maandag 14 mei 2018

15-Jarige Raishree Mahadewsing al aantal dagen vermist

Meisje vermist na gymnastiekles op MULO Poolschool in de Marowijnestraat

 
De 15-jarige Raishree Mahadewsing wordt sinds afgelopen week donderdag vermist. Het Dagblad Suriname bericht maandag 14 mei 2018, dat de redactie heeft gesproken met de vader van het meisje. Op de bewuste donderdag is zij nog naar school geweest. Ze is leerlinge van de Poolschool, een MULO in de Marowijnestraat. 

Tegen elf uur, na gymnastiekles, was zij nergens te bespeuren en werd als vermist opgegeven. Door de vader is inmiddels aangifte gedaan bij de politie van Latour. Het is de vader wel bekend dat het meisje werd lastiggevallen door een jongen woonachtig aan de Goede Zorgweg te Goede Verwachting. Het nummer van de jongeman is ook bekend bij de vader. Maar wanneer hij belt, wordt niet opgenomen.

Al deze zaken heeft hij doorgespeeld aan de desbetreffende politiefunctionaris van politie Latour bij het doen van de aangifte van vermissing.

Hoewel het om een minderjarig meisje gaat, moest hij de volgende woorden van de agent aanhoren: ‘Ik wil niet gaan bemoeien’.

De vader, die bijzonder ongerust is, hoopt dat zijn dochter zo snel  mogelijk weer terecht is.

Ton cocaïne in beslag genomen door politie en douane in Duitse Beieren

(Bron foto: Twitter)
12 Leden bende drugshandelaren gearresteerd - Drugs in bananendozen naar Duitsland gesmokkeld


De politie in het Duitse Beieren en de douane hebben maandag 14 mei 2018 bijna een ton cocaïne in beslag genomen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in München zijn twaalf leden van een bende drugshandelaren gearresteerd, allen Albanezen. De drugs waren in bananendozen naar Duitsland gesmokkeld.


In de loop van het onderzoek werd ook cocaïne in beslag genomen in Noord-Rijnland-Westfalen en Hamburg, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De arrestaties houden verband met een reeks cocaïnevondsten in Beierse supermarkten in september 2017, toen cocaïnepakketten van in totaal meer dan 180 kilo werden ontdekt in tien supermarkten in de deelstaat. Het had een zwarte marktwaarde van ongeveer tien miljoen euro.

In de stad en in het district Rosenheim ging het in totaal om drie supermarkten, in de stad en in het district Passau in Neder-Beieren nog eens drie. In Opper-Beieren werden drugs ontdekt in vestigingen in de districten Berchtesgadener Land, Traunstein en Landsberg am Lech. In Zwaben werd cocaïne gevonden in een supermarktmarkt in het district Augsburg.


Specialisten van de nationale recherche gaan ervan uit dat de drugsbende in totaal ongeveer 1,8 ton cocaïne met een marktwaarde van ongeveer 400 miljoen euro heeft ingevoerd.

(Suriname Mirror/Hamburger Abendblatt/N-TV/De Telegraaf)

Zanger Joey van Riessen (59) overleden

Muziekvrienden reageren met grote verslagenheidIn Suriname is zanger Joey van Riessen gisteren overleden. Van Riessen was een van de vroegste SuriPop vertolkers en een bekende en gewaardeerde artiest. Muziekvrienden hebben dan ook met grote verslagenheid gereageerd op zijn heengaan, aldus Waterkant.net vandaag, maandag 14 mei 2018.


'Ik ben heel erg trots dat ik muziek met je heb mogen maken, zowel in South South West, Moksi en individueel..we hebben zowel nationaal als internationaal samen het podium gedeeld..en je was onmisbaar', aldus collega Bryan Muntslag vanmorgen op Facebook.


Volgens Roy Ristie was Joey een van Surinames meest verdienstelijke zangers. 'Hij heeft het Sranan op een waardige manier in verschillende Latijns-Amerikaanse genres weten te verweven. In dit opzicht oogstte hij veel bekendheid en waardering met de groep Palante, waar ook Juan Navia deel van uitmaakte', aldus Ristie.


 Joey van Riessen is 59 jaar geworden.


Geen WK-voetbal voor Peru-captain Guerrero vanwege dopingzaak

Guerrero krijgt van CAS schorsing van veertien maanden


Peru-aanvoerder Paolo Guerrero ontbreekt toch op het WK-voetbal. Het sporttribunaal CAS (Court of Arbitration for Sport) heeft vandaag, maandag 14 mei 2018, het hoger beroep van dopingautoriteit WADA (World Anti-Doping Agency) gehonoreerd. 

De beroepscommissie van wereldvoetbalbond (FIFA) bracht de straf voor de 33-jarige aanvoerder van Peru in december terug tot zes maanden, waardoor hij kon deelnemen aan het WK. De oud-speler van Bayern München stond sinds begin november buitenspel nadat bij hem sporen van cocaïne waren aangetroffen. 

Het WADA ging echter niet akkoord met dat vonnis en vroeg het CAS de zaak te heropenen. Dat besliste vandaag de straf te verhogen tot veertien maanden, met terugwerkende kracht. 

