maandag 4 februari 2019

Samenwerking Polytechnic College Suriname en HJ Group of companies

(Bron  foto's: PTC)
Een eerste stap naar samensmelting van onderwijs met het bedrijfsleven en vice versa

Overeenkomst geeft gestalte aan onderlinge samenwerking in het aanbieden van stageplaatsen


De Stichting Polytechnic College Suriname (PTC) en HJ Group of companies hebben op 29 januari 2019 een samenwerkingsovereenkomst getekend. De overeenkomst geeft gestalte aan onderlinge samenwerking in het aanbieden van stageplaatsen. Het is een eerste stap naar samensmelting van onderwijs met het bedrijfsleven en vice versa, aldus het PTC maandag 4 februari 2019 in een persbericht.

Deze samenwerking biedt de PTC-studenten de gelegenheid stage te lopen, projecten en afstudeeropdrachten uit te voeren binnen één van de bedrijven van de Group. H.J. Group draagt hiermee bij aan het ontwikkelen van kader voor het bedrijfsleven. Competentiegericht onderwijs eist van de student dat deze de kennis meteen toepast in de praktijk.

De heer S. Chandoesing, directeur van HJ Group of companies, benadrukt dat de onderneming behoefte heeft aan geschoold kader. 'Wij zijn het verplicht aan Suriname een maatschappelijke bijdrage te leveren voor de verdere opbouw van Suriname. Wij zijn ook bereid de professionele student in dienst te nemen binnen een van onze ondernemingen.'

De heer R. Holband, directeur van het Polytechnic College (PTC), is blij met de samenwerking. Het is van eminent belang dat wij onderwijs dichter bij de praktijk brengen. Studenten leren in de praktijk wat van ze gevraagd wordt en hoe ze daarop direct moeten inspelen. Het PTC moet contact blijven onderhouden met het bedrijfsleven om zodoende het curriculum sluitend te maken. Zowel het onderwijsinstituut als de student moet op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Het is van toegevoegde waarde om samen te werken met een bedrijf die reeds 116 jaar bestaat en haar bestaansrecht heeft bewezen aan de Surinaamse gemeenschap en daar buiten, aldus Holband, die streeft naar een innige samensmelting tussen onderwijs en bedrijfsleven.

HJ Group of companies bestaat uit 12 ondernemingen, HJ Exchange, HJ Engros, HJ Motors, HJ Nickerie, HJ Agro, HJ Auto Lease n.v., HJ Retail, HJ Travel & Tours, Esuverfa n.v., Moneygram Suriname en n.v. Chemco.

Het curriculum van PTC bestaat uit 3 colleges, College of Technology, College of Agriculture & Health en College of Logistics. Binnen de colleges vallen 12 bachelor- en 2 masterprogramma’s welke direct betrekking hebben op de diverse bedrijfsonderdelen binnen de ondernemingen. De bachelorpgrogramma’s zijn Werktuigbouwkunde (WTB), Elektrotechniek, Infrastructuur, Informatie en Communicatie Technologie (ICT), Agronomie, Agribusiness Management, Hoger Laboratorium Onderwijs (HLO), Animal Production & Health Technology (APHT) en Food Technology (FT). Agronomie, o.a. is gericht op het onderzoek naar het verder ontwikkelen en verbeteren van duurzaam landbouw. Aansluitend richt APHT zich in het ondernemen van duurzaam veeteelt.

De technologische kennis van de PTC-student en onze afgestudeerden draagt bij aan de kwaliteit van het uiteindelijk product van de ondernemingen. 'Het blijft belangrijk uw product te blijven verbeteren. Onderwijs is de basis van vooruitgang', aldus Chandoesing.

Telesur participeert in NV Uni5Pay+ Platform Suriname (UPPS)

UPPS is samenwerking van Southern Commercial Bank en de Surinaamse Post Spaarbank

Vlnr: Telesur-directeur Mike Antonius, Clifford Marica, directeur Southern Commercial Bank en SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto tijdens de ondertekening van officiële oprichting van NV UPPS.
Binnenkort is het voor alle Surinamers mogelijk online te betalen


Het telecommunicatiebedrijf Telesur participeert in het nieuwe platform voor e-payment. De oprichtingsceremonie van NV Uni5Pay+ Platform Suriname (UPPS) vond zaterdag 2 februari 2019 plaats. UPPS is een samenwerking van de Southern Commercial Bank, de Surinaamse Post Spaarbank (SPSB) en Telesur. Binnenkort is het voor alle Surinamers mogelijk online te betalen. 

Overal waar mobiel internet-bereik is, kan gebruik worden gemaakt van een betaalapp. UPPS zal gebruik maken van de technologie van Union Pay, de Chinese tegenhanger van Visa, Mastercard en American Express. Union Pay wordt wereldwijd in 175 landen in alle werelddelen als creditcard geaccepteerd. Ook steeds meer vermaarde internationale webwinkels omarmen Union Pay. In Suriname zal voor deze betaalmogelijkheid ‘Uni5Pay+’ als branding worden gebruikt. Over enkele maanden is de officiële introductie.

'Hiermee wordt e-payment voor iedereen in Suriname toegankelijk met alle mogelijkheden, in binnen- en in buitenland', verzekert SPBS-directeur Ginmardo Kromosoeto.

Partner Southern Commercial Bank heeft de Union Pay-licentie voor Suriname en het Caribisch gebied. 'Hiermee kan Suriname een financiële hub worden voor het Caribisch gebied. We nemen daarbij ook de Chinese munteenheid mee, wat voor veel verlichting zal zorgen.' SPBS is mede- initiatiefnemer vanwege haar ervaring met de Moni Karta, een debetkaart waarvan ook binnenlandbewoners gebruik maken. 'UPPS moet het platform worden waarbij alle betalingsverkeer via elektronische weg mogelijk is. Wij willen het gehele landschap van Suriname coveren.' Daarom is gekozen voor Telesur als derde partner vanwege haar nieuwe breedbandnetwerk. Ook heeft Telesur het gehele binnenland ontsloten met 4G mobiel internet.

'In het kader van onze e-Suriname-visie is e- payment een motor om deze visie goed op gang te krijgen', zegt Telesur-directeur Mike Antonius. 'Door deelneming in UPPS geven wij hieraan invulling. Wij zorgen voor de connectivity en ICT-toepassingen, maar ook creëren we de mogelijkheid om opbrengsten voor Telesur te genereren.'

In Suriname zal worden begonnen met prepaid Uni5Pay+ -betaalkaarten. Deze zullen net als belkaarten onder meer in supermarkten elektronisch kunnen worden opgewaardeerd. Winkeliers die zich aansluiten krijgen een pinapparaat die de betaalkaarten ‘contactloos’ scant voor betalingen en opwaarderingen. Ook zullen scans in alle bussen van de NVB worden geïnstalleerd, waardoor tevens ermee betaald kan worden in het openbaar vervoer. Door middel van een app zullen ook met een smartphone betalingen kunnen worden verricht. Hiermee wordt de ‘mobile wallet’ in Suriname geïntroduceerd. Met de elektronische portemonnee zijn betalingen mogelijk zowel van particulier tot zakelijk (P2B) als particulier tot particulier (P2P).

