dinsdag 31 juli 2018

Misiekaba (NDP): 'Voorbereiding ontmanteling Suralco raffinaderij is illegaal'

Onvrede bij coalitie èn oppositie over optreden regering in kwestie-Alcoa

Assemblee wacht al maanden op toegezegde documenten inzake wijziging Brokopondo Overeenkomst


In De Nationale Assemblee heeft dinsdagmiddag 31 juli 2018 vicepresident Ashwin Adhin - president Desi Bouterse liet zijn gezicht niet zien - tekst en uitleg gegeven over de procedurele weg richting de ontmanteling van de Alcoa/Suralco-raffinaderij.

Coalitie én oppositie zijn niet te spreken over het feit, dat de regering de concept definitieve overeenkomsten met Alcoa nog niet heeft gestuurd naar De Nationale Assemblee, zoals een paar keer was beloofd.


De fractieleider van de coalitie, André Misiekaba (NDP), voerde aan, dat de voorbereiding van de ontmanteling van de Suralco raffinaderij die nu getroffen wordt, illegaal is. De ontmanteling moet aangehouden worden totdat de Brokopondo Overeenkomst niet is gewijzigd, vulde Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons aan, na de uitgebreide informatie die vicepresident Ashwin Adhin had gegeven. De inhoudelijke behandeling vindt op een andere dag plaats, omdat het college alle verkregen en nog te ontvangen informatie eerst wil bestuderen.

Misiekaba stelde, dat de president in oktober vorig jaar in De Nationale Assemblee beloofd had dat de concepten uiterlijk december 2017 zouden worden gestuurd. Daarna werd dat in februari weer beloofd. Vervolgens werd schriftelijk aangegeven, dat het uiterlijk juli het geval zou zijn. En nu zei de vicepresident dat de concepten nog niet overhandigd kunnen worden.

'De coalitie is niet blij met de ontwikkelingen', stelde Misiekaba. Hij zei, dat hij met de coalitie niet alleen de NDP-fractie, maar ook de BEP en HVB, bedoelde. Hij heeft namens hen het woord gevoerd na een schorsing.

Gregory Rusland (NPS) Chandrikapersad Santokhi (VHP), Diana Pokie (ABOP), Paul Somohardjo (PL), Carl Breeveld (DOE) en Cleon Consalves (PALU) zeiden allen namens hun fracties, dat ze niet tevreden zijn over de behandeling van de regering. Zij vonden dat president Desi Bouterse aanwezig moest zijn in de vergaderzaal bij zo'n belangrijke vergadering.

Rusland voerde aan, dat de Brokopondo Overeenkomst wordt aangetast met de ontwikkelingen in de sector. Hij haalde aan, dat De Nationale Assemblee hierin gekend moet worden, omdat het gaat om een wet die goedgekeurd is.

Santokhi stelde, dat de regering afspraken maakt met Suralco zonder De Nationale Assemblee daarin te kennen. Er wordt volgens hem wel wanprestatie geleverd door Suralco, maar de president heeft in zijn brief aangegeven, dat dit niet het geval is.

Breeveld merkte op, dat de president zich een volkspresident laat noemen, maar dat hij juist het volk bagatelliseert.

Militanten van sociale bewegingen uit verschillende staten in Brazilië in hongerstaking

Hongerstaking protest tegen gevangenneming oud-president Lula da Silva en stijgende armoede


Militanten van verschillende sociale bewegingen uit verschillende staten van Brazilië ontmoetten elkaar maandag in Brasilia, de hoofdstad, voor het begin van een hongerstaking dinsdag 31 juli 2018, als een manier om te protesteren tegen de gevangenneming van voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva en de stijgende armoede. Dit werd aangekondigd in een persconferentie onder leiding van Joao Pedro Stedile, van de Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra (MST). 

'Als een extreme daad voor de hervatting van de democratie en de vrijheid van voormalig president Lula en om de terugkeer van de armoede in Brazilië te veroordelen, zullen militanten van de sociale bewegingen van verschillende Braziliaanse staten zich bij de hongerstaking voor een onbepaalde periode aansluiten in Brasília', verklaarde de Partido dos Trabalhadores (PT).

Deze maatregel is opgelegd door de Via Campesina (Campesino-weg), als een extreme druk op de regering. Zes militanten uit verschillende sociale bewegingen beginnen de hongerstaking en worden begeleid door een arts om hogere risico's te voorkomen.

'We gaan een hongerstaking in die nog geen einddatum heeft (...) In de naam van al onze sociale bewegingen, wil ik jullie allemaal bedanken (de 6 militanten die de hongerstaking beginnen) voor jullie vrijgevigheid en je hoge militante geest, die je het offer op het hoogste niveau vraagt', zei Stedile tijdens de persconferentie.

'De vaststelling van de staatsgreep, het doorbreken van de democratie en de ontmanteling van het overheidsbeleid door de staatsgreep, die de terugkeer van ellende en honger naar het Braziliaanse volk veroorzaken, zijn bepalende factoren voor de beslissing', aldus de PT in een verklaring voor het besluit om een hongerstaking te starten.

'Het is een opoffering om de autoriteiten te sensibiliseren en grotere schade aan de samenleving en de armen te voorkomen', zo is te lezen in de verklaring van de PT:


(Suriname Mirror/TeleSUR)

Minister Elias van Volksgezondheid ontslaat William Deel, directeur van 's Lands Hospitaal

'Zijn contract is zeer nadelig en kan niet worden voortgezet'


Starnieuws bericht vanmiddag, dinsdag 31 juli 2018, dat minister Antoine Elias van Volksgezondheid William Deel, directeur van 's Lands Hospitaal, ontslag heeft aangezegd. De bewindsman zegt, dat zijn contract zeer nadelig is en niet kan worden voortgezet. Op grond daarvan is hij ontslagen. 

Met de waarneming van het ziekenhuis is voorlopig medisch directeur Soenita Nannan Panday-Gopiesingh belast.

Het contract van Deel loopt tot juni 2020. De minister zegt, dat hij zaken eerst juridisch goed heeft nagetrokken, voordat hij tot deze stap is overgegaan. De bewindsman wil in dit stadium geen detailinformatie geven over het contract.

Naast directeur van het ziekenhuis, is Deel ook consultant van de instelling. Uit een andere bron schrijft Starnieuws vernomen te hebben, dat Deel naast een salaris van 5.000 euro ook een behoorlijk bedrag toucheert als consultant voor een driedaagse werkweek.

Deel was voordat hij directeur werd eind 2016 als consultant aangetrokken om het ziekenhuis door te lichten.

Juana Raymundo, een 25-jarige verpleegster, Ixil-activiste, Guatemala, vermoord

Lichaam Raymundo met tekenen van foltering gevonden op de oever van een rivier

(Bron foto: Twitter)


De moord op Juana Raymundo, een 25-jarige jonge verpleegster, Ixil-activiste en leidster van Nebaj, heeft afwijzing veroorzaakt in sociale bewegingen, omdat deze moord wordt toegevoegd aan die van verschillende boerenleiders in Guatemala.

Lokale media meldden dat Raymundo op in de nacht van vrijdag op zaterdag 28 juli 2018 werd vermoord en haar lichaam verscheen zaterdag met tekenen van foltering aan de oevers van een rivier tussen Nebaj en de Acambalam-gemeenschap.De vermoorde jonge vrouw was vijf jaar lang een mensenrechtenverdedigster, lid van het Comité de Desarrollo Campesino (Codeca) en was onlangs gekozen als lid van het gemeentebestuur van de Movimiento de Liberación Nacional. Gezien het feit, eist Codeca gerechtigheid van het Openbaar Ministerie.


'We eisen dat de verantwoordelijken voor deze moord worden onderzocht en gestraft, tot nu toe zijn alle moorden op onze verdedigers ongestraft', aldus de commissie. Bovendien zeiden ze, dat hoe hard ze ook proberen hun strijd door onderdrukking en moorden te stoppen, ze door gaan.


