zondag 22 december 2019

Vier honden vergiftigd van twee buren aan de Laterietweg te Paranam

Honden vermoedelijk gedood door criminelen...


Waterkant.net bericht zondag 22 december 2019, dat in de nacht van vrijdag op zaterdag vier honden van twee buren aan de Laterietweg te Paranam zijn vergiftigd door onbekenden. 

Een van buren zegt, dat zij zoals gewoonlijk elke ochtend na het opstaan op het balkon gaat. Dat was zaterdagmorgen ook het geval. Toen zij op het balkon was zag zij één van haar drie honden op het erf in de regen liggen. Zij vond het vreemd dat haar hond in de regen lag en besloot een kijkje te nemen. Daarbij ontdekte zij dat de hond dood was.

Later op de dag riep zij haar buurman om de hond te helpen begraven. De buurman stemde in en ging een schop halen om het dier te begraven. Hij kwam vervolgens terug naar zijn buurvrouw en vroeg haar om te komen kijken hoe drie honden nabij zijn woning ook dood waren.

Toen kwamen de buren tot de ontdekking, dat iets niet in orde moest zijn en besloten aangifte te doen bij het politiebureau. De politie vroeg de honden nog niet te begraven, omdat zij ter plaatse zouden komen voor onderzoek. Agenten stelden meteen een buurtonderzoek in. Geen van de buren wist iets over het voorval. De zaak is in onderzoek.

De vrouw laat weten dat zij nu bang is om te slapen. Zij zegt dat het zeker criminelen zijn die de dieren hebben vergiftigd om zodoende nadien toe te slaan bij haar of de buren. De honden waren immers geen last voor anderen.

Donovan Wisse boekt vijfde overwinning in GLORY kickbox ring

Wisse verslaat Braziliaan Cesar Almeida binnen 60 seconden


Alle gevechtsport-ogen waren gisteravond natuurlijk in eerste instantie gericht op de GLORY COLLISION 2 wedstrijd in het Gelredome Vitesse-stadion in Arnhem tussen Badr Hari en Rico Verhoeven. Maar, diezelfde avond kwam echter ook de Surinaamse top kickbokser Donovan Wisse tijdens de GLORY 74 SuperFight Series in actie.

Hij nam het op tegen de Braziliaan Cesar Almeida en won. Het was zijn vijfde overwinning geboekt in de GLORY kickboxing ring, schrijft de Surinaamse sportsite SME sport, aldus Waterkant.net.


Wisse won van Cesar Almeida via een zogenoemde majority decision. 'Ik denk toch dat ik zeer binnenkort een titelgevecht tegen Alex Pereira zal krijgen van GLORY, maar ik wacht rustig af op wat de organisatie zal beslissen', aldus Wisse tegen SME Sport.

'Ik bedank het heel Surinaams volk die achter mij staat, mijn ouders, broer, zus, familie en vrienden. Het zijn al deze mensen die samen met mijn trainers en trainingsmaatjes mij altijd blijven ondersteunen.’
Dit bericht bekijken op Instagram

Getting closer to the top !🥇 Won my fight yesterday by Majority Decision. It wasn’t an easy fight, I fought someone with a lot more experience than me but I’m glad I could share the ring with him and come out victorious.. he definitely wasn’t a walkover. This year has been great to me, starting off with a KO win then 2 of my biggest fights after eachother and ending 2019 with another W ! I thank you all for the love and support 2⃣0⃣2⃣0⃣ will be much better and we WILL write history SURINAME 🇸🇷 Now it’s time to rest, end the year in my country, go back to the drawing room to tune up my skills and come back stronger than ever next year🙌🏾 . . I want to Thank my trainers: Dave Davis Ivan Hippolyte Kenneth Susanna Martin Hiffens Louis Oben Jervin Gio Patrick Watson Hicham Gaoui and fighting talents for the hard sparring sessions💪🏾🔥 . . My sponsers: Powerdby boosterfightgear House of nutrition Suribet . . #teamwisse #kickboxingfearles #vosgym #wordfitmetlouf #fightingfactorysuriname
Een bericht gedeeld door Donovan wisse (@donovan_wisse) op

Oud-Boliviaanse president Morales organiseert verkiezingsbijeenkomst op grens Argentinië-Bolivia

Bijeenkomst kiest kandidaat die voor Morales’ MAS-partij meedoet aan verkiezingen 2020


De voormalige Boliviaanse president Evo Morales heeft zijn aanhangers opgeroepen naar een verkiezingsbijeenkomst te komen die op 29 december wordt gehouden op de grens tussen Argentinië en Bolivia.

