dinsdag 19 maart 2019

Zo'n 1.000 leden van Venezolaanse veiligheidstroepen zijn naar Colombia gevlucht

Verwanten van de deserteurs hebben onderdak, gezondheidszorg en rechtsbijstand ontvangen

Colombiaanse soldaten escorteren Venezolaanse politieagent met zijn familie, de zijn post verliet, nadat hij op 27 februari 2019 de Simon Bolivar International Bridge oversteekt naar La Parada, Colombia, aan de grens met Venezuela. (Bron foto: Martin Mejia / AP)

Ongeveer 1.000 leden van de Venezolaanse veiligheidstroepen zijn sinds vorige maand naar Colombia gevlucht en hebben hun wapens en uniformen ingeleverd, aldus de Colombiaanse autoriteiten maandag 18 maart 2019.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Colombia bracht het bijgewerkte aantal Venezolaanse politie- en legerpersoneel dat de grens passeerde rond 23 februari toen oppositieleider John Guaido door de VS geleverde humanitaire hulp trachtte  te vervoeren naar Venezuela, naar buiten. De poging mislukte, omdat de Venezolaanse strijdkrachten vrachtwagens blokkeerden die probeerden vanuit Colombia naar Venezuela over te steken.

Verwanten van de deserteurs hebben onderdak, gezondheidszorg en rechtsbijstand ontvangen, en werden vergezeld door 400 familieleden, zeiden Colombiaanse functionarissen.

Ondanks de desertie, heeft Maduro de steun van de belangrijkste militaire leiders van Venezuela behouden. Maduro beweert dat Guaido een medewerker is in een VS-plan om de regering omver te werpen in Venezuela, van wie de bevolking lijdt onder hyperinflatie en een tekort aan medicijnen en andere benodigdheden. Meer dan 3 miljoen Venezolanen zijn de afgelopen jaren het land ontvlucht, ongeveer een derde van hen vindt zijn toevlucht in Colombia.

Bijna een week nadat de ergste stroomuitval in Venezuela meer ellende in het land veroorzaakte, zou Maduro een kabinetswijziging plannen. Vicepresidente Delcy Rodriguez maakte de aankondiging op Twitter op zondag, hoewel ze geen details gaf.


(Suriname Mirror/VoA News/The Associated Press-NBC News/Twitter)

'FARC-rebellen (Colombia) die vrouwen, ook eigen rebellen, verkrachtten werden als straf doodgeschoten'

'Van de gevallen die ik ken, zijn alle verkrachters veroordeeld tot executie door een vuurpeloton'


FARC-rebellen die vrouwen verkrachtten in Colombia tijdens meer dan vijf decennia van conflict werden doodgeschoten als straf, zei de leider van de groep maandag 18 maart 2019, maar ontkennend dat seksueel misbruik door strijders wijdverspreid was, ondanks getuigenissen van het tegendeel. 

Rodrigo Londono, die de politieke partij van de FARC (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común) heeft geleid sinds de groep demobiliseerde in 2017 naar aanleiding van een vredesakkoord, maakte de opmerkingen, terwijl de rechtse regering van president Ivan Duque streeft naar de bevoegdheid van de Jurisdicción Especial para la Paz (JEP) om te proberen ex-strijders veroordeeld te krijgen voor oorlogsmisdaden.


Duizenden vrouwen, inclusief voormalige rebellenstrijdsters, worden verondersteld tijdens de oorlog seksueel geweld te hebben ondergaan door rebellen en paramilitairen. Voormalige FARC-strijdsters hebben ook gemeld, dat ze gedwongen waren om abortussen te plegen.

'Kennelijk waren er verkrachtingszaken', vertelde Londono, beter bekend als Timochenko, aan het lokale Blu Radio. 'Van de gevallen die ik ken, zijn alle (de verkrachters) veroordeeld tot executie door een vuurpeloton.' 'Dat klinkt hard, maar zo hebben we gehandeld.' Seksueel geweld was niet wijdverspreid, voegde Londono eraan toe en consensuele relaties waren er.


Corporación Rosa Blanca, een organisatie van vrouwen die zeggen dat ze onder dwang gerekruteerd, verkracht en gedwongen abortussen pleegden door de FARC en andere gewapende groeperingen, zei op Twitter dat Londono een 'cynische crimineel' is.De groep ontkende andere opmerkingen uit het interview waarin Londono zei dat meisjes uit het platteland op jonge leeftijd met seksuele activiteit beginnen. 'Dat is hoe hij rechtvaardigt dat ze werden misbruikt in de FARC. Dat is de manier waarop deze criminelen de feiten rechtvaardigen waarvoor zij niet straffeloos sound moeten  zijn', zei de groep.

Er zouden maandagavond in Bogota en andere steden marsen worden gehouden, met demonstranten die er bij de regering op aandringen de door Duke voorgestelde wijzigingen aan de JEP niet te steunen.

