vrijdag 6 september 2019

Staatsolie stuurt medewerker naar Bahama’s om te assisteren bij herstart olieraffinaderij

'We gaan om te kijken of we kunnen helpen, onze inspecteur gaat opnemen wat de schade is'


Staatsolie stuurt deze week één van haar medewerkers naar de Bahama’s om te assisteren bij de herstart van een olieraffinaderij die enkele dagen geleden ook door orkaan Dorian is getroffen. Minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle zei woensdag, dat via Caricom het verzoek was ontvangen om een raffinaderij deskundige beschikbaar te stellen. 

'Wij gaan iemand sturen. Wij sturen één van onze beste inspecteurs naar de Bahama's', zegt Staatsolie-directeur Rudolf Elias vrijdag 6 september 2019 in de Ware Tijd. Hij geeft verder aan dat het verzoek van CDEMA (Caribbean Disaster Emergency Management Agency), het rampenbeheersingsorgaan van de Caricom, via NCCR-coördinator Jerry Slijngard (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing) is binnengekomen bij Staatsolie.

Elias merkt op, dat bij grote natuurrampen zoals orkaan Dorian er schade kan worden aangericht aan installaties zoals olieraffinaderijen. Suriname en Jamaica zijn de twee enige andere Caricomlanden die over een olieraffinaderij beschikken. De Staatsolie-directeur weet vooralsnog niet welke schade de raffinaderij in de Bahama's heeft opgelopen.

'We gaan er naartoe om te kijken of we kunnen helpen. Onze inspecteur gaat opnemen wat de schade is en op basis daarvan zal een plan gemaakt moeten worden wat allemaal gedaan dient te worden om de raffinaderij weer operationeel te krijgen', aldus de directeur. Hij verwacht dat naast Suriname ook Jamaica deskundigen zal sturen. Aan de hand van wat zal worden aangetroffen zal duidelijk worden in hoeverre Staatsolie ook in het daadwerkelijk traject naar de herstart van de raffinaderij assistentie zal verlenen.

Eerder maakte Bahamas Petroleum Company (BPC) bekend, dat de orkaan geen bedreiging had gevormd voor een potentieel grote aardoliereserve in de wateren van de eilandstaat. Dinsdag deed BPC melding van 'de waarschijnlijke aanwezigheid en kwaliteit van een bron- en aardoliesysteem van wereldklasse dat zich precies in de BPC-concessie bevindt'.

Verschillende exploraties en analyses de afgelopen maanden zouden sterke indicaties van migratietrajecten die wijzen op de aanwezigheid van koolwaterstoffen hebben getoond. Het streven is om uiterlijk eind 2020 enkele exploratieputten te boren om de volledige concessie te behouden. Indien dat niet wordt gedaan zou BPC 50 procent van de concessie kunnen verliezen.

Gevonden lijk van man is een 35-jarige militair werkzaam bij Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

In de directe omgeving van het lichaam van Jozef Dankoi vond de politie hulzen en een vuistvuurwapen


Het lichaam van een man dat vrijdagochtend 6 september 2019 in de Shri Gobiendstraat werd aangetroffen is van de 35 jarige Jozef Dankoi. De man was militair van beroep en werkzaam bij de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, zo bericht de Ware Tijd 's middags.

Het lijk, dat voor een voertuig lag, had een schotwond in het hoofd. Een buurtbewoner die de ontdekking deed sloeg meteen alarm.

In de directe omgeving trof de politie hulzen en een vuistvuurwapen die in beslag zijn genomen. Er waren geen sporen van inbraak aan het voertuig.

Nadat bekend was dat het om een militair ging werd de Militaire Politie ingeschakeld. Het vermoeden bestaat sterk dat het om een misdrijf gaat. De politie is bezig met het onderzoek.

Zes Britten gearresteerd met ton cocaïne uit Suriname op Spaans jacht ‘Sy Atrevido'

Smokkelaars tijdens hele reis gevolgd door Spaanse en Britse politiediensten


Zes Britten zijn op heterdaad betrapt met bijna een ton cocaïne na een acht maanden durende operatie door de Spaanse en Britse politie. De groep werd gearresteerd voor de kust van Wales - op een jacht genaamd ‘Sy Atrevido’ - na een reis waarbij ze de Atlantische Oceaan overstaken van Spanje naar Suriname en vandaar naar het Verenigd Koninkrijk.


De Spaanse Nationale Politie werkte sinds december 2018 samen met de Britse NCA (National Crime Agency), toen twee van de activiteiten van de bende werden herleid tot Mallorca. Toen het jacht op het mediterrane eiland werd gekocht, stonden de vermeende smokkelaars al onder toezicht van meerdere autoriteiten.


De reis van 'Sy Atrevido' bracht de bood via Huelva, om collega-smokkelaars op te halen, vervolgens naar Tenerife waar de registratiemarkeringen van de boot werden verwijderd.

Ze werden gevolgd op hun tocht om de cocaïne op te halen in Suriname en volgden ze vervolgens terug naar het Verenigd Koninkrijk, waar de autoriteiten op 27 augustus aan boord van de boot gingen voor de kust van Wales.

Vervolgens werden alle zes opvarenden gearresteerd met in het bezit 950 kilo cocaïne. Twee mannen van 53 en 41 werden aan boord van het schip gearresteerd en blijven in hechtenis voor ondervraging.

Vier anderen - drie mannen van 23, 31 en 47 en een vrouw van 30 - werden gearresteerd in Liverpool en Loughborough,
allen Welsh.

