maandag 24 september 2018

Ten minste vijf mensen zijn gedood bij overstroming in Peribán, Michoacán (Mexico)

(Bron foto: Twitter)
Negen mensen als vermist opgegeven - Ongewoon zware regenval deed de Cutio buiten oevers treden


Ten minste vijf mensen zijn gedood en de zoekacties gaan door naar anderen, nadat een muur van water van 1.5 meter hoog door de straten van Peribán in het westen van Mexico stroomde, zeiden ambtenaren maandag 24 september 2018.

De secretaris van Binnenlandse Zaken van de staat Michoacan vertelde het Milenio-televisienetwerk dat tot nu toe vijf lichamen zijn gevonden. Pascual Sigala zei, dat het noodpersoneel nog steeds bezig was negen mensen als vermist waren opgegeven te vinden. Eerder zei een staatsambtenaar, die niet gemachtigd was om bij naam genoemd te worden, dat onder de doden twee kinderen zijn.


Ongewoon zware regenval deed de Cutio opzwellen en deed zondag een golf water de stad Periban in stromen. Michoacan gouverneur Silvano Aureoles zei: 'Er worden zoekopdrachten uitgevoerd voor de mensen die nog steeds vermist worden.' Soldaten doorzochten enorme bergen puin op straat. De modderige golf was zo sterk, dat het voertuigen en bomen wegvoerde.

Periban ligt in een bebost berggebied dat bekend staat om zijn avocado bosjes.

(Suriname Mirror/El Universal/The Associated Press/El Sol de Mexico/Twitter/Heraldo de Mexico)

Mexicaanse autoriteiten vinden babylijkjes in massagraven in de staat Veracruz

(Bron foto: Secretaría de Gobernación)
Baby- en kinderkleren moeten helpen lichaampjes te identificeren...

Duizenden Mexicanen schreeuwen om informatie over familieleden die verdwenen zijn sinds de regering meer dan een decennium geleden de oorlog aan drugskartels verklaarde


Kleine broekjes voor een baby die niet ouder is dan 6 maanden en glimmende roze sandaaltjes voor een peuter zijn enkele van de persoonlijke items die zijn opgedoken bij massagraven in de Golfstaat Veracruz, weer een signaal van de brutaliteit van het opkomende geweld in Mexico.

De Mexicaanse autoriteiten hebben overblijfselen gevonden van kinderen samen met volwassenen in de illegale graven, zo bevestigdr een persoon met kennis van het onderzoek zondag 23 september 2018. Elk kledingstuk werd gevonden in de buurt van een lichaam of vrijgemaakt van resten.

De functionaris sprak op voorwaarde van anonimiteit,omdat zij niet bevoegd is om de details publiekelijk te bespreken. De Nationale Commissie Vermiste Personen heeft vrijdag honderden foto's van kledingstukken online geplaatst om gezinsleden een hulpmiddel te geven om mogelijk vermiste geliefden te identificeren. De afbeeldingen bevatten polo's met nog intact gebleven logo's, sokken, schoenen, kleurrijke boxershorts en damesslipjes. Eén T-shirt zegt 'Live Free' boven een foto van een jonge vrouw en bloemen.De autoriteiten kondigden begin september de massagraven aan nadat ze 166 schedels hadden geteld. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei vrijdag, dat de lichaamstelling sindsdien is gestegen tot 174. Het graven gaat verder op de sites en de fotocatalogus wordt bijgewerkt als er extra kledingstukken worden gevonden.

Het is ongebruikelijk dat de Mexicaanse autoriteiten forensisch bewijs delen van een onderzoek dat aan de gang is. Maar, duizenden Mexicanen schreeuwen om informatie over familieleden die verdwenen zijn sinds de regering meer dan een decennium geleden de oorlog aan drugskartels verklaarde.

Criminele groeperingen hebben naar verluidt de laatste jaren hele busladingen passagiers in Veracruz vastgehouden, soms beroofden ze passagiers en andere keren namen ze mensen mee.


Beveiligingsexperts beschrijven de kledingafbeeldingen als nuttig, maar low-tech. 'Het lijkt erop dat er animus is om te verduidelijken wat er is gebeurd, maar het feit dat foto's op het internet moeten worden geplaatst, toont aan dat er geen andere mogelijke manieren zijn', zei Carlos Vilalta, een criminoloog bij het Centrum voor Onderzoek in Geografie en Geomatica van Mexico.

Vilalta zei dat Mexico te laat is voor een landelijke DNA-database die familieleden kunnen voorzien van monsters om de vermisten te identificeren. De onthulling van kinderkleding en lichamen in de massagraven is ook ongebruikelijk. In het verleden hebben criminele bendes veel vrouwen en kinderen vrijgelaten. 

'We hebben een punt bereikt waarop geweld een persoon treft die in de weg staat', zegt Luis Leal, een beveiligingsanalist uit centraal Mexico. De massagraven in Veracruz zijn deze maand vergezeld door een bloedige aanval op een toeristenplaats in Mexico-Stad door aanvallers verkleed als mariachi-muzikanten en verontwaardiging over een zwervende vrachtwagen met 273 lichamen uit een overvol lijkenhuis in Guadalajara. 'We vallen in het surrealisme, waar geweld geen indruk op ons maakt, en dit is zorgelijk en schandelijk', zei Leal.

(Suriname Mirror/ABC News/El Comercio/Debate/Twitter)

Turkije gaat, na Suriname, ook ambassade in Asuncion in Paraguay openen

'We ondernemen stappen om onze contacten en samenwerking met Paraguay te vergroten'


Turkije heeft de nodige wettelijke procedures voltooid om zijn ambassade in Asuncion in Paraguay te openen, zei het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring, zondag 24 september 2018. Ankara heeft Armağan İnci Ersoy als eerste ambassadeur aangewezen. 

'Paraguay zal naar verwachting binnenkort ook de noodzakelijke procedures afronden', vervolgt de verklaring. 'We ondernemen stappen om onze contacten en samenwerking met Paraguay te vergroten in het kader van ons outreach-beleid ten aanzien van Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied', aldus het ministerie.

Volgens de verklaring ontmoette minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu zijn Paraguayaanse ambtsgenoot Luis Alberto Castiglioni in deze context in New York ter gelegenheid van de 73e zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De wederzijdse politieke wil om relaties te bevorderen werd tijdens de vergadering bevestigd.


De ambassadeur van Turkije in Paraguay opereert vanuit Buenos Aires. Turkije heeft een consulaat in Asuncion en een ander in Ciudad del Este, Paraguay.
Ankara kondigde op 7 september een besluit aan om een ambassade te openen in Asuncion, een dag nadat president Mario Abdo het besluit van de vorige regering om haar diplomatieke missie in Israël vanuit Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen, had omgedraaid.

(Suriname Mirror/Hurriyet Daily News/Daily Sabah/Twitter)

Vraagtekens bij deel gemeenteraad Rotterdam bij plannen Havenbedrijf voor Pecém-haven, Brazilië

Leefbaar Rotterdam en GroenLinks willen nadere toelichting van havenwethouder Visser (D66)


Een deel van de Rotterdamse gemeenteraad zet vraagtekens bij het voornemen van Havenbedrijf Rotterdam om 75 miljoen euro te steken in de Braziliaanse haven Pecém. Leefbaar Rotterdam, de grootste oppositiepartij, en coalitiepartij GroenLinks willen een nadere toelichting van havenwethouder Adriaan Visser (D66). 

Dat meldt het FD, aldus Nieuwsblad Transport vandaag, maandag 24 september 2018.Stephan Leewis van GroenLinks zegt ernstige twijfels te hebben over het nut van het Brazilië-project van het Havenbedrijf. Dat krijgt in ruil voor een kapitaalinjectie van 75 miljoen euro 30% van de aandelen in handen en forse invloed op het management van de haven.

Volgens het havenbedrijf gaat het om een rendabele investering, die ook goed is voor de Rotterdamse haven.

