donderdag 18 juli 2019

NDP beweert dat ruim 200 ABOP'ers vooral uit Wanica nu NDP-lid zijn geworden

Nieuwe groep leden bestaat voor ongeveer 90% uit vrouwen

'De NDP geeft vrouwen de kans om zich te ontwikkelen binnen de maatschappij'


Ruim tweehonderd ABOP'ers uit voornamelijk het district Wanica hebben besloten de NDP te ondersteunen. De ABOP'ers zouden woensdagavond uit de verschillende ressorten van het district Wanica officieel verwelkomd zijn door de NDP in het infocentrum van de partij aan de Indira Gandhiweg. Dit bericht Starnieuws donderdagavond 18 juli 2019.

De nieuwe leden werden toegesproken door Sylvana Afonsoewa, Grasella Jozefzoon, Martin Misiedjan, Nesha Gajadharsukul, Rossellie Cotino en vicepresident Ashwin Adhin.

De groep die is binnengebracht onder coördinatie van onder andere Anita Akrosie en Safira Abendé, bestaat voor ongeveer 90% uit vrouwen. 'Mi kon na NDP omdat mi e sjie ontwikkeling', zei een 'enthousiaste' nieuwkomer, aldus Starnieuws.

De vicepresident was onder de indruk dat de ontwikkeling waaraan wordt gewerkt opgemerkt wordt. Volgens Adhin heeft het stijgen van de nationale koers niet ervoor gezorgd, dat de snelheid van de ontwikkeling is verminderd.

Nesha Gajadarsukul. die recentelijk vanuit de VHP haar intrede heeft gedaan in de NDP, ging ook in op het feit, dat ze de overstap heeft gedaan, omdat ze merkt dat de NDP werkt naar verdere ontwikkeling van Suriname. Zij is blij,dat anderen dit opgemerkt hebben en dezelfde stap als haar hebben genomen.

Afonsoewa deelde herinneringen van de 'De Goede Verwachting' die alleen door de NDP gezien werd en in ontwikkeling is gebracht. Cotino benadrukte het feit, dat de NDP vrouwen de kans geeft om zich te ontwikkelen binnen de maatschappij. Zij overhandigde de eerste lidmaatschapskaarten en gaf daarbij de officiële toekenning aan de nieuwe NDP’ers.

Regering Barbados overweegt Blackbelly-schapen te fokken in Suriname en Guyana

'Paramaribo en Georgetown hebben land aan boeren op Barbados aangeboden voor het fokken van schapen'

(Bron foto: blackbellysheep.org)

De regering van Barbados onderzoekt de mogelijkheid om Barbados Blackbelly-schapen te fokken in CARICOM's twee grootste lidstaten, Suriname en Guyana, terwijl topambtenaren zich volgende week voorbereiden op een missie naar Zuid-Amerika. Paramaribo en Georgetown hebben land aan boeren in Barbados aangeboden voor het fokken van schapen, zei minister van Landbouw en Voedselzekerheid Indar Weir. 

'We sturen nu een team naar Suriname en vervolgens naar Guyana om er zeker van te zijn dat we een geschikte regeling en type land hebben waarmee we de Blackbelly-schapen in Suriname en mogelijk Guyana kunnen grootbrengen.' Een team van de ministeries van Landbouw en Buitenlandse Zaken, met inbegrip van de landbouw-secretaris-generaal Terry Bascombe en Chief Agricultural Officer Lennox Chandler, reizen naar de twee Zuid-Amerikaanse republieken om de levensvatbaarheid van het fokken van de geschapen, gewaardeerd voor zijn vlees, te beoordelen.

Weir heeft het initiatief aangegrepen als een geweldige kans om de Blackbelly-schapenindustrie verder te ontwikkelen. De huidige populatie Blackbelly-schapen op Barbados wordt geschat op 15.000 stuks, zei hij, wat onder het vereiste aantal ligt voor een volwaardige industrie. 'We moeten dus het aantal schapen dat we hebben op Barbados vergroten', zei Weir. 'Als we de hoeveelheid lamsvlees die we importeren ter plaatse kunnen produceren, hebben we ongeveer 35.000 schapen nodig, dus het is een aanzienlijke toename.'

De minister van Landbouw voegde eraan toe, dat Barbados ook de kleding en textiel spin-offs wil verkennen, zoals ambachtelijk schapenleer, daarvoor zou een aantal van 600.000 tot een miljoen schapen nodig zijn. 'Dit is een groot project en biedt een mogelijkheid voor verschillende Barbadians om betrokken te zijn bij de veehouderij door de ontwikkeling van de populatie Blackbelly-schapen', gaf hij aan.

De Blackbelly-schapenexpeditie maakt deel uit van het programma Farmers Empowerment and Enfranchisement Drive (FEED) van de overheid waarin landloze boeren toegang krijgen tot land om gewassen te verbouwen en vee te fokken.

De minister van Landbouw heeft ook onthuld, dat het Greenland Livestock Station in St Andrew genetisch gezien de schapen moet opsporen die in het project moeten worden gebruikt om onderlinge verweving te voorkomen. 'De boeren die deel zullen uitmaken van dit project zullen ook deel uitmaken van een trackability-systeem en de uitbreidingskantoren die we hebben binnen het ministerie en degenen die werken binnen het FEED-programma zullen vaak erop uit gaan om ervoor te zorgen, dat de boeren de hulp die ze nodig hebben om onderlinge verwantschap te voorkomen', zei hij.

Guyana en Suriname, met respectievelijk 83.000 en 63.000 vierkante mijl, herbergen uitgestrekte vlaktes, vruchtbare gronden en overvloedige zoetwatervoorraden en regenval. Het idee van Guyana dat dient als de potentiële graanschuur van het Caribisch gebied, strekt zich uit tot het tijdperk van de Guyanese leider Forbes Burnham meer dan 40 jaar geleden. Een aantal particuliere ondernemingen met Barbadianen en Trinidadiaanse investeerders hebben uitgestrekte stukken land gebruikt voor de landbouw in Guyana.

Na een bezoek aan Suriname, verhoogde premier Mia Mottley de interesse in landbouw en commerciële samenwerkingsverbanden tussen twee van de grootste landen van de regio.

(Suriname Mirror/Barbados Today)

Drie Franse militairen omgekomen door inademen giftige dampen uit mijn illegale goudzoekers in Frans-Guyana

Acht militairen onwel door dampen die uit de grond kwamen


Drie Franse militairen zijn omgekomen door het inademen van giftige dampen in de regio Maripasoula in Frans-Guyana. De drie deden mee aan een operatie tegen illegale goudzoekers in een gebied bij de grens met Suriname en Brazilië. Volgens het Franse ministerie van Defensie stonden militairen op het punt explosieven te plaatsen bij ondergrondse faciliteiten van de goudzoekers toen acht van hen onwel werden door dampen die uit de grond kwamen.