Ook Guerrero had een zaak bij het TAS aangespannen. Hij wilde dat het sporttribunaal de schorsing van de FIFA volledig introk. Volgens Guerrero heeft hij door medicijnen mogelijk positief gereageerd op een dopingtest op 5 oktober. Het TAS oordeelde dat de speler schuldig is aan nalatigheid en verwierp de stelling van Guerrero. 

Hij kan volgende maand zo niet deelnemen aan het WK.
Peru heeft zich voor het eerst in 36 jaar gekwalificeerd voor het WK.

(Klik op afbeelding om te kunnen lezen)


(Suriname Mirror/La Republica/El Comercio/Twitter/CAS)

Ministerie HI&T ondersteunt productieverhoging ananasproducenten Redi Doti en Pierre Kondre

(Bron foto's: ministerie van HI&T)
Overheidsinvestering om productiearealen ananasproducenten uit te breiden met 30 hectare


Binnen de Agro-coöperatie Redi Doti en Pierre Kondre hebben elf ananasproducenten vrijdag een overheidsinvestering vanuit het pilotprogramma Innovation for Firms in Suriname (IFS) ontvangen. Dit programma is onderdeel van het Suriname Business Climate and Innovation Programma (SUBCIP), welke gefinancierd wordt door de Inter American Development Bank (IDB) en uitgevoerd door de Competitiveness Unit Suriname (CUS) van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T). 

Deze overheidsinvestering is bedoeld om de productiearealen van de ananasproducenten uit te breiden met 30 hectare ter verhoging van hun biologische productie en productiviteit, aldus meldt het ministerie vandaag, maandag 14 mei 2018.

Tevens wordt geïnvesteerd in planmateriaal en certificering van de elf ananasproducenten voor biologisch telen van ananas.

Minister Stephen Tsang zegt, dat hiermee zal worden voldaan aan de vraag en kwaliteit van de exportmarkt. De bewindsman benadrukte, dat met de uitvoering van dit project, concrete invulling wordt gegeven aan het beleid van de regering om het ondernemerschap en ondernemersklimaat te stimuleren en te verbeteren.

VHP'er Gajadien: 'Regering moet zo snel als mogelijk een aangepaste begroting indienen'

'Met wegvallen van ongeveer half miljard Srd BTW-inkomsten is groot gat in begroting ontstaan'


De goedgekeurde begroting over het dienstjaar 2018 is volgens VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien een grove misleiding vanuit het ministerie van Financiën. 'De regering zal zo snel als mogelijk terug moeten komen naar De Nationale Assemblee om een aangepaste begroting in te dienen, omdat beloofde zaken voor meer inkomsten niet meer uitgevoerd zullen worden', zegt de politicus in het Dagblad Suriname van maandag 14 mei 2018.

Met het wegvallen van de ongeveer half miljard Srd aan inkomsten via de invoering van de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) is er een groot gat in de overheidsbegroting ontstaan.

De politicus vermoedt, dat dit één van de redenen is waarom de goedgekeurde begroting nog niet door het ministerie van Binnenlandse Zaken is afgekondigd.

'Er is onvoldoende geld om basiszaken als salarissen, onderwijs, gezondheid, veiligheid, maar ook zeer noodzakelijke zaken als paspoorten en rijbewijzen te financieren. De regering gaat dan nog verder in de fout door tegen de regels in de begrotingen te financieren met leningen die genomen zullen worden', aldus de VHP’er.

KKF houdt discussieavond over ontmanteling van het Suralco-complex

Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) bezorgd over Brokopondo overeenkomst


De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) is bezorgd over de ontwikkelingen rond het ontbinden, dan wel aanpassen van de Brokopondo overeenkomst. De KKF houdt morgen, dnsdag15 mei 2018, een discussieavond over de ontmanteling van het Suralco emplacement en de impact op het Surinaamse bedrijfsleven. 

 Enkele aspecten die aan de orde zullen komen, zijn:
- Het voortijds beëindigen van de bij wet geëffectueerde Brokopondo overeenkomst.
- Mogelijke bevriezing van de bauxietvoorraden in het Bakhuysgebergte door de Alcoa.
- Ontmanteling van de raffinaderij en de omslag naar een industriepark.
- Continueren van de bauxietindustrie in eigen beheer.
- Nationaliseren van de Afobakadam.
- Nationaliseren van de Paranam raffinaderij.
- Opportunities geannuleerde bauxiet export door Grassalco.

De KKF heeft haar standpunt rond de Brokopondo Overeenkomst via de voormalige minister van Handel, Industrie & Toerisme aan de regering kenbaar gemaakt. Inmiddels zijn er ontwikkelingen gaande die erop duiden dat partijen het ontmantelingstraject in deze ongestoord vervolgen.

Gezien de impact van deze ontwikkelingen acht de KKF het van belang het bedrijfsleven ruimte te bieden zich te ventileren. De visie van het bedrijfsleven zal wederom worden doorgeleid naar de regering.

Girjasing (VHP): ‘Oproep Bouterse niet te knoeien met zijn voedselpakkettenproject is show’

'De president weet precies hoe de vork in de steel zit en welke mensen pakketten krijgen'


Dat president tevens NDP-voorzitter Desi Bouterse herhaaldelijk NDP’ers oproept om niet te knoeien met zijn voedselpakkettenproject, is volgens VHP-Assembleelid Shailendra Girjasing niets anders dan een afleidingsmanoeuvre. 