Ook Geert Koster van Leefbaar is kritisch. Hij wijst op de wijdverbreide corruptie naar aanleiding van de omkoopaffaire rondom Petrobras, waarbij SBM Offshore was betrokken.

Braziliaanse tiener (19) valt uit snel ronddraaiende attractie in amusementspark te Luisburgo

Felipe Moreno slaat zijn hoofd tegen een metaalstructuur en loopt ernstig hoofdtrauma op


Het is het schokkende moment, dat een tiener achteruit valt uit een snel ronddraaiende attractie van een pretpark. Opnamen van mobiele telefoons hebben vastgelegd dat Felipe Moreno, 19, opstond tijdens een rit van de attractie 'Samba' in een amusementspark in Luisburgo, Minas Gerais. 

De rit was net begonnen met een opwaartse beweging toen de tiener de metalen staven op de achterkant van zijn stoel greep. Moreno draaide toen naar achteren, zijn benen schoten verticaal in de lucht, terwijl hij viel.

De overige aanwezigen in de attractie keken geschrokken rond toen ze de plotselinge verdwijning van de tiener zagen.

Moreno, uit Manhuaçu, had het amusementspark bezocht tijdens een feestdag, vrijdagavond, toen hij besloot de rit te maken. Nadat hij van het platform viel, sloeg de tiener naar verluidt zijn hoofd op een metaalstructuur en liep ernstig hoofdtrauma op. Hij werd met spoed naar de UPA (Unidade de Pronto Atendimento) in Manhuaçu gebracht per ambulance, waar hij vandaag, maandag 24 september 2018 nog steeds in een kritieke toestand verkeert.De tiener sloeg naar verluidt zijn hoofd tegen een vier meter hoge 'ijzeren structuur' toen hij viel.

De vader van Moreno, John, zei: 'Hun vrienden filmden de scène met een mobiele telefoon. De video laat zien dat mijn zoon uit de attractie werd gegooid. Hij sloeg met zijn hoofd op de ijzeren structuur, ongeveer een halve meter boven de grond. Mijn zoon ligt op de ICU in zeer ernstige toestand en we weten niet wat te doen.' 

Militaire politie, brandweer van Manhuaçu en de burgerpolitie waren zaterdagochtend vroeg aanwezig. Ensign Freitas, van de Brandweer Manhuaçu, zei: 'De attractie is nu verboden totdat de eigenaar de onderhoudsrapporten presenteert, bevestigd door de ingenieur die de documentatie heeft ondertekend.'


(Suriname Mirror/Correio Braziliense/El Siglo de Durango/YouTube)

BvL- en ALS-leden op eerste schooldag, maandag 1 oktober, in actie - De confrontatie maakt doorstart

Bondsvoorzitter Valies: 'De minister communiceert totaal niet'

'Zij gaat alleen maar naar Bakana Tori om uit te schelden op leerkrachten'


De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) hebben besloten maandag 1 oktober, de eerste schooldag na de grote vakantie, niet naar school te gaan. De leerkrachten zijn opgeroepen om zich te melden in Theater Unique, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 24 september 2018.. 

De BvL en ALS hebben vandaag vergaderd en zijn niet te spreken over minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Wilgo Valies, voorzitter van de BvL en ALS zegt na de vergadering. dat de minister totaal niet communiceert. 'Zij gaat alleen maar naar Bakana Tori om uit te schelden op leerkrachten.'

Valies stelt, dat het optreden van de minister geaccepteerd zal worden. Voorlopig is het besluit genomen om maandag actie te voeren. Het zal van de minister afhangen of het een ééndaagse actie wordt, zegt Valies.

De bonden hebben ook moeite met het ontheffen van Joyce Zijler als waarnemend directrice van het Examenbureau. De leerkrachten willen ook de verhoging hebben die toegekend is aan ambtenaren.

Mexicaans comité wil heropening zaak tegen voormalig president Luis Echeverria

Twee arrestatiebevelen uitgevaardigd voor Echeverria beschuldigd van genocide


Het Comité 68, een organisatie die zich inzet voor het vinden van gerechtigheid voor het bloedbad in Mexico in 1968, doet een beroep op de Poder Judicial de la Federación (PJF) om de zaak tegen voormalig president Luis Echeverria te heropenen.

Echeverria, nu 96, was secretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken tijdens het presidentschap van Gustavo Diaz Ordaz, toen het bloedbad plaatsvond, en president ten tijde van het 'bloedbad van Corpus Christi' in 1971.Het repressieve beleid tegen sociale bewegingen onder zijn regering werd bekend als de 'vuile oorlog', waarin honderden mensen met geweld zijn verdwenen en velen buitengerechtelijk zijn vermoord.


'Toen we de misdaden voor het eerst in 1998 aan de kaak stelden, verwierp de rechter hen, omdat ze waren verlopen', zei Felix Gonzalez, van Comité 68, een studentenleider in de beweging van 1968. De oproep strekt tot heropening van 54 onderzoekslijnen door het Speciale Openbaar Ministerie voor Sociale en Politieke Bewegingen van het Verleden (Femospp, Fiscalía Especial para Movimientos Sociales y Políticos del Pasado).

De Hoge Raad zei, datnu  het proces opnieuw is gestart, de zaak kan niet worden afgesloten - zelfs niet door het Openbaar Ministerie.Femospp had al twee arrestatiebevelen uitgevaardigd voor Echeverria, beschuldigd van genocide, voor zowel de moordpartijen als zijn 'dirty war'-politiek, waardoor hij de eerste Mexicaanse president was die moest getuigen in de rechtszaal.

Op 2 oktober 1968 resulteerde een studenten politieke bijeenkomst op Plaza de las Tres Culturas in Tlatelolco, Mexico-Stad, in bloedvergieten nadat militaire en paramilitaire troepen het vuur uit aangrenzende gebouwen openden.

Het aantal vermoorde mensen liep tegen de honderden. De studentenbeweging, die betere onderwijsvoorwaarden eiste en een einde maakte aan het repressieve regime van Diaz Ordaz en Echeverria, werd verpletterd voordat de Olympische Spelen in Mexico begonnen.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Des Informemonos/YouTube/Twitter)

Drie nieuwe arrestaties in zaak poging drone-aanslag op president Maduro, Venezuela

'Venezuela blijft zoeken naar twee mensen die bekend staan ​​als 'Pastor' en 'Latino''

Oppositieleider Julio Borges verdacht het brein te zijn achter de moordaanslag op Maduro


De minister voor Communicatie en Informatie van Venezuela Jorge Rodríguez heeft de arrestatie bekendgemaakt van drie personen die betrokken zouden zijn geweest bij de poging president Nicolás Maduro te vermoorden - met een drone gestuurde aanslag - op 4 augustus. 

De leiders van de mislukte aanval zijn Henryberth Rivas, ook bekend als Morfeo, Angela Lisbeth Esposita, bekend als 'La Perrera', en een gepensioneerde kolonel, bijgenaamd 'Corocoro', die op 22 september 2018 door staatsveiligheidsdiensten werden gevangengenomen.

De minister zei, dat Venezuela blijft zoeken naar twee mensen die bekend staan ​​als 'Pastor' en 'Latino' in verband met de mislukte terroristische aanslag op president Maduro.


In zijn bekentenis zei Morfeo, dat hij een Colombiaans migratiehoofd ontmoette, die hem toestond om vrij naar het land te gaan. Zo zei Rodríguez, dat 'de bekentenis van Morfeo een bekentenis is die sterk lijkt op die van afgevaardigde Juan Requesens, die de ambtenaar opmerkt die hem meerdere malen de grens heeft laten oversteken.'


'Wisten de Colombiaanse autoriteiten, dat ze gedurende zes maanden een training van terroristen in Chinácota hadden gevolgd?', vroeg de minister. 'Het is heel belangrijk, dat de functionarissen van de republiek Colombia ontkennen of uitleggen welke deelname de regering van Juan Manuel Santos had bij het organiseren van deze aanval op president Maduro.'

