zaterdag 1 september 2018

Nieuw-Zeelander Andrew Parker maakt een ballonvaart over Paramaribo

Ballonvaart in het kader van zijn Flying High for Kids wereldballonproject


 
De Nieuw-Zeelander Andrew Parker heeft zaterdag 1 september 2018 een ballonvaart over Paramaribo gemaakt in het kader van zijn Flying High for Kids wereldballonproject dat hij in 2013 startte. 

Parker wil kinderen wereldwijd laten zien, dat dromen uitkomen als je ervoor gaat.Een bericht gedeeld door Andrew Parker (@flyinghighforkids) op


Hij maakt zijn droom werkelijkheid door in een luchtballon een wereldreis te maken door 100 landen. Suriname is het 78e land dat hij aandoet. Parker was hiervoor in Frans-Guyana.

Hij verzorgde zaterdag vanaf het Onafhankelijkheidsplein een demomstratievaart, waarna hij in het gebied van Leiding succesvol landde.

Parker is 6 september in Nickerie.

De ballonvaart werd ondersteund door de Think Tourism campagne, welke op 15 augustus 2018 door minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme werd gelanceerd.

Politie vuurt in Meerzorg op vluchtende verdachten van woninginbraak

Twee vluchtenden inbrekers in een onderbeen geraakt door politiekogels


Agenten van het politiebureau Meerzorg, het Politie Bijstand Team Regio Midden en het Politie Bijstand Team Paramaribo, hebben donderdag drie inbrekers aangehouden. Het gaat om de 34-jarige C.O.,  M.C. (38) en de 28-jarige M.J., zo meldt het Korps Politie Suriname zaterdag 1 september 2018.

Zij hadden ingebroken in een woning aan de Abdoelweg te Meerzorg. De drie drongen de woning binnen door de achterdeur te forceren. maar werden op heterdaad betrapt door de bewoners. Zij vluchtten toen in een aangrenzend stuk bos met de buit bestaande vijf polshorloges, sieraden en een geldbedrag in Surinaamse dollars.

Het bos werd door agenten afgekamd en de verdachten werden aangehouden.

De politie was genoodzaakt vuurwapengeweld te gebruiken om twee van de drie inbrekers aan te kunnen houden. Het gaat om O. en C. Waarschuwingsschoten en bevelen om niet verder te vluchtten, maar om zich over te geven werden niet opgevolgd. Er werd toen gericht op ze geschoten. Beiden zijn daarbij in een onderbeen geraakt.

Een deel van de buit is op de mannen gevonden.

Per ambulance zijn de twee gewonden afgevoerd naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Na behandeling zijn alle drie in verzekering gesteld.

De recherche van regio Oost is belast met het onderzoek in deze zaak. De verdachten hebben waarschijnlijk meer op hun kerfstok.

Newmont (Merian-goudmijn) wil dit jaar tenminste 10 hectare bos rehabiliteren

Het is gebied waar bos gekapt is om wegen of andere constructies te bouwen

In 2019 wordt 19 hectare bos herbeplant en in 2020 10 hectare


Een onderdeel van de overeenkomst tussen de Staat Suriname en de Amerikaanse mijnbouwmultinational Newmont is om alle gebieden die verkaveld zijn ten behoeve van de werkzaamheden van het bedrijf, zoveel mogelijk terug te brengen in hun natuurlijke staat. 

De onderneming heeft zich voorgenomen om dit jaar tenminste 10 hectare bos in het gebied van de Merian -mijn te rehabiliteren en opnieuw te beplanten. Het gaat hierbij om gebieden waar geen activiteiten meer zullen plaatsvinden en die vrijgegeven zijn door de verschillende departementen die bezig waren in dat gebied. Voor 2018 zijn vier gebieden overgedragen die herbeplant kunnen worden.

Volgens Kamal Khodabaks, supervisor milieuaangelegenheden, zaterdag 1 september 2018 in De West, gaat het niet om gebieden waar mijnbouwactiviteiten hebben plaatsgevonden, maar waar slechts bos gekapt was om wegen of andere constructies te bouwen. Met behulp van graafmachines is het gebied teruggebracht naar zijn normale contouren, dit houdt in dat het gebied enigszins genivelleerd wordt. Daarna wordt een compostlaag bestaande uit bladeren, verspreid over het hele gebied waarna de planten en bomen binnengebracht worden om vervolgens geplant te worden.

Voor de herbeplanting is een studie gedaan naar welke planten en bomen in de natuurlijke omgeving voorkomen, om te voorkomen dat planten die niet voorkomen in het gebied geplant worden. Na de studie is een keuze gemaakt uit negen tot tien species, waaronder drie planten die stikstof arme grond kunnen omzetten in stikstof rijke grond. Enkele daarvan zijn swiet bonki en bos papaja. Volgens Khodabaks is dit belangrijk, omdat planten zonder stikstof zullen sterven. Daarnaast zijn groenhartbomen en cederbomen geplant.

In bepaalde gebieden waar veel stikstof aanwezig is in de grond, groeit het bos vanzelf en hoeft Newmont niet veel werk te verrichten. De planten voor de rehabilitatie van het bos komen allemaal uit Moengo. Echter 50 procent van de compost die gebruikt wordt, is geproduceerd door het bedrijf.

Het ligt in de bedoeling dat op Merian een eigen 'nursery' wordt opgezet. Er kunnen dan kleine plantjes uit het bos gehaald worden om die vervolgens in de 'nursery' te laten groeien.

Volgens Albert Ramdin, senior director external relations Newmont Suriname, wordt elk jaar geld beschikbaar gesteld voor het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen om de herbeplanting van de gebieden mogelijk te maken. Voor het jaar 2019 staat gepland om 19 hectare bos te herbeplanten, terwijl voor 2020 ook 10 hectare herbeplant moet worden. De bedoeling is dat binnen drie jaar 15.000 tot 20.000 bomen geplant worden.

