donderdag 14 maart 2019

Vrouw beroofd van haar tas in Abrabroki

Ondanks dat vrouw zich verzet verdwijnt overvaller met haar tas


De politie van Nieuwe Haven kreeg gistermiddag omstreeks één uur een melding van een straatroof op de kruising van de Calcutta- en de Herman Steinbergstraat. 

Het slachtoffer zou in haar auto stappen, na inkopen te hebben gedaan in een winkel, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 14 maart 2019. Een ongewapende crimineel liep haar tegemoet en rukte haar tas weg. De vrouw vocht terug met de rover, maar het lukte hem toch om er met haar tas vandoor te gaan.

Het onderzoek in deze zaak duurt voort. De dader is nog onbekend.

Politie wil met videobeelden rechtvaardigheid bewijzen van doodschieten door agent van bedreigende man met houwer te Albiina

Agent schoot op 18 februari 32-jarige Kenneth Dikan dood


Het Korps Politie Suriname heeft vandaag, donderdag 14 maart 2019, onderstaand filmpje vrijgegeven van het moment waarop op 18 februari de 32-jarige Kenneth Dikan te Albina neergeschoten werd nadat hij een politieman zou hebben bedreigd met een houwer.

Volgens ooggetuigen rende de man met zijn houwer achter de politieman aan. Vanwege aanhoudende geruchten binnen vooral de Albinese gemeenschap, dat het niet noodzakelijk zou zijn geweest voor de agent om op Dikan te schieten, is door het korps nu besloten om de beelden met de gemeenschap te delen.
De politieambtenaar werd door Dikan aangevallen met een houwer en ter eigen verdediging schoot hij op Dikan met zijn dienst vuistvuurwapen.

Het politioeonderzoek heeft naar voren gebracht, dat het gebruik van vuurwapengeweld door die politieman rechtmatig was. In het filmpje is te zien, dat de agent in burger moet rennen voor zijn leven nadat hij door de man, die psychisch niet in orde zou zijn, achterna werd gezeten. Op de beelden is te zien, dat hij zich al rennend omdraait en op de dader schiet.

Deze beelden zijn mede gebruikt in het onderzoek om te toetsen of de handeling van die politieambtenaar wel of niet rechtmatig was.

Politie zal tijdens verkeerscontroles 'vermanend' optreden inzake Rij-en Voertuigenbelasting

Korps Politie Suriname worstelt met controle op betaling Rij- en Voertuigenbelasting


'De politie zal tijdens de geregelde verkeerscontroles de Rij-en Voertuigenbelasting meenemen. Vooralsnog zal vermanend worden opgetreden', aldus waarnemend korpschef Roberto Prade vandaag, donderdag 14 maart 2019, op Starnieuws. 

De Surinaamse Politiebond heeft zijn leden verboden om op te treden tegen mensen die geen Rij- en Voertuigenbelasting hebben betaald. De bond wil van de bevoegde autoriteit, de procureur-generaal de instructies over het optreden krijgen. Volgens de Wet Rij- en Voertuigenbelasting is het ministerie van Financiën belast met de uitvoering.

Stichting Centre for Public Affairs Suriname, die een rechtszaak aanhangig heeft gemaakt tegen de wetgeving, vindt dat de politie niet zou mogen optreden, totdat de rechter een vonnis heeft geveld. De uitspraak van de rechter zal op 28 maart zijn.

Het bestuur van de Surinaamse Politiebond stelt, dat op basis van het Politiehandvest wordt opgetreden. Er worden geen opdrachten van anderen, dan het bevoegde gezag geaccepteerd.

Jaguar doodgereden op een weg tussen toeristische bestemmingen Playa del Carmen en Tulum, Mexico

Necropsie van de doodsoorzaak: meer dan 20 kogels gevonden in lichaam vrouwtjes jaguar


Meer dan 20 kogels zijn gevonden in het levenloze lichaam van een vrouwtjes jaguar die zondagavond 10 maart 2019 werd overreden op de snelweg tussen de toeristische bestemmingen Playa del Carmen en Tulum, bij de ingang van de parken Rio Secreto en Xcaret, zo onthulde de necropsie die op het dier werd uitgevoerd. Het voertuig dat de kat raakte, vernietigde de schedel volledig.