Drie overleden terwijl de andere vijf naar een ziekenhuis werden gevlogen. Een van hen verkeerde in kritieke toestand. Frankrijk heeft honderden militairen in het gebied ingezet tegen illegale mijnbouw.


(Suriname Mirror/Thev Post Online/Le Figaro/ANP/francetvinfo.fr/Twitter/YouTube/http:/lignesdedefense.blogs.ouest-france.fr)

OM eist in EBS-fraudezaak 3 jaar cel en boete van Srd 150.000 tegen ondernemer Dick van Kanten

Oud-directeur EBS Duiker hoort twee jaar cel voorwaardelijk en boete van Srd 50.000 tegen zich eisen

- Eis tegen ou-directeur Vaseur is twaalf maanden voorwaardelijk en boete van Srd 30.000
- 'Het vijftal, van wie Van Kanten het brein is, heeft samengewerkt om de EBS te benadelen'

 
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren in de fraudezaak van de Energiebedrijven Suriname (EBS) drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete van Srd 150.000 geëist tegen ondernemer Dick van Kanten. De verdachte vluchtte ruim twee jaar geleden naar het buitenland. Tegen oud-directeur van de EBS Willy Duiker is twee jaar voorwaardelijke celstraf en een boete van Sr 50.000 gevorderd en tegen voormalig EBS-directeur Kenneth Vaseur twaalf maanden voorwaardelijk en een boete van Srd 30.000. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 18 juli 2019.

Tegen Max Chin Tsoe Liong eiste het OM drie maanden voorwaardelijk. Net als tegen Duiker en Vaseur eist het OM ook tegen hem een proeftijd van drie jaar. Tegen Quincy Fernandes was de vordering twee maanden onvoorwaardelijk.

Alleen Duiker en Chin Tsoe Liong waren woensdag in de rechtszaal.

De Officier van Justitie (OvJ) concludeerde dat het vijftal, van wie ze Van Kanten het brein noemde, heeft samengewerkt om de EBS te benadelen. 'Niet alleen de EBS is benadeeld, ook de hele samenleving omdat het om een staatsbedrijf gaat.'

Er zouden bedragen zijn uitbetaald aan Greenland NV, het bedrijf van Van Kanten, zonder dat er diensten waren geleverd aan de EBS. De leiding van het nutsbedrijf ondernam daartegen geen stappen. De verdediging blijft erbij, dat de schuld van de verdachten niet is bewezen.

Advocaat Irwin Kanhai vroeg de OvJ waarop haar strafeis is gebaseerd. Daarop verzocht de rechter Alida Johanns hem om zijn opmerkingen te verwerken in zijn pleidooi. Kanhai vroeg de rechte,r die in eerste instantie in augustus het pleidooi wilde laten houden, om meer tijd. Johanns besliste hierna dat de vervolgzitting op 16 oktober wordt gehouden.Dan komen ook de andere advocaten Benito Pick, Murwin Dubois en Chandra Algoe aan het woord.

Eerder werd bekend, dat de rechtszaak enorme financiële gevolgen zou hebben voor Van Kanten, directeur van Greenland, een bedrijf waarmee de EBS zaken deed. Het Pensioenfonds van Staatsolie en de EBS hadden stappen ondernomen om Van Kantens bezittingen op de veiling te verkopen vanwege zijnfrauduleuze handelingen. Ook de toenmalige EBS-kopstukken Vaseur en Duiker zouden schade hebben geleden vanaf het begin van het rechtsproces.

Politie van ressort Apoera arresteert verdachte (32) van seksueel misbruik 15-jarig meisje

Man is na aangifte van slachtoffer in verzekering gesteld


De politie van het ressort Apoera in het district Nickerie heeft op zaterdag 13 juli de 32-jarige T. R. aangehouden en na overleg met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. Tegen T. is aangifte gedaan van seksueel misbruik, zo meldt het Korps Politie Suriname donderdag 18 juli 2019.

Volgens verklaring van het 15-jarig slachtoffer heeft T. haar seksueel misbruikt.

Na de aangifte is T. opgespoord en aangehouden ter voorgeleiding. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is hij in verzekering gesteld. Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de politie van de afdeling Jeugdzaken.

Personeel Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) alweer aan het werk

Salarissen gaan voldaan worden tegen hogere koers die SBB 'kan dragen'


Het personeel bij de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) heeft donderdagochtend 18 juli 2019 het werk alweer hervart, nadat ze gisteren het werk hadden neergelegd om hun eis voor betere lonen kracht bij te zetten. Dit meldt de Ware Tijd donderdagmiddag 18 juli 2019.

Minister Lekhram Soerdjan van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer deed gisteren een beroep op de bond het werk te hervatten, nadat hij zowel de SBB-leiding als -bond had ontvangen.

De lonen van de werknemers zijn uitgedrukt in Amerikaanse dollars, maar worden uitbetaald in Srd's tegen een koers van 3,35. De bond wil een hogere koers, maar de directie zou hebben aangegeven dat het bedrijf dat niet kan dragen.

De minister deelde de bond mee dat een hogere koers zal worden gehanteerd. Echter, dit zal afhangen van wat het bedrijf kan dragen. Een ingangsdatum van de verhoging en de mate waarin de lonen zullen worden aangepast zijn niet genoemd. Dat was de reden waarom de leden donderdagochtend met enig gemopper het werk hebben hervat, aldus de Ware Tijd.

Ondertussen worden de sessies tussen partijen ten overstaan van de Bemiddelingsraad voor geheel Suriname voortgezet.

Dorpen Carolina uiten bezorgdheid over veiligheid aan districtscommissaris Armand Jurel

Dorpen geteisterd door roofovervallen, diefstallen, drugsgebruik en -verkoop, alcoholgebruik


De Organisatie Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica kondigt verscherpte en gemeenschappelijke actie aan voor het recht op veiligheid, begaanbare wegen en grondenrechten. Het traditioneel gezag van inheemse dorpen in Para heeft vandaag, donderdag 18 juli 2019, hun ernstige bezorgdheid geuit bij districtscommissaris (dc) Armand Jurel, zo bericht het Burger Informatiecentrum (BIC) Para. 

De verschillende dorpen vragen al geruime tijd naar beleid op de veiligheid in hun nabij gelegen gebieden. Cassipora is afgelopen weekend doelwit geweest van criminele handelingen. Een bende gewapende indringers heeft een dorpsbewoner beroofd en op verschillende momenten schoten gelost.