Nauwelijks vluchtelingen uit Venezuela naar Suriname

Gemiddeld komen er per week zo'n vijf à zeven Venezolanen legaal binnen

Breeveld (DOE) denkt dat regering 'door haar bevriende relatie met Venezuela de zaak wat coulanter zal aanpakken'


De vluchtelingenstroom uit Venezuela naar ons land is volgens Humphrey Naarden, hoofd van de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname (KPS), ‘niet exorbitant’. Gemiddeld komen er per week tussen de vijf en zeven Venezolanen legaal ons land binnen, zo bericht De West zaterdag 1 september 2018. Dit in tegenstelling tot ons buurland Brazilië, dat vanwege de enorme vluchtelingenstroom, het leger naar de grens bij Venezuela heeft gestuurd.

Sinds twee jaar geleden de economische- en politieke crisis in Venezuela uitbrak, zijn volgens de Verenigde Naties ruim 2.3miljoen Venezolanen hun land ontvlucht.

Of erop illegale wijze Venezolanen ons land binnenkomen, is niet bekend.

DOE-parlementariër Carl Breeveld, lid van de Assemblee-commissie Justitie en Politie, zegt dat het bijna onmogelijk is om alle grenzen te bewaken. Hij vindt wel dat een duidelijk plan van controle samengesteld kan worden, waarbij steekproeven worden genomen. Volgens hem is het belangrijk, dat er een plan van regulering klaarligt in het geval Suriname geconfronteerd wordt met een groot aantal vluchtelingen.

Breeveld is van mening dat Suriname zich niet gelijk protectionistisch moet opstellen, omdat niet vergeten moet worden, dat met uitzondering van de inheemsen, alle andere bevolkingsgroepen vanuit andere landen naar Suriname zijn gekomen.

Als het gaat om slechts enkele vluchtelingen, is er volgens hem niets aan de hand. Anders wordt het als er plotseling duizenden vluchtelingen ons land binnenkomen. Breeveld vreest dat Suriname dan in de problemen komt, omdat het financieel niet in staat is om zoveel mensen op te vangen. De parlementariër denkt, dat de regering door haar bevriende relatie met Venezuela de zaak wat coulanter zal aanpakketen. Hij hoopt wel dat de regering rekening houdt met de macro-economische situatie van ons land.

De Nationale Assemblee heeft over deze kwestie nog met geen woord gerept. Breeveld vindt het op zijn plaats, dat de kwestie van de vluchtelingen ter sprake wordt gebracht. Hij spreekt de hoop uit, dat de commissie van Buitenlandse Zaken zich hierover gaat ontfermen.

Openbaar Groen werkt aan opknappen speeltuinen in het land

(Bron foto: NII)
Bermen waar gras hoog staat en illegaal vuil wordt gedumpt worden ook aangepakt


Het directoraat Openbaar Groen (OG) van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) voert grote schoonmaakwerkzaamheden uit. In verband met de vakantie krijgen speeltuinen en speeltoestellen extra aandacht. Het gaat om speeltuinen in de districten Paramaribo, Wanica, Coronie, Nickerie, Saramacca en Para, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) zaterdag 1 september 2018. Enkele speelvelden in Paramaribo zijn Gladiolenveld, Desi Samsonveld en het sportveld te Sophia’s Lust. Er worden ook bermen en lozingen opgeschoond. De werkzaamheden zijn op 1 augustus 2018 gestart. Er wordt momenteel in Wanica en Paramaribo gewerkt.

Ferlano Krak, onderdirecteur Technische Dienst van OG zegt, dat het de bedoeling is om speeltuinen die door OG zijn opgezet schoon te maken en kleine reparaties te doen aan de speeltoestellen. De velden worden schoongemaakt zodat de kinderen zich nuttig kunnen bezighouden in de vakantie.

Deze velden zijn bij de opzet overgedragen aan stichtingen en beheerders, die zelf voor onderhoud moet zorgen. Na deze grote aanpak zullen deze beheerders het onderhoud weer overnemen.

Voor wat betreft de bermen wordt gewerkt op plaatsen waar het gras hoog staat en er illegaal vuil wordt gedumpt. Het illegaal dumpen van vuil zorgt voor broedplaatsen voor ongedierte.

Chanderbhan Rambali, Algemeen Coördinator Districten, zegt dat langs de berm in de Possentriestraat er vanaf de hoek met de Kankantriestraat tot de Heveastraat schoongemaakt is. Verder geeft hij aan, dat de berm in de Elisabethweg te Abrabroki, volledig is opgeruimd. Ook in het noorden van Paramaribo worden er in de omgeving van de Kleinestraat schoonmaak- en ophaalwerkzaamheden uitgevoerd.

Het streven is om midden september zoveel mogelijk velden en speeltuinen, die behoefte hebben, te hebben schoongemaakt. De reguliere werkzaamheden voor het opschonen van lozingen en bermen gaan normaal door.

Minister Chet Greene van Antigua en Barbuda op bezoek in Suriname

'Een nieuwe dag in de relatie tussen Suriname en Antigua en Barbuda'

(Bron foto: NII)

Minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle heeft een ontmoeting gehad met minister Chet Greene van Buitenlandse Zaken, Internationale Handel en Immigratie van Antigua en Barbuda. 'Een nieuwe dag in de relatie tussen Suriname en Antigua en Barbuda', aldus Pollack-Beighle, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Kort na zijn aankomst op 30 augustus voerde de bewindsman gesprekken met vertegenwoordigers van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij en Fly All Ways. Vervolgens had minister Greene een gezamenlijke ontmoeting met de ministers van Buitenlandse Zaken, Handel, Industrie en Toerisme en Landbouw, Visserij en Veeteelt. Ook het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie was vertegenwoordigd bij de bespreking, in de persoon van de directeur van Transport.

De onderwerpen in de ontmoeting hebben zich met name toegespitst op politieke en technische gebieden van samenwerking inclusief landbouw, veeteelt, handel, toerisme en transport.

De minister van Antigua and Barbuda bracht vrijdag een bezoek aan waarnemend president Ashwin Adhin en heeft de delegatie enkele schapenfokkers bezocht.