In een later stadium zal de Uni5Pay+ -betaalkaart aan een bankrekening gekoppeld kunnen worden. 'De betaalkaart staat open voor alle banken en andere instellingen die daarop ook hun eigen branding kunnen toepassen', zegt Kromosoeto.

Larry Chong, oprichter van de Southern Commercial Bank, zegt over dit initiatief: 'Voor ons is het niets anders dan financiële inclusiviteit voor een ieder bewerkstelligen. Dat was ook de intentie toen ik de bank in 2011 startte. Voor de micro- economie wordt Uni5Pay van groot belang want de drempels bij traditionele banken zijn te hoog. Met ons systeem wordt bankieren voor iedereen mogelijk en betaalbaar', meldt de afdeling Corporate Communication van Telesur vandaag, maandag 4 februari 2019 in een persbericht.

ELN-rebellen in Colombia laten drie gegijzelde bemanningsleden civiele helikopter vrij

Rebellen namen $ 550.000 in contanten uit helikopter meeELN-rebellen (Ejército de Liberación Nacional ) in Colombia hebben drie bemanningsleden van een burgerhelikopter vrijgelaten, die meer dan drie weken geleden waren gevangen genomen, zei de hoge vredescommissaris van het land zondag 3 februari 2019. 

De mannen - Maxwell Joya, Carlos Quiceno en Julio Diaz - werden op 11 januari gegijzeld door het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) in het Hacari-gebied van de noordoostelijke provincie Norte de Santander. Ze lijken in goede gezondheid te verkeren, zei de commissaris in een verklaring.

De rebellen zeiden vorige maand dat ze de helikopter hadden verbrand en de bijna $ 550.000 in contanten hadden genomen die ze aan boord hadden gevonden. Lokale media meldden dat de gecharterde helikopter was ingehuurd om het geld veilig te vervoeren.President Ivan Duque Interpol rode berichten gereactiveerd, vergelijkbaar met een internationaal aanhoudingsbevel, tegen ELN-leiders na een autobomaanslag in Bogota door de groep, waarbij 21 politie-cadetten in januari om het leven kwamen.

Verscheidene van de topcommandanten van de groep zijn op Cuba en nemen deel aan langdurige vredesbesprekingen met de regering om meer dan vijf decennia aan gevechten te beëindigen. De rebellenleiders op Cuba hebben gezegd, dat ze niet zullen vertrekken tenzij Duque voldoet aan de voorwaarden die door zijn voorganger zijn overeengekomen voor hun terugkeer naar huis in het geval van een mislukking van de gesprekken.

Hoewel het ELN de verantwoordelijkheid opeist voor de bomaanslag in Bogota in een verklaring en het een legitieme oorlogsdaad noemde, zeiden de onderhandelaars dat ze geen voorafgaande kennis hadden van de aanval.

De 2.000 man sterke guerrillagroep, opgericht in 1964, wordt door de Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwd als een terroristische organisatie. Er wordt aangenomen dat de ELN 14 meer gijzelaars vasthoudt.

Duque heeft herhaaldelijk gezegd dat gesprekken niet opnieuw zullen beginnen voordat alle gevangenen bevrijd zijn. Cuba organiseerde eerder onderhandelingen tussen de regering en de rebellengroep Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), die in 2017 demobiliseerde en nu een politieke partij is.


(Suriname Mirror/El Comercio/Reuters/RCN Radio/Twitter)

Vrouwenmoorden pieken in Latijns-Amerika

'Steeds minder respect voor de integriteit van vrouwen' 

'Media brengen de vrouwenmoorden als een spektakel'


Het aantal vrouwenmoorden escaleert snel in Latijns-Amerika. Dat komt onder meer doordat de media de vrouwenmoorden als een spektakel brengen, zegt VN-expert Gladys Acosta. Het dodelijke geweld tegen vrouwen in Latijns-Amerika houdt niet op. In de eerste maand van 2019 meldden burger- en vrouwenrechtencollectieven zoals #NiUnaMenos een escalatie van het aantal vrouwenmoorden in onder meer Argentinië, Brazilië, Mexico en Chili. Dit schrijft

(Bron foto: Mariela Jara)
De Peruaanse advocate Gladys Acosta wijst onder meer op de mediatisering van vrouwenmoorden. Die leidt tot nog meer geweld, zegt ze. Ze is een van de 23 leden van het expertencomité van de Verenigde Naties (VN) dat toeziet op de naleving van het Verdrag inzake de Uitbanning van Alle Vormen van Discriminatie tegen Vrouwen (Cedaw). 'Men brengt het nieuws alsof het een spektakel is, zonder uitleg', zegt Acosta. 'Men toont gewelddadige beelden en wekt de indruk dat men door zo'n destructieve houding te tonen dit fenomeen kan stoppen. Maar zo werkt het niet. Veel mensen zien de agressor als een patriarchale held. Ze denken dan: "Moedig. Ik zou het ook graag doen, maar ik kan het niet."

Acosta ziet een sterke achteruitgang van normen en waarden. 'Er is steeds minder respect voor de integriteit van vrouwen, voor hun lichaam, voor wat we zijn.' In Latijns-Amerika zijn er 'steeds meer omstandigheden die de aanleiding vormen voor geweld gericht tegen vrouwen', onder meer het dagelijkse gevecht om te overleven, een grotere verspreiding van handvuurwapens - die 'voeden het idee dat problemen met daden kunnen worden opgelost in plaats van met dialoog' - en de transnationale criminaliteit die het sociale leven is binnengedrongen. 'Op de een of andere manier beïnvloedt dat de relaties tussen vrouwen en mannen, die louter in termen van macht en niet affectie bekeken worden: als je niet doet wat ik wil, zul je de gevolgen ondervinden.'

2.795 vrouwenmoorden in 2017 
In 2017 werden in Latijns-Amerika minstens 2.795 vrouwen vermoord, omdat ze vrouw waren, blijkt uit het jongste rapport van het Observatorium voor Gendergelijkheid van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Cepal), een instantie van de Verenigde Naties. Van dat totaal waren 1.133 slachtoffers afkomstig uit Brazilië, maar in verhouding tot het aantal vrouwen bereikte El Salvador een ongeëvenaard niveau: 10,4 vrouwenmoorden per 100.000 vrouwen. De recente escalatie van het aantal vrouwenmoorden komt er ondanks nieuwe nationale wetten voor preventie, zorg en bestraffing van gendergeweld, en ondanks het Inter-Amerikaanse Verdrag van Belem do Pará, dat de regio sinds 1994 een uniek kader biedt om gendergeweld te bestrijden.

Sinds 2017 groeit in Argentinië, Peru, Mexico en andere landen een nieuwe beweging tegen gendergeweld en femicide, onder meer via massademonstraties onder het motto #NiUnaMenos of #NiUnaMás (Niet één vrouw minder, Niet één vrouw meer, nvdr.).

Acosta, die van 2008 tot 2011 regionaal hoofd was van het Vrouwenfonds van de Verenigde Naties, benadrukt het belang van wetten, verdragen en conventies, maar geeft toe dat ze niet volstaan. 'Er is opvoeding nodig, en werk en kansen om een gunstige context te creëren die het huidige patroon van geweld tegen vrouwen verandert. Helaas groeien in landen in de regio gevaarlijke politieke stromingen die de omgekeerde richting uitgaan, die niet willen dat de school les geeft over seksualiteit of over waarden in genderkwesties.'

