vrijdag 13 april 2018

Justitie en Politie treft extra maatregelen ter bestrijding criminaliteit in binnenland

'Het ministerie doet er alles aan om het veiligheidsgevoel terug te brengen binnen samenleving'


Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie laat vrijdag 13 april 2018 via het Nationaal Informatie Instituut weten, dat er extra maatregelen zijn getroffen ter bestrijding van de criminaliteit in het binnenland, vooral in het Paramaccaans gebied. Op Paranam is ook een speciale eenheid van de politie gestationeerd. De surveillance in de diverse gebieden zal worden opgevoerd. Veiligheid is een van de 21 beleidsprioriteiten van de president voor 2018. 

De bezorgdheid vanuit De Nationale Assemblee en andere delen van de samenleving over de bestrijding van de criminaliteit wordt door het ministerie serieus genomen, aldus Getrouw.

Na de melding van een geval van diefstal met geweld is Getrouw in contact getreden met de districtscommissaris van Pamacca en de leiding van het Korps Politie Suriname. Er zijn direct acties ondernomen. Speciale eenheden en een onderzoeksteam zijn ingezet om zowel preventief en indien nodig repressief op te treden.

De zichtbaarheid van de politie en het verbeteren van de samenwerking tussen de politie en de burgerij geniet ook prioriteit binnen de aanpak van de criminaliteit. Het ministerie doet er alles aan om het veiligheidsgevoel in de ruimste zin des woord terug te brengen binnen de samenleving en rekent ook op de bijdrage van elke burger.

'Marrons zien zichzelf niet meer weerspiegeld in de regering'

ABOP hekelt gebrek aan ministers van marronafkomst binnen regering 

'De inheemsen en Javanen zijn ook niet in de regering van Bouterse'


Het is voor ABOP- parlementariër Marinus Bee nog steeds onduidelijk waarom president Desi Bouterse ex-minister Joan Dogojo heeft vervangen bij Sport- en Jeugdzaken. 'Waarom is Joan Dogojo bedankt?' veroeg Bee donderdag in de openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA). 

De ABOP’er verwees naar artikel 90 lid 2 van de Grondwet waarin staat, dat de president verantwoording verschuldigd is aan DNA en eiste hiermee opheldering van tenminste de vicepresident, die op dat moment aanwezig was in de vergaderzaal.

Waarnemend DNA-voorzitter Melvin Bouva wees Bee erop, dat hij zich moest houden aan het overbrengen van felicitaties aan de pas gepresenteerde zes ministers. Volgens Bouva was de vraag van Bee een politieke vraag, die alleen door de president kan worden beantwoord.

ABOP-Assembleelid Edward Belfort zegt vrijdag 13 april 2018 in het Dagblad Suriname, dat het opvallend is dat Dogojo als enige minister van marronafkomst toch door het staatshoofd is bedankt.  

'Terwijl duizenden marrons in 2015 op de NDP hebben gestemd, maar ze zien zichzelf niet meer weerspiegeld in de regering. De inheemsen en Javanen zijn ook niet in de regering van Bouterse, terwijl vooral de inheemsen massaal voor Bouterse hebben gestemd, denkende dat hij ook inheems is.' Volgens hem moeten de ogen van deze groepen nu eindelijk open gaan.

Actiecomité: 'Particuliere bushouders moeten een vuist maken'

'Commissie Ordening Transportsector functioneert anno 2018 totaal niet'

'Commissie is een poppenkast  is net als de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie'


Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van het Actiecomité Belangenbehartiging Particuliere Lijnbushouders, stelt vandaag, vrijdag 13 april 2018, in het Dagblad Suriname, dat de Commissie Ordening Transportsector anno 2018 totaal niet functioneert. Deze commissie is in het afgelopen jaar in het leven geroepen door het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) en staat onder leiding van John Mahadewsing. Hij is tevens de voorzitter van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO).

Sahadew-Lall zegt, dat deze commissie, welke bedoeld is om ordening binnen het particulier busvervoer te realiseren, een 'poppenkast  is net als de PLO.

'Tijdens het bewind van Jerry Miranda was deze commissie ingesteld met de bedoeling om een verslag met aanbevelingen aan het ministerie uit te brengen over de situatie binnen onze sector. Hoe staat het hiermee?', vraagt Sahadew-Lall zich af.

Het Actiecomité vindt het een zeer kwalijke zaak, dat het ministerie een werkgroep instelt zonder de voortgang ervan te controleren. Dit, terwijl de chaos binnen het particulier busvervoer met de dag escaleert.

'Hoe kan je bezig zijn met ordening, terwijl de chaos groter wordt? Het is toch overduidelijk dat het ministerie in samenwerking met de PLO zand in onze ogen probeert te strooien?'

Sahadew-Lall is van oordeel dat dit niet langer door kan gaan. Om hierin verandering te brengen, is er maar één oplossing: strijden. 'Deze regering heeft bewezen om alleen de taal van protesteren te verstaan. Maar, een groot deel van de bushouders gedraagt zich slap naar het PLO-bestuur toe, terwijl de PLO bezig is om de totale sector te terroriseren om eigen belangen na te streven.'

Sahadew-Lall stelt dat de strijd een landelijk karakter moet kunnen aannemen, waaraan elke bushouder dient te participeren. 'Als wij hiertegen niet gezamenlijk ageren, is het afgelopen met onze sector.'

Curtis betuigt spijt...