(Suriname Mirror/Noticiero Digital/Reuters/Uniminuto Radio/Twitter/YouTube)

België en Brazilië versterken samenwerking in strijd tegen internationale georganiseerde criminaliteit

Gerechtelijke autoriteiten van beide landen bundelen hun krachten


Het Belgisch Federaal Parket heeft maandag een samenwerkingsakkoord ondertekend met de Braziliaanse gerechtelijke autoriteiten, meldt het dinsdag 19 maart 2019. Bedoeling is te komen tot een betere uitwisseling van informatie en een betere samenwerking in de strijd tegen de internationale georganiseerde criminaliteit, terrorisme, informatica en economische criminaliteit. 

'Een belangrijk deel van de drughandel tussen West-Europa en Zuid-Amerika vertrekt vanuit Brazilië en komt aan in de haven van Antwerpen', meldt het Federaal Parket. 'Dit fenomeen is gemakkelijker te bestrijden indien de gerechtelijke autoriteiten van beide landen hun krachten bundelen. Om de contacten en de samenwerking tussen de Belgische en Braziliaanse gerechtelijke autoriteiten te verbeteren, is een delegatie, bestaande uit de federale procureur, de adjunct-federale procureur, het hoofd van de sectie internationale samenwerking van het federaal parket en een lid van het parket van Antwerpen naar Brasilia (Brazilië) vertrokken om daar een samenwerkingsprotocol te tekenen.'

Aan het protocol gingen verschillende maanden van werk en onderhandelingen vooraf tussen het Federaal Parket, de Belgische verbindingsofficier van de federale gerechtelijke politie van België te Brazilië en de Braziliaanse gerechtelijke autoriteiten.

'Naast de strijd tegen de internationale georganiseerde drugshandel, beoogt dit akkoord ook de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit, terrorisme, informatica en economische criminaliteit', aldus het Federaal Parket. 'Er zal vooral de nadruk gelegd worden op de uitwisseling van informatie tussen beide landen.'

(Suriname Mirror/Belga)

Gajadien (VHP): ‘Ik denk niet dat Adhin gekozen wordt, het is gewoon een lachertje'

'Adhin is een domme pion die zich als marionet door partijleiding laat bespelen voor eigen gewin’


'Als een kip kaalgeplukt worden en hierna ineens lekkere voer krijgen om de pijn enigszins te verzachten.' Zo beschrijft parlementariër en ondervoorzitter van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) Asiskumar Gajadien het streven van de Nationale Democratische Partij (NDP) om met lijsttrekker Ashwin Adhin haar huidige drie zetels in het district Wanica uit te breiden naar vier op 25 mei 2020. 

'Het is gewoon een lachertje. Zelf denk ik niet dat Adhin gekozen wordt in 2020. Het is alleen jammer dat de NDP zo spot met de samenleving', zegt de VHP’er dinsdag 19 maart 2019 in het Dagblad Suriname. De parlementariër typeert de nieuwe lijstrekker van de NDP als ‘een domme pion die zich als een marionet door de partijleiding laat bespelen voor eigen gewin’. 'Dat is typisch iemand die geen ruggengraat heeft en geen stop wil zetten aan de verdere vernietiging van dit mooi land.'

Gajadien voert aan, dat hij als volksvertegenwoordiger dagelijks op het veld is. 'De mensen geven duidelijk aan dat zij deze keer deze abanies, de mensen die dit land leeg hebben geroofd, gaan afstraffen', aldus de politicus.

Volgens Gajadien heeft de VHP al een strategie uitgezet om minimaal vijf van de zeven zetels in Wanica binnen te halen. 'Naarmate je elke dag bezig bent, zie je dat veel meer mensen zich aandienen. Zondagavond was ik voor een kleine bespreking in Sophia’s Lust waar spontaan mensen zich hebben opgegeven om mee te helpen om Suriname te redden. Dat stemt ons goed. Daarmee denk ik dat wij ons streven van vijf zetels in Wanica voorbijstreven. Ik weet dus niet van waar de NDP die vier zetels gaat halen. Waarschijnlijk zullen zij die Kieswet gaat wijzigen en meer zetels toebedelen aan Wanica. Wij als de VHP, zeker de orange movement, zijn er niet bang voor', aldus Gajadien.

Adhin werd in 2013 als technocraat aangetrokken als onderwijsminister. Hij was geen lid van de NDP. Twee jaar later werd hij vicepresident. Adhin als nieuwkomer behaalde in 2015 in totaal 6.030 stemmen op nummer 6 van de lijst van de NDP in kiesdistrict Paramaribo. De NDP’er werd niet met voorkeurstemmen gekozen, waardoor hij door de kracht van zijn partijvoorzitter, Desi Bouterse, kans kon maken op een parlementszetel. Gajadien verwacht dat de NDP bij de komende verkiezingen in alle districten zwaar zal terugvallen. In Wanica zelf, waar de VHP al jaren een dominante rol heeft, verwacht Gajadien dat de paarse partij met geluk één zetel zal kunnen bemachtigen.

'Wanneer een partij één zetel haalt, dan gaat het naar de partij met de meeste stemmen. Dat zal sowieso geen Ashwin Adhin zijn', aldus Gajadien.