Op zijn beurt bepaalde zijn bekentenis ook de betrokkenheid van de regeringen van Mexico en Chili, aangezien de misdadigers ambtenaren van de diplomatieke missies van die landen aanwezen die betrokken zouden zijn geweest bij de ontsnappingsplannen van de vermeende deelnemers aan de mislukte aanval. 'De Chileense ambassade moet uitleggen waarom een ​​crimineel die zo'n gewelddadige daad in stand houdt, als eerste instructie naar de Chileense ambassade gaat', zei de minister.


Na verdere details te hebben gegeven over de manier waarop de gevangenneming plaatsvond en de communicatie tussen de verdachten, zei de minister dat de autoriteiten bewijs hebben dat ze geloven dat oppositieleider Julio Borges het brein achter de moordaanslag op Maduro was.

'Het is vastgesteld dat deze mensen direct verbonden zijn met Julio Borges', zei Rodríguez eraan toevoegend, dat bronnen in de buurt van Borges beweerden dat hij probeerde Morfeo het land uit te helpen. 'Borges woont in Bogotá en daar plant hij alle criminele acties tegen Venezuela. Osman Alexis Delgado Tabosky, die alle acties coördineerde, is gevestigd in de staat Florida in de VS.'

Rodriguez zei dat met de drie nieuwe arrestaties er in totaal 28 gedetineerden zijn. De Aanklager heeft gezegd dat minstens 43 mensen betrokken zijn bij de explosie van drones.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/YouTube)

Surinaamse VVD van x-minister Alice Amafo op weg naar verkiezingen van 2020

'De naam VVD beantwoordt aan de maatschappelijke realiteit en de hedendaagse eisen'


De Volkspartij voor Vernieuwing en Democratie (VVD) onder leiding van ex-minister Alice Amafo maakt zich op voor de verkiezingen van 2020. VVD is de nieuwe naam van de vijftig jaar oude Plattelands Bewoners Partij, die is overgenomen door Amafo, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 24 september 2018. Zij heeft namens de ABOP van Ronnie Brunswijk twee keer een ministersfunctie bekleed. Amafo bedankte eerder dit jaar als hoofdbestuurslid van de ABOP.

Kort na de verkiezingen van 2015 stopte zij met het bijwonen van partijbijeenkomsten. Het volk is volgens de politica uitgekeken op bestaande partijen en heeft een alternatief nodig. Zij zegt dat de naam VVD beantwoordt aan de maatschappelijke realiteit en de hedendaagse eisen. 'De kansen voor het volk worden met de dag kleiner', vindt de politica.

Op de vraag hoeveel kans een kleine partij maakt op zetelwinst zegt ze: 'De dag van de stembusgang bepaalt of een partij groot of klein is. De kaarten zijn nog niet helemaal geschud.'

Zij stelt, dat de VVD zal meetellen in het politieke spectrum en dat de bevolking zal bepalen hoe groot het draagvlak zal zijn.

De verkiezingen van 2015 zijn zaterdag geëvalueerd tijdens een VVD-structurenbijeenkomst in Ons Huis aan het Kerkplein, Paramaribo. Er is gekeken naar de positieve kanten van die stembusgang en naar zaken die beter moeten. Ook is op de vergadering gesproken over de strategie voor deelname aan de verkiezingen van 2020.

De partij wil later dit jaar naar buiten treden.

Suriname en China streven naar een luchtvaartovereenkomst - China geworteld in Suriname

(Bron foto's: Nationaal Informatie Instituut)
Minister Wang Yi: 'Ondanks verschil in omvang zijn beide landen elkaars beste vrienden'


Suriname en China zullen onderhandelingen beginnen om te komen tot een luchtvaartovereenkomst. Dat is afgesproken tijdens het werkbezoek van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, aan Paramaribo. Dit zei minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken gisteren na de ondertekening van enkele samenwerkingsovereenkomsten met haar Chinese collega, aldus vandaag, maandag 24 september 2018, de Ware Tijd.Suriname zal, aldus de bewindsvrouwe, 'enorm profiteren van de verbeterde luchtverbindingen, omdat het land strategisch is gepositioneerd om te functioneren als een knooppunt tussen de Caribische en Latijns-Amerikaanse regio en China'. De sectoren toerisme en handel zijn de belangrijkste economische takken die het meest zullen profiteren wanneer dit wordt gerealiseerd. In de naaste toekomst hopen de twee landen ook overeenkomsten tekenen op het gebied van sport en jeugdzaken.


Gisteren zijn in het presidentieel paleis twee overeenkomsten getekend. Een document over economische en technische samenwerking alsook een memorandum inzake samenwerking tussen het diplomatieke instituut van Suriname en de Uuniversiteit van Buitenlandse Zaken van China.

Minister Wang Yi memoreerde in zijn toespraak de banden tussen Suriname en China die dateren vanaf het moment dat de eerste Chinese immigranten 165 jaar geleden voet op Surinaamse grond zetten. Hij benadrukte dat de bilaterale betrekkingen steeds zijn gebaseerd op wederzijds vertrouwen, respect, begrip en ondersteuning. Ondanks verschil in omvang zijn de twee landen elkaars 'beste vrienden', zei de minister, wat een voorbeeld dient te zijn voor andere landen die op dezelfde wijze van elkaar verschillen.

De twee landen hebben beloofd elkaar te zullen blijven ondersteunen en China zal dat vooral doen vanwege Surinames één-China beleid. China zal als tegenprestatie Surinames soevereine integriteit ook op regionale en internationale fora blijven verdedigen, belooft Wang Yi.

Hij merkte verder op dat het 'One belt, one road'-beleid dat de Chinese president momenteel propageert, nieuwe wegen voor verdieping en uitbreiding van de bestaande samenwerking opent.

In het kader van technische samenwerking hebben China en Suriname de afgelopen jaren een aantal projecten uitgevoerd op het gebied van capaciteitsopbouw, gezondheid, gemeenschapsontwikkeling, landbouwontwikkeling en financiën. De Chinese regering heeft recentelijk financiering goedgekeurd voor de uitvoering van het 'Project of theCapital Traffic and Security Electronic Surveillances' alsook andere projecten. Dit zal Suriname, aldus de bewindsvrouwe, helpen om de doelen in het Ontwikkelingsplan 2017-2021 te realiseren. De schenkingen en samenwerking met China passen volgens haar geheel binnen de context van Zuid-Zuid-samenwerking.

VHP-Assembleelid Riad Nurmohamed: 'Ontheffing Zijler is rancune'

Nurmohamed werkt aan conceptwet ‘Strafbaarstelling van politici bij ongegronde ontheffingen’

'In afgelopen twee jaren heeft Onderwijsministerie geprobeerd onderwijsresultaten te manipuleren om te wijzen dat het beter gaat met de scholieren'


Het Examenbureau ondergaat een ‘reorganisatie’. Volgens de beleidsinzichten van de minister Lilian Ferrier van Onderwijs,Wetenschap en Cultuur is het waarnemend hoofd van het Examenbureau, Joyce Zijler, aan vervanging toe per 1 oktober 2018. 

Haar ontheffing kwam echter als een donderslag bij heldere hemel. Zijler werd namelijk op 20 september ingelicht over deze aankondiging met vermelding, dat het reorganisatiegesprek de volgende dag gepland stond. In de optiek van de volksvertegenwoordiger Riad Nurmohamed (VHP) duidt deze werkwijze op rancune. 'De manier waarop de ontheffing heeft plaatsgevonden, is niet correct. Er dient een bepaalde procedure in acht genomen te worden voordat men overgaat tot de ontheffing', beklemtoont Nurmohamed vandaag, maandag 24 september 2018, in het Dagblad Suriname.