Republic Bank wil een dubbele storting terugvorderen van ambtenaren

Ambtenaren ontvingen in juni 2017 twee keer salaris en kledingtoelage

- Republic Bank heeft hun rekening geblokkeerd, zonder hen daarover te informeren
- 'De bank moet ons netjes oproepen om te bespreken hoe wij dit terug kunnen betalen'

Volgens de Ware Tijd van vandaag, zaterdag 1 september 2018, vordert de Republic Bank een dubbele storting terug van ambtenaren, die in juni 2017 twee keer hun salaris en kledingtoelage hebben ontvangen. De bank brengt een rente van 21 procent in rekening over het bedrag dat de ambtenaren teveel hebben ontvangen. 

Verschillende ambtenaren zouden Republic Bank hebben gewezen op de dubbele overmaking, maar die zei dat er niets aan de hand was. De cliënten hebben het geld inmiddels gebruikt.

Een jaar later heeft de bank hun rekening geblokkeerd, zonder hen daarover te informeren. Toen zij deze maand over hun salaris wilden beschikken, bleek dat zij niet konden pinnen. De cliënten gingen verhaal halen bij de bank, die voorstelt om het bedrag om te zetten in een lening die moet worden afgelost. 'Het is een fout van de bank, dus wij kunnen onmogelijk rente betalen', vindt de groep.

De hoogte van de maandelijkse aflossing hangt af van het salaris, maar de bank wil dat het bedrag binnen een jaar is terugbetaald. De bank zal het salaris pas vrijgeven als de groep akkoord gaat met het rentepercentage.

'De bank moet ons netjes oproepen om te bespreken hoe wij dit terug kunnen betalen, dan treffen we samen een maatregel', zegt een van de ambtenaren.

Wanneer de cliënten de bank schriftelijk in kennis hadden gesteld van de fout, hadden ze een case kunnen opbouwen, zegt jurist Guno Castelen. Volgens Castelen moet nu worden nagegaan wie de fout heeft gemaakt: de bank of de overheid. Hij zegt, dat de bank een regeling met de mensen kan treffen zonder de gangbare bankrente van 21 procent te hanteren.

 De leiding van de bank was, aldus de Ware Tijd, niet bereikbaar voor een reactie.

Oud-president Brazilië Luiz Inácio Lula da Silva uitgesloten van presidentsverkiezingen in oktober

Lula's linkse Arbeiderspartij (PT) gaat in beroep tegen beslissing Hooggerechtshof


Het veroordeelde voormalige staatshoofd van Brazilië Luiz Inácio Lula da Silva mag zich niet kandidaat stellen bij de presidentsverkiezingen in oktober. Dat heeft een meerderheid van de rechters van het Hooggerechtshof vrijdagavond 31 augustus 2018 beslist na een acht uur durende marathonzitting.


Lula's linkse Partido dos Trabalhadores (PT) gaat in beroep. Lula, Braziliaans president tussen 2003 en 2011, zit momenteel een celstraf van twaalf jaar en een maand uit wegens corruptie.


Hoewel de Braziliaanse wet personen die in beroep zijn veroordeeld, een verbod oplegt om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen, werd hij door de PT toch officieel voorgedragen voor de stembusgang van 7 oktober.

Het vroegere staatshoofd scoort met grote voorsprong het beste in de peilingen.

De PT laat alvast weten. dat ze in beroep zal gaan en 'met alle middelen zal strijden om de kandidatuur van Lula te garanderen'. 'We zullen Lula verdedigen in de straten, met het volk.'


Indien de uitsluiting van Lula zou worden bevestigd, neemt zijn vicekandidaat en ex-burgemeester van São Paolo Fernando Haddad zijn kandidatuur over. Het is echter niet duidelijk in hoeverre hij zal kunnen profiteren van de populariteit van de oud-president.

Tweede in de peilingen is op dit moment de ultrarechtse ex-militair Jair Bolsonaro, die opruiende taal spreekt ten opzichte van holebi's en andere minderheden en dweept met de militaire dictatuur (1964-1985).


De beslissing van het Hooggerechtshof komt twee weken na een door de advocaten van Lula gevraagd advies van het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties. Dat stelde, dat de Braziliaanse autoriteiten Lula wél zouden moeten toelaten om zich kandidaat te stellen bij de presidentsverkiezingen, tot alle beroepen tegen zijn veroordeling zijn behandeld.

(Suriname Mirror/Veja/Belga/El Pais Brasil/YouTube/Jornal O Globo/Twitter)

Geslaagde viering 'Dag van de Pers' op Bonaire

Doel meer begrip voor elkaar opbrengen en om pers en overheden beter te laten samenwerken 
De  Rijksdienst Caribisch Nederland heeft donderdag 30 augustus 2018 in samenwerking met het Openbaar Lichaam Bonaire de 'Dag van de Pers' georganiseerd. Dit is inmiddels een traditie geworden om de waardering voor de pers te tonen en om de relatie tussen de overheid, woordvoerders met de pers te versterken. Ook Openbaar Ministerie (OM)-woordvoerders Norman Serphos en Roderick Gouverneur hebben actief aan de conferentie deelgenomen. 

Het thema van dit jaar was 'De rol van de pers en overheid gedurende een crisis'. De middag werd geopend door waarnemend Rijksvertegenwoordiger Jan Helmond, vervolgens sprak de Gezaghebber van Bonaire, de heer Edison Rijna en demonstreerde hij de Disasterprep Bonaire (https://we.tl/t-KvYZIv0VkY ) via een animatie. Dit is de rampen- en crisisapp van OLB. Vervolgens werden er presentaties gegeven aan 42 deelnemers waaronder pers, communicatiedeskundigen van de overheid en semi overheid.

