zondag 12 januari 2020

Rusland (NPS) ziet met olievondst nieuwe kansen voor uitvoering West-Suriname plan

'Gedachte om grote nieuwe stad in West-Suriname op te zetten moet komende periode aandacht gegeven worden'


Met de vondst van grote hoeveelheden olie en gas vóór de kust van Suriname ontstaat er een nieuwe kans voor de uitvoering van het West-Suriname plan, zoals door de toenmalige regering onder leiding van Henck Arron gepland en in uitvoering was in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Dit is de mening van NPS voorzitter, Gregory Rusland, aldus Starnieuws zondag 12 januari 2020.

Met dit plan kunnen onder andere het bauxiet-potentieel en de ontwikkeling van andere mineralen ter hand genomen worden tegen lagere kosten, die internationaal concurrerend zijn. Binnen het plan, welke reeds in uitvoering was tot 1980, kan de diversificatie van de economie meer inhoud krijgen door onder andere de ontwikkeling van de agrarische sector, omdat in dat gebied duizenden ha kunnen worden ingericht voor de productie van diverse gewassen op grote schaal.

Met de gewijzigde omstandigheden zullen Nickerie en Coronie direct meegenomen moeten worden bij de verhoging van de productie en de aanverwante infrastructuur.

Kortom de gedachte om een grote nieuwe stad in West-Suriname op te zetten moet de komende periode aandacht gegeven worden, vindt Rusland. De realisatie van die doelen vereist verantwoord en deskundig leiderschap, omdat dergelijke plannen niet zonder visie en deskundigheid gerealiseerd kunnen worden.

'Ons volk heeft op 25 mei de gelegenheid om Suriname positief op de kaart te zetten of te kiezen voor een toekomst als Equatoriaal Guinea, Nigeria of Venezuela. Door de juiste keus kunnen wij welvaart creëren voor alle Surinamers die onderwijs en andere vormen van training tot zich kunnen nemen en zelf in hun onderhoud kunnen voorzien'  zegt de NPS-voorzitter.

'Onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur dienen op een veel hoger niveau te komen, zodat Suriname als voorbeeld kan dienen voor de wereld als land hoe men welvaart kan realiseren voor zijn burgers en niet een land dat steeds negatief in de wereld wordt gepresenteerd met allerlei negatieve berichten.'

53 Sterfgevallen als gevolg van griep in Mexico

(Bron foto: Prensa Latina)
'Epidemie vertoont een verwacht gedrag'


In het seizoen 2019-2020 zijn in totaal 53 sterfgevallen als gevolg van influenza gemeld door de Dirección General de Epidemiología (DGE) van het Mexicaanse ministerie van Gezondheid. 

Ondanks dat het een relatief hoog cijfer is, verzekert de DGE dat de epidemie 'een verwacht gedrag vertoont, met een geleidelijke toename van bevestigde gevallen naarmate de weken voorbijgaan en het is iets hoger dan het seizoen 2017-2018.' 

Dit jaar, legde hij uit in een rapport, is een prevalentie van virussubtype A (H3N2) zichtbaar in 48 procent van de gevallen.

Tot 9 januari waren er 53 doden en 1.435 bevestigde gevallen gemeld, terwijl de waarschijnlijke gevallen 17.930 bedragen en het rapport 52.420 gevallen omvat. De meest getroffen staten zijn Yucatan, Quintana Roo, Mexico-Stad, Colima en Tlaxcala.

Mexico-Stad concentreert 22 procent van de griepgevallen, de staat Mexico, 9,3 procent; Yucatan, 8,9 procent; Nuevo Leon, 5,4 procent; en Puebla, 5,1 procent, die alles bij elkaar 51 procent is van het totaal van bevestigde gevallen.

(Suriname Mirror/Prensa Latina/La Jornada)

Persvrijheid waakhond FLIP in Colombia neemt nationaal leger onder vuur

Leger luistert journalisten weekblad Semana af, intimideert en bedreigt


FLIP, de persvrijheidstichting van Colombia (Fundación para la Libertad de Prensa), heeft zaterdag het nationale leger aangevallen wegens naar verluidt aftappen en impliciete doodsbedreigingen sturen naar weekblad Semana in samenspanning met de Bogota-maffia. 