De bewoners van de omliggende inheemse dorpen voelen zich onveilig en zijn thans bereid te strijden voor hun collectief belang.Volgens Jurel is het Carolinagebied bron van commerciële activiteiten (hout, goud en steenslag), waardoor veel mensen het gebied intrekken.

De omliggende dorpen worden geteisterd door roofovervallen, diefstallen, drugsgebruik en -verkoop, alcoholgebruik en andere chaotische omstandigheden. De dc vraagt al geruime tijd naar de handhaving van adequate en effectieve veiligheidsmaatregelen van de daartoe bevoegde instanties.

Dorpsbesturen zouden zich voor het zorgen van veiligheid kunnen laten bijstaan door speciaal opgeleide veiligheidseenheden. Hierover is een voorstel gedaan aan de dc om dorpelingen op te leiden tot Buitengewoon Agent van Politie door bevoegde instanties voor verdere wettelijke uitwerking tot een veiligheidseenheid voor de dorpen.

Mexicaanse autoriteiten redden 112 Midden-Amerikaanse migranten uit vrachtwagen

(Bron foto: Twitter)
Truck bevond zich in het uiterste noorden van de staat Nuevo Leon vlakbij grens met VS

Onder de migranten bevinden zich 34 minderjarigen


Mexicaanse autoriteiten redden woensdag 17 juli 2019 112 Midden-Amerikaanse migranten uit de oplegger van een truck, aldus het Mexicaanse nstituto Nacional de Migracion (INM). 

De trailer bevond zich in het uiterste noorden van de staat Nuevo Leon, vlak bij de grens met de Verenigde Staten bij de plaats China, toen immigratieambtenaren en leden van de Mexicaanse Nationale Garde het voertuig inspecteerden op een snelweg die de hoofdstad Monterrey met de grensstad Reynosa, een van de belangrijkste kruispunten, verbind.

De ongedocumenteerde migranten wilden  de Verenigde Staten binnengaan.Ambtenaren arresteerden de bestuurder en drie metgezellen, terwijl de migranten, waaronder 34 minderjarigen, naar het INM-kantoor werden gebracht voor onderzoek. De migranten kwamen uit Honduras, Guatemala, El Salvador en Nicaragua.

Vorige week redde de federale politie 228 Midden-Amerikaanse migranten die gepropt waren in een truck die door de zuidelijke deelstaat Chiapas reed, die grenst aan Guatemala.


Onder druk van de Amerikaanse regering heeft Mexico recent de troepen van de Nationale Garde aan de zuidelijke grens ingezet om de toestroom van migranten die armoede en gewelddadige misdaden ontvluchten, beter onder controle te houden. De strategie heeft de migratiestromen al van duizenden naar enkele honderden mensen teruggebracht, aldus Mexicaanse functionarissen.

(Suriname Mirror/RadioFormula Monterrey/Xinhua/Twitter/Info7)

Humanitaire crisis dreigt in Mexico ondanks daling aantal migranten - 100.000 Mensen in juni, tegenover 144.000 in mei

(Bron foto: Twitter)
Ministerie waarschuwt voor een humanitaire crisis als het aantal aankomsten niet sneller daalt


Het aantal vluchtelingen dat in juni in Mexico is aangekomen in de hoop de Verenigde Staten binnen te raken, is afgenomen. Dat heeft het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag 17 juli 2019 laten weten. 

Het ministerie waarschuwt tegelijk wel voor een humanitaire crisis als het aantal aankomsten niet sneller daalt.


In juni ging het om 100.000 mensen, vooral uit Centraal-Amerikaanse landen, tegenover 144.000 in mei.


Aan de Mexicaanse grens zijn in juni duizenden soldaten en politieagenten ontplooid, en het aantal arrestaties en repatriëringen van mensen zonder papieren heeft zich vermenigvuldigd. De Verenigde Staten dreigden met exportheffingen als Mexico er niet in slaagt het aantal migranten dat de grens oversteekt, in te perken. Uiteindelijk kregen de Mexicanen 45 dagen om maatregelen te nemen om de toestroom in te dijken.

Het aantal nieuwe aankomsten blijft echter heel hoog, 'en er bestaat een latent risico op een humanitaire crisis', aldus viceminister van Buitenlandse Zaken Maximiliano Reyes.De meeste vluchtelingen zijn afkomstig uit Honduras, Guatemala of El Salvador, en zijn op de vlucht voor de armoede en het geweld van criminele bendes.

(Suriname Mirror/El Heraldo/Belga/Twitter/La Razon)

Meteorologische Dienst verwacht komende drie maanden extra hoge temperaturen...

Stijgende temperaturen in de wereld hebben ook effect op Suriname


De Meteorologische Dienst heeft voor de komende drie maanden extra hoge temperaturen voorspeld. Sukarni Mitro-Sallons, hoofd van de dienst, zegt vandaag, donderdag 18 juli 2019, in De West, dat de stijgende temperaturen in de wereld ook effect hebben op Suriname, omdat het dicht bij de evenaar ligt. De meteodienst heeft volgens zijn jongste meting, temperaturen tussen de 27 en 29 graden Celsius gemeten. 

Volgens Mitro-Sallons is het geen nieuw fenomeen dat het nu veel warmer aanvoelt dan normaal. 'Wij bevinden ons nog steeds in de grote regentijd en zijn in aanloop naar de grote droge tijd, die midden augustus is', aldus de meteorologe.

Zij geeft aan, dat klimatologisch en statistisch bekeken, september en oktober de warmste maanden zijn.

De Pan-American Health Organization (PAHO) en de World Health Organization (WHO), hebben gewaarschuwd voor hittegolven in het Caribisch gebied. Suriname ligt ook in het Caribisch gebied, maar Mitro-Sallons zegt, dat de waarschuwing niet zo zeer bedoeld is voor Suriname, maar meer voor de eilanden. Zij zegt dat wij niet moeten vergeten, dat Suriname deel is van een continent en dat in ons land hoge temperaturen vaker voorkomen.

Mitro-Sallons adviseert de gemeenschap om zich zoveel als mogelijk te beschermen tegen de felle zon. Ook moet er eerder gekozen worden katoenen kleding dan synthetische kleding, omdat katoenen kleding minder warm is. Het is ook belangrijk om veel water te drinken om uitdroging tegen te gaan.

Zij raadt ook af om tussen 12:00-15:00 uur naar buiten te gaan. Mitro-Sallons vraagt dierenbezitters om voldoende water voor ze neer te zetten. Het Nationaal Coördinatiecentrum Centrum Rampenbeheersing Suriname (NCCR) staat op de dagen waarop het zeer warm is klaar om eventueel in actie te komen..