Tijdens die bijeenkomst moet de kandidaat worden gekozen die namens Morales’ MAS-partij (Movimiento al Socialismo) meedoet met de verkiezingen volgend jaar. Morales maakte dat zaterdag bekend tijdens een interview met een Argentijnse radiozender.


Eerder liet hij weten zichzelf niet kandidaat te stellen.

Deze week is een verkiezingstribunaal geïnstalleerd dat waarschijnlijk op 2 januari een datum vaststelt waarop de presidentsverkiezingen in Bolivia worden gehouden.

De eerste inheemse president van het Zuid-Amerikaanse land nam in november ontslag onder druk van het leger nadat hij door de oppositie en internationale verkiezingswaarnemers bij de presidentsverkiezingen van 20 oktober was beschuldigd van fraude.

Hij ging eerst in ballingschap in Mexico, vloog daarna naar Cuba voor een gezondheidscontrole en vestigde zich uiteindelijk in Argentinië.


(Suriname Mirror/Pagina Siete/Reuters/Twitter/Clarin)

Cuba heeft voor het eerst sinds 43 jaar weer een premier

Ex-minister van Toerisme Manuel Marrero Cruz (56) tot premier gekozen


Het Cubaanse parlement heeft zaterdag 21 december 2019 unaniem ex-minister van Toerisme Manuel Marrero Cruz (56) tot premier gekozen. De Caribische republiek heeft daarmee voor het eerst sinds 43 jaar weer een premier. 

De post werd destijds afgeschaft om zo veel mogelijk macht bij de president te concentreren.


De communist Fidel Castro (1926-2016) greep in 1959 de macht en werd begin dat jaar premier, maar vanaf 1976 heerste hij alleen verder als 'president van de staatsraad'.

Het land is al enige tijd bezig de machtsconcentratie van Fidel Castro een beetje te ontrafelen en spreiden.


De huidige president Miguel Díaz-Canel heeft Marrero Cruz voorgedragen als premier en hulp bij het regeren van het eiland. Díaz-Canel volgde in 2018 een broer van Fidel Castro, Raul Castro, op als leider.
Cuba terá primeiro-ministro sem função
(Suriname Mirror/Trabajadores/cibercuba/O Antagonista/Twitter)

Owru Yari-feesten in binnenstad stoppen om vijf uur ‘s middags

'Het idee om om vijf uur te stoppen, is door de organisatoren zelf geopperd'


Dat op Owru Yari het feesten in de binnenstad om vijf uur ‘s middags moet stoppen, is niet besloten door de districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost, Mike Nerkust. 'Het idee om om vijf uur te stoppen, is door de organisatoren zelf geopperd en iedereen is daarmee akkoord gegaan', zegt Nerkust vandaag, zondag 22 december 2019, in de Ware Tijd.

Het tijdstip is volgens hem besproken in de overleggroep, waarvan ook politie en brandweer deel uitmaken. Nerkust bevestigt de mededeling van adjunct-districtssecretaris Dwight Sabajo, dat het gaat om een voorstel van de organisatoren. Zij zouden hierdoor genoeg tijd hebben om het afval op te ruimen voordat de politie de wegen weer zal openstellen.

'Ik heb er echt geen probleem mee om de festiviteiten langer te laten plaatsvinden zoals de Owru Yari-viering normaal duurt tot zes uur of half zeven 's avonds. Want aan het eind van elk jaar is iedereen in een feeststemming of hype en ik wil niemands feest verpesten. Dan ben ik niet goed wijs', reageert Nerkust.

Mochten de organisatoren het tijdstip willen wijzigen, dan zal hij hiermee akkoord gaan.

Conrad Issa, die betrokken is bij de Owru Yari-viering in de binnenstad, erkent dat het gaat om een gezamenlijk besluit van de belanghebbenden. 'De districtscommissaris heeft gelijk. Het gaat niet om een eenzijdige beslissing. Ik heb dat overigens nooit gezegd', benadrukt Issa. Persoonlijk is hij er niet mee eens dat de festiviteiten tot vijf uur 's middags moeten duren. 'Dat betekent dat we niet langer kunnen feesten en ik ben een feestbeest', zegt Issa.

Hij zal contact opnemen met andere organisatoren om te zien of er animo is om de festiviteiten langer te laten duren.

Na NDP draagt ook oppositie kandidaten voor Constitutioneel Hof voor

Assemblee bespreekt invulling Constitutioneel Hof maandag 23 december


Nadat de NDP-fractie donderdag voordrachten heeft gedaan voor de invulling van het Constitutioneel Hof, is de oppositie vrijdag met voordrachten gekomen. De personen die de oppositie heeft voorgedragen zijn S. van der Hoef-Ramlagansing, H. Mac Donald, G. Gangaram Panday, K. Amoksi, H. Monorath en F. Chitanie. 