De Cedaw-expert pleit ervoor 'de banden te herstellen via een voor iedereen toegankelijk onderwijs, met mensvorming, waarbij meisjes en jongens het concept van respect in genderrelaties leren', met aandacht voor verschillende seksuele oriëntaties, met de nadruk op dialoog om problemen op te lossen. 'Wanneer ze opgroeien, kunnen ze een sociaal leven opbouwen dat niet rond het behoud van macht draait.'

Ze benadrukt ook de belangrijke rol van de media. Die moeten hun beleid rond gendergeweld herdefiniëren. Het probleem is zo omvangrijk geworden, dat het vrouwen en mannen beïnvloedt. De media moeten daarom hun verantwoordelijkheid nemen en verder durven kijken dan de korte termijnvisie die draait om winst.

(Bron foto: Rocio Silva)
De regels veranderen niet noodzakelijk de realiteit, zegt ook Peruaanse advocate Rocío Silva, universitair docent en mensenrechtenactiviste. 'Hoewel er vooruitgang wordt geboekt op het vlak van rechten, dammen ze het geweld tegen vrouwen niet in.' 'Er is een krachtige culturele component, het patriarchale denkbeeld dat mannen het vrouwelijk lichaam bezitten wordt als normaal beschouwd. Daar moeten we nu aan werken, zonder de slachtoffers te verwaarlozen. Anders stopt dit geweld niet.'

Peru is een goed voorbeeld van de situatie in de regio. In dit land met 32 miljoen inwoners werden vorig jaar 149 vrouwenmoorden geregistreerd. Daarbij ook meisjes die eerst verkracht werden door hun vader.

Hyperseksualisering 
Er is dringend een publiek debat over het machismo nodig, over de manier waarop mannelijkheid wordt gezien, zegt Silva. 'Verkrachting heeft met macht te maken, niet met extreme seksualiteit. Het is ongelooflijk dat een basistaboe van menselijke samenlevingen zoals incest niet langer functioneert. Er is geen besef van de schade die door verkrachting wordt veroorzaakt en dat is te wijten aan een seksistische en pornografische opvoeding.' De Peruaanse mannelijkheid is ook gevormd door hyperseksualisering: alsof het er voor de man alleen maar om gaat seksuele relaties te hebben. 'We leven in een zieke samenleving, een ziek patriarchaat, waarin grenzen niet langer mogelijk zijn, met een mannelijkheid die met een crisis van enorm geweld kampt.' Ze betreurt dat het Peruaanse genderbeleid niet op mannen is gericht. Vooral via onderwijs aan kinderen is verandering mogelijk, zegt ze. 'Het gaat erom hen op te voeden in een kameraadschap tussen mannen en vrouwen, zodat ze ons op een gelijke manier kunnen zien. Je moet leren dat problemen worden opgelost door te praten en niet door te slaan.'

Mannen zien vandaag hoe het systeem van privileges dat hen bevoordeelt, steeds minder werkt, niet alleen door de vrouwenbewegingen maar ook de vooruitgang van genderbeleid, zegt gezondheidsexpert Nancy Palomino, co-auteur van het boek Detrás de la máscara. Valores y violencia sexual en la vida cotidiana (Achter het masker. Waarden en seksueel geweld in het dagelijks leven). 'Voor veel mannen is geweld een manier om hun macht op te leggen aan vrouw en gezin. Met vrouwenmoorden zien we dat mannen het risico willen lopen alles te verliezen, zelfs hun vrijheid en soms hun eigen leven.'

Voor Palomino is het van cruciaal belang om met jongens en mannen te werken om een nieuwe mannelijkheid te construeren en geweld te voorkomen. 'We moeten het schoolcurriculum herbekijken, leraren sensibiliseren en de genderaanpak en de preventie van geweld opnemen in academische pedagogiecentra.' Er moet ook meer aandacht gaan naar subjectiviteit en mannelijke emoties om mannen meer empathisch te maken, een sleutelelement in een cultuur zonder geweld, gebaseerd op mensenrechten. 'Dit is van fundamenteel belang aangezien de opvoeding van mannen en hun socialisatie zich volledig richten op het beheersen van alles wat hen als zwak, aanhankelijk, zorgend kan doen overkomen, en op het stimuleren van uitingen van kracht, overheersing en geweld.'

(Suriname Mirror/IPS)

El Salvador kiest met Nayib Bukele (37) als nieuwe president voor vernieuwing

Bukele, oud-burgemeester hoofdstad San Salvador, belooft corruptie en criminaliteit aan te pakken


In El Salvador eist Nayib Bukele (37), de voormalige burgemeester van de hoofdstad San Salvador, de overwinning van de presidentsverkiezingen op. Hij belooft onder andere de corruptie en de criminaliteit in het land aan te pakken.

Met de meest stemmen geteld behaalt Bukele 53 à 54 procent van de stemmen, voldoende om een tweede ronde te vermijden. 'We kunnen met vol vertrouwen aankondigen dat we het presidentschap hebben gewonnen bij de eerste bevraging', werd Bukele door zijn partij GANA (Gran Alianza Por La Unidad Nacional) geciteerd op Twitter.
Zijn voornaamste rivaal, de conservatief Carlos Calleja, blijft steken op 32 procent. Hij heeft zijn nederlaag ook al toegegeven: 'We erkennen het resultaat van deze verkiezingen. We zullen de president-elect bellen om succes te wensen in zijn aanpak van de uitdagingen voor dit land', klonk het.


Bukele profileerde zich als alternatief voor het huidige systeem. Hij belooft de corruptie en de criminaliteit in het land aan te pakken. El Salvador is een van de kleinste, maar ook een van de dichtstbevolkte landen van Centraal-Amerika en heeft een van de hoogste moordcijfers in de wereld.


De voorbije drie decennia verdeelden de twee traditionele partijen, het conservatieve en nationalistische ARENA (Alianza Republicana Nacionalista) en de socialistische voormalige guerrillabeweging FMLN (Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional), de macht. Bukele was lid van de FMLN, die met Salvador Sánchez Cerén de laatste president leverde, tot hij er in 2017 werd uitgezet.

Hij wilde zijn eigen partij oprichten, maar omdat die niet op tijd erkend kon worden voor de verkiezingen, trad hij aan voor het conservatieve GANA, dat in 2010 afsplinterde van ARENA.

Bukele wordt de jongste president ooit van El Salvador. Hij zal wel moeten regeren zonder een meerderheid in het parlement. Zijn partij heeft er maar 11 van de 84 zetels.


(Suriname Mirror/Al Jazeera/Belga/elsalvador.com/jornada.com.mx/Twitter/YouTube)

Dodental elf dagen na de dambreuk in Brumadinho, Brazilië, opgelopen tot 134

(Bron foto: Photo News)
Er zijn nog altijd 199 mensen vermist


Elf dagen na de dambreuk in Brumadinho, in het zuidoosten van Brazilië, is de dodental opgelopen tot 134. Er zijn ook nog altijd 199 mensen vermist, deelt de Braziliaanse brandweer mee. De zoektocht werd gisteren en vanmorgen, maandag 4 februari 2019, even gestaakt door slecht weer, maar in de namiddag weer hervat. 