‘Het geregistreerd woonadres van Adhin aan de Kokrikilaan 41 A, een zijstraat van de Cassialaan te Houttuin, is nog steeds onbewoond. De tweede man van de Staat die in februari 2018 een woonadreswijziging onderging vanuit de Evitastraat Paramaribo naar Houttuin in het district Wanica deed vele Houttuiners geloven dat hij een goede buur van hen zou worden. Maar, 13 maanden verder blijkt van een goede buur niets van waar te zijn.’ Gajadien zegt begrepen te hebben dat Adhin ondertussen naar een ander adres in het district verhuisd is. Het is volgens hem nu duidelijk, dat de voorlieden van de NDP doen aan ‘volksverlakkerij’.

De VHP-ondervoorzitter vindt het een lachertje, dat Adhin als vicepresident en coördinator Etienne Boerenveen de mensen vragen om eerst een bijeenkomst te beleggen alvorens infrastructuur als wegen en trenzen kunnen worden aangepakt. 'Wanneer de NDP probeert om via aannemers uit te buiten, machines met NDP-vlaggen in te zetten om lozingen op te halen en hiermee campagne te maken, is dat een lachertje. Men probeert aan te tonen dat ‘NDP e wroko’. Het duidt gewoon aan dat men niet zeker is van zijn zaak, want het is een plicht van de Staat om los van de politiek voor deze zaken te zorgen', aldus de politicus.

Gajadien vindt, dat het totale NDP-campagneteam, inclusief Adhin, de waarheid moet spreken en moet komen vertellen waarom een pak melk, dat in 2010 ongeveer Srd 2,50 kostte, nu meer dan Srd 10 kost. 'Waarom zegt men niet waardoor al deze prijsverhogingen zijn gekomen? Dus showprojecten moeten deel gaan uitmaken van de politieke campagne. Men wil de samenleving weer een worst voorhouden.'

Regering neemt bij CBvS voorschot van meer dan Srd 100 miljoen op

'Het gaat om kortlopend krediet dat regering binnen twee tot drie maanden terug dient te betalen'

Veel economen typeren opnemen van voorschotten door regering bij CBvS als ordinaire monetaire financiering


De regering heeft recentelijk op basis van Artikel 21 van de Bankwet een voorschot van meer dan Srd 100 miljoen opgenomen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Dit bevestigt governor Robert van Trikt dinsdagmiddag 19 maart 2019 in de Ware Tijd. Hij spreekt echter niet van 'voorschot'. 'Er zijn geen voorschotten verstrekt. Er is eigenlijk ingespeeld op de Bankwet, Artikel 21, zoals te zien zal zijn in de komende publicaties.' Het exacte bedrag werd niet prijsgegeven. 

De CBvS-governor geeft evenwel aan, dat de Cenntrale Bank geen ongedekt geld heeft uitgegeven. Het gaat om kortlopend krediet dat de regering binnen twee tot drie maanden terug dient te betalen. Daartegenover heeft de regering promessen aan de Bank als onderpand gegeven. 'Het is niet ongedekt. Er worden geen voorschotten gegeven die niet gedekt zijn. Dat is het beleid van de Centrale Bank in overeenstemming en dialoog met het ministerie van Financiën.'

Dinsdagmiddag hield de governor een persconferentie waarin hij het door hem te voeren beleid uiteenzette. Van Trikt zegt dat pas wanneer de schuld is afgelost Financiën-minister Gillmore Hoefdraad eventueel weer voor geld kan aankloppen bij de Centrale Bank. Op grond van de begroting van 2018 mag de regering tot maximaal Srd 670 miljoen aan voorschotten opnemen. De governor benadrukt, dat 'niet vol is getrokken'.

Veel economen typeren het opnemen van voorschotten door de regering bij de Centrale Bank als ordinaire monetaire financiering. Om dat tegen te gaan tekenden Financiën en de CBvS in april 2016 een overeenkomst die monetaire financiering via voorschotten onmogelijk maakte. Eind januari heeft minister Hoefdraad deze overeenkomst echter eenzijdig opgezegd. In het parlement stelde minister Hoefdraad, dat de economische omstandigheden zodanig zijn veranderd, dat de overeenkomst met de Centrale Bank overbodig is en dat de regering weer een beroep zou kunnen doen op financieringsfaciliteiten van de Bank.

Eind januari stuurde hij een brief naar toenmalig governor Glenn Gersie om Srd 670 miljoen voor de regering vrij te maken. Gersie was daar geen voorstander van en wilde hierover eerst met de bewindsman praten. Uiteindelijk leidde deze affaire op 12 februari tot het ontslag van Gersie. Het ontslag heeft vooral binnen de oppositie en het bedrijfsleven voor ophef gezorgd.

Amerikaanse president Trump ziet Brazilië als potentieel lid van NAVO

Braziliaanse president Jair Bolsonaro 'Trump van de tropen' op driedaags bezoek bij Trump


Bolsonaro betuigt steun voor Trumps plan voor de bouw van een grensmuur VS-Mexico


Trump ziet Brazilië als potentieel lid van NAVO. Dat deelde hij vandaag, dinsdag 19 maart 2019, mee tijdens een persconferentie met zijn Braziliaanse ambtsgenoot. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro betuigde op zijn beurt steun voor Trumps plan voor de bouw van een grensmuur.