Op de huishoudelijke vergadering van De Nationale Assemblee stond vrijdag op de agenda Bespreking bemensing Constitutioneel Hof. Starnieuws bericht vandaag, zondag 22 december 2019, dat deze kwestie morgen verder zal worden besproken. Er is een nieuwe huishoudelijke vergadering uitgeschreven voor maandag met als agendapunt Bespreking voordrachten voor het Constitutioneel Hof.

De NDP-fractie had gehoopt dat vrijdag de bemensing een feit zou zijn. De NDP-fractie heeft voorgedragen Jimmy Kasdipowidjojo als voorzitter, Gloria Stirling, gehuwd Karg, als ondervoorzitster. Als leden zijn voorgesteld Anoeradha Ramautar, gehuwd Akkal, Magda Venoaks, gehuwd Hoever en Maya Manohar, gehuwd Fokké. Als plaatsvervangers komen op de lijst van de NDP-fractie voor de juristen Rinette Djokarto, Bien Sojo en Jornell Vinkwolk.

In artikel 2 van de Wet op het Constitutioneel Hof staat, dat de voorzitter, de vicevoorzitter, de leden, alsmede de plaatsvervangende leden, op voordracht van De Nationale Assemblee, voor een periode van vijf jaren door de president worden benoemd.

Vermoedelijke leider Braziliaanse roversbende binnenland gearresteerd

Korpschef Roberto Prade bevestigt de aanhouding


Tijdens een gezamenlijke operatie van militairen en politieagenten in het binnenland is een man aangehouden die vermoedelijk lid is van de Braziliaanse bende die recentelijk enkele berovingen in het achterland in Oost-Suriname heeft gepleegd. Korpschef Roberto Prade van het Korps Politie Suriname bevestigt de aanhouding gisteren in de Ware Tijd. 

'Het gaat om één arrestatie die vrijdag heeft plaatsgevonden', zegt de korpschef. Bij de aanhouding is zeker één zwaar vuurwapen met patronen in beslag genomen. Dit bevestigt een andere hooggeplaatste functionaris in de justitiële keten. Het vermoeden is groot, dat de aangehouden man de bendeleider is.

'Deze aanhouding is in het kader van de operaties die wij enkele weken terug hebben aangegeven te ondernemen. Inderdaad is er een aanhouding verricht. In verband met het onderzoek wil ik geen informatie geven om wie het allemaal gaat. Dit om te voorkomen dat andere tactieken door de criminelen worden uitgewerkt', aldus de functionaris.

De verdachte is inmiddels naar Paramaribo overgebracht. Het onderzoek wordt verricht door rechercheurs van de afdeling Kapitale Delicten.

Volgens geruchten waren er tijdens de operatie doden gevallen aan de kant van de roversbende, maar dat schijnt niet te kloppen. Het is nog onduidelijk waar de man is aangehouden. Naar verluidt zou de verdachte zich naar een winkel hebben begeven waar omstanders hem herkenden als een van de rovers. Zij speelden de informatie door aan securityguards van een daar opererend bedrijf die hem vervolgens hebben overmeesterd en overgedragen aan de opsporingsdiensten in het gebied.


Volgens een vandaag, zondag 22 december 2019, uitgebracht persbericht van de politie is de aangehouden man de Braziliaanse crimineel Romario S. alias 'Piking boi', aangehouden in het Marowijne gebied. In het bezit van Romario zijn aangetroffen en in beslag genomen twee vuistvuurwapens en een zware automatische wapen met munitie.

De afgelopen maanden werden de goudvelden in het Lawagebied geteisterd door een Braziliaanse roversbende. Begin november vielen op een goudconcessie nabij het dorp Akontu drie doden. Onder hen was een militair, die volgens mensen uit het gebied als securityguard in dienst was van de concessionaris. Volgens de autoriteiten was de man, een lid van de Counter Terrorism Unit, in het gebied om inlichtingen te verzamelen. De rovers, vermoedelijk acht Braziliaanse mannen, hebben tijdens de overval ernstige vernielingen aangericht en zouden enige tijd vrouwen en kinderen hebben gegijzeld. Zij staken onder meer graafmachines in brand.

Drie weken later was het weer raak. De goudconcessie van ABOP-Assembleelid Ronnie Brunswijk te Mama N'dyuka was het doelwit. Twee mannen, werknemers van Brunswijk, werden daarbij doodgeschoten. Verschillende eenheden van de politie met ondersteuning van militairen werden toen naar het gebied gestuurd om de daders op te sporen en aan te houden.