FLIP veroordeelde de gerapporteerde criminele activiteit nadat Semana wekelijks openbaar maakte, dat hun hoofdredacteur en journalisten vorig jaar waren geïntimideerd, in de schaduw gesteld en afgetapt.


Het tijdschrift meldde bijvoorbeeld, dat zij grafstenen ontving en dat militaire ambtenaren, voormalige militaire ambtenaren met vermeende banden met georganiseerde misdaad en leden van een lokale georganiseerde misdaadgroep, hun kantoor in de gaten hielden.

'In de eerste helft van dat jaar waren er, naast andere vormen van intimidatie, brieven en directe bedreigingen naar aanleiding van berichten die resulteerden in het ontslag, strafrechtelijke en disciplinaire vervolgingen en de gevangenisstraf van een aantal hoge ambtenaren, waaronder generaals.' 

De intimidatietactiek neemt toe in het laatste kwartaal van het jaar, toen het tijdschrift onderzoek deed naar het vermeend illegale aftappen van ten minste één magistraat van het Hooggerechtshof, journalisten en politici. Het tijdschrift meldde, dat het de autoriteiten heeft geïnformeerd over de vermeende criminele activiteiten van het leger en publiceerde hoe voormalig commandant-generaal Nicasio Martinez van het Nationale Leger zijn baan verloor nadat het Hooggerechtshof locaties waaruit werd afgetapt was binnengevallen.


Het tijdschrift publiceerde een afbeelding van een voertuig dat naar verluidt gewapend was met aftapapparatuur en de getuigenis van een soldaat die werd betaald om de computers van journalisten te infecteren met malware die het leger toegang zou geven.


Hoofdredacteur Alejandro Santos, het neefje van voormalig president Juan Manuel Santos, werd bovendien in de schaduw gesteld tijdens een bezoek aan een cafetaria in de buurt van het kantoor waar hij vaak bronnen tegenkwam, meldde Semana. Deze schaduwwerking werd niet alleen uitgevoerd door militairen, maar ook door een voormalige kolonel die werd ontslagen vanwege vermeende banden met paramilitaire groepen. Deze mannen namen om beurten deel met vermeende leden van de moordenaarsploeg van de zogenaamde San Andresito, een lokale georganiseerde misdaadorganisatie.

De FLIP zei, dat de bedreigingen voor Semana deel uitmaken van een nationale trend in Colombia, waar de persvrijheid steeds meer wordt aangevallen. Volgens de organisatie gingen schendingen van de persvrijheid van 477 in 2018 naar 515 in 2019, het hoogste aantal sinds FLIP begon met het registreren van schendingen in 2006. Vooral eind vorig jaar, toen anti-regeringsprotesten plaatsvonden in heel Colombia, leden journalisten een ongekend aantal aanvallen, met name van de nationale politie.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Facebook/Twitter)

Bijna elke dag wordt een sociaal of politiek leider in Colombia vermoord

John Fredy Alvarez doodgeschoten in de woonkamer van zijn huis


Tot nu toe wordt deze maand bijna elke dag een sociaal of politiek leider in Colombia vermoord, omdat voormalige guerrillastrijders en inheemse volkeren nog steeds het slachtoffer zijn van geweld.

De meest recente moord, zaterdag 11 januari 2020, is gepleegd op de voorzitter van de Asociación de Trabajadores Campesinos – Astracal, John Fredy Alvarez, in het departement Huila. 'Het slachtoffer was in de woonkamer van zijn huis, waar een onbekende man binnenkwam en hem zonder te spreken meerdere keren neerschoot. Vanwege de ernst van de wonden stierf hij daar', meldde kolonel Juan Carlos Restrepo Moscoso, commandant van de politie van Huila.


In de afgelopen dagen werd sociaal leidster Mireya Hernández ook vermoord, aangevallen door vreemden toen ze met haar man op de motorfiets aankwam bij haar thuis.


Onder dergelijke omstandigheden riep procureur-generaal van de natie Fernando Carrillo onlangs op om te stoppen met wat hij de systematische moord op sociale leiders noemde. 'Als Openbaar Ministerie roepen we de regering op om de Nationale Commissie voor Veiligheidsgaranties onmiddellijk bijeen te roepen en de werking ervan te verzekeren, omdat de dreiging latent is en moet worden ingeperkt', zei hij.


