woensdag 28 maart 2018

Surinaamse eigenaresse ijssalon ’t Perronnetje in Hilversum krijgt steun buurtbewoners

'We zijn bezig crowdfundingsactie op te zetten om te voorzien in de advocatenkosten'

'Het is natuurlijk te gek voor woorden dat iemand die slachtoffer is nu in staat van beschuldiging wordt gesteld'
 

Eigenaresse Gilly Emanuels van ijssalon ’t Perronnetje in Hilversum, die geterroriseerd werd door een groep hangjongeren, wordt zelf vervolgd op verdenking van mishandeling. Buurtbewoners zijn verbijsterd en starten een crowdfundingsactie.

'Het is natuurlijk te gek voor woorden dat iemand die slachtoffer is nu in staat van beschuldiging wordt gesteld', zegt een buurtbewoner vandaag, woensdag 28 maart 2018, tegen NH Nieuws.


'We zijn bezig een crowdfundingsactie op te zetten om te voorzien in de advocatenkosten. Dat is het minste wat wij kunnen doen. We staan vierkant achter haar.'

Het Openbaar Ministerie maakte deze week bekend de eigenaresse te vervolgen. Op een filmpje is te zien hoe de onderneemster ruzie heeft met een aantal jongens en uiteindelijk de jongens slaat met een stok. De jongens schelden haar in dezelfde video uit, onder meer voor ’kankerzwarte’ en ’kankeraap’.

Een van de jongens deed aangifte, evenals Gilly. Beiden worden nu vervolgd. De Surinaamse maakte vorige week bekend definitief te stoppen met haar ijssalon.


Hakrinbank: Nationaal online producten kopen en meteen betalen via het internet

Bank introduceert nieuwste service, Hakrinbank Online Payments (HOP)


'Met HOP wil Hakrinbank economische bedrijvigheid in het land stimuleren'
 

Cliënten van de Hakrinbank kunnen vanaf nu nationaal online producten komen en die gelijk betalen via het internet. De bank heeft vandaag, woensdag 28 maart 2018, zijn nieuwste service, Hakrinbank Online Payments (HOP), geïntroduceerd. Het gaat om de eerste betaalapplicatie waarbij een Point of Sale (POS) betaaltransactie nu online kan plaatsvinden, aldus de Hakrinbank in een persbericht

Met haar jongste product speelt de Hakrinbank in op de behoefte van de markt, betalingsmethodes via het internet. Met HOP is het mogelijk om online betalingen te verrichten in Surinaamse dollars met een Hakrinbank pinpas.

De werking van deze dienst is conform dat van een fysiek POS-apparaat. Bij het afrekenen van producten betaalt de cliënt met zijn lokale pinpas bij het fysieke POS-apparaat, en bij het afrekenen in een webwinkel vindt de betaling plaats bij het digitale POS-apparaat.

Bij de ontwikkeling van deze applicatie is rekening gehouden met stringente internationale veiligheidseisen die creditcard maatschappijen, zoals Visa en Mastercard voorschrijven. aldus de Hakrinbank in een persbericht. De applicatie maakt gebruikt van two-factor authenticatie wat inhoudt dat er zowel een wachtwoord als de pincode van uw pinpas nodig is om een transactie te kunnen doen.

De pincode wordt volledig versleuteld verzonden en dient uitsluitend om de betaling te autoriseren. De informatie over uw pincode wordt niet opgeslagen, noch bij de webwinkel, noch bij de bank.

Met HOP wil de Hakrinbank de economische bedrijvigheid in het land stimuleren. 'Lokale online betaalmogelijkheden zullen de weg banen voor nieuwe manieren van zakendoen.'

Vissers moeten René Lieveld niet als minister van Landbouw Veeteelt en Visserij

'Persoon die kennis heeft van sector, maar toch kans ziet die uit te melken in plaats van op te bouwen'


Vissers, die de naam van hun organisatie niet in de publiciteit willen brengen, verzetten zich tegen de eventuele benoeming van René Lieveld tot minister van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV). Hij is onderdirecteur Visserij geweest en heeft volgens de organisatie heel weinig betekend voor de sector. 

'Wat wel vaststaat is dat het gaat om een persoon die kennis heeft van de sector, maar toch kans ziet deze uit te melken in plaats op te bouwen.'

Vissers zijn de situatie beu, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 28 maart 2018. Zij wijzen erop, dat er tijdens het bewind van Lieveld meer vergunningen zijn uitgegeven dan eigenlijk nodig was en dat hij heeft gezorgd voor meer stromannen die vergunningen op hun beurt verhuren aan derden tegen hoge bedragen in Amerikaanse dollars.

Ook is Lieveld volgens hen adviseur van een aantal buitenlandse non-gouvernementele organisaties en grote visverwerkingsbedrijven. Deze belangenverstrengeling past volgens hen niet bij de functie van minister.