'Het is allemaal show, want de president weet precies hoe de vork in de steel zit. Hij weet precies welke mensen pakketten krijgen en in welke magazijnen pakketten zitten. De president weet ook bij welke beleidsmakers er pakketten zitten die verdeeld moeten worden op strategische punten', zegt de politicus vandaag, maandag 14 mei 2018, in het Dagblad Suriname.

Bouterse heeft eerder toegelicht dat er drie soorten voedselpakketten aan de man worden gebracht; van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) en van de NDP. Er is volgens hem geconstateerd, dat sommige NDP’ers misbruik maken van het project. De pakketten worden duurder dan vastgesteld doorverkocht aan de behoeftigen. Anderen gebruiken de pakketten om zichzelf in plaats van de partij te promoten.

Bouterse en ondervoorzitter Ramon Abrahams hebben op 27 april opgeroepen om te stoppen met die praktijken.

Girjasing voert aan, dat het staatshoofd keer op keer aantoont een toneel voor het volk op te voeren met het doel de ontevreden en verarmde bevolking te tonen dat hij het met ze meent. Hij verwijst hiermee ook naar de ‘zand erover-kwestie’ uit 2016 toen ook in NDP-centrum Ocer het fenomeen van pakkettenverduistering al speelde. Nadat flink kritiek werd geleverd over uitgebleven strafrechtelijke vervolging van de pakkettenverduisteraars, werden enkele personen opgepakt. Echter, nu blijkt dat de diefstallen normaal door zijn gegaan.

De volksvertegenwoordiger benadrukt, dat de overheid geen filantropisch instituut is om beneden de kostprijs pakketten te verkopen. Dankzij de ‘mofo taki’ waarbij de ene persoon het van een ander hoort, kan je zo bij iemand terecht en met vertoning van een identiteitskaart zonder enige problemen zo een pakket ‘regelen’. Deze pakketten worden vervolgens voor Srd 60 of Srd90 aangeboden. Anderen verkopen de pakketten zelf voor Srd 100.

Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft continu in het parlement gezwegen over de herkomst van deze pakketten.

'Een pakket heeft een waarde van Srd 200, maar je krijgt er minder dan Srd 100 voor. Wie betaalt dan het verschil? Als je niet op een eerlijke manier aan dat geld bent gekomen, dan geef je heel hun leven lang mensen voedselpakketten. En wanneer de controle gaat komen op de overheidskantoren, ga je horen dat men informatie verduistert', aldus de politicus.

OM Curaçao: 'Betaal uw boete voor vakantiereis!'

'Pakkans op de luchthaven Hato is groot'....


De vakantieperiode staat voor de deur. Het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao adviseert automobilisten met een openstaande boete vandaag, maandag 14 mei 2018, aan om, voordat zij naar het buitenland afreizen, een bezoek af te leggen aan het betaalkantoor 'Paga Bo But' aan het Waaigat. 

Functionarissen van het OM gaan hun controles op de luchthaven Hato opvoeren. De pakkans is daardoor groot.

Vermijd onnodig oponthoud voor de vlucht en betaal uw boete ruim op tijd voordat u gaat reizen.

Het adres van het kantoor 'Paga Bo But' is:
Abraham Mendez Chumaceiro Boulevard 11 (Waaigat).
De openingstijden zijn 07:30 tot 11:30 uur en van 13:30 uur tot 17:30 uur.

Open brief Maria Liberia-Peters aan ConocoPhillips

'Shame on you for choosing to victimize innocent bystanders who have nothing to do with the conflict between ConocoPhillips and PdVSA'
 
'I feel very much obliged to let my voice be heard on behalf of the concerned people of Curaçao, in particular those who are directly or indirectly dependent on the Refinery of Curaçao for their daily basic needs and their survival. 

In general I am also obliged to express my great concern for the overall well being of the people of our islands who are living moments of a challenging financial and economic situation. Let me state firmly, that in no shape or form am I attempting to defend or protect neither PdVSA as a company nor Venezuela as a country. With 300 billion barrels of proven oil reserves, both PdVSA and the Bolivarian Republic of Venezuela should be able to look after their own. Following years of failed negotiations and litigation between two giants in the oil industry, ConocoPhillips has won arbitration against PdVSA. The details of the war, at this point, for us are not relevant. 

What is relevant is where Conoco-Phillips has elected to “pursue enforcement and financial recovery of its award to the full extent of the law. Both ConocoPhillips and PdVSA are present and effective in the global oil industry. They both have oil processing , refining and storage facilities throughout the entire world. Both have an extensive gasoline station network throughout the US continent. PdVSA sells gasoline through it’s CITGO gas stations while ConocoPhillips does the same through it’s Philips 66 gas stations. Both ConocoPhillips and Citgo’s headquarters are located in ‘Houston’s Energy Corridor District’. ConocoPhillips lawyers could have easily hop over and place their embargos on PdVSA’s Citgo assets within the United States.

ConocoPhillips however choose not to fight this war on their home turf, but has chosen to fight this war in the Dutch Caribbean, namely Aruba, Bonaire, Curacao and Sint Eustatius respectively. ConocoPhillips has shown no regard what-so-ever for the consequences these actions may have on the already fragile economies of Aruba, Bonaire, Curacao and Sint Eustatius. 