Vrijwel elke dag is er geweld in de Colombiaanse realiteit als gevolg van bedreigingen, aanvallen en moorden.

(Suriname Mirror/El Heraldo/Prensa Latina/Caracoltv/YouTube/Radio Santafe/Twitter)

Het leger van Colombia bespioneerde rechtbanken, politici en journalisten

Aftappraktijken bevolen door oud-commandant generaal Nicasio Martinez


De voormalige leider van het nationale leger van Colombia werd in december ontslagen, omdat hij volgens het weekblad Semana betrokken was bij de illegale aftappen van journalisten, magistraten en politici. Naar verluidt werden de aftappraktijken van het leger medio vorig jaar bevolen door voormalig legercommandant generaal Nicasio Martinez en in december ontdekt door het Hooggerechtshof. 

Dagen later nam de generaal ontslag 'om familiale redenen', zei president Ivan Duque in december. Hij loog weer. Martinez werd gedwongen om op te stappen  vanwege het illegale aftappen, naar verluidt samenwerkend met de maffia en hij bedreigde journalisten.

Het leger heeft onder meer de magistraat Cristina Lombana van het Hooggerechtshof afgeluisterd, die werd belast met strafrechtelijke onderzoeken tegen voormalig president Alvaro Uribe nadat Duque haar in oktober 2018 had benoemd. Deze informatie werd verzonden naar 'een prominente politicus' van de extreem-rechtse partij Centro Democrático van Uribe en president Ivan Duque, volgens de inlichtingenfunctionaris die de magistraat had afgetapt.

Lombana, een voormalige majoor van het leger, werd later uitgesloten van het onderzoeken van een van de twee dozijn strafzaken tegen Uribe, omdat haar collega's ontdekten dat ze verschillende belangenconflicten had. De bewering van de anonieme bron, die zei meerdere politieke doelen te hebben afgeluisterd, werd bevestigd door rapporten van de contra-inlichtingen die Semana naar verluidt had verkregen.


Televisienetwerk Cable Noticias meldde later, dat het kantoor van de rechter van het Hooggerechtshof, Augusto Reyes, die de Uribe-zaken van Lombana overnam nadat ze was geweigerd, werd afgeluisterd. Volgens het televisienetwerk vond een assistent van de magistraat op 19 december een microfoon aan het plafond recht boven het bureau van de magistraat, een dag nadat een inval in legercomponenten de aftapmethoden openbaarde.

Een tweede militaire inlichtingenfunctionaris vertelde het weekblad, dat het zijn taak was om drie gouverneurs, drie senatoren en twee huisvertegenwoordigers af te tappen. Volgens een andere militair van de inlichtingendienst was een van de soldaten journalisten aan het aftappen. Andere doelen waren mensenrechtenactivisten, advocatencollectieven en belastingambtenaren, meldde Semana.

Semana zei dat documenten, uittreksels van aftakkingen en Whatsapp-gesprekken van sommige van deze slachtoffers deze bewering hebben bevestigd. Onder deze politici waren Nariño-gouverneur Camilo Romero en senator Roy Barreras, die eerder dit jaar aan de kaak stelden, dat hij geloofde dat hij en andere wetgevers werden afgetapt door het  Dirección Nacional de Inteligencia, het inlichtingenbureau dat rechtstreeks rapporteerde aan de president.

Het spionagenetwerk, dat werd gefinancierd door Amerikaanse belastingbetalers, opereerde vanuit het militaire luchtveld van Catam in Bogota en het militaire Cyber ​​Intelligence Bataljon in de nabijgelegen stad Facatativa, volgens Semana. De twee illegale spionnennetwerken werden ontdekt door onderzoekers van het Hooggerechtshof en het kantoor van de inspecteur-generaal die de twee legerbases binnenvielen op 18 december, iets meer dan een week voordat Duque het ontslag van Martinez aankondigde.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Aangehouden Braziliaanse vrouw verdacht van leveren munitie aan Braziliaanse bende in binnenland

Vrouw zou doos met munitie voor onder ander andere zware automatische vuurwapens hebben verzonden


Het Korps Politie Suriname bericht zondag 12 januari 2020, dat het Arrestatie Team afgelopen week een Braziliaanse vrouw heeft aangehouden en overgedragen aan de recherche. De vrouw is aangehouden voor overtreding van de Vuurwapenwet en is hangende het onderzoek in verzekering gesteld. 