De mogelijk aankomende minister ontkent dat hij als onderdirecteur Visserij meer vergunningen heeft uitgegeven dan nodig was. 'Vergunningen worden door de minister verstrekt en als onderdirecteur gaf ik slechts adviezen.' Hij vraagt zich af hoe hij gezorgd zou hebben voor stromannen. 'Het zijn de vissers die de vergunningen hebben en zij kunnen de stromannen creëren.' Lieveld ontkent niet dat hij adviseur is van ngo's en visverwerkingsbedrijven, maar hij zegt dat hij die functies zal neerleggen als hij de minister van LVV wordt.

'Braziliaanse autoriteiten moeten onmiddellijk aanslag op kantoor Jornal dos Bairros onderzoeken'

Committee to Protect Journalists: 'Brazilië nog steeds een van gevaarlijkste landen Latijns-Amerika voor journalisten'

Schutter vuurt 25 maart rond middernacht minstens drie schoten af op hoofdkantoor weekblad in de stad Paranaguá


Braziliaanse autoriteiten zouden onmiddellijk een recente aanslag op de kantoren van het onafhankelijke weekblad Jornal dos Bairros in de zuidelijke deelstaat Paraná, 26 maart,  moeten onderzoeken en de verantwoordelijken voor het gerecht brengen, aldus het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ, Committee to Protect Journalists) vandaag, woensdag 28 maart 2018.

Een nog niet-geïdentificeerde schutter vuurde op 25 maart rond middernacht minstens drie schoten af op het hoofdkantoor van de krant in de stad Paranaguá terwijl de weekeditie klaar was om gedrukt te worden, aldus de hoofdredacteur, Gilberto Fernandes.

Jornal dos Bairros bericht voornamelijk over de lokale politiek. Fernandes vertelde CPJ, dat hij eerder anonieme bedreigingen had ontvangen met betrekking tot de berichtgeving door het blad.


'Braziliaanse autoriteiten moeten snel handelen om de verantwoordelijken voor de aanval op de kantoren van Jornal dos Bairros voor de rechter te brengen en laten zien dat aanvallen op de media niet worden getolereerd', zei Natalie Southwick, CPJ's onderzoeksmedewerkster voor Centraal- en Zuid-Amerika. 'Deze meest recente daad van geweld is een grimmige herinnering aan het feit dat Brazilië nog steeds een van de gevaarlijkste landen van Latijns-Amerika is voor journalisten.'

Een woordvoerder van de politie van Paraná, die weigerde haar naam te geven, zei dat er een onderzoek naar de aanval gaande is.

Fernandes vertelde CPJ dat hij thuis was, naast het kantoor van Jornal dos Bairros, toen hij geweerschoten hoorde. De redacteur zei, dat hij op camera's met een gesloten circuit in zijn huis keek terwijl de schutter op het kantoorgebouw vuurde.

'Drie schoten troffen de metalen deur en braken de tweede glazen deur bij de ingang van het gebouw. Als ik had gewerkt, zou ik door de kogel of het vliegende glas zijn geraakt', vertelde hij aan CPJ. Iemand in een zilverkleurige auto heeft de schutter van en naar de locatie gebracht, aldus Fernandes. De redacteur vertelde CPJ, dat hij eerder bedreigingen heeft ontvangen met betrekking tot de plaatselijke berichtgeving. In september 2017 belde een anonieme man met het huis van Fernandes en vertelde zijn dochter, dat hij haar vader zou gaan mishandelen, zei de journalist. In mei 2017 waarschuwde een vriend Fernandes, dat een politieke groep die niet van de artikelen van Jornal dos Bairros bediend was, had gesproken over het onder vuur nemen van zijn kantoren. Fernandes zei dat hij de bedreigingen niet aan de autoriteiten  meldde

'We hebben een onafhankelijke redactionele lijn, we doen de basis van de journalistiek, we horen alle kanten en schrijven de feiten, het maakt niet uit of het een professor of een burgemeester of een vuilnisman is die spreekt', zei Fernandes.
 
Jornal dos Bairros wordt elke maandag verspreid in Paranaguá en de naburige steden Morretos, Antonina, Guaraqueçaba en Curitiba, zei Fernandes.

Twee Braziliaanse journalisten kwamen binnen een week na elkaar om het leven in januari van dit jaar. Straffeloosheid is wijdverspreid in het land, dat de achtste plaats inneemt op de Impunity Index van CPJ, en waar autoriteiten sinds 2015 niemand hebben veroordeeld voor de moord op een journalist.

(Suriname Mirror/CPJ)

Colombiaanse cocaboeren dreigen deelname aan programma voor gewasvervanging op te zeggen

Extreem geweld en vermeend falend beleid overheid leiden mogelijk tot breuk


'Drugsbestrijdingsprogramma is vrijwel tot stilstand gekomen als gevolg van niet-actief optreden van de overheid'


Colombiaanse cocaboeren overwegen hun deelname aan het programma voor gewasvervanging op te heffen vanwege extreem geweld en vermeend falend beleid van de overheid om de overgang van de boeren naar legaliteit te vergemakkelijken. 