In een workshop werd de deelnemers gevraagd te achterhalen wat voor knelpunten zij ervaren tijdens een crisis of ramp. Er volgde een levendige discussie tussen de verschillende groepen. Er werd geconcludeerd dat overheden zich moeten realiseren dat, in de huidige tijd van social media, informatie snel naar buiten wordt gebracht. De overheden zullen hierop in moeten spelen door kortere lijnen aan te brengen in de procedures, zodat afgestemde en betrouwbare informatie zo snel mogelijk verstrekt kan worden. De pers gaf aan dat snelheid belangrijk voor ze is. Maar dat zij, als er transparant en open met elkaar wordt gecommuniceerd, juistheid van informatie boven snelheid waarderen.

Het doel van deze middag was om meer begrip voor elkaar op te brengen en om de pers en overheden beter te laten samenwerken zodat zij het publiek goed voor kunnen lichten.

De conclusies en gemaakte afspraken zullen met de deelnemers van de middag worden gedeeld. De middag werd afgesloten met een borrel tijdens een boottocht.

(Tekst: Bonaire Nieuws, aangevuld door OM) 
(Foto's: Openbaar Ministerie, OM)

Insel Air International bv ontsnapt aan faillissement

Komende weken, hooguit paar maanden, moet duidelijk worden of Insel levensvatbaar is


Insel Air International bv is gisteren ontsnapt aan een faillissement. De maatschappij krijgt formeel nog anderhalf jaar, maar de komende weken, hooguit paar maanden al, moet duidelijk worden of Insel nog levensvatbaar is. Het lokale vliegbedrijf zelf is onvoldoende in staat de nodige ombuigingen te realiseren, aldus bewindvoerder Rogier van den Heuvel vrijdag tijdens de schuldeisersvergadering in het gerechtsgebouw, en ‘is afhankelijk van een koper’, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 1 september 2018.

Dat Insel nog leeft is, omdat slechts twee aanwezige (van de ongeveer 1.200) schuldeisers tegen verlenging van de surseance stemden én, omdat de rechter-commissaris besliste – maar wel met de nodige kanttekeningen en voorwaarden – Insel nog een kans te geven.

Een laatste kans lijkt het. Want het wordt een race tegen de klok en verder mag vanaf nu niets meer misgaan.

Enerzijds moet er een afdoende bod komen van een koper – volgens de bewindvoerder betreft de tweede gegadigde (een naam mag hij niet bekendmaken) een luchtvaartmaatschappij met een goede trackrecord. Anderzijds moet Insel vanaf deze maand, september, wel en volledig voldoen aan de lopende verplichtingen. Inclusief belastingen en leasetermijnen.


Dat wordt nog een flinke klus, want sinds de surseance worden de fiscale verplichtingen (450.000 gulden per maand) niet meer betaald. Dit gebeurt met instemming van de landsoverheid en deze schuld is achtergesteld, waardoor de bestaande crediteuren hier geen nadeel van ondervinden. 'Fraai is het niet binnen een surseance', aldus rechter Pieter de Kort.

Reisorganisatie Corendon doet bod op onroerend goed Veneto Holiday Beach Hotel Curaçao

'We zijn zeer geïnteresseerd in het hotel en wachten nu op goedkeuring van de rechter'


Reisorganisatie Corendon heeft een serieus bod gedaan op het onroerend goed dat toebehoort aan Veneto Holiday Beach Hotel. Dat bevestigt woordvoerder Simone van Beek vandaag, zaterdag 1 september 2018, in het Antilliaans Dagblad.

'We zijn zeer geïnteresseerd in het hotel en wachten nu op goedkeuring van de rechter', aldus Van Beek. Corendon wil nog geen uitspraken doen over de hoogte van hun bod. Wel stelt Van Beek dat de organisatie enkel geïnteresseerd is in het hotel. Niet in het casino of het restaurant.

Aanvankelijk zouden de vaste activa donderdag 23 augustus onder de hamer gaan, maar de veilig is aangehouden na een verzoek voor onderhandse verkoop aan de rechter. Dit verzoek blijkt nu afkomstig te zijn van Corendon.

De rechtbank moet nu gaan beoordelen of de hoogte van het bod acceptabel is en of een veiling niet meer geld zal opleveren. Wanneer de rechter uitspraak doet over de hoogte van het bod is ook bij Van Beek niet bekend.

Glomac-directrice Claudia Griffith: 'Diamanten zijn milieuvriendelijker en waardevoller dan goud'

'Het voordeel van diamant is dat het waardevast is, terwijl de prijs van goud sterk fluctueert'


Claudia Griffith, directeur van Glomac NV, zegt met het bedrijf te streven naar het op gang komen van de diamantenindustrie in Suriname. Griffith zet zich ervoor in, dat uiteindelijk een beursopzet tot stand komt, waarbij kopers en verkopers van allerlei landen worden uitgenodigd. Voordat dat zover is, zal eerst een aantal zaken goed geordend moeten zijn. Bijvoorbeeld de concessiehouders zullen moeten werken volgens een uniformsysteem. De samenwerking met de overheid is goed, er is een goede samenwerking met verschillende ministeries. 

'De diamantenhandel is voor iedereen. Het is een product dat je uit de grond haalt.' De directeur zegt vrijdag 31 augustus 2018 in het Dagblad Suriname, ernaar te streven dat de persoon, die de diamant daadwerkelijk uit de grond haalt, daar een goede prijs voor krijgt.'Diamant heeft meer waarde dan goud. Het voordeel van diamant is dat het waardevast is, terwijl de prijs van goud sterk fluctueert. Een ander verschil is dat je bij goud poclains en kwik nodig hebt, bij diamant is dat niet het geval.' De winning van diamant is milieuvriendelijker. 'Je hoeft ook geen bergen op te blazen om diamant te vinden. Er zijn seismografische technieken om het edelmetaal te lokaliseren.' De kans dat je diamant vindt als je goud vindt is vrij groot.

'Als je 30 gram goud vindt, gooi je 300 karaat diamant weg. De waarde hiervan ligt veel hoger, ongeveer 45.000 dollar. Om die 30 gram goud te vinden, heb je bomen moeten om hakken en de natuur met kwik moeten vervuilen. Laten we de natuur behouden voor wat het is', zegt Griffith.