'Ik ben onder andere naar Maisha Neus onaangenaam geweest'

'Dit is niet de persoon die ik wil zijn'


Curtis Hofwijks zat vanmorgen, vrijdag 13 april 2018, niet op het Onafhankelijkheidsplein om te protesteren, maar om spijt te betuigen. Dat meldt de Ware Tijd. De man die begon met de soloprotesten in november 2015 zegt sorry tegen de samenleving en in het bijzonder tegen Imilioh Lens, Priscilla Dawsa en Maisha Neus, omdat hij van oordeel is, dat hij op sommige momenten onaangenaam is geweest naar deze personen en ook anderen. 

Met een bord waarop prijkt 'Sorry' zat hij op het Onafhankelijkheidsplein. Dit besluit nam hij, nadat hij aan zelfreflectie had gedaan. Hij heeft een uur op het plein gezeten en is rond negen uur vertrokken.

'Ik vond het nodig op deze manier te corrigeren', zegt Hofwijks. Hij zegt, dat hij de afgelopen periode te veel ruimte heeft gegeven aan emoties en frustraties. 'Dit is niet de persoon die ik wil zijn. Ik streef ernaar om iemand te zijn die elke ziel inspireert het beste uit zich zelf te halen.'Videobeelden van harde aanpak bejaarde ventster door agent zorgen voor woedende reacties

'Politie zou rovers op hardhandige wijze moeten aanpakken'...


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, vrijdag 13 april 2018, dat op social media een video circuleert waarop duidelijk te zien is, dat een bejaarde vrouw heel bruut en ruw wordt behandeld door een lid van vermoedelijk het Korps Politie Suriname, in de binnenstad van Paramaribo. 

De geschatte leeftijd van de vrouw zal 70+ zijn. Ze smeekt de man in blauw uniform om haar met rust te laten. Helaas, het schijnt dat de man oorkleppen op heeft, zo schrijft het dagblad.

Heel duidelijk is te zien, dat haar witte emmer op hardhandige wijze wordt afgepakt. De vrouw op leeftijd probeert tegen te stribbelen, maar is niet opgewassen tegen de politieman. Omstanders schromen er niet voor om hem uit te schelden.

Ook op social media wordt onthutst gereageerd. Burgers nemen geen blad voor de mond en geven aan, dat de eenheden juist rovers op hardhandige wijze moeten aanpakken, zodat de samenleving gevrijwaard wordt van criminaliteit.

Verder is het ook een feit, aldus het dagblad, dat niet slechts de oude bejaarde vrouw deel uitmaakt van de straatventers in de binnenstad van Paramaribo. Het krioelt letterlijk van de straatventers. Indien de beleidsmakers over willen gaan tot ordening, dient er een consequent beleid gevoerd te worden waar iedereen gelijk wordt behandeld.

Venezolaanse fotograaf Ronaldo Schemidt winnaar World Press Photo van het jaar

'De man staat niet alleen voor zichzelf, hij representeert ook het idee van Venezuela dat in brand staat'


De World Press Photo van het jaar gaat naar de Venezolaanse fotograaf Ronaldo Schemidt van persbureau Agence France-Presse. Hij krijgt de prijs voor zijn foto van een gemaskerde demonstrant die brandend door de straten van Caracas rent. 

De jury noemt Schemidts foto 'klassiek, maar met een enorme energie en dynamiek'. 'De kleuren, de beweging, de goede compositie. Deze foto heeft kracht', zegt juryvoorzitter Magdalena Herrera. 'Het riep bij mij meteen emotie op.'

Een ander jurylid, Whitney C. Johnson van National Geographic, noemt het een symbolische foto. 'Deze man staat niet alleen voor zichzelf, hij representeert ook het idee van Venezuela dat in brand staat.'


De Venezolanen gingen vorig jaar massaal de straat op om te protesteren tegen hun president Nicolás Maduro.

Ronaldo Schemidt maakte zijn winnende foto vorig jaar bij een protest in de hoofdstad Caracas. 'Ik draaide me om en opeens was er overal vuur. Ik begon foto's te nemen. Pas seconden later had ik door dat er iemand langs rende in vuur en vlam. En dat was heel heftig, om die persoon van zo dichtbij te zien. Pas later dacht ik: dit had mij ook kunnen gebeuren.'

'Ik stond vlak bij hem. Het gevaar was deze keer wel heel dichtbij.'

De World Press Photo wordt jaarlijks uitgereikt aan een fotograaf wiens 'visuele creativiteit en vaardigheden een beeld hebben opgeleverd van een belangrijk evenement van groot journalistiek belang'.

De rennende brandende persoon is de 28-jarige José Víctor Salazar Balza met een masker op zijn gezicht. Grote vlammen komen van zijn lichaam. De foto is gemaakt op 3 mei 2017 tijdens confrontaties met de politie. De man vloog in brand toen een gastank van een motor explodeerde. Hij heeft het incident overleefd, maar liep eerste- en tweedegraads brandwonden op.

(Suriname Mirrror/NOS/Nu.nl/AFP/YouTube)

Paus Franciscus geeft ‘ernstige fouten’ toe in Chileense misbruikzaak

'Ik vraag vergiffenis aan allen die ik heb beledigd'


In een brief aan de Chileense bisschoppen erkent paus Franciscus ernstige beoordelingsfouten te hebben gemaakt in de 'perceptie van de situatie' van verschillende misbruikzaken in Chili. De brief komt als reactie op het eindrapport van de Maltese aartsbisschop Charles Scicluna, die als speciaal gezant van het Vaticaan naar Chili ging om met misbruikslachtoffers te spreken. 