De COCCAM, de federatie die boeren vertegenwoordigt die coca verbouwen (Coordinadora Nacional de Cultivadores de Coca, Amapola y Marihuana), zei in een verklaring, dat het met zijn leden praat 'om te bepalen of onze deelname wordt opgeschort' met het overheidsprogramma dat coca, het basisingrediënt voor cocaïne, wil vervangen door legale gewassen.


Het programma maakt deel uit van een continu vredesproces met de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), de guerrillagroep die decennialang veel van het platteland heeft gecontroleerd.


Volgens de coca-kwekersfederatie zijn sinds het begin van het vredesproces in december 2016 meer dan 200 boeren vermoord. Bovendien is de regering van president Juan Manuel Santos er niet in geslaagd om te komen tot 'degelijke en integrale antwoorden op onze klachten en verzoeken' over veiligheid en juridische garanties.

Het drugsbestrijdingsprogramma is vrijwel tot stilstand gekomen als gevolg van niet-actief optreden van de overheid en een gebrek aan middelen, aldus de boeren in een verklaring. 'We beginnen een panorama van onzekerheid en onzekerheid te zien met betrekking tot de voortzetting van vervanging. We zijn vol hoop begonnen en willen doorgaan en met succes afronden', aldus de COCCAM.

Bovendien hebben de cocatelers kritiek oo de minister van Justitie Enrique Gil die een ​​wet voorstelt  die cocatelers zou beschermen tegen strafrechtelijke vervolging waardoor de gezinnen die zich al voor het programma hadden aangemeld, zouden worden uitgesloten. Het wetsvoorstel zou boeren met een perceel van 3.8 hectare als kleine telers kunnen beschouwen en zo hen in staat stellen om criminele vervolging te omzeilen, maar dat is nu veranderd in 1.7 hectare, aldus de boeren. COCCAM noemt de veranderingen een 'flagrant verraad aan de boeren, Afro-afstammelingen en inheemse mensen die hun vertrouwen stellen in het vredesproces door zich bij het programma aan te sluiten'.


De regering wordt ook bekritiseerd, omdat ze de belofte in de FARC-vredesovereenkomst om cocaboeren die gevangen zitten vrij te laten.

'We schatten dat er nog steeds 3.000 boeren in de gevangenis zitten', vertelde boerenleider Cesar Jerez aan lokale media. Volgens Jerez bezwijkt de regering onder druk van de Verenigde Staten om meer boeren gevangen te zetten.

Meer dan 100.000 coca-boerenfamilies in Colombia zijn afhankelijk van coca om te overleven. Deze families worden voortdurend bedreigd door groepen die zich bezighouden met drugshandel en die zich verzetten tegen hun deelname aan de legale economie.

De Colombiaanse regering probeert momenteel 100.000 hectare coca uit te roeien en een programma voor plattelandsontwikkeling uit te voeren als onderdeel van de vredesovereenkomst. Maar, het initiatief heeft geleid tot een golf van geweld, zoals lokale bendes, illegale gewapende groepen en regionale drugshandelaars doie strijden  om controle te krijgen over gebieden die ooit onder controle van de FARC stonden.

(Suriname  Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Deskundigen kritisch over zoveelste reshuffeling ministers door 'coach' Bouterse

'De president moet als coach naar zichzelf kijken'

- 'Hij zou betere keuzes moeten maken bij aanstellen ministers en de noodzaak van vervanging moeten aangeven'
- 'Vervanging een afleidingsmanoeuvre voor de problemen van het land'


'Na het twee tot drie keer vervangen van ministers moet de president als coach naar zichzelf kijken. Hij zou betere keuzes moeten maken bij het aanstellen van ministers en de noodzaak van de vervanging moeten aangeven', aldus politicoloog Hans Breeveld vandaag, woensdag 28 maart 2018, in de Ware Tijd, over de tweede op handen zijnde reshuffeling van het kabinet Bouterse-Adhin. 

Deze keer zouden tien ministers vervangen moeten worden of van ministerie veranderen.

Volgens Breeveld kost de voortdurende vervanging of wisseling van ministers 'onvoorstelbaar veel geld'. Hij noemt de vervanging een afleidingsmanoeuvre voor de problemen van het land.

Staatsrechtgeleerde Sam Polanen heeft een soortgelijke reactie. Hij deelt de vijf jaren van een regeerteam als volgt in: eerste jaar wennen, tweede jaar werken, derde jaar zaaien, vierde jaar oogsten en vijfde jaar campagne. 'De mensen die nu aan zullen treden hebben niets gezaaid en niets geoogst. Wat gaan ze doen? Rommel opruimen?'

Polanen stelt, dat een minister het beleid van de president uitvoert. In de politiek hebben ministers naar zijn weten weinig te zeggen.

De Grondwet is duidelijk op dit vlak, zegt politicoloog Rudo Banai: de president ontslaat en benoemt ministers. Volgens Banai gaat het meer om het functioneren van het team. Hij vergelijkt de reshuffeling met een voetbalwedstrijd waarbij de coach er alles aan doet om de wedstrijd te winnen.

