woensdag 16 januari 2019

DA’91-voorzitster Angelic del Castilho: 'Drugszaak onomstotelijk bewijs van moreel verval'

'De reactie van de autoriteiten in deze zaak roept veel vragen op'


Het is al meer dan een week geleden, dat in de haven van Paramaribo in 8 containers 2.345 kilo cocaïne werd onderschept. De politie gaf vijf dagen later pas tijdens een persconferentie aan, dat er geen aanhoudingen in deze zaak waren verricht. De verdachte rijstondernemer Nitender Oemrawsingh werd afgelopen maandag doodgeschoten aangetroffen in Guyana. Het vermoeden bestaat dat het om een liquidatie gaat. 

'Deze ontwikkeling, met name de megadrugsvangst, is het onomstotelijk bewijs van het moreel verval in onze samenleving en erger nog de criminele infiltratie in onze samenleving', vindt DA’91-voorzitster Angelic del Castilho, aldus het Dagblad Suriname woensdag 16 januari 2019.

Eveneens stelt zij, dat de reactie van de autoriteiten in deze zaak veel vragen oproept. 'Het etiket van een narcostaat is eentje, dat vernietigend is voor onze samenleving en in het bijzonder voor economische ontwikkeling, maar erger nog het is een doodsteek voor gezonde en goede toekomstperspectieven voor elke Surinaamse burger. Wanneer je dit beseft, dan is het duidelijk dat het onbegrijpelijk is dat tot op heden er geen aanhoudingen zijn verricht.'

'In de kwestie van de duikboot met de ondernemer Oedit werd blijkbaar ook lang genoeg gedraald, zodat hij kon vluchten', zegt de DA’91-voorzitster. 'Dit is onacceptabel. DA’91 is van mening dat in een dergelijk grensoverschrijdend crimineel geval er juist heel hard moet worden opgetreden. De uitspraak van waarnemend korpschef Prade, dat het nergens ter wereld gemakkelijk is om de grote boys achter dit soort ladingen te pakken te krijgen, is zeer alarmerend en tast het veiligheidsgevoel van elke burger aan. Suggestieve uitspraken vanuit de politie als zou de gemeenschap zelf de puzzel kunnen oplossen wie achter de drugs zit, door te kijken naar wie zwijgt, zijn niet op hun plaats.'

'Het is zo, dat er eerder ook zaken zijn geweest van criminele aard, die tot op heden niet zijn opgelost. Echter is de partij van mening, dat in deze zaak wordt opgetreden en dat er binnen afzienbare tijd volledige openheid komt in wie de beroepscriminelen zijn die verantwoordelijk gehouden moeten worden voor de aanslag op de naam en toekomst van de republiek Suriname.'

Jeugdparlement zet met voorwaarden hakken weer in het zand in kwestie verkiezing jeugdambassadeurs

'Geen vergadering voor verkiezingen alvorens we met president in dialoog zijn getreden'

'Vrijstelling aan kandidaten die nu boven de leeftijdsgrens zijn komen te staan'


Hoewel het ministerie van Sport- en Jeugdzaken ernaar streeft om uiterlijk 26 januari de verkiezingen voor jeugdambassadeurs te laten plaatsvinden, is de leiding van het Jeugdparlement pas bereid om dat te doen als er voldaan wordt aan enkele voorwaarden. 'Wij zullen geen vergadering voor de verkiezingen uitschrijven alvorens we met de president in dialoog zijn getreden', zegt Kelvin Koniki, voorzitter van het Jeugdparlement, woensdag 16 januari 2018 in de Ware Tijd.

De leiding wil verder, dat het ministerie vrijstelling geeft aan de vorige kandidaten die nu boven de leeftijdsgrens zijn komen te staan. Edgar Sampi, die zich eerder kandidaat had gesteld is buiten de boot gevallen, nadat het ministerie de procedure voor de verkiezingen opnieuw had opgestart. Zowel hij als de leiding van het Jeugdparlement vinden het oneerlijk, dat hij niet meer kan meedingen, omdat dit buiten zijn schuld om is.

De leiding van het jongerenorgaan stelt als derde voorwaarde om de verkiezingen uit te schrijven, dat er vanuit het Jeugdparlement een waarnemer wordt aangesteld tijdens de sollicitatiegesprekken. De sollicitatie- en selectieprocedure zijn echter al achter de rug. Van de tien jongeren die zich hadden opgegeven voor de functie van Caricom-jeugdambassadeur zijn acht door de selectie heen. Voor de functie van SDG-jeugdambassadeur (Sustainable Development Goals)  hadden zes jongeren zich opgegeven. Hiervan zijn er vijf geselecteerd. Het jeugdparlement is hierover al formeel geïnformeerd.

De kennismaking van deze kandidaten met het Jeugdparlement zou uiterlijk zaterdag 19 januari moeten plaatsvinden. Koniki zegt, dat er voor die dag een normale huishoudelijke vergadering staat gepland. 'Geen kennismaking.' Het is niet duidelijk of de leiding van het Jeugdparlement het ministerie al heeft geïnformeerd over de voorwaarden.

