vrijdag 1 februari 2019

In het westen van Cuba is vermoedelijk een meteoriet ingeslagen

Op social media circuleert beeldmateriaal van vermeende inslag


In het westen van Cuba is vrijdag 1 februari 2019 vermoedelijk een meteoriet ingeslagen. Getuigen zeggen een enorme explosie te hebben gehoord. Er zijn zo ver bekend geen gewonden gevallen.

Op sociale media circuleert beeldmateriaal van de vermeende inslag. Zo zouden er in de lucht sporen te zien zijn van de meteoriet en doen er verschillende foto’s van zwarte brokstukken de ronde.


Inwoners uit de regio hoorden een enorme explosie. In de wijde omtrek begonnen ramen flink te trillen. Sommige ruiten zouden het zelfs begeven hebben.

(Suriname Mirror/El Nuevodia/Granma/De Telegraaf/Twitter/Facebook/Prensa Latina/YouTube)

NV Luchthavenbeheer en Copa Airlines uit Panama tekenen intentieverklaring

Eerste Copa Airlines vlucht wordt op 6 juli uitgevoerd


NV Luchthavenbeheer en Copa Airlines uit Panama hebben donderdag een intentieverklaring getekend. De eerste Copa Airlines vlucht wordt op 6 juli uitgevoerd. Copa Airlines is uitgeroepen tot de 'Most Punctual Airline in The World' van 2018. De luchtvaartmaatschappij is ook al zes jaren achtereen de 'Most On-time Airline' van Latijns-Amerika. Dit meldt Starnieuws vrijdag 1 februari 2019.

Het Copa Airlines Panama–Paramaribo Route Launch Event werd gehouden in de Ballroom van Hotel Torarica en de stukken werden getekend door Vijay Chotkhan van NV Luchthavenbeheer en Bernardo Ordás van Copa Airlines.


Suriname is nu één van de 33 landen en 81 bestemmingen die het netwerk van de Panamese luvhtvaartmaatschappij telt.

Copa Airlines gaat twee keer per week vliegen van en naar Paramaribo vanuit Tocumen Airport in Panama. Copa Airlines heeft een vloot van 109 vliegtuigen, laatst nog aangevuld met een Dreamliner die is aangepast voor extra comfort.

De laatste twee jaren heeft het bedrijf nog meer prijzen in de wacht gesleept. Voor beste service aan de grond en in de lucht en is uitgeroepen tot Best Airline van Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

Copa Airlines is ook lid van de Star Alliance, een organisatie van samenwerkende vliegmaatschappijen met een netwerk van 1.300 bestemmingen in 190 landen. Copa wil meer en richt zich op dominantie van de regionale markt. Grote kansen en meer mogelijkheden voor toerisme, handel, meer bekendheid voor Suriname en meer reisbestemmingen voor de Surinamer, is wat de rode draad vormt bij de rij van sprekers voorafgaand aan de ondertekening.

De verwachtingen zijn hoog bij Chotkhan, Ordás, directeur Luziano Truideman van Buitenlandse Zaken, minister Stephan Tsang van Handel, Industrie & Toerisme en Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie.

Chotkhan merkte op, dat de eerste concrete stap is gemaakt met het plan van Luchthavenbeheer om in 2033 minimaal 1 miljoen passagiers per jaar te verwerken. Momenteel komen en gaan er gemiddeld 453.000 passagiers per jaar door de ‘gates’ van de Johan Adolf Pengelluchthaven. Copa Airlines brengt een extra 16.000 met zich mee, aldus Chotkhan.

Leger Mexico vernietigt explosieven buiten raffinaderij in Guanajuato

President Lopez Obrador: 'Ik laat mij niet  intimideren door explosieven en bedreiging'

Lopez Obrador bindt met leger strijd aan met bendes achter brandstofdiefstal


President Andres Manuel Lopez Obrador zei vrijdag 1 februari 2019, dat hij zich niet laat intimideren door explosieven en een bedreiging gevonden in de buurt van een raffinaderij in de centrale staat Guanajuato.

Guanajuato is een van de hotspots van Mexico voor massale brandstofdiefstal, dat Lopez Obrador heeft geprobeerd te bestrijden door het leger in te zetten. 'We zwichten niet voor enige provocatie', zei Lopez Obrador. 'We gaan geen aandacht schenken aan intimidatie.'De regering had aanvankelijk de explosieven die zich in een pick-up truck bevonden buiten een raffinaderij in de stad Salamanca als nep gekarakteriseerd. Maar, het leger bevestigde later dat ze echt waren, ook al vormden ze geen gevaar. Het legde niet uit waarom.

Een woordvoerder van het leger zei donderdagavond, dat soldaten de explosieven veilig vernietigden.

Een bericht dat naar verluidt afkomstig was van de leider van een brandstofdiefstal in Guanajuato bedreigde Lopez Obrador en werd op enige afstand van de raffinaderij opgehangen. Het leek op de explosieven te slaan.


Drugskartels hebben al lang dergelijke strategieën gebruikt om rivalen en autoriteiten te intimideren, spandoeken te hangen van viaducten en dreigende aantekeningen te maken.

Brandstofdiefstal in Mexico vindt plaats op industriële schaal en is uiterst lucratief. Vorige maand meldde de regering, dat er 14.894 illegale kranen werden aangetroffen op pijpleidingen in 2018. In januari sloot de regering de stroom van verschillende belangrijke pijpleidingen door het hele land af, waardoor een tijdelijk tekort ontstond dat dagen lang bij benzinestations lange rijen veroorzaakte. Soldaten en mariniers patrouilleren nu bij pijpleidingen door het hele land.

De schijnbare dreiging van donderdag leverde nieuwe vragen op over de veiligheid van Lopez Obrador. Hij heeft het equivalent van de Amerikaanse geheime dienst ontbonden en opnieuw het idee verworpen dat hij meer veiligheid nodig had. 'Hij die vecht voor gerechtigheid heeft niets te vrezen', zei Lopez Obrador.

(Suriname Mirror/(Sinembargo/Twitter/Prensa Latina)

'Wij willen simpelweg geen afvalverwerkingsplant hebben in onze buurt'

Bewoners Dijkveld: 'We hebben al veel last van bestaande bedrijfsactiviteiten, meer last willen we niet'


Een stakeholders bijeenkomst te Dijkveld donderdagmiddag over de milieu- en sociale effectenstudie voor het opzetten van een waste management faciliteit door Kuldipsingh Port Facility NV aan de Sir Winston Churchillweg in het resort Houttuin, is vastgelopen. Halverwege de technische presentatie van HSE-Q Supervisor van Kuldipsingh Port Facility, Kavita Ramdjielal, hadden de aanwezige buurtbewoners er genoeg van en kwamen in beroering, aldus het Dagblad Suriname vrijdag 1 februari 2019.

'Wij hebben geen presentatie nodig. Wij willen simpelweg geen afvalverwerkingsplant hebben in onze buurt. We hebben al veel last van de bestaande bedrijfsactiviteiten, meer last willen we niet', zeiden de aanwezige bewoners van Dijkveld.

'Deze presentatie is een totale misleiding. Ze willen dit project gewoon doordrukken', zei een andere buurtbewoner, toen de situatie voor de tweede keer vastliep. Nu presenteerde een medewerker van Ilaco zaken de milieu- en sociale effectenstudie rakende. 'Ik heb een zuivere locatie voor Kuldipsingh om haar plant te bouwen. Dat is Ornamibo vuilstortplaats', zei een van de aanwezigen.  