(Suriname Mirror/The Olive Press/Twitter/NCA)

Groot opperhoofd Aboikoni getraind in plantvermeerderingstechnieken

Een team van het ministerie van LVV op bezoek te Asindohopo

(Bron foto's: ministerie van LVV)

Het groot opperhoofd der Saramaccaners, gezeteld te Asidonhopo, is vandaag,vrijdag 6 september 2019, samen met zijn dorpsgemeenschap getraind in verschillende plantvermeerderingstechnieken. Momenteel is een team van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) op instructie van LVV-minister Rabin Parmessar de bevolking bewust aan het maken van de verschillende mogelijkheden in de agrarische sector, aldus het ministerie.

De leider der Saramaccaners vroeg in een formeel schrijven aan minister Parmessar ondersteuning ter ontwikkeling van het dorp.

Minister Parmessar heeft meteen een technische ploeg afgevaardigd, die de granman moet bijstaan in het opzetten van verschillende actiepunten ter ontwikkeling van de agrarische sector van het dorp.

De verschillende landbouw- en veeteeltdeskundigen zijn op dit moment bezig de gemeenschap te onderrichten. Nu zijn aan de orde de verschillende plantvermeerderingstechnieken. Het groot opperhoofd participeert zelf ook aan deze training en is zeer ingenomen met de wijze van overdracht vanuit het ministerie.

Later deze maand zal de minister een formeel bezoek brengen aan Aboikoni en het dorp. De minister geeft in een reactie aan de afdeling Voorlichting mee, dat dit slechts het begin is van wat er nog moet gebeuren in heel Suriname. 'Wij zijn in een rijdende trein gestapt, die de weg van ontwikkeling heeft gekozen voor land en volk, en daar wil ik 100% leiding aan geven.'

Lijk man met schotwond aangetroffen

Lichaam gevonden in de Shri Gobindstraat bij een auto


De Ware Tijd en Waterkant.net berichten, dat de politie van ressort de Nieuw Grond vanmorgen, vrijdag 6 september 2019, een lijk van een man heeft aangetroffen ongeveer 50 meter in de Shri Gobindstraat, zijstraat van de Welgedacht B weg. Het lijk werd met een schotwond aangetroffen voor een voertuig. 

Buurtbewoners hadden rond zeven uur het lijk ontdekt en de politie ingeschakeld.

De identiteit van de dode is nog onbekend en de politie tast in het duister naar wat zich heeft voorgedaan. In de directe omgeving zijn een vuistvuurwapen en hulzen gevonden.

De Recherche Regio Midden en de politie van Nieuwe Grond en zijn belast met het onderzoek.


Onderzoek naar gesjoemel met medicamenten bij apotheek Ligeon

'Er is een onderzoek gestart naar fraude en wantoestanden van medicijnen die vernietigd zijn'

Directie maakt zich ook zorgen over de grootte van het personeelsbestand van zo'n vijftig


De directie van apotheek Ligeon is een onderzoek gestart naar gesjoemel met medicamenten. Interim-manager, Humphrey Hasrat zei dit gisteren, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 6 september 2019. Hij spreekt van wanorde die zich heeft voorgedaan onder vorige managers. Jaarverslagen ontbreken. 

'Er is een onderzoek gestart naar fraude en wantoestanden van medicijnen die vernietigd zijn. Er blijken een paar rare dingen te zijn gebeurd onder de vorige managers. Degenen die zich hieraan schuldig hebben gemaakt zullen worden aangeschreven. De verlies- en winstrekening ziet er niet goed uit.'

De accountant is blijven steken in 2014. De directie vindt het personeelsbestand te groot, maar zal niemand ontslaan. Wel zullen de mensen efficiënter wordt ingezet. Door de recente driedaagse staking heeft het bedrijf voor Srd 282.000 verlies geleden, zegt Hasrat.

De inkomsten van Ligeon bestaan voornamelijk uit de verkoop van medicijnen en de verkoop in de drugstore. 'Wij gaan het bedrijf voor honderd procent doorlichten. Volgens de wet is de maximale winst op gekochte medicijnen vijf en dertig procent. Uit de winst moet je personeelskosten, licht, water betalen en moeten afschrijving en reservering plaatsvinden.'

Aan een accountant is gevraagd een prognose te maken op basis van wat de apotheek verdient. Het verlies voor dit jaar is Srd 1.450.000. Het onderzoek is onderdeel van het plan om de apotheek gezond te maken en te voorkomen dat het bedrijf omvalt. De directie maakt zich zorgen over de grootte van het personeelsbestand van zo'n vijftig. Hasrat: 'Het lijkt een lanti kantoro.'

Er wordt in het kader van efficiëntie gedacht aan langere openingstijden of verruiming van diensten. Enkele jaren geleden heeft SZF de apotheek gekocht van een particulier. Het personeel is ook meegegaan bij de verkoop. Hasrat schrikt van het aantal mensen dat in de tussentijd is aangenomen. 'Veel te veel medewerkers in vergelijking met het aantal recepten dat over de toonbank gaat.'

Belastingdienst Curaçao, -inspectie en Ontvanger moet verhuizen

Raad van Ministers moet beslissen over sloop gebouw op Klein Kwartier


De hele Belastingdienst, -inspectie en Ontvanger, moet verhuizen. 'Het is de bedoeling dat via de Raad van Ministers eerdaags besloten wordt of het hele gebouw op Klein Kwartier gesloopt gaat worden zodat daar een nieuw gebouw neergezet kan worden waar dan niet alleen de Belastingdienst komt te zitten, maar ook de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) en de douane', aldus minister Kenneth Gijsbertha gisteren in een persconferentie van de regering. 

Op dit moment wordt er als tijdelijke oplossing, na de brand die een deel van het gebouw onwerkbaar heeft gemaakt, gezocht naar een onderkomen voor de loketfuncties zo legt de minister uit, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vrijdag 6 september 2019.