De paus schrijft, dat 'met name het gebrek aan waarheidsgetrouwe en evenwichtige informatie' hem ertoe bracht om de ernst van de situatie niet goed in te schatten.

'Ik vraag vergiffenis aan allen die ik heb beledigd', schrijft de paus, die de hoop uitspreekt persoonlijk in gesprek te gaan met slachtoffers en hun vertegenwoordigers in de komende weken.


Ook nodigt Franciscus de Chileense bisschoppen uit naar Rome om de conclusies van het onderzoek te bespreken. 'De verzamelde getuigenissen spreken op sterke wijze, zonder toevoegingen of verzachtingen, over vele gekruisigde levens. Ik beken dat dit pijn en schaamte heeft bij mij heeft veroorzaakt', aldus de paus in de brief.

Tijdens zijn reis naar Chili en Peru in januari, verdedigde Franciscus de Chileense bisschop van Osorno Juan Barros, die op de hoogte zou zijn geweest van het misbruik door Fernando Karadima. De populaire Chileense priester blijkt op grote schaal minderjarigen te hebben misbruikt. Barros zou ook als secretaris van de aartsbisschop van Santiago brieven van slachtoffers hebben verdonkeremaand.

De paus omschreef de beschuldigingen aan het adres van Barros als 'laster'. Die uitlating leidde ertoe, dat de Amerikaanse kardinaal O’Malley de paus openlijk terechtwees.

Sinds de onthullingen rond misbruik door geestelijken is het aantal kerkverlaters in Chili met 10% het hoogst van heel Latijns-Amerika. Ook het aantal priesterkandidaten is met 20% teruggelopen.


(Suriname Mirror/Katholiek Nieuwsblad/Twitter/CNA)

A'I Kofán-gemeenschap van Sinangoe, Ecuador, strijdt tegen goudzoekers

De A'I Kofán-gemeenschap neemt de verdediging van hun rivieren en bossen in eigen handGeconfronteerd met de onmiddellijke dreiging van grootschalige goudwinningsoperaties in hun voorouderlijk gebied, neemt de A'I Kofán-gemeenschap van Sinangoe in Ecuador de verdediging van hun rivieren en bossen in eigen hand.

Een krachtige video, geproduceerd door Amazon Frontlines, geeft een close-up van hoe de A'I Kofán high-tech monitoringplannen, wettelijke strategieën en mediacampagnes organiseren en uitdagen om deze nieuwe golf van goudwinning in het Amazone regenwoud te bestrijden.

Informatie over de strijd van A'I Kofán om hun land te verdedigen, bekijk hiertoe een recent onderzoeksartikel gepubliceerd in The Guardian en bezoek www.amazonfrontlines.org/stand-sinangoe/.
(Suriname Mirror/Alertnet/Vimeo/Twitter)

Ten minste 8 mijnwerkers gedood en 12 gewond in Bolivia bij ontploffing in Huanuni-tinmijn

(Bron foto: Jornadanet)
Een vrachtwagen met mijnwerkers en dynamiet ontploft


Ten minste acht mensen zijn gedood en 12 gewond in Bolivia, toen een vrachtwagen met mijnwerkers en dynamiet ontplofte op woensdag 11 april 2018 in de Huanuni-tinmijn in het zuidwesten van het land.


Op dit moment zijn de oorzaken onbekend, maar het incident deed zich voor toen het voertuig afdaalde naar een helling op 240 meter diepte van een afzetting, volgens het kantoor van de burgemeester.

De minister van Overheid, Carlos Romero, legde uit, dat het incident plaatsvond rond vier uur lokale tijd, toen de arbeiders hun werkdag begonnen, en dat de gewonden werden geëvacueerd naar ziekenhuizen in Oruro, 180 kilometer ten zuiden van La Paz.

Romero gaf ook aan, dat twee commissies naar de site zijn gegaan, een samengesteld uit autoriteiten van zijn ministerie en een andere bestaande uit specialisten in explosieven van de politie, om een ​​onderzoek naar de mogelijke oorzaken aan te vatten.

(Bron: Google Earth/Suriname  Mirror)
President Evo Morales heeft zelf opdracht gegeven tot een onmiddellijk onderzoek naar de explosie. De president uitte via Twitter zijn solidariteit met de families van de doden en gewonden, de Central Obrera Boliviana (COB) en de vakbondsfederatie van Boliviaanse werknemers (FSTMB).


In verklaringen aan de digitale krant La Razón van Bolivia, zei Elias Colque, voormalig leider van de Huanuni Mijnbouw Vakbond, dat operaties in de mijn snel worden opgeschort.

Huanuni is de grootste staatstinmijn van het land en heeft meer dan 2.500 mijnwerkers in dienst die dynamiet gebruiken voor hun dagelijkse taken.(Suriname Mirror/EFE/AP/La Razón de Bolivia/YouTube/France24/Twitter/Jornadanet)

281 Verdachte afpersers in Colombia in vijf jaar tijd gearresteerd in grootse 'Operatie Aurora'

(Bron foto: Minuto30)
President Santos: 'Er zal geen wapenstilstand zijn met criminele bendes'


Volgens de aanklager in Colombia zijn 281 vermeende afpersers in vijf jaar tijd gearresteerd in het grootste offensief van zijn soort. De massale Operatie Aurora voerde 251 acties uit in 26 provincies van Colombia, waarbij 38 criminele groepen het doelwit waren, aldus de website van de procureur-generaal donderdag 12 april 2018. 