Ze drongen er bij de regering en de economische groepen op aan hun hate speech tegen Codeca en andere mensenrechtenverdedigers in het land te staken. De moord op de boerenleiders heeft protesten veroorzaakt, omdat maatschappelijke organisaties, de universiteits studentenvereniging en boerencomités communiqués hebben uitgegeven waarin de regering wordt verzocht de misdaden te onderzoeken.(Surinamme Mirror/TeleSUR/publinews.gt/Twitter)

Presidente Tsai Ing-wen van Taiwan bezoekt diplomatieke bondgenoten Paraguay en Belize

(Bron foto: Twitter)
Tsai Ing-wen woont in Paraguay inauguratie bij van de verkozen president Mario Abdo Benitez


Presidente Tsai Ing-wen (蔡英文) zal twee van Taiwan's diplomatieke bondgenoten bezoeken, Paraguay en Belize, 12-20 augustus, zei onderminister van Buitenlandse Zaken Jose Maria Liu (劉德立) maandag 30 juli 2018. Tijdens de reis zal Tsai tussenstops maken in de Verenigde Staten - in Los Angeles op de eerste etappe en in Houston op de terugweg, zei Liu. 

Tijdens haar bezoek aan Paraguay, 14, 15 en 16 augustus, zal de presidente de inauguratie bijwonen van de verkozen president Mario Abdo Benitez op 15 augustus en een ontmoeting hebben met Abdo Benitez en de vertrekkende president Horacio Cartes voor gesprekken, zei Liu. Tsai zal ook bilaterale gesprekken voeren met leiders of speciale gezanten van andere bondgenoten, die ook de inauguratieceremonie zullen bijwonen, zei Liu.

Het reisschema van de presidente in Paraguay omvat het bezoeken van de technische missie van Taiwan en de locatie van een geplande industriële industriële technologie van Taiwan en Paraguay, volgens Liu.

Op 16 augustus gaat Tsai naar Belize voor een driedaags bezoek, waarbij zij gouverneur-generaal Colville Young en premier Oliver Barrow zal ontmoeten, een toespraak gaat houden in het parlement, technische vakscholen bezoeken, de technische missie van Taiwan en culturele plekken, en een Taiwanese beurspresentatie bijwonen, zei Liu.

Het wordt de vierde overzeese reis van Tsai sinds haar aantreden in 2016.

In de afgelopen twee jaar heeft ze staatsbezoeken gebracht aan Panama, Paraguay, Honduras, Nicaragua, Guatemala, El Salvador, de Marshall Eilanden, Tuvalu, de Salomons Eilanden, en Swaziland. Haar tussenstops zijn allemaal op Amerikaans grondgebied geweest, namelijk Los Angeles, Miami, Houston, San Francisco, Honolulu en Guam.

(Suriname Mirror/Focus Taiwan/Taipei Times)

Mexico streeft naar vermindering methaanverontreiniging door olie- en gassector met bijna de helft

Beperking methaanemissies olie- en gasindustrie leidt ook tot vermindering andere gevaarlijke verontreinigende stoffen


Op maandag 30 juli 2018 stelde Mexico een reeks standaarden voor die, indien volledig geïmplementeerd, de methaanverontreiniging door de Mexicaanse olie- en gassector met bijna de helft zouden verminderen. 

Methaan is een krachtig broeikasgas dat 87 keer sterker is dan koolstofdioxide gedurende de tijd dat het in de atmosfeer blijft. Praktijken die de methaanemissies van de olie- en gasindustrie beperken, hebben als bijkomend voordeel dat ook andere gevaarlijke verontreinigende stoffen verminderen, zoals smog-vormende vluchtige organische stoffen en luchttoxinen zoals benzeen en formaldehyde.Canada heeft onlangs ook aangekondigd, dat het de methaanverontreiniging uit de fossiele-brandstofindustrie zal beperken.

Ondertussen werkt de Trump-regering momenteel aan het terugdraaien van twee veiligheidsmaatregelen uit het tijdperk van Obama die de lucht, het klimaat en de gemeenschappen zouden beschermen tegen schadelijke methaanemissies die door deze sector worden uitgestoten.

Als reactie op het Mexicaanse plan, bracht Sierra Club Beyond Dirty Fuels Campagnedirectrice Kelly Martin de volgende verklaring uit:

'We juichen de Mexicaanse regering toe, zoals de Canadese regering ervoor, voor het nemen van krachtige maatregelen om het klimaat vervuilende methaanverontreiniging en andere gevaarlijke emissies te verminderen. Helaas drijft Donald Trump Amerika in de tegenovergestelde richting. Terwijl onze buren en landen over de hele wereld actie ondernemen om de klimaatcrisis aan te pakken, geeft Donald Trump afstand van Amerikaans leiderschap in het belang van de winsten van fossiele brandstoffen en laat hij onze gemeenschappen en toekomstige generaties de prijs betalen.'

(Suriname Mirror/The Yucatan News/Scribd Suriname Mirror)

Meer moorden in Mexico in 2017 dan eerder gedacht, 31.174

Ministerie van Binnenlandse Zaken rapporteerde eerder 29.168 moorden over 2017


Het aantal moorden in Mexico vorig jaar was hoger dan oorspronkelijk werd gedacht. Het Instituto Nacional de Estadística y Geografía (INEGI) meldde maandag 30 juli 2018, dat er 31.174 slachtoffers waren in 2017. Dat is het meest sinds vergelijkbare cijfers werden bijgehouden in 1997, inclusief het piekjaar van de Mexicaanse drugsoorlog in 2011.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken rapporteerde eerder 29.168 moorden over 2017. Gegevens van het statistiekinstituut worden als grondiger beschouwd, omdat INEGI mortuaria en openbare registers bezoekt om informatie te verzamelen.Het ministerie van Binnenlandse Zaken telt moordonderzoeken waarbij meerdere slachtoffers betrokken kunnen zijn, dus mogelijk onder vertegenwoordigende moorden.

INEGI zei, dat de moordcijfers vorig jaar uiteenliepen tot 25 per 100.000 inwoners - dichtbij de niveaus van Brazilië en Colombia op 27 per 100.000. Mexico's percentage was 20 per 100.000 mensen in 2016. Honduras en El Salvador - een van de dodelijkste landen ter wereld - hebben een moordcijfer van rond de 60 per 100.000.

De dodelijkste staat van Mexico is Colima, aan de kust van de Stille Oceaan, waar de moorden vorig jaar met 38 procent stegen tot een aantal doden per minuut van 113 per 100.000. Het percentage in Baja California, thuisbasis van de grensstad Tijuana, werd bijna verdubbeld toen de Jalisco New Generation- en Sinaloa-kartels botsten over routes voor drugshandel. 

'Het land bevindt zich in een openbare veiligheidscrisis', zegt Alejandro Schtulmann, president van  Emerging Markets Political Risk Analysis EMPRA. Naast gevechten tussen criminele groepen voor territoria in staten zoals Baja California en Quintana Roo, is diefstal van brandstof gewelddadiger geworden en nemen gevallen van afpersing toe. 

Centraal Mexicaanse staten zoals Guanajuato en Puebla, bekend om hun landbouwproductie en groeiende industriële basis, zagen de afgelopen jaren het aantal moordpartijen stijgen vanwege brandstofdiefstal uit pijpleidingen van het nationale oliebedrijf, Petroleos Mexicanos. 'Het probleem is nu niet alleen het aantal moorden', zegt Schtulmann. 'Meer burgers worden door criminaliteit dan ooit tevoren getroffen in de Mexicaanse geschiedenis.'

Schtulmann wijst op een recente golf van vermogensdelicten, ongehoorde moorden op politici bij de verkiezingen van dit jaar en pogingen om bedrijven in fraaie buurten zoals Polanco in de Mexicaanse hoofdstad af te persen als aanwijzingen dat criminele activiteiten meer territoria binnendringen en meer segmenten van de bevolking treffen.