'Zo kunnen mensen blijven voldoen aan hun belastingverplichting.'

Er wordt eerdaags gestart bij de balies van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), Cpost en de Landsloterij. Voorlopig zal ook een groot deel van het personeel ondergebracht worden bij het datacentrum op Mahuma.

In een persbericht wordt bekendgemaakt dat de aangifte inkomstenbelasting nu niet op 16 september gedaan hoeft te worden, maar vanwege de brand verschoven is naar 2 december. Ook wordt gesteld dat zolang het systeem niet functioneert er geen inkomsten van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) opgegeven kunnen worden, evenals gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Mensen die immigreren of emigreren, kunnen ook nog niet terecht bij de Belastingdienst voor de benodigde stempels.

CBCS grijpt in bij Banco Del Orinoco met toepassing noodregeling - Curaçao

Chaos bij internationale bank van Venezolaanse origine, Banco Del Orinoco

Financiële cijfers onbetrouwbaar, geen vermogen om rekeninghouders hun geld uit te keren en er is sprake van list en bedrog


Bij de internationale bank van Venezolaanse origine, Banco Del Orinoco nv sinds 1987 op Curaçao gevestigd, heerst chaos. De financiële cijfers zijn onbetrouwbaar, er is geen vermogen om rekeninghouders hun geld uit te keren en er is sprake van list en bedrog. Dat blijkt uit het vonnis waarmee de door de Centrale Bank gevorderde noodregeling gisteren is uitgesproken, alsmede bijzondere machtigingen aan de CBCS worden verleend, aldus vandaag, vrijdag 6 september 2019, het Antilliaans Dagblad.

In een persbericht zegt de CBCS: 'De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft zich vanwege tekortkomingen binnen Banco Del Orinoco nv genoodzaakt gezien het Gerecht in Eerste Aanleg van Curaçao te verzoeken om ten aanzien van Banco Del Orinoco de noodregeling uit te spreken. Dit verzoek is gedaan in het belang van de deposanten en overige crediteuren van Banco del Orinoco.'

Dit betreft internationale klanten en heeft dus geen directe invloed op lokale burgers en de lokale economie, aldus de CBCS.

Het vonnis meldt, dat Banco Del Orinoco (BDO) volgens de CBCS ‘al geruime tijd op ernstige wijze disfunctioneert’. 'Er is sprake van ernstige overtreding van anti-witwas- en antiterrorismeregelgeving, zij heeft haar bedrijfsvoering in het geheel niet op orde, zij volgt aanwijzingen van CBCS niet of onvoldoende op en zij misleidt CBCS over haar financiële positie door gebruik te maken van vervalste documenten.'

Niet alleen is dit alles meer dan genoeg reden voor intrekking van de bankvergunning (wat op 2 september is gebeurd), maar het betekent ook dat ernstig moet worden getwijfeld aan de solvabiliteits- en liquiditeitspositie van BDO.

Curaçao terughoudend met openstellen huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht

RvA: 'Tussentijdse oplossing kan andere vorm juridisch erkend partnerschap voor personen van hetzelfde geslacht zijn'


Het kan zijn dat op Curaçao de maatschappelijke acceptatie voor het openstellen van het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht er (nog) niet is. In dat geval kan volgens de Raad van Advies (RvA) het invoeren van ‘een andere vorm van juridisch erkend partnerschap voor personen van hetzelfde geslacht’ uitgaande van de huidige stand van zaken een - tussentijdse - oplossing bieden. 

Dat staat te lezen in een zeer recent advies van de RvA naar aanleiding van een initiatiefontwerplandsverordening ‘Landsverordening houdende wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de openstelling van het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht’, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 6 september 2019.

'In ieder geval is Curaçao op grond van het EVRM (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens) verplicht om ten minste dat te doen, met enige nuances die het EHRM (Europees Hof voor de Rechten van de Mens) nog biedt voor wat betreft de beoordelingsvrijheid hoe Curaçao dat zou willen inkaderen en het moment van de formele invoering van de gekozen vorm van juridische erkenning van het partnerschap voor personen van hetzelfde geslacht', aldus de RvA.

Voor Curaçao betekent de uitleg die het EHRM geeft aan artikel 8 van het EVRM in relatie tot de erkenning van het partnerschap van homostellen, dat Curaçao ten minste een met het huwelijk vergelijkbaar juridisch alternatief aan homostellen moet bieden dat hen in staat stelt hun partnerschap te registreren en waaraan aan het huwelijk vergelijkbare juridische gevolgen verbonden zijn

Afdeling Voorlichting politie beweert (nog) niets te weten van aangifte tegen Romano Meriba

Meriba zou drie dagen na aangifte naar Nederland zijn vertrokken...


Of er aangifte is gedaan tegen Romano Meriba moet volgens hoofdinspecteur Humprey Naarden van de afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname nog worden onderzocht. De voorlichtingsafdeling was gisteren nog niet op de hoogte van een mogelijke aangifte, aldus vandaag, vrijdag 6 september 2019.

'Wij hebben nog geen officiële melding gekregen of dit waar is.' Naarden heeft volgens eigen zeggen de berichtgeving in de media ook gevolgd.

Meriba, de pleegzoon van president Desi Bouterse en een beruchte crimineel, zou samen met vier anderen een zekere G.P. zwaar hebben mishandeld na een mislukte drugsdeal waarbij cocaïne naar Nederland zou moeten worden gesmokkeld. Het slachtoffer zou hebben verklaard, dat hij de coke nooit gekregen heeft. Dat Naarden niet op de hoogte is, is opmerkelijk.