Bolsonaro, die ook wel de ‘Trump van de tropen’ wordt genoemd, vertoeft momenteel in Washington voor een driedaags bezoek. De trip moet een nieuwe gestalte geven aan de relatie tussen de VS en Brazilië. Bolsonaro en Trump hopen tijdens het bezoek de economische banden tussen hun beide landen aan te halen. De VS en Brazilië zijn immers de twee grootste economieën in het westelijk halfrond. Daarnaast wil Bolsonaro zich ook profileren als een sterke bondgenoot van het Westen.


Momenteel wordt ook de laatste hand gelegd aan een overeenkomst die stelt dat Amerikaanse satellieten en raketten vanuit Brazilië gelanceerd kunnen worden.

In een persmededeling naar aanloop van hun ontmoeting deelde Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders mee, dat de twee leiders 'mogelijkheden zullen bespreken voor samenwerking op vlak van defensie, handelsbeleid, de bestrijding van transnationale misdaad en het herstel van de democratie in Venezuela'.

Trump deelde vandaag mee dat hij Brazilië een geschikt lid vindt voor de NAVO en dat hij ook graag zou zien dat Brazilië wordt opgenomen in de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

'Voor het eerst sinds lang, komt er een pro-Amerikaanse Braziliaanse president aan in D.C.', tweette Bolsonaro gisteren na zijn landing in Washington. 'Het is het begin van een samenwerking die zich richt op vrijheid en welvaart. Iets waar wij, Brazilianen al lang van dromen.'


Brazilië, dat aan Venezuela grenst, is samen met de VS een van de tientallen landen die druk uitoefenen op de Venezolaanse president Nicolas Maduro om de macht over te dragen aan oppositieleider Juan Guaido. Het land is onder Maduro een 'drugssmokkelende dictatuur', stelde hij. Trump herhaalde vandaag nog maar eens dat 'alle opties op tafel liggen' wat Venezuela betreft. Daarmee suggereerde hij, dat de VS eventueel bereid zijn om militair in te grijpen. Momenteel hebben de VS nog niet hun strengste sancties voor Venezuela op tafel gelegd, beklemtoonde de Amerikaanse president.

Brazilië geeft echter de voorkeur aan diplomatieke gesprekken om Maduro van gedachte te doen veranderen. Brazilië heeft de VS al toestemming geven om humanitaire hulp voor inwoners van Venezuela te organiseren langs de grens met Venezuela in het noorden van het land.

Bolsonaro, een gepensioneerde officier van het Braziliaanse leger, is net als Trump een rechtse populist die gretig gebruik maakt van Twitter om zijn berichten met zijn landgenoten en de rest van de wereld te delen. De Braziliaanse president bewees in het verleden al dat hij niet terugdeinst voor een racistische, seksistische of homofobe opmerking. Tijdens de persconferentie uitte hij zich als een 'groot bewonderaar' van Trump en beklemtoonde dat hij net als Trump de strijd aangaat met 'fake news'.


Zijn verkiezingsoverwinning kwam net als die van Trump voor velen als een donderslag bij heldere hemel. De Amerikaanse president was dan ook een van de eersten om hem te feliciteren met zijn overwinning.

Bolsonaro nodigde Trump tijdens de persconferentie uit om ook een bezoek aan Brazilië te brengen.

De Braziliaanse president steunt overigens het plan van Trump om een muur te bouwen langs de Amerikaans-Mexicaanse grens. 'De grote meerderheid van potentiële immigranten hebben geen goede bedoelingen', beweerde hij. 'Ik zou heel graag hebben dat de VS hun huidig immigratiebeleid volhouden, want in het zuidelijk halfrond hebben we onze democratie grotendeels te danken aan de Verenigde Staten.'

(Suriname Mirror/ABC News/Folha de Sao Paulo/Reuters/Twitter/YouTube)

CBvS stelt Amerikaanse dollars beschikbaar voor import basisgoederen en medicamenten

Centrale Bank tracht druk op wisselkoers voor de Amerikaanse dollar te verminderen

'We zijn niet bezig te interveniëren'


In een poging de druk op de wisselkoers voor de Amerikaanse dollar te verminderen stelt de Centrale Bank van Suriname (CBvS) sinds kort deze valuta beschikbaar voor importen van basisgoederen en medicamenten. Dit bevestigt CBvS-governor Robert van Trikt vandaag, dinsdag 19 maart 2019, in de Ware Tijd. 

Hoeveel deviezen hiervoor uitgetrokken worden kan niet concreet worden aangegeven. Dat is afhankelijk van wat en hoeveel van deze goederen geïmporteerd worden, zegt hij,

Gisteren circuleerde hardnekkige informatie, dat de CBvS was begonnen te interveniëren op de valutamarkt om de wisselkoers van de Amerikaanse dollar in bedwang te houden. Dit wordt met klem ontkend door de governor. De maatregel die is getroffen geldt 'uitsluitend voor de import van medicijnen en basisgoederen'.

Importeurs die in aanmerking willen komen dienen via hun huisbank documenten zoals facturen van buitenlandse leveranciers te overleggen. Pas na verificatie worden de middelen beschikbaar gesteld. 'We zijn niet bezig te interveniëren. We zijn bezig beschikbaar te stellen om erop toe zien dat de voorziening in basisbehoeften gegarandeerd is. De rol van de Centrale Bank is te garanderen dat de import van eerste levensbehoeften en medicamenten doorgaat; dat die niet disruptief werkt op onze economie. Dat wordt gefaciliteerd', aldus de governor. 'Het is voor importeurs die voorzien in de basisbehoeften van het land Suriname', voegt hij eraan toe.