President-elect Andres Manuel Lopez Obrador, die op 1 december aantreedt, heeft gezegd dat hij de misdaad zal aanpakken door educatieve en werkmogelijkheden te creëren voor jongeren. Schtulmann vindt de plannen van Lopez Obrador een beetje vaag, en zegt dat Mexico meer dan iets nodig heeft om de veiligheidstroepen van de staat te verbeteren, omdat dun opgesmoorde federale middelen vaak niet alle probleemgebieden kunnen bereiken. 'We hebben het over langetermijn inspanningen, dit zal niet van de ene dag op de andere verdwijnen', zegt Schtulmann. 'Als de kans er is en de straffeloosheid er is, zullen de criminelen misdaden blijven begaan.' 

INEGI stelt, dat vuurwapens de belangrijkste doodsoorzaak in 2017 waren, met 20.049 slachtoffers door geweerschoten.

(Suriname Mirror/FOX News/The Associated Press/ABC News/Scribd Suriname Mirror)

Dodental uitbarsting Fuego vulkaan Guatemala op 3 juni staat op 159 - 256 Mensen nog vermist

(Bron foto: Noe Perez/EPA
Nog drie slachtoffers zijn geïdentificeerd (5, 6 en 19 jaar)


Het aantal doden door de vulkaanuitbarsting in Guatemala op 3 juni staat nu op 159, 256 mensen worden nog steeds vermist. Op 3 juni registreerde de vulkaan Fuego een van de grootste uitbarstingen in zijn geschiedenis, die bijna twee miljoen mensen trof en aanzienlijke materiële schade aanrichtte. 

De autoriteiten hebben het dodental van de uitbarsting van de Fuego-vulkaan bijgesteld naar 159, nadat vrijdag 27 juli 2018 nog drie slachtoffers werden geïdentificeerd.

Het Instituto Nacional de Ciencias Forenses (INACIF) zei, dat het er in geslaagd was om nog drie mensen te identificeren: een vijfjarig jongetje, een zesjarig meisje en een negentienjarig man.


Het instituut zei dat het zou blijven werken aan andere identificatiezaken. Nationale woordvoerder David De Leon van Coordinadora Nacional para la Reducción de Desastres (CONRED) zei, dat met de nieuwe identificaties, het officiële dodental van de uitbarsting op 159 staat, terwijl 256 mensen vermist worden.

(Suriname Mirror/EFE/Twitter)

130 Lopers nemen deel aan 7e jaarlijkse Boliviaanse Skyrace over Camino de la Muerte

Lopers uit hele wereld nemen deel aan slopende bergopwaartse klim van 28 kilometerDe zevende jaarlijkse Boliviaanse Skyrace vond zondag 29 juli 2018 plaats. 130 Lopers van over de hele wereld namen deel aan de slopende bergopwaartse klim van 28 kilometer over de beruchte 'Snelweg des Doods' (Camino de la Muerte, Yungas). 


Sinds het werd aangelegd in 1932 door Paraguayaanse gevangenen van de Chaco-oorlog, is de snelweg het toneel geweest van een 300-tal verkeersongevallen. Het was uitgehouwen in de stenen en loopt door gebieden waar watervallen stromen.


Het evenement wordt georganiseerd door de Boliviaanse organisatie I3 Impacto Social. Dit jaar, net als vorig jaar, zal de race ook bijdragen aan twee Boliviaanse sociale initiatieven voor dieren en straatkinderen.(Suriname Mirror/VRT/Myanmar International TV/YouTube/Twitter)

Bolivia meldt laagste werkloosheid in Latijns-Amerika

(Bron foto: El Pais)
Bolivia heeft de laagste stedelijke werkloosheid in de regio


Bolivia heeft het werkloosheidscijfer teruggebracht van 8,1 procent in 2005 tot 4,48 procent in 2017, het laagste cijfer in Latijns-Amerika, zei de regering zondag 29 juli 2018.

Bolivia heeft de laagste stedelijke werkloosheid in de regio - 4,2 procent bij mannen en 4,9 procent bij vrouwen - waarbij andere landen percentages van meer dan 6 procent registreerden, zei Santiago Farjat, het hoofd van het Instituto Nacional de Estadística (INE) van Bolivia.


'Zo'n 41 procent van de werkende bevolking verdient een salaris, 48,9 procent verdient geen salaris en 10 procent ontvangt niets', vertelde Farjat aan verslaggevers. Regionaal gezien waren de landen met de hoogste werkloosheidscijfers in 2017 Brazilië met 11,8 procent, Colombia met 9,6 procent, Uruguay met 7,6 procent en Argentinië met 7,2 procent, volgens het INE.

Bolivia heeft een bevolking van 10,88 miljoen inwoners, met ongeveer 6,2 miljoen inwoners in stedelijke gebieden. De belangrijkste jobgeneratoren zijn de horeca- en restaurantindustrieën. Bouw en productie staan ​​op de tweede en derde plaats wat betreft het creëren van banen.

Volgens een studie van het Internationaal Monetair Fonds bevindt 62,3 procent van de banen in Bolivia zich in de informele sector, maar het ministerie van Economische Zaken in Bolivia heeft bij de methodologie van het agentschap vragen gesteld.

(Suriname Mirror/Xinhua/Twitter)

Personeel Republic Bank akkoord met lumpsum van Srd 3.500

Bond gaat nu onderhandelen met bankdirectie en wil onder meer uitbetaling prestatiebeloning


Medewerk(st)ers van de Republic Bank gaan akkoord met een lumpsum (eenmalige betaling) van Srd 3.500. Dat zijn de bond en directie van de bank overeengekomen met tussenkomst van de Bemiddelingsraad voor geheel Suriname, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 31 juli 2018.

'De mensen zijn niet echt tevreden, maar hebben het nieuwe bod geaccepteerd. De andere banken hebben wel een hogere lumpsum gegeven aan hun personeel', zegt bondsvoorzitster Willy Rodrigues. Wanneer het geld wordt uitbetaald is niet bekend.

Partijen zullen nu onderhandelen over andere punten. Het gaat namelijk om de collectieve arbeidsovereenkomst van 2018. Het personeel is het ook al eens met een loonsverhoging van 10 procent. Het onderhandelingsorgaan werd erbij gehaald, nadat werknemers een eerder bod van Srd 1.500 verwierpen en in actie gingen.

Rodrigues zegt, dat toen de oude lumpsum was aangeboden, de directie al de mogelijkheid bekeek om die op te trekken naar Srd 3.000. Dit voorstel was echter niet formeel gedaan, maar slechts in een rondschrijven. Partijen zijn, nadat de bond in actie ging, bij de Bemiddelingsraad beland en met succes.

De bond zal nu om de tafel zitten met de bankdirectie en wil onder meer dat de prestatiebeloning nu daadwerkelijk wordt betaald. Dit is volgens de bondsvoorzitster eerder overeengekomen. De betaling blijft echter uit. 'Als iemand goed heeft gepresteerd moet die een extra verhoging krijgen tussen 1 en 4 procent.'

Koraal vernield door het uitwerpen van een anker bij Boka (St. Michielsbaai) - Curaçao

Havenmeester wil achterhalen welk schip anker heeft uitgegooid 


Havenmeester Marcel Laroche onderzoekt een incident waarbij koraal is vernield door het uitwerpen van een anker bij Boka (St. Michielsbaai). Dat zegt Laroche in het Antilliaans Dagblad van vandaag, dinsdag 31 juli 2018.

Laroche zei dat hij met het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) moet overleggen over de maatregelen die genomen kunnen worden. De havenmeester ontkende de geruchten. dat vanuit het schip Berge Summit - dat onder de vlag van de Bahama’s vaart - iemand het anker in zee gegooid zou hebben.