Uit stukken die de Ware Tijd onder ogen heeft gehad, blijkt dat vorige week vrijdag wel degelijk aangifte is gedaan. Naar verluidt zou Meriba afgelopen maandag, dus drie dagen later, op het vliegtuig naar Nederland zijn gestapt, wat binnen justitiële kringen de wenkbrauwen heeft doen fronsen.

Meriba is vaak met Justitie in aanraking gekomen. Zo is hij in mei 2018 door de rechter veroordeeld tot een celstraf van drieënhalf jaar onder aftrek van voorarrest na een eis van tien jaar. Hij werd met drie anderen veroordeeld voor betrokkenheid bij een gewelddadige overval. in 2015 in de Bonistraat te Paramaribo-Noord. De veroordeelden zijn toen in verband gebracht met een maffiaorganisatie. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gedurende de gehele behandeling van deze zaak geen duidelijkheid verschaft over deze aantijging, maar noemde Meriba wel het brein achter de beroving.

In 2005 kreeg Meriba vijftien jaar celstraf voor roof en doodslag. Nadat zijn pleegvader president was geworden, verleende die hem op wettelijke grond gratie. In 2002 zat Meriba ook vast voor poging tot moord op de toenmalige Nederlandse ambassadeur Ruud Treffers. Hij zou een handgranaat naar diens residentie aan de Anton Dragtenweg hebben gegooid.

NDP tracht tevergeefs districtsraadslid Jagmohansingh (Pertjajah Luhur), Nickerie, in te palmen

Jagmohansingh zou met overstap naar NDP hoofd Sport- en Jeugdzaken afdeling Nickerie worden


Het districtsraadslid Ashwin Jagmohansingh van de Pertjajah Luhur (PL) heeft een aanbod om naar de NDP over te stappen met als beloning de functie van hoofd Sport- en Jeugdzaken afdeling Nickerie, afgeslagen. Hij heeft naar eigen zeggen prominente NDP’ers, die hem vrijdag thuis opzochten, gezegd dat hij tevreden is op zijn huidige post bij het ministerie van Justitie en Politie in het district, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 6 september 2019.

Edgar van Genderen, voorzitter van de NDP-afdeling Nickerie, ontkent echter dat partijgenoten Jagmohansingh zouden hebben benaderd voor de overstap.

Jagmohansingh heeft de NDP'ers meegegeven dat hij zijn land wil dienen vanuit zijn huidige positie en niet als overloper door het leven te willen gaan. 'Ze hebben mij bedenktijd gegeven, maar ik hou mijn eer hoog.'

Verwijzend naar zijn partijgenoot die eerder overliep zegt hij: 'Ik ben uiteraard geen William Waidoe die recent nog onze partij heeft verruild voor de NDP.' De nu benaderde man heeft wel kunnen proeven, dat de NDP hem meer wil bieden om de overstap alsnog te doen. 'Ik heb niet gereageerd, omdat ik van mijn voorzitter Somohardjo heb geleerd dat je alles mag verliezen, ook je vrouw en je rijkdom, maar je eer moet je blijven behouden en dat zal ik ook doen en blijf in elk geval tot 2020 de PL ondersteunen.'

Somohardjo heeft vaak gezegd, dat er tien kandidaten zijn voor de PL in Nickerie van wie één (Waidoe) weg is. 'Ik weet niet of ik één van die andere negen ben, maar weet wel dat de PL in 2020 regeermacht zal hebben.'

Jagmohansingh zegt, dat hij vanuit de positie binnen de PL het volk zal dienen. Hij zal niet vechten om gekandideerd te worden op de kandidatenlijst voor de Assemblee, maar neemt genoegen met elke positie die hij krijgt.

Volgens hem werd hij twee jaren geleden ook opgeroepen samen met Lekhram Soerdjan thuis bij de president voor een gesprek. 'Toen heeft Soerdjan besloten om de VHP te verlaten voor de post van minister van Landbouw Veeteelt en Visserij, maar ik had de voorzitter van de NDP afgezegd en hem duidelijk gemaakt dat ik liever bij de PL wil blijven. De president had mij toen ook niet geforceerd en gezegd dat ik zijn partij moet steunen.'

Vrouw (23) aangehouden verdacht van in brand steken woning

Verdachte is ex-vriendin van zoon hoofd- bewoner woning....


Het Korps Politie meldt donderdag 5 september 2019, dat de 23-jarige S.A. dinsdag is aangehouden door de politie van het bureau Santodorp op verdenking van brandstichting. De politie van het ressort Santodorp kreeg die dag omstreeks vijf voor half vier in de middag de melding van de brand op een woonadres in het ressort en deed het adres aan voor onderzoek. 

De ingeschakelde brandweer kon niet voorkomen dat het huis nagenoeg helemaal is uitgebrand. Ooggetuigen verklaarden aan de politie, dat zij de ex-vriendin van een zoon van de hoofdbewoner kort voor de brand bij de woning hadden gezien.

Dezelfde dag meldde de ex-vriendin S.A. zich op het politiebureau en gaf toe dat zij de woning in brand had gestoken. Zij heeft kranten en smeerolie gebruikt om de brand te stichten. Via een openstaand shutterraam heeft zij een gordijn in brand gestoken. Dat heeft ertoe geleidt dat de woning in de as is gelegd.

A. stichtte de brand, omdat zij niet tevreden was over de wijze waarop haar schoonvader bemiddeld had in de relatieproblemen tussen haar en zijn zoon. De woning in kwestie was uit hout opgetrokken en niet tegen brand verzekerd. Tijdens de brand waren de huisbewoners niet thuis. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is S.A. in verzekering gesteld.