Alhoewel het ontheffen van ambtenaren legaal is, betekent dit niet dat de algemene beginselen van behoorlijk bestuur aan de laars gelapt moeten worden, voert hij aan. 'We zien dat dit soort gevallen onder het mom van veranderde beleidsinzichten of reorganisatie zich vaker voordoet in regeringsverband.' Daarom heeft Nurmohamed zich voorgenomen om een conceptwet ‘Strafbaarstelling van politici bij ongegronde ontheffingen’ voor te bereiden.

De nadruk wordt hier sterk gelegd op ontheffingen bij vooral topfuncties door ministers en directeuren zonder inachtneming van transparantie, bewezen argumenten en behoorlijk bestuur. 'De conceptwet is pas in januari 2019 af.'

In het kader hiervan roept Nurmohamed een ieder, die met een dergelijke ontheffing te maken heeft gehad, op om zich te melden bij de VHP-fractie. 'Zo kunnen we dan de gevallen onderzoeken. Zodra iemand een bepaalde positie heeft verworven, gaan ze ervan uit dat ze een koning zijn en dat moet ophouden.'

Wat het specifiek geval van Zijler betreft, heeft Nurmohamed indicaties dat het motief van de ontheffing betrekking heeft op het positief kunnen beïnvloeden van de landelijke slagingspercentages. 'In de afgelopen twee jaren heeft het Onderwijsministerie geprobeerd om de onderwijsresultaten te manipuleren om te wijzen dat het beter gaat met de scholieren in Suriname. Deze indicaties heb ik uit het veld gehad.' Nurmohamed brengt in herinnering dat na 2015 veel schoolleiders vervangen zijn. Ook werd door een coalitielid geopperd, dat de moeilijkheidsgraad van de examens veel te hoog is. 'Dit vormt ook een indicatie om aan te nemen dat er veel meer schuilt achter de ontheffing van Zijler', aldus Nurmohamed.

Jaarrede president Bouterse verschoven naar maandag 1 oktober

De Jaarrede zou 'nog niet helemaal rond' zijn....


De buitengewone vergadering van De Nationale Assemblee die vrijdag zou worden gehouden, is uitgesteld naar maandag 1 oktober. President Desi Bouterse zou volgens planning vrijdag de Jaarrede houden en de begroting indienen. De vergadering is echter op zijn verzoek verschoven. 

Starnieuws schrijft vandaag, maandag 24 september 2018, te hebben vernomen, verneemt dat de Jaarrede nog niet helemaal rond is. Op grond daarvan heeft de president uitstel gevraagd. Volgens de Grondwet dient de regering de begroting voor het komende jaar uiterlijk 1 oktober aan te bieden aan De Nationale Assemblee. Daarbij wordt ook het te voeren beleid gepresenteerd.

De Nationale Assemblee komt morgenweer bijeen na het reces. Tijdens de openbare vergadering wordt Suzanna Maabo uit Brokopondo toegelaten tot lid van het college. Zij volgt Frederik Finisie op die bedankt heeft als Assembleelid om districtscommissaris te worden.

Refineria Isla, Curaçao, verzet zich tegen aantijgingen SMOC

Refineria: 'Lagere uitstoot ook door productieveranderingen andere industrieën'


Refineria Isla verzet zich opnieuw tegen aantijgingen van stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC), dat de door PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) geëxploiteerde raffinaderij niet voldoet aan de norm voor toegestane uitstoot. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 24 september 2018

'Nu de meeste processen van de raffinaderij al een tijd stilliggen, wordt er beargumenteerd dat de daling van de gemeten SO2-concentratie dit jaar vergeleken met vorig jaar aan Isla toegeschreven dient te worden en dat daaruit geconcludeerd kan worden dat de uitstoot van Isla daarom hoger ligt dan de maximale norm.' 

Maar, aldus Isla in een perscommuniqué dat afgelopen weekend werd uitgestuurd: 'Dit strookt niet met de werkelijkheid, want daarbij wordt voorbijgegaan aan het feit dat andere industrieën binnen het Schottegat dit jaar ook productieveranderingen ondergaan hebben die ertoe geleid hebben dat ook zij dit jaar een substantieel lagere SO2-uitstoot hebben vergeleken met vorig jaar.'

Refineria Isla is een bedrijf dat naar eigen zeggen ‘zijn verantwoordelijkheid om zich aan de wet te houden zeer serieus neemt’. Het communiqué dat naar de media werd verzonden door Suzy Martina- Rooi, department head Social Investment: 'Daarom betreuren wij het dat er recentelijk cijfers gepubliceerd zijn in de media met als doel een vertekend beeld te geven van hoe de raffinaderij de luchtkwaliteit overtreedt. Dit creëert verwarring binnen de gemeenschap en het draagt helaas niet bij aan het proces om gezamenlijk tot een oplossing te komen voor de toekomst.' 

Detentie van oud-minister Jamaloodin op Curaçao met 8 dagen is verlengd

Jamaloodin onder meer verdacht van medeplegen c.q. uitlokken moord op Helmin Wiels

 
Verdachte G.R.M. Jamaloodin is vrijdag door de rechter-commissaris gehoord op de vordering bevel tot bewaring. Het Openbaar Ministerie vindt het noodzakelijk, dat Jamaloodin langer blijft vastzitten in het belang van het onderzoek, reden waarom een vordering bewaring is gedaan, aldus het Openbaar Ministerie zondag 23 september 2018. 

Het Openbaar Ministerie verdenkt Jamaloodin onder meer van verduistering, valsheid in geschrifte en het medeplegen c.q. het uitlokken van de moord op Helmin Wiels.

Jamaloodin is vrijdag tijdens de behandeling door de rechter-commissaris van de vordering bevel tot bewaring, bijgestaan door zijn raadsvrouw op Bonaire en één van zijn raadslieden op Curaçao. De verdediging heeft bij die gelegenheid een verzoek gedaan tot schorsing van de detentie van Jamaloodin.

Na de processen-verbaal te hebben bestudeerd, de vordering bevel tot bewaring te hebben doorgenomen en de Officier van Justitie, de verdachte en diens verdediging te hebben gehoord op de vordering bewaring en het verzoek tot schorsing, heeft de rechter-commissaris een beschikking bevel tot bewaring afgegeven en het verzoek tot schorsing afgewezen, wat inhoud dat de detentie van Jamaloodin ingaande vrijdag met 8 dagen is verlengd.

Pertjajah Luhur (PL) houdt 29 januari 2019 verkiezingen nieuw hoofd- en partijraadsbestuur

'Huidig bestuur zoekt naar uiterst betrouwbare leden, die de partij niet zullen verraden'

 
Structuren van de Pertjajah Luhur (PL) hebben gisteren tijdens een partijraadsvergadering besloten de verkiezingen voor een nieuw hoofd- en partijraadsbestuur op 29 januari 2019 te houden. Ook hebben zij het huidige hoofd- en partijraadsbestuur mandaat verleend voor het organiseren van de verkiezingen voor deze organen. Dit schrijft Starnieuws vandaag, maandag 24 september 2018.

Op deze bijeenkomst waren aanwezig leden van de partijraad, het hoofdbestuur, de advies-, de jongeren- en de vrouwenraad. Tijdens de partijraadsvergadering diende het hoofdbestuur een motie in met het verzoek om de bestuursverkiezingen te verschuiven:

'Overwegende dat organisatorisch - conform het traject dat de partij de afgelopen jaren heeft uitgezet - het niet haalbaar is om de bestuursverkiezingen niet later dan 7 december dit jaar te houden, verzoekt de partijraad om op basis van voornoemde overwegingen het volgende: 
1. Vaststelling van de datum van de bestuursverkiezingen op 29 januari 2019 
2. Verlening van mandaat van het huidige hoofdbestuur en partijraadsbestuur voor het organiseren en houden van bestuursverkiezingen voor hoofdbestuur en partijraadsbestuur.'

De partijstructuren hebben het verzoek ingewilligd.