Het kantoor zei, dat het offensief de betaling van $ 584.000 aan afpersingsgelden heeft voorkomen. President Juan Manuel Santos prees staatsstrijdkrachten voor de operatie op Twitter en zei dat 'er geen wapenstilstand zal zijn met criminele bendes:


De gezamenlijke operatie werd uitgevoerd door het Parket, de Nationale Politie, het centrale commando van het leger en het Technisch Onderzoekskorps (CTI). Honderden smartphones, simkaarten en geheugenkaarten werden in beslag genomen.

De aanklager zei, dat het daarop zal zoeken naar bewijs van afpersingsoperaties uitgevoerd door de beoogde criminele groepen.

Volgens de autoriteiten hebben meer dan 1.000 politieagenten en Officieren van Justitie de operatie uitgevoerd. Een team van 80 rechercheurs en 20 Officieren van Justitie zal belast zijn met het indienen van de strafrechtelijke aanklacht voor rechtbanken.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Heraldo/Twitter/Minuto30)

Zoektocht in 2 celblokken SDKK levert 9 telefoons, aantal geïmproviseerde steekwapens en kapmes op

Leden van het Korps Politie Curaçao en Defensie doorzoeken celblokkenBij een zoektocht in twee celblokken van Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) zijn negen telefoons, een aantal geïmproviseerde steekwapens en een kapmes gevonden. Deze spullen zaten goed verstopt in de celblokken. Leden van het Korps Politie Curaçao (KPC) en Defensie hebben de blokken doorzocht. 

Het Openbaar Ministerie had namens SDKK en KPC aan Defensie gevraagd om gebruik te maken van het gespecialiseerde zoekteam. De gevonden spullen zijn door de autoriteiten in beslag genomen.

Er wordt dagelijks in de gevangenis op de aanwezigheid van drugs gecontroleerd. Daarbij stuit men vaak op ingenieuze manieren die bedacht zijn om de drugs de gevangenis binnen te krijgen, aldus directeur Urny Floran in het Antilliaans Dagblad van vandaag, vrijdag 13 april 2018.

Zo zijn er onlangs vijf kleine zakjes marihuana aangetroffen, die in een blik met poedermelk verstopt zaten. Het blik is in de keuken aangetroffen. Deze zaak is nog in onderzoek. Er zijn nog geen maatregelen getroffen tegen de personeelsleden. De leiding wacht het onderzoek af, aldus Floran.


Gisteren is er ook een kleine hoeveelheid drugs in de gevangenis gevonden bij de werkplaats. De marihuana zat in heel kleine doosjes, de afmeting is vergelijkbaar met de verpakking voor twee stukjes kauwgum. De drugs die in de gevangenis wordt aangetroffen, wordt niet per definitie door het personeel zelf naar binnen gebracht, aldus Floran.

Een tijd geleden hebben gedetineerden die buiten de gevangenis schoonmaken geprobeerd om drugs in de wand van een waterjug naar binnen te brengen.

Ook leveranciers zijn de dupe van het afblazen van het Curaçao Ponton Festival

Organisator Sumusica gesommeerd te betalen voor geleverde diensten of donaties terug te storten


Niet alleen mensen die een kaartje hebben gekocht, maar ook leveranciers zijn de dupe van het afblazen van het Curaçao Ponton Festival vorige week. Advocaat Murray heeft namens een vijftal klanten organisator Sumusica Curaçao bv gesommeerd te betalen voor geleverde diensten of donaties terug te storten.

Murray vandaag, 13 april 2018, in het Antilliaans Dagblad: 'Het gaat om bedragen die variëren van 10.000 gulden sponsoring tot 30.000 gulden aan een leverancier.'

De advocaat hekelt vooral het feit, dat de organisatie en managing director Gìsgard Felida nauwelijks communiceren met betrokkenen. Murray kan zich voorstellen dat een deel van de inkomsten uit kaartverkoop en sponsorgelden is uitgegeven aan de vooruitbetaling en onkostenvergoeding van artiesten.

'Ik begrijp ook dat het tijd vraagt om te organiseren hoe en waar het geld wordt terugbetaald. Maar, er is nu een week verstreken, dan verwacht je meer duidelijkheid.'

Aan Dolfijn FM liet een gedupeerde gisteren inderdaad weten van Felida bericht te hebben gekregen dat terugbetaling niet mogelijk is, omdat er geen geld is. 'We zoeken een oplossing en zodra we die hebben gevonden zullen we laten weten hoe mensen hun geld kunnen terugkrijgen', schrijft Felida. Vorig week kondigde Sumusica nog aan deze week duidelijkheid te geven over de restitutie van de betalingen voor kaartjes.

Werner Wiels nooit benaderd om mee te werken aan onderzoek Soab naar uitgaven MDPT

'Ik ben noch verbaal, noch schriftelijk door Soab gevraagd om medewerking te verlenen'


Werner Wiels is nooit benaderd om medewerking te verlenen aan het onderzoek van Soab naar de uitgaven van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT). Dat laat het voormalig hoofd van dat team in een officiële persverklaring weten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 13 april 2018. 

'Ik ben noch verbaal, noch schriftelijk door Soab gevraagd om medewerking te verlenen voor het toen lopende onderzoek', aldus Wiels.