Archeologen in het noorden van Peru vinden overblijfselen van 132 kinderen

(Bron foto's: National Geographic)
Vondst is bewijs van een van de grootste menselijke offers in de wereldgeschiedenis

'We hebben 10 graftombes gevonden, blijkbaar kinderen uit de Chimu-elite'


Archeologen in een gebied in het noorden van Peru, vroeger bewoond door de Chimu-beschaving, hebben de overblijfselen van 132 kinderen gevonden, een bewijs van een van de grootste menselijke offers in de wereldgeschiedenis. 


De overblijfselen, samen met die van 260 jonge lama's, werden gevonden in de buurt van het kustplaatsje Huanchaco, ongeveer 560 kilometer ten noordwesten van Lima, meldde de krant El Comercio dinsdag 15 januari 2019.

'Dit zijn ongeveer vier offergebeurtenissen die werden uitgevoerd tussen 1200 en 1520, of één per eeuw. Dit laat zien, dat ze zelfs na de Inca-verovering doorgingen met mensenoffers', vertelde archeoloog Gabriel Prieto de krant. 'We hebben 10 graftombes gevonden, blijkbaar kinderen uit de Chimu-elite, omdat ze begraven waren met artefacten en beschilderde kleding.' De leeftijd van de kinderen varieerde tussen 5 en 14 jaar, voegde hij eraan toe.


Terwijl de bevindingen werden gedaan aan de kust, omvatten ze zaden en veren uit het Amazonegebied aan de andere kant van het Andesgebergte, aldus het bericht.

De verkenning werd gefinancierd door National Geographic en gedetailleerd beschreven in het februarinummer. Afgelopen april meldde National Geographic een andere ontdekking van 137 kinderen en 206 lama's in het Huanchaquito-Las Llamas-gebied, ongeveer anderhalve kilometer verwijderd van de nieuwe ontdekking. National Geographic zegt, dat de vondst de grootste tot nu toe is in Noord- en Zuid-Amerika en waarschijnlijk de wereld.

De Chimu, hun hoofdstad in Chan Chan, creëerden het op een na grootste rijk in de geschiedenis van de oude Andes. Het staat bekend om zijn architectuur en gouden kunstwerken. Ze bouwden ook een uitgebreid irrigatiesysteem met kanalen die het mogelijk maakten om woestijngebieden te cultiveren. De Chimu werden veroverd door de Inca's in 1470.

Onder de Chimu-praktijken die door de Inca's werden aangenomen, was het beleid om veroverde landen autonomie en bepaalde kunstkenmerken toe te staan.

(Suriname Mirror/UPI/Twitter)

Defect in Colombia's grootste hydro-dam Hidroituango vooralsnog verholpen door nutsbedrijf EPM

Een ​​van de twee poorten naar de turbinekamertunnel gesloten


Medellin's openbare nutsbedrijf bedrijf EPM heeft vandaag, woensdag 16 januari 2019, met succes de eerste fase afgerond van een operatie om een defect in 's lands grootste hydro-elektrische dam te herstellen. Het bedrijf zegt, dat het in staat was om een ​​van de twee poorten naar de turbinekamertunnel te sluiten, die voorlopig is gebruikt voor de afvoer van water uit het reservoir van de Hidroituango-dam. 

EPM werd gedwongen om het sluiten van deze poorten te versnellen nadat er een enorm sinkhole was gevonden in de berg die de dam ondersteunt, vermoedelijk als gevolg van erosie veroorzaakt door het water dat door de tunnel stroomt.


De tweede poort wordt volgende week gesloten. Deze operatie is mogelijk riskanter dan die van woensdag, omdat het onzeker is of de berg sterk genoeg is om de zuigkracht te weerstaan ​​die wordt veroorzaakt door de enorme hoeveelheid water die er doorheen stroomt. Zodra de turbinetunneltunnel is gesloten, kunnen ingenieurs de schade in de tunnel en de berg inspecteren en beslissen of de dam van 4 miljard dollar kan worden voltooid of moet worden gedeconstrueerd.


De bouwproblemen van het megaproject begonnen in mei vorig jaar nadat de voortijdige sluiting van de oorspronkelijke waterafvoertunnels en het stijgende water in het reservoir het hele project dat nog in aanbouw was, dreigde te overspoelen.


Om de controle over het project te herwinnen, besloot EPM de turbinekamertunnel te gebruiken om water uit het reservoir te laten lozen in de Cauca-rivier. Of dit besluit de dam redde, die in november vorig jaar moest beginnen met het leveren van 17% van de energie in Colombia, zal niet duidelijk zijn tot na het sluiten van de turbinetunneltunnel.

De financiële gevolgen van de mislukkingen van EPM dwongen het bedrijf om miljoenen activa te verkopen, terwijl Medellin, dat grotendeels afhankelijk is van de inkomsten van het nutsbedrijf, werd gedwongen voorlopig in de uitgaven te snijden om een ​​mogelijk faillissement te voorkomen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Tiempo/El Colombiano/Twitter/YouTube)

Braziliaanse president Bolsonaro versoepelt de Wapenwet

(Bron foto: Always Politics)
Burgers hoeven niet meer aan te tonen waarom ze een wapen nodig hebben


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft een decreet ondertekend die de Wapenwet versoepelt. Hij beloofde burgers die zich aan de wet houden te bewapenen. Zo kunnen zij zich verweren tegen de ongebreidelde misdaad in het land.Voor het decreet was geen goedkeuring van het parlement nodig. 