SLM krijgt concurrentie op route Georgetown-Miami van American Airlines

American Airlines start 2 april verkoop tickets naar Guyana, eerste vlucht op 20 december


De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) krijgt concurrentie op de route Georgetown-Miami. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines lonkt naar de Guyanese markt en is van plan om tegen december  haar eerste vlucht te maken. De SLM  vliegt drie keer per week op Georgetown waar het ook de route naar Miami onderhoudt. Dit bericht vandaag, woensdag 28 maart 2018, onder andere Starnieuws.

American Airlines zal naar verluidt dezelfde route vliegen, Miami en Georgetown visa versa. Er zal ook naar andere Amerikaanse bestemmingen worden gekeken, zodra de luchtvaartmaatschappij haar voet op Guyanese bodem heeft gezet.

Zeker is dat American Airlines via Miami verbindingen vanuit al zijn grote bestemmingen zal bieden aan Guyana.

De luchtvaartmaatschappij biedt momenteel gemiddeld bijna 6.700 vluchten per dag naar bijna 350 bestemmingen in meer dan 50 landen. Volgens een verklaring van de luchtvaartmaatschappij, zal zij op 2 april beginnen met de verkoop van tickets naar Guyana. De eerste vluchten beginnen op 20 december.

Het bedrijf heeft gisteren, aangekondigd dat het, als onderdeel van de uitbreiding naar verschillende markten in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, van plan is om later dit jaar te beginnen met een regelmatige dienstregeling naar Guyana.

American Airlines heeft hubs in Charlotte, Chicago, Dallas/Fort Worth, Los Angeles, Miami, New York, Philadelphia, Phoenix en Washington DC.

De laatste grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die de Guyana-markt bediende, was Delta Airlines. De komst van American Airlines zal naar verwachting ook samenvallen met de opening van de nieuwe Cheddi Jagan Airport in Timehri. Die opening zal naar verwachting later dit jaar plaatsvinden.

The Jamaica Observer:

http://m.jamaicaobserver.com/latestnews/Guyana_welcomes_American_Airlines_flights_from_US

'Wij vermoeden dat de aantallen jaguars behoorlijk groot zijn die gestroopt zijn'

Starnieuws: Jaguar op het Menu (deel 3)

Conservation International Suriname richt zich pas sinds kort op de jacht op- en 'bescherming' van de jaguar


De criminaliteit in bedreigde in het wild levende diersoorten, wordt als de vierde meest lucratieve illegale business in de wereld gezien. De illegale stroperij en handel in de jaguar neemt toe. Starnieuws laat in een serie van negen artikelen ‘Jaguar op het Menu‘ verschillende instanties aan het woord die vertellen over de huidige gang van zaken in Suriname en de toekomst. 

Vandaag, woensdag 28 maart 2018, Conservation International Suriname: Illegale stroperij, jacht op en handel in de jaguar al een tijdje in beeld


Terwijl menig Surinamer zich druk maakt om de veiligheid, criminaliteit, drugssmokkel, mensenhandel, ontwikkelt zich in alle stilte een nieuwe misdaadvorm in Suriname: wildlife crime. Bij Conservation International Suriname (CI-S) is de illegale stroperij, jacht op en handel in de jaguar al een tijdje in beeld. De afgelopen vier maanden heeft zij een toename geconstateerd (hoe die toename is geconstateerd, wordt niet vermeld....).

'De trend neemt zorgelijke vormen aan. Het gaat in Suriname om gerichte illegale handel en daar moeten wij ons echt van bewust zijn', zegt Els van Lavieren, CI-S Technical Manager Marine & Wildlife Conservation Program.

De poster ‘CI Suriname priority species for the wildlife program’ kondigt het eerste Wildlife Conservation Program aan. In Suriname is niet veel bekend over de soortenpopulaties en hun status.
'We gaan de populatie van deze vijf diersoorten tellen (???, op welke wijze?), in kaart brengen en de gegevens verzamelen over de jacht en handel in deze dieren.'

CI-S startte vorig jaar (pas) met de voorbereidingen van haar wildlife strategie, waaronder het opstellen van een lijst met bedreigde diersoorten. Uit veldonderzoek, trainingen en gesprekken met verschillende instanties en experts kreeg zij een beter beeld wat er speelde. De jaguar kwam steevast als het eerste bedreigde dier naar voren. 'Het lijkt een recente trend maar het is al veel langer gaande. Wij vermoeden dat de aantallen behoorlijk groot zijn die gestroopt zijn met een zeer negatieve impact.'

De lijst met niet mariene dieren die voldeden aan de zes criteria, werd steeds langer. Drieëndertig dieren haalden deze en de negen op de poster topten de lijst. 'Deze worden bedreigd of gaan bedreigd worden in de nabije toekomst als er niet wordt gehandeld', licht Van Lavieren de top negen toe. In één adem spreekt zij ook geruststellende taal.