Een woordvoerder van de brandweer gaf verder toe, dat het mogelijk is dat sommige lichamen niet meer gevonden zullen worden.De dam van de ijzerertsmijn in Brumadinho, in de Braziliaanse staat Minas Gerais, begaf het op 25 januari. Er ontstond een enorme modderstroom die huizen, mensen en dieren meesleurde en begroef. In totaal ligt een oppervlakte van zo’n 290 hectare, ongeveer zo groot als 400 voetbalvelden, bedekt met 12 miljoen kubieke meter slib.

De eigenaar van de mijn, Vale, biedt de familie van de slachtoffers inmiddels geld aan. De firma is bereid om per dode of vermiste 100.000 Reais (23.600 euro) te betalen. Het gaat volgens een woordvoerder om een vrijwillige geste en niet om een schadevergoeding.

(Suriname Mirror/agenciabrasil.ebc.com.br/Belga/Correio Braziliense/Twitter)

Nederland en diverse EU-landen erkennen oppositieleider Guaidó officieel als interim-president Venezuela

EU-landen zijn verdeeld over de kwestie-Venezuela

Rusland vindt dat besluit aantal EU-landen gelijk staat aan buitenlandse inmenging in Venezuela


Nederland en een groep andere EU-landen erkennen oppositieleider Juan Guaidó vanaf nu officieel als interim-president van Venezuela. Ook onder meer Duitsland, Spanje en Frankrijk hebben dit inmiddels bekendgemaakt. De stap volgt op het negeren door de huidige Venezolaanse president Maduro van een Europees ultimatum om nieuwe presidentsverkiezingen uit te schrijven. 

Minister Blok van Buitenlandse Zaken zegt, dat Nederland met de erkenning van Guaidó de Venezolanen in staat wil stellen eerlijke en democratische verkiezingen op te zetten.


Nederland blijft niettemin diplomatiek contact onderhouden met de regering van president Maduro. Het Koninkrijk der Nederlanden ligt met het eiland Aruba op ruim 20 kilometer van Venezuela.

De VS, Canada en de belangrijkste Zuid-Amerikaanse landen steunden Guaidó meteen al toen hij zichzelf op 23 januari uitriep tot president.
Blok ’betreurt’ dat binnen de EU nog niet alle neuzen dezelfde kant op staan.


De EU-landen zijn verdeeld over de kwestie-Venezuela. De Europese Unie slaagt er vooralsnog niet in om na dit strenge ultimatum ook gezamenlijk strenge sancties te bedenken.

Nederland betreurt dat het de EU nog niet is gelukt om tot een gezamenlijk standpunt te komen. De discussie binnen de EU spitst zich toe op de erkenning van Guaidó tot interim-president. Grote EU-landen als Duitsland en Frankrijk willen dat vanaf nu al het contact met Venezuela verloopt via Guaidó.


Maar, daartegen bestaat ook weerstand. Zo is een woordenspel ontstaan, waarbij landen niet verder willen gaan dan het 'aanvaarden' van Guaidó als interim-president, dus niet 'erkennen'. Belangrijker is dat Griekenland en Italië daar niet eens mee kunnen leven. Een gezamenlijk antwoord is ver weg.

Rusland heeft ook gereageerd op de erkenning van Guaidó door het groepje EU-landen. Voor het Kremlin staat de stap gelijk aan buitenlandse inmenging in Venezuela.(Suriname Mirror/NOS/Twitter/De Telegraaf)

'Behandeling begroting 2018 afhankelijk van prioriteit voor belangrijke wetten die klaarliggen'

'Voorlopig door begrotingscommissie geen datum geprikt voor bespreking met de regering'

Volgens Abdoel kan de begroting pas in maart worden behandeld...


'De behandeling van de begroting 2018 is afhankelijk van de prioriteit die gegeven zal worden aan belangrijke wetten die klaarliggen', zegt Assembleelid Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de begrotingscommissie, vandaag, maandag 4 februari 2019, op Starnieuws. Wat de begroting betreft, moet de commissie nog met de regering bijeenkomen om de informatie die beschikbaar is gesteld door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, verder te bespreken. 

Aanvankelijk zou de behandeling van de begroting in december beginnen. Daarna werd deze uitgesteld naar 4 februari. De behandeling is opnieuw uitgesteld. Abdoel zegt, dat de informatie die de minister heeft gegeven, ook bestudeerd moet worden door de deskundigen. Daarnaast moeten leden die ook specifieke informatie hadden gevraagd, nagaan of deze is opgestuurd.

'Er is voorlopig door de begrotingscommissie geen datum geprikt voor de bespreking met de regering. Dit, vanwege andere drukke werkzaamheden van De Nationale Assemblee', legt Abdoel uit. Hij verwacht dat de begroting behoorlijk zal worden aangepast.

In voorbereiding is de behandeling van de drie kieswetten (wijziging van de Grondwet, de Kiesregeling en het Decreet Politieke Organisaties). De wetten voor wijziging van de Brokopondo Overeenkomst moeten ook behandeld worden. Hiervoor is voorbereidend werk gedaan. Er zijn commissievergaderingen gepland voor behandeling van nieuwe ontwerpwetten. Het werktempo van De Nationale Assemblee is opgevoerd, zegt Abdoel.

De wet over Moederschap en Suriname Nationale Training Authority (SNTA) zijn ook klaar voor openbare plenaire behandeling. Er zijn zeer belangrijke wetten ingediend, waarvoor al een commissie van rapporteurs is benoemd zoals:
1. De wet op Rekenkamer,
2. De aanbestedingswet,
3. Wet op garantiefonds,
4. Wet op Woningbouwfonds.

Het voorbereidend werk hiervan wordt nu gedaan. Abdoel zegt, dat als hij ernaar kijkt, de begroting pas in maart kan worden behandeld, maar het is de Assembleevoorzitter die de agenda bepaalt.

Laagbouw stenen woning aan de Habibweg te Ephraimzegen uitgebrand - Acht personen dakloos

Vermoedelijk heeft een minderjarige met aansteker in een slaapkamer gespeeld


Een laagbouw stenen woning aan de Habibweg te Ephraimzegen is zaterdagmiddag uitgebrand. Brandweervoorlichter Harvey Laing zegt vandaag, maandag 4 februari 2019, in het Dagblad Suriname, dat naar zeggen van de ouders vier minderjarige kinderen ten tijde van de brand thuis waren. Het vermoeden bestaat dat een van de minderjarigen met een aansteker moet hebben gespeeld in de slaapkamer, waardoor er brand is ontstaan. 

Het huis werd bewoond door acht personen.

Laing zegt, dat omstanders de kinderen uit de brandende woning hebben gehaald. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

De woning was aangesloten op het elektriciteitsnet, maar was niet tegen brand verzekerd. De brandweer heeft 2 gascilinders verwijderd. De binnenzijde van de woning, compleet met inboedel, is in de vlammenzee opgegaan. Een belendend pand heeft schroei- en waterschade opgelopen. Ook zijn shutters gesprongen door de hitte.

De politie van Latour is belast met het onderzoek.