Een versie zegt, dat de wonden niet vers leken, maar het laat wel zien dat stropers het dier op een gegeven moment probeerden op te jagen.

(Bron foto: Profepa)
Een andere versie is, dat de vrouwelijke jaguar had kunnen vluchten voor stropers en gedesoriënteerd was door het effect van de munitie op haar lichaam. De Procuraduría Federal de Protección al Ambiente (Profepa) en de gemeentelijke autoriteiten verzochten om de necropsie van de doodsoorzaak.

De melding die leidde tot de ontdekking van het levenloze lichaam van de jaguar werd na negen uur zondagavond ontvangen en was van burgers die de autoriteiten in de gemeente op de hoogte brachten.

De milieu-autoriteiten evalueren momenteel welke acties zullen worden ondernomen om deze soort te beschermen, die federaal wordt beschermd door NOM-059-SEMARNAT-2010, omdat deze met uitsterven wordt bedreigd en de jacht op dit dier resulteert in strafrechtelijke sancties van 1 tot 9 jaar in de gevangenis.


(Suriname Mirror/The Yucatan Times/noticaribe.com.mx/Linea Directa)

VS in 2018 nog steeds niet 100 procent positief over mensenrechtensituatie in Suriname

Amerika constateert in 2018 nog steeds manco's in aanpak mensenrechten


- VS zeer kritisch over de situaties in cellenhuizen van politiebureaus


De afgelopen periode hebben de autoriteiten diverse acties ondernomen om de mensenrechtensituatie in Suriname te verbeteren. Desondanks is er nog veel werk aan de winkel. Zo blijkt uit het woensdag uitgekomen ‘Mensenrechtenrapport 2018’ van de Verenigde Staten (VS) - zie hierna - , zo schrijft  de Ware Tijd vandaag, donderdag 14 maart 2019.

Onder andere heeft de regering stappen ondernomen om ambtenaren die zich schuldig hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen zowel bij de veiligheidstroepen als elders bij de overheid na onderzoek, te vervolgen en te straffen. Waarnemers toonden desalniettemin hun bezorgdheid over het feit, dat hoge overheidsfunctionarissen en beveiligingsfunctionarissen niet werden aangepakt.

Politieke moorden of onwettige acties tegen politieke tegenstanders zijn niet gerapporteerd. 'Er waren geen berichten dat de regering of haar agenten willekeurige of onwettige moorden pleegden', aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, het State Department.In het document wordt gewag gemaakt van de stand van zaken in het strafproces tegen toenmalig legerleider, huidig president Desi Bouterse en medeverdachten van de 8 Decembermoorden.

Verder wordt gemeld dat ook het afgelopen jaar geen vooruitgang is geboekt 'bij het instellen van de Waarheids- en Verzoeningscommissie zoals vereist door de Amnestiewet'. Mensenrechtenkwesties die zich, aldus de VS, voordoen betreffen corruptie, mensenhandel, geweld en misbruik tegen vrouwen en kinderen, kinderarbeid en strafrechtelijke laster. Weliswaar zijn er gedurende het jaar geen vervolgingen geweest in het kader van de lasterwetgeving.

Hoewel de wet zaken als marteling van gedetineerden verbiedt, maken mensenrechtenorganisaties, advocaten en de media regelmatig gewag maken van misbruik door de politie, waaronder onnodig geweld tijdens aanhouding van verdachten en mishandeling bij verhoor, aldus het rapport.