'We weten dat dit project werkgelegenheid zal bieden, maar de locatie is totaal fout. Er wonen duizenden mensen hier. Het is een woonwijk', werd gescandeerd. 'We gaan hiertegen tot het uiterste protesteren op een legale manier. Maar, als dat niet lukt, gaan we over tot barricadering. Dit gaan we niet zo laten.'

Ook de aanwezige districtsraads- en ressortraadsleden vinden het plan op zich goed, maar de locatie niet juist. 'We hadden eind vorig jaar in een meeting met Ilaco onze misnoegen al kenbaar gemaakt en afkeuring van dit project op deze locatie uitgesproken. Wij zijn ook tegen dit project in een woonwijk.'

Wat de aanwezigen ook boos maakte, was de afwezigheid van districtscommissaris Audrey Hankers van Wanica Zuid-Oost en het NIMOS.

Minister Pengel: ‘OWT&C heeft 50 bussen via Rudisa gekocht'

Verhalen dat bussen voor openbaar vervoer zijn verwijst minister naar het rijk der fabelen

'Merendeel is bestemd voor het Nationaal Leger, rest wordt verdeeld onder politie en ministerie van OWT&C'


Anand Pherai, directeur van Rudisa Motor Company en Rudisa Heavy Equipment, bevestigt vrijdag 1 februari 2019 in het Dagblad Suriname, dat de overheid bussen via zijn bedrijf naar Suriname heeft laten halen. Van de 200 30-persoons Mitsubishi Rosa bussen en de 10 Mercedes Benz Caio bussen behoort een deel toe aan de overheid, terwijl een ander deel bestemd is voor een particulier bedrijf.   'We kunnen niet 200 bussen tegelijk op een schip zetten en naar Suriname halen, dus de bussen worden in fasen binnengebracht. Nu zijn er al 35 hier', zegt Pherai. 

Deze geïmporteerde bussen zijn momenteel ondergebracht aan de Hofstede Crullaan. Pherai stelt dat de overheid in 2013 een openbare inschrijving heeft gehouden, waar ook Rudisa aan mee heeft gedaan. Uiteindelijk is ook dit bedrijf gekozen om de bussen te leveren. 'Rudisa heeft de producten ook gefinancierd voor de overheid', aldus de Rudisa-directeur.

Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) zegt,dat zijn ministerie 50 bussen via het bedrijf heeft laten halen. Het grootste deel is bestemd voor het Nationaal Leger, terwijl de rest wordt verdeeld onder de politie en het ministerie van OWT&C. Geluiden alsof deze bussen zullen worden ingezet om meer invloed te krijgen bij het openbaar vervoer, waar de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) een dominante rol heeft, verwijst de bewindsman naar het rijk der fabelen.

'Het zijn geen bussen voor het openbaar vervoer, maar diensten van de overheid die bussen nodig hebben om personeel, manschappen en gedetineerden te vervoeren. Ook voor het vervoer van personeel van de Meteorologische Dienst, Luchtvaartdienst en luchtverkeersleiders. Het zijn dus gewoon vervangingsinvesteringen van oud materieel', aldus de minister.

13-Jarige jongen per ongeluk in een arm geraakt door hagel uit jachtgeweer

Geladen jachtgeweer in boot kanaal te Leiding 17 schuift van zijn plaats waardoor schot afgaat

Jongen staat op een afstand van nauwelijks 6 meter van boot en wordt geraakt


De 13-jarige Awish D. is woensdag in de vooravond geraakt door hagel uit een jachtgeweer. De jongen was bij zijn grootmoeder op bezoek. Op een gegeven moment ging hij naar het kanaal te Leiding 17. Daar waren twee mannen op dat moment bezig een aluminium boot het kanaal in te te duwen om vervolgens te gaan jagen. Dit bericht vrijdag 1 februari 2019 het Dagblad Suriname.

De mannen hadden, samen met hun andere spullen, ook een geladen jachtgeweer in de boot geplaatst, maar op onverstandige wijze. Daarbij is het wapen van zijn plaats geschoven, kwam tegen de boot aan met als gevolg dat de trekker overging en een schot werd gevuurd.

De jongen, die op een afstand van nauwelijks 6 meter stond, werd geraakt in zijn rechter bovenarm.

De politie werd erbij gehaald en de zaak werd onderzocht. Uit het onderzoek is naar voren gekomen, dat het wapen niet is gedekt door een vuurwapenvergunning.

De jongen is momenteel ter observatie opgenomen. Hij heeft een gapende wond in de arm. De vader vermoedt dat de wond middels toepassing van plastische chirurgie zal worden behandeld. Het slachtoffer verkeert buiten levensgevaar.

'Iron Lady' minister Ferrier trekt zich niets aan van wantoestanden Cultuur-directie

Actievoerend personeel door Ferrier bedreigd met no work no pay

Bond Personeel Directoraat Cultuur in beraad


De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Lilian Ferrier, trekt zich niets aan van de onmenselijke bejegening die de medewerk(st)ers van het directoraat Cultuur ervaren van hun leidinggevenden Elvira Sandie (directrice), Hariette Bholasingh-Helstone (waarnemend onder-directrice) en Vanessa Wong-A-Tong. Dit zegt de Bond Personeel Directoraat Cultuur vandaag, vrijdag 1 februari 2019, in het Dagblad Suriname. 

Op 16 januari was een deel van de ontevreden medewerk(st)ers naar het ministerie getogen om aandacht van de minister te vragen. Daarbij werd een petitie overhandigd, waarin alle wantoestanden met bewijsmateriaal zijn weergegeven.

Alhoewel de minister op dezelfde dag beloofd had om op uiterlijk 18 januari met een oplossingsmodel te komen, heeft zij de zaak gelaten voor wat het is. Sterker nog, de medewerkers die vanaf 16 januari in beraad zijn en dus geen arbeid verrichten, zijn bedreigd met no work no pay.

'De minister heeft niet eens de beleefdheid opgebracht om contact met ons op te nemen. Het lijkt alsof men niet weet wat de vakbondsrechten zijn. En dan wil men no work no pay hanteren? Dat zal absoluut niet werken', aldus de bond.

Vandaag ging de bond in de Palmentuin in beraad over de verder te ondernemen stappen.

Vier mijnwerkers bedolven in ingestorte kolenmijn in Peru

Gevreesd wordt voor het leven van de vier mannen op zo'n 100 meter diepte


De vrees groeide vrijdag 1 februari 2019 voor het leven van vier mijnwerkers diep in de grond in Peru, nadat zware regenval een instorting veroorzaakte van hun kolenmijn, meldt persbureau AFP. 

De instorting gebeurde in de late namiddag van donderdag, volgens RPP televisiekanaal, in de stad Oyon, ongeveer 200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Lima. Een lokaal radiostation zei dat het 'onbekend' is of de mijnwerkers, die gevangen zitten op een diepte van ongeveer 100 meter, nog leefden.


Oyon, dat op een hoogte van 3.400 meter ligt, heeft al acht dodelijke ongelukken gezien in kolenmijnen.


Het ministerie van Energie en Mijnbouw van Peru legde een verklaring af op Twitter en zei dat overheidsinstanties samen met particuliere bedrijven aan het reddingswerk werken.