Partijvoorzitter Paul Salam Somohardjo stelde, dat het hoofdbestuur niet zonder meer heeft gevraagd om een verschuiving van de verkiezingsdatum. Hij hield de structuren voor dat zij een goede nieuwe hoofd- en partijraadsbestuur verwachten en dat niet meer dezelfde fouten zullen worden gemaakt als in 2013. Somohardjo bracht in herinnering, dat van het toenmalige hoofdbestuur van 27 leden dankzij politieke inbraak 12 hoofdbestuursleden de PL de rug hebben toegekeerd. Daarom zijn goede voorbereidingen meer dan ooit erg belangrijk, waarbij het huidige hoofd- en partijraadsbestuur op zoek gaan naar uiterst betrouwbare leden, die de partij niet zullen verraden.

Voorts is besloten om het aantal leden voor het nieuwe hoofdbestuur op 35 personen te brengen. 'Wie hard werkt moet een plek krijgen. We hebben werkpaarden nodig, geen sierpaarden', aldus Somohardjo.

Het streven is er op gericht om voor zowel het hoofd- als partijraadsbestuur elk één kandidatenlijst in te dienen. Eén lijst weerspiegelt volgens Somohardjo de eenheid binnen de partij. 'En u verwacht van mij dat ik kom met een dreamteam, dat niet gaat verraden, dat niet zal overlopen en dat ons zeker zal brengen naar de overwinning. We zijn hier met de bedoeling om in alle vastberadenheid na de verkiezingen in 2020 in de regering te komen. Dus moeten we zorgen voor een goed bestuur, dat in staat zal zijn om ons te brengen naar de overwinning. Maar, het is geen makkelijke opgave. Het is niet gemakkelijk om betrouwbare mensen te zoeken.'

Kandidaat-hoofdbestuursleden moeten niet alleen bereid zijn het volk te dienen, maar ook sociaal zijn, kunnen samenwerken, gul zijn en zeer betrouwbaar zijn.

Gajadien (VHP) wil deze week kwestie verhoogde inkomsten Assembleeleden op agenda Assemblee

'Gezien sociaal-economische situatie is het niet wenselijk om de inkomsten nu te verhogen'


Waarnemend fractieleider van de VHP, Asiskumar Gajadien, hoopt dat deze week nog de kwestie van de verhoogde inkomsten van Assembleeleden kan worden behandeld in de Assemblee. Nu moeten volksvertegenwoordigers zich in zoveel bochten wringen om de verhoging niet te accepteren, terwijl heel gemakkelijk de inkomsten tijdelijk kunnen worden bevroren bij wet. 

Het initiatiefvoorstel dat de VHP-fractie heeft ingediend, staat voor behandeling op de huishoudelijke vergadering van dinsdag. Het is de bedoeling, dat een commissie van rapporteurs wordt benoemd om de ontwerpwet voor te bereiden voor openbare behandeling. De VHP stelt voor om de verhoogde inkomsten voor zes maanden te bevriezen, totdat de wet structureel wordt aangepast voor alle drie machten.

Op de laatste huishoudelijke vergadering op 31 augustus is door De Nationale Assemblee unaniem besloten om de inkomsten structureel aan te pakken. De VHP-fractie was ook eens met dat besluit. Gajadien hiermee geconfronteerd, zegt vandaag, maandag 24 september 2018, op Starnieuws dat het toen genomen besluit en dit initiatiefvoorstel, elkaar niet bijten. 'Gezien de sociaal-economische situatie is het niet wenselijk om de inkomsten van politici nu te verhogen.'

De VHP is wel voorstander van een structurele aanpassing. Het initiatiefvoorstel om de financiële voorziening van de rechterlijke macht aan te passen is mede door Gajadien ingediend. De inkomsten van de regering, De Nationale Assemblee en de rechterlijke macht moeten met elkaar in overeenstemming worden gebracht. Terwijl voor zes maanden de verhoogde inkomsten, op basis van de nieuwe ambtenarenbezoldigingsreeks voor de volksvertegenwoordiging, wordt bevroren, kan er gewerkt worden aan goede wetgeving hierover.

Gajadien voert aan, dat de NDP-fractie ook akkoord was met structurele aanpassing, maar later via apps en e-mails de wet wilde omzeilen. 'Ik heb aangegeven dat het niet kan, want een wet hoort te worden gerespecteerd. Ik hoop dat de NDP-fractie nu wel meegaat met het initiatiefvoorstel dat ingediend is door de VHP. In enkele uren kan deze kwestie worden afgerond. Ook al willen mensen de extra inkomsten doneren, maar toch gaat het om een belasting van de staatskas. Bij een spoedige goedkeuring kan het teveel gestorte van deze maand in oktober afgetrokken worden. Alle andere oplossingen van deelname in sociale fondsen, zijn geen besparingen voor de overheidshuishouding.'

Handelaar die aangifte deed van afpersing tegen agente nu ook aangehouden

Politie-inspecteur verdacht van aannemen van giften en omkoping van een ambtenaar

 
De handelaar J., die onlangs aangifte van afpersing deed tegen politie-inspecteur E.R., is zaterdag ook in verzekering gesteld. Dat gebeurde nadat de inspecteur zou hebben beweerd, dat de man haar probeerde om te kopen om onder een boete uit te komen. R. is vrijdag ingesloten alsook ene Denny, die als tussenpersoon zou hebben gefungeerd tussen haar en de ondernemer, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 24 september 2018.

Politie-inspecteur R., werkzaam bij de Economische Controledienst, wordt verdacht van het aannemen van giften en omkoping van een ambtenaar, aldus een persbericht van het Korps Politie Suriname afgelopen zaterdag:

http://www.politie.sr/politieambtenaar-en-burger-in-verzekering-gesteld-in-verband-met-in-beslag-genomen-smokkelwaar/

De afdeling Fraude onderzoekt deze zaak.

Voordat R. werd ondergebracht in het Huis van Bewaring te Santo Boma, hebben cipiers een mobiele telefoon in beslag genomen die zij had verborgen in haar valse haar.

Tijdens een controle in de winkel van handelaar J. te Sophia's Lust zouden onlangs 25 dozen illegaal geïmporteerde sigaretten en zeven dozen alcoholische drank in beslag zijn genomen. Inspecteur R. zou J. hebben voorgehouden, dat de boete Srd 300.000 zou bedragen, maar dat de zaak tegen betaling van Srd 200.000 'onder de tafel' zou worden afgehandeld zonder tussenkomst van het Openbaar Ministerie. J. zou hebben gezegd, dat hij niet zoveel geld had. Naar verluidt heeft hij een schikking getroffen voor een bedrag van Srd 160.000. Als deelbetaling droeg hij een Noah-busje over aan tussenpersoon Denny. Een deel van het geëiste bedrag haalde hij van de bank, het restant leende hij bij derden. In totaal zou hij Srd 120.000 aan inspecteur R. hebben betaald.

De advocaat van J. dient vandaag een verzoek in bij de rechter-commissaris om hem vrij te krijgen. Ook een andere handelaar zou aangifte hebben gedaan tegen de inspecteur, omdat zij samen met medewerkers zijn 14-jarige zoon zou hebben meegenomen om aanwijzingen te doen. Bij de 'aanhouding' van de jongen zou uit de woning van de handelaar een jachtgeweer zijn meegenomen.

Waterkant.net bericht vandaag, dat het bericht over de aanhouding van de inspecteur van politie vrijdag heeft heel wat los gemaakt op social media in Suriname. In Facebook groepen worden diverse foto’s en het Facebook-profiel gedeeld van een vrouw, die volgens de leden de aangehouden inspecteur E.R. zou zijn. Ook wordt er een filmpje gedeeld.
In het filmpje zou de ambtenaar in kwestie te zien zijn die in beslag genomen goederen en een jachtgeweer in haar voertuig laat plaatsen.