De VS is redelijk tevreden over de omstandigheden in de gevangenissen, maar is wel kritisch over de situaties in de cellenhuizen van de politiebureaus. Volgens het State Department voldoen de penitentiaire inrichtingen aan de internationale standaarden, maar is wel sprake van personeelsonderbezetting. Ook wordt een gebrek aan deugdelijke nooduitgangen gerapporteerd en wordt aangegeven dat cellen individueel worden afgesloten met hangsloten en worden er geen noodevacuatie-oefeningen gehouden. De situatie in de cellenhuizen vindt de VS evenwel bar en boos. Het rapport somt op: 'Overbevolking was een probleem in de detentiecentra van politiebureaus die onder toezicht staan van de politie. Oudere gebouwen hebben geen adequate verlichting en ventilatie, beschikken over beperkte functionerende sanitaire voorzieningen. Hygiënische omstandigheden waren slecht. Slechte afwatering heeft ervoor gezorgd dat sommige cellenhuizen onder water lopen. De politie heeft geen standaardprocedures voor het beheer van detentiecentra. Elke faciliteit had zijn eigen regels. Politieagenten werden aangesteld bij cellenhuizen zonder enige gespecialiseerde opleiding.'

Ook wordt gesteld, dat cellenhuizen niet over extra bewaking beschikken en dat extra beveiliging wordt overgelaten aan politieagenten die regulier werk moeten doen. 'Politieagenten beschikten niet over adequate medische beschermingsmiddelen om gedetineerden te behandelen die medische hulp nodig hadden. Er zijn gevallen gemeld van overdraagbare ziekten in detentiecentra.'

In het rapport worden nog meer zaken op andere gebieden van mensenrechten genoemd waaraan Suriname hard moet werken voor verbetering.

Ondernemersvereniging DMO, Curaçao, tegen verhogen tarief omzetbelasting naar 9%

(Bron foto: Eigen foto Suriname Mirror)
DMO verzet zich ook tegen verhogen accijnzen op bier en gedestilleerd en verlengen eigen risicoperiode

'Het verhogen van de omzetbelasting met 50 procent, resulteert in een verminderde koopkracht'


'Het door de overheid aangekondigde pakket van maatregelen zal de economie van onze Unesco-binnenstad hard schaden en in een verder verval brengen.' Ondernemersvereniging DMO (Downtown Management Organization) is tegen het verhogen van het ob-tarief (omzetbelasting) naar 9 procent, het verhogen van de accijnzen op bier en gedestilleerd en de verlenging van de eigen risicoperiode, aldus bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 14 maart 2019.

De verhoging van het ob-tarief van 6 naar 9 procent zal leiden tot een inkomensverlies bij de ondernemers, zo meent DMO. 'Het verhogen van de omzetbelasting met 50 procent, zonder een lastenverlichting voor de consument, resulteert in een verminderde koopkracht.'

De prijzen voor basislevensonderhoud gaan omhoog, wat leidt tot lagere uitgaven aan onder andere kleding, schoenen, make-up, luxeproducten en uit eten gaan. 'Deze categorieën detailhandel zijn juist in de meerderheid aanwezig in onze binnenstad. De opbrengsten in de binnenstad zullen dus significant lager worden, dit terwijl de omzetten al jaren achteruitlopen en onder druk staan', aldus DMO-directeur Carine Ghazzi.

Zoals het College financieel toezicht (Cft) en de Commissie Begrotingsdoorlichting ook aangeven, ligt de oorzaak van het huidige begrotingstekort grotendeels aan ‘onvoldoende budgetdiscipline’ en ‘geen of weinig vooruitgang wat betreft de implementatie van kostenverlagende maatregelen’, vervolgt DMO.

Regering Curaçao in Staten weinig mededeelzaam over verkoop aandelen UTS

Statenleden uiten kritiek op de weinig transparante procedure


Kan een bedrijf als UTS verkocht worden zonder wetgeving die door de Staten is goedgekeurd? Verschillende Statenleden uitten gisteren kritiek op de weinig transparante procedure. De spoedvergadering van de centrale commissie van de Staten was op speciaal verzoek van minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) binnen twee dagen bijeengeroepen en had als enige agendapunt de verkoop van de aandelen van telecommunicatiebedrijf UTS, zo schrijft vandaag, donderdag 14 maart 2019, het Antilliaans Dagblad.


Maar, ook gisteren kon Jesus- Leito geen details geven over de overname. Zij beroept zich nog altijd op een ‘non-disclosure agreement’ en de boodschap luidt: er ligt een Share Purchase Agreement (een overeenkomst over het verkrijgen van de aandelen) op tafel en de intentie tot verkoop is gemeld aan Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsidentiteiten (SBTNO).