Ministerie van HI&T stelt adviesprijs kippenei vast op Srd 1,40 per stuk

'Adviesprijs om de situatie op de markt te beheersen'De afgelopen tijd is er de nodige ophef ontstaan op de lokale markt over de verkoopprijs van kippeneieren. De prijs op de markt van dit product komt tot stand door middel van vraag en aanbod, zo bericht het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T). 

Kippeneieren zijn seizoengevoelige producten, waardoor elk jaar rond deze periode er mogelijk aanbod tekort ontstaat dat direct invloed heeft op de verkoopprijs.

Om de situatie op de markt te beheersen heeft het ministerie samen met enkele leveranciers en verkopers, een adviesprijs voor een ei bepaald. De adviesprijs van kippenei is door het ministerie e vastgesteld op Srd1.40 per stuk.

Braziliaanse diplomaat in zijn woning overvallen door drie gewapende mannen

Overvallers maken sieraden en geld buit


Starnieuws bericht vanmiddag, donderdag 18 juli 2019, dat een Braziliaanse diplomaat in de nacht van dinsdag op woensdag in zijn woning is overvallen door drie gewapende mannen. Hij is daarbij mishandeld door de criminelen. 

Politiewoordvoerder hoofdinspecteur Humphrey Naarden bevestigt, dat de mannen het huis zijn binnengedrongen. Daarbij zijn sieraden en geld buitgemaakt. Het slachtoffer is voor medische behandeling vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

'Gelukkig waren de letsels niet van dien aard dat de diplomaat moest worden opgenomen', zegt Naarden.

De politie van Munder heeft het eerste onderzoek gedaan. Intussen is door de leiding van het Korps Politie Suriname besloten, dat de zaak wordt overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten.

Districtscommissaris Finisie van Brokopondo: 'SBB negeert afspraak dat zo'n 200 houthakkers in binnenland mochten werken van 1 december tot en met 31 mei'

SBB zou geen beslag leggen op houtblokken van de mensen die geregistreerd zijn door Finisie

Finisie wil spoedoverleg met president en ministers van RO en RGB - 'Ik ga niemand bij naam noemen, maar er gebeuren vreemde dingen'


Districtscommissaris (dc) Frederik Finisie van Brokopondo is niet te spreken over de houding van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), omdat die volgens hem voorbijgaat aan afspraken tussen de regering en zogenoemde illegale houtkappers in het binnenland. Hij zegt vandaag, donderdag 18 juli 2019, in de Ware Tijd, dat president Desi Bouterse in november vorig jaar toestemming heeft gegeven aan ruim tweehonderd houthakkers om hun houtblokken uit het bos te slepen. Deze eenmalige toestemming gold van 1 december tot en met 31 mei. 

Afgesproken was, dat SBB geen beslag zou leggen op de houtblokken van de mensen die geregistreerd waren door Finisie.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) en toenmalig bewindsvrouwe Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) zouden hebben meegewerkt aan dit besluit. Tot grote verbazing van Finisie negeert SBB deze overeenkomst en neemt de organisatie houtblokken in beslag van houthakkers die op de vrijstellingslijst voorkomen.

De dc is dinsdag als getuige verschenen voor de rechter, omdat tegen één van de houtproducenten een strafproces loopt. Hij zit in voorarrest. Finisie heeft aan de rechter geen bewijs kunnen overleggen dat de man deel uitmaakt van de groep die de eenmalige toestemming heeft gehad. Op een eerdere zitting heeft SBB-directeur Jerry A-kum een lijst met namen overhandigd aan de rechter. Hij heeft daarbij toegelicht, dat de toestemming alleen geldt voor inwoners van Para en niet voor mensen van het binnenland.

Finisie: 'Ik heb in mijn brief aan de president duidelijk gesproken over de mensen van het binnenland. Dus ik begrijp de verklaring van de directeur niet. Als je de mannen nu opsluit, waar gaan de houtblokken naartoe? Zeer binnenkort gaan ze daar verdwijnen, ik zeg het u.'

De districtscommissaris weet zeker dat er meer achter deze kwestie zit. Hij wil daarom spoedoverleg met de president en de ministers van RO en RGB. 'Ik ga niemand bij naam noemen, maar er gebeuren vreemde dingen. Ik wil daarom met de president en de ministers praten om ze uit te leggen wat er in het district gebeurt. Het kan zo niet verder.'

Iflaw Hasselnook, onderdirecteur Bosbeheer bij de SBB, bestrijdt de beschuldigingen van Finisie. Hij zegt, dat de dc in eerste instantie een lijst met 76 namen heeft gepresenteerd van mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan illegale houtkap in Brokopondo en Sipaliwini. De dc praat nu over een lijst van nog eens twintig personen, maar die heeft volgens Hasselnook niemand, ook de SBB niet, onder ogen gehad.

De SBB'er stelt, dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt met Finisie over de aanpak. Tijdens een uitgebreide krutu op 3 april tussen de SBB, vertegenwoordigers van houtproducenten in het gebied, Finisie en zijn collega's Humphry Jeroe (Boven-Suriname) en Yvonne Pinas (Pusugrunu), zijn harde afspraken gemaakt met degenen die de bomen hadden geveld op domeingrond, omtrent de controleprocedure die zou worden toegepast bij de afhandeling. 'De afspraken waren helder en duidelijk en die zijn ook geaccepteerd door de aanwezigen, de exploitanten en de dc's', aldus Hasselnook.

LVV stuurt 20 personen naar China voor deelname aan landbouwseminar in Changsa City, Hunan

(Bron foto: NII)
'Bijscholen van het kader is nodig, gezien het feit dat de wereld steeds aan het veranderen is'


Twintig personen zijn door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) geselecteerd voor het volgen van een landbouwseminar in Changsa City, Hunan provincie, in China, van 17 juli tot en met 5 augustus. Het gaat om vertegenwoordigers van LVV, uit de private sector en aanverwante organisaties. Voor een efficiënte uitvoering van het beleid is het trainen van kader een prioriteit bij de overheid en met name bij LVV. 

Minister Rabin Parmessar stelt woensdag 17 juli 2019 via het Nationaal Informatie Instituut, NII, dat vooral hoger kader noodzakelijk is. Naast kundigheid en kennis is ook het bijscholen van het kader nodig, gezien het feit dat de wereld steeds aan het veranderen is. De opgedane kennis zal dan toegepast worden binnen de beleidsstructuren van het ministerie, zo ook de overdracht van kennis aan collega’s en of relevante organisaties.

Het seminar ‘Agricultural Products Processing and Trading for Suriname’, moet de deelnemers inzicht verschaffen in de verwerking en verhandeling van landbouwproducten in China. Gedurende het landbouwseminar zullen enkele bezoekjes worden afgelegd aan de moderne landbouwgronden en –industrieën.

