vrijdag 27 september 2019

Braziliaanse dokter (25) in Bolivia gaat voor titel Miss BumBum World

Model Rayane Laura Souza wil voorbeeld zijn voor de jonge vrouwen die studeren en werkenEen verbluffende blonde dokter probeert de koningin van Miss BumBum te worden, wanneer ze op het podium stapt voor de Miss BumBum World-verkiezing. 

Met het combineren van hersenen met een indrukwekkend derrière, zegt het in Brazilië geboren model Rayane Laura Souza, 25, dat ze 'een voorbeeld wil zijn voor de vele jonge vrouwen die studeren en werken'.

Souza, die is afgestudeerd in geneeskunde aan een universiteit in Bolivia, waar ze woont en werkt als arts, zal zeker opgemerkt worden als ze Frankrijk vertegenwoordigt op het spektakel, aangezien haar beide ouders Frans zijn.

De schoonheidswedstrijd, die bedoeld is om de beste billen van de wereld uit te verkiezen, werd voorheen alleen gehouden in Brazilië, waar ze ontstond.

Het eerste internationale evenement zal plaatsvinden op 30 september in de centrale Mexicaanse hoofdstad Mexico Stad en Souza zal moeten concurreren met eerdere winnaars, zoals Suzy Cortez, die in 2015 de kroon opeiste.

De sexy dokter, met billen van 102 centimeter, vertelde lokale media: 'Ik wil een voorbeeld zijn voor de vele jonge vrouwen die studeren en werken (tegelijkertijd) zodat ze kunnen zien dat alles mogelijk is.'

'Toen mij werd gevraagd om deel te nemen aan de wedstrijd, sprak ik met mijn familie en ik dacht dat als ik meedeed, ik een voorbeeld kon stellen, en dat was de reden waarom ik het daarmee eens was.' Souza voegde eraan toe: 'Ik wilde altijd in het theater werken, maar ik deed het niet, omdat mijn vader me zei eerst te studeren en nu ben ik een arts.'Over haar studies gesproken, zei de rondborstige arts: 'Ik werkte veel in de vroege ochtend. Ik lees veel boeken, omdat het een serieus beroep is met veel verantwoordelijkheden. Zo kon ik tijd vinden om als model te werken en wat tv-werk te doen.'(Suriname Mirror/Daily Star/Instagram)

Olieramp:Tientallen vervuilde stranden in het noordoosten van Brazilië

Herkomst olie nog niet duidelijk

Zeker zes zeeschildpadden zijn dood aangespoeld


De Braziliaanse autoriteiten onderzoeken een olieramp die voor tientallen vervuilde stranden in het noordoosten van het land, over 1.500 kilometer, heeft gezorgd.

Volgens analyses van de overheidsmilieuorganisatie Ibama (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis) komt de olie niet uit Brazilië, omdat deze soort daar niet wordt geproduceerd. Waar het wel vandaan komt is nog onduidelijk.


Zeker zes zeeschildpadden en een zeevogel zijn dood aangespoeld. In de getroffen gebieden, waar ook enkele populaire toeristenstranden onder vallen, zijn grote schoonmaakacties op touw gezet.


Zeker honderd mensen worden de komende dagen ingezet om de stranden schoon te maken.


(Suriname Mirror/El Pais/De Telegraaf/Deutsche Welle/YouTube/Twitter)

Man (32) bekent brandstichting in woonkamer van woning vader

Zoon sticht brand uit boosheid na woordenwisseling met vader


Het Korps Politie Suriname bericht vandaag, vrijdag 27 september 2019, dat de 32-jarige M.K. woensdagmorgen door de politie van Latour is aangehouden, verdacht van brandstichting. 

Agenten gingen na een melding van het Command Center naar het woonadres van K. in de Kweeklustweg. Hij woont daar met zijn vader, die eigenaar van het huis is.

De vader verklaarde aan de politie, dat hij een woordenwisseling kreeg met zijn zoon die toen de uitlating deed dat hij het huis in brand zou steken. Niet lang na de woordenwisseling zag de vader vuur in de woonkamer van het huis. Hij riep en kreeg hulp van buren die ook de brandweer inschakelden. De brandweer was snel ter plaatse en doofde het vuur. Een bankstel is deels afgebrand.

K. werd aangehouden op verdenking van brandstichting en bij zijn voorgeleiding in het politiebureau heeft hij toegegeven dat hij brand gesticht heeft in de woonkamer van het huis, omdat hij boos was.