Mijnbouw is een van de meest dynamische industrieën in Peru. De zomer is het regenseizoen in de Andes, de bergachtige regio's van Peru, Bolivia en Noord-Chili, waar vaak overstromingen zijn.


(Suriname Mirror/AFP/Peru21/Twitter/YouTube)

Amerikaanse militaire vliegtuigen in Bogota, Colombia, leiden tot speculaties

'Het is routine en normaal, in overeenstemming met goede relaties tussen de twee regeringen'


Colombia bevestigt vrijdag 1 februari 2019, dat Amerikaanse militaire vliegtuigen aanwezig zijn in Bogota, maar zegt dat het routine en normaal is, in overeenstemming met 'goede relaties tussen de twee regeringen. Het is een routinevlucht die de Verenigde Staten maken naar Colombia, het komt periodiek met een aantal elementen', vertelde minister van Defensie Guillermo Botero aan FM-nationale radio.
 
'We hebben periodieke samenwerking van de Verenigde Staten. We wachten op radar en andere elementen die ons helpen en die erg belangrijk zijn, zoals technologische platforms. Een deel van dat materiaal komt met die vluchten', voegde Botero eraan toe.


Met betrekking tot de vrees voor eventuele militaire agressie tegen Venezuela geleid door Washington met de steun van Bogota, antwoordde de minister van Defensie: 'Ze proberen het te associëren en dat is niet waar.'

De onthulling van lokale FM-radio over de landing van Amerikaanse militaire vliegtuigen op het Catam-militaire vliegveld van Bogota (Comando Aéreo de Transporte Militar) donderdag zorgde voor grote spanningen bij Colombianen. Volgens dat lokale station werd de aanwezigheid van een C17A Globe Master-vrachtvliegtuig en een Boeing 737 in Catam geverifieerd.


Bovendien had de Amerikaanse website Civ.Mil.Air, die gespecialiseerd is in de militaire luchtvaartbewegingen, ook de aankomst in Colombia van de C17A Globe Master om 15:00 lokale tijd woensdag en de terugkeer naar de noordelijke natie na 19 uur die dag.

De gebeurtenis veroorzaakte alarm in het binnenlandse scenario, waar verschillende politieke sectoren de nauwe alliantie tussen Colombia en de Verenigde Staten afwijzen in verband met het negeren van de constitutionele regering van Venezuela.
Het gebeurt ook te midden van het tumult veroorzaakt door de annotatie die verscheen in het schrift van de Amerikaanse National Security Advisor, John Bolton, die las: 'Vijfduizend troepen voor Colombia.'

(Suriname Mirror/Prensa Latina/Twitter)

Dodental dambreuk Brazilië blijft stijgen, naar 110, nog 238 vermisten

(Bron foto: Twitter)
Gebied zo groot als 400 voetbalvelden is door 12 miljoen kubieke meter modder bedekt


De voor mens en milieu desastreuze dambreuk in Brazilië heeft inmiddels aan 110 mensen het leven gekost. Er worden nog 238 mensen vermist. Van de geborgen lichamen zijn 71 personen geïdentificeerd. Dat heeft Pedro Aihara, woordvoerder van de brandweer in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais, donderdagavond 31 januari 2019 bekendgemaakt. 

De dam bij de ijzermijn Córrego do Feijão bij het stadje Brumadinho in Minas Gerais begaf het afgelopen vrijdag. Delen van het stadje ten zuiden van Belo Horizonte en huizen in de omgeving van de dam werden overspoeld door een stroom van modder en afval, evenals kantoren van het bedrijf Vale, eigenaar van de mijn, en een restaurant voor medewerkers van het bedrijf.

Een gebied zo groot als vierhonderd voetbalvelden is door 12 miljoen kubieke meter modder bedekt. De nabijgelegen rivier Paraobepa is vergiftigd door de giftige modderstroom, die ook andere belangrijke rivieren bedreigt.


De zoektocht naar vermisten is lastig, omdat veel lichamen zijn meegesleurd door de modderstroom. Volgens Aihara zijn tot nu toe lichamen geborgen die zich aan de oppervlakte van de modder bevonden.

'Vanaf nu zullen we echt moeten graven naar lichamen. Daardoor zal het bergingswerk minder snel gaan', zei hij. De kans op het vinden van overlevenden is vrijwel nihil. Sinds zaterdag zijn alleen doden geborgen.(Suriname Mirror/Al Jazeera/AD/Twitter)

Autoriteiten Venezuela intimideren gezin van parlementsvoorzitter Juan Guaidó

(Bron foto: AP)
Elite-eenheid FAES van nationale politie zocht naar zijn vrouw Fabiana

'De dictatuur denkt dat zij ons kan intimideren'


De Venezolaanse parlementsvoorzitter Juan Guaidó, die zichzelf tot interim-president heeft uitgeroepen, beschuldigt de autoriteiten van pogingen zijn gezin te intimideren. Hij stelt dat de elite-eenheid FAES (Fuerza de Acción Especial de la Policía Nacional Bolivariana) op zoek was naar zijn vrouw Fabiana. Het hoofd van de nationale politie zegt dat de beschuldiging van Guaidó volledig onwaar is. 

De Verenigde Staten waarschuwt het regime van zittend president Nicolas Maduro voor 'gevolgen'. De 35-jarige Guaidó vertelde, dat agenten van de FAES naar zijn woning waren gegaan.


Daar vroegen ze volgens de politicus naar zijn echtgenote. 'De dictatuur denkt dat zij ons kan intimideren', zei hij tijdens een toespraak in Caracas.


Hij waarschuwde, dat hij de veiligheidsdiensten verantwoordelijk houdt als zijn 20 maanden oude kind iets overkomt.

De zelfverklaarde interim-president werd gesteund door de Amerikaanse regering, die zittend president Maduro waarschuwde dat er 'gevolgen' zouden zijn voor de 'flagrante pogingen tot indimidatie'. Hij kreeg ook bijval van het hoofd van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). 'We veroordelen de intimidatie van president Guaidó en zijn gezin door de repressieve eenheden van de illegale dictatuur in Venezuela', tweette secretaris-generaal Luis Almagro. 'Dit is wat Nicolás Maduro verstaat onder een ‘dialoog’.'


De nationale veilgiheidsadviseur van de Verenigde Staten John Bolton heeft Maduro ook opgeroepen om de amnestie die zijn tegenstander aanbiedt, te accepteren. 'Ik wens Nicolas Maduro en zijn belangrijkste raadslieden een lang en vreedzaam pensioen, ergens op een mooi strand ver weg van Venezuela', liet Bolton op Twitter weten. 'Dat ze maar profiteren van de amnestie die president Guaido hen aanbiedt, en iets anders gaan doen. Hoe sneller, hoe liever', voegde de adviseur van president Trump er nog aan toe.


De Europese Unie richt ondertussen een ‘internationale contactgroep’ van Europese en Latijns-Amerikaanse landen op die zullen bemiddelen in Venezuela, waar de economische, politieke en institutionele crisis een hoogtepunt bereikt heeft. Het is de bedoeling de politieke dialoog in het land te faciliteren, en die dialoog te doen uitmonden in de organisatie van nieuwe presidentsverkiezingen. Dat heeft Europees hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini bekendgemaakt.