Negerkreek zet gemeenschapsbos in voor de ontwikkeling van het dorp

(Bron foto's: NII)
Gemeenschap tekent een contract met de onderneming Promansol


De gemeenschap van Negerkreek heeft het door de overheid aan haar toegewezen gemeenschapsbos ingezet voor de ontwikkeling van het dorp. Dat bericht donderdag 5 september 2019 het Nationaal Informatie Instituut (NII). Nadat het dorp tijdens de binnenlandse oorlog was getroffen en verlaten, lag de nederzetting er geruime tijd verwaarloosd bij. Het dorp, dat nu geen traditioneel gezag heeft, kent wel een dorpsbestuur. Dat bestuur heeft samen met de dorpelingen besloten om een houtonderneming op contractbasis toegang te verschaffen tot het gemeenschapsbos. 

Zowel het contract als de regelingen betreffende gemeenschapsbos verplicht het bedrijf een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het dorp. De plaatselijke gemeenschap heeft dinsdag een contract ondertekend met de onderneming Promansol. Jhonny Jete tekende als voorzitter van de overheidscommissie, namens de dorpsgemeenschap, terwijl de samenwerkende ondernemers Jowy Essed en Byron Biswan allebei hebben getekend namens Promansol.


Negerkreek heeft een gemeenschapsbos, groot 3.640 hectare. De ondertekening vond plaats onder toezicht van het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Afro-Surinamers Binnenland (DDOAS). De DDOAS-delegatie werd geleid door Monique Pintoe, onderdirectrice Gemeenschapsontwikkeling DDOAS. Voor het beheer en de controle van de activiteiten in de gemeenschapsbossen is een overheidscommissie ingesteld.

Pintoe zegt, dat er geen dorpscommissie ingesteld kon worden zoals bij sommige andere dorpen het geval is, omdat de bewoners die tot nu toe teruggekeerd zijn naar het dorp, allemaal uit één familie komen. Ze zegt dat met het instellen van een overheidscommissie problemen die zich in de toekomst kunnen voordoen wanneer andere vertrokken dorpelingen terugkeren, voorkomen kunnen worden. De commissie bestaat uit vijf personen, waaronder twee dorpelingen.

Bij diverse consultatievergaderingen met de gemeenschap heeft DDOAS de te volgen procedure met de gemeenschap besproken, waarna deze is aangenomen. Op de dag van de ondertekening hebben beide directieleden van Promansol het contract getekend, omdat het hierbij gaat om co-partners binnen deze onderneming. Gewoonlijk tekent slecht één persoon van de onderneming het contract met de gemeenschap. Verder heeft op de dag van de onderteking ook de voorzitter van de overheidscommissie het contract getekend. Ook de directeur van DDOAS, Wensley Misidjan, zal op een later tijdstip zijn handtekening onder het document plaatsen.

Pintoe heeft bij de ondertekening van het contract opnieuw de nadruk gelegd op de procedures en regels met betrekking tot de commercialisering van het gemeenschapsbos. Nog op de dag van de ondertekening heeft DDOAS de aanwezige dorpelingen gevraagd of er bezwaar tegen was dat de onderneming Promansol aan commercialisering zal doen in het gemeenschapsbos. De gemeenschap gaf unaniem aan geen bezwaar te hebben. Pintoe hoopt dat met deze samenwerking er binnen een periode van een jaar al een krutu oso of een recreatiezaal voor het dorp gebouwd kan worden.

Essed zei, mede namens zijn compagnon, ingenomen te zijn met de mogelijkheid om in het gemeenschapsbos van Negerkreek te werken. Hij gaf de garantie dat Promansol conform de afspraken zal werken en niet zal aarzelen de bijdrage aan het dorpsfonds af te dragen zoals is bepaald. De ondernemers hebben volgens afspraak ook al geïnvesteerd in het dorp.

Ter bevordering van de Corporate Social Responsibility hebben zij Srd 20.000 gestort voor het dorp. Het geld is vooralsnog onder toezicht van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en kan pas worden ingezet als daarvoor een project is goedgekeurd. Daarnaast is het bedrijf gehouden aan de afspraken die zijn vastgelegd in het ondertekend contract alsook aan de financiële verplichtingen zoals dat geldt voor alle andere ondernemingen die commercieel hout winnen in gemeenschapsbossen.

33-Jarige automobiliste dodelijk verongelukt in het district Wanica - Passagier met de schrik vrij

Vrouw reed waarschijnlijk met hoge snelheid en belandde met auto op de kop in een trens


De Ware Tijd bericht vandaag, vrijdag 6 september 2019, dat een 33-jarige automobiliste  woensdagmiddag dodelijk is verongelukt op de Naaldvarensweg in het district Wanica. Een passagier kwam met de schrik vrij. 

De vrouw heeft waarschijnlijk met hoge snelheid gereden voordat ze met het voertuig in een trens terechtkwam. De auto belandde daarbij op zijn kop.

Een inzittende kon zich uit het voertuig bevrijden en ging op zoek naar hulp voor het slachtofferm dat nog in het voertuig was. Nadat de vrouw uit het voertuig was gehaald bleek zij geen teken van leven meer te vertonen. Een arts stelde de dood vast.

De zaak is overgedragen aan de Verkeersunit Regio Midden van het Korps Politie Suriname.

Minister Akiemboto over het waarom van de wijziging Brokopondo Overeenkomst

Regering acht nadere tekst en uitleg over wijziging Brokopondo Overeenkomst nodig....


De afgelopen dagen zijn er stevige discussies gevoerd over de door de Assemblee (lees: oppositie) aangenomen Ontwerpwet wijziging Brokopondo Overeenkomst en de Ontwerpwet Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen. Vele zienswijzen, opvattingen en feiten zijn ter tafel gekomen. Gaandeweg het traject zijn er vele deskundigen bij betrokken geworden om ervoor te zorgen dat deze wet, eenmaal aangenomen, te goede moet komen voor ons land en volk.