Door de ondertekening hoeven burgers niet meer aan te tonen waarom ze een wapen nodig hebben. Wel blijven er andere restricties van kracht. Zo worden wapenbezitters getest op hun psychologische gesteldheid. Ook wordt gekeken of zij kunnen omgaan met een wapen.


Brazilië is een van de meest gewelddadige landen ter wereld. Van de 100.000 mensen worden er gemiddeld dertig vermoord. In de Verenigde Staten zijn dat er vijf per 100.000.

Bolsonaro, die in oktober vorig jaar werd gekozen als president en per 1 januari regeert, beloofde de orde te herstellen in het land. Naast dat burgers zich nu mogen bewapenen mogen politieagenten criminelen doden. 

Met het tekenen van het decreet komt Bolsonaro een belangrijke verkiezingsbelofte na.(Suriname Mirror/Al Jazeera/YouTube/De Telegraaf/France24)

Rusland bezorgd over eventueel militair ingrijpen VS in Venezuela

'Washington steunen op de oppositie om besprekingen met de regering te blokkeren'


De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov, zei vandaag, woensdag 16 januari 2019, gealarmeerd te zijn voor een of andere mogelijke Amerikaanse militaire optie voor Venezuela en beschuldigde Washington ervan te steunen op de oppositie om besprekingen met de regering te blokkeren.


Lavrov, die zijn jaarlijkse persconferentie hield, zei dat de Amerikaanse benadering van Venezuela laat zien dat Amerikaanse pogingen om overheden over de hele wereld te proberen te ondermijnen die zij niet leuk vonden, door gingen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn steun betuigd aan een oppositieleider, die de druk op de socialistische president Nicolas Maduro van Venezuela opvoert nu die aan zijn betwiste tweede regeertermijn is begonnen. In 2017 zei Trump, dat hij een 'militaire optie' om een ​​einde te maken aan wat hij beschouwt als economische chaos in Venezuela, een nauwe Russische bondgenoot, niet uitsluit in opmerkingen die leidden tot wijdverspreide veroordeling.

De VS heeft ook kritiek geuit op Moskou voor het lanceren van militaire vluchten naar Venezuela, kritiek die het Kremlin uiteraard heeft verworpen.

Het door de oppositie geleide congres van Venezuela verklaarde Maduro als een 'usurpator' toen Washington de leider van het congres, Juan Guaido, als legitieme president van het land wenste te erkennen, aldus twee personen die bekend zijn met de zaak.
Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei vandaag, dat de Verenigde Staten, die al sancties tegen Maduro en een aantal van zijn beste bondgenoten heeft opgelegd, de actie van de oppositie steunt. 'We feliciteren, erkennen en ondersteunen de moed van # Venezuela's Nationale Vergadering om #Maduro formeel tot een 'usurpator' van de democratie te verklaren en de uitvoerende verantwoordelijkheden over te dragen aan de Nationale Assemblee', schreef Pompeo op Twitter.


In het weekend noemde Pompeo de regering van Maduro onwettig en zei dat de Verenigde Staten zou samenwerken met gelijkgestemde landen in Latijns-Amerika om de democratie in Venezuela te herstellen.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Colombia ruimt Venezolaans migratiekamp in Bogota op

Stroom vluchtelingen uit Venezuela gaat echter onverminderd door


Colombiaanse autoriteiten hebben een kamp, waar Venezolaanse immigranten in de hoofdstad van Bogota verbleven, ontmanteld, terwijl de stroom vluchtelingen uit het door de crisis getroffen buurland naar verwachting onverminderd door zal gaan. 

Gele tenten die ooit families huisvestten, werden opgestapeld in een hoek van het voetbalveld dat in november werd veranderd in een tijdelijk onderkomen voor ongeveer 600 Venezolaanse migranten die eerder buiten het belangrijkste busstation van de stad hadden geslapen.


Carmen Nunez, die dinsdag 15 januari 2019 58 werd, huilde in de richting van de autoriteiten, omdat ze geen idee had waar ze nu heen moest gaan. 'Moet ik naar de straat gaan?', vroeg ze, met haar wandelstok in de hand. 'Ik heb geen geld, maar ik wil terug naar Venezuela, in ieder geval daar zal ik een plek hebben om te blijven. Ze kreeg vervoer aangeboden naar de stad Cucuta aan de Venezolaanse grens, maar heeft geen geld om terug te keren naar haar huis aan de Venezolaanse kust.

Andere migranten stonden met hun bezittingen buiten het kamp. 15 Januari was al bekend als de sluitingsdatum van het kamp, ​​mede als reactie op de druk van Colombianen op de groeiende aanwezigheid van migranten.

Volgens de Verenigde Naties hebben ongeveer 3 miljoen mensen Venezuela verlaten sinds 2015, op zoek naar een uitweg uit een hyperinflatoire economische ineenstorting die basisvoedsel en medicijnen buiten het bereik van de meeste burgers heeft gebracht. Nog eens 2 miljoen zullen waarschijnlijk in 2019 emigreren, schat het. De overgrote meerderheid reist over land naar Colombia, sommigen te voet, hoewel velen doorgaan naar andere delen van Zuid-Amerika.