'We vechten ervoor volgende week het contract te kunnen sluiten.'

De voorzitter van de commissie Privatisering UTS, Alberto ‘Chos’ Romero, ging kort in op de voorwaarden van de regering waarover overeenstemming is: de naam Chippie en UTS blijven een of twee jaar en worden dan herzien, scholen en universiteit krijgen voor langere periode gratis internet en de koper houdt rekening met de afspraken met werknemers over afvloeiing tot eind 2020. Maar over de duurtetoeslag voor gepensioneerden moet nog verder worden onderhandeld. Het vaststellen van de prijs heeft het meeste tijd gekost.

Project Arawak verwacht dat rond 22 juli MoU's getekend worden met meerdere kandidaten voor Isla-operator

Medio oktober moet het contract zijn afgerond en ondertekend

Refineria di Kòrsou (RdK) informeert zo'n 2.000 werknemers Isla over de toekomst van de lokale olie-industrie


In een aangepaste planning gaat het Project Arawak, in verband met de zoektocht naar een nieuwe operator van de Isla-raffinaderij vanaf 2020, ervan uit dat op of rond 22 juli 2019 de diverse Memoranda of Understanding (MoU’s) met hopelijk meerdere partijen getekend kunnen worden. Vervolgens moet medio oktober het contract zijn afgerond en ondertekend. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 14 maart 2019.

Refineria di Kòrsou (RdK), de overheids-nv die namens het Land Curaçao eigenaar is van de raffinaderij, heeft gisteren circa 2.000 werknemers die hun inkomen bij en op het Isla-terrein verdienen, ingelicht over de stand van zaken met betrekking tot de toekomst van de lokale olie-industrie. Dat gebeurde in twee sessies in het WTC.

Na het onverwacht afhaken van Motiva/Aramco als ‘preferred partner’ op 31 januari is een nieuwe aanpak ingezet. Er is een comité Project Management Organisatie (PMO), onder voorzitterschap van Evelyn Kruithof-Bor, ingesteld en onmiddellijk zijn alle eerdere geïnteresseerden benaderd met de vraag of zij nog belangstelling hebben. Ook is een lijst met aanvullende partijen samengesteld. Zo kregen de toehoorders te horen.

Daarbij was ook interim-directeur van RdK Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, terwijl PMO-lid Arthur Gevers voor een groot deel het woord voerde. Gevers kent de Isla - waar hij al 28 jaar werkzaam is als senior engineer - als zijn broekzak.

Sommige bewoners Trio-dorp Kwamalasamutu drinken water met door SWM toegevoegd chloor

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
'Ik houd mijn hart vast voor deze dorpelingen en hoop niet dat ze ziek worden of zelfs dood gaan'


Ondanks het verbod van de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij (SWM) aan bewoners van het Trio-dorp Kwamalasamutu om het aangeboorde bronwater te drinken, geven sommigen hieraan geen gehoor. Er is chloor aan het water toegevoegd om het te zuiveren van bacteriën. 

'De mensen die dicht bij de waterinstallatie wonen, gaan ernaar toe om toch het chloorwater te drinken, omdat ze dorstig zijn', zegt een bewoner vandaag, donderdag 14 maart 2019, in de Ware Tijd. 'Ik houd mijn hart vast voor deze dorpelingen en hoop niet dat ze ziek worden of zelfs dood gaan.'

De waterinstallatie is relatief ver verwijderd van de rivier. De bewoners worden volgens deze bewoner sinds december vorig jaar geteisterd door een grote droogte, waardoor de kreken zijn uitgedroogd. Het water in de rivier is erg laag. Omdat veel mensen toch met dit weinige water hun emmers willen vullen, blijft het niet helder vanwege omwoeling van bodemvuil.

'We hebben al drie maanden geen regen gezien en als dit nog langer doorgaat, is dat niet normaal. Dit heeft te maken met klimaatverandering', denkt de bewoner.

De overheid heeft per vliegtuig water in flessen en jerrycans getransporteerd naar het dorp. 'Het is al bijna op, terwijl het voor langere tijd bestemd was.' De bewoner vertelt dat de waterinstallatie al een jaar buiten werking is, maar dat de overheid nu pas naar het gebied is gekomen om het probleem op te lossen. Naar zijns inziens is de waterpomp niet in staat voldoende druk te maken om het water te distribueren naar de huishoudens.