Eveneens zal van gedachte worden gewisseld met experts van toonaangevende agrarische verwerkings- en handelsbedrijven in Hunan en andere provincies. De deelnemers worden ook geïntroduceerd aan een platform voor economische samenwerking op landbouwgebied.

Het ministerie van LVV maakt al ruim 6 jaar gebruik van de aangeboden seminars en of trainingen van China. Dit word aangeboden aan landen om onder andere de band tussen China en andere landen te intensiveren. Ook naar andere landen zoals India, VS en Caribische landen worden kaders gestuurd voor deelname aan seminars of trainingen. Voor de participatie aan bovengenoemd seminar zijn belanghebbende geselecteerd op basis van hun voorkennis. Het onderdirectoraat Administratieve Diensten/Human Resource Management is belast met deze procedure.

Zaak van verkrachting door paramilitairen van Colombiaanse journaliste Jineth Bedoya in 2000 naar Inter-Amerikaanse Gerechtshof

(Bron foto: Colprensa)
Hof gaat vermeende verantwoordelijkheid van Colombia onderzoeken


Het Inter-Amerikaanse Gerechtshof voor de Rechten van de Mens (Corte Interamericana de Derechos Humanos) in Costa Rica heeft dinsdag 16 juli 2019 aangekondigd, dat het de vermeende verantwoordelijkheid van Colombia bij de verkrachting van journalist Jineth Bedoya in 2000 zal onderzoeken. 

De huidige adjunct-hoofdredacteur van het dagblad El Tiempo werd ontvoerd door paramilitairen terwijl ze bezig was met het onderzoeken van bedreigingen tegen collega's in de Modelo-gevangenis in Bogota, waarna ze werd gemarteld en verkracht.

Ondanks haar aanhoudende geschreeuw om gerechtigheid, werd de zaak van Bedoya langer dan een decennium ongemoeid achtergelaten door de autoriteiten.


Het was pas in 2016, dat drie voormalige leden van de paramilitaire organisatie AUC (Autodefensas Unidas de Colombia) werden beschuldigd van de verkrachting en de vermeende betrokkenheid van een toppolitieagent, generaal Leonardo Gallego, aan het licht kwam.

Onderzoek tegen de generaal is sindsdien amper gevorderd en heeft de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IACHR) aangespoord, die de Colombiaanse staat in januari verantwoordelijk hield voor de verkrachting van Bedoya, om de zaak voor te leggen aan de hoogst mogelijke mensenrechtenrechtbank in Noord- en Zuid-Amerika.


Ondanks de uitspraak slaagde de regering van president Juan Manuel Santos, wiens familie El Tiempo bezat, er niet in om actie te ondernemen en ook zijn opvolger, president Ivan Duque, kon de journaliste niet vergoeden zoals bevolen.

Het besluit om de staat voor de rechter te slepen werd gevierd door Bedoya en de Fundación para la Libertad de Prensa, FLIP.


'Negentien jaar wachten op dit nieuws en vandaag ben ik blij het eerste slachtoffer te zijn dat seksueel geweld in Colombia naar een internationaal tribunaal brengt. Vandaag opent een pad van hoop en gerechtigheid voor mij en voor duizenden meisjes en vrouwen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld.' 
Journaliste Jineth Bedoya 

Volgens de FLIP overstijgt de beslissing de zaak van Bedoya, die een van Colombia's meest luidruchtige verdedigers van slachtoffers van seksueel geweld is geworden.

'Dit is de eerste gelegenheid voor het Inter-Amerikaanse Hof om zich uit te spreken over de situatie van vrouwelijke journalisten in contexten van gewapende conflicten en de eerste om de verantwoordelijkheid van Colombia te bestuderen in een geval waarin de nadruk ligt op seksueel geweld. Het door het Hof vastgestelde besluit zal dus niet alleen van invloed zijn op het specifieke geval, maar ook een precedent vormen voor het gehele halfrond.'
 FLIP 

De extreemrechtse groep Aguilas Negras, waarvan wordt vermoed dat zij banden heeft met de veiligheidstroepen, dreigde vorig jaar 'de verkrachtte martelaar die medelijden met sletten zoekt' te doden, maar zonder effect.

Bedoya, die nog steeds een beroep op vrouwen deed om het endemische seksuele geweld van haar land te bestrijden, vond steun bij de IACHR en heeft nu bereikt, dat vertegenwoordigers van de staat zullen moeten plaatsnemen in de verdachtenbank bij het internationale hof om de vermeende generaals uit te leggen medeplichtigheid en het nalaten van de autoriteiten.

(Suriname Mirror/El Tiempo/Colombia Reports/Twitter/El Colombiano/YouTube)

Venezolaanse tiener blind nadat hij 52 rubberen kogels van politie in het gezicht kreeg - 'Ik wil mijn ogen terug hebben'

Rufo Chacon (16) verliest beide ogen tijdens protest 2 juli in de Andes-stad San Cristobal

(Bron foto: Alex Boscán)

Rufo Chacon (16) zegt, dat hij kleuren begint te vergeten. De tiener verloor zijn beide ogen slechts twee weken geleden, tijdens een protest op 2 juli in de Andes-stad San Cristobal, Venezuela, dat bloedig werd toen de politie rubberkogels op de menigte begon af te vuren. 

De artsen die probeerden zijn ogen te sparen, zeiden dat 52 rubberen kogels zijn gezicht hadden geraakt, waarvan er 16 rechtstreeks in zijn ogen vlogen. Een politierapport, dat het ongeluk heeft onderzocht, sttelt dat de veiligheidstroepen van de staat de menigte zonder waarschuwing met geweld hebben onderdrukt.


Twee andere minderjarige betogers kregen ook hoofdletsel, aldus het rapport. Een van hen was Chacon's jongere broer, Adrian, 14, die een klap op zijn schedel kreeg van een politie-wapenstok. Beiden waren er met hun moeder, Adriana Parada, om protest te uiten tegen het tekort aan kookgas in de regio.

Chacon weigert koppig de hoop op te geven. 'Ik wil mijn ogen terug hebben', vertelt hij CNN donderdag 18 juli 2019, met een krachtige stem, die elk woord weegt.


'Ik heb allerlei gevoelens, ik zou graag huilen maar ik kan niet meer, ik heb genoeg gehuild in het ziekenhuis', zegt hij.

Na het protest kondigden de Venezolaanse autoriteiten aan, dat twee officieren waren aangeklaagd voor 'poging tot moord, oneigenlijk gebruik van wapens en wrede behandeling' in de omgang met de demonstranten. Ze wachten momenteel op hun rechtszaak.


De verklaring van het kantoor van de procureur-generaal verwijst specifiek naar Chacon's zaak, evenals een tweet van de procureur-generaal, Tarek William Saab.