Na overleg met het Openbaar Ministerie is de boze zoon in verzekering gesteld.

Staking personeel Management Instituut-GLIS bemoeilijkt werkzaamheden landmeters

Personeel staakt vanwege optreden nieuwe hypotheekbewaarder Heikerk richting drie medewerkers

Wrevel tussen bond, onder leiding van Ronald Hooghart, en MI-GLIS-directeur...


Een staking van personeel bij het Management Instituut GLIS (MI-GLIS - Grondregistratie en Land Informatie Systeem) vertraagt de werkzaamheden van landmeters. Zij hebben hierdoor voorlopig geen toegang tot gegevens van het instituut om opdrachten van cliënten uit te voeren. Perceelsidentificaties (perceel ID's) kunnen niet worden geverifieerd, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 27 september 2019. 

'Wij kunnen slechts onder toezicht van medewerkers van GLIS in archieven van het instituut gaan om onder andere te weten wie de eigenaar is van een aangrenzend perceel', zegt een landmeter, die niet bij naam genoemd wil worden.

De directe aanleiding van de staking is dat de nieuwe hypotheekbewaarder, Glenda Heikerk, woensdag drie medewerkers ter beschikking heeft gesteld van de directeur Silvano Tjong-Ahin. 'Door de actie worden uiteindelijk de burgers gedupeerd', zegt de landmeter.

Vakbondsman Ronald Hooghart zegt, dat het personeel zich al een poosje heeft verenigd in een vakbond, waarvan hij de voorzitter is. Er is volgens hem een maand geleden een brief gericht aan de leiding van MI-GLIS om ontvangen te worden. De bond heeft hiervoor nog geen uitnodiging gehad. 'Er zijn wat problemen die we met de leiding willen bespreken. De mensen willen duidelijkheid hebben over de verhouding tussen de werkgever en werknemers', zegt Hooghart. Hij wil echter hierover nog niet in detail treden. Hooghart wijst verder erop, dat de hypotheekbewaarder niet bevoegd is om medewerkers ter beschikking te stellen van de directeur. 'Dat kan alleen door de directeur van GLIS en de minister van Ruimtelijke Ordening Grond- en Bosbeheer gedaan worden', zegt de vakbondsman.

Directeur Silvano Tjong-Ahin stelt echter, dat de bewaarder wel bevoegd is om dat besluit te nemen. 'Dat kan ze doen op basis van reorganisatie.'

De drie medewerkers die ter beschikking zijn gesteld van de directeur, mogen voorlopig thuis blijven. Tjong-Ahin wil over deze kwestie niet veel zeggen.Hij bevestigt, dat hij een schrijven van de bond heeft gekregen. De directeur heeft de bond erop gewezen, dat hij geen enkel bezwaar heeft dat mensen zich hebben verenigd in een vakbond, omdat dat hun goed recht is. Hij vindt echter, dat de oprichting van een bond volgens wet- en regelgeving moet plaatsvinden.

'Er moet bijvoorbeeld een algemene ledenvergadering gehouden worden en de bond moet statuten op tafel leggen', zegt Tjong-Ahin. Daarnaast zijn er twee personen in het bestuur die in juni het vertrouwen in de directeur hebben opgezegd. 'Hoe kan ik praten met mensen die me niet vertrouwen. Dat moet uitgelegd worden', aldus de directeur.

Hospice Arco Cavent, Curaçao, ontevreden over 85 gulden per patiënt per dag van de SVB

'Verpleeghuizen krijgen zo'n 145-180 gulden per patiënt per dag van SVB'

(Bron foto: Hospice Arco Caven)

Hospice Arco Cavent kan met moeite het hoofd boven water houden met de 85 gulden per patiënt per dag die de instantie ontvangt van de SVB, aldus vrijdag 27 september 2019 het Antilliaans Dagblad.

Volgens directrice Rianne van Gestel is het ook geen eerlijk bedrag dat zij krijgen voor hun patiënten: 'Verpleeghuizen krijgen gemiddeld 145 tot 180 gulden per patiënt per dag van de SVB en dat is dus bijna het dubbele van wat wij krijgen, terwijl, met alle respect, onze zorg veel gecompliceerder en zwaarder is.'

Arco Cavent is in 2013 opgericht en kan accommodatie bieden aan zes patiënten die palliatieve (verzachtende) en terminale zorg nodig hebben. Mensen in de terminale (laatste) fase van hun leven willen zo lang mogelijk thuis blijven.