Schoolbestuur voor protestants onderwijs VPCO sluit zich niet aan bij acties - Curaçao

'De VPCO keurt werkwijze van Sitek af en kan zich ook niet verenigen met al haar standpunten'

'De problemen in het onderwijs zijn door de jaren gegroeid, en zijn niet door de huidige minister veroorzaakt'


Ook het schoolbestuur voor protestants onderwijs VPCO is in de pen geklommen en heeft een bericht aan medewerkers en ouders doen uitgaan. Hierin staat, dat het initiatief om aanstaande woensdag ‘op positieve wijze expressie te geven aan onze zorgen omtrent het onderwijs onrust lijkt te veroorzaken’ en wordt de actie om die reden in samenspraak met het bestuur afgelast dan wel uitgesteld. Dit meldt vandaag, maandag 4 februari 2019, het Antilliaans Dagblad.

'Het is geenszins de bedoeling geweest van de Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs om zich aan te sluiten bij de acties van de Sitek die de samenleving ontwrichten. Het tegendeel is het geval. De VPCO keurt de werkwijze van de Sitek af en kan zich ook niet verenigen met al haar standpunten.'

Het initiatief van VPCO was er nu juist op gericht om de problemen die er zijn ‘op een positieve manier’ onder de aandacht te brengen. 'Nu het initiatief toch negatief wordt ingezet, lijkt het beter de actie nu niet door te laten gaan', aldus algemeen directrice Maghalie van der Bunt-George.

Het protestants onderwijs op Curaçao kampt met de gevolgen van ontoereikende en ongelijke bekostiging en staat hierdoor onder druk. 'Ook onze medewerkers worstelen met de uitdagende context waarbinnen ze onderwijs moeten verzorgen. Aan het begin van dit schooljaar luidden wij al de noodklok inzake onze eigen prangende situatie en de zorgen omtrent het onderwijs in zijn algemeenheid, omdat niet alleen de VPCO te maken heeft met gebrek aan middelen en voorzieningen.'

Het is echter ‘nimmer de bedoeling geweest om de politiek, de maatschappij of de economie te ontwrichten’. 'Ook is het nimmer onze bedoeling geweest om de minister van Onderwijs of haar ministerie aan te vallen. De problemen in het onderwijs zijn door de jaren gegroeid, en zijn niet door de huidige minister veroorzaakt.'

Minister Jesus-Leito zit boordevol plannen in het kader van Willemstad Werelderfgoedstad

Nederlandse minister Van Engelshoven bezoekt Curaçao


Voor 2025 zijn in het kader van Willemstad Werelderfgoedstad volgens de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Zita Jesus-Leito (PAR), de doelen dat er meer mensen wonen in Punda, dat Otrobanda aangesloten wordt op een recreatief park, dat Scharloo een expositiegebied wordt voor kunst en cultuur, dat mensen op een boulevard kunnen lopen bij Pietermaai en dat lege ruimten met nieuwe gebouwen worden ingevuld. 

Dat heeft de minister naar voren gebracht tijdens een ontmoeting met de Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Ingrid van Engelshoven, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 4 februari 2019. Daarbij was ook de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Marilyn Alcalá-Wallé (PAR), aanwezig.


Van Engelshoven bezocht Curaçao in het kader van Willemstad Werelderfgoedstad bij Unesco en de gezamenlijke verantwoordelijkheid die de regeringen hierbij hebben.

Jesus-Leito heeft een uitvoerige presentatie gegeven van de plannen voor het unieke stadscentrum van Willemstad, dat een verleden heeft dat groots is voor de toekomst. Het culturele belang van de binnenstad is uitgelegd door Alcalá-Wallé. Van Engelshoven is ook gewezen op de grote vooruitgang die geboekt is in gebieden als Scharloo, Pietermaai, beschermde monumenten, Breedestraat Punda en Plasa Jojo Correa.

Curaçao speelt geen rol in de humanitaire operaties voor Venezuela

Premier Ruggenaath ontkent berichten in internationale media


Curaçao speelt vandaag, maandag 4 februari 2019, geen rol in de humanitaire operaties die voor Venezuela gepland zijn. Dat zegt premier Eugene Rhuggenaath (PAR) in het Antilliaans Dagblad. De regering stelt in een officiële verklaring kennis te hebben genomen van verschillende berichtgevingen, onder andere in El Pais, NOS, De Telegraaf en de Volkskrant, waarin wordt aangegeven dat Curaçao als uitvalsbasis zou worden gebruikt voor humanitaire hulp aan het noodlijdende Venezuela. 

De interim-president Juan Guaidó van Venezuela verklaarde zaterdag, dat een wereldwijde coalitie is gevormd om de bevolking van Venezuela humanitaire hulp te bieden. De zelfverklaarde interim-president gaf aan, dat zeker 250.000 Venezolanen acuut gevaar lopen te overlijden door ondervoeding of gebrek aan medicatie.

De eerste verzamelplaats voor hulpgoederen, waaronder voedsel en medicijnen, wordt de aan Venezuela grenzende stad Cúcuta in Colombia. Ook Brazilië zou een rol spelen bij de hulpactie die voor vandaag zou zijn aangekondigd en ook Curaçao werd genoemd als mogelijk steunpunt. Dit laatste wordt door de Curaçaose regering ontkend.

Hoewel Rhuggenaath eerder heeft aangegeven dat Curaçao wellicht als hub zou kunnen functioneren bij het verstrekken van humanitaire hulp aan buurland Venezuela, stelt de regering dat Curaçao geen deel uitmaakt aan de actie die voor vandaag gepland staat. 'Er is op dit moment nog geen sprake van dat wij met ingang van morgen (vandaag) een rol spelen in humanitaire operaties, zeker niet in confronterende sfeer met de bedoeling daardoor een reactie uit te lokken van het Venezolaanse leger', aldus de premier.

'Orange Movement, de rijzende zon'

'Met geweldige opkomst bij VHP-manifestatie is Bouterse in feite terugverwezen naar de berm'

- 'Het volk moet zonder meer bevrijd worden van onder het juk van regering Bouterse/Adhin'
- 'De VHP heeft geen tijd voor mensen als Limbo en laster'
 

De politieke manifestatie van de VHP op 19 januari 2019 in 'de Olifant', heeft vriend en vijand verrast met de geweldige opkomst. Het is geen toeval, dat een grote massa op de been was. De samenleving heeft een duidelijk signaal gegeven aan de VHP, dat ze hoop en vertrouwen heeft in de VHP en haar leider Chan Santokhi. Als de bevolking geen hoop en vertrouwen had in de VHP, was de massa weggebleven. De grote opkomst is tevens een krachtig signaal naar de regering Bouterse/Adhin toe, dat de bevolking geen hoop en vertrouwen meer heeft in de zittende regering vanwege haar verspillend en het corruptief faciliterend beleid. 

Met de geweldige opkomst is Bouterse in feite terugverwezen naar de berm, dat betekent dat deze regering in 2020 moet inpakken. Het volk is nu wakker, ze wil verandering. 

Waarom is er hoop en vertrouwen in de VHP, de Orange Movement? 

De VHP is opengesteld voor alle Surinamers, ongeacht etniciteit, geloofsovertuiging of kleur. De partij is daarin ruimschoots geslaagd, dat zie je aan de samenstelling van de kernen, structuren en het hoofdbestuur. Door het transformatieproces van de partij sluiten veel mensen zich aan bij de VHP, waardoor de partij hard op weg is de grootste nationale partij van Suriname te worden. Er is een enorme belangstelling voor de oranje partij vanwege haar daadkracht, ervaring, kennis en kunde. De partij is intensief bezig slimme projecten uit te voeren. Vooral de binnenlandbewoners hebben er veel profijt van deze slimme projecten. Er worden trainingsprojecten verzorgd waardoor de mensen zelfstandige ondernemers worden. Kennis en kunde wordt bijgebracht aan de samenleving waardoor ze niet afhankelijk hoeft te zijn van de overheid.