De Braziliaanse wordt verantwoordelijk gesteld voor het verzenden van een doos met verschillend kaliber munitie bestemd voor onder ander andere zware automatische vuurwapens.

Het vermoeden bestaat bij de politie, dat deze doos met munitie bestemd was voor Braziliaanse rovers die actief zijn in het Lawa- en Mama Ndjuka-gebied. In deze zaak was ook een taxichauffeur aangehouden, maar die is na overleg met het Openbaar Ministerie na verhoor heen gezonden door de politie.

'Ik Silvana Deborah Afonsoewa laat mij niet gebruiken/misbruiken door niemand en geen enkele politieke partij'

NDP-Assembleelid reageert op kritiek na uitspraak over oppositie en Krijgsraad

'Wanneer de partij mij in de gelegenheid stelt om burgers te helpen zijn Radio 10 en Starnieuws spoorloos'


NDP-parlementariër Silvana Afonsoewa heeft vandaag, zondag 12 januari 2020, op haar Facebookpagina gereageerd op enige ophef die is ontstaan na haar uithaal naar de oppositie en Krijgsraad vrijdagavond tijdens de kaderbijeenkomst van de NDP in partijcentrum Ocer, zo schrijft Waterkant.net.

Tijdens haar toespraak gaf zij aan, dat 2020 het jaar is van de NDP. 'Oppositie noch Krijgsraad zal de show stoppen. No wan p’tjing jap japi, no wang p’tjing kes kesi e kong tap a show', schreeuwde ze tot grote hilariteit van de aanwezigen.

Hieronder de reactie van Afonsoewa:

'Mi yere un deh tap mi ning na Facebook is precies jullie zaak.Ik Silvana Deborah Afonsoewa laat mij niet gebruiken/misbruiken door niemand en geen enkele politieke partij. Wanneer de partij mij in de gelegenheid stelt om burgers te helpen zijn radio 10 en starnieuws spoorloos. Wanneer president Bouterse mij de volle ondersteuning geeft om zaken te kunnen realiseren en jullie het lezen gaat het niet viraal op Facebook. 

2 Weken terug heeft mijn doelgroep beschikkingen gehad, waar waren jullie om me te ondersteunen en de power te geven om door te gaan (?jullie die nu me inbox vullen met screenshots waar mensen me uitschelden). 

Ik ben bij de NDP da wat klets ik je met jouw partij? Toen ik geen water en stroom had waren de voorzitters van jullie niet inbeeld. Die van de NDP wel. Toen ik geen wegen had om op te lopen waar ik bleef, zat jouw voorzitter op zijn droge. Mi no e vergiet soema sta mi bij in tijden van nood. Als iemand anders daar voor jouw was hou die persoon dan goed. Jouw verlosser in nood is en was niet de mijne dus kom me hoofd niet vullen. 

Ik mag de NDP aanhangen, ai pur mi nanga trawan na nowtu. Ik ben geen afgedankte die alles post wat hij of zij doet. mek ding sma san me jepi sab dati. Ik heb godszegen nodig ano di fu yu, dan weet je dat vanaf vandaag. 

Veel plezier💜meh piki unu sondi ku buka jeti, un seeka🥳”

'Drive-by' schutter 'Petja' te Abrabroki schoot op verkeerde twee slachtoffers

Doelwit Koba bleef ongedeerd en is ondergedoken


De 24-jarige D.M., alias Petja, is de 'drive-by' schutter die donderdag de 29-jarige Jurgen S. en de Brain B. (18) verwondde, toen hij vanuit zijn auto op een groep mannen schoot te Abrabroki. Hij had het niet op de twee gemunt, maar op een een zekere Koba, waarmee hij eerder ruzie had gehad, zo meldt het Korps Politie Suriname vandaag, zondag 12 januari 2020. 