Tijdens een vergadering in de Roemeense hoofdstad Boekarest herhaalden de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, dat ze enkel nog het Venezolaanse parlement erkennen als 'legitieme democratische instelling'. Ze zeggen voorzitter Guaidó hun steun toe 'in zijn institutionele rol'. Naast de Europese Unie zelf, zullen verschillende Europese landen deel uitmaken van de contactgroep: Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Bolivië, Costa Rica, Ecuador en Uruguay hebben hun medewerking ook al toegezegd, enkele andere Latijns-Amerikaanse landen zullen volgens Mogherini nog volgen.

Volgens de hoge vertegenwoordiger is de EU bereid extra sancties te treffen tegen Venezolaanse gezagsdragers die de crisis proberen te bestendigen. Europa wil ook zijn humanitaire hulp aan het land opvoeren.
Eerder donderdag, 31 januari 2019, besliste het Europees Parlement in een resolutie om parlementsvoorzitter Guaidó officieel te erkennen als interim-president. Maar, omdat het parlement geen zeggenschap heeft in het Europees buitenlands beleid, was dat echter niet meer dan een symbolische erkenning. De parlementsleden hoopten dat de lidstaten hun voorbeeld zouden volgen, maar dat gebeurt dus niet.

(Suriname Mirror/Belga/veja.abril.com.br/ANP/Reuters/Twitter/Rosario Nuestro)

Man ramt met zijn auto de pui van een winkel in Domineestraat, Paramaribo

(Bron foto: Steven Mangal)
Na klap stapt bestuurder in een taxi en verdwijnt


Een man die donderdagnacht in hartje Paramaribo met zijn auto de pui van een winkel ramde, is na het incident in een taxi gestapt en liet zijn au­to gewoon in de deur­ope­ning van de beschadigde win­kel ach­ter. Dat meldt de Times of Suriname vandaag, vrijdag 1 februari 2019, aldus Waterkant.net.

De po­li­tie heeft de au­to van de ver­oor­za­ker in be­slag ge­no­men en doet onderzoek naar de dader.

Volgens de krant zou de au­to­mo­bi­list, die met vrij ho­ge snel­heid reed, in een ge­vecht ver­wik­keld zijn geweest met een vrouw die naast hem zat. Daardoor ver­loor hij waar­schijn­lijk de macht over het stuur. De au­to vloog over de be­ton­nen ver­ho­ging op de weg en ram­de de win­kel in de Domineestraat. Het bericht vermeldt niet wat met de vrouw is gebeurd.

De ei­ge­na­ren van de units in de winkel zeg­gen, dat zij duizen­den Srd’s scha­de lij­den doordat de voorgevel, roldeur en goederen beschadigd raakten. Ook moet er ex­tra be­wa­king voor de win­kels ingezet worden, omdat er meteen na het ongeval al figuren waren die de winkel wilden plunderen.

Meer dan 100 dozen met sloffen smokkelsigaretten aangetroffen in woning te Saramacca

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Twee verdachten aangehouden


Het Arrestatie Team en de Narcotica Brigade van het Korps Politie Suriname hebben woensdag een inval gepleegd in een woning in het district Saramacca. De politie had informatie ontvangen, dat er grootschalige drugsactiviteiten op die locatie plaats vonden, zo bericht het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 1 februari 2019.

De informatie werd uitgewerkt en de Narcotica Brigade kreeg sterk het vermoeden, dat op dat adres handelingen plaatsvonden die hoogstwaarschijnlijk druggerelateerd waren.

In de woning werden echter geen drugs aangetroffen, maar wel meer dan 100 dozen met sloffen smokkelsigaretten. In verband met deze vondst is de 50-jarige D.K. aangehouden en overgedragen aan de afdeling Fraude, omdat het gaat om een economisch delict. De dozen met sigaretten zijn ook overgedragen aan de collega’s van de afdeling Fraude.

Dezelfde dag meldde de 41-jarige N.J. zich met zijn advocaat bij de politie, omdat hij ook in beeld was gekomen in het onderzoek.. Zowel K. als J. zijn door de politie in verzekering gesteld na afstemming met het Openbaar Ministerie.

Raad van Ministers Sint Maarten en Curaçao akkoord met definitieve benoeming zittende directie Centrale Bank

Nog altijd zou worden gewerkt aan de invulling van het CBCS-presidentschap


De Raad van Ministers van zowel Sint Maarten als Curaçao hebben ingestemd met de definitieve benoeming van de zittende directieleden van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Dit bevestigt de Curaçaose minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën vandaag, vrijdag 1 februari 2019, in het Antilliaans Dagblad

Leila Matroos-Lasten en Jose Jardim werden ruim veertien maanden geleden, medio november 2017, aangesteld als tijdelijke leden van de Raad van Bestuur (RvB) van de CBCS. Al die tijd moesten zij wachten op hun definitieve benoeming.

Matroos-Lasten werd aangesteld als directeur-secretaris. Jardim als financieel-economisch directeur van de CBCS. De positie van president-directeur bleef al die tijd vacant en werd op interim-basis waargenomen door Matroos Lasten.

Verschillende andere betrouwbare bronnen weten te melden dat nog altijd wordt gewerkt aan de invulling van het CBCS-presidentschap. Dat het zo lang duurt, komt omdat eerst is gekeken of er lokaal geschikte kandidaten zijn, vervolgens of er Curaçaose en/of Sint Maartense gekwalificeerden zijn binnen of buiten het Koninkrijk en momenteel worden gesprekken gevoerd met Europees- Nederlandse personen.

Marineschip Zr.Ms. Zeeland onderschept ruim 2.000 kilo drugs in de Caribische Zee

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)
Pakketten met drugs en opvarenden overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht


Het marineschip Zr.Ms. Zeeland heeft in de nacht van 28 op 29 januari een transport met ruim 2.000 kilo drugs onderschept. De onderschepping gebeurde tijdens een nachtelijke patrouille in de Caribische Zee. De verdachte pakketten met drugs en de opvarenden zijn inmiddels overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht, zo bericht de Kustwacht Caribisch Gebied vandaag, vrijdag 1 februari 2019. Het bericht vermeldt niet waar precies het vaartuig werd onderschept, wat de herkomst en bestemming was en of het gaat om cocaïne.

Een vliegtuig van Kustwacht Caribisch Gebied detecteerde afgelopen maandag een verdacht contact op open zee. Het vaartuig viel op door het vaargedrag en de positie. Dankzij de inzet van de NH90-helikopter, een snelle FRISC-onderscheppingsboot met aan boord een Amerikaans Kustwachtteam kon de verdachte boot tot stoppen worden gebracht.

De commandant van Zr.Ms. Zeeland, kapitein-luitenant ter zee Paul Bijleveld, is tevreden met de enorme vangst en vooral trots op de wijze hoe is samengewerkt tussen de verschillende diensten. 'Al met al een zeer geslaagde actie. Door slim en goed teamwerk tussen de Kustwacht, de NH90, het team van de Amerikaanse Kustwacht en de bemanning van Zr.Ms. Zeeland is deze actie geslaagd.'

Stationsschip Zr.Ms. Zeeland is een zogenoemd 'Oceangoing Patrol Vessel' van de Koninklijke Marine. Het schip is sinds december als stationsschip in het Caribisch Gebied. Zij heeft in die periode al een go fast aangehouden en daarbij een grote hoeveelheid verdacht geld aangetroffen. Ook heeft zij een drugstransport verstoord, waarbij de bemanning van een verdacht schip pakketten (vermoedelijk drugs) over boord zette.

