandelijkse minimumloon wordt wel telkens verhoogd tot momenteel bijna 800.000 bolivar, sociale uitkeringen inbegrepen, maar dat is ook maar een paar euro waard.



(Suriname Mirror/Het Laatste Nieuws/RTL Nieuws/Reuters/YouTube/Twitter)