zaterdag 8 september 2018

Toilettengroep op het Veerplein te Meerzorg in gebruik genomen

(Bron foto's: NII)
'Niet alleen voor bushouders en mensen die met de boot de oversteek doen, maar ook voor toeristen'


'Een doelstelling is gerealiseerd.' Dit zei districtscommissaris van Commewijne Ajaikoemar Kali, bij de ingebruikname vrijdag van een toilettengroep op het Veerplein te Meerzorg, op initiatief van de belangengroep in Commewijne. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, zaterdag 8 september 2018.

De districtscommissaris gaf verder aan, trots te zijn dat er een stukje voorziening is getroffen. 'Niet alleen voor de bushouders en mensen die dagelijks met de boot de oversteek doen, maar ook voor de gasten en toeristen die het district aandoen.'

 
Ann Sadi, voorzitster van de belangengroep, sprak van een noodzaak.

Gedurende zo'n 8 jaar beschikte het Veerplein niet over een openbaar toilet. Volgens Sadi gaan er meer dan 3.000 mensen dagelijks via het Veerplein Commewijne in en uit. Zij vond het dus belangrijk, dat er een openbaar toilet op deze locatie kwam.

Samen met de belangengroep is er veldwerk verricht, werd het probleem voorgelegd aan de districtscommissaris en werd na intensief voorbereidend werk een toilettengroep neergezet. De bedoeling is om meerdere toiletgroepen op verschillende locaties te plaatsen om vooral het wild plassen tegen te gaan.

Peruaanse president Vizcarra keurt wet goed voor opzet genetische databank

(Bron foto: EFE)
Databank om mensen te identificeren die verdwenen tijdens conflict tussen staat en Lichtend Pad


De Peruaanse president Martin Vizcarra heeft vrijdag 7 september 2018 een wet goedgekeurd om een ​​bank met genetische gegevens te creëren, om het land te helpen mensen te identificeren die verdwenen zijn tijdens het bloedige interne conflict tussen de veiligheidstroepen van Peru en de communistische guerrilla's van het Lichtend Pad (Sendero Luminoso) tussen 1980 en 2000. 


De databank zal DNA-monsters verzamelen van alle verwanten van verdwenen personen om de gegevens te vergelijken met de genetische informatie van niet-geïdentificeerde menselijke resten die zijn gevonden.

'Deze bank met genetische gegevens is buitengewoon belangrijk, niet alleen voor de familieleden maar voor alle Peruanen, omdat mensen die hun geliefde verloren hebben, verlichting vinden door de overblijfselen te identificeren die verlichting betekenen voor alle Peruanen', zei Vizcarra tijdens de ondertekeningsceremonie.

Vizcarra benadrukte ook, dat de verantwoordelijkheid van de staat verder gaat dan economische herstelbetalingen, en 'gerechtigheid en menselijkheid' moet garanderen.

De Commissie voor Waarheid en Verzoening heeft in 2003 onthuld, dat leden van de veiligheidstroepen van Peru tijdens de interne strijd guerrilla's hebben gekidnapt, gemarteld en vermoord en mensen verdacht guerrilla te zijn.

De meeste slachtoffers waren inheemsen in plattelandsgebieden met weinig of geen toegang tot het rechtssysteem en die aangevallen werden door zowel het leger als het Lichtend Pad.

Het Peruaanse ministerie van Justitie schat dat ongeveer 20.329 mensen zijn verdwenen in twee decennia van conflicten. Juana Carrio, voorzitter van de Nationale Associatie van Verwanten van Ontvoerde, Vastgehouden en Verdwenen Peruaneen (Anfasep, Asociación Nacional de Familiares de Secuestrados, Detenidos y Desaparecidos del Perú ) zei: 'Degenen die getroffen zijn door geweld voelen zich gelukkig, omdat we weten dat we met deze wet veel van onze familieleden zullen vinden.'

In 2016 heeft Peru een andere wet goedgekeurd om de identificatie en terugkeer van menselijke resten te vergemakkelijken. De wet om te zoeken naar verdwenen mensen ​​voor de opgraving, identificatie en terugkeer van menselijke resten, ondanks het ontbreken van een formele klacht of haalbare rechtszaak.

(Suriname Mirror/TeleSUR/YouTube)

Leider dissidente guerrillagroep Guerrillas Unidas del Pacífico in Colombia gedood

(Bron foto: Presidencia)
Victor David Segura, alias 'David', gedood in een gevecht met de strijdkrachten


De leider van de Colombiaanse Guerrillas Unidas del Pacífico (GUP), een groep voormalige marxistische rebellen die weigerde te demobiliseren onder heet vredesakkoord, is gedood in een gevecht met de strijdkrachten, zei president Ivan Duque zaterdag 8 september 2018. 