Op de vraag wie dan wel het anker had geworpen, gaf Laroche geen antwoord omdat de zaak nog wordt uitgezocht. Het onderzoek is nog in volle gang, aldus de havenmeester. Het incident heeft afgelopen weekeinde plaatsgevonden.

Patrick Geers, eigenaar van duikschool Wederfoort, heeft de beschadiging aan het koraal ontdekt. 'Ik heb meteen de autoriteiten gewaarschuwd. De havenmeester is langs geweest en heeft toen de opdracht gegeven om het anker in een rechte lijn naar boven te halen. Ik heb gezien dat duikers van Miami Diver aan het werk waren bij het schip.'

Jason Campbell van Miami Diver bevestigt, dat duikers van het bedrijf aan het werk zijn bij het schip. Maar Campbell ontkent, dat zij iets te maken hebben met het incident. 'Wij zijn duikers, wij gooien geen ankers uit', aldus Campbell.

Bod op Plaza Hotel in Punda op Curaçao

Girobank zwijgzaam over hoogte van het bod en de inzetprijs van de veiling


Een van de partijen die interesse hebben om het Plaza Hotel in Punda te kopen heeft een bod gedaan. De Girobank verwacht, dat er ‘binnen afzienbare tijd’ opnieuw een veiling zal worden afgekondigd. Dat zal, net als de eerste keer, gebeuren door notariskantoor Naaldijk. De datum van de veiling wordt bepaald als de ‘huidige koper(s)’ aan de vereisten voldoen om over te gaan tot een openbare verkoop. Dat laat de bank weten in antwoord op vragen van het Antilliaans Dagblad, aldus het dagblad vandaag, dinsdag 31 juli 2018.

Maar, over de hoogte van het bod en de inzetprijs van de veiling wordt geen informatie gegeven.

Begin maart dit jaar was de Girobank in gesprek met drie partijen over de koop van het hotelgebouw. Daar is nu ‘een aantal partijen bijgekomen’. ‘In verband met de kosten’, zal de organisatie van de veiling opnieuw gebeuren door notaris Igor Naaldijk. Het gaat om het gebouw waarin het hotel en het casino waren gevestigd en het tot 1 oktober 2049 lopend recht op erfpacht op drie percelen grond. De waterfortbogen zijn eigendom van de Curaçaose overheid.

Een jaar geleden liep de veiling van Plaza op een mislukking uit, omdat de enige bieder, de Amerikaan John Burcham, ceo van Allied United Financial Corporation, de negen miljoen dollar waarvoor hij het gebouw kocht, nooit betaalde.

Refineria Isla, Curaçao, ligt door problemen met levering van utiliteiten voor het grootste deel plat

'Ook is asfalt in leidingen gaan klonteren en de leidingen zijn nu verstopt'


Refineria Isla ligt door de recente problemen met de levering van utiliteiten voor het grootste deel plat, aldus woordvoerder Earl Balborda van de Isla vandaag, dinsdag 31 juli 2018, in het Antilliaans Dagblad.

'Tot en met maandagmiddag was de situatie zo dat het gros van de units niet operationeel was. Met uitzondering van de unit die verantwoordelijk is voor de levering van gas voor distributie en lokale consumptie. Er is ook een ander probleem. De temperatuur is in de installaties zo erg gedaald dat het asfalt in de leidingen is gaan klonteren. De leidingen zijn daarom nu verstopt. Wij kunnen de leidingen niet schoonmaken omdat de raffinaderij stoom nodig heeft, maar dat krijgen wij dus nu niet.'

De verstopte leidingen leveren een schadepost op voor de raffinaderij, zo laat de woordvoerder weten.

'Het is een schadepost waar wij als raffinaderij zelf voor moeten opdraaien. De schade kan op grond van het contract tussen Isla en Curaçao Refinery Utilities, niet op CRU (Curaçao Refinery Utilities) worden verhaald. Dat komt, omdat het maximale bedrag dat wij zouden kunnen verhalen, een paar jaar geleden al is gehaald. Maar, ondanks de huidige situatie blijven wij optimistisch en gaan wij er vanuit dat wij samen met CRU tot een oplossing kunnen komen.'

Ministerie van VVRP Curaçao kondigt komst 60 appartementen op landgoed oud landhuis aan

Met project bij landhuis Saliña Ariba is investering van zo'n 15 miljoen dollar gemoeidRuim een jaar nadat het Antilliaans Dagblad de komst van appartementen voor 50-plussers bij Landhuis Saliña Ariba aankondigde, is het zover. Minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijk Planning (VVRP) heeft de groep BSL een bouwvergunning verleend. Bij Landhuis Saliña Ariba, ook bekend als Landhuis Stadsrust, aan de Nieuwe Caracasbaaiweg komen appartementen voor 50-plussers die binnen bereik van medische zorg en huishoudelijke hulp willen wonen, zo meldt het dagblad vandaag, dinsdag 31 juli 2018.

In een schriftelijke verklaring van het ministerie van Jesus- Leito wordt gemeld, dat met het project van BSL nv een investering van ongeveer 15 miljoen dollar is gemoeid. In dit project worden 60 appartementen gebouwd, evenals recreatieruimtes zoals onder andere een zwembad, een gym, een permanente dokterspost en een kapperszaak.

Op het landgoed zullen twee verschillende soorten appartementen worden gebouwd: vier appartementencomplexen die uit 6 units bestaan en drie appartementencomplexen die uit 12 units bestaan.

Hoewel Landhuis Stadsrust - zo stelt het ministerie van VVRP - geen beschermd monument is, blijft het landhuis intact.

Het stadslandgoed van bijna 13.000 vierkante meter ligt aan de Kaya Panacea, tussen de Saturnusstraat en de Nieuwe Caracasbaaiweg, tegenover Larry’s Bar & Grill. In de eerste helft van de 19e eeuw werd op deze plantage nopal gekweekt, een vijgcactus.

Hugo Essed blij met de vaart die de Krijgsraad zet achter 8 decemberstrafproces

'Dit proces van de eeuw zal aantonen of Suriname al dan niet een rechtsstaat is'

 
Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden in het 8 decemberstrafproces, is blij met de vaart die de Krijgsraad heeft genomen, zo schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 31 juli 2018. Op 29 oktober zullen de advocaten in de burgerkamer niet alleen hun dupliek houden, maar ook de verdachten hebben de gelegenheid om het laatste woord te voeren. In de burgerkamer worden Desi Bouterse, Jimmy Stolk en Etienne Boerenveen berecht. 

In de zaak tegen Arthy Gorré zal het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk worden verklaard, aangezien de verdachte intussen is overleden.

Essed verwacht dat dit jaar het proces van repliek en dupliek in alle zaken afgerond kan worden. In de militaire kamer houdt auditeur-militair Roy Elgin op 12 oktober zijn repliek. Hij zal dan reageren op het pleidooi van de advocaten.

Wat het vonnis betreft, zegt Essed dat de Krijgsraad in beide kamers niet weken, maar enkele maanden nodig zal hebben om alles te beoordelen in dit strafproces, waarin sprake is van lijvige dossiers. In de eerste helft van volgend jaar kan er vonnis worden geveld, waarna bij veroordelingen ook hoger beroep kan worden aangetekend.

Op een vraag of de uitspraak van invloed kan zijn op hoofdverdachte Bouterse, die ook president van het land is, antwoordt Essed dat zijn functie niks uitmaakt in het oordeel van de Krijgsraad. Het is niet relevant voor de beslissing van de Krijgsraad of de verdachte ook president is van Suriname. De raadsman merkt op, dat het 8 decemberstrafproces de individuele belangen van de nabestaanden overstijgt. Het gaat volgens hem om het proces van de eeuw.

Naast de Amnestiewet, zijn er diverse obstakels geweest. Zo is van de procureur-generaal op basis van artikel 148 van de Grondwet geëist om de vervolging te staken. Er is ook getracht hem te bewegen om ontslag in te dienen. 'Maar, hij heeft zijn rug rechtgehouden', merkt Essed op. Hij is ook content met het Hof van Justitie en de Krijgsraad,, die ondanks de Amnestiewet besloten hebben het proces voort te zetten.