Klik hier voor het gehele artikel op de CNN-website.(Suriname Mirror/CNN/Twitter) 

Caricom-jeugdambassadeurs Dwight Prade en Georgette Grootfaam wachten geduldig af - 'Wij zijn voorbereid'

Nog niet duidelijk wanneer Suriname voorzitterschap Caricom Youth Ambassador Programme mag overnemen


Caricom-jeugdambassadeurs Dwight Prade en Georgette Grootfaam nemen nog een afwachtende houding aan inzake de invulling van het voorzitterschap binnen de regio. Of en wanneer Suriname de functie binnen Caricom zal overnemen is niet duidelijk. Ricardo Pollard, waarnemend directeur Jeugdzaken van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, zegt vandaag, donderdag 18 juli 2019, in de Ware Tijd, dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de zaak moet afhandelen. 

Het voorzitterschap van Suriname kwam vorig jaar in het geding als gevolg van strubbelingen rond de verkiezing voor jeugdambassadeurs. Doordat het ministerie van Sport- en Jeugdzaken en het Nationaal Jeugdparlement niet op één lijn zaten over de procedure rondom de verkiezing, is Suriname het voorzitterschap misgelopen en werd Jamaica's Caricom-jeugdambassadeur Odayne Haughton 'tijdelijk' belast met de functie. De bedoeling is dat Trinidad en Tobago formeel overneemt vanaf augustus.

'Wij zijn voorbereid', zegt Prade.. Hij en Grootfaam zijn in mei gekozen en beëdigd als de nieuwe Caricom-jeugdambassadeurs voor Suriname. Het Caricom-secretariaat in Guyana is hiervan al op de hoogte gesteld. De documenten zijn doorgeleid met de aantekening, dat Suriname gereed is om het voorzitterschap te vervullen.

Het is na zeventien jaar weer, dat het land mogelijk deze functie zal bekleden. Grootfaam zei bij haar benoeming in mei, dat het mogelijke voorzitterschap een 'uitdaging' zal zijn, 'want we zullen hiermee een regionale verantwoordelijkheid met ons meedragen'. Ze vindt het belangrijk dat Suriname als portfoliohouder van cultuur, jeugd en sport binnen de Caricom de mogelijkheid bekijkt om alsnog de functie te krijgen. 'Zo'n kans mochten we niet aan ons voorbij laten gaan', sprak ze in mei.

Wie de functie zal bekleden als het zover mocht komen is nog niet beslist.

Solidaridat Sindikal gaat aanwijzing en Groeiakkoord tussen Curaçao en Nederland analyseren met bonden

(Bron foto: Solidaridat Sindikal)
'We moeten weerstand bieden tegen maatregelen’


De tien vakbonden verenigd in Solidaridat Sindikal doen een beroep op alle andere vakbonden en sociale - en andere organisaties om zich aan te sluiten en zich morgenmiddag om twee uur te melden bij het PWFC-gebouw, aldus vandaag, donderdag 18 juli 2019, het Antilliaans Dagblad.

De bonden PWFC (Petroleum Workers Federation of Curaçao), Apri (Asosiashon Pa empleadonan staf di Refineria Isla), Seu (vakbond voor stafpersoneel bij Aqualectra), STO (vereniging van chauffeurs van kleine busjes), STSK (Sindikato di Trahadó di Skolnan di Kòrsou), BTG (Bònt di Trahadornan di Gobièrnu), STrAF (Sindikato Trahadornan di Aduana i Fiskalía), Sitkom (vakbond van telecomwerkers), Hiwa (Hotel Independent Workers Association) en SAP (Sindikato di Amtenarnan di Polis) komen dan bijeen om de aanwijzing die de Koninkrijksregering vorige week vrijdag aan Curaçao heeft opgelegd en het Groeiakkoord tussen Curaçao en Nederland te analyseren en bespreken.

Hierbij wordt dan ook naar de gevolgen voor de gemeenschap van Curaçao in het algemeen en de arbeidersklasse in het bijzonder gekeken.

'We zijn ons bewust van het feit dat de maatregelen het volk van Curaçao raken. Er moet hiertegen weerstand worden geboden', aldus Solidaridat Sindikal in een schriftelijke verklaring.

De tien vakbonden zijn dinsdag bijeengekomen om nogmaals de stappen te bespreken die genomen moeten worden ‘tegen de maatregelen die de arbeidersklasse van Curaçao en de bevolking in het algemeen bedreigen’. 'Gezien de omvang van deze maatregelen is Solidaridat Sindikal van mening dat de bedreiging op breed maatschappelijk vlak moet worden aangepakt. Dit behelst eveneens de strijd die we reeds voeren om de Isla-raffinaderij open te houden en om te voorkomen dat meerdere maatregelen de Curaçaose gemeenschap raken.'

Om een zo breed mogelijke basis te creëren, die de plannen van Solidaridat Sindikal steunt, is er reeds contact opgenomen met organisaties als Frente Amplio, wijkorganisaties en speciale groepen voor vrouwen en de jeugd.

Inspectie Gezondheidszorg Curaçao doet onderzoek bij Sint Elisabeth Hospitaal, Sehos

Minister wil weten of stoppen electieve operaties te wijten is aan gebrek aan financiën


De Inspectie Gezondheidszorg doet onderzoek bij het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) op instructie van minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en natuur (GMN). Camelia-Römer wil weten of het stoppen van de electieve operaties inderdaad te wijten is aan een gebrek aan financiën. 

'Ik vind het van belang dat wordt nagegaan of dit een verantwoordelijke beslissing is geweest van de directie en of andere maatregelen hadden kunnen worden genomen', zegt de Camelia-Römer in het Antilliaans Dagblad van vandaag, donderdag 18 juli 2019.

De Inspectie Gezondheidszorg houdt sowieso toezicht op de gezondheidstoestand van de bevolking en op de kwaliteit en de toegankelijkheid van de gezondheidszorg, en dus ook instellingen en medische beroepsbeoefenaren. Dat staat op de website.

Maar, nu is wat Sehos betreft ‘een meer extensieve monitoring dan gebruikelijk’ nodig, stelt minister Camelia-Römer. Volgens een persbericht van het ministerie van GMN is de inspectie inmiddels begonnen met het onderzoek ‘om een beter beeld te krijgen van de situatie, de oorzaken en de stappen die genomen moeten worden’.


Niet alleen de gevolgen van de financiële status voor de zorg in het ziekenhuis worden geëvalueerd, maar ook de interne organisatie van processen en beslissingen. De inspectie gaat er ‘niet zonder meer vanuit dat een gebrek aan financiën een verklaring is voor de hele situatie’. Alle factoren die een rol spelen worden meegenomen in het onderzoek ‘om een oplossing te vinden en de continuïteit van zorg te garanderen’.