Ministersteam Curaçao over recente arbeidsonrust: 'Het kon anders opgelost worden'

Ministers gaan op persconferentie uitgebreid in op recente stakingenHet kon anders opgelost worden. Dat was de belangrijkste boodschap gisteren tijdens de persconferentie van zeven ministers in reactie op de gespannen situatie rond allerhande stakingen deze week. De aanwezige ministers waren Armin Konket, Hensley Koeiman, Suzy Camelia-Römer, Steven Martina, Quincy Girigorie, Zita Jesus-Leito en Marilyn Alcalá-Wallé. Afwezig waren Eugene Rhuggenaath en Kenneth Gijsbertha, omdat zij op Aruba zijn voor het drielandenoverleg. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 1 februari 2019.

Martina, die behalve als Economieminister ook optrad als plaatsvervangend premier, toonde begrip voor de maatschappelijke onrust na een heel moeilijk 2018. Maar, hij bood ook hoop door de positieve ontwikkelingen voor 2019 op te sommen, die vooral werkgelegenheid in het toerisme en de bouwsector opleveren en economische groei tot gevolg hebben.Vervolgens gaven de verschillende ministers uitleg over de stakingen die gaande waren, waarna zij concludeerden dat: de staking van Selikor een te zwaar middel was, die vele mensen gedupeerd heeft (Martina); dat nog vóór de initiële aanleiding tot staken van Sitek de oplossing er al was en dat staken niet nodig was (Alcalá-Wallé); dat bij HNO altijd ruimte en openheid is voor gesprek en dat de optocht van Sehos naar HNO en de media-aandacht onnodig waren.

Parman verliest op alle fronten Kort Geding tegen Centrale Bank Curaçao en Sint Maarten over de maatregelen bij Ennia

'De CBCS heeft niet onrechtmatig gehandeld'


Parman International, met Hushang Ansary als meerderheidsaandeelhouder en bestuurder, is volledig in het ongelijk gesteld in het Kort Geding tegen de Centrale Bank CBCS. Op alle fronten heeft Parman de rechtszaak over de maatregelen bij Ennia verloren, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 1 februari 2019.

Parman had onder meer intrekking van de vergunning van deze verzekeringsmaatschappij gevorderd en het terugdraaien van de noodregeling alsmede dat de Centrale Bank bevolen wordt met Parman in overleg te treden. Eén en ander op straffe van een gevraagde dwangsom van een miljoen gulden per dag dat de CBCS in gebreke blijft, met een maximum van 500 miljoen. Zo ver kwam het niet.

In zijn beoordeling laat de Kort Gedingrechter weinig tot niets over van de argumenten en vorderingen van de eigenaar van Ennia Caribe Holding en alle andere Ennia-entiteiten op Curaçao. Alles bij elkaar komt het gerecht tot de conclusie, dat het niet aannemelijk is dat de bodemrechter tot het oordeel komt dat CBCS onrechtmatig heeft gehandeld.

'Ook is niet aannemelijk, dat de bodemrechter tot het oordeel zal komen dat de noodregeling niet moet worden uitgesproken.' 

Dependance MULO-Brokopondo te Brownsweg in gebruik genomen

(Bron foto: NII)
Districtscommissaris Finisie streeft naar een volledige MULO-school te Brownsweg


President Desi Bouterse deed in 2018 de belofte om het verzoek van verantwoordelijken van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), de directrice van MULO-Brokopondo en districtscommissaris Frederik Finisie, na te komen, het bijbouwen van lokalen voor de MULO te Brokopondo, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) donderdag 31 januari 2019.

Gezien de urgentie voor de plaatsing van MULO-leerlingen is toen in samenspraak met de verantwoordelijken van het MinOWC besloten met spoed de in aanbouw zijnde vleugel van O.S. Brownsweg af te bouwen. Zodoende kon aan de leerlingen van Brownsweg en omgeving de mogelijkheid worden geboden om het onderwijsproces zonder stagnatie te volgen. Afgelopen maandag 28 januari vond de ingebruikname plaats van dpendance MULO-Brokopondo te Brownsweg.

Districtscommissaris Finisie: 'De leerlingen zullen hun intrek nemen om onderwijs te volgen. Dit was een zeer dringende noodzaak, omdat in bepaalde klassen het aantal leerlingen ver boven de klasse formatie was en de leerkrachten onmogelijk een klas van 65 leerlingen draaiende konden houden. Leerlingen waren genoodzaakt heel erg vroeg van huis te gaan, met alle negatieve gevolgen voor hun leerprestatie.'

Milton Top, hoofd Inspectie Voortgezet Onderwijs op Juniorenniveau (VOJ), vertegenwoordigde de directeur van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Hij is één van de trekkers voor de bouw van meer lokalen te Brownsweg. Hij haalde aan, dat leerlingen onder moeilijke omstandigheden lessen moesten volgen, vandaar dat hij ervoor opkwam en er hard tegenaan ging om deze leerlingen op een betere locatie te plaatsen. 'Ik heb een speciale plaats in mijn hart voor de kinderen van Brokopondo en ik roep daarom ook de ouders op, om het kind alle medewerking te verlenen om hun doelen op school te bereiken. De leerlingen moeten ook na schooltijd de gelegenheid krijgen onder supervisie van volwassenen om schoolwerk te oefenen in de schoollokalen.'

Top riep de ouders op om erop toe te zien, dat hun kind alle hulp krijgt en de ouders regelmatig contact onderhouden met de school, zodat zij op de hoogte blijven van de prestatie van hun kind.

Hoofdinspecteur Basis Onderwijs Orwine Velantie zegt dat deze lokalen de basisschool toebehoren, maar dat zij dit in bruikleen geven, totdat de overheid voor de leerlingen van Brownsweg hun eigen MULO-gebouw heeft afgebouwd. De bouw van deze school ligt momenteel stil.

Ria Atipi, directrice van MULO-Brokopondo, is heel erg gelukkig met deze mogelijkheid. De school telt in total 434 leerlingen, waarvan 67 naar de dependance zullen gaan. Daar zullen vijf leerkrachten, inclusief coördinatrice Letisa Waidi van Dependance Brokopondo worden ondergebracht. Door deze oplossing zijn de leerlingen van MULO-Brokopondo centrum thans per lokaal redelijk in aantal om in een aangename sfeer les te kunnen volgen. In de dependance zijn klas 1 en 2 ondergebracht en de bedoeling is het later uit te breiden naar klas 3 en 4.

De districtscommissaris streeft ernaar een volledige MULO-school te laten opzetten te Brownsweg. Brokopondo is een kinderrijk district, waardoor de autoriteiten moeten zorgen voor de ontwikkeling op het gebied van onderwijs. De leerlingen van MULO-Brokopondo Centrum komen vanuit negen dorpen in het district met MinOWC schoolvervoer, om onderwijs te volgen in Brokopondo Centrum. Hij spreekt de hoop uit dat MULO Brownsweg heel spoedig een feit zal zijn, zodat de leerlingen in hun eigen vertrouwde omgeving het onderwijsproces kunnen volgen.

Ontheffingsverzoeken van granman Albert Aboikoni van de Saramaccaners afgewezen.