Cristina Velez, secretaris van Sociale iIntegratie van Bogota, zei in een persconferentie dat de stad niet van plan was om nog meer opvangplaatsen te openen tenzij er buitengewone omstandigheden zijn die dit rechtvaardigen.

'Ik heb geen idee wat we gaan doen', zei Junior Palacios, 23, uit Caracas, die met vier vrienden buiten het geëvacueerde kamp zat. 'Ik wil niet teruggaan naar Venezuela. Het is een kwestie van vooruitgaan en op de een of andere manier een leven opbouwen.'

(Suriname Mirror/Reuters/YouTube)

Vermeende 'premiejagers' op jacht in Suriname naar zeker drie 'criminelen'

Dubieuze organisatie actief in Suriname begeeft zich zelf op illegaal crimineel terrein


Een vermeende dubieuze organisatie genaamd World Alliance Investigations looft via Facebook een beloning uit voor het opsporen van personen die zij zoekt in Suriname, zo meldt de Ware Tijd vandaag, woensdag 16 januari 2019.

Op de Facebook-pagina van deze - volgens de Ware Tijd - premiejagers (de pagina bestaat pas zo'n week, sinds 6 januari 2019!) zijn foto’s geplaatst van drie vermoedelijke criminelen die ze tracht op te sporen. Het gaat om twee mannen en een vrouw, van wie geen namen worden genoemd. Ook wordt voor het gemak niet vermeld waarom de drie worden gezocht.

Zijn het criminelen? Zijn het verdachten van wat?? Gaat het om een persoonlijke 'afrekening'? De 'organisatie' begeeft zich op een hellend vlak met haar illegale, criminele, activiteiten in Suriname.

Volgens een post van de vermeende privédetectives op 9 januari op Facebook gaat het om Cubanen die Spaans en Engels spreken en ze moeten 26 of 27 jaar zijn. Ze zijn voor het laatst gezien aan de Arnoldstraat te Tourtonne. 'Iedereen die informatie kan verstrekken over hun locatie en dat kan bewijzen met fotomateriaal, krijgt een beloning van 200 US dollar', staat in de oproep.


Hoofd Voorlichting van het Korps Politie Suriname, Humphrey Naarden, kent de vermeende organisatie niet. Hij wijst erop dat de politie niet werkt met privédetectives of premiejagers. Hiervoor heeft Suriname geen wetgeving. Hij herinnert zich dat iemand een tijd geleden een soortgelijke organisatie wilde oprichten, 'maar, het is niet gelukt, omdat ons recht- en opsporingssysteem geen ruimte hiervoor heeft'.

Advocate Michella Lau-Kerssenberg stelt: 'Precies dit is wat gebeurt wanneer wij geen wetten, regels en beleid maken. Dit soort bureau's van headhunters werkt bijvoorbeeld in Amerika ook op deze manier, maar daar is dan meestal al een officiële opsporing en dan pas mag jij het op een site plaatsen als headhunter. Er zijn daar regels.' Ze ziet graag dat ook Suriname hiervoor spoedig wetgeving maakt. De advocate benadrukt dat het strafbaar is om iemand in zijn eer en goede naam aan te tasten. 'Maar, met die verouderde wetgeving gaan mensen makkelijk vrijuit vanwege de omstandigheden, als je strikt volgens een delictsomschrijving van oude wetgeving gaat werken.' 

Desgevraagd zegt Jessica Iglesias, ondervoorzitster van de Raad van Braziliaanse burgers in Suriname, dat de genoemde personen die worden omschreven als Cubanen veel gelijkenis vertonen met Brazilianen. Zij is niet op de hoogte van de Facebook-pagina van World Alliance Investigations. 'Ik weet wel dat er vaak foto's worden verspreid zonder officiële opsporingsoproep en dat mensen die niets te maken hebben met de criminele wereld benadeeld worden.' Zij zal de informatie van de Facebook- pagina doorspelen naar Evangilina Cariné Miranda, de Braziliaanse Federale Politie attaché in Suriname.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Politie van Nickerie gaat geluidsoverlast veroorzaakt door muziek uit auto's aanpakken

Veroorzakers geluidsoverlast kunnen boete verwachten en/of inbeslagname geluidsboxen


De politie van Nickerie gaat boetes opleggen aan bestuurders van voertuigen die zorgen voor geluidsoverlast door luide muziek af te spelen. 'We waarschuwen hen om zich te houden aan de richtlijnen', zegt hoofdinspectrice Retitia Forster, regiocommandant West van het Korps Politie Suriname, vandaag, woensdag 16 januari 2019, in de Ware Tihd.

Volgens haar nemen mensen geen genoegen met de geluidsinstallatie waarmee de auto origineel is uitgerust en plaatsen extra apparatuur. 'Als je extra boxen gaat installeren waardoor de openbare orde wordt verstoord, kan je een boete krijgen.' Ze zegt dat de eigenaar van zo'n voertuig kan worden aangemaand om de boxen te verwijderen, 'maar we kunnen ze ook in beslag nemen'. Ter voorkoming daarvan vraagt de politie-inspectrice om gewoon geen overlast te veroorzaken.