Glomac richt zich vooralsnog op de lokale markt en doet de verkopen online. Er is nog geen sprake van export. Het bedrijf koopt diamanten op en richt zich ook op het ontwikkelen van een sieradenlijn.
'Wij maken een compleet Surinaams product, zoals armbanden en oorbellen. Ook souvenirs worden vervaardigd. Het bedrijf ontwikkelt alleen exclusieve producten, meerdere exemplaren van hetzelfde ontwerp komen niet voor. In de Surinaamse mijnbouw is men goed bekend met het ontginnen van goud. Met het winnen van andere edelstenen is men veel minder of helemaal niet bekend. Glomac heeft als doel om vooral de klein en middenschalige mijnwerkers bewust te maken dat de diamanten en edelstenen meer waarde hebben dan het goud dat gewonnen wordt met kwik.'Regelmatig worden er diamanten gevonden die in Guyana ver beneden de werkelijke prijs worden verkocht. Dit, omdat deze handel in Suriname nog niet is geregeld en gestructureerd, waardoor deze stenen worden voorzien van de benodigde exportdocumenten (de KPC) in Guyana en Brazilië. Voor Suriname is de komst van de KPC een grote aanwinst. Guyana genereerde 42 miljoen dollar in 2015.

Doordat Surinaamse diamanten en andere edelstenen op de markt worden gebracht uit verschillende gebieden en vervolgens op diamantbeurzen terechtkomen, betekent dit voor Suriname een enorm inkomstenverlies.

PALU: 'De argumentatie voor aanhouding van de sloop van de aluinaarderaffinaderij is te goedkoop'

'Laat men er niet vanuit gaan, dat met deze actie goodwill of iets dergelijks kan worden gekocht'


'Natuurlijk zijn we blij dat de sloop van de aluinaarderaffinaderij voorlopig wordt aangehouden. Wij zouden dat kunnen zien als een succes van al die mensen en groepen die, ieder uit eigen overweging, zich tegen de ontmanteling hebben verzet, inclusief  Assembleevoorzitster Jenny Simons. Toch vragen we ons af wat nou precies de reden is geweest voor dit besluit van de regering', zegt Jim Hok, voorzitter van de PALU, vandaag, zaterdag 1 september 2018, op Starnieuws.

Hok merkt op, dat wie er zonder meer vanuit gaat dat het gezond verstand en de liefde voor Suriname ineens de overhand heeft gekregen, die zou weleens ernstig bedrogen kunnen uitkomen.

'We hebben wel gekregen waarvoor is gestreden, namelijk de aanhouding van de sloop, maar de argumentatie is te goedkoop', meent de politicus.

In De Nationale Assemblee heeft de waarnemend president zich met hand en tand verzet tegen elk oponthoud van de ontmanteling van de raffinaderij, elk uitstel zou funest zijn voor het drinkwater. Dure buitenlandse consultants zouden dat in rapporten hebben vastgelegd en ook lokale instituten zouden advies daarover hebben gegeven. Daarnaast zou Suralco ‘hard ball’ hebben gespeeld. Suriname zou met de rug tegen de muur hebben gestaan bij de onderhandelingen.

'Dat nu in een paar simpele woorden wordt gezegd dat zo'n principieel ding ineens wel kan, dat geeft toch te denken. Nu blijkt namelijk, dat de ruimte om voor Suriname belangrijke zaken te onderhandelen eigenlijk toch groter is dan tot nog toe door de regering is voorgesteld', betoogt de PALU-leider.

Het zou verder erg naïef zijn, volgens de PALU, om te geloven dat de regering werkelijk plotseling ‘nota heeft genomen van de wens die in DNA is geuit om de ontmanteling van de Paranam raffinaderij aan te houden’.

'Dat staat zo in de brief van de waarnemend president aan DNA-voorzitster Geerlings-Simons. Die nadrukkelijke wens is namelijk niet zozeer bij de laatst gehouden vergadering, en is dus zeker niet onlangs tot uiting gekomen. Integendeel, bij de laatste vergadering van 27 augustus kreeg de regering juist meer steun vanuit de coalitie om de raffinaderij gewoon te slopen. De regering zal zo haar eigen redenen hebben waarom men uitgerekend nu met dit besluit komt', meent Hok.

'Maar, laat men er maar niet vanuit gaan dat met deze actie ‘goodwill’ of iets dergelijks kan worden gekocht. Daarvoor is deze actie too little and too late. Jammer voor die coalitieleden die zich juist tijdens de laatst gehouden vergadering zo hebben uitgesloofd om tegen beter weten in vooral het regerings- en Alcoa-standpunt te verdedigen, dat de sloop van de raffinaderij geen enkel uitstel kon verdragen. Deze mensen zijn nu lelijk voor schut gezet. We roepen dan ook iedereen op, ook deze DNA-leden, om vooral te letten op het nationale belang en niet te lopen achter een individueel- of een vermeend partijbelang. De regering heeft duidelijk een eigen agenda. Wij kijken nu uit naar de voorstellen die de regering tegen eind september zal indienen tot wijziging van de Brokopondo Overeenkomst', zegt Jim Hok.

Veel daklozen op stoep gebouw aan de Heerenstraat in centrum Paramaribo

(Bron foto: Waterkant.net)
Sinds januari zorgen daklozen  voor overlast 


Waterkant.net wijst vandaag, zaterdag 1 september 2018, op het opvallende aantal dak- en thuislozen vrijdagochtend op de stoep van een gebouw aan de Heerenstraat in het centrum van Paramaribo. 

Zij baden, eten en slapen op de stoepen van verschillende gebouwen langs deze straat in Suriname.

Een ondernemer zegt, dat de daklozen sedert januari op deze manier voor overlast zorgen.  De politie verjaagt ze op afroep van de gedupeerden, maar als de agenten weg zijn keren ze terug.