Van Gestel: 'Dit is echter niet altijd mogelijk. Daarom bieden wij de patiënt zorg, dag en nacht in een huiselijke omgeving, omringd en verzorgd door zijn of haar naasten en onze vrijwilligers.' Natuurlijk is er ook een vast team van gekwalificeerde verpleegkundigen die echter allemaal om de kosten te drukken op een nulurencontract staan.

Om alle kosten te kunnen dekken zou volgens Van Gestel eigenlijk een bedrag van 200 gulden per patiënt per dag nodig zijn. 'Ik snap ook wel dat we niet ineens van 85 gulden naar 200 gulden kunnen gaan, maar het zou wel eerlijk zijn als wij in ieder geval die 145 gulden per patiënt per dag krijgen.' 

Door donaties en eigen bijdragen van de patiënten kan op dit moment nog het verschil worden gedekt, maar wil de hospice in de toekomst ook aan de vraag voldoen dan zal er meer geld bij moeten. Van Gestel: 'Door de vele vrijwilligers kunnen we de kosten laag houden, maar we moeten ook een volwaardig verpleegkundig team hebben. Alleen door het nulurencontract voor deze medewerkers is er weinig continuïteit.'

Volgens Van Gestel wordt het vaak onderschat hoe belangrijk het is dat er een plek als deze is, waar deze specifieke groep patiënten met alle liefde en zorg kan worden behandeld.

Curaçao bont gekleurd door Pride PO arade

Pride Walk luidt start homo-emancipatieweek in

(Bron foto's: Jacinto de Jesus)


Vanaf het Rif Fort vertrok gisteravond de kleurrijke Pride arade richting het Wilhelminaplein. Met de Pride Walk werd de homo-emancipatieweek afgetrapt, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 27 september 2019.


Zeven jaar geleden zag de Curaçao Pride het levenslicht; het was een noodzakelijke stap om bewustzijn en gelijke rechten te verspreiden van de LHBT-gemeenschap.


De Pride Week vervolgt vanavond met onder andere de Rainbow Lounge en de Epic Pride Party en wordt zondag afgesloten bij het Floris Suite Hotel.

Toerisme op Curaçao doet goede zaken in 2019

(Bron foto: Suriname Mirror)
Eerste acht maanden 2019 zijn 313.930 verblijfstoeristen verwelkomd 

Groei van 13 procent ten opzichte van dezelfde periode 2018


Gedurende de eerste acht maanden van 2019 zijn 313.930 verblijfstoeristen verwelkomd op Curaçao. Dat is een groei van 13 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De Curaçao Tourist Board (CTB) heeft gisteravond de cijfers van januari tot en met augustus 2019 bekendgemaakt, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 27 september 2019.

Daaruit valt verder op te maken, dat in augustus 5 procent meer toeristen op Curaçao zijn aangekomen dan in dezelfde maand in 2018. In augustus van dit jaar zijn 38.928 verblijfstoeristen geregistreerd, aldus de CTB.

Wederom blijkt dat de meeste toeristen die Curaçao bezoeken, afkomstig zijn uit Europa. Maar, ook de andere markten kenden in augustus een mooie groei. Dit heeft vooral te maken met het grootse muziekspektakel Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) dat aan het einde van de maand werd georganiseerd en waar vanuit verschillende landen mensen op af zijn gekomen. Zo kende de Caribische regio een groei van 42 procent in augustus en werd vanuit Trinidad en Tobago een groei van wel 237 procent geregistreerd.

Opvallend is de krimp in de Noord- en Zuid-Amerikaanse markt. Voor beide is in augustus een daling geregistreerd van respectievelijk 8 en 15 procent. De CTB legt uit dat dit te maken heeft met de grenssluiting met Venezuela, ‘terwijl deze in dezelfde periode vorig jaar wel geopend was’. Ondanks deze krimp is er - wanneer naar het totaalbeeld wordt gekeken - in augustus toch een groei vastgesteld, aldus de CTB.

In de achtste maand van 2019 zijn 326.000 overnachtingen geregistreerd. Europese toeristen hebben toen 210.000 nachten op Curaçao doorgebracht, hetgeen een groei is van 6 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Toeristen uit Noord- en Zuid-Amerika hebben respectievelijk 44.000 en 43.000 nachten op het eiland doorgebracht.