Van Trikt legt verder uit, dat een soortgelijke maatregel destijds reeds met succes was uitgevoerd door toenmalig governor André Telting. Hij verwacht dat de druk op de Amerikaanse munt de vrije markt zal afnemen, omdat importeurs van medicijnen en basisgoederen daar niet meer terecht hoeven om geld te zoeken.

Gisteren werd de Amerikaanse dollar door verschillende cambio's voor Srd 8,10 opgekocht en doorverkocht voor Srd 8.25.

Eis 50 jaar gevangenisstraf voor dubbele moord in goudzoekersenclave Villa Brazil

49-Jarige verdachte schoot op 19 juni 2018 gericht op zijn vriendin en beste vriend


De Officier van Justitie heeft gisteren vijftig jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen J.D.  voor de moord in juni 2018 op twee personen te Villa Brazil in het district Brokopondo. De 49-jarige D. schoot op 19 juni 2018 gericht op zijn vriendin en beste vriend die kort daarna overleden. 

D. heeft verklaard dat hij zijn vriendin heeft vermoord om haar gedrag, zo schrijft dee Waree Tijd vandaag, dinsdag 19 maart 2019. De vrouw, die kokkin was in een kamp bij een goudconcessie, zou steeds beledigende uitspraken naar zijn hoofd hebben geslingerd voor collega's en kennissen. Op de dag van de moord was het weer raak.

D. ging kort na een meningsverschil naar een winkel in de buurt en kocht enkele patronen die hij gebruikte om de twee slachtoffers in koelen bloede neer te schieten. Hij verklaarde niet te weten waarom hij zijn vriend ook heeft neergeschoten, omdat hij hem altijd als een broer heeft gezien. Getuigen hebben verklaard dat het mannelijke slachtoffer tussen Jose D. en diens vriendin probeerde te komen.

Nadat D. de twee slachtoffers neerschoot gooide hij de overgebleven patronen en het geweer in de rivier. Hij ging daarna naar zijn werkplek. De Officier van Justitie wees de rechter erop dat dergelijke moorden bijdragen aan een verstoorde rechtsorde en een zeer diep gevoel van angst en gevaar bij de samenleving teweeg brengen. Ze zei, dat bewoners van het gebied de gebeurtenis niet gemakkelijk zullen vergeten.

De zaak wordt op 1 april verder behandeld.

Grote concentraties sargassum, sargassowier, worden verwijderd bij Playa Charomba te Ascension, Curaçao.

Ook bij Patrick, Groot Sint Joris en noordoosten van Hato zijn grote concentraties wier gespotStichting Uniek Curaçao heeft samen met medewerkers van de Algemene Rekenkamer, de Onderwijsinspectie en Stichting Equine een begin gemaakt met het verwijderen van grote concentraties sargassum, ook wel sargassowier genoemd, bij Playa Charomba te Ascension. Dit gebeurde afgelopen zaterdag in het kader van Cura Doet, zo schrijft dinsdag 19 maart 2019 het Antilliaans Dagblad.

Met behulp van een loader hebben ongeveer 30 deelnemers zo veel mogelijk wier de kant op getrokken. Aan de westzijde werd de focus gelegd op aangespoeld afval. ,,De concentraties van het wier zijn wederom erg groot en tijdens het op de kant trekken van plaggen wier kon men tegelijkertijd ‘velden’ van wier binnen zien komen drijven.

Niet alleen bij Ascension, maar ook bij Patrick en Groot Sint Joris zijn grote concentraties wier gespot. De Kustwacht meldde grote concentraties ten noordoosten van Hato.

'Het is de verwachting dat de hele noordkust te maken krijgt met grote hoeveelheden van het sargassum. In de buurt van Ascencion is het cruciaal om het wier te verwijderen, omdat minstens drie buurten hier een ondraaglijke overlast van hebben. Er moet een vervolg komen en er is meer hulp nodig. Hier ligt ook een taak voor de overheid', aldus Stichting Uniek Curaçao.

Multidisciplinair Projectteam, Curaçao, heeft in 2017 tiende meer uitgegeven dan de 5 miljoen gulden begroot

MDTP gaf meer uit dan was begroot, 688.085 (13,8 procent) meer dan goedgekeurde begroting


Het Multidisciplinair Projectteam (MDTP) - dat was opgericht in verband met (het veiligstellen van) de toekomst van de Isla-raffinaderij - heeft in 2017 een tiende meer uitgegeven dan de 5 miljoen gulden die was begroot. Dat staat in een verslag van de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab), dat onlangs is aangeboden aan de Staten, aldus vandaag, dinsdag 19 maart 2019, het Antilliaans Dagblad.