De georganiseerde wildlife crime doet zich in andere landen in de Amerika’s ook voor. Een neergeschoten jaguar en jaguarproducten, zoals de tanden voor sieraden (kettingen), zijn heel erg gewild. 'Er is een bepaald geloof dat als je een jaguartand (hoektand) draagt (amulet of talisman) dat je dan beschermd wordt tegen negatieve krachten. De tanden zijn behoorlijk lucratief en worden steeds bekender. Er was altijd al een handel gaande en door de economische situatie neemt die toe.' Een andere reden om dit dier of dierproducten te kopen is voor medicinale doeleinden. Verschillende bronnen spreken van gevallen van jaguars die als geheel wordt opgekookt, waarna de pulpextractie verwerkt wordt tot een poeder. Al eeuwenlang zijn er Chinezen die geloven in de helende werking van wildlife producten voor Chinese traditionele medicijnen (lees dit artikel uit 2013 (!!): http://jaguar-in-suriname.blogspot.com/2013/02/zijn-in-suriname-aziatische.html).

De focus op de jaguar geniet hoge prioriteit voor CI-S. Lokaal en internationaal hebben verschillende organisaties het behoud van de jaguar op de prioriteitenlijst staan, zegt Van Lavieren. CI-S zou in het veld graag meer samenwerking met overheidsinstanties willen. De regering heeft op verschillende momenten het belang van het behoud van de natuur voor Suriname en de wereld aangegeven.

Lees hier het vervolg van het artikel op Starnieuws.

Ter informatie: Sinds 2011 al vraagt de website https://jaguar-in-suriname.blogspot.com/ aandacht voor de jaguar in Suriname - en elders op het continent -, maar pas sedert 2018 krijgt de jaguar aandacht bij instanties en media in Suriname....

Gewraakte concurrerende import van groenten op Curaçao is van de baan.

(Bron foto: Soltuna)
'MEO heeft erkend dat er onterecht ontheffing is verleend voor de import'


'Een vruchtbaar overleg met positieve uitkomst', aldus Elly Joubert van Soltuna over het spoedberaad van de overheid met de agrarische sector. De gewraakte concurrerende import van groenten is van de baan, schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 28 maart 2018.

Namens circa honderd geregistreerde Curaçaose tuinders hebben de voorzitters van de coöperaties van Bándariba, Bándabou en Hato, de Agrarische Kooperatieve Vereniging (AKV) en Stichting Ontwikkeling Land- en Tuinbouw op de Nederlandse Antillen (Soltuna) zich gisterochtend gepresenteerd bij de overheid. De overheid was vertegenwoordigd door een team van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en een grote delegatie van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO).

Aanleiding van de bijeenkomst was de import van groenten en fruit uit de Dominicaanse Republiek, in het bijzonder van groene paprika en komkommers, die in ruime mate lokaal geteeld worden. Lokale tuinders bleven vorige week met een overschot zitten. 'MEO heeft erkend dat er onterecht ontheffing is verleend voor de import.'

Politie Curaçao doet onderzoek naar seksuele intimidatie en mishandeling door leraar Goilo School Julianadorp

Een 11-jarig meisje zou samen met haar moeder aangifte tegen leraar hebben gedaan


De politie doet onderzoek naar de aanklacht van een leerling tegen een onderwijzer van de A.E. Goilo School in Julianadorp. Hij wordt beschuldigd van seksuele intimidatie en mishandeling. Volgens Vigilante zou het gaan om een uit Nederland afkomstige leraar, die al zeventien jaar op de Goilo School werkt. Een 11-jarig meisje zou samen met haar moeder aangifte tegen hem hebben gedaan. 

Woordvoerder van onderwijsvakbond Sitek (Sindikato di Trahadó den Edukashon na Kòrsou), Lio Plantijn, zegt vandaag, woensdag 28 maart 2018, in het Antilliaans Dagblad het onderzoek rustig af te wachten. Hij bevestigt dat de desbetreffende leraar lid is van de vakbond, maar gelooft in zijn onschuld.

'Mijns inziens heeft hij het niet gedaan. Maar, laten wij het resultaat van de politie afwachten', zo luidt Plantijns reactie. Hoewel de leraar volgens de vakbondsman tot die tijd niet voor de klas staat, betreft het volgens hem geen schorsing.

'Hij kreeg een zeer algemene brief dat hij, wachtend op het resultaat van het onderzoek, niet naar het werk hoeft te gaan', aldus Plantijn.

De Goilo School verwijst bij de vraag om een reactie naar de Dienst Openbare Scholen. Maar, verschillende telefoontjes aan dat adres leverden gisteren nog geen antwoorden op. Ook de politie was gisteren niet bereikbaar voor het geven van meer informatie.

Venezolanen richten ravage aan in gevangenis SDDK Curaçao in het celblok waar zij verbleven

Regering: 'Er zijn zelfs matrassen in brand gestoken'

Noodzaak om deze mensen van eiland te verwijderen is volgens overheid urgenter geworden gezien de schade


Ongedocumenteerde Venezolanen hebben in gevangenis SDDK een ravage aangericht in het celblok waar zij verbleven. 'Er zijn zelfs matrassen in brand gestoken', aldus de regering, zo bericht het  Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 28 maart 2018.