Vorige week hebben SWM-medewerkers samen met districtscommissaris Theresia Cirino van Coeroeni het dorp bezocht. Er zijn werkzaamheden verricht, maar de waterinstallatie is nog niet in orde. De SWM-werknemers zijn intussen weer vertrokken naar Paramaribo om binnenkort terug te keren. Ze hebben ook monsters meegenomen om de kwaliteit van het water te onderzoeken.

Sommige dorpelingen willen dit probleem niet voor de overheid alleen overlaten. Ze zien graag dat niet-gouvernementele organisaties zoals het Amazon Conservation Team (ACT) een handje helpen. In Tepu is er onlangs met de medewerking van ACT een waterinstallatie in gebruik genomen.

Ahmadiyya Moslim Gemeenschap in Suriname begint eigen digitaal televisiekanaal

Muslim Television Ahmadiyya International (MTAI) op kanaal 5.3

Zender wil 'de correcte religieuze informatie over de islam en andere wereldreligies aan de Surinaamse samenleving te presenteren'


De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap in Suriname begint met een eigen digitaal televisiekanaal, 'om de correcte religieuze informatie over de islam en andere wereldreligies aan de Surinaamse samenleving te presenteren'. De moslimorganisatie lanceert in samenwerking met Rapar Broadcasting Network (RBN) op kanaal 5.3 de Muslim Television Ahmadiyya International (MTAI). 

'We hebben al drie weken testuitzendingen gedraaid en vrijdag gaan we het station officieel introduceren', zegt Lubna Mushtaq (19) vandaag, donderdag 14 maart 2019, in de Ware Tijd. Zij is dochter van de Pakistaanse geestelijke Laiq Ahmad Mushtaq, die meer dan vijftien jaar met zijn gezin als missionaris van de Ahmadiyyagemeenschap in Suriname woont.

'In die vijftien jaar hebben we een ramadanprogramma verzorgd bij RBN TV. Met een eigen televisiekanaal kunnen we meer doen, zoals eigen programma's maken', zegt ze. De uitzendingen worden uitgezonden vanuit het hoofdcentrum in Londen, Engeland. 'Daar zetelt al langer dan 25 jaar de MTA International die over de gehele wereld haar programma's uitzendt. Er zijn daartussen televisiestations zoals die van ons, die hun programma's bijzetten waarna die over de hele wereld worden uitgezonden', legt Mustaq uit.

Omdat de organisatie nog niet zelf beschikt over een grote opnamestudio en geavanceerde apparatuur, zal zij zich alleen focussen op het filmen van eigen evenementen. 'Ons eerste filmmateriaal wordt dan de launch van het televisiekanaal, dat we dan opsturen naar Londen en zij zullen het dan in een programma gieten en het over de hele wereld vertonen. "Het is de bedoeling dat we eigen programma's maken', zegt Mustaq.

Met RBN heeft de organisatie een contract van drie jaar dat, als de samenwerking goed wordt bevonden, steeds wordt verlengd.

MTA International is een wereldwijd medianetwerk dat beweert 'waarheid, vrede en harmonie' naar alle windstreken te verspreiden. MTA begon haar uitzendingen op 1 januari 1994. Aanvankelijk kon MTA maar gedurende 5 uur per dag in Europa ontvangen worden. Vanaf 1 april 1996 is MTA over de gehele wereld 24 op 24 uur te ontvangen via verschillende satellieten

Werkzaamheden herstel weg van Apoera naar Washabo gestart

Bewoners dorpen Apoera, Section en Washabo blij dat de weg eindelijk wordt aangepakt


 
Conform de belofte van president Desi Bouterse en de toezegging van de per 1 februari aangestelde districtscommissaris Joannne Aroepa is een  aanvang gemaakt met de rehabilitatie van de weg van Apoera naar Washabo, zo meldt het Burger Informatiecentrum (BIC) Kabaalebo woensdag 13 maart 2019.