Victor David Segura, alias 'David', werd gedood in de buurt van de stad Tumaco, in de zuidwestelijke Narino-provincie, een knooppunt van cocaplantages en gevechten tussen gewapende groepen om de controle van drugshandelroutes op de Stille Oceaan.'Vanmorgen vroeg werd de meest gevaarlijke guerrillaleider in het Pacifisch gebied, bekend onder de naam David, geneutraliseerd en hij werd beschouwd als het hoofd van de zogenaamde Guerrillas Unidas del Pacífico', zei Duque tijdens een gemeenschapsevenement in Amaga, in de provincie Antioquia. in noord-centraal Colombia.De regering had een beloning van bijna 50.000 dollar uitgeloofd voor informatie die zou leiden tot de gevangenneming van Segura, wiens zus ook werd gedood tijdens de schietpartij met de marine en de politie.

Hij leidde ongeveer 120 voormalige guerrrillla's van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), strijders die in de jungle bleven en doorgaan met moorden, ontvoeringen, drugshandel en andere misdaden in plaats van de wapens op te geven en deel te nemen aan re-integratieprogramma's zoals overeengekomen in een vredesovereenkomst van 2016, na vijf decennia van oorlog.

Ongeveer 12.000 FARC-leden, waaronder 6.000 strijders, demobiliseerden onder het akkoord en de groep is nu een politieke partij. Meer dan 1.200 ex-FARC-strijders demobiliseerden echter niet - en richtten nieuwe groepen op die grotendeels zijn toegewijd aan drugshandel en illegale mijnbouw.

Andere voormalige dissidente FARC-strijders zijn actie in het Oliver Sinisterra Front, dat in april werd beschuldigd van ontvoering en vervolgens het doden van twee Ecuadoraanse journalisten en hun chauffeur.

(Suriname Mirror/El Espectador/Reuters/redmas.com.co/Twitter/YouTube)

Braziliaanse presidentskandidaat Jair Bolsonaro herstellende na te zijn neergestoken

(Bron foto: JM Online)
63-Jarige politicus neergestoken tijdens een campagnebijeenkomst in Juiz de Fora


Het extreemrechtse parlementslid Jair Bolsonaro, favoriet voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen komende maand in Brazilië, is aan de beterende hand nadat hij donderdag tijdens een campagnebijeenkomst in de buik werd gestoken. Dat hebben medische bronnen gemeld.


Volgens een ziekenhuis in Sao Paolo heeft nog steeds intensieve zorg nodig. Via Twitter meldde Bolsonaro: 'Het gaat goed met mij, ik ben aan de beterende hand.'


De 63-jarige politicus werd donderdag neergestoken tijdens een campagnebijeenkomst in Juiz de Fora. Hij werd geraakt aan zijn ingewanden, en moest een spoedoperatie ondergaan. Hij zal nu nog minstens een week moeten rusten.

De vermoedelijke dader werd gearresteerd. De 40-jarige man, een oude activist van de linkse partij PSOL, zou verklaard hebben dat hij handelde 'in naam van God'.

Bolsonaro,  'de Braziliaanse Trump'- geldt als groot bewonderaar van de militaire dictatuur (1964-85), die gepaard ging met willekeurige arrestaties, folteringen en moorden. Regelmatig laat hij zich racistisch, seksistisch of homofoob uit.

In de jongste peiling voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen ligt Bolsonaro op kop met 22 procent.

(Suriname Mirror/Belga/Twitter/YouTube/JM Online)

600 Kilo cocaïne uit Suriname onderschept op twee vaartuigen in Brazilië bij eiland Marajó

(Bron  foto's: Policia Federal)
Vier verdachten van Nederlands-Surinaamse afkomst aangehouden


De Braziliaanse justitiële autoriteiten hebben maandagavond 600 kilo cocaïne onderschept op twee schepen dicht bij het eiland Marajo, aldus De West vandaag, zaterdag 8 september 2018, op gezag van onder andere G1.Globo.com van 4 september.

Het vermoeden bestaat volgens Braziliaanse media, dat de drugs afkomstig zijn uit Suriname. Vier personen van Nederlands-Surinaamse afkomst zijn inmiddels aangehouden. De verdachten zijn overgebracht naar Belem en worden vandaag voorgeleid.De cocaïne die in beslag is genomen, vertoont dezelfde kenmerken als de partij van 1.500 kilo cocaïne die ruim een week geleden is onderschept. De verdachten die in deze zaak zijn aangehouden, zijn Surinamers.

Volgens de Braziliaanse autoriteiten gaat het om hoogwaardige cocaïne in een zuivere vorm.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Braziliaanse deelstaat Para, is er zo'n grote lading drugs onderschept. Beide drugspartijen konden onderschept worden door de Braziliaanse autoriteiten dankzij een wekenlange observatie en het uitwisselen van kennis met andere landen.

'Regering VS werkte in geheim mee aan couppoging in Venezuela'

Gesprekken regeringsfunctionarissen VS en een militaire commandant in Venezuela


De Amerikaanse regering zou in het geheim hebben samengewerkt met rebellen in Venezuela die het regime van president Nicolas Maduro omver wilden werpen. Dat schrijft The New York Times vandaag, zaterdag 8 september 2018. De krant sprak met Amerikaanse regeringsfunctionarissen en een militaire commandant in Venezuela, die meedeed aan de geheime gesprekken. Volgens de krant vonden die gesprekken vorig jaar plaats. 