During the eighties the American Government launched the Caribbean Basin Initiative, with all its good intentions. It then was also in the interest of the United States not to have poverished nations due to weak economies in America’s then so called backyard. For certain items that were part of the initiative, the lobby distance between a.o. Texas (Houston) and Louisiana had proven to be very short.

What we are experiencing now is in line with the blatant selfishness and disregard that communities have learned to expect from such multinationals and or interest groups. When you choke some of the largest flows of cash in a small economy; you inadvertently choke that economy.

ConocoPhillips has never created or maintained not one single job on our island. Yet ConocoPhillips sees it fit to put thousands of jobs in the small fragile economy and labor market at stake. If all goes according to plan, ConocoPhillips will get it’s cheque, PdVSA will collapse and the score will have been settled. ConocoPhilips might tell us…..Nothing Personal, just business!!!!! 

A salient side effect will be the fact that thousands of Dutch Caribbean Nationals will have to move on or even migrate to find a new job. A bloody shame that our people will have to pay such a high price for a relative small amount of a company with 73 billion in assets.

Shame on you ConocoPhillips for choosing not to fight this war on your own turf in the Energy Corridor in Houston.

Shame on you for the anguish you have poured in the hearts and homes of Dutch Caribbean families.

Shame on you for choosing to victimize innocent bystanders who have nothing to do with the conflict between ConocoPhilips and PdVSA.

You are acting like a bull that is out to destroy our economies without regard. 

ConocoPhillips please find a different ball field on your own turf and leave us in the Dutch Caribbean alone!!!!!!!!!!!! 

Maria Liberia-Peters, 
Former Prime Minister of the Netherlands-Antilles. 
Curaçao, May 13th 2018.'

Isla-raffinaderij Curaçao levert geen brandstof meer aan Curoil

Regering activeert sinds 2014 ingesteld Noodplan


- Premier Rhuggenaath: 'Er zijn geen acute problemen met de levering van brandstof'
- 'Het plan is dat de raffinaderij per 1 juni weer up and running is'


Door de recente beslaglegging van ConocoPhillips op de tegoeden en activa van PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.), wordt er door de Isla-raffinaderij geen brandstof meer aan Curoil geleverd. 

Hierdoor is het noodplan – dat sinds 2014 door de regering, en later door de Taskforce Energie, is ingesteld voor het geval dat de brandstofvoorziening in gevaar komt – geactiveerd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren tijdens een spoedpersconferentie bekendgemaakt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 14 mei 2018.


Dankzij de drijvende opslag van de Red Majestic is de levering van benzine, diesel, gas, jet fuel en brandstof voor de lokale markt gegarandeerd en wordt Aqualectra ook van brandstof voorzien voor de productie van stroom en water.

Ondanks de geruststellende woorden van de minister-president dat er geen acute problemen zijn met de levering van brandstof, is de prangende vraag of het voortbestaan van de raffinaderij als gevolg van de recente ontwikkelingen aan een zijden draad hangt, onbeantwoord gebleven.

Op vragen over de levensvatbaarheid van de raffinaderij onder de huidige kritieke omstandigheden, verklaarde Rhuggenaath, dat hij gisterochtend met de directie van Isla heeft vergaderd en dat partijen hebben afgesproken de productie van de raffinaderij te verhogen. 'Het plan is dat de raffinaderij per 1 juni weer up and running is', aldus de premier.

Commissie moet op Curaçao naleving van beleid door justitiële instellingen bewaken

Toezicht op waarborgen fundamentele rechten en vrijheden van gedetineerden


Er is een commissie in het leven geroepen die de naleving van het beleid door justitiële instellingen moet bewaken. Het gaat om de Commissie Monitoring en Toezicht Politiecellen Curaçao, ofwel de Commissie Toezicht Arrestantenzorg Curaçao. 

De commissie moet erop toezien dat de fundamentele principes die aan de Curaçaose rechtsorde ten grondslag liggen, worden gehandhaafd en dat de fundamentele rechten en vrijheden van de gedetineerden worden gewaarborgd. Dat is – zo blijkt nu – bij landsbesluit op 8 maart goedgevonden, aldus vandaag, maandag 14 mei 2018, het Antilliaans Dagblad.

Deze commissie vloeit voort uit de eerdere commissie die in september 2013 in het leven is geroepen na het overlijden van Magnus-verdachte Luigi Florentina, alias Pretu, in het cellencomplex van Barber. Deze onderzoekscommissie heeft op 10 januari 2014 in een eindrapport onder andere te kennen gegeven, dat het detentiewezen, waaronder de arrestantenzorg, onderhouden en verbeterd dient te worden.

De nieuwe Commissie Toezicht Arrestantenzorg Curaçao bestaat uit Franklin Hanze als voorzitter en Richenel Meulens en Alfio Troeman als lid, en moet naast de eerder genoemde taak, zich ook richten op het bewaken van de kwaliteit van de arrestanten- en detentiezorg in de politiecellen, de vreemdelingenbewaring in de vreemdelingenbarakken, ophoudlocaties waarin arrestanten tijdelijk worden opgehouden en locaties waar minderjarigen op grond van een strafrechtelijke maatregel zijn geplaatst.