Naast de slimme projecten, biedt de VHP hulp aan sociaal-maatschappelijke organisaties, sportmanifestaties,et cetera. De VHP is meer dan alleen een politieke partij. 

VHP-voorzitter Chan Santokhi heeft in zijn nieuwjaarstoespraak gezegd, 'dat de partij 70 jaartjes jong is, een oude partij, met een nieuwe generatie, nieuw elan, nieuw leiderschap, nieuwe visie en een nieuwe hoop voor vele Surinamers, voortbouwende op 70 jaar ervaring. Een hoop die in feite al sterk ontwikkeld is in de samenleving en die ons als partij inspireert'. 

De bevolking gelooft er heilig in dat de VHP in staat is het land uit de crisis gaat halen. 

De VHP, de Orange Movement, wordt nu door grote delen van de bevolking gezien als de rijzende zon. Het doel van de VHP is om Suriname te redden, het land moet uit de financieel- economische crisis gehaald worden. De armoede, criminaliteit en corruptie moeten uitgebannen worden en de milieuramp die zich aan het voltrekken is bij de Irene-vallen, moet gestopt worden. 

Het volk moet zonder meer bevrijd worden van onder het juk van regering Bouterse/Adhin. Dus tijd om ervoor te zorgen dat regering Bouterse/Adhin in mei 2020 verdwijnt van het toneel. 

Na de geweldige politieke manifestatie is Eugene van der San zodanig in paniek geraakt dat hij in de pen is geklommen om uitleg te geven over goed en kwaad. Op 'Bakana Tori' was het niet mals, Limbo ging tekeer als een duivel in een wijwatervat. Maar, de VHP heeft geen tijd voor zulke mensen en laster. Via apps en social media worden haat zaaiende berichten gelanceerd om de VHP in kwaad daglicht te stellen. De VHP houdt zich niet bezig met racisme, etniciteit of wat dan ook, de partij kent Surinamers. 

De VHP gaat mensen binden, ze gaat de partij maken tot een grote Bromki Djari. De VHP gaat voor 28 zetels of meer. De VHP, de Orange Movement is de rijzende zon, ze gaat Suriname redden. RedSu. 

Idris Naipal

Directoraat Nationale Veiligheid zou amok makende CIVD'er in verkeer hand boven het hoofd houden

Dronken CIVD'er gaat boekje te buiten al schreeuwend tegen motoragenten

Man haalt met zijn pick-up gevaarlijke capriolen uit op Waterkant in centrum Paramaribo


Een pick-up haalde zaterdag een enorme file in op de Waterkant zonder zich te bekommeren om het verkeer dat uit de tegenovergestelde richting kwam. Hierbij reed hij bijna een motorrijder omver. Twee motorrijders van de politie zetten de achtervolging in en de bestuurder werd bij de Jodenbree Mall klemgereden, aldus het Dagblad Suriname vandaag, maandag 4 februari 2019.

Bij die gelegenheid werd de bestuurder, die onder invloed van alcohol bleek te zijn, vermoedelijk hardhandig uit het voertuig gehaald. Hij ging daarna vreselijk te keer en maakte daarbij bekend lid te zijn van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD).

De twee motorrijders van de Motor Surveillance Dienst van de politie vroegen om assistentie en er kwamen nog twee tot drie motorrijders bij. De automobilist in kwestie ging nog steeds vreselijk te keer en gebruikte alleen maar, wat de politie noemt, 'liederlijke taal'. Beelden hiervan zijn te zien op social media.Zowel de politie van bureau Keizerstraat als de militaire politie (MP) werden ingeschakeld. De mede-inzittende van de pick-up werd door de politie meegenomen, terwijl de bestuurder zelf door de MP werd overgebracht naar de recherche.

Het Dagblad Suriname heeft in verband met het onderzoek gesproken met de recherche van de militaire politie. Volgens haar is deze man, de bestuurder, geen militair. Dus moest de MP deze burger meteen weer overdragen aan de politie, hetgeen tot nog toe niet is gebeurd. Van ingewijden verneemt de krant dat deze burger, genaamd R., de hand boven het hoofd wordt gehouden door leidinggevenden van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV).

Deze man is tot nog toe niet aangehouden, ondanks zijn gedrag tegenover de politie. Ook zijn rijbewijs is vanwege de overtreding nog niet ingevorderd, terwijl zijn meerijder door de politie van Keizerstraat in verzekering gesteld is ter zake weerspannigheid.

https://www.politie.sr/heethoofden-aangehouden-en-opgesloten/

Regering ziet graag waarborgsom komen in de plaats van de 1%-regeling in kiesstelsel

Assembleebreed is men het erover eens, dat de één procent regeling niet goed werkt

Bouva (NDP): 'Er moet wel een goede voorwaarde zijn om partijen die niet serieus zijn uit te sluiten van deelname'


De regering vraagt De Nationale Assemblee akkoord te gaan met wijziging van het kiesstelsel om de één procent regeling af te laten schaffen. In de plaats daarvan moet voor inschrijving bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), om aan de parlementsverkiezing deel te nemen, een waarborgsom komen. Over de hoogte hiervan en hoe ze zal worden vastgesteld, moet het parlement zich uitspreken, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 4 februari 2019.

Parlementsleden willen weten of de regering eventueel de waarborgsom na de verkiezing zal terugbetalen. Assembleebreed is men het erover eens, dat de één procent regeling niet goed werkt, een vertekend beeld geeft van de werkelijkheid en voor veel onnodige administratieve en organisatorische rompslomp zorgt.

Uit statistieken van de laatste verkiezingen in 2015 blijkt, dat van de elf partijen die hebben deelgenomen, slechts vier voldeden aan de regeling. Alle elf partijen hebben toen bij inschrijven bij het OKB een lijst aangeboden met de namen van minimaal 3.500 leden, overeenkomend met één procent van het aantal kiesgerechtigden. Maar, na de verkiezingen bleek, dat sommige partijen niet eens 300 stemmen hadden behaald.

Voorzitter Melvin Bouva (NDP) van de parlementaire commissie zegt, dat er ruimte moet zijn voor partijen en personen om aan de verkiezingen deel te nemen, maar dat er wel een goede voorwaarde moet zijn om partijen die niet serieus zijn uit te sluiten van deelname. Bij het inschrijven van een politieke partij bij het OKB, zal niet langer gelden, dat slechts een bevoegd orgaan de partij mag inschrijven.

In het verleden hebben structuren van een partij, zonder medeweten van het bestuur of andere structuren de inschrijving gedaan.

Volgens het voorstel dat nu ter tafel ligt bij de Assemblee kan voortaan alleen de meerderheid van het dagelijks bestuur, met toestemming van de voorzitter, een partij inschrijven om aan de verkiezingen deel te nemen. Dat moet overigens voortaan in plaats van 45, nu 60 dagen vóór de dag van de verkiezingen plaats hebben.