Woensdag hadden Donovan en Koba gevochten op de hoek van de Herman Steinberg- en de Bolletriestraat. De volgende dag zaten Jurgen en Brain in gezelschap van Koba op de straathoek toen Donovan in een auto voorbij reed en het vuur opende. Jurgen en Brain werden respectievelijk geraakt in hun rug en in hun halsstreek. Koba bleef ongedeerd, wist zichzelf in veiligheid te brengen en is ondergedoken.

Dezelfde dag achterhaalde de politie de auto waaruit geschoten was. Het voertuig werd aangetroffen en in beslag genomen op een woonadres in de Jow Jowstraat. Ook de vermoedelijke schutter werd zichtbaar gemaakt. Op vrijdag 10 januari meldde die zich op het politie bureau Nieuwe Haven.

Hij is aangehouden en in verzekering gesteld door de politie. Het wapen is vooralsnog niet terecht. Donovan beweert dat hij het vuurwapen kwijt geraakt heeft. Het gaat om een illegaal vuurwapen.

NDP stelt centrale verkiezingscommissie in voor verkiezingen op 25 mei

(Bron foto: NDP)
Bouterse: 'De komende periode zal uitmaken of u daadwerkelijk de revolutie begrepen heeft'


De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft een centrale verkiezingscommissie ingesteld voor de komende verkiezingen. Partijvoorzitter Desi Bouterse deelde vrijdagavond in partijcentrum Ocer, tijdens een kadertreffen, mee, dat hierin zitting hebben Caroline Heilbron, Faizel Abdoelgafhoer, Etienne Boerenveen en Ramon Abrahams. Dit meldt Starnieuws zondag 12 januari 2020.

'Om te werken, moet er een structuur zijn. Veel zal van u afhangen. U moet uzelf bewapenen en u moet weten dat u onder alle omstandigheden in een missie bent. De komende periode zal uitmaken of u daadwerkelijk de revolutie begrepen heeft. U zult alles positief moeten benaderen. U zult vanuit dit moeilijke werk, zult u de mens als een bijzonderheid zien. Laten wij geen negativiteit uitspreiden naar anderen. We zullen problemen zo positief mogelijk benaderen. We zullen respect opbrengen voor eenieder, groot en klein. We zullen ons niet laten uitlokken. We blijven gewoon in onze missie', klonk de retoriek van Bouterse.

Hij merkte op, dat waar hulp wordt ingeroepen, met opgeheven hoofd gegaan moet worden om een bijdrage te leveren om de barrières te doorbreken. 'En een van de grootste barrières is uw eigen ego. Uw eigen ego. Laten wij elkaar ondersteunen. Laten wij voor elkaar zorgen. Laten wij met elkaar voor anderen zorgen. Laten wij weten dat de missie die wij hebben, staat nu te gebeuren.' 

'Alles is al in place, ook het verkiezingsmateriaal is er. If un las a verkiezing disi, if un las a verkiezing disi, if un las a verkiezing disi, dan allamala san sidon dya wani. Oom André taki na Gado poti un dya, na Gado wan kan puru unu dya.'

Verdachte 'drive-by' schietpartij Abrabroki meldt zich bij politie Geyersvlijt

Vooralsnog onduidelijk wat het motief van de schutter is geweest


De vermoedelijke schutter van de zogenoemde  'drive-by' shooting van donderdagmiddag in de Herman Steinbergstraat te Abrabroki is aangehouden. De 24-jarige man heeft zich vrijdag bij het politiebureau Geyersvlijt gemeld, aldus de Ware Tijd vandaag, zondag 12 januari 2020.

Het is vooralsnog onduidelijk wat het motief is geweest.

Vanuit een rijdende auto werd geschoten op een groep mannen van wie één in de rug werd geraakt. Hij ligt in het ziekenhuis. De daders reden daarna met een vaart weg.

Kort na het schietincident werd het voertuig gesignaleerd in de Jowjowstraat te Ramgoelam en in beslag genomen door de politie. Van de schutter ontbrak toen elk spoor. Het onderzoek in deze zaak wordt voortgezet.

Trenzen Maikoeproject vol matrassen, wasmachines, televisietoestellen, petflessen en ander gedumpt afval

'Geen zin om een wegdek aan te pakken als de ontwatering een probleem is'

Op project zijn ook duikers verkeerd geplaatst en zelfs dicht gemetseld...