Het is al lang onrustig in Venezuela, dat te maken heeft met een grote economische crisis. In het land is een tekort aan voedsel, medicijnen en andere basisproducten. Veel inwoners zijn intussen het land ontvlucht. Ook zijn er tekorten aan voedsel en water.

Ingrijpen in Venezuela zou een riskante actie zijn voor de Verenigde Staten, zegt RTL Nieuws-correspondent Erik Mouthaan. 'Latijns-Amerika is diep wantrouwig tegenover de VS na een eeuw van inmenging (..). Dit bericht, indien waar, helpt de verstandhouding niet.'


Tegenover The New York Times wil het Witte Huis niet reageren. Het blijft bij een verklaring waarin staat het belangrijk is 'om de dialoog aan te gaan met alle Venezolanen die democratie willen'.

Opvallend genoeg staat één van de legercommandanten met wie de VS sprak op de zwarte lijst van corrupte leiders die de Amerikanen hebben. De Verenigde Staten besloten uiteindelijk niet te helpen, waardoor het plan voor de couppoging mislukte.

(Suriname Mirror/The New York Times/RTL Nieuws/Twitter)

Gepensioneerde ambtenaren ontvangen Srd 500 extra in plaats van Srd 375 koopkrachtversterking

BBGO wil weten wanneer gepensioneerden de 25% verhoging zullen ontvangen


De gepensioneerde ambtenaren zullen deze maand Srd 500 extra ontvangen in plaats van de Srd 375 die zij krijgen als koopkrachtversterking. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft in een brief aan het Pensioenfonds deze mededeling gedaan, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 8 september 2018.

De Bond voor Belangenbehartiging van Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) heeft brieven geschreven aan de regering over het verhogen van de koopkrachtversterking naar Srd 500. In brieven aan vicepresident Ashwin Adhin en minister Hoefdraad heeft de BBGO gevraagd ontvangen te worden. Er kwam echter geen reactie op de brieven.

De BBGO dreigde opnieuw om de straat op te gaan om een reactie af te dwingen.

Bondsvoorzitster Renate Wouden-Bhugwandass heeft afgelopen week, bij de viering van de Dag van de Gepensioneerden, haar ongenoegen geuit over de houding van de regering. De BBGO wil ook weten wanneer de gepensioneerden de 25% verhoging zullen ontvangen, die de ambtenaren eind van deze maand zullen krijgen.

De pensioenen worden midden in de maand uitbetaald. De Srd 500 wordt deze maand gestort voor de gepensioneerde ambtenaren. Eind van de maand moet de 25% verhoging voor de ambtenaren worden uitbetaald. Technisch moet dat nog in orde komen met een definitieve loonreeks en bijbehorende resolutie. De BBGO vindt, dat in oktober de verhoging uitbetaald kan worden aan de gepensioneerden.

Vrouw doet pas ruim een jaar na feit bij politie Breda aangifte tegen geestelije Steve Meye van verkrachting

Zaak gaat voor verder onderzoek van politie Breda naar Amsterdamse politie


Een vrouw heeft zich pas vrijdag bij de politie in Breda, bureau Centrum, gemeld om aangifte te doen tegen geestelijke en zelf verklaarde 'bisschop'  Steve Meye van verkrachting op 28 april 2017 in een Van der Valk hotel in Amsterdam. Meye heeft zowel tegenover de redactie van de Ware Tijd als in een later uitgegeven verklaring ontkend - hij spreekt van een 'onvoorstelbare grote en leugenachtige aanklacht, gefabriceerde aantijgingen' - hij zich aan enig zedenmisdrijf schuldig te hebben gemaakt, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 8 september 2018.

Daar het vermeende misdrijf in Amsterdam is gepleegd zal de zaak voor verder onderzoek aan de Amsterdamse politie worden overgedragen. Over ruim twee weken wordt de 26-jarige vrouw opnieuw gehoord, waarna de vervolgstappen zullen worden bepaald.

'Ik voel me goed, ik ben opgelucht. Ik heb me kunnen uiten en de politie heeft alles opgenomen. Het lijkt alsof er een last van mijn schouders is', zegt de vrouw.

Ook de moeder van het slachtoffer is opgelucht. Haar dochter had tijd nodig om te verwerken wat haar meer dan een jaar geleden is overkomen en moed te verzamelen om het wereldkundig te maken en justitie in te schakelen. De moeder beweert, dat het misdrijf grote traumatische gevolgen heeft gehad voor haar dochter en dat hun wederzijdse relatie daar enorm onder heeft geleden. De jonge vrouw moest onder andere psychisch begeleid worden om de traumatische ervaring te verwerken. 'Ze sloot zich op in de kamer, gilde 's avonds en sloeg met deuren. Wij hadden ook geen rust. Het was een misère in huis.'

Donderdag had Meye een onderhoud met andere leiders van de Vereniging van Volle Evangelie en Pinkstergemeenten in Suriname (VVEPS), waar hij bestuursvoorzitter is. Hij heeft zijn functie als voorzitter tijdelijk neergelegd en ook afstand gedaan van posities in zijn eigen kerk, Gods Bazuin Ministries.

Steve Meye is in  juni 2011 door president Desi Bouterse in dienst genomen als geestelijk adviseur in moreel-ethische en religieuze kwesties.