Dit proces zal aantonen of Suriname al dan niet een rechtsstaat is, benadrukt de raadsman.

Ambassadeurs van Filipijnen, Ghana en India bieden president Bouterse geloofsbrieven aan

(Bron foto's: NII)
Ambassadrices van de Filipijnen en Ghana resideren in Brazilië


De niet residerende ambassadrices van de Filipijnen Marichu Mauro (ambassadrice in Brazilië) en Abena Pukua Adompim Busia van Ghana (ambassadrice in Brazilië) en de nieuwe ambassadeur van India in Suriname Mahender Singh Kanyal, hebben maandag 30 juli 2018 in het presidentieel paleis hun geloofsbrieven overhandigd aan president Desi Bouterse. 

Ambassadeur Marichu Mauro van de Filipijnen verklaarde, dat de relatie tussen Suriname en de Filipijnen teruggaat naar 1997. Zij gelooft er sterk in, dat er voldoende mogelijkheden zijn die geïdentificeerd moeten worden tussen de beide landen, ondanks de grote afstand. In gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII) zei Mauro, dat en ondertekening van een bilaterale overeenkomst is vastgesteld om het mechanisme voor politieke raadpleging in te voeren. Volgens haar is dat een zeer effectief hulpmiddel om gebieden te identificeren waar een samenwerking mee zou kunnen zijn. Ook naar het uitwisselen van diplomaten tussen Suriname en de Filipijnen kijkt de ambassadeur uit. Op die manier kan Suriname volgens haar weten waar de Filipijnen voor staat en kan de Filipijnen ervaren welke belangrijke rol Suriname in Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied te vervullen heeft.

Volgens de ambassadeur van Ghana, Abena Pukua Adompim Busia, delen Suriname en Ghana veel historische en culturele banden. De ambassadeur kijkt uit naar de mogelijkheid om sterkere relaties op te bouwen met Suriname en hoopt een diepere culturele uitwisseling tussen de beide landen te hebben.

De nieuwe ambassadeur van India, Mahender Singh Kanyal, is vastbesloten om alle Memoranda of Understanding (MoU’s) te volgen die tijdens het staatsbezoek van de Indiase president Ram Nath Kovind in juni van dit jaar zijn getekend. Ook kijkt de ambassadeur uit naar de verschillende samenwerkingen met de regering van Suriname voor de vooruitgang en welvaart van beide volken.

Advocaat Kanhai: 'De 15 personen waren steunpunten buitenland, dat bezig was met regime change'

Kanhai overtuigd dat hij Bouterse goed kan verdedigen in zijn dupliek 29 oktober 

'Auditeur-militair nu wel overtuigd dat de vijftien mensen die zijn vermoord op 8 december geen zielige slachtoffers zijn'


De advocaat van hoofdverdachte Desi Bouterse, Irvin Kanhai, vindt dat hij genoeg materiaal heeft om in dupliek op 29 oktober zijn cliënt goed te kunnen verdedigen. Kanhai zei na de zitting van het 8 decemberstrafproces gisterochtend, dat auditeur-militair Roy Elgin niet ingegaan is op belangrijke punten die hij aangekaart heeft tijdens het pleidooi. Kanhai benadrukt, dat Elgin gezwegen heeft over de wijze waarop het proces is hervat, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 31 juli 2018.

Kanhai merkte op, dat de auditeur-militair nu wel ervan overtuigd is dat de vijftien mensen die omgekomen zijn op 8 december, geen zielige slachtoffers zijn. Zij hadden wel iets in hun hoofd. Volgens Kanhai waren de 15 personen steunpunten van het buitenland, dat bezig was met een 'regime change'. Elgin heeft deze stellingen niet tegengesproken, stelt Kanhai. De twee belangen moeten tegen elkaar worden afgewogen, zegt de advocaat.

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, benadrukt juist het tegenovergestelde. Hij voert aan dat de auditeur-militair het verhaal niet gelooft, dat de slachtoffers bezig waren met coupplannen. Elgin heeft aangegeven dat er geen sprake was van een tegencoup.

Essed vindt, dat Elgin puntsgewijs is ingegaan op de argumenten van de verdediging.

Kanhai stelde ook,  dat de Amnestiewet van toepassing is op het proces. Er was al een eindbeslissing gegeven in het 8 decemberstrafproces. Om het proces te herstarten, moest een nieuwe vordering worden ingesteld. De auditeur-militair is niet ingegaan hierop. Kanhai vindt dat er genoeg materiaal is om in te brengen tegen de repliek van de auditeur-militair.

Ruim 20 voertuigen ministerie van Sport- en Jeugdzaken al 16 maanden bij OWT&C

Auto's zijn in maart 2017 naar OWT&C gegaan, maar niet teruggestuurd (na reparatie)....

 
Terwijl het ministerie van Sport- en Jeugdzaken verlegen zit om dienstvoertuigen, staan meer dan 20 voertuigen van dit ministerie al 16 maanden voor reparatie bij het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C). De voertuigen zijn in maart 2017 naar OWT&C gegaan, maar tot heden niet teruggestuurd, na reparatie. Dit bericht maandag 30 juli 2018 het Dagblad Suriname.

'De voertuigen hadden kleine mankementen, bijvoorbeeld een timing-belt verwisselen, remschoenen vernieuwen', meldt een bron aan het dagblad.

Dwight Prade, waarnemend onderdirecteur Sportaccommodaties en Ruimten (SAR), onder wie het wagenpark van Sport- en Jeugdzaken valt, zegt geen kennis te dragen van deze zaak. 'Ik zou dit ook nooit toelaten', zegt hij. Prade heeft onlangs het roer op SAR overgenomen van Radj Ramdas.

Eerder dit jaar, in april, had VHP-Assembleelid Krishna Mathoera gewag gemaakt van een soortgelijk geval. Zij maakte bekend, dat 24 voertuigen van het ministerie van Justitie en Politie al een tijdje bij OWT&C staan, maar dat die voertuigen nooit teruggeven zijn. In tegendeel werd door de politica beweerd, dat een deel van de voertuigen aan partijloyalisten zijn gegeven.

OWT&C-minister Patrick Pengel reageerde door te zeggen dat de auto’s niet meer in rijdende staat waren en ook niet rendabel te repareren. Ze konden niet eens verkocht worden. Door onderdelen te verzamelen van al die auto’s, konden twee voertuigen in rijdende staat gemaakt worden, die ten behoeve van OWT&C werden ingezet.

Autoriteiten Colombia rollen in Cartagena een prostitutiebende op

(Bron foto: Twitter)
18 Verdachten aangehouden waaronder twee agenten die geld ontvingen om seksueel misbruik niet te melden

Ontheemde jonge meisjes uit Colombia en Venezuela werden gerekruteerd om als seksslavinnen te werken


De openbaar aanklager in Colombia zei zondag 29 juli 2018, dat het een  heeft opgerold, die ontheemde meisjes uit Colombia en Venezuela rekruteerde om als seksslavinnen te werken. 

Een reeks invallen in de stad leidde tot de arrestatie van 18 mensen, waaronder twee politieagenten die geld ontvingen om geen seksueel misbruik te melden. Hoofdaanklager Nestor Humberto Martinez spreekt van 'echte 21-eeuwse seksslavinnen'.

Interpol werd gevraagd om twee  Amerikanen, een Duitser en een Argentijn te lokaliseren, die naar verluidt seks wilden met minderjarigen. Een Marineofficier werd gearresteerd, omdat hij zijn naam getatoeëerd had op de lichamen van meisjes onder de 14 jaar die hij seksueel misbruikte.


'Operatie Vesta', vernoemd naar de Romeinse beschermgod van het gezin, vond plaats tussen zaterdag en zondag en resulteerde in de sluiting van verschillende motels waar minderjarigen werden misbruikt.