Zeegrens tussen Suriname en Frankrijk nu officieel bij wet vastgesteld

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
Misiekaba (NDP): 'Surinaamse grenzen moeten duidelijk zijn voor de wereld'


De Nationale Assemblee (DNA) heeft gisteren de wet 'Akkoord inzake Maritieme Afbakening van de Republiek Suriname en de Franse Republiek' samen met de 'Verklaring tussen Suriname en Frankrijk inzake de samenwerking op maritiem gebied', aangenomen met 31 algemene stemmen. Dit betekent, dat de zeegrens tussen beiden landen officieel is vastgesteld, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 1 september 2018. Frankrijk heeft de wet eerder al bekrachtigd. 

Behalve, dat het akkoord de precieze zeegrens tussen beide landen aangeeft, zijn in de verklaring vier samenwerkingsgebieden opgenomen. Het gaat om milieubescherming, economische bedrijvigheid, de strijd tegen illegale activiteiten op zee en de winning van mineralen en andere niet levende rijkdommen van de zeebodem en de ondergrond.

De voorzitter van de commissie die belast was met de wetsontwerpen, André Misiekaba (NDP), zei dat dit resultaat van daadkracht getuigt, aangezien de grenzen van Suriname, met uitzondering van de zuidgrens met Brazilië, betwist worden. Misiekaba stelde, dat de Surinaamse grenzen duidelijk moeten zijn voor de wereld, doelend op de foute kaarten van het land die online staan. Hij vroeg de regering om aandacht hieraan te besteden. Ook vroeg hij de minister van Buitenlandse Zaken de activiteiten op te noemen die de samenwerking met Frans-Guyana met zich meebrengen.

'De reguliere vergaderingen van de River Council en de werkgroepen die daarbij op specifieke gebieden ter bevordering en verbetering van bewoners aan weerszijden van de grens, moet u goed in de gaten houden en vooral niet over het hoofd zien in de uitvoering van afspraken en zaken welke naleving behoeven', antwoordde minister Yildiz Pollack-Beighle.


Het beheer van afval, het monitoren van hoge vloedstanden van de Marowijnerivier en het gezamenlijk ontwikkelen van grensbeleid voor wat betreft de beweging van personen, staan volgens de bewindsvrouw hoog op de agenda van de regering. 'De samenwerking van de Kamers van Koophandel van beide landen is een andere samenwerking welke ik kan listen, alsook de samenwerking van beide douanediensten om smokkel tegen te gaan.'

Ze noemde ook de committering van het Franse Agentschap voor Ontwikkeling dat tal van projecten financiert en heeft gefinancierd in het verleden zoals de elektriciteitsvoorziening, drinkwatervoorziening en gezondheidszorg. 'We noemen het hospitaal van Albina, ik mag u verzekeren dat deze regering er alles aan zal doen dat dit hospitaal operationeel wordt. De bilaterale politieke relatie is aan het veranderen, niet gewoon aan het veranderen, maar aan het verbeteren. We zijn ons ervan bewust dat wanneer wij met Frankrijk praten, we met een speler praten die veel giganter is dan Suriname. Wanneer in het parlement wordt gezegd dat ons buitenland beleid gestoeld is op een aantal fundamentele zaken waaronder wederzijds voordeel en wederzijds respect, dan mag ik u wederom ervan verzekeren, dat wanneer wij aan de tafel zitten, wij daar absoluut niet zuinig mee omgaan en duidelijk dat hoog in het vaandel houden.'

Hiermee gaf Pollack-Beighle antwoord op de vragen van commissielid Chandrikapersad Santokhi (VHP). Hij vroeg of de onderhandelingen rechtvaardig zijn geweest en op de stem van Suriname is gehoord. Hij is nog steeds van mening, dat het land veel meer zou kunnen halen uit de onderhandelingen dan de samenwerkingsgebieden zoals die zijn verwoord in de verklaring. Santokhi haalde daarbij onder andere onderwijs, infrastructuur en werkgelegenheid aan.

Commissielid Aida Nading (NDP) vroeg aandacht voor de personen die naar de Franse zijde gaan voor medische behandeling. 'Als zij daar komen te overlijden kost het heel veel geld om het lijk naar Suriname te laten overkomen, dus wordt het daar begraven', zei het Assembleelid. Ze vroeg ook om het traditioneel gezag bij de samenwerking te betrekken. Nading werd hierin ondersteund door fractiegenotee Silvana Afonsoewa.

'Het moet worden benadrukt, dat de bevolking aan weerszijden van de grens dan ook de directe voordelen zal kunnen putten uit deze samenwerking. Ik ben ook grote voorstander van het betrekken van de lokale samenleving om te identificeren de zaken waarvan zij denken dat we die op de samenwerkingsagenda moeten plaatsen. Uiteraard moet het van relevantie zijn', luidde het antwoord van Pollack-Beighle.

De minister gaat maandag naar Albina, waar zij verdere gesprekken zal voeren met de Franse overheid. 'Het zal maandag zijn, dat wij een overkoepelende overeenkomst voor het eerst gaan verankeren, welke de gebieden moet gaan regelen die hier heel breedvoerig zijn genoemd en niet per se te maken hebben met de gebieden op zee. We praten over de economische, commerciële, infrastructurele, financiële, industriële, landbouw, gezondheid, milieu en veiligheid aspecten welke maar een greep zijn uit de vele onderwerpen.'

Pollack-Beighle benadrukte, dat de aangenomen wetten gaan over de zeegrens. 'We praten niet over een riviergrens, niet over een grens die over het land gaat, maar over een zeegrens.'

Minister Ferrier krijgt dikke onvoldoende van Assemblee in kwestie-FIBOS

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
Assemblee verzet zich tegen 'eigendunkelijk' besluit FIBOS inschrijfgeld weer in te voeren


De Nationale Assemblee heeft er gisteren bij minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur op aangedrongen om aan de tafel te gaan zitten met de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (FIBOS), zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 1 september 2018. Het kan er bij de volksvertegenwoordigers niet in, dat FIBOS eigendunkelijk besluit het inschrijfgeld weer in te voeren, zonder dat er overeenstemming hierover is met de overheid. Dit, terwijl Srd 305 miljoen wordt uitgetrokken om salarissen van leerkrachten bij het bijzonder onderwijs en andere kosten te betalen. 