'De president is een christen en het is logisch dat hij een christen vraagt als zijn geestelijk adviseur', zei hij destijds. 'Ik ben op afroep beschikbaar. Want mijn werk als geestelijk leider mag er niet onder lijden. Dat heb ik duidelijk afgesproken met de administratief directeur van het Kabinet van de President. Ik vind het een heel goede ontwikkeling dat de president officieel een geestelijk adviseur in dienst heeft. Dit houdt in dat het staatshoofd zich door God wil laten leiden in zijn werk.'

Ziekenhuizen moeten koopkrachtversterking voor personeel uit eigen kas betalen....

'Alleen mogelijk extra geld aan  personeel uit te betalen, wanneer ligdagtarieven worden aangepast'


De overheid zal vanaf deze maand niet meer inkomen met koopkrachtversterking voor ziekenhuispersoneel. Dit bevestigt minister Antoine Elias van Volksgezondheid vandaag, zaterdag 8 september 2018, in de Ware Tijd. 

De bewindsman heeft dit donderdag meegedeeld aan voorzitter Manodj Hindori van de Nationale Ziekenhuisraad en directeur van het Sint Vincentius Ziekenhuis. Tijdens dit onderhoud is naar voren gekomen, dat de ziekenhuizen zelf zullen moeten voorzien in deze toelage aan hun personeel, al dan niet onder een andere noemer. Het ministerie bekijkt de mogelijkheid om de directies daarin te ondersteunen.

Bij ambtenaren wordt de koopkrachtversterking geïncorporeerd in het loon. Omdat ook de ziekenhuizen daarvoor in aanmerking kwamen, moet dit bij hen eveneens gebeuren.

'Ervan uitgaande dat personeelsleden van de overheidsziekenhuizen gelijkgesteld zijn aan landsdienaren, zou hun koopkrachtversterking vanaf eind van deze maand ook moeten worden geïntegreerd in hun loon, met andere woorden: de ziekenhuizen moeten het extra geld zelf opbrengen', zegt Hindori.

Aan de minister is echter voorgehouden dat dit moeilijk zal kunnen gebeuren door de financiële toestand waarin de ziekenhuizen verkeren. Volgens Hindori is alleen mogelijk om extra geld aan het personeel uit te betalen, wanneer de ligdagtarieven worden aangepast. Ook in dat geval moet bekeken worden wat de omvang zal zijn van de toelage en of die gelijk zal zijn aan het bedrag van de koopkrachtversterking. 'Op dit moment, met de huidige tarieven, gaan we niets extra's kunnen geven op eigen kracht.'

De raad vertrouwt erop dat de minister tot een oplossing zal komen en hoopt dat er voor eind van de maand al duidelijkheid is.

Kustwacht Caribisch Gebied arresteert op Bonaire, omgeving Pink Beach, drugssmokkelaar

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)
Man komt met bootje aan land - Ook  twee kompanen opgepakt, waaronder een Venezolaan

 
Het Rescue & Coordination Center (RCC) van de Kustwacht Carbisch Gebied heeft vrijdagochtend 7 september 2018 iets na middernacht een verdacht radarcontact waargenomen op ongeveer 4 mijl zuid van Willemstoren in de buurt van Pink Beach, op Bonaire. Het RCC informeerde het Kustwachtteam op Bonaire en de KMAR (Koninklijke Marechaussee) en Politie, aldus de Kustwacht. 

Vanuit het Kustwacht Steunpunt Hato is het Dash-vliegtuig meteen opgestegen om naar het gebied te gaan om het contact te identificeren. De Dash bevestigde, dat er een vaartuig 'El Diamar II' met één persoon aan boord is gevonden. De politie is toen samen met de Kustwacht in de douaneboot uitgerukt om het vaartuig te onderscheppen.

Bij het zien van de douaneboot probeerde de persoon met het vaartuig naar het noorden te vluchten. De douaneboot zette de achtervolging in en kwam het vaartuig later tegen bij een nabijgelegen strand waar deze was gestrand. De Dash meldde op dat moment, dat de persoon te voet is gevlucht richting het noorden, met daarachter de politie die net was aangekomen. De persoon is door de politie aangehouden en gearresteerd.

De verdachte gaf aan dat hij drugs aan land had gebracht voor een persoon. De politie heeft de persoon in kwestie later in een auto in de buurt aangetroffen samen met een andere inzittende. Beiden zijn ter plekke gearresteerd.

Op het land zijn de politie, Kustwacht en KMAR, met ondersteuning van de AW-139 helikopter van de Kustwacht, verder gegaan met het zoeken naar de drugs die vermoedelijk aan land zijn gebracht.

Tijdens het zoeken is er nog één persoon met de Venezolaanse nationaliteit gevonden in de buurt van het kitesurfbedrijf. De helikopter heeft de hele kust afgezocht maar er zijn geen personen of drugs waargenomen.