Een van de gearresteerde verdachten, 'Madame', wordt beschuldigd van het rekruteren van slachtoffers van sekshandel in de sloppenwijken van Cartagena en het sturen van tieners en jonge vrouwen naar het buitenland, met name de Bahama's en de Verenigde Staten, om als seksslavinnen aan het werk te gaan.


Het merendeel van de slachtoffers van kinderprostitutie werd gedwongen hun lichamen te verkopen aan toeristen in het wereldberoemde toeristendistrict van de stad. De autoriteiten van Cartagena zijn verrassend nalatig geweest wat betreft de schijnbare toename van prostitutie die het aantal buitenlandse bezoekers aan het UNESCO-werelderfgoed heeft doen toenemen.

Een priester, die paus Franciscus om hulp had gevraagd om kinderprostitutie in te dammen, werd terechtgewezen, omdat hij de aandacht vestigde op de vermeende toenemende uitbuiting van vrouwen en meisjes in de toeristische, maar armoedige Caribische stad.


De sekstoeristensector van Cartagena kreeg in 2012 wereldwijde aandacht, nadat een lokale sekswerker beweerde dat agenten van de geheime dienst van de Verenigde Staten zich in de prostitutie bezighielden, voorafgaand aan het bezoek van voormalig president Barack Obama.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Zo'n 7.000 mensen in Copacabana, Rio de Janeiro (Brazilië), lopen in 'Marcha de las Mujeres Negras'

Protest tegen toenemend geweld en andere onrechtvaardigheden tegen zwarte vrouwen in Brazilië

(Bron foto: Tomaz Silva / Agência Brasil)

'De Braziliaanse staat heeft een beleid om zwarte mensen te executeren'


Zo'n 7.000 mensen namen zondag 29 juli 2018 in Copacabana, bij het Copacabana-paleis in de Zona Sul, in Rio de Janeiro (zuidelijke zone), deel aan de vierde jaarlijkse 'Marcha de las Mujeres Negras' om te protesteren tegen het toenemende geweld en andere onrechtvaardigheden tegen zwarte vrouwen in Brazilië. 

'De Braziliaanse staat heeft een beleid om zwarte mensen te executeren', zei een van de organisatoren van de mars, Clatia Vieira, tegen een persbureau van de regering. 'En deze executie gebeurt niet alleen met vuurwapens', voegde ze eraan toe. 'Het gebeurt als je niet gezond bent, als je geen huis hebt, geen opleiding hebt genoten en geen kwaliteit van leven hebt.'


Uit een onderzoek van het Instituut voor Toegepast Economisch Onderzoek (Ipea, Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada) blijkt, dat in 2016 het aantal moorden op van zwarte vrouwen in Brazilië 5,3 per 100.000 mensen was, 73 procent hoger dan het aantal moorden op niet-zwarte vrouwen, met een percentage van 3,1 per 100.000. Veelbetekenend is dat in tien jaar het percentage moorden op zwarte vrouwen in Brazilië met vijftien procent is toegenomen en acht procent voor niet-zwarte vrouwen.

Volgens Vieira heeft de moord op Rio gemeenteraadslid en activiste Marielle Franco op 14 maart een huiveringwekkend effect gehad op demonstranten in de gemeenschap en tegelijkertijd een stimulans gegeven om verdere actie te ondernemen ter ondersteuning van de zaak.

'Natuurlijk brengt de executie van Marielle veel angsten met zich mee voor mensen die activisten zijn. We zijn bang', gaf ze toe. 'Maar, angst brengt ook moed, omdat we moeten leven en overleven om voor de onzen te zorgen. Marielle is een stimulans om ons te laten zien dat de strijd heel groot is. We hebben racistische inmenging die niet naar de zwarte gemeenschap luistert en geen voorstellen voor ons heeft ... alleen maar moord.' "Foto door Tomaz Silva / Agência Brasil

(Suriname Mirror/The Rio Times/Brasil de Fato/Twitter)

maandag 30 juli 2018

Suriname Candid Fruits ziet graag lagere vracht- en afhandelingskosten bij export naar Curaçao en Aruba

'We hebben het nu over 2,23 Amerikaanse dollar per kilo'


Suriname kan op vrij grote schaal groenten en fruit exporteren naar Curaçao en Aruba, maar dan zouden de vracht- en afhandelingskosten substantieel omlaag moeten. Suriname Candid Fruits (SCF) exporteerde ongeveer drie weken geleden een proefzending van achthonderd kilo groenten en fruit naar Curaçao, maar kwam na evaluatie van deze zending al snel tot de conclusie, dat de kosten aan de hoge kant zijn. 

'We hebben het over 2,23 Amerikaanse dollar per kilo', zegt Ruud Souverein, directeur van SCF, maandag 30 juli 2018 in de Ware Tijd.

Hij is in overleg met het ministerie van Handel en Industrie, de carriers en de autoriteiten op Curaçao en Aruba om gedaan te krijgen dat ongeveer een dollar van de totale kosten eraf gaat. 'Dan kunnen we ook in de supermarkten de producten kwijt.'

Al geruime tijd meren Venezolaanse groeten- en fruitboten, volgens de Ware Tijd althans, niet meer aan in Curaçao, omdat president Nicolas Maduro van dat land vindt dat er goud en andere contrabande worden gesmokkeld met de boten. De kade waar deze boten een drijvende markt vormden, is nu leeg.

Maar, de grensblokkade door Venezuela werd begin april opgeheven en het duurde niet lang voor de Venezolanen, eind april, terug kwamen naar Curaçao. De regering bleef echter bij haar beslissing dat de Venezolanen niet meer mogen aansluiten bij de ‘drijvende markt’ aan de Sha Caprileskade.


De Venezolanen hebben inmiddels hun stallen gevuld aan de Kleine Werf, tegenover de Sha Caprileskade waar de Venezolanen eerder ruim honderd jaar groenten en fruit verkochten.

Het ontstane gat in de markt was reden voor Souverein om de markt te testen. Maar, ondertussen blijkt ook vanuit Colombia en de VS een vergrote toevoer. 'Daarom moeten we snel zijn, want de concurrentie wacht niet', redeneert de Surinaamse ondernemer. Het is gebleken dat exporteurs uit die twee landen tegen lagere kosten aankijken. 'Daarom kunnen wij niet met ze concurreren in de supermarkten.'

Vliegtickets SLM kunnen tijdelijk, slechts drie weken, in Srd's worden betaald...

Het gaat om een actie van 1 augustus tot en met 21 augustus 2018 De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) start met het accepteren van Surinaamse dollars voor reizen vanaf Paramaribo. Met ingang van 1 augustus 2018 start de SLM met een actie voor de betaling van vliegtickets in Srd's, zo meldt de maatschappij maandag 30 juli 2018 in een persbericht.

Met deze eerste stap draagt de SLM bij aan de lang gekoesterde wens van de regering om betaling voor goederen en diensten in Suriname in de eigen munteenheid te doen.

In nauwe samenspraak met de Minister van Openbare Werken. Transport en Toerisme, Patrick Pengel, zet de SLM met een actiemodel de eerste stap in de richting om het dé-dollariseren van de Surinaamse economie verder inhoud te geven.

Dit eerste actiemodel houdt in dat SLM vliegtickets vanaf 1 augustus tot en met 21 augustus 2018 in Srd kunnen worden betaald voor reizen aanvangende in Suriname in oktober en november 2018. Dit kan via de SLM passageverkoopkantoren in Paramaribo en Nickerie alsmede de SLM erkende reisagenten.

Afhankelijk van de reactie van het publiek en de mogelijkheden binnen de bedrijfsvoering zal de SLM zich inzetten om dit concept in de toekomst verder uit te bouwen.