Minister Elias neemt vuilverbrandingsoven te Moengo in gebruik

President Bouterse streeft naar 120 verbrandingsovens, tot in verre binnenland


Met de ingebruikname van de vuilverbrandingsoven te Moengo gisteren is de zesde in gebruik genomen. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid, die de ingebruikname heeft verricht, zegt dat president Desi Bouterse van plan is om 120 verbrandingsovens te plaatsen, tot in het verre binnenland. Dit plan is uitgestippeld over een periode van drie jaar en bestaat uit vier fasen. Bij elke fase zullen steeds 30 vuilverbrandingsovens geïnstalleerd worden, zegt de bewindsman, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 27 september 2019.

'In oktober zullen er nog vijf geopend worden. Deze komen te Donderskamp, Tapoeripa, Boskamp, Wit Santi en Waspar te staan', zegt Elias.

Districtscommissaris Kenya Pansa van Marowijne Zuid-West, die samen met de bewindvoerder de ingebruikname verrichtte, zei dat dit het begin is van de verdere ontwikkeling van het beleid van deze regering.

Suriname speelt een belangrijke vuilverbrandingsovenrol als het gaat om klimaatverandering, want er wordt op ons gerekend. Het ligt in de bedoeling om de gemeenschappen in Marowijne Zuid-West en omliggende dorpen te informeren over hoe het vuil gescheiden kan worden en hoe met het vuil omgegaan kan worden. Investering in menselijk kapitaal is van belang voor de volksgezondheid en vuil verbranden op een efficiënte manier is van belang voor een goed milieu', zegt Pansa.

Met het plaatsen van deze vuilverbrandingsoven wenst de president in te spelen op een zoveel als mogelijk milieuvriendelijke manier van vuilverwerking. Deze ovens zullen ook een enorme bijdrage leveren aan het toerist- en milieuvriendelijk houden van het binnenland, deelt Elias mee.

Voor bediening en onderhoud van de oven zijn enkele dorpelingen gecertificeerd. Ze hebben een algehele training gevolgd.

ABOP-voorzitter Brunswijk bespreekt grensproblemen met Franse ambassadeur Joly

(Bron foto: Brunswijk)
Fransen niet blij met vervuiling Marowijnerivier door kwik uit goudwinning


Ronnie Brunswijk, voorzitter van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP), heeft ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk verzekerd belang te stellen in het duurzaam voortzetten van de relatie met Frankrijk. De Franse ambassadeur bracht gisteren een oriëntatiebezoek aan de ABOP bij het coördinatiecentrum van de ABOP aan de Verlengde Keizerstraat, meldt de politieke partij, aldus vandaag, vrijdag 27 september 2019, Starnieuws. 

De ambassadeur is al enige tijd een gespreksronde gestart met alle politieke partijen die vertegenwoordigd zijn in De Nationale Assemblee.

Tijdens het gesprek bleek dat beide mannen bijna met dezelfde gespreksonderwerpen zaten. De ambassadeur was geïnteresseerd in de beleidsrichting van de partij in het kader van de verkiezingscampagne. De ontwikkeling van zuid-oost Suriname geniet prioriteit bij de ABOP. De issues die tijdens het gesprek aan de orde kwamen waren onder meer, de grenskwestie, de vrije handelszone tussen beide landen, de kwestie van de scalians op de Marowijnerivier, volksgezondheid, personen- en goederenverkeer en de toenemende werkloosheid onder de Fransen met Surinaamse roots en trainingen.

De Fransen hebben vooral moeite met de vervuiling van de Marowijnerivier door kwik als gevolg van de goudwinning. De scalians vormen volgens hen een grote bedreiging. De ambassadeur benadrukte de belangrijkheid van de Marowijnerivier voor de Fransen. Samen met de Surinaamse regering willen ze gedegen controle uitoefenen op de grensrivier en de vervuiling tegengaan.

Brunswijk en Joly bevestigen, dat door onduidelijkheid in de grenslijn op sommige delen van de grensrivier, het optreden soms wordt bemoeilijkt. De ABOP is ook voorstander van controle, maar wenst vooral dat naar redelijkheid en billijkheid volgens de wet, tactvol wordt opgetreden.

Rond het personen- en goederenverkeer worden nog enkele situaties gedoogd tussen beide landen. De ABOP erkent, dat vooral rond het personenverkeer vanwege de ‘open grens’ er meer regulering moet plaatsvinden. De partij heeft in haar visie om dit beleid samen met de Fransen ter hand te nemen. De handel wordt nu bemoeilijkt door het ontbreken van een phytosanitair keuringsinstituut in Frans Guyana. De ambassadeur verzekerde dat de Fransen hieraan zullen werken waardoor de handel beter opgang komt.