'Nadat ik in november 2017 in de pers kennis had genomen van berichtgevingen dat ik medewerking zou hebben geweigerd, heb ik via mijn raadsman op 14 november 2017 een brief gestuurd naar Soab waarin ik heb gevraagd aan te tonen op welke dag en op welke wijze mij om medewerking is gevraagd. Soab heeft middels haar advocaat vervolgens laten weten dat MDPT mij heeft gevraagd mee te werken aan het onderzoek en dat ik zou hebben geweigerd. Wel, ik ben op geen enkel moment door het MDPT benaderd met het verzoek mee te werken aan het onderzoek van Soab.'

Via zijn advocaat heeft Wiels - zo stelt hij in de persverklaring - de conceptrapporten van Soab opgevraagd en uiteindelijk ook gekregen.

Vier ministers op Curaçao tekenen Nationaal Plan tegen Geweld

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Plan beoogt bestrijding van geweld in de huiselijke en relationele sfeer


Vier ministers hebben gisteren het Nationaal Plan tegen Geweld getekend. 'Een historisch moment', aldus voorvechtster van vrouwenrechten Jeanne Henriquez, namens de ngo’s die zich inzetten voor verbetering van de sociale ontwikkeling op Curaçao, vandaag, vrijdag 13 april 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Het Nationaal Plan tegen Geweld is tot stand gekomen op initiatief van minister Hensley Koeiman (MAN) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn. De andere ondertekenaars zijn minister van Justitie Girigorie (PAR), minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport, Alcalá-Wallé (PAR) en minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Suzy Camelia-Römer (PIN).


De ministers erkennenm dat het beleid erop gericht dient te zijn ‘dat er een cultuur gaat ontstaan waarin men elkaar genoeg vertrouwt om samen te willen werken in tegenstelling tot de bestaande cultuur van niet samen willen werken. Hierdoor zal interministerieel, intersectoraal en integrale samenwerking, inclusief tussen organisaties onderling een feit worden’.

Er komen een interministeriële werkgroep en een centrale commissie belast met toezicht op de uitvoering van het Nationale Plan tegen Geweld.

Dit plan beoogt bestrijding van geweld in de huiselijke en relationele sfeer, in het bijzonder bescherming van kinderen tegen fysiek geweld en seksueel misbruik.

Dode man aangetroffen in auto in zijstraat Verlengde Gompertsstraat

Identiteit man is nog niet bekend en ook niet of er sprake is van een misdrijf


Het lichaam van een man is gistermiddag aangetroffen in een zwarte auto in een zijstraat van de Verlengde Gompertsstraat te Paramaribo-Noord. Buurtbewoners hadden de politie ingeschakeld, omdat het voertuig al meer dan een week in de straat geparkeerd stond, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 13 april 2018. 

Toen de politie op onderzoek uitging, vond zij in het voertuig het levenloze lichaam van een man in verre staat van ontbinding. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast, waarna het lichaam voor obductie in beslag werd genomen.

Het voertuig werd door een sleepwagen naar het politiebureau gebracht voor nader onderzoek. De identiteit van de man is nog niet bekend. Het is evenmin duidelijk of er sprake is van een misdrijf. De politie onderzoekt de zaak verder.

Minister Pengel: 'Gerepareerde politieauto's niet verdeeld onder politieke loyalisten en vrienden ex-minister Miranda'

'Een paar voertuigen is met onderdelen van OWT&C in rijdende staat gebracht, een paar is ingezet voor leden managementteam Miranda'Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) heeft gisteren in De Nationale  Assemblee ontkend, dat 24 politievoertuigen zijn gerepareerd en verdeeld onder politieke loyalisten en vrienden van ex-minister Jerry Miranda. 

Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) had dat gesteld en eist een grondig onderzoek in deze kwestie, waarbij volgens haar sprake is van corruptie en vriendjespolitiek.

Pengel zei, dat hij het werk rond wateroverlast heeft moeten laten liggen om deze kwestie uit te zoeken. Hij deelde mee, dat toenmalig minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie aan haar collega Siegfried Wolff had gevraagd om volgens de comptabele regels de autowrakken te taxeren en te verkopen. Toen Eugene van der San aantrad als bewindsman schreef hij een brief hierover aan minister Miranda. In de periode van Ferdinand Welzijn is deze kwestie geëffectueerd, via het Korps Politie Suriname.

'Het gaat niet om auto's die voor reparatie waren aangeboden', benadrukte Pengel. Ze zijn volgens de bewindsman niet onttrokken aan de politie. 'Ze waren niet in rijdende staat. Het zou te veel kosten om de voertuigen te repareren. OWT&C heeft besloten om ze als sloop te gebruiken voor het repareren van auto's van het ministerie. Een paar andere voertuigen zijn met onderdelen van OWT&C in rijdende staat gebracht. Een paar zijn ingezet voor leden van het managementteam van Miranda.'

Pengel deelde mee, dat twintig auto's op 15 juni 2017 door het Korps Politie Suriname overgedragen zijn aan het hoofd van de werkplaats van OWT&C. Hij beloofde, dat wanneer het complete dossier af is, dit met foto's en al opgestuurd zal worden naar De Nationale Assemblee. Tot nu toe is volgens de bewindsman niet gebleken, dat er sprake is van corruptie of dat auto's naar politieke loyalisten en vrienden zijn gegaan. Er is volgens hem geen sprake van oneigenlijk gebruik.

Assembleelid Mathoera vindt dat de minister alleen bevestigt wat zij heeft gezegd.