Personeel Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) verscherpt actie met een uurtje extra

Bond heft actie op wanneer zwart op wit een overeenkomst is bereikt

'Als no work no pay wordt toegepas zal ABS lamgelegd worden'


De Ware Tijd meldt, dat medewerk(st)ers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) vanaf vandaag, maandag 14 mei 2018, vanaf tien uur ‘s morgens de werkplek verlaten. Ze vinden dat ze niet serieus worden genomen, omdat ze nog steeds niet zijn uitgenodigd voor een gesprek door het ministerie van Financiën. 

Het personeel staakt al enkele weken. Ze willen onder meer een loonsverhoging.

In eerste instantie verlieten ze om twaalf uur het werk om de eisen kracht bij te zetten, onlangs werd de vertrektijd vervroegd naar elf uur. 'Twee bonden waren vorige week in actie en ze hebben al een oplossing bereikt. Maar, wij staan nog steeds met lege handen', zegt een actievoerder. Die stelt, dat als partijen niet spoedig een overeenkomst bereiken, ze hun ongenoegen zullen uiten bij De Nationale Assemblee en president Desi Bouterse.

Er gaan , aldus de Ware Tijd geruchten dat er 'no work no pay' toegepast zal worden. 'Als dat gebeurt, zal ABS lamgelegd worden. We gaan dat nimmer pikken. We hebben de directie en het ministerie van Financiën duidelijk geschreven waarom we staken.'

De bond zal de actie opheffen wanneer zwart op wit een overeenkomst is bereikt.

Te Richelieu, Commewijne, worden bermen en grenzen nauwelijks onderhouden

(Bron foto: de Ware Tijd)
Elke maand voldoen bewoners Srd 69,50 aan woningstichting Sekrepatu voor onderhoud


Het onderhouden van bermen en opschonen van trenzen laat te wensen over in het woningbouwproject te Richelieu, Commewijne. In vele straten, waar lege terreinen zijn, groeit het onkruid over het wegdek. Ook zitten de kanalen vol gras. Ongedierte in het bosschage vormt een gevaar voor mensen die dichtbij wonen, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 14 mei 2018.

'Ik heb eens een kleine aboma in mijn huis gevonden en ik heb een jong kind. Anderen hebben labaria's in hun woning aangetroffen terwijl ze ook jonge kinderen hebben', zegt bewoonster S.B. Ze vindt het onacceptabel, dat ze elke maand Srd 69,50 betaalt aan woningstichting Sekrepatu voor projectonderhoud, terwijl dat niet wordt gedaan. 'Het staat in mijn contract. Dat geld wordt elke maand afgetrokken bij de aflossing van mijn huis.'

In hetzelfde contract staat echter geschreven, dat de koper wettelijk verplicht is de berm voor de woningen tot en met de as van de weg te onderhouden.

Marlon Schoonhoven, directeur van Openbaar Groen, zegt dat de dienst vanwege te kort aan materieel niet tijdig op de plekken kan zijn. Hij stelt, dat ze een paar weken geleden Richelieu hebben aangedaan en ontkent dan ook, dat ze lang gelegen daar zijn geweest.

Verdachte (30) aangehouden in zaak gevonden dode hulpagent

(Bron foto: Facebook)
Verdachte meldt zich zelf bij de afdeling Kapitale Delicten


De afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname heeft D.U. (30) aangehouden in de zaak van de dood aangetroffen politieman Ravikant Premcharan. Het voertuig waarin de man reed werd zondagochtend 13 mei 2018 aangetroffen in de Passiebloemstraat. 

De verdachte heeft zich zelf gemeld bij de afdeling Kapitale Delicten en werd meteen aangehouden, zo meldt de politie. Het zou gaan om een een brandweerman, werkzaam bij de post Knuffelsgracht.

Zaterdag was aangifte gedaan van de vermissing van Premcharan. Het voertuig waarin Premcharan van huis was vertrokken, stond bij het scholencomplex in de Passiebloemstraat geparkeerd. In de auto werd het lichaam van Premcharan aangetroffen. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast.

Het lijk is na afstemming met het Openbaar Ministerie in beslag genomen.

Voorzitter Visserscollectief: 'Ruim 80% van de vissers is illegaal'

'Het is nodig om de vissers te screenen en te voorzien van een pasje'


Willem Mohamedhosein, voorzitter van het Visserscollectief, is blij met de veiligheid die merkbaar is aan de kust. Hij heeft geconstateerd, dat de Marine, de Kustwacht, de politie en helikopters actief zijn. Mohamedhosein zei gisteren in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC - aldus  Starnieuws vandaag, maandag 14 mei 2018 -, dat ruim 80% van de vissers illegaal is. 'Het is nodig om de vissers te screenen en te voorzien van een pasje.' Het Visserscollectief vindt, dat er een registratie moet zijn van boten en bemanning die naar zee gaan. Op het laatste moment kan het gebeuren, dat iemand die zich opgegeven had, niet komt opdagen. Daarom is het belangrijk om vlak voor vertrek de namen door te geven. Bij politiepost Nieuw-Amsterdam is dat gemakkelijk te realiseren.

Mohamedhosein merkte op, dat Surinamers over het algemeen niet graag naar zee willen. De Guyanezen zijn nodig om de economische activiteit te kunnen voortzetten, waardoor de sector niet in elkaar zakt.

Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie heeft het Visserscollectief toegezegd, dat gewerkt wordt aan de papieren voor de vissers. Hierover is er ook nauw contact met de Guyanese autoriteiten. Ruim 110 booteigenaren zijn gebundeld in het Visserscollectief Commewijne en Paramaribo, dat over rechtspersoonlijkheid beschikt. Veel eigenaren hebben meerdere boten. Voor de bevolkingsvisserij (Surinaamse Kust/SK) zijn ongeveer 400 vergunningen verstrekt. Veel te veel, stelt Mohamedhosein. Er is sprake van overbevissing. Het komt wel voor, dat de bemanning van een boot moet wachten om de netten uit te gooien.

Het Visserscollectief heeft geen goede ervaring met het Vessel Monitoring System. Eerder heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij de apparaten aangeschaft, maar deze bleken niet goed te werken. Ineens verdween alles van het beeldscherm. Mensen die alarm geslagen hadden op zee, werden soms na drie weken pas opgebeld. Gehoopt wordt dat nu wel betrouwbare apparatuur wordt aangeschaft.

Mohamedhosein wil niet speculeren over wat de reden is van de recente overval op vissersbotenl. Hij brengt in herinnering dat in oktober vorig jaar, nadat piraten te keer waren gegaan, ook een petitie is aangeboden aan het ministerie en De Nationale Assemblee.

Het is vaak voorgekomen dat bemanningsleden zijn aangevallen. Nu is de zaak beter in de publiciteit gekomen. Vier boten zijn gelijk aangevallen. Van de twintig personen die op de boten waren, zijn vijf terecht. Drie lijken zijn in Suriname geborgen. Daarna is nog een boot aangevallen, waarvan de kapitein vermist wordt. In totaal worden nog twaalf vissers vermist. Intussen zijn de namen wel bekend. Het Visserscollectief hoopt dat er gauw duidelijkheid komt.

Hulpagent dood aangetroffen in een auto voor LTS-1 te Zorg en Hoop

Vondst lichaam gepaard met geruchtenstroom over ontvoering door Guyanezen

- Hulpagent zou een vuurwapen hebben verstrekt dat recent zou zijn gebruikt bij misdrijf tegen vissers
- Politie heeft sterke twijfels of het inderdaad gaat om ontvoering en moord

 
De Ware Tijd bericht zondagochtend 13 mei 2018, dat een hulpagent dood is aangetroffen in een auto in de Passiebloemstraat voor LTS-1 te Zorg en Hoop. De doodsoorzaak is vooralsnog onduidelijk. Voorbijgangers alarmeerden de politie, dat ze een lijk hadden gezien in auto die voor de LTS-1 aan de Passiebloemstraat stond geparkeerd. Het blijkt te gaan om  hulpagent van politie Rawishkant Premcharan. 

Zaterdag was vanuit het Korps Politie Suriname een zogenoemd ‘algo-bericht’ uit gegaan om naar de man uit te kijken. Bij het korps was door familieleden aangifte gedaan van ontvoering. 'Gelieve uit te kijken naar een blue black-gelakt voertuig van het merk Toyota Prado…', luidde de oproep over de politieradio, aldus de Ware Tijd. Aangegeven werd dat de auto werd bestuurd door hulpagent Premcharan. Hij zou zaterdag omstreeks een uur 's middags van huis zijn vertrokken met onbekende bestemming en nog niet zijn teruggekeerd. Oproepen naar zijn mobiel werden niet beantwoord.

'Het vermoeden bestaat dat hij door enkele Guyanezen ontvoerd is', zei de politie-omroeper in het algo-bericht.

De ouders van de man kregen een sms-bericht, dat hij door Guyanezen was meegenomen. Het bericht zou doen voorkomen, dat de hulpagent was ontvoerd door mannen die vermoedelijk betrokken zijn bij de recente gewelddadige incidenten tussen Guyanese vissers. In het sms-bericht komt naar voren, dat de man een vuurwapen zou hebben verstrekt dat bij één van de misdrijven zou zijn gebruikt. De hulpagent zou zijn ontvoerd, omdat gevreesd werd dat hij zou praten. Om dat te voorkomen zou hem het zwijgen worden opgelegd.

De politie heeft sterke twijfels of het hier inderdaad gaat om een geval van ontvoering en moord. Rechercheurs twijfelen tussen moord en zelfmoord. Zij gaan ervan uit, dat echte ontvoerders zich niet zo makkelijk kenbaar zouden maken en bloot geven. Het vermoeden is groot, dat de sms-melding bedoeld was om familieleden op een dwaalspoor te brengen.

Deze zaak wordt verder onderzocht...

Regering van Ecuador wil een hoofdkantoor openen van de UNODC

Hoofdkantoor zou het zevende UNODC-kantoor in Latijns-Amerika zijn


De regering van Ecuador wil een hoofdkantoor openen van het VN-bureau voor Drugs en Criminaliteit (UNODC, United Nations Office on Drugs and Crime) in de hoofdstad Quito, aldus minister van Buitenlandse Zaken Maria Fernando Espinosa

Het hoofdkantoor zou het zevende kantoor in Latijns-Amerika zijn, bedoeld om de veiligheid en de samenwerking tegen criminaliteit te versterken.

De Ecuadoraanse diplomaat hield een vergadering om de mogelijkheid te evalueren van een hoofdkantoor in Quito met de regionale vertegenwoordiger van UNODC, die het plan ondersteunde. De beslissing zou de laatste zijn in Ecuador's recente saga van versterkt militarisme en veiligheidsmaatregelen langs de grens met Colombia.