Via de media met modder gooien schaadt imago en zaken diamantopkoopbedrijf Glomac

Op non-actief zetten directrice van diamantopkoopbedrijf Glomac zou 'wraakactie' zijn

'Nieuwe buitenlandse investeerder gaat 1.5 miljard Amerikaanse dollar in het bedrijf steken'


Dat zij vorige week donderdag als directrice van diamantopkoopbedrijf Glomac op non-actief is gesteld, is volgens Claudia Griffith-Telting onderdeel van een ‘wraakactie’ van voormalig zakenpartner Martien Eerhart. Hij wordt ondersteund door enkele werknemers en personen die tot voor kort zitting hadden in de Raad van Commissarissen (RvC), zegt ze vandaag, maandag 4 februari 2019, in de Ware Tijd. 

Zij werd wegens mismanagement op non-actief gesteld. 'Pure laster', zegt ze. De perikelen hebben volgens haar als oorsprong het feit, dat Eerhart, die volgens contract 1 miljoen Amerikaanse dollar zou investeren, zijn verplichting niet is nagekomen. Uiterlijk 15 januari 2018 zou hij dit bedrag moeten hebben gestort, maar pas na veel aandringen van haar, stortte hij - zij het bij mondjesmaat. 'De ene keer 10.000 Amerikaanse dollar, dan een andere keer 30.000 of 15.000 Amerikaanse dollar.'

In september, toen hij in Suriname was, zijn harde noten gekraakt en beloofde hij snel het resterende bedrag te zullen overmaken, wat echter niet gebeurde. In november werd de financieel-manager ontslagen, omdat hij 171.000 Amerikaanse dollar niet kon verantwoorden. 'Ik zeg niet dat hij het geld gestolen heeft, maar hij kon het niet verantwoorden, dus heb ik aangifte bij de politie gedaan', zegt de directrice.

Volgens haar werd er een schaduwboekhouding op na gehouden waar zij de hand op heeft weten te leggen. In dat cahier werden allerhande uitgaven en voorschotten aan personeelsleden opgetekend waarvan de directeur beweert niet op de hoogte te zijn geweest. 'Uit de ledger (grootboek) ontbreken bijna 22 dagen. Iemand heeft die eruit gehaald voordat ik in het handen kreeg.'

Door het tekort van 171.000 Amerikaanse dollar en het niet storten door de investeerder ontstonden problemen met het uitbetalen van salarissen. Zij geeft aan op 25 januari jongstleden een contract te hebben gesloten met een andere buitenlandse investeerder die 1.5 miljard Amerikaanse dollar in het bedrijf zal steken. Glomac zal met deze injectie uit de financiële nood zijn.

De RvC was volgens de directrice onbevoegd om haar op non-actief te stellen, omdat deze al enkele maanden niet meer bestaat. Een lid heeft sinds augustus vorig jaar ontslag genomen en mocht dus de brief niet mede-ondertekenen. Eerhart, die ook RvC-lid was, is begin december bedankt. Griffith-Telting en de president-commissaris waren nog over als RvC-leden.

Griffith-Telting beweert ook, dat zij niet is gehoord voordat de op non-actiefstelling volgde. Het besluit dat zij op 27 november tijdens een aandeelhoudersvergadering, waar zij van de twee aandeelhouders als enige aanwezig was, de RvC heeft ontslagen, is volkomen legitiem, zegt ze. 'Volgens mijn advocaat was dit rechtmatig, omdat ik de meerderheidsaandelen bezit. De andere aandeelhouder hoefde niet aanwezig te zijn.'

Ze gaat nu via een rechtszaak de buitenfunctiestelling aanvechten. Ze zal bij het Openbaar Ministerie een klacht indienen, zodat strafrechtelijk onderzoek komt naar de personen die nu het bedrijf draaien. Zij vermoedt dat vrijdag bezittingen van het bedrijf door personeelsleden zijn meegenomen.

Mathoera (VHP) reageert op overval op woning Magentaweg: 'Het gevoel van onmacht wordt met de dag groter'

'Zelfs een kind kan snappen, dat de politie zonder auto's niet kan surveilleren'

'De overheid mag haar burgers niet in de steek laten, waarop het nu wel lijkt'


Een familie in het ressort De Nieuwe Grond is het afgelopen weekend bruut overvallen, mishandeld en met ernstige lichamelijke letsels achtergelaten. De familie is zelfs beschoten. 'De beelden met bloed, die op social media circuleren, wakkeren een gevoel van diep medeleven, van onrecht, van afgrijzen, van hoe mensen zo onmenselijk kunnen zijn. Het gevoel van onmacht wordt met de dag groter. Dit geval staat niet op zichzelf. Dagelijks ervaren onschuldige burgers ontzettend veel zinloos geweld, schade en trauma's , als gevolg van criminaliteit', zegt Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) vandaag, maandag 4 februari 2019, op Starnieuws. 

'Criminaliteit moet met hand en tand bestreden worden, omdat deze schade, onmenselijke leed en jarenlange trauma veroorzaakt', benadrukt de volksvertegenwoordigster. De verantwoordelijkheid om de burger te beschermen, de criminaliteit te beheersen en terug te dringen, ligt bij beleidsmakers, die dat vrijwillig op hun schouders hebben genomen.

'Eenieder weet dat we criminaliteit nooit honderd procent kunnen bestrijden, maar de plicht die beleidsmakers hebben is alles en dan ook alles in het werk stellen, dat criminaliteit voorkomen wordt. Maar, als meerdere politiestations al langer dan zes maanden zonder vervoer zitten, dan kan ik geen enkele andere conclusie trekken dan dat deze ernstige zaken op onze beleidsmakers geen enkele indruk maken en dat ze hun verantwoordelijkheid niet serieus nemen. Ergo, ze laten willens en wetens toe, dat landgenoten slachtoffer van ernstige criminaliteit worden. Het argument van geen geld, voor vervoer voor de politie kan en mag nooit geaccepteerd worden, omdat zelfs een kind kan snappen, dat de politie zonder auto's niet kan surveilleren en dus geen toezicht en controle zal kunnen uitoefenen. Een ressort zonder auto betekent, dat de politie niet in staat is bij een melding uit te rijden. Het betekent, dat ze afhankelijk is van andere ressorten en dat vertraagt de snelheid van optreden. Het geeft het signaal naar criminelen, dat er geen of onvoldoende toezicht en surveillance is.' 

Beleidsmakers moeten volgens Mathoera eindelijk gaan begrijpen, dat elke beroving of overval, één teveel is. De impact van een beroving is schokkend en laat levenslange trauma achter. Deze beïnvloedt het veiligheidsgevoel negatief, welke nadelige gevolgen kan hebben voor andere sectoren.

'De overheid mag haar burgers niet in de steek laten, waarop het nu wel lijkt. Geen begeleiding in veel gevallen, geen financiële tegemoetkoming en vaak ook geen enkele informatie over de daders en de oplossing van hun zaak. Zij moeten hun probleem zelf oplossen en kijken, hoe ze de trauma verwerken en hun leven oppakken. Een enkele, die het kan permitteren zoekt professionele hulp. Het grootste deel moet levenslang de trauma dragen en alle schade zelf herstellen. En dit alles in een periode, waar burgers met veel moeite de eindjes aan elkaar moeten knopen om brood op tafel te zetten. Het beetje spaargeld door hard werken wordt hun op beestachtige manier afgepakt, zonder dat iemand zich bekommert om hun leed en al helemaal niet om de onrecht, die hun is aangedaan', aldus de volksvertegenwoordigster.