Bij de aanpak van de ontwatering van Maikoeproject blijkt dat het overtollige water niet goed kan worden afgevoerd door verstoppingen. Het gaat om verkeerde duikers die geplaatst zijn, oude matrassen, wasmachines, televisietoestellen, petflessen en andere rommel in trenzen. 

Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport & Communicatie zegt vandaag, zondag 12 januari 2020, op Starnieuws dat samen met de bewoners gewerkt wordt aan oplossingen. De problemen worden structureel aangepakt om een duurzame oplossing te kunnen vinden. De bewindsman legt uit, dat het geen zin heeft om een wegdek aan te pakken als de ontwatering een probleem is. 'Overal waar wij bezig zijn, pakken we de zaken integraal aan', zegt Chotkan.

Zo is ontdekt, dat mensen duikers hebben gezet, maar niet de juiste diameter hebben gebruikt. Op een ander perceel is de duiker dichtgemetseld. Bij een fikse regenbui kan het water niet worden afgevoerd, waardoor andere buurtbewoners de dupe van worden. Er wordt met de mensen gesproken om al deze zaken op te lossen. Waar praten niet helpt, ondanks aanmaningen van de districtscommissaris, wordt de politie ingeschakeld.

'Het is erg dat mensen hun grofvuil in de trenzen gooien. Dit gebeurt niet voor hun eigen huis, maar bij verlaten percelen. Het gevolg is wel dat de hele buurt daar last van heeft. Mensen moeten leren om beter om te gaan met het milieu en het schoonhouden van hun eigen omgeving', stelt de minister.

Terwijl het werk verricht wordt, krijgen de mensen ook voorlichting. Naast het ophalen van het vuil uit de trenzen, wordt de buurt ook in de gelegenheid gesteld om grof vuil op erven en percelen op te ruimen en mee te geven met Openbaar Groen.

Het ministerie komt de mensen ook tegemoet bij het plaatsen van de juiste duikers. Indien ze besluiten duikers aan te schaffen, helpt het technische team om deze te plaatsen. Chotkan hoopt dat na deze grote opruimbeurt op Maikoeproject de bewoners erop zullen toezien dat mensen geen grof vuil dumpen in de trenzen, waardoor het probleem structureel wordt opgelost.

Sunny Point-schutter meldt zich bij de politie

Verdachte schiet op water tappende jongeren, omdat ze hem stoorden


De man die donderdag te Sunny Point geschoten heeft op een groepje kinderen, heeft zich gisteren gemeld bij de politie. Het jachtgeweer waarmee hij heeft geschoten is in beslag genomen. Dit bevestigt politiewoordvoerder hoofdinspecteur Humphrey Naarden vandaag, zondag 12 januari 2020, op Starnieuws. 

Een meisje (13) en een 18-jarige jongen werden door hagel getroffen, waarbij het meisje gewond raakte aan haar rechterdijbeen, linkerarm en borststreek. Het andere slachtoffer is gewond aan zijn rechter bovenarm en rug.

De schutter heeft met een jachtgeweer vanuit zijn woning op een groep jongeren geschoten die bezig was water te tappen uit een openbare tapkraan. Volgens getuigen zou de verdachte hebben aangegeven dat hij op de jongeren zou schieten, want ze stoorden hem.

Kort na het schietincident stond de woning van de schutter in brand. Een woedende menigte verhinderde de brandweer om het vuur te blussen. Een ruit van de brandweerwagen werd kapot geslagen. De politie vermoedt dat het huis in brand is gestoken.

Identiteit van dode man in goot langs Vierkinderenweg bekend

Een misdrijf wordt niet uitgesloten


Waterkant.net bericht vandaag, zondag 12 januari 2020, dat het lichaam dat  donderdag werd aangetroffen in een goot langs de Vierkinderenweg, zou zijn van de 37-jarige Dinesh B., aldus een betrouwbare bron bij de politie. Het is nog niet duidelijk hoe de man precies om het leven is gekomen, een misdrijf wordt niet uitgesloten meldt het Korps Politie Suriname

De politie van het ressort Santodorp kreeg die dag de melding van het Command Center, dat een lijk was aangetroffen in een goot langs de Vierkinderenweg. De politie deed vervolgens de plek aan voor onderzoek en vond daar inderdaad een lijk, dat reeds in verre staat van ontbinding verkeerde.