Stephanus Poeketie van de Twaalf lo: 'Een granman alleen kan een kapitein niet ontheffen'

'Aboikoni zou meer dan 120 loyalisten tot kapitein of basya hebben benoemd en hij wil ongeveer evenveel uit hun functie zetten'


De overheid schijnt de ontheffingsverzoeken van granman Albert Aboikoni van de Saramaccaners te hebben afgewezen. Hij had rond de jaarwisseling aan het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) gevraagd om de vergoeding van drie kapiteins en twee basya’s stop te zetten. Ook zouden ze hun epauletten en uniform moeten inleveren. Nu blijkt, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 1 februari 2019, dat de vergoeding van gezagdragers over januari normaal is gestort op hun bankrekening. Ook zijn ze niet opgeroepen om hun epauletten en uniform terug te bezorgen bij het ministerie of het districtscommissariaat van Boven-Suriname. 

'Ik heb gewoon mijn salaris ontvangen zoals ik had verwacht, want een granman alleen kan een kapitein niet ontheffen', zegt Stephanus Poeketie van de Twaalf lo. Dat is een groep die tegen de benoeming van Aboikoni is. Volgens hem mag het grootopperhoofd in samenspraak met de lo of bere van een kapitein of basja maatregelen nemen tegen een dignitaris.

Poeketie heeft vernomen dat Aboikoni meer dan 120 loyalisten tot kapitein of basya heeft benoemd en hij wil ongeveer evenveel uit hun functie zetten. 'Hij wil hierdoor zijn macht vergroten, maar dat gebeurt niet op die manier. Aboikoni wil dat doen, omdat hij niet breed wordt gedragen door het traditioneel gezag', aldus de kapitein.

Hij stelt dat niet alle dignitarissen dicht bij Aboikoni het eens zijn met zijn plannen. 'Ze waarschuwen hem om geen traditionele gezagdragers te bedanken, omdat dat voor meer spanning zal zorgen in de Saramaccaanse samenleving', zegt Poeketi.

Ook kapitein Galimo Kwadjani, eveneens een van de vijf gezagdragers die zouden moeten worden ontheven, ligt niet wakker van de actie van de granman. 'Ik ben voorgedragen door mijn lo en een kapitein of basya wordt voor het leven benoemd.'. Ook voor hem is de vergoeding van januari als gebruikelijk gestort.

Woordvoerder Jameson van ex-militairen: 'We worden genegeerd door president Bouterse'

(Bron foto: Waldo Jameson)
'Weet je hoelang we onze stem al laten horen, ze luisteren niet naar ons, er komt geen oplossing'


'De president heeft zijn werk al gedaan. Ik zal hem nu ook uitleggen dat jullie bij mij zijn gekomen. Ik kan nu niet aangeven wanneer er een oplossing komt', zei Eugène Van der San, directeur van het Kabinet van de President gisteren tegen ontevreden ex-militairen. Een ruim dertig man tellende groep was naar het kabinet gegaan in de hoop de president te spreken. De groep werd echter ontvangen door de directeur, die beloofde Bouterse te bewegen om de ontevredenheid weg te nemen, zo bericht de Ware Tijd vandaag,vrijdag 1 februari 2019.

Waldo Jameson, woordvoerder van de groep, zegt dat de mannen de moed niet opgeven en hun misnoegen zullen blijven uiten. 'Weet je hoelang we onze stem al laten horen? Ze luisteren niet naar ons. Er komt geen oplossing.' Jameson stelt,dat de groep ervoor gekozen heeft haar stem weer te laten horen, omdat beloftes van de overheid niet worden waargemaakt.


De ex-militairen zijn boos op de president omdat hij niet naar hen omkijkt en ze voelen zich meer dan ooit voor de gek gehouden. Dat ze de president willen spreken is, omdat zij geen hoop hebben dat praten met tussenpersonen enige verandering zal brengen. Hen is al enige tijd opnieuw beloofd, dat zij in aanmerking zouden komen voor een baan en voorzieningen. De woordvoerder zegt, dat er momenteel binnen de groep van 250 ex-militairen vrees is ontstaan voor het wegvallen van de maandelijkse resocialisatie vergoeding van Srd 200. Enkele personen zijn alvan de betaallijst geschrapt en volgens geruchten volgen er meer.

'Ze willen dat we gekke dingen doen, we krijgen nauwelijks wat. We zullen tekeer gaan als ze niet luisteren. We kunnen ook gek doen. Willen ze dat we tekeer gaan om een Srd 200', werd er geroepen door de ontevreden personen.


Gedonder binnen leiding diamantopkoopbedrijf Glomac schaadt bedrijf(svoering)

Directrice Claudia Griffith-Telting door Raad van Commissarissen op non-actief gesteld


- Griffith-Telting beweert dat Raad van Commissarissen is ontbonden
- Medewerkers doen aangifte van bedreiging tegen directrice
- Voorlopig aangestelde leiding doet aangifte gedaan tegen Griffith-Telting van verduistering van een partij diamanten...


De directrice van het diamantopkoopbedrijf Glomac is vorige week donderdag op non-actief gesteld door de Raad van Commissarissen (RvC) van de onderneming, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 1 februari 2019. Directrice Claudia Griffith-Telting wordt onder andere mismanagement verweten. Zo blijkt het personeel al enkele maanden geen salaris te hebben ontvangen, terwijl ze middelen van het bedrijf ten eigen bate zou hebben aangewend. 

Nadat zij halstarrig zou hebben geweigerd financiële verantwoording bij de RvC af te leggen en deze geen inzage wilde geven in de boeken, werd de directrice op 24 januari per deurwaardersexploot buiten functie gesteld. Griffith-Telting zou daarna bedreigingen hebben geuit tegen enkele personeelsleden. Twee medewerkers hebben vorige week vrijdag op politiebureau Nieuwe Haven aangifte gedaan wegens bedreiging.

Op 28 januari, vier dagen na haar ontheffing, ging de directrice naar de Kamer van Koophandel en Fabrieken om te laten inschrijven, dat de Raad van Commissarissen is ontbonden.

Griffith-Telting beweert echter, dat ze niet buiten functie is gesteld. Zij stelt dat er niets aan de hand is en dat zij normaal aan het werk is. 'Hoe kan ik ontheven worden door een RvC die niet meer bestaat? De raad is sinds 12 november 2018 ontbonden', is het enige wat ze kwijt wil. Ze merkte verder nog op dat de algemene aandeelhoudersvergadering het hoogste orgaan in het bedrijf is.

Afgelopen maandag heeft de voorlopig aangestelde leiding van Glomac aangifte gedaan tegen de directrice wegens verduistering van een partij diamanten. Zij heeft de edelstenen in december uit de kluis van het bedrijf meegenomen en niet teruggebracht. Naar verluidt heeft zij een medewerker de opdracht gegeven de edelstenen of een deel daarvan te verpanden en met de daaruit verkregen middelen diverse uitgaven gedaan.

Vorig jaar november heeft de directrice de toenmalige financieel-manager ontslagen, omdat die een bedrag van 171.000 Amerikaanse dollar niet kon verantwoorden. Hierover is aangifte bij de politie gedaan. Het wegmaken van voornoemd bedrag zou onder meer ertoe hebben geleid dat salarissen niet op tijd konden worden betaald.