In de laatste aflevering (# 71) van het praatprogramma Opinie van het Nationaal Informatie Instituut (NII) - zie onderaan - , wordt een beeld geschetst van wat de wijzigingen inhouden, hoeveel werk er is verzet en waarom deze wet moest worden goedgekeurd. In eenvoudige taal beantwoordt de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Sergio Akiemboto, de vraag wat deze twee wetten precies inhouden, aldus het NII donderdag 5 september 2019.

Hij geeft aan dat het in feite gaat om een Machtigingswet voor wijziging en beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst (BO) en de Wet Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen. De Machtigingswet spruit voort uit de toestemming die je van het parlement nodig hebt om enige wijzing aan te brengen in de wet.

Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen houdt onder meer in, dat waar er mijnactiviteiten ontplooid zijn en waar schade is aangebracht en belanghebbenden onder hebben geleden, de maatschappij dat moet vergoeden.

Op 30 augustus is De Nationale Assemblee akkoord gegaan met de wijziging van de BO, die dateert van januari 1958. De Wet inhoudende toestemming tot wijziging BO is aansluitend hierop aangenomen. In 2014/2015 werd een commissie samengesteld, nadat gebleken was dat Suriname veel meer aan Suralco moest betalen voor stroom dat we van hen afnamen. De stroomrekeningen bleken veel hoger te zijn dan het bedrag dat Suralco aan Suriname gaf voor de productie van bauxiet; Dat bleek vanaf 2009 het geval te zijn. Deze conclusie bevestigde de noodzaak dat de wet wijziging BO moest komen.


Vicepresident Adhin aanwezig bij presidentiële Amazone-top in de Colombiaanse stad Leticia

'Presidentiële top zal verklaring uitgeven die het Leticia-pact voor de Amazone omvat'


De Amazone-landen tekenen vandaag, vrijdag 6 september 2019, op een presidentiële in de Colombiaanse stad Leticia een pact voor het behoud van het Amazonegebied. Suriname wordt op deze conferentie vertegenwoordigd door vicepresident Ashwin Adhin. Adhin en zijn delegatie zijn gisteravond met een gecharterd SLM-toestel naar Colombia afgereisd. De bedoeling is dat ze direct na de conferentie terugkeren naar Suriname, zo bericht de Ware Tijd.

'Door deze presidentiële top zal een verklaring worden uitgegeven die het Leticia-pact voor de Amazone omvat',, zei de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes Trujillo aan verslaggevers. Of Suriname het document ook zal tekenen, is vooralsnog niet duidelijk. 'Suriname gaat ter vergadering om de toekomst van het Amazonegebied te bespreken', aldus minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle.

Volgens minister Trujillo zal de verklaring 'concrete acties bevatten' om het Amazonegebied te behouden, en zal het 'een scala aan activiteiten' omvatten waaraan niet alleen de landen van het Amazonegebied maar ook andere landen in de regio en de internationale gemeenschap zullen deelnemen.


'De reden voor deze oproep houdt verband met het belang van de Amazone, niet alleen voor de Amazonelanden en voor de regio, maar voor de hele wereld', zei de bewindsman. Hij voegde eraan toe dat het doel van de top is om de coördinatie te bevorderen van acties voor het behoud van de Amazone, waar wekenlang grote branden hebben gewoed.

Tijdens deze conferentie zullen de regeringsleiders zich ook buigen over de bosbranden die momenteel woeden in het Amazoneregenwoud en de gevolgen daarvan. Bescherming duurzaam behoud en benutting van het bos staan centraal tijdens de top.

De vergadering in Leticia zal worden bijgewoond door de presidenten Lenin Moreno van Ecuador, Martin Vizcarra van Peru en gastheer Ivan Duque van Colombia. President Evo Morales van Bolivia heeft ook bevestigd aanwezig te zullen zijn. President Jair Bolsonaro van Brazilië zal niet lijfelijk aanwezig zijn, omdat hij zondag een operatie moet ondergaan. Maar hij zal deelnemen via videoconferentie en een delegatie sturen onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken, Ernesto Araujo.

Ecuador, Peru, Brazilië, Colombia, Suriname, Venezuela en Guyana vormen samen het Amazone basin.

Aantal gedumpte dieren neemt toe - Dieren in noodasiel Henk Abraham Stichting hebben dringend hulp nodig

(Bron foto: Suriname Mirror)
'De dieren zijn een vergeten groep, alle aandacht gaat naar kinderen en vrouwen'...

'Het dumpen is een mentaliteitsprobleem'


De dieren in het noodasiel van de Henk Abraham Stichting hebben dringend hulp vanuit de gemeenschap nodig. Cynthia Ashruf, voorzitster van de stichting, zegt woensdag 4 september 2019 in De West, dat er veel te veel dieren worden gedumpt en dat haar organisatie, de zorg niet alleen aankan. 

Het noodasiel van de Henk Abrahams Stichting zit overvol. Rest nog de dieren die gedumpt zijn, maar niet opgevangen kunnen worden. Alleen al voor de honden die in het asiel zitten, gebruikt de stichting op dagbasis 25 kilo aan brokken. Voor de dieren die niet in het asiel opgevangen worden, wordt gekookt. Ashruf legt uit dat de honden die op straat leven, niet gewend zijn aan brokken. Voor deze groep wordt er dagelijks 7 kilo rijst en 5 kilo vlees gekookt dat aangevuld wordt met groenten, gedoneerde pasta en brokken. De groenten haalt de stichting uit de vuilnistonnen van groenteverkopers. Ook krijgt de stichting donaties van winkeliers. Ashruf doet een beroep op de gemeenschap om meer te doneren.

