zondag 3 mei 2020

Aanhouding twee verdachten in zaak Rodney Cairo rechtmatig

(Bron: Strei!)
Onder vijf zwaar gewapende personen zeker één Nederlander...


De aanhouding van de twee onlangs aangehouden verdachten in de zaak tegen de ex-militair Rodney Cairo, thanks Assembleekandidaat van politieke partij Strei!, is rechtmatig getoetst. De rechter-commissaris heeft de aanhouding met 30 dagen verlengd. Dit bevestigt een commissaris van politie zondag 3 mei 2020 in het  Dagblad Suriname. De verdachten zijn geen militairen. 

In de nacht van woensdag op donderdag 16 april hebben vijf zwaar gewapende personen in opdracht van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) een inval gepleegd in de woning van Caïro aan de Zirkoonstraat. De mannen hebben onder bedreiging en mishandeling getracht het slachtoffer te ontvoeren. Op dat moment hebben alerte buren de politie gealarmeerd. De ingeschakelde politie arriveerde op tijd ter plaatse.

Op het erf van Caïro werd een man aangetroffen die aan de politie te kennen gaf dat hij in opdracht van DNV, Danielle Veira, met een operatie bezig was. Hij verwees de politie om verder contact op te nemen met de directeur van DNV. Op deze man heeft de politie handschoenen en een Nederlands paspoort aangetroffen. Het ging in deze om een zekere Imro Miedema.

Uit het buurtonderzoek blijkt dat de mannen met en busje ter plaatse waren en kort daarna waren drie buitenlandse vrouwen in dat busje gestapt. Dit gebeurde voor de komst van de politie. De agenten hebben toen een telefoontje gehad van het hoofd van het Arrestatie-Team dat zij zich terug moesten trekken en de man Imro die in de boeien was geslagen, vrij moesten laten.

Danielle Veira, directrice van DNV, had beloofd dat zij met een persverklaring zou komen. Tot nog toe heeft zij zich niet uitgelaten.

Ook korpschef Roberto Prade, die opdracht gaf tot terugtrekking van de manschappen, beloofde met een persverklaring te komen, welke ook tot heden is uitgebleven. Naar zeggen van Prade had Veira een eigen bevoegdheid.

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday heeft uitdrukkelijk aangegeven dat de korpschef fout heeft gehandeld door de manschappen terug te fluiten en niet op te treden tegen de DNV’ers. Het moest de korpschef ook bekend zijn dat de DNV geen opsporingsbevoegdheid heeft en zeker geen dwangmiddel mag inzetten en aanhoudingen mag plegen. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.