De regering van Curaçao stelt dat onvoorziene kosten voor het Land, als gevolg van de crisis in Venezuela en de toestroom van Venezolanen naar Curaçao, de overheid ertoe dwingen deze mensen versneld te verwijderen.

Van 63 Venezolanen in de gevangenis is vast komen te staan dat zij terug naar hun land kunnen zonder dat daardoor hun leven in gevaar komt, aldus het bericht. De noodzaak om deze mensen van het eiland te verwijderen, is volgens de overheid urgenter geworden gezien de schade die door hen is veroorzaakt in de gevangenis.

'Hierdoor is er nog minder ruimte over om mensen op te sluiten.'

Minister Dodson wil structurele oplossing in dorpen Tapoeripa en Drepada in Brokopondo

'De situatie is nu onder controle'

 
Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt, dat een structurele oplossing moet komen in de dorpen Tapoeripa en Drepada in Brokopondo. Er is daar een goudkoorts ontstaan, waarbij van alle kanten uit het land goudzoekers zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Dit bericht Starnieuws vandaag, woensdag 28 maart 2018.

Over die situaties is gisteren op het ministerie een spoedonderhoud geweest. De situatie is nu onder controle volgens de minister.

In gesprek met Apintie en Starnieuws zegt minister Dodson, dat ondernemers zelfs de school wilden afbreken en het gebouw elders wilden opzetten. Hier is een stokje voor gestoken. Met het traditioneel gezag, ondernemers en de dorpen zijn afspraken gemaakt. Toch is de situatie uit de hand gelopen. Nu is opnieuw over de situatie gesproken.

Dodson stelt dat de dorpen zich moeten verenigen zoals dat gebeurd is in Nieuw Koffiekamp met Makamboa. De mensen die illegaal in het gebied bezig zijn, dienen de plek te verlaten. Er is al een leven te betreuren, omdat de goudzoekers in de gaten springen zodra een stuk is uitgegraven. Het goud licht dicht aan de oppervlakte.

Vandaag zal gesproken worden met de vier ondernemers die toestemming hadden om daar te werken. Ook wordt nagegaan in hoeverre staatsmijnbouwbedrijf Grassalco de verantwoordelijkheid van de activiteiten op zich wil nemen. Daarvoor is het nodig om een concessie uit te geven.

De Ware Tijd: Oud-voorzitster Jeugdparlement, Priya Sital, wordt minister van Sport- en Jeugdzaken.

Directeur Mungra Medisch Centrum in Nickerie, Antoine Elias, minister van Volksgezondheid

Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting mogelijk naar RGB


De Ware Tijd bericht dinsdagavond 27 maart 2018, dat volgens ingewijden de reshuffeling waarmee president Desi Bouterse nu bezig is, een 'behoorlijke shake-up' van het kabinet wordt. Voor een aantal bewindslieden wordt morgen duidelijk, dat ze het veld zullen ruimen. 

Nadat bekend werd dat Lilian Ferrier (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur), René Lieveld (Landbouw, Veeteelt en Visserij) en Stephen Tsang (Handel, Industrie en Toerisme) in het kabinet komen, verneemt de Ware Tijd, dat ook de ex-voorzitster van het Nationaal Jeugdparlement, Priya Sital, minister wordt. Zij komt op Sport- en Jeugdzaken. Sital werd in 2014 gekozen als eerste vrouwelijke voorzitter van het jongereninspraakorgaan.

Ook Antoine Elias, momenteel directeur van het Mungra Medisch Centrum in Nickerie, komt in het kabinet. Hij gaat naar Volksgezondheid. Patrick Pengel, die tot dan bij Volksgezondheid de scepter zwaait, gaat naar Openbare Werken, Transport en Communicatie.

Bij Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) en bij Natuurlijke Hulpbronnen is naar verluidt de knoop nog niet doorgehakt. Geluiden doen de ronde dat Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting mogelijk de switch zou maken naar RGB. Ook bij Justitie en Politie komt een nieuwe minister.

Voormalig Fith Harmony-superster Lauren Jauregui poseert voor Playboy

Jauregui viert het begin van haar solocarrière met een sexy fotoshoot voor PlayboyLauren Jauregui - geboren op 27 juni 1996 in Miami, Florida, dochter van Michael Jauregui en Clara Morgado, beiden afkomstig uit Cuba - viert het begin van haar solocarrière met een sexy fotoshoot voor Playboy.

De Fith Harmony-superster poseerde voor een iconische publicatie een week nadat de meisjes aankondigden, dat ze voor onbepaalde tijd uit elkaar gaan om individuele projecten na te streven. Uitgebracht 26 maart 2018, is ze te zien in een serie foto's.

A post shared by laurenjauregui (@laurenjauregui) on


Foto's geschoten door Ali Mitton, levert de 21-jarige gepassioneerde blikken in een romantische tuin. In het begeleidende interview laat Lauren wat hints horen over wat men van haar solomuziek mag verwachten.