Slechts een fractie van de zaken wordt volgens Mathoera opgehelderd, waardoor veel daders vrijuit gaan. Daardoor kunnen ze jaren gedijen in de criminaliteit. 'En als ze al veroordeeld worden, blijken ze binnen enkele jaren weer op straat, door de vele gratie-verleningen en de kwijtschelding van een derde van hun straf door goed gedrag in de gevangenis. De overheid moet veel nadrukkelijker een hard beleid voeren tegen brute carrière criminelen. Zij moeten beseffen, dat dit gedrag onacceptabel is en dat het hard afgestraft gaat worden. Dat signaal mag harder en nadrukkelijker. Het wordt tijd dat de burger beter beschermd wordt tegen dit zinloos geweld en gruwelijk onrecht.'

Bewoner woning aan Magentaweg en gasten door twee mannen onder vuur genomen

Drie slachtoffers, waaronder een Nederlandse vrouw, met schotwonden in AZP opgenomen


Twee mannen hebben zaterdagavond een gewapende roofverval gepleegd op een woning aan de Magentaweg. Uit het politieonderzoek blijkt, dat de woningeigenaar visite uit Nederland op bezoek had. Zij zaten allemaal op het balkon toen twee gewapende mannen het erf op renden en terstond het vuur openden, aldus vandaag, maandag 4 februari 2019, het Dagblad Suriname. 

Daarbij raakte de woningeigenaar gewond aan een been, een vrouw uit Nederland liep een in- en uitschot op aan haar buikstreek en haar schoondochter werd in een been geraakt (lees hier het vandaag uitgebrachte politiebericht).

De daders hebben een handtas weggerukt en hebben de andere slachtoffers, die het huis binnen waren gerend, ook overmeesterd. Na hun daad verlieten de overvallers de plaats te voet. Er zijn beelden waarop te zien is dat de overvallers eerst voorbij zijn gelopen en kort daarna terug zijn gekomen.Zij zijn hoogstwaarschijnlijk door een auto afgezet. Een van de daders is op de vlucht op een erf van een andere buurtbewoner terechtgekomen. Deze bewoner kwam op dat moment thuis aan en heeft de verdachte achterna gezeten met een balk.

De daders zijn vooralsnog onbekend. De drie slachtoffers werden per eigen gelegenheid naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo vervoerd en zijn ter observatie opgenomen. Zij verkeren allemaal buiten levensgevaar.

Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

VHP-leider Santokhi: 'De overwinning zal behaald worden in 2020'

'Het kwaad dat genesteld is in de regering, moet verdreven worden'


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi heeft op zijn verjaardagsfeest in Nickerie afgelopen weekend zijn aanhang verzekerd, dat de overwinning behaald zal worden in 2020. Dit, met steun van de kiezers in alle districten. Het land zal volgens de politicus uit de duisternis worden gehaald. Armoede zal worden aangepakt, jongeren moeten verzekerd zijn van werk, de economie moet gezond gemaakt worden, de veiligheid moet gegarandeerd zijn en de agrarische sector moet goed kunnen produceren. Dit schrijft Starnieuws vandaag, maandag 4 februari 2019.

Santokhi zei, dat indachtig de Bhagavad Gita de strijd gaat tussen goed en kwaad. 'Het kwaad dat genesteld is in de regering, moet verdreven worden', stelde Santokhi.

Hij voerde aan geen hobbelstoel te hebben gekregen op zijn zestigste verjaardag, maar een lamp om de duisternis te verjagen. 'Het licht moet brandend worden gehouden.'

'Er zijn veel hobbels te nemen, maar Nickerie heeft door mee te doen aan de 'Gandhi Peace Walk' veel kracht en energie gegeven. Ook met de organisatie van het feest heeft Nickerie veel liefde gegeven om de strijd aan te kunnen. In 2020 zal het volk van Suriname worden bevrijd.'

Lachman Soedama, voorzitter van VHP Nederland, heeft zes computers geschonken aan de partijleider. Hij merkte op, dat het een strijd is van erop en eronder. VHP Nederland zal de strijd ondersteunen, 'hoewel wij niet mogen stemmen'. Santokhi antwoordde hierop dat de Surinaamse diaspora in Nederland moet weten, dat ze in de VHP een stem heeft.

Santokhi deelde mee, dat het programma van zijn verjaardag was begonnen met een gebedsdienst (hawan) thuis bij hem. Hij dankte de Schepper voor de zestig jaren en de goede gezondheid. Er zijn moeilijke momenten geweest in zijn leven, maar die waren nodig om sterker te worden.

Daarna werd feest gevierd met de kinderen van Matoekoe aan de Van Hattemweg. Zaterdag is  gefeest met partijgenoten, vrienden en familie in partijcentrum 'de Olifant'. Zondag werdeen maaltijd genuttigd met kinderen van Sanatan Dharm en Arya Dewaker. Daarna is de Gandhi-loop gehouden en de feestelijke bijeenkomst in Nickerie.

Doekhie (NDP) zet zich al jaren in met anderen om back-track route in Nickerie te reguleren

'Mensen die drugs invoeren, doen dat echt niet via de back-track route'


Assembleelid Rachied Doekhie (NDP) zegt vandaag, maandag 4 februari 2019, op Starnieuws dat hij zich al jaren inzet met anderen om de back-track route in Nickerie te reguleren. Hij is geen voorstander van opdoeken van de route. Doekhie benadrukt, dat meer dan vierhonderd gezinnen afhankelijk zijn van de inkomsten. Wat nodig is ter plekke zijn de faciliteiten van de douane en politie om controle uit te oefenen. 

Doekhie merkt op, dat er allang een ontwerp is gemaakt over de faciliteiten met toiletten en kleedhokken. Samen met onder andere Pee Baidjoe, die jarenlang een van de mensen is die de oversteek doet, is begonnen om een brug te bouwen, zodat de mensen veilig in en uit de boot kunnen.

'Ik heb ook persoonlijk geld gegeven voor de bouw van de brug', zegt Doekhie. Het Assembleelid vindt dat mensen die drugs invoeren, dat echt niet doen via de back-track route. Er is meer dan 90 kilometer grens tussen Nieuw Nickerie en Apoera, merkt Doekhie op. 'Bovendien zouden mensen zien wanneer iemand honderden kilo's cocaïne zou inladen in een DAF-truck', voert de politicus aan. Er is een bar daar, een tempel, er vinden diverse activiteiten plaats en mensen wonen in het gebied. Hij vindt niet dat de back-track route wordt gebruikt voor drugstransporten.

'Om met de boot via South Drain de oversteek te doen, moeten mensen een dure taxi betalen en ze zijn uren kwijt. Je kan niet gelijk terugkeren, terwijl met de boot in een korte tijd mensen de overkant bereiken', zegt Doekhie. Zoveel mensen zijn economisch afhankelijk van de oversteek.

Het zal volgens het Assembleelid geen grote organisatie zijn om politie en douane daar te plaatsen. Al jaren wordt gesproken over ordening van de route en dat willen ook de boothouders. De mensen moeten zich aan de regels houden, zoals het verplicht stellen van zwemvesten, een vast bedrag betalen voor de oversteek en alleen overdag varen.