Het land heeft recent extra troepen en politie ingezet in de regio Esmeraldas na het uitroepen van de noodtoestand.

Er werden ook nieuwe ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken aangesteld om de maatregelen te helpen uitvoeren. Naast de zwaardere militarisering omvat het plan ook het ondersteunen van verschillende sociale programma's om 'economische stimulansen te creëren voor commerciële en productieve activiteiten', aldus het ministerie van Defensie.

In de afgelopen paar maanden zijn er verschillende aanvallen geweest op de Ecuadoraanse veiligheidstroepen in de regio, evenals de ontvoering van en moord op drie medewerkers - twee journalisten en hun chauffeur - van de lokale krant El Comercio.

Het antwoord van de regering was controversieel, vooral nadat het besloot Amerikaanse ambtenaren te ontmoeten om samen te werken aan veiligheid. Sommige stemmen in de media en de politiek hebben zelfs opgeroepen tot een terugkeer van de Amerikaanse militaire basis in Manta, die stopte nadat voormalig president Rafael Correa weigerde zijn contract te verlengen.

(Suriname Mirror/TeleSUR)

Problemen bij waterkrachtcentrale Ituango, Colombia, leiden tot buiten oevers treden Cauca-rivier

Tot nu toe zijn geen dodelijke slachtoffers of vermisten te betreuren

(Bron foto: Twitter)


De Administratieve Afdeling voor Rampenpreventie in Colombia (Dapard, Departamento Administrativo para la prevención y atención de desastres), samen met het Rode Kruis en EPM (Empresas Públicas de Medellín), heeft zaterdag 12 mei 2018 een gezamenlijke verklaring uitgegeven om te waarschuwen voor het dreigende gevaar van overstromingen veroorzaakt door de Cauca-rivier in het departement Antioquia, (noordwesten), als gevolg van een noodsituatie in de waterkrachtcentrale van Ituango.


Tot nu toe zijn geen dodelijke slachtoffers of vermisten te betreuren, maar het kolkende water bedreigt huizen, een gezondheidscentrum en bruggen.

Het bestuur van Antioquia meldde, dat in de plaatsen Puerto Valdivia, Tarazá, Cácares en Caucasia de rivierbewoners gisteravond als preventieve maatregel werden geëvacueerd.. De ambtenaren stellen een register samen van mensen - naar schatting 150 gezinnen - die zijn getroffen door overstromingen.De ingestorte Simon Bolívar-brug in Puerto Valdivia is van historische betekenis, omdat het de eerste is die de wegverbinding tussen Antioquia en de Atlantische kust mogelijk maakt.

Op zaterdag stortte een loopbrug in, die verbonden is met een gezondheidscentrum, en twee buurten zijn overstroomd nadat een van de tunnels van het waterkrachtproject HidroItuango ongeveer een week was geopend.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)


Sebastian Hernandez, een maatschappelijk werker, zegt dat de rivier is gezwollen en dat de stijging van het water erg ingrijpend is geweest. 'Die brug communiceert met het ziekenhuis. Er is veel angst in het gebied van Tapias en Remolinos en je kunt zien dat er huizen zijn verwoest.' Hernandez voegde toe dat een school ook was getroffen.

Dapard heeft humanitaire hulp aan de families gestuurd. Tot nu toe zijn er geen doden of gewonden gemeld.


'Trek alsjeblieft onmiddellijk weg uit de rivierbedding en de oevers van de rivier. In de komende minuten zal de stroming van water uit de Cauca-rivier stroomafwaarts van HidroItuango toenemen, als gevolg van het deblokkeren van een van de tunnels.'


De Colombiaanse autoriteiten hebben omwonenden uit de buurt van laaggelegen gebieden geëvacueerd als een voorzorgsmaatregel. TeleSUR correspondent Manuel Jimenez meldde, dat de gemeente Puerto Valdivia, Antioquia, getroffen is door ernstige overstromingen als gevolg van het deblokkeren van de tunnel. Gemeenten als Caceres, Caucasia, Taraza lopen gevaar.

Een woordvoerder van HidroItuango heeft een verklaring afgegeven waarin wordt gewaarschuwd, dat het volume van de Cauca-rivier nog verder zou kunnen toenemen als gevolg van het openen van een extra tunnel, die momenteel lekt.(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/La Republica/La Opinion)

'Internationale solidariteit cruciaal voor oplossen moord op Braziliaanse activiste Marielle Franco'

'Verhoogd wereldwijd activisme is cruciaal om Braziliaanse autoriteiten onder druk te zetten bij  oplossen moord''Verhoogd wereldwijd activisme is cruciaal om de Braziliaanse autoriteiten onder druk te zetten bij het oplossen van de moord op de mensenrechtenactiviste en Rio's gemeenteraadslid Marielle Franco en haar chauffeur Anderson Gomes', aldus Amnesty International zondag 13 mei 2018,  twee maanden nadat ze zijn doodgeschoten in Rio de Janeiro. 

'Zonder internationale solidariteit vrezen we, dat Marielle's tragische moord niet zal worden opgelost. Twee maanden later moeten we blijven mobiliseren om de Braziliaanse autoriteiten te laten zien dat mensen hier en over de hele wereld niet zullen rusten voordat gerechtigheid is geschied', zei Jurema Werneck, uitvoerend directeur van Amnesty International Brazilië.