Minister Moestadja: 'Kinderarbeid is een maatschappelijk kwaad dat in grote haast moet worden bestreden

(Bron foto: NII)
Ministerie presenteert binnenkort Nationaal Actieplan Uitbanning Kinderarbeid


Het ministerie van Arbeid organiseerde 29 en 30 januari een ‘Validation Workshop’ om de laatste hand te leggen aan het Nationaal Actieplan Uitbanning Kinderarbeid, dat nu nog in concept is. Bij deze gelegenheid benadrukte minister Soewarto Moestadja het belang van een actieplan voor de effectiviteit ter uitbanning van kinderarbeid. De minister noemt kinderarbeid een maatschappelijk kwaad dat in grote haast moet worden bestreden. Hij riep daarom de aanwezige stakeholders op om haast te zetten achter het plan, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII, donderdag 31 januari 2019.

Kinderarbeid is volgens de minister geen probleem dat op zichzelf staat. Dit probleem vloeit voort uit wereldwijde armoede. Vandaar dat maatregelen in ons land, volgens hem in samenhang moeten worden genomen, zodat er coherentie is binnen het overheidsbeleid tussen de verschillende ministeries. Tegen deze achtergrond heeft hij in april 2018 de Nationale Commissie Uitbanning Kinderarbeid opnieuw bemenst met de bedoeling het probleem multipariteit te benaderen.

In het actieplan tegen kinderarbeid is het onvermijdelijk, dat ook de samenleving, buiten de overheid, haar verantwoordelijkheid neemt en als zodanig ook de erkenning krijgt, vindt Moestadja. Hij hoopt dat in het actieplan maatregelen zullen worden opgenomen om de kernoorzaken van het probleem te identificeren om deze effectief te bestrijden. Het ligt in de bedoeling dat het finaal actieplan in de maand februari of maart aan de minister wordt aangeboden.

Het actieplan wordt een unicum, want nog nooit eerder is zo’n plan ontwikkeld dat zich op het geheel land zal richten en waarbij verschillende spelers uit zowel de private als publieke sector betrokken zullen zijn. Het bedoeld actieplan, dat bijna gereed is voor uitvoering, is in opdracht van het ministerie van Arbeid ontwikkeld, in het kader van een specifiek project van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), gericht op kinderarbeid. Het project heet Country Level Engagement and Assistance to Reduce child Labour (CLEAR-project). Dit project wordt gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Voor de opstelling van het actieplan is door de ILO aangetrokken de jurist en kinderrechtendeskundige Sharon Geerlings-Headley, die op nationaal niveau verschillende actieplannen ter bescherming van kinderen heeft opgesteld. Het actieplan is door Moestadja meerdere malen aangekondigd bij verscheidene gelegenheden. Genoemd kunnen worden de ratificatie van de conventie van de ILO die betrekking heeft op de minimumleeftijd om te arbeiden en de verkregen goedkeuring van de Nationale Assemblee om als land te mogen toetreden tot het protocol van 2014 van de ILO met betrekking tot dwangarbeid. Ook bij de aanname van de wet ‘Arbeid Kinderen en Jeugdige personen’ in augustus 2018 heeft de minister verzekerd dat er een actieplan komt.

Drie belangrijke dragers voor het actieplan zijn onder anderen: de overheid, vertegenwoordigd door het ministerie van Arbeid, Vakbeweging en Werkgevers. In het kader van dit project zijn er in de maand november 2018 diverse stakeholders geconsulteerd. Het doel van die consultaties was om via diverse doelgroepen binnen onze samenleving inzicht te krijgen in het probleem van kinderarbeid en oplossingsmodellen. In het Nationaal Actieplan zal er onder meer worden voorgesteld waar de wetgeving verder moet worden aangescherpt, hoe er voldoende aandacht gegeven kan worden aan de preventie van kinderarbeid en de begeleiding en herintegratie van slachtoffers van kinderarbeid.

Waterberg: 'Geen zuivere koffie van de regering om geen pre-electorale combinaties toe te staan'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
'Ik denk dat pre-electorale samenwerking beter is dan post-electorale'


Assembleelid Celsius Waterberg, die onlangs uit de BEP stapte, verschilt van mening met de regering en commissievoorzitter Melvin Bouva (NDP) over het niet toestaan van samenwerking vóór de verkiezing, tussen politieke partijen. 'Waarom zou men iets wijzigen en grote delen van de samenleving het gevoel geven, dat er sprake is van unfair play?', sprak Waterberg gisteren tijdens de openbare commissievergadering over wijziging van de Grondwet, Kiesregeling en Decreet Politieke organisaties, aldus vandaag, vrijdag 1 februari 2019, Starnieuws.

Hij zei, dat pre-electorale samenwerking tussen partijen altijd mogelijk is geweest. Waterberg vindt het niet correct, dat artikel 7 van de Kiesregeling wordt gewijzigd onder aanvoering, dat de kiezer niet weet wat de beginselen zijn van de combinatie. De politicus vindt het niet zo'n probleem als bepaald wordt dat partijen over beginselen moeten beschikken, naast het verkiezingsprogramma. Alle partijen hebben over het algemeen een beginselverklaring en kunnen dat ook vaststellen voor de combinatie.

Waterberg merkte op, dat het juist kiezersbedrog is om na de verkiezingen samen te werken met partijen waaraan van te voren geen bekendheid is gegeven. Misschien had de kiezer dat juist niet gewild. Hij vindt het geen zuivere koffie van de regering om geen pre-electorale combinaties toe te staan. 'Ik denk dat pre-electorale samenwerking beter is dan post-electorale', aldus Waterberg.

Bouva begreep niet hoe er argwaan kan zijn bij Waterberg over de intenties van de regering, nu er een wetsvoorstel op tafel ligt. Dit is voorafgegaan aan jarenlange discussies tussen verschillende betrokkenen in het systeem. De BEP heeft hier ook deelgenomen aan de discussie over de wijziging. Bouva merkte op dat er juist willekeur wordt weggenomen door de pre-electorale combinatie te schrappen. Hij verwees naar de verschillende bijdragen van de politieke partijen en raadde Waterberg aan om deze te lezen.

Regering heeft moeite met rond maken eigen wijzigingen in drie wetsontwerpen kiesstelsel

Struikelblok onder leden Assemblee blijft schrappen samenwerking partijen vóór verkiezingen

Brunswijk (ABOP): 'De NDP is bang, dat door samenwerking van andere partijen, ze de verkiezing zal verliezen'


De regering is er nog niet helemaal uit wat betreft de wijzigingen die aangebracht zullen worden in het kiesstelsel. Vicepresident Ashwin Adhin heeft gisteren in De Nationale Assemblee meegedeeld, dat er nota's van wijzigingen zullen komen in de wetsontwerpen, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 1 februari 2019.

Het is nog niet duidelijk welke impact de wetswijziging zal hebben op de verkiezingsorganisatie en de kiezer, indien de zetelverdeling op ressortniveau op basis van evenredigheid zal plaatsvinden. Nu wint de partij die 51% van de stemmen haalt alle zetels in een ressort.


Tijdens de openbare commissievergadering van gisteren bleek,aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 1 februari 2019, dat niet over alle voorstellen hetzelfde wordt gedacht.

Het schrappen van de samenwerking van partijen vóór de verkiezing doet nog stof opwaaien. Volgens commissielid Ronnie Brunswijk (ABOP) komt de NDP alleen met voorstellen als die in haar voordeel werken. Volgens hem is de NDP bang, dat door samenwerking van andere partijen, ze de verkiezing zal verliezen. Brunswijk zegt op dit punt terug te zullen komen bij de behandeling in de plenaire vergadering.

Melvin Bouva (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, stelde dat op basis van de afgelegde eed, wetten worden behandeld. Het gaat volgens hem niet om het behartigen van partijbelangen.