Stroom- en watertoevoer beide hotels Kura Hulanda, Curaçao, dreigen te worden afgesloten

Hotel onderneemt nu laatste, ultieme poging om Aqualectra alsnog tegemoet te komen

Hotels van Kura Hulanda hebben bij Aqualectra betalingsachterstand van bijna 3 miljoen gulden


Beide hotels van Kura Hulanda hebben van Aqualectra het weekend de tijd gekregen om hun gasten elders onder te brengen, want maandag dreigt de stroom eraf te gaan en de waterkraan dicht te worden gedraaid. Het hotel onderneemt nu – dit weekeinde nog – een laatste, ultieme poging om Aqualectra alsnog tegemoet te komen. Of deze pogingen succesvol zullen zijn, moet gaan blijken, maar het management van Kura Hulanda zet nu in ieder geval alles op alles om te trachten de hotels te redden, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 8 september 2018.

Zoals het er nu echter naar uitziet, kunnen de hotels vanaf maandag niet meer als zodanig functioneren en zal er geen omzet meer kunnen worden gedraaid en zullen dus ook geen rekeningen van leveranciers en lonen kunnen worden betaald. Het faillissement lijkt dan nabij.

De hotels van Kura Hulanda, één is gevestigd in het hart van stadsdeel Otrobanda en het andere bij Playa Kalki op Westpunt, hebben bij Aqualectra een betalingsachterstand van bijna 3 miljoen gulden.

Op 28 augustus heeft het nutsbedrijf de exploitant laten weten ten minste 750.000 gulden te willen zien en dat anders vrijdag 7 september de toelevering van water en elektra wordt gestaakt. Op de dag dat de deadline verliep, gisteren, heeft Aqualectra het management geïnformeerd dat beide hotels zaterdag en zondag de tijd krijgen om hun gasten alternatieve accommodatie op het eiland aan te bieden; om de schade aan het Curaçaose toerisme zo veel mogelijk beperkt te houden.

Ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport Curaçao start pilotproject thuisonderwijs

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Regering wil hiermee aansluiten op wereldwijde ontwikkelingen voor flexibeler onderwijsaanbod


Er is vanuit het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) een pilotproject gestart voor thuisonderwijs. Het project beoogt onderwijs te garanderen aan kinderen die dispensatie hebben gekregen met betrekking tot de leerplicht, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 8 september 2018.

Met een dispensatie kunnen ouders of tutors kinderen thuis lesgeven in plaats van op school De dispensatie wordt alleen gegeven onder bepaalde voorwaarden, namelijk als het kind mentaal of fysiek beperkt is of als er een bepaalde ideologische reden is waardoor het kind niet naar een gewone school op Curaçao kan.

De Leerplichtwet wordt op dit moment gereviseerd en van deze gelegenheid wordt gebruikgemaakt om ook het thuisonderwijs erin op te nemen. De regering wil hiermee aansluiten op wereldwijde ontwikkelingen voor flexibeler onderwijsaanbod en hoopt de drop-outratio te kunnen verlagen, zoals ook opgenomen in het regeerakkoord.

Volgens Onderwijsminister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) hebben verschillende ouders al interesse getoond. Met hen wordt een pilotproject gestart en ook geëvalueerd. Op basis hiervan zal een beter beleid beschreven kunnen worden.

'Rechter durft in zaak-Jamaloodin vingers niet te branden en draait om de hete brij heen'

Gemachtigde van George Jamaloodin ⇠, Rutsel Martha ⇢, reageert op vonnis

'Detentie Jamaloodin in Venezuela niet rechtmatig, omdat hier nooit een officieel bevel voor is uitgegeven vanuit Curaçao'


'De rechter durft zijn vingers niet aan deze zaak te branden en draait om de hete brij heen', dat zegt gemachtigde van ex-minister van Financiën George Jamaloodin (MFK), Rutsel Martha, vandaag, zaterdag 8 seeptember 2018, in het Antilliaans Dagblad. 'Of zoals wij dat op Curaçao zeggen: bula pipa.'

Martha reageert hiermee op het vonnis dat vorige week werd uitgesproken in een Kort Geding dat Jamaloodin aanspande, omdat hij naar zijn mening onrechtmatig van zijn vrijheid is beroofd.


De voormalig minister werd in maart 2017 in Venezuela gearresteerd in opdracht van Interpol, omdat hij onder andere in de zaak Germanium wordt verdacht van het plegen van ambtsdelicten en het verduisteren van subsidiegelden in de tijd dat hij minister was in het kabinet-Schotte. Ook geldt hij als verdachte in de zaak Maximus waarbij onderzoek wordt verricht naar de opdrachtgevers van de moord op politicus Helmin Wiels. Sindsdien zit hij vast in afwachting van zijn uitlevering aan Curaçao.

Maar, volgens Martha is de detentie niet rechtmatig, omdat hier nooit een officieel bevel voor zou zijn uitgegeven vanuit Curaçao. Martha legt uit, dat er in Venezuela twee stappen gevolgd dienen te worden om iemand gevangen te houden met het oog op uitlevering.

'De eerste stap noemen ze de initiële detentie. Dit gebeurde in opdracht van Interpol naar aanleiding van het aanhoudingsbevel van het Openbaar Ministerie op Curaçao. Maar, op basis van dit bevel kan iemand hooguit voor tien dagen vastgehouden worden. Om de detentie voort te laten duren, vraagt Venezuela om de rechtstitel die vanuit het verzoekende land Curaçao moet komen. En alleen de rechter is hiertoe bevoegd. Maar, Venezuela heeft deze documenten nooit gekregen en ondertussen zit Jamaloodin al achttien maanden vast.'