Het lichaam bleek dat van een man te zijn gekleed in een lange jeans broek, grijze trui en zwarte sandalen. Ter hoogte van zijn rechter schouderblad is een tatoeage met een afbeelding van het sterrenbeeld boogschutter, aldus de politie.

Het lichaam is hangende het onderzoek in beslag genomen. De afdeling Recherche van Regio Midden Suriname is belast met het onderzoek.

'Militante NDP’ers proberen bewust zo veel mogelijk angst en onderling wantrouwen te zaaien'

'Militante NDP’ers zijn bang dat hun leider de dans niet meer kan ontspringen'

'Heel jammer dat dreigementen en intimidatie onder regering Bouterse/Adhin, steeds meer worden gelegitimeerd'


'Het is weer raak, de zoveelste intimidatie en dreigement van militante NDP’ers, die niet kunnen verkroppen dat hun partijvoorzitter tevens president van het land veroordeeld is tot 20 jaar celstraf. Tijdens de kadermeeting van de NDP op vrijdagavond 10 januari, hebben Ramon Abrahams en Silvana Afonsoewa flink uitgehaald naar de Krijgsraad en de oppositie. 

Bij deze militante NDP’ers gaat het om gevoelens van angst, frustratie en gemis aan gerustheid, ze zijn bang dat hun leider de dans niet meer kan ontspringen. Ze zijn in paniek. Silvana Afonsoewa werd op een gegeven moment erg hysterisch en begon te schreeuwen: 'Oppositie noch de Krijgsraad zal de show stoppen. No wan p'tjin japjapi no wan p'tjin kes kesi o stop a show.' Dit is puur bandeloosheid! De uitspraken van haar waren zeer beschamend, maar wij zijn gewend van bepaalde NDP’ers, om zulke aantijgingen aan te horen, er zijn genoeg voorbeelden te over. 

In het verleden hebben president Bouterse, Ashwin Adhin, Misiekaba en andere NDP’ers, zeer beledigende uitspraken gedaan. Het heeft enkel tot doel angst en paniek te zaaien onder de bevolking. 

Ramon Abrahams heeft aangekondigd dat op 22 januari de straat zal worden opgegaan. Volgens Ramon Abrahams gaat de NDP haar kracht laten zien. Hij zei: "If un wani dat NDP e teki strati, wi o tek a strati. Te we teki strati dan wi teki strati.' Wat heeft de veroordeling van Bouterse te maken met straatacties? We moeten de Krijgsraad respecteren en daarmee de rechtsstaat. Abrahams zei: “We weten waarom wij dat moeten doen, gelooft u mij, en ze gaan het merken op 22 januari”. Abrahams moet zijn grote mond dichthouden en rustig wachten wat de Krijgsraad verder beslist. Wat en wie gaat het merken? Zulke afspraken zijn niet anders dan intimidatie en dreigement. 

Ik vraag me af waarom er geen respect is voor de wetten en de Grondwet? Wij moeten de democratie en de rechtsstaat eerbiedigen, we moeten de veiligheid van onze burgers garanderen. Zulke handelingen verenigen zich niet met het fundamentele principe van de rechtsstaat. 

Deze militante NDP’ers willen de sociale structuur van het land kapotmaken. Ze proberen bewust zo veel mogelijk angst en onderling wantrouwen te zaaien, ze willen de veroordeelde Bouterse vrij krijgen met dreigementen en intimidatie. Wij kunnen als volk dergelijke intimidaties en dreigementen niet tolereren. 

Een zwakke tegenstander kan soms gevaarlijk worden als hij geen uitweg meer ziet, niet zomaar zegt men: “Een kat in het nauw gedreven maakt rare sprongen”. Maar laten we hopen dat deze grote kat (Tigri) geen rare sprongen maakt. De wijze waarop Bouterse een demonstratie gaf hoe hij naar de Krijgsraad gaat, is geen blijk van respect naar de Krijgsraad toe, onbehoorlijk gedrag van de president. De NDP wil de rechterlijke macht naar haar hand zetten, maar dat kan niet toegestaan worden. Een rechtsstaat is ondenkbaar zonder een onafhankelijke rechterlijke macht. 

