zondag 5 juli 2015

Den Blauwvinger: Doekhie (NDP) gaat vliegen...

COLUMN: Suriname krijgt een vliegende minister

05-07-2015  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


Het herkozen NDP-Assembleelid (hij kreeg bij de verkiezingen van 25 mei 2.602 stemmen) en hoofdbestuurslid van de partij Rashied Doekhie zal definitief zijn zetel in De Nationale Assemblee (DNA) afstaan aan zijn partijgenote Hanisha Jairam. De politicus met de grote mond die er niet voor terugdeinst om collega's publiekelijk af te branden of te beschuldigen krijgt een nieuwe functie binnen het Kabinet van de President.

Doekhie wordt de eerste Surinaamse vliegende minister.... Daar hoef je dus kennelijk als politieke brokkenpiloot, die de afgelopen jaren nogal wat crashes heeft gemaakt zowel binnen als buiten het parlement, geen vliegbrevet voor te hebben, maar slechts een staat van dienst als uitmuntend schreeuwer en hoogvlieger.

'Het is min of meer hetzelfde werk, alleen gaan de resultaten van al die vergaderingen duidelijker te zien zijn. Ik word een soort vliegende minister', zo liet hij het lokaal journaille weten. Het zou gaan om een 'heel voorname taak'. Hij zou erop moeten gaan toezien dat besluiten van de regering echt worden uitgevoerd. Hoe dat er in de praktijk uit moet gaan zien is onduidelijk. Het klinkt allemaal heel duidelijk, maar hoe Doekhie moet gaan controleren of besluiten van de regering werkelijk worden uitgevoerd blijft natuurlijk vooralsnog vaag.

Het is immers een nieuwe functie, een nieuwe baan, vliegende minister. Uniek in de wereld. Maar, Doekhie is dan ook uniek in de wereld.

Het zou dus gaan om een 'heel voorname taak', maar Doekhie moet het rustiger aan gaan doen van zijn dokter – hij kampt al langere tijd met gezondheidsproblemen en was daarom ook diverse maken niet aanwezig bij openbare vergadering in het parlement – en, dus, kun je je afvragen of zijn nieuwe baan wel zo'n goede, maar vooral verstandige, keuze is gelet op zijn gezondheid. De politicus heeft overigens beweerd, dat de stap naar het Kabinet van de President niets te maken heeft met zijn gezondheid. Hij zou zich nu juist nu prima voelen.

Doekhie moet als vliegende minister een eind maken aan de praktijk van stagnerende projecten uitgevoerd door de overheid. Er moet meer coƶrdinatie komen tussen ministeries. 'Ik zal ondersteuning geven bij de uitvoering van het beleid', aldus Doekhie. Ook die uitleg is te algemeen, te vaag.

Vliegende minister, een wazige nieuwe functie, wellicht als cadeautje van president en NDP-voorzitter Bouterse voor bewezen diensten, voor een altijd scherpe, tikkeltje vooringenomen,arrogante, maar oh zo duidelijke Doekhie. Zij zullen hand in hand moeten gaan en het is de taak van Doekhie om de vliegende minister vorm te gaan geven en om het nut en de zin van de vliegende minister aan te gaan tonen. Laat de hoogvlieger zijn kunsten maar gaan vertonen.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
05 juli 2015
Amsterdam-Paramaribo