'Waarvoor wordt er zoveel miljoenen aan subsidie gegeven, als FIBOS toch de verhogingen doorvoert', was de algemene kritiek.

Minister Ferrier heeft uitgelegd, dat FIBOS niet voor reden vatbaar was en aangegeven heeft dat subsidies vaak te laat betaald worden. Op grond daarvan hebben de bijzondere scholen besloten om zelf het probleem aan te pakken via de ouders.

Verschillende Assembleeleden benadrukten, dat ouders niet in staat zijn de Srd 250 aan inschrijfgeld te betalen. Veel gezinnen hebben meerdere kinderen op school. In het binnenland zijn weinig openbare scholen, maar des te meer bijzondere scholen, waardoor de ouders geen keus hebben, dan hun kinderen in te schrijven op een bijzondere school.

Ferrier zal opnieuw een gesprek hebben met de FIBOS. Zij vindt de calculatie om te komen tot de kosten per scholier niet transparant.

Over de inschrijving van leerlingen voor de pedagogische instituten, deelde de minister mee dat slechts 26 personen zich hebben aangemeld. Hiervan heeft slechts één leerling aangegeven de voorkeur te hebben voor het Albert Cameron Instituut (ACI), zes hebben als voorkeur het Christelijk Pedagogisch Instituut (CPI) en twintig willen aan het Surinaams Pedagogisch Instituut. Op grond hiervan heeft het ministerie gesteld dat er geen inschrijvingen zijn voor ACI en CPI.

De meeste scholieren (ruim 300) hebben zich opgegeven voor het IMEAO.

In De Nationale Assemblee is aangegeven, dat het subsidiebeleid geëvalueerd dient te worden. Ferrier stelde dat er zoveel subsidie wordt gegeven, maar dat desondanks de schoolresultaten tegenvallen. 'Slechts de helft van de scholieren haalt de eindstreep. Dit is niet acceptabel.'

Eigen gratis muziekfestival van de Surinaamse King of Love songs Damaru

‘Tuintje in mijn Hart Festival’ 8 september in Damaru's buurt LatourDe Surinaamse King of Love songs Damaru houdt zijn eigen gratis muziekfestival ‘Tuintje in mijn Hart Festival’ op 8 september in Suriname. 

Naast zijn eigen band The Love Messengers zullen ook top lokale bands en acts aanwezig zijn. Onder meer New Style, Cyriel and The More Love Band, Aptijt, Pyscho, FF Anders en Jackson Blai zullen optreden.

Het evenement, dat om twee uur 's middags lokale tijd begint en tot de volgende ochtend twee uur duurt, vindt plaats in Latour, de wijk in Paramaribo waar de artiest woont.

NV Havenbeheer Suriname introduceert aangepaste werkwijze voor toelaten transporten

Werkwijze om te voorkomen dat truckers naar het havengebied rijden voordat het nodige voortraject is afgelegd


De NV Havenbeheer Suriname introduceert een aangepaste werkwijze voor het toelaten van transporten met of zonder lading naar en van de DR Jules Sedney Terminal. Deze aangepaste methode houdt in, dat er eerst een Acces Permit (AP) moet worden verkregen door de douane-expediteur. De nieuwe werkwijze gaat per maandag 3 september in. 

De douane-expediteur moet zich voor het verkrijgen van de AP wenden tot de afdeling Klantenservice van de NV Havenbeheer Suriname. Deze functionaris zal bij zijn bezoek aan de Klantenservice de nodige stukken moeten overleggen. Voorafgaand zullen de nodige procedures bij de agent en/of de Terminal Operator moeten zijn voltooid.

De werkwijze wordt geïntroduceerd om te voorkomen dat truckers zich naar het havengebied begeven, nog voordat het nodige voortraject is afgelegd. De wachttijd voor het betreden van de Terminal wordt met de werkwijze verkort en de beveiliging en veiligheid op de haven verbeterd, geeft Andreas Talea, algemeen directeur van de onderneming aan in een schrijven, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 1 september 2018.

'Na introductie van de AP zal samen met de diverse havenactoren verder gewerkt worden aan het opheffen van overige bottlenecks die er in het afgifte- alsook het aanleveringsproces van containers en los verpakte goederen aanwezig zijn', zegt Talea.

Hopkinson (NDP) stemt als enig Assembleelid tegen wijziging Wet Verdovende Middelen

Assemblee brengt toegestane THC-waarde voor vezelhennep van 1.5% terug naar 0.3%


De Nationale Assemblee heeft de toegestane THC-waarde (Tetrahydrocannabinol) voor vezelhennep van 1.5% teruggebracht naar 0.3%. Op Assembleelid Roché Hopkinson (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, na, stemden 35 Assembleeleden gisteren voor herstel van de fout die geslopen was in de wijziging in januari dit jaar in de Wet Verdovende Middelen. Dit bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 1 september 2018.

Hopkinson stak zijn mening over de aanpassing niet onder stoelen of banken. Hij plaatste vraagtekens bij vergunningen die de toenmalige minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, heeft uitgegeven en noemde deze dubieus. Ook leverde hij kritiek op de wijze waarop de procureur-generaal (pg) vragen over deze kwestie heeft beantwoord.

Hopkinson bleek alleen te staan in zijn opvattingen over de handhaving van het THC-gehalte.  Volgens Hopkinson gaat het om verlate, geheel nieuwe inzichten, misschien een stukje angst, maar ook misinformatie over het initiatiefvoorstel die tot de wetswijziging hebben geleid. De commissie heeft verzoeken gedaan aan de pg, de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, het CELOS en de Suriname Hemp Association van boeren.

'Een deel van de reacties is helaas niet bruikbaar, omdat een inhoudelijke analyse, zoals werd gevraagd, ontbreekt. De pg volstond bijvoorbeeld door een brief van enkele zinnen te sturen met geen bezwaar een reactie die in zijn geheel niet beantwoordt aan de aan hem gestelde vraag om een juridisch-technische analyse te maken van het wetsvoorstel en de daarbij aangedragen argumenten. Jammer, een gemiste kans', zei Hopkinson.