Men is bezig met het aanbrengen van de eerste laag, bestaande uit base course. Het is de bedoeling dat de weg goed verhoogd wordt met enkele lagen, om een duurzaam product te leveren.

De weg Apoera - Washabo is jarenlang een groot heikelpunt geweest van de gemeenschap. In de regentijd had men te kampen met grote gaten en modder, terwijl in de droge tijd de mensen langs de weg een overlast aan stof hadden.

De start van de rehabilitatie van deze weg betekent een grote opluchting voor de bewoners van de dorpen Apoera, Section en Washabo.

Minister Elias van Volksgezondheid heft ontheffing van milieu-inspecteur op

'De milieu-inspecteur heeft conform een dienstopdracht zijn werk gedaan met andere collega's'


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft besloten de ontheffing van een milieu-inspecteur - die te Brokopondo in opdracht van een stichting watermonsters nam - terug te draaien, na een onderhoud dat de minister gisteren had met de bond bij de Milieu-Inspectie bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), aldus Starnieuws vandaag, donderdag 14 maart 2019.

De bewindsman zegt, dat de milieu-inspecteur conform een dienstopdracht zijn werk heeft gedaan met andere collega's. Dit is gebleken tijdens een nader onderzoek en uit het gesprek met het bondsbestuur onder leiding van David Bakker.

De bond had de minister schriftelijk gevraagd om ontvangen te worden, waardoor uitleg gegeven kon worden over de zaak. De milieu-inspecteurs waren behoorlijk verhit door de ontheffing van hun collega, die op 1 maart met een dienstopdracht naar Brokopondo was gegaan. Er waren watermonsters genomen, die vernietigd moesten worden op instigatie van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij.

Bakker heeft aangegeven, dat de milieu-inspecteurs niet buiten hun boekje zijn gegaan en de gebruikelijke procedure hebben gevolgd. Dit wordt beaamd door de minister. Hij hoopt dat hiermee de rust weer teruggekeerd is. De milieu-inspecteur mag vanaf vandaag weer aan het werk.

Minister Hoefdraad bespreekt door Agence Française de Développement gefinancierde projecten met AFD-directeur

(Bron foto: NII)
Albina hospitaal en veerverbinding St. Laurent en Albina door AFD gefinancierd


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft dinsdag de directeur van de Agence Française de Développement (AFD), Laurant Fakhoury - met wie Suriname een aantal ontwikkelingsprojecten in uitvoering heeft - ontvangen. Fakhoury werd vergezeld door de Franse ambassadeur, Antoine Joly, en de Surinaamse vertegenwoordiger van de AFD, Gaelle Narayanassamy. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, woensdag 13 maart 2019.

Met de directeur zijn gesprekken gevoerd over verschillende projecten waaronder het Albina hospitaal. Dit hospitaal moet nog operationeel worden en door de AFD is een aanvullende financiering van vijf miljoen euro voorgesteld. Het formeel papierwerk voor dit additioneel bedrag zal voor eind juni gefinaliseerd worden.

Ook de veerverbinding tussen St. Laurent en Albina kwam aan de orde, waarvoor de financiering eindelijk rond is.

Verder werd een project besproken waarbij de N.V. Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) ondersteunt zal worden om alle lagen van de bevolking te voorzien van schoon en veilig drinkwater. Het bedrag van dit project is ongeveer 20 miljoen euro. Om een zekere mate van ontwikkeling te brengen in Moengo en Albina, is ook een energieproject in voorbereiding. In dit project is Frans-Guyana ook betrokken. De mogelijkheden zijn ook besproken om de stad Albina tot ontwikkeling te brengen.

De Financiën-minister stelt, dat de regering van Suriname bewezen heeft serieus om te gaan met eerder verkregen middelen. 'De organisaties gaan niet naar jou toekomen als je niet serieus bent.'

De schenkingen worden volgens de bewindsman goed gebruikt, wat organisaties als de AFD en andere landen stimuleert om met Suriname te blijven samenwerken. De AFD-directeur, die eveneens de relevantie van de eerder genoemde projecten aanhaalde, benadrukte dat het belang van de bevolking voorop staat. 'Al deze projecten zijn om de samenleving te helpen. Het is een vruchtbaar gesprek geweest', aldus Fakhoury.