'Het enige verschil is, dat ik heb gezegd, dat het voor reparatie was en de minister zegt, dat het voor verkoop was. De minister bevestigt ook, dat niet verkocht is, maar dat de auto's gerepareerd zijn en niet teruggegeven aan het KPS, maar worden ingezet voor het managementteam. Dit geeft ook aan, dat terwijl KPS een voertuigenprobleem heeft, prioriteit wordt gegeven aan vrienden en partij-loyalisten van de minister. Ik kan me niet voorstellen, dat de minister zegt, dat deze zaak imagoschade oplevert voor Openbare Werken en dat hij vervolgens niet in staat is stukken over te leggen. Als alles transparant was, zou de minister precies kunnen aangeven hoeveel auto's nog rijden en door wie. Ik kijk uit naar het onderzoek en de stukken. De minister heeft ook niet kunnen beantwoorden, waarom de voertuigen na reparatie niet terug zijn gegeven aan het KPS ter bestrijding van de criminaliteit.' 

Het Assembleelid wacht het dossier van de minister af.

Assemblee bekrachtigt verhoging invoerrechten op kip en kipdelen van 20 naar 40%

Waterberg (BEP): 'Het volk wil lokaal kip kopen, maar deze moet betaalbaar zijn'


De Nationale Assemblee heeft gisteravond de verhoging van invoerrechten op kip en kipdelen van 20 naar 40% bekrachtigd. De verhoging was al per september vorig jaar ingegaan. De wetswijzing is aangenomen met 27 stemmen vóór en 1 tegen, van de PALU. De oppositionele partijen VHP, ABOP, Pertjajah Luhur, NPS en DOE stemden vóór de wetswijziging. Dit meldt Starnieuws vandaag, vrijdag 13 april 2018.

'Wij moeten all hands on deck samenwerken, elkaar helpen en stimuleren om inderdaad de pluimveesector te verbeteren en te versterken, omdat alle externe factoren van de wereld van grote invloed zijn op onze kleine economie', zei commissievoorzitter Jennifer Vreedzaam (NDP). 'We moeten de nodige maatregelen treffen in huis zodat onze nationale productie op gang kan komen en als wij eensgezind zijn, samenwerken, nadenken en naar oplossingen zoeken, denk ik wel dat we komen waar we moeten zijn.'


Aan de regering werd voorgehouden, dat deze stap niet het enige is dat moet gebeuren om de sector te stimuleren. Zowel de coalitie als de oppositie hebben gevraagd om ook andere maatregelen te treffen en te kijken naar de financiering en mogelijkheden voor lokale voerproductie, aangezien 70% van de uitgaves gaat naar de aankoop van voer. Ook werd gesteld, dat de consument beschermd moet worden tegen een verdere verhoging van de prijs van kip.

'Ondanks dat het moeilijk is, zijn Surinaamse bedrijven onvermoeid bezig om de inspanning te plegen om de sector te behouden, om iets eruit te verdienen en om het ondernemerschap te stimuleren, maar de regering moet niet achterblijven om haar verplichtingen na te komen', zei Mahinder Jogi (VHP). Hij is ingenomen met de voornemens van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij om over twee tot drie weken te starten met het Agrarisch Krediet Fonds, zodat onder andere meer lokale kippenkwekers geld kunnen lenen om hun eigen productie uit te breiden. 'Ik hoop dat het niet alleen bij woorden blijft, maar dat zaken ook omgezet worden in daden. Wanneer de sector kan uitgroeien naar een marktaandeel van 80%, betekent dat we als land iets hebben gedaan.'
 
De enige stem tegen was van het Assembleelid Cleon Gonzalves (PALU), die de mening toegedaan is dat de pluimveesector inderdaad omhooggetrokken moet worden, 'maar we moeten ook de mensen concreet zeggen dat we in een precaire situatie zijn beland en we moeten ze alternatieven geven'.

Fractieleider Celsius Waterberg (BEP) is tegen de wetswijziging en pleit voor de intrekking van de ministeriële beschikking, waarin de verhoging van de invoerrechten met 40% is verwerkt, welke op 1 september 2017 is ingegaan. 'Alles is mij komt in opstand tegen deze wetswijziging. Het volk wil lokaal kip kopen, maar deze moet betaalbaar zijn. Ik weet dat met deze wet die ondersteund wordt door grote delen van het parlement, kip duurder gaat worden.' Hij ging vóór de stemming de vergaderzaal uit. Fractiegenoot Rudolf Zeeman, tevens lid van de commissie die de wetswijziging heeft voorbereid, stemde voor de wijziging.

Op de vraag waarom de lokale kip nog steeds duurder is dan de importkip, antwoordde minister van Handel, Industrie en Toerisme Stephen Tsang, dat de 'lokale kip nooit goedkoper kan zijn dan de importkip. We zijn nog niet zover, omdat we niet kunnen concurreren tegen de massaproductie in het buitenland. De enige manier om te kunnen concurrerenm om de prijs van de importkip te verhogen, is door de invoerrechten te verhogen, wat vorig jaar is gebeurd'.

Tsang gaf aan, dat gegaan moet worden naar een balans tussen lokaal gekweekte kippen en de importkip.

Hij verduidelijkte, dat het aannemen van de wetswijziging de bekrachtiging is van de beschikking van de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, om de invoerrechten op kip en kipdelen te verhogen van 20 naar 40%. Deze beschikking is al in werking en zal dus niet opnieuw de invoerrechten verhoogd worden.

Twee verdachten aangehouden in cocaïne bagagecontainer-zaak

De mannen waren belast met beladingswerk- zaamheden


Twee verdachten zijn aangehouden in de cocaïne bagagecontainer-zaak. 55 Pakken cocaïne zijn zondag in een bagagecontainer aangetroffen op de Johan Adolf Pengelluchthaven. De mannen waren belast met beladingswerkzaamheden, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 13 april 2018.

