zaterdag 27 april 2019

Minister Stephen Tsang ontvangt wereldreiziger Chen Yong uit Beijing, China

Chen maakt met zijn auto een wereldreis en doet Suriname als 83e land aan

(Bron foto: NII)

En, wie herinnert zich niet die sympathieke fietsende globetrotter Indiër Somen Debnath...


Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) heeft wereldreiziger Chen Yong uit Beijing, China, vrijdag ontvangen. Chen maakt met zijn auto een wereldreis en doet Suriname als 83e land, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) zaterdag 27 april 2019.

Het is gebruikelijk dat in elk land waar Chen komt, een verklaring in zijn dagboek wordt getekend als bewijs van zijn aankomst in het land. Hij vroeg Tsang de verklaring in het Nederlands te schrijven.

In 2014 is Chen begonnen om door Alaska, Europa, Afrika en Azië met zijn auto te reizen en in augustus 2018 is hij gestart met de Amerika’s. Na Suriname zal hij doorreizen naar Frans-Guyana en Brazilië.

Hij gebruikt zijn voertuig om te kamperen. Het bezoek van Chen volgt op onder andere het bezoek van Juli Hirata uit Alaska, die alleen fietsend een wereldreis maakt door de 'Extremes of the America's'. Ze was onlangs in Suriname om te fietsen op Bakkie, Commewijne, en bracht op 12 april een bezoek aan de minister.

En, wie herinnert zich niet die sympathieke Indiër Somen Debnath die al sinds 2004 de wereld rondfietst met een boodschap en in augustus 2017 in Paramaribo was, zo berichtte Starnieuws destijds.
Sindsdien volgt Suriname Mirror hem en hij Suriname Mirror via Twitter. Inmiddels doorkruist Debnath de VS om ook daar aandacht te vragen voor zijn missie, aandacht voor de strijd tegen aids.





(Suriname Mirror/NII/Twitter)

Openbaar Ministerie Nederland weigert borgstelling van Centrale Bank van Suriname

'Met een dergelijke borgstelling zou de inbeslagname opgeheven moeten worden'


Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland heeft een borgstelling van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) om de in beslag genomen geldzending vrij te krijgen geweigerd. Dit wordt bevestigd door CBvS-governor Robert van Trikt, aldus de Ware Tijd vrijdag 26 april 2019.

Aldo Verbruggen, een van de advocaten die de CBvS en de handelsbanken in deze zaak bijstaan, zegt dat met een dergelijke borgstelling de inbeslagname opgeheven zou moeten worden. 'Wij vinden dat er dan helemaal geen reden meer is om het geld langer vast te houden, maar zelfs daar denkt het Openbaar Ministerie genuanceerd over. Er is niet positief op gereageerd en wij kunnen oprecht niet begrijpen waarom niet.'.

Donderdag had het advocatenteam samen met de Surinaamse Bankiersvereniging tijdens een persconferentie uitleg gegeven over de besprekingen met het OM in Nederland om het geld vrij te krijgen. De geldzending van 19,5 miljoen euro die namens Hakrinbank, Finabank en De Surinaamsche Bank door de CBvS werd verzorgd, is vorig jaar april geconfisqueerd.

Overleg over opheffing van de inbeslagneming heeft niets opgeleverd. Als gevolg daarvan is besloten een bezwaarschrift bij de rechtbank in Nederland in te dienen. Dat moet uiterlijk juni een feit zijn. Het Nederlandse OM heeft aangegeven, dat de Centrale Bank noch de handelsbanken verdachte zijn in het onderzoek naar de geldzending. Er wordt witwassen vermoed. Door het OM zijn indicatoren opgevoerd die aanleiding vormden voor het vasthouden van het geld. Deze indicatoren zijn volgens Verbruggen van toepassing op 'een totaal andere situatie dan wat hier aan de hand was'.

Onder andere werd door het OM aangevoerd, dat het om gebruikte bankbiljetten ging, een volstrekt ongegrond argument, omdat bij geldzendingen doorgaans gebruikte bankbiljetten worden aangewend. 'Dit vormde geen rechtvaardiging voor de beslaglegging.'

Handelsbanken en Centrale Bank van Suriname dienen bezwaarschrift in bij het OM Nederland

'Er zijn geen aanwijzingen van politieke invloed op het OM om geldzending in beslag te nemen'

'Wij vinden niet dat er grond is voor inbeslagname, het lijkt op een misslag, een drieste actie, een ondoordachte actie, een blunder van het OM'


Al een jaar lang houdt de Nederlandse Justitie een geldzending van 19,5 miljoen euro uit Suriname vast. De Surinaamse handelsbanken en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gaan daartegen een bezwaarschrift indienen bij het Openbaar Ministerie (OM) Nederland. Dat OM heeft laten weten, dat er geen verdachten zijn in de zaak en dat de aangehouden miljoenen ondertussen giraal zijn gemaakt, zei advocaat Aldo Verbruggen tijdens een persconferentie van de CBvS vanmiddag, donderdag 25 april 2019, aldus Starnieuws. 

Er wordt gelijktijdig gewerkt aan een oplossing om de geldstromen van Amerikaanse dollars en euro's weer op gang te krijgen. Verbruggen, Edward Naarendorp, Aroon Gonesh en Robbert de Bree zijn de advocaten die de banken bijstaan. Zij zwaren aanwezig bij de persconferentie van de CBvS waarbij Eblein Frangie, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging en governor Robert van Trikt ook het woord hebben gevoerd.

Uitgelegd werd wat de gevolgen van de aanhouding voor de Surinaamse economie betekenen en de stappen die ondernomen worden om het geld los te krijgen en om de import van Amerikaanse dollars en export van euro's te hervatten. Sinds de aanhouding vorig jaar zijn er geen euro's verscheept en geen dollars binnengehaald. Dit heeft een schaarste aan dollars en stijgende koersen veroorzaakt.

Van Bruggen merkte op, dat er geen politieke motieven zijn geweest voor het aanhouden van de geldzending. 'Als u mij vraagt of er in deze zaak aanwijzingen zitten dat er politieke invloed is geweest op het Openbaar Ministerie om deze geldzending in beslag te nemen om Suriname dwars te zitten, zeg ik nee Als ik het dossier lees denk ik veel eerder aan een misslag, een drieste actie, een ondoordachte actie, een blunder van het OM. Wij vinden niet dat er grond is. En ook om de disproportionaliteit van de in beslaglegging te toetsen. Maar bewuste politieke beïnvloeding van het OM ben ik niet tegengekomen, er zijn ook geen aanwijzingen voor.'

'Alle handelsbanken en de Centrale Bank van Suriname zullen gezamenlijk een klaagschrift indienen', lichtte Verbruggen toe. 'We willen vóór mei het klaagschrift indienen bij de rechtbank. Om de rechtmatigheid van de aanhouding én de voortduring van de aanhouding te toetsen. Wij vinden niet dat er grond is. En ook om de disproportionaliteit van de in beslaglegging te toetsen.'

Vanwege 'de gevoeligheid van de kwestie' kan niet meer informatie worden gegeven over het oplossingsmodel om de geldstromen weer op gang te krijgen wordt er meegedeeld.