Hoewel ze doelbewust vaag bleef over een release-schema, legde de rijzende zangeres uit dat haar ideale geluid anders zal zijn dan de ongerepte pop van 5H. Onder verwijzing naar electronica, pop, rock, alt-rock en latin muziek als inspiratie, het einddoel is om haar eigen geluid tot leven te brengen. Vergelijkbaar met het voormalige groepslid, Camila Cabello, dat waarschijnlijk een eerbetoon brengt aan haar Cubaanse afkomst.

Een ding is duidelijk, de openhartige zangeres is van plan haar muziek te gebruiken om gesprekken te starten en verandering in de wereld aan te moedigen.

A post shared by laurenjauregui (@laurenjauregui) on


A post shared by laurenjauregui (@laurenjauregui) on


'Het is zo gek hoe weinig mensen weten wat ze kunnen doen, over hun rechten, wat ze in hun lichaam stoppen en alles wat er wereldwijd gaande is', mijmert Lauren. 'Ik geloof dat kunst de kern is van waaruit revoluties beginnen.'

Lauren heeft plannen aangekondigd om Halsey te vergezellen tijdens het Latijns-Amerikaanse deel van haar Hopeless Fountain Kingdom Tour in juni. Ze vindt ook liefde met haar Steve Aoki club-samenwerking, 'All Night.'

Met een beetje geluk krijgen we binnenkort een nieuwe smaak van nieuwe muziek. Lees haar volledige interview hier.


(Suriname Mirror/idolator.com/perezhilton.com/Instagram/YouTube)

Eerste trinationale beschermde natuurzone om jaguar en Maya-jungle te behouden in Mexico, Belize en Guatemala

Jaguarpopulatie in afgelopen acht jaar met 10% gegroeid op het schiereiland YucatanAlejandro del Mazo, hoofd van de Nationale Commissie van Beschermde Natuurgebieden (Conanp, Comisión Nacional de Áreas Naturales Protegidas), zegt, dat Mexico heeft aangegeven dat het de eerste trinationale beschermde natuurzone (ANP) wil creëren om de jaguar en de Maya-jungle te behouden, gedeeld met Belize en Guatemala. 

Tijdens zijn deelname aan het internationale Jaguar 2030-forum op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties (VN), gaf hij commentaar op de culturele en ecologische waarde die de figuur van de jaguar voor het land houdt, daterend van het pre-Spaanse tijdperk.

Hij benadrukte ook de deelname van het land aan de bescherming van de jaguar op nationaal niveau, waardoor de populatie in de afgelopen acht jaar met 10% is gegroeid op het schiereiland Yucatan. De oprichting van dit beschermde gebied heeft geresulteerd in het stopzetten van ontbossing en in een grotere promotie van productieve duurzame praktijken in Mexico.

Daarnaast rapporteerde de Conanp de publicatie van een protocol om de veehouderijpraktijken te verbeteren en om te gaan met gevallen van vangst en herlocatie, dit protocol is uniek in de wereld.


De jaguar is de grootste endemische katachtige in Noord- en Zuid-Amerika, met zijn historische geografische spreiding, gaande van de zuidelijke Verenigde Staten tot het noorden van Argentinië. In Mexico wordt het gevonden langs de hellingen van de Golf en de Stille Oceaan, de centrale staten, en natuurlijk op het schiereiland Yucatan.

Een totale populatie van ongeveer vierduizend wordt geregistreerd, met Quintana Roo als, de regio met de belangrijkste populaties van de soort, met groeiende aantallen in de staten Campeche en Chiapas.

Dit forum werd uitgevoerd door de organisaties Panthera, World Wildlife Fund (WWF), WCS, Conservation International,  Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP).

Met deelname van landen zoals Argentinië, Belize, Costa Rica, Honduras, Paraguay, Venezuela, die de inspanningen van Mexico op het gebied van natuurbehoud en duurzame ontwikkeling hebben erkend.

(Suriname Mirror/sexenio.com.mx/The Yucatan Times/Twitter)

Honderden gaucho's In Montevideo, Uruguay, voor de jaarlijkse Criolla-week

Latijns-Amerikaanse cowboys uit de hele regio nemen het tegen elkaar op tijdens rodeo's


 
In Montevideo, de hoofdstad van Uruguay, verzamelen in de aanloop naar Pasen honderden gaucho's zich voor de jaarlijkse, 93 editie, Criolla-week. Latijns-Amerikaanse cowboys vanuit de hele regio nemen het tegen elkaar op tijdens rodeo's en strijden om de titel beste rijder. De gaucho's hebben het imago van een volksheld. Ze dragen daarom traditionele kleding; hoge laarzen, wijde broeken en cowboyhoeden.

Tijdens de rodeo's worden de gaucho's beoordeeld op hun rijvaardigheid en hun lasso-kunsten. En dat gaat er soms heftig aan toe, zo laten de beelden van Reuters' fotograaf Andres Stapff zien.