Aangepaste werkwijze toelaten transporten Dr. Jules Sedney Terminal gepaard met kinderziekten

'Er heeft zich enige mate van stremming van het proces voorgedaan'


Het invoeren van de aangepaste werkwijze voor het toelaten van transporten met of zonder lading naar en van de Dr. Jules Sedney Terminal is niet zonder kinderziekten verlopen. Niet alle scheepsagenten hebben de juiste ladinginformatie verstrekt aan de N.V. Havenbeheer Suriname en daar heeft zich enige mate van stremming van het proces voorgedaan. 

De N.V. Havenbeheer Suriname heeft omwille van het algemeen belang besloten om het gestremde transport toch te faciliteren.

Het doorgeven van de juiste en volledige ladinginformatie blijft van belang om herhaling van de problemen te voorkomen, benadrukt algemeen directeur Andreas Talea in een schrijven, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 8 september 2018.

De aangepaste werkwijze voor het toelaten van transporten met of zonder lading tot de terminal, is maandag ingevoerd.

Talea geeft aan, dat de N.V. Havenbeheer Suriname al het nodige zal ondernemen om te zorgen voor een vlotte doorstroming van het logistiek proces. Hierbij is het toezenden van correcte en volledige ladinginformatie van belang.

Geloofsorganisaties VVEPS en GBMI bevesstigen neerleggen functies in opspraak geraakte Steve Meye

'De Bijbel heeft haar eigen procedures om zaken als deze op te lossen'


Het bestuur van Vereniging van Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten en Bedieningen in Suriname (VVEPS) en Godsbazuin Ministries International (GBMI) bevestigen vandaag, zaterdag 8 september 2018, in onderstaande verklaring dat Steve Meye zijn geestelijke functies binnen het bestuur heeft neergelegd. 

'Naar aanleiding van het bericht verschenen in de Ware Tijd van 05 september 2018, rondom de verwikkelingen van onze bisschop, wensen het bestuur van de VVEPS en het Apostolisch Team van GBMI het volgende onder uw aandacht te brengen.

Zeer aangeslagen door de berichtgevingen in de media, hebben wij reeds gesprekken gevoerd met betrokken partijen. Wij bevestigen hierbij dat de bisschop reeds zijn geestelijke functies binnen het bestuur van de VVEPS en GBMI heeft neergelegd, zodat wij rustig de zaak verder kunnen afhandelen volgens Bijbelse normen en waarden. 

Wij willen eenieder geruststellen met de mededeling, dat de zaak onze volledige aandacht heeft en dat wij het niet zo zullen laten, opdat het evangelie van het Koninkrijk Gods niet langer gesmaad worde. 

We beloven eenieder dat wij ons volledig zullen inzetten voor deze zaak, zodat er wederom rust mag zijn in de samenleving. De Bijbel heeft haar eigen procedures om zaken als deze op te lossen en we zullen die zeker toepassen waar dat nodig is.'

Nieuwe Surichange Bank-directeur: 'Onze bankmedewerkers zijn dienstbaar aan de gemeenschap'

Ajay Surjbalisingh heeft internationaal zijn sporen verdiend


'We verstrekken geen leningen, maar helpen de klant aan een dak boven het hoofd. We verlenen geen kredieten aan de ondernemer, maar helpen hem investeren en groeien, opdat hij anderen kan helpen. We geven geen autolening, maar helpen de mensen aan een vervoer om naar het werk en naar school te gaan.' Zo omschrijft Ajay Surjbalisingh vandaag, zaterdag 8 september 2018, op Starnieuws, het vermogen van de bank om de doelen van klanten te realiseren.

Surjbalisingh zwaait sinds 1 april de scepter bij de Surichange Bank NV (SCB), sinds het vertrek na 14 jaar van Stanley Mathura. Mathura was er vanaf de oprichting van de instelling tot een bank, die op 9 september precies dertien jaar bestaat. Ondanks de economische fluctuaties is het de directie van de SCB gelukt om steeds winsten te boeken.

'Als je nagaat dat we als bank met nog geen 1 miljoen Amerikaanse dollar zijn gestart en vandaag een portefeuille hebben van meer dan 100 miljoen Amerikaanse dollar, is alles gezegd', stelt Mathura. Hij gelooft er in dat na ruim tien jaar er een wisseling van de wacht moet zijn om de visie van de bank verder uit te dragen. Mathura zegt dat hij met de volle 100 procent vertrouwen overdraagt aan Surjbalisingh die internationaal zijn sporen heeft verdiend.

Mathura heeft samen met wijlen Rajinder Merhai aan de wieg gestaan van de SCB. Behalve Surjbalisingh zit ook onderdirecteur Vijay Ramautarsingh in de directie. In het managementteam van de bank zitten naast de directie ook de leden Radjkumar Kirpal en Kasturi Samoedj. De nieuwe SCB-directeur zegt, dat hij zal voortborduren op het pad dat zijn voorganger heeft uitgezet.