OM Colombia vaardigt arrestatiebevel uit tegen uit het land gezette Israëlische burger Assi Moosh

(Bron foto: Migración Colombia)
Assi Moosh zou betrokken zijn bij mensenhandel netwerk dat sekstoerisme bevordert


Het parket van de procureur-generaal van Colombia heeft zondag 29 juli 2018 een arrestatiebevel uitgevaardigd voor een Israëlische burger die afgelopen november vanuit het Zuid-Amerikaanse land is gedeporteerd, omdat vermoed wordt dat hij betrokken is bij een mensenhandel netwerk dat sekstoerisme bevordert. 

Het openbaar ministerie heeft Interpol gevraagd om de verblijfplaats van Assi Moosh te vinden, die volgens de krant El Tiempo voor het laatst is gezie in de Spaanse stad Barcelona.

De kwestie van het aanhoudingsbevel komt nadat een reeks invallen zondag in de kustplaats Cartagena resulteerde in de arrestatie van 18 mensen, toen de autoriteiten een prostitutiebende oprolde die ontheemde meisjes uit Colombia en Venezuela rekruteerde om als seksslavinnen te werken. Na een inval in het Casa Benjamin-hostel in Cartagena geloven de autoriteiten, dat de plaats is gekoppeld aan een hotel dat eerder door de Israëliërs in het kustvissersdorp Taganga werd gerund.

Moosh, een voormalige Israëlische soldaat, arriveerde oorspronkelijk als toerist in Colombia in 2009 en werd later een hotelier in Taganga, in de buurt van het populaire toeristenstadje Santa Marta. Het Benjamin Hotel bereikte echter de nationale krantenkoppen in januari 2017, toen lokale media meldden dat de lokale bevolking werd geïntimideerd door gewapende mannen en algemeen onbeschoft gedrag.

De lokale politie vertelde de krant El Heraldo dat de buitenlander 'een internationaal netwerk voor mensenhandel, drugshandel en sekstoerisme runde' nadat het hotel een 'bunkerhotel' was geworden. Het falen van de lokale politie in de vijf jaar dat het hotel open was, gaf de lokale bevolking de indruk dat de hoteleigenaar 'onaanraakbaar' was, aldus El Heraldo. Lokale bewoners 'zullen niets publiekelijk zeggen, omdat ze bang zijn' voor de mensen van het hostel, meldde de krant.

In november vorig jaar werd Moosh naar Bogota gestuurd op beschuldiging, dat hij 'volgens de nationale migratieautoriteit' een risico vormt voor de nationale veiligheid, openbare orde, openbare veiligheid of sociale rust.

Hoewel Moosh consequent elke connectie met mensenhandel en de promotie van sekstoerisme heeft ontkend, zoekt dit laatste arrestatiebevel zijn gevangenneming voor vermoedelijke connecties met de zondag 29 juli 2018 opgerolde prostitutiebende in Cartagena waarvan wordt aangenomen, dat het ongeveer 250 slachtoffers heeft gehad.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Premier Netanyahu van Israël woont inauguratie Colombia's nieuwe president Iván Duque bij

Het is de tweede reis van Netanyahu naar Colombia in minder dan een jaar

Colombia is een van Israëls beste vrienden in Latijns-Amerika


Premier Benjamin Netanyahu zal volgende week naar Colombia reizen voor de inauguratie van de nieuwe president van het land, Iván Duque. Het wordt de tweede reis van Netanyahu naar de Zuid-Amerikaanse staat in minder dan een jaar. 

Tijdens zijn driedaagse verblijf in Bogota, tussen 6 en 9 augustus, zal Netanyahu ook een ontmoeting hebben met verschillende regionale leiders, zo heeft zijn zijn kantoor zondag 29 juli 2018 aangekondigd.

Naast zijn sit-down met Duque, wordt verwacht dat Netanyahu de presidenten van Argentinië, Honduras en Guatemala ontmoet. Duque, van de rechtse partij Partido Centro Democrático, heeft gezegd dat hij de goede verstandhouding met Israël wil verbeteren en zelfs openlijk wil nadenken over het verplaatsen van de ambassade van zijn land naar Jeruzalem. Op 16 mei zei hij tijdens een campagnegebeurtenis, dat hij, indien gekozen, 'de mogelijkheid om de diplomatieke zetel in Jeruzalem te plaatsen' niet zou uitsluiten.

Duque zei ook, dat hij 'de best mogelijke betrekkingen met de staat Israël wil onderhouden'.
De verklaring kwam op dezelfde dag dat Guatemala het tweede land was dat zijn ambassade naar Jeruzalem zou verplaatsen, twee dagen na de Verenigde Staten. Een week later werd Paraguay het derde land om dit te doen.

De opmerkingen van Duque kregen een harde weerslag van zijn tegenstanders in het campagnespel, terwijl de meeste andere kandidaten de positie verwierpen. Gevraagd naar zijn verklaring dagen later, zei Duque dat hij een tweestatenoplossing ondersteunt en wil dat zijn uiteindelijke regering zou gaan bijdragen aan vredesinspanningen. 'Colombia kan in het Midden-Oosten geen haat zaaien', zei hij.

In 2010 en 2011 was Duque assistent bij een onderzoek van de Verenigde Naties naar het incident met de vloot van Mavi Marmara in 2010, waarbij Israëlische soldaten ruzieden met Turkse demonstranten die probeerden de blokkade van Gaza te doorbreken
Het panel vond uiteindelijk, dat de Israëlische blokkade in Gaza legaal was, maar dat de inval, waarbij 10 Turkse activisten werden gedood, buitensporig was.

Op 13 september 2017 bracht Netanyahu drie uur door in Bogota, waar hij een ontmoeting had met de vertrekkende president Juan Manuel Santos en leden van de lokale Joodse gemeenschap, en twee bilaterale overeenkomsten inzake wetenschap en toerisme ondertekende. Zijn korte verblijf kwam als onderdeel van het allereerste bezoek aan Latijns-Amerika door een zittende Israëlische premier.

'Ik denk niet dat de [bezoeken] van de premier van Israël ... 70 jaar uit elkaar moeten liggen, dus ik garandeer dat het volgende bezoek veel dichterbij zal zijn', zei hij toen tijdens een persconferentie met Santos. "Wij denken dat Latijns-Amerika als geheel een enorm potentieel heeft', voegde hij eraan toe. 'We willen graag de prachtige relaties versterken die we al zoveel jaren hebben genoten', antwoordde Santos, die dit jaar niet voor herverkiezing kon gaan.
'Zoals in elke relatie is er altijd ruimte voor groei. We willen veel meer met Israël samenwerken. Je hebt veel van wat we nodig hebben, en we hebben veel wat je nodig hebt.'

Colombia is een van Israëls beste vrienden in Latijns-Amerika geweest, met nauwe politieke, militaire en economische banden. In 2013 ondertekenden de twee landen een vrijhandelsovereenkomst die in afwachting is van ratificatie door het Colombiaanse parlement. In 2016 bereikte bilaterale handel 580 miljoen dollar. Bijna 100 Israëlische bedrijven zijn actief in het land.

(Suriname Mirror/The Times of Israel)

Dode en zes gewonden bij crash sportvliegtuig op Campo de Marte vliegveld te São Paulo, Brazilië

Toestel stort bij derde landingspoging om nog onbekende redenen neer en vat meteen vlam 

Inzittenden waren oprichters (Nereu and Geraldo Denardi) en enkele medewerkers van het bedrijf Videplast


Een sportvliegtuig is zondagmiddag 29 juli 2018 neergestort op het Campo de Marte vliegveld in de Braziliaanse stad São Paulo, zo meldt onder andere de Braziliaanse nieuwszender G1.

Het turbopropvliegtuig, een Beechcraft King Air C90 met registratie PP-SZN, stortte op het Campo de Marte vliegveld neer, nadat het voor een derde keer probeerde te landen.