Zij merkt op dat de dieren een vergeten groep zijn en dat alle aandacht naar kinderen en vrouwen gaat.

De dierenactiviste wijst erop, dat dieren een deel zijn van onze samenleving. Er worden volgens haar verschrikkelijk veel dieren gedumpt. 'Wanneer je het ziet, kan je je ogen niet voor sluiten', zegt Ashruf.

Behalve de Henk Abraham Stichting, zet ook de Stichting Dierenbescherming Suriname (SDS) zich in voor het welzijn van dieren. Ashruf benadrukt de nauwe samenwerking tussen beide organisaties. Zij verduidelijkt, dat haar stichting gericht werkt met dieren in de districten en dat de SDS opereert in Paramaribo en omgeving.

Het dumpen noemt Ashruf een mentaliteitsprobleem. Zij merkt op dat er niet alleen dieren, maar ook zoveel vuil wordt gedumpt. Mensen staan volgens haar niet erbij stil dat dieren levende wezens zijn met gevoelens. 'Het komt wel goed met de dieren, zeggen ze vaak. Maar, dat is een grote missperceptie, want een groot deel van de dieren die worden gedumpt, gaan dood door ziektes of worden doodgereden door voertuigen', aldus Ashruf.

SBB: Legale export van rondhout enorm gestegen

Hout vooral naar Aziatische landen als China, India, Bangladesh en Vietnam geëxporteerd

'Er wordt zodanig gewerkt dat er geen bosdegradatie plaatsvindt'


Volgens Rewi Matai, hoofd van de economische afdeling van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), is de export van rondhout enorm gestegen. Er wordt nu rond de 400.000-500.000 kubieke meter rondhout geëxporteerd. Dit alles geschiedt niet illegaal, maar volgens de regels van SBB. Het hout wordt vooral naar Aziatische landen als China, India, Bangladesh en Vietnam geëxporteerd. Dit komt volgens Matai door de sterke groei van de economie in Azië, waardoor landen diverse soorten grondstoffen nodig hebben om hun economie op te bouwen, zo bericht De West woensdag 4 september 2019.

Niet alleen Suriname, maar ook andere Zuid-Amerikaanse landen en Afrika, exporteren hout en andere grondstoffen naar Azië.

Gesuggereerd wordt dat hout massaal wordt geëxporteerd door buitenlandse maatschappijen en dat er aan kaalkap wordt gedaan.

Herman Fraser, secretaris van de Algemene Surinaamse Houtunie (ASHU), zegt dat hij geen totaalbeeld heeft van de export, maar dat exporteurs wel legaal bezig zijn en volgens de normen van de SBB opereren. Matai zegt hierop dat mensen het doen voorkomen alsof de export illegaal is en dat buitenlandse maatschappijen zonder toezicht en regelgeving, het hout wegdragen. 'Er is geen wildwestsituatie. Er wordt op legale basis hout geproduceerd.' Om aan houtkap te doen, moet men een vergunning hebben. Deze komt in de vorm van een concessie of een gemeenschapsbosvergunning.

Matai legt uit hoe de SBB te werk gaat. Alvorens men begint met de kapactiviteiten, moeten ondernemers voldoen aan de regels van duurzaam bosbeheer, vervolgens wordt er een inventarisatie gemaakt van de bomen die wel of niet gekapt mogen worden. Nadat het kapvak is ingericht, verleent SBB toestemming, waarna de kapproductie plaatsvindt. SBB doet daarna weer een check-up en pas als het kapregister is goedgekeurd, mag het hout getransporteerd worden. Van export is er pas sprake als de ondernemer de bosbelasting heeft betaald.

Matai benadrukt, dat de SBB erop toeziet dat er niet aan kaalkap wordt gedaan. 'Er wordt zodanig gewerkt dat er geen bosdegradatie plaatsvindt.' In tegenstelling tot de mijnbouw waarbij alle bos wordt weggekapt, zegt Matai dat bij houtkap in Suriname, er altijd bos overblijft. Ook omdat de regels dat voorschrijven en er bepaalde beschermde bomen voorkomen. Suriname verdient aan de export van rondhout, maar er wordt volgens Matai langzaam gewerkt naar een verwerkingsindustrie.

Het hout wordt het meest geëxporteerd, omdat de verwerkingsindustrie van Suriname niet de capaciteit heeft om de 900.000 tot 1 miljoen kubieke meter rondhout te verwerken. Over de illegale houtkap zegt Matai, dat er hier en daar wel illegale activiteiten plaatsvinden, maar dat SBB die zoveel mogelijk probeert te voorkomen of te minimaliseren. Er zijn in totaal 90 boswachters die op de site controle doen. Indien men mensen met illegaal hout betrapt, wordt het hout geconfisqueerd en in overleg met de procureur-generaal verkocht door de staat.

FCA stopt met productie Fiat 500 in Mexico - Fiat ziet geen heil meer in huidige kleine 500 voor VS-markt

Slechts 5.370 stuks rolden in 2018 van de band, terwijl dit in 2012 nog 43.772 waren...


FCA (Fiat Chrysler Automobiles) stopt vanaf 2020 met de productie van de Fiat 500 in haar Mexicaanse fabriek te Toluca. In iets minder dan 10 jaar tijd (december 2010), komt er zo een einde aan het nieuwe Amerikaanse avontuur van de iconische Fiat, zoals deze in 2007 opnieuw is uitgedacht. 

Het betreft alle varianten. Van de hatchback en de Cabrio, tot de 500E en de Abarth. In Toluca wordt volgens het WCM principe (World Class Manufacturing) geproduceerd. Sinds 2017 produceert men er ook de Jeep Compass. Daarvan zijn al rond een half miljoen van geproduceerd inmiddels.