Op andere pagina’s wordt gemeld, dat de zoon van een ex-minister ook bij deze zaak betrokken zou zijn en dat de inspecteur gelieerd zou zijn aan een bepaalde politieke partij. De berichten worden behalve via Facebook ook via WhatsApp groepen verspreid.
Het is moeilijk na te gaan in hoeverre deze berichten op de waarheid berusten of dat er sprake is van zogenoemde ‘mofokoranti’, aldus Waterkant.net.

De Surinaamse politie is zeer zuinig in het verschaffen van informatie, omdat de afdeling Fraude van de politie nog bezig is met het onderzoek.

National Geographic besteedt uitgebreid aandacht aan ongebreidelde jacht op jaguars in Suriname

(Bron foto's: Facebook/jaguar-in-suriname.blogspot)
Waar jaguars worden 'gedood op bestelling' voor de illegale handel 

- Ondernemende Chinese immigranten in Suriname hebben netwerken opgezet om jaguars te jagen
- 'Op dit moment vindt zo weinig handhaving plaats, dat mensen zelfs niet bang zijn om foto's te laten zien op Facebook met hun geweren en jaguars die ze hebben neergeschoten'


Ondernemende Chinese immigranten in Suriname hebben netwerken opgezet om op jaguars te jagen, hun lichamen te verwerken en de producten naar China te smokkelen. Een kort verhaal verscheen begin dit jaar op een nieuwswebsite in Suriname onder de kop 'Jaguar-tanden gevonden bij vertrekkende reizigers'. Het artikel vermeldde, dat drie Chinese mannen in januari gearresteerd werden op de nationale luchthaven van Suriname - waar de jaguar een beschermde soort is - in het bezit van illegale jaguartanden. De mannen kregen een 'flinke boete' en 'werden heengezonden'. Ondanks talrijke vragen aan verschillende ministeries en het parket, waren veel van de details van de zaak nog steeds niet beschikbaar; een vertegenwoordiger van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, die toezicht houdt op natuurproblematiek, zei echter in een e-mail, dat de mannen eigenlijk geen boete kregen en toestemming kregen om verder te gaan met hun reis. Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk was voor die beslissing. 

Hoewel er maar weinig details bekend zijn, is het duidelijk dat deze zaak kenmerkend is voor een veel groter, overzichtelijk netwerk van internationale jaguarhandel, waarbij de katten worden 'gedood op bestelling', tot sieraden worden gemaakt en een geneesmiddel genaamd 'lijm', en uit Suriname gesmokkeld in handbagage via commerciële luchtvaartmaatschappijen.

Het probleem werd voor het eerst benadrukt door het Guiana's-kantoor van het World Wildlife Fund in 2010.Nu heeft een nieuw onderzoek door de in Londen gevestigde non-profitorganisatie World Animal Protection inzicht verschaft in wie dehandelaars zijn, hoe ze werken en de schade die ze aanrichten.China investeert zwaar in Suriname, zoals elders in Zuid-Amerika. Een golf van Chinese immigratie, die ongeveer 20 jaar geleden begon, heeft duizenden mensen naar Suriname gebracht die als houtkappers, mijnwerkers en winkeleigenaars werken. De Chinezen runnen operaties van grote weg- en bouwprojecten tot enorme houtkap- en mijnconcessies in de jungle van het binnenland. Toegangswegen tot de houtkap en mijnbouwactiviteiten hebben ontoegankelijke, beboste gebieden geopend en het heen en weer reizen van Chinese expats faciliteert de verplaatsing van goederen uit Suriname. Het is in deze setting dat de illegale handel in jaguar-producten zich heeft ontwikkeld.

'Het is zeer waarschijnlijk dat de toestroom van Chinese burgers de binnenlandse markt voor jaguar-delen in Suriname heeft uitgebreid', zegt Pauline Verheij van de non-profit International Fund for Animal Welfare, IFAW. Ze onderzocht de jaguarhandel van Suriname begin 2018, voordat ze zich aansloot bij het IFAW, en heeft bewijs gevonden dat Chinezen al in 2003 jaguardelen in Suriname kochten. Ze voegt eraan toe dat, naast de recente golf van Chinese immigranten, Suriname een aanzienlijke gemeenschap van Chinese-Surinamers geboren en opgegroeid in het land heeft die ook jaguarproducten kopen en gebruiken.

Er is enig bewijs dat andere groepen het ook goed doen, hoewel op een veel kleinere schaal. 'Er wordt gezegd dat Filippino's het vlees consumeren, dan heb je iemand die jaguartanden en hoektanden komt kopen (voor sieraden). Soms worden de huiden door de lokale bevolking getoond', zegt Nicholas Bruschi, die leiding gaf aan het World Animal Protection-onderzoek. Maar 'het zijn de Chinezen die te maken hebben met de grote hoeveelheden'. 

De belangrijkste reden voor de handel is volgens het onderzoek jaguar-pasta. Ook bekend als jaguar-lijm is het een melasse-achtige substantie gemaakt, door het lichaam van een jaguar zeven dagen lang te laten koken. Het gerucht gaat, dat het helpt bij verschillende kwalen, van overmatige slaperigheid tot slapeloosheid. 'Er is absoluut geen bewijs dat jaguar pasta iets geneest', zegt Bruschi. Hoewel de oorsprong van het gebruik niet bekend is, gelooft Bruschi dat jaguar-pasta een bewerking is van tijgerkorst, een traditioneel Vietnamees 'medicijn' dat gedeeltelijk verantwoordelijk is voor de massale illegale handel in tijgers in Zuidoost-Azië. Hoewel tijgerpasta voornamelijk een Vietnamees product is, lijkt het erop dat jaguar-pasta is gemaakt door en verkocht aan Chinezen.


In het Chinees wordt het woord voor jaguar zich in principe vertaald in 'Amerikaanse tijger' en in Zuid-Amerika worden jaguars ook vaak 'tijgers' genoemd ('tigri' in Suriname). Het is onduidelijk of Chinese consumenten actief geïnteresseerd zijn in jaguar-pasta zelf, of dat ze geen onderscheid maken tussen dat en tijger-pasta. Het is ook mogelijk, dat zodra jaguar-pasta China bereikt, het volgens Bruschi ten onrechte als tijger kan worden geëtiketteerd.

Het proces kan op twee manieren van start gaan. Soms komt een jager een jaguar tegen of een rancher vindt een jaguar die zijn vee besluipt. Ze zouden de kat kunnen doden en het aan een tussenpersoon kunnen verkopen voor goed geld. Dit soort incidentele jacht wordt meestal veroorzaakt door angst of door verlies van het leefgebied van jaguars aan veeteelt, landbouw, mijnbouw en houtkap. Met minder ruimte om op wilde prooien te jagen, lopen de katten meer kans om te worden verleid door vee, kippen en honden in gebieden die door mensen worden bezet. Naast deze opportunistische vormen van jaguar-jagen, is er 'kill-to-order', zoals Bruschi het noemt. Dat is wanneer iemand in Paramaribo beslist dat hij een jaguar nodig heeft en het uitdraagt ​​via zijn contacten op het platteland dat hij op zoek is naar een  jaguar om te kopen. Soms wordt geadverteerd op social media en via de telefoon, zo blijkt uit het onderzoek, en het kan meer waard zijn dan een plattelander in een maand kan verdienen.