Medio 2017 nam Clift Christiaan bij het MDPT het roer over van voormalig voorzitter Werner Wiels. Soab:

De MDPT-kosten over de periode 29 juni 2017 tot en met 31 mei 2018 bedragen 3.920.313 gulden. Hiervan heeft 2.826.591 betrekking op deze periode en 1.093.722 op de periode 1 januari 2018 tot en met 31 mei 2018. In een vorig rapport heeft Soab gemeld, dat de kosten over de periode 1 januari 2017 tot en met 28 juni 2017 2.860.552 bedragen. Hierna zijn bijgekomen facturen geregistreerd van 50.463, waardoor de kosten over de periode 1 januari 2017 tot en met 28 juni 2017 ruim 2,9 miljoen bedragen. Dus de MDPT-kosten over héél het jaar 2017 bedragen 5.737.606. Dit is 737.606 (14,7 procent) meer dan de goedgekeurde begroting voor het jaar 2017 van 5 miljoen, aldus Soab, dat verder heeft vastgesteld ,dat gedurende het jaar 2018 in totaal 49.521 aan creditnota’s met betrekking tot de eerste helft van het jaar 2017 zijn ontvangen.

De totale overschrijding ten opzichte van de goedgekeurde begroting 2017 wordt hierdoor 688.085 (13,8 procent). Van het MDPT hebben de overheidsaccountants vernomen dat een ‘key member’ van het MDPT de door hem ontvangen renumeratie over de periode januari 2014 tot en met mei 2018 van alles bij elkaar 270.000 gulden heeft teruggestort in de tweede helft van het jaar 2018. Wie dit is, wordt niet bekendgemaakt. lndien hiermee rekening wordt gehouden bedraagt de totale overschrijding 418.085 (8,4 procent).

Medisch specialisten Sehos Curaçao willen betrokken worden bij transitie naar Curaçao Medical Center

'Consultants van buitenaf geven invulling aan hoe de zorg er in het CMC uit gaat zien'


Het medisch stafbestuur heeft alle medisch specialisten die met een contract werkzaam zijn in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) of daar toegelaten zijn als medisch specialist, opgeroepen voor een vergadering morgen, waarin gesproken zal worden over het ongenoegen met betrekking tot de transitie naar het nieuwe ziekenhuis, Curaçao Medical Center (CMC). Het gaat om ongeveer 100 tot 120 specialisten, aldus internist Joris Schakel, namens het stafbestuur, vandaag, dinsdag 19 maart 2019, in het Antilliaans Dagblad.

Hij ontkent dat de medisch specialisten dreigen het werk neer te leggen uit onvrede met de maatregelen die Gezondheidsminister Suzy Camelia-Römer (PIN) wil treffen met betrekking tot de zorgkosten.

'Het gaat ons nu specifiek om de transitie naar het CMC. Om het feit dat er consultants van buitenaf onder leiding van de Ministeriële Regisseur en Toezichthouder (MRT), Stanley Betrian, invulling geven aan hoe de zorg er in het CMC uit gaat zien, terwijl wij als medisch specialisten geen zeggenschap hebben en er te weinig bij betrokken worden. Straks zijn de consultants weg en moeten wij in het nieuwe ziekenhuis de zorg aanbieden', aldus Schakel.

Hij verzekert overigens, dat de vergadering geen gevolgen zal hebben voor de patiënten en niet onder werktijd zal plaatsvinden. De bijeenkomst is een gewone stafvergadering en wordt dus niet gehouden binnen het verband van de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) of de nieuwe Vereniging Medische Professionals in Loondienst Curaçao die wordt voorgezeten door Michel Berry.

Strafzaak tegen cocaïne-verdachte Radj Oedit geschorst in belang van nader onderzoek

In onderzoek wordt analyse gedaan van zogenoemde mastgegevens van telefoongesprekken


De Kantonrechter heeft gisteren het onderzoek in de geruchtmakende strafzaak tegen cocaïne-verdachte Radj Oedit geschorst. De rijstondernemer staat terecht voor een poging om ruim 488 kilo cocaïne naar Europa te smokkelen. Uit documenten, die recentelijk door het Openbaar Ministerie zijn overhandigd, blijkt dat er nog een diepgaand onderzoek gaande is, onderbouwde de magistraat haar besluit. Bij dit onderzoek wordt een analyse gedaan van zogenoemde mastgegevens van telefoongesprekken die zijn verzameld door de politie. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 19 maart 2019.

De zitting gisteren duurde enkele minuten.

De Officier van Justitie deelde de rechter mee, dat zij nog geen zicht heeft op het stadium waarin het onderzoek van de politie zich bevindt. Die informatie zou nog doorgespeeld moeten worden. Ook verklaringen van een anonieme getuige, die recentelijk zijn vastgelegd bij een politieverhoor, zijn onlangs aan het onderzoekdossier toegevoegd.

De rechter schorste het onderzoek in de zaak daarom tot 1 april. Dan zal duidelijk worden wat er tot nu toe aan nieuwe informatie is bijgekomen.

Oedit is hoofdverdachte in de drugszaak, waarbij een Cessna-vliegtuigje met 488 kilo cocaïne aan boord op zijn rijstareaal is onderschept in het district Saramacca. Het vliegtuigje landde op 13 maart 2018 geland op het areaal van de hoofdverdachte. Hij ontkent echter enige betrokkenheid.

Of de verdachte- die  vast zit in Nederland, nog uitgeleverd wordt, is niet bekend gemaakt tijdens de zitting. Bij een eerdere zitting verklaarde de openbare aanklager dat er officieel nog geen reactie was gekomen van de Nederlandse justitiële autoriteiten op het verzoek om de beklaagde uit te leveren.