De politie weet dat veel mensen uit de polders naar het centrum van Nieuw-Nickerie komen om zich te ontspannen. 'We merken op dat er voertuigen langs de weg in de omgeving van de markt geparkeerd staan met geluidsinstallaties die overlastgevende muziek afspelen. Ook hen vragen we om kamermuziek te maken wanneer ze bezig zijn te chillen, zodat zij geen overlast veroorzaken voor de overige mensen in de buurt die ook genieten van de avond.'

De politie zal een deel van de Oost- en Westkanaalstraat, met name tussen de Maynard- en de Bharosstraat, op de zaterdagavond afsluiten voor het verkeer. 'Dat doen wij voor de ordelijkheid, zodat het verkeer vlotter kan doorstromen.' In de huidige situatie raakt het verkeer gestremd waardoor voertuigen in de Oostkanaalstraat langer blijven staan op weg naar de Bharosstraat om hun weg te kunnen vervolgen. Er zijn bestuurders die op dat deel van de weg stoppen om wat te kopen en heel vaak stremt daardoor het verkeer.

'Vandaar dat wij dat gedeelte van de weg zullen afsluiten op de zaterdagavond, zodat het verkeer in het vervolg een vlot verloop heeft.'

Land Curaçao sluit begrotingsjaar 2018 af met 81,5 miljoen gulden aan tegenvallers....

Minister Gijsbertha wijt tegenvallers voornamelijk aan de economische krimp


Volgens de jongste aangepaste eindejaarsprognose sluit het Land Curaçao het begrotingsjaar 2018 met 81,5 miljoen gulden aan tegenvallers. Er zijn zowel tegenvallers qua belastingopbrengsten, tegenvallers wat betreft andere baten, waaronder dividenden van overheids-nv’s, als tegenvaller als gevolge van extra overheidsuitgaven. Bij elkaar gaat het om het aanzienlijke bedrag van 81,5 miljoen, zo becijfert het College financieel toezicht (Cft) in een brief aan het kabinet en de Staten, aldus vandaag, woensdag 16 januari 2019, het Antilliaans Dagblad.

De tegenvaller bij de belastingen bedraagt - nota bene ná meevallers - 38,4 miljoen. De tegenvaller in verband met achtergebleven andere baten, zoals dividenden, komt uit op 15,1 miljoen. En met meer uitgaven dan begroot is de tegenvaller 28 miljoen.Minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën wijt deze tegenvallers voornamelijk aan de economische krimp, die onder meer zichtbaar wordt in een tegenvaller bij de loonbelasting: 39,4 miljoen minder.

Daarnaast worden tegenvallers in de begrote opbrengsten uit het compliance-traject, bedoeld om de inkomsten uit belastingen juist op te schroeven, genoemd. De bewindsman heeft verder aangegeven dat een meevaller is gerealiseerd van 13,6 miljoen inzake navordering invoerrechten en omzetbelasting. Dit bedrag is hierboven verwerkt, maar dan nóg blijft er per saldo sprake van een belastingtegenvaller.

'Niet meer beknibbelen op de begroting van staatsorganen op Curaçao'

'Beknotten begroting doet flinke afbreuk aan controlerende en adviserende taken organen'


De Raad van Advies (RvA) organiseert deze week de eerste bijeenkomst van 2019 van de Hoge Colleges van Staat. Een van de gespreksonderwerpen aanstaande vrijdag is, dat er niet meer zal worden getornd aan de begrotingen (kapitaaldienst en gewone dienst) van de staatsorganen. Het gaat dan om de Raad van Advies (RvA), de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC), de Ombudsman en de Sociaal Economische Raad (SER), oftewel de niet-politieke bestuurlijke organen die op afstand staan en controlerend en adviserend optreden ten opzichte van de regering en het parlement, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 16 januari 2019.

Het beknibbelen op de begroting doet namelijk flinke afbreuk aan de controlerende en adviserende taken van deze organen en komt de checks and balances en ook de democratische rechtstaat niet ten goede, zo wordt nader uitgelegd.

De staatsorganen baseren zich op de Landsverordening comptabiliteit, waarin duidelijk omschreven staat dat bij een voorlopige verplichtingenstop de staatsorganen uitgesloten zijn. In de ministeriële beschikking van 20 september 2018 van de minister van Financiën is een voorlopige verplichtingenstop met betrekking tot alle kapitaaluitgaven vastgelegd.

De wet schept de mogelijkheid voor de minister van Financiën om al dan niet tijdelijk voorafgaand toezicht in te stellen op delen van de begroting.

BEP start voorbereidingen voor verkiezingscampagne

'Als tekenen ons niet bedriegen, zullen meerdere partijen onder onze vleugels meedoen aan  verkiezingen'


De partij Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) bereidt zich voor om net als de meeste partijen ook alleen de verkiezingen in te gaan. 'Als de tekenen ons niet bedriegen, zullen meerdere partijen onder onze vleugels meedoen aan de verkiezingen van 2020. Ze zullen volledig worden geïncorporeerd', zegt voorzitter Ronny Asabina vandaag, woensdag 16 januari 2019, op Starnieuws. 