(Suriname Mirror/Reuters/NOS/YouTube/Clarin.com)

Opnieuw aanslag op leger Ecuador aan de grens met Colombia

Explosief tot ontploffing vòòr leger tankwagen met drinkwater in de Mataje-regio,  Esmeraldas

- Tankauto reed van Mataje naar de stad San Lorenzo, ook in Esmeraldas - Geen slachtoffers
- President Lenin Moreno nodigt twee van de hoogste Amerikaanse militaire functionarissen uit


Ecuadoriaanse functionarissen bevestigen dinsdag 27 maart 2018, dat er opnieuw een explosie is geweest gericht het leger van het land aan de grens met Colombia. Generaal Edison Narvaez bevestigt een aanslag op een militaire vrachtwagen met drinkwater langs een snelweg in de Mataje-regio in de provincie Esmeraldas, ongeveer drie kilometer van de noordelijke grens van Ecuador. De tankwagen reed van Mataje naar de stad San Lorenzo, ook in Esmeraldas. 

'Er was een explosie ruim vòòr de tankauto', zei commandant Narvaez. De explosie veroorzaakte geringe schade aan de truck. Er zijn geen doden of gewonden gemeld.


De aanval volgt twee andere soortgelijke grensagressies die vorige week plaatsvonden, waaronder een explosie langs een Mataje-weg die drie Ecuadoraanse soldaten doodde.


In het licht van deze aanvallen op de grens, nodigt president Lenin Moreno enkele van de hoogste Amerikaanse militaire functionarissen uit naar Ecuador om 'vriendschappen tussen de twee landen te versterken, ... bilaterale samenwerking te bespreken en transnationale narcotrafficking te bestrijden'.

De Amerikaanse ambassade in Quito zegt, dat de plaatsvervangend bevelhebber van het Zuidelijk Commando van de VS, Joseph P. DiSalvo, en Liliana Ayalde, plaatsvervangend burger van het Zuidelijk Commando, het Andesland bezoeken om 'te luisteren naar de ideeën en zorgen van de defensie-autoriteiten en civiele autoriteiten, en om het streven van het Southern Command om de vriendschap tussen de twee landen te versterken en te versterken te herhalen.'


DiSalvo en Ayalde zijn de hoogste Amerikaanse militairen die Ecuador bezoeken sinds 2011. Voormalig president Rafael Correa heeft de Amerikaanse militaire basis in 2009 uit Manta verwijderd. Het Amerikaanse Southern Command is verantwoordelijk voor de missies van het land in Midden- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.

Narvaez zegt, dat het leger de explosie van vandaag onderzoekt.

(Suriname Mirror/TeleSUR/YouTube/Twitter)

Vrouwelijke Braziliaanse sportjournalisten zijn het beu te worden betast, beledigd en gekust

(Bron foto: Silvia Izquierdo/AP)
'Een kus op de mond, zonder mijn toestemming, terwijl ik mijn werk deed ....'


Vrouwelijke Braziliaanse sportjournalisten die het beu zijn dat ze worden betast, beledigd en gekust terwijl ze op het werk zijn, tonen seksuele intimidatie de rode kaart. Een online campagne onder de hashtag #DeixaElaTrabalhar, of #LerHerWork, eist dat de door mannen gedomineerde sportwereld vrouwelijke verslaggevers met respect behandelt. 

Verscheidene vrouwelijke journalisten verschijnen in een campagnevideo die wordt geopend met beelden van Bruna Dealtry, van Esporte Interativo, terugdeinzend voor een voetbalsupporter zonder shirt wanneer hij plotseling haar gezicht kust als ze verslag doet vanuit een drukke fanzone.


'Onlangs gebeurde het ook met mij', zegt een verslaggeefster, voordat een ander eraan toevoegt: 'Wij zijn vrouwen en professionals.' 'We willen gewoon in vrede werken', zegt een ander in de clip, die meer dan 730.000 keer op Twitter is bekeken.

De campagne - die nauw aansluit bij de wereldwijde # MeToo-beweging tegen seksuele intimidatie, vooral op werkplekken - werd zondag 25 maart 2018 opgestart door een groep van ongeveer 50 journalistes en andere media-professionals. Tientallen Braziliaanse voetbalclubs steunen de actie.


'De plaats van de vrouw is waar ze wil - in het stadion, het kantoor, de straat, hier of daar', tweette de voetbalclub Cruzeiro van Belo Horizonte. 'Ze willen gewoon dat hun rechten worden gerespecteerd. Zonder intimidatie.' 'Onze volledige steun. We zijn samen met jullie!', tweette Rio de Janeiro club Vasco da Gama.

Dealtry, die op hoog niveau beachvolleybal speelde voordat ze naar de televisie ging, plaatste de clip van de geforceerde kus op haar Facebook-pagina en kreeg 1,5 miljoen views. 'Een kus op de mond, zonder mijn toestemming, terwijl ik mijn werk deed .... Vandaag voelde ik het gevoel van machteloosheid dat veel vrouwen in stadions, metro's of zelfs gewoon langs de straat voelen', schreef ze.


(Suriname Mirror/AFP/YouTube/Twitter)