Humphrey Schurman herkozen als voorzitter Surinaamse Juristen Vereniging (SJV)

(Bron foto: schurman-advocaten.com)
Ledenvergadering keurt Jaarverslag 2017-2018 en financieel verslag goed


Humphrey Schurman is gisteravond herkozen als voorzitter van de Surinaamse Juristen Vereniging (SJV), zo meldt vandaag, dinsdag 19 maart 2019, Starnieuws. In het bestuur hebben verder zitting Eric Rudge, Mohnie Budulall, Eline Graanoogst, Gloria de Mees, Eloa van der Hilst en Glenn van der San. Het bestuur is bij enkele kandidaatstelling gekozen. 

Het Jaarverslag 2017-2018 is goedgekeurd tijdens de algemene ledenvergadering, gehouden in de Buiten Societeit 'Het Park'. Ook is goedkeuring gegeven aan het financieel verslag. De nieuwe (concept) statuten zijn aan de leden ter goedkeuring voorgelegd, alsmede de beleidsnota 2019-2021, meldt het bestuur.

Een van de prioriteiten van het nieuwe bestuur is om de actieve betrokkenheid bij en participatie van de vereniging in het maatschappelijk debat te vergroten. Er is een scala aan juridisch-maatschappelijke issues, die in een breder kader bediscussieerd dienen te worden.

In deze discussie wil de SJV het voortouw nemen. De SJV is van plan om aan de kwestie rond de recente bekendmaking van de overheid over de intrekking van het erfpachtrecht, door een brede maatschappelijke discussie, aandacht aan besteden. De overheid moet maatregelen treffen welke de rechtsonzekerheid bij burgers wegneemt.

Echtgenote Harish Monorath, Samantha Gadjradj, ook kandidaat voor functie deken van Surinaamse Orde van Advocaten

Verkiezing deken en Raad van Bestuur zaterdag 23 maart in Theater Unique


Veel advocaten zijn verrast met drie kandidaten voor de functie van deken van Surinaamse Orde van Advocaten (SOvA). De kandidaten zijn de huidige deken, Harish Monorath, zijn echtgenote Samantha Gadjradj en Benito Pick (Sewcharan Advocaten). Hoewel drie personen zich kandidaat stellen, zijn er twee lijsten ingediend. 

Op de lijst Monorath staan Mohnie Babulall, Hannah Soesman-Olberg, Delano Landvreugd, Mukesh Sheombar en Chandra Algoe.
De kandidatenlijst van Pick woordt gevormd door Seema Doelam, Murwin Dubois, Serena Essed, Anne-Marel Linger, Nalinie Ramnarain en Glenn van der San.

De verkiezing van de deken en Raad van Bestuur vindt plaats op zaterdag 23 maart in Theater Unique. De advocaten mogen stemmen op individuele leden. Dit houdt in dat personen gekozen kunnen worden die op beide lijsten voorkomen. Zes personen met de meeste stemmen worden gekozen. De deken wordt in functie gekozen.

Starnieuws bericht vandaag, dinsdag 19 maart 2019, dat het verwachtbaar is dat Gadjradj zich terugtrekt. Het komt wel meer voor, dat op het laatste moment kandidaten zich terugtrekken.

De groep-Sewcharan/Pick stelt, dat Monorath zich niet nog een keer kandidaat kan stellen, omdat hij reeds twee keer gekozen is als deken. Monorath stelt zich op het standpunt dat hij de eerste keer voor één jaar is gekozen, omdat de toenmalige deken 65 jaar was en ambtshalve moest aftreden. De verkiezingscommissie onder leiding van John Moerahoe heeft de kandidaten goedgekeurd.

Directeur ABS, Sno, woedend op minister Hoefdraad: 'Hij is een lafaard'

'We weten al dat hij vaak niet de waarheid vertelt, maar dat hij ook een lafaard is?'


Iwan Sno, directeur van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), is woedend op minister Gillmore Hoefdraad van Financiën die op 21 februari in het parlement heeft beweerd, dat in 2010 is gemanipuleerd met de cijfers van het bruto binnenlands product (bbp). Dit cijfer wordt door het ABS geproduceerd. De minister is per brief gevraagd de gewraakte uitspraken publiekelijk te corrigeren. Dat heeft hij tot groot ongenoegen van Sno niet gedaan. 

Via een advertentie in de krant heeft hij Hoefdraad uitgedaagd om tijdens een openbaar debat met hem het standpunt dat hij in De Nationale Assemblee heeft verkondigd te onderbouwen. Op vragen van de Ware Tijd over deze kwestie heeft de bewindsman niet gereageerd, aldus die krant vandaag, dinsdag 19 maart 2019. Intussen heeft hij laten doorschemeren niet in polemiek te zullen treden met een ondergeschikte. Hij noemt Sno zelfs 'mentaal gestoord' volgens Starnieuws.

'We weten al dat hij vaak niet de waarheid vertelt, maar dat hij ook een lafaard is?', zei Sno zondagmiddag op Radio ABC. 'Dat wist ik nog niet, maar als dat werkelijk zijn reactie is geweest, dan zeg ik Iwan Sno, dat is een reactie van een lafaard. We moeten de officiële reactie van de minister afwachten. Hij heeft daarvoor twee weken de tijd.'