Het kan meerdere schoten kosten om een ​​jaguar te doden en soms urenlang het gewonde dier te besluipen voordat de jager de dodelijke kogel kan afvuren, aldus het onderzoek. Als de jaguar een welpje heeft, kan deze voor dood worden achtergelaten of worden verkocht aan de illegale huisdierenhandel. In Suriname is het doden, vervoeren, kopen, verkopen, zelfs bezitten van een beschermde soort zoals een jaguar, tegen de wet, strafbaar tot $ 134.000 of maximaal zes jaar gevangenisstraf, volgens Nancy del Prado, een milieuadvocate gevestigd in Paramaribo. Dus het vervoer van het lichaam van de jaguar naar de hoofdstad, waar het zal worden verwerkt, omvat een portie transfers, van auto naar auto en van een veilig huis naar een veilig huis. 'Het wordt constant in beweging gehouden om wetshandhaving te frustreren', zegt Bruschi. Als de jaguar eenmaal in Paramaribo is, wordt hij meestal in een winkel in Chinese handen bewaard. Deze bedrijven zullen minder vaak worden onderzocht door wetshandhaving, omdat de Chinese gemeenschap zoveel invloed uitoefent, zegt Els van Lavieren, van Conservation International Suriname, waar ze de afgelopen twee jaar de handel heeft onderzocht.
'De Chinese gemeenschap heeft hier alle winkels. Alle supermarkten worden gerund door Chinezen. Ze zijn belangrijk in de economie van Suriname.'

De jaguar wordt in pasta gekookt, dat in kleine containers wordt gedaan die smokkelaars in handbagage meenemen, vaak naast Tiger Balm, een sterk geurende zalf die door atleten vaak wordt gebruikt voor spierpijn. De Tiger Balm brengt snuffelhonden op luchthavens in verwarring, volgens het onderzoek van World Animal Protection. 'Veel Chinezen die van hieruit terugreizen naar China zijn betrokken bij de smokkel', zegt Van Lavieren. 'Ze gaan toch terug, dus nemen ze wat (jaguar-producten) om wat extra geld te krijgen.' In China, zegt Bruschi, wordt de jaguar-pasta verkocht binnen vrienden- en familienetwerken, hoewel hij zegt dat hij meer wil doen werk om die kant van de handel beter te begrijpen.

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Jaguartanden - 'veruit' het meest waardevolle lichaamsdeel, volgens Verheij - zijn ook een belangrijk onderdeel van de handel. Ze worden meestal verkocht aan Chinezen, zowel in Suriname als in China, als halskettingen. De illegale handel in jaguar hoektanden is ook geïdentificeerd in Bolivia en elders in Zuid-Amerika. Het hele proces, van begin tot eind, is 'zeer geavanceerd', zegt een Surinaamse parkwachter, die anoniem wilde blijven om zijn lopende onderzoek naar de handel te beschermen. 'Ze weten precies wat ze doen.'

Vanessa Kadosoe, van de National Zoological Collection of Suriname, die onderzoek doet naar de jaguaraantallen in Suriname, maakt zich zorgen over wat er met het bos zal gebeuren als jaguars verdwijnen. Als een toproofdier controleren jaguars de populaties van herbivoren, zoals herten en agouti, een soort knaagdier. Zonder jaguars, die op de planteneters jagen, zou hun aantal kunnen exploderen, wat op zijn beurt plantensoorten zou kunnen wegvagen en mogelijk zou kunnen leiden tot het opslokken van de gewassen van mensen. 'Als je de beste roofdieren eruit haalt, zul je het hele systeem naar beneden laten vallen', zegt ze.
Een betrouwbare schatting van het aantal jaguars in Suriname bestaat nog niet, maar er zijn aanwijzingen dat stropen zijn tol eist.
De parkwachter zegt, dat hij een telefoontje krijgt van informanten over het neerschieten van een jaguar ongeveer elke twee weken, en foto's van dode jaguars verschijnen met enige regelmaat op social media. En Bruschi zegt, dat bepaalde gebieden minder Jaguar-waarnemingen hebben. 'Mijn inschatting, gebaseerd op verschillende bronnen, is dat het aantal jaguars voor hun lichaamsdelen in Suriname kan oplopen tot meer dan honderd op jaarbasis', zegt Verheij. 'Er is geen bioloog voor nodig om te begrijpen dat deze aantallen enorm onhoudbaar zijn.' 

'Handhaving is een van de grootste verbeteringen die we kunnen maken, omdat er op dit moment zo weinig handhaving plaatsvindt dat mensen zelfs niet bang zijn om foto's te laten zien op Facebook met hun geweren en jaguars die ze hebben neergeschoten', zegt van Lavieren. Het is onduidelijk hoeveel arrestaties zijn verricht voor aanklachten in verband met de verkoop en het smokkelen van jaguardelen. In een e-mail aan National Geographic zei de vertegenwoordiger van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer dat zij wel statistieken bijhouden over arrestaties en veroordelingen, maar dat de gegevens niet worden gedigitaliseerd en 'het enige tijd zou duren om specifieke informatie over jaguars te verkrijgen'.

In haar onderzoek naar mediaberichten over aan de jaguar gerelateerde arrestaties, ontdekte Verheij dat de meeste overtreders met een boete zijn ontslagen - zoals het geval was met de drie Chinese mannen in januari - in plaats van dat ze in de ruimste zin van de wet werden vervolgd. Ze zegt ook dat de douanecontroles aan de grenzen moeten worden opgevoerd en dat de overheid haar natuurbeschermingsdivisie beter moet financieren, zodat ze over voldoende personeel, middelen en apparatuur beschikt om patrouilles uit te voeren en onderzoeken uit te voeren. Kadosoe is het daarmee eens. Ze wil rangers weer op de weg zien staan  ​​en controles uitvoeren, zoals ze dat in de jaren tachtig deden. Meer van dergelijk toezicht zou sommige mensen twee keer moeten bedenken voordat ze illegaal een jaguar vervoeren. Op dit moment zijn hij en zijn collega's volgens de ranger gehandicapt. Hij zegt dat er niet eens genoeg brandstof is om op patrouille te gaan, aangezien ze meestal maar 30 liter - zelfs geen volle tank - krijgen voor de hele maand. 'Wat kun je doen met 30 liter brandstof in het bos? Je kunt naar het vliegveld rijden en terugkomen. Je kunt niet verder gaan om de jagers, de stropers en de houtkapgebieden te bekijken', zegt hij. 'Ik doe dit alleen.'

Het ministerie erkent dat middelen schaars zijn, maar het zegt dat patrouilles wel plaatsvinden. 'Onze dierenrangers voeren regelmatig patrouilles uit, maar er is een enorm gebied dat gecontroleerd moet  en een relatief beperkt budget om mee te werken', zegt de schriftelijke verklaring. Het erkent ook dat er op dit moment geen specifieke strategie bestaat voor het behoud van de jaguar, hoewel er staat dat er enkele voorstellen in behandeling zijn die specifiek betrekking hebben op jaguar-bescherming.

Het goede nieuws is dat, omdat het grootste deel van Suriname een ongetemde jungle is, jaguars nog steeds van nature beschermde gebieden hebben - voor nu. Maar, lange tijd wilde Suriname een weg dwars door de jungle aanleggen om Paramaribo in het noorden te verbinden met de grens met Brazilië in het zuiden, die jaguar-habitat zou openen. Een Chinees bedrijf heeft al een gedeelte van de weg daar geplaveid....Lees hier, op een speciaal Surinaams jaguar weblog, diverse artikelen over de jaguar!
Lees hier jaguar-berichtgeving op Suriname Mirror.

Internationale aandacht voor artikel:

https://www.animalstoday.nl/jaguars-suriname-gestroopt-chinees-medicijn/ 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/jaguar-bones-chinese-medicine-poaching-south-america-suriname-a8549451.html 

https://www.news-journal.com/ap/national/undercover-investigation-shocking-new-evidence-finds-wild-jaguars-cruelly-poached/article_5b227b3b-095c-5cb7-9354-e74c347a3289.html

http://www.onegreenplanet.org/news/jaguars-brutally-poached-south-america-ridiculous-reasons/ 

https://news.sky.com/story/hunted-jaguars-die-agonising-deaths-to-be-boiled-into-paste-for-chinese-medicine-says-charity-11507455

https://www.hln.be/wetenschap-planeet/dieren/geheime-slachtpartijen-blootgelegd-de-chinese-jacht-op-jaguars-waarbij-dieren-op-bestelling-worden-vermoord~aca01795/?referer=https%3A%2F%2Fnews.google.com%2F

(Suriname Mirror/National Geographic/YouTube)

Osei Tutu-II, koning van het Ashanti-koninkrijk in Ghana, in november naar Suriname

(Bron foto: asantemanusa.org)
De koning zal eregast zijn tijdens de onhankelijkheidsviering op 25 november 

Bouterse: 'Suriname is een klein land dat steeds belangrijker wordt in de wereld'


Osei Tutu-II (68), de zestiende Asantehene oftewel koning van het Ashanti-koninkrijk in Ghana, komt in november naar Suriname. De voorbereiding van zijn komst is al enkele maanden gaande. President Desi Bouterse maakte gisteren officieel bekend dat de Afrikaanse vorst naar Paramaribo komt. Met de koning reizen ook een aantal ondernemers en potentiële investeerders uit Ghana naar Suriname, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 24 september 2018. 