De Suriname Hemp Association is duidelijk in haar schrijven, waarin zij stelt dat 0.3% onder de specifieke Surinaamse omstandigheden, vrijwel onwerkbaar zal zijn. 'Zij zeggen, en ik quote, ter bescherming van onze ondernemers en boeren stellen wij dus, dat een limiet van 1.5% THC een ideaalplaatje is. Een limiet van 0.3% is te laag om de levensvatbaarheid van de sector te garanderen', deelde Hopkinson mee.

'Als voorzitter van de commissie stel ik, dat we deze nieuwe sector niet moedwillig moeten doodmaken alvorens we gestart zijn. Laat me hier zeggen, dat ik niet blind ben voor de realiteit. Ik besef dat ik een wetsvoorstel kan komen verdedigen met 1.000 betere argumenten, maar dat we vandaag uiteindelijk gaan zien, dat het parlement anciënniteit binnen het instituut zal verkiezen. Laten we eerlijk zijn. Er zijn tijdens het bestuderingstraject, tijdens de discussies in de commissie, maar ook hier in de koffiekamer, géén steekhoudende argumenten naar voren gekomen, waarom de wijziging beter zou zijn. Het zou een bijzonder treurige dag zijn wanneer we ons bij de stemming laten leiden door interne politiek binnen de DNA over leeftijd, posities, of eventuele rancune. Dat gezegd hebbende, wens ik u veel wijsheid toe en vraag ik u om onze boeren een kans te geven door de sector niet bij voorbaat dood geboren te laten worden.'

Hopkinson kreeg geen ondersteuning van de commissie, noch van zijn fractie, de oppositie en de regering.

'Het ministerie van Justitie en Politie gaat akkoord met 0,3%, omdat het handhaven van 1,5% zowel internationaal als nationaal consequenties met zich mee zal brengen. Het zal duidelijk een schending zijn van de internationale verdragen. Suriname zal natuurlijk ook verweten worden van het ondersteunen van wettelijke sluikhandel in verdovende middelen en van het operationaliseren en het ondersteunen daarvan. Er zijn ook maatregelen en sancties die daarvan het gevolg kunnen zijn', benadrukte minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie.

Hij merkte op, dat de nationale gezondheidszorg in gevaar zal worden gebracht. 'De International Narcotics Control Board zal de internationale wereld oproepen het importeren en het exporteren van alle drugs, waaronder tevens medicijnen zoals morfine en codeïne, enzovoorts van en naar Suriname, stop te zetten. Suriname, tevens de Surinaamse regering, wordt in het kwaad daglicht geplaatst en zal hierdoor internationaal negatief en ook drugsgerelateerd worden aangewezen.'

'Nationaal zijn de volgende consequenties; potentiële ondernemers dus burgers in tegenspraak met de vigerende internationale wetgeving onder de noemer van industriële cannabis, is willens en wetens het aanzetten van burgers tot het plegen van een misdrijf. In overweging nemende de financiële schade die de toekomstige telers zullen oplopen, immers voor hun product zal er geen afzetmarkt meer zijn. De industriële cannabis, hennep, wordt geteeld in de buitenlucht op landbouwgronden. Zo een aanplant op velden in de buitenlucht en dus toegankelijk voor enkele kwaadwillige derden, zal vele negatieve gevolgen hebben voor de nationale veiligheid en het welzijn van onze burgers hebben. Nogmaals, Justitie en Politie gaat voor 0.3%', sprak de minister.

'Alle nieuwe en lopende aanvragen voor uitgifte van bermen worden aangehouden'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
Minister Dikan: 'Alle gevallen zullen per geval worden bekeken'


Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft  vrijdagmiddag 31 augustus 2018 in D Nationale Assemblee (DNA) meegedeeld, dat alle nieuwe en lopende aanvragen voor uitgifte van bermen worden aangehouden. Dit besluit is genomen door de Raad van Ministers. Deze kwestie zal worden geëvalueerd. Dit bericht Starnieuws.

Dikan zei, dat hij de samenleving kan geruststellen. 'De regering gaat voor rust, orde en veiligheid. De aanvragen zijn per gisteren terstond aangehouden tot nader order. De aanvragen worden allemaal aangehouden.'

Diverse Assembleeleden hebben vragen gesteld aan de regering tijdens het agendapunt 'ingekomen stukken'. Er is veel onrust en kritiek in de samenleving over de uitgifte van de bermen. Alle gevallen zullen volgens de bewindsman per geval worden bekeken.

Ook de veiligheid is in sommige gevallen in het geding. De ministeries die te maken hebben met de uitgifte van de bermen zullen bijeenkomen om de kwestie te bespreken.

De minister merkte op, dat er ook diverse rechtszaken aanhangig zijn gemaakt tegen de Staat, maar deze hebben geen invloed gehad op het besluit dat genomen is.

Ontmanteling Suralco/Alcoa-raffinaderij door regering uitgesteld

'Met dit besluit heeft de regering invulling gegeven aan de wens van het parlement'


De ontmanteling van de Paranam raffinaderij is uitgesteld. De regering heeft dat De Nationale Assemblee (DNA) vrijdagmiddag 31 augustus 2018, per brief medegedeeld, zo meldt DNA. 

Het besluit om de ontmanteling van de raffinaderij uit te stellen is genomen na een bespreking tussen de regering en de Alcoa afgelopen woensdag.


'Wij zijn wel blij met deze ontwikkeling, deze stap van de regering, zodoende kunnen we met elkaar in het democratische proces de weg vinden en hebben we onze wet- en regelgeving in elk geval in stand gehouden', zei Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons in DNA, nadat ze had gemeld de brief te hebben ontvangen

'Met dit besluit heeft de regering invulling gegeven aan de wens van het parlement', aldus de regering Bouterse-Adhin in haar onderstaande brief.