Over het afschaffen van de 1%-regeling om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen, is er wel overeenstemming. Asiskumar Gajadien (VHP) vindt wel dat indien er sprake is van een borgsom, het bedrag in de wet moet worden opgenomen. Dit wordt ondersteund door Raymond Sapoen (coalitie). Dit geld moet na de verkiezing teruggeven worden aan partijen die wel voldoen aan de regels. Wat het precies zal worden, daarover moet er nog overeenstemming worden bereikt. De regering moet zich ook nog uitlaten over de verkiezing bij voorkeur. Voorgesteld is door commissieleden om de drempel om bij voorkeur gekozen te worden te verlagen naar 50%.

Sapoen benadrukte dat de partij die de kandidaten op de lijst plaatst, ook kijkt naar de achtergrond van de kandidaten.

Bouva zei, dat kiezers meer zeggenschap moet worden gegeven om hun voorkeur te bepalen. De regering moet nog antwoorden op diverse vraagstukken.

Directeur Osei Jabini vertrekt bij Huize Ashiana

'Er is een andere grote uitdaging op mijn pad gekomen'

- 'Problemen binnen Ashiana hadden geen invloed op mijn besluit'
- SoZaVo-minister Polak: 'Staking bij Ashiana wordt politiek aangestuurd' - De welhaast gebruikelijke achterdocht in 't land


Terwijl sinds maandag gestaakt wordt bij het verzorgings- en verpleegtehuis Ashiana voor senioren, is gisteren bekendgemaakt dat directeur Osei Jabini vertrekt. Minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) zegt vandaag, vrijdag 1 februari 2019, in de Ware Tijd, dat hij al in november gevraagd had om overplaatsing. Jabini zou zich meer willen bezighouden met beleidszaken.

Hij is bachelor in nursing en heeft niet zo lang geleden zijn master graad behaald.

Vanaf vandaag krijgt het tehuis een interim-bestuur dat een maand zal worden ingewerkt door Jabini. De directeur zegt, dat er 'een andere grote uitdaging' op zijn pad is gekomen, maar gaat hierop verder niet in.

Jabini benadrukt, dat de problemen binnen Ashiana geen invloed hebben gehad op zijn besluit, maar dat hij na drie jaren toe is aan een andere uitdaging.

Polak is er overigens van overtuigd dat de actie bij Ashiana politiek aangestuurd wordt. De welhaast tot cliché verworden en niet meer serieus te nemen gebruikelijke achterdocht in 't land. 'Sma e dyugu dyugu drape uit een andere politieke hoek', zei ze minister gistermiddag in het programma 'Bakana Tori' van de staatspropaganda radiozender SRS. Ze voegde eraan toe, dat drieëntwintig personeelsleden actie voeren en dat de vakbond, haar aanspreekpunt, er niet achter staat.

De staking vloeit voort uit het feit dat het ministerie nagelaten heeft om overeengekomen verhoging van toelagen uit te betalen. Dit probleem speelt al voordat Jabini in 2016 directeur werd. Hij heeft de kwestie besproken met Sociale Zaken en Volkshuisvesting en Binnenlandse Zaken, maar een structurele oplossing is nog niet bereikt.

Jack Menke: 'De PhD School is clean, er zijn helemaal geen vreemde geldstromen'

'Alle geld is te verantwoorden'

- 'Voornaamste reden van Ferrier om mij te ontslaan is compleet onwaar'
- 'Rapport dat de misstanden aankaart waarin ik genoemd wordt, slaat nergens op, klopt feitelijk niet en is beneden niveau'


'De PhD School is clean', benadrukte Jack Menke gisteren op zijn laatste dag als voorzitter van het universiteitsbestuur tijdens een buitengewone gecombineerde algemene ledenvergadering, waarin hij personeel van de universiteit toesprak, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 1 februari 2019. 'Er zijn helemaal geen vreemde geldstromen, omdat alle geld te verantwoorden is. De voornaamste reden van onderwijsminister Lillian Ferrier om mij te ontslaan is compleet onwaar. Ook het 15 pagina's tellende rapport dat de misstanden aankaart waarin ik genoemd wordt, slaat nergens op, klopt feitelijk niet en is beneden niveau.'

Menke heeft gesproken over de mijlpalen van de onderwijsinstelling, de plaats die het Institute for Graduate Studies & Research (IGSR) heeft ingenomen, de toekomstvisie en uiteraard zijn ontslag.

Na de vergadering heeft Menke journalisten te woord gestaan. Puntsgewijs en uitgebreid is hij ingegaan op de ontstane situatie.

Menke is ontslagen door minister Ferrier, omdat hij 'conflicterende functies' bekleedde. Hij is voorzitter van het universiteitsbestuur en voorzitter van de board bij de PhD School geweest. Hij zou niet willen verklaren over de ‘vreemde geldstromen’ die zijn ontdekt bij de administratie van het IGSR. Ook zouden sommige documenten van de PhD School niet in orde zijn.

'De voornaamste reden hiervoor is uw conflicterende betrokkenheid bij de PhD School, uw onbehoorlijk handelen door beslissingen te nemen zonder de rest van het bestuur daarin te kennen, althans zonder de vooraf vereiste goedkeuring of consensus van de rest van het bestuur', las Menke uit de ontslagbrief. Hij merkte op, dat hij wel is voorgedragen door het bestuur om voorzitter te zijn van de Board.

Op de persconferentie van de minister een week geleden heeft Jenny Johns-Christoffer van het bestuur van de universiteit overigens meegedeeld dat 'om de betrokkenheid' te stimuleren, de universiteit toestaat dat iemand in meerdere besturen van de instelling mag zitten. Menke benadrukte, dat er constant over en weer is gecommuniceerd met het IGSR, het universiteitsbestuur en de Board. Maar, er werd steeds vaker over kleine dingen gesproken, terwijl het beleidsdocument van de PhD school maar niet werd geformaliseerd, aldus Menke.

De gelden van de PhD School zijn weliswaar bij het IGSR ondergebracht en niet op de algemene plek waar andere faculteiten dat doen, zei Menke mee. 'Het is maar een kwestie van simpel overschrijven, alles is verantwoord, traceerbaar'Dus er zijn geen vreemde geldstromen. Het IGSR is sinds het aantreden van de nieuwe directeur een target geweest. De instelling doet goed werk, het doet meer dan onderwijs geven, doelen worden gehaald, er wordt werk van binnen- en buitenland naar binnengehaald. Het scenario speelt al zeker een jaar. Ik weet niet wat men wil bereiken, waarom er zoveel verwarring is gesticht, om te vissen in troebel water.'

Menke zei ook, dat men doorheeft dat niet hij de verwarring heeft veroorzaakt en vindt het jammer dat de universiteit nu een deuk heeft. Maar, hij blijft verbonden als docent. Omdat hij nog steeds gelooft dat de instelling 'de motor van ontwikkeling is' en gestelde doelen nog steeds gehaald kunnen worden.

Ondertussen neemt Lothar Boksteen waar als voorzitter van het universiteitsbestuur. IGSR-directeur Danny Lachmon is buiten functie gesteld. Hij mag het terrein niet betreden. De totale Board en het coördinatieteam van de PhD School hebben hun functie neergelegd.

Menke deelde mee dat een plan is uitgezet om op uiterlijk 1 maart de activiteiten van de PHD School te hervatten.