De start van de verkiezingscampagne van de BEP zal op 29 april, op de verjaardag van de partij, beginnen. 'Wij zijn al druk in het veld bezig met mobilisatie, registratie en herregistratie', legt de politicus uit.

Over het vertrek van ex-voorzitter Celsius Waterberg uit de partij zegt Asabina niet verrast te zijn. 'Vanaf dag 1, op 3 februari vorig jaar, hebben wij ons ingespannen om hem te houden in de partij. Het is ons opgevallen, dat hij de nederlaag niet helemaal te boven is gekomen. We hadden hem gewaarschuwd, want wij zagen het aankomen. Ik zei hem nog dat sedert ik de politiek volg in Suriname ik nooit heb meegemaakt dat een voorzitter van een politieke partij is weggestemd. Maar goed wij treuren er niet om, wij kijken vooruit. Hij heeft zijn sporen verdiend in de BEP en zijn bijdrage geleverd aan land en volk', zegt Asabina.

Over de bijdrage als coalitiepartner zegt de politicus, dat BEP de regie niet in handen heeft en geen trendsetter is in de coalitie.

'Binnen de mogelijkheden en de beperkingen leveren wij een bijdrage. Wij zijn niet ontevreden met de bejegening. Wij voelen mee met het volk dat de klappen van de economische malaise meemaakt.'

Politie roept hulp samenleving in bij opsporing doorrijder dodelijk ongeluk

Donovan Morales (25) reed 8 november vorig jaar een 37-jarige voetgangster dood en reed door


De politie in Suriname heeft de opsporing gelast van de 25-jarige Donovan Morales. De man wordt ervan verdacht op 8 november vorig jaar een 37-jarige vrouw te hebben aangereden en in hulpeloze toestand te hebben achtergelaten. De vrouw overleefde het ongeval niet. 

Het ongeval gebeurde opde Mariestraat ter hoogte van nummer 17. De voetgangster werd met verwondingen per ambulance afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De volgende ochtend vroeg overleed zij in de ziekeninrichting.

Op de site van de politie staat het opsporingsbericht:

https://www.politie.sr/o-p-s-p-o-r-i-n-g-morales-donovan-leroy-alias-don/

Maisha Neus, voorzitster Strei!, veegt vloer aan met procureur-generaal

Strei! stapt naar Hof van Justitie: 'Pg moet goed onderzoek doen naar overschrijden leningen- plafond'

'De pg heeft geen besluit durven te nemen in deze zaak, hij heeft ook geen tegenbewijs geleverd'


Strei! vindt het Openbaar Ministerie onbekwaam. Daarom heeft Maisha Neus, voorzitster van de politieke partij, aangeklopt bij het Hof van Justitie. De procureur-generaal (pg) moet worden opgedragen om een goed onderzoek te doen naar het overschrijden van het leningenplafond door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en administrateur-generaal Adelien Wijnerman. Het leningenplafond is 'vooralsnog' niet overschreden heeft de pg geconstateerd. 

Een 'kromme besluitvorming van de pg', stelt Neus, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 16 januari 2019.

De pg heeft aan Strei! in december vorig jaar zijn besluit bekendgemaakt. De partij hield gisteren een persconferentie over waarom zij het besluit van de pg onrechtmatig vindt, en meegedeeld dat zij een secundair proces op gang heeft gebracht. Met zeven punten heeft Neus de argumentatie van de pg nader bekeken en geconcludeerd dat zijn besluit 'rechtens onvoldoende gemotiveerd is, de argumenten uit drogredenen bestaan, een kromme besluitvorming is'.

Strei! concludeert ook, dat het Openbaar Ministerie 'onbekwaam is met als gevolg dat onnodig de rechterlijke macht wordt belast met een secundaire procedure'. Neus merkt op, dat de pg geen besluit heeft durven nemen in deze zaak. Hij heeft ook geen tegenbewijs geleverd. Er zijn ook geen documenten van de twee deskundigen die geconsulteerd zijn waarin in zij hun conclusies onderbouwen, gepresenteerd, deelt Neus mee.

'Als je een conclusie presenteert, dien je het ook te onderbouwen met argumentatie en bewijslast. Dat heeft de pg nagelaten. Het gaat om een kromme besluitvorming van de pg zijn zijde, het is diep triest dat hij zijn reputatie zo te grabbel gooit, want van zo'n functie in het land mogen we toch wat meer professionaliteit verwachten. We kunnen stellen dat het Openbaar Ministerie onbekwaam is of onvoldoende over deskundigheid beschikt.'

Strei! heeft een formeel schrijven ingediend bij het Hof van Justitie om het secundair proces op gang te brengen, deelt Neus mee. 'Omdat de pg het achterwege laat om een degelijk besluit te nemen in deze zaak. Het komt erop neer, dat in 2016 de oppositie een schrijven had gericht aan de pg, ook omtrent het overschrijden van het obligoplafond. De pg heeft ze afgedankt op dezelfde manier zoals hij gedacht hebben Strei! af te zullen danken. Het enige cruciale verschil is dat dat wij dat niet accepteren. Wij gaan alle middelen die de wet ons biedt gebruiken om deze zaak aan te vechten.'