De initiële contacten werden in maart gelegd en de Asantehene accepteerde medio dit jaar de uitnodiging van de president.


De bedoeling is dat de koning tijdens de onhankelijkheidsviering op 25 november de eregast is bij de festiviteiten.

Bouterse merkte op, dat Suriname een klein land is dat steeds belangrijker wordt in de wereld. Vandaar dat regeringsleiders en andere prominenten, onder wie de ministers van Buitenlandse Zaken van Turkije en China, de afgelopen dagen in Suriname vertoefden. Turkije is de zeventiende grote economie in de wereld met een bevolking van tachtig miljoen mensen, terwijl China met 1.4 miljard inwoners op het punt staat de grootste economie in de wereld te worden. Het zou bij elke Surinamer 'een belletje moeten laten rinkelen', waarom hun land momenteel zo in de belangstelling staat van gotere landen.

Dat China stevigere banden met Suriname wenst heeft, aldus het staatshoofd, zowel 'economische als politieke effecten'.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat zich nu focussen op de voorbereiding van de komst van de Asantehene.

Suriname Herald mikpunt van kritiek, ook en vooral uit het journalistieke veld - Het einde in zicht voor Suriname Herald

Ivan Cairo, de Ware Tijd: 'Dit is een dieptepunt is voor de journalistiek in Suriname'


Columnist Giwani Zeggen: 'Met dergelijke berichtgeving wordt het beroep van journalist door onverantwoordelijken neergehaald'


De regering neemt er geen genoegen mee dat Suriname Herald erbij blijft dat president Desi Bouterse zaterdagavond 'onwel was geworden en met spoed met de militaire ambulance naar het Militair Hospitaal is vervoerd'. Eerder zondag werd in een breaking news gemeld, dat Bouterse vanwege een ernstige complicatie acuut naar Cuba is vertrokken. Dit schrijft Starnieuws vandaag, maandag 24 september 2018.

Ook journalisten zijn niet te spreken over de berichtgeving rond deze kwestie en voeren aan dat de geloofwaardigheid van het vak te grabbel wordt gegooid. In een tweede bericht, nadat ook Clifton Limburg, directeur van het Nationaal Informatie Instituut, ontkend had dat de president weg is, bleef het medium volharden dat de informatie klopt. De president zou naar Cuba zijn overgevlogen. Terwijl de president zondag journalisten te woord stond en de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, voor een beleefdheidsbezoek heeft ontvangen, stelde het medium daarna nog over harde bronnen te beschikken dat het staatshoofd onwel werd en in allerijl naar Cuba is vertrokken. In een derde bericht wordt toegegeven dat de president niet weg is, maar onwel was en naar het Militair Hospitaal is vervoerd. Suriname Herald baseert zich op anonieme bronnen.Limburg zegt ettelijke malen contact te hebben gehad met de leiding van het medium. Aangegeven werd dat de bronnen hard zijn, terwijl ook journalisten getuige waren dat de president zich springlevend in het paleis bevond. Limburg ontkent, dat de president onwel was geworden en naar het hospitaal is vervoerd.

Suriname Herald blijft geloven in haar bron, maar heeft de informatie niet hard kunnen maken.

Verschillende journalisten hebben in onderlinge discussies met elkaar er zich bezorgd over geuit dat ondanks de 'on the record' ontkenningen, het bericht dat niet op waarheid berust, de wereld in is gebracht. Ivan Cairo, journalist bij de Ware Tijd, zegt dat dit een dieptepunt is voor de journalistiek in Suriname. 'Met de wijze waarop de redactie van Suriname Herald deze kwestie heeft proberen af te handelen, wordt niet alleen maar meer schade toegebracht aan haar eigen geloofwaardigheid en betrouwbaarheid, maar zal dit incident ook zijn weerslag hebben naar andere media', zegt Cairo. 'Met een correcte en oprechte rectificatie had Suriname Herald haar waardigheid behouden en niet al te veel krediet verspeeld bij het publiek.'

Columnist en redactielid bij Radio 10, Giwani Zeggen, vindt dat er journalistiek een hoop misgegaan is met de berichtgeving. Er is een anonieme bron opgevoerd, die duidelijk ernaast zit tegenover drie bronnen die met naam en toenaam ontkennen. 'Als je het dan niet kan hard maken, moet je het bericht niet publiceren', benadrukt Zeggen.

Wat ook mis is, is dat een journalist het bericht maakt en dat dit de eindredactie passeert, zonder dat zaken goed zijn nagetrokken. Ook daar zijn steken gevallen. 'Nog kwalijker is het dat de president in levende lijve verschijnt en ze persisteren bij dat medium dat er iets ernstigs aan de hand zou zijn met de gezondheid van het Staatshoofd', benadrukt Zeggen. 'Met dergelijke berichtgeving wordt het beroep van journalist door onverantwoordelijken neergehaald', stelt Zeggen.


De voorzitster van de Surinaamse Vereniging van Journalisten, Carla Boetius, zegt dat het bestuur vandaag bijeenkomt om deze kwestie, die de geloofwaardigheid van het vak aantast, te bespreken. De vereniging staat voor hoogstaande beoefening van het vak.

De Suriname Mirror schreef gisteren al:

'De werkwijze van Suriname Herald laat weer eens zien, dat een redacteur nooit moet afgaan op een anonieme bron, die in dit geval ook nog eens 'betrouwbaar' zou zijn. Daar bovenop het a-journalistieke vermogen van Suriname Herald om de informatie op heldere wijze te verwerken in een nieuwsbericht. Immers, de kop is stellig: 'Breaking news: President Bouterse met spoed naar Cuba vertrokken', terwijl in het bericht staat '(...) de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, en raadsadviseur Eddy Jozefzoon hebben dit echter ontkend. (...)'

Overigens, Suriname Herald is 19 juni ook al de mist in gegaan met een onjuist bericht: Nieuwssite Suriname Herald verspreidt nepnieuws over leeghalen bankrekening van ex-minister Wolf.'

117 Kilo cocaïne tussen bananen aan boord vrachtschip in haven Vlissingen

(Bron foto's: FIOD)
Douane vindt eerst 20 kilo cocaïne, twee dagen later 97 kilo in zelfde lading bananen op schip uit Zuid-Amerika


De Douane heeft afgelopen donderdag 20 september 2018 20 kilo cocaïne gevonden op een schip in de haven van Vlissingen. De cocaïne was verstopt in het ruim van het schip dat geladen was met pallets bananen. De drugs, met een straatwaarde van ruim een half miljoen euro, zijn in beslag genomen en vernietigd, aldus de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) zondag 24 september 2018.

De Douane vond gisteren, zaterdag, tijdens wederom een controle van de lading bananen uit hetzelfde schip nog eens 97 kilo cocaïne. Deze partij, met een waarde van bijna 2.5 miljoen euro, is ook in beslag genomen en vernietigd.


De bananen waren afkomstig uit Zuid-Amerika.


Het HARC-team (Hit and Run Cargo) Rotterdam, een samenwerkingsverband tussen Openbaar Ministerie, FIOD, Douane en Zeehavenpolitie, heeft de zaak verder in onderzoek.