Surjbalisingh was in 2012 al als consultant verbonden aan de SCB. Hij heeft een loopbaan in de verzekerings-, beleggings- en bancaire wereld. Hij heeft econometrie gestudeerd aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Geboren in Nickerie is hij verbonden geweest aan Nationale Nederlanden, Delta Lloyd, APG Investments, RBTT, Syntrus Achmea Investments en RBC Caribbean. Hij is de huidige secretaris van de Bankiersvereniging.

Surjbalisingh zegt dat de omgeving van bankieren fundamenteel aan het veranderen is. Aan de ene kant is er de compliance –wet- en regelgeving- en aan de andere kant nemen de eisen van de klanten steeds toe. De nieuwe SCB-directeur legt uit dat banken zich horen te houden aan wet- en regelgeving. De regels voor bankieren worden steeds verder aangescherpt om onder andere witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. Simpel komt het erop neer, dat de bank de achtergrond van een potentiële klant natrekt. Het begint bij wie is hij, hoe verdient hij zijn geld en, wie zijn zijn klanten.

Surjbalisingh legt uit dat eenmaal de bank iemand als cliënt accepteert, die persoon deel wordt van het wereldwijde bancair systeem. 'De bank is de gateway naar de wereld, daarom zijn selectie en controle essentieel. We omarmen de wet- en regelgeving, het is immers belangrijk voor het vertrouwen waar het bankwezen op gestoeld is.' De klant brengt het geld in vertrouwen naar de bank en de bank verstrekt op haar beurt op basis van vertrouwen, kredieten. Het is een tweerichtingsverkeer waar het fundament is gestoeld op vertrouwen. 'Wet – en regelgeving zijn er om duurzaam vertrouwen te behouden en nieuw vertrouwen te genereren.' 

Hij zegt dat de bank als instituut het niet alleen kan. Bij het behouden en uitbouwen van vertrouwen is de inbreng van andere instituten die het bankenlandschap vormen, belangrijk. Hij noemt daarbij onder andere de Centrale Bank van Suriname, het Openbaar Ministerie, de werkarmen van het ministerie van Financiën, de Procureur-generaal en het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties. 'Hun filosofie en acties zijn van belang voor het vormen van de nationale en internationale gemeenschap in ons bankwezen.' Hij vindt dat deze instituten die belangrijk zijn voor dit vertrouwen, verder moeten worden versterkt.

De SCB-directeur stelt, dat banken belangrijke levensdoelen van mensen kunnen vervullen. 'Niemand wil in de rij staan, iedereen wil direct geholpen worden en dat tegen de laagste kosten, geeft hij als voorbeeld. Om daar invulling aan te geven, moet er worden geïnvesteerd in geavanceerde technologie en human capital – onze bankmedewerkers zijn dienstbaar aan de gemeenschap, Banken zijn als geen ander in de positie om de gemeenschap in de juiste richting te laten groeien.'

Surjbalisingh is vast van plan de uitdaging tot een succesverhaal te maken, vooral omdat 'mijn vrouw een goedlopende carrière in het bankwezen heeft afgebroken om mij te ondersteunen'.

Sichting Scholingsinstituut voor de Vakbeweging in Suriname, SIVIS, in zwaar weer

'Ik hoop dat de regering en de vakbeweging snel tot inkeer komen'

'Subsidie van de overheid vaak niet op tijd gestort en het bedrag is sterk verlaagd'


'We verkeren nu inderdaad in de gevarenzone, maar ik hoop dat de regering en de vakbeweging snel tot inkeer komen', zegt Victor Jones, directeur van de Sichting Scholingsinstituut voor de Vakbeweging in Suriname (SIVIS), vrijdag 7 september 2018, in de Ware Tijd. 

Het is al geruime tijd somber gesteld met de financiën en indien er geen snelle en structurele maatregelen worden getroffen, kan het funest aflopen. In het ergste geval moet de stichting zelfs opgedoekt worden. De directeur is echter hoopvol gestemd en wil voorlopig niet denken aan dit doemscenario.

'Het zal een grote schande zijn voor welke regering dan ook, maar ook voor ons als samenleving als we het zover laten komen. Het mag niet gebeuren.'

SIVIS is sinds haar oprichting, bijna vijftig jaar geleden, van grote betekenis geweest voor de vakbeweging in Suriname. Het is het enige vakbondsinstituut van het land en een van de weinige scholen voor de vakbeweging in de regio, maar is de laatste jaren sterk teruggevallen. Volgens Jones komt dit doordat de subsidie van de overheid vaak niet op tijd wordt gestort en bovendien is het bedrag sterk verlaagd.

'We hebben de afgelopen week een storting gehad over het tweede kwartaal, maar het geld is gelijk verdampt. Het was nauwelijks voldoende om de opgelopen schulden te betalen', stelt hij.

Dienstwoning Luchtvaartdienst op Majoor Fernandes vliegveld in Nickerie afgebrand

Huis bewoond door hoofd Luchtvaartdienst Nickerie Samuel Wens


Starnieuws meldt vrijdagavond 7 september 2018, dat een dienstwoning op het terrein van het Majoor Fernandes vliegveld in Nickerie is afgebrand. Het huis werd bewoond door het hoofd van Luchtvaartdienst van het district, Samuel Wens. 