Tweede ultimatum visserijsector aan minister Soerdjan verstrijkt zonder reactie bewindsman

Soerdjan: 'Waarom ultimatum als op basis van gelijkwaardige partners met elkaar wordt gewerkt?'

Visserijsector: 'Onder geen beding mag gebeuren, dat in onze wateren gevist wordt met megaschepen als de zes Chinese fabrieksboten'


Het tweede ultimatum door de visserijsector gesteld aan minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij is dinsdag verstreken, zonder een reactie. 'Onder geen beding mag het gebeuren dat in onze wateren gevist wordt met de megaschepen als de zes Chinese fabrieksboten. Hun motorvermogen en de grote netten die ze trekken, fungeren als niet discriminerende 'stofzuigers' die blijvende schade zullen veroorzaken aan ons visbestand en waarvan de bevolkingsvisserij als eerste slachtoffer zal worden', aldus Udo Karg, voorzitter van de Surinaamse Seafood Associatie, vandaag, woensdag 16 januari 2019, op Starnieuws. 

Samen met de Federatie van Surinaamse Agrariërs, het Visserscollectief, Suriname National Fisherfolk Organisation en Suriname Industrial Fisheries Cooperative wordt de strijd aangebonden tegen de komst van de Chinese hektrawlers in de Surinaamse wateren. De organisaties willen voorkomen, dat de minister vergunning geeft aan National Fisheries NV.

Minister Soerdjan heeft op Radio 10 gezegd, dat hij niet begrijpt waarom hem een ultimatum wordt gesteld als op basis van gelijkwaardige partners met elkaar wordt gewerkt. Hij liet weten, dat inhoudelijk in de loop van de komende week gereageerd wordt op de brief van de organisaties. Hij zegt de bezorgdheid over de megatrawlers te begrijpen als ze vóór de kust zonder meer beginnen te vissen.

De minister voert aan, dat als in de zone er mogelijkheden zijn om een andere type visserij te introduceren, 'waarbij de bestaande niet in gedrang komen, de vispopulatie niet in gedrang komt, de visgronden niet worden vernietigd, de visserijsector duurzaam blijft', waarom er geen vergunning kan worden gegeven. Hij voert aan dat het beleid niet statisch is, maar dynamisch. 'Wij willen beleid ontwikkelen om alle hulpbronnen die wij hebben, duurzaam te gebruiken. Dat is ook het geval bij de visserijsector. Als er mogelijkheden zijn om andere type visserij te introduceren, en dan heb ik het niet over de zes trawlers per se, dan moeten wij dat bekijken. Maar, dat gaan wij ook in samenspraak met de sector doen', stelt Soerdjan.

De organisaties hopen alsnog een reactie te krijgen van de bewindsman. 'Wij zien, zoals eerder gesteld, deze minister nog steeds als partner van de sector en hij heeft ons geen enkele reden gegeven om het vertrouwen in hem te verliezen. Misschien had hij niet gedacht dat die bezorgdheid zo groot is, anders had hij zeker eerder geprobeerd ons gerust te stellen. Natuurlijk staat de sector ook achter optimale verantwoorde benutting van onze natuurlijke hulpbronnen', reageert Karg.

Er zijn volgens Karg al diverse mogelijkheden bekeken en zelfs uitgetest, 'dus op dat stuk hoeven wij het wiel niet opnieuw uit te vinden. Op het onderdirectoraat Vis moeten de resultaten van deze testen te vinden zijn. Uitgangspunt is, na het zes maanden durend experiment van Parfind NV, toen met drie Koreaanse fabrieksschepen, dus niets is nieuw. De ondernemers kwamen uit de sector zelf. Zij hebben uit schrik van de vangstresultaten en de blijvende schade die deze vangstmethode kon aanrichten dit experiment stopgezet. De hele sector had zich geschaard achter het uitgangspunt dat alle vis in onze wateren gevangen ook hier moet worden aangeland en verwerkt. Dit ter creatie van arbeidsplaatsen en controle op de vangsten. Waarvoor nog geen verwerking is, wordt er voorlopig ook niet op gevist, tot dat die verwerkingsmogelijkheid er is.'

Dit geldt volgens Karg in het bijzonder voor de kleine Pelagische visserij, waaronder mid-water trawling ook valt.

SLM heeft met vlucht naar Aruba 16 januari een historische compleet vrouwelijke bemanning

(Bron foto's: Facebook/SLM/Mario Yspol)
Gezagvoerster op de 'District of Saramacca' is Astrid Deira en 'first officer' Sha'ira Zuiverloon


De ochtendvlucht van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) van vanochtend, woensdag 16 januari 2019, naar Aruba is een historische. Het wordt de eerste reis met een volledig vrouwelijke bemanning aan boord van de 'District of Saramacca'. Gezagvoerster is Astrid Deira, die in april 2014 de eerste vrouwelijke Surinaamse piloot werd op een Boeing 737 van de SLM. Op 12 april beleefde ze haar inaugurele vlucht als captain toen ze van Suriname naar Guyana vloog. Dat was een absoluut hoogtepunt in haar loopbaan van inmiddels ruim dertig jaar bij het bedrijf, zo meldt de SLM.