De cocaïne, met een gewicht van ongeveer 63 kilo, werd aangetroffen in een dubbele bodem van een container. De container zou geplaatst worden in de bagageruimte van een KLM-vliegtuig dat op vertrek stond naar Nederland.

De politie onderzoekt de zaak verder.

Nading (NDP) pleit voor versterking politie van Snesikondre en Moengo

Assembleelid Nading vraagt aandacht van regering voor criminaliteitsbestrijding in binnenland


Assembleelid Aida Nading (NDP) heeft donderdag 12 april 2018 aandacht gevraagd van de regering voor de criminaliteitsbestrijding in het binnenland. Het Paramaccaans gebied wordt onveilig gemaakt door criminelen.

Nading pleit, aldus Starnieuws, voor versterken van de politie van Snesikondre en Moengo. Personen worden beroofd op de rivier en de Weg naar Langatabbetje. 'De mensen zijn ook op de goudvelden niet veilig. Ze voelen zich niet veilig in hun leefomgeving. Dringend optreden van de politie is nodig.'

Nading deelde mee, dat de politie van Snesikondre vaak niet over brandstof en vervoer beschikt. Wanneer criminelen hebben toegeslagen en verdwenen zijn, dan pas komt de politie ter plekke aan. Het Assembleelid hoopt dat snel wordt ingegrepen om orde op zaken te stellen.

Guyanees vliegtuigje maakt noodlanding op het vliegveld van rijstbedrijf Manglie

De Maule M-7-235C Orion kreeg motorpech


Een Guyanees vliegtuigje (Maule M-7-235C Orion) heeft donderdagmiddag 12 april 2018 een noodlanding gemaakt op het vliegveld van rijstbedrijf Manglie aan de Ataoelahweg. Regiocommandant Wiedjakoemar Oedit van het Korps Politie Suriname bevestigt op Starnieuws, dat de politie ter plekke een vliegtuigje aangetroffen heeft met registratienummer N235HC. 

Bij het onderzoek is gebleken, dat dit vliegtuigje was opgestegen in Guyana en had als bestemming Frans-Guyana. Op een bepaald moment had het toestel motorpech. De bemanning kon niet meer terugkeren naar Guyana. Besloten werd een noodlanding te maken.

De piloot had eerder contact gemaakt met de Surinaamse luchtvaartautoriteiten met de mededeling dat gebruik zou worden gemaakt van het Surinaamse luchtruim om naar Frans-Guyana te gaan. Op een gegeven moment was het contact verbroken. Toen een airstrip in zicht kwam, werd de noodlanding ingezet.

De politie is bezig met het onderzoek. Het vliegtuig wordt bewaakt. Er is contact gelegd met de procureur-generaal en luchtvaartwaakhond CASAS. Tot nu toe is volgens Oediet gebleken dat het gaat om een noodlanding.

De Ware Tijd meldt onder  andere: 'De twee passagiers – een Amerikaan en een Argentijn – zijn afgevoerd naar het politiebureau in verband met het onderzoek.'

Minister Getrouw brengt werkbezoek aan Korps Politie Suriname

(Bron foto: KPS)
'Corruptie, smeergelden en doorspelen van confidentiële informatie worden met wortel en tak  uitgeroeid' 


Minister van Justitie en Politie Stuart Getrouw  heeft gisteren, donderdag 12 april 2018, een kennismakingsbezoek gebracht aan het Korps Politie Suriname (KPS). De minister werd  op het hoofdbureau van politie aan de Duisburglaan ontvangen door de plaatsvervangend korpschef, de commissaris van politie Darnie Stolk, het management team, afdelingshoofden en medewerkers, zo bericht het Korps Politie Suriname.

De Surinaamse Politie Bond en vertegenwoordigers van de Bond Burger Personeel bij het KPS waren ook aanwezig om de minister te verwelkomen. De voorzitter van de Surinaamse Politie Bond heeft de minister de volle ondersteuning toegezegd en kijkt op korte termijn uit naar de uitnodiging van de minister voor het bespreken van zaken die oplossing behoeven.

De plaatsvervangend korpschef is ervan overtuigd dat de politieorganisatie een productieve samenwerking op basis van wederzijds respect tegemoet ziet met de nieuw bakken bewindsman. De commissaris gaf verder mee, dat de politie haar werk doet met de middelen die zij ter beschikking heeft en door het toepassen van strategieën van crisismanagement.

‘Geheimhoudingsplicht, juiste attitude, goede communicatieve vaardigheden, creativiteit, respect naar het bevoegd gezag zullen wederom hun intreden doen binnen alle afdelingen van het ministerie van Justitie en Politie’, hield minister Getrouw de aanwezige politieambtenaren voor.

De bewindsman heeft duidelijk gesteld, dat zaken als corruptie, aannemen van smeergelden en het doorspelen van confidentiële informatie aan derden met wortel en tak zullen worden uitgeroeid.

Vicepresident Ashwin en ministers Pengel en Ferrier bezoeken in aanbouw zijnde studentenwoningen

'Deze campus is heel speciaal en de voorzieningen zijn crème de la crème'


Vicepresident Michael Ashwin Adhin en de ministers van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), Patrick Pengel, en Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), Lillian Ferrier, hebben een oriëntatiebezoek gebracht aan de in aanbouw zijnde studentenwoningen.