De partij is blij met de medische hulp die de Fransen bieden aan Suriname. Brunswijk erkent dat dit een grote hulp is vooral voor de bewoners van Marowijne en Boven-Marowijne. Echter, ziet hij ook graag dat het Streekziekenhuis Albina op het niveau van de Franse dienstverlening komt. De ambassadeur gaf aan dat beide landen hieraan verder werken.

De ABOP zal de bilaterale relatie met wederzijds respect, indien ze regeermacht verkrijgt onverkort uitdiepen en voortzetten met de Fransen, besloot Brunswijk.

Regering bereid vastgestelde ouderbijdragen op te nemen in subsidie FIBOS-scholen

FIBOS: Ouderbijdrage van de baan indien regering toezegging nakomt


De Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (FIBOS) heeft beloofd dat, als de regering haar toezegging nakomt om de ouderbijdrage op te nemen in de subsidie, ouders geen bijdrage meer hoeven neer te tellen voor leerlingen op scholen voor basisonderwijs en Voortgezet Onderwijs op Juniorenniveau. 

De FIBOSheeft toegezegd dat zij de ouders die reeds de bijdrage hebben betaald, het bedrag zal teruggeven. De regering onder leiding van president Desi Bouterse heeft een gesprek gehad met een delegatie van de FIBOS. De regering heeft de Fibos dringend gevraagd om het voornemen voor heffing van ouderbijdragen niet uit te voeren.

De regering heeft toegezegd dat zij bereid is de vastgestelde ouderbijdragen op te nemen in de subsidie van de FIBOS-scholen, meldt het Nationaal Informatie Instituut donderdag 26 september 2019. Overeengekomen is dat het totale bedrag van de ouderbijdragen om administratieve redenen, in twee termijnen zal worden uitgekeerd. De eerste termijn zal uiterlijk 1 oktober 2019 zijn overgemaakt aan de FIBOS.

Voor het bepalen van de hoogte van het bedrag van deze eerste termijn zal worden uitgegaan van het leerlingenbestand van 15 oktober van het schooljaar 2018 – 2019. Het totale bedrag van de tweede termijn van de ouderbijdragen zal in de tweede helft van januari 2020 worden uitgekeerd.

De vaststelling van dat bedrag zal op basis van het leerlingenbestand van 15 oktober 2019 geschieden. Geconstateerde verschillen in het leerlingenbestand tussen de 15 oktober-telling van het schooljaar 2018 en de telling van het schooljaar 2019-2020 zullen in het uit te keren bedrag voor de tweede termijn worden verrekend.

De Surinaamsche Bank sluit boekjaar 2018 af met verlies van Srd 56.2 miljoen

'Bank nog niet uit moeilijke fase, maar is overtuigd winstgevendheid te kunnen herstellen'


De Surinaamsche Bank (DSB) heeft het boekjaar 2018 afgesloten met een verlies van Srd 56.2 miljoen. Dit is in lijn met het vorig jaar gepresenteerde projecties, aldus de bank in een persbericht, zo meldt Starnieuws vandaag, vrijdag 27 september 2019.

De solvabiliteit is verbeterd van 4.38% in 2017 naar 8.18% in 2018.

Gisteravond hebben in de Royal Ballroom van Hotel Torarica de Raad van Commissarissen en de directie van de aandeelhouders geïnformeerd over de ontwikkelingen van 2018.

Met de reeds vanaf 2016 getroffen kredietvoorzieningen is een groot deel van de kredietrisico’s voorzien. De bank is nog niet uit de moeilijke fase, maar is ervan overtuigd de winstgevendheid te kunnen herstellen.

Tijdens de Algemene Vergadering is Steven Coutinho formeel benoemd tot Chief Executive Officer. Coutinho vormt samen met René van Rooij de directie welke als eerste focus heeft de versteviging van de interne beheersing van de totale bankorganisatie.

Door het nu al ingezette traject ter optimalisering van de interne beheersing worden nieuwe risico’s vermeden en bestaande risico’s adequaat beheerst. Een sterke interne beheersing vormt de basis van een moderniseringsplan die de winstgevendheid van DSB zal doen verbeteren, deelt de bank mee.