Bijna vijf jaar later heeft de SLM er een tweede vrouwelijke piloot bij. Sha'ira Zuiverloon stroomde door vanuit de laatste lichting. De 22-jarige is de jongste binnen het pilotenkorps vande SLM. Ze is woensdag 'first officer'. Het vliegen kreeg Zuiverloon met de paplepel ingegoten; haar vader José maakt al jaren deel uit van de flight crew van het bedrijf.

De eerste 'All Female Crew' wordt op deze markante dag rondgemaakt door purser Jo-Ann Leysner en de attendants Ifna Bernadin en Nancy Kasanngaloewar van de cabin crew.

Ook het grondpersoneel, dat belast is met de complete afhandeling en uitvoering (load control, loadsheet en flight plan), bestaat voor deze vlucht alleen uit vrouwen. Dat maakt deze reis tot de allereerste 'All Female Flight Operation' in het land.

'Een bijzonder gebeuren binnen de Surinaamse luchtvaarthistorie en een aanmoediging voor de jeugd', stelt het bedrijf. Volgens de maatschappij komt door deze historische vlucht de slogan 'Girl Power', die empowerment, onafhankelijkheid en vertrouwen van vrouwen aanmoedigt, helemaal tot uiting.

De B737-700 moet woensdag rond half tien 's morgens opstijgen vanaf de Johan Adolf Pengelluchthaven. De vlucht naar de Reina Beatrix Internationale Airport duurt 2 uur en 45 minuten.

OM eist twee jaar gevangenisstraf tegen 2 verdachten voor bezit/vervoer van zo'n 32.000 krapé-eieren

Verdachten weigerden boete van Srd 320.000 te voldoen waarop OM vervolging startte


Tegen de verdachten S.O. en J.L. heeft get Openbaar Ministerie (OM) maandag twee jaar gevangenisstraf geëist voor het op 29 april 2017 in bezit te hebben gehad c.q. te hebben vervoerd van zo'n 32.000 krapé-eieren van de bedreigde krapé zeeschildpad (soepschildpad of groene zeeschildpad - Chelonia mydas). Dit meldt het Dagblad Suriname dinsdag 14 januari 2019

Het tweetal werd op die bewuste dag op de Marowijnerivier aangehouden. Een derde verdachte, meer bekend als Chico, sprong uit de boot nadat de politie een waarschuwingsschot had gelost. Sindsdien is hij spoorloos.

Uit het pleidooi van de advocaten blijkt dat een zekere Akiel het brein was achter deze daad. Hij had L.benaderd om krapé-eieren te vervoeren vanuit Galibi. De verdachte had in eerste instantie geweigerd, maar ging later vanwege gebrek aan financiën toch akkoord. L. wist de plaats zelf niet te bereiken en had daarom aan Chico gevraagd om de boot te varen. Hij ging toen mee met O. en Chico naar Galibi. De mensen hebben een aantal zakken in de boot van L. geladen.

Volgens de advocaten heeft hun cliënt L.zich op geen enkel moment schuldig gemaakt aan het rapen van de eieren. Het betreft in deze een overtreding van de Jachtwet. In eerste aanleg had het Openbaar Ministerie, na de aanhouding van de verdachten, ze een boete opgelegd van Srd 320.000. Er waren 32.000 eieren in beslag genomen. Dus het OM heeft het aantal eieren vermenigvuldigd met Srd 10.

De verdachten weigerden echter de boete te betalen waarop ze werden vervolgd door het OM. In deze zaak heeft de Officier van Justitie tegen de verdachten een celstraf van 2 jaar geëist. De advocaten hebben primair de rechter gevraagd om de verdachten vrij te spreken, omdat het bewijs niet is geleverd.

Op 13 mei wordt de behandeling voortgezet. Beide verdachten zijn momenteel op vrije voeten. Tijdens de behandeling maandag waren ze niet aanwezig.

Nieuwe karavaan met honderden migranten uit Honduras op weg naar de VS

In de karavaan veel vrouwen en kinderen...

(Bron foto: AFP)

Honderden migranten uit Honduras zijn maandag 14 januari 2019 begonnen aan een lange en zware tocht naar de Verenigde Staten in de hoop op een beter leven, ook al slaagde de vorige migrantengolf er niet in om snel de VS binnen te geraken. 

In de door geweld geteisterde stad San Pedro Sula kwamen honderden mensen samen om in groep de reis aan te vatten. Onder hen veel vrouwen en kinderen. Het gaat om zo’n 600 tot 800 mensen. Mogelijk sluiten andere migranten zich onderweg nog bij de groep aan.


In oktober vorig jaar vertrok een andere grote migrantenkaravaan uit Honduras. Terwijl zo’n 2.500 mensen daarvan momenteel nog steeds blijven hopen en in grensstad Tijuana kamp hebben opgezet, zijn al meer dan 7.000 mensen naar Honduras teruggekeerd volgens de autoriteiten.

De Amerikaanse president Donald Trump houdt voet bij stuk, dat alle migranten aan de grens met Mexico zullen tegengehouden worden. De inzet van de extra soldaten daar is intussen opnieuw verlengd, maakte het Pentagon gisteren bekend.
(Suriname Mirror/Debate/Reuters/El Heraldo/Twitter/La Prensa/YouTube)