Vier verdachten in Lacerta-zaak, Curaçao, onder strikte voorwaarden in vrijheid gesteld

Van Kwartel, voormalig directeur Refineria di Kòrsou: 'Ik ben onschuldig' 


De vier verdachten in de Lacerta-zaak zijn gistermiddag onder strikte voorwaarden door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld. De verdachten moeten alle vier beschikbaar blijven voor justitie, hun volledige medewerking verlenen en moesten bij hun vrijlating gistermiddag hun paspoorten inleveren. Verder hebben de mannen ook een contactverbod met elkaar opgelegd gekregen en gelden ze nog steeds als verdachten in het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 18 juli 2019.

Het betreft de vier verdachten Roderick van Kwartel, Ashley Isidora, Gilbert Gregory Cijntje en Michèle Mario Kinburn.

Het viertal - allen voormalig employés van Refineria di Kòrsou (RdK) - wordt er door het Openbaar Ministerie van verdacht zich gedurende het onderhandelingsproces voor een strategische partner voor de Isla-raffinaderij schuldig te hebben gemaakt aan het vragen van een groot bedrag aan steekpenningen.

Van Kwartel, de voormalig directeur van RdK werd sinds 24 juni vastgehouden, ruim drie weken geleden, en aan een grondig verhoor onderworpen. Hetzelfde geldt voor Isidora. De twee andere verdachten zaten sinds 27 juni vast.

Bij vrijlating werden de verdachten opgewacht door familie en vrienden en weigerden de meesten een verklaring af te geven aan de pers. Terwijl hij snel naar een wachtend busje liep, verklaarde Van Kwartel, dat hij onschuldig is en verder geen commentaar levert. Zijn echtgenote liet later tegenover TV Direct weten, dat ‘dit het bewijs is dat het recht zegeviert’. 'Ik heb altijd gezegd dat Roderick van Kwartel onschuldig is en dit zal bewijzen. Dat heeft hij nu gedaan.'

'De vis wordt duur betaald' in Suriname

'De Guyanezen doen het werk dat Surinamers niet bereid zijn om te doen, dat geldt ook voor Wikash''Het water nodigt niet uit tot zwemmen. Het is bruin van kleur en de rondslingerende bierblikjes en andere plastic troep dansen op de golven. In de verte vliegt een zeearend. Hij slaagt erin om met zijn klauwen een vis uit het water te halen. Vlakbij onze voeten doemen twee nieuwsgierige modderkruipers op. We raken aan de praat met een lokale visser. Zijn naam is Wikash. Hij blijkt een vluchteling te zijn uit Brits Guyana die al twaalf jaar als visser in Nickerie (Suriname) werkt.' Dit schrijft Arend Jan Boekestijn is historicus en oud-VVD-Tweede Kamerlid vandaag, donderdag 18 juli 2019, op de website van NPO Radio 1.


Na de dekolonisatie van Brits Guyana braken er spanningen uit tussen verschillende etnische groeperingen waardoor sommigen onder hen naar Suriname uitweken. Tegenwoordig gaat het veel beter in zowel Brits als Frans Guyana, sommigen zeggen beter dan in Suriname, maar er werken nog steeds Guyanezen in Suriname. Guyanezen hebben het lastig in Suriname. Nationalisering is buitengewoon lastig en door de enorme bureaucratie tijdrovend. Zij worden wel gedoogd maar Surinamers vrezen dat zij hun banen inpikken. In werkelijkheid doen de Guyanezen het werk dat Surinamers niet bereid zijn om te doen. Dat geldt ook voor Wikash.

Surinamers vissen met smalle boten op de brede Surinaamse rivieren. Guyanezen wagen hun leven met wat grotere boten op de Atlantische Oceaan waar het behoorlijk kan spoken. Hij werkt elke dag tenzij het stormt.

'We spreken af dat wij vanavond met hem mee de zee opgaan. Om 17.00 uur melden wij ons bij zijn boot. Hij is aan het hozen. Hij haalt een Surinaams gezegde aan: ‘het is geen boot als er geen lek is’. Na het hozen inspecteert hij de netten. Hij heeft zowel een sleepnet als een fuiknet. Een grote jerrycan met benzine voor de Yamaha 40 pk motor gaat ook mee.'


'Met grote snelheid gaan we de Nickerie rivier op richting open zee. De boot klieft door de golven en iedereen wordt kletsnat van het buiswater. Het getij speelt een rol. Met eb gaat de visser heen en met vloed keert hij terug. De heenreis duurt daardoor aanmerkelijk langer dan de terugreis. Na een uur komen we aan bij zijn vaste visplek die wordt gemarkeerd door stokken. Hij maakt de boot vast en begint het fuiknet van vijftien meter uit te rollen en te installeren. Als hij klaar is rookt hij een sigaretje en vertelt hij dat hij pas gaat vissen als het gaat schemeren. (...)'   

Lees hier het vervolg van dit sfeerartikel.

LVV verstrekt 250 visvergunningen voor 2019 in de districten Coronie en Nickerie

(Bron foto: NII)
Minister Parmessar hoopt visvergunningen voor 2020 al in januari te kunnen verstrekken


De afdeling Visvergunningen van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) heeft op 15 en 16 juli in de districten Coronie en Nickerie visvergunningen voor het jaar 2019 vertrekt aan belanghebbenden. In de categorie binnenwateren visserij, bekend als BV, zijn 5 spannet, 5 lijnnet, 6 drijfnet, 40 Fuik, 26 sleepnet en 71 kieuwnet vergunningen verstrekt. In de categorie kustvisserij, bekend als SKB, zijn in Nickerie 98 vergunningen verstrekt, terwijl er in het district Coronie 2 SKB en 1 BV vergunning aan belanghebbenden zijn uitgegeven. Dit laat het ministerie woensdag 17 juli 2019 weten via het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Minister Rabin Parmessar had de sector beloofd, dat indien aan alle voorwaarden zou zijn voldaan, hij over zou gaan tot het tekenen van de vergunningen.

Volgens Nelia Finisie van de afdeling Visvergunningen is er een vastgestelde procedure voor het verlengen van een visvergunning. Voor wat het Bigipan gebied betreft, is er enige ordening gebracht in het vergunningen beleid. Was het vroeger zo, dat met één en dezelfde vergunning vissen en garnalen mochten worden gevangen, is het nu opgedeeld in twee aparte vergunningen. Er bestaat nu dus sinds vorig jaar een vergunning voor sleepnet en qnet garnalen. Een visser die vis en garnalen in het Bigipan gebied wenst te vangen moet dus nu twee aparte vergunningen hebben.