'Elke dag die verstrijkt zonder ontwikkelingen werpt nieuwe twijfel over de effectiviteit van het onderzoek. We kunnen deze zaak niet onopgelost laten. Wie heeft Marielle en Anderson vermoord en wie heeft de moord gelast? Deze vragen mogen niet onbeantwoord blijven. We waarderen de ernst waarmee het onderzoek is uitgevoerd en we hopen, dat het zo doorgaat totdat we een concreet antwoord krijgen, niet alleen voor het gezin, maar voor de hele wereld. We moeten blijven vechten', voegt Marielle's moeder toe, Marinete da Silva.

Marielle was een prominente mensenrechtenactiviste en stond bekend om het voeren van campagnes voor LGBTI- en zwarte vrouwenrechten, maar ook om aanklachten van de politie en buitengerechtelijke executies in de favela's van Rio de Janeiro aan de kaak te stellen.

Ze werd in 2016 tot gemeenteraadslid gekozen en een paar dagen voor haar moord werd ze benoemd tot rapporteur van een commissie die toeziet op federale interventies in de openbare veiligheid van Rio de Janeiro.

Marielle en Anderson werden gedood toen ze op 14 maart vanuit een openbaar debat naar huis reden. Er werden minstens 13 schoten afgevuurd, waarbij vier kogels Marielle in het hoofd troffen. Recente rapporten in de Braziliaanse pers stelden, dat vijf beveiligingscamera's die het incident zouden hebben vastgelegd, de dag voor haar moord waren uitgeschakeld.

'Zolang we de kracht hebben zullen we gerechtigheid eisen en dat zullen we doen door de straten en openbare ruimtes te bezetten. Mijn zus was van het verzet en dit is hoe we zullen zijn tot het einde', zei Marielle's zus Anielle Francisco da Silva. 'Ze was onverschrokken. Ze zou zich nooit verbergen. Ze zat in de frontlinie en keek alles recht aan. Ze was heel dapper en moedig. Degene die haar heeft vermoord, was het tegenovergestelde', voegde Marielle's vader Antonio Francisco da Silva Neto eraan toe.

Marielle's moord veroorzaakte massale demonstraties in Brazilië en de rest van de wereld. Meer dan 12.000 mensen hebben een petitie van Amnesty International ondertekend waarin wordt opgeroepen tot een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek.

'Degenen die mensenrechtenverdedigers doden, proberen ons de mond te snoeren. Straffeloosheid voedt deze verschrikkelijke cyclus van geweld en brengt andere activisten en gemeenschapsleiders in gevaar. We doen een beroep op de autoriteiten om ervoor te zorgen, dat het onderzoek grondig en effectief is en dringen er bij iedereen op aan onze petitie te ondertekenen om dezelfde oproepen tot gerechtigheid te doen. We zijn het onszelf en Marielle verschuldigd', zei Jurema Werneck.

(Suriname Mirror/Amnesty International)

President Morales van Bolivia: 'VS en OAS plannen invasie in Venezuela'

(Bron foto: Twitter)
'Vóór de verkiezingen zullen ze gewelddadige acties ondernemen gesteund door de media'

'Na de verkiezingen zullen ze een militaire invasie met gewapende strijdkrachten uit de buurlanden proberen'


De Boliviaanse president Evo Morales zei zondag 13 mei 2018, dat de Verenigde Staten en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) een plan uitvoeren met als doel de Bolivariaanse Revolutie in Venezuela te verslaan. 

'Vóór de verkiezingen zullen ze gewelddadige acties ondernemen die door de media worden gesteund en na de verkiezingen zullen ze een militaire invasie met gewapende strijdkrachten uit de buurlanden proberen', zei president Morales op zijn officiële Twitter-account.Eerder deze week verzocht VS-viccepresident Mike Pence de OAS om Venezuela te schorsen tijdens een toespraak in de Permanente Raad van de OAS, opmerkingen die werden verworpen door de Venezolaanse regering die dergelijke verklaringen agressie noemde om de vrede in het land te verstoren en verder uit te leggen, dat Venezuela al bezig met het verlaten van de 'koloniale' groep.

Morales legde verder uit, dat 'het rijk handelt uit angst voor de soevereine stemming en weet dat het de vrije mensen nooit meer zal onderwerpen'.

In februari had de Boliviaanse leider gewaarschuwd voor de Amerikaanse militaire aanwezigheid in het Colombiaanse departement Tumaco, met de waarschuwing dat 'elke imperialistische militaire bedreiging van de vrede in zuster Venezuela en onze regio zal worden verijdeld door de waardigheid, soevereiniteit en eenheid van onze democratische volkeren'. 

Op 20 mei gaan Venezolanen naar de stembus om de nationale president en leden van de wetgevende raden te kiezen, tijdens de 24e verkiezingen in 19 jaar. Ondanks een boycot van een aantal rechtse facties, dienden vijf kandidaten hun kandidatuur in voor het presidentshap.

Volgens recente peilingen blijft Nicolás Maduro, de kandidaat van de Frente Amplio de la Patria, een coalitie van linkse partijen, de favoriet om te winnen.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)