Nadat de brandmelding vanuit de centrale meldpost van de brandweer in Paramaribo was doorgegeven aan Nickerie, was de brandweer binnen acht minuten ter plekke.

Volgens adjunct hoofdbrandmeester Krishnakoemar Barsati konden slechts nablussingswerkzaamheden worden verricht. De familie Wens zou met vakantie zijn. Er was niemand ter plaatse.

Het huis was aangesloten op het elektriciteitsnet. De oorzaak van de woningbrand is nog niet bekend. De politie is bezig met het onderzoek. De gehele inboedel is verloren gegaan.


350 Kilo cocaïne in lading bananen haven Vlissingen

De bananen afkomstig uit Ecuador


De Douane heeft vrijdag 7 september 2018 bij een bedrijf in de haven van Vlissingen 350 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen. Zij alarmeerde daarop de politie, aldus het Arrondissementsparket Zeeland-West-Brabant


De drugs, met een straatwaarde van bijna 9 miljoen euro, zijn in beslag genomen en vernietigd. De bananen waren afkomstig uit Ecuador.

Het HARC-team (Hit And Run Container-team), een samenwerkingsverband tussen Openbaar Ministerie, Douane, Zeehavenpolitie en FIOD, heeft de zaak verder in onderzoek.

Politie werkt aan opheffen tekort aan auto's door defecte wagens zelf weer rijdend te maken

'Het waren kleine mankementen of onderdelen die vervangen moesten worden'

Ook politievoertuigen die betrokken zijn geweest bij ongevallen worden opgeknapt


De politie is bezig het tekort aan voertuigen zelf aan te pakken door defecte voertuigen weer rijklaar te maken. Hierdoor kan het probleem, dat de politie soms niet adequaat kan optreden wanneer ze ergens nodig is, worden teruggedrongen. Dit bevestigt politie commissaris Guno Roosenhoff vrijdag 7 september 2018 in de Ware Tijd.

Hij zegt, dat de auto's worden geïnspecteerd en als blijkt dat ze gerepareerd kunnen worden dan gaan ze naar de afdeling Technisch Beheer van het korps die ze verder bekijkt en laat repareren.

De bedoeling is dat elk ressort over minimaal twee voertuigen in topconditie beschikt. Gezien de opgevoerde controles door de politie vanaf augustus, mede door de vakantie, was deze aanpak noodzakelijk, zegt Roosenhoff.

De meeste voertuigen die in de garage stonden hadden volgens Roosenhoff geen grote gebreken. 'Het waren kleine mankementen of onderdelen die vervangen moesten worden.'

Het is momenteel volgens de leiding niet de hoogste prioriteit om nieuwe voertuigen aan te schaffen. Ook politievoertuigen die recentelijk betrokken zijn geraakt bij verkeersongevallen zullen opgeknapt worden.

Redi Doti verlaat de VIDS en naar verwachting volgen meerdere dorpen

'De VIDS gaat een eigen weg op, er wordt geen informatie verstrekt aan de dorpen'


Redi Doti trekt zich terug uit de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS). Dit heeft dorpshoofd Lesley Artist vrijdag 7 september 2018 meegedeeld op een persconferentie in de Palmentuin. Ook de dorpshoofden van Columbia en Grankreek zijn van plan uit de VIDS te stappen. Zij waren eveneens aanwezig op de persconferentie, aldus Starnieuws.

Volgens Artist zullen ook enkele dorpen uit zuid-Suriname de VIDS vaarwel zeggen. De reden tot het besluit is volgens Artist dat de VIDS een eigen weg zou opgaan. Er wordt geen informatie verstrekt aan de dorpen. De ontevreden dorpshoofden vinden dat op basis van de overeenstemming die is bereikt met de regering het grondenrechtenvraagstuk moet worden opgelost. Het vorige bestuur onder leiding van Artist had het document voorbereid dat intussen getekend is door president Desi Bouterse, na goedkeuring van de Raad van Ministers.

Artist liet duidelijk blijken, dat er een wrijving is tussen hem en voorzitter Theo Jubitana van de VIDS. Hij wilde hierop niet verder ingaan. Volgens Artist heeft de onenigheid niet te maken met partijpolitieke meningsverschillen. Artist is NDP'er en was namens deze partij lid van De Nationale Assemblee. Hij merkte op dat de splitsing in de VIDS niet komt door partijpolitieke verschillen.

Artist voerde aan, dat Redi Doti met de vinger gewezen wordt en het dorp totaal niet op de hoogte is van de koers die VIDS opgaat. Hij ziet geen oplossing binnen de organisatie, vandaar het besluit om per vandaag uit de VIDS te treden. Het bureau van de VIDS is intussen schriftelijk op de hoogte gesteld van het besluit.

De dorpen die ontevreden zijn over de gang van zaken binnen de VIDS willen doorgaan met uitvoeren van het stappenplan dat met de regering is afgesproken.

Het is nog niet duidelijk wat de dorpen zullen doen die uit de VIDS stappen. Dit wordt de komende weken besproken, deelde Artist mee.