Heel jammer dat dreigementen en intimidatie onder regering Bouterse/Adhin, steeds meer worden gelegitimeerd. De militante NDP’ers moeten niet vergeten dat wie kwaad doet, zal er uiteindelijk zelf de gevolgen van dragen. Wie wind zaait zal storm oogsten! Ik ben ervan overtuigd dat het volk op 25 mei 2020, met de NDP gaat afrekenen. 

Idris Naipal'

'Wij zien het als een regelrechte intimidatie van de rechterlijke macht'

Vakcentrale C-47 'verwerpt met klem' oproep NDP aan leden om massaal Bouterse te steunen bij Krijgsraad

'Het is iets dat we als samenleving niet kunnen accepteren'


De NDP heeft partijleden opgeroepen om op 22 januari, wanneer partijvoorzitter Desi Bouterse voor de Krijgsraad moet verschijnen, massaal naar de Krijgsraad te trekken. De vakcentrale C-47 'verwerpt met klem' de oproep van de partij. 'Wij zien het als een regelrechte intimidatie van de rechterlijke macht', zei C-47 voorzitter Robby Berenstein gisteravond in het SPA-gebouw tijdens de viering van het 50-jarig bestaan van de vakcentrale. 

Hij is benieuwd of de districtscommissaris vergunning gaat verlenen aan de NDP om massaal bij de Krijgsraad aanwezig te zijn.

De vakbeweging in het algemeen kent veel moeilijke tijden, zei Berenstein, vertrappen van werknemersrechten, intimidaties, gevangenneming van werknemers en vakbondsleiders. 'Het doodschieten van vakbondsleider Jowini Abaisa was ook een dieptepunt. Maar, een absoluut dieptepunt zijn de verwikkelingen op en rond 8 december 1982. Er zijn vakbondsgebouwen vernietigd, vakbondsleiders en andere vrijheidsstrijders zijn vermoord. Iets waar we niet graag aan herinnerd worden, het staat wel gegrift in onze geschiedenis.'

C-47 is ingenomen met het vonnis dat op 29 november 2019 is uitgesproken in deze 'onsmakelijke zaak, omdat hiermee op fundamentele wijze inhoud is gegeven aan de democratische rechtsstaat. We verwerpen daarom met klem de oproep van de NDP aan de aanhangers om op 22 januari bij de behandeling van het verzet van de heer Bouterse mensen op te roepen die de rechtsstaat mogelijk weer in gevaar kunnen brengen. Dit zien we als een regelrechte intimidatie van de rechterlijke macht. Los van het feit dat we weten dat de rechters, in dit geval, hun vrouwtje kunnen staan, moeten wij daar niet lichtvaardig over gaan.'

'Het is iets dat we als samenleving niet kunnen accepteren. Het gaat een terugwerping zijn naar een situatie van chaos en wanorde. We kijken daarom met argusogen hoe men met deze situatie omgaat. Want di unu ben waka na strati un be yere dat un habi vergunning fanowdu. We vragen ons af of die districtscommissaris ze een vergunning gaat vragen. Het gaat om plekken waar instituten staan. Toen we naar de Assemblee wilden, moesten we vergunning aanvragen. Dus volgt u samen met ons deze kwestie op de voet.'

Bouterse is veroordeeld tot 20 jaar cel voor medeplegen van moord op 15 mannen op 8 december 1982. Hij heeft verzet ingesteld tegen het vonnis en is nu door de rechter gedagvaard om in de rechtszaal te verschijnen op 22 januari.

Tijdens een kaderbijeenkomst in partijcentrum Ocer vrijdag werd meegedeeld dat Bouterse niet alleen naar de Krijgsraad gaat. Met veel bombarie en in stevige, hysterische taal, werd aangekondigd dat de partij de straat op zal gaan met haar voorzitter. 'No wan oppositie, no wan Krijgsraad, no wan japjapi no wan keskesie o stop a show', schreeuwde NDP-Assembleelif Silvana Afonsoewa.

Ondervoorzitter Ramon Abrahams heeft duidelijk gemaakt dat men niet zomaar aan de grootste partij en de leider komt. 'Men zal het merken', sprak hij dreigend. Bouterse heeft getoond dat hij 'verend' naar de rechter gaat stappen.