Leden Politiebond treden nog steeds niet op tegen niet-betalers Rij- en Voertuigbelasting

'Politie niet bevoegd om de Wet Rij- en Voertuigenbelasting te handhaven'

Uitspraak rechtszaak Stichting Centre for Public Affairs Suriname tegen de Staat 28 maart


Leden van de Surinaamse Politiebond (SPB) zullen nog steeds niet optreden wanneer blijkt dat iemand geen Rij- en Voertuigbelasting heeft betaald. De voorzitter van de SPB, Raoul Hellings, zegt vandaag, donderdag 14 maart 2019, op Starnieuws dat er nog steeds geen instructies zijn gekomen vanuit het bevoegde gezag. Er is ook geen gesprek geweest met de leiding van het korps of de minister over deze kwestie. 

De politieleiding heeft de instructies gegeven om per 13 maart te controleren of voertuigbezitters de belasting hebben betaald. De SPB heeft eerder aangegeven, dat de wet onoverzichtelijk en onduidelijk is, en bovendien de uitvoering c.q. de handhaving voor problemen zal zorgen.

Het grootste heikelpunt is dat zijdens het Openbaar Ministerie (de procureur-generaal) geen instructies c.q. richtlijnen zijn gegeven met betrekking tot de handhaving. Het bondsbestuur vindt dat de Procureur-Generaal onbevoegd is om instructies of richtlijnen tot de opsporing te geven aan de politie, aangezien deze functionaris geen vervolgingsambtenaar is en ook geen deel uitmaakt van het bevoegde gezag conform het Politiehandvest. Op basis hiervan heeft het bestuur besloten zijn leden te verbieden op te treden totdat er instructies c.q richtlijnen zijdens het Openbaar Ministerie zijn ontvangen. Deze maatregel is bedoeld om de leden te beschermen tegen de gevolgen, die voortvloeien uit onrechtmatig politieoptreden.

Het standpunt blijft volgens Hellings overeind totdat op de juiste wijze, via het bevoegde gezag de instructies zijn gegeven aan de politie.

De rechtszaak die aanhangig is gemaakt tegen de Wet Rij- en Voertuigenbelasting (RVB) is uitgeprocedeerd. De partijen, Stichting Centre for Public Affairs Suriname en de Staat hebben hun zienswijze gegeven. De rechter zal op 28 maart vonnis vellen in de rechtszaak die aanhangig is gemaakt door Stichting Centre for Public Affairs Suriname tegen de Staat, tegen de Wet Rij- en Voertuigenbelasting.

Anand Biharie van de stichting zegt, dat de politie niet bevoegd is om de Wet Rij- en Voertuigenbelasting te handhaven. Immers, de wet wordt beklaagd en er wordt gevorderd dat het onrechtmatig moet worden bevonden. Dit brengt volgens Biharie met zich mee, dat partijen onderworpen zijn aan beoordeling van de rechter. Afgewacht moet worden wat het oordeel van de rechter is, stelt Biharie.

'De essentie van de zaak brengt met zich mee dat de politie de wet niet mag handhaven vanwege de omkeerbare gevolgen die ook kunnen intreden. Dit is ook voorgelegd aan de president en de minister van Financiën', zegt Biharie. Duizenden mensen hebben bezwaarschriften ingediend tegen deze wet.

'Vadertje' regering spreekt 'haar kroost', het volk, belerend toe over nep-profielen ministers op social media

De belerende, waarschuwende toon van het NII zet geen zoden aan de dijk


Het Nationaal Informatie Instituut (NII) vindt het vandaag, woensdag 13 maart 2019, weer eens nodig om gebruikers van social media op belerende toon te waarschuwen voor nep-profielen van bewindslieden. Daarbij gebruikt het NII woorden als 'onverlaten', 'kwaadwilligen', 'kwaadaardig gedrag'

Maar, de regeringsspreekbuis durft het niet aan om gebruikers van social media, met name Facebook, die een minister met een fake profiel als 'vriend' accepteren, te omschrijven als 'naief' of 'dom', want dàt zijn ze! Die gebruikers hebben een eigen verantwoordelijkheid.