Tijdens het bezoek woonden de bewindslieden een presentatie bij over het project dat wordt opgezet op het universiteitscomplex en kregen vervolgens een rondleiding.

Adhin geeft donderdag 12 april 2018 in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut dat de studentenwoningen, in het bijzonder voor studenten in de buitenwijken en het binnenland, een bijzondere uitkomst gaan bieden.

Verder stelt de vicepresident dat er invulling is gegeven aan de visie van de president om de toegankelijkheid van studenten van buiten Paramaribo mogelijk te maken. De minister van OWC vindt het opzetten van de studentenwoningen een geweldig initiatief. 'Deze campus is heel speciaal en de voorzieningen zijn crème de la crème', sprak de minister.

Volgens de bewindsvrouwe is het belangrijk voor studenten om hun eigen campus te hebben zodat zij vooral niet ver hoeven te reizen. Het ligt in de bedoeling om de eerste fase van het project in september 2018 af te ronden zodat de eerste groep studenten hun intrek kunnen nemen in oktober van dit jaar. Zowel Adhin als de ministers zijn onder de indruk van het verloop van de werkzaamheden.

Mummie-monkimonki-mysterie in Minnesota, VS...

Hoe komt een ​​dood doodshoofdaapje terecht in het plafond van een warenhuis?Er is een mummie-mysterie in Minnesota (VS): hoe komt een ​​dood doodshoofdaapje (Saimiri sciureus - in Suriname: monkimonki) terecht in het plafond van een warenhuis? Het mysterie kwam in het nieuws op 8 april, toen een afbeelding van het 'gemummificeerde' aapje verscheen op de Facebook-pagina van Old Minneapolis (zie hierna). De foto was aangeleverd door een man die beweerde te werken aan de renovatie van Dayton's warenhuis (een 100-jaar oude instelling die wordt verbouwd tot een glanzende, nieuwe commerciële ruimte) in het centrum van Minneapolis.De foto toont wat de al lang dode overblijfselen van een aap bleken te zijn - uitgedroogd, vergeeld van ouderdom en een horizontale snee, breuk, over de buik. De fotograaf zei, dat hij de 'vergane primaat' vond tijdens het renoveren van het plafond van het warenhuis.

Maar, waar kwam deze aap vandaan? Hoe kwam het in het plafond van een warenhuis terecht? Wie of wat heeft die vervelende breuk veroorzaakt?

Lezers van Old Minneapolis vulden de Facebook-pagina met theorieën. Verschillende lezers kwamen met advertenties uit de jaren '50 en '60 van reclames van de dierenwinkel die vroeger op de bovenste verdieping van Dayton was gevestigd. In een krantenknipsel worden 'hilarische apen' te koop aangeboden (inclusief doodshoofd- en slingerapen), evenals tropische vissen en mynah vogels. Een andere lezer herinnerde zich een voormalige medewerker die zei, dat hij 50 jaar bij Dayton had gewerkt; ooit ontsnapte een aap in het leidingwerk op de zevende of achtste verdieping, zei de man, en werd daar gedood door het blad van een ventilator.

Tot nu toe heeft slechts één familie de eer voor de mysterieuze aap opgeëist. Regan Murphy, de burgemeester van het nabijgelegen Robbinsdale, zegt dat het waarschijnlijk zijn vader was. 'Mijn vader [Larry] stal ooit een aap van een display in Dayton in de jaren '60', twitterde Murphy.


Larry en zijn maatje speelden kennelijk op een middag na middelbare school toen ze bij de dierenwinkel van het warenhuis belandden. De jongens zouden een aap uit het gebouw gesmokkeld hebben onder een van hun jassen en hebben gebracht naar Larry's huis. Toen Larry's moeder thuiskwam in een overhoop gehaald huis dat stonk naar 'monkey business', kregen de jongens de opdracht om de aap terug te brengen naar Dayton, zo luidt het verhaal.

'Ze gingen terug naar de winkel, zetten hem op een roltrap en verlieten de winkel', vertelde Murphy de Star Tribune. Vandaar is de aap misschien naar het plafond gegaan. Dat is sowieso een verklaring.

Volgens de BBC werken bouwambtenaren samen met lokale musea om erachter te komen welke verhalen waar zijn en welke slechts een soort 'broodje aap' zijn.

Maar voor nu, hier is één mysterie opgelost: de aap afgebeeld op de foto is 'absoluut een doodshoofdaapje',  vertelde Mary Blair, een primatologe en directrice van biodiversiteitsonderzoek in het 'American Museum of Natural History', aan Live Science in een e-mail.

Doodshoofdaapjes leven voornamelijk in tropische regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika en zijn lange tijd het slachtoffer geweest van handel in huisdieren op de zwarte markt. Met een hoogte van ongeveer 30 centimeter zijn de aapjes klein, gemakkelijk te smokkelen en kunnen ze alarmerend goedkoop worden verkocht.

Een oud exemplaar van Dayton adverteerde de huisdieren voor $ 18,88 per stuk. Verkoopadvertenties voor deze apen kwamen zelfs achterop stripboeken.

Volgens Primarily Primates, een non-profit opvang voor afgedankte huisdieren en niet-inheemse dieren, zijn er geen federale wetten die het bezit van primaten verbieden, hoewel het importeren van primaten als huisdier verboden is. De non-profitorganisatie is in de jaren '70 opgericht, specifiek om doodshoofdaapjes te helpen hervestigen die als huisdier waren achtergelaten.(Suriname Mirror/LiveScience/Facebook/Twitter)