Sno legt verder uit, dat het bestuur van de ABS hem heeft gevraagd het 'professioneel en respectvol' te houden indien de bewindsman op de uitnodiging ingaat. 'Als iemand onware bewering doet over statistieken die door het ABS zijn geproduceerd, zijn we verplicht te reageren en om rekenschap te vragen. Dat eisen internationale statistiekorganisaties van ons. Ik verwacht dus dat er een reactie komt. Laat Hoefdraad in het openbaar komen verdedigen wat hij heeft gezegd.'

In de open brief aan Hoefdraad noemt Sno de uitspraken 'grievend' voor het ABS. 'Welnu, aangezien het ABS voor Surinames bbp-cijfers verantwoordelijk is hebt u gezegd dat het ABS, onder onze leiding, bbp-cijfers heeft gemanipuleerd', schrijft de directeur. Vermeld wordt, dat Hoefdraad op 26 februari per brief was gevraagd zijn uitspraken binnen twee weken na ontvangst van het schrijven te corrigeren. Van die brief zijn afschriften gestuurd naar de president, de voorzitter van het parlement en de procureur-generaal.

Sno stelt dat onder geen enkele regering of minister van Financiën het ABS heeft gemanipuleerd met statistieken. Het ABS is ook niet van plan dat nu te doen, ongeacht of het statistiekbureau en diens leiding van de regering of minister van dat moment houden of niet. Sno: 'Een dergelijke opstelling is gebaseerd op onze behoorlijke opvoeding.' Maar, ook omdat hij en het ABS de internationaal gehanteerde standaarden voor statistiekbureaus onderschrijven, alsook de fundamentele principes over statistiekverwerking opgesteld door de Verenigde Naties.

Omdat de bewindsman niet op de brief heeft gereageerd, plaatste de ABS-directeur in de krant een open brief waarin hij Hoefdraad vraagt dat alsnog te doen. Indien hij daartoe niet bereid is, daagt Sno hem uit voor een openbaar debat, om 'deze kwestie voor eens en voor altijd af te handelen in een één op één technische discussie'. De minister mag zelf dag, tijdstip en plaats van het debat bepalen zolang het geen accommodatie van een politieke partij is.

Kastransactiekosten die banken in rekening brachten bij opname en stortingen van Srd's verleden tijd

CBvS doet beroep op banken om kosten opnames/stortingen Euro's en Amerikaanse dollars te minimaliseren


'De Surinaamse Bankiersvereniging is na intensief overleg met de Centrale Bank van Suriname (CBvS) overeengekomen, dat de kastransactiekosten bij opnames en stortingen van Surinaamse dollars, bij alle bankinstellingen in Suriname zullen worden afgeschaft per dinsdag 19 maart 2019. De kastransactiekosten zijn vorig jaar geïmplementeerd door diverse bankinstellingen rond het moment dat de Centrale Bank van Suriname, kosten bij de banken in rekening heeft gebracht voor het uitvoeren van girale betalingen in Surinaamse dollars in het interbancaire betaalsysteem SNEPS (Suriname National Payment System). 

Omdat de banken juist het elektronisch betaalverkeer wilden stimuleren was ervoor gekozen niet de girale transacties te belasten, maar de contante transacties. Het in rekening brengen van kosten voor contante transacties was in lijn met de hogere kosten die gepaard gaan met de verscherpte maatregelen ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme. 

Door het wegvallen van de kosten die bij de banken in rekening werd gebracht door de Centrale Bank van Suriname voor giraal bankieren in Surinaamse dollars, zijn de banken in staat de kosten voor contante transacties in Surinaamse dollars te laten vervallen. 

Verschillende bankinstellingen brengen ook kastransactiekosten in rekening voor opnames en stortingen van Euro’s en USD-dollars. De Centrale Bank heeft een beroep gedaan op de banken om deze kosten te minimaliseren. De bankinstellingen zullen individueel nagaan hoe hieraan invulling kan worden gegeven. 

Ook heeft de Centrale Bank de rapportage plicht van banken inzake vreemde valuta kasstortingen versoepeld. Voorheen was het publiek verplicht om bij stortingen vanaf USD 3.000 en Euro 3.000, met onderliggende documenten de herkomst van de contante middelen aan te tonen. Deze grens is door de Centrale Bank van Suriname opgetrokken naar USD 5.000 en Euro 5.000. Desondanks zijn banken vrij, om op basis van hun eigen compliance risico appetijt, deze limieten te verlagen voor het publiek. De Centrale Bank wenst met deze maatregel het publiek aan te moedigen om gebruik te maken van ons financieel systeem. 

De Surinaamse Bankiersvereniging adviseert, mede in het kader van de CFATF-landen audit die gaande is, om zoveel als mogelijk alle betalingen giraal te laten plaatsvinden, via elektronische overmakingen. 

De Surinaamse Bankiersvereniging is in gesprek met de Consumentenkring Suriname en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven om gezamenlijk de gemeenschap te informeren over de voordelen en het gebruik van, en de verschuiving naar, giraal bankieren.'