De Fiat 500 loopt een stuk minder hard. Vorig jaar rolden er maar 5370 stuks van de band, terwijl dit er in 2012 nog 43.772 waren.

Fiat ziet geen heil meer in de huidige kleine 500 voor de Amerikaanse markt. Toch belooft Fiat als merk te blijven investeren op Noord-Amerikaanse bodem, hetgeen bijvoorbeeld kan duiden op eventuele exportplannen voor de nieuwe elektrische 500 vanuit Turijn. Hoe dan ook, het bovenstaande bericht wil niet zeggen dat er geen vervolg komt.

(Suriname Mirror/Auto Edizione)

Bolsonaro breekt rechten van inheemse bevolking in sneltempo af

Braziliaanse inheemsen wachten niet passief hun doodvonnis af 

(Bron foto: Giovanni Bello/Rede Xingu+/ISA)

Sinds Jair Bolsonaro in Brazilië de scepter zwaait als president, is elke inheemse vogelvrij verklaard. Verdere toekenning en afbakening van inheemse gebieden wil Bolsonaro te vuur en te zwaard bestrijden, onder meer met een versoepelde Wapenwet. Indianen noemt hij parasieten. Nog voor hij verkozen werd, tweette de president: ‘Waarom moeten we de inheemsen afzonderen in reservaten? Alsof het dieren zijn in een zoo. 15 procent van het landoppervlak is hen toegewezen en ze leven daar in een situatie inferieur aan ons. We kunnen het niet maken dat een miljoen mensen zoveel grond bezet houdt.’  

Luis Carlos Heinz, senator en volgeling van Bolsonaro, liet zich publiekelijk uit: ‘Inheemsen, quilombolas (afstammelingen van slaven), homo’s en lesbiennes, allemaal hetzelfde uitschot.’ Parlementslid Alceu Moreira had een speciale boodschap voor de agro-industriëlen: ‘We gaan geen oorlog beginnen tegen de inheemseen, maar maak je maar op voor de strijd. Laat die oplichters geen stap zetten op uw eigendom. Breng volk op de been en verdrijf hen op de manier die nodig is. Een oorlog is beter dan een onrecht.’

Sinds Bolsonaro op 1 januari president werd, heeft hij een expliciete politiek opgezet om de rechten van de inheemsen af te bouwen. Zo moest de overheidsinstelling voor inheemsen, de Funai (Fundação Nacional do Índio), haar bevoegdheid voor de afbakening van de inheemse gebieden afstaan aan het ministerie van Landbouw, aangestuurd door de machtige lobby van de agro-industrie. De Funai zelf kwam onder de bevoegdheid van de minister voor Gezinszaken, Damares Alves. Die reduceerde meteen het budget van de Funai met 90 procent.

Ook de bevoegdheden van de milieuagentschappen werden ingeperkt, om mijnbouw, agro-industrie en infrastructuurprojecten vrij spel te geven op de inheemse territoria.

Een missie van de Comisión Interamericana de Derechos Humanos (CIDH) aan Brazilië bracht in februari verslag uit van haar bevindingen. Het rapport getuigt van expliciet racisme en discriminatie tegen de inheemse bevolking en lijst diverse concrete gevallen op van bedreigingen, geweldplegingen en invasies in inheemse gebieden, na nauwelijks anderhalve maand van Bolsonaro’s bewind. De inheemsen wachten niet passief hun doodvonnis af.

Enkele maanden geleden lanceerden de Kayapó-indianen een Protocol voor Voorafgaande Consultatie. Ze besloten om van hun protocol ook een filmpje te maken, naar eigen zeggen 'het eerste mondelinge protocol ter wereld'.


Het grondgebied van de Kayapó-Menkrãgnoti op de inheemse territoria Baú en Menkragnoti in het zuiden van de deelstaat Pará wordt geteisterd door illegale gouddelvers, illegale houtkap, eigendommen die met valse papieren ontnomen worden en grote infrastructuurprojecten. Gezien de agressieve politiek van Bolsonaro besloten de indianen een charter op te stellen en het ook af te dwingen. Dit Protocol bevat een geheel van regels die het recht van de inheemsen erkennen om bij elke beslissing over hun grondgebied betrokken te worden en er hun goedkeuring aan te geven. Het protocol is ook gebaseerd op het recht van inheemsen om eigen sociale en politieke organisaties te hebben. De Kayapó zijn het document persoonlijk gaan overhandigen aan de gouverneur van Pará en aan de secretaris van het Milieuagentschap Semas.

De Kayapó-Menkrãgnoti zijn niet de enige met dit initiatief, nog 11 andere inheemse groepen deden hetzelfde. Het protocol van de inheemsen in het Paquiçambagebied, in het bekken van de Xingu rivier, speelde een rol bij de beslissing om de exploitatie van de grootste openlucht goudmijn in Brazilië, Belo Sun, stil te leggen tot de gemeenschappen zijn geraadpleegd. Ook andere groeperingen verzetten zich tegen de verwoestende plunderpolitiek.

In juni kwamen in de staat São Paulo sociale organisaties, boerenorganisaties, vakbonden, onderzoekers, ngo’s, milieuorganisaties, parlementairen en afgevaardigden van progressieve lokale besturen samen om de Verklaring Land en Territorium te ondertekenen. Hierin drukken ze hun bezorgdheid uit om inspraak van de civiele samenleving te garanderen en om de territoria van de inheemsen en de belangen van het land te vrijwaren, in plaats van Brazilië uit te leveren aan de belangen van het internationale kapitaal.

(Suriname Mirror/MO Magazine/YouTube)