Volgens getuigen probeerde de piloot het toestel aan de grond te zetten, maar wist hij niet zeker of het landingsgestel uitgeklapt was. Om dit te checken vloog hij langs de verkeerstoren, zodat de luchtverkeersleiders visueel konden bevestigen dat het landingsgestel uitgeklapt was. Toen de piloot bevestiging kreeg dat het landingsgestel uitgeklapt was, wilde hij de Beechcraft aan de grond zetten, maar dat lukte niet meteen.


Bij de derde landingspoging stortte het toestel, om nog onbekende redenen, neer en vatte meteen vlam toen het op de grond neerkwam.

Van de zeven inzittenden overleefde de piloot de crash niet. De andere zes personen overleefden het wel, maar werden met hoofd- en buikwonden opgenomen in het ziekenhuis.De inzittenden waren de oprichters (Nereu and Geraldo Denardi) en enkele medewerkers van het bedrijf Videplast, een grote Braziliaans plasticfabrikant, en volgens persbureau Reuters eigenaar van het vliegtuigje.

De Braziliaanse autoriteiten onderzoeken de oorzaak van het ongeval.

In 2007 en 2016 stortten ook al sportvliegtuigen neer nabij het Campo de Marte vliegveld. In totaal eisten die ongevallen, waarbij de toestellen op enkele huizen in de nabijgelegen woonwijk crashten, twaalf levens. Volgens een onderzoek van Cenipa (Centro de Investigação e Prevenção de Acidentes Aeronáuticos), de Braziliaanse luchtvaartautoriteit die verantwoordelijk is voor het onderzoeken van vliegtuigongelukken, zijn sportvliegtuigen goed voor 45 procent van de luchtvaartongevallen in Brazilië tussen 2008 en 2017.(Suriname Mirror/Up In The Sky/G1 Globo/Folha de Sao Paulo/Twitter/YouTube/Metropoles)

Dierenbeschermingsorganisaties waarschuwen toeristen: ‘Let op dierenleed tijdens vakantie’

Vakantiegangers op Schiphol geconfronteerd met  schaduwzijde olifantenritten en selfies met wilde dieren


Vakantiegangers op Schiphol worden deze week geconfronteerd met de schaduwzijde van olifantenritten en selfies met wilde dieren. World Animal Protection, Stichting SPOTS en Stichting AAP wijzen toeristen van vandaag, maandag 30 juli 2018, tot en met zondag 5 augustus op het leed dat schuilgaat achter dit vermaak met wilde dieren. 

World Animal Protection, Stichting SPOTS en Stichting AAP willen hiermee deze groeiende vorm van dierenmishandeling onder de aandacht brengen van een groot publiek. Op het grote scherm in de vertrekhal is elke minuut een afbeelding te zien van wilde dieren die gebruikt worden tijdens omstreden toeristische tripjes in landen als Thailand, Marokko en Zuid-Afrika.

Met de oproep THINK AGAIN en indringende beelden van olifanten, leeuwen en apen hopen de drie organisaties dat toeristen tijdens hun vakantie niet zullen bijdragen aan deze vorm van ‘vermaak’. Knuffelen met leeuwenwelpjes, een rit op de rug van een olifant en op de foto gaan met een aap zijn vormen van vermaak waar de dieren ernstig onder lijden.

De drie organisaties stellen: 'Als je op een wild dier kunt rijden, met ze kunt wandelen, ze kunt knuffelen of een selfie met ze kunt maken, doe het dan niet. Je ziet vaak niet direct wat voor leed hierachter schuilgaat, maar dieren doen dit niet van nature. Ze worden uit het wild gehaald en op gruwelijke wijze getraind zodat ze ‘geschikt’ worden voor de omgang met toeristen of om kunstjes te vertonen.'Toerisme waar wilde dieren bij betrokken zijn, is wereldwijd big business. Jaarlijks gaat er naar schatting 250 miljard dollar in om.

Hoe leuk het ook lijkt, minder bekend is dat deze groeiende vorm van toerisme veel dierenleed veroorzaakt. De groeiende trend van selfies draagt daar flink aan bij.

De afgelopen drie jaar steeg het aantal selfies met wilde dieren op Instagram namelijk met maar liefst 292 procent. Over de hele wereld worden dieren uitgebuit voor dit soort praktijken. Zo leeft drie op de vier olifanten in parken in Azië onder vreselijke omstandigheden en worden berberapen met uitsterven bedreigd doordat grote aantallen uit het wild worden geroofd voor toerisme en illegale handel.

Ook leven er in Zuid-Afrika op dit moment maar liefst 8.000 gefokte leeuwen die voor het knuffelen en wandelen zijn gefokt en waarschijnlijk eindigen in de jacht, canned hunting.

(Suriname Mirror/St. AAP/Facebook)

21-Jarige jongen verdrinkt tijdens zwemmen in gesloten (!) recreatieoord te Powakka

Vijf jongens negeren dat recreatieoord verboden terrein is....


De Ware Tijd meldt vandaag, maandag 30 juli 2018, dat de 21-jarige Joël O. gistermiddag tijdens het zwemmen verdronken in een gesloten recreatieoord te Powakka. Zijn lichaam werd door duikers van het Korps Brandweer Suriname geborgen. 

Vijf jongens waren in het oord, dat niet gecertificeerd is en al geruime tijd voor het publiek gesloten, om te zwemmen. Joël verdween plotseling in de diepte. Een zoekactie van life guards leverde niets op.

De gealarmeerde politie van Paranam daarna de brandweer in, die met duikers het lichaam van Joël lokaliseerden en uit het water haalden. Een arts stelde de dood vast.

Newmont Werknemersorganisatie klaagt bij minister Moestadja van Arbeid over arbeidsomstandigheden

(Bron foto: NII)
Arbeiders klagen onder andere over de 12-urige werkdagen en slechte slaapaccommodaties


De Newmont Werknemersorganisatie (NWO) heeft haar bezorgdheid geuit tegenover minister Soewarto Moestadja van Arbeid over de arbeidsomstandigheden in de sector. Ze noemt de 12-urige werkdagen, de lange periode van dag- en nachtdiensten, de slechte slaapaccommodaties voor werknemers op de bedrijfslocatie, en de negatieve impact op het gezinsleven, omdat de werknemer twee weken weg is van huis. Deze omstandigheden zijn volgens de bond slechts enkele van de vele misstanden die in de sector voorkomen en niet bevorderlijk zijn voor arbeidsplezier. De NWO vraagt hiervoor aandacht van het ministerie. 

Het ministerie van Arbeid heeft te kennen gegeven dat de sociale partners hard op weg zijn om 'decent work' zijn beslag te doen krijgen in elke sector en op elke werkplek. 'Ook de werknemers van Newmont zullen profijt trekken van de resultaten hiervan', verzekerde de minister, meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII)  vandaag, maandag 30 juli 2018.

In een werkbespreking heeft de minister zich laten informeren over de arbeidsomstandigheden. De bond staat onder leiding van Murwin Leeflang, die wordt bijgestaan door consultant Winston Wirth.

Moestadja zei, dat het ministerie in de afgelopen periode met voortvarendheid heeft gewerkt aan verbetering van de arbeidswetswetgeving. De aangepaste arbeidswetgeving vereist volgens de bewindsman ook handhaving van de wetten, nu strenger ter hand te nemen. Intussen heeft de minister een traject ingezet om de Arbeidsinspectie te transformeren naar een modern inspectieapparaat. De bewindsman heeft hiertoe voor de komende twee jaren een Transformatie- en Managementteam ingesteld om dit traject te sturen.

Afgezien van het instrument van handhaving, ziet de minister dialoog ook als een sterk wapen voor werknemers en werkgevers om arbeidsomstandigheden te verbeteren. Hij spoort de NWO daarom aan om in overleg te treden met de werkgever om te komen tot een collectieve arbeidsovereenkomst, waarvan de inhoud een aanzet zou moeten zijn voor het gewenste niveau van fatsoenlijk werk binnen de sector.