De samenwerking met de visserijsector in Nickerie is de afgelopen maand opgevoerd, zegt Abas Noredjo, voorzitter van de Coöperatie Ontwikkeling Visserijsector Nickerie. De afdeling Visserij treed op geregelde basis in overleg met de coöperatie. Abas ervaart de nieuwe ontwikkelingen in de visserijsector als zeer positief. Het stemt hem goed, dat de vissers nu over hun visvergunningen beschikken.

Minister Rabin Parmessar zegt voornemens te zijn er alles aan te doen om de visvergunningen voor 2020 al in januari te verstrekken. Er bestaat echter geen ruimte voor nieuwe aanvragen, vanwege de landelijke ordening welke opgang wordt gebracht.

Aangekondigde actie Vereniging van Medici in Suriname, VMS, drie weken opgeschort

Medisch directeur Staatsziekenfonds (SZF) Humphrey Hasrat wordt niet vervangen

Minister van Financiën Hoefdraad moet betalingen van declaraties in één keer te doen...


De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) deelt mee, dat de acties die aangekondigd waren met drie weken worden opgeschort. Dit besluit is genomen op een algemene ledenvergadering, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 18 juli 2019. De eis dat medisch directeur van het Staatsziekenfonds (SZF) Humphrey Hasrat moest worden vervangen, is  niet gehonoreerd door president Desi Bouterse.

De andere punten die met financiën en administratie te maken hebben zijn wel geaccepteerd. De VMS heeft gisteravond vergaderd met haar leden. De eis dat Hasrat van het toneel moet verdwijnen bij het Staatsziekenfonds (SZF) en zelfs uit de zorgsector, leverde veel discussie op. De VMS accepteert Hasrat niet als gesprekspartner. De vergadering heeft besloten dat een evaluatieperiode wordt ingebouwd.

De afspraken die eerder zijn gemaakt met het SZF zullen worden nageleefd. Ook zal op basis van de bestaande overeenkomst, de verlenging plaatsvinden. De VMS had ook geëist dat declaraties in één keer uitbetaald moeten worden en niet in twee termijnen, zoals nu het geval is. Gistermiddag heeft de president vergaderd met de VMS en andere betrokkenen. Er zijn nog geen formele mededelingen gedaan

De VMS heeft vandaag onderstaand summier persbericht uitgegeven. Van de zijde van de regering zijn nog geen mededelingen gedaan.

'De VMS, in een zeer druk bezochte ledenvergadering bijeen op woensdag 17 juli 2019 om 19.00 u, heeft besloten de aangekondigde acties met 3 weken op te opschorten, om de President, de Minister van Volksgezondheid en het SZF, in de gelegenheid te stellen tot uitvoering over te gaan van hetgeen op zondag 14 juli 2019, dinsdag 16 juli 2019 en heden is afgesproken met de VMS. Over 3 weken zal in een nieuwe Algemene Leden Vergadering na evaluatie door de leden worden besloten of de overeengekomen punten correct zijn uitgevoerd.' 

De administratieve en financiële zaken die speelden, zijn wel gehonoreerd door de president. Zo zal de minister van Financiën over de brug moeten komen om de betalingen van de declaraties in één keer te doen. Hierover moest president Bouterse afstemmen met minister Gillmore Hoefdraad die uitlandig is.

De VMS heeft een veiligheidsclausule ingebouwd en heeft de acties voor drie weken opgeschort. In die periode moeten de afgesproken zaken in orde worden gemaakt.

Assemblee behandelt eindelijk de Wet Constitutioneel Hof

Constitutioneel Hof moet wetten toetsen aan de Grondwet

Mathoera (VHP):  De Wet Constitutioneel Hof heeft momenteel geen prioriteit om behandeld te worden'


De Nationale Assemblee behandelt na drie jaar verdaging vanmiddag, donderdag 18 juli 2018, de Wet Constitutioneel Hof. Er zijn twee vergaderingen uitgeschreven voor vandaag. Na ingekomen stukken wordt de Wet Minimumloon afgerond, zo meldt Starnieuws.

Melvin Bouva (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, zei bij de behandeling in juni 2016 dat er dringende behoefte is aan een Constitutioneel Hof. Dit Hof is opgenomen in artikel 144 van de Grondwet. De organieke wet ontbreekt echter tot vandaag de dag.


In de wet wordt de samenstelling, inrichting en werkwijze geregeld, alsmede de rechtsgevolgen van beslissingen van het Constitutioneel Hof. Dit orgaan is bevoegd om wetten te toetsen aan de Grondwet.

Tijdens het 8 decemberstrafproces had de Krijgsraad het Openbaar Ministerie (OM) gevraagd of er geen sprake was van inmenging in de zaak. Dit gebeurde toen De Nationale Assemblee de Amnestiewet wijzigde waarin bepaald is, dat het rechtsproces beëindigd moest worden. Vier jaar lang was het proces stilgelegd in afwachting van de beantwoording van de rechtsvraag vanuit het Openbaar Ministerie.

Het OM had gevraagd om het proces te schorsen tot de instelling van het Constitutioneel Hof dat de rechtsvraag moest beantwoorden. De Krijgsraad legde de gewijzigde Amnestiewet van 5 april 2012 naast zich neer en het 8 decemberproces werd opgestart. Het wachten is op het vonnis van de Krijgsraad dat binnenkort wordt verwacht.


De Wet Constitutioneel Hof heeft momenteel geen prioriteit om behandeld te worden, zegt Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) vandaag in de Suriname Herald. Ze vindt het raar dat De Nationale Assemblee een agenda van 24 juni 2016 voortzet. 'Na drie jaar ga je het vervolg van de wet weer op de agenda zetten?'

Ze is van oordeel, dat parlementariërs ruim van tevoren de gelegenheid moeten krijgen om zich voor te bereiden op een wet. Men wil volgens haar geen kwalitatieve behandeling van de wet hebben.

Mathoera benadruk,t dat de behandeling van de Wet Constitutioneel Hof geen prioriteit geniet, omdat de focus momenteel ligt op de economie en stabiliteit van het land en de huidige koers die al maar aan het stijgen is. Mathoera voegt er meteen aan toe dat de Wet Constitutioneel Hof wel moet komen en ingesteld moet worden. Echter, het is nu geen prioriteit.

Zoals de wet er nu uitziet, is het een politiek orgaan en het heeft volgens de parlementariër niet als doel om de rechtstaat te versterken. Het is volgens haar bedoeld om de belangen van de zittende regering te behartigen. 'De uitspraken van de rechterlijke macht moeten gerespecteerd worden. Er moet geen politiek orgaan worden benoemd dat politiek gekleurde beslissingen gaat nemen.'