Even op Facebook zoeken en er zijn meerdere profielen van een minister te vinden. Dat moet toch tot denken aanzetten?! De belerende, waarschuwende toon van het NII zet geen zoden aan de dijk, er wordt niet naar geluisterd. In plaats daarvan zouden de autoriteiten er beter aan doen door bevoegde instanties (het Openbaar Ministerie, de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) intensief te laten onderzoeken wie een nep-profiel heeft aangemaakt en vervolgens actie te ondernemen.

Naïeve en domme gebruikers van sociale media zullen blijven misleid worden door nep-profielen van ministers en zich weinig tot niets aantrekken van waarschuwende clichés van een NII.

Het is niet voor het eerst dat het NII bericht over nep Facebookprofielen:

https://suriname-mirror.blogspot.com/2018/03/onbekenden-maken-nep-facebook-pagina-vn.html
https://suriname-mirror.blogspot.com/2018/05/hackers-hebben-het-voorzien-op.html
https://suriname-mirror.blogspot.com/2018/05/facebook-heeft-nep-profiel-van-minister.html
https://suriname-mirror.blogspot.com/2019/01/nationaal-informatie-instituut.html

Feitelijk zijn de belerende berichten van het NII absurd. Facebookgebruikers moeten gewoon opletten en vooral niet dom naief zijn, maar nadenken alvorens een vriendenverzoek te accepteren....

Hieronder het volledige integrale bericht van het Nationaal Informatie Instituut van vandaag:

'Het is ernstig betreurenswaardig dat onverlaten blijven pogen om burgers om de tuin te leiden. Kwaadwilligen lijken het tot een gewoonte gemaakt te hebben om misbruik te maken van namen van toppers binnen de overheid. Er is recent weer een neppe facebookprofiel, waarbij de naam van vicepresident Michael Ashwin Adhin wordt misbruikt, opgedoken. 

Onverlaten wekken met het neppe facebookprofiel valselijk de indruk dat de vicepresident leningen verstrekt. 

De samenleving wordt opgeroepen om alert te zijn met het misbruik van Facebook. Steeds meer personen worden getuige en soms zelfs slachtoffer van kwaadaardig gedrag op Facebook. Hierbij hebben kwaadwilligen het moedwillig gemunt op veelal regeringsleden. Er worden neppe Facebook profielen geopend van de regeerders, waarmee personen worden benaderd om zogenaamd zaken te doen. Laat u niet misleiden door kwaadwilligen! Regeringsleden zullen u nooit via social media benaderen om zaken te doen. 

Het aanbieden van leningen tegen een lage rente, uitwisselen van persoonlijke informatie onder valse voorwendselen en andere negatieve zaken zijn kenmerkend voor de trend die reeds geruime tijd is ingezet op sociaal media. Daarbij worden landgenoten door middel van dit medium benaderd door fake account beheerders van verschillende hoogwaardigheidsbekleders. 

Het Nationaal Informatie Instituut (NII) drukt u op het hart om niet in te gaan op vriendenverzoeken die zogenaamd afkomstig zijn van regeringsleiders. Het is in de afgelopen periode gebleken dat Facebook-gebruikers veelal worden misleid onder het mom van het sluiten van een lening. In sommige gevallen wordt men benaderd om geld over te maken om in aanmerking te komen voor verschillende zaken. Mensen worden ook gevraagd om hun rekeningnummers door te spelen voor het ontvangen van grote bedragen vanuit het buitenland. 

Kwaadwilligen worden op het hart gedrukt om hun ontoelaatbare kwaadaardige handelingen achterwege te laten. Het zal u geen enkel voordeel opleveren om namen van personen, die zich eraan hebben gecommitteerd om de gemeenschap te dienen, neer te halen. 

Momenteel is politie bezig met het onderzoek van enkele zaken, waarbij namen van overheidstoppers misbruikt zijn geworden. Op de juiste pagina van de vicepresident is een blauwe vink waar te nemen. Het NII attendeert u erop om extra alert te zijn bij het accepteren van vriendenverzoeken op Facebook.'